Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - Papenvreter Don Arturo, Wilders, en de heiligdommen van het Spaanse fascisme

De Profeet van Molenbeek is op bedevaart voor Safari Eurabia. Vandaag in een extra editie: papenvreter Don Arturo’s safari langs de heiligdommen van het Spaanse fascisme: Santiago de Compostella, Covadonga en Roncesvalles

De opa van mijn Spaanse verloofde Paula, waarmee ik zes jaar in Zuid-Amerika woonde en waarover ik al eerder schreef in dit feuilleton, was generaal Alfonso Armada y Comyn, markies van Santa Cruz de Ribadulla. Mijn progressieve ex, desondanks het lievelingetje van haar grootvader, vertelde me altijd dat haar abuelito zelfs de Spaanse koning nog te progressief vond. Ik vertelde Paula dat ik een tochtje ging maken naar de bedevaartsoorden van rechts Spaans - Santiago de Compostella, Covadonga en Roncesvalles - en ze reageerde sipjes: "Dat zijn mijn jeugdtrauma’s, ik moest daar heen met opa en mijn ouders!"

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog vocht ijzervreter Armada aan de fronten in Andalusië, Guadalajara en Valencia en daarna in Leningrad met de Spaanse Blauwe Divisie. Na de oorlog was hij de tutor van Juan Carlos de Borbón en leerde hij de toekomstige koning van Spanje schieten op van alles nog wat. En dat deed die mafkees, het liefst vanuit een helicopter op baby-olifantjes. 

Op 23 februari 1981 was El Fonzo het brein achter de staatsgreep, bijgenaamd "Operatie Duque de Ahumada", ter ere van de oprichter van de Guardia Civil. Antonio Tejero, de besnorde clown die begon te schieten in het parlement, was slechts een sokpop want Armada zou de jefe van de nieuwe militaire junta worden. Het Hooggerechtshof veroordeelde de generaal tot de maximumstraf van dertig jaar gevangenis. In december 1988 kreeg hij gratie en trok hij zich terug in Galicië, waar hij zich tot zijn dood op 1 december 2013 toelegde op het kweken van orchideeën. Mijn ex bezocht hem nog regelmatig, en in mijn bibliotheek in Villa Vischlugt in de Algarve staan twee gesigneerde boeken van haar abuelito. Het grote geheim van Armada was of de koning op de hoogte was van de coup, en volgens mijn ex-schoonfamilie was hij dat en ging hij er zelfs mee akkoord. 

Mijn queeste naar het Spaanse fascisme, de gedoodverfde vijand van de mohammedaanse Moren, begon zoals u eerder al las in Santiago de Compostella, in de kathedraal van Santiago Matamoros – de Morendoder en nationale schutspatroon van Spanje. Die wereldberoemde pelgrimskerk aan het einde van al die camiños de Santiago is het oudste anti-islambedevaartsoord van Europa. Santiago himself was ook de beschermheilige van de Spanjaarden en Portugezen die tijdens de Reconquista, de ontdekkingsreizen en waar ter wereld ze later moslims (of Joden, als ze het een beetje meezat) tegenkwamen ‘Santiago!’ (aan)riepen voor ze die te lijf gingen.

Na ons bezoekje aan Santiago de Compostella maakte ik met Bart Nijman de onwaarschijnlijk mooie reis naar Covadonga, in het hart van de Picos de Europa aan de noordkust van Asturië. Covadonga is een dorpje van 70 inwoners tussen twee gletsjermeren op bijna 1.200 meter hoogte en dé bakermat van rooms & royaal Spanje. Koning Pelayo behaalde hier in 722 de voor zover bekend de échte allereerste overwinning op de mohammedaanse Moren. 

Zijn overwinning was het begin van de Reconquista van het Iberisch schiereiland. Kijk, daar had Wilders nou mee kunnen scoren maar in zijn boek Marked for Death noemt hij de Slag bij Tours, alias de Slag bij Poitiers, als het begin van de Reconquista. Wilders noemt Roncesvalles en Roland niet, maar zingt de lof van ‘Charles Martel and his ferocious Franks’ die in 732 bij Poitiers/Tours ‘Islam’s western assault on Europe’ hadden gestopt.

Da’s natuurlijk mooi maar de moslims waren vijf jaar later weer terug, alive and kicking

Waar ik als oprechte papenvreter niets voelde in de Kathedraal van Japie de Morenmoordenaar, kreeg ik in Covadonga bijna een mystieke ervaring terwijl er in mijn breintje absoluut geen God spot rondzweeft. De plek, hoog en ongenaakbaar in de woeste bergen, als het Adelaarsnest van Hitler, is een combinatie van Slot Neuschwanstein, het Land van Ooit en de Efteling: het was alsof ik door een tekening van good old Anton Pieck wandelde. We zagen bijna niemand in het steenkoude Covadonga, op een zwerm kirrige en kittige Spaanse schoolmeisjes in uniform na.  

Bart en ik vlijden een bloemetje en een doosje bonbons bij het standbeeld van Don Pelayo en zoefden door naar Roncesvalles, voor een fotomomentje bij de gedenksteen uit de Franco-tijd ter ere van Roland (Spaans: ‘Roldán’), bekend door het Roelandslied. De steen staat bij Puerto de Ibañeta, de bergpas in de Pyreneeën waar Karel de Grote de Saracenen zou hebben tegengehouden tot hij er dood bij neerviel. Rolands leger werd echter in een hinderlaag gelokt door opstandige Basken, die doodziek waren van de verwoestingen en plunderingen die de heen en weer trekkende Frankische legers aanrichtten in hun gebied. De anti-moslim spin werd er pas in de kruistochtentijd aan gegeven in het Chanson de Roland

In 778 vond er hier werkelijk een veldslag plaats waarin een zekere Roland onder Karel tegen een legertje Basken had gevochten en het leven verloren had. Over die gebeurtenis ontstond in de loop der tijd een aantal liederen en verhalen. Uiteindelijk werden die in het Chanson de Roland samengevoegd, waarin het groepje Basken is vervangen door een leger van enkele honderdduizenden "Saracenen" — een voor die tijd duizelingwekkend aantal. De term Saracenen is weinig precies: sinds de Kruistochten werd het woord, dat van schrijvers uit de klassieke Oudheid afkomstig was, in veel literatuur als algemene aanduiding gebruikt voor moslims.

Hier een hapje uit de klaagzang van Karel de Grote, verzameld in het fragment van het Lied van Roncesvalles dat in het Koninklijk en Algemeen Archief van Navarra wordt bewaard:

"Mijn neef, goede oude Don Roldán, is dood, en ik zie iets dat ik nog nooit zo geweldig heb gezien: ik was het die moest sterven en jij red je. (...) Nou, als je dood bent, is Frankrijk de moeite amper de moeite waard."

De gedenksteen aan het begin van de pas is flink uitgekleed want de twee goedendagjes en het zwaard zijn gestolen door een Franco-fapper. Dat is mijn overtuiging maar volgens Bart Nijman, die een en ander bestudeerd heeft, hangen deze nationalistische parafernalia eerder te pronken boven de marmeren haard van een Baskische afscheidingsdenker.

Hoe meer ik lees over de echte Reconquista, hoe verwarrender het wordt. Het is voor mij hoe dan ook een aardig bruggetje naar de Reconquista-campagne van Éric Zemmour, die meedoet aan de Franse presidentsverkiezingen die duren van zondag 10 april tot zondag 24 april. De komende week ga ik Zemmour volgen in Frankrijk. Zijn strijdkreet is: "Impossible n'est pas français". Napoléon riep het al!

Ooit:

Nu:

Reizend van de Spaanse naar de Franse Reconquista

Arthur van Amerongen maakt voor GeenStijl een rondreis door Europa, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet, een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuurgevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de historische artefacten van de Europese islam en ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

Leuk leeswerk, wat leren en we spreken nog geen Arabisch dank zij die mannetjes die wel voor hun land opkwamen.
Ga je nog naar Andorra, de laatste onafhankelijke bufferzone tegen een invasie van de Saracenen; vrome vredelievende moslims uit Jordanië, Libanon, Syrië, Palestina, Turkije.
Als je daar de smokkelroutes rijd en hoort hoe die inwoners leefden van overvallen en moord was blijkbaar een moslimbroeder meer of minder ook geen probleem voor ze.

28 | 08-02-22 | 17:20

Don Arturo is de reden waarom ik HP-de Tijd lees en vroeger de Volkskrant. Goed dat Geenstijl deze topper in haar gelederen heeft tegenwoordig. Ik geniet van zijn schrijfsels.

aamert | 08-02-22 | 14:54

Prachtige serie, mooi!

Roetveegje | 08-02-22 | 11:55

Baby olifantjes vanuit een helikopter. Ik moest ineens aan aan een Duitse prins denken.

squadra | 08-02-22 | 10:35 | 1

De zogenaamd deugende elite…

Roetveegje | 08-02-22 | 11:54

De Reconquista is niet volledig zonder Rodrigo Díaz de Vivar aka El Cid Campeador uit Burgos (ligt in de kathedraal aldaar, een bezoek waard), en de Reyes Católicos natuurlijk (de katholieke koningen). Zij hebben de mosselen als laatste het land uitgekieperd. Op weg van Santiago naar Frankrijk kom je door Burgos...

Louter Leuter | 08-02-22 | 09:18

Cavadonga ligt niet tussen twee meren, daarvoor moet je de bus omhoog pakken. Wel een mooie plek (vooral de meren) om in juni en september te bezoeken trouwens.

RandomAct | 08-02-22 | 08:40

Mooi!!!

Masturwasbeert | 08-02-22 | 08:24

Ik ben vooral benieuwd naar het Franse stuk wat gaat komen. Er gebeurt zoveel daar mbt islamisering en incidenten, en je leest/ hoort er amper wat over hier in nederland. Een boek wat goed de hele aanloop daarnaar toe beschrijft; de Franse intifada, geeft goede geschiedkundige inzichten.

Fra Lippo Lippi | 08-02-22 | 05:09 | 1

Dat komt omdat Nederlandse journalisten hooguit nog wat steenkolenengels spreken.

theo-is-dood | 08-02-22 | 10:55

Prachtig, informatief reisverslag.
Het boeit.. je zou zo je koffertje pakken.
Covadonga…Noord-Spanje.
Iets voor de zomervakantie.

Ruimedenker | 08-02-22 | 04:27

mooi!

Ir. Wilhelmus | 08-02-22 | 00:07

Juan Carlos houdt wel van schieten. Hij heeft ook zijn eigen broertje doodgeschoten,
"Zweer me dat het een ongeluk was", eistte zijn vader van hem.

Zzzzooooffff | 07-02-22 | 23:09

-'Tjoedur', bralbral.
Laat maar verder.

HogeNood | 07-02-22 | 23:05

Leuk weetje in dit kader is dat de islam zoals we die nu kennen helemaal nog niet bestond in 722. Dat de Moren wel in de pan werden gehakt is natuurlijk een ander verhaal.

HoogToontje | 07-02-22 | 22:49 | 1

Vertel? Laat me raden, vredelievend?

RtotheB | 08-02-22 | 15:38

Leuk stuk, ik kijk uit naar meer!

Ragnar_Lodbrok | 07-02-22 | 22:41

Bij de 'ontmythologisering' van het Roelandslied (in werkelijkheid zou het niet gaan om 'de Saracenen', maar om een groepje Basken handelen) hoort ook een ontmythologisering van het katholicisme (de Spaanse koningen van rond 722 kregen achteraf een RK blazoen; in werkelijkheid waren het ongelikte bruten) en een ontmythologisering van de islamitische aanwezigheid in Spanje (die meer een amalgaan was van Sefardische Berbers met een islamitisch 'nieuw elan'). De brug die Don Arturo gaat slaan naar Éric Zemmour is uiterst up-to-date. Kudos!

Eeuwig..Op..Vakantie | 07-02-22 | 22:39

Goed stuk. Zoals altijd eigenlijk.

Ook fijn dat men gewoon lekker weer eens kan zeggen hoe het echt zit. Fascisme is een scheldwoordje geworden terwijl dat helemaal niet zo is. Het is een ideologie. Daar mag en moet je wat van vinden en er ook wat over kunnen zeggen.

Ik ben benieuwd wie er nu gaat beweren dat Franco harstikke links was en de Inquisitie en Reconquista een zegen was voor de bevolking in Iberia en met name de joden. Ik wacht.

GrandMechantLoup | 07-02-22 | 21:56 | 5

@J.P.Drapeau | 07-02-22 | 22:34: Er zijn wel overlappende of gemeenschappelijke factoren. Leiderscult, zware repressie, natiestaat, enz. Naar verluidt kon Hitler Franco niet uitstaan, omdat laatstgenoemde zich niet bij As-magendheden wenste aan te sluiten. Hitler zou gezegd hebben "ik laat nog liever drie kiezen trekken dan dat ik nog eens met die man om de tafel ga zitten."

Asteroid-B612 | 08-02-22 | 01:37

Ben je nu teleurgesteld dat je niet je eigen vooringenomen standpunt bevestigd ziet worden?

RtotheB | 08-02-22 | 15:42

Overigens zou ik wel stellen dat het een zegen is. Je hebt daar nu een constitutionele monarchie met dezelfde rechten voor iedereen. Het alternatief is islam. Ik zou het wel weten. De moslims overigens ook gezien de niet aflatende stroom “vluchtelingen” naar het vrije westen. Alleen jammer dat ze de islam meenemen. Het is net een democraat die Californië ontvlucht voor het decennialange democratische beleid, om vervolgens in Texas en Florida ed weer lekker democratisch te stemmen. Zeg je dat je geen totalitaire religie in je land wil, maakt de andere totalitaire ideologie je uit voor racist. Deze mensen… dit land… man man man

RtotheB | 08-02-22 | 15:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Arturito was een van de weinige redenen om ooit nog de Volkskrant te lezen.

Deze reisartikelen hadden eigenlijk daar in moeten staan. Dan had er nog wat leven in die aftandse BoomerBode gezeten. Nu is het meest levendige in die krant een verslag van Oerol waar een ontmaagding in gebeurt ofzo.

Schwanzeleber | 07-02-22 | 21:55

Muziek:
Ay Carmela! is one of the most famous songs of the Spanish Republican troops during the Spanish Civil War.

The most popular lyrics to this Republican song have two variants known as El Paso del Ebro and Viva la XV Brigada.

The sentence Luchamos contra los moros (We fight against the Moors) refers to the Regulares, the feared Moroccan units fighting as the shock troops of the Nationalists.
Klik: youtu.be/GO_MnQtVQK0

theo-is-dood | 07-02-22 | 21:54

De blauwe divisie. Had ooit een duitstalig boek "Die Blaue Division". Uitgeleend aan een nazaat van die divisie. Opa had gevochten aan het Ostfront. Nooit meer terug gezien, Hij wel opa maar ik het boek niet. het boek. Nee heb ik je teruggeven. Wiedersehen macht Freude is nu mijn motto. Leen alleen in uitzonderlijke gevallen nog een boek uit.
Een weetje voor de geïnteresseerden, De naam blauwe divisie had te maken met de kleur van een hemd kraag wat boven de kraag van het uniform uitstak..

swapper | 07-02-22 | 21:43 | 1

Die titel is vanaf 10 euro te koop op het net.

En dan zonder "Die".

"Blaue Division" dus.

Dr.Mabuse | 07-02-22 | 21:53

Over de Spaanse Burgeroorlog:

Het boek
Mine were of Trouble, van Peter Kemp.
Verteld vanuit de nationalistische kant van het front, maar vrij neutraal in perspectief.

Schwanzeleber | 07-02-22 | 21:36 | 4

King Solomon's Mines. Fuck me Silly. Pure Correlatie, maar die QR verplichtingen tussen kerk en parenclubs. Qua overheidsbeleid.

Neuken met de Pastoor: https://www.youtube.com/watch?v=BqDjMZKf-wg Serieus: ik kan me niet herinneren ooit een echte Protestant te hebben geneukt.

Hetkanverkeren | 07-02-22 | 21:52

@Hetkanverkeren | 07-02-22 | 21:52:
Ik raad u aan iets te lezen of bekijken van Wilfred Patrick Thesiger (Addis Abeba (Ethiopië), 3 juni 1910 - Coulsden (Surrey), 24 augustus 2003) was een Britse ontdekkingsreiziger. Hij wordt wel de laatste echte ontdekkingsreiziger genoemd.

Dat is geen fantasie a la Kara Ben Nemsi.

theo-is-dood | 07-02-22 | 21:57

@theo-is-dood | 07-02-22 | 21:57: Met alle respect voor al die culturele apropriatie: Winnetou of Old Shatterhand. Ze klonken in mijn jeugd allemaal als Moffen.

Hetkanverkeren | 07-02-22 | 22:10
▼ 1 antwoord verborgen

Romanticus pur sang: Kara Ben Nemsi. Het soort van avonturenboeken dat niet meer zou moeten kunnen. Op je eigen kameel op avontuur, islamitische shit All Inclusive. Dat schip der woestijn: puur Marokkaans https://www.youtube.com/watch?v=ZRnzTTYk7_Q

Hetkanverkeren | 07-02-22 | 21:35

Ik smacht naar die kittige schoolmeisjes.

Aangenomen dat ze 18+ zijn natuurlijk. Ik heet geen borsato

Schwanzeleber | 07-02-22 | 21:34

Goed verhaal man, jammer dat je niet in El Palmar de Troya bent geweest. Daar huist nog een tegenpaus van de Palmeriaanse kerk. Oa Franco wordt als heilige vereerd. Zemmour, ik ben benieuwd.

Vinquerev | 07-02-22 | 21:22

Ik smacht naar 30 wilde ezels.

omanders | 07-02-22 | 21:14

Stef Biemans schreef ook aardige brieven aan Spanje.

van Oeffelen | 07-02-22 | 21:07 | 2

Sympathiek manneke is dat.

SterF... | 07-02-22 | 21:18

Mooi verhaal over de geschiedenis van vele Spanjolen, Don Arturo.
Wél mis ik een side note over Valle de los Caidos (Madrid) , waar generaal Primo de Rivera (falangist) én Generaal Francisco Franco zelve begraven ligt, onder dat tig meter hoge kruis.
.
Eenmaal daar vroeg ik aan beveiligers naar de neofascisten die ieder jaar daar samenscholen op de verjaardag van Franco.
"Neuh, (" que no!") riepen ze allemaal. Neuh, dat gebeurde niet, nooit!"
F***ing bunch of katholieke leugenaars.
Het gaat er maar niet uit, bij dat volk.
Met hun schietgebedjes. Ave Maria. Full of sin.

chicago river | 07-02-22 | 20:56 | 3

Ja liegen en gebedjes weten ze wel. Ik woon naast een klooster,wat nog in gebruik is, bijna iedereen slaat een kruis.
En ik, als vroomste atheïst, moet er maar om grinniken.

rifraf | 07-02-22 | 21:25

Ben bang dat U abuis bent. In Valle de los Caidos ligt José Antonio Primo de Rivera (zijn vader was een generaal). Hij was de oprichter van de Falange.

Franco ligt daar overigens sinds 2019 niet meer.

Louter Leuter | 07-02-22 | 21:34

@Louter Leuter | 07-02-22 | 21:34:
Jij hebt in beide gevallen gelijk.
Noemde die Primo dan ook onterecht generaal. Wél was meneer van de falange.
En idd, Franco hebben ze verscheept naar een ander oord, om dood te wezen. Jij kent je klassiekers vriend.

chicago river | 07-02-22 | 22:54

Als je dan toch de Camino de Santiago meepakt, sla dan Leon niet over ! Stadje is meer dan 2000 jaar oud. Staat een enorme Romeinse muur, en het is daar alleszins goed toeven. Tapas zijn er bijv. gratis. Check de "Mongogo" voor sleaze / punk rock, en het betere pimpelen. En vraag ze over de Amsterdam - Leon rocknroll connexie... Home away from home.

Asteroid-B612 | 07-02-22 | 20:56 | 5

Vorige week tapas in Madrid op een zonnig terrasje... En volgende week weer. Con un Mahou.

Louter Leuter | 08-02-22 | 09:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Wegens de Spaanse Inquisitie hoop ik dat ze daar krijgen wat ik ze toe wens. Zelf invullen.

isitsoornot | 07-02-22 | 20:49 | 1

The rack? The comfy chair?

funda | 07-02-22 | 21:42

De verhalen doorspekt met drank, drugs en hoeren lezen toch wat vlotter weg dan aardrijkskunde- en geschiedenisles.

gestoptmetroken | 07-02-22 | 20:47 | 5

U bent van de schelmenroman?
Tip: lees de Satyricon van Petronius eens.

SterF... | 07-02-22 | 21:49

@gestopt; joh je zou er eens iets van opsteken

theo-is-dood | 07-02-22 | 21:53

Misschien komt er nog een hoofdstuk over de bordelen van Baskenland.

squadra | 08-02-22 | 10:34
▼ 2 antwoorden verborgen

Mooi stuk geschiedenis Arthur, mooi stukje Europa ook.

Wijze uit het Oosten | 07-02-22 | 20:47

We kunnen mauwen wat we willen, maar de don produceert wel. Opnieuw een geinig stukje.
Ach Europa, de geschiedenis zit in elke straatsteen. Je moet er een beetje oog voor hebben.

SterF... | 07-02-22 | 20:46
-weggejorist-
Hetkanverkeren | 07-02-22 | 20:46 | 1

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen