Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - Ook al gecanceld: Knuffelen met Japie de Morenmoordenaar in Santiago

De Profeet van Molenbeek is op bedevaart voor Safari Eurabia. Deze zondag leren we dat de annuleersfeer ook de historische roomse moraal aantast

Caramba! Reis ik helemaal naar Santiago de Compostella om het beeld van Japie de Morenmoordenaar te knuffelen - zoals iedere rechtgeaarde en vooral dankbare pelgrim dat hoort te doen als afsluiting van zijn bedevaart - hebben ze de hierboven afgebeelde heilige weggehaald! 

Ik ben dol op roomse poppenkast maar heb gegronde twijfel over het nut er van. Zo kende ik iemand die de pelgrimsweg naar Santiago wilde lopen. Hij had een nare ziekte onder de leden en meer vertrouwen in het opperwezen dan in de medische wetenschap. Het Pieterpad, dat begint in Pieterburen, pikte hij mee als opwarmer. De vrome kloot haalde niet eens de Pietersberg want nabij Sittard werd hij geplet door een Poolse vrachtwagen. 

Verder ken ik de nodige idioten die naar Santiago willen wandelen om van het roken en het drinken af te komen. Dat besluiten ze meestal om twee uur ‘s nachts in de kroeg. En dan is er nog die bedevaart zonder God: het legioen fietsers, hardlopers, nordic walkers en rolstoelers dat de Mont Ventoux wil bedwingen in het kader van Groot verzet tegen Kanker. 

Ik loop een paar rondjes door de kathedraal en vind alleen een kleine uitvoering van Matamoros, hoog boven het altaar en dus niet knuffelbaar. De suppoosten, type boa maar dan dom, kijken mij bête aan. Eentje zegt dat het is weggehaald wegens besmettingsgevaar tijdens het knuffelen. Een andere kobold fluistert dat het beeld gerestaureerd wordt. Maar er zijn ook geen ansichtkaarten van Japie te koop in het winkeltje vol roomse rotzooi bij de ingang van de kathedraal. Wat zullen we nou krijgen! 

Ik ben natuurlijk niet helemaal van gisteren en weet dat het beeld in 2004, meteen na de aanslagen in Madrid, werd weggehaald om abonnees van een niet nader te noemen niet-westerse religie niet te kwetsen. Lees: om woede uit de Arabisch-islamitische wereld te voorkomen. 

Dat is dus dezelfde reactie als die van Beatrix na de moord op Van Gogh: die ging de Marokkaanse gemeenschap troosten in plaats van de ouders van Theo. 

Rooms Spanje reageerde woedend en vooraanstaande kerkelijke functionarissen zeiden: "Men moet niet proberen historische meesterwerken te slopen alleen vanwege een ongelukkige gebeurtenis. Stel je voor dat Mekka wordt gesloopt omdat het oord beledigend is voor niet-moslims."

Twee jaar later keerde Japie de Koppensneller terug met een kleine aanpassing: zijn slachtoffers, vertrappeld onder zijn peerd, waren nu kuis bedekt met bloemen. 

In de Voz de Galicia lees ik dat de curie van de kathedraal besloten heeft om het controversiële beeld van kunstenaar José Gambino naar de Alba-kapel te brengen, een oratorium in de buurt van de Pórtico de la Gloria dat permanent gesloten is. Dat wordt dus een Gouden Koetsje: die zien we nooit meer terug. 

Even voor de leken: Sint Jakobus de Morendoder is de beschermheilige van het Iberisch schiereiland en ook de beschermheilige van de  Spanjaarden en Portugezen die tijdens de Reconquista, de ontdekkingsreizen en waar ter wereld ze later moslims tegenkwamen ‘Santiago! Santiago! en Santiago y cierra España! riepen voor ze de verklaarde doodsvijanden van het christelijk geloof bloedig te lijf gingen.

De Portugese reconquistadores verjoegen de moorse bezetters in 1249, ver voor de Spaanse buren zich bevrijdden van het mohammedaans-koloniaal juk. Recentelijk mocht ik hem bewonderen in Mértola in de Alentejo. In het museum voor religieuze kunst aldaar hangen twee schitterende 16e-eeuwse panelen van de Heilige Jaap, in vol ornaat en druk bezig met zijn favoriete hobby. 

In Valverde, bij de stad Évora staat een standbeeld van Geraldo Geraldes Sem Pavor, een Morenmoordenaar van het niveau van Japie. Vrij vertaald: Geer de Angstloze. De gehelmde reconquistador draagt in zijn rechterhand een zwaard en in zijn linker het afgehakte hoofd van een muzelman. Het beeld van de nationale held is een mix van de Efteling en het Land van Ooit en leent zich daarom uitstekend voor een selfie.

Tijdens het bewind van dictator Salazar was aandacht voor het moorse verleden van Portugal zo goed als taboe. De geschiedenis bestond uit de reconquista en de glorieuze eeuwen van de wereldverovering. Nu staat er in Mértola een standbeeld van Ibn Qasi, een soefiemoslim die over de Algarve heerste. Of hij meer bezoekers trekt dan Jacob de Morendoder even verderop betwijfel ik, maar het is een mooi gebaar van verzoening. 

Mohammed el-Fers, met René Zwaap het brein achter het legendarische MokumTV was ooit reisleider van busreizen naar Santiago. Uiteraard via de historische route, met op de terugweg een stop in Lourdes. Mo is gespecialiseerd in wonderen en weet bijvoorbeeld alles van de Mariaverschijningen in de Staatsliedenbuurt.

Ik sprak Mo via de mail: "De eerste keer dat ik in Santiago kwam, ergens in de jaren zeventig, stond het beeld Matamoros nog gewoon prominent in zijn eigen kapel. Het jaar daarop hadden ze de onthalsde Moren keurig weggewerkt tussen enorme hoeveelheden geraniums. Wist je overigens dat ze in 1273 of daaromtrent, zoiets ook in Haarlem hebben meegemaakt? Toen verscheen Sint Bavo op de wolken om de Haarlemmers aan te vuren tijdens een kruistocht. Wat bijzonder is, is dat engelen die loodzware sarcofaag van onze morendoder van Jeruzalem naar Galicië konden overvliegen, maar ach ja, dat deden ze ook met complete huizen.

Tuurtje, bekijk op You Tube mijn MokumTv-documentaire over Sint Jacobus de Morendoder en gedraag je een beetje aan het graf van die door engelen overgevlogen apostel. En doe een beetje voorzichtig als je mee wilt zwaaien met 's werelds grootste wierookvat?"

Het is verontrustend te noemen dat zelfs de Spaanse roomse kerk nu zwicht voor die woke shit. Mijn Portugezen doen gelukkig niet mee aan die krankzinnige nieuwlichterij uit Amerika. Neem nou Lagos in de Algarve. Uit deze havenstad vertrokken ontdekkingsreizigers als koning Hendrik de Zeevaarder, Gil Eanes, Vasco da Gama en Columbus. In het dialectisch jargon van GroenLinks en Bij1 zijn deze volkshelden koloniale klootzakken die op de vuilnisbelt van de geschiedenis thuishoren. Geen haar op het hoofd van de Portugees denkt er echter aan om historisch en cultureel erfgoed te dumpen vanwege hysterisch krijsende sociale rechtvaardigheidsstrijders en hun bondgenoten van een niet nader te noemen niet-westerse religie. Pero bueno! Ik reis door naar Covadonga, de bakermat van rooms, royaal Spanje, waar het beeld van koning Don Pelayo staat. Pelayo luidde het begin van de Reconquista in. Wederom een bedevaartsoord! Adiós! 

Financier de Reizende Restauratie van Arthur

Arthur van Amerongen maakt voor GeenStijl een rondreis door Europa, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet, een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuur gevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de historische artefacten van de Europese islam en ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

Het vak van geschiedenisherschijver gaat nog eens heel groot worden.

Patatter | 07-02-22 | 11:17

Als iedereen die zonodig de wereld wil verbeteren de geschiedenis inclusief alle aandenken hieraan met rust laat, kan je direct aan de slag. Er is nog genoeg te doen.

Kawacarol | 07-02-22 | 10:23

Mooi stuk geschiedenis, de wereld heeft meer Geert nodig!
Grappig hoe El director, Daniel Lorenzo, dat beeld niet in de kerk thuis vind horen; het staat er pas 70 jaar... «ya no era una pieza originaria de la Catedral»

28 | 06-02-22 | 23:58

Leuk verhaal, gister nog een biertje gedronken op plaza de Alfonso.

rifraf | 06-02-22 | 23:53

Mooi verhaal weer. De strijd tussen godsdiensten wordt al eeuwen gevoerd; vroeger was het vechten en mooie dingen bouwen en tegenwoordig wordt de strijd veel geniepiger gevoerd. Als er maar niet gekwetst wordt... En er wordt ook niks moois meer gebouwd of gemaakt door die reli-gekkies!

rederijker | 06-02-22 | 23:32

Ik las proLeet van Molenbeek. Maar dat komt ik zag onthoofding en Molenbeek, en dan stopt mijn brein automatisch met lezen. Nog meer Red Flag-woorden waardoor ik mijn brein stopt met lezen zijn oa: Allah Akbar, aanslagen in naam van Allah, Islam-extremisten, ongelovigen, Sharia, moskee die haat predikt, IS-vrouwen naar Nederland, fatwa, haat-imams/moskee, terreur, van een flatgebouw, onderwerping, IS-staat, enz. Ik wil er niks meer van weten.

onesizefitsall | 06-02-22 | 23:08

Wat is de man toch productief. Ik lees Tuur of ik lees niet!

Nanker Phelge | 06-02-22 | 22:27

Trouwens die toeristen "trein" heb je ook hier. Mijn god (hehe) wat is dat lullig en dan zie je daar wat toeristen inzitten waarvan een gedeelte denkt, ik wil hier echt niet zitten maar het is omdat mijn wederhelft dat wil. En er zijn natuurlijk ook toeristen die dat fantastisch vinden.

Basil Fawlty | 06-02-22 | 22:13

Wenn wir im Himmel wären müssten wir beim Donnern helfen.

van Oeffelen | 06-02-22 | 22:03 | 6

@van Oeffelen | 06-02-22 | 22:22:
Ken die serie niet maar "Kripo" dat is ook weer zo'n typische Duitse afkorting. Klinkt hard en het gehele woord geeft ook meteen de betekenis weer zonder wollig taalgebruik. "Kriminalpolizei." Hahaha.

Basil Fawlty | 06-02-22 | 22:28

Ich war nimmer ein Himmler, Oeffels./

Graaisnaaiert | 06-02-22 | 22:51

@Basil Fawlty | 06-02-22 | 22:28:
Wokepolitie. Gestapo.

Ruud Hazes56616330 | 07-02-22 | 12:59
▼ 3 antwoorden verborgen

Geef die eilanden gewoon terug..

Wijze uit het Oosten | 06-02-22 | 21:58

Religies zijn anti-wetenschap, en dat is niet zonder reden. De waarheid mag immers niet bekend worden. Ze zouden het liefst willen dat we nog geloven dat de Aarde het middelpunt van het heelal is. Om de gelovigen te imponeren bouwden ze de grootste kathedralen, betaald met belastinggeld. Nu stop ik, want dit begint steeds meer op de VVD666CU te lijken. Hou jij ze dom, dan hou ik ze bang.

Nivelleermarionet | 06-02-22 | 21:58

Mooi verhaal weer don Arturito. Overigens mooie kerk daar. Je kunt veel over die Katho's zeggen maar bouwen, muren pienselen en beeldhouwen gefund door hun gelovige nitwits konden ze.

Basil Fawlty | 06-02-22 | 21:58 | 5

@Basil Fawlty | 06-02-22 | 22:19: Met name die dingen in Alpenlanden. Daar schreeuw je het uit van de pijn aan je ogen. Vandaar dat vreselijke jodelen misschien?

wijsvinger | 06-02-22 | 22:40

@wijsvinger | 06-02-22 | 22:40:
Hahaha!. Kerken hier in het Italiaanse gedeelte zijn vooral renaissance en qua gevel heel bescheiden. Je loopt er zo voorbij maar ik begrijp wat je bedoelt. Zuid Duitse/Oostenrijkse barok en zo, daar zijn ze daar zeer goed in.

Basil Fawlty | 06-02-22 | 22:48

@Basil Fawlty | 06-02-22 | 22:48:
Wel eens in Schärding am Inn geweest?

Ruud Hazes56616330 | 07-02-22 | 13:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Om 2 uur 's nachts in de kroeg besluiten om een bedevaart te lopen? Gelukkig heb ik geen karakter en bestel nog wat.

Bamako | 06-02-22 | 21:57

Tsja, veel drukte om een kermispaard met een Johnny Depp lookalike erop en een stel smachtende Barbarijse zeerovers in een hoogglans Efteling uitdossing eronder. Hoe werd dat beeld geknuffeld? (Kan op YT niets vinden). Maar als het werkelijk gaat om politieke actualiteit en indruk maken met een paard en ruiter, dan moet je bij ome Vlad zijn: gdb.rferl.org/c3c20d98-c821-44a2-9ca7... Op 11 september jongstleden werd een tweede Alexander Nevsky monument onthuld aan de grenzen van Rusland novvedomosti.ru/images/news/74517-74-... Het eerste monument staat op de grens met Kazachstan en oogt nog een beetje iel in de leegte. (Alexander Nevsky is de beschermheilige van Rusland ). Het monument bij de grens met de Baltische staten daarentegen (bij Pskov) spreekt veel meer tot de (politieke en toeristische) verbeelding.

Eeuwig..Op..Vakantie | 06-02-22 | 21:45 | 1

Nevsky heeft in Rusland eenzelfde status die Willem van Oranje hier heeft.

Graaisnaaiert | 06-02-22 | 22:49

500 Tausend binnen bij onverdeeldopøn!

Verderkijkert | 06-02-22 | 21:29 | 3

Dit zijn de nieuwe immigratiecijfers?

goedverstaander | 06-02-22 | 21:42

Ik snap mensen niet die zich willen laten onderwerpen - laat staan door een godsdienst.

Zeurders | 06-02-22 | 21:28 | 5

Men ziet het als een investering voor het volgende leven. Zo onderwerpt een moslim zich om de beloften die een beloning zijn voor die onderwerping: zuipen, vreten, luieren een constant stijve pik om de 72 maagden te palen.

wijsvinger | 06-02-22 | 22:00

Heeft iemand in je nabij omgeving zich laten onderwerpen aan de angstreligie van corona of klimaatverandering ? Ook dit heeft religieuze vormen aangenomen.

loser | 06-02-22 | 22:49

@loser | 06-02-22 | 22:49: Je aanpassen aan de omstandigheden heeft niets met onderwerping te maken. Het is andersom. Het zijn de wappies die worden beheerst door hun eigen hersenspinsels.

Wiebenick | 07-02-22 | 11:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Die Pelayo (de tweede, geloof ik) was een heel klein kereltje, met een heel groot zwaard. Begraven in een graf formaat schoenendoos. In het Spaanse stadje Leon (ooit hoofdstad van Koninkrijk Leon) worden de heldendaden van deze Pelayo nog steeds bezongen. Ligt trouwens ook op de route van die Santiago pelgrimstocht. Ze hebben daar ook andere goede/grappige ceremoniele optochten, waaronder die van de "Papones", hardcore inquisitie figuren waaronder KKK puntmutsen en gewaden. Aan deze "procession of pain" doen ook zelf-flagellanten mee. Dan is er ter ere van een zekere Gerardin (?) ofzoiets, die de plaatselijke zuiplap/Swiebertje was, ook een religieuze optocht waar flink wordt gezopen. Ze lopen daar rond met beelden van die kerel. Check it out. Ik kan de plaatselijke Orujo en jamon ten zeerste aanbevelen

Asteroid-B612 | 06-02-22 | 21:26 | 4

@Asteroid-B612
En die bedden waar die jokers in sliepen waren ook piepklein. Buiten het feit dat men toen gemiddeld 1.65 was, sliep men half zittend, want als men in de dood stierf dan wilde men god in de ogen kunnen kijken oid. Volledig geschift.

Basil Fawlty | 06-02-22 | 22:16

@Basil Fawlty | 06-02-22 | 22:16: Inderdaad allemaal van die ukkies. Zijn ze daar nog steeds. Ik stoot ook steeds mijn harses als ik daar bij vrienden in een oud huisje ben, want die deurtjes zijn maar maar 1,80 hoog. Maar je kan het ook hier nog zien als je Muiderslot bezoekt of het Rijksmuseum. Allemaal van die kinderharnasjes, maar dan voor volwassenen. Ik zou een halve meter boven die ventjes uitsteken.

Asteroid-B612 | 07-02-22 | 01:33

@Asteroid-B612 | 07-02-22 | 01:33:
Zelfde hier. Ik ben 1.90 en als je kastelen en musea bezoekt in Frankrijk, Spanje, Italie. Die mensen waren me toch klein. Claustrofobie voor mannen zoals jij en ik.

Basil Fawlty | 07-02-22 | 01:46
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb die foto van de krijger met het afgehakte moslimhoofd maar even op de PC gezet, je weet maar nooit of GS morgen een boze brief van een advocaat binnenkrijgt om die afbeelding ONMIDDELIJK te verwijderen (doen ze trouwens niet, behalve na een gerechterlijke uitspraak)

Keyboardspeler | 06-02-22 | 21:19 | 1

Google ff op Santiago Matamoros, dan kom je duizenden foto tegen, ik zou dus niet weten wie Geenstijl zou moeten verbieden een foto van de beste man te plaatsen.

Wiezewalakristalix | 06-02-22 | 21:24

Mooi stuk Tuur, en Japie is mijn nieuwe held!

amateurrr | 06-02-22 | 21:13

2 jaar eerder (de moord op Theo) sprak Trix ook al met geen woord over de moord op Fortuijn, dat had iedereen al aan het denken moeten zetten... sinds die tijd was ik wel klaar met dat Koninklijk Tehuis.

Keyboardspeler | 06-02-22 | 21:10 | 1

Het handhaven van vertrouwde machtcarrousel is van levensbelang voor het behoudt van het koningshuis. Grote veranderaars als Fortuyn zijn een bedreiging voor middeleeuwse koningshuispoppenkast, stel je voor dat mensen zelf gaan nadenken.

Zeurders | 06-02-22 | 21:35

Profeten zijn zelfbenoemde narcisten. Niet naar luisteren!

upgent | 06-02-22 | 21:09 | 4

Proleten.

van Oeffelen | 06-02-22 | 21:47

Ik heb altijd gedacht dat er vroegah 'profeten' waren, omdat er toen nog geen psychiatrische inrichtingen bestonden. Waren die er wel geweest, dan zou er geen sprake zijn geweest van 'profeten', slechts van 'patiënten'.

Dr_Johnson | 06-02-22 | 22:03
▼ 1 antwoord verborgen

Ik kende ook zo'n bedevaartsganger die per racefiets naar Santiago vertrok. De stumper stapte vlak over de Belgisch/Franse grens reeds met fiets en al op de trein. Hij kwam er op een gegeven moment wel maar is uiteindelijk zonder racefiets weer thuisgekomen. Inclusief zijn enorme zweetvoeten, de oorspronkelijke reden van zijn trip.

goedverstaander | 06-02-22 | 21:02 | 2

Lol. Dit soort reisverhalen worden nou nooit eens in boekvorm uitgebracht.

MickeyGouda | 06-02-22 | 21:07

Hij vroeg om een teken van God, en dat heeft hij gekregen.

Zeurders | 06-02-22 | 21:36

Voetje voor voetje…

Indonesië was in 1948 amper islamitisch.

En nu?

Wijze uit het Oosten | 06-02-22 | 20:52 | 2

Er komen ook wel onwijzen uit het Oosten.

dathoujetoch | 06-02-22 | 20:56

Nou, dat waren ze al wel hoor. In sommige gebieden is alleen het gematigde er wel af.

SterF... | 06-02-22 | 21:08

Bindend en verplicht leesvoer: The Myth of the Andalusian Paradise geschreven door Dario Fernandez-Morera.

Treurgrond | 06-02-22 | 20:47 | 2

Zich moreel verheven voelen boven het voetvolk en toch de gebaande paden betreden: dat loont blijkbaar. Ik sla over.

dathoujetoch | 06-02-22 | 20:46 | 4

Die morele verhevenheid haal ik hier niet uit. De bijdrage van deze week leest prettig weg, ondanks de verontrustende trend die Van Amerongen duidt.

MickeyGouda | 06-02-22 | 20:59

@MickeyGouda | 06-02-22 | 20:59: Voor mensen die in hun leven weinig van het erf af zijn geweest zijn zulke onderhoudende verhalen lastig te bevatten.

goedverstaander | 06-02-22 | 21:04
▼ 1 antwoord verborgen

De Portugezen en Spanjaarden werden niet voor niets barbaren genoemd destijds toen zij de Romeinen verjoegen uit het Iberische schiereiland.

Cobarde | 06-02-22 | 20:46

Lekker leesvoer zo voor op de zondagavond. Top Tuur!

overVecht | 06-02-22 | 20:40 | 1

Een heel artikel en dan Santiago de Compostela met een dubbele L durven te schrijven. De dommigheid spat er vanaf.

Bakkeleures | 06-02-22 | 22:01

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen