Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - Weemoed en de wortels van de islamitische aanslagen van 11 maart in Madrid

De Profeet van Molenbeek is aan zijn Safari Eurabia begonnen. Eerste halte: Madrid

Ik was voor het laatst in Madrid op 11 juli 2010, waar ik in een volgepakte kroeg naar Nederland-Spanje keek. Toen Nigel de Jong Xabi Alonso doormidden schopte, werd ik bijna gelyncht door mijn toenmalige schoonbroer Gonzalo en zijn vrienden. Erg populair was ik niet bij mijn schoonfamilie, die ik liefkozend de inquisitie noemde. De oom van mijn toenmalige vriendin Paula was generaal Alfonso Armada, de negende markies van Santa Cruz de Rivadulla die betrokken was bij zowel de Spaanse Burgeroorlog als de Spaanse staatsgreep in 1981. Paula’s tío was het brein achter die staatsgreep en werd veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf maar kreeg in december 1988 om gezondheidsredenen gratie. 

Ik woonde met Paulita in Rio de Janeiro, op veilige afstand van de inquisitie, en we waren even naar Madrid overgekomen voor de bruiloft van Gonzalo. 

Paula’s zus Astrid was getrouwd met de eigenaar van Ferrovial, een van de grootste bouwbedrijven ter wereld. Baas Rafael del Pino was met een slordige zes miljard euro goed voor een aardige Forbes-notering. Ik kon het wonder boven wonder goed vinden met Rafa, die nog kleiner is dan ik, en ik mocht mee naar de VIP-zone van het Bernabéu-stadion en het après-golfen in Sotogrande, de Andalusische speeltuin van de beau monde uit Madrid. 

Enfin: all good things must come to an end, en bijna elf jaar later ben ik voor het eerst weer in in Madrid, waar Paula mij opwacht in het Atocha-station. Ik heb haar verteld over Safari Eurabia en zij wil graag mijn gids spelen in Madrid. We lopen meteen naar het monument voor de 192 slachtoffers van de islamitische aanslagen op 11 maart 2004

Dit monument is bovengronds een glazen cilinder die ‘s nachts verlicht is. Onder de grond, in het station, is een bescheiden ruimte, huiveringwekkend in zijn soberheid. De namen van de slachtoffers staan op de wanden en verder is er niets. Ik weet mij nooit een goede houding te geven op dit soort plekken. Moet ik bijvoorbeeld een hele ernstige smoel trekken, moet ik zwijgen, moet ik devoot mijn handen in elkaar vouwen? 

Tijdens mijn correspondentschap in Israël woonde ik in het hart van Jeruzalem en zag ik tegen wil en dank veel bloedbaden als gevolg van zelfmoordaanslagen door Hamas. Mijn eerste ervaring met een terreuraanslag was in 1980 in het Pennsylvania Station in Manhattan. Ik wachtte met mijn vriend Tom Hogan op de trein naar Boston, toen in een kluisje twee pijpbommen ontploften. Er was veel rook, de boel werd afgezet maar er waren geen doden. De aanslag werd opgeëist door Puerto Rican Armed Resistance, waar we sindsdien weinig meer van hebben gehoord. 

In het Atocha-monument zijn Paula en ik de enige bezoekers. Door de glazen wand zie ik honderden passagiers naar de perrons lopen, alsof er nooit iets gebeurd is. Life goes on, zeg je dan, maar al die namen van al die slachtoffers, de meesten eenvoudige mensen die met het openbaar vervoer naar hun werk reizen, stemmen me diep treurig.

Hun namen vinden we weer terug in het Herinneringsbos, dat eerst het Bos van de Afwezigen heette, in het Retiro-park: 192 bomen, één voor elk slachtoffer van de islamitische terreur.

Paula is wel een beetje klaar met mijn ramptoerisme  en ik besluit een gezellig draai te geven aan de dag. We drinken bier op het bomvolle terras van een hippe tent in het Retiro-park en omdat ik dol ben op autoplagiaat, gebruik ik een citaat uit mijn vrijdagpreek voor HP/De Tijd om aan te geven hoe aangenaam Spanje kan zijn in januari. In Sevilla zaten eerder die dag de terrassen net als in Madrid bomvol en ik schreef: 

“In Sevilla was het zo mogelijk nog keigezelliger dan in Faro want daar is iedereen goed gekleed en zijn vrouwen én mannen en non-binaire entiteiten gewoon walgelijk lekker, in tegenstelling tot in de Algarve, dat toch een beetje de zeer ondiepe genenpoel van Portugal is, met al die besnorde en bebaarde vrouwen en bochelaars met slechte gebitten en giftige Chinese haarverf van het merk Antoine Huys (alleen Italiaanse mannen mogen hun haar verven met schoenpoets). Wederom bomvolle terrassen en dolgelukkige stelletjes die langs de Guadalquivir-rivier flaneerden. Op zo’n moment denk ik echt: waar is het toch fout gegaan in Nederland. Ik vind mijn moederland echt walgelijk.”

Na drie bier voel ik me bijzonder op mijn gemak in Madrid en is het drama van 2010 vergeten en vergeven. Ik wil Madrid nu op een andere manier zien en doe dat aan de hand van de website In the Footsteps of Muslim Madrid.

Ik heb nooit geweten dat de stad in feite gesticht is door de Arabieren. Mohammed I, zoon van Abd-ar-Rahman II, de vierde emir van Córdoba, gaf opdracht tot de bouw van een klein paleis en een citadel in Magerit, een Arabische verbastering van Matrice, wat 'bron van water' betekent. De plek lag in de buurt van een beek die langs de huidige Calle de Segovia stroomde. Twee eeuwen later, in 1083, werd de citadel veroverd door Alfonso VI de Dappere, koning van León en Castilië. Het dorp werd bewoond door moslims, joden en christenen. Er is een luchtig boek over islamitisch Madrid van Daniel Gil-Benumeya, dat ik koop in de geweldige boekhandel van de Casa Árabe, dat tegenover een van de ingangen van het Retiro-park ligt. 

Schmaltz, een spionnennest en Charles Manson
In het Arabisch Huis weet ik ineens weer waarom ik ooit verliefd was op het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ik was een ordinaire oriëntalist en in het Casa Árabe krijg ik een spontane aanval van schmaltz. Kon ik nog maar even in restaurant Al Batt in Damascus zijn, met de beste mezze van de Levant en met Dina, de dochter van de enige protestantse dominee van Syrië aan mijn zijde. Arak slobberen tot aan de fajr, het ochtendgloren, en geveinsd politiek-correct slap lullen over het nut van het maagdenvlies met Dina, die uiteindelijk meer Arabisch dan protestants bleek te zijn. Neuken ho maar dus, maar romantisch was het zeker voor de oriëntalist die ik in hart en nieren ben.

Ik hing de correspondent uit in Beiroet en fladderde als een dronken postduif op en neer naar Damascus. Nadat Dina voor de zoveelste keer was ontploft en mij haar huis uit flikkerde, vestigde ik mij tijdelijks als kluizenaar in Aleppo. Eenzaamheid heeft een naam: Hotel Le Baron. De tent werd gerund door twee stokoude Armeense broers die elkaar het licht in de ogen niet gunden. Rond de Tweede Wereldoorlog was het een klassiek spionnennest geweest, met Engelse en Duitse spionnen die zich voordeden als archeologen. Agatha Christie schreef er een deel van Murder on the Orient Express en Lawrence of Arabia was er vaste klant. 

Ik slofte met mijn ziel onder mijn arm door de stoffige gangen van het spookhotel. Op mijn kamer ritselde het van de kakkerlakken en een telefoonverbinding naar Damascus tot stand brengen was een dagtaak. In de lobby, of wat er voor door ging, hingen vergeelde reclames van Perrier en Ricard. Iedere dag zat ik rond het middaguur in de uitgestorven hotelbar waar een halfblinde ober mij arak schonk en zich beklaagde over de Armeense broers. Rond de schemering begaf ik mij op handen en voeten naar een animeertent met voornamelijk afzichtelijke Oostblokhoeren en vadsige blokhoofden van de Syrische geheime dienst. In het gastenboek van Le Baron, met namen als Charles de Gaulle, David Rockefeller, Kemal Atatürk en Charles Lindbergh, schreef ik: Charles Manson was here. Mijn Syrië en mijn Oriënt bestaan niet meer maar het is als met je overleden ouders: zolang je er nog aan denkt, leven ze nog.

Saoedi-Arabië rimmende soennieten
Genoeg gemijmerd want Paula heeft heeft honger en dan moet er onmiddellijk gegeten worden. We pakken de taxi (bij de baard van de Profeet, wat zijn die goedkoop in Madrid, en keurige met twee woorden sprekende chauffeurs die je niet oplichten) naar restaurant Al Zahra in de Mezquita van Madrid. Dit is de grootste moskee van Spanjeland én Europa. In 1976 ondertekenden achttien moslimlanden met diplomatieke vertegenwoordiging in Spanje een overeenkomst om de moskee te bouwen. Het project werd echter elf jaar uitgesteld, totdat koning Fahd van Saoedi-Arabië de nodige financiering had verstrekt om de bouw uit te voeren. De Saoedische controle over het centrum wekte vanaf het eerste moment de twijfels van de moslimgemeenschap, die niet alleen uit Saoedi-Arabië rimmende soennieten bestaat. 

Het is net één uur geweest, het tijdstip van de vrijdagpreek, en de moskee is afgeladen met biddende mannen. Ik vind het gebouw, dat geïnspireerd is op de moskee in Córdoba, naargeestig en ik weet ineens waarom want ik krijg een flashback naar mijn tijd in Brussel, toen ik aan Brussel Eurabia werkte. 

Als wannabe-bekeerling meldde ik me in de lente van 2006 aan bij de Grote Moskee van Brussel in het Jubelpark, midden in de Europese wijk. Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1897 kreeg dit monsterlijke gebouwd de bijnaam ‘De Schandelijke Wrat’. Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1958 werd het gebouw omgedoopt tot ‘Oriëntaals Paviljoen’. Kort voor de Zesdaagse Oorlog van 1967 kwam de Saoedische koning Faisal naar België om wapens te kopen. De sleutels van het Paviljoen werden door koning Boudewijn symbolisch aan de Saoedische koning overhandigd, als dank voor diens steun aan de Belgische wapenindustrie. Volgens een andere versie kreeg Faisal de sleutels wegens zijn hulp aan de slachtoffers (en hun nabestaanden) van de brand die in 1967 het Brusselse warenhuis L’Innovation verwoestte en waarbij meer dan driehonderd doden vielen. In 1969 maakte koning Faisal van het cadeau een dependance van de Islamitische Wereldliga, gesticht door het Saoedische vorstenhuis om de uiterste conservatieve wahabitische versie van de islam te verspreiden. Overal ter wereld beheert de Liga stichtingen, en dus ook hier in Madrid. 

Ik vertrouw de missionaire Saoedi’s voor geen cent, maar ze hebben tegenwoordig een nog veel engere concurrent: het islamofascistische Qatar, net als Saoedi-Arabië dé sponsor van internationale islamitische terreur. 

'European Quran'
Het eten in Al Zahra maakt veel goed: één kok komt uit Syrië, de andere twee uit Marokko en hun fusion (fusion, c’est confusion zei Paul Bocuse maar ik ben het niet met hem eens) werkt perfect. Het is een bijzonder aangename mix van gerechten, jammer dat ze in de Grote Moskee geen alcohol schenken want hummus, falafel, baba ghanoush en kebab moeten zwemmen: niet in mierzoete muntthee maar in arak.

Later op de dag heb ik een afspraak met Esperanza Alfonso, een briljante wetenschapper die uit dezelfde academische hoek komt als ik. Haar boek Islamic Culture Through Jewish Eyes: Al-Andalus from the Tenth to Twelfth Century is een aanrader. Ik zeg haar dat het mij opvalt dat ik bij de Spanjaarden die ik ken, weinig tot geen rancune bespeur over de aanslagen van 2004. Wellicht dat de Spanjaarden door eeuwenlange overheersing van de islam vertrouwd zijn met moslims, al zou je dan eerder het tegendeel verwachten. Esperanza vertelde mij dat haar instituut, Centro de Ciencias Humanas y Sociales, samenwerkt met een groot aantal Europese universiteiten aan een project dat European Quran heet. 

Ik citeer even het wollige taalgebruik van de EU: "EuQu is een ambitieus zesjarig onderzoeksproject dat de manieren bestudeert waarop het islamitische heilige boek is ingebed in de intellectuele, religieuze en culturele geschiedenis van middeleeuws en vroegmodern Europa. Het onderzoek bestudeert hoe de Koran is vertaald, geïnterpreteerd, aangepast en gebruikt door christenen, Europese joden, vrijdenkers, atheïsten en Europese moslims om te begrijpen hoe het Heilige Boek zowel de cultuur als de religie in Europa heeft beïnvloed."

Kosten: 10 miljoen Euro. Brussel bedankt! Ik moet ineens weer denken aan al die grijnzende baardmannen in het Europees parlement. Kijk klimaclown Frenske dan shinen! Wat was ie toen nog mager! 

Ruud Peters en de blinde sjeik
Het toeval wil dat ik heel even op het punt gestaan om te gaan promoveren op het onderwerp De Europese Islam. Ik was in 1991 afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam bij prof. dr. mr. R. Peters van de faculteit Arabisch met een doctoraalscriptie over het islamitisch fundamentalisme in Algerije. 

Ruud was met Mahmoud Rabbani, Piet Nak en Bertus Hendriks een van de drijvende krachten achter het Nederlands Palestina Komitee. Hij was getuigedeskundige in het proces tegen de Hofstadgroep en zou in die hoedanigheid ook optreden in het proces tegen de blinde sjeik Omar Abdel-Rahman die het World Trade Center al in 1993 wilde opblazen maar de ingang niet kon vinden. Die klus ging op het laatste moment niet door omdat de Amerikanen bang waren dat Ruud de sheik vrij zou weten te praten (Peters is ook nog eens een briljante jurist). Ruud is dus een grote geleerde met veel internationale publicaties op zijn naam en hij gaf mij ook belangrijke adviezen voor mijn boek Brussel: Eurabia, al was hij niet helemaal gelukkig met mijn conclusies. Ruud gaf mij de wijsheid mee: ga als academicus nooit dingen voorspellen maar beschouw, analyseer en duid enkel achteraf. Enfin, ik voorspelde - tegen het advies van Peters in dus - dat Brussel een grote krabbenmand, wespennest, slangenkuil en safaripark vol islamitische terroristen was: een kruiwagen vol explosieve kikkers als het ware. 

De gematigde islam bestaat namelijk niet
Peters en ik hebben ik tijdens die eenmalige brainstorm over mijn promotieonderzoek toen bij een glaasje oude jenever gediscussieerd over de positie van moslims in Europa en wat het islamitisch recht schrijft over de positie van een moslim buiten de dar al salaam, het grondgebied van de islam. Er is onder de geleerden een discussie gaande over een mogelijke verlichte Europese islam maar ik denk dat dat een illusie is, een wensdroom van GroenLinks en D66. De gematigde islam bestaat namelijk niet, net zomin als gematigde moslims. Er zijn uiteraard moslims die het minder strikt zien en hun religieuze overtuiging combineren met een modern leven, maar als puntje bij paaltje komt, buigen zij toch voor de druk van de extremisten, al is het maar om geen slechte moslim te worden genoemd.

Officieel wonen er 300.000 mohammedanen in Madrid en er zijn een paar quasi-hippe wijkjes in de stad, waar moslims en hipsters vredig samen lijken te wonen. De aanslagen lijken een eeuwigheid geleden. Maar misschien is het stilte voor de storm en hielden de jihadistitisch cellen slechts een winterslaapje. Door de pandemie had en heeft de wereld even iets anders aan het hoofd. 

Sponsor de All-Inclusive Avondlandsafari van Don Arturo

Arthur van Amerongen gaat voor GeenStijl een rondreis door Europa maken, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet, een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuur gevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

Van Amerongen was van 1990 tot 2001 correspondent in het Midden-Oosten, met als standplaatsen Jeruzalem en Beiroet. Hij studeerde Arabisch.
Beste mensen, Arthur leest, spreekt en schrijft Arabisch. Hij woonde in het Midden-Oosten. Is daarom uiterst gekwalificeerd om Safari Eurabia te schrijven.
Steun daarom GS om ervoor te zorgen dat dit verhaal verteld wordt. Bij de MSM worden onwelgevallige waarheden nimmer verteld.

theo-is-dood | 10-01-22 | 09:36

Heb het idee dat de nostalgische schrijfstijl van Arthur wat minder goed aansluit bij de verwachting van sommigen. Blijkt dat hij vooral ook een liefhebber is van de oriëntaalse wereld. Van de vroegere dan. Of beter gezegd, van zijn eigen herinneringen aan eerdere reizen. Het leest lekker weg en ik ben benieuwd of dit nog maar de inleiding is. Uiteindelijk verwacht ik toch een soort van bewijs van zijn eerder gedane stelling dat de moslims en dan met name de Marokkanen ons zouden haten.

Beste_Landgenoten | 10-01-22 | 08:55

Altijd welkom, verhalen van Arthur.
Diep het kleine verhaal in binnen het grote verhaal. Als Mensch. Daardoor waardevol in de zin van leerzaam en zeer onderhoudend :)

Ben Adam | 10-01-22 | 07:35

Bedankt voor aflevering nummer 1 meneer van Amerongen. Een extraatje is onderweg.

Zemko | 10-01-22 | 07:11

Entonces hablas castellano Arturo?

SaintNick | 10-01-22 | 01:06


Ik dacht altijd dat Don Arthur een super felle rebelse schrijver was, maar het lijkt meer een bezadigde milde variant van Geert Mak te zijn, die gratis op vakantie wordt gestuurd om zijn exen te bezoeken en bier te drinken op terrasjes en kiekjes te maken met moskeeën en halal winkeltjes op de achtergrond.
Dat kan goedkoper!

Persoonlijk, dus persoonlijk, word ik gewoon al onbewust misselijk op alles wat lijk op moslims of islam.
Komt gewoon door mijn persoonlijke ervaringen en altijd dat bedreigende, terreur zaaien, zoals de tramschutter in Utrecht, die messteker in Den Haag, deze afgelopen week die bumperklever op de A2, de moord op Peter R de Vries, en het gesis op straat en altijd die confrontaties met opgeschoren mocro's waar je ook komt.
Bijvoorbeeld als je een taxi wilt nemen op Schiphol.

Don Arthur stipt hier trouwens aan, dat de taxi's in Madrid (en Barcelona) inderdaad veel goedkoper en correcter zijn dan in bijv. Amsterdam.

King of the Oneliner | 09-01-22 | 22:54

Ik wens Tuur , nogmaals, veel succes en vooral veel veiligheid met zijn allah-safari.

Laat dat , als eerste, geheel duidelijk zijn.

Maar laten we eerlijk zijn en er geen doekjes om winden : de uiteindelijke conclusie die we na zijn reis zullen (moeten) trekken die kennen we natuurlijk al decennia.

Vele , vele decennia.

Dit soort oprechte en kritische safari's, verslagen , documentaires en praatprogramma's geïllustreerd met schokkende beelden brengen namelijk altijd en immer hetzelfde oude grijs gedraaide "nieuws" :

De (radicale) islam is volop in opkomst, er is geen gematigde islam, de islam is grotendeels onverdraagzaam, past geheel niet bij het Westen en zal altijd wereldwijd voor spanningen en problemen (blijven) zorgen.

Dus , wat mij betreft, is ook deze safari, hoe goed ook bedoeld, hetzelfde als elke dag weer volop wetenschappelijk en verlicht onderzoek doen en dan steeds weer met de boodschap en conclusie aankomen dat de aarde rond is.

Daar kijkt toch (ook) geen modern mens (meer) van op.

Of wel?

Dr.Mabuse | 09-01-22 | 22:24

Die foto van dat verwrongen staal, is dat opvulling of om indruk te wekken ?

Piet-Kietelaar | 09-01-22 | 21:22 | 4

Raw in je gezicht ?

Piet-Kietelaar | 09-01-22 | 22:24

@Zuma | 09-01-22 | 22:13:
Helaas zit hier weinig hakbar-vlees tussen:
dit waren geen zelfmoordaanslagen...

michelpen | 10-01-22 | 01:11

@michelpen | 10-01-22 | 01:11:

Het was dan ook een vergelding van Sadam's mannen nadat Aznar steun leverde aan de terroristen van de VS en VK om Irak te kunnen binnenvallen.

Cobarde | 10-01-22 | 06:17
▼ 1 antwoord verborgen

Een echte reporter met scherpe blik en dito pen die goedgemutst en welbedrankt de aanloop naar een burgeroorlog in Europa op schrift stelt.

Eppo | 09-01-22 | 20:21

Leuk stuk, ik kijk uit naar deel 2.

paninikoek | 09-01-22 | 20:18

Gematigde islam is hetzelfde als gematigd kannibalisme......

J.Thee.Cohen | 09-01-22 | 20:17 | 3

Ik ken veel Alevieten, humanistische kant van Islam (klinkt als contradictie). Weinig dogma en veel feestjes. Wel suikerfeest, geen vasten en wel alcohol. Beetje cherry picking.

SteilAchterover | 09-01-22 | 20:59

Moslims komen naar Europa. Het is hun cultuur niet, hun godsdienst niet, ze haten de oorspronkelijke bewoners van Europa en ga zo maar door. Feitelijk zouden ze een eigen land, staat moeten hebben waar ze kunnen leven volgens hun eigen cultuur, godsdienst enz.
Die landen bestaan dus moslims ga daar naartoe en verlaat het Europa dat jullie zo haten. Dan kunnen wij gewoon weer volgens onze eigen cultuur onze gang gaan. De Denen hebben de conclusie getrokken dat moslims het best in een moslim land kunnen wonen en zijn actief begonnen met het repatriëren van moslims die zich niet aan de Deense cultuur willen aanpassen. Er zijn dus oplossingen die voor moslims en voor ons het beste zijn. Zoals het nu nu is met 2 verschillende culturen in 1 land gaat nooit werken en wij de Europeanen zijn niet van plan om weg te gaan.

johnelec | 09-01-22 | 20:09 | 6

Nog niet zo lang had je islamitische Staat maar daar was ook niet iedereen niet zo blij mee.

Xbitt | 10-01-22 | 08:49

De Denen repatriëren geen "moslims". Ze hanteren wel een streng immigratiebeleid, maar dat staat los van religie. Verder heeft Denemarken ook talloze goed-geïntegreerde moslims. Maar dat zult u wel niet willen horen.

nieuwe_Deen | 10-01-22 | 12:27

Ik denk dat de Europeanen omwille van de tijdgeest er uiteindelijk best toe bereid
zijn weg te gaan en Europa aan de moslims te laten.

Willibald von Klúúúk | 10-01-22 | 15:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Het boek van Esperanza Alfonso dateert uit 2010. Dat lijkt inmiddels een beetje achterhaald gezien alle politiek/theologische ontwikkelingen van na 2010. Israel heeft diplomatieke missies geopend in Saoedie Arabië en in de Golfstaten. De subsidie van de EU aan Koranonderzoek is wellicht geïnspireerd op de wijze waarmee in het Duitsland van de 19e eeuw voortvarend het Bijbel-kritische onderzoek werd opgezet. Daardoor kreeg in protestants Europa de vrijzinnigheid voet aan de grond. Waarom zou er in de islamcultuur niet een vergelijkbare vrijzinnigheid kunnen ontstaan, die de mythen in de Islam blootlegt en daardoor de onwetende massa gaat verlichten? De these van AvA dat de Islam geen light-versie kent vraagt om nadere onderbouwing: hoe gaan Islamonderzoekers om met onmiskenbare mythen? Worden die doodgezwegen of worden die gekromzwaard met fatwa's? Dankzij het massaal gesubsidieerde Islam/Koran onderzoek ontkom je IMHO niet aan de ontsluiering van mythen. Anders missen de boeken over dit onderwerp aan pit/sju/kritische geest. AvA kondigde aan in de duistere krochten en achterbuurten te gaan afdalen om de thermometer in islamitische zieke geesten te steken. Ben benieuwd.

Eeuwig..Op..Vakantie | 09-01-22 | 20:07 | 8

Een belangrijke reden dat de Islam geen verlichting kent is dat de Koran niet door mensen is geschreven, maar door Allah zelf. Herinterpretatie of wijziging van de Koran is dus hetzelfde als jezelf boven God stellen. Daarnaast predikt de Islam volledige pre-destinatie. Het leven op aarde heeft maar één doel, het bereiken van de hemel en alles wat daarvoor nodig is staat in de Koran of is belegd in het leven van de Profeet. Waarom zou je iets willen wijzigen dat voldoende is om gegarandeerd je doel te halen? Er komen geen wetenschappelijke ontdekkingen, geen technologische innovaties uit de islamitische wereld, ze kunnen nauwelijks een kogellager produceren. De reden hiervoor is dat wetenschap en het verbeteren van het aardse leven geen zin heeft voor een moslim, alles wat je nodig hebt is de Koran en het voorbeeld van de Profeet. Waarom zou je riskeren in de hel te komen als verlichting sowieso niks aan je doel, de hemel bereiken kan bijdragen? Vanaf het ontstaan van de Islam zijn de moslims fanatiek en met volledige oogkleppen op de gewezen weg aan het volgen, oorlog onderling en oorlog met alle niet moslims tot gevolg. Geen spatje vernieuwing of ontwikkeling, enkel blinde gehoorzaamheid aan de leer. De enige reden dat de Islam een tijdje vreedzaam is geweest is omdat de industriële revolutie aan ze voorbij (waarom Newton lezen als je de Koran hebt) ging en ze daarom gekoloniseerd werden. Nu het koloniale tijdperk voorbij is gaan ze gewoon weer verder waar ze 250 jaar geleden gebleven waren. De islamitische wereld zal nooit een nieuw medicijn ontwikkelen voor wat voor ziekte dan ook en zal nooit vrijwillig ook maar een greintje sociale of religieuze vernieuwing ontwikkelen.

Blauwpetje | 10-01-22 | 00:31

@Blauwpetje | 10-01-22 | 00:31: Wat je zegt is waar. Blijf ik wel met de vraag zitten hoe het zit met die, je kan wel zeggen duizenden moslims die nu op de westerse scholen en universiteiten worden onderwezen. Of te wel, zij vertrouwen niet meer enkel op Allah dat het goed komt, maar ook op hun eigen intellect. Dat moet toch zijn weerslag hebben op hun positie hier in de Westerse wereld en hoe zij daar tegen aan kijken. Zeker, de westerse deugcultuur op met name de universiteiten die er alles aan doet om deze moslims in hun van oorsprong vijandige cultuur tegenover die van het westen te houden vertragen dit proces. Maar toch. Een anekdote: Een gesprek gevolgd tussen een Syrische en een Somalische moslim vrouw. De Somalische vertelde over het intense verdriet dat zij had beleefd en moest huilen. De Syrische die toen zij dat zij niet mocht huilen omdat dat wat de Somalische was overkomen de wil was van Allah en daarover verdriet te hebben de daad van Allah ondermijnt omdat door te huilen je toont het niet met de daad van Allah eens te zijn. Daar was de Somalische het niet mee eens.

forecastle | 10-01-22 | 08:10

@forecastle | 10-01-22 | 08:10: Kijk eens wat er NU in Afghanistan gebeurt: hoger opgeleiden zijn wederom de paria's van de samenleving en vormen een bedreiging.....

J.Thee.Cohen | 10-01-22 | 09:03
▼ 5 antwoorden verborgen

Verontrustend, sinister... maar ook fijn weglezen met Don Arthur.

grapjasz | 09-01-22 | 20:06

Je kan van Tuurtje vinden wat je wil maar schrijven kan hij wel, hij lijkt echt nog meer op te leven ooit tevoor in de laatste tien jaar, nou hij voor het echt vrije woord van GS schijven mag, die reeks is nu al een succes bij mij.

zwellevertje | 09-01-22 | 20:03 | 1

Helemaal mee eens, Zwellevertje.

Norbert Tijhuis4442 | 09-01-22 | 20:36

Wat is de volgende bestemming?
Het tenslotte ook een beetje een reisverslag.
Merk bier en lekker eten horen daar zeker bij, maar ik verwachtte iets meer over radicale broeinesten.
Misschien oordeel ik te vroeg.
Zat op puntje van m’n stoel namelijk.

Ruimedenker | 09-01-22 | 19:43 | 1

Ik ook. Was ook teleurgesteld.

Madame Poitiers | 09-01-22 | 20:19

Van de bovenmodale tenenkaasbode naar gs. Top transfer!

Schwanzeleber | 09-01-22 | 19:41

Mooi stuk. Doet denken aan een film over een komeet.

RickTheDick | 09-01-22 | 19:33
-weggejorist-
swassannuf | 09-01-22 | 19:18

Het is toch een beetje preken voor eigen parochie. Hoe bereikt hij nou andere mensen?

Hadena | 09-01-22 | 19:10

Beetje jammer, voortaan gewoon Cruz Campo graag.

rifraf | 09-01-22 | 19:10

Als ik dit lees snap ik totaal niet hoe zo'n Joris Luyendijk (VK, NRC, R1) in zijn boek Het zijn net Mensen, met als ondertitel - Beelden uit het Midden-Oosten (2006) het woord islam ongeveer nul keer gebruikt. Zijn boek werd wel meermalen bekroond. Dat snap ik dan weer wel.

Piet Karbiet | 09-01-22 | 19:10 | 2

Het was wel een aardig boek en volledig in lijn met wat een deugmens wil lezen en ook staan er geen pertinente onwaarheden in.

Plus luyendijk is een mooiboy en dat verkoopt. Geen .boze. witte blanke man maar een lief lachende.

Schwanzeleber | 09-01-22 | 19:41

Er is een ander boek dat heet : "Wie doet als laatste het licht uit " !

J.Thee.Cohen | 09-01-22 | 20:20

Dank voor de tekst, 1ste deel. Aanwinst voor GS.

horsteknots | 09-01-22 | 19:02

Goede herinneringen ook aan Sotogrande. Volvo Masters. Op het houten dek aan het bier en ginebra con tonica. De wereldtop aan golfers trekt voorbij. Nog maar een sigaretje. Nog maar een slokje. Nog maar een hapje.

goedverstaander | 09-01-22 | 18:58

Ik vind 'ik wil leven' van Lale Gül toch meer sprekend om de achterlijkheid van de islam te posteren. Minder literair wellicht maar toch...

aflaatverkoper | 09-01-22 | 18:58

Gedoneerd maar ik verwacht daarvoor wel een diepgaand Spaanse bieren test.
Benieuwd hoe Estrella voll damm scoort.

Carlos_I | 09-01-22 | 18:54

Wow, Arthur kan aanstekelijk schrijven!

relatief | 09-01-22 | 18:52

Had een mohammedaan op het werk waar ik goed mee kon opschieten tot dat ik een keer van hem de vraag kreeg of ik een vriendin of vrouw had in mijn kennissenkring die in was voor een schijnhuwelijk.
Sinds die tijd ben ik er achter, hoe vriendelijk deze figuren tegen je zijn,er alleen maar op uit zijn op eigen gewin.
Onnodig te zeggen dat figuur er op dat moment het volledig verbruid had en ik vanaf dat moment een bedenkelijke inzicht heb aangaande islamieten.

Simpele Drenth | 09-01-22 | 18:42 | 2

Een collega van mij was een modelmarokkaan. Volledig geintegreerd, niets op aan te merken. Tot 9/11. Hij danste nig net niet op dextafels. Viel verschrikkelijk door de mand maar op miraculeuze wijze kwam hij ermee weg. Na ‘n maand was iedereen het vergeten.

Major-Disaster | 09-01-22 | 19:57

* nog net niet op de tafels

Major-Disaster | 09-01-22 | 19:59

Via de NPO worden er meloenen gestoken om de islam maar zo positief als mogelijk neer te zetten. Zou het de NPO eigenlijk niet sieren om van dat geld van ons ook eens een neutraal/kritisch programma over de islam te laten zien? Waarin ook de nadelen (die zijn er zat) aan het licht komen?
Zou wel zo evenwichtig zijn en goed om wat diversiteit als opinie zender aan te bieden van publiek geld.
Deze Arthur van Amerongen weet wel de vinger op de realiteit te leggen. Ik lees nooit de Volkskrant, maar als je zo recht voor z'n raap schrijft en de dingen bij naam noemt. Tja, dan wordt je daar uitgesloten je past dan niet meer in de GL/NX66 schijnwerkelijkheid. Zo gijzelen ze de hele media, te beginnen bij de NPO.

bananabanana | 09-01-22 | 18:39

Intermezzo Don - Natuurlijk werden de Twin Towers niet door alleen vrome christelijke Amerikanen gebouwd. En het Vaticaan niet door alleen Rooms-katholieken. En het Alhambra door louter moslims. Uitzondering is de Joodse Klaagmuur in Jeruzalem; dat is Palestijns erfgoed, volgens de Unesco in Parijs. Knettergek.

Piet Karbiet | 09-01-22 | 18:33 | 4

De euromast maakte gebruik van indianen zonder hoogtevrees toch ?

grapo | 09-01-22 | 18:48

@grapo | 09-01-22 | 18:48: Geen idee. De bouw van de Euromast, na 1940 denk ik?, ik weet er niets van. En ik heb nog wel in Rotterdam "gestudeerd". Ik weet niets. Zit Parkheuvel van vroeger Cees Helder daar niet in?

Hetkanverkeren | 09-01-22 | 18:53
▼ 1 antwoord verborgen

Mijn simpele verklaring voor het ontbreken van aanslagen is dat binnen de top van de islam er consensus is dat grof geweld de islamitische zaak niet ten goede komt. De islamisering van Europa gaat veel sneller zonder aanslagen.

Graaier | 09-01-22 | 18:23 | 2

Dat denk ik ook. Die aanslagen waren het enige wat nog roet in het eten kon gooien van een welhaast zekere islamisering van Europa. Bijna waren we uit onze slaap gekomen.
Niet dat ik het decadente en ingepakte oliedomme Europese volk geen bloedige jihad gun overigens. Ze hebben het verdiend.

du Roi Soleil | 09-01-22 | 18:33

Je bedoelt West-Europa. Oost-Europa houdt dat volk gewoon buiten de poort.

Piet Karbiet | 09-01-22 | 18:35

Heel boeiend verhaal heb met véél plezier gelezen
en inderdaad.... islam-light bestaat niet.

meneer Q | 09-01-22 | 18:19

Net zoals een beetje zwanger niet bestaat bestaat er geen gematigde islam.

Colin.Fart | 09-01-22 | 18:14

Beetje mager. Hij heeft er lekker gegeten en gedronken met een oude vriendin, lees ik, heeft het monument bezocht, een bezoekje gebracht aan een wetenschappelijk collega die aan een door de EU gesubsidieerd onderzoek werkt maar van wie we verder ook niks horen, en dat is het dan. Op wat uitgebreide zijsprongen na richting zijn ervaringen in andere tijden en op andere plaatsen.
Eén voorzichtig geponeerde veronderstelling maakt het toch de moeite waard:
"Officieel wonen er 300.000 mohammedanen in Madrid en er zijn een paar quasi-hippe wijkjes in de stad, waar moslims en hipsters vredig samen lijken te wonen. De aanslagen lijken een eeuwigheid geleden. Maar misschien is het stilte voor de storm en hielden de jihadistitisch cellen slechts een winterslaapje. Door de pandemie had en heeft de wereld even iets anders aan het hoofd."
Misschien is het inderdaad atilte voor de storm.

Schoorsteenveger | 09-01-22 | 18:11 | 8

De islam is intussen in het westen bijna heilig verklaard, en moslims zijn vermeende slachtoffers geworden. De hele wereld gaat straks voetballen in het jihad-ondersteunende Qatar. Misschien vinden de islamitische leiders dat met intimidatie, wokeness en commerciële lokkertjes al voldoende wordt bereikt. De intrede van een gehoofddoekte sympathisante van de jihad-minded Moslimbroederschap in het Nederlandse parlement wordt ongetwijfeld als een overwinning gevierd.

J.P.Drapeau | 09-01-22 | 18:55

"Beetje mager".... dat kun je van Arthur echt niet meer zeggen hoor!

Zwizalletju | 09-01-22 | 19:23

@Red shirt | 09-01-22 | 18:36:
Ik maak helemaal niks mee. Maar om daarmee nou te pronken, nee.

Schoorsteenveger | 09-01-22 | 19:36
▼ 5 antwoorden verborgen

De Arabische cultuur heeft niets dat mij aantrekt. Als Van Amerongen een trektocht maakt langs landen die zijn gesitueerd aan de Méditerranée met de focus op de oorspronkelijke culturen aldaar, dan ben ik zijn vrouw. Maar goed, dat is voor hem waarschijnlijk niet rauw genoeg.

MickeyGouda | 09-01-22 | 18:09 | 4

Hij was destijds bevangen door exotisme. En dat is meestal een vrouwenkwaal.

wijsvinger | 09-01-22 | 18:19

De centrale rol van gastvrijheid, vooral ook ten zuiden van de Middellandse Zee, MG. Klootzakken heb je verder overal. Plus dat ik een aantal vrouwelijke kennissen uit die windstreken heb: daar dansen de muizen echt niet op tafel.

Het gepamperde gajes hier is niet echt representatief. Daar weten ze wel wat ze de grens over zetten.

Hetkanverkeren | 09-01-22 | 18:28
▼ 1 antwoord verborgen

Dit was een prima artikel. Don Arturio gaat een mooie serie leveren, denk ik.

omanders | 09-01-22 | 18:08

Een zwarte Bobbie. Hoe tekenend!

Piet Karbiet | 09-01-22 | 18:08

Afgelopen zomer was ik in Granada en bezocht daar de Alhambra, een oud Moors fort wat een toeristische trekpleister is voor moslims. Binnen de Alhambra staat ook een katholieke kerk. Een groepje moslims waarvan de vrouwen bijna volledig bedekt waren stond voor de kerk, één van de mannen ging naar binnen om de kerk te bekijken en de kleine kinderen van die groep begonnen te roepen: ‘Haram, haram’, terwijl één van de vrouwen lachte en richting de kerk spuugde. Ik was totaal verbaasd door deze gebeurtenis, hoewel ik zelf niet gelovig ben voelde het haast als een persoonlijke aanval, een aanval op onze manier van leven en hoe ze die verachten.

Sinterbikske | 09-01-22 | 18:08 | 14

@Piet Karbiet | 09-01-22 | 18:38: Staat er nog niet zolang, maar Gibraltar is toch de eerste stap in Europa, het is symbolisch. en.m.wikipedia.org/wiki/Ibrahim-al-Ib...

Sinterbikske | 09-01-22 | 18:46

Wat compleet achterlijk van die mensen. Bah.

ChalinaRosa | 09-01-22 | 18:47

Die afkeer kan je ook in je eigen buurtje ervaren hoor, als je een beetje oplet. Bijv. een aantal jaren geleden hadden ze bij een grote supermarktketen bedacht dat de fillialen rond Kerstmis extra sfeervol gemaakt moesten worden met lichtjes, kerstliedjes, enz.. En alle werknemers kreeg een rode kerstmuts met een wit namaak bont randje en een knipperend lichtje erop. Want : "Jongens doe even lekker gezellig, dat vinden de klanten leuk". Dus het voltallige personeel loopt de hele dag rond met zo'n duf hoedje op. BEHALVE de Marokkaanse kassameisjes. Die doen TOCH niet mee. Het is TOCH nog teveel Christelijk. TOCH nog teveel "mag niet van mijn geloof". Ook bij de ACTION (goeie winkel !) waar ze dan van die Boeddha beeldjes verkopen. De Boeddha in meditatie in de Lotushouding. Van plastic. Kitsch rommel maar dat zetten mensen dan in hun tuin enzo. Dan zag ik gehoofddoekte meisjes die daar werkten die elke keer als ze door dat gangpad moesten lopen waar die Boeddha's stonden uitgestald, dan deden ze netr alsof ze de Boeddha in het voorbijgaan een stomp in het gezicht gaven. Daarna keken ze elkaar door de winkel aan en giechelden. Misschien een beetje melige pubergein, maar het heeft TOCH te maken met die religie. Die afkeer zit er echt ingebakken.

Asteroid-B612 | 09-01-22 | 19:07
▼ 11 antwoorden verborgen

Geweldig dat Don Arturito zijn reis heeft aangevangen. GeenStijl biedt hem podium en bewijst daarmee opnieuw het toonaangevende medium te zijn voor een ander geluid dat nergens anders gehoord wordt. Super!

Noodluik | 09-01-22 | 18:05 | 1

Hear hear!

Webert | 09-01-22 | 21:13

Islam is bad for brain&body M'kay

De_Middelvinger | 09-01-22 | 18:04

Goed stuk al springt het soms van de hak op de tak, of dit aan Tuur zijn vredespijp ligt blijft een raadsel.

HaegscheLandloper | 09-01-22 | 17:56

Mooi stuk weer! Het einde is wel abrupt, lijkt net of er een stuk tekst ontbreekt, of komt er nog een tweede deel over Madrid?

Sinterbikske | 09-01-22 | 17:53

“Na 3 bier voel ik me op mijn gemak in Madrid”
Herkenbaar.

laurentius | 09-01-22 | 17:52 | 3

Na drie bier, mits groot, voel ik me overal op mijn gemak.

goedverstaander | 09-01-22 | 17:55

@Wijze uit het Oosten | 09-01-22 | 18:18: Zo groot dat je er minstens een doorsnee formaat hond in kunt verzuipen.

goedverstaander | 09-01-22 | 18:38

2 dingen;
Het mooiste van de Iberiërs is dat ze de opmars van de Almohaden hebben gestopt. En Mahou is inderdaad het beste pils dat je kan drinken in de Algarve want Portugezen kunnen geen bier brouwen.

OekbertDrazington | 09-01-22 | 17:51 | 3

Super Bock en Sagres versus Mahou, San Miguel en Estrella Galicia. Dan is de keuze snel gemaakt. Cruzcampo (van gifmenger Heineken overigens) vind ik dan weer wat minder.

goedverstaander | 09-01-22 | 17:54

San Miguel is goed te doen.

de uitbater | 09-01-22 | 17:58

Geef mij : Estrella. San Miguel, en in mindere mate Mahou.
Cruzcampo is het Spaanse equivalent van Bavaria. Niet te slurpen dat bocht.

Asteroid-B612 | 09-01-22 | 19:15

Ik was ten tijde van de aanslagen woonachtig in Spanje en op huizenjacht rond het stadje Alcala la Real (provincie Jaen, Andalucia). Zelf geen idee wat er aan de hand was maar kreeg een berg telefoontjes plotseling van mensen die ongerust waren omdat ze niet wisten dat al die ellende 400 km verderop gebeurde. Terug in het stadje in de café's stuitte je op woedende en ook treurende Spanjaarden. Daarna had Spanje het goed voor elkaar, ook na de aanslagen rondom Barcelona. Eerst schieten en dan pas vragen stellen aan dat moslimtuig.

goedverstaander | 09-01-22 | 17:50 | 13

@Normpje | 09-01-22 | 17:54: Trek door de Alpujarras het toen laatste bolwerk van de moslims, beginnen in Orgiva en dan langs de flanken van de Sierra Nevada richting Cadiar. Prachtige vergezichten, vriendelijke mensen, heerlijk eten en drinken.

ademende aarde | 09-01-22 | 19:58

Dank allen, ik ga dit najaar of het voorjaar daarop. Genoteerd.

Normpje | 09-01-22 | 20:05
▼ 10 antwoorden verborgen

Als het erop aankomt kiest de gematigde moslim uiteindelijk de kant van alle moslims, dus ook van de radicale.

laurentius | 09-01-22 | 17:43 | 4

Zoals de man zegt.. maar als puntje bij paaltje komt, buigen zij toch voor de druk van de extremisten, al is het maar om geen slechte moslim te worden genoemd.

Als je massaal volk importeert , wat compleet maling heeft aan vrouwen rechten.
Wat alle mogelijkheden krijgt
Wat tot het bot racistisch is, dochter mag niet met blanke/gekleurde Nederlander trouwen.
Islam is een systeem van onderdrukking, meer dan de helft van de gelovige moslim mannen, gaat vreemd (turken meer dan 65%), rookt drinkt ect.

Torquemada | 09-01-22 | 18:15
▼ 1 antwoord verborgen

Lang verhaal kort: de islam stinkt.

isitsoornot | 09-01-22 | 17:38 | 3

De islam ruik je niet, maar je proeft hem des te meer.

de uitbater | 09-01-22 | 17:42

De uitvoering van het geloof stinkt. Ook de overtuiging die men eruit haalt. Maar de Koran is buiten dat alles om een boek wat een ieder zou moeten lezen om een gefundeerde argumentatie te hebben én anderen te waken voor de genoemde overtuiging. Zowel links als rechtse weten verdomd weinig over de islam waardoor het doorgaans verzandt in oeverloze onzin tussen voor en tegenstanders.

Het gaat dan ook niet om voor of tegenstanders.

Er is géén gematigde Islam.

Er zijn wel wat (zeer verstandige) moslims die zich op durven te werpen als een Cavallo en naar de toekomst écht willen kijken. Evenals Cavallo als homo zijnde heb ik diep respect voor moslims die opkomen voor de rechten en gelijkheid.

Maar dat zijn er verdomd weinig.

overVecht | 09-01-22 | 19:19

@overVecht | 09-01-22 | 19:19: Om een objectief beeld van de Koran te krijgen zou je alle vertalingen moeten lezen denk ik. Bijbels heb je ook in alle genres. Daar heb ik helaas niet de tijd voor.

Overigens heb ik wel eens een bijbel (dat oude deel) van een voorganger doorgekeken en haar wat citaten laten zien. Was niet bepaald verlicht of vredelievend.

Dus het is niet zo simpel om je eventjes in te lezen.

Bootvisser | 09-01-22 | 20:24

De EU haalt heel gretig de islam binnen, daarom verbaast het niet dat ze zomaar 10 miljoen euro over hebben om de koran nog eens te bestuderen. En dan de aangepaste versie.

Een beetje moslim heeft geen verwaterde koran maar leest de Arabische versie.

Wattman | 09-01-22 | 17:31 | 2

Of kijkt via de schotel.

de uitbater | 09-01-22 | 17:38

Net zo min als Gristenen hun boekje echt lezen doen moslims dat ook niet. Ik bedoel, lees die boekjes eens echt goed door en je ziet hoeveel onzin er in staat.
Pipi Langkous haar verhaal is aannemelijker.

miko | 09-01-22 | 17:48

"In 1500 rapporteerde Cisneros dat "er nu niemand in de stad is, die geen christen is, en alle moskeeën zijn kerken". Hiermee had hij echter een niet oplosbaar probleem gecreëerd dat niet zou eindigen totdat in 1609 alle morisco's uit Spanje werden verbannen. De moslims zouden zich Cisneros hierdoor herinneren als een tiran."
De goeie man wist van aanpakken. Aan een 'dialoog' met krankzinnigen heb je nou echt helemaal niks. We mogen hem dankbaar zijn.

Ichneumonidae | 09-01-22 | 17:29

Interessant stuk. Na het zien van de op een na laatste foto kreeg ik ineens enorme honger. Deze jongen gaat een biefstukje bakken.

gestoptmetroken | 09-01-22 | 17:26

"De gematigde islam bestaat namelijk niet, net zomin als gematigde moslims. Er zijn uiteraard moslims die het minder strikt zien en hun religieuze overtuiging combineren met een modern leven, maar als puntje bij paaltje komt, buigen zij toch voor de druk van de extremisten, al is het maar om geen slechte moslim te worden genoemd."

Maar het moment komt er aan dat Arabieren de islam gaan afwerpen. Leden van die Syrische stam waar de mannen massaal van zijn onthoofd door ISIS hebben al eens gezegd nooit meer te willen bidden of een baard te willen dragen.

En er zijn aanwijzingen dat ongelovigheid onder de jeugd sterkt groeit.

omanders | 09-01-22 | 17:25 | 12

@miko | 09-01-22 | 18:19: Een van zijn grootste Europese adepten, Seger van Brabant, werd door Dante in de hoogste hemel gezet.

omanders | 09-01-22 | 18:29

@omanders | 09-01-22 | 18:24:
Ach ja, net zo min als Al-Ma'arri heeft gehad. Maar dat was dan weer geen moslim alleen een arabier.

miko | 09-01-22 | 18:36
▼ 9 antwoorden verborgen

...'Ik weet mij nooit een goede houding te geven op dit soort plekken'... Tip: luister naar wat uw gevoel u zegt. Want als u dat niet doet blijft alles buitenkant, en is uw 'odyssee' zinloos. O ja en nog een tip: schrijven is schrappen.

Zenzeo | 09-01-22 | 17:24

"Grote Moskee van Brussel".

Dat verhaal zou wel eens de bron kunnen zijn van het broodje aap verhaal dat de EU migratie geruild heeft voor olie, in de jaren zeventig.

omanders | 09-01-22 | 17:22 | 3

De Resolutie van Straatsburg in 1975 is een historisch feit, jeweettoch?

Piet Karbiet | 09-01-22 | 17:53

@Piet Karbiet | 09-01-22 | 17:53: Prima. Toon maar aan.

omanders | 09-01-22 | 18:15

Ik vind het wel interessant, maar mag ik toch een beetje kritiek mag geven op de schrijfstijl? Vooral bij de introductie laatst, maar ook nu zijn er hele alinea's waarin gestrooid wordt met duizend namen en anekdotes in niet lekker lezende lange zinnen. Gooi die er gewoon uit en blijf in het heden met veel foto's. Anders haken mensen echt af.

Middensteun | 09-01-22 | 17:17 | 2

Juist die bullshit anekdotes over zijn ex-schoonfamilie, Conny Mus, pensionhouders, zijn moeder, zijn ex- PvdA-geliefde, Timmerfrans, studiegenoten, dat geeft het juist sjeu. Hoe meer Arturo terugblikt op zijn soms totaal krankzinnige leven, hoe beter. Ik ben vooral blij dat die cartoonist van HPdeTijd niet is meeverhuisd, maar er gewoon een leuke Kuifje-photoshop geplaatst wordt.

Nanker Phelge | 09-01-22 | 17:47

Juist mooi, je kunt je dan enigszins inleven in hoe zijn leven eruit gezien heeft en in de persoon.

Sinterbikske | 09-01-22 | 17:59

Gematigde moslims bestaan inderdaad niet.

Ze houden zich alleen gedeisd totdat de moslims de meerderheid vormen, dan komt het extremisme en het Wahabisme naar boven en naar buiten.

Zie als voorbeeld Indonesië..

Wijze uit het Oosten | 09-01-22 | 17:17 | 2

Gematigde moslims houden uw handen en benen in bedwang als uw kop gesneld wordt.

de uitbater | 09-01-22 | 17:20

Mooi voorbeeld is wat er met de yezidis was gebeurd. Zodra IS een dorp binnentrok, waren het vaak hun eigen dorpsgenoten, buren zelfs, die onmiddellijk zich tegen de Yezidis keerden. Verhaal gehoord van een meisje dat door haar eigen buurman, met wie haar familie amicaal was en waar ze ooit een mobieltje had gekocht, werd verkracht zodra IS voertuigen op het dorpsplein parkeerden.

quantumcollider | 09-01-22 | 19:10

Ik voorspel de terugkeer van El Cid. Weliswaar laat, maar hij komt.

Phantomas | 09-01-22 | 17:16 | 2

Of Vlad the Inpaler.

Piet Karbiet | 09-01-22 | 18:02

El Cid at anders van 2 kanten.....

Orderic | 09-01-22 | 18:06

Die arabieren geven wel heel veel weg in Europa
"Timeo arabs et dona ferentes

miko | 09-01-22 | 17:14

Eigenlijk altijd een feestje om Van Amerongen te lezen.

Maar waar ik dan toch even van schrok..... nee, schrikken is niet het juiste woord, ik kan het niet goed omschrijven, meer een soort reactie van: tering, dus zou het toch echt? is dit:

"De gematigde islam bestaat namelijk niet, net zomin als gematigde moslims. Er zijn uiteraard moslims die het minder strikt zien en hun religieuze overtuiging combineren met een modern leven, maar als puntje bij paaltje komt, buigen zij toch voor de druk van de extremisten, al is het maar om geen slechte moslim te worden genoemd."

Je leest die bewering natuurlijk regelmatig, maar ik twijfel dan toch altijd, zo van: ja, maar hoeveel verstand heb jij er nou echt van?

Maar Van Amerongen beschouw ik toch wel als een redelijke 'autoriteit' op het gebied van de islam en de moslims, en als die het gewoon duidelijk zo zegt.....

En zelf kom ik natuurlijk ook wel steeds voorbeelden tegen die te denken geven: zo las ik vorige week dat er een petitie loopt - 1400 keer ondertekend - om die 9 lieden die voorbereidingen voor een aanslag troffen op Rutte of Wilders of allebei, weet ik het, om die vrij te laten, want het zijn ''eervolle en gerespecteerde' jongens. En vlak na de onthoofding van Samuel Paty had je die belachelijke petitie - 120.000 keer ondertekend - om 'belediging' van de profeet strafbaar te stellen. En al die moslims - ik heb althans nooit een moslim iets anders horen beweren - zijn voor een ''tweede kans'' hier in Nederland voor al die IS ratten.

Tegelijkertijd droefstemmend en beangstigend, vind ik.

Dr_Johnson | 09-01-22 | 17:09 | 4

Ik denk dat het te overtrokken is. Er is niet echt 1 moslim, kijk enkel maar naar de soennieten en de sjiieten, dat gaat allemaal over macht waarbij de islam gebruikt wordt om dit te legitimeren. Denk je echt dat Surinaamse moslims aan de kant van Marokkaanse moslims zouden vechten? Of Turken met Indonesiërs? De wereld is veel tribaler dan we denken, uiteindelijk doet alleen de bloedband ertoe. En over die tweede kans voor IS ratten, dat komt enkel doordat er met name aan Marokkaanse en Turkse moslims wordt gevraagd. Dan komt het tribale naar boven, want daar kwamen de meeste van die IS-ers vandaan. Vraag her aan een Surinaamse moslim en die zegt lekker laten rotten daar... verwesteren kan uiteindelijk echt wel. Scholing en welvaart is de enige uitweg uit de grip en tunnelvisie.

Snoorderlag | 09-01-22 | 17:31

@Snoorderlag | 09-01-22 | 17:31: Dit is nou juist de naieve gedachte die het zo gevaarlijk maakt. Ja , de surinaamse moslim zal aan de kant van de Marokaanse gaan vechten als het om hun geloofsoorlog gaat. En dat doen die extremisten, alles zodanig verdraaien dat het altijd om het geloof gaat, als het moet een beetje liegen en wat geweld ertegenaan om hun punt te maken. En dat zal elke gematigde moslim in Europa ook doen, aan de kant van hun broeders gaan staan als het er toe doet.

HA BIER!1! | 09-01-22 | 18:00
▼ 1 antwoord verborgen

Na de eerste regels meende ik zeker te weten wie dit artikel had geschreven. En raak!!!
Top artikel!

toetssteen | 09-01-22 | 17:06

Geweldig stuk.

Nanker Phelge | 09-01-22 | 17:02

Hmm

Roos | 09-01-22 | 17:00

Ach, arak. Ik mis het ook. En is Don Arturo inmiddels 109 ofzo? Welk een leven.

Piet Karbiet | 09-01-22 | 16:58 | 1

Eigenlijk mis ik mijn favoriete biertje, Mahou al een tijdje.

ChalinaRosa | 09-01-22 | 17:56

"De gematigde islam bestaat namelijk niet, net zomin als gematigde moslims"

Wat Christian Snouck Hurgronje eind negentiende eeuw al aan de Nederlandse overheid rapporteerde. Jammer dat er nooit leering uit getrokken is.

Tapu | 09-01-22 | 16:57 | 4

Snouck liet de eerste Golfbaan in NL aanleggen op zijn landgoed, Haagsche Golf & Country Club.

Uw Verzekeringsadvis | 09-01-22 | 17:05

Piet Karbiet, bij de huidige bestuurdersgeneratie is het koloniale verleden een taboe ter hoogte van de Mount Everest en dient meer dan genegeerd te worden.

Stachauer1971 | 09-01-22 | 18:01

@Piet Karbiet | 09-01-22 | 17:05: Toen was er maar 1 manier om te dealen met islamitisch terreur, iets met Van Heutsz in Atjeh.

Old_Spice | 09-01-22 | 18:06
▼ 1 antwoord verborgen

Tot de meest geniale architectonische creaties ooit behoort het Alhambra. Na de plundertochten van de christenen door o.a. de legendarische Bibliotheek van Alexandrië en de rest van de eerste westerse beschavingen, was het het curatorschap van de islamitische wereld die pas vele eeuwen later de Renaissance mogelijk maakte.

Waarmee verder niets ten kwade van bovenstaande kruistocht.

Hetkanverkeren | 09-01-22 | 16:53 | 25

Lol. Curatorschap? Het meeste hebben de Arabieren toch echt vernietigd. De bibliotheek in Alexandrie kwam ten einde toen zij kwamen, niet Christenen, die daar overigens al heel lang zaten.
Jij propageert een sprookje van hetzelfde laken als dat de Islam in Spanje zo tolerant was.

quantumcollider | 09-01-22 | 19:16

@Piet Karbiet | 09-01-22 | 17:42: Je etaleert je onwetendheid. Grieks was de taal van de elite in het oostelijk Middellandse zeegebied tijdens het Romeinse rijk.

Rest In Privacy | 09-01-22 | 19:49
▼ 22 antwoorden verborgen

Ik was aan het werk en had Bloomberg TV aanstaan op de achtergrond en in het begin dacht men dat het een "normale" treincrash was maar na 30 minuten veranderde de toon: "Rumours are that this a terrorist attack." en men bleef zelfs 4 uur later, toen het duidelijk was voor de hele normaal denkende wereld wie de aanslagen had gepleegd, het woord "Islamic" vermijden. 2004. Zo policor was men toen al.

Aan de lichtere kant.
The Spanish Inquisition - Mel Brooks
www.youtube.com/watch?v=LnF1OtP2Svk

Basil Fawlty | 09-01-22 | 16:48 | 10

@de uitbater | 09-01-22 | 17:44: Zeker en vast. Kwam er pas uren later achter. Op het voetbalscherm op de camping wel 100 x de torens zien instorten. Met veel alcohol erbij.

Piet Karbiet | 09-01-22 | 18:00

@Piet Karbiet | 09-01-22 | 18:00:
Kijk Piet das ook een herindeling mijne was minder, hoop dat het de moeite was.

de uitbater | 09-01-22 | 18:04

@de uitbater | 09-01-22 | 17:09: ook in Almere gingen toen “jongeren” de weg op om te feesten.

Crankhead | 09-01-22 | 18:43
▼ 7 antwoorden verborgen

Iemand moet het doen, zoals altijd…

Verderkijkert | 09-01-22 | 16:46

Klopt Arthur de gematigde islam bestaat niet.

de uitbater | 09-01-22 | 16:44 | 3

Is dat de tl;dr versie van dit artikel?

HankHill | 09-01-22 | 17:11

@de uitbater | 09-01-22 | 17:17: Zo is het. En dat is het hele probleem.

Normpje | 09-01-22 | 17:47

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland