Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Europese Patriotten — Het Spanje van Franco

Francisco. Daar ga je al... Tekst & foto's van Arthur van Amerongen

Het onofficiële museum voor het Spaanse patriottisme is Casa Pepe in Almuradiel, een gehucht dat 250 kilometer bezuiden Madrid ligt. Het enorme restaurant is tot de nok volgestouwd met snuisterijen en relikwieën met betrekking tot Franco, Falange-oprichter José Antonio Primo de Rivera, het Vreemdelingenlegioen, de legendarische ridder El Cid, de Spaanse burgeroorlog, het leger, de Guardia Civil en natuurlijk de Heere Jezus en zijn moeder. Na een copieuze maaltijd met verloofde en vrienden Ivo en Ruben (knoflooksoep, wild zwijn, hert en ossenstaart) snuffel ik door het rariteitenkabinet. In vitrines worden hele veldslagen nagebootst met speelgoedsoldaatjes en ik ben even terug in de enorme werkkamer van een gerenommeerde kinderpsychiater in Arnhem. Mijn radeloze moeder liet me achter en de zielenknijper zei, wijzend naar een enorme hoeveelheid speelgoed: toe maar jongen, pak wat je leuk vindt. Hij wilde mij natuurlijk observeren maar ik dacht: ik zal je krijgen, vlerk… en bleef stokstijf op mijn stoel zitten. Na een uur gaf hij op en zei tegen mijn moeder: “mevrouw Van Amerongen, u zoontje moet veel in de buitenlucht zijn, hij moet uitwaaien.”

Dat uitwaaien lukt wel op de meseta, de heerlijk-troosteloze hoogvlakte van La Mancha. Dit is Francoland en het decor van Don Quichote.

Ik dacht dat ik Spanje aardig kende, tot ik tijdens het schrijven van Brussel:  Eurabia verkering kreeg met Paula en er een Madrileense schoonfamilie kado bij kreeg. Mijn ex is behoorlijk links maar haar familie was de vleesgeworden españolidad: patria, familia, roomser dan de Paus en de inquisitie bij elkaar, royalistisch, flamenco, stierenvechten en Real Madrid. Haar oom was generaal Alfonso Armada y Comyn, markies van Santa Cruz de Ribadulla. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog vocht de ijzervreter aan de fronten in Andalusië, Guadalajara en Valencia en daarna in Leningrad met de Spaanse Blauwe Divisie. Na de oorlog was hij de tutor van Juan Carlos de Borbón en leerde hij de toekomstige koning van Spanje schieten op van alles wat los en vast zat en bij voorkeur bewoog. En dat deed El Rey dan ook, het liefst vanuit een helicopter op baby-olifantjes. Armada was het brein achter de mislukte staatsgreep in het parlement in 1981, bijgenaamd "Operatie Duque de Ahumada", ter ere van de oprichter van de Guardia Civil. U kunt dat hier op uw gemakske nalezen.

Tijdens mijn reizen door Spanje voor Safari Eurabia ging ik op zoek naar de wortels van het Spaanse patriottisme en met name naar de reconquista, een niet onbelangrijk onderdeel daarvan.

Pero bueno. Mijn liefde voor Spanje ontstond toen ik in het midden van de jaren zeventig schoonmaker was in Nuestra Casa in Ede, een wooncomplex voor Spaanse gastarbeiders die in de wolspinnerij van de ENKA werkten. Ik moest elke dag 300 bedden opmaken en ik schat dat meer dan driekwart van de Gallische mannen zich elke nacht aftrok, en waarom ook niet? Ik heb bepaald geen smetvrees maar soms werd het me wat teveel, al die klamme lakens vol lauwe but. Bijkomend voordeel van Nuestra Casa was dat ik kennis maakte met knoflook, paella, wijn in mandflessen en leerde vloeken als een Spaanse ketter.

Sinds die tijd ging ik twee keer per jaar naar Spanje, meestal met de bus naar de badplaatsen in de buurt van Barcelona. Ik meen dat een tiendaagse trip inclusief appartement met Van Nood Reizen in Amsterdam 150 gulden kostte. Het was een woelige tijd, met veel aanslagen door de ETA, maar ik hield me meer bezig met het Midden-Oosten dan met het Iberisch Schiereiland, al las ik veel over de Spaanse Burgeroorlog, en met name de romantische kanten ervan. Denk aan Homage to Catalonia van George Orwell.

Toen ik verkering kreeg met Paula, ging ik veel om met Spaanse expats in Brussel. Werkelijk iedere discussie over de afscheidingsbewegingen in Baskenland en Catalonië ontaardde in geschreeuw. Spanje is een verscheurd land en de wonden van de Burgeroorlog zijn nooit helemaal genezen, al is het bijna vijftig jaar geleden dat Franco overleed.

Tijdens de copieuze lunch in El Pepe, discussieer ik met Ivo en Ruben over Franco en het Spaanse patriottisme. Het woord fascisme en extreem-rechts gebruik ik alleen bij D66 en Sjoerd Rimmer Sjoerdsma. Dat klinkt grappig bedoeld, maar die termen zijn dankzij D66 dermate uitgehold dat Rimmer nu door half Nederland een fascist wordt genoemd omdat hij omroepen en politieke partijen wil verbieden, en oorlogszuchtig is. Boontje komt om zijn loontje.

Ik heb weinig met Franco omdat ik niet echt goed gedij in een dictatuur en omdat ik helemaal niets met het Spaanse katholicisme heb, maar ik probeer me wel te verdiepen in zijn aanhang.

Op een tamelijke wrede manier - minimaal 200.000 doden en 100.000 vermisten - heeft hij van Spanje een al dan niet natuurlijk eenheid gesmeed en het rode gevaar weten af te wenden. Net als Salazar in Portugal wist hij alle partijen in de Koude Oorlog op listige wijze te bespelen. Maar ik vind Franco hopeloos vreugdeloos, en zijn vrouw Carmen Polo was een eng rooms spook. Vergelijken is onzinnig, maar António de Oliveira Salazar en Benito Mussolini hadden wat mij betreft meer menselijke kantjes, ook al hadden die net als Franco de lach niet aan de kont hangen. Bij het toetje in Casa Pepe - cake in de kleuren van de Spaanse vlag, met een eetbare Franco bovenop -zijn we het er over eens dat rechts leuk is, zolang het maar niet eng katholiek is.

We zoeven door naar de Vallei der Gevallenen, drie kwartier benoorden Madrid. In 1940, een jaar na het einde van de Spaanse Burgeroorlog, besloot Franco tot de oprichting van een monument ter ere van de slachtoffers. 46.000 mensen werden er begraven, vooral Franquisten maar ook republikeinen voor zover kon aangetoond worden dat ze katholiek waren. In 1941 werd met de bouw begonnen; het geheel kwam gereed in 1959.

Ik ben dol op dit soort spookoorden. Het is steenkoud, overal ligt sneeuw en het reusachtige monument in de bergen zou een schitterend decor zijn voor een nieuwe versie van Wolfenstein. Achter de rots met het kruis staat Hospedería Santa Cruz del Valle de Cuelgamuros, een van de engste kloosterhotels die ik ooit zag maar waar je prima sadomasochistische fuifjes kunt organiseren, met veel kettinggerammel en doodskreten.

Er is maar een handjevol bezoekers in het monumet. De vallei en het monument zijn in handen van de overheid, dus het winkeltje in de basiliek verkoopt alleen maar roomse spulletjes en geen bekers en wijnflessen met de kop van Franco er op, zoals in Casa Pepe. De sfeer is naargeestig en dat is natuurlijk ook de bedoeling. We moeten door de metaaldetector en de mannetjes van de bewaking zien er niet bepaald vriendelijk uit. Vóór het hoofdaltaar is José Antonio Primo de Rivera, de oprichter van de Falange, de Spaanse fascistische partij, begraven. Hij werd op 20 november 1936 in de gevangenis van Alicante geëxecuteerd. In april 1950 werd zijn lichaam hier bijgezet en zijn sterfdag wordt ieder jaar herdacht door extreem-rechts, met vlaggewimpel, samenzang en Romeinse groetjes.

Veel Spanjaarden vinden het monument een schaamteloos eerbetoon aan de overwinning van Franco's nationalistische troepen op de Republikeinse tegenstanders. Het monument is bovendien gedeeltelijk gebouwd door politieke gevangenen. Dwangarbeid dus. Links Spanje ziet het als een heiligdom voor extreem-rechts, waar Franco's aanhangers samenkomen om de verjaardag van zijn dood te vieren.

De Spaanse socialisten willen dat de Vallei van de Gevallenen een plaats van herdenking en een eerbetoon aan alle oorlogsslachtoffers wordt. De eerste symbolische handeling was het ruimen van het graf van Franco in de basiliek.

Dat bevond zich hier vanaf 23 november 1975 tot 24 oktober 2019. De verplaatsing van Franco’s gebalsemde lijk (denk aan Pim Fortuyn, live uitgezonden door SBS, maar dan anders) naar de begraafplaats van El Pardo, even buiten Madrid, was nog een heel gedoe. Er mocht niets gefilmd worden, en een kleinzoon van Franco werd zelfs de gsm uit zijn handen geslagen toen hij de bijzetting in de graftombe van Franco wilde filmen. Maar de familie van Franco (die uiteraard liever had dat hij helemaal niet werd verplaatst) vond dat El Caudillo in een familiegraf in de Almudena-kathedraal moest komen liggen - midden in het centrum van Madrid.

De volgende lijkverplaatsing in de Vallei der Gevallenen is vermoedelijk die van Falange-oprichter José Antonio Primo de Rivera en dat zal ook wel tot de nodige opstootjes leiden.

We rijden door naar naar de begraafplaats van El Pardo, die tussen woonkazernes van de Guardia Civil ligt. De tombe van de Franco’s is een soort kerkje en het hek naar de grafkelder zit potdicht. Op de muur hangt een allegaartje van de bekende Francobilia, en we zijn de enige bezoekers. Misschien moet ik maar eens terugkomen als zijn aanhangers wat te vieren hebben. 

De laatste etappe van het Franco-tripje gaat naar Una Grande Libre, een kroeg die wordt uitgebaat door een merkwaardige Chinese Franquist: Xian Chen.

De kroeg hangt propvol “patriottische” parafernalia en Xian blijkt een vrolijk en gastvrij manneke, met een kapsel dat een beetje aan die meneer uit Braunau doet denken, maar zonder de bloksnor (Chinezen en snorren is geen gouden huwelijk). Er zitten een paar Spaanse toeristen aan de toog, die druk in de weer zijn met het filmen van het interieur. Op de televisie worden onafgebroken strijdliederen gedraaid en de toeristen staan op als de Marcha Real wordt gedraaid en zingen luidkeels mee. Ze stemmen op VOX, een ultranationalistisch partijtje dat aardig wat stemmen van de Partido Popular heeft weggejat. De PP is de partij van mijn gewezen schoonfamilie. Je zou de PP netjes Spaans-rechts kunnen noemen, VOX is wat meer uitgesproken met thema’s als migratie en islam maar beide partijen zijn nog roomser dan de paus. Maar de mannetjes in de kroeg van de nazichinees (vrij naar de soupnazi van Seinfeld) hebben dan weer niks tegen zigeuners, zolang ze maar mooi flamenco spelen. En Chega, de Portugese patriottische partij die ik volgende week bezoek tijdens hun grote ledencongres, is juist weer niet dol op zigeuners. Patriottische partijen in Europa worden op een grote hoop gegooid door de antifaatjes en D66, maar de onderlinge verschillen zijn vaak groter dan gedacht.

Una Grande Libre is een kolderieke poppenkast maar bovenal een kroeg met geweldig tapbier en heerlijke tapas. De Chinees zat eerst op een andere locatie maar werd daar weggepest. Deze kroeg lijkt aardig geïntegreerd in de buurt, met een knus overdekt terras, en het is schattig om te zien hoe vier jongetjes met pukkels aarzelend binnen komen en vervolgens cola bestellen. Te jong voor bier! Ze kijken hun ogen uit en ik weet zeker dat ze op school gepest worden omdat ze gewoon binair zijn (misschien een heel klein beetje homo, maar dat mag best hoor) en dus geen roze haar hebben en schroeven door de neus en een stuk of 10 pronouns gebruiken. Want Una Grande Libre is veel maar niet woke. 

Bovendien is de kans is klein dat je fiets hier gestolen wordt. Binnen in de kroeg kan je ook gewoon je jas met je portemonnee erin over je barkruk laten hangen als je buiten een peuk rookt. Kom daar maar om in Amsterdam!

Reaguursels

Inloggen

Gisteren vier slibtongetjes bij de visboer gehaald, verstond 13,50 euro, dat had ik dus verkeerd gehoord, moest 30,50 euro afrekenen voor 700 gram slibtongetjes, dubbele prijs van vorig jaar. Leuk dat onze vissersvloot gesloopt is… Vorig jaar betaalde ik 3,50 euro per stuk, nu omgerekend 7,62 euro per stuk, 39,50 euro per kilo. Dat is dus honderd gulden per kilo voor slibtong!! Voor die kiloprijs haal ik drie kilo goede biefstuk bij de Turk of een kilo goede ossenhaas bij een bioboer of de Sligro.

Sinterbikske | 22-01-23 | 08:56 | 3

En, hebben de slibtongetjes gesmaakt? En u weet dat de prijs seizoensafhankelijk is? Probeer het vlak na de zomer nog een keer.

Red shirt | 22-01-23 | 09:07

Holy Mozes..
Afhankelijk van waar u woont loont het dus om een hengel te kopen

AldNuut | 22-01-23 | 09:10

@Red shirt | 22-01-23 | 09:07: Ik heb er voor u even naar gekeken. Het seizoen is inderdaad bijna ten einde en begint na juni weer. Overigens is de schrijfwijze "sliptong". Dat had ik ook verkeerd.

Red shirt | 22-01-23 | 09:11

Patriotten kunnen de EU breken, prima volk dus.

Zoelense Hobbyboer | 22-01-23 | 08:33

Ben vanmorgen aan Fauda IV begonnen.
Een lijntje naar Molenbeek Bru, dus dacht ik direct weer aan Tuur.
Zou Tuur een filmscript hebben geschreven en opgestuurd naar Israël?

Ruimedenker | 22-01-23 | 08:19 | 4

Wat een goeie serie vond ik
Geeft wel een behoorlijk goeie impressie van die verscheurde culturen, en zeker niet al te gekleurd..
Ik ben nog in de PLO tijd een paar maand bij mijn broer op de kiboets in Amuka geweest, manmanman wat een zooitje, kindertjes die door het leger opgehaald werden om onder escort naar school te gaan, Palestijntjes die hun kotje ontruimd werd want stonden daar op verkeerd lapje grond
Ik begrijp beide kanten, ja nee die gaan daar nooit uitkomen nee

AldNuut | 22-01-23 | 08:33

@AldNuut | 22-01-23 | 08:33: Zat onlangs over kibboets te lezen, blijkt van oorsprong socialistisch te zijn en werden begin 20e eeuw opgericht. Mooi hoe rechts de schuld krijgt van het verdrijven van mensen van hun land terwijl het in 1905 allemaal begonnen is met de socialisten. nl.wikipedia.org/wiki/Kibboets

Sinterbikske | 22-01-23 | 09:00

@Sinterbikske | 22-01-23 | 09:00:
Ja, allemaal ook zo dubbel, de na oorlogse hoop, die in rook opging onder de arabische haat..
Heel moeilijk om te begrijpen, nog moeilijker om mee te leven, ook wel een nog enger toekomstbeeld.
- de rest ga ik niet uitspreken want Joris

AldNuut | 22-01-23 | 09:06
▼ 1 antwoord verborgen

Tegenstanders van Joe Biden roepen vaak dat hij seniel is, medestanders bestrijden dat. Ik denk toch dat er voor de laatste groep straks niets anders op zit dan het maar toe te geven om ervoor te zorgen dat zijn straf meevalt nu er voor de vierde keer geheime paperassen bij hem zijn aangetroffen.

goedverstaander | 22-01-23 | 08:16 | 8

@goedverstaander | 22-01-23 | 08:36:
U nuanceert niet
Wat Schout zegt: je hebt geheim en je hebt top geheim
Geheim kan zelfs een lijstje telefoonnummers van veiligheidsagenten zijn, zeg maar alles wat de buitenwereld niet hoeft te weten (op zich niet ondenkbaar dat dat ergens tussen komt)

Top geheim, ja weet ik veel, alle rotzooi waar je niet eens weet van wilt hebben
Dus in die zin zit er nogal wat verschil tussen beide heren
Een paar velletjes geheim tegenover een stapel dossiers topgeheim

maar boeien, biden is allerminst seniel ofzo

AldNuut | 22-01-23 | 08:51

@AldNuut | 22-01-23 | 08:51: Er zat wel degelijk top secret tussen bij Biden. Link eerder al gepost.

goedverstaander | 22-01-23 | 09:13

@goedverstaander | 22-01-23 | 09:13:
Het hele gebeuren heeft nogal veel weg van een spinter/balken klucht denkt u ook niet ?

Wij maken ons druk om drukte elders, neemt niet weg dat ik de lieve heer op mijn blote knietjes dank dat mijn wiegje niet in de VS stond.
Niet dat NL zo'n paradijsje is, maar daar is echt wat mis (gezondheidzorg - als je ook maar iets krijgt ben je de pontificaal de lul)

AldNuut | 22-01-23 | 09:19
▼ 5 antwoorden verborgen

Dingen beginnen te wennen.
Voor de 3e keer “geheime” stukken gevonden….
Ach, wie kan er nou boos worden op zo’n lieve, ouwe, verstrooide man?

Ruimedenker | 22-01-23 | 08:11 | 13

Geen idee wie er nu erger is, Biden of Trump, Biden zegt geheime stukken belangrijk te vinden, maar toch neemt hij ze al decennia mee naar huis en laat ze overal liggen. Dus al decennia lang hetzelfde gedrag vertonen, ja dat is best wel erg fout.

Sinterbikske | 22-01-23 | 08:45
▼ 10 antwoorden verborgen

Goedemorgen allemaal!
Weer een Zondagmorgen Zonder Zorgen gewenst!

Zo. Eerst maar eens lekker de ramen open.
Er mag hier wel even gelucht worden.
Als je er een tijdje in zit, ruik je het misschien nier meer, maar als je zo fris van buiten komt, valt het op dat het hier naar trol stinkt.

Koffie, iemand?

Kapitein Sjaak Mus | 22-01-23 | 08:03 | 6

Na al die slijmjurken die elkaar aflebberen als nachthobby is dat inderdaad wel handig. Maar wees eerlijk, dat zijn geen trollen. Gewoon eenzame mensen met een slecht slaapritme voor een beetje aandacht. Het is allemaal een beetje wijverig ook voor mijn smaak maar gelukkig zijn er nog zat mensen die iets te brengen hebben.

Ndranghitiari | 22-01-23 | 08:42
▼ 3 antwoorden verborgen

Weer een lekker stukkie, met plezier gelezen. Dank.

Zomaarwat | 22-01-23 | 07:58

@Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 07:53:
En het valt mij op dat je de woorden verantwoordelijkheid en/of verantwoording verkeerd gebruikt.
Ergens hieronder ook al.
Kan ook zijn dat je gewoon een slecht humeur hebt.

Ruimedenker | 22-01-23 | 08:00

@Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 07:42: Is er al een app die vast kan stellen dat iemand ongezond leeft zodat diegene overal van wordt uitgesloten?
*mobiel weggooien doet*

goedverstaander | 22-01-23 | 08:08
▼ 8 antwoorden verborgen

Lieve dames (Xxx) en Casey.
Ik ga echt slapen nou.
Later!

TheOne48 | 22-01-23 | 07:16 | 1

Allerliefste reaguurder! Slaap lekker voor nu maatje. We houden van je! Weet je wel hoop ik! :-))

lezeres | 22-01-23 | 07:31

Interessant, maar waarom lees ik ec algemene reaguursels i.p.v. column-inhoudelijke onder deze bijdrage?

NotWoke | 22-01-23 | 06:58 | 2

Dit is ook het stamcafé!

lezeres | 22-01-23 | 07:01

Dit fungeert inderdaad tevens als stamcafé. Persoonlijk reageer ik hier zelden maar volg belangstellend de vaak persoonlijke kleffe uitwisselende liefkozingen tussen een aantal vaste klanten.

ploppy | 22-01-23 | 07:35

Mickey, lezeres en The One48.
Wat wilt de ironie nu, mijn Moeder was vroeger onder de Nonnen een verpleegster geweest.
Ik wil wat meer zeggen, laat ik het zo houden, als jonge dame had zij al die oude gastjes van weleer in haar goede doen geholpen.
Maar zij van nu, haar niet.

Bad - Casey | 22-01-23 | 06:51 | 14

@Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 07:30:

Ik ben het er helemaal mee eens. Heb een jaar geleden mijn eerste huis gekocht en we zijn van plan een deel van de schuur levensloopbestendig te verbouwen voor mijn of haar ouders.

JJMS | 22-01-23 | 07:38

@Nicola-D-Dex | 22-01-23 | 07:36:

Jij walgt ervan dat mijn familie, inclusief alle aangetrouwde familie al generaties een erecode heeft om kostte wat het dan maar moet kosten goed te zorgen voor onze familie en met name de mensen die ouder zijn en of het moeilijker hebben? Wat een nare afgunst.

Laat me je een waarschuwing geven. Families rijk of arm die zij aan zij blijven staan overleven alles. Zij die vergeten dat bloed dikker dan water is vervagen en verdwijnen.

Schout-bij-Nacht-J | 22-01-23 | 07:49

Goedemorgen, wat lees ik hier allemaal in dit draadje, blood and honour?

Sinterbikske | 22-01-23 | 08:40
▼ 11 antwoorden verborgen

En ik maar denken dat een kleine 9 pond een uitdaging was. Als je kind bij de bevalling nog net niet op een brommer zit. Die arme vrouw!
www.telegraaf.nl/nieuws/1348789773/zw...

MickeyGouda | 22-01-23 | 06:29 | 13

@MickeyGouda | 22-01-23 | 07:10: Ja leuk toch! Oh... sommige mannen zijn echt zoooooo naïef maar ook vooral zo onwetend! :-))

lezeres | 22-01-23 | 07:19
▼ 10 antwoorden verborgen

Even iets persoonlijks, ik leef in een klein wereldje.
Afijn, had van de week een akkefietje in het woonzorgcentrum van mijn vrouw.
Ik schoot even uit mijn slof tegen een leidinggevende over een rare beslissing betreffende mijn vrouw. Was best wel heftig.
Ik dacht, ojee, nou heb ik het verbruid.
Nog diezelfde avond spijt email van andere leidinggevende
En duimpjes van andere verzorgsters op de afdeling.
Vandaag zelfs een verzorgster van een andere afdeling die maar me toe kwam en me steunde.
Als je opkomt voor je vrouw word gewaardeerd, blij mee.

TheOne48 | 22-01-23 | 06:24 | 7

@Bad - Casey | 22-01-23 | 06:33:
Met geen pen te beschrijven Casey. Kan er plaatsvervangend kwaad om worden.

TheOne48 | 22-01-23 | 06:37

@Bad - Casey | 22-01-23 | 06:33:
Hier krijg ik tranen van in mijn ogen, BC. Dit soort mensen hoort niet thuis in de zorg.

MickeyGouda | 22-01-23 | 06:38

@Bad - Casey | 22-01-23 | 06:33: Vreselijk Casey, gewoon ondenkbaar. En toch gebeuren die dingen wel. Zo verdrietig dit! Zou echt niet mogen!

lezeres | 22-01-23 | 06:47
▼ 4 antwoorden verborgen

Oh boy... "Elon Musk claims he suffered 'major side effects' after taking the COVID booster shot".

KingOfTheLoonyBin | 22-01-23 | 06:22

Door Elvis, kwam ook Disco.
Roos, Lezeres en Mickey.
Voor jullie ( nogmaals ).
Sharon Redd - In the Name of Love.
www.youtube.com/watch?v=wK_2KN-llgI

Bad - Casey | 22-01-23 | 05:44 | 8

@TheOne48 | 22-01-23 | 06:12: Druk op send! Tenzij je een opgerot kan krijgen lieverd! Dat wil ik beslist niet. :-))

lezeres | 22-01-23 | 06:19
▼ 5 antwoorden verborgen

Maatje theOne,
Mijn ex verteld me vanavond dat ik gewoon te lief en naïef ben om een punt te kunnen maken. Ik ben het niet met hem eens. Wat vind jij?

lezeres | 22-01-23 | 05:43 | 6

Je bent absoluut te lief maar niet naïef.
In mijn ogen een droomvrouw.
Zo is mij poepie ook.

TheOne48 | 22-01-23 | 06:10

@MickeyGouda | 22-01-23 | 06:09: Damn Mickey..... okay maar wederzijds dan. Niet veranderen Mickey! Je bent een moordvrouw! (Lees een droomvrouw) ;-)) X

lezeres | 22-01-23 | 06:23

@TheOne48 | 22-01-23 | 06:10: Zo lief maatje! Bedankt. Voel me ook niet naïef. Okay soms. Maar lang niet altijd!

lezeres | 22-01-23 | 06:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Only the good die young. Zo mooi!

MickeyGouda | 22-01-23 | 06:48

Ja lekker Lafayette :-))

lezeres | 22-01-23 | 05:38

Goed bezig.

Lafayette | 22-01-23 | 05:09

Dat zuidelijke rock doet mij denken aan die diep gelovige kkk poppen, youtu.be/wcARXUgdMyI

steekmug | 22-01-23 | 05:54

@steekmug | 22-01-23 | 06:06: Is dit een serieuze vraag lieve steekmug? Ik ben dol op mijn ochtend koffie! Maar ik kies natuurlijk voor de clip want ben dol op spanning! Maar dit wist je al! Het was geen echte vraag van je ;-)) Toch....?! ;-))

lezeres | 22-01-23 | 06:16

@lezeres | 22-01-23 | 05:35:

Snapte jij serieus de grap niet van wielrenner? "You got to catch 'm all" en "Pocket Monster"? Ik wel. Best grappig. :)))

KingOfTheLoonyBin | 22-01-23 | 06:19
▼ 10 antwoorden verborgen

Nog iemand die op deze vroege ochtend mee wil doen met naaktdansen op nitro?
youtu.be/vjVbYQpDVQk

steekmug | 22-01-23 | 05:02 | 9
▼ 6 antwoorden verborgen

Niet om het een of ander maar Franco was een gore fascist. Nu wil ik niet zeggen dat de marxisten perse beter waren maar toch op zijn minst minder slecht. En dat hele conquistadore en reconquista is nu niet echt een heel fijn iets geweest. Spanje is een ernstig getroebleerd land enerzijds zit links marxistisch diep in de genen gegroefd en anderzijds het conservatieve, laten we zeggen fascisme van Franco. El Cid was een huurling die voor de moslims knokte en met christenen tegen andere christenen knokte. Prachtig verhaal natuurlijk en je kan er mooie films of televisieseries van maken maar het natuurlijk niet ideaal. Soms zie je wel eens op Twitter zo'n dweil voorbij komen met de bijnaam "El Cid" en biografie "anti-moslim, vrijdenker en tegen de QR-code" en dan kan je niets anders doen dan denken... Och dom dom zieltje. Je weet niets. Probeer ook maar niet in discussie te gaan want dan beginnen ze over Stalin. Ja, in Rusland! Of Mao. Ja, in China! Of Pol Pot. Ja, in Cambodja. In Europa hebben we te lijden gehad onder fascisten. Knoop dat goed in uw oren lieve mensen. Wij hebben last gehad van Hitler, Mussolini, Franco, Vichy en dat soort volk. Het verzet? Dat waren vooral marxisten. Nu u weer.

Ndranghitiari | 22-01-23 | 04:58 | 3

Ik stap ook wel eens met het verkeerde been uit bed, of in bed trouwens. Maar hoewel to the point denk ik niet dat er hier mensen zitten die Franco of fascisten bagatelliseren.

DeKussendeWielrenner | 22-01-23 | 05:06

Hoe hebben wij last gehad van Franco of Mussolini ?
Vichy is de naam van een stadje in Frankrijk, niet van een persoon.

Asteroid-B612 | 22-01-23 | 07:20

Van Amerongen schrijft over Europese patriotten, ik heb daarbij geen enkel waardeoordeel gelezen. Overal en nergens worden vroegere dictators vereerd of in ieder geval herdacht. Rome staat vol standbeelden van de meest verschrikkelijke keizers, Karel de Grote was geen lieverdje en over al die leiders in de middeleeuwen, inclusief Willem van Oranje en familie, kun je beter niet verder nadenken. Frankrijk is idolaat van Napoleon, kortom allemaal tuig.

bergsbeklimmer | 22-01-23 | 08:03

Speciaal voor Basil Fawlty en alle anderen die dit aangaan.
Farewell Jean Paul Belmondo ( hier word ik toch wel even stil van ).
www.youtube.com/watch?v=1AWBwDpjwrE

Bad - Casey | 22-01-23 | 04:53 | 4

@TheOne48 | 22-01-23 | 05:03,
Ik en mijn broer hebben gewoon gehuild, dan maar mietjes ;D

Bad - Casey | 22-01-23 | 05:04

@Bad - Casey | 22-01-23 | 05:04:
Ik ben een mietje metje.
Mietje metje mietje metje mietje metje, ik sla op hol.

TheOne48 | 22-01-23 | 05:09

Zo prachtig casey! Als altijd precies in de roos :-))

lezeres | 22-01-23 | 05:29
▼ 1 antwoord verborgen

Angelo Debarre - La Manouche (Gypsy Waltz)
youtu.be/oiDweJsRb7Y

Nog zo´n meester.

Lafayette | 22-01-23 | 04:51

Puik stukje weer, Tuur! Dat doe je toch goed. Valt me wel op dat je (ex)vriendinnen vaak dochters zijn van hoge omes op invloedrijke posities, nooit eens de dochter van de melkboer. Je lijkt wel een starfuckertje of niet dan? Dat lukt mij nou nooit eens maar ik kan dan ook niet zo lullen als jij. Proficiat, ouwe!

quigg | 22-01-23 | 04:40 | 1

Opvallend inderdaad. Weet ook niet wat ik daar van moet denken.

Normpje | 22-01-23 | 05:02

Al di Meola-Mediterranian Sundance

Om in de sfeer te blijven.

TheOne48 | 22-01-23 | 04:37 | 11

The One, maatje, ik ben nog steeds zo blij met jou als medereaguurder. Vind je nog steeds één van de liefste! Kan er gewoon niet meer zo vaak zijn, helaas Xxx

lezeres | 22-01-23 | 05:02

@lezeres | 22-01-23 | 05:02:
Jij staat ook behoorlijk hoog in mijn lijstje (understatement)
Je maakt mijn dag altijd goed. Xxx

TheOne48 | 22-01-23 | 05:07

Oh lief! Dat is zo wederzijds! Heb die lieverd K1100 helaas gemist! Komt wel goed! :-))

lezeres | 22-01-23 | 05:15
▼ 8 antwoorden verborgen

Trouwens, die Spaanse gitaar is wel prachtig hoor.
Hier afterhours met Pablo. www.youtube.com/watch?v=IKN9c1llqhc&a...

Liedje origineel van Mark Knopfler een Schotse Jood.

DeKussendeWielrenner | 22-01-23 | 04:24 | 2

Pablo? De man heet Pedro Javier Gonzalez. Het staat in het filmpje zelf. Beetje aan het doorzakken of hoe zit het?

Ndranghitiari | 22-01-23 | 04:50
-weggejorist-
DeenaEikelboom | 22-01-23 | 04:18

@DeKussendeWielrenner | 22-01-23 | 04:25,
Mee eens, een publiekelijke zwak dan maar, maar dan wel voor Mickey.
10cc - I'm Not In Love (1975).
www.youtube.com/watch?v=cgJckGsR-T0

Bad - Casey | 22-01-23 | 04:40

Oh... okay...

lezeres | 22-01-23 | 04:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Muziek!
K1100 kan mijn linkjes niet meer plaatsen, balen.
Camel-Skylines

TheOne48 | 22-01-23 | 03:59 | 8
▼ 5 antwoorden verborgen

DeKussendeWielrenner,
Weet u, u heeft nog gelijk ook.
Ik ben idd te stom om voor de Nederlandse krijgsmacht te dienen.

Bad - Casey | 22-01-23 | 03:54 | 2

Psssssssssssssssssssssssss

TheOne48 | 22-01-23 | 03:56

Wat een onzin. Je hoeft echt niet verder dan de MAVO te komen om onze krijgsmacht te dienen als reservist. Zat klusjes waar men smeekt om mensen met zo'n opleiding. Iets zegt me dat jij een hogere opleiding heb genoten en dat maakt je alleen nog maar meer nodig. Het enige wat je zou diskwalificeren is ouderdom en of slechte gezondheid.

DeKussendeWielrenner | 22-01-23 | 04:08

Koop ik van die hippe oordopjes want de koptelefoon ging kapot... Pleuren ze 300 functies in dat kleine apparaatje...!! Helemaal gek wordt ik van die dingen...!!"!

Flikkert ie ook nog uit m'n oor....

neonreclame | 22-01-23 | 03:54 | 6

Wat een pech!!! Maar jij bent neon. Dus komt het goed! Hou van je! :-)

lezeres | 22-01-23 | 04:54

Zolang die oordopjes niet koffie kunnen zetten of pasta kunnen maken, ben ik niet onder de indruk van al die functies.

anja | 22-01-23 | 07:24

@anja | 22-01-23 | 07:24:

Appeltaart maken kan ie ook al niet... Ga ik dus maar zelf doen...

neonreclame | 22-01-23 | 08:47
▼ 3 antwoorden verborgen

Henry Fonda speelde altijd braverikken. Was een flinke shock dat hij als absolute ploert deze rol kreeg. En dan ook nog zo in detail. Kraaiepoten, dat verweerde ruwe in die gezichten. Schitterend.

Lafayette | 22-01-23 | 03:56

Ennio Morricone / The Wild Horde (My Name Is Nobody)
youtu.be/0VHEL7XqoEg

Lafayette | 22-01-23 | 04:00

@DeKussendeWielrenner | 22-01-23 | 04:04: Wij zijn de enige missie geweest in de afgelopen 50 jaar dat daadwerkelijk vrede heeft opgeleverd. Het ging compleet fout in Srebrenica, maar tot nu toe gaat het met hangen en wurgen best aardig in dat voormalige hellhole. Alle andere missies zijn ronduit mislukt. Als je met 25 doden terugkomt uit Afghanistan, en Afghanistan is geen milimeter veranderd, nadat je met de staart tussen de benen bent weggevlucht, zoals mijn missie uit die enclave wegtrok, ooit, lang geleden. En dan ga ik verder niet lopen zeiken over de andere faalpartijen, omdat we in het hogere geweldspectrum willen meespelen. Maar het blijft zo mezelf boosmakend best makaber dat wij de meest succesvolle missie gedraaid, terwijl het compleet foute boel was.

Xaphan | 22-01-23 | 04:18

@Xaphan | 22-01-23 | 04:18:
Veteraan begrijp ik. Ik was er niet bij maar ik begrijp dat het zwaar was, is en blijft. Daar kunnen we nu niets meer aan doen. Wat we wel kunnen is proberen om te leren van onze fouten. We hadden nooit onze jongens en meisjes mogen sturen zonder zware wapens en luchtondersteuning. Afghanistan was ook een ramp. Militair zat het wel in orde maar men snapte niet de verschillende stammen en etnische groepen en vooral niet de kracht van de Taliban. Afghanistan is het Walhalla voor conservatieve religieuzen. Van elke kleur. Je kan dat niet winnen tenzij je de harten en zielen kan winnen. Mensen laten zien dat ze keuzes hebben. Dat ze niet van de ene kant naar de overkant moeten lopen omdat het in hun doodsangst het meest opportuun lijkt. Droevig maar waar. Ik snap jouw "hellhole" commentaar beter nu. Maar weet, jij hebt je best gedaan. Je kon niet beter en dat is niet jouw schuld.

DeKussendeWielrenner | 22-01-23 | 04:34
▼ 1 antwoord verborgen

haha. Mooi.

Lafayette | 22-01-23 | 03:28

Hoe kan een regering radicaal rechts zijn (Israel, volgens NOS), als die zo door het volk gekozen is?

wilderst | 22-01-23 | 03:20 | 2

wilderst | 22-01-23 | 03:20,
Hey beste kokkie,
Mijn advies is, geen NPO gerelateerde berichten meer zien of horen.

Bad - Casey | 22-01-23 | 03:22

@Bad - Casey | 22-01-23 | 03:22:

Je hoeft niet naar de NPO te kijken om te weten wat radicaal rechts is. Gewoon simpele basiskennis is voldoende. Tenzij je natuurlijk denkt dat radicaal rechts een exclusief privilege is voor oudere blanke mannen. Dat is namelijk niet zo. Radicaal rechts is aan de macht in Israël en in andere landen waar personen van kleur of andere religie leven zijn ze ook in vrij grote aantallen radicaal rechts. India en Japan bijvoorbeeld. Wat is radicaal rechts dan precies? Vooral mensen die conservatief zijn met veel etnisch superioriteitsgevoel, vaak religieus, en diepreligieus en wat ze heel erg kenmerkt is dat ze geloven dat eventuele successen uit het verleden een garantie bieden voor de toekomst. Bij mijn weten is radicaal rechts nog nooit succesvol geweest voor een langere periode. Ik denk ook niet dat deze regering in Israël lang stand zal houden. Net zoals alles wat rechts van beschaafd rechts is constant in elkaar dondert zal ook dit weer zichzelf slopen.

DeKussendeWielrenner | 22-01-23 | 03:37

Leuk weer zo'n eerste avondje. Na 18 jaar weer zwitsal. Hoef ik iig geen linkjes te plaatsen. Is ook wat waard. Dus ik ga maar wat eerder slapen.
Trusten en slaap lief.
A mañana.

K1100 | 22-01-23 | 03:17 | 4

Niet zwelgen,be happy.

Theodorik1 | 22-01-23 | 03:43
▼ 1 antwoord verborgen

Spanje het luilekkerland van Europa. Heerlijke zo’n en heerlijke drank. Waarom jezelf in NL opsluiten als je daar ook van je geld kunt genieten.

Het Noorden | 22-01-23 | 03:16 | 1

Het is hier nu 7 graden. Overdag in het zonnetje heerlijk. Zuid Spanje.

K1100 | 22-01-23 | 03:19

Voor Nuuk en de overige liefhebbers.
Nu het toch over de Spaanse burgeroorlog gaat, een lied over Ierse vrijwilligers in die strijd.

Viva la Quinta Brigada - Christy Moore
m.youtube.com/watch?v=tn9K7RybdTg

Kapitein Sjaak Mus | 22-01-23 | 03:10

Ik ga slapen amigos. Was weer mooi vanavond.
Straks niks te doen dus uitslapen.
Laat jullie achter met een stukje van Morricone, iets minder bekend, maar wel herkenbaar, zeer goed uit prima (entertainment to forget) film met showboat Belmondo.
Ennio Morricone - Le Marginal (1983)
www.youtube.com/watch?v=zZANZE1GvUs
En zoals altijd: Stay safe friends, stay safe!

Basil Fawlty | 22-01-23 | 03:07 | 8
▼ 5 antwoorden verborgen

@DeKussendeWielrenner | 22-01-23 | 03:05: Ik heb een foto uit de Balkan waar ik samen met een oekra:iner op de foto sta. Een foto later sta ik met een Rus op de foto. En een lol dat we toen met zijn allen hadden. Ik had die figuren ook bij elkaar op een foto kunnen zetten, maar toen had je nog rolletjes van 24 of 36 opnamen. Dit zou nu niet meer kunnen. We leven nu digitaal, maar je krijgt die twee voorlopig niet meer in dezelfde ruimte. Ergens vind ik dat best treurig en zou ik liever morgen weer wakker worden in een normale wereld met normale prijzen in de supermarkt. Dan zou er nooit oorlog zijn geweest, en lopen we in onze blote kont over de groene weide te dartelen. Maar zo werkt de wereld niet. Het is een diepdonker hellhole en je kan alleen maar in een hol wegkruipen. Dat vind ik raar.

Xaphan | 22-01-23 | 03:27
▼ 1 antwoord verborgen

The Pink Panther Strikes Again (1976) title sequence
youtu.be/9Z4Rvl4xOxo

Lafayette | 22-01-23 | 02:51 | 4

@Bad - Casey | 22-01-23 | 02:56:
Haha. Vandaag samen met mijn oude moeder nog een flink stuk van The Party gekeken.

Lafayette | 22-01-23 | 03:04

@Lafayette | 22-01-23 | 03:04,
Das goed, ik mis dat.

Bad - Casey | 22-01-23 | 03:20
▼ 1 antwoord verborgen

Nee ken ik niet. Heb heel lang geen tv gekeken toen ik jong was, vanaf mijn zestiende. Maar deze gaat bewaard worden. Dank je.

K1100 | 22-01-23 | 02:56

Vond het zo raar om te leren dat dit Slovenen zijn. En dat vond ik ook om te leren dat Graveworm Italianen zijn. www.youtube.com/watch?v=AWxHt8xOguc&a...

Germaanse Italianen, dat wel.

DeKussendeWielrenner | 22-01-23 | 02:50

Spelfout

bitterpete | 22-01-23 | 02:49

@Bad - Casey | 22-01-23 | 02:42: Ja mooi. Ik was ooit bij de Sun studio. Wat in dat kleine gebouwtje niet allemaal opgenomen is...

bitterpete | 22-01-23 | 02:53

@bitterpete vertel!

Cruisecontrol | 22-01-23 | 02:59

@bitterpete | 22-01-23 | 02:53,
Memphis.

Bad - Casey | 22-01-23 | 03:13
▼ 1 antwoord verborgen

Ik zit hier naar een vandaag te kijken, en het gaat over Mali. Dat is dat land ver weg waar 2 Nederlandse soldaten onnodig zijn omgekomen. De man in het legeruniform, maar dan de nette variant loopt horrorverhalen te vertellen, maar noemt niet man en paard. De aanstichters van dat hellhole zijn de Fransen, zoals de Fransen ook Libië in de fik hebben gestoken. Dan helpt het ook niet echt als de Afrikaanse Unie onder bezielende leiding van de UN zich al verkrachtend door de missie worstelt. Met andere woorden, Het is een grote teringzooi. En dat pratende figuur in een pak maakt het niet beter. Wat een puinhoop hebben de Fransen daar gemaakt. Meestal klagen we over de Amerikanen, maar de Amerikanen en de Afrikaanse Unie kunnen er ook wat van. De conclusie is ooit bezongen door een band. Die heten The Animals en het liedje heet: We gotta get out of this place. Ik kan helaas geen linkje in de reactie plaatsen.

Xaphan | 22-01-23 | 02:31 | 2

Het Europese kolonialisme heeft natuurlijk de wereld permanent veranderd maar om nu specifiek de Fransen er uit te pikken gaat wel een beetje ver. De Spanjaarden en de Britten hebben maar liefst 3 continenten vrijwel geheel ontdaan van de originele bevolking. Dat pleit de Portugezen, Fransen, Nederlanders en latere Belgen en Duitsers natuurlijk niet vrij. Maar het was allemaal verre van "netjes". Misschien was het allemaal achteraf gezien beter geweest als minder druk bezig waren geweest met de wereld te bezetten. Vrijwel alle conflicten van vandaag de dag zijn direct terug te leiden naar waar ons mee gingen bemoeien. Mali is weinig anders. Het grootste probleem van Europese overheersing is dat we op de kaart lijntjes begonnen te trekken en helemaal in onze arrogantie nooit in acht namen hoe de lijntjes werkelijk waren. Goed voorbeeld is Irak en Syrië. Britten en Fransen trokken de grenzen maar namen helemaal de demografie niet in acht.

DeKussendeWielrenner | 22-01-23 | 02:48

Heel aardig verhaal don Arturo. Het is alleen niet duidelijk waar die ‘minimaal 200.000 doden en 100.000 vermisten’ vandaan komen. Dat kan alleen over de burgeroorlog gaan, niet over Franco’s bewind daarna dat inderdaad brutaal was. Maar de doden en vermisten van de burgeroorlog zijn de uitsluitende verantwoordelijkheid van de socialisten communisten en anarchisten die hun revolutie al lang vóór 1936 begonnen. De generaals Sanjurjo en Mola kregen Franco, die de republiek altijd verdedigd had, niet mee in hun plannen tot opstand. Pas toen de rechtsliberale aristocraat en bankier José Calvo Sotelo door de socialistische politie vermoord werd nam hij zijn besluit. Dat was vier dagen voor de opstand.
Maar helaas, zelfs onder GS-reaguurders praten er veel het socialistische narratief klakkeloos na. Het heeft mij ook tijd gekost erachter te komen dat het anders zat, daar niet van.

Friedrich Frayek | 22-01-23 | 02:25 | 2

We spelen nou stamcafeetje.

TheOne48 | 22-01-23 | 02:27

Friedrich Frayek | 22-01-23 | 02:25,
Wat ik altijd frappant vond/vind.
De zogenaamde verzetsstrijders, waren nagenoeg Communisten.
Maar dat wordt nagenoeg niet benoemd.
Zeg niet dat zij slecht waren, maar in mijn ogen is het wel om het even.
Goed stukje geschiedenis wat u even hier met ons deelt.
Waarvoor dank.

Bad - Casey | 22-01-23 | 02:30

Vond ik vroeger en nog steeds ( vooral de film ) fascinerend.
Het nummer.
Georgie Fame - The Ballad of Bonnie and Clyde.
www.youtube.com/watch?v=0i8mTAsv5cA

Bad - Casey | 22-01-23 | 02:19 | 5

@TheOne48 | 22-01-23 | 02:24,
Graag gedaan maatje ;)
Die gaten van Bonnie and Clyde, dat zijn er even teveel om op te vullen ;D

Bad - Casey | 22-01-23 | 02:32

@Bad - Casey | 22-01-23 | 02:32: Warren Beatty?

Theodorik1 | 22-01-23 | 02:39

@Theodorik1 | 22-01-23 | 02:39,
Klopt.

Bad - Casey | 22-01-23 | 02:46
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik pel even een mandarijntje....

MagnificentRon | 22-01-23 | 03:13

Het mooiste liefdeslied blijft voor mij:
youtu.be/mnltsINDWZg
Jazeker,al vaker gepost o.a. door deze idioot.

Theodorik1 | 22-01-23 | 02:14 | 3

Weer mooi Theo!

TheOne48 | 22-01-23 | 02:22

Theodorik1 | 22-01-23 | 02:14,
Mooi.
Ik mis nu Mama en das goed ;)

Bad - Casey | 22-01-23 | 02:25

In Zwijndrecht worden moeder en dochter neergeschoten. Waar blijft de foto van de dader en de omschrijving van de auto? Dader heeft recht op prive!

Meneertjehetheertje | 22-01-23 | 02:02 | 9

Meneertje, volgens u plaatsen de daders hun foto op de site van de politie, voordat ze een aanslag plegen ?.

Jan Dribbel | 22-01-23 | 02:24

Nepnieuws is nep.

Cruisecontrol | 22-01-23 | 02:43

Dat werkt niet op zwart wit.

Het Noorden | 22-01-23 | 03:18
▼ 6 antwoorden verborgen


Is er misschien hier een elektromonteur in de zaal?

M'n vrouw zit al zo'n half uur met haar vingers vast in het stopcontact en ik weet bij god niet hoe ik een stop moet vervangen.

King of the Oneliner | 22-01-23 | 02:00 | 14

@Bad - Casey | 22-01-23 | 02:26:
Tss-ja, snap nu de grap maar als de roep om "elektromonteur" voorbij komt ben ik een soort Rodekruizer: safety & vrouwen & kinderen eerst !

LD69 | 22-01-23 | 04:14

@King of the Oneliner | 22-01-23 | 02:07:
Overigens, de combinatie mensenvleesch & serieuze Electra gaat wel onder je behang zitten. Kan je eventuele gasten uit en treuren blijven uitleggen. Beter verhuizen..

LD69 | 22-01-23 | 04:17
▼ 11 antwoorden verborgen

Goedemorgen allen,
Ik begin eerst met de " Kussendewielrenner ".
Leuk gevonden hoor, maar die was niet van uw zelf.
V.w.b. n.gers in de Bijlmer ( zie de vorige kroeg ).
Mijn geheugen, lijkt wel bijna magie ;D
Dit is hem dus echt.
REX KRAMER - DANGER SEEKER.
www.youtube.com/watch?v=Uwk6r8TJD2U
Mickey, mijn aanbod, blijft ;)
Kastelein, een rondje en een nummertje namens mij.
Pilot - It's Magic.
www.youtube.com/watch?v=ASGgn8bNQuA
Proost!

Bad - Casey | 22-01-23 | 01:57 | 3

Zie ik nou pas, die Rex Kramer is grappig!
De versie van onze wielrenner niet zo!

TheOne48 | 22-01-23 | 02:54

@TheOne48 | 22-01-23 | 02:54,
Ik las hem en ik wist al gelijk van welke film, Centucky fried chicken.

Bad - Casey | 22-01-23 | 03:14

@Bad - Casey | 22-01-23 | 03:14:
Die hersentjes van jou moeten overuren maken:)

TheOne48 | 22-01-23 | 03:19


Drugs, mensen! Doe het niet!

Beter 40 jaar bij dezelfde baas, 60 jaar getrouwd en gezond de kist weer in!

King of the Oneliner | 22-01-23 | 01:52 | 8

@King of the Oneliner | 22-01-23 | 02:06:
Nog veel meer maar daar ga ik jullie niet mee lastig vallen;-)

K1100 | 22-01-23 | 02:09

Zullen we samen een grammetje bruin kopen. Dan doorbreken we gelijk uw sleur.

Xaphan | 22-01-23 | 02:45

Ha Xaphan, ik ben ervan om zoveel mogelijk te proberen en ervaring op te doen maar dit gaat me net iets te ver.

Squeezelover | 22-01-23 | 03:02
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat is dít slecht. Por Dios. Waar doe je dit toch voor, vraag ik me keer op keer af. Háganos un favor y deje la escritura para los que sepan lo que hagan.

Memoria | 22-01-23 | 01:45 | 6

@K1100 | 22-01-23 | 01:50:
Nee, dat hoeft zeker niet. Maar ik heb momenteel ook niks beters te doen. En dan breng ik graag wat tegenwicht in de lyrische reaguursels hieronder.

Memoria | 22-01-23 | 01:57
▼ 3 antwoorden verborgen

@Theodorik1 | 22-01-23 | 01:51:
Prima nummer en daar doe je Keestelpro ook zeker een plezier mee.
Mooie vent. Overigens en dat heb ik al eerder verteld, zie ik de man wel vaker hier in de stad rondbanjeren want goede vriend van Mina (die hier woont) en zij nemen nog steeds samen muziek op.

Basil Fawlty | 22-01-23 | 02:04

@Basil Fawlty | 22-01-23 | 02:04: Mooi verhaal weer, gaat in de annalen.

Theodorik1 | 22-01-23 | 02:09

Goeie....,
Zo'n vrijwillig bannetje van een week valt best mee. GU zorgt voor de brunch en het diner. Flesje wijn of een biertje erbij en af en toe een goeie single malt. Verder een beetje ongezellig daar met al die ongewassen types. Ik kon gewoon gelukkig gewoon douchen. En een week gezellig meelezen, ik had mijn telefoon meegesmokkeld, creëert toch wat afstand en daar was het om begonnen. Ben benieuwd of ik er gratis een zwitsal bij krijg?

K1100 | 22-01-23 | 01:30 | 16

@K1100 | 22-01-23 | 01:42: De wereld is klein. Ik heb op veel baby's gepast (eigen kinderen waren ook jong).
Daarbij wielrenner in een vorig leven. In die latex tubes zat talkpoeder.

bitterpete | 22-01-23 | 02:26
▼ 13 antwoorden verborgen

Een pizza van dr Oetker kost nu bijna 5 Euro,
een paar jaar geleden ongeveer 3 Euro.
De inflatie in 2022 bedroeg 12%, de pizza-inflatie is bijna 70%.

Jan Dribbel | 22-01-23 | 01:16 | 3

Is toch logisch? Alle pizzabodems worden in Oekraïne gemaakt. Nou dan weet je het wel.

Mokum Kosher | 22-01-23 | 01:18

Ik snij een ciabatta doormidden, goed beleg - niet te veel, en in een hete oven.
De helft van de prijs en twee keer zo lekker. En en het is een flinke hap.

bitterpete | 22-01-23 | 01:43

Pizza moet niet gemaakt worden door een dokter, maar door iemand die VINNIE, JOEY, of SAL heet.

Asteroid-B612 | 22-01-23 | 03:15

Altijd leuk om in de diepe binnenlanden, zeg maar de krochten, van een land te vertoeven. Ik word altijd wat meewoedig van dit soort verhalen, alsof je een blik werpt op lang vervlogen tijden en dan beseffen dat die niet meer terug komen...

rederijker | 22-01-23 | 01:02

Omdat Ede ter sprake is gekomen, deze.

youtu.be/IKAM3PpJFV4

Wltrst en morgen fris weer op.

reservebelgië | 22-01-23 | 00:51

Lekker op gedanst, lang gelee.. der Mussolini van DAF youtu.be/C4wb-4sxE84

havannahapper | 22-01-23 | 00:48

Een mooie claustrofobische film.

Theodorik1 | 22-01-23 | 00:37

Voor iedereen die vannacht nog met de trein wil dinnertrain.eu/#informatie Ik ga nu pitten want morgen een aangename wild lunch bij de knetterende haard alhier. Allen sleep well en sweet dreams !

Smoelensmid | 22-01-23 | 00:12 | 2

Smoelensmid | 22-01-23 | 00:12 |

Slaap ze SSmid

pegaje | 22-01-23 | 00:14

Slaap ze!

Basil Fawlty | 22-01-23 | 00:55

@pegaje | 21-01-23 | 23:56: Dat klopt. Het Legioen Condor bestond uit vrijwilligers en was in hoofdzaak een contingent van de luchtmacht (Luftwaffe) met eskaders jachtvliegtuigen, bommenwerpers, verkenningsvliegtuigen, grondpersoneel en luchtdoelartillerie

Zapata10 | 21-01-23 | 23:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Omdat dit tevens het stamcafé maar omdat ik ook bij het onderwerp wil blijven.
Hier een kort stukje muziek van de andere zijde www.youtube.com/watch?v=7_Pk6VjZlho

Zapata10 | 21-01-23 | 23:48 | 1

Mijn zoon, ook historicus, heeft eens de slag bij de Ebro opgezocht,
Tortosa is de hoofdstad, hij heeft me er alles over verteld, helaas vergeten. Maar als je het wil weten, best interessant om te lezen op een saaie zondagmiddag.

gato | 22-01-23 | 01:31

In de kou staan voor gratis bosje tulpen a een paar euro,

HD: In een enorme lange rij langs dranghekken hebben honderden liefhebbers van de gratis tulp zich deze zaterdag verzameld op het Burgemeester Nielenplein in Heemskerk

AT5: Honderden mensen zijn naar het Museumplein gekomen om daar een gratis bosje tulpen te plukken. Dat kan vandaag in het kader van de Nationale Tulpendag 2023.

Cornelis12 | 21-01-23 | 23:39 | 12

@gato | 22-01-23 | 01:39:
Sybil heeft geraniums geïmporteerd (toen we verhuisden) en zelfs een half jaar geleden. Cabin Luggage? 2 geraniums in zo'n lullig wit plastic tasje. Hahaha, en die hebben de zomer overleefd (zelfde temperatuur als bij jou maar iets vochtiger) en nu staan ze binnen. Iedere dag effe kijken door haar hoe het gaat en die krengen blijven groeien. Lol! Blijkbaar vinden ze het hier gezellig. En als zij op zakenreis gaat word ik er vriendelijk doch dringend aan herinnerd dat ik ze bij moet wateren. Ik moet er altijd om lachen.

Basil Fawlty | 22-01-23 | 01:53

@Lorejas | 22-01-23 | 00:44:
Nee. Het is een teken van beschaving en welwillendheid. Positief en dat al duizenden jaren lang. Kan zijn dat je er geen gevoel bij hebt maar het is zeker niet nutteloos.

LD69 | 22-01-23 | 04:30
▼ 9 antwoorden verborgen

Die "soep" ziet er een beetje uit als de inhoud van een maag van iemand die is overleden aan alcoholvergiftiging. Of op zijn minst alsof deze al 2 keer eerder is gegeten door andere klanten en daarna opgerispt en terug gedoneerd aan de volgende klant. Ik zou dat niet door mijn strot krijgen. Het oog wil ook wat!

KingOfTheLoonyBin | 21-01-23 | 23:38 | 2

Nooit voorbij de kusten van Reino de España geweest ?

LD69 | 22-01-23 | 00:12

Nooit soep hier eten, zelf maken op de \hollandse manier.
En kijk niet verbaasd, als je wat bestelt, dat het een tong van een stier is, soms liggen ze in de diepvries in de winkels.

gato | 22-01-23 | 01:43

Voor de liefhebbers van recycling. Deze persoon smolt zo'n 1.000 blikjes om en goot er een aluminium gitaar van. Als iemand het nummer herkent dat erop gespeeld wordt, en even vermeldt, dan graag want da's erg lekker: www.youtube.com/watch?v=I7rMivsFtJU

Met_baard | 21-01-23 | 23:38

Avond mensen rondje van mij .

Metallica: Screaming Suicide ,vers van de pers. (Gisteren trouwens ook al)

www.youtube.com/watch?v=ZDyDpdFZHBo

Voor de kenners , doe je ogen dicht en luister. Het zou zo een nummer van Saxon kunnen zijn zonder die stem van James.H.

pegaje | 21-01-23 | 23:33 | 2

Ik heb ook een tijdje in Spanje gewoond, en ik herken wel iets in dit verhaal van Don Arturo. Mooiste roman over de burgeroorlog is naar mijn smaak van Ernest Hemingway: Por quién doblan las campanas. (For Whom the Bell Tolls). Hemingway heeft meer interessante romans/verhalen over Spanje geschreven, waaronder een zeer leesbaar boek over het stierenvechten: Death in the Afternoon.
Spaanse politiek: ik heb me er enigszins in verdiept, lees ook regelmatig El Païs. Nogal links en utopistisch. Ooit een tijdje meegedaan aan discussies op de website van het blad, maar werd al snel uitgemaakt voor 'un facha', vanwege mijn -voor Spaanse begrippen- nogal rechtse praatjes. En ik kreeg natuurlijk erg veel kritiek op mijn erbarmelijke Spaans. Afgezien daarvan lijkt de Spaanse politiek me nogal extreem. Of heel links, en dan ben je fan van types als Chavez/Maduro en Castro -en tot voor kort Putin; of heel rechts, en dan ben je tegen abortus en tegen homo's en tegen seks voor het huwelijk. Kortom, bekrompen katholiek. Het redelijke midden schijnt in Spanje nauwelijks te bestaan.
Over die Spaanse burgeroorlog: een erg goed boek vond ik The Spanish Civil War van de Britse historicus Hugh Thomas. Vrij gedetailleerd verslag van de grote veldslagen en interessante beschrijvingen van de hoofdpersonen. Generaal Mola iemand?
Om het toch een beetje luchtig te houden sluit ik af met een lied van Franco's favoriete zanger, Raphael Martos Sánchez. Ik zag hem ooit optreden in het Teatro Real in Madrid. En dos palabras: impresionante!

www.youtube.com/watch?v=csMrBQR-AEQ

Y salud por ti!

Après toi | 21-01-23 | 23:23 | 14

Hoofdstuk 10 van For Whom the Bell Tolls is magistraal. Daarna verzandt het een beetje.

Friedrich Frayek | 22-01-23 | 02:34

@Après toi | 22-01-23 | 01:58:
El Pais, qua krant The Guardian van Spanje en ik kan me voorstellen dat ze, als ik jouw ervaringen lees, net zo bot en ongenuanceerd daar kunnen zijn als Engelsen qua comments.
Daarnaast moet ik zeggen dat ik te weinig afweet van Spaanse politiek om er echt over te oordelen maar ik heb wel het gevoel dat er nog steeds een gigantische breuklijn in dat land loopt qua politiek. Ik aanschouw het en neem het voor kennis aan.

Basil Fawlty | 22-01-23 | 02:35

@Après toi | 22-01-23 | 01:58:
Da's dan zo'n twintig jaar later, bijna een generatie. Ik vind het wel bijzonder dat zo'n strijd tussen wel en niet Franco-fielen blijft bestaan. Alsof men nooit iets van de geschiedenis kan afsluiten of achterlaten.
Wel moedig dat je je in die discussies mengde en sneu dat men je pogingen afdeed als 'pauvre espagnol'. Is natuurlijk een goedkope poging om je weg te zetten terwijl je wel moeite doet.

LD69 | 22-01-23 | 04:42
▼ 11 antwoorden verborgen

Geen café?
Nou, welterusten dan maar!

Papa Jones | 21-01-23 | 23:22 | 1

Echt heh, waarschijnlijk is dit mijn laatste post.

Koppig | 21-01-23 | 23:24

GKJP | 21-01-23 | 23:20 |

Popa Chubby heb ik al wat vaker hier neer geplemt , topper.

pegaje | 21-01-23 | 23:28
▼ 1 antwoord verborgen

El Cid een held van nationalistisch Spanje. Grappig. Zouden een hoop nationalisten weten dat Rodrigo Diaz aan zowel de Christelijke kant vocht als aan de Moorse? En dat gevechten vaak niet religieus van aard waren maar territoriaal? Simpel gezegd dus ging het gevecht om het recht om de inwoners van een stad of streek uit te mogen zuigen. Moslims vochten soms ook gewoon tegen Moslims, Christenen tegen Christenen, Christenen samen met Moslims tegen Christenen als het zo uitkwam en omgekeerd.
Ach ja. Gelukkig mogen wij stemmen over wie er bij ons de komende 4 jaar in een financiele en bureaucratische nekklem legt. Toch wat minder bloederig dan met speren, bijlen en knuppels je kiesdistrict te pacificeren.

Graaisnaaiert | 21-01-23 | 23:13 | 7

Ja, ondanks dat zijn standbeeld in de Kroningsstad Burgos fier aanwezig is, is het verhaal van zijn dubbelrollen redelijk bekend en wordt hij niet gezien als een ordinaire overloper. Hij is integendeel hét voorbeeld van een mercenary.

In dit licht nog een voorbeeld (wellicht overbodig):

Cruijff verkast in 1983 op 36-jarige leeftijd naar Feyenoord. Hij wil wraak nemen op Ajax, die hem niet meer willen hebben. Hij zou te veel verdienen. Cruijff wil nog wel een jaar door bij de Amsterdammers, maar dat ziet het bestuur niet zitten. De ultieme sportieve wraak krijgt Cruijff bij Feyenoord, al duurt het even voordat de Rotterdamse supporters de komst van Cruijff kunnen waarderen. Nederlands beste voetballer aller tijden wordt in zijn eerste wedstrijden in Rotterdamse dienst uitgefloten, maar de haat slaat om in applaus. Cruijff leidt Feyenoord voor het eerst sinds 1974 naar de landstitel en. Een gestolen kampioenschap, zo vinden nog altijd veel supporters uit Rotterdam, maar dat interesseert Cruijff niet. “Ik had hier een taak, en die taak was Feyenoord aan de titel helpen, want dan wint Ajax hem niet”, zei de legende. Na dat seizoen kondigt Cruijff zijn afscheid als profvoetballer aan.

LD69 | 22-01-23 | 01:08

@KingOfTheLoonyBin | 21-01-23 | 23:42:
Onzin, zeker niet opportunistisch, louter principieel.
Alleen small-minded people zien al die bijbedoelingen als nationalisme, 'trouw aan de vlag', "I Dig My King & Nation" als serieuze argumenten om ten oorlog te gaan.
Rodrigo was gewoon van de doekoe want hij wist: overal sterven strijders maar toch het minst aan de kant van het meeste geld.

LD69 | 22-01-23 | 01:15

@Basil Fawlty | 22-01-23 | 00:23:
Jongens! Niet aan mijn El Cid komen! Ben als kind dagelijks langs zijn standbeeld in Burgos naar en van school gelopen. Huurling? Ja. Overloper? Ja, maar naar onze klant. De Moren verslagen? Jazeker, en daar ging en gaat het om. Zouden we weer moeten doen.

Louter Leuter | 22-01-23 | 08:38
▼ 4 antwoorden verborgen

Aerosmith - Dream on

Koppig | 21-01-23 | 23:10 | 2

Thanks.

gato | 21-01-23 | 23:33

Om 11 uur moet dit het nachtcafé zijn.
Speciaal voor RM666, een stukje uit de Groene Amsterdammer van de hand van Marcel ten Hooven:
"De morele les was deze: ‘Liefde is wijs, haat is dom. In een wereld waarin mensen meer en meer met elkaar verbonden raken, moeten we leren elkaar te tolereren en te leven met het feit dat sommigen dingen zeggen die ons niet aanstaan.’

Met de wijsheid van Russell in het achterhoofd kun je niet anders dan met afgrijzen kennis nemen van de laatste kiezerspeilingen, twee maanden voor de Provinciale-Statenverkiezingen. Met 48 zetels in de laatste I&O-peiling voor de populistische rechterflank (bbb, pvv, FvD, JA21, Van Haga) dreigt een dijkdoorbraak in de Nederlandse politiek. Eén op de drie kiezers neigt naar een stem op partijen die de feiten zo selecteren dat ze van de werkelijkheid het beeld bevestigen zoals zij dat wensen te zien, en die weinig tolerant, soms met haat, reageren op andersdenkenden.

Zij zijn de partijen van de omgekeerde vlag, het logo van de opgestoken middelvinger naar andersdenkenden, maar ook het symbool van de omgekeerde werkelijkheid, waarin de klimaatcrisis een ‘verhaaltje’ van ‘milieugekkies’ heet (Geert Wilders), stikstof een weldaad voor de natuur is (Thierry Baudet) en een inperking van de intensieve landbouw stiekem is bedoeld om grond vrij te maken voor woningbouw (Caroline van der Plas).

Met een doorbraak van populistisch en radicaal rechts en een verdere marginalisering van de partijen die de oude politieke orde droegen – VVD, CDA en PvdA staan in de I&O-peiling tezamen op 39 zetels – zou zich voltrekken wat Jacques de Kadt ‘de ontwapening van de gematigden’ noemde. De kiezers blijken toch in groten getale vatbaar voor, aldus De Kadt, ‘vulgaire mythen en allerlei rottige romantiek en exaltatie’."
Voor RM666: kijk, daarom maak ik mij ongerust.

cugel | 21-01-23 | 23:03 | 32

@cugel | 22-01-23 | 08:54:
Ik denk zelf dat "vervreemding" de voornaamste reden is. Mensen herkennen zich steeds minder in 'hun' partij, terwijl middenpartijen steeds meer op elkaar zijn gaan lijken. En dat komt misschien wel vanwege het feit dat er nog een grote dominante macht boven het landsbestuur hangt, de EU. Er is op grote lijnen steeds minder te kiezen. Wat overblijft zijn nuanceverschillen en het managen van burgers.

Duwbak_Linda | 22-01-23 | 09:05

^ Aansprekend voorbeeld is de SP. De partij heeft zichtbaar moeite met ongebreidelde arbeidsmigratie (drukt de lonen en rechtspositie werknemer). Nu vindt Lilian het ook niet kunnen dat de energiemarkt is geprivatiseerd. Beide punten vind ik redelijk. Maar SP is ook pro EU. En al deze pijnpunten komen juist vanuit EU (vrijheden, kartelvorming, overheidssteun). Het leed van links.

Duwbak_Linda | 22-01-23 | 09:18

@Duwbak_Linda | 22-01-23 | 09:05:
Daar heb je wel gelijk in, maar zoals je in de eerste twee alinea's van je tegel @08:12 hebt uiteengezet: het is heel moeilijk, "taai" om je te ontworstelen aan bestaande regels en de EU. Zelf zie ik de EU als een experiment dat gemakkelijk kan mislukken, maar dat het tot nu toe nog best redelijk doet. Het nachtcafé gaat zo dicht, dus ik moet afronden.
Ik heb je tegel van 08:57 nog niet echt beantwoord, maar we praten een andere keer wel weer eens verder. Ik ben het eigenlijk zeer eens met de schrijver van dit stuk in de Groene.

cugel | 22-01-23 | 09:19
▼ 29 antwoorden verborgen

@Smoelensmid | 22-01-23 | 00:09:
Ik ben er ook niet echt fan maar 1 of 2 als opwarmertje zeg ik geen nee tegen. Ik dronk toen vooral lager (klein) in de pub en dat ging snel, je weet wel wat ik bedoel ;-), maar die Engelsen zopen dan op dezelfde snelheid met mij G&T's mee en dat liep vaak fout. Stond ik daar dan weer een taxi te roepen en zo'n dronken idioot/madammeke ondersteunend. En dan zeker die mini-cabs met Indiërs of pakistani achter het stuur. Ze wisten wat er ging gebeuren maar geld was geld want ongelooflijk veel concurrentie. Ze hadden dan ook standaard alle schoonmaakspullen in de achterbak (de geur blijft). En dan had ik ze in de taxi geduwd en meestal eerste wat ze zeiden, terwijl ik de deur sloot, met hun zatte hersens richting taxi chauffeur: "I want a curry!"
Ik ben zo blij dat ik die spetterspektakels niet mee hoefde te maken.
Ik vrolijk zwaaiend terwijl de taxi wegreed en weer terug naar de tap om een uur later de volgende weer af te voeren. Lol!

Basil Fawlty | 22-01-23 | 01:32

@Basil Fawlty | 22-01-23 | 01:32:
Leuke discussie dit.

Zoals menigeen vast heeft meegekregen ben ik immer van de alcoholica.
Maar er zit wel een gedachte achter.
Zoals SmoelenSKies en Basil-F een voorbehoud maken bij de G&T en wilderst vol voor de GT gaat is hier niet alleen een geschil in waardering maar tevens een taalkundige generatie(?)kloof.
En een diepere vorm van educatie.

Gin heeft een geheel eigen historie, en die loopt parallel met alle vormen van Whiskey, Cognac, Ron, en Grappa. Maar Gin loopt een stuk sneller. De gedeelde noemer is gedistilleerd maar de differentiaal is: geduld.
En zo ook is de mensheid op te delen: zij die gaan voor directe behoeftebevrediging (de GT's onder ons) en zij die na een een complete zomercursus Oud-grieks/Modern-Latijn eindelijk (begin september) hun eerste Grappa grijpen. Maar dan natuurlijk wel een gele.

LD69 | 22-01-23 | 02:07
▼ 9 antwoorden verborgen

Mooie sfeerbeschrijving weer van van Amerongen en ik zie het al helemaal voor mij. Mijn broer gaat ook wel vaker naar Noord Spanje op wandel/eet/drink vakanties en dan stuurt hij mij ook foto's van winkels die gewoon poppetjes verkopen van Franco, Mussolini en Hitler inc. "Romeinse groet" van die miniaturen, Maar ook winkels vol met Mao, Guevara, Stalin, Lenin en Pol Pot spul ook met miniaturen die ook hun rechterhand opsteken (maar dan commie style). Niet alleen in steden maar ook in godverlaten oorden. ik moet altijd lachen als hij weer foto's van de "couleur locale" stuurt. Meest vreemde dat hij ooit zag waren 4 eetborden met op elk van die borden een foto van een van de bende van 4. Dus je kon een setje kopen van de bende van vier. Volledig geschift.

Basil Fawlty | 21-01-23 | 22:54 | 15

@Basil Fawlty | 22-01-23 | 00:04: Ergens is dit een gek plaatsje. De dorpelingen, vaak arm en dan de expats, die rural wonen en mooie huizen hebben, zeezicht . Echt twee heel verschillende werelden. Maar weer samen komen in het dorp, de cafes en terrassen. de supermarkt en zelfs de bazaar. Expats uit alle delen van de wereld met hun eigen ideeen, maar botst nooit met de dorpelingen.

gato | 22-01-23 | 02:10

@gato | 22-01-23 | 02:10:
Ik begrijp wat je bedoelt. En altijd mooi om te observeren en zelf aan deel te nemen.

Basil Fawlty | 22-01-23 | 02:47

Check de "Papones" uit LEon, Spanje !

Asteroid-B612 | 22-01-23 | 02:53
▼ 12 antwoorden verborgen

Ha! verkiezingen, de Nederlandse Franco laat van zich horen . het is weekend dus voorpagina Telegraaf een dienst mededeling van de VVD over Koopkracht, Bijna iedereen er dit jaar op vooruit! voorwaarts marsch;)

Smoelensmid | 21-01-23 | 22:53 | 3

Dat geleuter hoor je aan het begin van ieder jaar. Maar met verkiezingen in aantocht worden we allemaal extra rijk. Ook blaast mevrouw Bente Becker weer hoog van de toren en gaat de VVD de asielinstroom nu echt keihard aanpakken.

Zapata10 | 21-01-23 | 22:56

@Smoelensmid
Ja, ik las het ook en je kunt de klok erop gelijkzetten. Het jaarlijkse VVD jubelverhaal en nu net voor de verkiezingen draait de promotiemachine op volle toeren.

Basil Fawlty | 21-01-23 | 23:01

Allemaal een dikke BMW!

Normpje | 22-01-23 | 04:18

Spiet me donders, Tuur, ouwe vliegende aap.
TL:DR

Met de buurman aan het beerenburgpreuven weest.
Ben onmeunig blait om te kunnen melden dazze allegaar geslaagd bin.

* pet opzet en te kooi gaat *

Kapitein Sjaak Mus | 21-01-23 | 22:53 | 1

Altijd weer die beerenburg. Het noorden gaat er gezapig en gelukkig aan ten onder.
Haal de fok in en strijk de zeilen.
Wens u een vredige nacht achter de batterij.

Jägermeister inschenken doet.

reservebelgië | 21-01-23 | 23:06

De reconquista is natuurlijk een weergaloos stukje Spaanse geschiedenis die bijna 800 jaar besloeg. Fascinerend om daar over te lezen. Ben nog op zoek naar een cheap ass schaakspel (stukken in de vorm van Moorse en christelijke figuren) er van.
De Spaanse burgeroorlog beschouw ik niet als romantisch. Dat was een tragedie en de prelude naar de tweede wereldoorlog. De communisten en fascisten hebben zich beestachtig gedragen in die tijd zoals later ook in die tweede wereldoorlog. De wonden zijn nog steeds niet geheeld.
Wel was het experiment van de anarchisten en zelfbestuur fascinerend, dat was nog wel romantisch te noemen. CNT bestaat nog steeds of alweer. Was tijdens de tijd van Franco verboden. De anarchisten zijn tijdens de Spaanse burgeroorlog onderdrukt en ook vermoord door de communisten. De oorlog binnen de oorlog.
In ieder geval weer een leuk stuk om te lezen met interessante linkjes. Dank er voor.

Zapata10 | 21-01-23 | 22:52 | 3

@ Zapata10 | 21-01-23 | 22:52
Guerra Civil Espanyola, intrigerende periode, nog steeds.
De Spaanse Burgeroorlog werd voor mij persoonlijk lange tijd overschaduwd door WOII en dan met name wat de daden van de Nazi's betreft. Tot ik me er een paar jaar geleden in verdiepte.
Dan blijkt dat de anarchisten, die het initiatief genomen hadden, er achter kwamen dat ze het niet alleen konden redden en dan een wijs besluit namen door medestanders te zoeken. Begrijpelijk maar helaas kozen ze voor de Spaanse communisten, die op hun beurt hele ladingen Russische communisten naar binnen takelden. En die laatsten rekenden af met alles wat niet communistisch was (want zo zijn ze), dus bye bye anarchisten. Franco kreeg het niet op een presenteerblaadje maar wel bijna.

LD69 | 21-01-23 | 23:33

@LD69 | 21-01-23 | 23:33: Franco was natuurlijk vanaf 1936 aan de winnende hand maar in 1938 ging het hard omdat toen de leveranties uit Rusland stopten. Duitsland en Rusland (sovjet unie) werden toen vriendjes omdat Polen zo begeerlijk was.
Overigens had het popular front waaronder de anarchisten niet veel anders om te kiezen voor de communisten. Engeland en Frankrijk wilden niets doen en bevroren zelfs de goudvoorraad van de republiek. Naderhand is gebleken dat dit uit puur opportunistische overwegingen is gebeurd. Ze konden voordelige handelscontracten met Franco sluiten voor de levering van staal en andere metalen. De republiek stond alleen in 1936. Ja ook toen was politiek al smerig. Overigens was het begin van die Spaanse burgeroorlog dan wel weer grappig op sommige momenten.
De anarchisten gingen naar het front maar wilden dan in de avond weer naar huis om te discussiëren of om gewoon in bed te slapen. Echt professioneel waren ze niet. Brengt me bij Durruti, gesneuveld in Madrid in 1936. Gesneuveld of vermoord? Door de communisten? Dat zullen we nooit weten.
Voor mensen die denken dat popular front alleen maar uit radicaal links bestond? Nee ook liberalen vochten mee aan hun zijde. Vanuit Amerika zijn er heel veel liberalen geweest die aan hun zijde hebben meegevochten als vrijwilliger. Ik stop want ik kan hier uren over schrijven.

Zapata10 | 22-01-23 | 00:28

Dat de communisten (=stalinisten) de anarchisten uitmoordden is redelijk bekend. Veel minder hoor je van hun optreden tegen de trotskisten. Zoals Andreu Nin, 'republikein' uiteraard, die ze levend vilden.

Friedrich Frayek | 22-01-23 | 01:08

Die poster is dat Hiddema met dat hondje, Paco ofzo, van die heaumeausensuele vlogkerols?

Shoarmamasutra | 21-01-23 | 22:39

Een paar jaar geleden de vallei der gevangenen bezocht. Was daar toevallig getuige van een rel. De vrouw van een ouder echtpaar probeerde op haar knieën het graf van de dictator te kussen maar werd weg gescholden door een bewaker.

Bena | 21-01-23 | 22:36

Nadeel van de stukken van Tuur zijn altijd die gore domrechtse reaguurders die alles nog even extra door de bruine drek trekken. Flikker toch op met je pro-russische, tang-op-varken-nationalisme waarin dicators worden verheerlijkd. Onder een dictator zijn jullie waarschijnlijk de eersten die in martelkelders verdwijnen.

blikjegrolsch | 21-01-23 | 22:28 | 8

@cugel | 21-01-23 | 23:16: Rusland. Geen allochtonen. Goedkoop drinken en roken. Goedkope energie. Wat een vreselijke dictator!

wilderst | 21-01-23 | 23:52

@wilderst | 21-01-23 | 23:52:
Uurtarief daar gaat ook een komma terug. Dan is het niet meer goedkoop.
In Zuid-Afrika heb je met een NL uitkering een goed leven, want goedkoop levensonderhoud. Maar als je daar je centjes moet verdienen is het relatief net zo duur als NL.
En in Rusland, ja daar kan men nog anarchie bedrijven. Maar ook de inkomsten daar zijn minimaal.
Dan is de wodka naar verhouding toch ineens duur.

reservebelgië | 22-01-23 | 00:00

@wilderst | 21-01-23 | 23:52: Strafkampen voor kritische mensen, buiten de grote steden enorme armoede, en iedere avond een stel fascisten op de TV.

Après toi | 22-01-23 | 00:03
▼ 5 antwoorden verborgen

Haha geweldig! Als je op zoek gaat naar Patriotisme kom je vanzelf bij Spanje uit. Geen land ter wereld waar dergelijk gedweep met voorvaderen en dode leiders zo uitbundig is. Zelfs de Italianen steken er wat magertjes bij af. Niet om te zeggen dat het leven onder Franco leuk was, het was gewoon een good ol fascist, maar de pracht en praal, het enorme blingblinggehalte heeft altijd weer iets spectaculairs. En het zit, uiteindelijk, in dr Spaanse volksaard ingebakken waardoor zelfs de gemiddelde feestdag in Spanje al zoveel meer is dan de beperkte saaiheid van Nederland. Nouja, die hebben nooit een dictator gehad en dat is natuurlijk uiteindelijk het beste maar helaas is er ook weinig aan qua patriotisme in Holland.

blikjegrolsch | 21-01-23 | 22:19 | 1

We zijn niet zomaar afgescheiden.

Shoarmamasutra | 21-01-23 | 22:40

"¡Rusia es culpable!"

Waarheid als een koe.

Hoe de tijden zijn veranderd en de rollen zijn omgedraaid. Het blijft de keuze tussen slecht en slechter. Welke kant had u toen gekozen? De facistische beulen van Franco of de Ierse Republikeinen van Frank Ryan?
www.youtube.com/watch?v=wRDq29CWM54&a...

Hoe je het ook wil zien de Russen zijn altijd de boosdoener.

Schout-bij-Nacht-J | 21-01-23 | 22:13

Er zijn over Franco diverse interessante documentaires. Ook op Netflix. Franco was gewoon een opportunistische klootzak. Uit op roem voor eigen glorie. Conservatief als de pest. De enige goede dingen die hij ooit gedaan heeft zijn, niet meedoen met de nazi's in de tweede Wereldoorlog en het kiezen van die geile Juan Carlos als zijn opvolger.

Mokum Kosher | 21-01-23 | 22:13 | 7

@Lorejas | 21-01-23 | 23:03: Mensen vluchten toen allemaal naar Frankrijk, mooi verhaal over Picasso, die met een paar man daar heen vluchte.

gato | 22-01-23 | 01:59

@Mokum Kosher | 22-01-23 | 01:16: Catalaan.

gato | 22-01-23 | 02:00
▼ 4 antwoorden verborgen

Een artikel bij Blendle met de titel:
"Leve de samenzweringen, leve Soros en Schwab, leve de hoeren van Davos"
Maakt natuurlijk nieuwsgierig, maar aan het begin wordt al Ede genoemd en even later is het duidelijk:
Dezelfde auteur als het bovenstaande stuk.
Ik lees altijd al zijn stukken, hoewel ik niet de tijd neem om linkjes te openen, maar daarmee doe ik mijns inziens meer dan mijn deel om begrip op te brengen voor rechts, temeer daar in bovengenoemd stuk uit HP/DeTijd weer eens geprobeerd wordt om antisemitisme in linkse schoenen te schuiven, in het geval van Corbyn wel terecht, maar overigens is het toch echt rechts: Wilders is een uitzondering.
Is dit overigens het nachtcafé? Want ik had nog wat off topic teksten.

cugel | 21-01-23 | 22:13 | 8

@blikjegrolsch | 21-01-23 | 22:29:
Dank je wel, dat stel ik op prijs!
Het is hier trouwens best rustig om 22:34. Ik denk toch dat dit het nachtcafé is: welke GS'er op het GS hoofdkwartier gaat er nu nog een nieuw topic typen op de zaterdag avond.
@Lorejas | 21-01-23 | 22:31:
Ga ik direct even doen! Geeft me wat te doen tijdens het wachten of dit nu wel of niet het nachtcafé is.

cugel | 21-01-23 | 22:35

@RM666 | 21-01-23 | 22:27:
Als dit het nachtcafé blijkt te zijn heb ik wat dat betreft nog een mooi stukje.

cugel | 21-01-23 | 22:55

Kom maar los Cugel, ik lees jouw 'rechts-haat' graag.
@Blikjegrolsch (heerlijk bier trouwens) waar beweert ik dat ik niet pro-balans ben precies?

RM666 | 21-01-23 | 23:33
▼ 5 antwoorden verborgen

Raar dat beesten zoals Franco nog aanhangers hebben, zoals Che ,Stalin etc. Laat dit soort slagers wegrotten in de grond met hu nalatenschap

miko | 21-01-23 | 22:05 | 2

Gewoon alle andere meningen dan de jouwe als in t vijandig complot zijnde afdoen. Wordt hier ook steeds hipper. Bij links en rechts.

Shoarmamasutra | 21-01-23 | 22:42

Natuurlijk. Probleem is, een dictator lijkt een eenzaat. Alle negatieviteit wordt gericht op die ene naam. Maar geen enkele dictator is in staat een land of volk te controleren zonder een degelijke aanhang. En dat komt ergens vandaan.
Gefrustreerden, minderwaardigen, zichzelf ongehoord voelenden, kleinburgerlijken, whatever. Het regime heeft een bepaalde grondslag nodig om te gedijen. En die komt ergens vandaan.
Als de grondslag verdwijnt, overbodig of destructief wordt is de dictator van de ene op de andere dag klaar.
Vroeger, toen en nu.

reservebelgië | 21-01-23 | 22:56

Heerlijk sfeervol stuk over Spanje!
Hoop je nog heel lang hier te zien, Arthur; blijf nog lang rondlopen op deze aardbol.

meneer Q | 21-01-23 | 22:04

Zit hier al 23 jaar met plezier.. ( CB noord ) en politiek, franco, leeft hier totaal niet.. net zoals castagnetten, en licor cuarenta nogwat.. wel de ( lokale ) dorpsfiestas met veel geluid, tot de volgende dag 7.00 uur, om 12.00 beginnen de optredens pas, en jong en oud zuipt zich een stuk in de kraag..
Verder nog nooit knokpartijen gezien, want vervelend volk komt hier niet,, en inderdaad je fiets , brommer of trekker blijft hier ook nog gewoon van jou.
Enige nadeel nu is dat het verrekte koud is met 3 grados, de momento, en van de week gaat het onder de nul.. das verder geen probleem want er gaat nog een extra blokje hout op.. iedereen stookt hier hout of pellets.. daar is ook geen gezeik over. touwtje uit de brievenbus kennen we hier niet, want overdag zit de sleutel op de voordeur.. na het roepen van hola of buenas, stap je gewoon naar binnen.
Ik heb het over de Vall de Laguart regio.. bovengenoemde zal in Barcelona of Madrid uiteraard niet werken.. dus even deze disclaimert.

broervandenhollander | 21-01-23 | 22:00 | 2

3 grados ;)) Doet me denken aan een reisverhaal, met 2 vrinden midden in de nacht op pad van Altea naar Juans les Pins.. Stoppen midden in de duisternis in een shack langs de weg , een pleisterplaats. zittend op een plastic kuipstoeltje onder de veranda komt er eerst met horten en stoten een fiat 500 aanrijden waar vervolgens 6 personen uitstappen vader moeder en de hele bende.. Ik koffie bestellen bij de bar binnen want we willen nog ver en wakker blijven. Beginnen ze binnen op een lange tafel zo een dertig kop en schotels neer te zetten zegt eentje van het gezelschap smoel ! heb je nu tres of tros cafe besteld? Ik zat hem toch echt te knijpen totdat er een touringcar het erf opdraaide en het probleem zich had opgelost 30 personen stapten kwebbelend uit tres tros of gewoon 3 grados allemaal even mooi in Spanje;)

Smoelensmid | 21-01-23 | 22:13

@Smoelensmid | 21-01-23 | 22:13: Rond Altea.. zijn ook wel aardige stekken te vinden.. en van 30 koffie blijf je zeker wakker.

broervandenhollander | 21-01-23 | 22:53

Een hijo puta. Meer valt er over die lul niet te zeggen. Marokkaanse huurlingen plunderend, moordend en verkrachtend op je eigen volk los laten met zijn gelul over vaderland, de reconquista en het katholicisme. Moge hij in zijn graf wegrotten.

Bigi Bana Boy | 21-01-23 | 21:58 | 1

Dat ze maar vaak met dat lijk mogen sjouwen.
No Rest For The Wicked !

Charles Swietert | 21-01-23 | 22:19

Ik zie net dat ook Mali een enorm
succes wordt dankzij die islam.

Verderkijkert | 21-01-23 | 21:53 | 3

Even opnieuw.
De zichzelf benoemende superieure wereld trekt zich terug uit Mali en spoelt aldus weer een land door het islamitische riool.
edit, u had zelf al aangepast. Lol. Maar u hebt gelijk.

reservebelgië | 21-01-23 | 21:57

Timboektoe was ooit een centrum van de wetenschap

Shoarmamasutra | 21-01-23 | 22:44

@Shoarmamasutra | 21-01-23 | 22:44:
Timboektoe is een mysterieuze stad.
Herbergt een bibliotheek die meer bevat dan wat de Afrikaanse wetenschap ooit voortgebracht heeft.
En ze weten zelf niet eens waar het vandaan komt.

reservebelgië | 21-01-23 | 23:44

Ja hoor.

dathoujetoch | 21-01-23 | 21:44

Succes met de reclames. Adios!

Hetkanverkeren | 21-01-23 | 21:43 | 7

@bij gelegenheid | 21-01-23 | 21:44: mwa zo vervelend was die badpakdame voor een sportzaak niet. Hoef ik bovendien geen kroontje te kopen en dan kunnen ze me tzt ook niet voor de tribunalen oproepen.

Shoarmamasutra | 21-01-23 | 22:46

@reservebelgië | 21-01-23 | 22:02: Toen de president van Zuid-Soedan het deed, werd dat wel degelijk opgemerkt. Prompt werden de cameralieden die het hadden gefilmd in de kerker geworpen.

MAD1950 | 21-01-23 | 22:54

@MAD1950 | 21-01-23 | 22:54:
De goede man maakte een basisfout.
Zwart is de norm, niet blauw. Dan valt het op.

reservebelgië | 21-01-23 | 23:00
▼ 4 antwoorden verborgen

Een boek schrijven, Aart. Je kunt het.

En weer verder gaat met de Blauwbloezen. Ook patriotten .

bij gelegenheid | 21-01-23 | 21:43

Schuin tegenover mijn favoriete Chinees in Guardamar zit ook een leuke kroeg. Volledig aan Franco opgedragen. Compleet met een mini museum en verzamelprullaria. Ik kom er af en toe. De mensen zijn er gezellig en graag bereid hun visie op het heden en de toekomst te geven.

010_capelle | 21-01-23 | 21:36

Die soep lijkt wel of ie al een keer eerder gegeten is.

de Jager59 | 21-01-23 | 21:36

Por dios y por España¡

Après toi | 21-01-23 | 21:31

Waarom op de late zaterdagavond? Ik ga het morgenochtend rustig én sober lezen.

overVecht | 21-01-23 | 21:29 | 12

@reservebelgië | 21-01-23 | 22:58: Ik begrijp de erreur, vergeef mij.

Ik maakte een grapje, alsof ik Wilders zou zijn. En die heeft wel een mevrouw Wilders, afkomstig uit Hongarije

wilderst | 21-01-23 | 23:05

@wilderst | 21-01-23 | 23:05:
Ah. Heb ik het ontbreken van de t gemist, en daardoor de grap gemist.
Sorry.
En Greetje kan er mooie Hongaarse goulash mee maken hoop ik. Tevens ook bewondering voor haar, want zij zit in hetzelfde beveiligings-circus als haar geliefde. Dan moet er toch een vorm van wederzijdse genegenheid en/of respect aanwezig zijn. In het kader van Niets zal onze liefde overschaduwen.
Overigens zou ik u graag een dame met een positieve insteek gunnen. Is altijd goed voor een man.

reservebelgië | 21-01-23 | 23:41
▼ 9 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl