achtergrond

Geenstijl

Bassiehof — Wopke wint!

Kaag op de knieën

CDA-leider Wopke Hoekstra maakte in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen een deplorabele indruk. Dieptepunt was verkiezingsdag toen hij er ’s morgens vroeg bij de stembus uitzag alsof hij zojuist na een bacchanaal uit de sociëteit van Minerva was komen rollen.

Betekent BBB de redding van het CDA?

De uitslag van de verkiezingen bleek ook een (voorspelbare) kater: het CDA werd met name dankzij de onstuimige opkomst van BBB gehalveerd. Tegelijkertijd kan de beweging van Caroline van der Plas de redding van de christen-democraten betekenen.

Want het heeft er alle schijn van dat In het merendeel van de provincies het CDA samen met BBB gaat besturen. D66 vrijwel nergens daar Sigrid Kaag cum suis voorafgaand aan de verkiezingen samenwerking met BBB heeft uitgesloten. Dat betekent dat de provinciale bestuurlijke invloed van D66 straks te verwaarlozen is.

Slecht nieuws voor populistische polariserende D66’ers

En dat is slecht nieuws voor de Tjeerd de Grootoïden; deze radicale D66’ers bekend om hun populistische polariserende geschreeuw kunnen hoog of laag springen maar de verhoudingen zijn veranderd. Daarom moest Kaag vrijdag door de knieën. De deadline voor de stikstofuitstoothalvering van 2030 lijkt van tafel en als dat D66 niet zint worden het rond de zomer alsnog nieuwe verkiezingen.

Kaag kan dan de (Nederlandse) politiek, waar ze toch al geen bal aan vindt sinds ze geen premier werd, verlaten. Het hysterische gegil van Mark Rutte om hulplijn Sigrid afgelopen vrijdag is een verdrietig symbool van een premierschap in ontbinding. Het valt nog mee dat niemand Dead man walking roept als de premier de hal van het ministerie van Algemene Zaken betreedt.

Het partijkartel gebroken

Het debat komende dinsdag lijkt een herhaling van dat van afgelopen zomer (zal Sigrid zich weer ziekmelden? Ze was niet schor van het schreeuwen tegen Wopke maar van de griep zei ze vrijdag). Maar in tegenstelling tot toen is Hoekstra nu ook écht aan het doorpakken gezien zijn ‘draadje’ zaterdag op dat dekselse Twitter.              

Caroline van der Plas heeft het partijkartel gebroken en de politieke verhoudingen provinciaal en landelijk op z’n kop gezet. Wopke Hoekstra is de enige in het kabinet die dat écht door lijkt te hebben. En er kansen in ziet. Met het CDA kan het vanaf nu alleen maar beter gaan.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.