Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

D66 wil het referendum (en een museum) redden en we helpen het hen hopen

Een museumstuk gebruiken om een museum te redden. Inventief!

red de democratie uit het museum!

Welbeschouwd zal het ons jeuken of Museum de Voorde in Zoetermeer kan voorbestaan of niet. Wij komen daar nooit, en zijn het ook niet van plan. Maar we vinden wel dat de inwoners van Zoetermeer zelf moeten kunnen beschikken over hun museum. En precies die casus maakt het tot een topic, want een voormalig raadslid vindt ook dat Zoetermeerders over hun museum moeten kunnen stemmen. De D66’er - u weet wel, de partij die landelijk het burgerreferendum heeft doodvermoord - heeft succesvol een inleidend verzoek tot een referendum ingediend. Genoeg handtekeningen (350 maar liefst) voor Fase II: 5000 Zoetermeerse krabbels voor een definitief verzoek. Jeetje wat klinkt dit proces bekend?

Wat ook bekend klinkt, is dat de vvd zo’n referendum onzin vindt. Maar bij een ander lokaal onderwerp waren ze wél voor een referendum, dus dat is een beetje hypocriet en opportunistisch van de vvd. De reddingsactie voor Museum de Voorde wordt echter hardop tegengewerkt door de vvd, tot frustratie van initiatiefnemer Peter Vergers: de D66’er klaagt dat hij “wordt gehinderd in het democratisch proces”. Sjonge, dat klinkt ook al zo bekend?

Tegenstanders van het referendum vinden het onderwerp ongeschikt, vinden het te duur en willen sneller knopen door kunnen hakken dan de burger yay of nay kan zeggen. Allemaal bekend, bekend en bekend, deze klerkenretoriek van mensen die hun door de burger gegund politieke touwtjes niet uit handen willen geven. Ondertussen gaat het aantal definitieve verzoeken voor een referendum richting een vijfde van het benodigde totaal en kijk, het zal ons dus welbeschouwd jeuken of Museum de Voorde in Zoetermeer kan voortbestaan of niet. Wij komen daar nooit.

Maar als de lokale statuten van Zoetermeer het mogelijk maken om een referendum over deze kwestie te houden, dan is het niet aan de vvd om te roepen dat mensen hun democratische mening niet mogen geven. Bovendien is de vvd een hele belangrijke regel van het internet vergeten: nooit tegen mensen in het algemeen en in dit geval Zoetermeerders in het bijzonder zeggen dat ze ergens niet moeten klikken om een definitief verzoek voor een referendum over Museum de Voorde in te dienen. Voor je het weet, doen ze het tegenovergestelde en eindigt deze hele saga in een schitterende historische tentoonstelling in Museum de Voorde, over hoe lokale democratie in 2023 het museum voor sluiting wist te behoeden.

Reaguursels

Inloggen

Als populistische partij wilde D66 het referendum, als regenteske partij willen ze er vanaf.

Portemonnee van de A | 04-11-22 | 22:06

Helemaal top, D66!
Vroeger gebruikte we referenda voor allerlei onbelangrijke zaken,
Bv: of het diep-corrupte Oekraine wellicht een buffer zone moest blijven
tussen Rusland en de EU.
Maar dit is eigenlijk veel belanrijker, D66.
Fijn dat jullie er zijn, D66.

hotmint | 04-11-22 | 21:44

Helemaal mee eens. De Zoetermeerders mogen zelf bepalen of ze een museum willen houden. Daar zouden ze dan ook zelf over moeten mogen stemmen, de boel onderhouden en de hele kraam zelf betalen. Ik ben het er volledig mee eens.

Kopieerapparaat | 04-11-22 | 18:44

Die link gaat helemaal niet naar een poll over referendum Museum de Voorde maar is een formulier voor een verzoek tot een nieuw referendum.

"Over welk besluit van de raad dient u een verzoek tot referendum in?" en dan een vrij tekstveld en een datumveld voor het besluit.

sioux_ | 04-11-22 | 17:33

D’66: Do as i say, don’t do what I do. Wat precies begrijpen jullie niet.

Lukiluuk | 04-11-22 | 17:03

Een Zoetermeerse klimaatactivist moet toch ergens axie kunnen voeren?

thanseeuwen | 04-11-22 | 15:50

Met DigID kan men toch veilig en snel stemmen?

MargauxGrandCru | 04-11-22 | 15:43

Wanneer wordt de D666er door zijn partij bestuur lees Kaag tot de orde geroepen.
Een oproep wat lijkt op democratie.
Schande

Jacktheflipper | 04-11-22 | 15:42

Typisch d66. U mag wel via een referendum stemmen over een rondweg van uw eigen stad maar alle andere zaken die er echt toe doen worden ver op afstand gehouden van de kiezer. De d van d66 staat niet meer voor democratie. D66 is by far de meest autocratische en corporatistische partij van Nederland.

therealbraindump | 04-11-22 | 15:30 | 9

@countus | 04-11-22 | 16:34:
Nou dan lees je het niet goed. En dan nog: Ik denk dat een referendum (en zelfs Jan Roos vindt dat) een extreme versimpeling van complexe vraagstukken oplevert die vaak niet geschikt is om met een simpele voor of tegenstem op te lossen.

Niet ieder probleem is op te lossen met een referendum dus. Wat je krijgt is dat de meest aansprekende versimpeling die aanslaat bij de meerderheid, ook al gaat die totaal voorbij aan de inhoud van een vraagstuk, de uitkomst van een referendum kan bepalen.

Het aardige van een getrapte democratie, waarbij je iedere vier jaar deskundigen (dat hoop je dan) kan kiezen die jouw overtuigingen het meeste vertegenwoordigen, is dat complexe problemen door professionals worden opgelost. En dat is maar goed ook, in veel gevallen, want niemand overziet alle politieke problemen en oplossingen vanaf de bank thuis en daarnaast interesseert het verreweg de meeste burgers toch geen ene flikker, laat staan dat de gemiddelde burger het begrip heeft over alle complexe zaken die spelen bij het besturen van een land.

En toch, sommige dingen kan en moet je burgers wellicht speciaal voorleggen, als de politiek er niet uitkomst of wanneer een probleem blijkbaar moeilijk oplosbaar is in het parlement.

En wrijf D66 nou geen zaken in de verwijtsfeer van de democratie aan, want als er een partij is die intern sowieso, vrijwel alles democratisch oplost, dan is het D66 en daar kan geen enkele partij aan tippen. En al helemaal de PVV niet, wat een lachwekkende reputatie heeft op gebied van democratische besluitvorming. Die is er namelijk niet.

Beste_Landgenoten | 04-11-22 | 17:15

@Beste_Landgenoten | 04-11-22 | 17:15: nu krijg ik toch wel een glimlach rondom mijn smoel. De professionals in Den Haag BL, kom op zeg. De kiezer maakt een vakje rood op de kieslijst, de formatie start, special interest groups/lobbygroepen krijgen i.t.t. de burger toegang tot deze formatie en een jaar later wordt er met trots een regeerakkoord gepresenteerd wat niet meer te herleiden is naar de verkiezingen, tot zover de democratie in Nederland. Juist goed gekozen bindende referenda herinneren de 150 kamerleden, die zonder last en ruggenspraak zouden moeten stemmen, eraan dat zij het belang van de kiezer zouden moeten dienen. Ik heb deze discussie al eerder met u gevoerd en net zoals andere d66'ers bent u eigenlijk voor een 'geleide democratie'. De burger weet niet wat goed voor hem/haar is en moet een handje worden geholpen in de 'juiste', links liberale richting. U onderschat uw medeburgers gruwelijk.. Zwitserland toont aan dat het referendum een gezond instrument kan zijn in een gezonde democratische rechtsstaat. Een 3,3 heeft dit kabinet als cijfer gekregen van de kiezers, iets gaat hier niet goed.

therealbraindump | 04-11-22 | 17:39

@Beste_Landgenoten | 04-11-22 | 17:15: "Nou dan lees je het niet goed."

Er is een verschil tussen iets zeggen en iets doen. Dat weet u ook best. Iedereen kan zeggen dat hij of zij voor een referendum is. Als je echter niet of nauwelijks iets doet om een referendum te bewerkstelligen, hoeveel is dat wat je zegt dan eigenlijk waard? D66 zegt voor een referendum te zijn, maar heeft in de afgelopen jaren, ook in de oppositie, niet of nauwelijks iets gedaan om een referendum in te voeren of zich hier echt hard voor gemaakt. Wel heeft zij meegewerkt aan het afschaffen van het raadgevend referendum en geeft zij alleen steun aan het initiatiefvoorstel voor een referendum dat is ingediend door nota bene de SP, omdat een referendum op basis van het voorstel slechts over bepaalde, minder belangrijke onderwerpen mag gaan en zodanige drempels kent, dat je je kunt afvragen hoe toegankelijk het nog is voor burgers (niet dat ik tegen bijvoorbeeld een opkomstdrempel ben, overigens).

Als reactie op uw tweede alinea: er zijn genoeg landen die een referendum kennen en waar dat prima werkt. Die versimpeling waarover u spreekt is daar kennelijk niet zo n probleem. Het is ook geen vanzelfsprekendheid. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe je de referendumvraag insteekt en hoeveel aandacht aan het onderwerp wordt besteed. Er wordt vaak verwezen, ook door u, naar het Oekraïne referendum, maar er was ook nog het referendum over de Sleepwet. Aan die wet werd in de aanloop naar het referendum heel veel aandacht besteed, waardoor het voor de gemiddelde burger wel degelijk duidelijk was of kon zijn waar het over ging. Ik heb verder ook nooit beweerd dat het referendum een oplossing voor alles is. Wel zie ik het als een goede aanvulling op het democratisch stelsel dat wij kennen.

"En dat is maar goed ook, in veel gevallen, want niemand overziet alle politieke problemen en oplossingen vanaf de bank thuis en daarnaast interesseert het verreweg de meeste burgers toch geen ene flikker, laat staan dat de gemiddelde burger het begrip heeft over alle complexe zaken die spelen bij het besturen van een land."

Nog los van het feit dat ik het huidige stelsel niet in twijfel trek, is het natuurlijk wel zo dat dit en die versimpelingen waarover u het heeft, ook opgaan tijdens verkiezingen. Ja tuurlijk, na de verkiezingen nemen professionals het over, maar daaraan voorafgaand moet je je als burger toch een oordeel vormen over een veelvoud aan thema's. Ook dan zie je echter dat tal van thema's tot eenvoudigheden worden teruggebracht, heb je mensen die het niets interesseert of het niet snappen, die een "protesten" uitbrengen etc. Toch is dat geen reden om de verkiezingen maar af te schaffen, dus waarom dan wel om een referendum tegen te houden? Daar gaat het tenminste over één in plaats van een veelvoud aan onderwerpen, waar je als burger over het algemeen toch wel je een beeld bij kunt vormen.

Er zit ook een tegenstrijdigheid in uw reactie. Enerzijds bekritiseert u referenda omdat zij complexe onderwerpen versimpelen, maar anderzijds vindt u wel dat complexe onderwerpen waar de politiek niet uitkomt of moeilijk oplosbaar is voor het parlement voorgelegd moet worden.

De interne partijdemocratie van D66 en de PVV zijn voor het onderwerp verder niet relevant (wat ik eerder ook al aangaf), dus wat u daarover zegt laat ik maar voor wat het is.

countus | 04-11-22 | 18:13
▼ 6 antwoorden verborgen

Het Slavernijmuseum is uiteraard al vergeven aan de voormalige Bijlmer, maar mocht het COA een echt contemporain (*) alternatief willen? Zie het maar als een soort Stedelijk Museum, maar dan zonder de Van Goghs.

Kunst, maar dan als een Buurthuis. Hallo, ik heb een schilderij gemaakt, maar dan in het Swahili c.s. Of een gedicht, maar dan in één van de vele uitgestorven talen van Australië.

Wat ik zelf zou willen kunnen: Iconen schilderen op de huid van originele zeehondenvelletjes uit de Waddenzee. Perkament en riet en zulks. Veel te lastig. Bont is inderdaad doodzonde. Al die trophy wives lijken niet alleen op elkaar, maar zijn bij voorbaat zeer beperkt qua houdbaarheidsdatum.

De toenemende tragiek van Sophie Hermans en dan al die valse nichten die om haar heen cirkelen. Edith Schippers: spiegeltje, spiegeltje? Maar dan die zeven dwergen!

Voor de goede orde: dit gaat dus niet over het aantal virtuele aantal zetels van het CDA. Of D66. Maar de voormalige Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

Liberalen dus: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Rudolph_Thorbecke De verwording.

(*) Hoe weet je als curator dat je modern bent? Zulks leert de geschiedenis, dus vandaar musea. Het zal wel weer wat te letterlijk allemaal wezen.

Hetkanverkeren | 04-11-22 | 15:03 | 1

u bent al vroeg aan de borrel zo te lezen.

laatmijmaareffe | 04-11-22 | 17:05

Een referendum is goed. Men moet mee kunnen praten over de toekomst. Maar het probleem zit hem er een beetje in waarom mensen gaan stemmen. In het beruchte EU grondwet referendum gaf bijna 60% van de respondenten te kennen dat ze vooral tegen Balkenende stemde. Maar daar ging het referendum helemaal niet over. In het referendum tegen het associatieverdrag met Oekraïne gaf een deel van de organisatoren al aan dat het allemaal niets met Oekraïne had te maken maar dat het ging om de regering en EU "pesten". Welk doel heeft een referendum dan als het als wapen gebruikt wordt. En welk nut had dit dan eigenlijk?

Denk dat een waardeoordeel beter zou zijn. Dat kan heel plastisch in de zin van gaan er Nederlandse bedrijven veel geld verdienen en derhalve dus ook veel Nederlanders geld verdienen? Ja, dan wel een goed idee. Nee, dan een slecht idee.

Of dacht er iemand hier dat Nederland ooit in een positie zat om te zeggen wij gaan onze waarden en normen niet verdedigen en ze zoeken het maar uit daar. Want. Lieve mensen. Sommige zaken kunnen we niet ontlopen.

DeKussendeWielrenner | 04-11-22 | 15:01 | 3

Ja, maar voor elke verkiezing geldt: de reden waarom mensen stemmen zoals ze stemmen, daar heb je toch geen greep op (en dat moet je ook niet willen). Dus één persoon vreest echt dat Oekraïne op termijn lid zal worden van de EU, een ander heeft gewoon de schurft aan de EU, ze stemmen allebei tegen het verdrag. En dat geldt ook voor tweede kamerverkiezingen, de een stemt op BBB omdat hij waardering heeft voor van der Plas, een ander omdat hij boer is en het programma hem aanstaat.

Dus je zou eigenlijk twee dingen moeten doen. Ten eerste een scherp onderscheid maken tussen relevante en irrelevante motieven (lijkt mij al ondoenlijk) en ten tweede aantonen dat irrelevante motieven significant vaker voorkomen bij referenda dan bij andere verkiezingen. Dan zou het wel een argument zijn.

Overigens grijpen kiezers lokale verkiezingen ook nogal eens aan om partijen af te straffen voor wat ze op nationaal niveau hebben gedaan.

Tashtego | 04-11-22 | 15:18

Het was bedoeld om te zieken, daar maakten de organisatoren ook helemaal geen geheim van. Oh ironie dat nu juist Jan Roos er zo genuanceerd over uitlegt:
www.hpdetijd.nl/2017-02-22/jan-roos-p...
Haha

Beste_Landgenoten | 04-11-22 | 15:21

Wanneer u consequent bent moeten de reguliere verkiezingen ook maar afgeschaft worden, toch? Ook daar zijn er teleurgestelde kiezers die niet ergens voor kiezen maar juist ergens tegen.

therealbraindump | 04-11-22 | 15:32
-weggejorist-
Rattus_Norvegicus | 04-11-22 | 14:51

Het referendum is leuk zo lang in je voordeel beslist wordt. Ik moet nog zien of een referendum over stikstof of de halvering van de veestapel in het voordeel van de boeren zou uitvallen bijvoorbeeld. Populisten zijn dan opeens niet meer zo blij met de inspraak des volks, wedden? Stel dat je een referendum gaat houden over megastallen, benieuwd hoe dat afloopt.

Beste_Landgenoten | 04-11-22 | 14:50 | 6

@NLgaatnaardeklote | 04-11-22 | 15:54: Ja precies, als je een referendum gaat houden over het sinterklaasfeest, dan stemt 95% voor behoud van het feest. Maar dankzij een klein groepje dat voortdurend het sinterklaasfeest verziekt, wordt het toch afgeschaft. Heeft niets met democratie te maken, wel met de volharding van een groepje drammers en de slappe houding van de overheid.

MAD1950 | 04-11-22 | 17:48
▼ 3 antwoorden verborgen

Voor lokale en binnenlandse zaken zijn referenda wel nuttig. Wil je wel of niet daar een speeltuin hebben. Gaan we hier nu wel of niet een park neerzetten. Daarna gaat het al snel knagen. Mensen hebben doorgaans nogal wat rancune. Zo is de vraag "zullen we daar wel of niet een opvangcentrum plaatsen voor vrouwen" lastig voor velen. Dan komt al snel het probleem dat mensen die niet blij zijn met de regering gaan tegenstemmen tegen zaken die goed voor Nederland, zelfs goed zijn voor zichzelf. Ik snap de VVD wel. Die vinden gewoon dat eens in de vier jaar stemmen wel genoeg is. Ik snap D66 ook wel. Zij willen echt wel een referendum maar dan over zaken die voor ons allen van belang zijn. Daar wringt het natuurlijk. Want laten we eerlijk tegen elkaar zijn. De mensen die Nexit willen en daar een referendum over zijn helemaal niet bezig met wat het Nederlandse volk wil of nodig heeft maar wat zij zelf willen. Kijk maar naar Pepijn van Houwelingen. Geen seconde denkt hij na over alle families die hun geld verdienen dankzij EU afspraken. De gewone arbeider in een vleesfabriek of de tulpenbollenhandelaar of de tomatenkweker. Het gaat dan om winnen en "winnen" is de overheid zo veel mogelijk dwars zitten. Iets wat je van links verwacht, maar niet van rechts. Zelf denk ik dat een goed begin voor meer democratie is om eens te gaan stemmen voor mensen die daadwerkelijk voor jou werken. Niet wat roepen, nee werken. Daarna kunnen we gaan kijken of we als land volwassen referenda kunnen doen

Oranje_Blanje_Bleu | 04-11-22 | 14:40 | 7

@Beste_Landgenoten | 04-11-22 | 14:53: "Alles moet stuk en daarna kan op de puinhopen zijn Utopia herrijzen".Dat klinkt meer als het programma van de EU.

Kowalski11 | 04-11-22 | 14:58

Sommigen zijn voorstander van een 'geleide democratie' met corporatistische trekken, anderen hebben meer vertrouwen in de oordeelsvorming van de medeburger. Zwitserland toont aan dat referenda, omkleed met de nodige randvoorwaarden, prima kan functioneren.

therealbraindump | 04-11-22 | 15:23
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik ben groot voorstander van referenda, maar niet als dat alleen over dit soort flauwekul mag gaan.

wapster | 04-11-22 | 14:40

D66 en de VVD zijn allebij een soort hopen stront waarmee je de halve dag bezig bent om het te ontwijken, en toch trap je er gedwongen elke dag een paar keer in. En dan verwacht iemand van mij dat ik mij actief met hun schijterij ga bemoeien. En ik wordt als belastingbetaler ook nog eens gediscrimineerd bij, want ik hoor blijkbaar niet eens bij de "club Zoetermeer" omdat ik een niet Zoetermeerse autochtoon ben. Zo.. Dat was het wel voor vandaag. Fijn weekend!

Shadow112 | 04-11-22 | 14:32

Museums zijn er voor ons allemaal, zonder onderscheid des persoons. Een museum nodigt uit, ontvangt je vriendelijk, heeft geen politieke voorkeur of kleur, geeft verstrooing en stimuleert de geest. Een museum vergroot je kennis op diverse terreinen en een museum biedt rust en bezinning in hectische tijden. Maar dan zijn er altijd van die zielige mannetjes die museums willen sluiten en ons willen omtoveren in grijze muizen zoals dit soort zielepoten ook zelf zijn. En omdat dit soort VVD zielepoten erg ongelukkig zijn omdat alleen maar het grote geld hun leven beheerst, willen ze dat u ook erg ongelukkig wordt en daarom willen ze uw museum afpakken.

johnyl | 04-11-22 | 14:32

Game museum in Zoetermeer is dan wel weer de moeite waard.

JWZ_JMK | 04-11-22 | 14:26 | 1

Zeker! Geen referendum nodig. Vraag me af of het wel subsidie krijgt.

sioux_ | 04-11-22 | 17:28

Was toch afgeschaft en nu voor een D666 museum beetje stemmen.
Eerst de boel terug draaien Ollengren.

gato | 04-11-22 | 14:26 | 1

Ik kan niet wachten tot 66 iets is wat je alleen nog in een museum kan zien.

Nuuk | 04-11-22 | 14:39

Referendum..... hmm, slecht idee. Wij, het gewone plebs, hebben bij grote maatschappelijke vraagstukken, nooit alle ins-en-outs om een goede beslissing te maken. Kijk bijvoorbeeld naar Brexit. Die Engelsen zijn voorgelogen en er met butter and sugar ingegaan.

SoepKip | 04-11-22 | 14:24 | 4

Kijk naar Zwitserland want daar werkt het al jaren prima.

pejoar | 04-11-22 | 14:34

Spreek voor je zelf, met je tekort aan ins-en-outs. Verder wat pejoar zegt.

LD69 | 04-11-22 | 14:40

Nou nee. Als je even nadenkt, zie je dat de EU-trein in een noodtempo op de afgrond aandendert en dat het Verenigd Koninkrijk net op tijd is uitgestapt.

MAD1950 | 04-11-22 | 17:59
▼ 1 antwoord verborgen

Slavernij museum?

Is dit nog nieuws? | 04-11-22 | 14:24

Van Rossem kijkt er natuurlijk nooit, maar als hij dat deed verraste dit hem wellicht:
d66.nl/nieuws/d66-voor-echt-referendu...
Lees eerst eens even, dan graag uit de heup schieten.

Beste_Landgenoten | 04-11-22 | 14:18 | 16

@NLgaatnaardeklote | 04-11-22 | 14:58:
Lees het maar. Referendum is een goed idee, maar dan met opkomst-drempel en 2/3e meerderheid, of daaromtrent. Dan gaat het ook echt ergens over. Niet ff de onderbuik mobiliseren met een makkelijk op te halen setje handtekeningen via internet en dan een campagne voeren vol leugens, nonsens en bangmakerij. Want dat heeft niets met de volkswil te maken, alles met de kunst van het aanwakkeren van onberedeneerde angsten.

Beste_Landgenoten | 04-11-22 | 15:14

@Beste_Landgenoten | 04-11-22 | 14:32: Dat wat u aanvoert is geen reden om internationale verdragen in het algemeen uit te sluiten. Sommigen misschien, maar niet allemaal. Nederland gaat immers buiten de EU om ook verdragen aan. Daar kun je prima een referendum over houden. Of wat te denken van een verdragswijziging waarmee de EU meer bevoegdheden/zeggenschap krijgt of juist minder? Ook dat is iets waar je prima een referendum over kunt houden, aangezien het de lidstaten zijn die uiteindelijk bepalen welke bevoegdheden de EU wel of niet heeft. Er is, kortom, geen goede reden om zonder meer alle verdragen van een referendum uit te zonderen. Als dat de vrees voor "ongewenste uitkomsten" is, dan zijn daar wel mouwen aan te passen, zoals een opkomstdrempel en/of gekwalificeerde meerderheid.

Overigens geldt er geen algemene unanimiteitseis binnen de EU waar het gaat om wetgeving. Die eis geldt alleen op bepaalde terreinen.

countus | 04-11-22 | 16:48
▼ 13 antwoorden verborgen

Inspraak. In spraak. Lullen. D66.

Normpje | 04-11-22 | 14:17

Pollfucken is er ook al niet bij:
- U moet in Zoetermeer wonen.
- Aanmelding met DigiD is verplicht.

HankHill | 04-11-22 | 14:16 | 1

Lekker anoniem....
Raar.

Is dit nog nieuws? | 04-11-22 | 14:24

Ik kan helaas geen polletje fuck en want ik woon niet in Zoetermeer. Gelukkig.

JJMS | 04-11-22 | 14:15

Maar toch, Mark Rutte als toekomstig burgemeester van Zoetermeer? Home of the brave: https://www.aivd.nl/contact/routebeschrijving Het monitoren van zo'n referendum kan dus vermoedelijk gewoon via de wifi.

Scheelt weer een paar sleepnetten.

Hetkanverkeren | 04-11-22 | 14:12 | 3

We weten vrij precies waar ze wonen. - H. de J.

elfenstein | 04-11-22 | 14:15

@Hetkanverkeren,
De hoge ambtenaar die verantwoordelijk was voor de beveiliging van politici,is daar ook burgemeester geweest.
Nadat hij weigerde,ondanks herhaaldelijk aanvragen,de beveiliging voor Pim te regelen.
Soort Judas loon dus voor deze positie,lijkt me voor Pinokkio op het lijf geschreven.

De Profundus | 04-11-22 | 14:20

Zelden zo blij geweest dat ik niet kiesgerechtigd ben.

elfenstein | 04-11-22 | 14:12

"U kunt alleen een verzoek indienen of het referendum ondersteunen als u voor de gemeenteraadsverkiezingen kiesgerechtigd bent."

Dat ben ik. Alleen niet voor Zoetermeer, want daar woon ik niet. Maar dat staat er niet, hé..

marcoplarco | 04-11-22 | 14:12

Prachtig dit, zeker ook om te zien dat niet alleen landelijk maar ook lokaal de politieke hypocrisie hoogtijdagen viert.

Nagenoeg geen enkele partij heeft principes; met grote woorden ergens vóór zijn als het ten gunste is van henzelf en met dezelfde grote woorden tegen zijn als het ten gunste van een ander is.

Zoelense Hobbyboer | 04-11-22 | 14:12

Nou D666 begin eerst maar eens met gekozen burgemeesters

Kartelmaster2000 | 04-11-22 | 14:11 | 1

Nou D66, begin eerst even met jezelf op te heffen. Democratiehaters horen hier niet thuis.

John McClane | 04-11-22 | 14:17

Dat hele artikel is één grote advertorial om toch maar vooral heel ver uit de buurt te blijven van Zoetermeer.

elfenstein | 04-11-22 | 14:14

Waarom mag ik niet meestemmen? Gaan toch ook belastingcentjes van mij heen? Ik stem voor. Museum dicht en Zoetermeer dicht.

Lorejas | 04-11-22 | 14:08

Een referendum is natuurlijk alleen leuk en nuttig als je vooraf de uitslag mag bepalen, anders is er natuurlijk geen reedt aan.
Jouw uitslag moet bepalend zijn, want anderen zijn te dom om te stemmen.

Ruimedenker | 04-11-22 | 14:08

Ik woon er en het is een megalomaan kutidee geweest. Er staat niks dat over de geschiedenis gaat van de stad (ooit boterdorp) maar allemaal woke bullshit voorstellingen als ‘wat is stoer’. Weg ermee. Het is een werkgelegenheidsproject voor allerlei beroepsambtenaren, adviseurs, consultants, noem maar op. Er was ooit een stadsmuseum in een historisch pand maar dat moest weg. De collectie is opgeslagen en het pand verkocht. Historisch Genootschap Zoetermeer doet met vrijwilligers precies al wat het museum zou moeten doen. Zinloos dus.

YoMoms | 04-11-22 | 14:08 | 4

Ruim 2000 objecten vertellen over 700 jaar Zoetermeerse geschiedenis, is dat niet genoeg?

John McClane | 04-11-22 | 14:14

Ik woon er ook en ben op zich voor een referendum maar tegen een subsidieslurpend museum waar geen hond komt.

sioux_ | 04-11-22 | 17:34

@John McClane | 04-11-22 | 14:14:
Zeker. Is geen giga slick pand voor nodig met tig FTE

YoMoms | 04-11-22 | 17:41
▼ 1 antwoord verborgen

Even inloggen met digid om anoniem te stemmen hoor.

John McClane | 04-11-22 | 14:07

waar kunnen we klikken om ons aan te melden? referendum moet terug!

pete1023 | 04-11-22 | 14:05

Ik zou Zoetermeer graag in de ring zien met Almere

RickTheDick | 04-11-22 | 14:03

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl