Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Hevige gevechten rond hoofdstad Kiev, tegenaanvallen van de Oekraïeners

Dag 21 van de oorlog +++ Dus daarom stelde burgemeester Klitschko een straatverbod in +++ LIVEBLOG

Het bulderde en rommelde gisterenavond al in Kiev en dientengevolge ook op het internet: Oekraïne zou in de inmiddels beroemde buitenwijken van de stad (Irpin, Bucha, Hostomel) tegenaanvallen hebben uitgevoerd op dat schijtleger van de Russen. Dat is ook wat de militaire staf van de thuisclub vanochtend communiceerde in het dagelijkse perspropagandariedeltje: "The Armed Forces of Ukraine managed to inflict devastating blows on groups of occupying troops in the temporarily occupied territories of Ukraine and, in some areas, to counterattack." Satellietbeelden van een Oekraïense aanval op het vliegveld van Kherson hier. Ook in Kharkiv berichten over tegenaanvallen op Russische posities - wat appjes onzerzijds met een Oekraïense soldaat na de klik. Op de grond hebben de Russen het dus lastig, in de lucht gingen ze ook vannacht weer gestaag door met het bestoken en slopen van Kharkiv, Odessa en Kiev. De hoofdstad lijkt zich nog steeds op te moeten maken voor een massale Russische belegering. Video hierboven toont een pittoresk dorpje ergens in Oekraïne, het zal de Lonely Planet (waarschijnlijk) niet meer halen. Tot slot het dagelijkse blokje 'goed nieuws', meestal is dat precies niks, maar nu wel iets: Rusland zou wat constructiever aan de onderhandelingstafel zitten. Later meer - dit is een LIVEBLOG.
UPDATE 9.15 uur - Nieuwe claims van Oekraïne: 13.800 Russen deaud
UPDATE 9.28 uur - Tevens claimt Oekraïne trouwens weer een Russische generaal te hebben omgelegd: Oleg Mityaev. Het zou alweer de vierde tweesterrengeneraal KIA zijn
UPDATE 11.16 uur - Interview van het jaar met Klitschko
UPDATE 11.55 uur - Onderhandelingen gaan momenteel over Oostenrijks of Zweeds neutraliteitsmodel...
UPDATE 12.40 uur - ... maar dat wil Oekraïne niet
UPDATE 14.18 uur - Zelensky spreekt US Congress toe. Haalt Pearl Harbour aan, haalt Martin Luther King aan. Als hij geen no-flyzone krijgt, en die krijgt-ie niet, wil hij meer wapens & afweergeschut
UPDATE 14.45 uur - ALS DIE NO-FLYZONE TEVEEL GEVRAAGD IS... dan maar vliegtuigen
UPDATE 17.00 uur - Er zit wat schot in de zaak qua onderhandelingen: info over een mogelijke overeenkomst hier. Breekpunt is vooralsnog erkenning van de republieken in het oosten en definitief opgeven van de Krim
UPDATE 19.45 uur - Awesome dronebeelden. Russische tank is het bokje
UPDATE 19.51 uur - Russen hebben ook een 'heavy bomb' op het Drama Theater te Marioepol geflikkerd. Mogelijk veel doden

Awesome dronebeelden - Russische tank is het bokje

Social

Dikke dronebeelden

Social

PLOINK in Kiev

Ochtendrondje Kharkiv

Forward deploy!

Social

Lesia Vasylenko is verreweg onze fav Oekraïense MP

Social

Appjes met bij Kharkiv gelegerde Oekraïense soldaat

Reaguursels

Inloggen

Dat filmpje van die tank... bij de ontploffing op 0:44 wordt daar nou een mens gelanceerd die op 1:20 ter aarde stort? Ik kan die landing van "iets" op 1:20 anders niet verklaren. Lijkt mij sterk dat een mens 36 sec in de lucht blijft maar goed....

Behangdelul | 16-03-22 | 22:49 | 3

Komt volgens mij van locatie ernaast waar ook een tank beschoten wordt.

Kane | 16-03-22 | 22:53

Dat komt van een andere inslag boven buiten beeld denk ik.

Reaaalist | 16-03-22 | 22:53

Ik durf het niet te zeggen. Maar komt iets ter aarde maar wat is het....

Volgens mij is dat trouwens een Howitzer. Het is in ieder geval geen tank.

Theodorus.Goldbach | 17-03-22 | 00:13

Voor iedereen die een zo goed mogelijk beeld wilt krijgen van de situatie, met zo weinig mogelijk invloed van de westerse media wil ik adviseren dit filmpje, en het kanaal van deze gast te bekijken.

www.youtube.com/watch?v=Igq2fqa7RY4

DerUnterMensch | 16-03-22 | 19:42 | 2

i.d.d. wat genuanceerdere info. De wals gaat door.

nobodiesunmighty | 16-03-22 | 22:55

Thanks, goeie.

Zosima | 17-03-22 | 03:52

Russische orcs bombarderen grootste theater in Marioepol. Er zouden naar schatting duizend mensen in schuilen. De horror.
twitter.com/VBImerelli/status/1504134...

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 17:54 | 7

@Wattman | 16-03-22 | 19:13:

Dat denk ik ook, sterker ik ben er van overtuigd. Het loopt logistiek dramatisch en ik denk dat Poetin dat wil gaan proberen op te lossen en dan gewoon verder gaat.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 19:20

Verschrikkelijk, dit valt voor die schurken zeker ook in het kader van denazificaties? Ik hoop dat ze voor dergelijke oorlogsmisdaden jarenlang zullen boeten.

Batavi Magistralis | 16-03-22 | 20:00
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik kende dit blogje nog niet. Aan de hand van beeldmateriaal schatten ze de werkelijke verliezen van het Russische leger in. De resultaten, dus bevestigd vernietigd, verlaten of buitgemaakt materiaal is nogal indrukwekkend.

www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-...

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 17:22

Zo, de oorlog is voorbij. Het internationaal gerechtshof in DH heeft gesproken. Tjonge jonge.

NLgaatnaardeklote | 16-03-22 | 17:22

Duiding over die Macgregor.

Die vent is nog veel enger dan ik dacht.

twitter.com/MattGertz/status/15041031...

Dat is dan de man waar de "vrijdenkers" naar kijken voor een "realistisch" verhaal over de oorlog in Oekraïne.

Het is gewoon een gore antisemiet.

Wat hij hier claimt had zo regelrecht uit Mein Kampf kunnen komen. Sterker, waarschijnlijk komt het regelrecht uit dat broddelwerkje van Adolf.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 16:38

Dat hele Russische leger stelt geen ruk voor. Ze hebben blijkbaar militaire hulp gevraagd aan China. Is dat hetzelfde Russische leger dat binnen twee dagen in Berlijn zou staan? Wie heeft dat ooit geanalyseerd? Ze hebben zichzelf ruimschoots overgeschat, en ze hebben Oekraine ruim ondergeschat (is dat een woord?). Ze hebben al twee weken nodig voor Oekraine, en nog niet zijn aan de winnende hand, zelf niet met de hulp van die Chechens, en de Wit-Russen. Het parade-spul is modern, voor het rest is het oude meuk. Ik heb zojuist een vergelijking Rusland vs NATO gekeken op Youtube, Rusland is geen match voor de NATO. Rusland heeft alleen meer kernwapens, that's it.

Flapuitx2 | 16-03-22 | 16:28

Zevende brief van 14 maart in de "FSB-files" nu ook vertaald. Champagne gecanceld, VS toch dichtbij nucleaire deal met Iran en vervanging Russische olie met Iraanse. Dan de "Gordian Knot" ( Het nieuwe offensief/ plan dat moet gaan worden ingezet) Er zijn dus zes mogelijke scenario's als uitkomst waarvan het stoppen van sancties en wapenleveringen door het westen de meest aannemelijke is volgens de Russen. FSB schijnt redelijk content want nu zijn er in ieder geval concrete doelen. Die konden kennelijk niet aan het begrip "denazification" gekoppeld worden.

Ze gaan er voor het gemak ook maar even vanuit dat Frankrijk Zelensky onder druk gaat zetten over te geven. Dit vanwege verkiezingen en het simplistisch denken dat nu eenmaal in de aard van de fransoos zit. ( hun woorden)

De aanval op de basis bij Lviv is onderdeel van dit generale plan omdat het een faciliteit is met internationale belangrijkheid en er weleens NAVO adviseurs hadden kunnen rondlopen. De bedoeling was in eerste instantie ook om de raketten in een baan door NAVO- luchtruim aan te laten komen.

Dan over Rusland zelf: Zijn volgens deze FSB- analist aangekomen op het punt van klassieke "FasciciZation" ( Structureel een Fazcist country) De onvermijdelijke ineenstorting van het land met de systematische westerse strategie is voor menig van ons duidelijk. (Bedoeld waarschijnlijk andere FSB-analisten). Externe agressie lijkt daarom de enige uitweg om te overleven volgens de gedachtegang van veel Russen "What else can we do?" (De analist zelf denkt er anders over).

Ja: We hebben geen economie meer over, noch hebben we een capabel leger maar de psychologische bereidheid van het Westen om echt oorlog te gaan voeren wordt nog lager geacht.

Dat Kiev het drie dagen vol zou houden werd hier nauwelijks geloofd. Dat Oekraine het 10 dagen zou volhouden werd zelf niet geloofd door het Pentagon, noch door ons min Def of ergens anders.

Een nieuwe werkelijkheid is aangetreden. Er is geen hoop voor een "Victory in Ukraine" Zelfs het innemen van Kiev zou niks opleveren en zelf het innemen van heel het land zou geen overwinning opleveren.(eerdere brieven aangegeven dat ze niet de middelen en manschappen hebben het land bezet te houden) En het vooruitzicht van zo'n verovering (van KIev of Oekraine) lijkt niet realistisch. Om het mild te zeggen.

Rusland is in een ander land veranderd. Iedereen is Psychologisch getroffen. De Categorie "How it used to be"is volledig verdwenen.

Huidig Rusland heeft geen overleving buiten een "Military expansion regime" Er is geen plaats voor Rusland in de huidige wereldorde en binnen Rusland is geen oragnisatie om een systematisch coup en verandering van de wacht voor elkaar te krijgen. Dan iets over dat Rusland niet zomaar uit elkaar zou vallen en een sneer naar Cuba.

De vraag is niet meer of er een externe oorlog komt maar in welke vormen en variaties.
Niet in de lange termijn ( dat bestaat niet meer aangezien raming vanuit FSB zelf zijn dat ze dit tot mei-juni vol kunnen houden voor ze een soort nieuw Venezuela zijn) maar "Very soon"

Noch COVID of de griep wordt nog geobserveerd.

DE status van het effect van adrenaline is een extreme situatie. Staat voor individuen en de samenleving in zijn geheel. Een konijn bijvoorbeeld kan rennen wegsprinten van gevaar zonder te stoppen. Tot het hart stopt. Daarom lijkt het besluit "to change the external enverionment" er een zonder alternatief. Gezien van het actuele systeem in Rusland. The situatie in de wereld is zo dat het oude format van coëxistentie volledig kapot is.

Zelfs al zouden we Shoigu alles aanrekenen doordat hij: gelogen, valse data heeft gegeven en een oorlog heeft ontketend veroordelen en doodschieten/executeren zal niks veranderen voor het westen.

Voor het westen is Rusland nu een onacceptabel gevaar. en zelfs het vertrek van V.V Putin zal dat niet veranderen. Voor Duitsland in 45 werd de vraag over Hitlers dood ook niet als antwoord geformuleerd met "The guilty is dead, We're innocent")

Over het algemeen zijn alle oude modellen van gedrag en analyse nu irrelevant.

Een maand geleden zou ik een plan voor Oekrainse Blitzkrieg zien als vervalst, maar vandaag de dag beschouw ik het scenario van een groot internationaal conflict als zeer aannemelijk.

Russia zal zeggen: We hebben geen andere keuze ( waarom er geen andere keuze is wordt telkens anders beantwoord) Het westen zal zeggen dat wij het begonnen zijn, dat we ons verdedigen en jullie onredelijk reageerden. Elk standpunt zal veel volgens hebben. Dan een reminder dat het Duitse volk zelf viel liever oorlog wilde dan het Russische nu.

Natuurlijk is er nog de optie dat er de strategie van "laten we het even afwachten"gekozen wordt maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. Het proces in gang is zo grootschalig en intens ( tijd, emoties) dus....

Natuurlijk kunnen we organisatorisch uiteenvallen het moment dat er een externe campagne start vanwege de interne desintegratie die zulke gang van zaken met zich meebrengt.

Rusland kan een externe oorlog beginnen en er zelfs niet eens voor op komen dagen. Vanwege de interne desintegratie die het zou kunnen veroorzaken.

Hier zijn we nu al aan het praten over extreme ( atypische) scenario's die onderscheidend zijn bij het feit dat ze noet ontvankelijk zijn tot precieze logische analyse. Geen enkele analist had een overzicht kunnen geven over de uitkomsten van de Eerste of Tweede wereldoorlog voor die begon. Aan de andere kant herinnert de geschiedenis Idi Amin en zijn poging een "little win"te behalen tegen Tanzania.

Leyolm | 16-03-22 | 16:21 | 5

@Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 17:04:
www.igorsushko.com/?m=1

Het zijn vertalingen van brieven van een FSB-insider ( analist) naar Vladimir Osechkin ( Mensenrechten activist tegen het martelen in gevangenissen, die gevlucht is naar Frankrijk.) Je kunt ook een bericht zien van een andere Colonel binnen de FSB die de berichten bevestigd.

Leyolm | 16-03-22 | 18:07

@Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 17:04:
Google is je vriend. Kan ook gewoon misinformatie zijn of propaganda. Het is in ieder geval niet bevestigt authentiek. En al zou het authentiek zijn dan is het de vraag hoeveel gewicht je er aan moet hangen.

https://westcountryvoices.co.uk/english-translation-of-an-alleged-russian-fsb-analysts-take-on-the-ukraine-war-astonishing/

ratelaar | 16-03-22 | 18:14

@ratelaar | 16-03-22 | 18:14: Persoonlijk denk ik niet dat het misinformatie of propaganda is. Er wordt gesproken over het feit dat het rommelde tussen de FSO en FSB en dat het hoofd FSB als schuldige werd aangewezen. RARA wie er nu ineens met huisarrest thuis zit.

I am writing from an anonymous account as I cannot divulge my identity.
I serve as the Deput Head of the FSB in one of the regions. I am a Colonel.
In brief, all information that you have received from your source is absolutely correct – I would’ve made a couple of corrections, but overall it is as is

Leyolm | 16-03-22 | 19:03
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat zou Rutte zeggen...
Inderdaad. Interessant interview.

nobodiesunmighty | 16-03-22 | 17:12

Geenstijl, hou toch op met die reclame voor filmpjes uit Ukraïne. Komt nogal opportunistisch en smakeloos over.

DondeRob | 16-03-22 | 15:51 | 1

Volgens mij hebben ze daar geen controle over.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 16:20

Wow, diep respect voor het stand houden daar.
Laat die wapen leveranties aan Oekraine lekker doorgaan.
Een beetje covert graag...
Zet m op en veelk sterkte.

hotmint | 16-03-22 | 14:29

Oekraïne neutraal volgens Zweeds model, maar wel met eigen kernwapens.

Acidstain | 16-03-22 | 14:26 | 1

Goed voorstel. 8000 nukes, met oorlogs- sensors aan de grens: mocht iemand ongevraagd "oorlogsmatig" de grens oversteken, gaan ze allemaal de lucht in, zonder tussenkomst van mensen. Wel gaarne geen Russische technische dienst voor onderhoud.

nobodiesunmighty | 16-03-22 | 17:14

Neutraal als Zweden en Oostenrijk? Maar dan wel met een eigen leger neem ik aan, en de soevereiniteit over de vastgelegde en geratificeerde grenzen van 1994? Of gelden dan de de facto "grenzen" zoals Rusland deze sinds maart 2022 heeft getrokken? Vragen vragen..

Beste_Landgenoten | 16-03-22 | 13:56 | 10

Rusland wil dan nog 2 onafhankelijke republieken, de Krim en de toegang tot de Krim. Zeg maar een groot deel van het oosten van de Oekraïne verdwijnt dan achter het ijzeren gordijn. Maar wil Zelensky dat ook allemaal opgeven?

Jan, Leiden | 16-03-22 | 15:23

@FrankVeer | 16-03-22 | 15:08:

Ik kan me dat goed voorstellen. Het scheelde niet veel of hij zat zelf op water en brood in een kerker weg te rotten. De mensen in Belarus zijn een broedervolk van de Oekraïners. Grote kans dat de vlam weer in de pan slaat en deze keer met steun van het leger. Zou mooi zijn, dan kan de president van Belarus in ballingschap ook terug en van dat land een beter land maken.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 16:23

@Jan, Leiden | 16-03-22 | 15:23:

Denk niet dat hij dat wil en hij kan het al helemaal niet thuis verkopen. Toen niet, nu helemaal niet. Ik kan maar 2 oplossingen bedenken.

Of de Oekraïense strijdkrachten knokken zich terug schoppen die Russen het land uit en veroveren alle bezette gebieden misschien zelfs ook de Krim.

Of de Russen grijpen in en zetten Poetin af en executeren zijn hele maffia kliek. Russische volk is zo kneedbaar dat ze na 1 maand televisie schande spreken van Poetin en jubelen dat ze eindelijk bevrijd zijn.

Beide scenario's zijn weinig aanneembaar. Ik zie het donker in.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 16:28
▼ 7 antwoorden verborgen

Haha, nice. Toeval natuurlijk. We denken niet in kleurtjes. Toch?

_pacman_ | 16-03-22 | 12:57

30% van de Ukrainse vluchtelingen die aankomen in Frankrijk (ook via Berlijn) komen uit andere landen, o.a. uit Algerije, Ivoorkust, Marokko, Kyrgyzstan, Congo, Camoeroen, Pakistan, Nigeria. De EU organiseert het weer uitstekend.

Lesc | 16-03-22 | 16:12

Dode generaals zal hier nooit gebeuren, wij hebben bunkers met airco voor ze en catering lunch, er zijn landen waar ze gewoon meevechten aan het front zoals Rusland maar ook Israël, is handig, want dan weet je wat er speelt op de werkvloer zeg maar, en dan win je nog eens een oorlog.

kansparel | 16-03-22 | 12:26 | 7

@kansparel | 16-03-22 | 13:12: dat is waar ook, de geschiedenisboeken kloppen niet, stom van mij, we zullen het dus opnieuw moeten laten gebeuren om te weten hoe het afloopt, o wacht dat gebeurt al

kansparel | 16-03-22 | 13:14

@kansparel | 16-03-22 | 13:12: Die geschiedenis boeken worden allemaal herschreven door "ons" Nationaal Archief om het allemaal een beetje inclusiever te maken.

Satertje | 16-03-22 | 13:39

@Satertje | 16-03-22 | 13:39: Het is daarom dat 'Putain' soldaten uit Tsjetsjenie en Midden Oosten haalt natuurlijk. Die man is helemaal nu.

Stuffed Human | 16-03-22 | 13:57
▼ 4 antwoorden verborgen

Een tegenoffensief opzetten, de 4e Russische generaal naar de eeuwige graanvelden sturen en doodleuk melden dat in mei het Russische leger wel zo'n beetje gesloopt is.
Zo hee, die Vlad heeft er z'n kinderhandjes wel vol aan. Wat vindt grote vriend China hier eigenlijk van? Hadden ze dit geluts verwacht?

SIogra | 16-03-22 | 12:21 | 7

@kansparel | 16-03-22 | 13:00:

China gaat Taiwan niet binnenvallen. Is slecht voor zaken. Ze blijven gewoon doen wat ze al decennialang doen stellen dat Taiwan een afvallige provincie is.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 14:02

China is hier niet blij mee, Oekraine is namelijk een deel van de handelsroute naar Europa.
China had verwacht dat het wel snel over zou zijn, dan kon de handel weer doorgaan. Dit kost de Chinees miljarden per dag, zijn ze niet zo blij mee.

tis_wat | 16-03-22 | 14:09

@tis_wat | 16-03-22 | 14:09: correct. En, China ziet wat er gebeurt indien je een grote groep hoogst gemotiveerde mensen wil aanvallen, met een gigagroot leger, waarvan je niet weet of het functioneert en doet wat je wil. Tip voor China: laat Taiwan jullie land besturen. Dan komt het goed, Eén China, zonder al te veel dode mensen, en een toename aan vrolijkheid en arbeidsproductiviteit enzovoorts, enzovoorts.

nobodiesunmighty | 16-03-22 | 15:33
▼ 4 antwoorden verborgen

Als ik de actuele kaart eens bekijk dan ziet het er toch niet zo best uit voor het Oekraïense leger. In het noorden en zuiden zitten legereenheden ingesloten, in het oosten sluit de tang langzaam maar zeker waardoor er zeker 60.000 man klem komt te zitten. Bij Mykolaiv worden de aanvoerlijnen vanuit het noorden afgesneden, daarmee komt een omsingeling van Odessa dichterbij.
Je ziet dat de russen zich concentreren op knooppunten, aanvoerroutes, militaire bases, energievoorziening en het omsingelen van de grote steden.
En ondanks alle mediageweld in het voordeel van Oekraïne en de terechte veroordelingen moet je toch nuchter constateren dat Rusland langzaam maar zeker vorderingen maakt en strategische posities heeft ingenomen. Het uitschakelen van de militaire power van Oekraïne is slechts een kwestie van tijd.

Eppo | 16-03-22 | 12:12 | 21

Ik weet niet naar welke kaart jij zit te kijken maar ik heb een ander beeld. Het gaat namelijk te traag en er wordt teveel verloren aan materieel, manschappen en voorraden. De lange bevoorradingswegen zijn veel te gevoelig voor hinderlagen. En stukken die rood zijn geverfd lijken misschien onder controle maar zijn dat bij lange na niet. Er zijn Russen, maar controle is een ander verhaal.

Leyolm | 16-03-22 | 16:50

Dan wordt er waarschijnlijk beslag gelegd op spullen, bankrekening en loon. Maar doe dat maar eens bij Rusland. Bij Rusland is alles al bevroren. Welke deurwaarder gaat beslag leggen in het Kremlin op die lange tafel van
Putin?

Flapuitx2 | 16-03-22 | 21:33
▼ 18 antwoorden verborgen

Ik ben normaal gezien toch vrij nuchter maar net op CNN een oud vrouwtje die na een raketaanval vertelt hoor haar man "explodeerde" en hoe ze iedereen kwijt is. Ja. Dat gaat me toch niet in de koude kleren zitten. Wat een leed.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 12:10 | 3

Juist. Dat is het ook: leed. Ellende. totaal verlies voor iedereen, zelfs voor de borst kloppende winnaar met de aankomende parades. Het hoogtepunt van domheid.

nobodiesunmighty | 16-03-22 | 12:28

Dat is uiteindelijk altijd de essentie van oorlog: ellende en verdriet.
Maar er zijn altijd 'leiders' geweest, die daar maling aan hebben, die geen mededogen kennen, en alleen maar vol van zichzelf zijn. En ik vrees dat het altijd zo zal blijven, kijk maar eens rond op de wereld. Iedere keer staat er wel weer ergens een of andere grote klootzak op, en dan heb je de poppen weer aan het dansen.

KeesBruin | 16-03-22 | 13:23

En waarvoor zie je je man uit elkaar spatten? Voor de imperialistische waanbeelden van een of andere retard in een bunker in Moskou. Wat een ellende.

De Eierbal | 16-03-22 | 14:25

De oorlog kan zo voorbij zijn. Oekraïne blijft neutraal, gaan ze mee akkoord.

Krim wordt Russisch en die 2 staten in het Oosten onafhankelijk, deze 2 Russische eisen zijn onbespreekbaar voor Oekraïne.

Waarom eigenlijk, per saldo is het zo'n beetje de huidige situatie.

Offert Zelensky daar nu zijn land voor op ?

Wattman | 16-03-22 | 11:50 | 12

@Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 12:15: @pane | 16-03-22 | 12:08:
"NAVO recruiteert niet. Landen moeten een membership action plan aanvragen om lid te worden. Oekraïne had die in 2010 op de plank gelegd."
Ja dat wordt gezegd voor de schermen maar iedereen weet dat er achter de schermen belangen van met name dr VS spelen die natuurlijk wel degelijk beloftes doen (in geld, militaire bescherming of andere afspraken). Ik heb ook altijd van Sinterklaas gehouden tot dat bleek dat ik voor de gek werd gehouden. Dus hoezo recruteert NAVO niet? Zelfde geldt voor EU. Sinds 2014 heeft de EU ruim 15 miljard euro aan Oekraine besteed om te hervormen. Tuurlijk zijn de daar blij mee.

zenuwpees | 16-03-22 | 15:38

Dat vraag ik mij dus ook af.
Hij spreekt het Britse parlement toe en citeert de beroemde woorden van Churchill, hij spreekt het Amerikaanse parlement toe en spreekt over Pearl Harbor. Laat hij in de vredesnaam aan de mensen denken die elke dag onnodig doodgaan en een compromis uithandelen.

Lesc | 16-03-22 | 16:57

@zenuwpees | 16-03-22 | 15:38:

Simpel. Het zijn beiden organisaties waar héél véél landen lid van willen worden. Daar hoeven geen steekpenningen voor betaald worden.

Dat snap jij niet, en dat geeft ook niet. Maar het is wel zo.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 17:13
▼ 9 antwoorden verborgen

Ondertussen pakken we in Nederland op de dag van verkiezingen politieke tegenstanders met onzinnige redenen op.

Nederland is niet veel beter dan Rusland, en juist de gevestigde partijen houden er nogal graag een Putin-samenleving op na.

DerUnterMensch | 16-03-22 | 11:43 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Als ik Oekraine was zou ik de gasleidingen opblazen die door hun land lopen van Rusland naar (west)Europa.
Europa helpt toch niet, dus van het gas af. En Rusland kan dan niks meer leveren en dus geen inkomsten. win-win

pane | 16-03-22 | 11:42 | 5

Als de wanhoop meer toeneemt, wellicht. Denk dat Oekraine op het moment landen als Duitsland en Italie nog wel te vriend wil houden, en die hebben economien die afhankelijk zijn van Russische hydrocarbons. Duitsland heeft een zinnetje toegevoegd aan 'wir schaffen das... aber erst das fressen, unt dann die moral'.

Sjors W. | 16-03-22 | 12:44

Het verbaasd me dat de Russen dat niet gedaan hebben om NordStream2 wat meer prioriteit te geven. Kan je mooi de schuld aan de Oekraïne geven, en als blijk van goede wil wel aanbieden om het gas via NordStream2 te sturen.

SailingDuck | 16-03-22 | 13:01

@pane | 16-03-22 | 11:53: hahaha, ja da's een goeie. Zo van: ja, we hebben de instructies gewoon gevolgd, maar blijkbaar hebben ze ons de verkeerde instructies meegegeven * klak: laat instructies zien hoe gasleidingen opgeblazen moeten worden, coördinaten verkeerd genoteerd).

nobodiesunmighty | 16-03-22 | 13:42
▼ 2 antwoorden verborgen

mmm...ik lees net dat een flinke armada onderweg is naar odessa. Dat wordt slecht slapen daar de komende week

Dr.Utker | 16-03-22 | 11:18 | 4

Denk eerder dat het prijsschieten wordt voor de Oekraïense strijdkrachten. Zo'n landing is zo'n beetje de moeilijkste en bloederigste manoeuvres voor elke strijdkracht. Denk maar terug aan Normandië. Er is niet veel veranderd sindsdien. En het platbombarderen van Odessa is zelfs voor de Russen te gortig denk ik.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 11:36

@Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 11:36:
Dat laatste durf ik geen kwartje meer op in te zetten. Dat zwijn in het Kremlin deinst nergens meer voor terug. En wbt die landing, ik hoop dat u gelijk heeft. Vraag is alleen of ze nog genoeg spullen hebben en of Rusland pre-emptive de Oekrainse stellingen gaat bombarderen.

Graaisnaaiert | 16-03-22 | 12:02

@Graaisnaaiert | 16-03-22 | 12:02:

Net als Normandië denk ik. De stellingen bombarderen en dan de landing maken. Als Oekraïne zich een beetje deftig heeft in gegraven dan word dat prijsschieten. Ik geef het te doen die paar duizend Russen die moeten gaan landen. Het grootste risico wat ik voorzie is eventueel parachutisten achter de linies en/of dat de munitie opraakt.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 14:58
▼ 1 antwoord verborgen

John Sweeney weet veel van de Russische corruptie en de staat waarin de Russische overheid verkeert. Onderdeel van die staat is ook het leger. Volgens hem is extreme corruptie en wanbestuur in in dat leger dan ook debet aan de abominabele afhandeling van deze invasie.
twitter.com/johnsweeneyroar/status/15...
En dat ben ik met hem eens. Op papier lijkt het heel wat, maar de werkelijke kracht van het Russische loeger zie je in de kazernes zelf, aan de uitrusting van de manschappen, het eten, het onderhoud, de logistiek. Het is een teringzooi.

Het Russische leger kent maar enkele zeer goed uitgeruste en onderhouden onderdelen, zoals de parachutisten, de Spetznaz en enkele elite tankbataljopns, plus de troepen van het Interior Ministry, zeg maar Poetins eigen SS Leibstandarte. Zoals in iedere dictatuur wil dictator Poetin niet teveel macht voor het reguliere leger, daar zouden maar staatsgrepen uit kunnen ontstaan. En ziehier het resultaat.

Dus huurt hij Tjetsjenen, Syriers, Congolzen en Wagner in, om het vuile werk op te knappen waar zijn dienstplichtigenleger faalt. Ik zeg nog even volhouden Oekraine, en dit rottende kaartenhuis valt onder Poetins kont in elkaar.

Beste_Landgenoten | 16-03-22 | 10:50 | 17

@ratelaar | 16-03-22 | 11:50:
Ik ben best met je eens dat het er op lijkt dat we hier ons hoogtepunt wel gehad hebben, en aan een perdiod of decline beginnen.

Snap alleen nooit waarom dat moet met een 'hoe is dat anders dan het Westen'. Als je maar hoog genoeg in de ivoren toren klimt kun je op macroniveau zeggen dat de kloof toeneemt en primaire levensbehoeften duurder worden (en dat dat de gewone man harder treft). Prima, dat lijkt waar. Maar als je dat gelijk trekt met 'hoe is dat anders dan Rusland dan?', dan ga je wel voorbij aan het feit dat de kwaliteit van leven en gezondheid een stuk beter is - zeker voor de gewone man -, je soms nog eens je recht kunt halen in de rechtbank, en zelfs dat verschrikkelijke Nederlandse censuurapparaat net iets minder kistje-op-je-strot-en-wapenknuppel-in-de-nek is.

Sjors W. | 16-03-22 | 12:54

@Sjors W. | 16-03-22 | 12:54: nog wel, maar regeren is vooruitzien. Zelfs een kind snapt dat het er hier in 2030 heel anders uit ziet.

SilkySteve | 16-03-22 | 13:14

@Sjors W. | 16-03-22 | 12:54:
Mee eens. Het gaat om de trend. Voorlopig is het westen nog een baken van (ver)licht(ing). Laten we er voor zorgen dat het zo blijft.

ratelaar | 16-03-22 | 13:28
▼ 14 antwoorden verborgen
-weggejorist-
jan huppeldepup | 16-03-22 | 10:41 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

John Sweeneys praatje is vandaag erg boeiend. "My hypothesis is..." Als hij gelijk heeft is het Russische leger nu praktisch vastgelopen. Oorzaken o.a. desertie en corruptie. De Russische mafia schijnt een behoorlijke vinger in de legerpap te hebben. Kyiv krijgt twee weken regen, dat zal Poetins gevechtskracht ook niet ten goede komen. Ik gun elke Oekraïener een Russische tank of pantserwagen in zijn achtertuin.

J.P.Drapeau | 16-03-22 | 10:29 | 6

@De Eierbal | 16-03-22 | 10:52:
Die Sergei Shoigu ook. Oud communistisch politiek officer zonder enige militaire ervaring.

Basil Fawlty | 16-03-22 | 11:22

@Basil Fawlty | 16-03-22 | 11:22:
In ieder geval niet iemand die de knop gaat indrukken. Je hebt zijn reactie gezien toen Poetin opdracht gaf de nucleaire wapens "klaar" te maken. Dit is iemand die meelift op de kliek om een goed leven voor zichzelf en familie te verzekeren, maar in een loopgraaf lijkt het me een windvaan. Voor Poetin is iemand met een geweten een liability.

Graaisnaaiert | 16-03-22 | 12:08
▼ 3 antwoorden verborgen

Neem aan dat ze bij de bewoners zijn in getrokken, kunnen die voor ze koken en wassen, en na een dagje misdaden plegen naar "huis " en hun antieke tankje voor de deur parkeren.

Uw Verzekeringsadvis | 16-03-22 | 10:23

Gaat Rusland een Ajaxje doen ? Wel massaal aanvallen maar toch verliezen !!

Cornelis12 | 16-03-22 | 10:17 | 2

Heb toch wat meer sympathie voor Ten Hag dan voor Putin.

Kaal-dik-en-lelijk | 16-03-22 | 10:24

Ik hoop dan dat ze een onanaatje doen: voor de bal gaan, maar compleet misgrijpen.

Maytheforcebewithyou | 16-03-22 | 12:30

Tip voor Cientearth, stel Putin aansprakelijkheid en laat Shell met rust. Veel effectiever !

RonaldReagan | 16-03-22 | 10:15

"Polen roept op tot vredesmissie in Oekraïne''

Lees ik bij het ANP. Maar ik dacht dat Poetin 3 weken geleden al een 'vredesmissie' begonnen was in Oekraïne?

Dr_Johnson | 16-03-22 | 10:12 | 8

Ik vermoed dat Polen en Rusland beiden iets anders onder de term "vredesmissie" verstaan........

KeesBruin | 16-03-22 | 12:07

@Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 10:21: Die NAVO vredesmacht is natuurlijk buiten de orde, onverteerbaar voor Poetin.
Hopelijk komt er iets van de VN aan te pas, zodat ze de boel een beetje in de gaten kunnen houden. Met die Russen weet je het nooit, ten slotte.

KeesBruin | 16-03-22 | 12:08

@Nietgek | 16-03-22 | 11:52:

Dat zegt Joe Biden. Als ik het functioneren van het Russische leger zo zie dan kan je niet spreken over een 3de wereldoorlog. Ten eerste omdat het Russische leger ruk is. Ten tweede omdat Rusland eigenlijk geen bondgenoten heeft. Maar ja, die atoomwapens. Je zou hooguit bang kunnen zijn voor een nucleaire oorlog maar als Vlad gek genoeg om die in te zetten dan doet hij dat toch vroeger of later.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 14:52
▼ 5 antwoorden verborgen

Ondertussen vindt Rusland dit het uitgelezen moment om Navalny nog even extra richting zijn graf te drukken:
twitter.com/navalny/status/1503800859...
13 jaar zwaar regime in een strafkolonie, dat overleef je niet gemakkelijk.

Beste_Landgenoten | 16-03-22 | 10:08 | 3

Ja of ze roeren weer wat door z'n thee. Blijft vreemd dat hij weer terugging naar Rusland vanaf de Duitse IC.

Diederik_Ezel | 16-03-22 | 10:19

@Diederik_Ezel | 16-03-22 | 10:19:
In Duitsland was hij een nono geworden, de zoveelste onschadelijke balling. Maar bijzonder dapper, om terug te gaan naar het hol van de leeuw.

Beste_Landgenoten | 16-03-22 | 10:33

@Beste_Landgenoten | 16-03-22 | 10:33:

Ik ga toch maar eens doneren aan die club van Navalny. Nadat Poetin Nemtsov heeft vermoord toch eigenlijk de beste/enige hoop voor Rusland.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 10:39

De Amerikanen roepen Putin alvast uit tot oorlogsmisdadiger:
www.reuters.com/world/us/us-senate-un...
Ze hebben moreel gezien natuurlijk gelijk, maar die yanks hebben wel kilo's boter op hun hoofd.
Dit geeft volgens mij ook wel de stijgende frustratie van de Amerikanen weer.
- de positie van Oekraïne is voor NATO verloren
- de stevige relatie China-Rusland
- de Iran deal wankelt (Rusland heeft een dikke vinger in de pap)
- de Saoedi's nemen afstand van de USA
- de petrodollar wankelt
www.businessinsider.nl/us-dollars-dom...
Het zal de onderhandelingen met Oekraïne in negatieve zin beïnvloeden, dat wil zeggen negatief voor Oekraïne.

Eppo | 16-03-22 | 10:04 | 4

@Beste_Landgenoten | 16-03-22 | 10:11:

Men doet altijd alsof Rusland en China dikke vriendjes zijn maar dat is schone schijn. De Chinezen hebben nog menig appeltje te schillen met de Russen. Daarbij zou je eigenlijk kunnen stellen dat Rusland praktisch een vazalstaat is van China maar dan met een enorm atoomwapens arsenaal.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 10:18
▼ 1 antwoord verborgen

Die vernieling van al die appartementencomplexen waar mensen woonden en die nu allemaal grootdeels in Europa zijn verspreid. Totale destructie en vernietiging burgereigendommen.... kan me voorstellen dat Poetin is uitgeroepen tot oorlogsmisdadiger in de VS.
Benieuwd hoe het staat met de opvang van vluchtelingen in Nederland, mag je het nieuws geloven gaat dat allemaal goed bij de gastgezinnen en de kinderen zijn blij al naar de scholen te kunnen gaan. Rare gedachte, maar misschien dat de nu opvang van die Oekraïners ons in de toekomst mooie dingen gaan opleveren. Ze willen begreep ik ook graag gewoon allemaal aan het werk.

Jan, Leiden | 16-03-22 | 10:00 | 10

@LucaBrasi | 16-03-22 | 10:23:
Vrees toch dat er meer affiniteit is met Oekraïners uit een 30 jaar vrij land, veelal Oekraïns Orthodoxe christenen, dan met andere afkomsten vrees ik, het identificeren met de Oekraïners gaat ook veel sneller.

Jan, Leiden | 16-03-22 | 10:46

@Jan, Leiden | 16-03-22 | 10:46:
Ik denk dat het feit dat de mannen zich dood vechten en de vrouwen en kinderen over de grens sturen in plaats van omgekeerd - zoals bij onze Arabische vrinden het geval is - ook wel meespeelt. Echte mannen vechten voor hun land en hun familie. Laffe hazen vluchten en laten vrouw en kinderen achter in dat hellhole. Vergeet dat nooit.

Graaisnaaiert | 16-03-22 | 11:31
▼ 7 antwoorden verborgen

Slecht opgevoed, die Russen. Parkeren hun pantservoertuigen gewoon op de oprit van andermans huis.

LucaBrasi | 16-03-22 | 09:53 | 4

Zat wel te kijken, stond er ook 1 in een moestuin. Het zal jouw nodige groente zijn. Ga er van uit dat bewoners er wel weg zullen zijn?

Jan, Leiden | 16-03-22 | 10:02

@Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 10:01:
Zou ook nog heel goed kunnen, materieel gaat het niet best mag ik de berichten geloven van de Oekraïne wat het spul betreft van de Russen.

Jan, Leiden | 16-03-22 | 10:04

Het zijn gewoon old timers van de lokale bevolking. Spul uit de vorige eeuw. Belastingtechnisch gunstiger.

nobodiesunmighty | 16-03-22 | 10:30
▼ 1 antwoord verborgen

Wat als we Andorra eens de oorlog aan Rusland laten verklaren? Dan zou Polen, Bulgarije en Slovenie z'n MIG29s aan Andorra kunnen geven, die ze doorstuurt naar de Ukraine.
Zelf zou de NATO een Andorrees vlaggetje op hun wapentuig kunnen plakken en naar hartelust het russisch leger terug naar de middeleeuwen kunnen schoppen. Laat Rusland Andorra maar eens aanvallen.
O ja, misschien een goed idee om op google maps de grenzen van Andorra een paar km te verleggen...

Bad_Pritt | 16-03-22 | 09:52 | 4

Bam!

TheGermans | 16-03-22 | 10:16

De russen kunnen dan een 20 kt kernbom op Andorra laten vallen, ze zijn er momenteel gek genoeg voor.

jan huppeldepup | 16-03-22 | 10:53
▼ 1 antwoord verborgen

Perspectief is alles!!! Ik heb eens gelezen dat Rusland 600 (!!) generaals heeft. Wat maakt het dan uit dat er 4 zijn omgelegd. Ik bedoel maar, perspectief...

pane | 16-03-22 | 09:52 | 2

Van die 600 zijn er 550 operette generaals en maar 50 echte mer gevechtservaring. Dat doet dus wel pijn.

jan huppeldepup | 16-03-22 | 10:55

u weet er helemaal niets van? Generaals lopen niet in de gevechtszone. Dit betekent dat ze verrast werden door een tegenaanval of wel naar voren moesten om de mannen te bewegen.

AntiZanicz | 16-03-22 | 11:01

@Beste_Landgenoten | 16-03-22 | 09:47

Het probleem is als Odessa valt (en Russische landschepen liggen nu al voor de kust) en ze kunnen van hieruit naar boven stoten dit heel vervelend kan zijn om de Russische troepen lang (maanden) nog tegen te houden.

litebyte | 16-03-22 | 09:51 | 5

Die liggen daar ook maar. In Odessa zijn ze klaar om tot de laatste man te vechten. Zal een flinke dobber (no pun intended) worden.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 09:59

@Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 09:59:
Bombardementen van op zee en vanuit de lucht. Odessa is een oorlogshaven dus een legitiem doelwit om met de grond gelijk gemaakt te worden. Denk ik dan.

Graaisnaaiert | 16-03-22 | 12:11

@Graaisnaaiert | 16-03-22 | 12:11:

Neemt niet weg dat zo'n landing een lastige manoeuvre is en het prijsschieten voor de Oekraïense strijdkrachten wordt. Daarbij heeft Odessa enorm veel historische waarde (ook voor de Russen) dus dat platgooien zal op weinig sympathie kunnen rekenen.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 14:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Staat Vladimir Zhirinovski al klaar om Putin te vervangen als hij onverhoopt weg moet?

Weetje71 | 16-03-22 | 09:44

Stel dat er een akkoord komt voor de 2 onafhankelijke staten, de Krim en een verbinding naar de Krim, is Poetin er dan wel klaar mee? En wordt Oekraïne dan een Europees neutraal land? Naar mijn gevoel moeten we hierna dan nog zeer waakzaam blijven. Vertrouw het nog niet zo.

Jan, Leiden | 16-03-22 | 09:39 | 6

Poetin heeft voor elkaar gekregen wat geen enkele Oekraïense president ooit is gelukt. Een verenigd Oekraïne. 91% staat pal achter Zelensky en zal tot de laatste man vechten. De enigen die dit kunnen stoppen zijn de Russen door een paleis coup o.i.d. en zelfs dan wordt het nog een ramp.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 09:57

De Krim is al middels een brug verbonden. Heel de noodzaak voor een landverbinding is er niet meer.

AntiZanicz | 16-03-22 | 10:31

Jep, niemand gaat Putler meer vertrouwen. Straks bouwen ze Oekraïne weer op en komt Rusland weer alles slopen, er moet een lange termijnsoplossing komen en dat betekent einde Putin.

Kane | 16-03-22 | 10:49
▼ 3 antwoorden verborgen

Geeft aan dat ook aan Oekraiense kant de zaken onder spanning staan.

Beste_Landgenoten | 16-03-22 | 09:47

Natuurlijk gaat dat niet goed. Wie laat er nou een stel idioten toe om gewapend door je land te struinen?

wilmeister00 | 16-03-22 | 09:52

Kijk voor een realistische blik op de Russische invasie naar dit interview met de Amerikaanse oud-topmilitair Douglas Macgregor: www.youtube.com/watch?v=NFngc_8RiVc

VrijdenkerDavid | 16-03-22 | 09:32 | 18
▼ 15 antwoorden verborgen

Vergelijk met Irak 2003 waar 170000 beter uitgeruste troepen ruim een maand deden over de operatie tegen een veel en veel slechter leger, met veel meer steun van de bevolking, met veel meer schade aan infrastructuur en veel meer massale close air support. En dat was na jaren van sancties die Irak verzwakt hadden. Natuurlijk kun je niet alles vergelijken maar de Russen doen het echt prima. Of het eindresultaat net zo dwaas is als bij Irak, dat valt nog te bezien.

GeenAccount | 16-03-22 | 09:31 | 10

We zijn waarschijnlijk zo'n 8 tot 10.000 dode Russische militairen verder in nog geen maand. Dit gaat richting de Amerikaanse getallen in Vietnam. Pas in 1967 vielen er 11.000 Amerikaanse soldaten in een enkel jaar in Vietnam. Ze kunnen in Moskou alvast een flink stukje muur neerzetten.

Prof_Bukmaar | 16-03-22 | 10:32

@Beste_Landgenoten | 16-03-22 | 09:58:
Ik denk dat dit veel te maken heeft met het ontbreken van motivatie onder de manschappen.
Onder andere omstandigheden - bijvoorbeeld in geval zij worden aangevallen - kon de vechtlust en sneuvelbereidheid je nog verrassen.
Wel met jou eens dat de staat van het leger onverwacht dramatisch is. Na al die ronkende retoriek over superieure wapens. Ik begin te geloven dat die wapens slechts in Putins brein, en in de fantasie van de plaatjesmakers bestaan.

der_feldwebel | 16-03-22 | 10:33

@Beste_Landgenoten | 16-03-22 | 09:58: Als omringende landen, Japan bijvoorbeeld nu zogenaamd gaan dreigen om een invasie te doen in Rusland kan dat mooi troepen weghouden uit Oekraïne, gewoon wat militaire "oefeningen" doen daar voor Vladivistok.

Kane | 16-03-22 | 11:13
▼ 7 antwoorden verborgen

Een wappie stelde dat NL racistisch is want we nemen wel vluchtelingen op uit Oekraïne, met giro 555, maar we deden veel minder voor de Afrikaanse, Syrische en Afghaanse vluchtelingen. Hmmm… De Oekraïners blijven vechten en laten vrouw en kinderen vluchten.. Ook opvallend, de mannen uit Syrië die we moesten helpen staan nu te trappelen om Putin te helpen met zijn moordmachine. 40,000 man sterk. Ik wens allen een prettig eeuwig verblijf in Oekraïne.

DontLookWhenIP | 16-03-22 | 09:29 | 11

@MAD1950 | 16-03-22 | 10:04: 3 miljoen oekraiense vluchtelingen in 3 weken tijd. En het aantal loopt iedere dag op.
En waar maakt woke Nederland zich druk om? Wat een luxe poppetjes zijn het toch. 3 miljoen vluchtelingen in 3 weken tijd, 2 landen verder. En dan over racisme beginnen...sneu.
Schijnt overigens dat Moslim Broederschap het 'Nederland is racistisch en wil geen moslims' geroep ook stimuleert.

Bataafje | 16-03-22 | 10:28

@Bataafje | 16-03-22 | 10:28:
Het feit dat we de MB nog niet als terroristische organisatie hebben aangemerkt, hun assets in beslag hebben genomen en hun aanhangers hebben opgepakt, vastgezet, gedenaturaliseerd en uitgezet geeft precies aan dat wij dus geen racisten zijn en ook niets tegen moslims hebben. Oftewel, laat maar klagen, daar zijn ze goed in.

Graaisnaaiert | 16-03-22 | 12:19

Die "vluchtelingen" waren voornamelijk mannen van jonge tot middelbare leeftijd. Die gasten steken, roven, verkrachten etc. alsof het een lieve lust is.

Gomezlopez | 16-03-22 | 15:37
▼ 8 antwoorden verborgen

De mediaoorlog in het westen heeft Oekraïne in ieder geval glansrijk gewonnen.
Goede straalverbindingen, alle belangrijke leiders, raden en presidiums worden online toegesproken. Constant filmpjes, mooie shots, goed camerawerk.
Constante stroom van filmpjes met gesloopte Russen en oorlogstuig, vette acties van het Oekraïense leger, veel krijgsgevangen Russen. Het kan nooit lang duren of Moskou valt.

Eppo | 16-03-22 | 09:29 | 2

Ja mag je afvragen waarom Rusland die media oorlog verliest.

Beste_Landgenoten | 16-03-22 | 09:30

Het was verstandiger geweest de Krim te erkennen, de Russen in het oosten maar even hun zin te geven en te beloven geen lid te worden van de Navo en de EU. Niet alleen goedkoper, maar had ook veel mensenlevens gespaard. Als je het dan niet eens was met de Russische acties kun je het juridisch aanvechten, samen met een leuke propaganda-oorlog. Dood en verderf is de andere optie. Nooit de beste lijkt me.

jan cioran | 16-03-22 | 09:29 | 7

Appeasement loopt uiteindelijk nooit goed af en kost uiteindelijk veel meer geld en levens.

Rennieflox | 16-03-22 | 10:07

Haha ja, ik sla het huis van mijn buurman kort en klein, vermoord zijn hond, sla zijn vrouw in elkaar en ik stop pas als ik zijn tuin krijg en hij belooft niet de andere buurman om hulp te vragen.
Ga toch weg man

Tom Aatje | 16-03-22 | 10:21

@Rennieflox | 16-03-22 | 10:07: Met de kennis achteraf had Condaleeza Rice gelijk met de wil Georgië toen der tijd te willen helpen. Niet gedaan, nu grote brokken.

AntiZanicz | 16-03-22 | 10:23
▼ 4 antwoorden verborgen

Het gaat Rusland niet om het NAVO-lidmaatschap, het gaat hen om het repareren van de "historische fout" van het bestaan van Oekraïne. Oekraïne moest in zijn geheel terug in de Russische moederschoot (aldus het paranoïde brein van Poetin die al 2 jaar in een bunker zit).

Zoals Poetin in zijn langste speech beschreef (bron: www.trouw.nl/buitenland/wat-zei-poeti...).

"1. Het moderne Oekraïne is opgericht door Rusland, om precies te zijn door het bolsjewistische, communistische Rusland. Dit proces is na de revolutie van 1917 ingezet. Sovjet-Oekraïne kan vandaag de dag daarom met goede reden ‘Vladimir Ilyich Lenins Oekraïne’ worden genoemd. Hij is de auteur en de architect."

"2. Oekraïne kent geen traditie als soevereine staat.
In het verlengde van de ‘Sovjetcreatie’, stelde Poetin in zijn toespraak dat Oekraïne nooit een soevereine staat is geweest. Bij de oprichting van de Sovjet-Unie zou Lenin de Oekraïners ten onrechte een gevoel van soevereiniteit hebben gegeven door de Oekraïense sovjet een zekere autonomie te gunnen binnen het land. Autonomie die ze gezien het verleden klaarblijkelijk niet toekomt, omdat het land lange tijd toebehoorde aan het Russische of Sovjetrijk."

Dit na begin van de invasie bevestigd door het uitgelekte overwinnings-krantenstuk dat per ongeluk geplaatst werd in Russische media (bron: www.bbc.com/news/technology-60562240).

"It applauds Russian President Vladimir Putin for solving the Ukraine "problem", saying that "Ukraine has returned to Russia" through military action. It suggests the author anticipated a rapid victory and the piece was published prematurely."

""Vladimir Putin has assumed, without a drop of exaggeration, a historic responsibility by deciding not to leave the solution of the Ukrainian question to future generations," the article says.

It concludes by claiming that the military action "is Russia's return of its historical space and its place in the world", which has put the Anglo-Saxons of Europe and the US in their place.

"Western global domination can be considered completely and finally over," it claims."

Dus kunnen we nu eindelijk eens ophouden met dat "ja maar het westen en de NAVO dwongen Rusland wel (tot terreurbombardementen en beschietingen van steden en humanitaire corridors)"-gelul? Dit is het meest zwart-witte conflict in tijden. Met botte annexatie op basis van historische waanbeelden van imperialisme als doel, bedacht door een dictator die al jaren in zijn coronabunker zit opgesloten. Zonder NAVO en EU had Poetin dit ook gewild en gedaan. Het was dan nog veel makkelijker geweest omdat er geen gecoördineerde sancties zouden zijn.

Gelukkig is de corruptie in Rusland zo compleet dat ook het leger een schim is van wat het op papier zou moeten zijn en nu zo incompetent blijkt te zijn dat Rusland aan de verliezende hand is. Het enige dat nog lukt is het gebruik van terreurbombardementen met artillerie en vliegtuigen om Oekraïne onder druk te zetten.

De Eierbal | 16-03-22 | 09:28 | 4

Verfrissend om te lezen na de schoorvoetende, cynische berichtgeving van GS die zich moeilijk over het 'vijand van mijn vijand' syndroom heen lijkt te kunnen zetten.

geenspam | 16-03-22 | 10:04

U zit dit allemaal even in te typen?

AntiZanicz | 16-03-22 | 10:19
▼ 1 antwoord verborgen

De Russen hebben blijkbaar niet geleerd van Stalingrad. De Duitsers legden de stad plat, waardoor het alleen maar makkelijker werd voor de Russen om te verdedigen. Nu leggen de Russen steden plat wat het alleen maar makkelijker maakt voor Oekraïnse eenheden om te verdedigen. Dat ze maar mogen vastlopen in hun zelfgemaakte 'Rattenkrieg'.

Mokum Kosher | 16-03-22 | 09:26 | 1

Rusland vecht sinds Berlijn '45 volgens de Zhukovdoctrine. Lees Antony Beevor. Dan had u precies kunnen weten hoe de strijd ook nu weer gaat verlopen en hadden "we" Grozny ook kunnen zien aankomen.

Graaisnaaiert | 16-03-22 | 12:43

Ukraine heeft 44 miljoen inwoners. Laat één op de 100 inwoners één Russische militair uitschakelen dan zijn er -440.000 Russen..... en er zijn maar 180.000 Russische soldaten in de Ukraine..... dat moet een makkie zijn en op lange termijn voor Putin geen houdbare zaak. Ik zeg vertrekken Vlad!

Blonde Nel | 16-03-22 | 09:24

Het zou toch beter zijn wanneer nachtelijke covert inzet van Apache heli's vanuit een mobiele basis zou zijn om de russische colonnes te decimeren. Inzet van Spectre's zou ook wel goed te doen zijn.
Als de stealth goed werkt zou men ook nog B2 kunnen inzetten. Of zelfs de wrakke F35 met F22 dekking.

AntiZanicz | 16-03-22 | 09:22 | 3

Er hoeft maar eentje neer te gaan achter Russische linies en we hebben weer?

Beste_Landgenoten | 16-03-22 | 09:26

Als dat gebeurt zou het goed zijn om er nooit ruchtbaarheid aan te geven, dus wie weet, gebeurt het al.

geenspam | 16-03-22 | 10:05

De 1600 tanks, zware pantservoertuigen van het Amerikaanse leger die in Eygelshoven in Limburg staan, zijn die ook al verplaatst naar het oosten?

MargauxGrandCru | 16-03-22 | 09:17 | 2

zijn die niet verzakt in de zandputten daar?

AntiZanicz | 16-03-22 | 09:19

Foto gezien die naar verluidt genomen is in Düsseldorf van tanks die richting het oostfront gaan. In Europees theater camouflage.

Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 09:46

Hoe zou het met de buitenlandse strijders in Oekraïne zijn?

Eppo | 16-03-22 | 09:11 | 2

20.000, u ook?

AntiZanicz | 16-03-22 | 09:22

Geen toeval dat Mariupol het smerigste stuk van de oorlog is tot nu toe. Daar zit alleen nog maar Azov ingegraven. En de missie was, volgens de Russen, om die tot de laatste unit te vernietigen . Voor Kiev ligt er ook de boaconstrictor methode klaar maar de vraag is of men de stad echt wil. Men trekt wat vuur en alle vaste posities gaan later één voor één uit. De mobiele units worden getracked en hoor je plots niets meer van. Het is een langzame methode en de Russen hoopten op iets vaker en sneller overgeven, zo arrogant denken hun leiders nu eenmaal. Maar wat we verder zien komt wel overeen met de gestelde doelen als je ze letterlijk neemt: ontwapening, vernietiging Azov en een verdrag met bepaalde erkenning van gebieden of neutraliteit.

GeenAccount | 16-03-22 | 09:08 | 11

Er zitten ook veel marine eenheden in Mariupol.

Acidstain | 16-03-22 | 10:06
-weggejorist-
Rennieflox | 16-03-22 | 10:27

@Theodorus.Goldbach | 16-03-22 | 09:44:
Auw. Pijnlijk. Mag hopen dat dat zijn weg naar de Russische tv vindt, linksom of rechtsom. Elke dag dat Putler er nog zit brengt meet beschietingen en burgerdoden.

Graaisnaaiert | 16-03-22 | 12:41
▼ 8 antwoorden verborgen

@KeesBruin | 16-03-22 | 09:00: Het probleem is dat Putler niet alleen zal gaan verliezen.

Tijdens de tweede Tsjetsjeense oorlog (zegmaar de introductie oorlog van Putler) had hij ook al vergaande plannen om zowel chemische alsook tactische kernwapens in te zetten toen het niet zo goed ging.

litebyte | 16-03-22 | 09:07 | 1

Ja, het is een totaal gewetenloze schurk, dus je kunt van alles van hem verwachten. Laten we hopen dat uiteindelijk het pragmatisme het in zijn hoofd nog weet te winnen van allerlei debiele, nationalistische aanvechtingen.

KeesBruin | 16-03-22 | 11:59

Ok ik lees nu al 21 dagen over de mislukte aanval van Rusland. Al 21 dagen over terugtrekkende troepen vanwege het heldhaftige verzet van de Oekraïners. Vraagje. 21 dagen? De Israëlis hadden er 4 dagen voor nodig. Ok 4 en een half. Dus wat hebben de Oekraïners nodig? NAVO lidmaatschap? EU inlijving? Al 21 dagen horen we dat ze eigenlijk aan de winnende hand zijn. De slappe, weekdieren die ze Russen noemen hebben een gefaalde invatie gedaan. Doordat ze met voertuigen zonder benzine de straatnaamborden niet konden lezen.

Dus: wanneer gaan mensen eens beseffen dat de grootste oorlog die hier gevoerd word, de media propaganda is?

peterdh | 16-03-22 | 09:04 | 13

Het is een mega afgang voor de Russen, zoals deze oorlog gaat. Vanaf nu hoeven we nooit meer bang te zijn dat hun tanks zomaar in Warschau zullen staan, en al helemaal niet aan de Rijn.

Beste_Landgenoten | 16-03-22 | 09:29
▼ 10 antwoorden verborgen

Het is toch vreemd dat mensen die nationalistisch-trots willen zijn op Rusland de enorme potentie voor welvaart weten te misbruiken en het land steeds omlaag laten trekken door corruptie en graaiende oligarchen en criminaliteit

Menig land zou wensen de middelen en mogelijkheden te hebben die Rusland heeft. Maar een kleine machts-elite die alleen aan zichzelf denkt weet het te verpesten.

Als we iets moeten leren als mensheid is dat we psychopaten niet de leiding meer moeten geven. Ook niet als ze op 'een sterke man' lijken.

AdvocatusDiaboli | 16-03-22 | 09:03 | 2

Zo triest, wat heeft Putler met Rusland gedaan tussen 2000 en 2020?? En wat is er gebeurd tussen 1950 en 1970 in Nederland, nogal een verschil... Putler kan nog wat leren van onze "gaysociety".

Kane | 16-03-22 | 09:23

De potenties van een land als Rusland zijn zeer groot: een enorm groot land, volop grondstoffen, een fors bevolkingsaantal. Maar wat er in potentie inzit, wordt nooit gerealiseerd. Door corruptie, waardeloze leiders, in een schier eindeloze processie, en een intussen tamelijk fatalistische bevolking.
Stel je voor dat datzelfde gebied bewoond zou worden door, pakweg, Japanners. Ik heb wel een vermoeden hoe het er dan voor zou staan.
Ten overvloede: ik heb niets tegen Russische mensen, maar ik constateer gewoon een vrij triest feit over Rusland. Het land zou er zo ongelofelijk veel beter voor kunnen staan.

KeesBruin | 16-03-22 | 11:58
-weggejorist-
StofStik | 16-03-22 | 09:00 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

Las zojuist dat veel Russische eenheden inmiddels zonder munitie zitten. Als dat waar is, zou het erg leuk zijn, natuurlijk.
I.i.g. zitten de Russen intussen aardig in de shit.

KeesBruin | 16-03-22 | 08:57 | 11

@Plaktong | 16-03-22 | 09:20: Het gaat er niet om, hoeveel munitie ze 'ergens' in Rusland hebben liggen, maar hoeveel die vechtende troepen tot hun beschikking hebben. Logistiek, weet je wel?

KeesBruin | 16-03-22 | 11:53

@KeesBruin | 16-03-22 | 11:53: Qua logistiek hebben ze zich aardig verslikt. Ze dachten werkelijk dat ze na een paar dagen hun doel bereikt zouden hebben en dat heel Oekraïne zich zou hebben overgegeven.

Gomezlopez | 16-03-22 | 15:42
▼ 8 antwoorden verborgen

@Leptob | 16-03-22 | 08:41

Knul, het probleem is dat het hele 'niet lid worden van de NATO' niets meer is dan een excuus voor de invasie, evenals het zogenaamd beschermen van de Krim en het de-nazifiseren.

Putler zal hoe dan ook een extra deel van Ukraine blijvend bezet willen houden (mogelijk de hele kuststrook tussen Odessa en Dombas regio, dat is best wel complex als je daar als Ukraine over moet onderhandelen. Zeker ook om dat Putler daarnaast totaal niet te vertrouwen is asl het gaat om afspraken, beloftes en toezeggingen... zie de 'oefeningen' voor 24 feb...

Daarnaast zal het westen grotendeels vast blijven houden aan alle sancties totdat Puttler danwel opgerot of dood is.

Einde aan de oorlog? Dat is alleen als Putler er niet meer toedoet.

litebyte | 16-03-22 | 08:56 | 12

@Der Schnitzeljäger | 16-03-22 | 09:28:
Ik lees dat uzelf meerdere malen "ome Wlad" schrijft. Hoe moet ik dat duiden?

WasHetMaarMakkelijk | 16-03-22 | 09:43

@litebyte | 16-03-22 | 09:14: Klopt. Maar je neemt niet een land in je organisatie op wat al in oorlog is. Ze zouden er verstandig aan doen om na de gevechtshandelingen direct lid te worden via een versnelde procedure.

Gomezlopez | 16-03-22 | 15:45
▼ 9 antwoorden verborgen

Op de 1 mei-parade zullen we zien wat Rusland nog over heeft.

BrutusBosch | 16-03-22 | 08:51 | 7

BrutusBosch | 16-03-22 | 08:51

Dan worden de film requisiten weer opgepoetst.
Karton en hout op een UAZ onderstel, en doen alsof het een superieure kruisraket is. Er komt toch niemand dichtbij, en de soldaat die zijn mond voorbijpraat is dood en zijn familie ook.

der_feldwebel | 16-03-22 | 10:51

@Bad - Casey | 16-03-22 | 09:03:
U bent wel een hele bange man he.

Graaisnaaiert | 16-03-22 | 12:37

@Graaisnaaiert | 16-03-22 | 12:37:
Categorie: laat Stalin / Hitler / Kim Il Sung maar zitten want wie weet komt er nog wat ergers voor in de plaats. Mijn hemel.

Graaisnaaiert | 16-03-22 | 12:38
▼ 4 antwoorden verborgen

Volgens de Britten heeft het Russische opperbevel "geen zin in manoeuvres in open terrein". Oftewel: mijnenvelden.

Wie niet sterk is moet gemeen zijn.

Hetkanverkeren | 16-03-22 | 08:50

Maar het probleem meneer dat blijft.
Je mag hopen dat hun Russisch-Orthodoxe geloofsgeweten gaat knagen. Want ze weten dat ze liegen.

Oekraïne 's VN-ambassadeur tegen zijn Russische tegenhanger aan het einde van de vergadering van de VN-Veiligheidsraad: "Er is geen vagevuur voor oorlogsmisdadigers. Ze gaan regelrecht naar de hel, ambassadeur.”

AdvocatusDiaboli | 16-03-22 | 08:45 | 5

De kerk - oftewel geinstitutioneerd geloof - zeker de Russische is niets meer dan een machtsmiddel -net als de mafia een tool om gebruik van te maken.

litebyte | 16-03-22 | 08:59

@litebyte | 16-03-22 | 08:59: inderdaad en dan biechten,schenking aan de kerk en de pastoor belooft je de hemel

Therrie | 16-03-22 | 11:28

@litebyte | 16-03-22 | 08:59: Poetin schijnt ook lid van die kerk te zijn, en een heuse biechtvader te hebben. Kun je nagaan! Poetin is net zo christelijk als de eerste de beste straatsteen!

KeesBruin | 16-03-22 | 11:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Duidelijk dat de Russen dikke problemen hebben gezien hun gematigde opstelling in de onderhandelingen.

TheGermans | 16-03-22 | 08:43

Toen ik vanochtend het nieuws doornam kreeg ik de indruk dat het allemaal zo ingewikkeld niet meer is. Zoiets van als Zelensky een handtekening zet onder dat de belofte dat Oekraine geen lid van de NAVO wordt dan is het grootste leed geleden. Zelensky ziet zelfs in dat het NAVO lidmaatschap er niet in zit. Nou, zet dan gewoon die handtekening. Klaar. Ik zal het wel te simpel zien.

Leptob | 16-03-22 | 08:41 | 16

@Der Schnitzeljäger | 16-03-22 | 08:56:
Het inderdaad een geschiedenis van onder de knoet zitten.
Zolang de Russen geen democratie willen maar onvolwassen willen blijven blijven ze overmeesterd worden.
Arme bevolking.

AdvocatusDiaboli | 16-03-22 | 09:11

@SuzukiSwift | 16-03-22 | 09:05:
Wat een tergend domme analyse. Het gaat Rusland niet om het NAVO-lidmaatschap, het gaat hen om het repareren van de "historische fout" van het bestaan van Oekraïne. Oekraïne moest in zijn geheel terug in de Russische moederschoot (aldus het paranoïde brein van Poetin die al 2 jaar in een bunker zit). Zoals Poetin in zijn langste speech beschreef (bron: www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/52900...) en daarna bevestigde door het uitgelekte overwinnings-krantenstuk (bron: www.bbc.com/news/technology-60562240).

Waarom luister je wel naar Poetin van 5 jaar geleden maar niet naar Poetin van nu? Omdat je een tegendraadse kneus bent met tegendraadsheid als grote doel.

De Eierbal | 16-03-22 | 09:14
▼ 13 antwoorden verborgen

Hoop echt dat deze ellende snel stopt.

Bad - Casey | 16-03-22 | 08:37 | 2

Beide kanten weten dat als het op straatgevechten in Kiev en voorsteden aankomt beide partijen zeer zware verliezen zullen lijden. Dus ik hoop dat er voor die tijd een akkoord komt. Maar het ego van ome Wlad kennende ....

Der Schnitzeljäger | 16-03-22 | 08:40

@Der Schnitzeljäger | 16-03-22 | 08:40,
Mee eens.
Straatgevechten, das de grootste nachtmerrie voor elke Generaal en Militair.
Het Westen heeft hier ook deels schuld aan ( 2014 ), valse beloftes naar Oekrainie, de Russen narren.
Mij gaat het erom, dit dient te stoppen.

Bad - Casey | 16-03-22 | 08:44

1 na het laatste filmpje, hij zet nog zijn knipperlichten aan om rechts af te slaan ?!

Bad - Casey | 16-03-22 | 08:36

Die pantservoertuigen in de bovenste video met die 'V's erop dat is toch russisch ?

Der Schnitzeljäger | 16-03-22 | 08:36 | 1

Effe opgezocht:
She tells Fortune that the letter V is also widely used on the tanks. The Russian Defense Ministry issued a statement on March 3, noting that Z stood for Za pobedu, or “For victory,” while V stood for Sila v pravde, or “Our strength is in truth.”

Der Schnitzeljäger | 16-03-22 | 08:37

De Russen raken wel erg veel materieel kwijt als je de berichten allemaal volgt (en ze kloppen enigszins). En dan ook nog maar voor een maand aan raketten en bommen op voorraad.

_pacman_ | 16-03-22 | 08:34 | 17

@Capt. Iglo | 16-03-22 | 10:55: Zo is het!
Hier nog zo'n hoopgevend bericht in de T. zojuist: Russische opmars stokt en Oekraïne gaat full force in de tegenaanval!
www.telegraaf.nl/nieuws/567746919/rus...

Aristotalloss | 16-03-22 | 11:26

@Bad - Casey | 16-03-22 | 10:40:
Klopt, maar de mythe dat Rusland onverslaanbaar zou zijn, is dus niet waar..

bakkerst | 16-03-22 | 11:33
▼ 14 antwoorden verborgen

Weet niet echt of dat 2e filmpje zo handig ( om daar een beetje met een drone te gaan filmen ) is ?!

Bad - Casey | 16-03-22 | 08:32

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen