Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Realiteit in 2014, waarheid in 2016, nog steeds waar in 2022: Oekraïne is niet onze oorlog

GeenPeil told you so, Sjoerd Sjoerdsma

Een handjevol mensen die boe roepen naar Mercedessen met Russische diplomaten bij hun ambassade. F1-coureurs die tijdens testdagen in zonnig Barcelona de vraag krijgen of ze wel of niet in Rusland willen racen (Sochi staat pas eind september op de kalender). Een pleidooi aan de KNVB om een minuut stilte te houden bij alle amateurwedstrijden, een voetbalfinale die verplaatst wordt van Sint Petersburg naar Parijs en een Radio 1 nieuwsquiz met allemaal argeloze inhaakvragen over de situatie in Oekraïne: "Hoeveel procent van de banken zal volgens Ursula von der Leyen getroffen worden door de SWIFT-sanctie?" - "...Eeehhh.."

Stuk voor stuk indicatoren van onze naïviteit over oorlog. Onze onbekendheid er mee, de vervreemding van fysieke gevechten op een bloederig strijdtoneel. De absurditeit van een pantservoertuig dat een burgerbolide plet, de raketten die regenen op schijnbaar willekeurige doelwitten, laag over knallende jachtvliegtuigen, een mortiergranaat die plotseling uit de straatstenen steekt en omstanders hun noodlot bespaart door niet te exploderen. Het is onwerkelijk, bij vlagen hallucinant en we willen de bloederige details ook eigenlijk helemaal niet kennen. De AVRO die Rusland uit het Songfestival wil zetten, dát is hier een ANP Persalarm.

Tegelijkertijd wordt er een permanent appèl gedaan op onze solidariteit met de Oekraïeners. Wie niet onvoorwaardelijk tegen Poetin predikt, is zijn vriend, waterdrager en agendavoerder. In de voorste loopgraven van het opinielandschap staat iedereen en z'n Sjoerd Sjoerdsma op scherp, sociale media zijn in verhoogde staat van morele paraatheid en in tegenstelling tot Rusland is Oekraïne plotseling een bakermat van beschaving en een baken van democratie - alsof de twee landen niet tezamen in broederschap verbonden zijn door ideologie, oligarchie en overige restanten van communistisch conservatisme. Oekraïne is qua waarden ongeveer net zo Europees als Albanië of Syrië: sommige mensen willen heus wel, maar andere, veel grotere krachten maken uiteindelijk de dienst uit.

Weet u nog hoe Natuurlijk weet u nog hoe Guy Verhofstadt en Hans van Baalen op 20 februari 2014 op het Maidanplein de inwoners van Kiev beloofden dat het westen in het algemeen en de Europese Unie in het bijzonder vierkant achter hun strijd voor soevereiniteit stonden. Nota bene Petro Poroshenko, de toenmalige pro-westerse oligarch van dienst, was ontstemd over die opruiende actie van de Europarlementariërs. Zelfs Rob de Wijk - bepaald geen vriend van ons referendum-initiatief - vond Guy & Hans twee domme eikels, die Poetin in de kaart speelden. Helaas (of gelukkig) kan Hans van Baalen niet meer zien hoe zijn vette worst voorhoudende voorwerk nu uiteindelijk tot het huidige bloederige vuurwerk leidt.

In de zomer van 2015 ging het GeenPeil-initiatief voor een raadgevend referendum niet primair over het Associatieverdrag met Oekraïne. Het ging over (of: had moeten gaan over) hoe de Europese Unie doordendert uit eigenbelang, met te weinig democratische verantwoording naar, of rekenschap voor het belang van individuele burgers in de Unie. Maar het verdrag met Oekraïne was wel een valide haakje voor zo'n referendum, omdat inmenging in de (geo)politieke situatie van dat land heel wat meer behelst dan een krabbel onder een handelsverdrag waar wat lieve woordjes over vrij verkeer en schetsen van toekomstige eenheidsdromen in staan opgetekend. De EU mengde zich hier openlijk in een aloude NAVO/Rusland-dialectiek waarin woorden altijd het risico dragen om zich te vertalen naar wapengekletter.

Nederlandse kiezers voelden feilloos aan dat het opdringen van een associatieverdrag met een corrupt land aan de rand van de berenkuil een gesubsidieerde hobby was van een progressieve elite die zichzelf uitermate weldenkend en verheven acht, maar waarbij de kritische burger aan zijn water voelde dat er geen eer aan te behalen viel (maar waar ze wel de rekening voor gepresenteerd konden krijgen).

Voorwaar: niet alleen stemde tweederde van het Nederlandse electoraat op 6 april 2016 ferm NEEN tegen dat Associatieverdrag, het referendum bewees ook dat de EU een technocratisch luchtkasteel van navelstarende idealen is: de kiezer werd afgekocht met een "inlegvelletje" waarin expliciet stond dat Oekraïne niet tot de EU zou toetreden en dat er geen militaire inmengingen plaats zouden hebben. Brussel bevestigde daarmee dat het wél z'n "democratische" en "progressieve" weerhaken in het Oekraïense grondgebied wilde slaan, maar dat de buren van Poetin zélf zouden moeten zorgen dat ze de Russische beer niet wakker maken - want dan staan ze er mooi alleen voor. Namens Oekraïne sprak Poroshenko herhaaldelijk de wens uit om zijn land in het NAVO-bondgenootschap onder te brengen, maar ook de westerse verdragsorganisatie (opgericht als alliantie tégen de Sovjetstaten in het Warschau Pact) liet Kiev bungelen.

Social

Een jaar geleden werd Donald Trump - waar je veel over kunt zeggen maar niet dat hij de taal van autocraten niet sprak - opgevolgd door een seniele oude man die, zo hij überhaupt iets uitstraalt, de perfecte verbeelding is van het broos en week geworden westen dat degenereert waar je bij staat, maar nog altijd met stramme vinger oostwaarts priemt om het Kremlin van al het aardse kwaad te betichten. (Als je ooit het argument "te veel oude witte mannen in oude witte instituten" rechtmatig wilt maken, is het wel op het snijvlak van geopolitiek en generaals.) Poetin, de ouwe beer met het rancuneuze humeur, ruikt een opening in Oekraïne en heeft zijn kans gegrepen. Het past niet om over de rug van allemaal dode burgers 'zie je wel' te zeggen, maar we zagen al menig nee-stemmer zuchten de afgelopen dagen en weken.

Een stukje papier met "Wij zijn je vriend" er op is van nul en generlei waarde als je niet, zoals Wierd Duk hieronder helder en terecht betoogt (luister ook zijn laatste podcast), bereid bent om militaire macht en troepen te sturen om die vriendschap kracht bij te zetten. Nu zitten we opgescheept met pushberichten over de basketbalbond die een potje tegen Rusland in Almere aflast, de FIA die Sochi van de racekalender haalt en hoe de waterschappen de contracten met Gazprom willen verscheuren. De nee-stemmer krijgt de verhoogde energierekening en betaalt de prijs aan de pomp. Alle andere kiezers en belastingbetalers trouwens ook. Maar boven alles zijn de burgers van Oekraïne acht jaar na de valse beloftes van Verhofstadt aan hun lot overgelaten en lacht de rancuneuze tsaar Poetin als laatste omdat wij niet weten waar en wanneer hij zijn legers een halt zal toeroepen. Maar dat laatste mag je niet zeggen, want dan ben je een "Putinversteher." Nou, dat waren we in 2016 ook al volgens de "Ruslandkenners" en Han ten Broeke, dus dat riedeltje nemen we dan maar voor lief: het westen heeft de verkeerde beer op het verkeerde moment op de verkeerde manier gekieteld. En nu is het huilen geblazen. Laten we niet doen alsof verplichte morele verontwaardiging daar iets aan verandert.

Verhofstadt is erger dan Poetin change our mind

Social

Samenvatting van bovenstaande:

Reaguursels

Inloggen

Eloquent as ever, Russel Brand gaat goed los over hypocrisie en moralistische klont boter op het hoofd:
youtu.be/595Esg6Mz0U

kapoerewiet | 25-02-22 | 20:38

Herinner nog de meer dan duizend GeenPeil flyers die ik op een vrije middag heb rondgebracht.
Helaas heeft de Nederlandse politiek er niets mee gedaan net als veel andere burger iniatieven.
Woon al enkele jaren nu dicht bij Rusland en begrijp nu dat Nederland geen enkele invloed zal hebben wat er zich hier afspeelt.
Als ik zakenpartners en vrienden vertel dat Nederland vol zit met putin fanboys is men verrast.
Men is hier al meer dan honderd jaar van alle kanten aangevallen en bezet.
Steun was er vrijwel nooit van buitenaf daarom was men dolblij met de Nato.
Straatarm dat men was na meer dat veertig jaar bezetting door de Russen.
Gelukkig geeft de laatste toespraak van stoltenberg wat hoop hier in de Baltische staten.

polderaar | 25-02-22 | 20:20 | 1

Waar woon je, als ik vragen mag?

The-loopy-cowboy | 25-02-22 | 20:55

Boedapest 1956. Praag 1968. Smeekten om hulp. Tegen het Communistische beest. Kregen ze niet. Was ook nooit aan ze beloofd. Mochten gewoon de moord steken. Want Jalta. Triest genoeg. De EU, bij monde van dat rottetandenbekkie en die ViezeVetteVVD-er heeft verwachtingen gewekt. Die het nooit kon waarmaken. Ik weet niet wat erger is.

janoesj | 25-02-22 | 20:08

Rusland mág helemaal de ukrainien niet in zonder geldige PCR test, volgens de EU.

echtpaul | 25-02-22 | 20:05

Volgens mij is een oorlog doorgaans bloedig, niet bloederig.

Wiebenick | 25-02-22 | 20:00

Alles weer business as usual, dikgroene beurzen, olieprijs omlaag, gasprijs weer flink omlaag ten opzichte van gisteren.

Blijkbaar went het snel zo'n oorlog.

Wattman | 25-02-22 | 19:58 | 2

Dat volk op die beurzen is een beetje kierewieri, die doen vaak maar wat. Kan zo weer omslaan.

KeesBruin | 25-02-22 | 20:20

edit

Grachus | 25-02-22 | 20:57

Dat inlegvel ging niet over militaire inmenging maar over dat militaire hulp niet verplicht zou zijn.

Nou is dat nooit zo dus waar gaat hem om en bovendien sluit het vrijwillige hulp niet uit.

Beste_Landgenoten | 25-02-22 | 19:40 | 2

Klopt dat inlegvelletje is gewoon misleiding. Zoek maar eens op YouTube wat Pieter er toen over zei/vroeg.

NLgaatnaardeklote | 25-02-22 | 19:57

Je mist met opzet het punt BL. Dat inlegvelletje maakte het wel mogelijk om Oekraïne verder het "primrose path" op te leiden. Dat is nou juist de kern van het betoog, we hebben valse illusies gewekt waar die arme Oekraïners nu in bloed voor betalen. Gaaf man, Risk spelen in real life.

Gen. Maximus | 25-02-22 | 20:52

Een familie lid met hoge positie bij ESA die onderhandelt met de Russen zegt dat dat niet gebeurt.. gewoon blijven samenwerken om dat tot een goed einde te brengen.. Juist dat kenmerkt de fundamentele ruimte wetenschap...

Smoelensmid | 25-02-22 | 19:54

Goed stuk.

Vooral social media is het vergif van deze tijd. De wereld wordt een broeinest met vreselijke beelden, maar ook de meest uit eenlopende aannames, speculaties en verhalen. Door die media die helemaal verweven zit in dit hele conflict, kan het eigenlijk enkel verkeerd gaan ipv sussen.

Uiteindelijk denk ik dat op dit moment overgave van ukraine het beste is. Die mensen vechten als leeuwen, maar uiteindelijk trekken ze tegen een veel groter leger wat eigenlijk carte blanche krijgt van de west van de wereld toch aan t kortste eindje.

Een goede oplossing is er in dit drama niet meer, maar dat is uiteindelijk de enige juiste. Het alternatief, dat dit op een wereldoorlog uitdraait waarin we allemaal betrokken raken.

Dan is corona een tijd waar je snel naar terugverlangt.

JDMslut | 25-02-22 | 19:21

Monty Python
Life of Brian
For he's a jolly good fellow

Dat is de steun van het Westen aan de Oekraïne.
Ze mogen het nu verder alleen uitzoeken op het slagveld.
(eerder gezegd hier)

MagnificentRon | 25-02-22 | 19:19

'We waren naïef' is een veel gehoorde uitspraak de laatste dagen. Ik hoop dat men voor eigen parachie spreekt en niet namens iedereen. Daar mag men best voor afgerekend worden. Immers zij worden betaald om het juiste te doen. Daarbij komt dan gelijk de vraag op of dat ook voor de ongebreidelde asiel aanvragen geldt. Meermaals is gebleken dat daar niet altijd de beste bedoelingen bij zitten

Mark van Leeuwen | 25-02-22 | 19:17 | 3

We hebben het al druk zat met het opvangen van Marokkanen, Algerijnen, Syriërs, Turken, Ethiopiërs, Etc etc.

echtpaul | 25-02-22 | 20:08

Ik ga er vanuit dat Visegrad gevluchte Oekrainers opneemt, ze zitten namelijk in hetzelfde schuitje en ze zien zichzelf als broedervolken met een gemeenschappelijke vijand namelijk Rusland ( en de Saraceen ).
Dit is geen moslims, hoe cru het ook klinkt, ze willen daar geen moslims ( of Afrikanen ) opnemen. Dit zijn blanke, Christelijke vluchtelingen, ga er vanuit dat die daar welkom zijn. En zo nee, dan moeten we daar als EU toch maar eens over gaan babbelen als Poetin tussen 6 plankjes ligt, want dit kan natuurlijk niet. Wij ( Engeland, Duitsland Nederland, Belgie en Frankrijk ) zijn geen Hotel Baardmania voor de rest van de EU. Opvang doe je of gelijkwaardig over de EU of ieder land bepaalt zelf ( en wat mij betreft is dat het 2e ). Meer smaken zijn er niet.

Graaisnaaiert | 25-02-22 | 20:09

@Graaisnaaiert | 25-02-22 | 20:09:
En ja, ik weet, Engeland is geen EU meer maar nog steeds willen Baardmannen an Afrikanen via de EU naar het VK, dit even ter verduidelijking.

Graaisnaaiert | 25-02-22 | 20:11

Ik zou geopolitieke duiding aan de grote jongens overlaten… Het ging al helemaal mis met het China-stukkie, en nu krijgen we dit. Het ‘Is Poetin een lul?’-topic, een GeenStijl equivalent van een brug in het blauwgeel, is meer het richting het maximaal haalbare niveau.

Komjehiervaker | 25-02-22 | 19:08 | 1

Proest. Noem eens zo'n grote geopolitieke duider dan?

Gen. Maximus | 25-02-22 | 20:55
-weggejorist-
Analia von Solmsch | 25-02-22 | 19:06

Het is niet onze oorlog, maar we zijn wel het slaafje van de EU en de VS. Als de VS zegt dat we Rusland moeten aanpakken, dan gaat de EU en NL daaraan gehoorzamen.

Argo182 | 25-02-22 | 18:53 | 2

Lulkoek. Onze regering loopt op eieren. In mijn omgeving hoor ik zelfs de braafste pacifist momelen dat het misschien wel het beste zou zijn als Poetin, ehm, "iets" zou overkomen.
En op een paar Poetintrollen en complotmarmotten na hier is de algemene tendens toch dat we veel harder moeten optreden tegen het Rusland van Poetin. Herbewapenen, de oostgrens versterken, versneld de navo uitbreiden met Zweden en Finland, ja, zelfs met Oekraine, een complete handelsboycott en dan maar de kolenmijnen open, dat soort dingen.
Verstandig Nederland heeft gekozen, de politiek moet nog overleggen maar ik lees massale steun Nederlandbreed voor knalharde sancties, ja, zelfs actie tegen die psychopaat en zijn omgeving.

Graaisnaaiert | 25-02-22 | 20:05

Indeed. Waarom hebben we deze spanning met Rusland? Het is niet alsof we duidelijke tegengestelde belangen hebben, afgezien van relatieve militaire macht. Het lijkt me dat VS de drijvende kracht hier is. Die weten hun conflicten ver van zich vandaan te houden en zijn strategisch gezien behoorlijk agressief.

Zosima | 25-02-22 | 20:45

Poetin heeft in vergelijk met een aantal jaren terug toen hij nog fit te paard zat en in de rivier zwom , op de laatste verschijningen een prednison plofkop gekregen, zal mij niet verbazen als ie in zijn reserve tijd opereert en werkt aan zijn eeuwige Tsar van Groot Rusland imago, voordat ie de pijp aan maarten geeft..

Smoelensmid | 25-02-22 | 18:51 | 2

Oefenen met Oekraïne en daarna de rest van zijn droom verwezenlijken.

Hij is dan toch in de buurt.

Wattman | 25-02-22 | 19:21

Van Baalen en Verhofstadt zijn/waren pathetische mafkikkers. Maar wat te denken van de Europese Unie waar ze zo fanatiek propaganda voor maakten en die zo veel verwachtingen heeft gewekt bij de Oekraïners? Die is zich nog steeds aan het afvragen of ze niet een keer moet gaan vergaderen over het vraagstuk of ze Rusland niet eens een keer sancties moet gaan opleggen. Maar dan natuurlijk niet Rusland uitsluiten van het internationale betalingsverkeer, stel je voor!
Wat heb je aan zo'n club? Geen zak. Dus wat moeten we doen als pinautomaat van die waardeloze club? Eruit stappen, Nexit!

MAD1950 | 25-02-22 | 18:48

Wat gebeurt er eigenlijk als je in het wild een berenjong van haar moeder probeert te stelen?

Teluitjewinst | 25-02-22 | 18:47 | 3

Dan gaat ze je sancties op leggen, dat lijkt me duidelijk

Mark van Leeuwen | 25-02-22 | 19:08

Hoe hard kan je lopen?

eentweehuppekee | 25-02-22 | 19:12

@Mark van Leeuwen | 25-02-22 | 19:08: laat me raden U bent Dom teur.

likdoorn | 25-02-22 | 19:19

Iedereen met een beetje kennis van Rusland, de Russische politiek, de Russische mentaliteit, Putin en de onmogelijke bevolkingssamenstelling van Ukraïnië wist dat het optreden van van Baalen (de duivel hebbe zijn ziel) en Verhofstad als een regelrechte oorlogsverklaring werd opgevat en op enig moment gewroken zou worden. Dat mijn beste landgenoten daar pas sinds een weekje achter zijn, is uitermate droevig te noemen. De West-Europese politiek is, sinds zij in de jaren negentig van rationeel naar hysterisch emotioneel handelen is overgestapt, totaal onmachtig om dingen op waarde te schatten en zich in anderen in te leven. Naast de invloed van Amerikaanse haviken natuurlijk.

Grachus | 25-02-22 | 18:40

Wat ik zo bijzonder vind, is dat er nu ineens zoveel Oekraïnespecialisten zijn. Mooi man. Eerst waren ze covid-, corona- en mondkapspecialist, viroloog, epidemioloog... en in één keer BAM weten ze alles van dit conflict. Heerlijk,

kriebeltjes | 25-02-22 | 18:40 | 1

Nou, is er i.i.g. iemand blij met de tegels hier.

KeesBruin | 25-02-22 | 20:23

Lamme excuses, dat is allemaal geen reden om een oorlog te starten. Putin vervalt in khadaffi seniliteit, de man is een waanzinnige has been, ware het niet dat de rest van de wereld gecastreerd is door links

3Xniks | 25-02-22 | 18:39

Verhofstadt en van Baalen hebben dus uiteindelijk wel gelijk gekregen. Poetin is een gevaarlijke gek. We hadden beter kunnen luisteren.

panthoseen | 25-02-22 | 18:38

Eigenlijk ook wel triest voor de gewone Rus - die niks met de oorlog te maken heeft - die wordt gestraft door al die boycots zoals song festival, F1, voetbal, etc etc. Allemaal verliezers.

pane | 25-02-22 | 18:20 | 2

Voor een songfestival boycot zou ik zelfs België nog voor willen invallen.

N3uk33nd | 25-02-22 | 18:32

Wat te denken van het idee dat de EU zoveel belastinggeld uitdeelt aan Ukraine om ze binnen te hengelen.
Maar veel reaguurders hebben dit met liefde gedaan.

likdoorn | 25-02-22 | 19:24

Waarom werden die scherpschuttergeweren door Ollongren aan het Oekraiense leger geschonken? Omdat ze nieuwe gaan kopen in Israel tweakers.net/nieuws/193674/nederlands...

Eeuwig..Op..Vakantie | 25-02-22 | 18:19 | 5

@spamzuiger | 25-02-22 | 19:15: zat ze op een zeker moment van de maand met haar vingers in haar kruis? Voor de rest kan ik me bij haar bloed + handen eigenlijk niks voorstellen.

Spie | 25-02-22 | 19:40

@Uw Verzekeringsadvis | 25-02-22 | 19:07:
Die beelden van een tank die opzettelijk over die personenauto heenreed of die grenswachten op dat eiland die na hun "donder op" kapotgeschoten werden gaan - als ze in Oekraine zichbaar zijn - het doodsvonnis worden voor veel Russische soldaten. Ik voorspel je een hoop Leidsepleibntjes daar in Kiev en omstreken. Burgers laat je in een oorlog met rust. Zo niet, kun je beter 8 paar ogen hebben want je bent eraan op een onbewaakt ogenblik.

Graaisnaaiert | 25-02-22 | 20:00

Ik lees net dat die wapens over een maandje of 3 a 4 wel aankomen. Moewha haha

echtpaul | 25-02-22 | 20:12
▼ 2 antwoorden verborgen

Degene die meent dat Rusland zich door een opdringerig EU de mond laat snoeren of het laat toestaan dat het in zijn achtertuin komt rotzooien heeft de historie niet begrepen. Anderen zijn de EU reeds voorgegaan en hebben de prijs betaald. Landjepik spelen met landen die grenzen aan de strategisch belangrijke Zwarte Zee zullen nimmer zonder slag of stoot de belangen van Rusland aldaar aantasten. En als de EU ook Turkije erbij wil hebben, waardoor ze aan de overzijde van de Zwarte Zee zich kunnen 'ontfermen' over Armenië, Georgië en Azerbeidzjan, is de volgende sollicitatie naar conflict en oorlog. Rusland heeft recht op verdedigbare belangen en grenzen, dus laat ze maar komen.

Broadsquire | 25-02-22 | 18:19 | 6

@Dandruff | 25-02-22 | 18:27: Oekraïne is veel te veel verweven met Rusland om het achtertuin te noemen. Families die in beide landen wonen, economische bedrijvigheid in de grensregio etc. Qua grenzen verschilt het in Ukraïne niet veel met Afrika na de kolonisatie. Feitelijk zijn het willekeurige lijntjes voor een administratief-bestuurlijke aangelegenheden. Georgië is wel achtertuin. Zolang de Amerikanen daar geen bases hebben, zal Rusland Georgie ook niet militair onder de voet lopen. Natuurlijk proberen ze via 'sleazy' maniertjes invloed te verwerven, ze zullen daarvoor echter geen grootschalig militair avontuur ingaan. Hetgeen ook geldt voor alle Oost-Europese staten en Finland en Zweden zoals sommige hysterici beweren. Lachwekkend.

Grachus | 25-02-22 | 18:56

@Eeuwig.. Op.. Vakantie | 25-02-22 | 18:41: Georgië een notoire lastpost??? Verklaar u nader.

Grachus | 25-02-22 | 18:57

@Grachus | 25-02-22 | 18:57: nou, bijvoorbeeld dat ze onverhoeds een aanval openden op een groep Russische peacekeepers. Dat schoot bij de Russen enigszins in het verkeerde keelgat en dat hebben ze even duidelijk gemaakt. Dat begreep men op de een of andere manier niet helemaal tijdens de olympische winterspelen van Sochi, waarna Rusland dat na 8 jaar soebatten momenteel even rechtzet. Of bedoel je wat anders?

Spie | 25-02-22 | 19:45
▼ 3 antwoorden verborgen

Hear hear!Ik had het niet beter kunnen verwoorden.
Hoewel ik geen overall fan van de man ben, vind ik dat Wilders de beste reactie had op de actuele situatie. Enerzijds keurde hij de Russische invasie ondubbelzinnig af maar anderzijds wees hij ook op het provocatieve optreden van de Navo en de EU.
Het stoort mij mateloos dat in de 99% van de analyses met geen woord gerept wordt over het gedonder rond het associatieverdrag.
Hiermee zeg ik niet dat Oekraïne deze oorlog verdient. Integendeel!
Het zou wel een hoop ellende schelen indien wij (het Westen) ons niet overal mee bemoeien.

Amsterdamsko | 25-02-22 | 18:17 | 7

Je hoort ook niets in de media over de ophitserij van Van Baarle (vvd) en die malloot Verhofstadt.
Oekraïne opjutten (zoals trump wordt verweten bij het Capitool) en vervolgens de democratie om zeep te helpen, een coup te plegen en alle belangen&posities in te nemen en daarmee voorsorteren op toetreding tot de EU (waarde stijging). Wat al begonnen is met voordelig toegang te geven tot de Europese markt.
En het komt Amerika wel goed uit als deze daar (bij de zwarte zee) wat materieel kan "stallen". Zoals raket signaleer en afweersysteem.

boerk | 25-02-22 | 19:19

Ik snap wel wat je bedoelt. Eens hadden we een referendum dat we Ukraine niet bij de EU wilden. Wil ook geen oorlog, oorlogen zijn verschrikkelijk, maar vergeet niet waarom we allemaal stemden tegen het referendum.

gato | 25-02-22 | 19:28

@gato | 25-02-22 | 19:28: Overigens het referendum dat ertoe leidde dat het referendum afgeschaft werd! Toch ben ik van mening dat over geopolitieke kwesties niet via referenda moeten worden besloten. Ik denk dat dit te ver van de belevingswereld van de gemiddelde burger af staat. Al was hier wellicht wel een verstandige keuze uitgekomen.

Zosima | 25-02-22 | 20:57
▼ 4 antwoorden verborgen

Hebben ze in Oekraïne eigenlijk nog steeds plastic rietjes?

Arjan9401 | 25-02-22 | 18:13

Geloof het of niet, Timmermans presteerde bij Jinek gisteren in zijn verhaal over de inval van Rusland het -i kid you not- toch nog over klimaat en permafrost te praten, de oorlog verveelde hem blijkbaar alweer. Even je paradepaardje thuislaten for fucks sake. Het wordt nog erger: paar dagen eerder zei diezelfde bourgondische toegeruste meneer juist dat klimaat de reden was dat Rusland niet zou binnen vallen maar de dreiging slechts afleiding was, en nu hij er 100% naast zat was het opeens de reden dat ze het juist wel deden, eh? Je moet maar durven.

een_mike | 25-02-22 | 18:11 | 4

Viel mij ook op inderdaad, hoe krijg je dat op zo'n moment nog je strot uit! Getuigd van een wereldvreemheid van hier to Tokio. Bovendien leek het alsof hij in een soort bunker zat. Totaal losgeslagen van de realiteit.

R.F.Pickering | 25-02-22 | 18:23

Ik kijk geen Jinek maar was er niemand vanuit het publiek die spontaan in de lach schoot of even een thermometer in zijn oor drukte om te kijken of hij de ijlkoorts had?

Graaisnaaiert | 25-02-22 | 19:56
▼ 1 antwoord verborgen

Goede column weer. Don't bring a knife to a gunfight; zelfs tot serieuze sancties zijn we niet in staat. Je hoeft geen Poetin-fan te zijn om de realiteit te zien.

Niemand gunt de Oekraïners wat de Oekraïners nu overkomt. Maar geestelijk gezonde mensen gunnen dat Koerden, Armeniërs, Nigerianen, Afghanen en Syriërs ook niet. En toch gebeurt het allemaal waar we bij staan en we staan machteloos.
Die machteloosheid is het probleem, niet de mening van degenen die dat probleem aankaarten. Westerse politici zijn niet bereid onze legers te onderhouden of de 2% NAVO-norm te halen. We sturen onze soldaten naar Mali met mortiergranaten die 10 jaar eerder waren afgekeurd.

We zijn niet eens bereid onze eigen grenzen te bewaken, en onze eigen burgers te beschermen tegen criminaliteit en terreur. En de hele wereld weet dat. Een grote groep asieleisers maakt zich vanaf dag 1 schuldig aan overlast, criminaliteit en (seksueel) geweld. Wetend dat onze overheden dat toch wel gedogen. We moeten illegalen nota bene oprotpremies *betalen* om ze (tijdelijk) weg te krijgen.
Volstrekt logisch dat de hele wereld over ons heen pist.
En excuses eist (en krijgt) als ze daarbij op hun eigen schoenen morsen.

Dus ja, hoe kunnen we Oekraïne dan beschermen?
Een Russische bommenfabriek bombarderen?
Waarna we schadevergoeding betalen aan de omwonenden, net zoals in Irak?
Een Russische plunderaar doodschieten?
Waarna de betrokken soldaat jarenlang vervolgd kan worden in NL?
Terwijl onze voormalige vijanden schadevergodingen en ontwikkelingshulp krijgen?
Zou WW2 ooit gewonnen zijn onder zulke omstandigheden?

Als je een oorlog niet wil winnen moet je die ook niet beginnen.
En een grote muil opzetten als je niks waar kan maken accentueert je eigen zwakte. We blijken niet alleen militair een papieren tijger, zelfs echte sancties krijgen we niet voor elkaar. En dus komen we na de verplichte grote woorden over solidariteit straks weer op onze knietjes terug.

Als het Westen ooit weer een speler van betekenis wil worden zal het eerst zelf haar zaakjes op orde moeten krijgen. Een sterk leger maar ook een sterke economie. Gebaseerd op meer vakmanschap en minder genderfluïde blabla-bullshitwetenschappers.
En vooral ook beter onthouden wie je vrienden zijn en wie je vijanden.
We zien Turkije als bondgenoot, en dus accepteren we dat Turkije oorlog voerde tegen Koerden; tegen Armeniërs; zelfs isis in Syrië en Irak steunde; Griekenland en passant nog even met oorlog bedreigde; etc.
Dus we deden er niks tegen; zelfs niet toen Erdogan ons voor "apen", "fascisten" en "kannibalen" uitschold en dreigde met terreuraanslagen op West Europeanen.

Wie zijn toch die mensen die ons opleggen met welke volken we solidair moeten zijn? En welke volken we moeten laten stikken?

Dandruff | 25-02-22 | 18:02 | 10

De mensen die eisen dat we constant met deze en gene solidair moeten zijn, hebben daarbij vooral hun eigen (financiële) belangen voor ogen en niet de onze. Dus moeten we bij de deur vriendelijk antwoorden, dat we reeds tot het ware geloof bekeerd zijn, maar dat ze gerust hun boekje bij ons achter mogen laten.
Daarna is dat boekje heel goed bruibaar om de open haard aan te maken en dient dat zeker nog wel een goed doel. Iedereen blij!

Spie | 25-02-22 | 19:55

Mooie analyse

Johan1235 | 25-02-22 | 20:30

U legt de vinger terecht en goed op vele zere plekken in het Westen, cq. Nederland. Grotendeels mee eens.
Maar ik blijf erbij dat Poetin nog altijd verantwoordelijk is voor zijn eigen daden en een agressieoorlog is begonnen, ongeacht wat het Westen ook fout of goed gedaan heeft.

KeesBruin | 25-02-22 | 20:52
▼ 7 antwoorden verborgen

Wat me in veel reacties zo opvalt is, dat mensen het steeds maar weer opnemen voor Poetin, cq. begrip voor hem hebben.
Wie is er hier nu een oorlog begonnen, Rusland of Oekraïne? Wie valt zijn buurland binnen, Poetin of Zelenski?
Mensen denk toch eens één ogenblik logisch na! Poetin is hier onmiskenbaar de agressor, niet Oekraïne. Wat er ook allemaal fout gegaan is rond Oekraïne, het blijft als een paal boven water staan dat er maar één agressor in deze oorlog is, en dat is Rusland.
Punt uit!

KeesBruin | 25-02-22 | 18:02 | 11

@Grachus | 25-02-22 | 19:54: Oké, barbaars is een verkeerde woordkeuze mijnerzijds. Ik zocht naar iets in de trant van ruw, ongepolijst, een beetje tragisch ook, maar het juiste woord wil niet in me opkomen.

KeesBruin | 25-02-22 | 20:49
▼ 8 antwoorden verborgen
-weggejorist-
tegenalles | 25-02-22 | 18:00 | 1

Maar eh, gasten. Het is niet de schuld van van Baalen, niet van Trump niet van Hunter. Poetin is een gestoorde gek. Wordt een meisje verkracht, ligt het dan aan de straatverlichting, het korte rokje, de lollie in haar gestifte mondje of toch aan de verkrachter?

Beste_Landgenoten | 25-02-22 | 17:59 | 9

Inderdaad, Putin is de echte schurk en toont des te meer aan dat we moeten uitkijken voor de schurken die zichzelf de staat in wurmen.

Barre_de_k | 25-02-22 | 18:25

Juist. Poetin is een volledig van de realiteit losgeslagen psychopaat die een heel land heeft gegijzeld en voor een deel onderdrukt om zijn idiote waanideeen over de wereld uit te storten, met Oekraine als eerste echte slachtoffer tot nu toe.
En van mij mogen we nu wel de term "tribunaal" tevoorschijn houden, al is een kogel door zijn kop door iemand van zijn inner circle een veel betere en snellere oplossing. Ook als deze ellende ophoudt, hoe dan ook, Poetin is besmet en besmeurd, deze gozer zou nooit meer Rusland moeten kunnen verlaten zonder opgepakt of neergeschoten te worden.

Graaisnaaiert | 25-02-22 | 19:17

@BobDobalina | 25-02-22 | 18:05: Zo simpel mogelijk: Het referendum over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne was een nationaal raadgevend referendum over goedkeuring door Nederland van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie, Euratom, hun 28 lidstaten en Oekraïne.
Het was zogenaamd een handelsverdrag, maar velen zagen het als opmaat voor toetreding van de Oekraïne tot de EU en velen zagen dit niet zitten. Belangrijkste reden: de Oekraïne is een corrupt land, met lage welvaart, veel misdaad, een hele andere mentaliteit, voor een deel pro-Russisch/communistisch en nog vele andere redenen.
Geen Peil (GeenStijl) heeft ervoor gezorgd dat dit referendum gehouden werd, om de Nederlandse burger uit te laten spreken of ze voor of tegen samenwerking met de Oekraïne zijn. De uitslag was: tegen.
Die uitslag werd door de regering naast zich neergelegd en dus kwam dat verdrag er en uiteraard was Rusland niet blij met deze samenwerking.
M.a.w, de Nederlandse regering is medeverantwoordelijk voor de verslechtering van de relatie tussen Rusland en de Oekraïne. Dit kon je zien aankomen en hier is door verschillende personen en instanties en nadrukkelijk Geenstijl op gewezen.
Zie hier het verband!

ChupaChupa | 25-02-22 | 19:19
▼ 6 antwoorden verborgen

Dat alle politieke klerelijers maar aan het havana syndroom mogen lijden!

steekmug | 25-02-22 | 17:58 | 2

Zonder USA & GB is Nato/eu -papieren tijger. Defensie door links gesloopt.Dus
Jetten-achtigen -sjoerdsma-ruttema doe niet te stoer! Ons lachlegertje kan
door enige Tsjetsjeense bataljons onder de voet worden gelopen. Die hebben
nooit van gender, me-too , divers of miljeu gehoord en 't is oud volks gebruik om vijanden door de straten te slepen... Eet smakelijk !
verslagen vijanden door de straat te slepen.

Yeoman | 25-02-22 | 17:57 | 3

Hohoho, "defensie door links gesloopt", zegt u. Echt niet, dat is door járen van rechts beleid gebeurd. De VVD staat al een eeuwigheid aan het roer, en heeft van harte meegewerkt aan het slopen van Defensie.

KeesBruin | 25-02-22 | 18:36

@KeesBruin | 25-02-22 | 18:36: Juist, door samenwerking met links, want vooral links is extreem naïef. Ben dan ook zeer blij met een achtelijke lesbienne zonder enige militaire ervaring als minister van defensie (D'66). Om in je broek te piesen en in het buitenland lachen ze de lul uit hun broek... excuse my French.

ChupaChupa | 25-02-22 | 19:24

@ChupaChupa | 25-02-22 | 19:24: Zelfs dat 'ervaring' had ik door de vingers willen zien als zij uit het blote hoofd 3 oorlogsfilms kon noemen die geen betrekking hadden op WOII. Het blijft een regelrechte aanfluiting zo iemand op die post neer te zetten. Ik denk dat we in het hlqwerty alphabet vooral naar de 'M'/'S' moeten kijken. Kasja is een geboren Masochiste/Slaaf; iedere minuut klaarstaand om vernederd te worden.

Grachus | 25-02-22 | 19:59

Het is nog nooit zo duidelijk geweest en de oplossing zo simpel.
We hebben hier te maken met een misdadiger, oorlogs- en gewoon, oppakken of afschieten.
Hier ligt de uitdaging, korte snelle actie en opgelost.
Je zag v/d week aan de angstige koppen van zijn Ja knikkers dat zij dit ook prima zullen vinden.
Denk dat die creep dat ook verdomde goed weet en niet zo maar ff naar de AH of Mac gaat.
Tussen oplossinkje is het Kremlin plat gooien.
Hartstikke lelijke snoep staven gebouwen missen we niks aan.
Dus Rutte aan de slag knul !

Uw Verzekeringsadvis | 25-02-22 | 17:57

Als je al 20 jaar hoort uit mn buurt blijven , ik wil het niet anders ram ik je op je bek .
Je gaat toch door en je krijgt een ram op je bek , getuigt van of pure domheid of je wilt iets veroorzaken .

alexanderpechtold | 25-02-22 | 17:57

De US trekt zich terug uit de Intermediate Nuclear Force Treaty in 2019, zonder dit verdrag en Ukraine bij de NATO kan het Westen de nucleaire middellange afstands raketten op enkele minuten van Moskou plaatsen.

De Americanen accepteerden in 1962 geen nucleaire raketten in Cuba, waarom zou Rusland ze in 2022+ wel in Oekraine accepteren??

Had het Westen uitgesloten dat de Oekraine bij de NATO zou komen dan hadden we nu geen oorlog en normale gasprijzen gehad.

Zie Andere Kant | 25-02-22 | 17:51 | 2

Inmiddels kunnen de nucleaire raketten een stuk verder dan in 1962.
Als vvd mannetje Van Baalen samen met die belg niet had staan schreeuwen op dat plein, was de toestand misschien ook minder geescaleerd.
Neemt niet weg dat poetin een psychopaat met grootheids waan is.

bqbq | 25-02-22 | 17:59

Cuba was achtertuin VS, simpel als dat.

Uw Verzekeringsadvis | 25-02-22 | 17:59

Wie zijn de echte Putinverstehers?

Zijn het de anti-Trumpers? Trump zou zogenaamd het schoothondje zijn van Putin, maar onder Trump deed Putin namelijk niets. Onder Obama nam hij de Krim in. Onder Biden de rest van Oekraine.
Volgens Amerikaanse intel zou hij ook willen dat HIllary had gewonnen:
nypost.com/2020/05/13/grenell-declass...
Daarnaast zou Trump gezegd hebben dat hij Moskou zou bombarderen als Putin Oekraine binnenviel en Peking wanneer China dat bij Taiwan deed.
nypost.com/2022/02/22/trump-talks-thr...
Daar noemde hij het ook een slime zet (zoals ik hier al las in onvolledige quotes zonder context), je kan ook gewoon waardering voor je tegenstander tonen zonder hem te mogen of als vriend te zien.

Trump was verder tegen Nordstream 2, wilde dat landen hun afspraken nakwamen wat betreft het NAVO budget en maakte zijn eigen land energieonafhankelijk.

Dat brengt ons meteen bij de volgende mogelijke Putinverstehers. De "groenen" die een onrealistische energietransitie nastreven. Die nare Trump had Amerika energieonafhankelijk gemaakt dus dat heeft Biden gelijk teniet gedaan op dag 1. Zij importeren nu ook Russische olie. Net zoals Europa al jaren Russisch gas importeert. Waarom pas nu kerncentrales in Nederland bespreekbaar zijn is onbegrijpbaar. Dat Duitsland zijn centrales al heeft uitgezet terwijl er al 8 jaar spanningen zijn in Oekraiene eveneens. Dat wij de baten van het gas in Nederland niet doordacht hebben uitgegeven ( zoals Noorwegen ) en dat nog steeds niet overwegen is ook onbegrijpbaar. Hadden we daar de transitie niet al lang makkelijk van kunnen betalen en dus ook al klaar hebben?

Of zijn het de liberale democratische landen. Die in Nederland o.a. het leger inzetten tegen de eigen bevolking? Of in Canada de Emergencies act tegen geweldloze protesten of de schandalige behandeling van veel mensen die even het Capitol in de VS binnenliepen. Hoezo kunnen wij dan het gedrag van een Putin of Xi veroordelen?

Zijn het de elite die als puntje bij paaltje komt altijd voor hun eigen belangen kiezen? Al jaren de eigen defensie verkwanseld. Afspraken zijn afspraken ( Urgenda uitspraak ) maar niet als het om de 2% norm van de Navo gaat blijkbaar. Zie de "sancties" tegen Rusland. Zie de alsmaar uitbreidende race to the bottom qua lonen die door hen gefaciliteerd wordt voor het grootkapitaal. Het onszelf afhankelijk maken van andere grootmachten die echt niet aan ons denken ( grondstoffen uit Rusland / arbeid maar ook vele grondstoffen voor o.a. medicijnen in China / etc ).

Of zijn het de mensen die ook kritisch naar ons eigen handelen kijken en tegelijkertijd die van Putin veroordelen?

Kiest u maar.

Pilshaas 861 | 25-02-22 | 17:43 | 5

Ik vond dat Trump gelijk had t.a.v. het NAVO budget. Deal is deal. Kruip daar niet onderuit. En als je de deal niet kunt waarmaken ga je eruit. Velen in Europa lagen eruit. Volstrekte onwil en luiheid: leunen tegen de USA. Incompetentie alom.
Verder blijf ik weer kleuter.

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 17:52

Yep.

NLgaatnaardeklote | 25-02-22 | 17:52

En zo is het.

Dandruff | 25-02-22 | 18:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Kwestie van een paar dagen voordat Oekraïne de voorwaarden accepteert zoals Georgië ze in 2008 heeft moeten accepteren. Daarna kunnen alle paniekzaaiers zich weer focusen op het bezuinigen op defensie en de oorlog over genderneutrale wc's mannen-/x-/vrouwen-quota's etc.
Jammer dat dit al sinds 2014 duidelijk was en dat het zover heeft moeten komen dat Rusland zich gedwongen voelde deze militaire operatie/oorlog te moeten voeren: Oekraïne bij de EU of Navo is niet bespreekbaar voor Putin/Poetin/Rusland. De rode lijn van Rusland heeft iedereen te respecteren. Of je het leuk vindt of niet.

guldenmiddenweg | 25-02-22 | 17:41 | 14

@KeesBruin | 25-02-22 | 17:48: Nog één ding: ik ben één van degenen die het Boedapest Memorandum al enkele keren ter sprake brengt in de panelen. Een beetje jammer dat u mij zo wegzet.

guldenmiddenweg | 25-02-22 | 19:52

@funda | 25-02-22 | 17:47: die hebben ze wel degelijk, zoals Oekraïne nu aan den lijve ondervindt. Overigens hebben de Amerikanen eigenlijk dezelfde gevoeligheid toen de Russen te kennen gaven dat ze overwogen om soortgelijke raketten op Cuba te plaatsen…

Spie | 25-02-22 | 20:01
▼ 11 antwoorden verborgen

Goed artikel maar maakt tegelijk óók het argument voor Poetin & friends. Dat Oekraïne in 2014via publieke campagnes en selecte milities ondemocratisch bij het Westen werd getrokken en met de NAVO innig ging samenwerken. Dat er geen goede reden voor lijkt behalve eindeloze bemoeienis en omcirkeling van de beer. Zo helemaal niets met de EU of z.g. progressieve ideeën te maken moeten hebben gehad en toch lijkt dat wel zo. Waarom moest dit zo nodig en wie dreef het idee door de gangen van de macht in Europa? Lijkt mij toch de VS toentertijd want de Clintonianen waren geobsedeerd met Rusland en kleurenrevoluties ontketenen op zo zoveel mogelijk moeilijke plekken. Die allemaal mislukten.

GeenAccount | 25-02-22 | 17:40 | 1

Vs tot op heden. En alhoewel Trump het natuurlijk erg goed heeft gedaan, waren de adviseurs om hem heen m.b.t. Rusland politiek dezelfde engerds als de democraten hebben en allemaal vastgeroest in de intense jaren '70.

Grachus | 25-02-22 | 19:14

" Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat wanneer Zweden en Finland lid van de NAVO willen worden, er 'nadelige gevolgen' zullen zijn. "
Wat een gemiste kans dat we nog geen GeenPeil referendum over Zweden en Finland hebben gehad. Naar wie van onze eigen politici moeten we dan wijzen als Putin weer een stap verder zet?
Benieuwd welke weg-met-ons retoriek GeenStijl hiervoor gaat verzinnen.

RandyBiel | 25-02-22 | 17:39 | 8

Finland is een land: volk kiest. Niet Putin. Als Vaticaanstad 1 kilometer naast Moskau ligt en voor de NATO kiezen is dat zo. Indien Vaticaanstad voor de Russiche Federatie zou kiezen, is dat zo. Voor mijn part kiezen ze ervoor om hun Religie om te zetten naar het Spaghetti monster: zij kiezen.

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 18:19

@nobodiesunmighty | 25-02-22 | 18:19: elke keuze heeft consequenties. En intimidatie van de buurman heeft helaas effect op je keuze. Helaas zijn glazen bollen een sprookje.

Hadena | 25-02-22 | 18:24

De enige gemiste kans die wij in Nederland hebben laten lopen is om het gaspedaal in te trappen geven toen Poetin wilde oversteken, bij wijze van spreken. Er staat een MH-17 rekening open, nu dit weer. Die man is - net zoals Hitler vanaf mei 1940 zou zijn - vogelvrij als hij buiten komt. En reken maar dat ze daar in Oekraine - en een deel van de Russen zelf - ook zo over denken.

Graaisnaaiert | 25-02-22 | 19:12
▼ 5 antwoorden verborgen

Niet handig van Oekraïne om zijdelings het woord kernwapens te laten vallen. Dat was de druppel.
Putin en het Russische volk zijn de beledigingen zat.
Sollicitatie lidmaatschap NAVO: afgewezen.
Sollicitatie lidmaatschap EU (jazeker): afgewezen.

Bill en Hillary lachten hem destijds recht in zijn gezicht uit toen putin hen uitnodigde voor ‘Safari’ naar taiga.

Kortom een opeenstapeling van beledigingen. Dat rechtvaardigt niet een oorlog, maar verklaart een hoop.

Stjonkfabryk | 25-02-22 | 17:37 | 10

@KeesBruin | 25-02-22 | 17:52: Poetin is een criminele oligarch, een capo del capi van de andere criminele oligarchen, en lid van een van de wreedste geheime diensten ter wereld waarmee het Russische volk decennialang onderdrukt werd, als ik even aan mag vullen.

funda | 25-02-22 | 18:02

Dat lieten ze niet. Zelensky had het over het Boedapest memorandum. Rusland verdraaide zijn woorden en meelopers hier schrijven daar dan een stukje over.

Beste_Landgenoten | 25-02-22 | 18:03

"beledigingen zat". Dan ben je inderdaad een kleuter. Beledigingen verwonden en doden dergelijke lui niet. Als je op dat niveau nog last hiervan hebt heb je een psychiatrische stoornis a la cluster B. en is het terug naar af, kleuterschool.

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 18:21
▼ 7 antwoorden verborgen

Het is triest te moeten konstateren dat, gezien de meeste commentaren hieronder, de westerse propaganda uitermate effectief blijkt te zijn. Die prof. Maersheimer heeft kortgeleden nog wel duidelijk uitgelegd hoe de vork in de steel zit. Luisteren!

joepiedepeopie | 25-02-22 | 17:32 | 2

'Iedereen die niet in Putin gelooft is een propagandagevoelig schaap.'
Ik meende deze melodie al even te herkennen.

funda | 25-02-22 | 17:53

@funda | 25-02-22 | 17:53: onzin, joepie heeft gelijk. Zoek dat college van Maersheimer maar eens op, dat is heel verhelderend mits je je oogkleppen even afzet.

Spie | 25-02-22 | 20:05

"Zelfs Rob de Wijk - bepaald geen vriend van ons referendum-initiatief - vond Guy & Hans twee domme eikels, die Poetin in de kaart speelden."

Nee, Rob de Wijk is niet de eerste de beste en heeft over het algemeen goede analyses. En misschien waren die toespraken van Van Baalen en Verhofstadt niet het toppunt van slimheid, maar kom op hee, niemand gaat mij wijsmaken dat twee lullepotten op dat Maidanplein in 2014 de 'train of events' in werking heeft gezet die nu tot deze oorlog in Oekraïne heeft geleid.

Daar is echt heel veel meer voor nodig. Een bevolking die in grote meerderheid bij het westen wil horen, helpt; een kleine getikte, paranoïde Napoleon met waanideeën over het Groot-Russische Rijk en schijt aan de internationale rechtsorde, helpt nog veel meer.

Nee, de EU is niet perfect en maakt foute. Nee, de VS is niet perfect en maakt fouten. Maar laten we de echte schuld voor de Oekraïense oorlog bij de echte verantwoordelijke leggen, en dat is Poetin, niemand anders.

Dr_Johnson | 25-02-22 | 17:32 | 6

@Dr_Johnson | 25-02-22 | 18:18: Ah, ik dacht dat Verhofstadt op dat moment in de EC zat ofzo. Maar goed, het is inderdaad klein bier.

Tashtego | 25-02-22 | 18:38

Met uitzondering van de recht-extremisten uit West-Ukraïnië en wat marginale D66-achtige groepen, was in Ukraïnië ook niemand blij met dat optreden; incl. de toenmalige President(Pro Poroshenko). En voor de Ukraïne was het natuurlijk moeilijk een klacht in te dienen. want die Verhofstadt is één van de 'Capo di tutti capi' van de EU met heel veel (informele) macht. Dat zou hun positie ook weer geschaad hebben.

Grachus | 25-02-22 | 19:18

@Dr_Johnson | 25-02-22 | 18:18: Verhofstadt behoorde destijds, en nu nog in iets mindere mate, tot de topfiguren van de EU. Op sommige posities kun je iets niet 'prive' doen. Mark Rutte kan in zijn vrije tijd voorzitter van de plaatselijke tennisclub zijn. Hij kan ook in zijn als prive persoon pamfletten of ingezonden brieven schrijven, maar dat wordt dan al snel erg bedenkelijk. In sommige functies/be-of uitoefening van een beroep kun je sommige zaken gewoon niet 'privé' doen.

Grachus | 25-02-22 | 19:25
▼ 3 antwoorden verborgen

We gaan straks nog blij zijn met onze drillrappers.

Mr_Natural | 25-02-22 | 17:31 | 2

Frontlinie

menage | 25-02-22 | 17:44

Presenteer het refrein ! "ben helemaal vet met mijn machete, man, die russe gaan ervan tusse"

funda | 25-02-22 | 17:56

Han ten Broeke is een joker en lult recht wat krom is, Wierd ziet het scherp. Overigens is onze lul met vingers a.k.a. Markie tegen Rusland uit SWIFT gooien.

bijna_raak | 25-02-22 | 17:31

Weet je, lang verhaal kort: Oorlog is oorlog en ik ben ertegen. Die Poetin werd niet praktisch bedreigd ofzo. Dus van mij mogen ze die gozer best economisch kortwieken. En ze mogen ook best even zeggen dat ie dan uit eigen beweging dus bij de NAVO op de stoep staat en daarmee precies veroorzaakt wat ie zelf zo'n probleem vond. Dus wat mij betreft troepen aan de grens in Polen, Baltische staten etc. En een Iron Dome op de hele grens met Rusland waar we dat kunnen doen. Geen oorlog maar ook zeker geen appeasement.

Upendo | 25-02-22 | 17:28 | 6

@NLgaatnaardeklote | 25-02-22 | 17:47:
-
U bedoelt toch alstublieft niet dat beklagenswaardige handjevol troepen en wat verdwaalde vliegtuigjes dat verschillende landen naar de EU oostgrens hebben gestuurd? Het enige leger dat een Russische opmars in die buurt een dagje zou kunnen vertragen is het Poolse. De rest is spielerei.

bisbisbis | 25-02-22 | 18:05

Hij werd wel degelijk bedreigd! Of denk je dat Russische (kern)raketten op Cuba door de VS niet als bedreiging zouden worden gezien? De VS gaf onlangs al aan, dat dat volstrekt onaanvaardbaar zou zijn en dat de VS onmiddellijk hard in zouden grijpen.

Spie | 25-02-22 | 18:43
▼ 3 antwoorden verborgen

Waarom halen we China niet bij de EU en de NAVO? Scheelt heel wat AliExpress-invoerrechten.

Cor Netto | 25-02-22 | 17:26 | 4

Wordt er niets verdiend.... Net als de Farma. Gezonde mensen leveren niets op, geen omzet, capice?

Freba47 | 25-02-22 | 17:58
▼ 1 antwoord verborgen

@KeesBruin | 25-02-22 | 17:26: en watvoor zin heeft het om die frustraties uit het verleden om te zetten in een op confrontatie en wraak gerichte politiek om te zetten? Finland heeft een benijdenswaardig niveau van vrijheid en welvaart bereikt en hoeft geen bakken geld aan verdediging uit te geven omdat het weet dat die neutraliteit dergelijke uigaven grotendeels overbodig maakt: ze hebben grensbewaking, wat legereenheden die in geval van rampen kunnen worden ingezet, maar maken zich geen enkele illusie over hun mogelijkheden tegenover hun grote buurman. Dat hoeft ook niet, want er zijn handelsrelaties en de Russen hebben geen enkele neiging om in die omgeving rotzooi te schoppen, uit welbegrepen eigenbelang: handel drijven en elkaar met rust laten. Dus nu wil men zich aansluiten bij een groep die duidelijk op confrontatie gericht is. Dan ben je toch hartstikke gek? Daar win je niks mee en kun je alleen maar nee verliezen. Dan ben je toch hartstikke gek?!

Spie | 25-02-22 | 18:28

@Spie | 25-02-22 | 18:28: Helaas is de waarheid dat Putin grootheidswaanzin lijkt te hebben. En qua economie is Rusland niet afhankelijk van Finland. Wel andersom, dus zie daar de spagaat.

Hadena | 25-02-22 | 18:55
▼ 14 antwoorden verborgen

Heeft Volkert van der G. zich al gemeld?

Roos | 25-02-22 | 17:18 | 1

Jazeker, Geert en Thierry staan op de lijst.

Graaf_van_Hogendorp | 25-02-22 | 17:19

@Hadena | 25-02-22 | 17:39: Verdomd! Toch iets waar wij het over eens kunnen zijn.
Hoewel, ik las dat Zweden allerlei steun aan Oekraïne zou hebben toegezegd, zelfs militaire steun, Maar dat laatste heb ik nog niet bevestigd kunnen zien.

KeesBruin | 25-02-22 | 18:13

@KeesBruin | 25-02-22 | 18:11: nee, hij ziet dat (terecht!) als leven en laten leven. Waarom zou je bij de buurman woedend met een knuppel om je heen zwaaien, als weetdat die een veel grotere knuppel in de schuur heeft staan en ook bodybuilderfiguur heeft, terwijl jij hooguit een bierbuikje tentoon kunt stellen? Dan heb je toch een gaatje upin je hoofd. Ja, 80 jaar gelen had je grootvader slaande ruzie met de buurman en sloot hij zich aan bij een andere buurman die volstrekt niet bleek te deugen. Maar pa is allang dood en zijn criminele buurman is allang dood, net als de klootzak die je toen, ooit te grazen nam. Dus nu wil je je huidige voor iedereen voordelige stand van zaken op het spel zetten om de wraak van je opa te kunnen stillen? Dan ben je rijp voor een gesticht.

Spie | 25-02-22 | 18:38

@Spie | 25-02-22 | 18:38: dat kan zijn, maar dat moet iemand jou wel in het gesticht stoppen.

Hadena | 25-02-22 | 19:16
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik ga jodiumtabletten halen en begin vast te graven in mijn tuin.

squadra | 25-02-22 | 17:15 | 3

Ik heb het keukenkastje al ontruimd

yeps | 25-02-22 | 17:23

Ik heb ook lang hetzelfde gedacht als hier in dit schrijfsel. We zijn echter door de werkelijk ingehaald, Putin heeft zijn masker afgeworpen. Het is niet een ramp om eens toe te geven dat je het mis hebt gehad. Blijft niet hangen in eerder onterecht behaalde successen met het Oekraïne-referendum (ja, ik was destijds ook tegen).

Hylkevandekameleon | 25-02-22 | 17:13 | 5

Ah jij hebt je dus vierkant laten bespelen door de EU en haar msm. “Het is niet een ramp” maar misschien zal je zelf ooit wel toegeven dat je óók hier naast zat

briefpapier | 25-02-22 | 17:20

@RandyBiel | 25-02-22 | 17:15: Een oorlog op zulke grote schaal is voor mij wel een verrassing. Maakt me ook wel bezorgd wat er eventueel verder nog komt. Hij is in zijn laatste toespraken ook erg emotioneel, dat is een slecht teken.

Hylkevandekameleon | 25-02-22 | 17:22

@Graaf_van_Hogendorp | 25-02-22 | 17:17: Ik ben het deels met je eens, ik vind Putin echter een behoorlijk grotere warpig, hij is de enige die de daad bij het woord heeft gevoegd. Verder moeten we op dit moment ons vooral richten op gruwelijke werkelijkheid, analyseren kan later wel.

Hylkevandekameleon | 25-02-22 | 17:36
▼ 2 antwoorden verborgen

Het verbaast me dat Wierd niet refereert naar dat Amerika en de EU al sinds 2004 in Ukraine aan het roeren zijn. De meeste Ukrainers hebben meer Amerikaanse politici gezien in hun leven dan hun eigen politici. Met als piek de coup in 2014.
Dat is een van de redenen waarom Ukraine bij Navo wilde. Propoganda werkt, anders deed niemand het. Net zoals we Irak binnenvielen vanwege WMD's...

kruz | 25-02-22 | 17:13 | 5

@Graaf_van_Hogendorp | 25-02-22 | 17:14: Duidelijk dat propaganda geen vat op jou heeft. Je hebt feilloos in de gaten dat het allemaal een complot is van als mensen verklede reptielen uit de vijfde dimensie.

Mazzelstof | 25-02-22 | 17:28
-weggejorist-
Lesc | 25-02-22 | 17:37

@Graaf_van_Hogendorp | 25-02-22 | 17:14:
Daar heb je gewoon een punt. Mensen 24/7 bombarderen en dan ook nog via vrijwel alle media - dan heb je in no time een ‘vijand’.

Ichneumonidae | 25-02-22 | 17:39
▼ 2 antwoorden verborgen

ps RIP Hans, dat .gifje blijft geniaal.

Graaf_van_Hogendorp | 25-02-22 | 17:13

Het is allemaal de schuld van het westen. Beetje de standaard respons tegenwoordig.
Oekraïne is een soeverein land met een volk dat zelf bepaalde keuzes heeft gemaakt waar ze nu ook voor aan het vechten zijn. Dat van Baalen er staat te gillen en wij tegen een associatieverdrag hebben gestemd veranderd daar niets aan. Dat masochistische "het is allemaal onze eigen schuld" daar wordt ik af en toe een beetje moe van. Oekraïne wist wat de risico's waren en hebben toch gekozen voor een vrije democratie los van Rusland.

zeertegendradig | 25-02-22 | 17:12 | 2

Ik denk dat de meeste Oekraïense burgers het prima vonden; de voordelen van het westen, de voordelen van het oosten. Hier spelen niet de belangen van de burgers.

Mr_Natural | 25-02-22 | 17:15

Geheel mee eensch. Deze oorlog is niet aan het westen te wijten, is niet de oorzaak van onze bemoeienis of een mogelijk NATO-lidmaatschap, maar komt slechts voort uit Putin's ambities. Het was onvermijdelijk... tenzij de Oekrainers een marionet uit Moskou als leider hadden geinstalleerd.

Dat gemekker over de NATO ook... voor oude russen misschien nog steeds "de vijand", maar Putin weet dondersgoed dat de NATO geen bedreiging vormt voor Rusland, alleen voor Russische expansiedrift.

Muxje | 25-02-22 | 17:17

Nog niet zo lang geleden vonden de meeste mensen Oekraïne een corrupte schurkenstaat, things change.

Mr_Natural | 25-02-22 | 17:11 | 4

@Mr_Natural | 25-02-22 | 17:25: Dacht dat ik dat was maar indien niet: Klopt, dit draait om ons. Eensch.
Nu accepteren dat Putin dit flikt is ronduit gevaarlijk voor de EU, NAVO, jou en mij. Dit terwijl dit allemaal ook absoluut te voorkomen was en had moeten worden.

BootleggersSmurf | 25-02-22 | 17:29
▼ 1 antwoord verborgen

Fijn dat iedereen een asielzoeker is maar dus niet de Oekraïense vluchtelingen… dus elke veilige landier is een vluchteling en mensen uit de Oekraïne mogen 90 dagen blijven en dan kijken we verder? Waarom deden we dat dan svp niet met al die aloha snackbars? Gatver dit land is zo ziek en slap

Wilders Spamaccount | 25-02-22 | 17:11 | 1

Niet iedere asielzoeker is vluchteling. En andersom.

grapo | 25-02-22 | 17:26

Autocraten als Poetin moet je nooit, nooit tegemoet komen. In niets. Na 2014 hadden we Poetin de moeder moeten sanctioneren. Meteen uit Swift. Alles afsluiten. De Krim was al genoeg. Mh17 helemaal genoeg.

Dat we destijds te weinig weerstand hebben geboden heeft direct deze oorlog tot gevolg gehad. Poetin drukt door waar het zwak is. Alleen Merkel had dat voldoende door. Trump zeker niet, die werd door Poetin terecht gezien als nuttige idioot.

Het is niet de schuld van de EU. Poetin is een gestoorde gek.

Beste_Landgenoten | 25-02-22 | 17:10 | 3

Niet geheel met u eens, BL. De Krim was destijds een 'cadeautje' van Chroestjov aan Oekraïne. Dat leek destijds misschien iets onschuldigs, maar later pakte dat natuurlijk anders uit. Dus dat Rusland die Krim terug wilde hebben, soit. Maar nu zitten we in een totaal anders scenario.

KeesBruin | 25-02-22 | 17:18

Pffff, wat een luie analyse.

Joris Beltsin | 25-02-22 | 17:19

Weet niet of jij kinderen hebt, maar zou je hen die kant uitsturen? Of je gaat zelf.
Denk zomaar van niet.

Ichneumonidae | 25-02-22 | 17:20

Putin ziet eruit als iemand die aan de prednisolon zit..

Be de Laer | 25-02-22 | 17:10 | 5

@Roos | 25-02-22 | 17:16: dat hij misschien terminaal ziek is vind ik nog wel het engste van alles. De gedachte van een druk op de rode knop voordat hij de laatste adem uitblaast brrrrrrrrr

yeps | 25-02-22 | 17:29

Zieke Wereldleiders. Lord Owen (psychiater/neurochirurg) 1987.

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 18:26
▼ 2 antwoorden verborgen

De lange arm van Rusland slaat ook in Duitsland toe, ze hebben Donderdag, Merkels portemonee gejat tijdens een bezoek aan de supermarkt. Er ware ook twee (blinde?) beveiligers bij om haar te beschermen, en dan toch...... geld weg. Is dat wraak van putin nog?

jan huppeldepup | 25-02-22 | 17:08
-weggejorist-
AnnaJL | 25-02-22 | 17:07 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Eens met stukje. Oekraïne is niet onze oorlog. De Chinezen zien het ws als een binnenlandse aangelegenheid.
Herinner me nog Jan Mulder, vorige eeuw: onze jongens hebben niks te zoeken in Joegoslavië.
Hier niet anders. And it shows.

Ichneumonidae | 25-02-22 | 17:07 | 2

Over het algemeen hebben mensen weinig behoefte om honderden kilometers verderop een potje te gaan knokken in een vreemd land. Het is eerder regel dan uitzondering dat je de handen ervoor op elkaar krijgt bij grote delen van de bevolking. Ver van de bed show en zo. Uitzonderingen waren WOI en WOII omdat iedereen een keuze moest maken en iedereen moest.

Graaf_van_Hogendorp | 25-02-22 | 17:10

@Graaf_van_Hogendorp | 25-02-22 | 17:10:
Duizenden kilometers al helemaal niet. Het idee dat Putin naar Europa komt is dan ook totaal absurd.
Om zo te zeggen, far away from L.A.

Ichneumonidae | 25-02-22 | 17:16

Moet me duidelijk ff weer inhouden. Dat zal ik dan maar doen. Laat ik het erop houden dat van Rossem en ik 180 graden van mening verschillen.

Beste_Landgenoten | 25-02-22 | 17:06 | 2

Nu maak je me wel heel nieuwsgierig.

Duwbak_Linda | 25-02-22 | 17:09

Zoals gewoonlijk word je ook niet gehinderd door enige argumentatie die je mening zou staven.

Old_Spice | 25-02-22 | 17:22

Zitten luisteren na dat WNL fragment waar iedereen over elkaar heen buitelt om Twamp en Bidet af te zeiken. "Ze zijn af!!!11" brullen ze in koor. Ja Tjerry misschien maar Orange Man zeker niet. Verder schattig dat ze denken dat de neo cons "klassieke republikeinen" wel even samen met Biden orde op zaken gaan zetten. Nou de neo cons worden eruit gestemd door MAGA volk, Twamp komt terug in het witte huisje als hij tegen Biden, Kamala of Hillary moet runnen. Zonder massale fraude gaan die 3 het echt niet redden als ik de stemming zo proef.

Overigens vraag ik me af hoe het kan dat Poetin rustig bleef toen zijn "russian asset" Twamp er zat en zodra hij zijn hielen heeft moeten lichten weer tekeer gaat langs zijn landsgrenzen. Zou het misschien kunnen dat Twamp die Poetin beter begrijpt (en sterker nog bedreigt) dan de 3 Poetin verstehers aan tafel?

Graaf_van_Hogendorp | 25-02-22 | 17:04 | 3

Tijdens diverse G vergaderingen zijn Trump en Vladimir bilateraal urenlang "verdwenen". Niemand van de veiligheidsdiensten wist waar ze zaten. Daar zijn de deals gesloten. Of dachten we nu echt dat Trump alleen aan het golfen was en Putin aan het paard rijden. Beiden gaan de overname tegenhouden van "Vrije Westen + Rusland. Tegen de overmacht van China en India, tesamen goed voor bijna 3 miljard werkers, valt niet op te boxen. Afrika afgeschreven. Daar gebeurt nooit wat. Zuid Amerika idem dito. De meeste sukkels in de regering overzien ternauwernood hun eigen ambtsperiode. En dan die vetzak van een van Baal stak nog ff wat smeergeld in zijn zak met een Mercedes deal. In China ga je tegen de muur met zo'n palmares. Had Putin nou gewoon lid van de NAVO gemaakt, hadden we de beste MIG's gehad voor de helft van de prijs, nu vol met JSF's, die 20 jaar geleden al full operationel hadden moeten zijn. Een soort Starfighter 104, die pleur** ook om de haverklap de lucht uit. En aardgas voor 10 cent de kub. Oekraiene tapt al jarenlang het Russische gas af, vandaar de Noordelijke pijpleiding, waarmee Der Audi- vanwege zijn vier trouwpartijtjes, dus 4 ringen- Schroeder, miljoenen in zijn zak stopte. Maar voortreffelijke democraten uiteraard. Word je bijna 75. Heb je als jonge jongen die verhalen moeten horen over WWII van je getraumatiseerde ouders en tijdens het volwassen worden, Vietnam, Korea, Midden Oosten, Libie etc.etc.etc. moeten aanschouwen. En het houdt GVD maar niet op.

Freba47 | 25-02-22 | 17:32

@Freba47 | 25-02-22 | 17:32: En... met gewone Russen kun je echt lachen. (o.k. o.k. niet allemaal. Maar dat heb je nu eenmaal op deze planeet).

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 18:29

Nee, het is heel simpel. Trump is een heel aimabel persoon, waarmee je op diplomatiek vlak goede deals kunt sluiten, als niet bondgenoot zijnde. Alleen als je ruzie met hem hebt is hij onvoorspelbaar/danwel rigoreus. En met al die Amerikaanse militaire macht, kijk je dan wel uit dat je hem te vriend houdt. Trump zou waarschijnlijk op dit moment al een airstrike op Moskou hebben laten uitvoeren.

Grachus | 25-02-22 | 20:14

Gelukkig zijn er nog mediakanalen die de vinger op de zere plek durven te leggen. Helaas toont de Eurofiele deugbrigade in en rond Brussel zich al langer zeer moeilijk leerbaar. Dus of het in de toekomst gaat helpen?

Harry.Langezwaal | 25-02-22 | 17:04

Ja, Van Baalen en Verhofstadt zijn, resp waren, een stel grote klootzakken daar op dat Maidan-plein.
Maar Poetin is nog geen milligram een minder supergrote klootzak door het optreden van die twee Eurofiele oelewappers.

KeesBruin | 25-02-22 | 17:04

Geert Wilders reactie: "een oorlog die niet de onze is." "sancties zijn ineffectief en ook slecht voor Nederland." Over Baudet hoef je het helemaal niet te hebben. Maar voor iedereen die met de PVV, die niets is zonder haar eigen absolute leider, kan je als je dat al eerder niet deed je sanctie bij de komende verkiezingen uiten. www.pvv.nl

GingerTed | 25-02-22 | 17:03 | 2

Ik ben het met Wilders eens. Waarom nu sancties opleggen en huilie huilie doen? Wij hebben er last van, de Russen hebben zich voorbereid op sancties, die hebben er weinig last van. Die hebben alle scenerios and them some al 10x uitgedacht voordat ze hier aan begonnen. Het is niet ons conflict. En als dit wel ons conflict zou zijn, waarom zouden de concentratiekampen in China van de Oeigoeren dan niet ons conflict zijn? Waarom geen boycot van de olympische spelen in China? Waarom geen sancties tegen China? Waarom zou het conflict tussen de Armenen en Turkije niet ons conflict zijn? Tussen Azerbeidzjan en Armenië?

Old_Spice | 25-02-22 | 17:20

@Old_Spice | 25-02-22 | 17:20: Huilie huilie doe je als je als een volgevreten type als jij erover begint dat je een paar rotcenten moet laten en daar dan ook nog eens whataboutisms bij sleept om dat te verdoezelen.

GingerTed | 25-02-22 | 17:35

Na al die jaren zak ik nog steeds door de grond van plaatsvervangende schaamte als ik Peppi & Kokki met opgeheven vuistjes zie en hoor loeien.
Dit is zo mogelijk nog erger dan het Apeldoornse 'Jij bent welkom'-koor.

gestoptmetroken | 25-02-22 | 17:02

Zeg tegen Cherry en zijn Poetin vrienden dat ze NSBers zijn en zij zullen zeggen dat ze daar nog trots op zijn ook.

mans6640 | 25-02-22 | 17:02 | 4

@Freba47 | 25-02-22 | 17:40: Je kunt je natuurlijk ook afvragen waarom Oekraïners en Balten zo enthousiast met de Duitsers mee vochten tegen de Russen.

Bigi Bana Boy | 25-02-22 | 17:53

@Bigi Bana Boy | 25-02-22 | 17:53: Russen waren heel lief in Oekraïne. Liever dan nu.

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 18:30
▼ 1 antwoord verborgen

Oekraine zijn ook wel een stel sukkels hoor. Je kernwapens inleveren in ruil voor de belofte dat je nato-lid mag worden.
Van mij zouden ze de bommen krijgen nadat ik nato-lid was. En dan zou ik er toch nog een stuk of 5 hebben achtergehouden. In de situatie van nu eentje in de auto naar het rode plein in moskou en daar detoneren. En 1 als cadeau voor de tsetjenen. Gewoon omdat het kan. Om poetin te pesten.

BoerKoekoek | 25-02-22 | 17:00 | 4

@DRUCKIE1 | 25-02-22 | 17:03: ja joh, als je land wordt aangevallen en vrouwen en kinderen afgeslacht sta jij aan de kant te zingen. Welkom, welkom, welkom in mijn land.....

BoerKoekoek | 25-02-22 | 17:19

De hedendaagse bommen zijn 1000x sterker dan die op Japan vielen. 1 bom op Moskou en HEEL Europa zit ongeveer 5 jaar in het donker. We hebben maar voor drie maanden voedselvoorraden. Niets groeit meer. Alles koelt af. Heb je nog meer goede ideeen.? Je l*lt net zo stom als onze "leiders"

Freba47 | 25-02-22 | 17:44

@Freba47 | 25-02-22 | 17:44: in 1x opwarming probleem en overbevolking voor lange tijd opgelost, dat dan weer, ieder nadeel heeft immers zijnsoordelen toch ? Als het ons maar niet raakt

Henkie | 25-02-22 | 18:43
▼ 1 antwoord verborgen

Er is er maar één die ons in deze shit geholpen heeft en dat is JP.
Opdat we nooit vergeten.

Mr_Natural | 25-02-22 | 17:00 | 1

Laten we een beetje trots zijn op ons eigen.

Duwbak_Linda | 25-02-22 | 17:01

Ergerlijk hoe leeg Han ten Broeke (VVD) reageert op Wierd Duk. Wierd heeft namelijk 100% een punt, het rechtvaardigt niet de inval en blablabla, dat zegt Wierd ook niet. Maar vanuit het perspectief van Poetin geeft Wierd perfect aan hoe dit zo is gegroeid. De oogkleppen van zo'n EU achtige bureaucraat gaan echter niet snel af.
-
Binnen een minuut bevestigt Han ten Broeke het punt van Wierd, door zijn houding om niet in debat te gaan met Wierd. Het komt verheven over, maar is eigenlijk gewoon inhoudelijke armoede vanuit jullie Han (hij is zeker niet mijn Han).
-
Net toen het geheel ge-de-escaleerd had kunnen worden vonden die twee halzen uit de EU het nodig om de boel op te naaien. Schuddend met de subsidie pot, maar dat vertellen ze de netto-betalers er liever niet bij als ze weer moeten stemmen.
Nu staan ze vanaf de zijlijn te krijsen dat het allemaal de schuld is van de ander, is misschien wel zo, maar hun eigen rol in het geheel heeft zeker bijgedragen in de huidige ellende.
-
Moedeloos wordt je dan ook van figuren als Kaag die zich wel in kan leven in Iran voor de voor haar zo intrigerende islamitische gedachtegangen, maar als een onnozele met andere grote en machtige landen omgaat. Staat ze daar buigend haar respect te tonen in Iran. Totaal nodeloos en dan wegkijkend en naïef handelen waar ze nu juist wel even een andere benadering moet kiezen.

bananabanana | 25-02-22 | 16:56 | 4

JA!! En Han heeft al een opvolger ook: Ruben Brekelmans. Die kan beter nog wat geschiedenislessen nemen over hoe het allemaal in elkaar steekt

AnnaJL | 25-02-22 | 17:20

Ten Broeke zijn ouders waren leraar en lerares op een Mavo, nuff said. Appel, boom en zo. Leraren zijn doorgaans vreselijk moraal verheven betweters.

prins_flip_da_luxe | 25-02-22 | 17:45

En Wierd laat niet eens het achterste van zijn tong zien, is hij zijn baantje bij de Telegraaf en RTL kwijt. Die houdt meer achter dan je lief is....

Freba47 | 25-02-22 | 17:47
▼ 1 antwoord verborgen

Wat is nu de strekking van bovenstaand artikel van Van Rossem?
Told you so? Eigen schuld, dikke bult?
Ik vind dat hier toch teveel zaken op één hoop geveegd worden. Wat betreft mijzelf: ik was en ben een overtuigd 'nee-stemmer' tijdens het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.
Ik was en ben altijd tégen zowel de EU als de Euro geweest, omdat ik het een vals construct vind, dat onze democratie en vrijheid ondergraaft. En ja, dat geflirt met Oekraïne moest vroeg of laat wel op tranen uitlopen, vanwege de Russiche beer. De EU kan en kon Oekraïne nooit militaire veiligheid bieden. Maar dat hadden de Oekraïners zelf ook kunnen weten, ze hoefden slechts naar bijv. Berlijn 1953 of Hongarije 1956 te kijken, om te weten dat het Westen machteloos staat in dit soort gevallen, als een niet-NAVO land aangevallen wordt.
Dat veel van die Oekraïners tóch dolgraag bij het Westen wilden horen, is begrijpelijk. De Oekraïners hebben enorm geleden onder de Russen, onder meer tijdens de 'Holodomor', een onder Staling bewust opgewekte hongersnood die ca. 5 miljoen Oekraïners het leven heeft gekost.
Net als al de inwoners van de voormalige Oostbloklanden wilden ze weg uit de klauwen van Rusland. Heel begrijpelijk, wij zouden in hun plaats niets anders gewild hebben.
Maar het kan niet, want Poetin. Zo simpel is het, helaas.
Tenslotte, ik heb hier in de panelen ook het woord "Putinversteher" gebezigd, en ik aarzel niet om het telkens te gebruiken voor al die mensen die begrip hebben voor Poetin en zijn machtspolitiek. Ik begrijp Poetin, maar ik heb geen enkel begrip voor die vuile schurk.
Zonet nog op het journaal stukjes uit toespraken van Poetin en Lavrov bekeken. De godvergeten leugens die die kerels uitkramen, het is totaal surrealistisch, het is ondragelijk om aan te zien en aan te horen. Het is Orwell in het kwadraat wat die totaal waardeloze, eerloze, amorele kwallen uitkwaken.
En voordat er iemand begint de zeiken, dat ik hier morele praatjes verkoop, en dat 'de wereld' nu eenmaal anders in elkaar steekt. Ik zou zeggen, succes met die leuke wereld, ik heb er geen boodschap aan. Met dat soort defaitisme kun je alles, maar dan ook alles goedpraten, van de inval in Oekraïne tot de Holocaust of wat dan ook. Zonder moraal kunnen we niet leven, kan er geen fatsoenlijke menselijke samenleving bestaan. Dan blijft er alleen nog een paradijs voor leugenachtige roofdieren over.

KeesBruin | 25-02-22 | 16:56 | 2

Ik heb een hekel aan die buzz retoriek 'Tsja, het is wat het is'. Neen, dat is het niet.

Piet Karbiet | 25-02-22 | 17:00

"en onder Staling bewust opgewekte hongersnood " Zo simpel is het niet, helaas. Ongetwijfeld heeft er een straf-element ingezeten, maar in heel veel delen van Rusland was er destijds een vreselijke hongersnood met onnoemelijk veel slachtoffers.

Grachus | 25-02-22 | 20:23

Ik vind er eigenlijk helemaal níks van.

De EU spreekt niet namens mij i.i.g.
Dat hebben ze voorgoed verpest, door uitslagen van referenda compleet te negeren.

Papa Jones | 25-02-22 | 16:55 | 2

Ben het een keer eens .

alexanderpechtold | 25-02-22 | 16:58

Wat u zegt. Mijn vertrouwen in "de democratie" staat dan ook sinds 2005 op een laag pitje.

J.P.Drapeau | 25-02-22 | 16:59

Dat krijg je er nou van als je niet op tijd netjes je excuses aanbiedt voor koloniaal gedrag.

Teluitjewinst | 25-02-22 | 16:54

Dat is wat je krijgt als je zo nodig “sterke mannen” aan de macht helpt. Want vergeet niet dat de Russen die klootzak ooit zelf hebben gekozen. Zou nog maar eens nadenken voor jullie op idioten als het FvD stemmen volgende maand. Onze democratie kapot maken is niet grappig. En wat je ook van Rutte cum suis denkt, van sterke mannen komt alleen maar ellende en oorlog.

Bigi Bana Boy | 25-02-22 | 16:53 | 6

Nu verwacht ik dat op oudjaar de macht plots is overgedragen aan Baudet en dat deze dan op tv verschijnt om te proosten op het nieuwe jaar, maar de champagne nog niet te drinken omdat we eerst aan het werk moeten.
Thierry kennende gaat die champagne natuurlijk wel op, maar u begrijpt.

Duwbak_Linda | 25-02-22 | 17:05

@Bigi Bana Boy | 25-02-22 | 17:04: Beste Bana Boy, ik vermoed dat wij politiek niet helemaal op dezelfde lijn zitten, maar dat geeft niet. OVer de waarde van de democratie zijn we het roerend eens, en dáár gaat het om!

KeesBruin | 25-02-22 | 17:14

Rutte moet weg, maar Thierry moet in een dwangbuis. Op last van een psychiater en de burgemeester van zijn woonplaats.

konjodebonjo | 25-02-22 | 17:23
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik verwacht bij het volgende kopschopartikel van Van Rossum nu ook de nuancering dat vrienden van de gekopschopte zich wel erg irritant gedroegen.

Zoiets | 25-02-22 | 16:53 | 1

Scherp!

KeesBruin | 25-02-22 | 17:15

Het lijkt erop dat de Oekraïeners zowel door het westen als door de KGB-ploert in Moskou zijn verneukt. Een treurig lot, dat aan de geschiedenis van Polen doet denken.

J.P.Drapeau | 25-02-22 | 16:53

Dat maakt het ook zo wrang. Die EU idioten die menen en meenden ons te vertegenwoordigen hebben een vuurtje gestookt. Intussen een behoorlijke veenbrand. Maar het blijven EU idioten waar we wel, ook achteraf, de verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Je wordt er namelijk op aangekeken dat je als EU volk (kuch) je hebt laten vertegenwoordigen door idioten.

Europa heeft gedaan als waren er maar 2 partijen: Oekraïne en de EU. Behoorlijk arrogant zoals nu blijkt.

roevka | 25-02-22 | 16:51 | 3

Oekranie is sinds 2014 een heel stuk meer democratisch geworden als onder die elitaire klootzak Putin in zijn gouden paleis. Er is maar 1 schuldige, dat is Poetin.

De rest had het tactischer moeten/kunnen spelen. Maar schuldig: nah.

Inferi0r | 25-02-22 | 16:52

@Inferi0r | 25-02-22 | 16:52:
Ik kom regelmatig in Kyiv en het mooie is dat Rusland en het Westen zich daar ontmoeten. Oekraïne moest ontworstelen van corruptie dat is wat die vooruitzichten van lidmaatschap EU en NATO goed voor waren. Maar daarna is er nauwelijks nagedacht of het wel echt haalbaar is vanwege belangen van een grote kernmacht. En dus moeten we nog maar zien wat er overblijft van de democratie.

roevka | 25-02-22 | 17:06

@roevka | 25-02-22 | 17:06: Juist en dat ontworstelen ging heel moeilijk. Maar ze wilden wel, moeizaam ging het. En nu, ploing..... daar gaan we weer....

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 18:32

bedankt weer voor de nuance.
En het leggen van de vinger op de zere plek, de grenzeloze overschatting van tandeloze diplomatie. (in het geval van Verhofstad, letterlijk)

Nuchternederland | 25-02-22 | 16:49 | 1

Het trekken van de rotte kies, volgende keer.

Mr_Natural | 25-02-22 | 16:52

Ik heb handtekeningen verzameld voor het referendum tegen het wetsvoorstel ter goedkeuring van het associatieverdrag. Ik heb een stuk of 200-400 flyers door de brievenbussen gepropt, en tegen het associatieverdrag gestemd. En toch ben ik van mening dat we militair moeten ingrijpen. Geen boots on the ground, wel een no-fly zone instellen en handhaven door luchtafweer vanuit navo grondgebied en door jachtvliegtuigen in de lucht te hebben. We kunnen het prima, en we gaan er geen nucleaire raketten voor vangen. Zolang we maar boven de donbas wegblijven.

Ik ben nog steeds van mening dat oekraime geen plek heeft in de EU. Het land is bestuurlijk niet volwassen genoeg om tot de unie toe te treden, teveel corruptie. Dat dacht ik toen, en dat denk ik nu nog steeds.

Militair ingrijpen is volledig gebaseerd op dat we zeggen dat we geen oorlogsmisdaden tolereren in Europa, vlak aan de grens van EU lidstaten en NAVO bondgenoten, in dit geval zelfs binnen de landsgrenzen van een NAVO partner. We moeten het niet alleen zeggen, we moeten het ook menen. Het gaat pijn doeneconomisch, maar die klap kunnen we als handelsblok prima vangen. We kunnen toch niet tolereren dat er zo dicht bij huis burgers worden aangevallen en een soeverein land van haar democratische waarden wordt gestript? Die Russen zijn Transnistrië aan het ontsluiten, wanneer ontsluiten ze Kaliningrad?

Versleten_Paddestoel | 25-02-22 | 16:49 | 2

"Die Russen zijn Transnistrië aan het ontsluiten, wanneer ontsluiten ze Kaliningrad?"
Nooit, want dan moeten ze een NAVO land door. En dat gaan ze niet doen.

Old_Spice | 25-02-22 | 17:12

Kudos. Ik kan het niet geven, maar toch.

konjodebonjo | 25-02-22 | 17:22
-weggejorist-
Papualist | 25-02-22 | 16:48

Ze kunnen zich toch gewoon overgeven? Bezettingen zijn over het algemeen maar tijdelijk.

Mr_Natural | 25-02-22 | 16:46 | 2

Tuurlijk kan dat. Al stond het voltallige Luxemburgse leger voor de deur, of 4 Hells Angels. Alles kan. Ikzelf zou me alleen overgeven als Victoria Koblenko haar Jopen laat zien.

Kaal-dik-en-lelijk | 25-02-22 | 16:53

Misschien is Europa als wereldmacht gewoon op. Geen kolonien meer met goedkope grondstoffen, de eigen vrijwel op. Energie moet gekocht worden met geld dat extra bijgedrukt wordt. De landen overspoeld met niet-europeanen die niet om een europa geven. Regeringen die hun eigen stemvolk belazeren en zich druk maken over slavernij van eeuwen terug, of transgenders nou een apart paspoort moeten. Volgens mij is Europa aan het aftakelen. We worden ingehaald.

Hadena | 25-02-22 | 16:44 | 8

Niet als we één blok blijven. Dan is Europa nog altijd een (economisch) blok van belang. Waarom denk je dat Trump altijd zo afgaf op Europa? Omdat de EU een machtsfactor en economische concurrent van belang is. Of denkt iemand werkelijk dat Trump iets geeft om de “vrijheid” van de door Brussel “geknechte” lidstaten?

Bigi Bana Boy | 25-02-22 | 17:08

Ja. Punt. Maar we hebben hier wel democratie (wint altijd, want kan gewoon beter corrigeren), en kennis (wint altijd want als we niet slim waren, waren we als soort nooit tot dit punt ge-evolueerd). En dat belijden we echt niet alleen met de mond - we zjn ervan doordrenkt, al eeuwen lang. Dat heeft 80% van de wereld echt niet.

konjodebonjo | 25-02-22 | 17:20

We worden niet ingehaald, We wissen onszelf uit.

Grachus | 25-02-22 | 20:27
▼ 5 antwoorden verborgen

What if? We kunnen het net zo goed omdraaien. Met een beetje doorpakken met dat associatieverdragje zaten we nu niet naar deze gore rotzooi te kijken. Forum en Geenstijl, bloed aan je slappe klootjes.

jo jo ! | 25-02-22 | 16:43 | 3

Hoe had dat 'doorpakken' er dan uit moeten zien?

Schoorsteenveger | 25-02-22 | 16:46

Rusland was maar wat blij met dat referendum. Lekker de opinie beinvloeden met allerlei kolder. En genoeg useful fools, als bv Baudet, om voor het karretje te spannen.

RandyBiel | 25-02-22 | 16:49

We hadden gewoon Oekraine meteen aan de EU en Navo moeten toevoegen, dan had Poetin vast niets gedaan.
Of 5 jaar geleden al.

Nuchternederland | 25-02-22 | 16:52

Volgens mij staat er een verkeerde foto op voorpagina van Mirror.
i.imgur.com/FgYiJH9.jpeg

Reebensteeltje | 25-02-22 | 16:43 | 1

lol, goeie!

Old_Spice | 25-02-22 | 17:10

Helemaal gemist dat die bolle ophitser is gaan hemelen. Hij wordt niet gemist.

Piet Karbiet | 25-02-22 | 16:43 | 16

@Mr_Natural | 25-02-22 | 16:47:
Over de doden niets dan de waarheid. Dat is eigenlijk het spreektwoord. In dit licht heeft Piet gelijk.

aflaatverkoper | 25-02-22 | 18:11
▼ 13 antwoorden verborgen

Syrië was onze oorlog ook niet, maar dit land barst straks uit elkaar van mensen die op de vlucht zijn voor geweld dat door Putin wordt veroorzaakt. Strategische destabilisatie van het Westen.

Ad Hominem | 25-02-22 | 16:42 | 1

Krijg je er wat blanken bij is het weer niet goed....

roevka | 25-02-22 | 17:22

Wat Wierd Duk zegt.
We sturen al onze troepen naar onze Oostgrens en we hoeven Rusland niets uit te leggen.
Nou vooruit , het zijn vredestroepen.

Ambiorix | 25-02-22 | 16:41 | 2

Arme Tukkers.

Hetkanverkeren | 25-02-22 | 16:45

@Hetkanverkeren | 25-02-22 | 16:45: welnèèj.
Da vinden die Tukkers harstikke mòòij.Een bèètje met zo’n tank door de modder cross’n.

Ambiorix | 25-02-22 | 16:50

Ik moet wel steeds wat grinneken als ik weer een Amerikaanse nitwit op CNN hoor spreken over Oekraine als "a free and democratic country, that wants to be part of the West!". Grote delen van het land vereren Nazi-collaborateur en jodenjager Stepan Bandera als "vader des vaderlands". Een groot deel van de protesten in 2014 was georganiseerd door West-Oekraiense ultranationalisten en neo-Nazi's.

En Poroshenko? Gewoon de zoveelste oligarch, die zich al snel omringde met Amerikaanse adviseurs en allerlei Georgische bannelingen die Washington nog kwijt moest rolletjes gaf als minister, staatssecretaris, politie-commandant of gouverneur.

Sindsdien zijn parlementsleden routineus in elkaar gemept, media verboden, wordt wel degelijk gewerkt aan het ondermijnen van de rechten van de vele Russisch-sprekenden en worden neo-Nazi-vrijwilligersbataljons die in de Donbass dood en verderf zaaien gedoogd door Kiev...

Oekraine is veel, maar geen vrije democratie. En nee, dat betekent niet dat Rusland het maar mag binnenvallen, maar we hebben wel enorm gefaald in ons beleid. We hadden in 2014 niet moeten aanzetten tot een coup, of toch ten minste daarna het land op een gezonde koers tussen West en Oost moeten houden, in plaats van het naar ons te trekken met het voorspelbare gevolg dat Rusland boos wordt.

drs. Levi Samsonov | 25-02-22 | 16:41 | 10

@jo jo ! | 25-02-22 | 16:52: Hoe is Yanukovich aan de macht gekomen? Een coup? Hoe is Yanukovich afgezet? Een coup?

Old_Spice | 25-02-22 | 17:09

Een land dat in '33 werd uitgehongerd door Stalin, tot op het punt dat er 4 miljoen doden vielen, kun je allicht vergeven dat ze ietwat op handen waren van de nazi's.

konjodebonjo | 25-02-22 | 17:17

@konjodebonjo | 25-02-22 | 17:17:
Begrijpen in ieder geval wel. Na die holodomor was het vertrouwen in zg die sovjet broeders wel weg. Zou daar ooit excuses voor zijn aangeboden? Zal zeker ook bijdragen dat ze steeds meer Oekraïners voelen.

roevka | 25-02-22 | 17:27
▼ 7 antwoorden verborgen

Leuk stukje, lekker het stoepjeschoonvegen uit de Putinversteher-hoek. Ga zo door!

jo jo ! | 25-02-22 | 16:41 | 2

Ach ja, een beetje nuance is al slecht te verteren blijkbaar.

Schoorsteenveger | 25-02-22 | 16:44

Het ware verhaal staat geschreven op het lege inlegvelletje.

Schoorsteenveger | 25-02-22 | 16:41 | 1

En de Amerikanen hebben de radarbeelden.

squadra | 25-02-22 | 17:18

Doorgaan onder het juk van Rusland als voorheen (2014) breekt ook geen potten.

Neuth | 25-02-22 | 16:40

Dit stukje is, sorry hoor, de epitoom van 'het is de schuld van iedereen behalve van mij'. 'Verhofstadt is erger dan Poetin change our mind' Yeah right. Een wannabe met een slecht gebit maar otherwise zonder echt bloed aan de handen vergelijken met een doortrapte, machtige psychopaat met 250 miljard op de bankrekening.

konjodebonjo | 25-02-22 | 16:40 | 3

Het gaat hier om het geopolitieke spelletje dat we met die psychopaat dachten te kunnen spelen. Het gaat hier niet om directe vergelijkingen tussen de ene en de andere persoon, zeker niet om een rechtstreekse vergelijking tussen Verhofstadt en Poetin.

Schoorsteenveger | 25-02-22 | 16:43

Knap hoor een woord opzoeken om interessant mee te doen. Pseudo intellectueel. Stiekem GS lezen maar geen lid he?

Hypno2050 | 25-02-22 | 16:43

@Hypno2050 | 25-02-22 | 16:43: whereas jij je openlijk Hypno2050 noemt. Veel plezier met je 'lidmaatschap'. Zoek maar eens op wat dat normaal gezien betekent.

jo jo ! | 25-02-22 | 16:47

Zo heb ik ooit 100,- aan GS gedoneerd. Ik denk dat ik nu ook wel in aanmerking kom voor een "told you so".
Doei!

Tjongejongejongen | 25-02-22 | 16:38

De cynische machtspelletjes, corruptie en belangenverstrengeling zit ook diep ingebakken in onze elites. Elders een topic over prolofobie, sommigen hebben het zelfs over prologynie. Het is niet alsof de westerse instituten de EU commissie, de lidstaten en Washington niet ook een aandeel hebben in de oorlog. Het is wel heel cynisch om te roepen, Poetin is begonnen, hij heeft de teerling geworpen en dus bloed aan zijn handen. Zylenski opgejut door het westen met beloften van een EU associatie-verdrag en de impliciete suggestie van een NAVO lidmaatschap.
Een geo-politieke machtsstrijd tussen twee blokken en ideologieën en uiteindelijk betalen de mensen in de Oekraïne het volk de prijs. Het westen zou nooit een land binnenvallen en als we het doen hebben we het morele gelijk aan onze zijde. Vraag maar aan de Afghaan of de Irakees.
Kortom, @van Rossem weer een mooi genuanceerde beschouwing van jouw hand!

ratelaar | 25-02-22 | 16:37

" Een jaar geleden werd Donald Trump(..) opgevolgd door een seniele oude man "
De meerderheid van de VS was dan ook helemaal klaar met die praktisch even oude clown en heeft m dan ook netjes weggestemd met de grootste overwinning aller tijden uit de hele geschiedenis die de mensheid ooit gekend heeft

RandyBiel | 25-02-22 | 16:37 | 5
-weggejorist-
RandyBiel | 25-02-22 | 17:04
-weggejorist-
Old_Spice | 25-02-22 | 17:05

aha... dan komt het tóch weer goed. Team America!!!!!!!!

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 18:35
▼ 2 antwoorden verborgen

En dan hoor ik net op het journaal dat de EU geen SWIFT-sancties wil omdat dat onze handelsbelangen schaadt. Stelletje hypocrieten.

bovenopland | 25-02-22 | 16:36 | 2

Dat klinkt dan nog enigszins 'intelligent'.
Vanochtend hoorde ik in journaal iemand zeggen "is lastig want dan kunnen we onze gasrekening ook niet meer betalen" We, als in NL. We zouden gewoon niet moeten betalen. Swift of niet.

grapo | 25-02-22 | 16:40

@grapo | 25-02-22 | 16:40: Ja dan komen we dus zonder gas te zitten want Rusland draait dan de kraan dicht. Dan ligt de hele Europese economie plat, dan is het resultaat van een sanctie tegen Rusland dat we zelf meer economische schade hebben. Ja echt slim is dat joh. Als ik jou was zou ik je gelijk aanmelden als hoofdstrateeg bij de EU.

Old_Spice | 25-02-22 | 17:04


Stop - feeding - the - beast.

Heurtebise | 25-02-22 | 16:36

Mensen die hun haar van de zijkant over hun kale scheldel kammen moet je nooit vertrouwen.

Mr_Natural | 25-02-22 | 16:35 | 6

En mannen met teveel geld die bang voor de tandarts zijn!

Tikkie Terug | 25-02-22 | 17:10

En mannen die Old Spice gebruiken.

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 18:36
▼ 3 antwoorden verborgen

Waarheden als koeien.

de drijfsijs | 25-02-22 | 16:34 | 3

Vandaar dat de veestapel gehalveerd moet worden. Betekent dat er ook minder oude koeien uit de sloot gehaald kunnen worden.

Mr_Natural | 25-02-22 | 16:36

@alexanderpechtold | 25-02-22 | 17:12: Maar even wat anders wat moet je met 250 miljard ?
Dat ego meer meer meer principe , wanneer komt men erachter dat t niets brengt , behalve meer meer meer .

alexanderpechtold | 25-02-22 | 17:15

Tsja wat is vrijheid. Dat mogen wij ons binnenkort ook eens gaan afvragen wanneer de QR pas blijft.

Teluitjewinst | 25-02-22 | 16:34 | 10

@Linkse Zakkenvuller | 25-02-22 | 16:57:
Ehm, nee, die blijft want Europa wil het en bij evenementen van 500 man en meer is ie er ook, kortom hij blijft in de gereedschapskist totdat er weer een nieuwe crisis is en tot die tijd zal die voorzichtig ingemaseerd worden.
In Canada zijn ze fan, heel handig tegen mensen met een verkeerde (andere) mening.

ratelaar | 25-02-22 | 17:27

@ratelaar | 25-02-22 | 17:27: Laat me raden, Greet Reset, Karl Schwab enzo? Het hele Baudet mantra afratelen en doen alsof daar een eigen unieke gedachte van jezelf bijzit?

Pathetisch.

Linkse Zakkenvuller | 25-02-22 | 18:00

@Linkse Zakkenvuller | 25-02-22 | 18:00:
Volgens mij reageer je op de verkeerde persoon. Ik heb het in ieder geval nergens over: ‘Greet Reset, Karl Schwab enzo.’

ratelaar | 25-02-22 | 19:34
▼ 7 antwoorden verborgen

Welk groot brein zat er achter de sluiting van de Hemweg centrale (kostte 50 M) en de nucleaire centrales in Duitsland (12% van vraag) twee maanden geleden? Was het niet beter om die achter de hand te houden? Zeker om dat Duitsland wist dat er te weinig gas in voorraad was.
Het sluiten van deze centrales zijn strategische waanzin. Je kunt ze wel minder laten draaien maar niet uitzetten voordat je ze vervangen hebt met een strategisch energie voorziening. Nederland heeft in 10 jaar tijd 10 centrales gesloopt en vervangen door gas. Duitsland heeft zijn nucleair vervangen door gas (en kool).
Hadden we die reserve capaciteit nog gehad dan hadden we de gas import tijdelijk kunnen stoppen, het hebben van die capaciteit zal al voldoende zijn om de huidige machtspositie van Putin te ondermijnen.
Die kern centrales zijn nog maar 2 maanden geleden uitgezet in Duitsland, Duitsland kan die prima weer aanzetten.

PipoClownde | 25-02-22 | 16:33 | 2

Maar met het sluiten van die centrales deug je wel lekker.

Antigoog | 25-02-22 | 16:36

Heb me al eerder verbaasd hierover,
Nederland denkt weer heel voorzichtig aan kernenergie en elders worden ze gesloten,
Haha, en het stoken op gas teneinde stroom op te wekken lijkt nu toch wel wat dom, voorzichtig gezegd.

drastic | 25-02-22 | 17:10

Verhofstadt is net zo verrot als zijn gebit.

Kameraansteker | 25-02-22 | 16:33

De zelfgenoegzame, verweekte, hedonistische EU.
Met z'n pigmentfobie, genderverwarring, inclusiviteit en klimaathysterie.
Die leden/landen ronselt met beloftes over een schier oneindige subsidieput.
Die Grondwetten ondergeschikt maakt aan die van hen.
Die nu sanctie's oplegt, hun afschuw uitspreken en hun stadhuizen e.d. nu groen en geel gaan verlichten.
Die krokodillentranen huilen, nadat ze jarenlang de beer gesart hebben.
Die nu uit z'n hol is gekomen.

Laat onverlet, dat de gewone burgers die gewoon proberen te overleven gigantisch de Sjaak zijn.

LoesjeP | 25-02-22 | 16:31 | 2

Ach gossie is de beer gesart... wat zielig dan mag hij wel onschuldige mensen gaan vemoorden.

Stijlloze nick | 25-02-22 | 16:45

@Stijlloze nick | 25-02-22 | 16:45:
Dat beweer ik niet Stijlloze, integendeel, zie mijn laatste zin.
Maar die EU kliek zou n.m.m. eens hand in eigen boezem moeten steken.
Enfin, waar 2 honden vechten om 1 been, loopt China er wellicht mee heen.

LoesjeP | 25-02-22 | 16:56

Mijn complimenten weer, van Rossem.

L. Vis | 25-02-22 | 16:31

Wat een faalhazen daar bij de EU zeg. Gelukkig komen er vast weer eens verkiezingen, dan gaat daar zeker de bezem doorheen.
Ik hoop hier in Den Haag ook binnen 2 jaar.

Jarenlang iemand pesten en dan is hier het resultaat als degene dan doordraait. En nu roepen we hadden dit nooit voorzien. Dat kan, maar dan mag je nu wel je puinhoop opruimen, ga die mensen helpen op een of andere manier (en sancties heeft geen effect)

pane | 25-02-22 | 16:31 | 4

Indien Putin met niemand meer handel kan drijven moet je eens opletten hoe snel die om de tafel gaat zitten met het westen.

Harris Pilton | 25-02-22 | 16:34

Iemand pesten? Waar heb jij het over? Wij hebben tenminste verkiezingen, in Rusland wordt iedere tegenstander vermoordt of monddood gemaakt. Geen vrije pers, geen open internet, zij hebben geen toegang tot wijsneuzige zelfingenomen blogjes.

Stijlloze nick | 25-02-22 | 16:36

@SterF... | 25-02-22 | 16:34: Niet komen bij de herdenking van WO2, Niet naar de Spelen gaan, hem als zot neerzetten, zijn land afpikken vroeger en daarna landje pik doen. Zo maar een paar voorbeelden.
Nu is het oorlog, verschrikkelijk voor de burgers, maar al die leiders daar waren corrupt, toen moest het ineens bij de EU, 64% heeft tegen gestemd.

gato | 25-02-22 | 20:10
▼ 1 antwoord verborgen

Twlkens weer dat zwart wit, links rechts, ja nee, pro contra, enz denken. Ik was niet voor toetreding van een Oekraïne tot een EU of NAVO, maar het omgekeerde is dan niet automatisch ook gelijk waar. Een soeverein land mag die ambitie hebben en een ander land heeft daar fysiek niets tegenin te brengen, oftewel moet met zijn poten van de ander afblijven of kan ongezien de tyfus krijgen. Wat Bart doet is eigenlijk van het niveau "als je zo over straat loopt, dan moet je niet raar opkijken als je aangerand wordt" op geopolitiek niveau.

Quantum Suicide | 25-02-22 | 16:30 | 5

@Dima Beeline | 25-02-22 | 16:38:
Mooie tegel.

SterF... | 25-02-22 | 16:43

Eens.

Roos | 25-02-22 | 16:46

@Dima Beeline | 25-02-22 | 16:38: Misschien een beetje ongepast maar hier moest ik wel hard om lachen.

Old_Spice | 25-02-22 | 16:59
▼ 2 antwoorden verborgen

En Kiev niet Europees noemen, vanRossem, is wel echt van een onmetelijke stupiditeit die je diskwalificeert om ooit nog eens over dit onderwerp te tikken.

Linkse Zakkenvuller | 25-02-22 | 16:30 | 11

@Old_Spice | 25-02-22 | 16:57: Dat Budapest of Praag voor u niet Europees aanvoelen, is een verstoord beeld post-WOII beeld dat Europa zoals Londen of Parijs moet aandoen. Klassiek Amerikaans anti-Oostblok sentiment.

Voor mij is Europa juist het klassieke Oostenrijk-Hongarije. De Habsburgse bouwstijl & cultuur, de opera, het grote plein, de avenue.

Tuurlijk, een halve eeuw communisme en post-Sovjet corruptie laat zijn sporen na, maar laten we alsjeblieft het klassieke centraal-Europa juist als Europa zien.

Linkse Zakkenvuller | 25-02-22 | 17:09

@Old_Spice | 25-02-22 | 16:57: zullen we met landen als Italië erbij stoppen met Oost-Europese landen betichten van corruptie en aanverwante zaken?

Quantum Suicide | 25-02-22 | 17:14

@Linkse Zakkenvuller | 25-02-22 | 17:09:
Hier ben ik het helemaal mee eens. En fantastische reislanden.

SterF... | 25-02-22 | 17:19
▼ 8 antwoorden verborgen

Ik ben niet pro Oekraine of pro europa maar hier slaan jullie de plank toch echt een keer mis hoor. Dit is gewoon schoppen om het schoppen.

De Rus moet gewoon binnen zijn eigen grenzen blijven.
De EU moet gewoon zijn grote waffel een keer houden
En jullie moeten gewoon weer scherpe stukjes schrijven en meer tieten posten.

MadMedic | 25-02-22 | 16:30 | 5

"De Rus moet gewoon binnen zijn eigen grenzen blijven.
De EU moet gewoon zijn grote waffel een keer houden
En jullie moeten gewoon weer scherpe stukjes schrijven en meer tieten posten."
Hier kan ik het niet mee oneens zijn.

Old_Spice | 25-02-22 | 16:50

Over tieten gesproken.... denk dat het al bijna tijd is voor de vrijdagmiddag borrel

Karel Kruizenruiker | 25-02-22 | 17:05
▼ 2 antwoorden verborgen

In het verlengde hiervan kom ik er nog een keer eerlijk voor uit dat de situatie in Oekraine mij persoonlijk niet raakt. Gewoon te ver van mijn bed en het boeit mij ook niet. Ik heb destijds ook tegen het associatieverdrag gestemd omdat ik vond dat onze bemoeienis te ver richting Rusland zou gaan reiken. Maar goed.
Heb iets van deze strekking al eerder geplempt vandaag en een zeer gewaardeerde Reaguurder adviseerde mij snel weer op mijn campingsnol te duiken en politiek over te laten aan grote mensen. En dat vertaal ik maar naar dat je inderdaad per definitie voor Putin bent wanneer je niet duidelijk voor Oekraine bent.

Leptob | 25-02-22 | 16:29

Er is niks mis mee dat Oekraine toenadering tot het westen wil. Zo is het ook ons goed recht om daar keihard nee tegen te zeggen. Dan toch is er niks mis mee om samen te werken op diverse vlakken.
Destijds heb ik nee gezegd bij het referendum, echter hypocriet check ik nooit uit welk land m'n plofkip komt. Dat dan weer wel.
Zo mag Rusland ook een veel betere deal voor Oekraine maken (iets wat ze nooit hebben gedaan), zodat de keuze voor het Oosten weer veel aantrekkelijker wordt.
Ook hadden we na die samenwerking er ook op moeten aandringen dat er wat directer goed omgegaan zou worden met de minderheden. Maar hadden we er met z'n allen meer aan moeten doen om die situatie in de Donbass eerder en beter op te lossen. Terwijl Rusland militaire acties in de Donbass ontplooide heeft Oekraine nooit een militaire actie in Rusland ontplooid. Dat van het opzeggen van de huur van de krim vond ik dan weer wel stupide en dat Putin daar op (uiteindelijk) redelijk vredige wijze een oplossing in vond met een bezetting kon ik nog begrijpen.
Maar dat notabene fucking Geenstijl nu een inval in een echt land met eigen keuzes gaat lopen goedpraten met een 'told you so'. Rot dan toch een tyfusend op zeg.

Al die argumenten was echter geen goede reden

Dima Beeline | 25-02-22 | 16:29 | 4

@Old_Spice | 25-02-22 | 16:49:
Deze inval is de schuld van de Russen. Die beslissing is gemaakt door de Russen. Voor de doden en destructie is er maar een verantwoordelijk; Putin.

SterF... | 25-02-22 | 17:01

@Old_Spice | 25-02-22 | 16:49: Er is voortdurend getreiterd. Door iedereen. Kleuterschool aan alle kanten. Landsgrenzen liggen aardig vast. Daar overheen gaan en doden is ook van des kleuters. Regeringskleuters. Allemaal. Kruip verdomme terug in jullie baarmoeder en leer van jullie stompzinnigheid.

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 17:45
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Leyolm | 25-02-22 | 16:28 | 1

Als je geen zin hebt om met Wierd het debat aan te gaan, waarom zit je dan daar aan tafel? Ga dan ook.

Kameraansteker | 25-02-22 | 16:27

Van Baalen lijkt niet alleen op een mongool, hij gedraagt zich ook zo. Over Gay Verhofstad kan ik ook weinig goeds bedenken. Dat ze op het Maidanplein maar bommen mogen koppen. Waar zijn deze geweldige leiders nu?

pibasso | 25-02-22 | 16:26 | 6

Van Baalen is wel een stuk slanker nu.

J.Cash | 25-02-22 | 16:57

Oké bedankt. Wist ik niet. Jammer dat hij dingetjes mag meemaken

pibasso | 25-02-22 | 17:55
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist en opgerot-
porcum | 25-02-22 | 16:26 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Is het EU parlement nog niet verhuisd naar Canada?

Mr_Natural | 25-02-22 | 16:25

Wie was de leider van van Baalen in 2014? En is ons land wel in goede handen van deze wo3 uitlokkende leider? Wat zijn dat voor mensen die aan zo'n gek hun stem geven?

Dr. Pown3rt | 25-02-22 | 16:24

Spot on Van Rossem, hulde.

Nitro | 25-02-22 | 16:24

Oekraïne bij de EU, weinig inwoners van de EU zullen er persoonlijk voordeel uithalen. De voordelen, het geld, de deals, belanden altijd bij politici, en industriële agglomeraten die er mooie sier en winsten mee maken.

De nadelen echter, die komen wél bij de burger terecht. Want wie betaalt in dit geval de hoogste prijs tenslotte, voor de zoveelste keer.

De EU is wat mij betreft degene die deze oorlog heeft uitgelokt. Er was ons eeuwige vrede beloofd. Het tegendeel komt uit. Er waren ons ook gouden bergen van welvaart beloofd. Dat staat ook aan alle kanten onder druk en je weet dat over een paar jaar onvermijdelijk ook daar de EU een echte neerwaartse spiraal in gaat.

De verantwoordelijken voor het EU project liggen inmiddels grotendeels op het kerkhof. Net als de duizenden die nu hun prijs aan het betalen zijn in Oekraïne.

It's a huge shit sandwich, and we all gonna have to take a bite.

Dutchbeaurouge | 25-02-22 | 16:23

Voorwaar: het beste pleidooi voor een Europees leger dat ik tot nog toe heb gelezen. Hulde!

Hetkanverkeren | 25-02-22 | 16:22
-weggejorist-
oumuamua | 25-02-22 | 16:22
-weggejorist-
DutchAce | 25-02-22 | 16:22 | 1

Het lijkt wel alsof Oekraïne geen zelfbeschikkingsrecht zou mogen hebben omdat ze toevallig een grenspostje met Rusland hebben.

Alsof de geografische ligging van Oekraïne bepaalt dat zij zich ad infinitum moeten schikken in een rol als neutraal bufferstaatje. Overgeleverd aan het humeur van de Rode beer zonder toenadering te mogen zoeken naar het Vrije Westen.

Fuck dat, het Westen én Rusland hebben sinds 1991 als een vuige propper geflyerd in Kiev en Oekraïne heeft nou eenmaal democratisch voor de flyer uit het westen gekozen.

Dat mag Inquisiteur Putin vervelend vinden, dat mag zijn Sovjet-hartje een beetje breken, maar daar heeft hij zich verdomme bij neer te leggen.

Linkse Zakkenvuller | 25-02-22 | 16:22 | 2

Door en door corrupt land. De flyer uit het westen stonden grotere bedragen op.

sjef-van-iekel | 25-02-22 | 16:31

Jij neemt als eerste de benen als de kogels over je hoofd vliegen, durf ik wel een meier op in te zetten zo zeker ben ik er van!

DutchAce | 25-02-22 | 16:35

Al dit wittemannengeweld leidt maar af van waar het echt om gaat: de klimaatagenda van Frans.

Duwbak_Linda | 25-02-22 | 16:22 | 4

@Dima Beeline | 25-02-22 | 16:35: Geen vrijheid zonder debielen.
Hier zou men een tegeltje van moeten maken, maar soit.

Duwbak_Linda | 25-02-22 | 16:39

@Duwbak_Linda | 25-02-22 | 16:39: Onzin. Vrijheid ondanks al die debielen. Bevoogdend zonder meer, maar toch. Iemand moet het doen.

Hetkanverkeren | 25-02-22 | 16:51

Frans is een FSB spion van de GRU.
(vond het gewoon goed klinken).

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 17:43
▼ 1 antwoord verborgen

Die Sjoerdsma is van dezelfde partij als Alexander Pechtold, de man die het zulk prachtig nieuws vond dat militairen "Pang, Pang" moesten roepen.

Deze partij wil voorop staan op de barricaden. Nou, succes ermee, jongens! Jullie eerst. "Pang, Pang".

Glasgow Argus | 25-02-22 | 16:21 | 3

De man zelve die Remkes betichtte van alcoholisme.

dathoujetoch | 25-02-22 | 16:22

Diezelfde Pechtold die zo corrupt is dat hij zich in een privéjet van een industrieel naar Oekraïne liet vliegen, geen bonnetje kon overleggen, en helemaal geen wederdienst hoefde te leveren?

Sieg Hein | 25-02-22 | 16:35

Ik vind Sjoerdsma een lulhannes en D66 een eng clubje. Dat betekent echter niet dat ik het nooit met hen eens ben. Best lastig soms hè, nuance.

Spring Bruissteen | 25-02-22 | 16:52

Meer mensen die in HvBaalen tenminste qua postuur de wedergeboorte van HGoering zien?

haasjerepje | 25-02-22 | 16:20

En hoe wreed dat de nee-stemmers van toen niet alleen de prijs aan de pomp betalen, we betalen ook het salaris van de drammers die het "nee" hebben vevervuilt voor een inlegvelletje en het referendum stante pede hebben afgeschaft.
En nu de stront tegen de plinten klotst krijgen ze nog geen geweer of helm richting het strijdgebiet getransporteerd.

Mr. C | 25-02-22 | 16:20

.... en dat sportevenementen zich terugtrekken is een goed iets. Symboliek misschien en het zal de Oekraïense mannen en vrouwen niet direct helpen waar de kogels om de oren vliegen, maar het laat wel zien dat Rusland zich aan het isoleren is van de rest van de wereld. Het alternatief is ze gewoon door laten gaan. Geen optie.

SterF... | 25-02-22 | 16:20

Waarom sturen wij niet een divisie ambtenaren van de belastingdienst op Poetin af.

Afdeling toeslagen!

Kaas de Vies | 25-02-22 | 16:19 | 1

De aanslagen worden op dit moment verstuurd.

Duwbak_Linda | 25-02-22 | 16:22

Ik heb inderdaad in 2016 tegen dat associatie verdrag gestemd, omdat je wel aan je water kon aanvoelen dat Herr Putler niet zou accepteren dat Oekraïne toenadering zoekt tot het westen

Henkdewit2050 | 25-02-22 | 16:19

Wat een goed bericht/artikel.

Het riool van de MSM die momenteel gewoon lijkt aan te sturen op een totale oorlog is compleet krankjorem geworden. Voor een beetje objectieve nieuwsgaring moet ik momenteel naar AlJazeera kijken. Wtf.

Wereldleiders die in hun vermoorde onschuld van t jarenlange treiteren van Rusland (dat al sinds 2014 loopt mind you) "sancties" opleggen omdat elke echte fysieke tegen handeling hen hondshypocriet zou maken (en waarschijnlijk meteen een 'target' voor Putin).
Meerdere geleerden en politici die opzij zijn gezet als "Putin vriendjes" en hun reputatie door slijk gehaald zagen worden toen zij exact voor dit scenario waarschuwde pakweg 6-8 jaar terug.

En dit is geen scenario meer waar de rijdende rechter die kibbelende buurmannen even op hun plaats moet zetten over "grensoverschrijdend erfgebruik".

Manmanman. Dit is een nachtmerrie scenario voor zowel m'n Oekraiense als Russische collega's...

LangeTijdGeleden | 25-02-22 | 16:18 | 2

Voor een beetje objectieve nieuwsgaring moet ik momenteel naar AlJazeera kijken.

Dat is eigenlijk al een aantal jaren zo, helaas.

Joffri | 25-02-22 | 16:23

Na zoveel jaren elkaar treiteren moet je toch tot de conclusie gaan komen dat die mensen die elkaar treiterden eigenlijk daar helemaal niet op de juist plek zaten? Compleet incapabel om landen te verbinden. Daar heb je Al Jazeera niet voor nodig.

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 17:41

Het is de schuld van Verhofstadt en die andere ophitser problemen binnen de EU worden doorgaans opgelost met nog meer EU.

Reebensteeltje | 25-02-22 | 16:18

Stuur alle kinderen van de toenmalige en huidige politici naar het front.

Subiet!

Kaas de Vies | 25-02-22 | 16:16 | 2

Dat is geen manier, dan hebben we straks geen oorlog meer over.

funda | 25-02-22 | 16:20

Heb je Rutte al gedreigd dat je al je dickpics gaat inzetten als hij aan deze eis geen gevolg geeft?

Milton_Styx | 25-02-22 | 16:41

Maar wat ze wel zeker gaan doen is binnenkort een Europeese belasting invoeren voor de EU-burgers, dit om het Europeese leger op te tuigen.
Bedenk dan ff dat de Europeese landen tesamen momenteel een groter defensiebudget hebben dan Rusland....
Maar ja, de burgers zullen het moeten betalen.... let maar op.
Na invoeren van de digitale munt en afschaffing cash-geld schrijven ze het gewoon van je rekening af... wat ik je brom...
En ik heb al heel wat gebromd wat allemaal uitgekomen is...

A333aan | 25-02-22 | 16:16 | 2

Ja je echt naam is ook Dr. Klavan.

litebyte | 25-02-22 | 16:19

"Bedenk dan ff dat de Europeese landen tesamen momenteel een groter defensiebudget hebben dan Rusland...."
Dan hebben we het dus stiekem eigenlijk praktisch alleen over Duitsland en Frankrijk. Nou, Putin staat al te bibberen hoor.

Gregovic | 25-02-22 | 17:46

Zelfs Chomsky, nu niet bepaald mijn grote vriend, weet hoe het zit. Finland 2.0 en alles is opgelost.
youtu.be/5Ni3j1mhU5M

larie | 25-02-22 | 16:16 | 1

Finland wordt versnelt NATO-lid dus deze kan in het archief.

litebyte | 25-02-22 | 16:20

Kijken wie ze vanavond weer bij 1Vandaag aan tafel zetten voor een stukje duiding

litebyte | 25-02-22 | 16:16

"alsof de twee landen niet tezamen in broederschap verbonden zijn door ideologie, oligarchie en overige restanten van communistisch conservatisme"
Nou Van Rossem, daar probeerde Oekraïne zich van te ontworstelen. Bovendien is de geschiedenis groter dan alleen de Sovjet periode, Lviv heeft zelfs nog een Duitse naam; Lemberg. Het is duidelijk dat je zaken probeert te duiden waar geen verstand van hebt. Doe maar niet.

SterF... | 25-02-22 | 16:16 | 3

Nou SterF, die periode is inderdaad groter dan alleen de Sovjet periode. De geschiedenis van Oekraïne en Rusland gaat veel verder terug dan alleen de tijd van de Sovjets.

Old_Spice | 25-02-22 | 16:39

Er zijn inderdaad grote verschillen. Goed dat we het eens zijn.

SterF... | 25-02-22 | 16:57

ik heb de Oekraïners toen gewaarschuwd, maak je geen illusies over beloftes van de EU. Paspoorten voor iedereen beloofden ze hen. Zet dat maar uit je hoofd, waarschijnlijk geen eens vluchtelingenstatus...... mocht het zover komen.

RdeFriesch | 25-02-22 | 16:15 | 3

Heel de wereld wel, maar zij niet.
Bijzonder.

Kaas de Vies | 25-02-22 | 16:17

Van der Burg wil ze het liefst ophalen, ze hoeven geen asiel aan te vragen en huis en Miele worden meteen geregeld. Volgens de Volkskrant lijdt het Russische leger grote verliezen.

gestoptmetroken | 25-02-22 | 16:24

De EU verwacht 5 miljoen vluchtelingen en wil die ook gaan opnemen. "Het zijn onze buren en ze mochten sowieso al in de EU wonen..."

Patje | 25-02-22 | 16:44

Kijk maar uit GS.. straks wordt je nog verweten pro-putin te zijn, we gaan heel snel richting de jaren '50 & '60 nu als we geen eenheid (LOL) uitstralen.

litebyte | 25-02-22 | 16:13 | 1

Is toch prima als je pro-Putin bent? werkelijkheden zijn complexer dan ze lijken en de complexiteit is werkelijker dan ie is. Het blijft een opinie die bestreden en omarmd mag worden, of anderszins. Dat is de sterkte van een democratie. Zeveren tot je moe bent en daarna een biertje en aan de gang!

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 17:38

*Het past niet om over de rug van allemaal dode burgers 'zie je wel' te zeggen, maar we zagen al menig nee-stemmer zuchten de afgelopen dagen en weken*

Doe het dan ook niet.

En het past wel degelijk om de vinger richting het Kremlin te wijzen.
Wat de voorgeschiedenis ook is, het is tegen alle beschaving in en ongehoord wat Rusland doet.
En het is volkomen terecht dat dit door iedereen veroordeelt wordt.
Poetin is veranderd in een maniakale gek en moet een halt worden toegeroepen.

Maya de Blij | 25-02-22 | 16:13 | 5

Precies Maya.

SterF... | 25-02-22 | 16:23

Waarom ben je zo naïef?
Iedereen weet toch onderhand wie Poetin is.
Niks nieuws.
Maar waarom halen ze het bloed onder zijn nagels?
Hij is niet zo'n gehaaide prater maar hij heeft nog wel een leger en als hij niks doet staan er genoeg generaals klaar om wel wat te doen.
Rob Hoogland zei het mooi in zijn column.

pejoar | 25-02-22 | 16:24

Je kunt er inderdaad lang of kort over lullen, maar Poetin sucks en niet zo'n beetje ook. Net als zijn billenmaat Xi.

Spring Bruissteen | 25-02-22 | 16:26
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat een wanvertoning... ik merk dat ik die tenenkrommende beelden al verdrongen had.
Onze ideologische EU-helden op het poppodium tussen de champagnegesprekken door.
Zoveel inzet, zoveel gedrevenheid... Che Guevara was jaloers geweest.

funda | 25-02-22 | 16:13 | 2

Weet je wie ook?

Mr_Natural | 25-02-22 | 16:14

Hoe je na de speech van poetin zo'n stuk uit je pen krijgt is bizar. Hij zegt duidelijk dat hij dit doet omdat hij Oekraïne als onderdeel van Rusland ziet. Noemt het ook geen land. Navo of eu wordt helemaal niet als reden genoemt. Daarnaast is het mij een raadsel wat het associatie verdrag met je mening over deze oorlog te maken heeft. Ik heb toen nee gestemd. Maar zie wel in dat Oekraïne steun cruciaal is voor de toekomst van het vrije westen. Denk je dat die bij succes hier stopt? Luister zijn speech nog maar eens terug dan. Volgende ronde Bosnië en Moldavië daarna de Baltische Staten. + het signaal dat die China geeft voor Taiwan.

Wim Heitinga | 25-02-22 | 16:11 | 15

@SterF... | 25-02-22 | 16:52: Zo ongeveer ja. Met veel hobbels en veel tegenslagen. Heel veel, maar toch, wilden ze het beter dan terug naar de kleuterschool. Heel veel kleuters daar in Oekraïne, erg lastig om er mee om te gaan.

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 17:36

@Aristotalloss | 25-02-22 | 16:47: Ik hoop dat u gelijkt hebt cq krijgt, maar ben toch enigszins sceptisch. Vorige TK verkiezingen stemde het volk naar rechts maar na een jaar van demissionair gekonkel hebben we een naar links hellend kabinet. Ook vind ik het uitsluiten van partijen zoals d66 en Groenlinks dat nu doen in opmaat naar GR verkiezingen bedenkelijk, het is chantage van de kiezer en getorpedeer van eerlijke coalitievorming binnen het democratisch proces. Beide voorbeelden zijn wettelijk toegestaan maar tekenen wel de deplorabele toestand van de democratie. Over de instituties ben ik het met u eens.

Rest In Privacy | 25-02-22 | 18:27
▼ 12 antwoorden verborgen

Verhofstadt is ook akelig stil... Terwijl hij in 2014 zo verbonden was met het Oekraïnse volk.

ole guapa | 25-02-22 | 16:09 | 3

Wacht maar tot hij zijn tanden erin zet. Momenteel heeft hij zijn tanden nog niet laten zien, maar ik denk dat hij wel snel een tandje bij zal steken.

small_town_dude | 25-02-22 | 16:13

't Gaat uiteindelijk alleen maar om de bevolking!
Die wil in vrijheid leven; die wil een democratie.
En daar had de EU en de NAVO bij moeten helpen.
En dat hebben ze niet of veel te weinig gedaan!
En Pilatus Rutte met z'n "er is hier maar één schurk en dat is Poetin" wast onmiddelijk z'n handen in onschuld.
PR... dat kan hij wel... (als één van de weinige zaken).

Aristotalloss | 25-02-22 | 16:08 | 1

Dat willen ze waarschijnlijk ook in China en alle Islamitische landen en in Venezuela en diverse Afrikaanse landen.
Ieder normaal mens wil vrij zijn.

pejoar | 25-02-22 | 16:35

Wou Verhofstadt niet krijgen zonder er wat voor hoeven te doen ?

likmegaties | 25-02-22 | 16:08 | 1

De man is niet anders gewend... neem het hem eens kwalijk.

funda | 25-02-22 | 16:16

Situatie in Oekraïne? Menstruatie in Oekraïne. De doodgeboren liefdesbaby van Hans en Guy.

Joffri | 25-02-22 | 16:07

Het is niet onze oorlog, maar we schrijven wel veel stukjes erover, zijn we dan alleen ramptoerist?

PaardenliefhebberVet | 25-02-22 | 16:07

En iedere avond in alle tokshows Ploert Ploertsma. Houdt het dan nooit op. Oh, ja, na 16 maart, dan hoeven ze zich niet meer te profileren.

dathoujetoch | 25-02-22 | 16:06 | 1

Kon het niet aanzien.

Piet Karbiet | 25-02-22 | 16:35

fijn dat alle aspecten naar voren komen hier op GS.

Ir. Wilhelmus | 25-02-22 | 16:06

Als we nog nog gewoon de EG hadden gehad met 14 landen was er niets aan de hand in Oekraïne. Maar daar hoor je die eurofielen nooit meer over.

Frietje_Oorlog | 25-02-22 | 16:06 | 1

Ik stel voor dat we gewoon weer teruggaan naar de EGKS: Europeesche Gemeenschap voor Kolen en Staal. Dan ook niet meer zeiken over vervuiling door de Hoogovens, en in Limburg de mijnen weer open. Prima plek voor al het geteisem.

Henkdewit2050 | 25-02-22 | 16:25

Ik had toen niets met de Sovjet Unie en nu ook niet met de Europese Unie.
Het mooie van de Sovjet Unie is dat ze ophield met bestaan.
Goed voorbeeld doet volgen zou ik tegen de EU willen zeggen.
Wat die EU heren daar in Kiev stonden te doen is ronduit schandalig.
Het geschil tussen Rusland en Oekraïne gaat ons niets aan.

keestelpro | 25-02-22 | 16:06

De EU en de NAVO hebben de grond voorbereidt, gezaait en bewaterd. Rusland komt nu oogsten.

Ja, wat rusland doet is niet goed te praten, maar het is wel heel makkelijk om de rol van ons mooie westen te vergeten.

High speed duck | 25-02-22 | 16:05 | 6

@Aristotalloss | 25-02-22 | 17:07: Tukije heeft zeer veel wapens geleverd aan OekraÏne (o.k. poen... maar toch). en ik vind dat ie gelijk heeft. Psychopathie vereist contra psychopathie. Trump was daar goed in (verder zullen we maar niet gaan...). ..

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 17:33
▼ 3 antwoorden verborgen

Van die dame in de aanhef is het inmiddels de 3e of 4e pose die rondgaat in de MSM's

wakker worden | 25-02-22 | 16:04 | 2

Voelt een beetje als dat Turkse jongetje dat dood in de branding lag (heartbreaking for sure) en waar zielig links mee aan de haal ging tot bleek dat papa een nieuw gebit wilde en dat gratis in Europa wilde krijgen.

Bakkeleures | 25-02-22 | 16:11

@Bakkeleures | 25-02-22 | 16:11: En dat het jongetje zorgvuldig opnieuw op het strand gedrapeerd was voor een fotogeniekere foto. Damien uit "Drop the dead donkey" all over. (Absoluut briljante Britse comedy over een nieuws redactie. Je ziet em nooit meer, waarschijnlijk omdat het toen grappen waren, maar nu te dichtbij komt)

TheEgg | 25-02-22 | 16:32

Vies smerig mannetje die Verhofstadt.

ChatBot | 25-02-22 | 16:03 | 6

Als je hogerop wil komen in de EU moet je lelijk vanbuiten maar vooral vanbinnen zijn.

Mr_Natural | 25-02-22 | 16:12

Griezelige Teflon Glibber. Idem psychopatische karakterologie.
Power reveals the real character.

nobodiesunmighty | 25-02-22 | 17:32
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl