Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Martin Bosma kondigt Arthur van Amerongen aan (en we geven gelijk wat stapels boeken weg)

Een voorwoord van de ondervoorzitter

Wij kondigden eerder deze week de komst aan van onze nieuwe columnist Arthur van Amerongen, nadat die zelf zijn afscheid van de Azijnbode wereldkundig maakte. Dus nog een extra inleiding op het eerste cursiefje van onze nieuwe schrijver, wijnproever en zelfkantkenner lijkt ons overbodig. Desalniettemin schreef ene Martin Bosma, een oud-studiegenoot van Arthur, een mooi voorwoord over Van Amerongen in diens bundel Dwarsdenker des Vaderlands. Dat voorwoord is dan weer een prima voorwoord na ons eigen voorwoord, voordat het woord voor Arthur is, in het volgende slot op deze voorpagina. Over een uurtje komt Tuurtje, waarbij we alvast de lezer willen waarschuwen: sla bijtijds een vat rum aan, want zijn eigen introductie gaat niet met weinig letters gepaard. Zonder verder oponthoud, derhalve, Martin Bosma, gevolgd door een HEUSE WINACTIE, onderaan.
(Foto: Jo Voets)

Voorwoord uit Dwarsdenker des Vaderlands

Ik ben natuurlijk niet objectief. Arthur en ik gaan way back. In het jaar onzes Heeren 1985 was ik een brave eerstejaars politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en werden wij in de Oudemanshuispoort ingewijd in de diepere wijsheden van het marxisme, al dan niet op leninistisch-veganistische basis.

Daarnaast besloot ik ook iets nuttigs te gaan leren. Want politiek, wie wil daar zijn brood nou mee verdienen? Aldus kwam ik terecht bij het eerbiedwaardige Juda Palache instituut, waarvan de geschiedenis ons herinnert aan eeuwen makom allef en de jiddische ziel van onze hoofdstad. Hebreeuws viel onder de vakgroep Semitische Talen. Daartoe behoort ook het Arabisch. Dat zat vol met aspirant-bekeerlingen, echter van de concurrerende denominatie. Wij waren de tweestatenoplossing aan het Spui.

Bij ons volop diversiteit in de collegebanken. Hoopvolle gegadigden tot het jodendom, meisjes fris van de kibboets, bakvisjes die waren blijven plakken aan een lokale shoarma-boer, vaderjoden die een halachisch voortplantingsuitdaginkje wilden goedmaken, gereformeerden voor wie Israël het tastbare Godsbewijs vormde en een duo leernichten die de tale Kanaans op sefardische wijze uitsprak, dus met diep-roggelende keelklank.

En Arthur. En ik.

Bij Hebreeuws heerste een sfeer van heiligheid. Vol adoratie werd de Joodsche Staat besproken en haar schitterende verworvenheden. 1948 werd aangeduid als het jaar van Nationale Wedergeboorte. Met hoofdletters. Wat deugde er eigenlijk allemaal niet aan Israël? Natuurlijk hadden we beiden een zwak voor de jonge staat, die ondanks alles toch maar mooi de woestijn aan het bloeien had gekregen en regelmatig de andere aanspraakmakers op het hetzelfde stukje onroerend goed richting de eeuwig jachtvelden joeg. Wat best handig was gezien verleden.

Arthur hield niet zo van dwepen. Ik ook niet. Dat schiep een band.

Ik zat naast Arthur. Wij waren als twee ketende pubers. Arthur was altijd gangmaker tijdens de colleges. Maker van nietsontziende grappen. Dwarsdenker dus eigenlijk. Sprak hij toen al van Jodonië, als aanduiding van de joodse staat? We zoeken het uit. Hij vloekte zeker in de synagoge. Edoch: niemand onder de hebraïsten had enige afkeer richting Arthur. Sterker nog, op de een of andere manier liepen ze allemaal met hem weg. Zoiets van: hij is wel onze Arthur.

Wij lazen van rechts naar linkse en leerden de onregelmatige werkwoordsverbuigingen (omer, omeret, lehagied), de uitzonderingen van de meervoudsvorm (sjana - sjaniem) en lazen tenach en misjna, in het oude Hebreeuws. Voorwaar, wij waren niet van de straat!

Veel belangrijker voor mijn intellectuele vorming echter was het tijdstip van ons donderdagse college. Ik meen dat we om 17 uur buiten stonden. In studentikoos Amsterdam betekent dat het opgelegd pandoer van horeca-bezoek. Om in Midden-Oosterse sfeer te blijven begonnen we meestal met falafel. Daar konden we dan weer de verbuigingen en meervouden oefenen en tegelijkertijd financieel de hardwerkende MKB-Jodoniërs ondersteunen. Daarna volgde een hele serie drinkgelegenheden, die meestal in rap tempo werden geïnspecteerd. Ik kwam vers uit de provincie en Arthur nam me op sleeptouw naar alle kroegen waar mijn moeder me nog zo voor gewaarschuwd had. Steevast werden die cafés bemand (of bevrouwd, dat werd nooit duidelijk) door alle seksuele varianten, voorkeuren en gendermogelijkheden. Let wel: dit was dertig jaar voor Conchita Wurst! En verder deed de fles knorrend zijn plicht. (Carmiggelt.)

Het vreemde was: Tuurtje kende er iedereen en iedereen kende Tuurtje. Amsterdam was zijn oester.

Na zijn afstuderen was drs Van Amerongen goed te volgen door drs Bosma. Of je liep hem tegen het lijf in de  Amsterdamse binnenstad, of hij liet zijn journalistieke geurspoor na in de media. Ik was niet altijd gerustgesteld. Ik herinner me stukken in Het Parool over onze nieuwe Nederlanders te Nieuw-West waarmee het allemaal dik in orde ging komen. (Geef het wat tijd en subsidie.) Of artikelen uit het Midden-Oosten die duidelijk maakten dat we vooral veel begrip moesten hebben voor de diverse ‘verzetsbewegingen’, zoals Hamas en Hezbollah. Ze bedoelden het goed.

Maar zie: er is altijd hoop. Voor ome Arthur kwam die te Brussel, alwaar de realiteit hem keihard in de ponum sloeg. De religie van vrede bleek minder koosjer dan gedacht.

Ik zei het al: ik ben natuurlijk niet objectief. Maar mij is duidelijk wie het scherpste pennetje van Nederland heeft. Wie kan in zijn schaduw staan? Wie heeft de tongue en de cheek altijd binnen handbereik? Wie wandelt er ontspannen in Komrij’s verweesde schoenen? Wie sabelt de Wekkeroïden zonder aanziens des persoons? Wie maakt het leven dragelijk met wekelijkse preek?

Maar helaas pindakaas. Ik durf er mijn alt-rechter hand voor in het vuur te steken: Arthur zal nooit rijk worden van zijn pennenstreken. Literaire prijzen zullen Don Arthur evenzeer aan de gojse neus voorbijgaan. Want blank. Want hetero. Want niet links. Ware hij een brave policor-inktkoelie geweest met onderdanig getikte stukjes in bubbeliaanse newspeak, dan had de grachtengordel ronkend aan zijn voeten gelegen en kon hij high-fivend naar het boekenbal of DWDD - met dito oplagecijfers.

Maar het is zoals het is. De columnist is de nar. En die eet pas als de rest is uitgegeten en voldaan een boertje laat.

Arthur’s beloning ligt niet in prijzengeld of oorkondes. De waardering is van een heel andere orde: namelijk het zijn van chroniqueur van het menselijk bestaan in de eerste decennia van eeuw nummer 21 (christenmensen), cq 57 (Jodoniërs). Niemand kan iets begrijpen van de dagelijkse waanzin waarin we leven zonder gids Van Amerongen. Of van het verschijnsel Frans Timmermans. Of het diepere belang van Sylvana. Don Arturito is de man met zaklantaarn in het riool des levens. De Ga’on van de moderniteit. Licht in de duisternis.

De eeuwigheid zal daarvan getuigen.

Baroeg haShem!

- Martin Bosma

Winactie: een leespakket jonge lijsters

Na deze inleiding nieuwsgierig naar de rest? Check uitgever Ezo Wolf voor dit boek. Of probeer drie loodzware Don Arturo-pretpakketten te winnen om jezelf mee door 2022 te zuipen slepen lezen. Van uitgever Ezo Wolf mogen we driemaal zes boeken van Tuurtje over uw heg knikkeren, namelijk:

Dwarsdenker des Vaderlands

Mijn Moeder is gek

Tweestrijd in je Broekje 

Op reis door de Algarve met Arthur van Arthur van Amerongen

De wijngids voor de Algarve en de Alentejo

Ik Arthur van Amerongen

Wilt u zo’n prachtpakket gratis en voor niks, post dan op Twitter en/of Instagram met de hashtag #TuurkeGeenStijl een leuke geyle kiek, je beste verwensing of je liefste compliment, en dan maakt onze immer nuchtere nieuwe huisnotaris zo rond 10 januari de winnaars hoogstpersoonlijk bekend.

Reaguursels

Inloggen

Dacht U nou echt dat ik op die sosjal media zit?

ches | 02-01-22 | 12:34

Tuur is een kruising tussen Hans Jansen en Theo van Gogh,,,,,,,,,,

J.Thee.Cohen | 01-01-22 | 21:19

;) Nu al de beste 1 April grap van 2022! Post op: Twatter en/of InstaFool.. roflol.. Geachte Redactie wellicht is het U ontgaan dat het merendeel der GeenStijlers hoogstwaarschijnlijk geen account heeft bij een van de eerdergenoemde "Safe Spaces"? ;) Indien U op zoek bent naar iemand voor de afdeling Marketing en of Marketing Research... mijn NAW-gegevens zijn bij U bekend. ;)

hadtjememaar50626416 | 01-01-22 | 20:02

Bedankt Martin.

dickg | 01-01-22 | 19:47

Moet ik Twitter op voor zo'n 'prachtpakket'?
Je kunt net zo goed vragen of ik vrijwillig wil zwemmen in het riool van Calcutta.

Zo nu & dan lees ik iets op twitter via linkjes, voornamelijk vanaf GS. En dan prijs ik me gezegend dat ik nooit aan de 'verplichting' heb toegegeven om me op die kermis van domheid, hufterigheid, zwakzinnigheid en anonieme scheldpartijen te begeven.
Wel zo goed voor mijn gemoedsrust.

Peter Emile | 01-01-22 | 19:24

Dank, Martin!

Wijze uit het Oosten | 01-01-22 | 19:14

Twitter? Kom op zeg! Het riool in gaan? Het stinkt daar, mij niet gezien.

FordPrefect | 01-01-22 | 18:45

Respect voor GS: Martin Bosma en Arthur van Amerongen: waardige tegenstanders voor links.

cugel | 01-01-22 | 18:42

Islam voor Dummies. En Donald Duck voor kinderen.

K. Westergaard | 01-01-22 | 18:37

Het heeft mij wel allemaal iets heel exotistisch, die fascinatie met Den Arabier. Zowel van de kant die kritiek niet verdraagt, als die die alleen maar kritiek wil leveren.

konjodebonjo | 01-01-22 | 18:00

Twitter/insta? Serieus? Never. Als ik stront om me heen wil, schijt ik zelf wel in mijn broek.

RtotheB | 01-01-22 | 17:19

Tot nu toe een man/ vrouw of 15 met de hashtag op Twitter. Goede kans dus op zo’n pakketje.

The-loopy-cowboy | 01-01-22 | 17:17

'Social media' apps ga ik er zeker niet voor installeren.
Verloten onder de Top2000 reaguurders dan maar?

funda | 01-01-22 | 16:57

Twitter of Instagram? Er staat toch geen homosensueel op mijn voorhoofd of niet?

SterF... | 01-01-22 | 16:30

Leninistisch-veganisten zullen wel weer boos en gekwetst gaan reageren.

funda | 01-01-22 | 16:13

Wat is die Bosma toch een zure Calimero

JTKDM | 01-01-22 | 16:09

Licht in de duisternis. En straks niet meer achter een betaalmuur. Ik kijk er zoooo naar uit.

Colin.Fart | 01-01-22 | 15:43

Toch eng dat journalisten die een andere mening hebben (vaak gewoon de feiten onder ogen komen) in het monotone linkse medialandschap geen stem hebben. Ondertussen wel pretenderen (staat zelfs bij NPO Nieuwsuur als duiding in de TV-gids) divers onafhankelijk en feitelijk het nieuws weer te geven.
Hoe kan dat als je zo'n vooringenomen NPO/NX66 doctrine hanteert?
-
Als de media echt zo vrij, onafhankelijk en feitelijk was hadden ze allang die Groot Wassink van GroenLinks even op de voorpagina gehad. Dan hadden ze Rob Jetten met z'n biomassa allang als naar de werkelijkheid zoekende journalisten door de mangel gehaald.
-
Het geld wordt eenzijdig en zorgvuldig die kant op gestuurd, als je een andere mening hebt wordt je verstoten. Vrije media a la 1984 in 2022.
Happy New Year.

bananabanana | 01-01-22 | 15:10 | 4

Waar staat NX66 voor?

Beste_Landgenoten | 01-01-22 | 16:01

Als er een markt was voor een rechtse krant, naast het Reformatorisch Dagblad, was die er allang.

JTKDM | 01-01-22 | 16:13

Embedded media, hoewel bedgenoten wat romantischer klinkt. Couchettes desnoods.

funda | 01-01-22 | 17:00
▼ 1 antwoord verborgen

Over het algemeen kan men dus stellen dat achteraf- en steegcultuur nu op de hoofdstraten van Bontonnië gemeengoed zijn geworden, slachtoffer verklaard of identiteitsvoeding zijn geworden voor made up Zwarte Gaten. Zonder aanziens der partij!

GeenAccount | 01-01-22 | 15:08 | 1

2x dezelfde onzinnige tekst hier plaatsen maakt het niet opeens zinvol.

Bolhoed | 01-01-22 | 15:45

een lofzang op iemand die zich in deze panelen nog moet bewijzen? Nou ja, wel een creatief taalgebruik; hou ik van.

Schriever | 01-01-22 | 15:06

Joden zijn erg slimme mensen. De moderne geavanceerde technologie die ze ontwikkelen maakt zelfs de Amerikanen jaloers. Maar hun religie lijkt me erg ingewikkeld. Ik hou me daar dus verre van. Ik geloof alleen in de wetenschap, al zitten daar natuurlijk ook veel ketters en wappies tussen.

Nivelleermarionet | 01-01-22 | 15:02 | 6

Joden of Israëliërs?

Nietdanjatoch | 01-01-22 | 17:25

Het uitdagen van de inhoud van de Thora / bijbel heeft veel prachtige (wetenschappelijke) ontdekkingen opgeleverd, het uitdagen van de koren de meeste doden.....

J.Thee.Cohen | 01-01-22 | 21:18

@Duwbak_Linda | 01-01-22 | 15:08: op jonge leeftijd tweetalig opgevoed heeft zeker een positieve invloed, misschien doen verschillende letters en rechts naar links daar nog een schepje bovenop (al merk je daar bij onze Arabische jeugd weinig van ..)

Sneerpoets | 01-01-22 | 22:06
▼ 3 antwoorden verborgen

"Niemand kan iets begrijpen van de dagelijkse waanzin waarin we leven zonder gids Van Amerongen."

Dat is het dus. Ik moet gewoon meer Arthur van Amerongen lezen.

VanBukkem | 01-01-22 | 14:56 | 1

Ik ga dat doen. Een mooi voornemen voor 2022.

Nuuk | 01-01-22 | 15:02

Ik zou bijna een account aanmaken op Twitter en/of Instagram, bijna dan he.

de uitbater | 01-01-22 | 14:56 | 1

Nooit doen. Voor je weet zit je te tiktokken en daarna op andere onzinrommel wat er nog bijkomt.

meneer der meneren | 01-01-22 | 15:26

Mijn kennismaking met van Amerongen is "Mambo Jambo" uit 2012. Mijn god wat een fantastisch boek dat m.i. iedereen gelezen moet hebben.
Sinds de dag dat ik dat boek opende is mijn leven een stukje mooier. Ik kan enorm genieten van alles wat mijn favoriete junk doet. Hoe mooi is het dan ook dat hij nu dit mooie roze weblog komt opfraaien. Bedankt Arthur en Bart!

doemijjezusjemaar | 01-01-22 | 14:54

Grandioos stuk! Kijk met verwachting uit naar de toekomst.

meneer Q | 01-01-22 | 14:54

Als je je door het 'voorwoord' van Bosma hebt geworsteld is het toch al mooi genoeg geweest voor een leesboek?

gestoptmetroken | 01-01-22 | 14:52 | 1

Een uiterst onderhoudend voorwoord. Altijd plus veel voor Martin Bosma. Ook voor don Arturito, maar dat spreekt vanzelf.

J.P.Drapeau | 01-01-22 | 15:00

Lijkt op een hoop diversiteit destijds. Men zegt dit te missen, maar ik vermoed dat het om identiteitscrisis ging (gaat) bij velen.

Neuth | 01-01-22 | 14:47 | 1

Over het algemeen kan men stellen dat achteraf- en steegculturen nu op de hoofdstraten van Bontonnië gemeengoed zijn geworden, slachtoffer verklaard of identiteitsvoeding zijn geworden voor made up Zwarte Gaten.

GeenAccount | 01-01-22 | 15:07

Hopelijk levert DA een bijdraagje om ons strandende landje vlot te trekken.

Verderkijkert | 01-01-22 | 14:45

Well done, we hebben veel meer dwarse denkers nodig in onze ideologische EU-deugneuzerij.

funda | 01-01-22 | 14:45

Had ik maar half zo'n Bosma die zo'n prachtig stukje over mij schreef.

Kowalski11 | 01-01-22 | 14:38

Kom er maar in Tuur.

Lukiluuk | 01-01-22 | 14:37

Aanwinst, Arthur.

Ichneumonidae | 01-01-22 | 14:37

'Mijn moeder is gek'?!
Die zou ik graag in bezit krijgen. Leuk verlaat kerst-cadeau voor een ouder, vrouwelijk familielid...

EEnzame SchizofrEEN | 01-01-22 | 14:36

Recentelijk Brussel : Eurabië van ome Tuur gelezen. Het viel niet mee. Ruim twee-derde van het boek gaat over zijn ervaringen met de zelfkant van het leven. Drank, drugs, slechte seks. Wel amusant, hier en daar. De islamisering van Brussel werd niet echt onderbouwd, vond ik.
Daarbij was het echt slecht geschreven en geredigeerd. Veel kromme zinnen, taalfouten etc.
Ach, ik kocht het voor 2 euro in de kringloop, dus verder hoor je me niet.

oldandwise | 01-01-22 | 14:35 | 3

Zit nu net het topic van Tuur te lezen en zie bijna exact jouw recensie terug. Grappig.

Duwbak_Linda | 01-01-22 | 15:48

Islamisering is een fenomeen dat linksmenschen zelfs niet erkennen. Zelfs niet tegen de tijd dat hun vrouwen wettelijk een burka moeten gaan dragen.

Koning BongoBongo | 01-01-22 | 17:21

@Koning BongoBongo | 01-01-22 | 17:21: Dat zal zo zijn, maar dat maakt de kwaliteit ven het schriftuur niet beter.

oldandwise | 01-01-22 | 17:42

Mooi voorwoord en kijk uit naar de bijdrage van Arthur. Edoch ga ik geen social media account aanmaken.

Duwbak_Linda | 01-01-22 | 14:33

Die Martin Bosma blijft een paranoïde beeld van de samenleving hebben. Merkwaardig.

Red shirt | 01-01-22 | 14:33 | 9

@Red shirt | 01-01-22 | 16:02:

Wie beweert moet bewijzen.

U hebt inderdaad niet de competenties van een schooljuffrouw, zelfs niet die van een scholier. Maar dat u niet beter kunt dan "welles" roepen betekent niet dat uw religieuze leider dat ook niet kan.
Nodig hem hier ook eens uit!

Dandruff | 01-01-22 | 16:52

Sinds ik uit dit topic geleerd heb, dat Martin Bosma en AvanA Hebreeuws gestudeerd hebben, is mijn waardering voor in het bijzonder Martin Bosma nog meer gestegen. Baroeg haSjeem! (Vreemd dat Martin wel Baroeg vernederlandst qua klank, maar niet haSjeem). Wat betreft 'paranoïde': Hij kent de Arabieren vanuit de ziel van hun taal en is niet bang voor het gekriebel.

Eeuwig..Op..Vakantie | 01-01-22 | 17:56

Beter lezen red skirt.

donkieshot | 02-01-22 | 14:02
▼ 6 antwoorden verborgen

Leuke geyle kiek? Van iemand in de 50? Kansloos. Welnu, laten die jongeren ook maar eens een boek lezen!

Jan, Leiden | 01-01-22 | 14:32

Leuk stuk om te lezen,
Mag die verwensing en dat compliment ook op Hyves?

Ruimedenker | 01-01-22 | 14:26 | 1

Nee, maar dat mag wel op hun BBS. Daar om daarop te komen heb je wel een 300 Baud modem nodig.

Nivelleermarionet | 01-01-22 | 15:06

Ik heb noch twitter noch instagram. Dan houdt alles op.

grietmetgroenefiets | 01-01-22 | 14:25

Kut, een marketingactie. Ik heb helemaal geen Twitter of Instagram.

mozaard | 01-01-22 | 14:24 | 1

Kook niet, we worden gediscrimineerd.

TonAlias | 01-01-22 | 14:53

Goed begin van 2022!

Henk Zult | 01-01-22 | 14:24

Hoe kom ik in de lockdown aan een gesigneerd exemplaar?

Kaas de Vies | 01-01-22 | 14:18 | 2

Gesigneerd door Kaag ?

Jimmy Mc Clure | 01-01-22 | 14:40

Niet echt handig voor later, bij de shariarechtbank.....

J.Thee.Cohen | 01-01-22 | 14:41

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl