Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Duitsland levert ons uit aan de EU

1933 all over again

Waar onze politici al bijna een jaar bezig zijn om een regering te vormen, hebben ze in Duitsland in een handomdraai een coalitie voor elkaar gebokst. En dat terwijl de combinatie een erg vreemde is, want het blok CDU/CSU doet niet meer mee. Deze coalitie heeft dan ook de naam stoplichtcoalitie gekregen door de drie verschillende kleuren (socialisten, de groenen en de liberalen). Het is echter mijn hoop dat deze naam achteraf bezien zal slaan op een start, pauze, stop-beleid, want het ziet er niet goed uit voor de Nederlandse burger.

Duitsland is nu volledig pro EU geworden en men kan zich afvragen of de FDP (liberalen) überhaupt wat uit het vuur heeft weten te slepen. Ik denk dat in Brussel de champagnekurken door de lucht vlogen toen ze het coalitieakkoord zagen. Zo staat er in het akkoord dat Duitsland doordrongen is dat ze een speciale verplichting heeft om dienstbaar te zijn aan de EU.

Zo wil de stoplichtcoalitie dat de EU fiscale maatregelen inzet om de economische groei, debt sustainability en groene investeringen te stimuleren. Klinkt technisch, maar wat er eigenlijk staat is dat de EU de macht moet krijgen om belasting te heffen, iets wat nu exclusief nog bij de lidstaten ligt. Het excuus dat deze coalitie gebruikt, is dat onder het mom van groei, groen en duurzaamheid, de EU fiscale macht moet krijgen om met betrekking tot voornoemde drie pilaren belasting te kunnen heffen. Nu is dit niet een gegeven vinger maar een hele hand (zo niet een hele arm) en de lezer weet vast waar dit uiteindelijk op uitdraait… Broodje salami, iemand?

Maar er zijn ook manieren van belastingheffing die in het geniep kunnen plaatsvinden. Één van de manieren om dat te doen is door het nog op te tuigen EU Green Deal fonds in te zetten (heet EU Climate Recovery Fund maar heeft niks met herstel te maken maar alles met de EU Green Deal). Dit fonds zou dan moeten investeren in projecten die de groene omwenteling ten goede komen. Verder zal het fonds dan deels gevuld moeten worden met belastinggeld en/of staatsgaranties (dus belastingbetaler staat garant).

Naast deze fiscale route zou het mij niets verbazen als er ook gekozen wordt om de pensioenfondsen te verplichten in dit EU Green Deal fonds te investeren. Bij de semi-staatsgeleide pensioenfondsen zal dit geen probleem zijn gezien er politici in het bestuur zitten met een groene bril en/of directe politieke aansturing (hallo Paul Rosenmöller en Corien Wortmann van het ABP!).

Voor de private pensioenfondsen ligt dit wat moeilijker, maar door ESG-regelgeving is een beleggingsbeleid wat niet exclusief op financiële doelstellingen selecteert ineens toegestaan; de definitie van fiduciaire verantwoordelijkheid is dus gewijzigd. Dit betekent dat rendement niet meer de enige maatstaf is om investeringsbeslissingen te maken en dat niet financiële factoren zoals sociale impact, duurzaamheid en goed bedrijfsbestuur mogen worden meegenomen in de beslisvorming.

De ESG-taxonomie van de EU zal steeds strenger worden, waardoor investeringen in grijs ontmoedigd gaan worden  (duurder dan wel onmogelijk gemaakt) en in groen juist worden gestimuleerd; waar het nu nog een vrijblijvende keuze is, zal investeren in een minimum ESG-gehalte later zelfs verplicht worden. Hierdoor zijn veel pensioenfondsen nu al actief aan het selecteren op ESG-criteria. Het probleem is echter dat de er wat twijfel bestaat over de ESG scores (calculatiemethoden zijn niet gestandaardiseerd) en dat de informatie die nodig is om een ESG score te bepalen vaak gebrekkig is. Verder is de ESG-categorie redelijk klein waardoor pensioenfondsen dus niet in size kunnen instappen.

Beide problemen worden (ten dele) geadresseerd door het EU Green Deal fonds. Door een investering in dit fonds de hoogste ESG-score te geven, kunnen de private pensioenfondsen bijna niet anders dan er in te investeren. Dan hebben de EU-bureaucraten enkele triljarden euro onder beheer die zij moeten investeren in projecten in de EU. EU-bureaucraten die pensioengelden naar zich toe trekken om die zelf te investeren, zonder persoonlijke gevolgen zonder rendementseisen… komt vast goed, nietwaar?

En daar blijft het niet bij, want de stoplichtcoalitie wil dat de vereiste unanimiteit op gebied van defensie en buitenlandse zaken bij de EU komt te vervallen. In plaats daarvan zou een gekwalificeerde meerderheid voldoende moeten zijn om beslissingen te nemen. In een bijzin zeggen ze wel dat ze wat gaan verzinnen zodat de kleine landjes (lees: Nederland) zich niet gepasseerd zullen voelen. Rutte laat zich er vast mee afschepen, maar het markante is dat Duitsland nu de deur openzet naar een beslismodel gebaseerd op meerderheid, waardoor de EU weer een hele grote brok soevereiniteit van alle lidstaten afsnoept. Deze zet, als het door andere EU-lidstaten geaccepteerd wordt, zal de EU dus ook op de weg zetten naar een Europees leger. De coalitie dringt ook aan op verdere samenwerking tussen lidstaten op gebied van defensie, maar zegt niks over de 2% norm van de NAVO. Hiermee lijkt Duitsland zich ook af te wenden van het transatlantische samenwerkingsverband. Voor we het weten hebben de Duitsers het beheer over een Europeesch leger! De ironie zal de lezer niet ontgaan.

De Duitsers zeggen dus openlijk dat ze voor een Verenigde Staten van Europa zijn. Was altijd al het plan; iets wat Spinelli, Spaak, Monnet, Hallstein en Salter direct danwel indirect hebben duidelijk gemaakt bij de oprichting van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal, maar iets wat gaandeweg steeds meer verborgen werd gehouden. Economische groei was het gemeenschappelijke belang, en daar kon iedereen zich wel achter scharen. Maar via die route, vele akkoorden verder en met name via de euro, wordt het einddoel van de EU steeds vaker publiekelijk geuit. Sterker nog, alle problemen komen door of kunnen worden opgelost door van de EU een politieke unie te maken.

Duitsland is om en wij zullen worden meegesleurd.

Reaguursels

Inloggen

Het is goed gezegd. Onbegrijpelijk dat politieke figuren het ABP leiden. En waar ik me al jaren aan erger is de verplichte beleggingen door ABP.
De rente die op nul blijft staan. De wens voor een digitale euro. En iedereen slaapt verder.
ABP als enige pensioenfonds die hier in Nederland belasting heft, wanneer je naar een Gül land als Portugal of Hongarije verhuist. Straks het huis in box 3.
De huidige inflatie en de immigratie die het verhogen van AOW en uitkeringen onmogelijk maakt. Schulden zijn zo heerlijk voor de EU.
Je wordt kaal geplukt door dit land.

Moestuinier | 06-12-21 | 18:32

Je moet het maar zo bekijken: van ons geld gaat als je alle meetelt, belasting, heffingen, btw, opslag etc minimaal 75% naar de overheid. Erg veel meer kunnen ze ons niet meer belasten.

Rest In Privacy | 06-12-21 | 11:25 | 1

Ze kunnen die 1600.000.000.000€ nog jatten uit onze pensioenkas.
Die kas waar jaarlijks 100 miljoen euro aan winst op investeringen binnenkomt.
En waar per jaar 32 miljard wordt uigekeerd en 34 miljard binnenkomt aan premies.
Met argus ogen loert Brussel op onze pot.

De Profundus | 06-12-21 | 13:51

'Duitsland is ervan doordrongen dat ze een speciale verplichting heeft om dienstbaar te zijn aan de EU.'

Daar staat dus: een democratisch land in dienst stellen van Brusselse technocraten.

Dat betekent op de lange duur groei van de AFD en de Linke betekenen en zoals dat bij ons al eerder gebeurde: versnippering en verdeeldheid van het politieke landschap. Een instabiel en stuurloos Duitsland.

jochum1980 | 06-12-21 | 09:33

De Duitsers uit een soort van masochistisch schuldgevoel over WWII gaan dan vervolgens hun wil opleggen aan de rest van Europa. Oh, de ironie.

Zzzzooooffff | 06-12-21 | 09:12

Prima zaak, de Verenigde Staten van Europa. Keihard mee doorgaan. Hoe denk je dat de Verenigde Staten van Amerika ervoor hadden gestaan als ze 51 konkelende landjes waren gebleven?

Beste_Landgenoten | 06-12-21 | 07:40 | 5

@Briver | 06-12-21 | 07:49:
Kleindenkerij. Zie toch eens het grotere plaatje. Door angstige mensen is nog nooit iets bereikt.

Beste_Landgenoten | 06-12-21 | 08:34

@De paus | 06-12-21 | 08:04: en welke EU functionarissen kun je nu al kiezen?
De knoflooklanden zijn al in de meerderheid dus die stemmen voor grotere Noordelijke bijdragen aan zichzelf ihkv solidariteit nietwaar ?
Hoe eindigt dat denk je ? De EU veroorzaakt een burgeroorlog in Europa. Rusland gaat daar aan meedoen en de VS ook, China ook. EU stelt niets voor: geen militaire, financiele macht en gezag heeft het ook niet. Steeds heulen ze bij voorkeur met foute regimes. Er ligt nog wel geld in Noordwest EU en als dat op cq weg geroofd is zijn we Afrika.
En ‘we’ doen dit zelf, dat is het zure hiervan.
Maak dat je op tijd weg bent. De Britten zagen het opnieuw op tijd aankomen, en wij weer niet.

Nichtsneues | 06-12-21 | 08:44

Zaken lokaal regelen die lokaal kunnen. Alleen zaken naar een hoger niveau brengen als ze daar ook daadwerkelijk beter geregeld kunnen worden. Echter de EU eigent zich macht toe ipv dat het macht toegeschoven krijgt.

kortebroek | 06-12-21 | 09:25
▼ 2 antwoorden verborgen

Dit soort dingen hoort expliciet aan de nederlandse kiezer gevraagd te worden, ook dat steunfonds had voorgelegd moeten worden aan de kiezer.

Echter de demo is sinds verdrag van lissabon blijkbaar afgeschaft.

Tee Of Cup | 06-12-21 | 07:28 | 2

Precies. Het voelt als een grondwettelijke wijziging en het zou ook als zodanig behandeld moeten worden.

kortebroek | 06-12-21 | 09:04

@kortebroek | 06-12-21 | 09:04: Dan houden we er een referendum over en als de uitslag niet bevalt gooien we een nieuw kaftje erom.

bijna_raak | 06-12-21 | 12:14

Als de EU belasting mag gaan opleggen zonder tussenkomst van de nationale regeringen, dan mag ze ook reeds door nationale regeringen opgelegde belastingen in lidstaten verbieden. Als burger maakt het immers niet uit aan wie je belasting betaalt, zolang het maar niet dubbel is.
De lidstaten zullen hun belastingmonopolie echter niet willen opgeven: daar zit dus het echte integratie probleem; niet bij de verondersteld nationalistische vooruitgangvrezende burger maar bij de hun vertegenwoordigende democratisch gekozen parlementen, al dan niet voorzien van extra bestuurslagen zoals koningshuizen en andere vormen van dynastiek bestuur.

kindapaas | 06-12-21 | 03:35 | 1

De oostelijke lidstaten gaan zich hier tegen keren. En ik denk de zuidelijke landen ook, aangezien belasting betalen daar nog erg onpopulair is (in tegenstelling tot de dubbele belastingheffing hier).
Maar adaar zullen wel een paar stromannen worden gekocht en tegenstanders #functieElders en worden er straks overal posities bekleed door GreenDeel belanghebbenden.

boerk | 06-12-21 | 06:44

De kans is nu dus ook groot dat kernenergie geen EU-groenkeurmerk krijgt. En daarmee direct/indirect ook de transitiekeuze van NL beïnvloedt. Eens kijken hoe Mark weer vanaf onder aan de ladder zich omhoog gaat likken bij de nieuwe Duitse premier.

Phantomas | 05-12-21 | 23:41 | 2

Als je kernenergie niet inzet, haalt NL never nooit zijn CO2 doelstellingen.
Niet van mij, maar wel waar: als je kernenergie niet eens overweegt als optie, dan neem je het klimaatprobleem niet serieus.

Overigens wordt er flink wat biomassa afgefikt, want op papier is dat hardstikke groen! Zo raar dat burgers afhaken, wie het nog snapt mag het zeggen...

Het brein erachter | 06-12-21 | 05:21

@Het brein erachter | 06-12-21 | 05:21: Het is ook de bedoeling van de CO2 doelstellingen nooit gehaald gaan worden. Dit is namelijk de kapstok om een dictatuur in te voeren.

Haberdoebas | 06-12-21 | 08:43

Wat is dat met dat engelse gedoe... Hallo we Leven in Nederland..

niv01 | 05-12-21 | 23:30

1933 alweer.. Misplaatst

niv01 | 05-12-21 | 23:28 | 1

We mogen het alleen over WOII hebben als we deugen.

bijna_raak | 06-12-21 | 12:16

Mensen zonder enige economische kennis die ineens met honderden miljarden mogen spelen; wat kan er fout gaan?

Kenmerkend voor falende economiën is eigenlijk altijd een te grote overheid.
Een grote overheid stimuleert corruptie en nepotisme; zie de baantjesmachines. Een grote overheid voorkomt transparantie (wie besluit wat en waarom); zie de toeslagenaffaire. Een grote overheid leidt tot gedeelde verantwoordelijkheid dat onherroepelijk leidt tot géén verantwoordelijkheid. Zie de affaires rond mondkapjes en testkits. Erger nog; omdat nooit duidelijk wordt wat er fout ging zal diezelfde fout voortdurend herhaald worden, zie de Rutte-doctrine.
Het gevolg is niet te corrigeren wanbeleid.

Stemmen heeft weinig zin omdat tegenstanders van wanbeleid worden uitgesloten. Bovendien hebben verkiesbare bestuurslagen nauwelijks nog controleerbare inspraak tussen alle ongekozen bestuurslagen, coalitieakkoorden, internationale organen/verdragen, gesubsidieerde actiegroepen, gecorrumpeerde rechterlijke macht, etc. Politieke partijen kunnen nauwelijks op hun beleid worden afgerekend omdat ze altijd naar anderen kunnen wijzen.

Want wie heeft besloten dat alle 7 miljard aardbewoners zo gauw zij hier binnen waaien direct "recht" hebben op een verblijfsstatus en bijbehorende gratis huizen, uitkeringen, zorg, etc in Nederland? Geen enkele partij predikt dit, maar het is wel de logica van het huidige immigratiebeleid.
Criminelen, terroristen en zelfs oorlogsmisdadigers *kunnen* zogenaamd niet uitgezet worden. En iedereen wijst naar elkaar; coa naar gemeente, gemeente naar overheid, overheid naar IND, EU, VN, etc. Dus niemand is verantwoordelijk.
"Massa-immigratie is ons overkomen" riep een of andere politieke idioot, maar dat is onzin. Zelfs de huidige wetgeving kan immigratie al fors inperken, en anders moeten die wetten aangepast worden. Alleen durft niemand die verantwoordelijkheid te nemen. En zelfs een kabinet Wilders 1 zal direct met sabotage-acties van ambtenaren, lokale overheden, ongekozen commissies, NPO en rechterlijke ongehoorzaamheid te maken krijgen.

Onze veel te grote overheid maakt dit land corrupt, ondemocratisch en onbestuurbaar. En de EU is een extra bestuurslaag bovenop alle overbodige bestuurslagen die we al hebben. Ongekozen en ongecontroleerd, maar met veel meer macht dan de nationale parlementen.

En toch is die EU niet ons grootste probleem. De EU is geen corrupte unie, maar een corrupte denkwijze. Daarom heeft een Nexit alleen geen zin; partijen als D66 en VVD blijven hier de rechtsstaat en de democratie slopen. Zie de toeslagenaffaire, "functie elders", urgenda, schijnprocessen tegen de oppositie, etc.
Die corrupte denkwijze moet veel beter belicht worden.

Dandruff | 05-12-21 | 23:10 | 3

En aangezien klokkenluiders niet vrij uitgaan, zal die denkwijze ook niet zo snel wijzigen. Ik vraag me vaak af, wat deed de druppel overlopen dat toen landverraders en zichzelfverrijkers naar de guillotine werden gesleept?

PisFinger | 06-12-21 | 00:02

Hear hear!

Het brein erachter | 06-12-21 | 05:24

@dandruff wat een pracht tegel!

WhoCares72 | 06-12-21 | 09:29

Benieuwd wat de visegrad landen hiervan vinden. De Duitsers kunnen wel meer willen. Onze oosterburen hebben niets geleerd van de Brexit, dit gaat verkeerd aflopen.

therealbraindump | 05-12-21 | 22:37 | 1

Her gaat sowieso verkeerd aflopen! Maar inmiddels ben ik er van overtuigd dat alleen de wal het schip kan keren.
Er is allang overtuigend aangetoond dat de euro niet kan blijven zonder politieke unie. Ook is duidelijk dat voor een politieke unie binnen de komende 100 jaar geen steun is. Ergo: het gaat een keer mis.
Helaas missen we de daadkracht van politici om dit gecontroleerd uit elkaar te rafelen, en laten ze het klappen, allemaal in de verwachting dat het niet tijdens hun eigen ambtstermijn zal gebeuren.
Dus doen ze er alles aan om de onvermijdelijke ineenstorting uit te stellen.
Alleen de wal kan helaas dit schip keren...

Het brein erachter | 06-12-21 | 05:31

De opmaat naar een burgeroorlog. Het enigste lichtpuntje is dat deze hopelijk in Duitsland uitgevochten zal worden.
En ondertussen lijft Putin de Oekraïne in.
Ik hou mijn hart vast voor de komende decennia.

Eppo | 05-12-21 | 22:29

Al met al hoor ik het gegrinnik aan de andere kant van de Noordzee al.
Die eigenwijze Britten komen er straks nog het beste af met hun Brexit. Wellicht moeten ze flink lappen om toegang tot de EU markt te houden, zoals ook Zwitserland dat heeft, maar hun pensioenfonds wordt niet leeggeroofd en zijn straks niet alsnog, na 76 jaar onderdeel van het Derde Rijk. Tegen die tijd kun je een Nexit ook wel vergeten, want het eerste wat door de versnipperaar gaat is Artikel 50. Uitstappen is onmogelijk. Dan kun je misschien hooguit een onafhankelijkheidsverzoek indienen bij diezelfde EU, maar het moge duidelijk zijn dat we dan flink de sigaar zijn. Oh ja, en verplicht knielen voor Timmerfrans.

Kopieerapparaat | 05-12-21 | 22:27 | 5

Wij hebben, exclusief voor VK, nog een mooie kolencentrale draaien op de Maasvlakte.

boerk | 06-12-21 | 06:49

Jup ik deel die mening sinds het brexit verhaal begon. De EU heeft laten zien debiel te zijn afgelopen jaren en is van plan daar een schep bovenop te doen waardoor die brexit een godsgift is geweest. Eerst even bloeden om daarna de vruchten te plukken.

Baksteenbakker | 06-12-21 | 16:21
▼ 2 antwoorden verborgen

Interessante kijk op hoe ze onze pensioenen gaan roven via verplichte ESG beleggingen, en volume en certificering gaan regelen via de Green Deal. Net zoals ze nu al doen via verplichte aankoop van triple A negatief renderende staatsobligaties. Zeg maar dag tegen je pensioen.

ThePozz | 05-12-21 | 21:47 | 1

Ach joh , als je maar gevaccineerd bent , komt alles goed

geenhakbar | 05-12-21 | 22:14

Gelukkig zijn er tribunalen voor Mark en zijn Veldhebels.

swuinm71 | 05-12-21 | 21:20

Dachten we nog even dat sommige mensen 100 jaar te laat geboren zijn, blijkt het niks uit te maken.

likdoorn | 05-12-21 | 21:18

De vergelijking met 1933 is echt knettergek. Begrijp ook niet waarom de auteur dat doet. Leidt eigenlijk alleen maar af van een verder terechte analyse.

Diederik_Ezel | 05-12-21 | 21:17 | 3

Vergelijken niet verwarren met gelijkstellen.

D-Fens_1963 | 05-12-21 | 21:27

Alsnog, wat heeft 1933 met ijsjes te maken?!? Precies! Totaal ongefundeerd.
Bovendien nodeloos kwetsend ook.

Het brein erachter | 06-12-21 | 05:40

Ja vind ik ook alleen deugende mensen mogen te pas en te onpas nazivergelijking maken.

bijna_raak | 06-12-21 | 12:21
-weggejorist-
fabeltjesland | 05-12-21 | 21:09

Krijg je straks nog minder mensen die in het onderwijs willen werken, want dan moet je je pensioengeld stallen bij het ABP…

Quichegerechtigde | 05-12-21 | 21:09 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

En dan ook nog eens deze economische nitwit? Letterlijk in drie seconden het artikel gescand en in mijn achterhoofd de vraag wat voegt dit toe? Het is het economische equivalent van de viruswijsheid van Willem Engel.

Er zijn grenzen! Pun intended trouwens.

Hetkanverkeren | 05-12-21 | 20:51 | 3

Lol. Ende eensch.

grapo | 05-12-21 | 21:19

@grapo | 05-12-21 | 21:19: Ja toch? Ik wil best wel inhoudelijk op de auteur in gaan, maar dan moet ik als economisch techneut wel ergens een deskundig aanknopingspunt aangereikt krijgen.

Hetkanverkeren | 05-12-21 | 21:24

@Hetkanverkeren | 05-12-21 | 21:24: Je hebt helemaal gelijk. En ik, woonachtig en ondernemend in Duitsland, kan he zeggen dat die Sassen er dit keer echt und völlig naast zit op vele punten.
Maar dat zit ie wel vaker.
Hij had gewoon zin in een rant ofzo denk. Maar laat 'm lekker eerst eens de praktijk in NL kennen leren alvorens zich om Duitsland te kümmern. Of nog groter..de EU.

grapo | 05-12-21 | 21:44

Hé Sassen dit https://de.ecovis.com/handel/koalitionsvertrag-die-plaene-der-ampelkoalition/
ook gelezen ?
Oo en Ampelkoalition is geen stoplicht coalitie hoor. Niks stopt permanent het verkeerslicht regelt hooguit de vloeiende doorstoming van het verkeer zodat er geen lange rijen ontstaan. (Wachttijden voor betaalbare woningen bijv. Of dubbele belasting voor paren en gepensioneerden, minimum loon naar 12 ipv 10 euro. Best belangrijk hier hoor)
Of je nou voor of tegen bent..wel gewoon de dingen bij de juiste naam noemen hoor.
Verder moet NL natuurlijk gewoon opschieten en zijn eigen boontjes doppen gaan. *Plop*

grapo | 05-12-21 | 20:43

Semi intellectueel topic geschreven door een bewonderaar van de jaren 30 in Duitsland. Zeer bedenkelijk niveau !

johnyl | 05-12-21 | 20:42 | 10

Kennelijk irriteer jij je al snel aan iemand die het niet met jou eens is, jammer dat je dan reageert op een zeer denigrerende manier.

johnyl | 05-12-21 | 21:13

@Tater salad | 05-12-21 | 21:10: Ja daar heb je wel gelijk in ja. Iswelzo.

grapo | 05-12-21 | 21:16
▼ 7 antwoorden verborgen

3x is scheepsrecht.

ChalinaRosa | 05-12-21 | 20:41

De EU zal never nooit een unie zijn meer dan op papier. Landsgrenzen zijn over de eeuwen heen niet voor niets ontstaan ; teveel verschillende botsende culturen maken dat de gedwongen fusie uiteindelijk gaat uitmonden in rellen en opstanden. So much for our future....

Koning BongoBongo | 05-12-21 | 20:41 | 1

Die culturen zijn alleen een probleem als ze allemaal wat te zeggen hebben. In de EU bepaalt echter een bureaucratische caste van beroepsbestuurders het wel en wee. Mensen als Orban die te ver buiten de caste wandelen worden daarom verguisd, want het werkt alleen als dat clubje eensgezind blijft. De huidige rentestand van rond de nul past ook niet bij de Nederlandse cultuur en is eerder een vloek dan een zegen voor ons, maar niemand uit onze regering heeft er een probleem mee.

Blauwpetje | 05-12-21 | 23:01

No taxation without representation!

sioux_ | 05-12-21 | 20:38

Net op ZDF.De gedoodverfde nieuwe b-kanzeler heeft zich omringt met zeer jonge die hard pro eu klimaat fanaten. Dat gaat wat worden.

horsteknots | 05-12-21 | 20:38

Dan was Brexit een streep door de rekening en er kunnen er uiteraard meer volgen.

sioux_ | 05-12-21 | 20:37

Vijf seconden. Dit is diefstal.

goedverstaander | 05-12-21 | 20:29

Sie schaffen das

Ervaringsdeskundige | 05-12-21 | 20:28

Als je het over 1933 hebt omdat rood geel groen in Duitsland een coalitie vormt ben je echt ziek, doodziek. Ga met Thierry spelen maar je bent niet serieus bezig.

Geen land in de EU dat meer aan de EU verdient dan Nederland zonder ook maar voor te werken.

redanx | 05-12-21 | 20:25 | 8

Nederland verdient veel aan de EU omdat we andere landen geld lenen om onze producten te kopen. Als ze dan geen geld meer hebben om de rente te betalen voor het geld dat ze hebben geleend, dan lenen we gewoon wat extra uit tegen 0% rente (= GEVEN) waardoor ze nog wat producten kunnen kopen. @redanx en dat noem jij zonder ervoor te werken?

Wim_Kut | 05-12-21 | 22:09

@Wim_Kut | 05-12-21 | 22:09: en van wie lenen zij het geld dan? Inderdaad, de andere landen lenen geld bij de noordelijke lidstaten om te kopen van de noordelijke lidstaten. En de ECB staat intussen garant. Het is allemaal genomen als voorschot op toekomstige groei, die MOET komen om de schulden te laten verdampen (met 'gezonde' inflatie). Maar dat komt maar niet.

boerk | 06-12-21 | 06:58
▼ 5 antwoorden verborgen

Dass Grossdeutsche Reich . Flikken ze het gvd toch nog ,bijna 100 jaar na dato.

Koning BongoBongo | 05-12-21 | 20:20 | 2

Europese politiek is een machtsspel voor tientallen landen en op het eind zijn de Duitsers de baas.

Nuuk | 05-12-21 | 20:23

Zijn we er toch weer ingetuind!

UpdateAvailable | 05-12-21 | 20:28

Aan welke gebeurtenis in 1933 moet ik denken?
De arrestatie van Anton de Kom, omdat hij een petitie aan de Gouverneur van Suriname aanbood?
De muiterij op het schip De Zeven Provinciën, die met een bom werd beëindigd met 23 doden tot gevolg?
De Oostenrijkse regering die de NSDAP verbood?
De Holodomor in Oekraïne waarbij miljoenen burgers door Stalin werden doodgehongerd?

Arnold Layne | 05-12-21 | 20:19 | 5

@johnyl | 05-12-21 | 20:27: Wacht maar af leer mij de Duitser kennen, ik loop al heel wat jaartjes mee waarvan en deel in Duitsland, ze doen heel schuld bewust over WO II maar pas op, als ze macht over je hebben zijn ze absoluut niet veranderd.

kapt.Jerkoff | 05-12-21 | 21:02

Ook ik ken Duitsland goed...en de schaamte over WO II is van generatie op generatie doorgegeven Dit zal voor hen een eeuwig litteken blijven

johnyl | 05-12-21 | 21:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Wanneer is de anschluss van Oostenrijk?

HijgentHert | 05-12-21 | 20:12

Rob de Nijs ... wil afscheid in de Ziggo... is dat nou ECHT nodig..?

grapjasz | 05-12-21 | 20:07 | 3

Misschien kunnen ze vooraf of naderhand gaan boosteren in de dome.....

Koning BongoBongo | 05-12-21 | 20:11

@Koning BongoBongo | 05-12-21 | 20:11: Kijk dat is nou doorrrdenken..!

grapjasz | 05-12-21 | 20:15

Graag na 1700 u, in de huidige omstandigheden.....

dathoujetoch | 05-12-21 | 20:59

Langs slinkse wegen worden we een systeem ingeloodst waar we zo'n 75 jaar geleden uit zijn bevrijd door partijen die daar grote offers voor hebben gebracht. We gaan dit keer alleen vrijwillig 'onder het juk van'.

MickeyGouda | 05-12-21 | 20:06 | 6

@Nuuk | 05-12-21 | 20:20:
Dat 'maakbaarheidsdenken' is alom, Nuuk. Of het nou gaat om het homeopathisch verdunnen en geforceerd samensmelten van volkeren en culturen, over het klimaat of over de volksgezondheid. Onze bestuurders lijden aan een godcomplex. Mijn angst is dat de onvrede die overal in Europa de kop opsteekt uiteindelijk zal escaleren en tot burgeroorlogen zal leiden.

MickeyGouda | 05-12-21 | 20:32

@MickeyGouda | 05-12-21 | 20:22:
Stel jezelf gerust. Von der Leyen heeft daar geen donder over te zeggen. Sterker nog, dat soort uitspraken versnellen het geheel niet is mijn inschatting.

SterF... | 05-12-21 | 20:41

@Nuuk | 05-12-21 | 20:20: Er is alleen een verschil deze keer. China geeft het voorbeeld aan de EU hoe de bevolking zo te onderdrukken dat je er een Europese identiteit erdoor weet te drukken. China heeft dankzij provinciale paspoorten geen vrij verkeer van personen, maar weet desondanks iedereen cultureel hetzelfde te krijgen. De natte droom van de EU.

Schrodingerskut | 05-12-21 | 21:14
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik denk niet dat de Visegrad-landen staan te trappelen om Heim ins Reich te gaan.

Rest In Privacy | 05-12-21 | 20:05 | 1

Nee, die krijgen een heel sterk déjà vu.

ChalinaRosa | 05-12-21 | 20:47

Zoals juncker zei in 1999; we beslissen iets,dan maken we het bekend,we wachten een tijdje om te zien wat er gebeurt. Wanneer er geen geschreeuw komt en geen opstand, omdat de meeste mensen toch geen idee hebben van wat er is besloten, dan gaan we door,stap voor stap tot er geen weg meer terug is.

Ik ben en zal dit nooit vergeten.
Europa zal als een molensteen om ons nek hangen.

Mispel | 05-12-21 | 20:04 | 2

Hoe duur is de knoflook?

Rest In Privacy | 05-12-21 | 20:06

"Dat Duitsland doordrongen is dat ze een speciale verplichting heeft om dienstbaar te zijn aan de EU"....is niet helemaal waar...Duitsland is de EU !

johnyl | 05-12-21 | 20:01 | 2

Zeg nou niet dat je dit nu pas ziet . Het Vierte Reich is hier al vele malen besproken.

Koning BongoBongo | 05-12-21 | 20:13

Het zijn vooral de Fransen geweest die probeerden Europa in hun macht te krijgen in de Europese geschiedenis. Ook nu spelen ze de baas, maar kunnen niet om de Duitsers heen.

Binnen de EU hebben beide ook gezamenlijk verdragen gesloten met doel samen de EU in hun macht te krijgen. Het Elysee verdrag en in 2019 nog het verdrag van Aken.

Nuuk | 05-12-21 | 20:26

Pensioen, wat is dat? Over my dead body dat ik in een of ander fonds geld ga dumpen, dat zie je nooit meer terug. Regel het zelf.

MonsantoSucks | 05-12-21 | 20:00 | 2

U doet het met de AOW ook.

dathoujetoch | 05-12-21 | 21:00

Precies. En zet het ook maar buiten de EU voor de zekerheid. Het is namelijk wachten totdat ook voor de particulier het verplicht wordt te beleggen in ESG-gecertificeerde beleggingen, nog maar te zwijgen over dat sociale credietonding genaamd de digitale euro.

Schrodingerskut | 05-12-21 | 21:38

1933= 1+9+3+3=16=1+6=7!

steekmug | 05-12-21 | 20:00 | 2

chto snova sluchilos' so vsemi etimi semerkami?

SterF... | 05-12-21 | 20:06

We kunnen wel net doen of Nederland altijd een onafhankelijk land was maar het enige dat er nu veranderd is die schijn.

En die schijn is niet goedkoop (alleen al de NPO, en al die andere organisaties die een Nederlands sausje over de EU besluiten mogen gieten) dus wat meer duidelijkheid over wie de baas is komt de efficiëntie ten goede.

W_F | 05-12-21 | 20:00 | 1

Ja, dat schept inderdaad meer duidelijkheid.

ChalinaRosa | 05-12-21 | 20:52

Als de EU belasting zal heffen, denk ik dat het eerlijker zal gaan dan nu in ons communistische Koninkrijk. Ik betaal al meer dan om het even welke Europese burger. Toch ben ik tegen verdere macht aan de EUSSR.

pibasso | 05-12-21 | 19:58 | 3

Oh u bent onder de impressie dat we het eerlijker gaan verdelen en de belastingdruk in NL daardoor zal afnemen. Natuurlijk gaat dat niet gebeuren zolang de meerderheid belang heeft om ons af te knijpen, functioneren wij als wingewest. Een beetje zoals NL groningen behandeld, jaren lang gas verkopen en als het bijna op is, de boel in elkaar laten sodemieteren.

Incitatus | 05-12-21 | 21:09

Denk dat maar niet. De EU gaat voor ons de belasting nog verder verhogen, zodat alles verdwijnt in de zakken van corrupte landen zoals Spanje en Portugal.

Schrodingerskut | 05-12-21 | 21:31

u maakt 2 denkfouten. De eerste is dat die EU belasting niet in de plaats komt van de huidige maar er bovenop! En de tweede is waar dat geld ten goede van gaat komen. Ik kan alvast verklappen dat netto wij daar bekaaid van af gaan komen.

dumbfarmer | 06-12-21 | 00:14

Het Duitse leger is relevant kleiner dan het Franse. Met de Engelsen gepeerd, zal een EU leger voornamelijk een Frans leger zijn.

konjodebonjo | 05-12-21 | 19:57 | 4

Franse soldaatjens krijgen hun geweren uitgereikt met grote witte poetsdoek.... weetjewel.!

grapjasz | 05-12-21 | 20:10

en dat is dus exact wat er gaat gebeuren.

Boeddha18 | 06-12-21 | 04:39
▼ 1 antwoord verborgen

Wel goed voor de wapenindustrie in Frankrijk. Die Macron loopt me daar op dit moment in het Midden-Oosten toch te verkopen joh. Op dit gebied lopen de Duitsers flink achter. Maar dat pakken die jongens snel op heeft de geschiedenis ons geleerd.

Deurdonderer | 05-12-21 | 19:52 | 1

Nee hoor in Turkije worden fabrieken neergezet voor de productie van Duitse tanks.

bijna_raak | 06-12-21 | 12:28

Verbaast me dat juist deze column over 1933 rept. Soms is één generatie in de familie terugkijken verhelderend heb ik gemerkt. Probeerde het eens

dathoujetoch | 05-12-21 | 19:49 | 1

Zou begin ik steeds meer het gevoel te krijgen dat de brexit echt een scharnierpunt in de geschiedenis aan het worden is. Of we met onze vingers er tussen komen valt nog te bezien, maar denk dat we wel even moeten oppassen. Zeker om dat we geleid worden door een blinde zonder visie.

Incitatus | 05-12-21 | 20:58

Veels te ingewikkeld weer om tijdens het gourmetten over na te denken terwijl ik al meer dan halverwege een kratje Grolsch ben, gekocht in het Duitse Land voor €9,99.

Leptob | 05-12-21 | 19:48 | 3

Moet jij tijdens het gourmetten niet gewoon je hele telefoon even met rust laten?
Soms moet je het lijden ondergaan.

SterF... | 05-12-21 | 19:58

zo graag als den haag dat zou willen, dat kunnen ze niet zomaar toestaan, dat botst tegen allerlei regels aan in onze wetgeving. Allereerst: feitelijk stel je dan de nederlandse onderdanen bloot aan vervolging door een andere macht dan nederland. dat is gewoon hoogverraad volgend 2 artikelen.

dumbfarmer | 05-12-21 | 19:47 | 5

Over welke vervolging heeft u het eigenlijk en aan welke 2 artikelen denk u specifiek dat is mij nog niet helemaal duidelijk..

johnyl | 05-12-21 | 20:07

@johnyl | 05-12-21 | 20:07: kun je dingen in het wetboek van strafrecht, vooral artikelen 93 en 99

dumbfarmer | 05-12-21 | 20:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Duitsland, Duitsland, zit te wachten dat Putin de Ukraine annexeert.

Rest In Privacy | 05-12-21 | 19:45 | 1

Want Putin heeft zin in een uitputtende oorlog? Op die twee meest oostelijke provincies zit niemand in de Oekraïne te wachten op Rusland. De kosten dekken de baten dan bepaald niet.

SterF... | 05-12-21 | 20:01

Vergeet die andere grote speler niet: Frankrijk, dat qua EU juist de tegenovergestelde kant op lijkt te gaan...

Stachauer1971 | 05-12-21 | 19:44 | 1

Ik geloof niet meer in lijken ( als werkwoord dan) Eerst zien..

Koning BongoBongo | 05-12-21 | 20:07

Voor jezelf zorgen is het nieuwe normaal.

Het leven is zwaar | 05-12-21 | 19:44

Duitsland heeft toch eigenlijk best wel veel invloed op Europa voor een land dat in het nog min of meer recente verleden al twee keer eerder niet meer mee mocht doen.

der Schweinigel | 05-12-21 | 19:43 | 2

Soort van #WirBleibenHier

Duwbak_Linda | 05-12-21 | 19:44

Wie betaalt bepaalt. Duitsland koopt haar invloed binnen de EU.

ChalinaRosa | 05-12-21 | 20:55

Is er leven op Pluto?

Ramsesz | 05-12-21 | 19:42 | 3

Kun je dansen op de maan?

zegmaarwij | 05-12-21 | 19:52

Nee, maar Mars duurt niet zo lang meer.

W_F | 05-12-21 | 19:53

Over een x aantal jaar zal een Duitser een boek schrijven over de Puinhopen van Paars (maar dan in het Duitsch). Ons blijft werkelijk niets bespaard.

Duwbak_Linda | 05-12-21 | 19:42

Verkeerslicht coalitie is de juiste naam GS.

horsteknots | 05-12-21 | 19:35

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen