Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Schaal die zorg op en geef onze vrijheid terug

Genezingskracht- & Ivermectine-Inzending van een ons bekende amateur-filosoof uit De Rest van Nederland

Covid. Het eerlijke verhaal? Corona gaat niet weg. We gaan het allemaal krijgen. Ongevaccineerden lopen verreweg het grootste risico en zijn veel besmettelijker voor anderen. Gevaccineerden lopen fors minder risico. Maar risico blijft, ook voor hen. Mensen zullen in het ziekenhuis terecht komen, op de IC, of komen te overlijden. Mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. En gezonde pechvogels ook. 

Sommigen zullen er langdurig last van houden, anderen hebben een paar dagen heftige griep. Sommigen zijn even verkouden. En verreweg de meesten merken niets, en daar schuilt ook het gevaar van onderschatting en besmetting. We leven in een hypermobiele tijd waarin het virus zich snel over de wereld kan verspreiden. En we zijn met velen, we hebben veel sociale contacten, dat is onze natuur. Dat is in het voordeel van het virus. 

Gelukkig is er ook een nadeel voor het virus: wij mensen zijn hyperontwikkeld. We kunnen het virus waarnemen, registreren, trends zien en informatie delen. We kunnen bovendien veel getroffenen redden, met geavanceerde zorg. We kunnen vaccins maken. We kunnen medicijnen maken. We hebben dus veel opties, meer dan ooit in de geschiedenis van de mensheid. Gelukkig maar.

Welke opties hebben we zoal?
1)  Monitoren
2)  Gedrag aanpassen
3)  Beperking van vrijheid
4)  Zorg opschalen
5)  Vaccineren
6)  Medicijnen
7)  Communiceren

En ja dat lijstje lopen we even helemaal af:

Monitoren en gedrag
Voordat de zorg kon worden opgeschaald, en voordat er vaccins en medicijnen waren, was het logisch dat naar andere opties werd gegrepen: monitoren en gedrag bijvoorbeeld: 

“Hou afstand, was je handen, hoest en nies in je ellenboog, gebruik een mondkapje, blijf thuis als je symptomen hebt, doe een testje, laat je testen, en ga in quarantaine als je positief getest bent.”

Verreweg de meeste Nederlanders hielden zich aan deze urgente adviezen. Mooi hoe solidair we zijn en voor elkaar en onszelf zorgen. Kunnen we trots op zijn, met elkaar.

Beperking van grondrechten
In een democratische rechtstaat zijn vrijheidsinperkingen een laatste redmiddel. Die beperkingen gingen echt heel ver. Het recht op onderwijs, op privacy, op bewegingsvrijheid, op vertrouwelijke medische informatie, en op gelijke behandeling kwamen onder zware druk te staan. Ze bleken tijdelijk noodzakelijk om te voorkomen dat mensen niet geholpen konden worden.

“Werk thuis, sluit openbare gelegenheden, evenementen, winkels, scholen, cafés en restaurants. Hou je aan lockdowns en aan de avondklok.”

Het werd afgedwongen maar dat was nauwelijks nodig. De meeste Nederlanders hadden genoeg aan een moreel dringend appél. Vele grondrechten werden tijdelijk ingeleverd voor het grondrecht van veiligheid. Ondanks dat het een economische ramp werd voor vele bedrijven en hun medewerkers, ondanks dat het een verregaande sociale inperking van mensen inhield, heeft de meerderheid zich volgzaam en solidair getoond. Drastische, tijdelijke maatregelen in tijden van crisis, en we hielpen massaal mee. Wachtend op opschaling van zorg, medicijnen en vaccins. 

Zorg werd niet opgeschaald
In afwachting van vaccins en medicijnen had je verwacht je dat voor Covidpatiënten extra ziekenhuiscapaciteit kwam en dat IC’s werden opgeschaald. En dan niet ten koste van de bestaande zorg, of dat deze overbelast raakt. Je wil niet dat vrijheidsbeperkingen heviger en langduriger zijn dan uiterst noodzakelijk, dus je zet maximaal in op opschaling van zorg. En daar ging het goed mis.

De zorgsector is een van de grootste posten op de Nederlandse begroting. Desondanks heerst er te veel incompetentie om dynamisch en snel op te schalen in tijden van crisis. Er gaat in de zorgsector bovendien te veel geld naar overhead, bureaucratie, maatschappen, leveranciers en consultants in plaats van naar de werkvloer. De zorg kon niet opschalen.

Ondanks alle vroege signalen hierover heeft het ministerie geen noodhospitalen gebouwd. Dit had anderhalf jaar geleden al in moeten worden gezet. Men heeft in plaats daarvan toch de druk op de zorgsector gelegd.

Het gevolg is dat in sommige ziekenhuizen 20% van het personeel ziek thuis zit: niet met Corona, wel door de werkdruk. Het gevolg van dit beleid is dat zieken niet de zorg krijgen die ze verdienen, en er mensen onnodig lijden en overlijden: niet eens per se aan corona maar aan andere ziekten, door gebrek aan zorg. De zorgsector is ziek. 

De miljarden die gestoken zijn in het steunen van door de harde maatregelen getroffen bedrijven hadden in noodhospitalen, spoedopleidingen en inhuur personeel moeten worden geïnvesteerd. Desnoods met hulp van het leger, desnoods met inhuur internationaal personeel, desnoods met het tijdelijk verlagen van de norm voor IC-personeel. In crisistijd hoor je die flexibiliteit te hebben en te tonen. 

Men had hiermee overbelasting van de zorg en veel sociaal en economisch leed in de maatschappij kunnen besparen. Het had minder tegen de fundamentele vrijheden van mensen ingedruist. 

De overheid leverde niet in haar kernopdracht. Men heeft het eigen probleem naar burgers en bedrijven verlegd: “Wij schalen de zorg niet op, we kiezen er liever voor om je grondrechten in te perken en je bedrijven te sluiten. Schade die de belastingbetaler - wiens rechten zijn afgenomen - op moet hoesten.” 

Er zijn genoeg andere blunders geweest, maar dit is verreweg de grootste blunder in dit dossier. Het is het harde, (on)eerlijke verhaal van een falend kabinet, een falend ministerie.

Vaccins
Gelukkig kwamen er vaccins. Een diepe buiging voor de onderzoekers en producenten. Je kan mensen niet dwingen om zich te laten vaccineren. De overheid heeft je lichamelijke integriteit te waarborgen. Je kan wel een dringend beroep op mensen doen via duidelijke voorlichting en gratis verstrekking:

“Laat je vaccineren, want de kans dat je nog serieus ziek wordt, dat je in het ziekenhuis terecht komt, dat je doodgaat, dat je anderen besmet: die kans wordt extreem kleiner. Ja er zijn pechvogels. Dat risico hoort erbij. Fact of life. Vaccineren werkt. Doe het.”

Ook hier mag je de Nederlanders prijzen: bijna 85% van de volwassenen heeft zich volledig laten vaccineren. Vrijwillig, uit veiligheid voor zichzelf en voor de ander. Mensen hebben in grote getalen deze verantwoordelijkheid genomen. Kunnen we echt trots op zijn. 

De bereidheid is dus groot. En die bereidheid zal blijven, als je helder blijft communiceren en duidelijk bent over de voordelen en de consequenties, maar ook als je nu eindelijk die zorg opschaalt en mensen perspectief over hun vrijheid geeft. 

Ongevaccineerden
Er zijn mensen die vaccinatie weigeren. Dat is niet slim, wel hun goed recht. Sommigen hebben een medische reden. Anderen zijn bang, of geloven er niet in, of zijn wappie. Ze kunnen met de gevolgen te maken krijgen. Zoals dat ze risico lopen om ernstig ziek te worden van Covid, in het ziekenhuis terecht kunnen komen, op de IC, of te komen overlijden. En dat ze erg besmettelijk raken en daarmee een gevaar worden voor een ander. 

De mensen die nu nog in de ziekenhuizen terecht komen, zijn overweldigend ongevaccineerden, vaak met obesitas, vaak met onderliggende gezondheidsproblemen. Aan dat laatste kunnen ze niet altijd iets doen. Leefstijl en met name vaccinatie zijn doorgaans wel een keuze. 

Uiteraard vangen we ze op, overbelasten we onze zorg, overbelasten we de IC’s. We laten ze niet stikken. En dat is mooi: we zijn ontzettend solidair, uiteraard met de pechvogels, en ook gewoon met mensen die egoïstisch of wappie zijn. We geven vooralsnog zelfs onze vrijheden voor ze op. We moeten ze niet als een 2erangs burger behandelen, ook niet met 2G of 1G beleid, die zijn een verder gaande afbrokkeling van grondrechten, en leiden tot tweespalt in de samenleving, in plaats van een herstel en hereniging. 

Medicijnen
Inmiddels zijn er medicijnen die de impact van het vaccin op (ook ongevaccineerde) besmette mensen dusdanig verminderen dat ze niet meer naar het ziekenhuis hoeven, sneller genezen, of de IC niet meer op hoeven. Helemaal top. Leve de farmacie. 

Buitenproportionele beperkingen
Ondanks dat we massaal zijn gevaccineerd, er medicijnen zijn en we ons gedrag hebben aangepast, ondergaan we buitenproportionele en onnodige aantasting van onze rechten op bewegingsvrijheid, gelijke behandeling, onderwijs, privacy en vertrouwelijkheid van medische informatie. 

Deze aantastingen zijn een rechtstreeks gevolg van een overheid die inadequaat handelt en de zorg niet weet op te schalen: een overheid die het eigen probleem naar de burgers verlegt. En daar in de communicatie omheen draait. 

Dat moet anders en dat moet stoppen. De solidariteit van burgers en bedrijven die zich netjes aan lockdowns en oproepen tot vaccinatie hebben gehouden heeft een grens. De onvrede neemt snel toe. 

Risico’s horen bij het leven
We zullen ongevaccineerden aan moeten blijven spreken op hun verantwoordelijkheid. Dat is een kwestie van duidelijk voorlichten. We mogen van de overheid verwachten dat ze eindelijk die zorg opschalen en ons ons leven weer op laten pakken, ook al kleven daar risico’s aan. Er zitten namelijk altijd risico’s aan leven. Dat is het leven. Dat is ook het eerlijke verhaal. 

Grondrechten terug
Er is een grens over wat de overheid te zeggen heeft over hoe je leeft. Die grondrechten hebben we niet voor niets. Laat ons niet meer in beperkingen leven, met alle sociale en economische schade tot gevolg. Los je problemen op en verleg ze niet meer naar de burger. Laat ons vrij. Laat ons leven. 

Ongevaccineerden: Het is hoog tijd om je alsnog te laten vaccineren. Neem je verantwoordelijkheid. 

Kabinet: Het is hoog tijd om alsnog pijlsnel Covid ziekenhuizen neer te zetten. Neem je verantwoordelijkheid. 

Het is ook hoog tijd om onze vrijheden terug te geven. 

Leve de vrijheid, proost!

Reaguursels

Inloggen

Ik heb een serieuze vraag aan mensen die zich niet willen (of kunnen) laten vaccineren.

Stel dat u erg ziek wordt en in het ziekenhuis beland. Weigert u dan om behandeld te worden met nieuwe medicamenten (welke schijnen te werken maar nog niet jaren lang zijn getest) of denkt u 'nu heb ik geen keus meer en ik wil blijven leven'?

Sofa1 | 05-12-21 | 11:57

Het ligt niet aan te ongevaccineerden, het ligt aan de vetzakken (m/v/g/0g)

Vunzigheid | 04-12-21 | 22:30 | 1

Gewoon antivaxers IC capaciteit weigeren. Direct een vermeerdering van plus 70% IC capaciteit, en de rest van het land kan weer normaal doen en leven .

Gizmo579 | 04-12-21 | 22:41

Gewoon stoppen met hulp verlenen aan ongevaccineerden. Leg ze maar op een of ander veldbed in een tochtige tent. Dan krijgen ze zuurstof genoeg binnen.

el burro | 04-12-21 | 19:55 | 5

@Gizmo579 | 04-12-21 | 22:39: ja, rokers hebben geen zorg nodig, alcoholisten ook niet, ongevaccineerden wel. weer wat geleerd van een wappie.

Portemonnee van de A | 04-12-21 | 23:06

@Portemonnee van de A | 04-12-21 | 23:06:
Inderdaad, het wemelt van de ongevaccineerden op de IC’s.

Maar vertel ons eens hoeveel rokers en alcoholisten er op de IC-verpleeg afdeling liggen ?

Nou .. ?

Begin je je eigen al te schamen ??

Gizmo579 | 05-12-21 | 08:57

Hoe je het ook went of keert, dat is inderdaad wel waar. En daarom is het ook zo ingewikkeld.

Sofa1 | 05-12-21 | 11:52
▼ 2 antwoorden verborgen

4us

Hekkie | 04-12-21 | 19:54
-weggejorist-
Ojaisdatzo | 04-12-21 | 19:21 | 2

Enge ziekte uit Gina
TV beelden: ingemetselde Ginezen en mensen die doodvallen c.q. geknuppeld
Westen: wat moeten we doen? Wat moeten ze doen.
Weet je wat, we vragen het Nigel Furguson.
Nigel laat zijn covid modellen bouwen door University of East Anglia
Waar kennen we die van? Oh ja de modellenbouwers van de climategate – dinges
Macron: Nigel hoe zal het in Frankrijk gaan?
Nigel: honderdduizenden frogs gaan dood
Macron: Oh dan laat ik eerst de gele hesjes van straat meppen (handig die modellen, dank je)
Na een jaar: Gina, één covid positieveling, hele miljoenenstad in lockdown en vijfentigtagduizendhonderd testen per seconde en camera survelens tuurlijk.
Eind 2021: Gina zo goed als covidloos, de cijfers bevriezen. In Gina nul dit, nul dat. (zeggen ze)
En overal in Europa beginnen parlementariërs, bestuurders en mensen met moeilijke schoenen die ook niet voor de klas horen te roepen:
Laten we het Ginese model omarmen / “ onderzoeken” / stukje bij beetje invoeren.

fokkewoelf | 04-12-21 | 19:00
-weggejorist en opgerot-
KnackWorst | 04-12-21 | 18:43

Veel succes. Mensen hebben het geaccepteerd dat er oneindig miljarden via lobby's overgaan naar farmaceuten, de beurzen draaien records, en politici krijgen meer macht. Wie er denkt dat diegene die de touwtjes in handen hebben dat dit zou ophouden volgt het niet helemaal. Als het om gezondheid ging, dan was de afgelopen 10 jaar niet bezuinigd op zorg (zelfs de afgelopen 2 jaar is er meer extra besteed aan politie dan aan zorg excl. privaat).

StarFox | 04-12-21 | 18:09

Echt een "overweldigend" verhaal.

ademende aarde | 04-12-21 | 18:05
-weggejorist en opgerot-
Rolletje-tape | 04-12-21 | 17:36 | 2

Dus zijn er echt mensen die het gewoon vinden dat we even een miljard of zo investeren in IC capaciteit, bedden, personeel, om vaccin weigeraars (asociale idioten) te kunnen helpen? Dacht het niet.

TheBigKirth | 04-12-21 | 17:30 | 5

Heb jij enig idee hoeveel miljard er al geïnvesteerd is in het optuigen van een test samenleving? Volgens mij begrijp jij niet helemaal wat er de afgelopen tien jaar in de zorg gebeurd is.

zegmaarwij | 04-12-21 | 19:13

Maar het is prima die miljarden te spenderen aan steun voor bedrijven, aan zorgpersoneel in dienst van de taliban, aan boa's, dure consultants en waar die 5.1 miljard ook al weer aan besteed is? Rot toch op.

ReyNemaattori | 04-12-21 | 19:23
-weggejorist-
WatIsDeze | 05-12-21 | 11:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Nogmaals: de waarheid is dat we net als bij milieu en klimaat onomkeerbaar te laat komen. Landen die hard sloten, helemaal dicht dus, kochten tijd om een verdediging op te bouwen en het virus te elimineren zoals economieën als China en Nieuw-Zeeland. Met de volksgezondheid op de eerste plaats. China heeft een heleboel problemen, maar ze hebben op de een of andere manier een vreselijke uitbraak tot nul onderdrukt. Als je alleen maar angst en schuld uit China hebt geleerd, heb je het punt echt gemist. Twaalf besmettingen en China sluit een hele stad van 9 miljoen inwoners af! Economie of gezondheid? Domme vraag, het zijn communicerende vaten, zoveel is duidelijk ondertussen. In Duitsland zijn nu 100.000 mensen omgekomen, vergeleken met amper 45 in Nieuw-Zeeland of 5000 in China. We spreken over de 'ontwikkelde' wereld van ons. Wat houdt dat in dan? Hoe ontwikkelt je bent als je geen volksgezondheid meer hebt? Onze politiekers en andere 'would-be' specialisten spreken over 'compromissen' tussen het onderdrukken van COVID-19 en het behouden van een economie. Er zijn geen compromissen. Je bent niet een beetje zwanger, er is ook niet een beetje pandemie.....

faraday | 04-12-21 | 17:15 | 2

Dat weet je niet, die Chinese cijfers zijn niet te vertrouwen. zou me niks verbazen als die factor 10 of 100 hoger hoort te zijn. Voor NZ is het makkelijk, als eiland in the middle of dipshit nowhere, en zelfs dan zijn er mysterieuze uitbraken.

ReyNemaattori | 04-12-21 | 22:45

De vaccinatiegraad was nu honderd procent geweest als Covid een veel gevaarlijke ziekte zou zijn, waarbij de kans op overlijden bijvoorbeeld een op tien was. Let wel, dan hadden we nu zo'n zevenhonderdvijftig miljoen mensen minder op de wereld dan in december 2019.

Rhenium | 04-12-21 | 17:02 | 2

En laten we nu juist een 160-175 miljoen meer mensen op deze planeet hebben rondlopen sinds het uitbreken van de "pandemie" eind 2019...

BadPatNL | 04-12-21 | 17:17
-weggejorist-
B*tchmeister | 04-12-21 | 16:43
-weggejorist-
matrixbluepill | 04-12-21 | 16:29 | 1

"Inmiddels zijn er medicijnen die de impact van het vaccin op (ook ongevaccineerde) besmette mensen dusdanig verminderen dat ze niet meer naar het ziekenhuis hoeven, sneller genezen, of de IC niet meer op hoeven."

Ik mag hopen dat hier het virus wordt bedoeld en niet het vaccin...

T. Rammel(l)an(d)t | 04-12-21 | 16:28 | 3

Dat medicijn is niets voor wappies.
Het is sinds kort op de markt dus weet men de bijwerkingen op de lange termijn niet.
Nee, dit is ook geen oplossing.

botbot | 04-12-21 | 16:34

@botbot | 04-12-21 | 16:34: Mijn punt is dat er staat dat medicijnen de impact van het VACCIN verminderen.
Dat zal de schrijver waarschijnlijk niet bedoelen.

T. Rammel(l)an(d)t | 04-12-21 | 16:52

@T. Rammel(l)an(d)t | 04-12-21 | 16:52:
Nu ik het nog een keer lees dan heeft u gelijk, het zal wel een verschrijving van de auteur geweest zijn.
Goed dat u mij daar even op attendeert.

botbot | 04-12-21 | 16:59

Er lopen verpleegkundigen weg dan dat erbij komen.
Hoe zou dat nou komen.
Misschien omdat ze niet gewoon meer hun werk fatsoenlijk kunnen doen.
Maar het was wel lekker goedkoop een tijdje. En leuk voor de bonus van de managers, die 6e op rji die er weer een paar % vanaf wist te schrapen.
Zoiets?
Misschien eens gaan denken in de menselijk maat in plaats van uitwringen totdat het misgaat.

AdvocatusDiaboli | 04-12-21 | 16:22

Wat we nodig hebben is natuurlijke immuniteit voor mensen die gezond zijn..
Dat werkt veel langer en beter dan vaccins, die werken namelijk maar een paar maanden en zijn de maanden ervoor al maar gedeeltelijk effectief..
Dan kan je de zwakkere mensen testen op de werkzaamheid van hun vaccin en boosters geven wanneer nodig...
Dat is de oplossing... niet meer vaccins... die zorgen er juist voor dat 't virus rond kan blijven gaan omdat die bescherming maar kort en gedeeltelijk is.

bcsk | 04-12-21 | 16:07 | 5

@bcsk | 04-12-21 | 16:44:
Kijk nu eens naar ze ziekenhuis opnames daar aan kun je gewoon aan zien dat de vaccinaties prima werken.

botbot | 04-12-21 | 16:48

@botbot | 04-12-21 | 16:48:
Maar 't virus blijft gewoon rondgaan, zo komen we er nooit van af en zullen we nog 1000 jaar boosters moeten blijven gebruiken... en dan hebben ze 't ook al over nieuwe vaccins voor nieuwe varianten... dit is gewoon niet de oplossing... dat is toch echt natuurlijke immuniteit voor mensen die jong en gezond zijn.

Ja 't beschermd je tijdelijk, maar dat is niet 't hele verhaal..
Ook leert je lichaam niet op een natuurlijke manier tegen 't virus te vechten, je hebt je lichaam al instructies gegeven hoe 't moet reageren op dat ene eiwit, dus zal 't niet zelf leren hoe 't ermee om moet gaan en zodra je vaccin uitwerkt je gewoon weer ziek worden alsof je nooit een vaccin gehad hebt.

Gok dat dit mn laatste bericht is, een fijne dag :)

bcsk | 04-12-21 | 16:54

@bcsk | 04-12-21 | 16:54:
Het vaccin beschermt minder tegen infectie na verloop van tijd daar zijn we het over eens.
Bij vaccinatie weet men de dosis bij natuurlijke infectie niet.
Het lichaam zal altijd reageren op een infectie alleen wat trager.
Met de boosterprik wil men de kans op infectie weer verkleinen zodat er minder overdrachten van het virus zijn.

botbot | 04-12-21 | 17:07
▼ 2 antwoorden verborgen

Zorg opschalen? Hahahahaha….. Er is gewoon geen personeel. Er valt dus niks op te schalen.

Sjakkie van de Hoek | 04-12-21 | 15:58 | 10

@Roos | 04-12-21 | 16:22:
"En afschalen van managers is ook niet de oplossing, want over de breedte gezien levert dat ook niet genoeg op."

Natuurlijk wel! Een substantieel deel van het zorgbudget wordt opgesoupeerd door bullshitters in loondienst, bemiddelingsbureautjes en 'ondernemers'. Het mes snijdt bovendien aan twee kanten: ze kunnen het uitvoerend personeel ook niet langer meer voor de voeten lopen met hun managers nonsens zodat die zich op het werk kunnen richten en efficiënter worden.

Joris Beltsin | 04-12-21 | 16:48

@Joris Beltsin | 04-12-21 | 16:48: Ik durf te stellen dat minimaal 10% van het volledige budget van de zorg, ergens in winstnemingen en dividend verdwijnt.

BadPatNL | 04-12-21 | 17:05

Er zijn zoveel verpleegkundigen uitgestroomd de laatste jaren, door werkdruk en belachelijk salaris. Die kun je weer terughalen met meer doekoe. Zie Texas en Florida, zusters tikken daar 100k aan en plots is de druk op de zorg verdwenen.

Stijl_Loos | 04-12-21 | 19:29
▼ 7 antwoorden verborgen

85% gevaccineerden is te weinig.

thanseeuwen | 04-12-21 | 15:30 | 10

En er moeten meer regels komen en strenger gehandhaafd worden ?

Plaque-doctor | 04-12-21 | 16:36

85% is te weinig, en 100% is niet genoeg...

Rhenium | 04-12-21 | 16:50
▼ 7 antwoorden verborgen

"Ongevaccineerden .... zijn veel besmettelijker voor anderen".
Ik lees dit vaak alsof dit een algemeen geaccepteerde waarheid is, maar mis altijd de onderbouwing. Weet iemand uit te leggen hoe dit werkt?

pfew | 04-12-21 | 15:29 | 8

Dat komt doordat de periode waarin u het virus over kunt brengen (als u besmet bent tenminste) langer is dan van gevaccineerden. Dat is wetenschappelijk bewezen. Kunt u lezen in de Lancet. (medisch journaal) Maar er is nog een andere reden. Het gedrag van ongevaccineerden, veel jongeren die van parties houden bijvoorbeeld, is er veel minder op gericht om anderen te beschermen dus door die groep worden de algemene maatregelen veel minder in acht genomen. Deze twee redenen zijn dus de reden dat ongevaccineerden veel besmettelijker zijn. Percentagegewijs spreken we over 65% tot 75%

Sofa1 | 05-12-21 | 12:05
▼ 5 antwoorden verborgen

Minder beperkingen door opschalen zorg is helaas een fabel. Als het al realistisch zou zijn (verpleegkundigen opleiden kost jaren, en door bedreigingen en demotivatie is er een grote uitstroom die wij als nederlanders ook zelf verzoorzaken), We hoeven hiervoor alleen maar naar onze buurlanden te kijken. Die hebben veel meer ziekenhuis bedden dan wij per inwoner (in Duitsland zelfs 5 to 6 keer zoveel!). En toch moeten ze daar ook naar lockdowns en vaccinatie plicht grijpen. Als wij het aantal bedden zouden kunnen verdubbelen (kan niet, maar stel even dat), dan zouden we misschien lockdowns een paar weken later kunnen laten ingaan, maar that's it.
Bovendien: Dat zou dan ook meer zieken buiten het ziekenhuis opleveren met flinke gezondheidsschade (long covid). Met een laag aantal bedden worden wij dus gedwongen eerder te handelen qua preventie. Elk nadeel heb zijn voordeel zullen maar zeggen. Zeker omdat onze overheid toch al niet uitblinkt in daadkracht.

heppykemper | 04-12-21 | 15:20 | 2

Waarom niet beiden? Én eerder handelen, én meer zorgcapaciteit. Dat de zorg nu gelijk vastloopt bij 2000 patiënten is niet OK natuurlijk.

Papa Jones | 04-12-21 | 15:27

Er zijn zoveel verpleegkundigen uitgestroomd de laatste jaren, door werkdruk en belachelijk salaris. Die kun je weer terughalen met meer doekoe. Zie Texas en Florida, zusters tikken daar 100k aan en plots is de druk op de zorg verdwenen.

Stijl_Loos | 04-12-21 | 19:28

Goed stuk hoor maar achteraf is t makkelijk lullen.

sohee | 04-12-21 | 15:14

Je hoort of leest er nu niets over.
Hoe zit het met de boete voor Hugo de Jonge die hij moet betalen omdat hij van de rechter de WOB-verzoeken moet leveren op dwang van een boete?
"Dwangsom:
Over de drie verzoeken van Nieuwsuur is nog geen volledig besluit geveld. De Raad van State geeft VWS tot eind november de tijd om te beslissen. Gebeurt dat niet, dan moet het ministerie een dwangsom van 100 euro per dag per Wob-verzoek betalen, met een maximum van 15.000 euro."

www.nationalezorggids.nl/dossier-coro...

Geen krant die erover bericht hoe de zaken ervoor staan.

TonAlias | 04-12-21 | 15:05 | 4

@Ommezwaai | 04-12-21 | 15:08: Ik heb de redactie van Nieuwsuur er maar eens om geschreven. Ik ben benieuwd of ik een reactie krijg.

TonAlias | 04-12-21 | 15:14

Ik ben vooral benieuwd naar van welk held dat ministerie die dwangsom betaalt. En dan vooral waar dat geld vandaan komt.

grapo | 04-12-21 | 15:22
▼ 1 antwoord verborgen

Alsof het de machthebbers om gezondheid te doen is. Loop die opties nog eens langs maar dan met de intentie 'controle' in je achterhoofd. Dan weet je waar het werkelijk heen gaat.

st_joris | 04-12-21 | 15:00 | 3

Dat weten we al eeuwen, Sint.

funda | 04-12-21 | 15:02

Vandaar dat dat QR gedrocht niet meer zal verdwijnen. (ceteris paribus)

Gomezlopez | 04-12-21 | 15:09

Eens met de strekking van het verhaal, maar zwaar onderbelicht is het Aziatische panacee dat al decennia bekend is: heel veel testen en doortastend contact onderzoek, eventueel gevolgd door verplichte (?) quarantaine. Ook voor volgende pandemieën de enige oplossing.

Dit is niet schrikbarend duur of ingewikkeld. Dit had eenvoudig opgeschakeld kunnen worden.

Wat niemand zegt dus doe ik het maar. Het ministerie van VWS is het allerslechtst geleide organisatieonderdeel van Nederland weet ik uit consultancy ervaring. Het is alsof je de Josti band naar het Songfestival stuurt om de oorlog te winnen.

We draaien er om heen. Dit minesterie moet onder curatele worden gesteld en al haar uitvoerende taken moeten elders belegd worden, desnoods bij het leger.

van heinde en verre | 04-12-21 | 14:51
-weggejorist-
kleinvrouwke | 04-12-21 | 14:51 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Een heel mooi betoog. Inhoudelijk heb ik her en der al heel wat gereageerd op andere tegels, dus dat ga ik hier niet doen.

Één aspect wil ik nog benoemen en gaat over het NAW.
Het klinkt als een schrijver die uit de wereld van gezondheidszorg of onderzoek rond vaccins, zorg enzovoorts komt. Wellicht iemand met een mooie carrière in het veld.

Wat treurig is, is dat iemand op GeenStijl anoniem moet reageren, en dit is niet de eerste keer. Doe je dat niet dan wacht je cancelling. Dit is bij uitstek een symptoom van een zieke maatschappij.

Nuuk | 04-12-21 | 14:48 | 10

"Wat treurig is, is dat iemand op GeenStijl anoniem moet reageren, en dit is niet de eerste keer. Doe je dat niet dan wacht je cancelling."

Dat zal de hij of zij die het artikel geschreven heeft zich ook wel terdege realiseren.

Als je ziet wat er nu allemaal gebeurt rond die paar opmerkingen over de islam van Erica Meiland - ik kende die Meilandjes voorheen maar zeer terloops als deelnemers in hun eigen, zeer succesvolle, reallife soap over een B & B in Frankrijk oid; ik kijk nooit naar dat soort programma's - dan vind ik dat eerlijk gezegd angstaanjagend. Allerlei bedrijven, bang als ze zijn zich de toorn van de deug-goegemeente op de hals te halen, verbreken hals-over-kop alle connecties met ze, maar het toppunt - of beter gezegd, trieste dieptepunt - vind ik dat de moslims een soort van 'berufsverbot' proberen af te dwingen bij Talpa:

"De moslimgemeenschap in Nederland roept Talpa op om de samenwerking met de tv-familie Meiland te verbreken. Een groot aantal moslimorganisaties uit het hele land doet deze oproep nadat er commotie is ontstaan over anti-islamuitspraken die 'moeder' Erica Meiland in haar biografie doet."
"Zij noemen de uitspraken van Meiland "xenofobisch en racistisch."

Het bewijst eens te meer: kritiek hebben en vooral: uiten, op de islam mag niet. Het is verboden, op straffe van sociale uitsluiting, ostracisme, of hoe je het noemen wilt.

Dus nogmaals, ik snap de voorzichtigheid bij de schrijver/schrijfster van dit artikel.

"

Dr_Johnson | 04-12-21 | 15:39

@Dr_Johnson | 04-12-21 | 15:39: het is verschrikkelijk. Iets verbieden omdat het je niet aanstaat.

Er zijn legio mensen die zich storen aan hooligans. Voetbal dan maar verbieden?

Ik hoop dat Talpa niet buigt voor dit soort dwingelandij en Chateau Meiland volgend seizoen gewoon weer te zien is.

Verder onderschrijf ik wat Nuuk zegt.
Zonder nick zal ik hier niet meer kunnen reageren

Roos | 04-12-21 | 16:10

@Roos | 04-12-21 | 16:10:
Ik denk ook niet dat op GeenStijl zitten de werk relaties goed zal doen. Met een aantal mensen wel hoor, maar linkse mensen zijn voor een te groot deel gewoon onverdraagzaam. Zeker niet allemaal, maar je ziet de cancelling hard toenemen in de westerse wereld.

Hier op GeenStijl wel vaker stukken gelezen van mensen “van buiten” die inhoudelijk een goed stuk leveren maar niet met hun naam er onder willen. Dan mag je het oneens zijn met zo’n stuk of delen er van, maar het is te gek voor woorden dat dit niet openbaar kan. Het kan niet eens op NPO of iets wat je zelf uitgeeft enz. Zie de Meilandjes, Lale Gul, Fidan Ekiz, Haye van der Heijden, VI. De agressie is enorm en van dictatoriale snit.

Nuuk | 04-12-21 | 21:05
▼ 7 antwoorden verborgen

Die mensen zijn bang en onzeker. Maar kunnen beter een booster nemen ja.

sjef-van-iekel | 04-12-21 | 14:59
-weggejorist-
Grijskijkert | 04-12-21 | 14:42 | 1

Tegen exponentiële groei valt niet op te schalen. Het gaat een weekje later mis en dan heb je alsnog veel meer doodzieke mensen.

JTKDM | 04-12-21 | 14:35 | 1

Met dat argument kunnen we onze IC ook wel halveren. Maar daarom spreekt hij ook over een pakket van maatregelen zodat enerzijds de groei wordt beteugeld en anderzijds er meer armslag in IC-capaciteit is.

Joris Beltsin | 04-12-21 | 16:05


Ik vind dat de schrijver van het topic helder schrijft (korte zinnen).
En bovenal een milde en positieve toon aanslaat.

Duidelijk niet een cynische bastard die òf fascistische maatregelen toejuicht, òf zegt dat Darwin zijn werk moet doen, òf een Captain Hindsight, òf een stuurman aan de wal, òf een toetsenbordridder die zelf geen vinger uitsteekt naar zijn medemens, òf een crypto-racist, òf een whatever, ik ben rijk en mankeer niks (this can change in the future), òf een clown without a cause, òf een incel without love, òf een cijfer-fetishist, òf een would-be viroloog.

King of the Oneliner | 04-12-21 | 14:34 | 1

Triest om te zien hoe sommigen zelfs kozp voorbijsteken in hun gekwetst slachtofferschap.

funda | 04-12-21 | 14:36


De jabbies tegen de wappies tegen de flappies

Who would win?

jabbies=jappies=geprikten (van het engelse woord jabbed)
wappies=iedereen weet wat de (geuzennaam) wappie betekent
flappies =mensen die van mening zijn veranderd

King of the Oneliner | 04-12-21 | 14:24 | 7

@King of the Oneliner | 04-12-21 | 14:35: Graag gedaan en van harte hetzelfde.

funda | 04-12-21 | 14:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Denk dat de voorstanders van het referendum nu even geen trek hebben in een referendum over vaccinatieplicht. Bang als ze zijn dat dit verkeerd kan uitpakken voor de antivaxx-achterban.

Beste_Landgenoten | 04-12-21 | 14:22 | 8

Klopt, onze basale rechten zijn niet onderhandelbaar. Maar zelfs dan, meer dan de helft is nog steeds voor vrijwillige inenting.

www.geenstijl.nl/5162154/opmerkelijk/...

Battery!!! | 04-12-21 | 14:48

@Rechts door zee | 04-12-21 | 14:35: Een rat heeft geen geld.

Teekje_Tippel | 04-12-21 | 14:54

@Beste_Landgenoten | 04-12-21 | 14:33: Referenda zijn er voor politieke beslissingen. Lichamelijke integriteit is daar geen onderdeel van. Uw redenering gaat niet op.

Gomezlopez | 04-12-21 | 15:24
▼ 5 antwoorden verborgen

De meest recente cijfers over Omicron in Zuid Afrika laten zien dat de variant wat milder is voor de ouderen en mogelijk veel gevaarlijker voor jongeren en kinderen. Omgekeerd dus tov de Delta variant. Dus ouders als je jouw kinderen kunt vaccineren en je twijfelde nog zou ik dat meteen doen. En jongeren die twijfelen omdat je zelf niet zo ziek kan worden: afspraak maken. Mocht het toch meevallen met de Omicron dan ben je in ieder geval beter beschermd dan zonder. Kans dat de paniek in de komende weken toe gaat slaan dus. Dat ouderen ziek worden en in het ziekenhuis komen is één maar kinderen met nog een leven voor zich is van een totaal andere orde. Nogmaals, hopelijk valt het mee. Veel is nog onduidelijk.

dartfrogger | 04-12-21 | 14:09 | 1

waar staat dat?

antfukker | 04-12-21 | 19:15

"Genezen is beter dan voorkomen".

Dank voor uw aandacht.

funda | 04-12-21 | 14:03

“EN als je een non een pinguïn noemt, is er niets ad hand.” (Angela de Jong)

Verderkijkert | 04-12-21 | 14:02 | 2

Zaten er vroeger ook nonnen in de 2e Kamer?

ChalinaRosa | 04-12-21 | 14:26

Wim Sonneveld vergeleek in één van zijn one-man-shows (op tv!) nonnen met pinguins.
Heel Holland gierde het uit.
Want het ging over die achtergebleven katholieken.

Nu word je, als je moslimse vrouwen in hun nog veel achterlijker clubkleding vergelijkt met pinguïns, bedreigd, te schande gemaakt, geboycot, gecanceld, voor racist uitgemaakt en op een strontkar rondgereden.

Er is iets héél erg misgegaan in onze samenleving.
Om niet te zeggen dat die is ontspoord.

Het opruimen van de ravage na een ontsporing, is extreem tijdrovend, extreem kostbaar en extreem arbeidsintensief.

Peter Emile | 04-12-21 | 19:43

De autoriteiten hebben in de loop van de geschiedenis altijd opgetreden tegen dragers van besmettelijke ziektes. Hieronder het voorbeeld van Mary Mallon (bron Wikipedia):
-Mary Mallon (Cookstown, County Tyrone, 23 september 1869 – North Brother Island, 11 november 1938), ook wel bekend als Typhoid Mary (tyfus-Mary), was een Ierse immigrante die de eerste bekende symptoomloze drager was van buiktyfus in de Verenigde Staten. Als drager had ze geen symptomen maar was ze toch besmettelijk. Ze infecteerde hierdoor 47 mensen, van wie er drie stierven. Haar bekendheid is deels te danken aan haar felle ontkenning van haar rol in de besmettingen en haar weigering om te stoppen met werken als kok. Dit leidde uiteindelijk tot haar gedwongen internering.-

Een ander voorbeeld, het zogenaamde ‘pokkenbriefje’ : Pokkenbriefje

Leerlingen die tegen de pokken waren ingeënt, konden gewoon naar school. Maar wie geen ‘pokkenbriefje’ had (een bewijs van vaccinatie), kwam de drempel van het schoolgebouw niet over. Er was destijds een kleine groep ouders in de samenleving die religieuze en medische bezwaren koesterde tegen inenting. Hun kinderen waren daarom aangewezen op thuisonderwijs.

De regel dat onderwijzers en leerlingen tegen de pokken ingeënt moesten zijn, gold sinds 1872. In dat jaar werd de wet op de besmettelijke ziekten aangenomen.

Kortom, die 2G samenleving komt er gewoon. En misschien ook een vaccinatieplicht

theo-is-dood | 04-12-21 | 14:02 | 3

Het Boerhaave museum in Leiden heeft al deze verhalen samengebracht. Is best een geinige tijdelijke tentoonstelling.

SterF... | 04-12-21 | 14:17

@Theo
Pokken muteert niet!

toetssteen | 04-12-21 | 14:18

Eens. Punt. Maar de overheid blijft uitblinken in ‘niet leveren’, het virus dat die ziekte veroorzaakt lijkt ook niet uit te roeien.

HebjeHemweer | 04-12-21 | 14:00

Uitstekend stuk. Niets meer aan toe te voegen. Aan diegenen die menen dat de aarde plat is én aan diegenen die er geen enkele moeite mee hebben andere mensen uit de maatschappij te verwijderen: ongezien de Corona.

Gladiator Fap | 04-12-21 | 14:00 | 4

@Gladiator Fap | 04-12-21 | 14:26:
Die reactie was op jouw tegeltje, niet op het stuk. Zijn wij nu zo slim of?

funda | 04-12-21 | 14:34

@funda | 04-12-21 | 14:34: mijn tegel was een reactie op het stuk, waarin heel duidelijk een oplossing geopperd wordt waarin mensen NIET op zorg moeten wachten en hetgeen ik een goede oplossing vind. Dus uw reactie was ietwat kortzichtig. Om uw vraag te beantwoorden: nee, zeer waarschijnlijk niet.

Gladiator Fap | 04-12-21 | 17:09
▼ 1 antwoord verborgen

Helder en gebalanceerd stuk verder, maar vraag me toch af hoe onze amateur filosoof uit het mooiste gedeelte van Nederland (De Rest!) denkt onze kapot gemanagede zorg vlot op en af te kunnen schalen. De middelen hebben we wel, en anders voldoende helikoptergeld om het te kopen (laatst nog 500 miljoen in dat zwarte gat gekieperd). Maar demense moet je binnenhalen, opleiden en vasthouden. Dat is niet zo 1, 2, 3 gedaan.

Duwbak_Linda | 04-12-21 | 13:59 | 3

Dat is juist. Weer een bak geld er tegenaan zal niets oplossen. De afgelopen vele jaren is het probleem onderkent van de stijgende zorguitgaven. Dat is extra problematisch als je het breed bekijkt en dus gezondheidszorg en welzijn, zeg maar gezondheidszorg en uitkeringen, maatschappelijke ondersteuning. Daar gaat dik de helft van de overheidsuitgaven heen en we zijn al een tijdje bezig met de schulden alleen maar op te laten lopen. Het is gaten met gaten vullen en dat loopt onherroepelijk ergens vast.

We zullen de zorg veel minder bureaucratisch moeten maken en dat vraagt om enorme hervormingen. Nu zijn professionals in de zorg, verpleegkundigen, artsen, therapeuten, enz veel tijd kwijt aan bureaucratie, en er lopen ook nog eens horden managers rond die ook stevig op het budget drukken.

Maak je meer geld vrij dan kan je wat doen aan betere beloning maar ook meer inzet personeel waardoor met name het werk beter te doen wordt voor verpleegkundigen en verzorgenden. Dan wordt het verloop in die beroepsgroep veel lager en kan de instroom misschien nog wat toenemen.
Instroom is wat te laag, maar het grote probleem is uitstroom.

Bedden er bij moeten inderdaad zoals je zegt ook bemand worden en anders ligt iemand op een bed en verder niks. Kan niet de bedoeling zijn.

Het kan ook anders want zo zijn er ook zorgaanbieders die niet mee doen aan de idioterie van overheid en zorgverzekeraars. Het leven wordt dan niet makkelijk gemaakt, en krijgen veel minder per patiënt betaald, maar wat blijkt? Dat kan uit! Sterker nog vaak zijn deze organisaties financieel ook nog eens gezond, is tevredenheid onder patiënten en personeel hoog, en wat kan een mens meer willen?
Kijk bv naar succes van thuiszorg organisatie Buurtzorg. Voldoen aan bovenstaande en zijn groot geworden. Uit de hele wereld komen ze kijken hoe die dat toch doen, want ja; met beduidend minder geld beter zorg leveren is toch wel interessant.

Nuuk | 04-12-21 | 14:22

@Nuuk | 04-12-21 | 14:22:
Also, ik kom uit de zorg. Die hogedrukketel jaren geleden verlaten, maar binnenkort weer terug op stok (ambtenaar zijn is niets voor mij).

Alles wat die hoge mevrouwen en meneren bedenken (inclusief ooit Pim) bekijk ik met argusogen. Laatste fuck-up die ik heb meegemaakt kwam wederom voort uit goede bedoelingen; zelfsturende teams (klinkt als wat jij beschrijft). Minder bureaucratie, minder bemoeienis (of meer autonomie). Onder aan de streep betekende dat: zoek het uit! Bij ziekte ons niet bellen. Het was gewoon - wederom - een bezuiniging.

Toch zou ik wel eens willen weten waar toch al die zorgmiljarden naartoe gaan. Niet naar extra handen aan het bed. Ook vraag ik me af wat allemaal valt onder "zorg". Dat zijn natuurlijk niet alleen bedden (zie bv Jeugdzorg). En tenslotte, naar wat die marktwerking ons nu onder de streep oplevert. Ik denk dat het heel veel geld kost (ja, onderbuik).

Over een ding ben ik het met je eens. Omdat het een project is van langere tijd (opleiden, werven) had men vorig jaar al moeten beginnen met iets op te zetten. Ik lees niets, hoor niets. Het personeelstekort (over de hele breedte) is zo groot dat ik gewoon meerdere malen gevraagd ben of ik alsjeblieft wilde solliciteren. Dat is me nog nooit overkomen. Nahja, warrig verhaal (mijn antwoord is warrig, zucht).

Duwbak_Linda | 04-12-21 | 14:48

@Duwbak_Linda | 04-12-21 | 14:48:
Zelfsturing kan echt werken Linda! Kijk naar Buurtzorg (thuiszorg en al wat andere dingen er bij geloof ik). Dat is wel echte zelfsturing, waarin je dus ook meer verantwoordelijkheid draagt, maar veel minder gedoe hebt.

Wat jij noemt aan zelfsturing is waarschijnlijk binnen een grote organisatie. Ken ik ook en inderdaad “zoek het maar uit” en vooral ook “blind uitvoeren wat helemaal van de top aan orders naar beneden wordt gegooid”. Hebben ze alleen die tussenlagen er uit gehaald.
Zelfsturing gaat er ook om dat je zelf invloed hebt op welke regels en protocollen je gebruikt. Natuurlijk binnen wat normaal is tav behandeling.

In welk veld van de gezondheidszorg wil je gaan werken? Kijk dan serieus eens om je heen wat er aan zelfsturende initiatieven er zijn.

Nuuk | 04-12-21 | 20:59

Ja, laten we de zorg pandemisch opschalen, net zolang tot iedereen een eigen IC heeft.

funda | 04-12-21 | 13:56

Leuk verhaal, lekker kort. Verder niet mee eens.

zwenkwieltje | 04-12-21 | 13:54
-weggejorist-
Rolletje-tape | 04-12-21 | 13:52 | 3

De hamvraag waar zovelen omheen draaien, politici, media, geenstijl (soms) en de wetenschappelijke raden blijft: is vaccinatie onder de 60 voor mensen zonder grote kwalen iets dat relatief levend redt of juist mensen in de bloei van het leven dood maakt? Lijkt me belangrijk om heel zeker van je zaak te zijn voordat je het idee wegwuift. Gezien sommige data zoals deze interessante preprint studie uit Universiteit Londen. En weet dat er geen "andere" data nog is hierover ook niet in NL nog. Uw overheid vaart blindt. Eng heh? Maar op heerste gezicht lijkt het erop dat er de mogelijkheid is dat vaccinaties *netto* geen levens redden onder de 60 door het jaar heen. Dus veel gerichter zouden moeten zijn. Dit moet echt heel snel beantwoordt worden!

www.researchgate.net/publication/3567...

GeenAccount | 04-12-21 | 13:51 | 1

Aha, eindelijk een expert, phew

niels5142 | 04-12-21 | 13:56

Kunnen we hier een referundum over houden? Dat is namelijk heel belangrijk vanwege onze vrijheid enzo.

niels5142 | 04-12-21 | 13:51 | 7

@MickeyGouda | 04-12-21 | 14:02: Ha die Mickey. Ik heb een fles jonge klare gekocht voor vanavond in de kroeg. Dat vond ik wel zo'n beetje het beste perspectief van vandaag. *Plop*

grapo | 04-12-21 | 14:09

@grapo | 04-12-21 | 14:09:
Deze is inderdaad niet te toppen, grapo! De redactie kan het ook wat mij betreft net zo goed loslaten tot 22.00 uur.

MickeyGouda | 04-12-21 | 14:16
▼ 4 antwoorden verborgen

De zorg, dat vind ik altijd een lastige. Kijk ik alleen naar het ziekenhuis dan is er chronisch een zeer beperkte capaciteit (er wordt alleen betaald voor een belegd bed, waardoor er geen buffer capaciteit is en het elke winter leuren is met patiënten).

Weinig flexibel? Beslist niet maar als de zorgverzekeraar niet wil betalen voor permanente uitbreiding van de IC kan het ziekenhuis dat gewoon weg niet doen!(marge van een goed draaiend ziekenhuis is 3% en dat haalt niemand uitbreiding zonder financiering is een Slotervaart scenario over jezelf afroepen).

Maar we hebben niet eens een minister van medisch specialistische zorg. Wat de prioriteiten van dit (demissionaire) kabinet maar te goed weergeeft. Ondertussen kost de zorg de verzekeraars nauwelijks meer geld die Covid-19 zorg is duur maar al die uitgestelde OK's hoeven niet betaald te worden....

barrykoningen | 04-12-21 | 13:49 | 1

Precies dat is wat onze raamambtenaren nou eens goed zouden moeten regelen. Daar zouden ze goed in moeten zijn

van heinde en verre | 04-12-21 | 14:21

Inmiddels zijn er medicijnen die de impact van het vaccin op (ook ongevaccineerde) besmette mensen dusdanig verminderen.

Impact van het virus, lijkt me.

Daarnaast: Waar blijven die medicijnen?

Laat verder aan huisartsen over wat er voorgeschreven wordt, net als vroeger.

De politiek moet zich niet bemoeien met de medische aanpak!

Ay_Caramba | 04-12-21 | 13:48 | 3

Medicijnen tegen virale infectie zijn verdomd moeilijk.

SterF... | 04-12-21 | 13:53

Ehm... de politiek zorgt voor de budgetjes en die budgetjes bepálen de medische aanpak.

Joyce | 04-12-21 | 15:20

Medicijnen tegen het covid virus zitten al in de testfase, die van Pfizer (Paxlovid) heeft al veelbelovende resultaten geboekt een paar weken terug. Gaat nog wel even duren voordat ze op grote schaal ingezet kunnen worden.

Boerhoektvrouw | 04-12-21 | 15:21
-weggejorist-
gespierdespijkertje | 04-12-21 | 13:41 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Mensen die geen vaccinatie willen zijn wappies, zijn (onterecht) bang voor bijverschijnselen of wat voor gezeik dan ook.
Waarom moet je altijd zonodig alles uitleggen wat je wel/niet wilt. Om je te verantwoorden. Ik lust geen schapenvlees. Proef nog eens dan. Nee, ja maar... Hou je bek, ik moet het gewoon niet. Vaccinatie zelfde verhaal. Ik moet het gewoon niet. Waarom niet? DAAROM niet! Push mij niet.

Leptob | 04-12-21 | 13:40 | 18

@grapo | 04-12-21 | 13:56:
Probleem is dat de Duitsers ons niet echt willen, hooguit als kolonie. We zijn veel te onbehouwen voor ze, lompe boeren zonder manieren die niet weten hoe je beleefde omgangsvormen toepast. Höfflichkeit, zonder kom je nergens in D.

elfenstein | 04-12-21 | 15:01

@elfenstein | 04-12-21 | 13:49: Daarom ben ik al even geleden gestopt met proberen een dialoog aan te gaan, in de tussentijd is het een kwestie om de dwangneurootjes zoveel mogelijk te negeren.

BadPatNL | 04-12-21 | 17:13
▼ 15 antwoorden verborgen

Een aanvulling: Het is ook hoog tijd om onze vrijheden terug te geven?
Vergeet niet dat grondrechten onvervreemdbaar zijn. Je moet dus niet zo meegaand zijn totdat je gaat ‘wachten’ tot je het terugkrijgt.

ole guapa | 04-12-21 | 13:40 | 1

Absolute rechten bestaan niet. M a w, niet alle rechten gelden onverkort en overal en in alle omstandigheden.

theo-is-dood | 04-12-21 | 14:07

Hup het complete leger mobiliseren. Bouwprojecten stilleggen en beslag leggen op materieel en gekwalificeerd personeel: u gaat komende 3 maanden 10 coronaziekenhuizen uit de grond stampen en/of lege hotels en kantoorgebouwen ombouwen.

Vanaf 1 januari gaat gewone zorg boven corona zorg.

Eens zien hoe snel we weer normaal gaan doen. Corona krijgt veel te veel aandacht. Ook van de zorg zelf. Waarom we dat allemaal klakkeloos accepteren terwijl andere ziektes mogen toeslaan door gebrek aan zorg en analyse is echt het grootste raadsel in deze crisis. Massahysterie waarschijnlijk, DPG Clickbaitmedia voorop.

de Voorzittert | 04-12-21 | 13:40 | 1

hoezo er staan ziekenhuizen leeg, zoals het slotervaart... de infrastructuur is er. het gaat om personeel

Briver | 04-12-21 | 14:09
-weggejorist en opgerot-
Rest In Privacy | 04-12-21 | 13:39 | 2

Kijk even naar de verhouding bevolking gevaccineerd / ongevaccineerd. Daarna na die verhouding op IC.
Dit is overigens precies wat Leo Lucassen ook vaak doet.

Duwbak_Linda | 04-12-21 | 13:41

@bolletjekaas is een Facebook wappie.
- So-called “breakthrough infections” have been reported in some people who have been fully vaccinated.
But raw data shows the risk of breakthrough cases is very small for vaccinated people, potentially 1 in 5,000.
Additionally, the risk of being hospitalized from COVID-19 after vaccination is extremely small, at about 5 in 100,000.-

Het maakt niet uit hoeveel onderzoeken aantonen dat de kans om Corona te krijgen ná te zijn gevaccineerd vele malen kleiner is dan als je niet gevaccineerd bent. Een wappie gelooft de grootste onzin die op Facebook geslingerd wordt.

Daarom: stoppen met discussie in de politiek en 2G invoeren

theo-is-dood | 04-12-21 | 14:13

Wij vieren feest dus weg met de malaise
Want nu is het tijd voor de polonaise, Hollandaise!

WillSchmidt | 04-12-21 | 13:38
-weggejorist-
Boris Poepnagel | 04-12-21 | 13:34

Ik mis.

1. Efficiënter werken
2. Incompetentie straffen, zeker management lagen.

Kaas de Vies | 04-12-21 | 13:34 | 2

Ja die mis ik ook maar onhaalbaar in het verambtelijkte Nederland van nu.

RocketMan | 04-12-21 | 13:47

Marktwerking doorzetten of terugdraaien. Niet halverwege in the worst of both worlds blijven hangen.

Joris Beltsin | 04-12-21 | 13:55

Ieder jaar preventief boosters als bij de griepprik voor KWETSBAREN en liefhebbers.

Neuth | 04-12-21 | 13:32 | 1

Meer hoofdletters, anders neemt niemand je serieus hier.

funda | 04-12-21 | 15:13

over vaccins: niet kunnen voorzien dat de werking slechts tijdelijk zou zijn, maar wel kunnen garanderen dat er op de lange termijn geen bijwerkingen zijn?

Bucky_Lastard | 04-12-21 | 13:30 | 10

@Bucky_Lastard | 04-12-21 | 17:20: The mRNA vaccines have turned back the devastating tide of the pandemic. A lot of guesses needed to be made in order to roll them out with such amazing speed. As newer & hopefully safer vaccines are developed, they should replace the first generation, bedoelde ik

Bucky_Lastard | 04-12-21 | 17:23

@funda | 04-12-21 | 19:43: wijze woorden... wat we ook vaak zien, is op de man spelen bij gebrek aan argumenten.

Bucky_Lastard | 04-12-21 | 20:48
▼ 7 antwoorden verborgen

Zouden we niet eerst een in kaart brengen wat voor volk de IC binnenkomt? En dan gericht beleid op maken. Dan wekelijks updaten en zien of er effect is van maatregelen? Dan ook graag 8 uur journaal ermee beginnen zodat men weet wat probleem is

Nescio73 | 04-12-21 | 13:28 | 3

Ah, de Marokkanen cq buitenlanderers hater, is goed joh.

niels5142 | 04-12-21 | 13:31

Het punt is dat betere data niet gaat voorkomen dat je per saldo meer patiënten krijgt. We zitten met Covid opgescheept en dat houdt per definitie in dat je meer volk richting ziekenhuizen kunt verwachten.
Dit bovenstaande kan iedereen bedenken, en hier kun je gericht op acteren. Zeg maar een 'stap één' of hooguit twee. Onderzoeken zijn heel belangrijk, maar de belangrijkste stap is nog steeds niet gezet, dat is denk ik het punt van dit relaas.

Kouwe Kees | 04-12-21 | 13:33

Goed stuk, maar de uitkleding van de zorg, dat zit niet alleen in het middenmanagmentsegment. Dat zit bij de overheid en de verzekeraars die de zorg tot op het bot uitgeknepen hebben.

B.agger | 04-12-21 | 13:27 | 2

Uitgeknepen? Daarom behoren Nederlandse verpleegkundigen tot de top vijf best betaalde verpleegkundigen ter wereld. En geven we 115 miljard euro per jaar aan zorg uit. En die uitgaven stijgen ook nog eens met acht procent per jaar.

theo-is-dood | 04-12-21 | 14:16

@theo-is-dood | 04-12-21 | 14:16:
Er komen niet 8% verpleegkundigen bij.. Eerder 8% extra taken erbij. Waar het geld blijft mag u bij de overheid, verzekeraars en medicijnfabrikanten navragen.

B.agger | 04-12-21 | 14:33
-weggejorist-
Ben-Bataaf | 04-12-21 | 13:26 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

"Noodhospitalen bouwen" als suggestie kan ik niet echt serieus nemen. Het probleem is niet het beperkte aantal ziekenhuizen of bedden (genoeg af te halen bij de Ikea), het probleem is het personeel dat deze ziekenhuizen of bedden moet gaan bemannen. Dat lost een noodhospitaal niet op.

Merkie | 04-12-21 | 13:25 | 6

Aan de opleiding is al twee jaar niks gedaan. Je kunt wel blijven roepen dat je geen personeel uit een blik kunt trekken maar als er nog geen begin wordt gemaakt met de opleiding van nieuwe mensen dan kom je er nooit.

osolemio | 04-12-21 | 13:33

Nou opvangpIekken voor het COA uit de grond stampen gaat anders prima

Piet Karbiet | 04-12-21 | 14:00

@osolemio | 04-12-21 | 13:33:
****Aan de opleiding is al twee jaar niks gedaan****
Dit is een klinkklare leugen.

botbot | 04-12-21 | 15:31
▼ 3 antwoorden verborgen

Ja, helemaal mee eens.
Het triest maar kloppend gegeven over de overhead in de zorg, en hoe het never-te-freakin'-nooit in eigen personeel wordt gestoken, zodat je als bijkomend voordeel kennis in huis houdt (mensen willen blijven bij een GOEDE werkgever). Uit- en instroom op administratie niveau is gigantisch, terwijl de processen en basiskennis echt niet onderschat moeten worden.
Tel hierbij op dat elk groot ziekenhuis zijn eigen manier van administreren heeft, wat communicatie onderling bemoeilijkt.
Al dit was al gaande voor de eerste uitbraak en het is een schande dat je in een positie bent waarin je dit als speerpunt hoort te hebben in tijden van crisis, en je laat het vervolgens gewoon door etteren. Elke crisis wat dat aangaat: de mensen die het op moeten lossen hoor je ruimschoots te faciliteren.
Het had zoveel onderlinge bekvechterij en vingerwijzen gescheeld, zo absurd veel.
Dus ja, geheel met de schrijver eens. Schandalig.

Kouwe Kees | 04-12-21 | 13:24

Ik schreef het hieronder al; er is ontzettend veel semi medisch personeel te vinden in verwante sectoren, die onder de vleugels van verpleegkundigen handen aan het bed hadden kunnen zijn, en zodoende verpleegkundigen konden vrijspelen. De overheid had dan onderaan de trechter zorg kunnen schrappen en compenseren ipv bovenaan de trechter.
Instellingen zijn los van de overheid, dus om overeind te blijven moet de overheid dit wel landelijk coördineren.

letopuwzaak | 04-12-21 | 13:24 | 1

Waar zit dat duimpje omhoog? Meteen doorsturen naar de plek waar het nodig is, Louz!

MickeyGouda | 04-12-21 | 14:05
-weggejorist en opgerot-
Franker | 04-12-21 | 13:22 | 5

'Terwijl bijvoorbeeld blijkt dat een gezonde levensstijl veel bepalender is'
Dan wat, vaccineren? Je lult uit je nek. Dat is wat ik jammer vind, gezonder leven moet, enz. Maar dat dan combineren met zo'n onzin zin om je anti-vax verhaaltje verder aan te vullen. Dat is waardoor mensen jou weer niet serieus nemen. Leuk cirkeltje he?

Circlont6A | 04-12-21 | 13:33
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Nicolas Arcissus | 04-12-21 | 13:22 | 1

Het mag dan niet slim zijn om vaccinatie te weigeren maar het is ook lastig een keuze te maken.
Mijn eerste aanbod was AstraZenica, en landen om ons heen haalde het al van de markt. Dus ik weigerde en volgde het met argus ogen.
Moderna heeft in diverse landen ook al bijna geen afzet meer door verboden.
Sinds kort blijkt dat Janssen niet echt werkt.
Tja dan hebben we Pfizer die op dit moment als laatste overeind staat.
Let op ik ben niet tegen vaccinatie.
Ik wil alleen niet de persoon zijn waar ze medicijnen op testen..

Arendsoogje | 04-12-21 | 13:21 | 1

Als je een klein beetje actief bent op GS weet je dat je AstraZeneca niet serieus moet nemen

Auchie | 04-12-21 | 13:25

De zorg opschalen? Gaat niks helpen, hooguit een paar weken.

Even een recap: We hebben de hele zorg zowel gedecentraliseerd zoals de GGD en geprivatiseerd zoals alle ziekenhuizen en de zorgverzekering. Dus wat wil je dan nog als overheid? Er zijn geen aangrijpingspunten. Wat de overheid wel had gekund was het bouwen van nieuwe locaties, gespecialiseerd in Corona. Dat had een jaar geleden in gang moeten worden gezet. Echter! Toen leek dat de vaccins het probleem de wereld uit zou prikken. Dat was nog voor delta en voor de nieuwe pieken in besmettingen goed toesloegen.

Maar de essentie van het falen van opschalen is deze. Stel je schaalt de zorg op tot 2000 IC plaatsen. En dan laat je daarna de maatregelen los. Hoe lang denk je dat het dan duurt tot die 2000 bedden allemaal vol liggen? Juist. Een paar weken hooguit.

Het grootste probleem is een virus, dat zodra de maatregelen afschalen, weer exponentieel groeit en dat merk je de eerste weken helemaal niet. Daarna opeens knallen de cijfers weer omhoog. Dat is die ellendige verdubbelingstijd, en dat betekent dat het gaat van 1 2 4 8 16 32 64 128 enzovoort. Je snapt al dat de toename van de laatste verdubbeling enorm groot is. Daar is ook geen grotere IC tegen bestand.

Er is maar één tactiek tegen dit virus een dat is de combinatie van virale besmettingen plus maatregelen zodanig te houden dat de exponentiële groei onder de 1.0 blijft. De R factor dus en daarin is een grotere IC slechts een heel tijdelijke oplossing.

Beste_Landgenoten | 04-12-21 | 13:20 | 9

Dan ga je er dus vanuit dat zoder maatregelen maar een ding gebeurd, constante exponentiële groei, één rechte lijn naar boven. Terwijl alles er op wijst dat covid in golven komt.
Maar op een bepaald moment heb je piekbesmetting, piekbelasting, daarna zal de trend afvlakken en uiteindelijk omlaag gaan. Er zijn maar 17.000.000 mensen die niet allemaal tegelijk ziek worden. Hetzelfde geld voor ic opnames, die zal op een bepaald moment aflakken en dalen.

ratelaar | 04-12-21 | 13:55

@Diederik_Ezel | 04-12-21 | 13:31:
Maar in Duitsland gaat men ook anders om met zorg. Daar sterft in principe iedereen op de ic. In Nederland zegt men op een bepaald moment, alles wat we nu nog kunnen doen zal waarschijnlijk meer schade (aan de kwaliteit van leven) aanrichten dan het goed doet.
Daarom kan Nederland met minder ic capaciteit toe. Als je dat principe blijft hanteren dan heeft meer capaciteit wel degelijk zin. Bovendien vind ik het redelijk zorgwekkend dat een relatief ongevaarlijk virus de zorg bijna op code zwart gooit. 650 covid-patiënten op de ic op een bevolking van 17.600.000 en dat kan het systeem nauwelijks aan?
Op- en afschaalbare zorg is zo’n verkeerd idee nog niet. Je kan maar iets achter de hand hebben voor onvoorziene piekbelastingen. Natuurlijk is dat ook gelimiteerd, op een paard wedden is ook best kortzichtig.

ratelaar | 04-12-21 | 14:04

@ratelaar | 04-12-21 | 13:55:
Ja maar waarom komt Covid in golven? Omdat uiteraard na zo'n snelle stijging de maatregelen worden aangetrokken. Zou je niks doen, dan explodeert de boel echt. Dan krijg je doden op de gangen van de ziekenhuizen. Ellendige toestanden.

Beste_Landgenoten | 04-12-21 | 14:25
▼ 6 antwoorden verborgen

Vaccineren doe je voor jezelf en niet voor de zorg volgens een zorgverlener in frontberichten.
En vaccinatiegraad schijnt voor een belangrijk deel te maken te hebben met betrouwbaarheid van onze leiders.
Persoonlijk vind ik het dan opmerkelijk dat Nederland nog zo hoog schoort.

likdoorn | 04-12-21 | 13:17 | 4

@Papa Jones | 04-12-21 | 13:20:
Heel juist... Klaarblijkelijk bestaat de Nederlandse bevolking voor zo'n 15% uit doctoren die de wijsheid op dit gebied in pacht hebben.

Ommezwaai | 04-12-21 | 13:24

Persoonlijk vertrouw ik onze leiders niet zo heel erg, zeker al een jaar of 10, maar ook daar voor vind ik veel wat in Den Haag aan de touwtjes trekt te vergelijken met oplichters die aan de deur komen.
Ook heb ik niet per se me laten vaccineren om mezelf, maar wel omdat ik de hoop heb om op die manier weer zo snel mogelijk naar het oude normaal terug te kunnen, zodat iedereen weer lekker zijn gang kan gaan. Ondanks het feit dat 15% van Nederland het anders ziet, blijf ik wel overtuigd van vaccineren en zal dus ook gaan boosteren als dat nodig is. Enkel en alleen maar omdat de oplichters in Den Haag ons anders toch nooit naar het oude normaal terug laten gaan (als dat al ooit weer gebeurd met dat QR gedoe, maar dat zien we dan wel weer, want er komen ooit weer verkiezingen).

Peerkeoud | 04-12-21 | 13:56
▼ 1 antwoord verborgen

Een groot deel van de bevolking is het niet eens met alle klimaatmaatregels want wereldwijd heeft het (zoek getal maar op)% invloed op de temperatuur.
Hoeveel % effect heeft een in mij gespoten vaccinatie op de wereldwijde gezondheid?

Leptob | 04-12-21 | 13:14 | 3

We moeten daarvoor al boeten, in de vorm van een gasprijs die is geëxplodeerd bijvoorbeeld.

En de woningbouwsector die op zijn gat ligt.

Papa Jones | 04-12-21 | 13:16

Weet je wat domino is?

SterF... | 04-12-21 | 13:17

Hoeveel % effect heeft het toedienen van neusdruppels op de wereldwijde gezondheid of ... eh.. hoeveel % effect heeft het eten van een groene in plaats van een rode paprika op de werledwijde gezondheid ? Tsja zeg het maar.

johnyl | 04-12-21 | 13:20

Ik vrees dat al onze huidige vrijheden ons hebben doen vergeten wat een echte crisis kan voortbrengen. Als deze vrijheden omwille van de volksgezondheid ingeperkt worden dan heeft men het al spoedig over "de ergste vorm van dictatuur" terwijl de meesten onder ons geen flauw idee hebben wat een echte dictatuur inhoudt.
Bovendien (off-topic) leven we in een dusdanig luxe omgeving, zonder echte grote zorgen voor velen (vergelijk b.v. met Haiti, Cuba, Venezuela, grote delen van Afrika, etc.), dat we ons ergeren over alles, ons direct gekwetst voelen en, nog erger, bij afwezigheid van correctieve maatregelen en gestuurd "normaal" denken gaan we dwars liggen als het ons niet zint, en leggen we onze wil op aan anderen.

viejohuevon | 04-12-21 | 13:14 | 3

Ja we hebben het zo goed, dat we niet meer weten wat een échte crisis is. Hint: corona is geen échte crisis.

TheProphet | 04-12-21 | 13:23

Er is altijd wel een ander land aan te wijzen waar het slechter gaat dan hier. Dat betekent niet dat je blind moet zijn voor wat er in Nederland gebeurt. Vrijheden worden hier wel degelijk ingeperkt. En waar het eindigt, weet niemand. Een dictatuur ontstaat zelden van de ene op de andere dag. Dat gebeurt vaak geleidelijk, stapje voor stapje.

Jolene78 | 04-12-21 | 13:23

@Jolene78 | 04-12-21 | 13:23: Weer iemand die het alleen maar over rechten heeft... bij rechten horen ook plichten !

johnyl | 04-12-21 | 13:41

Kunnen we het asjeblieft over iets anders dan corona hebben, want ik voel mijn bloeddruk weer oplopen.

VanBukkem | 04-12-21 | 13:13 | 1

Daar heeft men betablokkers voor

Ing. eslapen | 04-12-21 | 13:37
-weggejorist-
Ommezwaai | 04-12-21 | 13:13 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

Doelgericht opschalen zodat de zorg volgend jaar meer flexibiliteit heeft qua ic bezetting, tijdig doelgroep gericht vaccineren en gezonder leven zijn dingen die kunnen bijdragen dat het dan endemisch geworden virus weer niet allerlei maatregelen laat activeren.

mark' | 04-12-21 | 13:13

Die 80-plussers gaan nog lekker naar restaurants, familie-bijeenkomsten en musea... Prima toch? Zorg opschalen, dan kan dit zo door blijven gaan. Oudere mensen die in vrijheid en volop leven. Groot voorstander van.

adhd-je | 04-12-21 | 13:12 | 1

Ik hoor heel andere verhalen over 80 plussers maar dat zal wel niet in uw straatje passen.

botbot | 04-12-21 | 13:19

Die kudt discussies over Corona de hele tijd, ik ben er helemaal klaar mee laat je gewoon vaccineren. Ik ga nu bier drinken, dat schijnt ook erg goed te helpen om besmettingen tegen te gaan.

Patrick-Haemers | 04-12-21 | 13:10 | 3

Gisteren nog geprobeerd met vrienden dat bier drinken, wel veel gezelliger als vaccineren.. haha..

mark' | 04-12-21 | 13:14

@mark' | 04-12-21 | 13:14:
Ik heb geen vrienden, maar wel een hele grote koude koelkast vol met bier.

Patrick-Haemers | 04-12-21 | 13:21

Ik zou er nog een dikke joint bij opsteken, de nicotine schijnt ook te helpen tegen de rona's en van de thc wordt u wellicht wat rustiger.

elfenstein | 04-12-21 | 13:35

Probleem is nog niet eens zozeer Corona, maar welke pandemie dadelijk echt hard erin hakt, we zijn hier nog niet eens klaar voor.

menage | 04-12-21 | 13:07

Vrijheid terug? Klein beginnen. Eerst maar eens herstel van het Reidingpark! (Als dat al niet eens lukt, dan hoeven we ook niet in te zetten op het grotere.)

mozaard | 04-12-21 | 13:06 | 1

Ha, de bewoners hebben niet door dat paddenstoelen op een boom vaak een voorteken is van de dood. De boom heeft niet lang meer en de paddenstoelen doen alvast hun werk. www.waldnet.nl/wn/nieuws/66061/Ergern...

"De snoei laat ook meer natuur zien. Zo staan er op diverse plaatsen verschillende paddenstoelen. "Dat is dan weer een mooie bijkomstigheid."" Wat een deceptie voor die Drachtenaren of Drachtsters of hoe ze daar ook maar heten ... (Vertaling voor meelezende veroorzakers: الخداع )

mozaard | 04-12-21 | 13:45

Volledig geboosterde Gibraltar ook weer deels op slot. Covid is here to stay. We vaccineren ons hier niet meer uit. Liever dood als vrij mens dan gekooid in leefregels en lockdowns.

adhd-je | 04-12-21 | 13:06 | 1

Het land met de hoogste vaccinatiegraad ter wereld heeft onder andere kerstmis al gecanceld.

goedverstaander | 04-12-21 | 13:14

Van de week een directeur van een MBO opleiding Zorg op tv. Zijn ouderejaars stonden klaar om te helpen met de boosters. 1 dag bijscholing was genoeg. Landelijk zou het om hinderden extra scholieren en studenten gaan. Kon nou niemand op dat Ministerie van Hugo dit 1,5 jaar geleden verzinnen? Onbestaanbaar.

Piet Karbiet | 04-12-21 | 13:05 | 5

@opblaasschaap | 04-12-21 | 13:09:
Ouwehoer toch niet zo! Geen enkel recht is absoluut. Alle rechten in de grondwet kunnen met een wet in formele zin opzij worden gezet. Daarnaast mag de Nederlandse rechter niet beoordelen of een wet strijdig is met de grondwet: Het huidige artikel 120 van de Grondwet bepaalt dat de rechter niet mag beoordelen of wetten en verdragen in strijd zijn met de Grondwet. Nederland kent momenteel, anders dan bijvoorbeeld in Duitsland, Frankrijk en Scandinavische landen dus geen constitutionele toetsing door de rechter. De constitutionele toetsing wordt in Nederland overgelaten aan de wetgever: de wetgever, dus Tweede en Eerste Kamer en de regering, moeten er op letten dat de wetten die zij maken niet in strijd zijn met de Grondwet.—

theo-is-dood | 04-12-21 | 14:24

@theo-is-dood | 04-12-21 | 14:24: ik heb het een paar keer gelezen, maar ik heb echt geen idee in welk opzicht dit hout snijdt ten opzichte van mijn opmerking. Dit klinkt echt als iets dat je heel graag wil zeggen, en niet zozeer als een reactie op iets. Je wil dit gewoon kwijt. Prima, wat mij betreft.

opblaasschaap | 04-12-21 | 16:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Die vrouw van triple B had van de week ook weer een heldere strategie. "Thuisblijven bij klachten en testen", is haar oplossing voor de huidige code zwart in de ziekenhuizen. Je vraagt je echt af zo'n mevrouw haar werk wel serieus neemt.

Diederik_Ezel | 04-12-21 | 13:05 | 7

@johnyl | 04-12-21 | 13:22: Het kan nauwelijks dommer, maar blijkbaar is dit het niveau van de achterban.

Diederik_Ezel | 04-12-21 | 13:28

@johnyl | 04-12-21 | 13:22: Het is een begin. Kwestie van gezond verstand gebruiken. Maar: doe jij het wel? (Laat me raden: "Nee, want stookkosten." Hahaha.)

mozaard | 04-12-21 | 13:47

@Tater salad | 04-12-21 | 13:09: Hij maakt net als wij een opmerking maar dan blijft het daarbij. De kracht van een discussie.

TonAlias | 04-12-21 | 13:49
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik denk trouwens dat het corona verhaal ook inzicht kan geven in je eigen leven: leef je gezond qua voedsel en bewegen. Als daar het antwoord nee op is, ga daar es mee aan de slag. Jonge gezonde mensen hebben statistisch gezien weinig te vrezen van corona: die gaan niet snel dood, tuurlijk is vaccineren een mooie tool en die tool zou ik zeker aangrijpen ook als jonger en gezond persoon omdat niks zeker is, maar het is niet het enige.

timmey | 04-12-21 | 13:03 | 2

Leuk verhaal, maar ik heb als gezonde 30'er (normaal BMI, gezond eten, 4x per week sporten) ongeveer een jaar geleden corona gehad en heb nu permanent beschadigde hart en longen en nog steeds geen reuk en smaak. Verder kan ik nog geen trap op zonder buiten adem te raken en kan ik niet meer fulltime werken. Dat gemierenneuk met IC-cijfers is allemaal leuk en aardig, maar er zijn nog veel meer problemen waar niemand het over heeft.

Piet Politiek | 04-12-21 | 13:25

@Piet Politiek | 04-12-21 | 13:25: jij levert anekdotisch bewijs watbnatuurlijk ook bewijs is maar niet het grote plaatje, ik vind het totaal niet cool voor je en hoop op spoedig herstel.

Maar 30 ers : de meerderheid die corona hebben of hebben gehad hebben milde tot griepachtige klachten gehad.
Desalnietmin een vaccin is een goede tool tegen extreme vorm van ziekte. Maar das gezond leven ook.

timmey | 04-12-21 | 19:00

Zorg opschalen is een utopische oplossing. Bij een ongeremde asymptotische groei vind er zeer snel een verdubbeling van patiënten plaats in 1 dag tijd. De zorg kent nu een ziektepercentage van 10% en er is door covid uitstroom. Kritieke zorg wordt al uitgesteld. Als alle ziekenhuizen nu al piepen en kraken, hoeveel ziekenhuizen hebben we dan na 1 verdubbeling nodig? Juist. 2 keer zoveel als we nu hebben. Dat trekken we niet. De reproductie van covid moeten we stoppen met andere maatregelen. Er zijn wel tal van andere argumenten waarom we moeten investeren in de zorg.

Jan de Vries | 04-12-21 | 13:02 | 4

@De Eierbal | 04-12-21 | 13:09: ik zeg opschalen en iedereen die daartegen is de toegang tot de ic’s ontzeggen, beetje zelfde verhaal als met de niet gevaccineerde.. haha maar even serieus , opschalen zal altijd helpen, al is het maar om mensenlevens te redden. Meer ic’s is niet automatisch meer besmettingen. Je moet alle middelen gebruiken die er mogelijk zijn en dit zou zeker de samenleving als geheel helpen.

mark' | 04-12-21 | 13:19

@mark' | 04-12-21 | 13:19:
Natuurlijk, maar het opschalen gaat langzaam en lineair, hoe hard je ook werkt. De verspreiding van het virus is exponentieel.

En er zijn nog steeds 15% van ons te asociaal die de minimale inspanning van een prikje halen aandurven. Gezien de oververtegenwoordiging van ongevaccineerden in de ziekenhuizen is dat vele malen effectiever. Een vaccinatieplicht zal op dit moment veel effectiever zijn naast opschaling van de IC versus alleen de IC opschalen.

De Eierbal | 04-12-21 | 13:24

@De Eierbal | 04-12-21 | 13:24: klopt maar vermoed dat we met dit virus moeten zien te leven dus beter een begin maken met het afstemmen van de ic capaciteit met een goed plan van aanpak nu dan elke keer te moeten zeggen dat het te lang duurt en langzaam gaat. Regeren is vooruit zien, als je nu ermee begint ben je over 1 jaar waarschijnlijk blij dat je dit toen besloten had. Dit icm met andere maatregelen die bewezen effectief zijn, dit kan o.a. vaccineren zijn.

mark' | 04-12-21 | 15:44
▼ 1 antwoord verborgen

En toch vind ik het niet zo erg, ongevaccineerden, zorg te ontzeggen. In veel gevallen is het gods wil in andere wappies wil. Daar kies je dan voor. Laat iedereen die gevaccineerd is en zit te springen om andere vormen van zorg dan maar voorgaan. Tis toch een soort van langzame zelfdoding als je niet op medische gronden je een vaccin ontzegt. Beter vast in je kist gaan liggen dan.

Rest In Privacy | 04-12-21 | 13:01 | 1

Deze week werd een wappie in ziekenhuisbed geïnterviewd in NOS Journaal. Had geen spijt en zou zich nog steeds niet laten vaccineren. Men zou zo iemand gelijk al die slangen er uit trekken en naar buiten schoppen.

JanP999 | 04-12-21 | 13:05

Scherpe analyse!

ratelaar | 04-12-21 | 13:01

Ik heb tijdens de eerste golf al voortdurend lopen zeuren over het gegeven dat wij het vaccinatieprogramma nietg overlaten aan lieden die verstand van zaken hebben. Nederland is HET kennisland op het gebied van logistiek, van transport, distributie en opslag. Als wij vanaf het begin de hele handel hadden uitbesteed aan een paar stevige managers vande Jumbo of Ahold, dan hadden wij -bij wijze van spreken- bij de ingang van iedere supermarkt kunnen vaccineren, op wijkniveau. Waarom, oh waarom, laten wij het over aan een zooitje onkundige dorknopers? Wat weten medici van logistiek en distributie? Waarom is geen gebruik gemaakt van bestaande kennis, capaciteit, ervaring en kunde?

bisbisbis | 04-12-21 | 13:00 | 4

@JanP999 | 04-12-21 | 13:02: Het vaccineren komt telkens tergend traag op gang. We bungelen wederom onderaan in Europa. Daar valt echt veel te winnen.

Papa Jones | 04-12-21 | 13:06

@JanP999 | 04-12-21 | 13:02:
Het is wel heel stom dat we de boostercampagne zo slecht beginnen. Juist de komende drie maanden kunnen de kwetsbaren die extra bescherming gebruiken.

De Eierbal | 04-12-21 | 13:10

@De Eierbal | 04-12-21 | 13:10: Is dat dan de bedoeling, de meest kwetsbaren beschermen?

Peerkeoud | 04-12-21 | 14:08
▼ 1 antwoord verborgen

Hoezo gaat corona "niet meer weg"? De pers is er toch ook niet meer. Het zal wel.een jaar of vijf, zes duren.... Niet zo pessimistisch - we have rabbits when we need tigers!

De paus | 04-12-21 | 12:59 | 3

pest...

De paus | 04-12-21 | 12:59


Corona gaat niet meer weg omdat virussen bestrijden lastiger is dan bacteriën te bestrijden, denk ik.

ratelaar | 04-12-21 | 13:04

De pest is er nog wel. Af en toe is er nog een uitbraakje. Laats nog in Madagaskar. Gelukkig hebben we nu antibiotica (pest is een bacterie), dus het is gewoon allemaal niet zo erg meer. Ook hebben we minder ratten in huis. Helpt nogal.

SterF... | 04-12-21 | 13:08

filosoof van likmevestje

stunter | 04-12-21 | 12:58 | 1

Maar is dat vestje er dan wel echt? Of is het een projectie?

SterF... | 04-12-21 | 13:11

Als corona echt een probleem was , dan zouden we wel vaccinatieplicht hebben.

Ghibli | 04-12-21 | 12:57 | 2

Heb je de afgelopen twee jaar onder een tegel gelegen of zo.

Satertje | 04-12-21 | 13:01

Zoals in Griekenland, Oostenrijk, Californië en straks ook in veel andere landen bedoelt u?

Diederik_Ezel | 04-12-21 | 13:01
-weggejorist-
Ruud-i | 04-12-21 | 12:57 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Men vangt meer vliegen met stroop dan met azijn.
Het enige wat klopt is de titel van dit opiniestuk.
"(...) of zijn wappie. " man man man, amateur-filosoof.

pjotr nicknaamtov | 04-12-21 | 12:55 | 1

Eens, het bizarre is dat het door mede mensen die niet kunnen of willen nadenken ontvangen wordt als gospel. En zelfs al ontleed je de stellingname van auteur dan krijg je alsnog domme, er niet ter doende reacties van wappies.

RandomAct | 04-12-21 | 12:58

Rutte, De Jonge en die hele kliek kunnen Nederland een dienst bewijzen door vandaag nog op te stappen. Laten ze de OMT-leden die ze in hun politieke broekzak hebben ook direct meenemen. Ik ken eigenlijk geen mensen die deze paljassen nog vertrouwen, vrijwel dagelijks staan ze te liegen of het gedrukt staat. Onbetrouwbaar tot op het bot. Aan het begin van de coronacrisis was het vertrouwen in de politiek sky high, Rutte en zijn club vatten de koe bij de hoorns, het zag er goed uit. Inmiddels is gebleken dat ze er een enorme kolerebende van gemaakt hebben en is het vertrouwen historisch laag. Opbokken en laat een nieuwe club voortvarend en vooral eerlijk, open communicerend, aan de slag gaan. Deze regering is stuk, ik wil een nieuwe.

goedverstaander | 04-12-21 | 12:52 | 11

@johnyl | 04-12-21 | 13:26: Er zijn werkelijk veel mensen die geen vaccin nemen omdat ze er helemaal geen vertrouwen meer hebben. U mag daar zo kort door de bocht op reageren. Dat lost ongetwijfeld het probleem op.

goedverstaander | 04-12-21 | 13:44

@goedverstaander | 04-12-21 | 13:24: Ja, je zou ze in het bedrijfsleven kunnen zoeken. Maar het moeten dan ook figuren zijn die flink de zorg onder handen kunnen nemen, waarbij méér naar de werkvloer geluisterd wordt. Want zoals gezegd in de tweede kamer zie ik ze niet.

Papa Jones | 04-12-21 | 13:48

Nope, het is de schuld van het totale kabinet. Ze moesten eens beginnen met een verplichte sollicitatieronde voor alle managers binnen de ambtenarij. Gewoon op de eigen baan of die van een ander verplicht solliciteren. Aantonen waarom jij op de goede plek zit en toegevoegde waarde hebt. Een ieder die er eigenlijk niets te zoeken heeft opzouten. Omscholen naar zorgverlener, politieagent of onderwijzer. Als dat niet lukt dan maar plantsoendienst of BOA.
Zijn we gelijk van een hele hoop procedures af die in stand worden gehouden omdat het management het anders niet begrijpt. Tevens scheelt het een hele hoop tijd in informatievoorziening omdat de incompetentie van al die managers niet meer verdoezeld hoeft te worden.

Peerkeoud | 04-12-21 | 14:16
▼ 8 antwoorden verborgen

Wetende dat Covid een blijvertje is, had ik een enorme campagne verwacht voor werving/opleiding van zorgpersoneel. Want dát is de bottleneck, naast ongevaccineerde wappies uiteraard.

Dat kost enorm veel geld. Maar dat kosten lockdowns ook. Ik vind het onbegrijpelijk dat het kabinet hier zo passief is. Hoe ging dat in WO-II... de Amerikanen zetten een enorme industrie op om tienduizenden bommenwerpers te produceren. Dat kostte ongetwijfeld ook bakken met geld. Maar het is oorlog verdorie, we moeten strijden voor onze vrijheid, dit virus het hoofd kunnen bieden. Dus alle registers open voor werving van artsen en verpleegkundigen.

Papa Jones | 04-12-21 | 12:51 | 11

@Papa Jones | 04-12-21 | 13:14:
Er is werkelijk niets mee gedaan, terwijl op zijn minst tijdelijk ziekenhuisafdelingen hierdoor open hadden kunnen blijven (minder uitgestelde zorg). Ik begrijp dit niet, de plannen waren goed beschreven door kundige mensen.
Landelijk de schouders eronder zetten, het was echt mogelijk. Er zijn zeer veel medisch geschoolden in andere verwante beroepen te vinden.

letopuwzaak | 04-12-21 | 13:18

@Papa Jones | 04-12-21 | 13:03: ok en wat als het volgende virus zich aandient? Nog meer opschalen? Het is gewoon onbetaalbaar en onrealistisch. Het verschil met griep is dat griep vrij constant is en absoluut niet maatschappij-ontwrichtend.

John McClane | 04-12-21 | 13:28

@John McClane | 04-12-21 | 13:28: We moeten ook naar de bevolkingsdichtheid kijken. Alles dat nieuw gebouwd wordt hier in de Randstad is hutjemutje en in de hoogte. Nederland zit aan zijn max. aantal inwoners. Immigratie stoppen en wel zo snel mogelijk. Bevolkingsgroei is klimaatramp numer één. Als het niet op mondiaal niveau lukt (lukt niet) dan in ieder geval op nationaal niveau. Nederland wil toch een voortrekkersrol?

Papa Jones | 04-12-21 | 15:03
▼ 8 antwoorden verborgen

Zo, net terug van het verzorgtehuis van oma, binnen 14 dagen 3 personen op de afdeling, overleden.
Afdeling geheel dicht geweest.
Wordt alles aan gedaan om verdere besmetting te voorkomen.
Waren allemaal gevaccineerd.
Grote terughoudendheid met bezoek en helemaal ingepakt, je zorg geven.
Ik geef het je te doen , het zijn zware tijden.

Zitvlak | 04-12-21 | 12:49 | 6

Vaccineren bij ouderen (80 plus) is slechts beperkt nuttig aangezien vaccins op die leeftijd gewoon niet heel goed werken. De gemiddelde verblijfduur in een verpleeghuis in NL is 9 maanden. Gemiddeld heb je dus heel wat doden elke maand. Met of zonder Covid.

BoerKoekoek | 04-12-21 | 13:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Auteur praat over vrijheidsinperkingen als logisch gevolg van het proberen te beschermen van diegene in het risicoprofiel. Vervolgens wordt er een dringend appel gedaan om te vaccineren om je verantwoordelijkheid te nemen. Dat spreekt elkaar tegen. Vrijheidsinperkingen zijn niet te verantwoorden als gaandeweg blijkt dat de meest vitale laag van je bevolking meer gevaar kent van Lyme dan van COVID. Dat maakt het betoog "iedereen moet evenredig lijden" - met alle economische en maatschappelijke schade van dien.

Dit is geen oproep om je niet te vaccineren. Ik vraag de auteur enkel om de realisatie dat het bedrieglijk opsluiten/uitsluiten van hele volkstammen onder de stelling dat dit uiteindelijk gunstiger is je gerust wishful thinking kan noemen.

Onverantwoordelijk.

superduperadmin | 04-12-21 | 12:49 | 7

@superduperadmin | 04-12-21 | 13:16: Hoho superduper. Ik gooi niks over de schutting. Ik ben het volledig met je eens. Ik zeg alleen dat lijden niet evenredig moet zijn. Maar dat men zou moeten denken dat anderen niet zouden moeten lijden zoals ik (niet dat ik geleden heb). Iedereen zou eens moeten ophouden te denken dat we allemaal moeten lijden onder het leed van de minderheid. We moeten zorgen dat die minderheid niet hoeft te lijden, ja, masr die minderheid moet dan ook zelf de medewerking geven.
Het heeft geen nut om hun lijden samen te dragen als ze zelf dat lijden keer op keer blijven opzoeken.

grapo | 04-12-21 | 13:40

@grapo | 04-12-21 | 13:40: Excuses, na nogmaals je reactie gelezen te hebben snap ik wat je bedoelt. Ben on-edge in dit soort corona topics. Helemaal mee eens, dus!

superduperadmin | 04-12-21 | 13:45

@superduperadmin | 04-12-21 | 13:45: No harm done. En ja.. on-edge. Ik zo langzamerhand ook. Vanavond gewoon lekker naar de kroeg. Beetje muziek linkjes klikken.

grapo | 04-12-21 | 15:56
▼ 4 antwoorden verborgen

Zijn er sinds Zuid Afrika alweer nieuwere varianten van het coronavirus waargenomen? En zijn die dan nog een beetje weg te boesteren?

squadra | 04-12-21 | 12:46

Ik begrijp wel waarom er tot nu toe nauwelijks is opgeschaald in de zorg. Dat zou namelijk impliciet toegeven zijn dat het (VVD) beleid van marktwerking in de zorg van de afgelopen tien jaar (lege bedden kosten geld dus weg ermee!) eigenlijk niet zo'n goed idee was. En dat willen ze gewoon niet toegeven. Dus gaan we gewoon door op de ingeslagen weg van zo veel mogelijk mensen vaccineren. Wat op zich ook geen slecht idee is, maar het is en-en. En vaccineren en opschalen. En ook de door de msm zo bewierookte Diederik Gommers gaat hier ook niet helemaal vrijuit. Diederik Gommers vond het ook een goed idee om de IC capaciteit af te schalen, en daarom houden ze nu allemaal de hand boven mekaars hoofd. Maar de belangrijkste oorzaak voor al die ellende waar we nu in zitten is en blijft het kabinetsbeleid van de afgelopen tien jaar. En zo lang ze het blijven vertikken om dat toe te geven, doe ik niet meer mee.

VanBukkem | 04-12-21 | 12:45 | 7

Houd toch op. zonder die marktwerking was de zorg ingestort. er was een reden waarom we naar deze marktwerking zijn geswitched in 2005. Er waren inmense wachtrijen, de kosten rezen de pan uit, de zorg was hopeloos bureaucratisch. de zorgverzekeraars hebben heel veel lucht uit de zorg geperst, efficiënter gemaakt, kosten bespaard en wachtrijen teruggedrongen. heb ook een pesthekel aan de vvd maar wat u hier stelt is onzin en getuigt niet van enige mate van kennis behalve dan populistisch prietpraat.

Briver | 04-12-21 | 14:06

@Briver | 04-12-21 | 14:06:
Blablabla wachtrijen teruggedrongen blablabla. Volgens mij is dat juist het probleem nu: een dreigende wachtrij voor de IC's. Okee, de zorg was misschien een beetje te bureaucratisch ingericht, er mocht best een beetje gesaneerd worden, maar daarin zijn we wel doorgeschoten. We hebben de reservecapaciteit ook weggesaneerd, en die hebben we nu keihard nodig.

VanBukkem | 04-12-21 | 14:15

@Briver | 04-12-21 | 14:06:
Dat is niet waar en klinkt als een PR praatje van de zorgverzekeraar. Het hele gedoe dat marktwerking de zorg zou verstikken is inderdaad ook niet waar. De problemen die we hebben met enorme bureaucratie en wachtlijsten (die zijn er nog steeds en het wordt erger) zijn niet zo zeer het gevolg van markt, maar van regels. Socialisme om het zo maar te noemen. Hadden we maar meer markt in de zin van efficiëntie.

De zorgverzekeraars stellen eisen aan zorgverleners die de zorg belemmeren. Er is daar geen markt, want die clubs hebben zich verenigd in 4 mega groepen en dus kan je er niet van markt spreken. Verzekeraars sluiten contracten af hoeveel zorg er geleverd mag worden. Dat is geen markt maar controle in de geest van 5 jaren plannen. Dat zorgt voor wachtlijsten want patiënten moeten tot een volgend najaar wachten als de norm bereikt is. Ik heb er met doorverwijzen zo vaak mee te maken. Zorgaanbieders reageren met allerlei boekhoudkundige trucs, maar delven wel grotendeels het onderspit en er wordt een cultuur neergezet van decalaratietijgers en dat is logisch want een ziekenhuis of instelling moet wel de financiën op orde hebben anders gaan ze falliet. Voor die trucs heb je tijd nodig van de zorgprofessional, of erger nog; er wordt wéér een manager of administratie medewerker voor aangenomen. En die kost geld.

Deze perverse cirkel blijft maar doorgaan en is uitstekend zichtbaar in de steeds meer oplopende zorgkosten en de groeiende wachtlijsten.

Nuuk | 04-12-21 | 14:44
▼ 4 antwoorden verborgen

De titel suggereert dat we onze vrijheid terug krijgen als we meer IC capaciteit creëeren. Net zo veel opschalen als in Duitsland? Nog meer? Hoeveel meer wordt niet duidelijk in het stuk van de auteur.

Diederik_Ezel | 04-12-21 | 12:45 | 2

Maar er is ook nog een ander dingetje één van de drie mensen die op de IC liggen komen te overlijden.
Dus of uitbreiden de goede weg is vraag ik mij af.

botbot | 04-12-21 | 12:50

@botbot | 04-12-21 | 12:50: Ja terecht punt.
Ik vraag me meer af wat de zin is van IC bedden 4X opschalen als aantallen elke 10 dagen verdubbelen zoals afgelopen weken, "koop" je daar dus 20 dagen tijd mee voordat je alsnog maatregelen moet nemen. Auteur suggereert dat we met meer IC capaciteit onze vrijheid terughebben maar Duitsland laat duidelijk zien dat dat niet zo is.

Diederik_Ezel | 04-12-21 | 12:52

Een ander redmiddel voor de zorg is dat de zorg andere keuzes mag/moet maken: ongevaccineerden komen achter aan de rij bij ziekenhuis en de IC. Het is een bewuste keuze geweest niet te vaccineren, laat dat dan de consequentie zijn ipv alle ongevaccineerden overal van buiten te sluiten en nog belangrijker de hele samenleving op slot te gooien voor de groep ongevaccineerden die met besmetting op de IC terecht komt.

Gebakschep | 04-12-21 | 12:42 | 8

@letopuwzaak | 04-12-21 | 12:56:
Nou inderdaad. Wij kiezen voor de covid-patiënten omdat het effect van het weigeren van covid-patiënten op de IC's direct zichtbaar is. Liever kiezen onze (laffe) leiders ervoor om de reguliere zorg uit te stellen. Okee, daar gaan ook mensen aan dood en waarschijnlijk kost het meer gezonde levensjaren dan als we de covid-patiënten weigeren, maar het is tenminste niet direct zichtbaar. En aangezien het bij het kabinet Rutte vooral om de beeldvorming draait, is dit een logische keuze voor onze regering.

VanBukkem | 04-12-21 | 13:04

@letopuwzaak | 04-12-21 | 12:56: nee joh kijk maar naar de VS daar zijn ze dit al jaren gewend spoedzorg weigeren. Dat neemt overigens het ethisch dilemma niet weg, alleen wordt de zwaarte ervan verlegd.

stunter | 04-12-21 | 13:05

@VanBukkem | 04-12-21 | 13:04:
Het is inderdaad voor de buitenkant de 'zachtste' variant van triage. Het leed van de uitgestelde zorg wordt vanzelf zichtbaar met al die operaties en behandelingen die niet doorgaan. Vaak van jonge mensen met wellicht nog lange levens voor zich.

letopuwzaak | 04-12-21 | 14:20
▼ 5 antwoorden verborgen

Met veel interesse gelezen, en 'onder de streep' een redelijk positief, optimistisch verhaal.

Ik heb wel een kanttekening bij het 'opschalen van de zorg'. Kijk, het is een feit dat in voorgaande jaren te veel is bezuinigd op de zorg, en in die zin vind ik dat er geld bij moet, geld om de salarissen van mensen die in de zorg werken, te verhogen, voldoende nieuwe mensen/jongeren op te leiden voor banen in de zorg, en uitbreiding van capaciteit.

Maar het geschreeuw om snel even de IC capaciteit op te schalen om al die corona patiënten te 'verwerken', waaronder dus al die ongevaccineerden die opname gemakkelijk hadden kunnen voorkomen door twee prikkies te laten zetten, vind ik te gemakkelijk. Kijk, als je de IC capaciteit zou verdubbelen tot, zeg, 2000 plaatsen, dan betekent dat toch alleen maar dat je alle bekende beperkingen - en 'inbreuken op grondrechten', wat mij een overdreven term lijkt - nog wat voor je uit kunt schuiven en uitstellen tot het einde van die 2000 plaatsen in zicht komt? En dan? Dan gaan we schreeuwen dat er 3000 plaatsen moeten zijn?

Nee, er moet keihard naar gestreefd worden om te voorkomen dat mensen met corona op de IC terecht komen. Ze leggen een buitengewoon zwaar beslag op die plaatsen - gemiddeld liggen ze er 18 dagen, 'normale' IC patiënten 1 tot hooguit 3 dagen, dacht ik - waar nauwelijks tegenop te schalen valt.

Je kunt de ziekenhuizen, de IC's, de hele samenleving, niet laten gijzelen door een minderheid van ca 1,8 miljoen die om allerlei redenen (sommige heel legitiem, hoor, maar dat zijn er maar een paar) vaccinatie weigeren. Je ziet dat men er over de hele linie (Oostenrijk, Griekenland, Duitsland) zo over aan het denken is, en toch meer druk op de ongevaccineerden wil leggen. Ook Hugo de Jonge 'sluit vormen van vaccinatieverplichting in de toekomst' niet meer categorisch uit.

Dr_Johnson | 04-12-21 | 12:42 | 1

Wel eens met je plempsel, echt mbt IC niet... Afgezien mbt Covid, Griepgolven is de IC capaciteit gewoon te klein s'winters. Wat denk je wat je nodig hebt als er een dikke plof zich voordoet in de Botlek ? Het is trouwens naief om te denken dat het bij Covid blijft; we hebben gewoon een iets te intensieve menshouderij op de wereld.. SARS, Covid, Vogelgriep, en nog wat andere uitbraken de laatste 20 jaar.... het valt me wel op dat het zich steeds vaker voordoet en in diie zin is opschalen , zeker richting winter van IC capaciteit baar europese nievo's niet verkeerd... tenzij je wilt dat politici de komende 15 jaar weer gaan roepen, "tsja met de kennis van nu..."

tek | 04-12-21 | 12:50

Lange wachtrijen en files vormen zich zaterdagochtend voor de prikhal naast de Holiday Inn in Leiden, nadat vrijdag bekend was geworden dat ook mensen van 60 jaar en ouder daar zonder afspraak een boosterprik tegen corona konden halen. „Het is een beetje ontploft”, zegt een woordvoerder van Hecht, voorheen de GGD Hollands Midden.

Direct bij opening van de locatie in Leiden zaterdag om 09.00 uur stond er al een rij van omgerekend zes uur, vertelt een woordvoerster.

Gebakkenvis | 04-12-21 | 12:39 | 4

Alleen mensen uit Leiden prikken.

dathoujetoch | 04-12-21 | 12:48

Sovjet tijden herleven... nu voor een prikkie

BL!ZZ | 04-12-21 | 13:03
▼ 1 antwoord verborgen

Weet niet of ik het met alles eens ben, maar wel prima stuk. Ben het met de auteur eens: Het zou mooi zijn als meer ongevaccineerden -die oververtegenwoordigd zijn op de IC's - hun verantwoordelijkeheid gaan nemen. Hoe lang gaan we nog tolereren dat anti-vaxxers met Covid voor mensen met kanker gaan in de ziekenhuizen? In de ziekenhuizen is het eigenlijk al code zwart voor veel patiënten die een suboptimale behandeling krijgen. Gaan we dit als samenleving echt nog meerdere winters accepteren? Meer beperkingen voor anti-vaxxers zoals 2G zijn onvermijdelijk. In Californië kun je als anti-vaxxer al ontslagen worden zonder WW.

Diederik_Ezel | 04-12-21 | 12:38 | 3

"Het zou mooi zijn als meer ongevaccineerden -die oververtegenwoordigd zijn op de IC's - hun verantwoordelijkeheid gaan nemen."
Dit kan je letterlijk zeggen over iedereen met slechte gewoontes. Verantwoordelijkheid nemen klinkt leuk, maar waar zijn ze verantwoordelijk voor? Jouw gezondheid? Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Als ik verantwoordelijk wordt gemaakt voor jouw gezondheid dan betekent dat ook dat ik bepaal hoe jij leeft zodat ik je gezond kan houden.
Verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid? Dat is aan hen hoe ze daarvoor zorgen.

"Hoe lang gaan we nog tolereren dat anti-vaxxers met Covid voor mensen met kanker gaan in de ziekenhuizen?"
Vanwege dezelfde reden dat mensen die ter plekke leeg bloeden voorrang krijgen op iemand met een gebroken arm. De nood van de behandeling. Daar zeg je ook niet van ja maar waarom bloed hij leeg? Oh dronken achter het stuur? Ja, eigen schuld. Ga maar achteraan de rij wachten.

"In Californië kun je als anti-vaxxer al ontslagen worden zonder WW."
Ja en het gaat prima daar hè? Wat denk je dat er gebeurt als je mensen die al voornamelijk aan de onderkant van de maatschappij staan, en je als overheid niet vertrouwen, ook nog hun inkomen afpakt? Het grootste probleem is het vertrouwen in de overheid. Na jarenlang blunder op blunder te stapelen zonder enige spijt of verantwoording te hoeven afleggen is er een steeds grotere groep die ze niet meer vertrouwd. Hun eigen daden zorgen nu voor de weerstand. Dit hebben ze geaccepteerd omdat ze er keer op keer mee weg kwamen en nu plukken ze er de vruchten van.

Gedwongen vaccinatie werkt niet. Dit hebben we kunnen zien in het verleden. Sterker nog, studies tonen aan dat door de verplichting er alleen maar meer mensen tegen de vaccinatie zullen zijn. academic.oup.com/eurpub/article/26/3/...

Door toe te geven wat je als overheid wel maar zeker ook NIET weet bouw je meer vertrouwen op en kan je de twijfelende groep over de streep trekken. Door moedwillig zaken achter te houden of leugens te vertellen dat mensen tegenwoordig op het internet kunnen ontkrachten (ja, zelfs met betrouwbare bronnen uit het buitenland) voorkom je dat mensen mee werken.

Rechts door zee | 04-12-21 | 13:13

@Rechts door zee | 04-12-21 | 13:13: Anti-vaxxers lijken niet te kunnen begrijpen dat de vaccins niet bedacht, ontwikkeld, getest of geproduceerd zijn door onze overheid - enkel betaald. De medische wetenschap is crystal clear mbt veiligheid en effectiviteit van vaccins en het is oerstom je niet te laten vaccineren. Onder artsen is de vaccinatiegraad vrijwel 100%, hoe minder opleiding hoe lager het %.

Diederik_Ezel | 04-12-21 | 13:25

@Diederik_Ezel | 04-12-21 | 13:25: "De medische wetenschap is crystal clear mbt veiligheid en effectiviteit van vaccins en het is oerstom je niet te laten vaccineren."

Ja maar dit is dus het probleem. De medische wetenschap heeft ook grote vraagtekens bij bepaalde aspecten van de vaccins. Alleen al welk vaccin je krijgt heeft verschillende risico's en voordelen. Dit ontkennen alsof het allemaal kant en klaar is werkt niet in je voordeel voor het vertrouwen van een twijfelende groep.

Daarnaast zijn de vaccins ook uiteraard niet van de overheid, maar als je de wurgcontracten ziet die Pfizer afdwingt bij overheden dan hebben overheden zeker een dubbele agenda om eventuele kritische vragen bij de vaccinatie onder het tapijt te schuiven. Dit helpt ook niet voor het vertrouwen.

Daarnaast moeten we echt ophouden om die 1,8 miljoen mensen weg te zetten als een grote groep anti-vaxxers. Ja, er zitten mensen tussen die elk vaccin als gif zien en het nooit zullen nemen. Maar er is ook een groot deel van die groep die gewoon hun andere vaccinaties hebben gehaald maar grote twijfels hebben bij de Covid vaccins vanwege onder andere bovenstaande redenen. Het is niet vergelijkbaar.

Ik ben van mening dat als je objectief kijkt naar de voordelen en risico's of onzekerheden dat voor een hele grote groep mensen het vaccin nemen de beste keuze is. (zelfs als de effecten tijdelijk zijn) Maar elke kritiek wegwuiven als wappie praat en de censuur die op deze kritiek wordt toegepast door "fact checkers" zijn zeer schadelijk voor de saamhorigheid van de samenleving en ook voor de daadwerkelijke verbetering van de volksgezondheid.

Rechts door zee | 04-12-21 | 14:29

Er is maar één enkel model dat helpt: het Chinese.
-
En als je dat niet wilt, dan moet je alles vrij geven.

bisbisbis | 04-12-21 | 12:38 | 4

Een beetje meer VOC mentaliteit is wat we nodig hebben in deze crisis.

VanBukkem | 04-12-21 | 13:07

@VanBukkem | 04-12-21 | 13:07: ja precies al het geld verdelen onder de rijken en de rest van nederland laten verrotten, die VOC missen we inderdaad.

stunter | 04-12-21 | 13:11

@VanBukkem | 04-12-21 | 12:58:
Oké, maar dan wel met ongevaccineerde coronapatiënten die naar huis worden gereden als ze een IC-plek opnemen van een niet-gevaccineerde hulpbehoeftige.

De Eierbal | 04-12-21 | 13:16
▼ 1 antwoord verborgen

Vaccineren is een stuk goedkoper dan het opschalen van de zorg, ook de besproken medicijnen zijn relatief duur. Mensen de levenswijze laten veranderen is heel moeilijk en lukt alleen maar met ergere vrijheid beperkende maatregelen dan een verplichte vaccinatie of uitsluiting van gevaccineerden. Auteur is dus weinig logisch bezig en wordt terecht als amateur filosoof geduid.

RandomAct | 04-12-21 | 12:38 | 3

Zie het aantal besmettingen nu niet echt afnemen, schaden doet het zeker niet maar als je zorg minimaal is kom je snel in de problemen als samenleving. Opschalen, ja graag ivm het voorkomen van echte zwarte scenario’s icm met andere middelen zoals idd vaccinatie. De overheid zou ook eens meer moeten inzetten op informatie over gezond leven, eten en bewegen.

mark' | 04-12-21 | 12:49

@mark' | 04-12-21 | 12:49: "Zie het aantal besmettingen nu niet echt afnemen" Ze zouden meer zijn toegenomen zonder gevaccineerde bevolking.

We zijn pas klaar met opschalen zodra de pandemie voorbij is.

"De overheid zou ook eens meer moeten inzetten op informatie over gezond leven, eten en bewegen."

Dat doet het al veel, wat wil je er nog meer aan gaan doen? Suiker verbieden?

RandomAct | 04-12-21 | 12:55

@RandomAct | 04-12-21 | 12:55: vindt dat wel meevallen qua informatie maar kan zijn dat ik het gemist heb, zat meer aan stimuleren te denken ipv verbieden maar het is maar net hoe je het insteekt. Dat haal ik niet aan dat ze hoger zouden zijn zonder gevaccineerde bevolking, dat is ook maar hoe je erin staat..

mark' | 04-12-21 | 13:31

Zo Iemand hebben we nodig om de pandemie te bestrijden, niet clowntje clusterfuck!

Xanadu | 04-12-21 | 12:36

Helemaal eens met elk woord. Maar ook heel pijnlijk om te zien dat land / EU / wereld een stel incompetente machtsgeile idioten aan het roer zet - en houdt. Welbewust. In meerderheid.

bartjeau | 04-12-21 | 12:35
-weggejorist-
Sessine | 04-12-21 | 12:35 | 10
▼ 10 antwoorden verborgen

En als straks de zorgpremie 650,- per maand kost gaat iedereen daar weer over zeiken. “Een wereldwijd genootschap zit hier achter om verzekeraars nog rijker te maken!!”

YoMoms | 04-12-21 | 12:34 | 4

Lenen we toch lekker bij als Nederland, staatsschuld is relatief laag dus nu kun je deze verhogen en daadwerkelijk iets bijdragen aan de samenleving.. ik zeg win/win situatie.

mark' | 04-12-21 | 12:50

Haha, ja ik lach hier ook altijd om. Mensen willen van alles, maar niemand wilt de rekening betalen.

Ruud-i | 04-12-21 | 13:00
▼ 1 antwoord verborgen

Ik wil me niet vaccineren. Ik wil helemaal niet solidair zijn. Laat al die risicogroepen maar sterven aan corona. Ruimt lekker op. We zijn toch al met veel te veel, misschien kan ik dan eindelijk een huis krijgen voor een redelijke prijs.

TheProphet | 04-12-21 | 12:34 | 4

Darwin: Survival of the fittest.

Gebakschep | 04-12-21 | 12:46

Misschien bent u ook wel een risicogroep... Maar als u voor de zoveelste keer op uw buik wordt gedraaid, hoor ik u nog wel (of niet).

Ommezwaai | 04-12-21 | 13:04

Wel eerlijk ten minste, maar geef dan ook je plek in het ziekenhuis op, mocht u ziek worden.

De Eierbal | 04-12-21 | 13:18
▼ 1 antwoord verborgen

Eerst moet blokaaniedersbeen Hugeau weg. Word aub ergens schoolhoofd in een achterstandswijk, dan kunnen we zien wat hij echt kan.

dathoujetoch | 04-12-21 | 12:32 | 1

Hugo is niet meer dan een marionet momenteel, enige competenties zal hij vast wel hebben maar om daar een hele school voor op te offeren is sadistisch.

hisxxx | 04-12-21 | 12:37

OMT-lid: ‘Sterfterisico oudere in verpleeghuis even hoog als voor vaccins’

Gevaccineerde ouderen in verpleeghuizen die corona krijgen, worden minder ziek, maar sterven uiteindelijk toch. ‘Het sterfterisico is nu weer gelijk aan dat van de tweede golf,’ zegt Cees Hertogh, lid van het Outbreak Management Team en hoogleraar ouderengeneeskunde. ‘Ik schrok ervan.’
bron; parool

Gebakkenvis | 04-12-21 | 12:32

Precies een jaar geleden werd er ook een column van een derde geplaatst: "de noodzaak van anti-establishmentbewegingen". Vol met diepe overpeinzingen en (heel belangrijk) referenties.

Leuk stukje hoor dit, maar de argumenten kennen we wel en horen misschien iets meer thuis bij de koffieautomaat zonder verdere onderbouwing.

Dr.Kravitz | 04-12-21 | 12:32

Welke hals heeft dit verzonnen.....

onbekend | 04-12-21 | 12:32

Voor het eerst sinds jaren weer eens ingelogd speciaal om deze ** TOP TEGEL **

blauwe koe | 04-12-21 | 12:32

De olifant in de kamer is dat we veel te veel reizen. Zodra er ergens een nieuwe variant opduikt met "goede genen" wordt het virus in no time over de hele wereld uitgestrooid. Het heeft geen tijd om op lokaal niveau uit te doven. Feit is dat het virus maar ongelimiteerd zal blijven doormuteren. En zo opeens ontstaat een variant waar we geen antwoord op hebben.

Baron_von_Rijswijck | 04-12-21 | 12:31 | 6

Het virus laat zich niet sturen ,dar komt ook zonder veel gereis wel in andere landen . De echte olifant is Rutte die dankzij halvering van het aantal IC bedden telkens weer voor paniek heeft gezorgd.

Koning BongoBongo | 04-12-21 | 12:42

Je kunt ook op je zolderkamer op vakantie gaan natuurlijk.

mark' | 04-12-21 | 12:52

@JanP999 | 04-12-21 | 12:37: Nou de snelheid van reizen wel.. als het met de "stoomboot" gaat, merk je al tijdens de reis dat sommige reizigers mpgelijk ziek zijn.. met dat snelle luchttransport zeker niet

tek | 04-12-21 | 12:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat het bouwen van een noodhospitaal gaat doen aan de personeelstekorten ontgaat mij.. Er staat overigens al een calamiteitenhospitaal in Utrecht

TimmyTurner | 04-12-21 | 12:30

Ik ben voor een opkomstplicht. Verplicht naar een vaccinatie centrum en een informatie gesprek met een deskundige waarbij eerlijk alle voors en tegens besproken worden. Wil je een vaccinatie na dit gesprek dan kun je gelijk je mouw op stropen. Wil je dan nog niet, helaas dan. Zo bereik je iedereen met de juiste informatie en is er toch geen sprake van inbreuk op de integriteit van iemands lichaam.

BrulSpin | 04-12-21 | 12:30 | 6

@johnyl | 04-12-21 | 12:35: En ook nog in verschillende talen. Maar is een betere oplossing dan die plicht waar jij natte dromen van krijgt. Ik hoef gelukkig niet, en ben eigenlijk meteen als ze dat wel willen uit dit land tot de rede weerkeert is of dat er betrouwbaardere vaccins zijn. Maar mensjes als jou maken dat misschien wel wat minder interresant, al kom je natuurlijk overal dit soort gestrekte hand 'breintjes' tegen. Eens zal je snappen waar je voor stond, maar denk dat je nog even moet groeien in het leven.

Sessine | 04-12-21 | 13:03

@Sessine | 04-12-21 | 13:03: "Eens zal je snappen waar je voor stond, maar denk dat je nog even moet groeien in het leven" u kent mij helemaal niet, dus een oordeel voremen op alleen aannames getuigt niet echt van volwassenheid. Oo de verwijzing naar gestrekte handjes vindt u kennelijk grappig om iedereen die het niet met u eens is voor fascist uit te maken. Mensjes zoals u; tatouages en piercings, werkeloos en een beperkte woordenschat, een fanatiek lezer van nepnieuws beschouw ik als een wappie. Let wel: dit is aanname ik zeg niet dat het zo is.

johnyl | 04-12-21 | 13:35
-weggejorist en opgerot-
Verminus | 04-12-21 | 17:37
▼ 3 antwoorden verborgen

Omikron komt eraan. Nu flink op de rem trappen. Vaccin aanpassen en versneld toelaten, de bestandsdelen zullen hetzelfde zijn. Supersnelle boostercampange. En weer door. Flink investeren in het vaccineren van de rest van de wereld.

Eigenlijk zijn we gewoon te voorzichtig bezig. Die hele toelating van vaccins heeft zo lang geduurd dat er inmiddels 2 nieuwe mutaties zijn. Vorig jaar hadden we de kans om de boel definitief in te dammen.

Dit zijn gewoon geen tijden voor lange discussies en 'rechten'. Crisis vraagt gewoon om snelle reactie. Tijd is gewoon een cruciale factor in het geheel. Elk land zou dit moeten afhandelen net zoals een oorlog.

flame_me | 04-12-21 | 12:30 | 7

@De Eierbal | 04-12-21 | 13:22: Excuses voor mijn domheid . Waar zat ik verkeerd ?

Koning BongoBongo | 04-12-21 | 13:49

@Ommezwaai | 04-12-21 | 13:02: Voortschrijdend inzicht . Een paar dagen geleden was deze situatie nog niet bekend ,maar was het interview met de Zuid Afrikaanse arts nog prominent aanwezig op diverse zenders.
Een ommezwaai dus....

Koning BongoBongo | 04-12-21 | 13:56

@Koning BongoBongo | 04-12-21 | 13:49:
Weet ik veel, ik luister alleen blindelings naar mijn Oegandese achterneef.

De Eierbal | 04-12-21 | 14:17
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist en opgerot-
hisxxx | 04-12-21 | 12:29 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

Allemaal leuk en aardig maar kijk even waar de bevolking op de IC's uit bestaat. Zou als overheid maar eens wat gaan doen aan het stimuleren van gezond eten / leven en overgewicht tegen gaan. En begin een grootse vitamine D campagne.

Gebakkenvis | 04-12-21 | 12:29 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Nederland is stelselmatig te laat met vaccinatierondes, en heeft vanaf het begin geleefd met een grote leugen in de communicatie ('mondkapjes werken niet' om te verdoezelen dat we ze niet hadden). Wie begint met een leugen, krijgt het vertrouwen nooit meer terug. Mark en Hugo - wegwezen of overdragen.

konjodebonjo | 04-12-21 | 12:29 | 2

"Nederland is stelselmatig te laat met vaccinatierondes" Hoezo hebben de 15% ongevaccineerden niet de kans gehad afgelopen jaar?

JanP999 | 04-12-21 | 12:34

Eerst zien, dan geloven.

TonAlias | 04-12-21 | 12:28 | 3

Inderdaad. De beste stuurman staat aan wal. Misschien is het toch gewoon allemaal niet zo eenvoudig. Er zijn toch al behoorlijk wat wereldleiders die hun vingers lelijk verbrand hebben aan verkeerde keuzes.

Dr.Kravitz | 04-12-21 | 12:35

@Dr.Kravitz | 04-12-21 | 12:35: Sommige dingen zijn wel eenvoudig ,maar kennelijk alleen voor 'eenvoudige' mensen . Als je sportscholen om 17.00 sluit gaan de sporters en masse nog voor 17.00 sporten in een overvolle sportschool om maar wat te noemen.

Koning BongoBongo | 04-12-21 | 12:55

@Dr.Kravitz | 04-12-21 | 12:35:
Dat komt omdat de huidige stuurman stekeblind is, hierdoor al drie ijsbergen heeft geramd en het schip zinkt. Ondertussen verkondigd hij dat er niets aan het handje is, en alles goed komt.

amateurrr | 04-12-21 | 13:02
-weggejorist en opgerot-
Wit-Pr1vilege | 04-12-21 | 12:27 | 6

@Koning BongoBongo | 04-12-21 | 12:56: Zegt verplicht testen voor toegang u iets?

goedverstaander | 04-12-21 | 12:59

@Wit-Pr1vilege | 04-12-21 | 12:41:

Als het praat als een wappie, het iq heeft van een wappie en stoer doet al een wappie, dan is het waarschijnlijk een wappie.

swaggerton | 04-12-21 | 13:11

@goedverstaander | 04-12-21 | 12:59: Ga nergens heen met testen voor toegang ,maar het interesseert me wel of er werkgevers zijn die dit aandurven omdat er nou eenmaal veel bedrijven zijn waar het kantoorpersoneel eventueel thuis kan werken ,maar het werknemersdeel dat in de bijbehorende magazijnen werkt ,heeft die luxe niet en het vele jobhoppen bij de huidige MBO jeugd kon deze ongelijkheid wel eens een probleem opleveren voor bedrijven die de test hanteren.

Koning BongoBongo | 04-12-21 | 13:46
▼ 3 antwoorden verborgen

Top Tegel. Verwoord exact hoe ik er over denk en bespaart mij dus de tijd en de moeite om het met eigen woorden uit te leggen. Waarvoor dank!

Juul Tankuul | 04-12-21 | 12:25

ben ik het mee eensch

newray | 04-12-21 | 12:25 | 1

en ik wil ook ook een russin in mijn keuken.

newray | 04-12-21 | 12:27

"Ongevaccineerden lopen verreweg het grootste risico en zijn veel besmettelijker voor anderen"

Hyperbool much? Met het woordje "veel". Ondertussen in de wetenschappelijke wereld, via het tijdschrift The Lancet, bleek uit onderzoek naar Britse huishoudens en hoe snel iemand een huisgenoot kan besmetten. Wat blijkt, een huisgenoot die niet is gevaccineerd heeft 38 procent kans besmet te raken en een huisgenoot die volledig is gevaccineerd loopt 25 procent kans.

GeenAccount | 04-12-21 | 12:24 | 9

Ik geloof niet dat je de besmettingsgraad kunt berekenen . Teveel variabelen bij een onvoorspelbaar muterend virus.

Koning BongoBongo | 04-12-21 | 12:58

@JanP999 | 04-12-21 | 12:30: Ja, dat is een probleem. Een van de hoofdtaken van de vaccins is het aantal besmettingen terugdringen, dit gebeurt dus vrijwel niet.

hisxxx | 04-12-21 | 14:09
▼ 6 antwoorden verborgen

Beste NAW, ik mis in dit verder zeer complete stuk de groeiende groep ongevaccineerden die 'm gehad hebben maar toch voor het gemak op de grote hoop der wappies geveegd worden. Ik spreek voor mezelf nu, dat moge duidelijk zijn. Corona gehad voordat er qr codes of registratie daarvan was, beetje ziek van geweest maar niks ernstigs en nu zo immuun als maar kan. De afweging wel of niet vaccineren is voor mij simpel, het is niet nodig, ik weet dat ik die ziekte op m'n gemak aankan en zie geen meerwaarde voor een kunstmatige immunisatie boven wat m'n eigen lijf bewezen aankan. Wat nu? Ik ben geen wappie, vaccinatie voor risicogroepen juich ik toe maar het draait er zo wel op uit dat ik beter op de een of andere manier nog een keer besmet raak (groenevinkjesTHT 1 jaar) dan dat ik die spuit (THT 6 maanden en dalende) neem. Gekmakend, bijna als crimineel bestempeld worden terwijl je eigenlijk eerder een soort veteraan bent.

elfenstein | 04-12-21 | 12:23 | 15

@elfenstein | 04-12-21 | 13:01:

N=1 was het argument dat je in het hogere onderwijs meekrijgt bij dit soort argumenten.

swaggerton | 04-12-21 | 13:16

@swaggerton | 04-12-21 | 13:16:
En het verschil tussen verleden en tegenwoordige tijd, was dat ook een dingetje of maakte dat daar niet uit? Dan nog is het mooie van zelfbeschikkingsrecht dat jijzelf veel beter in staat bent om te beoordelen wat goed voor jou is dan een of andere generieke regel die misschien voor jou onnodig of zelfs schadelijk kan zijn. MIjn N=1 voelt wel lekker, hoe is 't met die van u?

elfenstein | 04-12-21 | 13:41

Precies mijn verhaal. Ik was 1 van de eerste corona patiënten. Feestartiesten uit Oostenrijk kwamen het virus afleveren in mijn studio om een carnavalsplaat op te nemen. Best een enge griep waarbij je opeens compleet geen geur of smaak meer hebt alsof er een film over de slijmvliezen van je mond, je neus en je longen ligt waardoor je ook minder zuurstof binnen krijgt. Ik kan me heel goed voorstellen dat stokoude mensen of mensen met een longaandoening hier niet tegen bestand zijn. Ik heb de ziekte destijds succesvol bestrijd met grote vitamine C boost tabletten, vitamine D en jenever voor het slapen gaan. Dat laatste bleek ook HET middel tegen de Spaanse griep had ik gelezen.
Lang verhaal kort: ik ben immuun en weiger op basis daarvan een vaccin.
Het schijnt zelfs zo te zijn dat ik als natuurlijk immuun persoon juist niet besmettelijk voor anderen ben maar anderen bescherm met mijn immuniteit.
(bron RIVM/ANP: images0.persgroep.net/rcs/vNxjWaZ5ajB...)

keestelpro | 04-12-21 | 14:26
▼ 12 antwoorden verborgen

Er lijkt een general consensus te heersen dat je simpelweg maar een fabriek hoeft op te starten om IC bedden te maken en dat alles dan opgelost is. Het doet er niet toe dat er geen personeel (opgeleid, getraind of überhaupt beschikbaar) is om die IC bedden te beheren. Die bedden zijn volledig zelfsturend en hyperintelligent denk ik.

kovariant | 04-12-21 | 12:23 | 7

Dit was aan het begin ook het verhaal, was toen de investering gedaan had je dit niet hoeven schrijven. Helaas zal dit over 2 jaar nog hetzelfde zijn, de oorzaak is wanbeleid.

mark' | 04-12-21 | 12:31

Load of crap . Iedereen weet dat je e.e.a. niet zomaar uit de grond kunt trappen . Feit is dat er nog eens geen aanvang gemaakt wordt om e.e.a. in gang te zetten. Je weet toch wel aan wie we dit IC debacle te danken hebben of zit je in de ontkenningsfase v.w.b. Rutte's faals?

Koning BongoBongo | 04-12-21 | 13:12
▼ 4 antwoorden verborgen

Alleen de zorg opschalen is een wel heel simpele gedachte om uit de crisis te komen. Immers dit is een reactieve maatregel, als de ellende al is veroorzaakt door de besmetting. Als je de besmettingen niet bestrijdt blijf je opschalen. Preventieve maatregelen blijven prioriteit 1, waaronder uiteraard vaccineren.

johnyl | 04-12-21 | 12:20 | 6

Ongeveer 650 covid patiënten in de ziekenhuizen op 17.600.000 mensen en de zorg implodeert bijna? Dat is echt wel een capaciteit probleem.
Je hebt gelijk dat je kunt blijven opschalen, er immers een mechanisme ontstaan dat als die bedden bezet worden omdat ze er nou eenmaal zijn.
Waar de kritiek om gaat is dat het zorgstelsel log is en compleet niet berekend op (tijdelijke) pieken.
De gevolgen zijn dat bij een betrekkelijk onschadelijk virus er draconische maatregelen moeten worden genomen.
Er is totaal geen flexibiliteit om om te gaan met onvoorziene situaties.

ratelaar | 04-12-21 | 12:58

@Bataafje | 04-12-21 | 12:43: mee eens maar dat gaat inderdaad niet gebeuren.. Wat is de zorg toch verpest de afgelopen decennia.

mark' | 04-12-21 | 12:59

Beginnen met het opschalen van de zorg zou de meest logische eerste stap moeten zijn samen met vaccineren op de juiste momenten .

Koning BongoBongo | 04-12-21 | 13:15
▼ 3 antwoorden verborgen

Mooi artikel! Mogen ze van mij copy pasten op alle nieuwssites.

swaggerton | 04-12-21 | 12:19 | 1

Eens

No safety in numbers | 04-12-21 | 14:18
-weggejorist en opgerot-
Upendo | 04-12-21 | 12:19 | 8
-weggejorist-
Upendo | 04-12-21 | 13:04

@Upendo | 04-12-21 | 12:57:

Je bedoelt lees die ene redacted paper uit medio 2020. Inmiddels weten we dat het niet werkt. Maar, al die papers geloof jij natuurlijk, niet dat is Big Pharma.

swaggerton | 04-12-21 | 13:17

@Upendo | 04-12-21 | 13:04:
Dikke Glorix werkt ook in vitro, tegen alle virussen.
Ivermectine werkt bij concentraties die in vivo niet haalbaar zijn, of lethaal.
Dus ga zelf weg met je nepnieuws.

Tapu | 04-12-21 | 13:24
▼ 5 antwoorden verborgen

Vaccineren moet verplicht worden wat mij betreft, voor iedereen vanaf 5 jaar.
Maar dan. Kijk naar Belgie. 10 miljoen inwoners. 2000 ic bedden. 4 miljoen boosters gezet voor eind 2021.
Nederland moet door pakken. Binnen 2 jaar 3000 ic bedden. En een minister die wel in staat is daadkrachtig op te treden. Zodat we niet zoals nu weer als sloomste jongetje van de Europese klas achteraan bungelen als het gaat om behandeling en vaccinatie.

BoerKoekoek | 04-12-21 | 12:18 | 3
-weggejorist-
GekkeBertje | 04-12-21 | 12:23

@BoekKoekoek
Tikt u eens in: Belgie corona. Over de grens is het veel ernstiger dan in Nederland. 3424 op de verpleegafdeling/1677 op de ic. Nieuwe besmettingen 20.409. En Belgie heeft bijna de helft minder inwoners dan Nederland.

toetssteen | 04-12-21 | 13:01

Na twee jaar nog steeds dat gemekker over opschaling zorg. Tegen een pandemie kan je niet opschalen! Hoe vaak moet ik dat nog zeggen. Duitsland 5x meer IC's België veel meer IC's Beide landen zitten nu ook in code zwart.

Nog los daar van heb ik helemaal geen zin in miljarden investeren in ONNODIGE zorg die makkelijk te VOORKOMEN is middels VACCINATIE.

JanP999 | 04-12-21 | 12:18 | 10

@Aristotalloss | 04-12-21 | 12:22: Dat is ook de denkfout van Henk Otten, die iets soortgelijks voorstelt. Die groep ongevaccineerden heeft geen cent te makken, meesten lopen al achter met ophoesten zorgverzekering. AL maak je er 100.000 van, maakt geen enkele indruk.

UpdateAvailable | 04-12-21 | 12:43

Omdat in Duitsland iedereen komt te overlijden op de ic. In Nederland zeggen we op een gegeven moment, brhandelen heeft geen zin meer, alles wat we nog kunnen doen verslechterd de situatie en de kwaliteit van leven.
Daarom kan Nederland met minder ic-capaciteit toe. Maar door corona komen er meer mensen op de ic waar behandeling nog wel zin heeft. Oftewel: er is wel degelijk sprake van een capaciteit probleem.
Het is namelijk niet zo dat meer ic —> meer covid. Hooguit omdat er na opschaling nog te weinig capaciteit is.

ratelaar | 04-12-21 | 12:45

Jan jonguh , als Rutte het aantal IC bedden en de rest van de zorg nooit had afgeschaald zaten we nu niet met die paniekaanvallen en een aantal onzinnge maatregelen. End of story.

Koning BongoBongo | 04-12-21 | 13:22
▼ 7 antwoorden verborgen
-weggejorist-
OverdaanDerOnderheid | 04-12-21 | 12:15 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
likmegaties | 04-12-21 | 12:14 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl