Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - GroenLinks kraakt eigen beleid!

De druiven zijn zuur

Een GroenLinks-politica heeft afgelopen week, onbedoeld, het beleid van haar eigen partij afgekraakt. Voor de niet linkse stemmer is dit wellicht geen verrassing, maar een genot gaat het zeker niet worden want de oplossing voor het door haar vastgestelde probleem gaat u vast en zeker voelen op een zeer gevoelige plek: de portemonnee.

Laura Bromet van GroenLinks was voor het interparlementair Koninkrijksoverleg op Bonaire. Een voor velen onbekend snoepreisje dat twee keer per jaar wordt gehouden. Door de Covid-maatregelen was het de afgelopen keren digitaal, maar nu kon er blijkbaar weer gevlogen worden. Blijkbaar weegt het professionele genoegen elkaar weer in levende lijve te zien op tegen de CO2-emissie van de vliegende parlementariërs in kwestie. Op typisch GroenLinkse wijze verbaasde Bromet zich over de prijs van een bakje druiven op Bonaire: 8 euro! Dat zou goedkoper moeten zodat ook arme mensen op Bonaire gezond kunnen eten.

Even los van het feit dat druiven vaak veel landbouwgif bevatten, was de opmerking van Bromet wel amusant. Juist door het gebruik van fossiele brandstoffen in alle sectoren van de economie, heeft de productiviteit vleugels gekregen. Olie, kolen en gas zijn een subsidie op arbeid als het ware. Over het algemeen zijn fossiele brandstoffen meer beschikbaar en flexibeler te leveren (mede door excellente infrastructuur) en zijn daarom ook vaak goedkoper dan groene energie (beide op basis van ex subsidies en ex belastingen).

Van de recent geïnstalleerde renewables, produceert ongeveer de helft goedkoper energie dan fossiel (overigens niet duidelijk of dat schoon van belasting en subsidie is), maar de beschikbaarheid (over de gehele dag en nacht) is en blijft een probleem. Zonder back-up van gascentrales, zouden er erg vaak black-outs voorkomen. Het opslaan van de wind en zonne-energie is een oplossing, maar vooralsnog te duur. Verder moet het stroomnetwerk worden aangelegd om het delen en transporteren van de stroom mogelijk te maken. Deze kosten zitten niet in dit soort vergelijkingen. Met de Green New Deal/Build Back Better/Great Reset zal het omslagpunt vast ooit eens komen, maar vooralsnog kunnen we niet zonder fossiel. Dus als Bromet goedkopere druiven wil, dan moet het telen, bemesten, verwerking en transporteren van druiven goedkoper worden. Als de politica dat wil, zou ze dus pro-fossiele brandstoffen moeten zijn!

Een andere manier om producten goedkoper te maken is om de energie dus goedkoper te maken. Gezien het bovenstaande er bij GroenLinks niet in gaat, is er nog een knop waaraan gedraaid kan worden: de belastingen op energie. “Het grootste deel van de energierekening gaat dus op aan belastingen [in Nederland]. Het totaal van de energiebelasting, opslag duurzame energie en BTW is namelijk 63,54%. Voor ons voorbeeld huishouden komt dat neer op € 1.418,38 per jaar “ aldus de Independer site.  

De makkelijkste manier om goederen goedkoper te maken, is om ze niet meer te belasten. Maar ja, links en minder belastingen (hallo VVD!) is natuurlijk geen optie. De huidige “oplossing” voor dit probleem, is een heffingskorting van € 377,33 die ieder huishouden krijgt met het idee dat daarmee de basisbehoefte aan energie voor iedereen betaalbaar blijft. Het is juist deze maatregel wat u met vrees zou moeten aanschouwen, want het is een indicatie van de progressieve belastingroute die voor ons ligt.

Mocht de Reset verder worden doorgevoerd, dan zullen de energieprijzen flink stijgen. De infrastructuur omwenteling, het isoleren, de warmtepompen en zo verder moeten immers betaald worden. Zonder verder ingrijpen door de overheid zou dit een regressief effect hebben; de armere huishoudens worden relatief het zwaarst geraakt door deze omwenteling. Om dit op te lossen gaan de linkse politici (hoi Rutte!) ons progressief belastingstelsel nog veel progressiever maken. De rijken zullen niet alleen moeten betalen voor hun eigen energieomwentelingen maar ook die van de armen.

Hoe ze dat gaan structureren is nog niet duidelijk, maar de mogelijkheden zijn legio. En wat dus begon als een amusante opmerking van een politica, eindigt in een nachtmerrie voor velen. Het mooie van dit alles is dat als er gekeken wordt naar het besteedbare inkomen, waarschijnlijk zowel arm als rijk het slechter zullen krijgen. Maar daar krijgt de armere medemens wel dure energie, een herrie schoppende warmtepomp, een gratis openbaar vervoer pas en een berg Rockwool voor. En de rijken worden dus nog verder afgeroomd. En wie profiteren? De natuur wellicht en de grote bedrijven die betrokken zijn bij deze omwenteling zeker. Dat zijn de echte winnaars.

Reaguursels

Inloggen

Ik hoorde gisteren bij Buitenhof dat Bonaire een doorvoerland is van zwart geld, idd wit te wassen in Nederland maar ja de benefit gaat natuurlijk niet naar het volk maar is voor de hogere regionen

Roetveegje | 30-08-21 | 12:23


Het is bij ‘progressief’ links nooit duidelijk wie de ‘sterke’ schouders zijn om de lasten te dragen. Lagere inkomens denken altijd dat ze de dans ontspringen. Maar hoe laag moet je inkomen dan zijn om die dans te ontspringen? In elk geval stukken lager dan modaal, want daar zit nog een hele groep die nog wat kan missen (volgens links dan).

En dan de ‘groene leugen’; stel we zijn morgen van ‘fossiele’ brandstoffen af. Mooi, fijn voor het milieu. Maar het zit het dan met de schatkist? Die missen ineens vele miljarden belasting inkomsten aaan accijnzen e.d. En die worden natuurlijk netjes weer terug gehaald van de ‘milieu vriendelijk(ere) energie bronnen’. Eind van het liedje is natuurlijk dat u met uw milieu vriendelijke auto meer gaat betalen dan u nu doet met uw milieu onvriendelijke auto. De vliegreisjes naar afghanistan en bonaire moeten ergens van betaald worden.

BenDeLier | 30-08-21 | 10:37 | 1

Nou ja . Modaal is een gemiddelde. Boven modaal is 5% van de inkomens. De overige 95 % die onder modaal zitten maken dat gemiddelde. Om iedereen and in de ogen te strooien spreekt men tegenwoordig over een mediaan inkomen.
Dat zijn er wat meer mensen rustig en hoeven niet aan de antidepressiva voor hun faalangstvisioenen die ze vanaf de basisschool door de overdreven prestatie- en presentatiedwang krijgen ingefluisterd

strawdog | 30-08-21 | 15:06

@Sassen van Elsoo. Niet de rijken gaan voor de armen betalen, maar de twee, drie inkomensgroepen die net boven de armen zitten. De duvel schijt altijd op de grote hoop.

Schulzie | 30-08-21 | 10:18

Je hoeft niet slim te zijn om in de politiek te zitten blijkbaar... slim kijken is al voldoende

Den-Pol | 30-08-21 | 09:57 | 1

Zelfs dat lukt de meesten niet.

culture_vulture | 30-08-21 | 11:37

Zet die Laura voor een kleuterklas, succes verzekert. Politiek gezien ben ik minder enthousiast over haar maar een leuk reisje dat wel. Ook nog eens veel geld gespaard en dat beetje CO2 vervuiling moet kunnen.
Ik weet niet hoe het komt maar als ik Groen Links lees heb ik altijd de neiging Groen Niks te zeggen.

Waar-is-niets | 30-08-21 | 09:49

Waar denkt mevrouw Bromet dat druiven vandaan komen?
Trouwens in de tropen eet men seagrapes van de coccoloba. Gratis te plukken, dus waarom zou je druiven eten?

klaassenp28 | 30-08-21 | 09:23

Goed artikel! De energienota stijgt. Nog even en energie uitgaven per huishouden is hoger dan rente en aflossing. De vermindering energiebelasting is in 2021 overigens € 461,62 excl BTW.

inure | 30-08-21 | 07:58

"Een bak druiven kost 8 dollar" ja, dat krijg je nou eenmaal met geïmporteerde goederen, die zijn duurder. Het enge vind ik dat op basis van dit soort anekdotes beleid kan worden gemaakt... Oh en trouwens!

Schattig hoor, dat filmpje van Prager U, maar dat is vooral borrelpraat die voorbij gaat aan de echte problemen in dát land (de Verenigde Staten). Gelukkig is die discussie in Nederland een stille dood gestorven omdat al die zogenaamde "self-made men" met hun 60-urige werkweken en andere verhalen inzien dat ze toch ook wel profiteren van een ontzettend goed opgezet systeem, en hoogopgeleide, gezonde 'workforce'.

Pontius Vulgaris | 30-08-21 | 07:51

Ik was nog nooit op Bonaire, wel in landen in de omgeving daar. Daar groeien mangobomen, waarvan je vrij kan plukken. Een volwassen mangoboom levert 15 tot 25000 vruchten per jaar. Niet dat het echt gezond is, maar ik heb mensen leren kennen (en wat geld gegeven) die door omstandigheden een week niet konden werken en leefden van alleen mango´s.

Natuurlijk kun je absoluut druiven willen eten, maar misschien toch maar dichter bij huis blijven? Eet regionaal weet je wel.

bergsbeklimmer | 30-08-21 | 07:28 | 1

In de tijd dat mango's rijp zijn, wordt je er op de Caribische eilanden mee dood gegooid. Iedereen wil ze kwijt. Ik heb er gewoond!

klaassenp28 | 30-08-21 | 09:26

Ik denk dat druiven kweken nogal wat werk inhoudt.... en werken ... tja...

Koning BongoBongo | 30-08-21 | 07:09 | 1

Hoeveel kmher druiven zijn first class gevlogen en hebben onderweg vergaderd om tot deze zeernuttige conclusie te komen ?.

Coolcalmcollected | 30-08-21 | 09:19

Die lui hebben in ieder geval geen maandelijkse gasrekening en daar gaan heel wat bakken druiven van 8 euro in. Dus wat een wereldvreemde vergelijking. En Bromet hoeft niet helemaal naar Bonaire te vliegen om te leren dat op eilanden sommige produkten altijd duurder zijn dan op het vasteland. Ook op de Waddeneilanden zijn de prijsverschillen met het vasteland vaak nog aanmerkelijk.

jochum1980 | 30-08-21 | 07:07 | 1

Ik kreeg 16% boven op mijn salaris (Bovenwindse toeslag) omdat het leven op de eilanden duur is. Bonaire ligt vlak bij Venezuela, daar komen elke dag de barca's met verse groenten en fruit. Geen druiven.

klaassenp28 | 30-08-21 | 09:28

Zijn druiven een eerste levensbehoefte op Bonaire ?

Koning BongoBongo | 30-08-21 | 07:04

Bonaire is een expatparadijs voor honderden Nederlandse ambtenaren die in dure villa´s met zwembad wonen en met dikke SUV's rondrijden, voor hun geen woningnood. De woningvergoeding is al net zo hoog als het salaris van een lokale ambtenaar. Die Nederlanders hebben de bek vol over wat er allemaal beter kan, en ondertussen doen ze zelf helemaal niets. Zelfs ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor armoedebestrijding leven hier zelf the rich life, om zonder enig schuldgevoel de prijzen opdrijven. De prijzen zijn onder andere zo hoog omdat een deel van de bevolking (Nederlanders) bereid is die prijzen te betalen. Lekker op kosten van de belastingbetaler een rijkeluisleventje hebben. Dat er dus dan ook nog een continue stroom aan bewindslieden en Kamerleden naar Bonaire komt pas prima in dit corrupte wereldje. Want onder geen beding zijn politici of ambtenaren van plan hier een boekje over open te doen. De Rijksdienst Caribisch Nederland alleen al telt rond de 800 medewerkers....

Lafayette | 30-08-21 | 02:48 | 2

Kijk: dat is nou informatie!

pipo8399 | 30-08-21 | 03:05

Hoeveel Nederlandse ambtenaren is dat per Caribisch burger?

batvoca2 | 30-08-21 | 10:11

De druif valt niet ver van de huilstruik, zoveel is duidelijk. Wat een zure zeikdoos die Bromet.

treintrien | 30-08-21 | 01:52

Druiven importeren op Bonaire? Hebben ze daar opeens geen lokaal fruit meer? Vast wel, en zongerijpt en veel goedkoper. En met een korte reisweg, dus veel beter voor het milieu. Alleen exotische druiven beoordelen is cherry picking, iets waar GroenLinksers graag aan doen als het in hun straatje past. Dit is een beetje zoals vroeger toen er af en toe kleine bakjes halfrotte aardbeien uit Spanje te koop waren in de winter a 5 gulden per bakje, terwijl ze also seizoensfruit uit Nederland toen een gulden kostten voor een mooie bak verse aardbeien. Kortom, gezeik voor de buhne van GroenLinks, niks nieuws dus.

Jessinator | 30-08-21 | 00:43 | 3

Er is nooit echt veel lokaal fruit geweest op Bonaire. Dat kwam vroeger elke ochtend vers uit Venezuela, nu gewoon uit NL. Er wordt wel flink gewerkt aan het opzetten van eigen kassenbouw. Er is hier eerder te veel zon, en water is ontzettend duur.

Lafayette | 30-08-21 | 02:35

Druiven gezond? Dat is tegenwoordig amper meer fruit te noemen, die plastic suikerbollekes. Neem gewoon een sinaasappel, zitten meer vitamines in.

mozaard | 30-08-21 | 00:22 | 1

Of een lekkere hete peperT. Daar zit nog meer Vit c in.
Trouwens die vrucht (ja, pepers zijn vruchten, geen groente) komen oorspronkelijk uit de Caribbean.

Asteroid-B612 | 30-08-21 | 14:08

Ik wil niet stigmatiseren maar uit eigen ervaring kan ik voorspellen waar een Antilliaan zijn geld aan uitgeeft als hij meer te besteden heeft, en dat zijn geen gezonde producten. De kans is groter dat een zekere ondernemer met een productiebedrijf in Zoeterwoude zijn omzet zal zien stijgen.

Tjemig | 30-08-21 | 00:04 | 1

Donkere rum? Wat een luizenleven hebben ze toch.

TRUMP | 30-08-21 | 00:32

Vlieg je van onze belastingcenten naar Bonaire en het enige dat je daar opgestoken hebt is dat ern bakje druiven 8 dollar kost... wtf...?

johnyl | 29-08-21 | 23:55 | 2

Misschien heeft ze een bril nodig?

pipo8399 | 30-08-21 | 03:04

Ze is waarschijnlijk niet het scherpste mes in de lade ,maar wilde toch een deugpuntje scoren .

Koning BongoBongo | 30-08-21 | 07:14

Grappig detail is dat de fruithandel op Bonaire ook verminderd is door de problemen in Venezuela, de linkse heilstaat die door GroenLinks beleid nu totaal naar de klote is. www.trouw.nl/nieuws/de-antillen-komen...

Dus, wat zegt dat over GroenLinks beleid, doen?
Lijkt me niet.
Bovendien wordt er op Bonaire nog steeds groente en fruit geteeld, en ook gegeten. Alleen niet zo veel druiven. Dus wat wil Laura, dat elke supermarkt op elk plekje ter wereld precies hetzelfde aanbod heeft? En alles overal voor ongeveer dezelfde prijs?
Dat is niet reëel, en ook niet nodig. Op Bonaire verkopen ze ongetwijfeld andere producten die hier niet verkrijgbaar of een stuk duurder zijn. Het zij zo.

Zacht fruit is altijd relatief duur omdat het beschimmeld en bederft waar je bij staat. Zeker in een tropische omgeving, koelcel of niet. Want tijdens transport is die koelketen vaak ook niet altijd 100% gesloten.
Dus als druiven invliegen te duur is, importeer dan ander fruit dat beter houdbaar is; appels, bananen, kokosnoten, etc. Drink druivensap, drink wijn.
Geniet van de dingen die je wel hebt.

Overheden kunnen niks, behalve de boel verzieken. Zie Venezuela.
Hoe meer wij voor de Antillianen willen doen, des te slechter draait hun economie.

Dandruff | 29-08-21 | 23:53 | 1

Broodje flamingo daar is hartstikke goedkoop. Hoef je ook niet in te vliegen.

Pleegzuster B | 30-08-21 | 08:56

Tja dit is typisch groenlinks. Die hebben echt totaal geen idee waar ze over praten. Het klinkt allemaal zo mooi en simpel, maar als je verder kijkt wat ze allemaal willen blijkt dat er geen hout van klopt.

elco485 | 29-08-21 | 23:49

Zo'n linkse zelfpijpert die het wel allemaal beter weet. Ik kom ze hier in Afrika ook tegen. Het mango seizoen komt er aan. Vers van de boom en knetter oranje van kleur.

Mr_Pikibelly | 29-08-21 | 23:38 | 1

Limpopo?Mpumalanga ?

Koning BongoBongo | 30-08-21 | 06:53

Druiven op Bonaire zijn duur omdat ze nergens in de regio groeien, omdat het klimaat daar niet geschikt voor is. Die worden dus van ver ingevlogen. De oplossing om gezonder te eten met ook nog een kleinere CO2-footprint is dus groente en fruit dat wel in de regio gedijt. Kwam er vroeger niet een groente- en fruitboot uit Venezuela naar Bonaire?
Laat wel weer zien dat zo'n GroenLinks troela niets van de lokale situatie weet of begrijpt.

Tapu | 29-08-21 | 23:11 | 2

Tja Groenlinks. Als je maar deugt, verder boeit het niet.

elco485 | 29-08-21 | 23:51

Venezuela heeft de vloot van groenteboeren de pas afgesneden, in de hoop dat Nederland de eilanden verkoopt.

pipo8399 | 30-08-21 | 03:03

Ze is net zo'n zuigertje als haar vader en voegt niets toe.

SergeantPierlala | 29-08-21 | 23:06

Als gas nog duurder wordt, gaat de overheid dan wel voor zorgen dat zaken als zonnepanelen en warmtepompen betaalbaarder worden? Hetzij door subsidie, hetzij door onderzoek/innovatie

Vunzigheid | 29-08-21 | 22:55 | 1

Tenzij waterstof? Dat is ook gas. Ze kunnen niet één van de twee duurder maken.

TRUMP | 30-08-21 | 00:34
-weggejorist-
Lukiluuk | 29-08-21 | 22:31

Een Nederlandse gemeente waar de Dollar als valuta geldt.

van Oeffelen | 29-08-21 | 22:13

Wat ook niet eerlijk is, is dat de echte kaviaar in Azerbeidzjan echt stukken goedkoper is dan bij onze visjuwelier. Wellicht dat die muts zich daar ook druk over kan maken. Verder: vanwege werk vloog ik regelmatig naar De West. En weet je wie ik vaak tegenkwam in het vliegtuig? John Leerdam, als vrijwel permanent lid van het interparlementair koninkrijksoverleg. Was ook zo’n kansloze excuusbijdrage aan eigenlijk alles. Wat een zak hooi.

RGV42 | 29-08-21 | 21:48 | 1

Een van de meest nutteloze parlementariërs die we ooit hebben gehad.

JanFTE | 29-08-21 | 22:13

Hoeveel kost het je aanmeten van een dubbele naam eigenlijk? Ik bedoel, onder Nederlands recht dan.

dathoujetoch | 29-08-21 | 21:46 | 1

Onbetaalbaar.

pipo8399 | 30-08-21 | 03:01

Een bak druiven.
Eén kilo, tien kilo?

de honden blaffen... | 29-08-21 | 21:40

Hmmm, waarom worden er wel coke smokkelaars gepakt en nooit druiven smokkelaars ? pssst, tros druiven kopen

Gebakkenvis | 29-08-21 | 21:34 | 1

Daar hebben ze vast illegale druivenplantages op zoegvuldih vol alufolie gehangen zoldertjes

Shoarmamasutra | 29-08-21 | 22:07

Niet gek dat druiven daar duur zijn. Die moeten worden geïmporteerd uit Europa of Zuid-Amerika. Dat gaat per vliegtuig en dat kost nogal wat. Op Bonaire zijn druiven luxe-producten en daar betaal je voor. Beter dat de bevolking zich voedt met lokale producten, maar dat zal niet meevallen op een eiland waar slechts cactussen kunnen floreren.

wijsvinger | 29-08-21 | 21:32 | 1

Op Bonaire groeit hoegenaamt niets. Alles moet worden geimporteerd. Net als op Terschelling, Ibiza, IJsland (heeft niet eens bomen). Eilanden, groot of klein zijn altijd verstoken van goedkope basisproducten.

pipo8399 | 30-08-21 | 03:01

Ook voor u, beste Sassen van Elsloo: Tussen twee zelfstandige naamwoorden staat in het Nederlands nooit een spatie, dus: openbaarvervoerpas, infrastructuuromwenteling, en niet: openbaar vervoer pas, infrastructuur omwenteling. Lange woorden kunnen zo mooi zijn!

Rhenium | 29-08-21 | 21:31 | 3

Auto correct is a bitch.

Sinterbikske | 29-08-21 | 21:49

U bedoelt samengestelde woorden. Een gruwel om te zien hoe veel mensen dat fout schrijven; met een spatie.

Red shirt | 29-08-21 | 21:57

Okay, dan meld ik ook maar even het niet correcte gebruik van het woord 'wat' ipv 'die' in het zinsdeel 'deze maatregel wat u'.

Amsterdamsko | 30-08-21 | 00:07

Als ze een halve liter melk wil kopen daar gaat ze pas echt schrikken van de prijs. Wereldvreemd.

Sinterbikske | 29-08-21 | 21:31

Groenlinkse pitloze druif. Word doodziek van ze. En maar drammen over CO2, stikstof, pefas, milieu, etc. Echter een vliegreisje van een paar 1000 kms, zonder enige toegevoegde waarde, lijkt danweergeen issue. Hoeveel bomen (of druivenstruiken) worden er gepland te compensatie van de footprint?
Stelletje onbetrouwbare wandelende milieudelicten.

Opblaas_boot | 29-08-21 | 21:20 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat is het volgende, de boerenkool was duur en smaakte niet alsof er niet eens vorst over heen geweest is?

Shoarmamasutra | 29-08-21 | 21:16

De grootste grap is dat CO2 helemaal niet slecht is voor de natuur, sterker nog, planten groeien beter met meer CO2. De voedselketen begint onderaan met CO2 en water. Deze worden door planten omgezet in allerlei ingewikkeldere moleculen (suikers, vetten, eiwitten) waaruit al het leven uiteindelijk bestaat.

De term "groene energie" is dus zowel de grootste flauwekulterm als de meest succesvolle propagandaterm van de afgelopen decennia.

DutchLion33 | 29-08-21 | 21:13 | 2

Idd,de Aarde is nog nimmer zo groen geweest,de planten groeien als kool,het is niet voor niets dat de tuinders co2 de kas injagen.

Coolcalmcollected | 29-08-21 | 21:41

@Coolcalmcollected | 29-08-21 | 21:41: Klopt, hoewel het broeikaseffect daardoor ook toeneemt. In Zandbakstan groeit niet zo veel. Echter, als door opwarming de permafrost smelt, kan nieuw groen weer CO2 opnemen. We zullen wel zien waar we op uit komen.

Sneerpoets | 30-08-21 | 07:51

De druiven zijn zuur.

Vitale-Reaguurder | 29-08-21 | 21:11 | 1

Stond al bovenaan het topic. Dacht origineel te zijn. Sorry.

Vitale-Reaguurder | 29-08-21 | 21:18

Dat bonaire heeft de omvang van een kleine gemeente. Waarom moeten daar überhaupt parlementariërs naar toe? Kan zo'n overleg niet via Teams?

Red shirt | 29-08-21 | 21:07 | 8

@theo-is-dood | 29-08-21 | 21:21: Omdat deze voormalige koloniën NIET weg willen uit ons koninkrijk.
Ze hebben al 2 keer TEGEN onafhankelijkheid gestemt.

captain-caveman | 29-08-21 | 22:37
▼ 5 antwoorden verborgen

Druiven kweken op Bonaire? Ideetje om het zelf te doen in plaats van door anderen te laten doen en het dan de halve wereld over te sjouwen... Zo maar de oplossing voor veel gl-problemen aangereikt. Geen dank.

TheseDays00 | 29-08-21 | 21:06

Alle gevoel voor realiteit kwijt daar in Den Haag.

ptrck | 29-08-21 | 21:05

Exotische vruchten zouden gratis getransporteerd kunnen worden door ze mee te geven aan reizigers die toch massaal deze kant op komen dobberen. Als elke reiziger 10 kg vruchten meeneemt dan krijgen we 8000 Kg per week binnen. Alleen de export vanuit Nederland is wel een probleempje.

Nivelleermarionet | 29-08-21 | 21:05 | 1

416 ton per retour meegeven?

Cue_The_Deer | 29-08-21 | 21:30

Net of je gezonder wordt van druiven
Ze roken zich daar helemaal te pletter

laurentius | 29-08-21 | 20:59

Gaat het hier om witte druiven of druiven van kleur?

Opblaas_boot | 29-08-21 | 20:57 | 4

Het gaat hier om tot druif gemaakten

batvoca2 | 30-08-21 | 10:20
▼ 1 antwoord verborgen

Was het niet zo dat die supermarkt eigenlijk vooral voor de rijken is en dat minder vermogenden 's ochtends vroeg bij de haven groente en fruit kopen op een bootmarkt waar vers vanaf bootjes uit Venezuela wordt verkocht. Legaal inkopen vanuit daar vind men politiek niet zo handig maar die parallelhandel verbieden zou de koopkracht te erg schaden.

Shoarmamasutra | 29-08-21 | 20:55 | 3

Ja, maar er intussen wel over mekkeren op social media.

Lukiluuk | 29-08-21 | 21:12

@Shoarmamasutra | 29-08-21 | 21:15: Dit is een teken aan de wand. Venezuela wil dat Nederland de ABC eilanden aan hen verkoopt. Dit tracht ze te bewerkstelligen door ze uit te hongeren, net als de lokale bevolking van Venezuela.

pipo8399 | 30-08-21 | 02:57

Er staan wel miljoenen cactussen op dat eiland. Moet je je voorstellen hoeveel tequila je daarvan kan maken.

Berend_Breedreet | 29-08-21 | 20:50

Paul Rosenmöller is ook van de partij zie ik!
Die kent Bonaire waarschijnlijk nog goed van andere reisjes.
3 dagen.
Ze zullen er toch wel een vakantie omheen plannen!
Reis is al betaald

laurentius | 29-08-21 | 20:49 | 7

@ljcoster | 29-08-21 | 20:55: Telg uit de Dreesmann familie (V&D) en multi/multi miljonair. Vakbond schreeuwlelijk en natuurlijk onwijs links. Villa in Driebergen en op zijn fikken getikt wegens schandalig declareren van gemeenschapsgeld.

P. Breidel | 29-08-21 | 21:09

@laurentius | 29-08-21 | 21:03: druk? welnee, hij laat het werk door "vrijwilligers" doen, kost hem alleen een paar kopjes koffie.

whatsinthename | 29-08-21 | 21:47
▼ 4 antwoorden verborgen

Op een tropisch eiland wonen met witte stranden en dan liggen jammeren over de prijs van een bakje druiven. Het is maar waar als politica je prioriteiten liggen. Voor die snoepreisjes van mevrouw Bromet (footprint vier koters) kun je heel wat bakjes druiven voor die arme Bonairianen kopen. Blijf dan thuis, muts.

goedverstaander | 29-08-21 | 20:46

Waarom zou je druiven willen eten als je mango of cocosnoten kunt eten. Daar betaal je weer veel voor in nederland omdat ze hier niet groeien. Gek he

Masteryu | 29-08-21 | 20:46 | 1

Wat U zegt. Het is een misleidende, welhaast links demagogische twat. Alsof de druif aldaar het enige product is voor een gezond leven. Er zijn daar vast inheemse groenten, fruit en vis te krijgen, die betaalbaarder zijn.

Alsdan | 29-08-21 | 21:09

De bewoners van Bonaire hoeven niet op vakantie, voor dat geld kan je aardig wat druiven kopen.

dhrat | 29-08-21 | 20:42

Ondertussen bij GL coalitievrindje

Het partijbestuur van de PvdA zoekt uit of er op grotere schaal is gesjoemeld met het stemmen tijdens de ledenraad van zaterdag nu er aanwijzingen zijn dat het stemsysteem een beveiligingslek heeft. In zeker één geval is het iemand gelukt die geen lid was om evengoed deel te nemen aan de stemmingen.

Gebakkenvis | 29-08-21 | 20:42 | 1

De PvdA kan werkelijk niets dan alles waar ze mee te maken hebben, verkloten.

smdyasc | 29-08-21 | 20:45

Druiven horen in wijn, plop.

Schemerlamp | 29-08-21 | 20:42

Het enige dat druiven op Bonaire duur kan maken is transport en distributie. Productie teelt en oogst kan het niet zijn, groothandelsprijzen in producerende landen liggen rond 50 ct /kg. En de verbinding met dure energie is nogal arbitrair, want waarom niet minder alcohol drinken of minder roomijs eten minder rundvlees eten of geen Netflix abonnement? Zeker op een eiland als Bonaire waar je het hele jaar niet hoeft te stoken. Beter fruit eten dat wel gedijt op Bonaire dan geïmporteerde producten als druiven, of gewoon een moestuin.

AlexanderVissers | 29-08-21 | 20:40 | 2

Volgens mij zit er maar 1 grote supermarkt die een behoorlijke monopolie heeft.

klaas24 | 29-08-21 | 20:50

Die druiven gaan gewoon 10 keer over de kop omdat het kan en het toch betaald wordt door toeristen die druiven willen eten.

laurentius | 29-08-21 | 20:51

Heel gek, maar ik denk niet dat als de energie goedkoper wordt op Bonaire, de mensen vaker een bakje druiven eten van 8 euro op Bonaire.

wapster | 29-08-21 | 20:40

Je gaat toch geen druiven eten in de tropen als je voor een habbecrats kunt genieten van Papaya Mango en Passievrucht #eatlocalthinkglobal

Smoelensmid | 29-08-21 | 20:36

een toren is 5 MWh dan moet je dus een halve provincie volbouwen met deze blokkentorens om in Nederland de nacht door te komen.

AlexanderVissers | 29-08-21 | 20:45

@Zwizalletju | 29-08-21 | 20:40: Kinetische opslag bestaat al heel lang en is bewezen. Nooit een horloge gehad dat je (bij gebrek aan batterij) zelf moest opwinden ?

Befkracht69 | 29-08-21 | 21:25
▼ 1 antwoord verborgen

Ik betaal over mijn vakantiefeld 58,75 procent belasting. En als ik dan iets koop met het geld dat ik overhou dan betaal ik daar ook weer belasting over. Ben ik erg egoistisch als ik zeg dat ik dat wel genoeg vind??
Ga het maar lekker eens bij de bedrijven en grootverdieners halen die allerlei mogelijkheden hebben om belasting te ontduiken. Mijn gevoel van solidariteit en rechtvaardigheid heeft de overheid al lang geleden om zeep geholpen....

JP1973 | 29-08-21 | 20:32 | 10

“Die bedrijven” betalen jouw vakantiegeld, dus niet zo zeuren.

MargauxGrandCru | 29-08-21 | 21:14

@Zwizalletju | 29-08-21 | 21:12:
Blijkbaar leest u de reacties niet en slaat u volledig los als u iets onbekend is door uw eigen onkunde. Uw bijdrage(n) dragen werkelijk niets toe aan deze mooie website.

Nascardude | 29-08-21 | 22:20

@MargauxGrandCru | 29-08-21 | 21:14:
Dat de overheid meer dan 50% afroomt is geen probleem voor u?
De ontstellende naïviteit van de gemiddelde Nederlander is werkelijk onvoorstelbaar.

Nascardude | 29-08-21 | 22:21
▼ 7 antwoorden verborgen

Nog even en we kunnen hier ook geen bakje druiven meer kopen, niet omdat die zo duur zijn geworden maar omdat de belastingen op energie de pan uitrijzen. Gas naar € 1/m3, strenge winter erbij (ja door de klimaatverandering natuurlijk) en alle huishoudens mogen even paarhonderd euris extra lappen.
En wat gaat Laura daar aan doen? Niks natuurlijk.

klaas24 | 29-08-21 | 20:30

Tsja als je overal belasting voor moet betalen en alles zowar aan 21% zit en daarnaast op je inkomen ook een klap dan heb je op papier misschien meer geld maar wat je kan uitgeven is minder. Ik ben blij dat ik tegenwoordig in Bulgarije woon en werk. Ik verdien op papier minder, maar mijn koopkracht is met op zijn minst 150% gestegen. Ter vergelijking een pakje camel is 5 leva en 40 statinki(cent) wat in euros de helft is dus 2.70 en dan zie ik het pakkie camel van mijn moeder al tegen de 8 euro aan zitten. Een fles coca cola van 2 liter is nog geen 2 leva, omgerekend een euro.

Kami sama | 29-08-21 | 20:29 | 7

@theo-is-dood | 29-08-21 | 20:34: Goed punt.
Steak eet ik niet zo heel vaak. Maar ik betaal voor 750 gram kipfilet 7 lev, zo een 3.50 euro. Ik heb een hele boodschappen tas vol voor zo een 70 tot 100 leva. Waaronder de schoonmaak benodigdheden zoals toiletpapier, keukenrol, afwas en etc. Daarnaast betaal je voor groentes geen drol. Kattenvoer en kattenbak grind is ook zowat dezelfde cijfers in leva als euros 5 ongeveer wat dan weer 2.50 euro is hier. Het ov hier is 1.60 leva (80ct voor een enkeltje) en 4 leva voor een dagkaartje (2 eu, overal geldig)!

Kami sama | 29-08-21 | 20:43

Stotinki, maar ik woon hier dan ook al iets langer.
En je hebt gelijk, het leven is hier spotgoedkoop, prachtige natuur, warme zomers en 's winters op de lange latten. Ook zijn er vanzelfspekend nadelen. Enorm bureaucratisch, een auto op naam zetten kan je het beste een dag voor uittrekken, evenals het aanvragen van een Bulgaars rijbewijs of verblijfsvergunning. Verder zijn de doorgaande wegen redelijk tot slecht. De autosnelwegen daarentegen zijn super. De cruise op 150 en gaan! Owja, de Bulgaarse bevolking, vooral buiten de grote steden, is enorm vriendelijk en behulpzaam.

Nascardude | 29-08-21 | 20:54
▼ 4 antwoorden verborgen

Omdat politici enkel door partij- en externe lobbyisten en bevriende media worden aangestuurd, geeft de onafhankelijke doorrekening van de gevolgen van beleid en handelen niet alleen een noodzakelijk, maar ook, met deze generatie politici, een compleet ontluisterend beeld van zinsloosheid, tegenstrijdigheden en domweg crimineel en illegaal gedrag.

smdyasc | 29-08-21 | 20:28

Stopte bij 'Reset'.

Dr. Blechtrummel | 29-08-21 | 20:27 | 1

Niet alles is van dat great Reset megacomplotgewauwel.

Shoarmamasutra | 29-08-21 | 21:18

Net de afrekening van water gekregen verbruik 160 euro overige kosten (vastrecht precario transport btw belasting) 220 euro op een eerste levensbehoefte...

peter508 | 29-08-21 | 20:27 | 1

Wij gaan nog veel en veel meer mensen in de bijstand duwen de komende jaren. Het geld dat deze mensen nodig zouden hebben gaat via de EU naar 'armere' landen om de economieen daar te boosten. Ander volk eerst !

Koning BongoBongo | 30-08-21 | 06:59

Snap het ook wel die 8 euro. Op Bonaire heb je nu eenmaal niet een klimaat waarbij druiven makkelijk groeien

Humsico | 29-08-21 | 20:27 | 3

Ik denk dat in een kas daar goeie druiven gemaakt kunnen worden.

sjef-van-iekel | 29-08-21 | 20:31

Je moet ze ook nog plukken, dat ga je niet doen als roofstaat Nederland graag bijlapt. Ontwikkelingsgeld maakt mensen lui, dat is algemeen bekend.

gestoptmetroken | 29-08-21 | 20:36

Een beetje GroenLinkser doet bovenstaande simpelweg af als populisme, roept nog iets over dat het klimaat niet wacht en gaat over tot de waan van de dag.

Mr_Miscellaneous | 29-08-21 | 20:22

En dan te bedenken dat datt kleine kuteiland Bonaire nog geen 22.000 inwoners telt.
Het mag wat kosten maar dan heb je ook net niks.

leo de pejo | 29-08-21 | 20:22 | 1

En dat ze geen gas/olie/kolen nodig hebben om hun huis warm te stoken.

klaas24 | 29-08-21 | 20:26

“ Van Waterland naar het Binnenhof

Laura Bromet is 8 jaar gemeenteraadslid en 4 jaar wethouder geweest in de gemeente Waterland, daarna zette ze de stap naar de Tweede Kamer. Haar eerste baantje was bij de slager. Ze zag van dichtbij hoe elke week een koe werd geslacht en verwerkt tot beleg, gehakt of biefstuk. Zowel die eerste werkervaring als haar wethouderschap helpen haar bij het werk als Kamerlid waar ze onder andere landbouw en natuur in haar portefeuille heeft. Laura vindt het eervol om Kamerlid te zijn en voelt zich thuis in Den Haag. Ze is er trots op dat ze haar idealen stap voor stap dichterbij kan brengen. Dat gaat niet altijd zo snel als je zou willen, maar met overtuigingskracht en het sluiten van coalities kan je veel kan bereiken.”

Lukiluuk | 29-08-21 | 20:22 | 3

Heeft ze net zo'n zeikstem als haar vader Frans?

gestoptmetroken | 29-08-21 | 20:32

Mooi verhaal.
Iemand die wat doet ipv zeiken op her internet.

Chupa-mos | 29-08-21 | 20:38

Had ze niet beter bij de slager kunnen blijven werken?

laurentius | 29-08-21 | 20:43

Is een bolletje crack nou duurder of goedkoper dan een bak druiven op Aruba? Vraag het voor een vriend he.

Lorejas | 29-08-21 | 20:22 | 3

Oh Bonaire. Nou ja, zelfde vraag dan maar he. Grap was sowieso niet zo heel sterk.

Lorejas | 29-08-21 | 20:26

Krijg je een gram rauwe coke voor.

vander F | 29-08-21 | 20:30

Druiven niet aan honden geven, dus ook geen krenten of rozijnen.

gato | 29-08-21 | 20:22 | 2

Nee, chocolade ook niet. En sponsen, sponsen is ook geen goed voedsel.

Lorejas | 29-08-21 | 20:23

@Lorejas | 29-08-21 | 20:23: Ook kappen met het wild aanvallen op de Veluwe! Kuthonden. Oh... kutbaasjes.

antagonist | 29-08-21 | 21:10

Ik koop in de winter ook geen zomerfruit, als de druiven duur zijn zal er vast een gezond lokaal alternatief aan fruit zijn.

Zoelense Hobbyboer | 29-08-21 | 20:21

Iets voor de WOB....... De opslag duurzame energie (belasting ter bevordering van co2 reductie) is zo bizar gestegen in 2020 en 2021 dat alle bedrijven, soms tonnen, meer zijn gaan betalen. Reden o.a. voor de tuinders om weer op gas te gaan stoken, (sick) Bijna de hele opbrengst hiervan (>500mil, 2020) is gewoon de algemene middelen ingegaan. Niks klimaat, gewoon keihard euro's afromen door die oplichters. Check it out.

Mob | 29-08-21 | 20:20 | 1

Tuinders stoken gas en gebruiken de CO2 om planten te "bemesten". Zonder deze CO2 groeit er niks, zouden de ramen open moeten en krijgen de plantjes de CO2 van jouw bromfiets. Echter in Nederland is het daarvoor vaak te koud. Veel tuinders kopen pure CO2 (afval) van de Shell (totdat ze de EU verlaten).
Het hele idee van duurzaam is op zich prima maar voor tuinders is CO2 gewoon een must.

Sneerpoets | 30-08-21 | 08:17

Tja hoveel bouwvakkers wonen er op dat eiland. Toevallig te veel projecten tegelijk en ze zitten vol. Wij hebben ook een tekort ondanks enorme groepen Polen.

Shoarmamasutra | 29-08-21 | 21:04

Weer zo’n takkewijf die op kosten van de gemeenschap haar zakken vult terwijl ze zich verwondert over de prijzen. Totaal geen enkel realiteitsbesef.

Lukiluuk | 29-08-21 | 20:18 | 2

Dom gestudeerd.

MoonBeebe | 29-08-21 | 20:23

Even over belastingen, een stelling:
Waarom moeten we nog zoveel belasting betalen als de regering toch geld als water bijdrukt?!?

tis_wat | 29-08-21 | 20:17

Wat kost een liter benzine op Bonaire?

_washier | 29-08-21 | 20:17 | 2

90 eurocent

goedverstaander | 29-08-21 | 20:20

Weet zij veel, haar chauffeur tankt altijd. Maar toen ze wat druifjes van hem wilde bietsen zei hij: "Koop lekker zelf maar een trosje, klaploper !"

Sneerpoets | 30-08-21 | 08:23

Het valt wel op dat van GL als kleinste partij twee mensen meegaan en van de PVV maar een. Of zouden die van de PVV niet meer mensen sturen wegens milieu vervuiling?

jan huppeldepup | 29-08-21 | 20:16

Een pan mosselen op Terschelling kost ook 50 euro.
Niet dat ik die dingen lust, maar dat geldt ook voor druiven.

tis_wat | 29-08-21 | 20:16 | 1

18,50 vorige week met frites en indepsausjes.
Fantast!

Chupa-mos | 29-08-21 | 20:23
-weggejorist-
dhrat | 29-08-21 | 20:15

De rijken worden niet verder afgeroomd ,want die zijn te slim voor de belasingdienst.
De achterstands wijken krijgen het uit de grote pot betaald .
Het zijn de middeninkomens die wederom op hun knieën gezet worden .
En dit keer zo ver dat er armoede gaat heersen .
Misschien houd het deugen dan op .

Kale von Doom5748 | 29-08-21 | 20:15 | 5

Als je in een sociale huurwoning woont, dan zal die hele omwenteling van gas naar electrisch verwarmen en koken je aan je reet roesten
Die warmtepomp hoef jij niet te betalen. Dat doet de woningbouwvereniging. En voor het overige krijg je huurtoeslag en zonodig bijzondere bijstand.
Maar vanaf modaal met een eigen huisje wordt je links- of rechtsom financieel uitgekleed door en voor de energietransitie.

theo-is-dood | 29-08-21 | 20:25

@Kukooo1 | 29-08-21 | 21:52:
En hoe komt die huurder aan zijn geld?
Toelichting: ga er maar van uit dat 2 op de 3 (van die sociale huurders) niet in een bedrijf werken (als ze al werken) maar door de gemeente betaald worden voor baantjes als BOA of plantsoenendienst / schoonmaker enzovoort.

zetje01 | 29-08-21 | 23:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat moet dat heerlijk zij, niet gehinderd door de realiteit op een roze wolk groene idealen en wereldvrede nastreven. Heb 50 zonnepanelen, rij elektrisch en investeer milieu vriendelijk. Dit gedaan hebbende zou ik graag verschoond blijven van Groen Links geleuter en woke geouwehoer, ga anderen lastig vallen.

Astroturfer | 29-08-21 | 20:14

Druiven importeren op een eiland als Bonaire klinkt ook volslagen idioot. Snap wel dat het dan €8 kost.

Quantum Suicide | 29-08-21 | 20:14 | 1

Importeer ze dan ingemaakt in een fles, is goedkoper.

Astroturfer | 29-08-21 | 20:15

Alle verse groenten en fruit op de ABC-eilanden komt per kano uit Venezuela.
Van welke planeet komt juffrouw Bromet?

theo-is-dood | 29-08-21 | 20:11 | 7

@theo-is-dood | 29-08-21 | 20:30: 50km. Maar door de kustwacht controles lukt dat niet en er is een verbod van overheidswege op verkeer tussen Venezuela en de eilanden.

Gele Beer | 29-08-21 | 20:39

Groenlinksvolk zoals Bromet leeft in het utopie van hun eigen wensdenken, das opzich geen probleem zolang deze mensen zich niet met politiek gaan bezig houden, dan wordt het pas creepy zoals nu.

TijdelijkOptimist | 29-08-21 | 20:43

@Gele Beer | 29-08-21 | 20:39: ik heb het opgezocht. Zelfs de laatste economische bedrijvigheid die harde valuta opleverde voor Venezuela wordt door volksmenner Maduro verboden.

theo-is-dood | 29-08-21 | 21:46
▼ 4 antwoorden verborgen

De goedkoopste oplossing is het afschaffen van de overheid. Daarna kijken we wel.

Frau Merkel | 29-08-21 | 20:11 | 1

Dan heb je niks meer om over te zeiken joh

Chupa-mos | 29-08-21 | 20:22

Neem een moestuin en eet inheemse groeten en fruit.

AlexanderVissers | 29-08-21 | 20:07 | 1

Ik krijg geregeld de groeten van mensen, maar ik heb er nooit van kunnen eten.

Kopieerapparaat | 29-08-21 | 20:23

Dus in dat klimaat met bijna altijd zon kan je geen druiven oogsten? Bijzonder.

Denkhetnjet | 29-08-21 | 20:06 | 10

@theo-is-dood | 29-08-21 | 20:32: Vertel mij wat; ik kom uit het Westland! Plukkie Aoall? Maar daar gaat het wat efficiënter en nogmaals op de eilanden hier is het klimaat er niet geschikt voor. Ik woon hier en kan het wel weten omdat ik als ex-Westlander zoveel mogelijk zelf teel. Op Curacao is een druivenkwekerijtje die het matig doet. Zelf heb ik voornamelijk Papaya en vijgen die het goed doen. Maar het kost me veel geld aan water.

Gele Beer | 29-08-21 | 20:42

@Gele Beer | 29-08-21 | 20:42: Het is toch door de zoute wind? En alles dat daar mee gepaard gaat?

antagonist | 29-08-21 | 21:05

@antagonist | 29-08-21 | 21:05: Ook dat speelt een grote rol waardoor de planten verbranden. Maar verder van de kust is dat minder het geval.

Gele Beer | 29-08-21 | 22:22
▼ 7 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland