Ook al te wit gebakken: Hiske Versprille
Aan dialoogtafel!
Ook al "te wit": culinaire redacties. En niet zomaar wit, nee: "extreem wit". Bovendien heeft de Nederlandse eetcultuur "een westerse standaard" en dat is natuurlijk racisme. Wie nog niet genoeg gegeten en gedronken heeft van zulke retoriek kan hier bij de nationale journalistenvakbond de zure dis tot zich nemen. Wij willen meteen naar het digestief doorscrollen, want je kan dat "te wit"-riedeltje werkelijk op álle sectoren van de samenleving toepassen met een standaard receptuur over huidskleur en vertegenwoordiging, gesaust in een suggestie van autochtoon racisme, zonder ooit een oplossing te hoeven serveren die voorbij de constatering gaat dat het allemaal niet deugt in de boardrooms, in de olympische équipe of aan de culi-desk van de courant. Maar zeg niet dat 'ze' er niet zijn, de gastarbeiderjourno's die uw gastronomie willen recenseren, want dat is "een excuus om vooral geen concrete stappen te hoeven zetten naar een journalistieke arbeidsmarkt die een betere afspiegeling van onze diverse samenleving is".
Ja kom nou. Alsof culinaire journalistiek überhaupt een ding is het land van hutspot, Knorr Wereldgerechten en de afhaalchinees. Nou Ana Karadarevic, bestuurslid van de NvJ, vertel ons eerst maar eens waar ze dan wél zijn, wie er precies staan te springen en te dringen om de Egyptische snackbar op de hoek, de Surinaamse tosti's van de sportschool of de horkerige hoofdstedelijke horeca te toetsen langs de sterrenmeetlat van de culi-schrijfwijzer, en waarom ze nu geen werk kunnen vinden omdat Hiske Versprille de enige beschikbare positie in culischrijversland al bezet? Want wij denken dat je de ingrediënten voor dat argument helemaal niet hebt. Je wil gewoon een van de allerlaatste niches vullen met een kapotgekookte retoriek die inmiddels zijn eigen spruitjeslucht heeft ontwikkeld. Mens, ga toch koken.
Reaguursels
InloggenHet artikel van Ana Karadarevic gaat niet over eten maar over ruimte. Dit zinnetje: 'Ervaringen zoals die van Matroos maken duidelijk dat redacties in de huidige samenstelling potentieel een onprettige of zelfs onveilige plek zijn voor leden van culturele minderheden.' Redacties zijn altijd voor iedereen een onveilige plek, ik geloof niet dat ze veiliger worden in een andere samenstelling. Mensen vechten om dit soort baantjes en die willen ze behouden, dat is het hele eieren eten.
Op de Sky News webpage : "Food bloggers call for word 'curry' to be cancelled over claims it is rooted in British colonialism." 'curry' should not be used as an umbrella term, because it is largely incorrect and "rooted in white, Christian supremacy". Aldus een zekere professor Furest. Yeah whatever, guy.
Aangezien India eigenlijk 1 grote openlucht daklozenopvang is, bevolkt door arme sloeberts die godjes met olifantenhoofden en een onrealistisch aantal armen aanbidden, en baden en kakken in een rivier vol dobberlijkies, (onhygienische praktijken waar je inderdaad letterlijk ongezien de tyfus van kan krijgen) lijkt me dat de professor zich beter over andere dingen druk kan maken. Trouwens curry is "KEI" lekker. MAar dan niet uit een pakje van Knorr. De Indiase produkten van PATAK zijn vrij goed te knagen.
Trouw0ns... Hete pepers komen orspronkelijk uit de Caribbean en Mexico, Azijn is bedacht door de Romeinen, die alles wat ze leuk vonden aan de Grieken zo'n beetje beetje hebben overgenomen, dus wat zit die Prof. Furest nou moeilijk te doen.
Curry komt oorspronkelijk uit Zuid-India. Het is een Tamil woord. Nou zijn woke sosjoologie professoren vaak ongeletterd dus je kunt ze hun grondeloze onwetendheid ook niet echt kwalijk nemen. Linkse logen weten meestal niks, kennen geen talen, snappen filosofieën niet, hebben nooit echte literatuur gelezen, snappen niets van exacte wetenschappen, en zijn bovendien vaak verstoken van rationeel denken.
PS Patak is niet de beste. Je kunt kruiden kopen van TRS. Ook soms in Chinese supermarkten te krijgen.
@Jezus_Boeddha | 11-08-21 | 13:01: True dat. Gelukkig woon ik vlakbij een uitstekende toko die de meeste kruiden (kardemom, kaffir lime leaves, galangal root, curry leaves e.d.) vers, of bevroren heeft. De pepers kweek ik zelf. (en dan liefst de atomaire varianten als Trinidad Scorpion en Carolina Reaper). Maar Patak is duizend maal beter dan Knorr.
Ze spreekt zichzelf tegen; intro stuk gaat over hoe divers en veelzijdig het in Nederland te verkrijgen eten is, en hoe iedereen het wel ooit gegeten moet hebben etc.
Daarna dat ‘witte’ redacties niet westerse gerechten als ‘minder’ beschouwen.
Al meer dan 100 jaar bewijzen Nederlanders dat dat niet zo is (1920 werd eerste chinees/indisch restaurant geopend).
Ze wil gewoon aandacht en dacht echt iets gevonden te hebben..
"een excuus om vooral geen concrete stappen te hoeven zetten naar een journalistieke arbeidsmarkt die een betere afspiegeling van onze diverse samenleving is".
Wie dat heeft geschreven is een racist. En verdient ontslag.
Mensen zijn niet eens geïnteresseerd in de journalist, wel in artikelen van de journalist. Het gaat het volk dus om de kwaliteit van de artikelen, en niet om de afkomst van de journalist.
Wordt moelijk. Want je mag natuurlijk ook geen gerechten maken die niet uit jouw culture zijn. Cultural appropriation!
Dus ook altijd in de keuken checken of er echt Chinezen, Indos,.... zitten. Maar - mag weer niet van de UWV chinese kok's importeren.
Vragen, vragen, vragen...
Zo zijn er wel meer bastions van monocultuur die gesloopt zouden moeten worden. In de drugsgerelateerde misdaad bijvoorbeeld of bij schiet- of steekincidenten op straat zijn vrijwel nooit blanken betrokken en dat moet anno nu echt een keer anders want het is weinig inclusief.
Wat te denken van de plofkraken in dit land en in Duitsland.
@meneer Q | 11-08-21 | 09:55: helemaal geen blanken!
Hiske Versprille die na een bezoek aan de lokale cafetaria eens schreef: "Auke Ritsema heeft een monumentale snor en achterovergekamd haar en loopt, na het laten zakken van de patat en het pompen van de mayonaise, van frituur naar kassa met het hoofd van een actieheld die nonchalant wegwandelt bij een explosie.” Daarom hou ik van Hiske.
In het plaatje zie ik kip tandoori. Ook heel erg wit europees eten. Net als burritos. Als echte witte Hollandse eet ik vaak nasi en loempia's. Hartstikke wit en racsisties.
Het niveau van de "Mexicaanse" restaurants in NL is uiterst bedroevend... Een pannekoek gevuld met bruine bonen, olijven en feta kaas is nou niet bepaald wat ik gewend ben kwa originele Mexicaanse cuisine. Probeer eens een echte taco truck (MAG NIET in Nederland !) of King Taco in East LA eens om 3 uur 's nachts... Echt een belevenis zowel op culinair als kwa "I'm the only white person here" opzicht.
Als we nu gewoon allemaal een modderbad nemen en ons daarna nooit meer wassen zijn we van al het gezeik af.
Ik gun vooral anderen een modderbad.
Weet je wat helpt? Gewoon leven zoals jij dat wil. Eten wat je lekker vind, omgaan met mensen waar je het goed mee kunt vinden en vooral geen NOS journaal e.d. kijken. Lees alleen artikelen die jou interesseren en leef vooral zonder de onzinnige regeltjes ,die verzonnen worden door mafketels die daar of financiële gewin of aandacht en roem mee willen vergaren.
Zonde van je tijd. Zie het als een groot theater en lach er om.
Vooral lezen wat jou interesseert is niet altijd aan te bevelen, voor je het weer kom je in het complotten fuikje en lees je niks anders meer behalve Mark Rutte die dol is op kinderbloed.
Tjee, wat blijft die Toon toch goed zeg. Zijn we ook al kwijt geraakt. Tegenwoordig alleen nog maar cabaretiers die staan te schreeuwen op het toneel en het publiek op de voorste rij beledigen.
die achterlijke woke-idiotie van de zwakken van geest onder ons moet nu maar eens afgelopen zijn. Stelletje leeghoofden.
Die hebben vast wat te veel zure bommen gegeten, dan krijg je last van oprispingen.
Het succes van de Nederlandse keuken, kun je afmeten aan het aantal restaurants met Nederlandse keuken buiten Nederland. Ben er nog nooit een tegengekomen buiten friet van Piet aan de Costa’s. Daarnaast geldt uiteraard wel dat die inclusieve bobo’s gewoon moeten opbokken. Ik heb gezegd.
Aardappelen komen ook niet van oorsprong uit Europa maar uit midden-Amerika.
In Michigan heb je "Dutch Food" restaurants maar heeft geen zak met NL te maken. De meeste Amerikaanse supermarktketens hebben wel Gouda (uitgesproken als "Goo-dah") of wat er voor door moet gaan. In Duitsland zijn de "Hollaendische matjes" gewild (ik vond ze niet te kanen, het lijkt wel alsof je op een taaie zoute geurvreter loopt te kauwen. Vermoedelijk houden de NL-visboeren de betere kwaliteit haring zelf en exporteren de slechte naar DLD). Stroopwafels beginnen elders populair te worden, evenals het oer-Hollandse spekulaas, inmiddels in de VS bekend als "speculoos") enz.
Waarom wil vandaag de dag elke minderheid dat de meerderheid de gewoontes van de minderheid overneemt? Is dat cultuurverrijking of cultuurarmoede? Waarom kan de minderheid zich niet aanpassen aan de meerderheid? Wat is democratie, dat de meerderheid doet wat de minderheid wil? We kunnen toch ook een beetje rekening met elkaar houden. Waarom moet de achterlijkheid het winnen van de normaliteit? Waarom spoelen wij de wetenschappelijke feiten door de gootsteen om de achterlijkheid te plezieren? Hoe kan het dat het D66, GroenLinks en CU gedachtengoed overheerst terwijl het een minderheid is? Schiet mij maar lek ik snap het woke gezever niet.
Opportunistisch slachtofferdenken, gevoed door een eeuwigdurend minderwaardigheidscomplex. Vanwege het hoge relgehalte geven de media graag een podium aan dat gedrag. Controverse verkoopt namelijk.
Ik vind de typisch Nederlandse veel te gaar gekookte vlees en groenten keuken over het algemeen niet te pruimen, laten ze zich daar eerst maar eens druk over maken. Erst kommt das Fressen dann kommt die Moral (Brecht)
In de Indiase keuken vind je maar weinig blanken, hetzelfde geldt voor Chinese, Indonesische, Japanse en ja, zelfs mijn Kebab boer is een Turk.
Ik heb ook liever rijst met dal en roergebakken groenten dan kapotgekookte Hollandse spruitjes. Spruitjes roerbakken met sambal is wel heel goed te eten.
Opnieuw een deugtruus, sorry dame, daar hebben we er genoeg van, het discrimineren van autochtonen en hun eetgewoonten is de volgende stap naar algehele overlevering van Nederland.
Typisch Franse keuken www.immaterieelerfgoed.nl/en/indische...
Ze moet deze kruiden van Jonnie eens proberen www.euroma.nl/original-spices/
Ik ben best wel een lastige lul geweest op GS.
Ik begon in 2017 als Kruisruiker en na de permaban Hoeriharry.
En vaak ben ik veel te veel los gegaan.
Doe ik nu niet meer want het heeft geen zin.
Nu ga ik slapen.
Meer zwarte Nobelprijswinnaars. Alle kunstprijzen voortaan naar zwarte kunstenaars.
en uiteraard alleen nog maar zwarte zangkunstenaars naar het Songfestival of is dat inmiddels al het geval .... Goed zo!
Valt mee hoor in elke reclame is tegenwoordig minimaal 1 neger te zien. Op Netflix zijn vaak in de series meer negers te bewonderen.
Ik vond vroeger dat er te weinig Westerse artiesten in de Zwarte Lijst van Silvana Simons stonden., maar daarover is toch ook nooit ophef ontstaan??
Als je Biologische, Lokale Produkten in het Seizoen wil eten, dan krijg je wel een Hollandse 'Witte' keuken met veel aardappelen, kool en een beetje vlees.. Vergeet tomaten, avocado's en chia. Maar dat is dan weer te 'wit'. Peper is dan weer te 'kolonialistisch'. Weten die mensen wat de consequenties zijn van hun uitspraken.
Overigens ben’k groot liefhebber van de Indiase keuken. Ooit in Calcutta (Thans Kolkata genaamd) vegetarisch gegeten, soort culi-hemel-op-aarde. Je heb echt geen vlees nodig als het op dat niveau is.
Terug naar Nederland
Vroeger zat Balraj in een zijstraatje van de Haarlemmerstaat/dijk, binnen de kortse keren stamp- en stampvol. 1977. Collega zei nog: Vooroorlogse prijzen. Zelf zo goed koken was duurder.
Als klein jongetje van een jaar of twaalf was ik gek op Nederlandse ravioli uit blik. Toe keek men al ver de grens. Van Hero, meen ik.
in de Culinaire Encyclopedie (1957) is al Rödgröd opgenomen en ik zag iemand iets over risotto schrijven, nou, dat stond er toen ook al in.
In de Kalverstraat te Amsterdam was er ergens op een bovenetage een special smörgsåsbord-resto. Tig-tig-tig jaren geleden
Lekker en goed koken is al lang totaal-internationaal.
Dus mens zeur niet zo, Evocatus
Ja! Dat smörgsåsbord-resto boven weet ik nog. Was fantastisch! Ken je Saravana Bhavan?
Vraagt iemand, afkomstig uit die verscheidenheid aan culturen, zich weleens af hoe het voor de oorspronkelijke Nederlanders voelt om in zo'n korte tijd geconfronteerd te worden met zoveel verscheidenheid aan culturen?
“ Tegelijkertijd constateert De Zeeuw dat er een westerse standaard in culinair Nederland heerst, waar de Franse keuken de norm is en al het andere (met name wat niet-westers is) als minder wordt gezien.”
Wat un lulkoek (kutcracker, vagijnongein, iets genderistisch moet ik nog bedenken) als er iets internationaal is dan is het wel de lekkerbekkerij.
Heeft mevrouw ooit de Guide Michelin of de Gault-Millau tot zich genomen gedurende vele jaren.
Ooit Heston Blumenthal van de Fat Duck een speciale Pekingeendvariatie zien maken.
Ferran Adrià en El Bulli, Spaans. (51 koks voor 51 gasten, eetbaar schuim)
“ Det nye nordiske køkken” bij Noma door René Redzepi (aan “enigszins vochtig hooi” waag ik mij niet)
Zeurkousin die essayiste. Evocatus
"de Nederlandse eetcultuur "een westerse standaard"
Misschien omdat Nederland een westers land is?
Maar dat is waarschijnlijk te logisch voor de woke waanzinnigen.
Het is dan ook een schande dat de VPRO het nog steeds met Van Boven doet en dan dat gefixeerde op in Nederland gekweekt vreten. Zo’n Limburgse vlaai als diversiteits-smikkel is echt te weinig.
Schande!
Nee dan KRO-NCRV die hebben het slimmer aangepakt bij het programma BinnensteBuiten
Surinaamse dame die huiselijk chefkokt.
Een chefkok met polsbandjes (ik gruw daarvan; in een professionele keuken, gatver.) die waanzinnig enthousiast is. (Dát mag ik dan weer wel graag zien/horen)
Een ander chefkok gespecialiseerd in muniscule gerechtjes in de orde van thuis-boterham-met-kaas.
Een importling uit Frankrijk voor het fröbeleten eveneens ondermaats qua grootte. Samba … Nee … Bloemetje erbij. Hou een sop daarmee!
Martin Stuger, de meest sympathieke getinte tuinaanlegger van Nederland, die man verdient veel lof! (Lof met bitter chocolade, ach, leefde John Halvemaan nog maar)
Sommelier-van-kleur, een dranken-kenner, heeft er kijk op.
De couscous-mevrouw, alleen die moet niet zeuren over haar geloof, alleen lekker koken, want dat kan ze wel, denk ik.
Kijk mensuh, das nu een redelijke mix.
Maar …
Man: 5x
Vrouw: 2x
Ander gender: o x
Uh - oh!
Kan nog beter, maar OK, eerste begin.
Suggesties? Evocatus
De betreffende persoon moet verstand van zaken hebben. Vorm, kleur en geaardheid is daarbij niet terzake doende.
@naglfar | 11-08-21 | 00:00:
Beste nagifar,
Aj, u neemt mijn schrijfsel totaal serieus?
Zal beter mijn best doen volgende keer. Evocatus
Wat een gelijkhebberig, moralistisch verbeten bekkie heeft die Truus van Gog, zeg.
Ik begin er zo langzamerhand van overtuigd te raken dat al die woke-waanzin, alsmede het klimaat- en muljeu-gedram, toch vooral door vrouwen wordt gegenereerd.
Al vanaf mijn kindheid erger ik me aan het kennelijk genetisch bepaalde moralisme dat veel vrouwen kenmerkt.
Al er iéts is wat níet sexy is en wat bovendien elke vorm van humor kapot maakt, is het wel moralisme.
Dat is niet Truus van Gog, de foto is door haar gemaakt. Dit is Anna Karadarevic. Truus van Gog schrijft geen stukjes, die maakt foto's. Dat weet ik, want ik ken haar. En de woke-waanzin is voornamelijk een verdienmodel. Ik geloof overigens helemaal niet dat dat vooral door vrouwen is gegenereerd, mensen die deze waanzin aanhangen worden veel eerder aangenomen omdat ze bewezen hebben makkelijk beinvloedbaar te zijn, dus niet eigenwijs. En dan nu nog even dit zinnetje: 'Ervaringen zoals die van Matroos maken duidelijk dat redacties in de huidige samenstelling potentieel een onprettige of zelfs onveilige plek zijn voor leden van culturele minderheden.' Redacties in de huidige samenstelling zijn voor iedereen een onveilige plek, maar ik geloof niet dat ze veiliger worden in een andere samenstelling. Mensen vechten om dit soort baantjes en die willen ze behouden, dat is het hele eieren eten.
ik vind de Chinese keuken ook altijd zo Chinees. Waarom altijd die Loempia's en nooit eens een worstebroodje.
Laat ik eens een voorspelling wagen.
Volgende (onvermijdelijke) stap in de woke-waanzin: het 'cancellen' van de wereldtalen Engels, Spaans en Frans.
Want 'koloniale erfenis'.
Bereid u er alvast op voor dat types zoals het geestelijk verdwaalde woke-wicht Sylvana Simons en andere verwarde vrouwen binnenkort zullen gaan eisen dat het Sranan Tongo of het Ndebele voortaan als 'wereld'taal moeten gelden.
Wat gebeurt als een blanke Nederlander Sylvana in Sranan Tongo vloeiend van repliek dient?
Het zou mij oprecht niet verbazen.
Ga maar weer naar weggeweest.
Het was weinig eten, maar toch genoeg over om weg te gooien?
De Noord-Afrikaanse keuken is heerlijk, maar er zijn inderdaad maar weinig goede restaurants hier om dat te ervaren.
Er zijn in ieder geval wel volop ontwikkelingen in de allochtone keuken. Onder Surinamers en Antillianen zijn blauwe bonen met gesneden zwartjoekel steeds populairder aan het worden en bij de Marokkanen is de explosieve bal zonder pin in opmars.
Ik laat alles waar 'wereld' voor staat, links liggen:
'Wereld'muziek, 'wereld'eten, 'wereld'gerechten, 'wereld'winkel, 'wereld'restaurant, 'wereld'bibliotheek, 'wereld'artsen, 'wereld'armoededag, 'wereld'café, 'wereld'godsdiensten, 'wereld'lichtjesdag, 'wereld'muziekschool, 'wereld'natuurfonds, 'wereld'psychologen (ja, écht), 'wereld'school, 'wereld'vluchtelingendag, enzovoort.
Gewoon laten liggen waar het hoort: links.
En langzaam laten ontbinden.
En op vakantie in eigen land natuurlijk.
@niels5142 | 10-08-21 | 22:51:
Tuurlijk! Huisje huren in Zeeland. Wél de ploertendoder en de spuitbus pepperspray mee.
Dat NVJ artikel is meta-hilarisch! Het gejammer gaat over de gewenste ont-Nederlandisering van Nederland. De foto is gemaakt door Truus van Gog in de stijl van Vermeer. Het doet me denken aan het Parelmeisje, gemaakt tijdens de Gouden Eeuw. Dat zou namelijk het slaventijdperk geweest zijn, heel erg. Echt heel erg. Dan doet er een doos haar bakkes open met de naam Jonneke de Zeeuw: een Zeeuws meisje dus. Het Zeeuws meisje loopt ook de klederdracht van de Gouden Eeuw, het slaventijdperk. Echt heel erg. Echt. Erg. En dan komt er een blanke Balkan-muts het even afmaken! En klagen over een gebrek aan kleurtjes! Kort de ketting in, want het gaat echt niet goed als ze uit de keuken komt. Je lacht je een paar blauwe ogen van de stuiterballen!
Jij bent wel een denker heh?
Had ik nooit zo door van je.
Met name de titel van het artikel is erg goed gekozen.
LOL!
@jaja | 10-08-21 | 22:47: Daar heb ik nooit zo over nagedacht. Dat zal ik toch eens doen.
Ik herinnerde me laatst weer een pro-Syirische-vluchtelingen bericht uit de tijd dat ze aan de grens stonden te springen. Over hoe hij klaagde hoe saai mensen en hun feestjes hier waren. De strekking van het bericht was ook hoe uitbundig deze nieuwkomers konden feesten ten opzichte van de inheemse bevolking. Volgens het bericht was dat beter blijkbaar.
Er werd niet gekeken of rekening gehouden met dat mensen daar wellicht geen behoefte aan hebben in Nederland, dat eeuwige uitbundige. Met het feesten komen ook de toeteraars, de rotonde blokkeerders en noem maar op. En we houden hier van stamppot. Simpel gezegd houden we hier van eenvoud. Dat is onze cultuur welke constant de grond in wordt getrapt.
Tegenover ieder cultuuraspect van buitenaf valt een tegenhanger te vinden in de Nederlandse. Maar wij zijn belachelijk, met ons ene koekje bij de thee. Nee. Wij moeten de gulzige overdaad respecteren, respecteer dan onze behoudenheid (waar van toepassing). Er is niets geks aan bescheidenheid, het is slechts anders. Alleen in de ogen van de MultiCult moet het worden neergehaald.
Uit al onze gebruiken en gewoontes blijkt dat verlangen naar eenvoud, welke zeker z'n kwaliteit heeft. Maar je moet volgens hen staan juichen voor lawaaiige jengeligheid met belletjes en protserig materiaalvertoon. Ja er zijn tegenstellingen, nee die zijn niet per definitie beter. Verder vind ik voedsel als culturele verrijking een verwaarloosbare futiliteit in verhouding tot de prijs die we ervoor betalen.
Recht uit m’n hart.
De buren staan binnen de kortste keren op de stoep en de Tüüterturken zijn met reden liever niet gezien.
De blanke man, en tegenwoordig ook vrouw, moet gewoon de andere dag opstaan om te werken.
Zo jammer dat wij bij een feestje niet een AK-47 leegschieten, tüterend rondrijden in auto's boven onze stand of luid jodelend een doodskist begeleiden. Wat een gemis in onze cultuur. Het begrip dat wij voor hun gewoontes hebben mag wat mij betreft ook wederzijds worden toegepast. Maar nee, ze zijn naar dit land gevlucht en ze willen graag hun cultuur (met alle ellende die je in je thuisland hebt door die vaak kleinzerige stammencultuur) meenemen, neen, opdringen aan je gastland onder het mom van multiculti. En dat gastland heeft deels een Calvinistisch verleden waarin soberheid een deugd is en excessen worden vermeden (met als resultaat wellicht wat suffe feestjes). Dit in tegenstelling tot leven in armoede maar wel feesten alsof je sjeik van Dubai bent, zoals te zien is in veel Arabische landen.
Ik begrijp gewoon nooit dat iemand verbaasd kan zijn over een ‘westerse standaard’ in een westers land. De halve wereld wil naar het westen vanwege die westerse standaard. Je weet wel, de standaard in het westen. Waar de westerse standaard de, nou ja, zeg maar standaard is. In het westen. Waar je het stukkie over schrijft. Raar gezeik. Vreemder is nog, wie geeft dit gejank een podium. In het westen. Waar een standaard is. De westerse.
Frizzle Zizzle - Alles is racisme.
Het lijkt me een vermoeiende hobby, je raakt er ook zo door verzuurd.
U kent het onderzoek dat activisten vaak gevalletjes borderline zijn?
Punt 1, Ana is geen Nederlander en mag in die hoedanigheid dat allemaal eten.
Zelf weiger ik buitenlands eten en ik eet zelfs stamppot gewoon in de zomer.
Als Nederlander eet ik Nederlands, samen met mijn Nederlandse vrienden.
Waarom?, omdat het kan :-))
En waar is punt 2 gebleven als ik vragen mag? Nu eerst even broodje shoarma met joppie saus scoren.
Ik feliciteer je met dit dappere verzet. Geef niet op!
Stamppot is te eten, maar wel een glas wijn er bij dan.
U bent boos, dat is wel duidelijk. Misschien tijd om een eigen omroep te starten? Wat mevrouw Versprille, Knorr en andere club leden nou precies fout doen en hoe zich dat verhoudt naar de journalisten bond en de rest van de boze wereld ontgaat me eerlijk gezegd. Eet smakelijk, dat vind ik een mooi motto.
Is Anne Knarremereetveter ook niet veel te wit dan?
Laten die negers maar een negerkrant oprichten.
Ze hebben al een omroep en een partij. Meerdere zelfs, maar ze leven nooit lang..
U spreekt uit hoge nood? Ga alvast slapen man. Morgen gezond weer op.
Gezond, en wat minder racistisch wellicht?
Die is er. Ik kon alleen niet zo snel de kookrubriek vinden.
www.waterkant.net/
Risotto kan goed, de rest niet.
Een bordje rijst?
Net als de vele Italiaanse gerechten zwaar “overrated”.
Over schrijven gesproken. Benieuwd wat BLM en Sylvana van onderstaand vinden,
De feestelijke uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan schrijfster Astrid Roemer in oktober gaat niet door. Een bijeenkomst op het paleis in aanwezigheid van de Belgische koning Filip is volgens het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie ’niet gepast’.
De uitspraken van de Surinaamse auteur Astrid Roemer (74) over oud-legerleider Desi Bouterse van Suriname zijn de directe aanleiding. De schrijfster krijgt de prijs overigens wél, maar niet tijdens een bijeenkomst op het koninklijk paleis.
Het comité heeft openlijk afstand genomen van de standpunten en uitspraken van Astrid Roemer, die Desi Bouterse ’een held’ noemde en hem onlangs op haar Facebookpagina bedankte voor het ’zelfbewuster maken van de Surinaamse gemeenschap. Merci man!’.
Een recept voor gebraden hond, op de Filippijnse manier, met een uitgebreide beschrijving hoe het beest vooraf gemarteld moet worden.
Levende vis eten op de Japanse manier
Afspiegeling
Ik vind Marokkaans eten echt lekker uit de tajin.
Toen dacht ik laatst: Waarom zijn er zo weinig Marokkaanse restaurants of bezorgtenten.
Ik denk (en ik weet niet of ik gelijk heb) dat Marokkaanse moekes die goed kunnen koken het huis niet uit mogen.
In utrecht zit sinds kort zo'n tent. Ga ik uitproberen, in Marokko was het inderdaad erg smakelijk.
misstajine.com/
Geen fan. Hier niet en in Marokko ook niet. Op een uitzondering na, gerecht met lamsvlees, maar dat was volgens mij niet eens echt Marokkaans. De cactusvijgen en de sinaasappels zijn wel lekker.
@Mazzelstof | 10-08-21 | 22:32:
Ben je Joods aan je nick te zien?
Als dat zo is ga je het nooit wat vinden.
@Mazzelstof | 10-08-21 | 22:32:
Mijn broer had eens twee jaar zo’n Marokkaanse.
Wij kwamen nog wel op bezoek maar niet om te eten. Vreselijk voer.
@jaja | 10-08-21 | 22:55: het zal je verbazen dat er ontzettend veel joden van Marokkaanse origine zijn.
Ana, ga even lekker een goede pica pleskavica bakken stomme doos. Ik heb vandaag even geen zin in de tyrannieke kleurenwaaier.
Wij hebben toch al de afhaalchinees en de kebab zaak?
Wat moet er nog meer komen dan?
De tv niet aanzetten, en zeker de guurlinkse dpg media krantjes niet lezen en je blijft veel gelukkiger.
De vreemde keuken krijgt in Europa al aardig voet aan de grond.
www.ad.nl/buitenland/verdachte-van-du...
Je moet toch wat als je kelder vol is?
Nederland in nu eenmaal een wit land, met (iets teveel) gekleurde bezoekers. Aanpassen aan de locatie waar je beland dacht ik.
Ik zou dat vreemde voer graag eten echter zijn mijn darmen zwaar racistisch.
Die Hiske Versprille heeft anders wel een negerinnenkont. Ben ik nu een racist of seksist ?
Nee, een flauwe, humorloze zeiker.
Ik zal de enige wel zijn maar ik voel mij totaal geen onderdeel van 'onze' in "onze multiculturele samenleving". Iemand moet me toch eens uitleggen wat er mis is met een monoculturele samenleving. Je weet wel, zoals de Nederlandse, een jaar of 60 geleden.
Is een recept met een praatje nu ook al journalistiek?
Wilderst, waar ben je als het over eten gaat makker?
Kook woke, or go broke...
Roti is geen ovenschotel!
Precies dat. En Tandoori is geen saus @Knorr
We passen roti gewoon aan naar westerse maatstaven.
Dat gaat gewoon in de magnetron. Standje 3 en een ping. Zonder ping is het niet echt. Ping bestel ik dan weer bij de Chinees, een bijzondere Chinees met maandelijks nieuwe import via een container. Wat het niet overleefd gaat in nummer 37 tot 49, de rest gaat naar ping. En die kan je dan bestellen. Best lekker. Ze vragen dat altijd bij de Chinees: "Wilt u menu?". Ik heb honger dus ik eet eerst. Soms een mossel, soms poes. Ik denk dat het poes is, want sinds de Chinees er is lopen er minder katten door de beurt. Het wordt soms wel droog door de magnetron. Daarom dus ping, voor het vochtgehalte.
"Wie in Nederland nog nooit shoarma, roti of couscous heeft gegeten, heeft zowat zijn best moeten doen om die gerechten te vermijden" , nee hoor. Nooit gegeten. al 70+ jaar niet. Donder toch op mens.
Dat is best uniek. Nog nooit een broodje shoarma of roti geproefd? Denk niet dat dat er veel zijn.
@BobDobalina | 10-08-21 | 22:06: Nee, ken het alleen van naam. Geen behoefte aan.
Hoe ziet een gemiddelde eetweek eruit bij jou dan? Echt alleen Hollandse pot?
@John McClane | 10-08-21 | 22:19: Vlees, Vis, Groenten,Eieren, beetje zuivel, noten , heel weinig aardappels/rijst /brood.
@Zwizalletju | 10-08-21 | 22:07:
Ik kook een roti voor je waar de Hindustan nog van achter over valt.
Het woordje 'extreem' wordt wel extreem veel gebruikt.
Het begint ook wel extreem de devalueren.
Komt door het extreme weer!
Is de Nederlandse keuken zo bijzonder?
Nee vind ik niet.
Mijn hobby sinds kort is koken.
Ik kook nooit Nederlands.
Je kookt allerlei gerechten.
Op zijn Nederlands.
@SterF... | 10-08-21 | 22:05:
En altijd naakt.
Maar als het gaat spetteren heb ik last.
@jaja | 10-08-21 | 22:07:
Maar dan dans je gek.
Vinden je katers grappig.
@SterF... | 10-08-21 | 22:13:
Hahaha...
Vandaag heb ik wit gegeten. 'S ochtends een sandwich met pindakaas, als lunch twee sandwiches met spaanse worst (vega) en een mandarijn en voor diner aardappels, erwtjes met een saucijs. Geen toetje want daar word ik dik van. Daarnaast heb ik natuurlijk slechts acht glazen jonge jenever gedronken omdat het een doordeweekse dag is. En morgen? Morgen maak ik een spinaziequiche. Ook wit, maar net even anders. Zoals ik zelf ben.
Hiske Versprille. Helaas vind ik haar niet meer in de digitale Azijnbode. Ten voeten uit: een veganistische disgenote meenemen naar een exclusief restaurant met een twintig gangen menu. En dan ter plekke een veganistisch twintig gangenmenu eisen. Om vervolgens te constateren dat dat toch allemaal maar wat povertjes was.
Dan weet je helemaal niets. Naar verluidt is ze voor grof geld bij Het Parool weggekocht. Wat zullen ze bij die laatste krant opgelucht adem hebben gehaald. Overigens vind ik het culinair gebodene in de Vlaamse vodjes overwegend beschamend. Sowieso is er niemand die de goede burgerkeuken zoals vernietigd door de Amsterdamse Huishoudschool weer in ere probeert te herstellen.
Ook op youtube e.d., zit ik vaker wel dan niet met afgrijzen te kijken. De beginnersfouten alleen al vliegen je om de oren. De kwaliteit van de culinaire journalistiek in Nederlandje: maak je daar eerst maar eens druk om NVJ. Begin eens met een keurmerk of een examen of zo.
Las gaarne de restaurantreviews van haar voorganger Johannes van Dam. De hele Amsterdamse vreettentencultuur scheten in hun broek voor hem. Heerlijke chagerijn met zeer vileine pen.
Volgens mijn is al dat exotisch gevreet en gezuip ook gewoon niet goed voor je Nederlandse identiteit... sorry maar zo voelt het... vanaf nu enkel mooie vette stamppotten/erwtensoep enz..! (in een mooie creusot juspan..!)
Het gaat niet direct om het eten zelf, maar om wie er macht mee krijgt/geld mee verdient. Alles wordt gezien vanuit het oogpunt van macht.
Chinezen, Turken, Marokkanen, Ghanezen, Surinamers, Indo's, en vooruit ook Italianen, Grieken, Spanjaarden en Portugezen zweren bij hun eigen keuken, die ze de alllerbeste van de wereld vinden, enmoeten meestal niets hebben van alle voor hen vreemde gerechten. In die zin zijn die beklagenwaaridige Nederlanders juist zeer divers en ruimdenkend en daarbuh geven ze ook nog graag af op hun eigen keuken. Daarentegen zijn onze minderheden juist zeer benepen, nationalistisch behept en vol met vooroordelen tegen "het andere". Nu jij weer mevrouw de culinaire journaliste
Kom maar eens langs bij een Italiaan met stamppot boerenkool, trapt ie je de deur uit.
"Laten we de professionele mening van mediamensen met een niet-Nederlandse achtergrond serieus nemen. Want wie door hun ogen kijkt, ziet een Nederland dat meer met de werkelijkheid overeen komt dan het Nederland van de autochtone bubbel."
Volgens de cijfers van het CBS had 14% van de NL bevolking een niet-Westerse achtergrond in 2020.
Dus die kleine minderheid zouden een beter beeld van ons land hebben?
Wat een verstandelijke armoe van dat vrouwtje.
Ja, zó krom denkt de NvJ kennelijk: de 86 % inwoners die hier van oudsher wonen, ziet de 'werkelijkheid' niet of niet goed.
Die 86 % zal volgens de NvJ moeten gaan leven zoals die 14 % nieuwkomers dat het liefst ziet.
Meiden die ik ontmoet en in bed trek met een geblekte anus trap ik gelijk de deur uit.
Want ik wil geen racist zijn.
U krijgt het nog druk..!
Je kan beter het beter vantevoren vragen. Eerste vraag.
Geblackte bedoel je zeker.
Als je het vraagt krijg je de meest vage antwoorden. Altijd eerst zelf kijken.
Iedereen dient zijn eigen gerechten te maken en te beoordelen, want anders coeltoerul appreesosiasjion.
Volgens mij doen de Kebabwinkels en Wokrestaurant het best wel goed. Babi pangang als nationaal gerecht?
Ja maar, we mochten aan de andere kant toch geen exotische specerijen meer gebruiken aangezien die weer verbinding met ons koloniaal verleden oproepen?
En Ana, mensen die zo met het handje tegen de kin en een vinger of 2 langs de wang poseren voor een foto trachten veelal wijzer over te komen dan dat ze werkelijk zijn.
Niet wijzer, solliciteren naar een donkere baby arm met appel in de gleuf omdat er verder geen normaal mens naar omkijkt.
Wederom het racistische geleuter over te veel "wit". En "wit" is natuurlijk gelijk aan "fout".
Het racisme is dus al diep doorgedrongen in het bestuur van die journalistenclub.
Drie potloden kosten €0,50 bij de Wibra.
Nee hoor.
8 stuks voor € 0,69
wibra.eu/vl/assortiment/geen-onderdee...
Mét gummetje nog wel!
Zolang het in Afrika niet te zwart is, In het Midden Oosten niet te beige en in Azië niet te geel, kan het in het Westen nooit te wit zijn. Een beetje logica is alles wat dit soort gedram nodig heeft.
Misschien moesten wij een stoppen met het ongelimiteerd binnenlaten van mensen, want van alles dat aan onze goedheid ten deel valt, enig fatsoen en dankbaarheid hoort daar, in de grote lijn, niet bij.
Of het nou Indonesische rijsttafels of Griekse Moussaka betreft mijn eetlust is behoorlijk divers.
Bij dit woke gejank erger ik me telkens aan die verregaande aantijgingen, die blijkbaar niet onderbouwd hoeven te worden. Bijvoorbeeld:
.
"Tegelijkertijd constateert De Zeeuw dat er een westerse standaard in culinair Nederland heerst, waar de Franse keuken de norm is en al het andere (met name wat niet-westers is) als minder wordt gezien."
WIE ziet al het andere als minder? En hoe komt ze aan die informatie? Is dat representatief voor de gehele samenleving? Nou?
"Ervaringen zoals die van Matroos maken duidelijk dat redacties in de huidige samenstelling potentieel een onprettige of zelfs onveilige plek zijn voor leden van culturele minderheden."
WAAROM een onveilige plek? Hoezo is de gemiddelde redactie onveilig vanwege de ervaring van ene mevrouw Matroos?
.
"Laten we de professionele mening van mediamensen met een niet-Nederlandse achtergrond serieus nemen."
WIE neemt die dan niet serieus?
.
En opnieuw klaagt een blanke dat het allemaal maar "te wit" is terwijl ze zelf als blanke een comfortabele bestuursfunctie bezet houdt. Waarom klagen de sjw'ers maar voegt niemand daad bij woord; opstappen en plaats maken voor een gekleurde?
Het lijkt me zeer aannemelijk dat ze zelf hebben ingevuld dat het "minder" is. Dat kan twee dingen betekenen: ze denken dat andere mensen het minder vinden, zonder dat na te vragen, of ze vinden het zelf eigenlijk minder.
@ZOMG | 10-08-21 | 22:00: dat denk ik ook, zijn allemaal aannames. En dat moet doorgaan als hoofdbestuurder van de NVJ? Om je kapot te schamen.
Mag je nou nog wel "bruine" bonen zeggen..?
Dat wel, maar 'witte bonen', dat kan echt niet meer.
@Dr_Johnson | 10-08-21 | 22:07: Hoe dat dan met "zwarte bonen"?
@Arachne | 11-08-21 | 01:14:
Tsja, lastig allemaal. Het wordt steeds meer een Babylonische spraakverwarring. Deze dan om het nog wat complexer te maken:
Bruine bonen en zwarte bonen bedienen zich over het algemeen meer van blauwe bonen dan witte bonen.
Franse keuken is niet te vergelijken met wat voor andere keuken dan ook, dit zit historisch in elkaar. De oude franse aristocratie had echte koks in dienst, vandaar is deze keuken zo ontwikkeld. Dat was eigenlijk nergens anders zo, ander voedsel is dan ook maar gewoon boeren eten, totaal niet de ontwikkeling van de Franse keuken. En dat zie ik ook met voedsel uit suriname, india maar ook uit Nederland. Kan het dus ook niet echt een aanwinst voor de keuken noemen deze gewenste diversiteit. Had meer verwacht van iemand als dit.
Maar zwarte mensen zijn zielugg..
Mij is verteld dat de Franse keuken qua sauzen gekopieerd is van de Boheemse keuken. Alle aristocratie had koks in dienst. De Chineese keueken is ook ontwikkeld en ga zo maar door.
@Transgender-Airlines | 10-08-21 | 21:49: Die gebruikt ws geen zwarte peper.
Dat klopt helemaal, totaal niet met elkaar te vergelijken. De Fransen blusten hun vleesgerechten al af met rode wijn toen er nog geen neger in Suriname te vinden was.
De Fransen vraten bonen met een houten lepel uit een nap totdat Catharina de Medici aan het Franse hof verscheen.
100% Italiaanse roots, dus.
@R. Ketelsteen | 11-08-21 | 01:25:
Precies!
Ik vind heur naam ook gewoon griezelig........
Zo, meteen maar restanten witte rijst in de kliko gemikt. Morgen ff klagen bij de super waarom zoiets überhaupt nog verkocht wordt. Weet BLM hier al van ?
jammerdebammer want bruine rijst is niet te vreten..
De Witte lof wordt nu uit de supermarkten verwijderd.
Grappig. Ik heb we eens een Surinaams kookprogramma gezien. Volgens mij is de basis van de hele Surinaamse keuken een maggiblokje. Daar gaat het dus al mis. Zelf onze zwarten zijn te wit. Terug naar de basis, Afrika met zijn allen. Rijst en melkpoeder uit de lucht eten. En af en toe een broodje gorilla om wat nieuwe virussen de wereld in te helpen.
Maggi is een werkwoord in Suriname.
@jaja | 10-08-21 | 21:49:
Echt? In een kelderbox in de Bijlmer wordt dat nooit van te voren gevraagd.
Op TV misschien, echt Surinaams eten is heerlijk en een prima keuken. Is dat dan westers of niet, vraag ik mij opeens af.
@jaja | 10-08-21 | 21:49: Ja verbaas me over die alom vertegenwoordigde maggiblokjes. Enne, zou je een masala voor de roti niet zelf kunnen wrijven. Hoe doen ze dat in India, het land waar het nationale gerecht van Suriname vandaan komt?
@Nuuk | 10-08-21 | 22:00: ik zeg niet dat het niet lekker is. Zit overigens wel verschil tussen hindoestaanse, iavaanse etc gerechten. De meeste wereldkeukens zijn al lang door elkaar beïnvloed. Onze specerijen komen bijna allemaal uit stevig gekleurde landen. Ben overigens totaal geen fan van de Nederlandse hap. Geen bal aan, op spruitjes na.
@Nuuk | 10-08-21 | 22:00:
Wat is echt Surinaams dan?
Maggiblokjes en co. zijn een behoorlijke moneymaker voor de grote voedingsbedrijven. Ik las ooit dat er per dag wereldwijd gemiddeld 1.5 miljard(!) worden gebruikt, per jaar dus 547.5 miljard.
Kan iemand me even kort toelichten wat de moraal van het verhaal is?
Ik begrijp het niet.
De moraal is dat blanken slechts getolereerd worden in ruil voor herstelbetalingen. Of had u misschien de illusie dat het om iets anders ging dan om gratis geld van onnoze blanken met een aangepraat schuldgevoel?
@Nivelleermarionet | 10-08-21 | 21:53:
Gretig gebruikmakend van het schuldgevoel en zondebesef wat eeuwen lang protestantisme in de Linksmens heeft achtergelaten.
@Nivelleermarionet | 10-08-21 | 21:53:
En een blank wijf zeurt er weer over?
Dan weet ik genoeg.
Dus eigenlijk staat diversiteit voor minder blanke mensen.
Willen jullie meer of minder blanken?
Diversiteit! Diversiteit! Diversiteit!
"Willen jullie meer of minder blanken?"
Geen, geen, geen!
De blanken moeten langzaam uitgefaseerd worden.
Toon Hermans doet me altijd denken aan mijn grootouders. "Oude mensen humor". Maar als ik dan een stukje luister, betrap ik mezelf erop dat ik er toch erg om kan lachen. Toon +1.
Oké even kijken of ik het goed begrijp: te westers is niet goed want racisme, maar gerechten uit andere windstreken is "cultural appropriation" en dus racisme. The only winning move is not to play.
Dus niets meer eten, als je het lang genoeg vol kan houden ben je niet meer racistisch.
@SterF... | 10-08-21 | 21:45: Ik heb ooit een paard gehad. Ik heb haar steeds minder te eten gegeven zodat ze er langzaam aan kon wennen.
Maar helaas, toen ze eenmaal gewend was om niet te eten ging ze dood.
Ik ben een grote fan van Hiske Versprille. Ik lees altijd haar restaurant recensies, in het coronatijdperk meestal aangepast omdat de restaurants lange tijd gesloten waren.
Ze schrijft met kennis van zaken, ook over de diverse ''exotische keukens'', is eigenlijk altijd coulant in haar beoordelingen, behalve als het echt mis is. Zo herinner ik me nog goed de rel - of eigenlijk meer het relletje - dat een paar jaar geleden ontstond toen ze een nieuw, poenerig restaurant van Herman den Blijker - restaurant Goud - afbrandde, waar echt van alles mis was.
Hiske Versprille is m.i. de juiste vrouw op de juiste plek, en toevallig is ze 'wit'.
En dan komt er ene Jonneke de Zeeuw weer met allerlei obligaat woke gelul aanzetten:
"Tegelijkertijd constateert De Zeeuw dat er een westerse standaard in culinair Nederland heerst, waar de Franse keuken de norm is en al het andere (met name wat niet-westers is) als minder wordt gezien."
Tsja, er heersen westerse standaarden in westerse landen, gek is dat toch, hè? En dat andere 'keukens' als minder worden gezien, is slechts haar bewering, waarvan ze ongetwijfeld graag wil dat die waar is, maar bewijs ervoor leveren doet ze niet.
Ach, altijd dat gezeik van die 'inclusieve' woke mongolen. Mens, ga koken!
Mooie tegel.
Ga Woken!
Uh, Ik bedoel Ga Wokken!
Man man man.. dit soort mensen worden toch echt steeds krankzinniger. Hoeveel haat je jezelf wel niet?
Ik heb ook nog een witte keuken met een zwart werkblad. Maar ik probeer het zo lang mogelijk geheim te houden voor het publiek.
Als mensen mij naar mijn favoriete kleur vragen zeg ik altijd extreem wit.
Dit soort mensen ook maar op de trein naar het Oosten zetten. Mijn hemel want ben je dan een huilstruik.
“ ls antwoord op
@HiskeVersprille
Tevens: luister naar de muziek van
@betonnie
. Ik ben geen early adopter, maar zal nooit vergeten dat ik zijn album Alles is IJdelheid toevallig tegenkwam op de Luisterpaal en toen zo hard moest huilen in de tram dat ik mijn halte miste.”
'De Zeeuw constateert dat al het andere als minder wordt gezien'. Dat is een ononderbouwde aanname.
En je moet eens horen hoe minderwaardig er over onze Hollandse prak en Hollandse eetgewoonten wordt gesproken door de gemiddelde Surinamer of Antilliaan. 'Dat is zo Hollands' is bedoeld als een belediging.
Zouden wij andersom niet durven zeggen.
Je had de facebookpagina Tatta's be like eens moeten zien. Dat schuurde af en toe tegen rassenhaat aan. En maar zeuren dat Nederlanders zo racistisch zijn.
Antillianen moeten hun mond houden. hun eten is slecht.Die hebben niet eens een keuken of je moet die stoofpotten en smerige soepen iets vinden.Bovendien is al het goede in de Surinaamse keuken geïmporteerd uit India en Indonesië.
Al dat lekkere vreten overal uit de wereld vandaan beschouw ik als een van de weinige voordelen van de globalisering.
Ook de verbasterde vormen. Echt Indonesisch is lekker. In China krijg je ook goed te nassen. Maar er is maar een land met de Chinees-Indonesische-keuken en dat zijn wij.
Er zijn bijna geen Chinees-Indonesische restaurants waar je echt goed Indonesisch kunt eten.
Gelukkig heb ik een indo vrouw en wat eten betreft nog beter een indo schoonmoeder.
@MargauxGrandCru | 10-08-21 | 22:01:
Dat is mijn hele punt, dat het geen reedt meer met Indonesisch te maken heeft. Net als een bamihap uit de frituur. Je kan er van houden of haten, het is wel puur Nederlands.
Ik stikte bijna in mijn gehaktbal met kuiltje jus.
' Tegelijkertijd constateert De Zeeuw dat er een westerse standaard in culinair Nederland heerst, waar de Franse keuken de norm is en al het andere (met name wat niet-westers is) als minder wordt gezien.'
? Bewijs? Toon aan? Factcheck?
Aldus de Nederlandse vereniging van journalisten.
Inderdaad. Waar is dat onderzoek.
Je was me voor! Wat een vreemde zin, niet?
De onderzoeksgroep van De Zeeuw was een groep 80-jarigen uit de achterhoek.
Lekker bruin sjuutje op je zuurkool is zeker ook niet meer passend in deze tijd?
Lekker hoor, met een groot stuk uitgebakken spek erbij en een grove rookworst. Ik kan niet wachten tot oktober.
Vorig jaar ofzo nog goede tip gehad van reaguurder om de zuurkool zuurder te krijgen ;-) Gelukt!!
@SterF... | 10-08-21 | 21:37: En een lekker bokbiertje erbij.
@namur62 | 10-08-21 | 21:43:
Noem ons maar achterlijk.
@Lorejas | 10-08-21 | 21:41:
Wel eens in Duitsland echte Deutsche Sauerkraut gegeten? Dat is niet zuur zoals bij ons, maar een klein, zoetig prakje doorgekookte kool. Alleen Nederland heeft echte zure zuurkool.
@nostyle doet het dan goed en link naar onze Pim: youtu.be/PmEdkhnvMro?t=81
Voor de geïnteresseerden: lig nog in het oorspronkelijke ziekenhuis, en wordt morgen ook nog niet voor mijn 3-voudige bypass geopereerd, morgen zou ik nu pas weer vertrekken en donderdag zou dan de operatie plaatsvinden, weet niet waarom, zal wel iets zijn tussengekomen. Frustrerend, blijft een ravijn zo.
Zal proberen de moed er in te houden!
Sterkte! Tja soms lopen de schema's een beetje in de soep.
Blijven klauteren uit dat ravijn! Je bent bijna boven jan. Hoop dat de woordspeling, hoe flauw ook, toch een kleine glimlach op je gezicht tovert. Sterkte!!
In het stamcafé drinken we er een op je Jan L.
Vervelend voor je. Sterkte!
En wat voor muziek hou je van? Dan draaien we straks een plaatje. Sterkte!
@Lorejas | 10-08-21 | 21:36:
Dank je wel, Lorejas!
Het stijlloze supportersteam staat aan jouw zijde, Jan! Hup Jan!
@letopuwzaak | 10-08-21 | 21:39:
Zeker doen, hier zo maar weer wat dutten...
@UnderTheDevil | 10-08-21 | 21:39:
Stijllozen never die ! Dank!
Maar om het on topic te houden: hoe is het eten daar?
Grapje hoor Jan, leef met je mee. Veel sterkte en hoop dat je snel geholpen kan worden.
@Juffrouw op de fiets | 10-08-21 | 21:44:
Eten en verpleging zijn prima!
Beterschap dan maar
@Juffrouw op de fiets | 10-08-21 | 21:44:
Vanwege dat eten? Die operatie lijkt me wat serieuzer.
Dat is wel even andere koek, om er toch maar een on topic, culinaire draai aan te geven (ben huiverig voor Joris).
Heftig hoor en ik hoop dat de operatie maar snel mag beginnen en dan herstel. Dat je er maar snel weer bovenop bent.
Kop op, Jan!
Dat je snel de oude weer mag zijn Jan, kop op!
Ben zelf 'wit gedrag' ook aan het afleren. Zo laat ik een vriendin direct in de steek als ze zwanger is.
Haha.
Ik heb geleerd iemand direct overhoop te steken bij een woordenwisseling die ik zelf aan ga.
Haha
Ik ben ook al op zwart zaad gaan zitten.
@wijsvinger | 10-08-21 | 21:44:
Ja waarom hebben negers geen zwart sperma maar moeten ze zo nodig ook blank zaad hebben.
vriendin vriendin,... je bitch bedoel je. let op je taalgebruik
Sssst. Straks beschuldigen ze je nog van culturele toe-eigening!
“ Ze hebben het niet altijd makkelijk, want ze krijgen te maken met een redactiecultuur waar bijvoorbeeld verwacht wordt dat ze meelachen om ‘grapjes’ over Zwarte Piet of andere gevoelige onderwerpen.”
Och truusje, misschien is een pammetje wat voor je?
Is er nog iemand die dit gezeur serieus neemt dan? En zijn de Lettermensen het hier wel mee eens?
Ik eet alleen spam / smac.
www.dailymotion.com/video/x2hwqlw
Sneeuw en sperma ook maar op de zwarte lijst dan. Ow, wacht…
Het valt op dat ik aan de andere kant van de culinaire spiegel toch altijd even een kwaadaardige grijns op mijn porem heb alvorens ik die spoelknop indruk. Ik ben nooit een racist geweest maar van al dat gezeik word je er bijna 1.
Knorr, het geluid van een varken is natuurlijk niet halal. Dat zal wel gaan veranderen in Mèèè.
Oké, grappig:-)
Hoe wilt u uw biefstuk? “Lichtgetint”
Donker als mijn vrouw, maar minder bloederig...
Is Hiske nu een kook-nazie? Wat is Gordon dan?
Blank gebakken is wel net iets meer gaar dan wit gebakken.
Doe mij maar blank dan.
Mag ik je keukentje blancheren? Of toch liever 'witten'?
Vermoeiend weer en vergezocht.
Ik zou zo’n donker gekleurde moeder wel een witte asperge met Knorr Aspergesaus wel eens naar binnen zien zuigen in de Ster reclame. Asjemenou.
Buitenlanders gaan over hun nek als ze een Nederlander haring zien happen.
Once you go Black, you never go back.
@Schweinchen Dick | 10-08-21 | 21:45: once you go black, they never want you back
Merkwaardig dat in een Aziatisch-Braziliaans land als Nederland de westerse standaard wat betreft culinaire voorkeur, leidend is. Wie had dat kunnen denken.
Kijk, van landen die ver van ons weg liggen zoals het West -Europese Belgie en Duitsland, kan je zoiets verwachten maar toch niet van Nederlandje?
Ik eet geen couscous want ik vreet geen dingen die twee keer hetzelfde woord herhalen.
ik ben godverdomme geen kleuter, verzin gewoon een normale naam voor je vreten. koek koek.
Ik eet toch ook geen aardappelaardappel of slasla of frikandelfrikandel? Nou dan!
Gado gado is best lekker. En Agar agar handig.
En als je de twee woorden omdraait? Dan vreet je ze wel?
@TRUMP | 10-08-21 | 21:28: Ik ga nog liever met de tjoekie tjoekie trein of de tuk tuk naar takkie takkie land.
Maar cous zou je dus wel eten?
@kapoerewiet | 10-08-21 | 21:27: Mijn vrouw zegt altijd gadoor gadoor, telt dat ook?
@Nuuk | 10-08-21 | 21:29: Ja. Cous. Nou vooruit. Heerlijk lijkt met dat. Wil ik best wel eens proberen. Hmmm... water loopt me in de mond. Nee, nou jok ik een beetje. Het is spuug.
@Knufter | 10-08-21 | 21:30: Vrouw heeft dus kennelijk geen spruitjeslucht in haar portiek.
@Knufter | 10-08-21 | 21:30: Fucky Fucky.
@Knufter | 10-08-1 | 21:30: Ik vind piri piri pepers anders erg lekker. Ik kweek ze zelfs.
Je lust geen dubbele woorden? Zijn het de klinkers of die onsmakelijke medeklinkers?
Camu camu is één van de vruchten met de hoogste hoeveelheid vitamine c op aarde.
@Schweinchen Dick | 10-08-21 | 21:44: Nou dan neem je dus één camu en dan heb je dus toch voldoende vitamine c.
@Knufter | 10-08-21 | 22:00: Volgens mij is een capsule inderdaad genoeg.
Ik dacht dat we geen burrito's en tandoori meer mochten koken, want cultural appropriation. Gewoon blanke kookprogramma's met blanke koks die blanke gerechten maken, en programma's voor en door kleurtjes met exotische gerechten. We kunnen trouwens alles wel zo gaan inrichten. Prima beleid, alles lekker apart... laten we het apartheid noemen.
Is dit niet allemaal culturele toeeigening, die Boboti's en Tandorri's?
Meanwhile, krijgt mevrouw Astrid Roemer, een uitermate middelmatig schrijfster maar gelukkig wél een van kleur, nu al een tweede prestigieuze literaire prijs - na de PC Hooftprijs nu ook de Prijs der Nederlandse Letteren - ondanks haar positieve uitspraken over Bouterse. Om te lachen maar nog meer om te huilen, hoe deugend cultureel Nederland zich de vingers blijft branden.
Ja. En het erge is: Ooit BETEKENDEN de PC Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse Letteren nog wat. Dankzij dit dus niet meer.
De wokies houden totaal geen rekening met de devaluatie die ze veroorzaken. Of misschien noemen ze dat wel dekoloniseren.
We hebben alleen nog maar middelmatige schrijvers want die andere die zijn gecancelled.
@Knufter | 10-08-21 | 21:33: ... of niet zoveel in het nieuws. Genoeg interessante schrijvers (en kunstenaars etc.) die ook in het buitenland aan de weg timmeren, maar waar niemand van gehoord heeft omdat ze niet bij talkshows/matthijs mogen aanschuiven en/of geen column krijgen in een van de deugdbladen. En een goede schrijver hoeft niet persé geëngageerd te zijn.
@kapoerewiet | 10-08-21 | 21:36: Michael Gira - ook schrijver maar vooral beroemd vanwege de band Swans - werd door de een deejay op de radio geïnterviewd. De Swans zijn nogal heftig. De eerste vraag ging over het engagement van de zanger. Hij gaf geen antwoord en stapte meteen op.
@bitterpete | 10-08-21 | 21:51: Genieter van Swans hier, Angels of Light , Bodyhaters en eigenlijk alles waar M.Gira bemoeienis mee heeft. Volg de man zelf niet, want wat interesseert mij dat? Maar toch doet het me goed dat te horen.
Ze krijgt de prijs wel, maar deze wordt niet uitgereikt. Dat is immers niet passend.
REAGEER OOK