Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Columnistjes VK en NRC samen boos op Kirchner

Bert Wagendorp

Bert Wagendorp vindt kritiek op Nederlandse journalisten kennelijk niet leuk

Bert Wagendorp (foto), dat is naast een vreselijk vermoeiende vent ook nog eens de meest onleuke man van Nederland. Nu is Bert Wagendorp naast een vreselijk vermoeiende vent en de meest onleuke man van Nederland ook een matige tot zeer matige columnist, ware het niet dat (juist) Bert Wagendorp altijd precies het juiste publiek bereikt door exact op te schrijven wat het volk in het linkerhoekje van het grachtenpand wil horen, en dan stoten ze elkaar 's middags bij de koffiemachine aan met de vraag of ze de nieuwe Wagendorp al gelezen hebben, met zijn snedige kritiek op Schiphol en feitenvrije onzin, en dan is iedereen weer tevreden over de nieuwe Wagendorp en dan kunnen ze elkaar weer feliciteren dat het opnieuw afgestelde kompas weer in de richting van het juiste gedachtengoed wijst. Bertje Wagendorp echter, is qua uiterlijk maar ook qua schrijfsels de buddyjournalistiekste buddyjournalist van Nederland.

Want, de Nederlandse (parlementaire) journalistiek, waar zitten we nou eenmaal naar te kijken met z'n allen. Met al die doodsbange NOS-voetveegjes die bij de woordvoerders en politici net iets te diep in het hol kruipen om maar niet uit de gratie te geraken. Misschien mogen ze straks wel het eindejaarsinterviewtje doen en voor hetzelfde geld gaat de 'scoop' van de uitgelekte persconferentieregels wel een keertje niet naar RTL. Waar zitten we precies naar te kijken, als presentator Jort Kelder samen met een stel andere presentatoren een uur primetimetelevisie mag volbroeken over zijn beste vrind, de man met wie hij straks weer op Terschelling samen op dezelfde pianokruk zit? We kijken naar de eeuwige Wouter de Winther die werkelijk geen moment onbenut laat alsook iedereen in de mond zou tongen om iedere fucking avond bij Beau het vvd-beleid te komen uitleggen. De zouteloze onderbroekentelevisie van Jaïr Ferwerda, het noemt zichzelf zonder omwegen 'journalist' maar het is om te janken. Ron Fresen die iedere avond met de premier in bed ligt - en zo niet, waarom stelde hij dan in 2007 voor het laatst een kritische vraag?

Een groot deel van de Nederlandse journalistiek is geen mooie pluriforme bol maar een platgeslagen pannenkoek, en iedereen doet heel hard z'n best om links van het midden te geraken. En dan het krantenland: een duopolistische Belgenwafel met iets te veel slappe slagroom, waarbij hoofdredacteuren zich, tussen het uitvreten van freelancers door, samen met prinsjes laten fêteren op snoepreisjes - en al wat er voornamelijk van de drukpers rolt is de juiste mening. Ze zitten allemaal bij elkaar op schoot, de NRC'tjes, de Volkskrantjes en de Trouwtjes. De hoofdredacteuren, de columnisten, de redacteuren, állemaal, en als ze niet bij elkaar op schoot zitten dan zitten ze zodra het nodig is bij elkaar in de reddingsboot - eentje van Belgische makelij. We lezen ze wel, de 'meningen'. De meningen van de als rebel in de markt geplaatste mediaprostituee Eus, van de vreselijke Aaf, altijd precies dezelfde stukjes van Saskia, de totale leegte bij wijlen Nynke (of leeft die nog?) en de regelrechte troep van wetenschapsjournalisten in de Volkskrant, die ook net iets te veel kaas hebben gegeten van onderwerpen waar ze helemaal geen kaas van zouden moeten eten. Mág een journalist uit Duitsland een keer roepen hoe híj erover denkt???

Nee dus, want een persoonlijk op zijn pik getrapte Bert Wagendorp (voor boeken: zie de kringloop) miept in een huilstruikenstuk (6x ik) de krant vol over de Rutte-kritiek van de Duitse journalist Thomas Kirchner, niet met een inhoudelijke weerlegging wat dan precies de 'nonsens' van Kirchner is - de journalistiek als maatje van de regering - maar dat het 'volgens hem' allemaal anders zit. En dat stukje wordt dan een dag later één op één ontdooid en opnieuw opgewarmd door NRC-collega Juurd Eijsvoogel, die via een paar backspaces en een paar enters toevalligerwijs tot PRECIES dezelfde conclusie komt als zijn inspiratiebron B. Wagendorp. De buddyjournalisten komen op voor hun collega's en het is hartstikke dapper. Dat is nou nèt het probleem, die uniforme hup klimaat-hup EU-hup migratie-boe Geert-hullie-hullie-mentaliteit van de journalistiek hiero. En ja hoor, er zijn heus uitzonderingen. Geweldige uitzonderingen, zelfs. We noemen een Pieter Klein. We noemen een Bas Haan. We noemen een Ton F. van Dijk. Wat die zure boomercolumns in de Belgenbodes ons wél weer leren is dat het behoorlijk belangrijk is dat er een keer iemand met een frisse blik en een paar liter verdelger wat onkruid uit de journalistenweide wiedt. Want die Peppi en Kokki-feelgoodjournalistiek van zo'n doodvermoeiende aaipoedel Jaïr, die alleen zijn tandenrij bloot lacht als hij de microfoon weer eens iets te diep in de reet van Jesse Klaver heeft mogen schuiven, die kennen we nou wel.

Dit dus

Social

Reaguursels

Inloggen

Nou, ik snap het wel. Rutte is misschien een boef maar het is wel ónze boef!

Amsterdamsko | 04-05-21 | 12:48

Bijna het gehele media landschap ist Gleichgeschaltet.

Zeau, zoek dat maar eens op,
is wel zo.....

vander F | 04-05-21 | 12:06

Alle redacties van genoemde kranten krijgen opdracht van DPG en moeten in die kaders blijven. Wynia heeft er een goed stuk over geschreven. Journalistiek Nederland is niet meer waarheidsbevinding maar gestuurde activisme. Niet te veel kritiek op Rutte want dat motiveert alleen maar rechts.
Naast genoemde nog echt onafhankelijk kritische journalisten mag Wynia ook genoemd worden.

Willem53 | 04-05-21 | 10:38

Ben dus gelukkig niet de enige die zich enorm aan de goedpraterij van Wouter ergert.

Fedde71 | 04-05-21 | 10:12

Wagendorp, een sportjournalist die al jaren onleesbaar is als columnist. Slippendrager van de macht. Schijnt vaker te gebeuren met oude witte mannen, kostje gekocht, eigen nest niet bevuilen, braaf meelullen. Ik kan het weten, ik lees de Volkskrant en ben ook een beetje een Bert. Verschil tussen mij en Bert is wel dat ik me ervoor schaam en probeer het niet al te opzichtig te doen.

Otto Normal | 04-05-21 | 10:10

Nederlandse jounalisten krijgen per regel betaald als zzp-er bij vk en nrc en ad.
Dus: wiens brood men eet......
Kritisch zijn is verworden tot een geldelijke afhankelijkheid.

Old daddy | 04-05-21 | 09:39

Goed stuk @mosterd.
Op het schavot met deze kneuzen.
Geheel terecht op je flikker krijgen van een Duitser, en dat nota bene vlak voor 4 mei even gaan opwarmen en het opnemen voor de Hollandse leider.
Spelen met de godwin, ook dat nog.

Eppo | 04-05-21 | 09:13

Dat er een Duitser nodig is om 's Neerlands journalistiek-kritische taak op zich te nemen, zegt voldoende - gaaf land hoor. En het volk pikt het allemaal, angstig om het krentenbrood op zaterdag te moeten missen. Dan maar opschrijven wat Big Brother wil, straks komen ze voor jou.

Zonnebrildrager | 04-05-21 | 07:57 | 1

Er zijn nog een paar Duitse journalisten die door de leugens van de MSM heentrekken, denk aan Rene Nehring en Hans Heckel van paz.de
Vooral Hans Heckel is met zijn wekelijkse satirische terugblik veel leuker dan alle Nederlandse conferenciers bij elkaar.

discriminazie | 04-05-21 | 10:06

(zelfgejorist)

Der Schnitzeljäger | 04-05-21 | 06:17

Mwah - als je die column van Wagendorp leest, is dat niet echt zijn punt. Zijn punt is meer dat de Nederlandse pers wel verontwaardigd is, maar dat Rutte zich daar gewoon geen fuck van aantrekt. Zoals Rutte zich eigenlijk nergens ene fuck van aantrekt. Rutte heeft heel goed door dat, sinds het dualisme in de Kamer dood is, er maar eentje is die Rutte echt naar huis kan sturen, en dat is Rute zelf. En Rutte heeft geloof ik besloten, dat Rutte nog even mag blijven.

konjodebonjo | 03-05-21 | 23:11 | 2

Ja, ik geloof dat dat de crisis is. Althans zou zijn in een land met een gezonde democratie. De Nederlandse pers is zeker verontwaardigd. Kwaad zelfs. Alleen over het verkeerde ding: dat er ergens een journalist bestaat die signaleert dat ze hun taak niet serieus nemen. De Nederlandse pers is van België en het was al een opknapper in de verkoop.

Mazzelstof | 04-05-21 | 06:19

Waarom zou Rutte zich iets moeten aantrekken van een columnist? In die zin dat de stem van een columnist zwaarder weegt dan die van u of mij? Een columnist is ook maar gewoon iemand met een mening.

Amsterdamsko | 04-05-21 | 13:47

Wat ik meer raar vind is de manier waarop tegenwoordig 'de andere mening' in de krant en ook op de televisie toch nog een podiumpje krijgt. Net naar Filemon gekeken, z'n serie over 'complotdenkers' (waaronder Flavio Pasquino), waarbij heel duidelijk wordt gemaakt dat al deze mensen van een bepaald type zijn, dat zich altijd overal druk over maakt, en ze net iets hadden meegemaakt waardoor ze getriggerd werden zich ook over de coronamaatregelen druk te maken. Zelf is Filemon een onbeschreven blad dat vol vertrouwen de wereld tot zich neemt.
Van hetzelfde laken een pak was het interview van Sterre Lindhout in de Volkskrant met Kirchner. Alsof ze nog nooit een echt mens hebben gesproken, lijkt het wel.

grietmetgroenefiets | 03-05-21 | 23:07 | 1

Mijn god, het hebben van een niet-mainstream mening staat gelijk aan het zijn van een complotgekkie? De indoctrinatie in dit land is hiermee wel aardig voltooid. Nu nog mensen gaan vervolgen als ze anders denken dan wat de goegemeente ze voorschrijft en we zijn weer een stap in de richting van de Heilstaat.

Zonnebrildrager | 04-05-21 | 07:50

Nee, wat hier allemaal wordt neergepend, dát is pas top journalistiek.

IJsbrekert | 03-05-21 | 22:49 | 2

Geen dank!

Analia von Solmsch | 03-05-21 | 23:34

nou, dr worden hier meer toppertjes gelanceerd dan in ons msm sprookjesland waar een soort van studio 100 koning regeert.

nobodiesunmighty | 04-05-21 | 09:08

Met alle respect voor geen stijl journalisten, maar : Eus een mediahoer??? 'De meningen van de als rebel in de markt geplaatste mediaprostituee Eus, ' ???

FredMistig | 03-05-21 | 22:47 | 4

En nog een keer ja...

J-van-de-Bontekoe | 03-05-21 | 23:58

Ja inderdaad!

FredMistig | 04-05-21 | 00:07

Ja

Willem53 | 04-05-21 | 10:41
▼ 1 antwoord verborgen

De katebelletjes van Wagendorp zijn letterlijk inhoudsloos, de beste man oordeelt alleen maar en onderzoekt zelfs niets, een typische gutmensch.

therealbraindump | 03-05-21 | 22:47

Lees beide kranten niet en mis niets, zo te zien.

dathoujetoch | 03-05-21 | 22:27

Dat de geschreven media in handen is van slechts 2 partijen, een duopolie, zou reden genoeg moeten zijn om de boel op te breken. ACM, of welke afkorting er ook over gaat, doe je werk! En graag zsm.

Martin007 | 03-05-21 | 22:23

Tijd dat arrogante Bertje met pensioen gaat, slechtste columnist van Nl

Uw Verzekeringsadvis | 03-05-21 | 22:18

Nausica Marbe mag van mij in haar eentje een krant volschrijven, maar ja, die draagt 'het stigma' van De Telegraaf en wordt derhalve waarschijnlijk niet serieus genomen door haar concullega's.

MickeyGouda | 03-05-21 | 22:14 | 8

@Basil Fawlty | 03-05-21 | 22:27: Klopt. Ik vind de telegraaf een kutkrant, maar ik ben het volledig eens met Basil op dit punt. Altijd maar dat gevingerwijs naar WOII, echt onzin 75 jaar na dato.

rederijker | 03-05-21 | 23:02

@Basil Fawlty | 03-05-21 | 22:51:
Laat ik dat maar niet tegen mijn wederhelft zeggen, want dat wordt een desillusie. Die heeft de verzamelde werken hoog staan.

MickeyGouda | 03-05-21 | 23:42

@Basil Fawlty | 03-05-21 | 22:27: Je had wel de grote en de kleine Winkler Prins.

Cassandra | 04-05-21 | 00:35
▼ 5 antwoorden verborgen

Ton F. van Dijk de uitzondering? Hoe dan? Onophoudelijke Baudet-basher. Is tegen toetreding van Ongehoord Nederland tot het bestel omdat ze kritiek hebben op de NOS.

Jan Zand | 03-05-21 | 22:13

Duitse journalisten hebben wel eerder de Nederlandse hoofdredacties ontmaskerd als hermelijnvlooien. Zo werd Stern verboden in Nederland om te voorkomen dat een stuk over Greet Hofmans in dit land te lezen zou zijn.

De Raad van Hoofdredacteuren speelde met twee handen op de buik van de rijksvoorlichtingsdienst om te voorkomen dat een consttutionele crisis in dit land zou uitkomen.

Niks nieuws onder de zon in de bananenmonarchie.

Glasgow Argus | 03-05-21 | 22:13 | 1

Heel scherp.

Mr.Crowley | 04-05-21 | 04:48

Ik wil geen meningen in kollumpjes of vermomd als nieuws of achtergrond of analyse. Ik wil debat en discussie in de media, tussen mensen die het absoluut niet met elkaar eens zijn en daarbij gedwongen worden om het achterste van hun tong te laten zien.

dihydrogenmonoxide | 03-05-21 | 22:12

Mosterd, man,.... samenvatting???

miko | 03-05-21 | 22:08 | 1

Niks nieuw... gewoon kritiek op kritiek op kritiek.

Stuffed Human | 04-05-21 | 09:15

Poeh, wat een lang gemoster, een te lange dag gehad vandaag. Wat is de kern van kritiek op deze journalist?

Jan, Leiden | 03-05-21 | 22:00 | 3

hahah, ja precies,

miko | 03-05-21 | 22:08

Bert is een suffe ouwe lul.

Otto Normal | 03-05-21 | 23:04

@Otto Normal | 03-05-21 | 23:04:
Nou, dan weten we toch al genoeg?

Jan, Leiden | 04-05-21 | 00:30

Dat jullie nog zo lief over hem schrijven. Ik heb er mijn bril even voor gepoetst. Of het er echt allemaal stond. Lief hoor!

Hemke-Valsema | 03-05-21 | 21:58

Die Wagendorp. Denkt nog steeds dat hij heel modern is met zijn Kaag adoratie en EU verheerlijking. En denkt, de gotspe, ook nog eens dat hij niet populistisch en progressief is. Verder een allang achterhaald hautain fossiel.

Zapata10 | 03-05-21 | 21:58

Lees al jaren geen kranten meer, werd ooit gebeld voor een proefabonnement voor het AD, dat ik daarom voor een voordelig te betalen bedrag enige weken mocht ontvangen. Ik vertelde de krantmeneer dat ik best wilde proeflezen, en dan ook nog wel wilde vertellen wat ik er van vond, en dat dit voor een schappelijk bedrag per uur wel te realiseren viel. Dit bleek niet de bedoeling en de krantmeneer ging daarom niet op mijn aanbod in.

De Briemusketier | 03-05-21 | 21:55 | 1

In 2002 nam ik eens een proefabonnement op het AD, voor 6 weken. Na die 6 weken kreeg ik hem, totdat ik maanden later ging verhuizen, nog steeds in de bus
Waarschijnlijk wordt het daar nu nog steeds bezorgd, zo'n flutblad raak je toch aan de straatstenen niet kwijt?!

WasHetMaarMakkelijk | 03-05-21 | 22:11

Feitenvrije onzin.
En dat schrijft geenstijl? Lees nog even jullie stukje terug over die 500 bomen van vanmiddag.

wapster | 03-05-21 | 21:55 | 3

Ongefundeerd, tendentieus en nodeloos kwetsend.
Zoals het heurt.

De basis boodschap van dat artikel is en blijft de totale kul van biomassa-centrales en de vergaring, het transport en het opstoken van bomen omdat dat goed zou zijn voor het milieu en het terug dringen van klimaatveranderingen.

Maar dat zal wel een kaagje te diep zijn voor u.

WasHetMaarMakkelijk | 03-05-21 | 22:08

@WasHetMaarMakkelijk | 03-05-21 | 22:08:

Het blijkt moeilijk te zijn om tussen de regels door te lezen..

"Ik lees GS heel graag, maar soms vind ik de toon net iets te hard. Wilt u daar mee ophouden..?? "

neonreclame | 03-05-21 | 22:22

@WasHetMaarMakkelijk | 03-05-21 | 22:08: exact. Feitenvrije onzin. Die bomen worden weggehaald omdat van oude bomen relatief veel takken afwaaien. Dan kunnen er ongelukken gebeuren. Dat kun je tot op zekere hoog5e tegengaan door veelvuldig die 500 bomen te snoeien, maar dan moet je steeds voor langere tijd met verkeersregelaars op een drukke N weg aan de slag en dat is ook geen feest. In plaats daarvan halen ze de bomen weg en planten nieuwe aan de andere kant, waar ze er wel goed bij kunnen.
Maar blijf jij vooral lekker kankeren over hoe stom iedereen is en jij zo slim. Je zal vast gestudeerd hebben.

wapster | 03-05-21 | 23:25

Zouden er eigelijk alleen nog maar mensen een krant kopen die thuis een kattenbak hebben?

jan huppeldepup | 03-05-21 | 21:52 | 2

Dat heb ik een tijd geprobeerd. Maar mijn kat ging daarom juist in de tuin van de buren schijten.

Glasgow Argus | 03-05-21 | 21:54

@Argus: kon je je ouwe kranten daar ook kwijt?

juan Kroef | 04-05-21 | 09:22

@Glasgow Argus | 03-05-21 | 21:52:
De Trouw is inmiddels ook een kudtkrant.

De Briemusketier | 03-05-21 | 21:57

@De Briemusketier | 03-05-21 | 21:57:
Al die verzetskrantjes proberen ook goed te zijn NA de oorlog

miko | 03-05-21 | 22:09

@Glasgow Argus | 03-05-21 | 21:52: Ik heb 30 jaar Trouw gelezen maar heb 2 jaar geleden 3 krant de deur uit gedaan.

Willem53 | 04-05-21 | 10:43
▼ 1 antwoord verborgen

Gewoon, niet lezen die dode bomen, niet bezoeken die slecht geconstrueerde websites. @redactie, jullie natuurlijk wel, dan kan ik hier op de belangrijkste items gewezen worden, meestal met een stukje doorwrochte duiding.
En dan lees ik nu punt en el wel voor een opsomming van het nieuws, even door de policor prikkend en enkel de nieuwswaarde er uit halend (als die er al is).

Je denkt toch niet dat ik aldaar artikelen als "Wat jij wil weten over...", of "5 argumenten voor/tegen..." ga lezen.
Als ik opinie wil dan lees ik de reaguursels op Geenstijl wel, echte opinie, geen gemaakte. Want gelukkig zijn veel reaguurders betere nieuwsvergaarders dan ik, plaatsen goede, vaak leerzame links. Dat heb ik nodig, want ik ben een zeer luie nieuwsconsument geworden.

En dat komt niet voort uit desinteresse, maar uit desinformatie vanuit het grauwe msm landschap.
Heb al in geen jaren meer een journaal gezien. Geen krant meer gespeld. Zo vermoeiend.

Dank aan de GS redactie dat jullie dat wel nog steeds volhouden. Het bespaart mij een hoop head-desken.

WasHetMaarMakkelijk | 03-05-21 | 21:40 | 1

Hmm en toen las ik mijn reaguursel nog eens door. Na die laatste 2 zinnen besloot ik eindelijk maar eens een kroontje te kopen.
Dat die mannen het volhouden. Al die ellende in de NL media in de gaten houden, bijhouden, lezen.
In Nederland heb je 2 smaken, "journalisten" en de Geenstijl redactie.

WasHetMaarMakkelijk | 03-05-21 | 21:53

De enige columnisten van de Volkskrant die ik de moeite van het lezen waard vind zijn Max Pam, Martin Sommer en Arthur van Amerongen. O ja, en Gummbah, voor de absurdistische humor.

Barend Braakbal | 03-05-21 | 21:39 | 4

Max Pam is de zoveelste kosmopolitische D66 neuzel en Eurofiel. Sommers zwelgt in zijn eigen gelijk wat ook tussen VVD en D66 in hangt. Amerongen is inderdaad wel goed naar mijn mening.

Zapata10 | 03-05-21 | 21:55

@Zapata10 | 03-05-21 | 21:55: Wat van Amerongen boven de rest doet uitsteken is dat hij ook literair zeer begaafd is. Afgezien van de inhoud zijn zijn columns vaak een feest om te lezen.

Grachus | 03-05-21 | 22:09

Mee eens

Uw Verzekeringsadvis | 03-05-21 | 22:20
▼ 1 antwoord verborgen

Wagendorp (en Sitalsing) is een simpele man die wel schrijven kan.
Alles wat links is, vindt hij goed. Met dat eenvoudige schema verdient hij prima.
Ik wacht geduldig op zijn pensioen. Ik hoef hem niet te lezen, maar dat doe ik toch zeker eens per maand om daarna bij mijn vrouw mijn hart te luchten. Alles wat er mis is bij links vind je bij Wagendorp.

Abu Bachouca | 03-05-21 | 21:35 | 1

Heeft uw vrouw nog een mening over Bert ?

De Briemusketier | 03-05-21 | 21:40

Dat boek over die berg was best aardig.

beldewouten | 03-05-21 | 21:34 | 2

Viel mij nogal tegen, terwijl ik mijn best deed om het goed te vinden.. Slecht geschreven, oppervlakkig, vreselijke clichés..

Frits_Binkestein | 03-05-21 | 21:40

Journalistiek is gewoon ook uiteindelijk een dienst die men tot zich kan nemen of aanschaffen
Blijkbaar zijn er nog voldoende mensen (en adverteerders dus) die willen betalen voor die bladen
Die mensen liggen echt geen seconde wakker van wat kritiek op Thomas Kirchner
Om eerlijk te zijn ik ook niet en ik heb de NRC nog niet eens opengeslagen

Beau_Geste | 03-05-21 | 21:34 | 1
-weggejorist-
WasHetMaarMakkelijk | 03-05-21 | 22:03

Ja ja, Want journalisten MaKeN het nieuws, dus lekker policor en liev de nonsens van het rivm en het omt overtypend, en kwijlend vragen aan rutte wat er door hem heen ging toen hij besloot de avondklok in te luiden ...
Dat moet ook zo volgens het nrc, want paginagroot wordt daarin Ulieden uitgelegd waarom überhaupt een persconferentie 0 (nul) krietiese vragen mag bevatten.
De keizer heeft weliswaar geen kleren aan, maar de kranten staan wel vol met de stofkeuze, de shiny, het patroon en de afwerking van het galakostuum dat liegende rutte aan heeft.
Want waarheid is slecht voor de beeldvorming, u weet zelf.
Dat rutte (CV: 7,5 voor een diploma geschiedenis, loopjongen Unilever) een driftkikker en een controlefreak is en in tien jaar geen enkel wapenfeit op zijn naam heeft staan, ja dat mag uiteraard pas na zijn dood bekend worden.

Analia von Solmsch | 03-05-21 | 21:30 | 3

Systeemlaven.

De Profundus | 03-05-21 | 21:57

Maar wie moet het anders doen in deze moeilijke tijden?

WasHetMaarMakkelijk | 03-05-21 | 22:02

Tja geen speld tussen te krijgen. Mosterd heeft gelijk en het speelt al heel lang.

thanseeuwen | 03-05-21 | 21:30

Kan deze er ook nog wel bij.
@noorlanderarjan @NOS
@Nieuwsuur
Den Haag, voorheen correspondent EU en economie
Er ging best veel mis in de corona-aanpak.
Maar er zijn afgelopen jaar wel tientallen, eindeloze debatten over geweest.
Over weinig zal eerder zo veel democratische verantwoording zijn afgelegd. In vrijheid dus.

Wie dat ontkent die snapt t niet.
Of was er meestal niet bij.
twitter.com/noorlanderarjan/status/13...

komtdatschot | 03-05-21 | 21:29

Bedrijfspoedels, overal.

All_yall | 03-05-21 | 21:27

Als kranten niet gesubsidieerd gaan worden, hebben we één zekerheid en dat is dat ze over 20 jaar niet meer bestaan. Ik verheug me nu al op de dag dat de NRC de poorten moet sluiten. Dat wordt één groot feest in Huize Grachus.

Grachus | 03-05-21 | 21:27 | 10

@Basil Fawlty | 03-05-21 | 21:56: verbaast me niks. Ze willen graag de rijkdom van anderen eerlijk verdelen. Overigens vind ik het typisch Nederlands verschijnsel. Als er aan het eind van de avond afgerekend moet worden in een groep ligt er meestal te weinig op tafel. Gelukkig niet in mijn vriendengroep.

BobDobalina | 03-05-21 | 22:03

@BobDobalina | 03-05-21 | 22:03:
ja, ik herken dat ook. En gelukkig is dat zuinige ook niet het geval in mijn vriendenkring maar heeft misschien ook te maken dat wij uit Limburg komen en wij van nature guller zijn in de kroeg en restaurant onder het Ierse motto: "You don't want to be the richest man on the graveyard." Hahaha!

Basil Fawlty | 03-05-21 | 22:13

@De Briemusketier | 03-05-21 | 22:01:
Klopt, ik heb ook ooit zo iemand meegemaakt. Geen aangenaam persoon. Stond altijd als eerste vooraan als het "gratis" was.
Dit fenomeen zie je trouwens ook bij horrortoestanden als de huishoudbeurs. Van die kort pittig geknipte vinexvrouwen die met tassen vol met troep de RAI verlaten.

Basil Fawlty | 03-05-21 | 22:16
▼ 7 antwoorden verborgen

Wat laf om een oude, bijna blinde man zo af te zeiken. Bert doet zijn best, zijn nieuwe onverbiddelijke bertseller staat in de steigers, zijn bijslaap heeft ook een column en Bert deugt dat het een aard heeft.

gestoptmetroken | 03-05-21 | 21:26 | 2

En dat terwijl Bert alleen maar het goede wil voor de mensen en de aarde. Stank voor dank. Paarlen voor de zwijnen. Hoongelach valt hem ten deel.

All_yall | 03-05-21 | 21:29

"Bertseller"
Hahahaha! Die houden we erin.

Basil Fawlty | 03-05-21 | 21:30

De kloof tussen politiek en burgers, de kloof tussen de media en de burgers, de kloof tussen het Nederlands Elftal en de voetballiefhebbers, de kloof tussen Amsterdam en Nederland. Er wordt wat afgeklooft in dit land !

De Briemusketier | 03-05-21 | 21:26

Hoernalisme noemen we dit.
De journalistiek is al een tijdje geleden een eenzame stille dood gestorven.

Abject | 03-05-21 | 21:24 | 1

De media in Nederland is verworden tot een stel afgelikte boterhammen die zich in verenigingsverband samengevoegd hebben en als natte tosti's door het leven gaan.

De Briemusketier | 03-05-21 | 21:31

Deugen brengt nu eenmaal geld in het laadje.Geen 1 die niet vrolijk wordt doorbetaald voor de flutberichtgeving.Al zou de pvv morgen het npo budget verdubbelen was vvd66 de duivel.Kom niet aan hun verdienmodel.Derde huis,tweede woonboot,vierde vrouw moet gewoon doorgaan.

van stampij | 03-05-21 | 21:24

Het komt uit de tenen vandaag Mosterd? Lol! Maar je hebt gelijk. Volkskrant, NRC cum suis zijn dol op "shoot the messenger" als iets hun niet aanstaat. Daar hebben ze een lange traditie in, pa Aaf was daar het schoolvoorbeeld van. Marginaliseren en belachelijk maken van de persoon ipv van in te gaan op zijn terechte waarnemingen. Verbaast mij ook niet dat Wagendorp en kompanen zo reageren want Kirchner legt de vinger op de zere plek en dat vinden ze niet leuk.

Basil Fawlty | 03-05-21 | 21:22

Het is treurig dat je steeds vaker op het buitenland aangewezen bent voor iets genuanceerder nieuws dan wat we hier krijgen voorgeschoteld. Zo vaak gaat het in het buitenland echter niet over Nederland dus afhankelijk van de erg kleine groep die nog een tegengeluid laat horen. Tegen dat geluid van de vriendjes van de politieke elite waar Omtzigt al op wees.

Nuuk | 03-05-21 | 21:21 | 2

Het doet me denken aan de tijd van de DDR. De mensen daar waren voor min of meer echt nieuws uit hun eigen land aangewezen op de westduitse TV

5611 | 03-05-21 | 22:55

@5611 | 03-05-21 | 22:55:
Schijnt dat die verstoord werden met stoorzenders. Nu doen ze dat met desinformatie, overspoelen en keihard liegen. Kritisch wegzetten met wappies, los van feit dat er in deze van nieuws overvoerde wereld ook een hoop wappie nieuws is.

Nuuk | 03-05-21 | 23:15

Mand

Diederik_Ezel | 03-05-21 | 21:20

Elsevier is ook niet meer te hachelen. De toon is: het land moet geregeerd worden. Op BNR hoor ik dat de Tweede Kamer eens op moet houden met zeiken. Ze verbergen het niet eens meer. Buddy buddy.

Sitting_targets | 03-05-21 | 21:20 | 1

Ja en dan? Rutte is door de vulture meevreters nu wel lang genoeg opgehouden. Prima mening.

Pieterman | 03-05-21 | 22:16

Tering Jantje, die VK lees ik al niet uit vrije wil dus die betaalmuur kan mij niet hoog genoeg zijn! Dus Bert Wagendorp is een lul? dat gaat op voor een groot gedeelte van zowel de VK columnisten als het merendeel van hun lezers.

TijdelijkOptimist | 03-05-21 | 21:18

SÜDDEUTSCHE Zeitung; ich bin Abonnent!

Verderkijkert | 03-05-21 | 21:15

Thorbecke was van Duitse komaf. Ik bedoel maar.

Sitting_targets | 03-05-21 | 21:12

Betaalmuur, ik kan het niet lezen en ik wil ook geen tips over hoe ik het wel kan lezen.

Mr_Natural | 03-05-21 | 21:11 | 1

Dan flikker ik de koffie wel weg...!!

neonreclame | 03-05-21 | 21:15

Ik kan me de boosheid van NSB en Azijnbode voorstellen. Ze hebben braaf meegewerkt aan de persberichtjes die in de Duitse media keurig gecopy-paste worden. Ga maar kijken. WAZ, FAZ, Spiegel, Welt, allemaal woordelijk dezelfde tekst, zonder context en onvolledig. En dan komt de sehr geehrter Herr Kirchner die zich informeert en z'n eigen stukkie schrijft. Het is zowaar echte journalistiek. Kunnen we niet hebben hè?

blokkadeleider | 03-05-21 | 21:11 | 1

Nee dat kan echt niet, heb je eindelijk een mediakartel dat het partijkartel naadloos volgt als in de Sovjetunie in zijn beste dagen, en dan gaan we even het team vergeten, en voor eigen succes gaan. Doet me denken aan die scene met de honkbalknuppel uit The Untouchables.

De Briemusketier | 03-05-21 | 21:18

Misschien kan Geenstijl een publieke omroep oprichten? Is dat geen goed idee?

blikjegrolsch | 03-05-21 | 21:10 | 1

Ik heb al een naam, bijvoorbeeld Pownews of zoiets................ oh wacht.

jan huppeldepup | 03-05-21 | 21:12

De media-kartelpoedel, hij blaft wel maar bijt niet in de hand die 'm voed.

De Briemusketier | 03-05-21 | 21:09

Ja een klassieker. De beeldmanipulatie is echter slechts het middel. De mening manipulatie is ten alle tijde het doel van de NOS.

Grachus | 03-05-21 | 21:33

Jan Dijkgraaf vergeten? Briefje van Jan is mijn persoonlijke lectuur bij de koffie, wie krijgt er vandaag weer op zijn lazer van Jan.
www.briefjevanjan.nl/

jan huppeldepup | 03-05-21 | 21:05 | 2

Uw gebruikersnaam is jan.

VoltaireJohn | 03-05-21 | 21:15

Is vrijwel altijd het lezen waard. Maar Jan = blank en man en ook allesbehalve Links. Dus zit ie ergens weggefrommeld in de krochten van het www.

Naar zijn Briefje Van Jan wordt echt nergens verwezen hoor in de moreel superieure MSM.
Je moet het maar net weten, anders lees je het nooit.

De policor-rot in dit land zit zo diep, het is werkelijk onvoorstelbaar.

Realism Is All | 03-05-21 | 21:18

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com