achtergrond

Geenstijl

Nee, Twitter verwijdert geen accounts "wegens het ondermijnen van geloof in de NAVO"

Opmerkelijk zinnetje wel, gister op Twitters blog. Maar toch niet zo opmerkelijk als het lijkt.

In een bericht waarin Twitter aankondigt dat het 373 accounts gelinkt aan de overheden van Iran, arm Armenië en Rusland gejorist heeft, lezen we het volgende: "Our first investigation found and removed a network of 69 fake accounts that can be reliably tied to Russian state actors. A number of these accounts amplified narratives that were aligned with the Russian government, while another subset of the network focused on undermining faith in the NATO alliance and its stability." Reuters schreef dat vervolgens op als: "Twitter said 100 accounts with Russian ties were removed for amplifying narratives that undermined faith in NATO and targeted the United States and the European Union."

Nou, dát is de mensen op Twitter niet ontgaan. Dus natuurlijk werd 'je mag het geloof in de NAVO nu ook al niet meer ondermijnen' geboren. Maar dat staat er dus niet. Er staat niet dat je het geloof in de NAVO niet meer mag ondermijnen, en er staat zelfs niet dat de accounts om die reden verwijderd zijn.

Het gaat hier om Twitters (terechte) campagne tegen "state-affiliated information operations", en is een poging om accounts die organisch en onafhankelijk lijken, maar door overheden betaald worden om narratieven kunstmatig meer clout te geven, als zodanig aan te merken en soms zelfs te verwijderen. In oktober 2018 publiceerde Twitter hun eerste bevindingen, en is dat sindsdien blijven doen.

Er staat in Twitters blogpost dat er *state-affiliated information operations-*accounts verwijderd zijn, omdat deze Twitters Platform manipulation and spam policy overtraden. Dat beleid schrijft voor dat: "You may not use Twitter’s services in a manner intended to artificially amplify or suppress information or engage in behavior that manipulates or disrupts people’s experience on Twitter."

De accounts zijn dus verwijderd omdat ze narratieven kunstmatig versterken. Niet omdat ze een bepaald narratief propageren. Curb your ophef!

Een voor allen, allen voor een behalve Turkije

Een voor allen, allen voor een behalve Turkije

Matt en Glenn neeeeee

Patient Zero

Patient Zero

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Islamitische Staat publiceert bodycam POV van aanslag Moskou

Of zoals de media hen het vorig decennium noemden: de "so-called Islamic State"

@Spartacus | 24-03-24 | 12:30 | 371 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.