Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Zullen we de Tweede Golf wat koeler doen?

Gemoederen lopen gelijk op met de temperatuur, maar een eventuele tweede golf kunnen we prima aan

Begin 2020 werden we overrompeld...

Januari 2020: Er is wat aan de hand in China. Spartacus begint alhier op dit weplok een dossier van tientallen topics, ver voor de eerste Nederlander Het Virus onder de leden had.
Februari 2020: De categorische ontkenning van volk, vertegenwoordigers en semi–ambtelijke monitors zal kort na carnaval een harde les in cognitieve dissonantie blijken.
Maart 2020: Het land gaat in “intelligente lockdown”, de MinPres bewaart zijn rust zo goed als het kan, Nederland legt zichzelf massaal bij hem te vondeling en klampt zich in de peilingen vast aan de vvd.

De horeca sluit de deuren, sport en spel wordt geannuleerd, alle feesten en feestjes gaan uit de agenda, scholen en universiteiten sluiten de deuren, winkels worden volgehangen met plexiglazen bacillenbegrenzers en Nederland werkt massaal thuis. Verpleeghuizen veranderen in mortuaria terwijl de onmacht van de overheid om snel op te schakelen maar voldoende beschermingsmiddelen voor ziekenhuizen en ouderenzorg de zorgen, spanning en emoties vergroot. 

Een minister valt om. Zijn vervanger verliest te veel tijd aan het solderen van een slecht werkende app. Nederland zwaait naar oma van achter het raam. Onze collectieve emoties worden gestuurd door de adrenaline van een crisis, maar vinden geen catharsis in een acute noodsituatie: behalve wat waanzin over WC-papier heeft iedereen te eten, breken er geen rellen of plunderingen uit, laat staan oorlog, en worden de meeste salarissen gewoon doorbetaald - al dan niet aangevuld met gratis geld van een overheid die de staatsschuld rap ziet oplopen.

Adrenaline die geen uitweg vindt, zorgt voor spanning, stress en emoties. De onzekerheid van een nieuwe situatie, de tegenstrijdige aanpak van verschillende landen, het zoeken naar de bron en het afwachten van de effecten: nog meer stress en spanning. Argwaan voor elkaar, woede als mensen de anderhalvemeter van het nieuwe normaal schenden, of juist chagrijn omdat de beperkingen tot de frustratie van onvrijheid leiden. Maar het lukt: samen krijgen we het virus onder controle, om het maar Postbus 51 te zeggen. De IC’s hebben nooit hun volle capaciteit hoeven benutten, van triage was gelukkig nooit sprake. 

De Ark van Ark

...halverwege 2020 krijgen we meer grip...

1 juno ging het land weer verder open. Kroeg en kantine weer toegankelijk, demonstreren met tienduizend mensen op een hoofdstedelijk plein bleek geen superspread event en velen denken voorzichtig aan vakantie (vele anderen overigens niet). In eigen land is alles volgeboekt, Duitse, Franse, Belgische en Britse kentekens vallen vaker op dan anders - nog weinig mensen wagen het te vliegen. 

We weten ondertussen veel meer over het virus. Eerste vaccin-tests zijn veelbelovend, de doelgroepen die het meeste risico lopen zijn goed bekend (oude mensen, zwakke mensen, te dikke mensen, en kennelijk speelt lengte ook een rol). Meer blootstelling aan de bacillen lijkt gevaarlijker dan een kleine dosis: onder zorgpersoneel valt op dat er meer zieken zijn. Maar we weten ook: steeds minder mensen zijn überhaupt besmet, iedereen begrijpt dat congressen nog niet door gaan en concertzalen nog even dicht blijven, en de open lucht is een veilige schuilplaats tegen het virus, zeker op warme dagen. Het ‘nieuwe normaal’ wordt langzaam en zeer dankbaar afgedankt: mensen wagen het weer om sociale dieren te zijn.

...maar nu lopen de besmettingen weer iets op...

De afgelopen weken blijken we toch her en der te dicht opeengepakt gezeten te hebben. Toch die iets te volle vliegtuigen? Wachtrijen op luchthavens, in het ov of toch te veel mensen op kantoor? De opgeschroefde CBS-cijfers van aantallen mensen die met/aan corona overleden, helpen ook niet mee. De R-waarde stijgt boven de 1, het aantal bestemmingen neemt toe, maar in absolute aantallen is er nog geen reden tot paniek, mede omdat de nieuwe haarden sterk regionaal verschillen. Helaas: gemengde signalen vanuit diverse overheden en instanties zorgen voor nieuwe onzekerheid, en onzekerheid leidt tot angst, en angst kan tot paniek leiden. Daar trappen we toch niet nog een keer in?

...en die adrenaline moet er toch uit...

31 juli, de eerste tropische dag in hartje zomer(vakantie). De meesten zijn gewoon thuis, of op vakantie in eigen land. Maanden van onzekerheid, stress en een te vol huis - inclusief kinderen die dat digitale onderwijs al snel niet meer volhielden. Nederland rijdt massaal naar het strand, want daar schijnt de zon, daar buiten is het veilig. In een semi-strategische maar te laat en halfslachtig uitgevoerde actie worden wegen geblokkeerd. Media spreken schande, versterkt door sociale media. Toch denken we niet dat Scheveningen de nieuwe superspreader zal zijn. Integendeel: de buitenlucht en de zon, het zijn viruskillers, en een strand is geen gesloten concertzaal vol zwetende bacteriezwermen.

Wat ons een Tweede Golf van gekte in kan sturen, is de waanzin van de willekeur en daarin heeft onze oude makker Dinand Woesthoff echt wel een punt, in de video hierboven. Rutte en De Jonge facebooken dat alles veilig is en goed gaat, maar die hebben hun eigen (economische en electorale) belangen. Nog een lockdown betekent een economische ondergang. Grapperhaus laat zich niet gek maken door journalisten die hun eigen angst op hem projecteren en meer maatregelen eisen. De kalme starheid van de minister laat vooral zien dat de “vitale beroepsgroep” der media graag wil bepalen wat ándere mensen (niet meer) zouden mogen.

Hubert Bruls, chef Veiigheidsregio’s, lijkt wat dronken van zijn tijdelijk zwaarwegende (no pun intended) machtspositie en ontpopt zich óók tot viruspolitie, die weer hele andere dingen zegt. En waarom is Tamara van Ark ineens woordvoerder op het pandemiedossier? Hoe kan het dat Aboutaleb en Halsema zelf bepalen dat de grondwet niet voor hen geldt, en een paar kleine stukken stad - openbare ruimte in een vrij land - tot mondkapplichtzones benoemen, met ingang van de eveneens arbitraire datum 5 augustus, zomaar een woensdag. Ondertussen hoeven terugkerende vakantiegangers nergens rekening mee te houden.

Social
Social

Waak voor willekeur maar wees blij met soepel beleid

Willekeur is een brandstof van onzekerheid, onzekerheid een katalysator voor angst. Terwijl we toch al zo veel weten: niet met honderden samengepakt in kleine, slecht geventileerde ruimtes gaan zitten. Oude en verzwakte mensen afschermen, hoe zwaar dat soms ook is. Jonge mensen lopen nauwelijks risico. Gezonde mensen evenmin. Het grootste gevaar van kleine blootstellingen is niet dat je op de IC belandt, maar dat je het virus verder doorgeeft - maar zo werkt een ‘gewone griep’ ook.

Van corona zijn we voorlopig nog niet verlost. Maar na een half jaar hebben we een beter ziektebeeld dan op het moment dat het ons overviel, en zouden we een beter zelfbeeld moeten hebben over onze eigen respons op het virus. Bestuurders lijken de grip, de controle en hun onderlinge afstemming te verliezen - laat ons als bevolking nou niet in dezelfde valkuil trappen. Het wordt hoogzomer de komende tijd, er is geen enkele reden om die tweede golf wederom als een tsunami over ons heen te laten spoelen. 

Nederland heeft een relatief soepel beleid, wees daar blij mee, en waardeer het door er verantwoordelijk mee om te gaan: hou die afstand, maar zorg ook dat je spanning, (financiële) zorgen en emoties een gezonde uitweg in buitenlucht, beweging en sociale interactie krijgen. Stel je vragen en blijf kritisch maar bewaak ook je kalmte. Ook al komt die tweede golf: samen hebben we dat virus al lang onder controle.

Iemand een fris pilsje?

Social
Social

Reaguursels

Inloggen

Post je kritiek hier en straks een Q&A.

Kane | 02-08-20 | 15:39
-weggejorist-
IndoBob | 02-08-20 | 15:14

Ik weet niet maar die hele 'pandemie' is gewoon afgelopen... Ieder gezond mens dat nu nog steeds bang is voor Corona is gewoon een domme lul. Zelfs 100% van de ongezonde mensen kennen ze beter maken met 50-jaar oude medicijnen (go Trump) zolang ze er maar op tijd bij zijn...

Ik roep vanaf het begin al drie dingen;

- Het is niet meer dan een fors griepje (qua sterfte).

- Deze 'pandemie' wordt misbruikt om de groene agenda en EU bullshit door te drukken.

- De angst leidt ons af van wat er echt gebeurd. We worden gewoon genaaid waar we bij staan en collectief trappen we er nog in ook...

Zeg maar waar ik fout zit...!

Witte_Willem | 02-08-20 | 01:02 | 2

@ Witte Willem,
Helaas, U zit helemaal goed.!

Datgingniegoed | 02-08-20 | 03:45

U roept vanaf het begin al complete onzin. Go Trump.. Gtfo.

Kabila de stijlloze | 02-08-20 | 11:18

Het is een valse belofte dat er een werkend medicijn of vaccin op korte termijn komt. Deze pandemie zal zeker nog jaren aanhouden: 2, 5, 10 jaar? Niemand die het weet. Wel dat bijna niemand dit voor mogelijk houdt dat dit wel eens zou kunnen gebeuren.

Schemerlamp | 01-08-20 | 23:18 | 2

Pandemie..... Hahahaha

Oetiohnegentechnik | 02-08-20 | 00:35

Is er al, heet Ivermectin en kost geen drol.
Geen bijwerkingen, alleen voor de wurmen mocht je die hebben.

Pimp my Voortuin | 02-08-20 | 00:41

Wat een paardenlul joh, die Dinant. Natuurlijk is zonnen op een winderig strand niet hetzelfde als duizenden zweterige lijven tegen elkaar gedrukt in een festival tent. En de ophef over de dam was van voor 1 juli, bovendien het eerste massale gedoogde evenement in z'n soort. Valse vergelijkingen.

Gen. Maximus | 01-08-20 | 21:11 | 1

Ja en hij stond daar dus zelf ook op de dam. En nu huilen dat mensen naar het strand gaan, wat een ontzettende hypocriet.

Bab01 | 01-08-20 | 22:00

Nee het vaccin is helemaal niet veelbelovend, 70% krijgt bijwerkingen en het is alleen nog maar op jonge gezonde mensen getest. Daarnaast kunnen we de langjarige bijwerkingen niet in een paar maanden kennen. We weten ook niet wat de RNA van het virus doet als het vrij rond blijft zweven. En nog veel meer. Maar blijf het ook maar lekker geloven. Zolang ik het maar uit mijn lichaam mag houden.

azijnseikerT | 01-08-20 | 21:00 | 4

@Wiebenick | 01-08-20 | 21:28: Bedoel je dat vaccins belangenloos worden gemaakt en verstrekt? En dat er verder geen geld of politieke status mee gemoeid is? Okee wappieblater.

luistukvreten | 02-08-20 | 09:41

@luistukvreten | 02-08-20 | 09:41: Geen enkel medicijn wordt belangeloos gemaakt en verstrekt. Of ga jij op een door een heks geplukt kruidenplantje lopen knagen als je kanker hebt. RIP Sylvia Millecam.

Wiebenick | 02-08-20 | 10:30

@Wiebenick | 02-08-20 | 10:30: Nee, dat valt allemaal best mee. Ik hou wel van wat farmaceutica op zijn tijd. Maar daar gaat het verder ook niet om. Zeikert maakt gewoon een punt en jij probeert dat aan de kant te schuiven met retorische aannames en holle leuzen als 'wappie'. Je draagt precies niets bij aan de discussie en probeert gewoon interessant te doen. Dus ik dacht, laat ik het maar even benoemen. Ouwe wappieblater

luistukvreten | 02-08-20 | 13:21
▼ 1 antwoord verborgen

wie is Woesthof en waarom noemt hij een warme dag een heatwave?

Openbaar Mysterie | 01-08-20 | 20:58 | 1

Woesthoff is een soort mislukte Nederlandse versie van Eddie Vedder die al tegen de 50 loopt maar zich nog steeds gedraagt als een 15 jarige met dito taalgebruik.

R.F.Pickering | 02-08-20 | 07:25

Op de eerste Covid-19 golf is totaal niet geanticipeerd.
Schiphol bleef open en er werden geen controles uitgevoerd dmv de toen beschikbare infrormatie over het virus, Bijvoorbeeld temperatuur controle. Er bestaan camera systemen die de risico gevallen uit grote getalen mensen er uit kunnen pikken waardoor er dus amper oponthoud ontstaat. En doe is ff een temperatuurs controle op de hoofdwegen op buitenlandse import ofzo?
Nee hoor niets van dit, Gewoon lekker inhaken en mee doen , Allaaf! En hoogst waarschijnlijk hadden deze preventiefe maatregelen weinig tot niets geholpen maar had een signaal afgegeven dat ons kabinet wakker was. Helaas werd een groot gemis aan persoonlijke veiligheids middelen bij het zorg personeel en het tekort komen aan IC capaciteit , kort hier op, pijnlijk zichtbaar.
Daar was hij dan op 16-03-2020 om 17:30 hrs , “onze” MP ( Malle Pietje) om het volk te verkondigen dat het zo niet langer kon en alle openbare gelegenheden , afgezien van de voedsel voorziening, per direct gesloten worden.
17:30 hrs is een beetje raar niet? Nou niet als je een 8 uur tijd verschil in calculeert want dan komt deze “order” precies na de “morning call”. Iedereen heeft de “written”instructies en een bakje koffie gehad at 09:30 hrs ( ….. Time?) .
Ff de Whats app / twitter en Email linkjes downloaden en checken .
Zachtjes aan wordt u het nieuwe normaal in gewreven .
U heeft niet door dat we al enige jaren in deze wereld van een autoritaire , door MSM opgedrongen menigen en onder gesneeuwde fijten leven.

Datgingniegoed | 01-08-20 | 20:52 | 3

"U heeft niet door..."
Ik denk dat velen hier zich juist erg bewust zijn van dit feit (met ee ie), en ook dat dit niet al jaren maar decennia aan de gang is.
Dat van die vluchten die maar binnen kwamen op Schiphol begrijp ik nog steeds geen reet. Het aantal reizigers vanuit China was dan wel gedaald, maar dit was meen ik slechts 25 procent. Het laten binnenkomen van die vluchten kwam door de berichten van die falende RIVM, maar het getuigde gewoon van achterlijkheid dat Rutte niet in staat was om te zien wat ik, en vele anderen, allang hadden gezien: het virus is retebesmettelijk, het is geen 'griepje' en je gaat er ook heel beroerd aan dood. En dat haal je gewoon de EU binnen.
Ben blij dat de verkiezingen volgend jaar pas zijn, dan zijn er hopelijk een hoop apen uit de mouw gekomen en opent het MSM-gevoerde klootjesvolk ook eens zijn ogen.

De waard zijn gast | 01-08-20 | 21:04

@De waard zijn gast | 01-08-20 | 21:04:
Nou, Laten we hopen dat '
het volk '
er ook zo over denkt.

Datgingniegoed | 01-08-20 | 21:17

Fijten= feiten

Datgingniegoed | 02-08-20 | 03:48

Zomaar twee puntjes.
Corona wordt niet veroorzaakt door 'bacillen' maar een virus; twee zeer verschillende dingen die zich zeer verschillend gedragen.
De 'volle capaciteit' van de IC werd - nét aan - nooit benut omdat door een combinatie van met kunst en vliegwerk uitbreiden van de IC capaciteit én het effect van genomen maatregelen waardoor de uitbreiding van de epidemie werd afgeremd. Was de capaciteit niet (zover) uitgebreid, dan was er een enorm probleem ontstaan omdat de bestaande capaciteit ver beneden het aantal uiteindelijk benodigde was. Had de epidemie zich langer met de pieksnelheid kunnen uitbreiden, was de opgevoerde capaciteit bij lange niet voldoende geweest (tijdens de opbouw naar de piek breidde het aantal nieuwe gevallen zich logaritmisch uit; binnen korte tijd zou de boel dan onherroepelijk onbeheersbaar geworden zijn doordat de vraag de capaciteit - steeds sneller - zou overstijgen én er toenemend veel verzorgenden uit zouden zijn gevallen door dezelfde epidemie).

Valse_nootjes | 01-08-20 | 20:37

Ik ga mijn kalmte bewaken in de tuin. Met een biertje. Proost!

nietoftochwel | 01-08-20 | 20:21

Ik ben Corona moe. Vanwege het cont. al maanden lang Corona gedram, heb ik al een paar weken dat ik me er helemaal niks meer van aantrek. Bevalt me goed en als ik dood ga, dan zal het wel mijn tijd zijn geweest. Ik ben klaar met dat gezeik over een virusje. Laat maar komen dan, ik ga het gevecht met Corona wel aan maar ik blijf niet in angst leven.

Gandalph | 01-08-20 | 20:19

Nee die prentjes van spermatozoiden vind ik geen goedmakertje voor het ontbreken van tieten in de vrijmibo.

bijna_raak | 01-08-20 | 20:16

Volgens mij heerst er bij velen het gevoel dat we zware tijden tegemoet gaan. De politiek is met vakantie, het zonnetje schijnt. Dan pakt men de zomer van 2020 aan om nog even te doen alsof covid-19 voorbij is en de recessie nog niet begonnen is. Eigenlijk kan ik dit alles de mensen niet echt kwalijk nemen.

Straks is het weer winter, gaan de vaste lasten weer omhoog temidden van een groeiende werkloosheid. Bombardeerd de NPO ons vanaf eind september weer met de zwarte pieten discussie. Gaan politici ons een vaccin beloven dat nooit gaat komen. Als er geen tweede golf Wuhan-flu komt, dan wel een tweede golf met klimaatdiscussie. Dan komt de onvrede die nu verscholen ligt onder dit strand-escapisme vanzelf wel een keer naar boven drijven.

Zendavesta | 01-08-20 | 20:01 | 1

En vluchtelingen blijven maar komen .

Modi | 02-08-20 | 09:11

Hugo de Schoenen ligt in voortent op de camping te verzinnen, hoe hij de app aan de man kan brengen, Rutte in de sloep van zijn holmaat Jort is aan het bedenken hoe hij de door Auping matrassenfabriek de gefabriceerde mondkapjes op de markt kan slijten. De aangestelde minister Ark en de burgemeesters o.a Bruls, Halsema en Aboutaleb, knokken elkaar de tent uit om als eerste in de media hun onzin en macht te verkondigen, omdat het kabinet even 7 weken op vakantie is gegaan. Inmiddels worden de burgers de dupe van het totale wanbeleid van de deskundigen en de falende bestuurders. Waardoor de grondwet met voeten wordt verkracht. En het Staatshoofd is rondjes aan het varen in speedboot in de de Griekse zee om met gebruinde kop straks op prinsjesdag, de leugens van Rutte aan het domme volk voor te dragen, met mondkapje voor.

Goedverdoemme | 01-08-20 | 19:48 | 1

Jort Kelder was anders een van de eersten - samen met Kees de kort - die zich niet lieten leiden door het overheersend vals sentiment waar je een paar maanden geleden mee werd doodgegooid.

van der g | 01-08-20 | 19:59

Hoeveel " normale " influenza/ griepgevallen zijn er onder de positieve besmettingen eigenlijk? Laat de test zien of je Covid19 hebt, of hebt gehad... of gewoon griep? Kan je gewoon weer gezond zijn en toch nog wat virussporen hebben in je lichaam? Worden we niet massaal gepiepeld? Hoeveel griepdoden hebben we dit jaar? Hopelijk niet zoveel als twee jaar geleden: plm 10.000.. in NL en geen acties toen.

ceesreis | 01-08-20 | 19:33 | 1

De oversterfte dit jaar staat al op 10.000, moet de herfst/winter nog komen.

Vierkarakters | 01-08-20 | 21:00

Dat de sportscholen met 1.5 m weer open mogen, zonder aandacht voor aerosolen, vind ik een stuk spannender dan wat mensen op een strand...

RichardBandler | 01-08-20 | 18:53 | 3

Door die 1,5 meter-maatregel passen er bij mijn groep maar 4 in de zaal ipv 8.
Dat verkleint de kans dat er iemand tussen zit met Corona met 50 procent.
De maatregel is dus best effectief. Maar het blijft een tombola.

Papa Jones | 01-08-20 | 18:57

De rest hijgt elkaar daar dan alsnog wel aan de Corona natuurlijk, en de vraag is of het aantal lessen nu gelijk blijft of verdubbeld, dan scheelt het ook maar een factor 2 ofzo qua risico.

RichardBandler | 01-08-20 | 19:00

Ik vraag me wel af wat er met het algemene sentiment gebeurd wanneer ook de economische gevolgen van de maatregelen op corona zich goed laten voelen. Tot nu toe wordt het merendeel nog overeind gehouden door geleend en bijgedrukt geld, maar dat kan je ook niet al te lang volhouden.

ZonderNaam | 01-08-20 | 18:52 | 1

Tot ze geen vreten meer hebben. En zelfs een "schaap" moet eten.

Bijtendehond | 01-08-20 | 19:05

Rechtsgeleerden, wetenschappers, virologen, artsen, andere medici, statistici, professoren, ministers, staatssecretarissen, grondwet deskundigen, de media en journalistiek hebben zich allemaal gebogen over en bemoeid met zoiets intens simpels als een monddoekje. Al vele decennia met succes in gebruik in Azië.
Dat is de stand van zaken in Nederland als er een besluit moet worden genomen of een advies moet worden afgegeven m.b.t. een simpel mondkapje, werkelijk! Men zou er voor op de barricades willen gaan om er tegen te protesteren
Anderhalve meter is het wetenschappelijke devies en in (openbare) ruimtes waar je 1,5 mtr. niet kunt handhaven (bijvoorbeeld O.V.) moet je een mondkapje op.
Dan werkt een mondkapje kennelijk wel en als het binnen 1,.5 mtr. werkt dan werkt het ook daarbuiten.
Maar daar moeten wetenschappers zich over beraden.
Wat een triest land is dit.

Broadsquire | 01-08-20 | 18:44 | 6

Friendly reminder: we hebben het hier over het China Virus, dus zo succesvol is " Azië" nou ook weer niet.

UpdateAvailable | 01-08-20 | 20:00

Ja Z Korea heeft het niet slecht gedaan gebruikten ze ook hydroxymoeilijk en ondat het te goedkoop is wordt het de grond ingeboord en natuurlijk vanwege Trump.

bijna_raak | 01-08-20 | 20:19

@reservebelgië | 01-08-20 | 19:38: Nou, een idee heb ik wel. Er zijn een heel stel psychopaten druk in de weer, de boel op te blazen. De boel die in 2013 al niet houdbaar was.
Laten we eens een 'virus' verspreiden bedachten ze, alvorens de wereldwijde financiële bubbel laten klappen.
Dan kunnen dat stel psychpaten hun handen in 'unschuld' wassen met hun eigens gecreëerde pandemie en verantwoordelijkheden ontlopen.
Gelukkig ontstaat er wereldwijd enig tegengas maar @VanRossem en G.S. Is nog niet zover het gehele plaatje te kunnen overzien.
En dit terwijl alles op hè www te vinden is..
Verliezen zich liever in de belachelijkheid van stikstofplaatjes, Corona en BLM toestanden.
Precies als door een stel psychopaten georchestreerd is..

Icar | 01-08-20 | 21:03
▼ 3 antwoorden verborgen

Lees net ook weer in de krant dat de meeste besmettingen veroorzaakt worden door jongeren, die zelf niet zo ziek ( zeer lichte kwalen) worden en gewoon door gaan met feesten, niet melden dat ze ziek zijn, ja dat is vragen om problemen natuurlijk. Bemetten ook het thuis front en het domino effect is begonnen.

obzzcure | 01-08-20 | 18:38 | 1

Niet getest, maar wel stellen dat ze de oorzaak zijn. Lekkere wetenschap zonder gebaseerd op feiten. Maar het roept zo lekker via MSM.
Lekker de jongeren in een kwaad daglicht steken, terwijl hun toekomst volledig naar de grootje wordt gebracht en zij degenen zijn die deze onbetaalbare rekening mogen gaan slavernijen.
Daarbij: geen of vrijwel geen symptomen -> niet besmettelijk

laagvliegert | 01-08-20 | 21:23

Mijn mondkapjesreis gaat verder; de worsteling met het beslaan van mijn bril. Ik herinnerde de oude truuk om je bril verder op je neus te plaatsen, weg van het warme vocht. Dat heeft me wel vaker gered in bezweterige toestand. Maar voorkomen is beter dan genezen. Ik moet niet zo veel vocht uitademen. Dus ik moet mijn lichaam uitdrogen. Droog en schor, dat is de manier.

Rest In Privacy | 01-08-20 | 18:33

“... laat ons als bevolking nou niet...”.
Kom op zeg, wat een demagogisch geleuter. Je kunt zoveel beter. Alles is al gezegd. Hou er dan mee op.

FordPrefect | 01-08-20 | 18:32

Dinand Woesthoff heeft wel een punt dat het lastig is om dit te begrijpen. Maar onderzoek toont al aan dat het verschil zit in binnen en buiten en ventilatie. Maurice de Hond had hier al vroeg cijfers over, maar werd niet gehoord. Binnen vind er veel meer besmetting plaats waar het bedompt is en slecht geventileerd, buiten niet.
Waar hij wél een punt heeft: buitenevenementen zijn afgelast, maar iedereen gaat wel zonder inachtneming van 1.5 meter naar het strand. Dát kan gewoon niet, dat is teveel risico.

Ben dan ook toen ik gisteren rond 15 uit mijn werk kwam naar huis gegaan, wist dat het te druk zou zijn aan het strand....

Jan, Leiden | 01-08-20 | 18:20 | 2

Risico dat u mss wel eens de griep zou kunnen oplopen?

reservebelgië | 01-08-20 | 19:45

Er is nogal een verschil buiten of binnen, buiten zijn er op zomerse dagen nauwelijks besmettingen , als je nu een concertzaal vol propt die niet goed geventileerd wordt en er is 1 corona patiënt binnen, ja is de gehele de zaal besmet. Want aerosols. En ja dat snapt Kane weer niet natuurlijk. Daarom was het in begin maart een grote uitbraak, want carnaval, want skivakanties. (in niet goed geventileerde ruimtes)

obzzcure | 01-08-20 | 18:15 | 4

Ja, leuk, maar ook alle buitenevenementen zijn afgelast, maar wel zonder 1.5 meter hutje mutje op het strand. Kunt u dat uitleggen aan de evenementenindustrie?

Jan, Leiden | 01-08-20 | 18:23

@Jan, Leiden | 01-08-20 | 18:23: Op evenementen staan mensen dichter op elkaar dan op het strand hoor. vele malen drukker ook en een vele malen kleine ruimte. Dan is het ook was riskanter.

obzzcure | 01-08-20 | 18:28

Je suis viroloog....

BozePaarseMan | 01-08-20 | 18:32
▼ 1 antwoord verborgen

Doe nou eens echt je best @VanRossem wil je ?
Ipv van die pseudo opruiende 'MSM' topics te plaatsen hoewel wel ff anders, dat wel.. zijn clickbaits nou echt zo belangrijk of dringt het nog niet tot je door ?

The scale of this Covid19 issue is so monstrously evil that it baffles the mind of those awake, so for those sleep walking they fight tooth & nail to reject the truth which is undeniable. With even cursory research online the evidence of the deception is easily uncovered. Truth is Empowerment and the most valuable weapon in war.

Icar | 01-08-20 | 18:14

Hij heeft gelijk. Er wordt met verschillende maten gemeten en dat klopt niet. In omringende landen is het trouwens no problemo om mondkapjes te dragen maar wij moeten er weer ellenlang over zeuren en allerlei uitzonderingen maken.

BozePaarseMan | 01-08-20 | 18:13 | 5

@bucky1971 | 01-08-20 | 18:36: Dat averechts is niet juist het idee is dat ze de uitstoot van areosolen belemmeren waardoor JI een Ander niet besmet, het gaat dus niet op bescherming voor jou maar het bij je houden van je vieze troep.

bijna_raak | 01-08-20 | 20:23
▼ 2 antwoorden verborgen

Ondertussen blijkt dat privéklinieken voor bijvoorbeeld huidzorg hun tarieven -met toestemming van de overheid- verhogen door een opslag in rekening te brengen. Want corona, bla bla, nooddruftige ondernemers, bla bla. Dat uiteraard bovenop de staatssteun die ruimhartig wordt toegekend. "Wie gaat dat betalen, zoete lieve Gerritje". Oud Nederlands liedje. Het antwoord is geen verassing. Kijk maar in de spiegel, dan ziet u wie alles gaat betalen.

Nivelleermarionet | 01-08-20 | 18:10 | 3

Nee da's inderdaad geen verrassing.
Ook niet dat er zelfs van een crisis als dit mensen profiteren.
Die zijn dan wel weer interessant om onder een vergrootglas te leggen (en er komen ongetwijfeld weer wat bekende namen langs).

Gazzerop | 01-08-20 | 18:14

Zelfs mijn kapper brengt een coronatoeslag van 2 euro in rekening. Daarvoor hebben ze een flesje ontsmettingsspul aangeschaft. Ik betaal het om de ondernemer en de kapsters te steunen, maar zo kun je ook klanten wegjagen.

duProgue | 01-08-20 | 18:37

Nou ja, beter dan het AVL in Amsterdam, die stopt maar helemaal met behandelingen want huidcontact brengt de patient en arts te lang binnen 1,5m,

UpdateAvailable | 01-08-20 | 20:07

Voor al die strijders hier die er wel klaar mee zijn: ga je voor de lol eens verdiepen in hoe het bijv. in Servië uit de klauwen gelopen is, nadat de boel veel te vroeg weer open gegaan is.

Die hebben daar pas echt voor de tweede keer ellende. En dat volk gaat er alleen maar harder tegenin.
Dat gaan we hier ook krijgen door mensen die zich groter voelen dan 'dit griepje'.

Gazzerop | 01-08-20 | 18:09 | 4

@El Rico Grande | 01-08-20 | 18:13: Gelukkig maar!
Maar we zien (ook hier) dat velen met die instelling het daarom ook maar voor anderen denken te moeten bagatelliseren (of erger: doen alsof er nauwelijks iets aan de hand is).
En dat moeten we ook niet hebben, want dat gaat alleen maar harder tegen evt. nieuwe regels in.
Dan snap je het niet helemaal hoor.
Ja "ikke ikke en de rest kan (letterlijk) stikken", dat snappen ze ongetwijfeld wel. En dat speelt er.

Gazzerop | 01-08-20 | 18:17

Hoezo uit de klauwen? Servië zit op 67 doden per miljoen inwoners en wij op 359.

Gezonde_Roker | 01-08-20 | 18:57

@El Rico Grande | 01-08-20 | 18:13: Vandaar ook dat er geinvesteerd is in autogordel, kreukelzones, etc, overigens met succes.

bijna_raak | 01-08-20 | 20:26
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb nog nooit catharsis gevonden, en ik weet trouwens ook niet wat het is, of ben ik nu dom?

laurentius | 01-08-20 | 18:07 | 1

Catharsis betekent loutering of reiniging van de ziel. Zeg ik niet hoor, zegt Koekel en dan is het waar.

Nivelleermarionet | 01-08-20 | 18:14

In de EU is alles zonder grenzen. Behalve virussen en stikstof. Daarvoor heeft iedereen z’n eigen beleid. Zuurstof is binnenkort ook per lidstaat.

Dubbelepunthoofd | 01-08-20 | 18:07 | 2

Zuurstof is al oneerlijk verdeeld. Normaal zit er 21% zuurstof in de lucht maar in sommige gebieden is er maar 7%. Veel homo sapiens, veel industrie etc. Dat is voor gezonden geen probleem maar longpatiënten kunnen het erg benauwd krijgen. Dus het is alleen nog de vraag hoe Brussel deze zuurstofarme bellen richting de EU kan loodsen.

Nivelleermarionet | 01-08-20 | 18:20

CO2 ook dat houdt keurig bij de landsgrens op, vanaf zoveel m hoog ook.

bijna_raak | 01-08-20 | 20:28

Het virus sal Nederland waarschijnlijk niet bereiken, want er komen been directe vluchten uit Wuhan aan

Fijn_dat_je_er_bent | 01-08-20 | 18:02

"De boot is vol", inderdaad. Maar ja, als elke discussie op emotie is gebaseerd i.p.v. ratio hoef je met logische argumenten niet meer aan te komen. Vaarwel, zeg ik dan maar. Heen en (als je geluk hebt) weer.

threeheadedmonkey | 01-08-20 | 18:12

Die vergelijking van een strand met een festival slaat nergens op.
Ik kan me evenementen herinneren waar de mensenmassa zo compact was dat ik mijn armen amper nog langs mijn lijf naar beneden kon krijgen nadat ik ze had opgetild. Staan lukte niet door het constante geduw, maar omvallen "lukte" niet doordat je compleet stond ingebouwd. Vooraan werden mensen afgevoerd die onwel werden door verdrukking.
Dan sta je dus echt met 8+ mensen op een vierkante meter.
Als ik naar die opname van het strand kijk; tsja, het is druk, maar er lijkt toch echt in ieder geval meer dan een metertje tussen de handdoeken te liggen, en mensen persen zich niet door een menigte naar de zee, maar kunnen vrij lopen.
Laat het niet altijd de verplichte anderhalve meter zijn, maar als je het verschil niet ziet met een festival, ben je blind. Wat me verder nog stoort is dat Dinand het óver de drukte heeft, terwijl hij zelf de drukte IS. Als je op een drukke plek bent, kan je niet meer zaniken over "de massa" alsof dat alle andere mensen zijn.

Vage_eddie | 01-08-20 | 18:00

"staan helemaal achteraan in de rij"... had je maar een vak moeten leren, huilstruik.

Shitting Bull | 01-08-20 | 17:58 | 2

Daarbij gok ik dat hij met zijn kutmuziek genoeg verdiend heeft om best nog een half jaartje achter in de rij te kunnen staan. Of hij moet meteen boven zijn stand zijn gaan leven. Dat zie je ook geregeld bij van die jonge voetballertjes die in één seizoen veel geld verdienen. Die gaan breed leven, gaan er vanuit dat de rest van hun leven de maandelijkse geldstroom onverminderd binnen blijft stromen, en 5-10 jaar later zijn ze ineens "failliet" als de carriere in een dipje raakt.

Vage_eddie | 01-08-20 | 18:05

@Vage_eddie | 01-08-20 | 18:05: Hou op, schei uit. Ik las net dat Guus Meeuwis ook zo vrij is geweest om via de NOW regeling 100k euro's binnen te hengelen. Net als Gordon. En die ransaap van een Arie Boomsma ook al 69K. Dan vraag ik me af waarom ze het krijgen...

Shitting Bull | 01-08-20 | 19:21

gaat iemand het bij een virus over bacillen hebben )-;

Satria | 01-08-20 | 17:58 | 1

Jep. Tenenkrommend.

Vage_eddie | 01-08-20 | 18:11

Hauptmenü öffnen
Wikiquote
Suchen
Diskussion:Joseph Goebbels
Sprache
Beobachten
Bearbeiten
Aktive Diskussionen
"das Hälschen durchgeschnitten"
Statistik
"Eine Lüge muss nur oft genug wiederholt werden. Dann wird sie geglaubt." [J. Goebbels. Duits politicus, filosoof, Reichminister]

VanBukkem | 01-08-20 | 17:55 | 3

Hier gaat iets fout...

VanBukkem | 01-08-20 | 17:56

Wat een spreker was die man...

Gazzerop | 01-08-20 | 18:11

Herr Bruls is een absolute kluns in zijn vak vergeleken het het streven naar (desastreuze) perfectie van zijn grote voorbeeld.
De voorzitter van de ongekozenen brult maar wat. Hij zou zich beter verdiepen in de gespecialiseerden.

reservebelgië | 01-08-20 | 20:10

Ja leuk Dinand, even makkelijke puntjes scoren over "De Dam", maar dat is wel zo cheap.
De boel zat toen nog "op slot" en is zodoende niet vergelijkbaar.
Daarnaast kan met dit zwalkbeleid het er een volgende week ineens heel anders uitzien dus jammer. Puntje weer ingetrokken.

Gazzerop | 01-08-20 | 17:55 | 1

Heeft het "domme wicht " per ongeluk toch wat goeds gedaan.

Datgingniegoed | 01-08-20 | 18:36

Goeie.
Her en der lezen we dat Trump het ook van obesitas gewonnen heeft (hij schijnt de schuld van alles te zijn en niet het feit dat men daar wel degelijk een groot probleem met obesitas heeft).

Maar ja hè, dan schiet de massa in een stuip want dan is het weer dikkerdjes pesten.

Gazzerop | 01-08-20 | 17:58

‘’Nederland heeft een redelijk soepel beleid, wees daar blij mee’’. Blij met wat bart? Alsof de maatregelen worden gebruikt om het virus tegen te gaan. Elke vrijheidsbeperkende maatregel is er één teveel. Dus nee, blij ben ik niet. Je legitimeert het overheidsgezag omtrent Corona met dit stuk. Waarom? Mensen gaan dood, mensen gaan altijd al dood en de statistieken laten zien dat de meeste mensen niet dood gaan vanwege Corona. Heel veel niet zelfs. Pak ook voor de grap de griepstatistieken van de afgelopen jaren er even bij. We worden in de maling genomen, keihard anaal en het lijkt wel alsof weinigen het voelen. De meesten lijken verdoofd door de nieuwsradiopodcastprogrammacoronabullshit. GeenStijl, woke up!

OuweOuweLekkerMauwe | 01-08-20 | 17:53 | 8

@FordPrefect | 01-08-20 | 18:30:
Nee, je moet zeker wel iets doen, maar alles wat je doet moet je wel eerst ook tegenover andere belangen laten afwegen. Het middel mag niet erger worden dan de kwaal.

ZonderNaam | 01-08-20 | 19:01

@Papa Jones | 01-08-20 | 19:00:
Not the bloody point.

Stormageddon | 01-08-20 | 19:17

@Stormageddon | 01-08-20 | 19:17:
Ja, ik snap best dat het voor jou impact heeft.
Wat je voorheen organiseerde, dat gaat nu niet. Of het moet buiten zijn.

Papa Jones | 01-08-20 | 20:23
▼ 5 antwoorden verborgen

Kijk eens aan, Van Rossem weet inmiddels meer van het virus. Mooi! Maar hij weet blijkbaar niet dat virussen niet aan golven doen, want zijn geen water en ook niet springen.

Behalve het angst-virus dan, dat doet, mag ende kan alles.

Kinkfactor | 01-08-20 | 17:53

Helpen mondkapjes ook op een naaktstrand ? Ik vraag dit voor een vriend.

de uitbater | 01-08-20 | 17:52 | 3

Van scheten kun je het ook krijgen.
En dan vooral natte.

HoerieHarry | 01-08-20 | 17:54

@HoerieHarry
lol *toetsenbord schoonmaken doet*

de uitbater | 01-08-20 | 17:59

Gekke Hoerie.

Kwelbeller | 01-08-20 | 18:43

Vanmorgen gelezen dat volgens een opiniepeiling van MdH de meerderheid van de Nederlanders voor een mondkapjesplicht is in alle publieke binnenruimtes.

Wat ik me dan afvraag: handelen deze mensen dan proactief door hun mening daadwerkelijk te effectueren of wachten zij tot de overheid dit uiteindelijk verordonneert.
Nu kom ik weinig in publieke instellingen, dus heb ik dat niet kunnen ervaren. Echter iets zegt mij dat dit weer zo'n typisch staaltje Gesundes Volksempfinden is, voortvloeiend uit de drang méér te 'doen', zonder de discipline op te kunnen brengen zelf te leven naar de huidige richtlijnen.

Graaf_Slis | 01-08-20 | 17:49

Het is een beetje een dilemma, mondkapjes helpen tegen de verspreiding maar als je mondkapjes niet verplicht dragen de meesten ze niet. Het wel verplichten de mond te bedekken doet denken aan dictaturen en dat willen we niet.

Rennieflox | 01-08-20 | 17:48

Het wordt tijd voor een reactie, maar dan wel een beetje beheerst graag. Vooral veel verschillende contacten voorkomen. Dus even geen feestjes, BBQ, barbezoek enz. En de kwetsbaren moeten nog voorzichtiger zijn. Dan kan voor de rest alles doorgaan zoals we nu gewend zijn. Zonder mondkapjes dus (excl OV). En met velen op een strand bij een zachte bries kan ook weinig kwaad.

duProgue | 01-08-20 | 17:46 | 2

klinkt leuk maar gaat niet werken, is de gemiddelde mens veel te egocentrisch voor.

Rennieflox | 01-08-20 | 17:50

Wat dacht je? Ik typ het gewoon 2x? Geef ik 2x antwoord.
What’s the point? Het leven gaat om feestjes, barbecues, barbezoek, vakanties, dagjes uit, evenementen, en dergelijke. Alle activiteit die mensen ontplooien doen ze om juist dat te kunnen doen, zowel financieel en in tijd uitgedrukt in geld en productie heet “economie”. Nog even helemaal afgezien dat al die “leuke” dingen die het bestaan “leefbaar” maken ook een gigantisch deel van de economie vormen.
De mensen zijn er niet om iets onzichtbaars als “de heilige economie” te dienen (hoewel er heus politici en industrielen zijn die dat wel denken), maar een gezonde economie is er om het leven leuk te maken.

Stormageddon | 01-08-20 | 19:19

NEE Woesthof. Meeste mensen leggen gewoon 1,5 meter van elkaar op het strand waar het bovendien waait. Dat is echt wat anders dan een festival waar mensen staan, zich voor een podium, de bar en de WC gaan verdringen. Om nog maar te zwijgen over concertzalen. Het kan gewoon niet en het komende jaar ook niet. Een kind begrijpt dat. Hoe vervelend ook. Ga wat anders doen in die tijd. Er elke keer over jammeren met onzinnige vergelijkingen heeft geen zin.

JanP999 | 01-08-20 | 17:46 | 5

@Kinkfactor | 01-08-20 | 18:00:
En dan nog aan durven komen met "kijk naar de cijfers".
Welk deel van dat de vorige lockdown vooral preventief was snap je precies niet? Naar de cijfers kijken is één ding, maar dat blijkt helaas wat anders dan ze begrijpen.

Vage_eddie | 01-08-20 | 18:09

@Vage_eddie | 01-08-20 | 18:09: Lockdown? Dat wilde je toch met een strak gezicht aub geen lockdown noemen, toch?

Onzin dus en nogal vaag, eddie.

Kinkfactor | 01-08-20 | 18:21

@Kinkfactor | 01-08-20 | 18:21:
Oh? Dus omdat ik iets dat volgens de minister-president een "intelligente LOCKDOWN" heet, een lockdown noem, ben ik nogal vaag?
Ik begin eerder te twijfelen aan of het "intelligente" deel wel klopt, met mensen als u in ons midden.

Vage_eddie | 01-08-20 | 18:25
▼ 2 antwoorden verborgen

Dinand moet niet zeiken. Met zijn ps 1t/m4. Er zijn mensen die niet eens een android game hebben. Oh wacht.
Ps 1 dinand heeft geen punt
Ps 2 dinand wil cashen in de heren van amstel ofzo
Ps 3 dat is okay, maar dinand heeft geen punt.

grapo | 01-08-20 | 17:45 | 1

Ps 4 dinand neemt het mensen kwalijk dat ze met 200 duizend op een strand zitten, maar zit er zelf ook...

Fele | 01-08-20 | 17:59

Ipv het land economisch uit het dal te trekken gaan we weer hysterisch doen over het aantal besmettingen. We zijn een hysterisch volk geworden.

Krucky | 01-08-20 | 17:43 | 6

@Stormageddon | 01-08-20 | 18:16: Ja, dat klopt. Maar als je het als 1 land beschouwt, is er wel degelijk sprake van weer een forse toename. Het leek aardig onder controle, maar nu is het raak in Florida, Californië en Texas.

Rest In Privacy | 01-08-20 | 18:34
▼ 3 antwoorden verborgen

Mensen die gigs zeggen ipv concerten..

Turbulentie? | 01-08-20 | 17:42 | 1

Lees de autobiografie van Keith Richards. Die doet niet anders.

Rest In Privacy | 01-08-20 | 18:09

Vals perspectief zo'n foto. Gister ook op mega druk strand geweest, maar kon prima 1,5 of meer meter afstand houden van anderen. Dat kan bij een dam demonstratie of festivalconcert echt niet.

Quantum Suicide | 01-08-20 | 17:39 | 1

Tsja. Maar OMG-mensenmassa#2egolf!1! scoort een stuk beter dan "mensen leggen in felle zon bij zomerbriesje handdoekjes een meter uit elkaar".
Laat het niet overal de verplichte 1.5m zijn, maar het is alsnog heel andere koek dan massa-evenementen. Van rock concert tot Koningsdag; in dergelijke druktes moet je soms 10 minuten lang duwen om bij een tap of plee te komen. Dat zie ik hier nou niet echt in terug.

Vage_eddie | 01-08-20 | 18:20

Ongeveer de 1e keer dat ik die Dinant kan verstaan.

Realism Is All | 01-08-20 | 17:37 | 1

"Whaai dh´urrgh itda´h oeeurwww hhhh aaais rhaaain oahn meah!"

Vage_eddie | 01-08-20 | 18:14

Gelul Spartacus. Op dat strand zie ik de meeste gezinnen 1,5 m. afstand houden. Verder staat er een vrolijk briesje dat alle aerosols doet wegblazen. Vergelijk met een afgesloten concertzaal is dus ver te zoeken.

Peter-Rissing | 01-08-20 | 17:35 | 1

Inderdaad. Je haalt de woorden uit mijn mond.

SaintNick | 01-08-20 | 17:42

Ik trek dit weer bijzonder slecht

Turbulentie? | 01-08-20 | 17:33 | 1

Ja, klamme handen schuurt nogal.

Papa Jones | 01-08-20 | 17:35

En wat doen we vanaf november?
Dan is het veel te koud buiten.
De horeca zal voorgoed veranderen. Is ook mooi, kunnen we woningen maken van al die restaurants.

Papa Jones | 01-08-20 | 17:32

Die dude van Kane is een verschrikkelijke kwal maar hij heeft wel gelijk over die controle. Immers, een demonstratie van 14.000 mensen op een propvolle Dam met de burgemeester in het midden is volledig ok, maar verder verplicht diezelfde burgemeester nu tegen de wet in gebruik van mondkapjes. Op straffe van een boete, ook tegen de wet in.

Bloemschikliefhebber | 01-08-20 | 17:31 | 2

GroenLinks staat boven de wet. Duyvendak kan hier nog wel wat over vertellen. Iets met lappen gedrenkt in petroleum in een brievenbus.

El Rico Grande | 01-08-20 | 17:33

Regeringen beschermen hun burgers met nuttige tips, luister daar dan ook naar. In de koude oorlog leerde de Amerikaanse regering hun burgers zich te beschermen tegen de bom, en met succes, er zijn bijna geen Amerikanen overleden door een atoombom: www.youtube.com/watch?v=zMnKNHNfznE

Mr_Natural | 01-08-20 | 17:30 | 2

Quod erat demonstrandum.

Odin | 01-08-20 | 17:34

De regering in Nederland beschermen hun (belastingbetalende) Burgers helemaal niet, juist deze doelgroep NIET.

de uitbater | 01-08-20 | 17:36

Dinand moet eens na gaan denken. Een behoorlijk vol strand krijgt extra aandacht. Zie het als de touwtjes laten vieren door instanties, om eens te kijken wat er gaat gebeuren. Ik weet zeker dat er een loep op ligt. En je stel je eens voor, dat over een paar weken blijkt dat dit amper heeft gezorgd voor een opleving van het virus dan kunnen we weer een stapje verder. Net zolang totdat Woesthoff ook weer winstgevend kan gaan optreden (doe eens iets wat je een paar centen kosten). Boos worden om een strand vol mensen is in het geval van Dinand zó oer en oerdom. Een primitieve en hebzuchtige reactie is het. Hij moet blij zijn dat de stranden nu vol kunnen liggen. Een van de volgende stappen kan dan weer een event zijn. En ja helaas Dinand, dat begint ook klein.

Leptob | 01-08-20 | 17:30 | 1

Dat de stranden nu vol kunnen liggen? Wie zegt dat dat kan? Misschien blijkt straks van niet, als het al te laat is.
Ben geen fan van hem, maar kan hem inhoudelijk nergens ongelijk ingeven.

Alle wel/geen maatregels, de volledige willekeur, het slaat allemaal als kut op Dirk.
Bijna alle beleidsbepalers doen maar wat.

Realism Is All | 01-08-20 | 17:43

Afgrijselijke 070 Dinand W., wannabe Eddie Vedder v2.0 keelpromotort, lukt het wel om mijn sympathie te winnen hierin jawel.
En verder niks.
Gaat maar al dan niet tijdelijk een andere Kunsthobby beoefenen, kunstkakkers.

chicago river | 01-08-20 | 17:24

We stuurden deze crisis tot nog toe volledig op de (2 weken later voorspelde) bezetting van IC bedden. Waarom nu opeens een andere "werkelijkheid" creëren met de "toename van besmettingen"? Groeicijfers zijn verneukeratief; van 1 naar 2 besmettingen is 100% groei! Toch maakt niemand zich zorgen om 2 besmettingen. Dus het percentage groei of toename is op zichzelf niet zo relevant.

Het lijkt wel alsof het lage aantal bezette IC bedden op dit moment te weinig houvast biedt aan de "oorlogsburgemeesters" om de absurde maatregelen (zoals mondkapjes, boetes en pleidooien voor macht achter de voordeur) te verantwoorden... Dan de hele meetmethode maar veranderen...

Dit noemen we "data inquisitie"; je data net zolang martelen tot ze bekennen...

Odin | 01-08-20 | 17:24 | 2

Anders hadden politici moeten toegeven dat ze fout zaten, dat doen ze nooit.

klaasjanhenk | 01-08-20 | 17:29

Met de bezetting van IC-bedden gaat het ook bergopwaarts. Wekenlang ongeveer 2 patienten naar de IC. Op 30 juli al weer 6 en op 31 juli 4.

duProgue | 01-08-20 | 17:40

.. maar goed. DENK dat het aantal doden door andere oorzaken dramatisch afnam in 2020. Dat is toch wel de belangrijkste Corona-winst.

Jan Passant mk2 | 01-08-20 | 17:23 | 1

U bedoelt de aanslagen door Moslims neem ik aan?
En zo niet, die bedoel ik in elk geval wel...

Realism Is All | 01-08-20 | 17:45

De lange termijn effecten zijn nog onbekend.
Neem dat koortslipvirus schijnt voor alzheimer te zorgen. Het is al we duidelijk dat mensen littekens krijgen op hun hart vanwege corona.

stipjes | 01-08-20 | 17:19 | 9

@sprietatoom | 01-08-20 | 17:39:
Net zoals ik ben je geen arts.
Ik zou echt niet weten waarom sommigen eraan gaan en anderen niet.

HoerieHarry | 01-08-20 | 17:43

Dat krijg je van een hartaanval of een ablatie (dan is het opzettelijk) ook.

Bijtendehond | 01-08-20 | 18:57
▼ 6 antwoorden verborgen

Als je de economie belangrijk vindt (wat een valide standpunt is), dan moet je zorgen dat je geen corona krijgt (wat niet eens zo ingewikkeld is) en je werkgever naait door er 3-4 weken uit te liggen.

Schulzie | 01-08-20 | 17:18

Wat ik zie, is een laffe EU en overheid welke geen enkele verantwoording willen nemen door een consequent beleid te voeren, daar waar ze er anders als de kippen bij is om mensen plat te reguleren.

Iedereen doet maar wat: in de éne plaats kun je hutjemutje met elkaar op het strand liggen, in het volgende dorp moet je door 40 hoepels springen voor je uberhaubt een zwembad in mag. De één gooit zijn grens open, de ander gooit er weer een lockdown tegenaan. En uiteindelijk is er niemand verantwioordelijk. Dit alles, terwijl we de grootste crises sinds wo2 beleven.

Scholletje | 01-08-20 | 17:18

Iedereen gaat deaud, vroeg of laat. Who cares? Als het maar gezellig is. Al handenschuddend, schouderkloppend en schuddebuikend gaan we ten onder. Zero mentaliteit, zero discipline. We krijgen wat we verdienen. Het had zo mooi kunnen zijn...

Stijlloze bezoeker | 01-08-20 | 17:18

Wat in dit verhaal ook wel benadrukt mag worden is dat wij oorspronkelijk voldoende mondkapjes hadden maar dat wij die aan China cadeau hebben gedaan. En eigenlijk vanaf het moment dat het vliegtuig met de mondkapjes opsteeg dat wij toen kampten met een tekort aan mondkapjes waardoor onze volksvertegenwoordigers besloten dat er geen mondkapjes naar de verzorgingstehuizen mochten en dat ze heel hard gingen roepen dat mondkapjes niet helpen en dat een verzorgende rustig tussen de corona besmette bejaarden kan werken zonder risico voor haarzelf en andere bejaarden.
Gelukkig hebben we de notulen nog. Oh nee, toch niet.

Osdorpertje | 01-08-20 | 17:17

Dinand mag van mij best optreden, er komt toch geen hond naar dat gejammer luisteren

mok | 01-08-20 | 17:15

Politieke design-virussen gaan wat moeilijker weg dan een gewone griep. Begrijp dat wel, er zijn ongelooflijk veel overheidslawaai en miljarden in de Corona gestoken.
Vooral dat laatste. De oppositie in slaap sussen tegen het wegvloeien van een obsceen nieuwe staatslening kostte Rutte niet eens veel toneelspel. Met wat hulp van de kameraden van de media, ere wie ere toekomt.

Zulk politiek goud! Daar neem je niet makkelijk afscheid van. Daar zal nog wel een golfje of wat van komen, onvermijdelijk.

Jan Passant mk2 | 01-08-20 | 17:14

Sterk stuk van van rossem.

RickerdTM | 01-08-20 | 17:13

Weet u al dat de overheid gisteren of vandaag wat grenswaardes op het dashboard heeft aangepast (verhoogd)?
Nee? Dan bij deze.

filosofem | 01-08-20 | 17:13

Er zijn nog twee opties over. We gooien alles open óf dicht. Zoals het nu gaat werkt niet, dat blijkt.

Rest In Privacy | 01-08-20 | 17:13 | 3

dodental daalt nog steeds. Werkt dus prima

klaasjanhenk | 01-08-20 | 17:19

@klaasjanhenk | 01-08-20 | 17:19: Aantal patienten naar de IC stijgt al weer. Na een paar weken zal dan helaas ook het aantal doden stijgen. Bij reageren op dodental ben je veel te laat.

duProgue | 01-08-20 | 17:54

De situatie in maart is totaal anders dan nu. Toen werd je niet getest. Pas als je ziek genoeg was voor het ziekenhuis én uit een risicogebied kwam, en dan nog moest je geluk hebben om getest te worden. Nu testen we bij elke kuch en snotneus. Als dat in maart was gedaan waren de cijfers waarschijnlijk gigantisch veel hoger geweest en hadden we nu niks te klagen.
In maart gold dat de ziekenhuisopnames (vooral de IC) de beste graadmeter was die toen beschikbaar was. Eigenlijk zou je dus die cijfers met nu moeten vergelijken. Dan zie je, het valt nog reuze mee.
We mogen wat mij betreft prima wat meer gaan letten op de 1.5 meter. In supermarkten e.d doet niemand het meer, en een ontsmet karretje was opzich ook best prettig. Maar het land op slot gooien is nog lang niet aan de orde.
Daarnaast heb ik het idee dat mensen de gevaren meer zijn gaan accepteren. Stel dat de vaccins mislukken kunnen we ook niet oneindig deze regels houden, misschien moeten we gewoon de gevolgen gaan accepteren?

elco485 | 01-08-20 | 17:10 | 5

@Met_baard | 01-08-20 | 17:19: Je had het niet (gehad) TOEN je de test deed. Misschien heb je het intussen wel (gehad). Moet je je niet beter weer laten testen?

SaintNick | 01-08-20 | 17:45

@SaintNick | 01-08-20 | 17:45: Welnee. Ik had iets onder de leden en werd in het algemeen getest om erachter te komen wat het was. Bleek heel iets anders te zijn en heb daarvoor een stootkuur gekregen. Dus met mij gaat het schitterend. Ook ik nies misschien 10 keer in de week, en heb af en toe pijn hier, of pijn daar. Maar dat is dezelfde dag weer voorbij. Dus aan mij even geen geprik meer.

Met_baard | 01-08-20 | 18:34

Een paar keer hoesten is ook niet erg, dat is normaal (toch?). Pas als je het de hele dag gaat doen e.d lijkt me dat je je moet laten testen. Ik zelf heb een tijdje terug een lichte keelpijn gehad maar was negatief. Wat me wel opvalt is dat meerdere mensen die ik ken diezelfde keelpijn hebben gehad en ook allemaal negatief waren.

elco485 | 01-08-20 | 20:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat is een lang verhaal.
Volgende keer graag de beknopte samenvatting.

HoerieHarry | 01-08-20 | 17:10 | 1

Kort: niet zeuren, dealen met de omstandigheden. Dikke punt.

Leptob | 01-08-20 | 17:48

Ach de kinderboekenschrijver heeft ook een mening... Whoeha tyf op joh praatjes maker. Je lolly niet op tijd gehad?

niv01 | 01-08-20 | 17:08

Dinand/t. Er is een verschil tussen 20.000 man publiek samengedrukt in op een klein grasveld terwijl het kutsap van je buurvrouw in je nek klotst en deze geordende bende van dikke duitse lijven. Al jouw "fans" staan uit volle macht mee te brullen op je geweldige nummers en snuiven uit dezelfde wasbak. De kans dat iemand daar 50% van je publiek besmet is vele malen groter dan wat we hier op beeld zien.

Maar jouw "jonge" publiek wordt niet ziek toch? Vast niet, maar hun ouders wel en die trekken oma het graf is als ze op zondag een klef gebakje eten bij oma thuis waar geen ventilatie is en de verwarming in de zomer op 25 graden staat. Wordt wakker Dinand. Connect the dots!11!

Drek van Dilderen | 01-08-20 | 17:07 | 2

Merkel DDR Gestapo grijpt wil anti coronawaanzin demonstratie in Berlijn beeindigen.
Deze week vonden er 2 begrafenissen plaats van Libanese clans kriminelen met elk 800 lui.
Polizei deed niets !
Is Halasema ook burgemeester van Berlijn?

joppo0 | 01-08-20 | 17:13

Is zijn publiek ondertussen niet 40+? Ik denk niet dat de gemiddelde 15+'er weet wie Kane is zonder dat ze Youtube moeten raadplegen. En dan nog denken "wat een bagger".

Waar meneer Woesthof de plank misslaat is dat hij niet weet wat het verschil tussen een strand en een bioscoop/theaterzaal is: een dak en heel weinig bewegingsvrijheid.

Geweldig, ik had nog niet eens gedacht aan het meezingen. Nou ja, allemaal een plastic bubbel geven met nét genoeg zuurstof om het concert mee door te komen. Als je mee gaat zingen ben je er eerder door. Doe je maar een keer. (?!)

Met_baard | 01-08-20 | 17:15

[zucht...] De tweede golf die je wist dat zou komen.

Het is een hoax mensen. Een stevige griep is het, niet meer niet minder. Maar omdat ze onze economie voor de bus hebben gegooid met alle desastreuze gevolgen van dien, kunnen ze nou niet meer terug, de virologen en onze regering. En daarom blijven ze het er maar in hameren, dat dit echt een serieus gevaar is. Maar de cijfers en statistieken bewijzen het tegendeel. Een stevige griep is het.

VanBukkem | 01-08-20 | 17:07 | 9

@Kuifje-naar-Brussel | 01-08-20 | 18:12:
Vergeefse moeite. Volgens Bukkems is het een griepje en blijft het een griepje, en de signalen van de (permanente) schade is ook gewoon een logisch gevolg van dat griepte. Totdat ze het zelf krijgen, zie o.a. Boris Johnson en Bolsonaro. Weg is de branie en opeens is het toch wel een beetje erger dan een griepje.
Paniek is niet nodig als je je gezonde verstand gebruikt - en pech kun je altijd krijgen - maar het gaan lopen opzoeken is ook weer het andere uiterste.

Graaisnaaiert | 01-08-20 | 18:28

Het virus is de veroorzaker van een zware longontsteking. Hoe die ontsteking is veroorzaakt, door een bacil of door een virus, dat doet er niet toe maar als je het hebt ben je nog niet jarig. Ik lag een keer in het ziekenhuis en tegenover me lag iemand met een zware longontsteking. Corona was er nog niet. Die kerel lag urenlang zo zwaar te hoesten en te rochelen dat ik dacht die haalt de ochtend niet. Het bleek een bacillaire infectie te zijn. Hij kreeg een vaccin en was er binnen een dag nagenoeg bovenop. Desniettemin, het is allemaal onderdeel van een survival of the fittest, of je dat nou leuk vindt of niet.

isitsoornot | 01-08-20 | 18:28

@Graaisnaaiert | 01-08-20 | 18:28:
Hoezo? Meneer Boplsenaro is volgens mij nog gewoon alive and kicking. En Boris Johnson leeft ook nog, alhoewel hij er al jarenlang ongezond uitziet.

VanBukkem | 01-08-20 | 19:39
▼ 6 antwoorden verborgen

vak K is met vakantie dus zijn Bruls Aboutaleb Depla Marcouch en consorten aan de macht. Komt Rutte en de Jong ook heel goed uit natuurlijk. En straks gooien ze v Dissel voor de bus en kunnen ze aan Rutte4 beginnen.

Trumme | 01-08-20 | 17:06

Eh uit het epistel....
/Meer blootstelling aan de bacillen lijkt gevaarlijker dan een kleine dosis/
Daarna ben ik onder de tafel gaan huilen.

Zapata10 | 01-08-20 | 17:06 | 4

Ja wat is dit? Zijn virussen nu bacillen?

TheBurnerMan | 02-08-20 | 11:06
▼ 1 antwoord verborgen

Mooi betoog Van Rossem. Helaas paarlen voor de zwijnen.
Voor de gemiddelde tokkie, en daar hebben we er nogal wat van, zie tweet van Woesthof, is ik helaas net iets belangrijker dan wij.
Het virus verspreidt zich niet, dat doen aso’s zoals zij.

DrumPiet | 01-08-20 | 17:06 | 3

Dus jouw kinderen zijn ook aso’s omdat ze zich geen onzinnige maatregelen van bovenaf laten opleggen?

Trumme | 01-08-20 | 17:08

Ik ben zo'n gemiddelde tokkie en ik denk dat er alleen maar sprake is van Darwin's survival of the fittest totdat een vaccin voorhanden is. En dan komt er wel weer een andere bedreiging. De paarse pest misschien.

isitsoornot | 01-08-20 | 17:47

@isitsoornot | 01-08-20 | 17:47:
Totdat u iemand tegen komt die het niet op prijs stelt dat u binnen 1,5 meter komt en u volledig in puin mept. Meer Darwin dan dat krijgt u het niet, of wel?

Graaisnaaiert | 01-08-20 | 18:24

"Rusland zegt in oktober al te kunnen beginnen met het massaal inenten van de bevolking met een eigen vaccin tegen het coronavirus. Gezondheidsminister Moerasjko laat aan staatspersbureaus RIA en Interfax weten dat doktoren en leraren als eersten worden gevaccineerd."
bron: nos.nl/artikel/2342518-rusland-zegt-i...

Rest In Privacy | 01-08-20 | 17:06 | 2

Maar werkt dat vaccin?

Rest In Privacy | 01-08-20 | 17:06

Burgemeesters. Ongekozen rapaille dat al jarenlang de wetten aan hun laarzen/laklaarsjes lapt. En aan alle kanten falend als ze een “grote stad” gaan besturen. Ik begin die Trump steeds beter te begrijpen.

Rest In Privacy | 01-08-20 | 17:05

De lockdown was toch om de IC overload omlaag te krijgen? Er liggen amper mensen op de IC. Er lijken ook weinig bij te komen. Eerder sprak Jaapje van RIVM over "groepsimmuniteit" - nou ja dat krijg je vanzelf zo. "Besmettingen" zijn niet erg, zieke mensen - ook niet echt, zolang de IC maar niet overbelast raakt.

We zijn doorgeschoten van "lockdown om IC te helpen" naar "Corona is vliegende Ebola en we gaan allemaal deudt"

harry21 | 01-08-20 | 17:04 | 2

Het begint eerst met massale besmettingen hebben we in Bergamo Ischgl of Barcelona geleerd daarna komen de ziekenhuis opnames.

Trumme | 01-08-20 | 17:10

@Trumme | 01-08-20 | 17:10: Benieuwd na Berlijn (vandaag) dan.
Bijtendehond de waarzegger: Er gebeurt over 14 dagen precies helemaal niks.

Bijtendehond | 01-08-20 | 17:25

Uiteindelijk loopt het wel los. Betere behandelingen, betere medicijnen, hopelijk een vaccin. Nog even een paar maanden voorzichtig aandoen...

Rest In Privacy | 01-08-20 | 17:03 | 4

Natuurlijk, alles wat begint eindigt uiteindelijk.

HoerieHarry | 01-08-20 | 17:14

Waarom hoopt U op een vaccin, terwijl voor dit soort virussen dit nog nooit ontwikkeld succesvol is? Kijkt U maar eens naar de documentaire: 1986 The Act. Er zijn enorme economische belangen om de hele wereld in te spuiten. Terwijl al 50 jaar bewezen is, dat vaccins enorme schadelijke bijwerkingen kunnen hebben, en er veel corruptie en propaganda is om dit schandaal geheim te houden. De Nobelprijs-winnaar Luc Montagnier stelt dat dit ook dit virus geleidelijk aan kracht zal verliezen door natuurlijke mutatie, net als alle corona virussen ooit. Dat is ook wat wereldwijd nu al zichtbaar is: geen enkel land heeft een piek in doden, ARDS diagnoses, of andere klinische symptomen. Enkel PCR testen, die maanden na infectie nog steeds positief kunnen uit slaan. En inderdaad, behandelingen en medicijnen zijn al aanmerkelijk verbeterd. Er is dus geen noodwet nodig, geen app, geen burgermeester die zelf doktortje gaat spelen. Dus waarom doen ze het dan?

HetGewoneNormaal | 01-08-20 | 17:20
▼ 1 antwoord verborgen

Dinand begrijpt niet wat het verschil is tussen een op het beeld behoorlijk geordend publiek en hetzelfde aantal mensen dat naar een podium wordt getrokken op veel minder vierkante meters? Gelukkig heb je voor zingen (soms) geen verstand nodig. Dinand niet.

Leptob | 01-08-20 | 17:03 | 2

Doet ie nog zingen? Al jaren weinig van gehoord

Trumme | 01-08-20 | 17:12

@Trumme | 01-08-20 | 17:12:
Gelukkig maar! Deze gast irriteert al als hij zijn mond opentrekt!!

TijdelijkOptimist | 01-08-20 | 17:22

Klinkt misschien lullig en dat strand ziet er overvol uit maar als je nauwkeuriger kijkt zie je dat dat heel veel parasols en handdoeken zijn en dat mensen best wel ver uit elkaar liggen.

Knufter | 01-08-20 | 16:59 | 4

Iedereen houdt zich keurig aan de 1½ meter regels. Het ziet er wel druk uit maar er echt wel sprake van social distancing. Meneer Woesthoff heeft wel een punt over festivals: als iedereen zich ook daar aan de 1½ meter regels houdt zou het moeten kunnen. Maar indoor events is echt nog te link lijkt mij.

keestelpro | 01-08-20 | 17:31

@keestelpro | 01-08-20 | 17:31: meneer Woesthof is verantwoordelijk voor de slogan van deze site en zal hier altijd als kneus worden gezien. Volledig terecht met zijn slappe Bush kopie act. Alsof we 1,5 meter afstand moeten houden omdat hij zijn centjes niet kan verdienen met zijn kutmuziek.

BobDobalina | 01-08-20 | 17:39

@BobDobalina | 01-08-20 | 17:39:
Woesthoff heeft gelijk. Kroegen, kappers etc. moesten dicht (plotseling) en zich later aan absurde en draconische maatregelen houden (de eonomische klap komt nog) en nu zie je duizenden mensen opeengepakt, terwijl als je twee maanden geleden met vier man in een park op gepaste afstand een taartje at, een forse bekeuring kreeg.

van der g | 01-08-20 | 18:18
▼ 1 antwoord verborgen

Als een Chinese viroloog het virus had ontdekt dat in 2018 voor net zoveel doden heeft gezorgd was de zomer van 2018 ook verpest.
Zijn we goed weggekomen!

keestelpro | 01-08-20 | 16:59 | 3

Klopt, gelukkig is Influenza dit jaar zo aardig om even geen slachtoffers te maken, Corona en Influenza hebben dat afgesproken.

harry21 | 01-08-20 | 17:06

Uh, heb je het nou over de 2018 griepgolf? Dat was de Mexicaanse Griep die weer terug kwam.

En dat dodental zijn we geloof ik al ruim voorbij... ONDANKS alle lockdowns over de gehele wereld.

Leyrann | 01-08-20 | 17:36

Wat gaat de tijd toch snel he......

nope | 01-08-20 | 16:56 | 1

Inderdaad! 1984: RIVM ontstaat na een fusie van verschillende organisaties.
Maar bijna 40 jaar doen ze geen ene flikker!
Geen draaiboeken maken en vooral geen beschermingsmaterialen inslaan voor de hele bevolking. En dat laatste hoeft bijna niets te kosten omdat je die beschermingsmaterialen onderdeel zou kunnen maken van je ontwikkelingshulp: 70 of 75% van de tijd bewaar je ze in Nederland, daarna stuur je ze naar Afrika e.d.
Het RIVM is een fantasieloze club autisten die zich blindstaren op wetenschappelijke onderzoeken maar er geen zinnig beleid uit hebben weten te destilleren! Prutsers!!!

Aristotalloss | 01-08-20 | 18:22

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl