achtergrond

Geenstijl

Autoriteit Persoonsgegevens: 'Corona-apps falen'

Onze feilloze onderbuik had een paar weken terug toch maar mooi gelijk over Aleid Wolfsen.

Onder de live gestreamde transparantie van de (inhoudelijk helaas totaal geflopte) Appathon heeft Hugo de Jonge, ondanks fiere pogingen daartoe, niet weten te bewerkstelligen dat de belangrijkste factor van een superconnected, centraal data verzamelende en alwetende overheidsapp over het hoofd is gezien door de alerte IT-crowd en hun waakhonden: de privacy van de eindgebruiker. Brenno en zijn Mensen hadden zich al luidkeels uit het project teruggetrokken, en ook bij het overheidsorgaan Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zien Aleid en zijn Mensen de huidige app-suggesties bepaald niet zitten: 

"De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kan geen oordeel geven over de opzet van de 7 ‘corona-apps’ die het ministerie van VWS heeft geselecteerd. De AP vindt dat het ministerie de kaders niet duidelijk genoeg heeft gesteld. Daardoor zijn de 7 app-voorstellen onvoldoende uitgewerkt om te kunnen beoordelen of de bescherming van gevoelige gegevens van Nederlanders voldoende is gewaarborgd."

Ook KPMG én de landsadvocaat zien problemen, en zelfs bij Jan NPO-Publiek is overigens weinig vertrouwen in de gecodeerde corona-capaciteiten van Onze Overheid: slechts 14% van de immer kritische Radar-kijkers zou zo'n app installeren, mede omdat het vertrouwen in ICT & Overheid (terecht) zeer laag is in Nederland en men niet wil dat de bij de overheid semi-scheefwonende verzekeraars de data in handen krijgen. Maar goed, de nóg kritischere internetter had weken geleden al op de GeenStijl gelezen dat zulke apps überhaupt nutteloos zijn. Kortom, we hebben gelachen, maar die apps kunnen /dev/null op de blockchain der vergetelheid, naast de cyberboeken van Data Hari Rian van Rijbroek. En om te vieren dat we in Dit Land kennelijk nog best goed functionerende checks & balances hebben: MUZIEK!
UPDATE: Veiligheidsdiensten hadden Hugo de Jonge gewaarschuwd dat hij te snel te veel wilde: "Vooral de haast van het ministerie zorgde voor ergernis. Binnen een paar weken wilde minister De Jonge een werkende corona-app hebben, maar dat noemden de veiligheidsdiensten verre van realistisch. 'Dat snapt iedereen die iets met computerbeveiliging doet', aldus een bron van de NOS."

LOL! #privacyclaim

LOL! #privacyclaim

KPMG óók niet blij met de apps

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Trouwe klant BOOS OP LIDL wegens afpakken privacy in ruil voor goedkope tomaten

Knip. Plak. Voer voor discussie in Het StamCafé. Bloody Mary's van Het Huis. Proost

@Redactie | 15-06-23 | 21:30 | 587 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.