achtergrond

Geenstijl

Corona Appathon loopt uit op heerlijk fiasco

Kudo's voor de transparantie, overheid. Nu zagen we tenminste vóóraf hoeveel ICT-geblunder er achter de schermen speelt.

Bij VWS is dit weekend hard doorgewerkt aan de voorstellen voor de corona-apps en de behandeling daarvan ging (waarvoor oprecht complimenten) in volledige transparantie via online livestreams. Helaas was vooraf uit de selectie al gebleken dat twijfelachtige IT-reuzen zoals Accenture en CapGemini, met hun beroerde staat van (overheids-)dienst en onder schijn van corruptie gemaakte prutsproducten (UWV, SVB, Belastingsystemen) geheel toevallig bij de laatste kandidaten terecht gekomen waren. 

Ook hebben de privacywaakhonden die de voorstellen moesten beoordelen hun handen al van het project afgetrokken omdat borging van burgerrechten helemaal geen prioriteit krijgt bij het bouwen van de Digitale Chinese Democratie. En tot overmaat van ramp blijken sommige apps al lek, kapot & hard privacyfalend voordat er überhaupt een werkend middel is (dat nooit zal werken en alleen maar digitale function creep gaat betekenen, maar dat terzijde).

In de timelines van onder meer Brenno de Winter, RJ Veldwijk, Loran Kloeze, Joost Schellevis en die sospanda van RTL zijn scherpe verslagen, hilarische filmpjes en pijnlijke blunders allemaal terug te vinden. Er zat een heleboel dor hout tussen, om maar een populaire term te gebruiken. Op dubieuze (lol) rijkspagina Publiekebeproeving.nl is alles terug te zien.

Applaus voor deze totale faal, Hugo!

Desalniettemin willen we hard applaudisseren voor Hugo's gekozen middel van de open appathon, en zou onze aanbeveling als kritische, belasting betalende burgers zijn dat de overheid zichzelf moet verplichten om álle (ICT-) aanbestedingsprocessen voortaan in deze vorm te houden. Want dan zien we tenminste vooraf wat voor peperdure puinhoop we kunnen verwachten terwijl techreuzen geen ambtenaren meer kunnen omkopen met snoepreisjes en andere metaforen voor bruine enveloppen die onder bureaus worden doorgegeven. Maar zo veel transparantie, dat zal de overheid zelf wel niet kunnen verdragen.

Vooralsnog hoef je weinig aan kwaadaardigheid te wijten maar kun je wel heel veel aan onkunde en opportunisme toewijzen bij die Covid-apps. En uiteindelijk zullen honderdduizenden of zelfs miljoenen mensen vrijwillig deze faalgevoelige function creep installeren, en als maatschappij de grens van """vrijwillige""" surveillance oversteken.

Appathon Terugkijk Livestreams Dag 1 & 2

Wie biedt zich aan?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.