Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Lol. Jonge D66’ers gaan vvd “vernieuwen”

Ohnee wacht het zijn jonge vvders?

Hè bah

Dus een marketinggast die al tien jaar voor de vvd werkt, een raadslid voor de vvd in een grote stad en een Belg gaan de vvd vernieuwen. Ze mochten met hun BKB-idee in Nieuwsuur. Ze verklaren zich tegen vvd-“dogma’s” zoals een kleine overheid en lage belastingen. De nieuwe garde vvd wil dus hogere belastingen en een grotere overheid. Hee, dat is precies wat de huidige regerende vvd ook al doet.

Als dit de toekomst is van de vvd, dan kunnen we er niets anders in ontdekken dan de geschiedenis van de huidige vvd: ontliberalisering, verd66’ing en corporate self-interest vermomd als “individuele vrijheid”, vertolkt door mensen die ontzettend tevreden met zichzelf zijn. Sommigen zouden hier “neoliberalisme” zeggen. Ze denken dat ze iets fris doen, maar het is lauwe MarCom cliché-diarree, die met name Mark Thiessen als campagnemedewerker het afgelopen decennium zelf mee heeft helpen opbouwen binnen de vvd.

De erfenis van tien jaar Rutte is dat Nederland als een afdeling van Ahold wordt gerund: steeds techno- en bureaucratischer bestuur op basis van marketingtruukjes en brand safety onder het blauw/oranje neon van een hip koffiebarretje, omdat de partij niet langer vanuit een dieper ideologisch standpunt durft op te komen voor het algemeen belang. Want “visie is als een olifant die in de weg staat”, zoals Rutte so famously met misplaatste trots zei.

Nachtwakersstaat zonder frisse lucht
Het door de vvd verloochende liberale kernprincipe is een overheid als nachtwakersstaat: Het betalen van belastingen in ruil waarvoor burgers veiligheid van de staat (defensie) en veiligheid op straat (politie en rechtsstaat) terug krijgen. Dat is het liberale sociale contract: een klein stukje vrijheid opgeven in ruil voor bescherming, op basis van minimale voorzieningen waarbinnen het individu zichzelf kan ontplooien. Vul dat aan met een sociaaldemocratisch vangnet en je hebt vrijheid en veiligheid verzekerd voor een kostprijs van behapbare collectieve lasten die gelijkwaardig verdeeld worden.

Tien jaar Rutte is precies het tegenovergestelde: ellende met de Nationale Politie (bezuining/centralisatie met grote tekorten en overwerkt, onderbetaald personeel), Defensie halfdood geknuppeld (tanks verkopen en daarna weer terugleasen, alle eieren in één JSF-mand, personeel verneuken met het Vlissingen-debacle), de rechtsstaat uitgehold (burgers moeizamere toegang geven tot het recht, en het hondscurrupte leed dat V&J heet), de belastingdienst vernieuwvernielen (meer “rendement” binnenhalen met minder mensen leidde tot falende systemen en een dodelijke toeslagenaffaire), en een verdubbeling van het aantal daklozen omdat er onvoldoende huizen zijn terwijl de koopkracht stagneert of zelfs afneemt. Weg liberale veiligheid, dag sociaal vangnet.

Partijwortels ontworteld
En wie gaan dat allemaal oplossen? Drie randstaddertigers die de wereld willen veranderen, one tweet at a time. Die zichzelf meer als “groen rechts” zien (wat Rutte over zichzelf óók zegt, dus wat is er dan nieuw aan?). Die 100 km/u prima vinden alsof snelwegsnelheden überhaupt iets met liberale principes te maken hebben. En die ongepast trots verkondigen dat ouwe boomer Wiegel niet meer namens hen spreekt, omdat ze denken dat partijwortels niet dieper hoeven gaan dan hun eigen generatie, alsof traditie en ideologische oorsprong er niet toe doen (en alsof Thierry Baudet niet precies het tegenovergestelde bewijst met zijn conservatievere ideeën over een “Renaissance” van het klassieke Europa, waarmee hij inmiddels de grootste ledenpartij van het land heeft opgebouwd, vol mensen die wél op zoek zijn naar oorsprong, wortels en de houvast die je daarin kan vinden).

Deze drie reclamejongens van de zijige tijdsgeest verlinksen en ontliberalen de vvd nog verder, terwijl ze tegelijkertijd de verkeerde vijanden aanwijzen. Niet alleen Wiegel, maar ook “de populisten”, dus Greet & Terry en internationaal The Donald en BoJo. Daarmee maken ze de kapitale fout die alle oudpolitieke inteelters al sinds Fortuyn maken: weigeren de oorzaak van de grote en groeiende populariteit van dat populisme te verkennen. Het is fout, en daarmee basta. Uit dit soort gemakzucht worden echt geen frisse nieuwe ideeën geboren - het is vooral meer van  hetzelfde, ditmaal uit de monden van een paar intrinsiek aan de vvd gebonden gasten die zichzelf “ongebonden” vinden omdat ze met een fles pils en een dure laptop podcasts maken en woorden als “geil” gebruiken.

Onelinerdrones en facadebouwers
Je kan geen oplossingen bedenken voor vraagstukken over “de problemen van deze tijd: klimaat, migratie, vergrijzing en technologisering” als je niet bereid bent om vanuit diepgewortelde grond- en kernwaarden harde (doel)stellingen te formuleren (bijvoorbeeld: “Hoeveel migratie kunnen we aan?”), maar juist blijft hangen in de marketingretoriek waar de vvd nota bene zo mentaal lui van geworden is: ’populisme is de vijand, Wiegel een dinosaurus, en een beetje groener is ook wel goed’. Gaap. Slappestengelsymboliek waar echt niemand ”geil” van wordt.

En als je vraagt wat ze nou precies willen, zeggen ze: luister maar naar onze podcasts. Ja zeg, júllie gaan de hemel bestormen - overtuig óns maar. Je begint en wint door je eigen verhaal te vertellen. Je eigen narratief te bouwen. Dat is wat Baudet dus ook doet en het doet er voor zijn volgers niet eens toe of het waar is wat hij zegt of niet, het is in ieder geval anders en nieuw. (News flash: of iets waar is of niet, maakt vvd-volgers ook niet uit, anders hadden ze onelinerdrone Dilan Yesildinges én facadebouwer Kees Berghuis al lang met pek en veren het Binnenhof uit gejaagd en vervangen door liberalen die nog wél het DNA van Thorbecke, Bolkestein en Wiegel dragen.)

Doodgeboren bitterbal
Maar deze drie luisketiers in de pels van de partij zijn juist uitgesproken tegen een Wiegeliaanse vvd. Toch willen ze “het liberalisme weer geil maken”, ook weer zo’n lelijk leeg onelinertje. Hun emotional support animal? Klaas Dijkhoff, die in Nieuwsuur z’n steun  en sympathie uitspreekt maar zelf juist de meest volgevreten, arrogante Dikke Ik in de moderne vvd is gebleken. Een klein Keizertje dat luidruchtig vastklampt aan zijn door god gegeven recht op wachtgeld. En dit nieuwe oude MarCom-trio wil dus graag zijn kleren aantrekken...

Enfin. Zonder schaduwsubsidie van Bert Koenders is dit Schokland II een doodgeboren bitterbal, al zullen ze zelf - schrandere campagneretorici als het zijn - roepen dat bovenstaande aandacht hun relevantie juist bewijst. Ach. Misschien houden ze er ooit een randstedelijk netwerkclubje voor studenten politicologie en Europese Studies aan over. Maar het ware liberalisme gaan ze echt niet reanimeren. Niet bij de vvd, en ook niet ergens anders. Al vinden ze zichzelf vast heel fris, dwars en vernieuwend - en daar gaat het om, want dat is (om het maar in een lege verkoopslogan voor Ahold huismerkbier te gieten) precies de smaak van nu.

Reaguursels

Inloggen

Wat een belegen achtergrond op die foto. Schemerlampje uit grootmoeders' en tafeltje uit moeders tijd. Bank uit tantes tijd toen die studeerde. Progressief, janou!!

Sans Comique | 03-02-20 | 19:57

Nog een jaar tot de verkiezingen en ze beginnen allemaal weer van alles te beloven.
De gore smeerlappen, nu willen ze wel wat doen aan de instroom van assielzoekers terwijl het nog steeds volop doorgaat en ze steeds op hun handen hebben gezeten.
Ook worden we nu allemaal rijk, trap er niet in en denk na over wie er altijd wat aan wilde doen maar werd verguist, uitgelachen en genegeerd werd.
Nu gaan lopen met de veren van deze partij is judas gedrag.
Met name het CDA moet zich diep schamen.

likdoorn | 03-02-20 | 10:29

Deze drie zijn het begrafenis comité, ze komen de VVD ten grave dragen. Zoals altijd met zombies weet iedereen dat, behalve de zombie zelf. No matter, elke komende verkiezingen wordt de VVD gehalveerd totdat ze weer de splinter partij zijn die ze ooit waren.
Gedumpt door de geschiedenis, can't wait for it...

ZwarteDag | 03-02-20 | 10:26 | 1

Dat zeiden we ook al 20 jaar bij de PvdA en nu staan ze toch weer met 19 zetels in de peiling. Bij gebrek aan alternatief...

De Eierbal | 03-02-20 | 12:21

Gaan ze de VVD opheffen dan ? Kijk, een algehele zuivering van alle corrupte bestuurders ( tamelijk veel VVD-ers) zou een mooi begin zijn. ..

silicon eagle | 03-02-20 | 09:05

Zijn er mensen echt verbaasd dat DDR666 en de Vereniging Van Dieven op elkaar lijken? Ze zijn beiden ALDE aka een partij in de EUSSR. Twee gelovigen op een kussen, daar slaapt de duvel tussen.

Graaf_van_Hogendorp | 03-02-20 | 08:18

De vvd is inderdaad een soort D66 geworden. Alleen voor de bühne werden nog vvd-praatjes verkocht. Wat dat betreft zijn deze jonge vvd-ers minder leugenachtig dan het zittende bewind.

du Roi Soleil | 03-02-20 | 07:55

1 pot nat D66 VVD GL PVDA - partijen van gisteren, dat gaat blijken tijdens TK verkiezingen

Mijnbescheidenmening | 03-02-20 | 07:42

Wanneer je 30 jaar geleden zei dat het hele idee om productie zoveel mogelijk naar elders ter brengen en een diensten "consultancy"economie te worden onzin was werd je uitgelachen.
Evenzo toen je vele jaren geleden aangaf dat global contracts funest zijn voor landen op dat moment nog redelijk bovenaan staan mbt economische en innovatieve kracht.
We gaven veel van onze landbouw kennis weg, want het arme zuiden van Europa. We lieten Aziaten onze bedrijfsgeheimen stelen, merken kopiëren etc en deden er niets aan.
Ondertussen zijn we aangekomen dat meerdere landen in Azié maar straks zelfs enige in Afrika ons inhalen, ons nog meer concurrentie opleveren (automotive in Duitsland heeft het heel zwaar en daar hangt nogal wat aan vast) Kortom onze economie zal niet meer krachtig groeien terwijl kosten enorm toenemen. Klimaat, transitie, zorg, migratie, EU onzin. In hele goede jaren zoals afgelopen paar jaar lopen we wat in maar dat wordt steeds moeilijker.
Het spaarvermogen van modaal en 2 x modaal is enorm afgenomen, kosten stegen daar en tegen harder.

En dan komen er een paar idealistische nitwits die met snelle groene snowflake babbels ons land sterk willen gaan maken. Lieden zoals velen vooral millenials maar die niet als enige, willen scoren in de spotlights via social media en dan TV. Het is belangrijker dat je in beeld bent en het goed klinkt dan de werkelijke inhoud. Dat dus. Flikker die gasten ergens af in Azië en laat ze eens zien wat een elastische economie betekent .

Moneytron | 03-02-20 | 01:03 | 1

Volgens mij is de economische ontwikkeling van de wereld niet zero-sum, anders zouden we allemaal blij moeten zijn met 1 aardappel per jaar.

De Eierbal | 03-02-20 | 12:24

Men zou in Den Haag Locke en Rousseau nog eens moeten lezen.

Harry.Langezwaal | 03-02-20 | 00:56 | 3

En wat denk je van John Stuart Mill

JaapCornelissen | 03-02-20 | 02:10

Of Focke & Sucke

echtpaul | 03-02-20 | 15:03

De enige liberale partij is de Libertarische partij. Ze gaan weer meedoen volgend jaar.

VVD66GLCU kan beter fuseren als club feitenvrije rasopportunisten 1e klas.
De naam voor dit opportunistische partijtje heb ik al: de GVD.

Nichtsneues | 03-02-20 | 00:23 | 2

GVD is zeer leuk gevonden! Libertarische partij ben ik lid van geweest maar zijn in werkelijkheid zo libertarisch dat er te weinig van dezelfde waarden nog terug te vinden zijn in onze maatschappij (helaas) dat de gemiddelde burger geen flauw benul heeft dat het DE manier is om een staat in te richten. Deshalve is populisme met libertarische waarden de enige oplossing. Totdat het onderwijs weer een generatie lang op niveau presteert zal de libertarische partij helaas van geen enkele invloed zijn.

Masteryu | 03-02-20 | 01:14

@Masteryu | 03-02-20 | 01:14: Gezegend met optimisme en bescheidenheid hij die voor waar houdt dat het een kwestie van onwetendheid is dat er mensen bestaan die het niet met hem eens zijn. Of dat nou een typisch liberale grondhouding is blijft misschien aan interpretatie onderhevig.

Mazzelstof | 03-02-20 | 06:31

Heel misschien mis ik de essentie van deze column, maar prima toch dat de compleet wereldvreemde vvd er een paar nóg wereldvreemdere nonoos tegen aan pleurt? Wees blij, dat de vvd een manier heeft gevonden, om fvd en pvv en 50+ aan nóg meer zetels te helpen. Laat de vvd propaganda top een nexit dichterbij brengen. Vertrouw op t ontwakende en groeiende ongenoegen in de samenleving. Nog nooit tevoren heeft 1 pinokkio en co het Malieveld zó vaak zó vol gekregen. En nu doen de arrogantoos er n schepje bovenop. Daar gaat bijkomen, dat Brexit een succes wordt. Die hele eu, met bij behorende bank, dondert in elkaar. Fuort dêrmei.

vladimirows | 03-02-20 | 00:03

Ja goeie doelgroep analyse ook. Vissen in die overvolle vijver van rechtse d66ers... Of zoiets

Gen. Maximus | 02-02-20 | 23:47

Wiegel was een ideale campagneleider, maar voor de rest een fat cat. Newconomy, Copaco, Bond van Verzekeraars, Bouwhuis etc. en hij gold als red flag voor je beleggingskeuze. Wiegel speelt al jaren geen rol meer. Hij staat eerder voor het gebrek aan ethiek binnen de VVD.
De VVD is net Unilever. Het vermarkt alleen een groep bestuurders. Laat men het kabinetsbeleid blind proeven en men zegt:'Groenlinks'. Rechtse campagneleuzen, onhaalbare rechtse wetsvoorstellen en het criminaliseren van rechtse alternatieven door vervolging moeten de VVD neerzetten als de beste rechtse pindakaas. Het woord 'Geil' geeft al aan dat zij niet voor de inhoud gaan, maar het rebranden. De oud-Calvé manager Rutte is de ideale kandidaat. Dit is idd D66 2.0. Dat Rutte niet voor Baudet en Wilders opteert, geeft al aan dat Groen Flets een betere naam is.

arlen | 02-02-20 | 23:22

Forum voor Democratie is de zusterpartij van de Britse Conservatieven. Prachtig hoe FvD ook de soldaat van Oranje mentaliteit heeft weggekaapt van de zieltogende oranjegeile VVD. De Britten tonen karakter, tonen een eigen wil en besef van verantwoordelijkheid voor het eigen belang van het Verenigd Koninkrijk. Dat mist VVD|D66 ten enenmale: karakter, verantwoordelijkheidsbesef, opkomen en pal staan voor het Nederlandse belang. De VVD|D66 kan hoogstens nog een geil triootje aangaan met de losers van LibDem in het VK, de slappe hap van 'remain' die nu hopeloos achterloopt achter de feiten aan. De VVD|D66 wil weer geil worden. In geslachtsloze Mark Rutte / Rob Jetten begrippen betekent dat hetzelfde: geilheid = achterlijk worden.

Eeuwig..Op..Vakantie | 02-02-20 | 23:04

'Het afschudden van ideologische veren is voor een politieke partij ook een bevrijdende ervaring' De PvdA moet van Kok naar het politieke midden tijdens paars. Toen is het is nooit meer goed gekomen met de sociaal democraten. Mooi dat de VVD dit nu ook ambieert.

P-unit | 02-02-20 | 22:57

Het is tegenwoordig J & V, Veiligheid werd achter Justitie gezet. Letterlijk en figuurlijk.

Die visie van de olifant was niet bekend maar wel "voor visie ga je naar de oogarts". Legendarisch ware woorden van de slapste premier ooit, en ook nog eens de slechtste manager ooit want het is nog nooit zo'n rommeltje geweest.

Rutte is zeer hard aan vervanging toe want de batterij is helemaal leeg. Eigenlijk staat heel de VVD nergens meer voor.

sprietatoom | 02-02-20 | 22:45

Remember Ybeltje!

TmC | 02-02-20 | 22:44

Mooi, ook weer afgeserveerd. Next

Guust Kadaver | 02-02-20 | 22:44

Kansloos

Datgingniegoed | 02-02-20 | 22:37

We moeten even zien welke media gemobiliseerd worden om dit bedrog/vieze opzetje te helpen verkopen. De PO staat op 1 natuurlijk,want Mark houdt daar ook stevig indirect toezicht op de loonadministratie De gekochte MSM via subsidiegeld,waar óók VVD-ers over gaan, zal ook wel een fijne stut voor het bedriegersspel blijken. VVD is meer een afkorting voor een vloek, de partij zelf is een vloek gebleken.

hertogvanzottegem | 02-02-20 | 22:32 | 1

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie is een contradictio in terminis.

Nehemia | 03-02-20 | 06:01

We staan aan de vooravond van een ons op ondemocratische wijze door de strot geduwde energietransitie die minstens vierhonderd miljard, maar mogelijk ook wel achthonderd miljard euro gaat kosten, en een minister-president die al bijna tien jaar aan de macht is zegt dat visie "een olifant is die in de weg staat"...

Rhenium | 02-02-20 | 22:32 | 1

We staan aan de vooravond van iets wat totaal niet meer democratisch gaat zijn, en dat überhaupt zal willen zijn.

OuweOuweLekkerMauwe | 02-02-20 | 22:34

Vroeger was het zo, dat als je niets kon, werd je leraar. Nu ga je de politiek in.

Deksmaat | 02-02-20 | 22:31

Wel goed de bijsluiter eerst lezen, de bijwerkingen kunnen onaangename gevolgen hebben:
Geheugenverlies, orientatie problemen, mentale isolatie, waandenkbeelden, grootheidswaanzin, psychoses, dementie, zelfmoord neigingen.

Bolder | 02-02-20 | 22:28

Hé Kuif, wanneer zouden we wat horen van die VVD gast die binnenkort gaat zitten op de dure stoel van het Europees Parlement?

Oprisp | 02-02-20 | 22:28

De oorzaak van de huidige, zogenaamde populistische partijen, is het loslaten van de lijn Wiegel en Bolkestein. Toen de VVD verpaarste en onder Rutte een D'66-light werd, kon Wilders de ruimte op rechts pakken. Nu is die ruimte zo ver dat er twee partijen passen die beide bijna, virtueel, zo groot zijn als de VVD. Nu willen deze fietsbellen nog verder van de lijn Wiegel-Bolkestein af? Dat heeft in het verleden gewerkt.

Maar dit is goed nieuws: de VVD begint zich te realiseren dat de afrekening door het electoraat er aan komt en in paniek gaat men de bekende versperde geitenpaadjes en muizengaatjes proberen.

ZoekEenVrijeNick | 02-02-20 | 22:23 | 2

Voor de "ouderwetse" kiezer gaan Dijkhof en Rutte nog iets roepen over migratie en veiligheid, een vackbencher mag beloven dat de maximumsnelheid terug naar 130 gaat zodra het kan, Rutte zelf belooft nog wat belasting verlaging en ze staan weer klaar voor de verkiezingen.

Zorc | 02-02-20 | 23:43

De meest zinnige observaties en bespiegelingen binnen de VVD komen van een bijna 80-jarige die getroffen is door een herseninfarct.

MickeyGouda | 02-02-20 | 22:18

Visieloze Veelvraters Demagogen.

Piet Karbiet | 02-02-20 | 22:15 | 1

is een goeie, Pierre.

hertogvanzottegem | 02-02-20 | 22:19

Maar goed, als na al die sekseloosheid van Mark Rutte Rob Jetten ineens doet opbloeien, zijn al die Griekse beginselen de mijne ook niet meer. Ik snap vrouwen niet, nooit gedaan ook, maar Edith Schippers, Annemarie Jorritsma, Neelie Kroes, Kajsa Ollongren, Sigrid Kaag, Sjoerd Sjoerdsma: isgeschiedenis.nl/nieuws/het-mysterie... : emancipatie heeft heur eigen dynamiek.

Gelukkig maar. FemkeMerel is bij mijn weten nog steeds in twijfel maar Sylvana Simons niet. De een in volledige ondersteuning (die ze voorgeveltechnisch nou niet bepaald nodig lijkt te hebben), de ander als zout in mijn blanke wonde. Zij durft wel gewoon: ik heb liever veel kritiek. My Bad.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 22:10

Heb t door GS wil een partij oprichten.. ze noemen zich bonk.

dhrat | 02-02-20 | 22:09

Spijker, kop, raak.

Verder kunnen liberalen ook best eng zijn. Alles moet maar kunnen en mogen. Liberalen denken bijzonder individualistisch en helaas voor hen leven we in een ‘samen’leving. We moeten niet alles maar willen en doen omdat bepaalde individuen alles maar willen doen. Samenlevingen sterven wanneer men zich afgesloten voelt van de samenleving. In die trein zitten we nu. Alleen. In je coupé. Iedereen op een ander spoor onderweg naar hetgeen zij begeren.

Liberalisme is tot op zekere hoogte gezond. Voornamelijk intern. Je MAG alles denken en je mag alles voelen. Daar houdt het op. Niet alles wat zich vormt in materie mag er ook zijn en moeten we toestaan omdat mensen dat ‘willen’. Gebruik hier je verstand maar voor. Wil je dat je kinderen drugs gebruiken, in kampen komen te zitten, 12 studies doen, hun lichaam verbouwen, GroenLinks stemmen, zich volvreten met fastfood enz?

We hebben een intelligente samenleving maar helaas geen verstandige. Heb je liever dat je kind verstandig is of intelligent? Vul voor kind overheid in.

OuweOuweLekkerMauwe | 02-02-20 | 22:05

Hier volgt een VVD dienstmededeling. Attentie, attentie, willen alle bananen liefhebbers en na-aap aapjes zich melden bij het VVD loket. Aldaar wordt u door Sinterklaas Dijkhoff een Rutte cadeaubon uitgereikt ter waarde van 1.000 - zegge eenduizend - beloftes. Deze bon in niet inwisselbaar voor Shell en Unilever producten en slechts 24 uur geldig.
N.B. bij gebruik wordt 21% BTW, 13% accijns en 48% verbruiksbelasting ingehouden.

Broadsquire | 02-02-20 | 22:04

Natuurlijk is de meerderheid van de VVD voor die snelheidsverlaging. Als je de keuze tenminste zo stelt: óf allemaal 100 gaan rijden, óf er wordt de komende paar jaar helemaal niets meer gebouwd in Nederland. Een echte liberaal zou gekeken hebben naar die snelheidsverlaging, gezien hebben dat de daling van stikstofuitstoot miniem was, en tot de conclusie komen dat het voor het milieu allemaal dus geen ene zak uitmaakt. Echte liberalen hadden zich onmiddenlijk achter de voorgestelde noodwet van de PVV geschaard, om 6 maanden gewoon door te bouwen in naam van het landsbelang, en die tijd te gebruiken om zaak structureel op te lossen.

Dat de VVD de weg kwijt is staat buiten kijf. Maar dit drietal gaat dat niet keren.

Muxje | 02-02-20 | 22:04

Als VVD een D66-2 wordt, dan is er straks aan de rechterzijde ruimte voor nog een 3e partij.

flashforward | 02-02-20 | 22:02 | 3

D20?

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 22:05

3e partij ter rechter zijde.... Ideetje "De Nexit party"
Alleen nou nog een goeie partijleider weten te vinden. Iemand van het kaliber Nigel Farage.

luto333 | 02-02-20 | 22:13

Het leuke is dat ook D666 fors leegloopt. Die drie marketingjochies willen de partij dus opschuiven naar een kiezersmarkt die aan het oplossen is. Briljant!

5611 | 03-02-20 | 10:33

In de tijd dat Bolkestein nog een aktief politicus was (resp. staatssecretaris, minister en VVD-fractievoorzitter) heb ik jaren op de VVD gestemd. Daarna was het rap afgelopen; met de komst van jonge technocraten als Rutte en de excommunicatie van Geert Wilders, herkende ik de VVD niet meer. Tegenwoordig is de VVD gemuteerd tot een filiaal van GroenLinks en is het samen met die partij en D66 één pot glibberig nat geworden.

Ze maken zich met zijn allen druk over CO2, Het Klimaat, de zelf gecreëerde stikstof-'crisis' en de PFAS-'crisis', terwijl over die Haagse schuur vol opgewonden kakelende kippen al jaren de donkere schaduw hangt van de échte problemen van deze tijd: de massa-immigratie en de islamisering. En daarmee samenhangend de sociale ontwrichting en verharding.

De samenleving is in de afgelopen decennia langzaam maar zeker door politici en technocraten ziek gemaakt. Doodziek. En wat die samenleving op zijn dak gestuurd krijgt - mede door haar eigen domme stemgedrag - is een kliek van zelf benoemde dokters en dokteressen die niets meer blijken te zijn dan een
bende slecht georganiseerde kwakzalvers.

Peter Emile | 02-02-20 | 22:02 | 3

Ik weet niet of het grote kwaad in de echte technocraten zit, die worden geacht niet zulke wereldvreemde ideologische drammers te zijn. Maar uw laatste regel van het Balkenende en Rutte tijdperk prima samen, niet te vergeten daarbij,dat suicidale,domme stemgedrag van het Kartel kiesvolk,dat deze neergang zo lang mogelijk maakt. En dat loopt, vrees ik, niet goed af.

hertogvanzottegem | 02-02-20 | 22:44

Fijn dat je ogen geopend zijn en ziet wat de vvd werkelijk is, maar al met Bolkestein aan het roer was het niets, en daarvóór ookal een nihilistische bende. Liberaal is een hol woord, en de hardwerkende ondernemers is geen doel op zich.
De vvd is altijd al de josti-band in de politiek geweest. Vroeger kwam men er mee weg omdat ze meeliften met het cda. Op eigen benen lopen kunnen ze niet.

Analia von Solmsch | 02-02-20 | 23:03

Test

Einde van de Domheid | 02-02-20 | 22:02 | 3

Excuus ik kan geen copypaste doen op de ikfoon.

Einde van de Domheid | 02-02-20 | 22:03

@Einde van de Domheid | 02-02-20 | 22:03: Om te plakken moet je hem schudden hoorde ik van een vriend.

ikbenerweer! | 02-02-20 | 22:13

Baudet kan gerust doorgaan met blunderen. De VVD maakt het FvD toch wel groot.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 22:01

Zit tegen de normaliteit in ff Nieuwzuur te kijken en die hebben weer een lekker wijf gestrikt, die in het blauw.

WayneGretzky*99* | 02-02-20 | 22:01

Wacht..
De VVD was ooit voor individuele vrijheid??

Turbulentie? | 02-02-20 | 22:00 | 1

En Wiegel heeft zich nog lang afgevraagd, hoe iedereen echt gebruik zou kunnen maken van die individuele vrijheid. Hij is er nog steeds niet uit, blijkbaar.
Of de rest van de VVD daar uberhaubt over nadenkt, zal moeten blijken.

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 22:04

Ach, er zijn op zich natuurlijk tig problemen in Nederland die 'geadresseerd' moeten worden: de CO2/stikstof reductie; de energietransitie (van het Groningse gas af, want daar hebben ze genoeg schade ondervonden van de aardbevingen); in samenhang met het eerste punt: het 'lot' van de boeren; de exploderende zorgkosten; onze 'problemen' met Brussel en de EU; de grote problemen in het onderwijs (zie de discussie hier eerder op de dag); en zo is er nog veel meer.

In de peiling van Maurice de Hond zie je echter dat FvD van 2 naar 17 zetels gaat, en PVV op nog maar één zeteltje verlies staat. Ook opmerkelijk dat 50Plus van 5 naar 9 zetels gaat.

Waarom is dat? Ik denk omdat aan alle bovengenoemde problemen uiteindelijk wel een soort van mouw te passen is; een hoop is met het aloude Nederlandse 'polderen' min of meer op te lossen. Op twee problemen na: de massa-immigratie en de islamisering. Steeds meer mensen zien in dat de 'gevestigde' partijen er al decennia niet in slagen daar wezenlijke verandering in aan te brengen, in de zin dat er een einde komt aan de zg asielinstroom, dat het uitzetbeleid die naam niet verdient, omdat er in feite geen gedwongen uitzettingen plaatsvinden, dat het nog steeds niet mogelijk is bij ernstig - misdadig - wangedrag het Nederlanderschap in te trekken en uit te zetten, en dat IS tuig nog altijd de mogelijkheid heeft, hier weer gewoon binnen te komen, en dus ook binnen druppelt.

Dáár komen die 45 zetels van FvD/PVV/50Plus vandaan. En zolang de gevestigde partijen maar blijven aanmodderen met bv een Ankie, die zich laat kleineren door Marokko, een regering die zich laat piepelen door Turkije dat gewoon een gedenaturaliseerde IS rat op het vliegtuig naar Amsterdam zet, die criminele, kansloze asielzoekers niet gewoon opsluit in de gevangenis tot het moment dat ze Nederland verlaten, die toch maar weer verblijfsvergunningen verstrekt aan We are here lanterfanters die al 7 jaar geleden opgetiefd hadden moeten zijn, die Howick en Lili........ nou ja, de lijst is eindeloos. In ieder geval, daar stoort een groeiend aantal mensen zich wezenloos aan, en zolang daar niets aan verandert, zullen de gevestigde partijen blijven verliezen, en die drie blijven groeien.

Dr_Johnson | 02-02-20 | 21:58 | 1

Hear, hear.

Peter Emile | 02-02-20 | 22:16

Retoriek.
Onzin.

Is dit nog nieuws? | 02-02-20 | 21:53

'Kleine overheid' framen als dogma en sentiment, en niet rationeel. Alsof er nooit is over nagedacht, en het nooit beargumenteerd is. Dan heb je toch echt heel erg veel gemist. Dan je toch echt wel heel erg dom. Alleen zulke domme lieden kunnen zoiets bedenken als: het liberalisme weer geil maken.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 21:48

Hebben ze weer nieuwe manieren/wegen gevonden om te graaien en frauderen?

WayneGretzky*99* | 02-02-20 | 21:45 | 1

D'r moeten vast weer extra botergeile managementlagen in alle overheidsdiensten worden geschoven, waar ze dan terecht kunnen met hun vriendjes.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 21:50

Goed stuk.👍🏻
En verder wordt dit land momenteel, en ik vrees voor nog lange tijd, geregeerd door geestelijk daklozen. En zij zullen alles op alles zetten om desnoods samen met GL (samenvoeging van CPN, PPR en PSP) en de linkse CU, te voorkomen dat het FvD en de PVV niet aan de knoppen kunnen gaan zitten.

RGV42 | 02-02-20 | 21:44

Nou, dat wil ik zien, dat ze liberalisme geil maken. Zou het dan ook de playboy halen?

Rest In Privacy | 02-02-20 | 21:39 | 1

De huidige playboy.... ongetwijfeld.

litebyte | 02-02-20 | 21:47

Vvd staat op instorten na drie kabinetten Rutte welk puur Juncker beleid heeft doorgevoerd. Belastingverhogingen, waaronder btw ten gunste van Brussel, en mkb geofferd voor de eu gemeenschappelijke markt ten gunste van de corporate wereld.

Nu gaan ze bij de aankomende verkiezingen net doen alsof ze een nieuwe partij zijn om het pvda effect te voorkomen na verloochening van je kiezers.../

Tee Of Cup | 02-02-20 | 21:37 | 4

@litebyte | 02-02-20 | 21:52: de VVD staat er wel degelijk virtueel heel slecht voor. Juist bij een crisis, nog een euro crisis of een vluchtelingencrisis, krijgt de VVD harde klappen te verwerken.

therealbraindump | 02-02-20 | 21:56

@litebyte Ondanks die campagne zijn ze nog steeds de grote verliezer in de peilingen. Dus gaat helemaal goed komen.

witwas | 02-02-20 | 22:00
▼ 1 antwoord verborgen

Als de vos de passie preekt...

Rest In Privacy | 02-02-20 | 21:35

Als de VVD het van dit hippe randstedelijke marketinggeleuter moet hebben kan de partij wel inpakken, in dat geval stem ik nog liever op het origineel, namelijk d66. En dat Dijkhof dit initiatief ondersteunt is gewoon een gotspe. Schijnbaar heeft de VVD nog steeds niet door dat er een andere wind waait. De grote winst voor de VVD zit namelijk aan de rechterkant.

therealbraindump | 02-02-20 | 21:34

Rechtse VVD-ers overstappen naar het Forum, linkse VVD-ers naar D66 en gewoon die hele foute failliete tering vvd opheffen. Die partij heeft zichzelf compleet overleefd, gewoon zwaar over de houdbaarheidsdatum. En dat die waardeloze lul van een Rutte heeft gezegd dat visie is als "een olifant die in de weg staat" is gewoon een schande, een aanfluiting voor iemand die een land moet leiden. Het maakt deze ras-opportunist kennelijk allemaal niks uit, al moet hij samen regeren met de Rode Khmer, zolang hij maar MP kan blijven vindt die dwaas het allemaal best en blijft hij als een halve krankzinnige zijn verkrampte grijns tentoonspreiden. Die Rutte is gewoon zo'n wanvertoning, het is bijna surrealistisch. Je gelooft het gewoon niet, het lijkt wel een slechte film en toch is het realiteit.

Motleycrew | 02-02-20 | 21:32 | 2

Precies!!!

entredeuxbieres | 02-02-20 | 21:39

Deze zin mag op een tegeltje, wat een geweldige vondst! "Het maakt deze ras-opportunist kennelijk allemaal niks uit, al moet hij samen regeren met de Rode Khmer, zolang hij maar MP kan blijven vindt die dwaas het allemaal best..."

Rhenium | 02-02-20 | 22:18

Veel tekst voor drie mensen die niks te melden hebben. Ik hoop voor Kuifje dat ze de VVD aan honderdmiljoenmiljard zetels helpen, maar verder zal het aan mijn reet roesten. Ik stem anders.

beldewouten | 02-02-20 | 21:31 | 2

Jij stemt D66 want je bent een ambtenaar toch?

Beefbus | 02-02-20 | 21:41

De ideologische veren van de VVD worden afgeschut.
Kok deed ook zoiets en de PVDA werd na het afschudden van de veren een kale haan. Er bleef een half haantje over.

luto333 | 02-02-20 | 21:31 | 3

De arme kok kreeg gelukkig wel een exhibitionistisch betaald commissariaat bij een bank.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 21:34

En vergeet 66 niet!

Kukooo1 | 02-02-20 | 22:39

@lingo star | 02-02-20 | 21:34: Dan te bedenken dat Wim Kok ooit op een zeepkistje het socialisme aan het orakelen was. De Mammon bleek te sterk voor hem.

Nehemia | 03-02-20 | 06:05

Het feestje van de vvd is voorbij. De dweilpauze is aangebroken

Rest In Privacy | 02-02-20 | 21:28

Goed stuk, niets aan toe te voegen.

Einde van de Domheid | 02-02-20 | 21:28

Kuifje geilt de hele dag op de VVD.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 21:27 | 1

Niet de hele dag. Ik ben ook fan van Ajax.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 21:57

De VVD is niets anders dan Brussel in Den Haag, technocraten voor wie hun eigen banen belangrijker zijn dan het landsbelang. Weg met dat tuig, tijd voor vernieuwing en verbetering. Er zijn maar drie partijen die werkelijk Nederland vooruit willen helpen: PVV, FvD, SGP.

smdyasc | 02-02-20 | 21:23 | 1

Amen

Gezonde_Roker | 02-02-20 | 21:25

Zo! Die zit. Dank u Van Rossem.

hendrikjandetuinman | 02-02-20 | 21:21

Dat het corona virus maar heel groot mag worden binnen de vvd.

Ik_ben_geen_robot | 02-02-20 | 21:20

Het aantal FvD zetels, in de peiling, is ong. het verlies vd VVD.
Trek daar je conclusie maar uit.
En als de VVD nog langer de oren laat hangen naar kneiterLinks zullen meer VVD-erTs overstappen.
Als ik die jonge VVD-pikkies was zou ik toch maar naar OuweHans Wiegel luisteren.
Is een fossiel, maar een VVD-er waar kiezers VVD voor stemden.
Ach, wat lul ik ook.
32 jaar stemrecht, en sinds 4 jaar is de liefde over. Eigenlijk vanaf het moment “Verdonk” begon de liefde al een beetje te slijten.

Ruimedenker | 02-02-20 | 21:20

Prima analyse, waarom de VVD gestaag maar zeker stemmen verliest, en waarom dit 'ínitiatief' kansloos is.

Roadblock | 02-02-20 | 21:19 | 1

Als nu nog niet duidelijk wat in NL politiek bepalend is en wat niet. Er zal nooit een PVV/FvD aan de macht komen in NL. En dat is ondanks het enorme leugenachtige en incompetentie van het cartel misschien maar goed ook, wat het alternatief is nog vele malen sneuer.

litebyte | 02-02-20 | 21:26

Principeloos glijdt de VVD verder af naar links samen met ondernemend Nederland dat verlekkerd uitkijkt naar de steeds maar groeiende subsidieberg. Feestend alsof het nooit ochtend wordt.

Gezonde_Roker | 02-02-20 | 21:18

San Francisco : tolerantie = links = "laat ze maar doodgaan"
Linkse betrokkenheid blijkt slechts = "laat ze maar doodgaan"

Dit is uw voorland met D66:
www.youtube.com/watch?v=VEOkX9dp85I

Beefbus | 02-02-20 | 21:16 | 2

Overigens complimenten aan de kok voor deze smakelijke duiding van wat er mis is aan de vvd.

Nuchternederland | 02-02-20 | 21:15 | 1

Ja deze uitsmijter smaakt wederom voortreffelijk.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 21:19

Maar we houden wel van je hoor Kuifje.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 21:14 | 6

We? Count me out.

WayneGretzky*99* | 02-02-20 | 21:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik had na een half minuutje van die Nieuwsuur-repo al flashbacks naar Felix Rottenberg, Lennart Booij en Erik van Bruggen die destijds de coup in de PvdA pleegden.
Exact dezelfde stuitende arrogantie gecombineerd met nietszeggende leegheid van kretologie van lieden die al vuistdiep in de club zitten en gestaald kader van de partij zijn.
Daar ga je nog niet eens een kussengevecht mee winnen, laat staan een oorlog.

Stormageddon | 02-02-20 | 21:13 | 3

Als je werkelijk wat kan en jong bent, ga je niet de politiek in. Het sneue volk wat je bij Baudet's jeugdbrigade ziet, zie je ook bij de VVD tot aan de jonge democraten en 'scoalisten' bij die van de pvda,

Neem nu zo'n Splinter, lachwekkende combinatie-perciflage van zijn vader en Jetten.

litebyte | 02-02-20 | 21:19

@litebyte | 02-02-20 | 21:19:
Goh, litebyte ik ben het wat Splinter betreft hartgrondig met je eens.
Ik heb altijd het gevoel, dat hij met een touwtje aan zijn enkel vast zit aan zijn stoel, omdat hij anders door gebrek aan gewicht naar het plafond zou drijven.

Roadblock | 02-02-20 | 21:28

@litebyte | 02-02-20 | 21:19: Voor de meeste politici geldt: J emoet goed kunnen acteren en je moet je geweten in de vriezer achterlaten.

Nehemia | 03-02-20 | 06:06

Hans Wiegel schreef het zaterdag al in z’n mini column. De vvd is de weg compleet kwijt.

Trumme | 02-02-20 | 21:12 | 2

Wiegel is ripj voor een bejaardenwoning die mede door zijn eigen volksverlakkende leugenachtige kutpartij zijn verdwenen

litebyte | 02-02-20 | 21:20

@litebyte | 02-02-20 | 21:20: Wiegel heeft een ‘waarschuwing’ gehad, hij mag zich niet meer druk maken. Het moet dus wel heel erg slecht gaan bij de VVD dat hij zich zo opwind. Gelukkig.

Normpje | 02-02-20 | 21:35

"Veel beloven, weinig geven doet een gek in vreugde leve" werkt nu al 4 kabinetten lang voor de VVD, en daarvoor werkte het ook al 4 kabinetten lang voor het CDA. Ga geen winnende strategie veranderen.

Osdorpertje | 02-02-20 | 21:10 | 3

Vergeleken met nu waren die 4 CDA kabinetten een zege.

Trumme | 02-02-20 | 21:13

@Trumme | 02-02-20 | 21:13:
En toen vonden we ze een ramp. Balkenende die ongelezen allerlei internationale verdragen tekende, een referendum naast zich neerlegde, de Europese grondwet gewoon invoerde, zonder geitenpaadje of inlegvelletje, de plaatsvervangende schaamte toen hij bij George Bush op bezoek was en zich geen houding wist te geven.
Als je ondanks dat allemaal toch nog beter uit de bus komt dan Rutte, dan spreekt dat niet voor Balkenende maar tegen Rutte.
Na het zuur kwam het maagzuur, en niet het beloofde zoet.

Osdorpertje | 02-02-20 | 21:43

@Trumme | 02-02-20 | 21:13: u maakt alles wel erg betrekkelijk. Er is binnen het Kartel maar weinig verschil,de methoden van de leden blijven maffioos en bedrieglijk,de letters in de namen zijn maar een spel en zand om in de ogen van de mensen te strooien.

hertogvanzottegem | 02-02-20 | 22:23

Jonge VVD’ers. Eentje van 37 en eentje van 45. Fuck off

YoMoms | 02-02-20 | 21:09 | 1

Naar vvd maatstaven is dat jong, want de gemiddelde vvd-er is 71.

NeedIsaymore? | 02-02-20 | 21:19

Een VVD-er is een PvdA-er met een parelketting.
Liberalen vind je enkel onder de bevolking, niet in de politiek.

tipo | 02-02-20 | 21:08

Ach de niet nixers van de PvdA hebben er ook een leuke carrière aan overgehouden

Rest In Privacy | 02-02-20 | 21:08

Een leider zonder visie. Tsja ...

Beefbus | 02-02-20 | 21:06 | 1

Dat de leider(s) van het politieke midden allang geen (ideologische) visie hebben is bekend. Waar het kleurloze politieke midden zich tegenwoordig door onderscheidt is het zogenaamde 'goede populisme' (naar Rutte.) Daarom is zoiets als Baudet ook populair. Naast dat hij wel een bepaalde richting uit durft te spreken (gaan is een tweede) is er nog zoiets waar hij anders in is dan het kleurloze midden. Hij maakt geen onderdeel uit van de clan- oftwel de cartelpolitiek dat PvdA-VVD-D66-CDA feitelijk vormen

litebyte | 02-02-20 | 21:14

Ik had het gelezen, en D66 was het eerste wat ook bij mij opkwam.
Alle pluspunten van de VVD overboord gegooid, en dan hou je D66 over.

Nuchternederland | 02-02-20 | 21:06

En toch nog steeds de grote.
Rutte is magistraal.

de Voorzittert | 02-02-20 | 21:04 | 5

Ik geloof zeker in de integriteit van de rechterlijke macht. Het zijn echter de sukkels van de wetgevende macht die de waardeloze werktuigen (slecht geschreven wetten dus) aan de rechters voorleggen. Zij kunnen die slechts toepassen en lacunes zelf aanvullen, maar niet ombuigen. Dat is aan het parlement, maar dat houdt zich liever met al dan niet door Marokkanen/conducteurs lastig gevallen vriendinnen bezig.

hendrikjandetuinman | 02-02-20 | 21:26

@Frau Merkel | 02-02-20 | 21:09: Echte liberalen zouden natuurlijk bij uitstek pleiten voor de mogelijkheid tot rechterlijke toetsing aan onze Grondwet, die immers barst van de liberale uitgangspunten.

OverdaanDerOnderheid | 02-02-20 | 21:41

Zijn electoraat is gewoon dom.

WayneGretzky*99* | 02-02-20 | 21:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Inhoud boven imago.
Daarom voor mij tot mislukken gedoemd.
Deze mensen begrijpen niet wat er speelt en gebeurt.
Maar geven ons burgers de schuld.
We zouden het allemaal niet begrijpen, maar met wat plaatjes, glittertjes, spiegeltjes, komt het allemaal wel weer goed?

Maar als ik het mis heb... Laat maar zien, maar de eerste daad die het initiatief enigszins geloofwaardig zou maken, is breken met de huidige koers. Breken met Rutte.

De verwarde man | 02-02-20 | 21:04

Advies voor deze zielepoten: ga lekker vissen.

puszuiger | 02-02-20 | 21:02

Het werkt, dus geef het de voordeel van de twijfel.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 21:02 | 4

Werkt perfect, nog 19 zetels te gaan. Komen ze niet van de 43 af?

Nuchternederland | 02-02-20 | 21:07

De voordeel?

Usumani | 02-02-20 | 21:40
▼ 1 antwoord verborgen

De toekomst van de VVD is het FvD. Het is de kinderlijk naïeve waarheid.

keestelpro | 02-02-20 | 21:01 | 8

@Kuifje-naar-Brussel | 02-02-20 | 21:03:
Zo werkt dat niet waarde vrind. Een slippertje van de grote leider wordt ook bij het FvD door de vingers gezien. Wat dat betreft is het qua slippertjes nog steeds 100-3 voor de VVD.

keestelpro | 02-02-20 | 21:44
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen