Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

We moeten het hebben over satire

is het nou onmogelijk, of te makkelijk geworden in de Digital Age?

De Britse komiek Andrew Doyle - de geestelijk vader van de uitzinnige parodie-feministe Titania McGrath, u zag hem alhier laatst nog - hield een praatje over satire in het digitale tijdperk. Fragmentje hierboven, hele speech na de breek. Doyle legt uit dat de Woke Culture van de Social Justice Warriors (in wat minder liederlijk Nederlands: de postmoderne identiteitspolitiek van vierdegolf-feminisme en intersectionaliteit) een virale welvaartsziekte is, en dat bloedserieuze media veel te makkelijk meebuigen met de waanzin van de identiteitspolitieke meninkjes: het is namelijk een establishment-ideologie van de sociale elite. 

Voor 't gemak rekken we die intersectionaliteit (wiki) even op met klimaatreligie, omdat daar hetzelfde voor geldt: een dogmatische welvaartshobby waarin al wat slecht gaat in de wereld op blank-westerse verworvenheden wordt afgeschoven, aangehangn door een kleine groep globalisten die iedereen moreel geselen met hun eigen apocalyptische ondergangsovertuiging.

Een kenmerk van gezonde satire is dat het omhoog trapt. Als roomblanke, hoogopgeleide, welvarende, stadse vrouwen kermend van de klimaatmigraine in rouwcirkels bij Nieuwsuur in reportages verschijnen om hun vliegschaamte tot een psychologische toestand te laten zegenen op nationale televisie, is de spot die hen ten deel valt geen trap na maar juist vooral een relativering van hun verwaande gedrag. Toen Arjan Ederveen vergelijkbare "reportages" maakte, mochten we er immers ook om lachen. Nu diens 30 minuten worden ingehaald door de werkelijkheid in Nieuwsuur, zal het lachen ons toch zeker niet hoeven vergaan?

Relativering is de waanzin nabij
Ederveen was VPRO, maar de karakteristieke relativering van weleer is flink aangetast bij heel veel en (nagenoeg zonder uitzondering: linkse) media van nu. Van de opiniekaternen en weekendbijlagen in Volkskrant, NRC en Trouw tot platforms die bijna volledig om wrokkige identiteitspolitiek heen gebouwd zijn, zoals OneWorld en Joop, tot reportages zoals in Nieuwsuur: goede satire moet zelf steeds vaker de grenzen van de waanzin opzoeken, en niet zelden overschrijden, om de mediawerkelijkheid nog te kunnen parodiëren.

Of de werkelijkheid in de sociale wetenschap, waar drie musketiers vorig jaar bewezen dat je Hitlers toespraken enkel in postmoderne feministische terminologie hoeft te herschrijven om pardoes gepubliceerd te worden in peer reviewed scientific journals. Niet dat die blaadjes er zelf de grap van in zagen, hun leven beterden en de toelatingseisen verscherpten, trouwens, want niet de baantje van de ideologisch corrupte redacteuren, maar juist de aanstellingen van de grappenmakers kwamen op de tocht te staan nadat ze hun parodie publiekelijk openbaarden - nog meer bewijs dat satire soms door een boze werkelijkheid wordt ingehaald.

(Als dat gebeurt, gaat het niet onvanzelfsprekend dus wel eens ten koste van de humor. Kijk maar naar het peopserieuze stukje tekst dat u nu zit te lezen.)

Communistische algoritmes
Dat zou allemaal niet zo erg zijn, betoogt Doyle, als het een klein groepje mensen betrof dat zichzelf in de schaduwen van het web in een circulair vuurpeloton op zou stellen. Maar juist omdat deze idioterie steeds op grotere platforms wordt getild, en wordt verwerkt in de knellende, bijna Orwelliaanse algoritmes van het massa-internet, is het een norm geworden waartegen bijna niet meer op te grappen is. Dezelfde ziekte heeft de 'techreuzen' van sociale media bevangen: Facebook, Twitter, YouTube en anderen tweaken hun algoritmes en hun huisregels net zo lang tot intersectionele opvattingen van de identiteitspolitiek de heersende sociale dogma's zijn geworden, die in vicieuze cirkels bewegen waarin ze leiden tot gewichtige redactionele keuzes bij mainstream media.

De keuzes om door overconsumptie gecorrumpeerde klimaatwaanzinnigen of bakfietsende antivaxxers de camera te bieden voor hun bevliegingen, of de keuze om de hoogverwaande televisieprinses Sylvana Simons steeds uit te nodigen in talkshows, maar haar morele kwakzalverij over de vermeende institutionele onderdrukking door een neokoloniaal Nederland pertinent onweersproken te laten. Zelfde verhaal voor de ruimte die het leugenachtige gegoochel van Leo Lucassen met migratiecijfers steeds krijgt, terwijl de opzichtige minpunten van massamigratie nooit eerlijk of met open vizier besproken kunnen worden (vraag maar aan Sywert). 

Zure mandarijntjes
En dan zouden we het meest prominente voorbeeld nog bijna vergeten: de onmetelijke propagandaruimte die de moreel gehandicapte opruiers van Kick Out Zwarte Piet kregen om alle blanke autochtonen van dit land sans gene voor racist uit te maken. Jaar in, jaar uit, totdat het strooigoed van Sinterklaas de bittere smaak van ressentiment kreeg, en al zijn mandarijntjes zuur zijn geworden. Toen racist des vaderlands Edwin Wagensveld dan uiteindelijk dat Sinterklaaspak aan trok, deinsden de hoeders van Zwarte Piet terug om niet met hem in een hokje gedrukt te worden, en schmierden de media hun eigen gelijk: 'Zie je wel, Zwarte Piet is een extreemrechtse traditie'.

Satire maken van al deze voorbeelden wordt steeds moeilijker gemaakt: niet alleen is de werkelijkheid nog waanzinniger dan de wildste parodie (die daarmee zijn kracht verliest), de intersectionele opvatting is de enige die nog getolereerd wordt en ook 'verkeerde' vrienden worden je onmiddellijk aangewreven.

Je wordt niet alleen uit de klappers van de NPO verbannen als je buiten de steeds krappere kaders treedt, je riskeert ook een sociale steniging op internet want binnen deze dogma's wordt de digitale geschiedenis van iedere argeloze burger met één goedbedoeld maar verkeerd gemikt mopje door de digitale archeologen van de moraalpolitie in een mijnenveld veranderd. In de verkeerde handen worden al je oude woorden wapens waarmee anderen je jaren later in de rug proberen te schieten. En niemand is veilig als zo'n hetze van de bergen rolt - vraag dat deze week maar aan de Vegaslager: ook al een racist die de ijzeren wetten van de intersectionaliteit heeft geschonden.

Zo kan het dus komen, dat we vandaag de dag een video van een satiricus aanzetten, om hem een half uur lang een uiterst serieus onderwerp aan te horen kaarten in een betoog voor de vrijheid van meningsuiting, waarin alle grappen letterlijke, waargebeurde voorbeelden zijn, en meestal niet bedoeld als grap. Toch gelachen!

Reaguursels

Inloggen

Het is een ongemakkelijk politiek feit dat intolerante mensen gemakkelijker macht verzamelen dan tolerante mensen. Dat komt omdat iedereen op zijn minst een beetje bang is om hoofddoelwit van intolerante mensen te worden.
Het is de Logica van de Lafheid: verraad je vrienden en geef op zijn minst een beetje toe aan je vijanden. Waarom? Omdat je vrienden niet gevaarlijk zijn en je vijanden wel.
Daar staat tegenover dat laffe mensen in hun leven duizend keer dood gaan en dappere mensen maar een keer.

petersteenkamp | 14-12-19 | 15:22

De waanzin van het vrije internet zullen we maar zeggen. Elke randdebiel krijgt nu aandacht, wat als je geen aandacht geeft ben je een slecht mensch.

Peerkeoud | 14-12-19 | 12:43

Het probleem is dat die SJW'ers en cum suis inderdaad lijden aan een chronische welvaartziekte... Niet alleen dat, dit zijn mensen die eigenlijk de natuurlijke selectie nooit zouden hebben overleefd, althans niet op deze manier... De mensheid staat zelf dus in de weg van evolutie, althans in het westen, waardoor dit probleem alsmaar zal blijven groeien, zeker als de media het narratief zo zal blijven pushen... Stukje bij beetje schaffen we onszelf steeds meer af tot we op een dag zo zwak zijn dat we door andere die zich niet door deze psychologische zwakheid hebben laten verleiden van de aarde geveegd worden... In mijn opinie ligt de oplossing in het collectief benoemen van deze krankzinnige ideologie tot wat het is; een aandoening. De mensen die hier aan lijden dan ook als zodanig te behandelen...

Nemo_Tenetur | 14-12-19 | 12:32

@Van Rossem: Mee eens. Helemaal.

Rest In Privacy | 14-12-19 | 11:49

Het maakt niet uit, als mensen maar weg gehouden worden van serieuze zaken, dat is het doel.

cat22 | 14-12-19 | 11:20

Als je niet tegen ontplofte babietjes kunt of de ingewanden van je strijdmakker om je nek, dan moet je niet in het leger gaan. De kans op gejammer achterna met een PTSS is dan veel te groot. Zo is het ook met satire. Kun je er niet tegen bekijk het dan niet.

Go_Vegan2.0 | 14-12-19 | 10:35

Hadden we hier niet dat 'cheerfull nihilism' voor (honk honk)? Ik moet zeggen dat ik het filmpje nog niet heb bekeken, millenial dus ik moet na de tekst eerst even liggen of een sabatical. We kunnen ook meteen humor afschaffen, we plakken gewoon overal die foob/fobie achter, en doen een vers rolletje in de labelmaker2020. Mocht dat niet baten passen we rustig de definitie aan.

Beetje rare tijd voor een dame blanche, alles gesmolten nu en ik geloof dat het dan zijn racisme en blanke overheersing ook kwijt is. Ik werp een teerling.

Aap Noot Miesje | 14-12-19 | 08:23

De #metoo hype was ook zo'n fijne.

katvanger | 14-12-19 | 07:55

Wat staat er achter op de rolstoel van een Marokkaan ? Islam...

Gelukkig mag deze grap want gemaakt door een Marokkaan in een rolstoel.... wel lang geleden, times are changing.

sprietatoom | 14-12-19 | 04:20 | 3

Het ga je goed Rabah.

sprietatoom | 14-12-19 | 04:28

U wil deze, uit een schaamtecultuur afkomstige mensen, vernederen? www.parool.nl/nieuws/handicap-van-kin...
Zo'n parool artikel brengt verduidelijking, het schept wel hout dacht ik. Ofzoiets.

Aap Noot Miesje | 14-12-19 | 08:33

Een vriend van me had een hersentumor, was uitbehandeld, tumor was te groot en niet weg te halen of te bestralen en een week voor hij stierf zei hij. Een tumor in je lijf is niet goed. Maar wat kan'ker aan doen?
iemand met zelfspot +1

brie-de-penis | 14-12-19 | 09:32

Ooit is mij geleerd dat het romeinse rijk is gevallen onder andere door loodvergiftiging. Men werd dusdanig gestoord dat deze beschaving niet meer houdbaar was. Wij zijn ook hard die kant op aan het gaan.

elco485 | 14-12-19 | 02:02 | 4

Het is niet lood dat beschavingen doet verdwijnen, het is decadentie.

Mazzelstof | 14-12-19 | 08:54

@JackStick | 14-12-19 | 02:58: Dat lood kwam uit loden drink- en eetgerei waarmee zure producten als wijn en azijn werden gegeten en gedronken. Niet uit loden waterleidingen. En als je opmerking satirisch was bedoeld, sorry dan, maar dat had je duidelijk moeten maken. Er zijn genoeg idioten die dit soort onzin slikken als waar.

Sans Comique | 14-12-19 | 11:27
▼ 1 antwoord verborgen

Ach laatst werd een linkje naar een Mel Brooks film oog gejorist. Films als Blazing saddles en History of the world kunnen nu echt niet meer gemaakt worden.

miko | 13-12-19 | 23:54 | 1

The producers!

P-unit | 14-12-19 | 10:33

"In de verkeerde handen worden al je oude woorden wapens waarmee anderen je jaren later in de rug proberen te schieten." Nee hoor, dat kan alleen als je hun denkbeelden of status in zekere zin accepteert. Je moet er oprecht schijt aan hebben.

Zijl5824 | 13-12-19 | 23:41 | 2

Maar dan proberen ze het nog wel.
Levert ze vast deugpunten op in de eigen kring.

TeeJee | 13-12-19 | 23:42

In 1968 had links humor. Links had de ludieke acties, de leuke cartoons, de goede muziek. Rechts kon daar niet mee omgaan en wist maar twee dingen te verzinnen om het linkse verzet de kop in te drukken: verbieden en de politie laten knuppelen. (Ja jongens, opa deed mee aan die ludieke acties!)
Nu is het omgekeerd. De ludieke acties en de satire komen van rechts en links kan daar niet mee omgaan. Links weet niets beters te verzinnen dan verontwaardigd doen, schelden en verdachtmaken. En als het moet stuurt links zijn knokploegen, Antifa en KOZP, op rechts af (de politie kan dat niet meer; die is dankzij links veranderd in een stel iftarrende softies).

MAD1950 | 13-12-19 | 23:35

Hoe hoog leg je de lat? Is het niveautje van een uitzinnige feministe - geparodieerd of niet - hoog genoeg? Of een hele kudde van feministisch opgeblazen schaapachtigen, die uit zichzelf al gillend richting de kling rennen -- is het doel van satire om ze nog harder te laten hollen? Satire wordt geboren in een ogenblik: Get Brexit Done! >> Get Breakfast Done!

Eeuwig..Op..Vakantie | 13-12-19 | 23:26

Half uurtje verplichte kijk-kost, bijzonder vermakelijk en zet aan tot denken.
Top!

TeeJee | 13-12-19 | 23:20

Gebrek aan humor is niet iets van alleen deze tijd. Ik herinner me dat in begin jaren zestig bij optredens van de comedian Lenny Bruce vaak een paar politiemensen achter in de zaal zaten met opschrijfboekjes om eventueel strafbare grapjes te noteren. Dan moest Lenny zich daar dan bij de rechter voor verantwoorden. Echt bizar. Let maar op, gaat hier dezelfde kant op. Volgens mij verandert er wezenlijk nooit wat. Sociaal-psychologisch volgt het allemaal de pendulum beweging. Binnenkort komt er een Wetboek van Verboden Grappen, Woorden, en Uitdrukkingen. Ik kijk nergens meer van op.

isitsoornot | 13-12-19 | 23:19 | 2

Ik weet dat de overheid vroeger grote aandacht had voor de beweging achter de posters van Loesje, immers kritiek en humor is gevaarlijk. Dat clubje moest even helemaal uitgeplozen worden.

elco485 | 14-12-19 | 02:16

@elco485 | 14-12-19 | 02:16: Dat clubje is nu geïnstitutionaliseerd. Is net als de anti-fascisten dát geworden wat men meende te moeten bestrijden.

Sans Comique | 14-12-19 | 11:30

Op mijn werk heb ik bijna uitsluitend jongere collega's die stuk voor stuk mijn kinderen hadden kunnen zijn qua leeftijd. Ik ben de boze ouwe blanke man. Ik voel me als een vis in het water. Men verwacht dat ik politiek incorrect ben en dat ben ik dan ook voluit. Geenstijliaanse humor en vaak doe ik er nog een schepje bovenop. Mijn running gag is tegenwoordig keihard OK millennial! roepen als het te woke dreigt te worden. Dat snappen ze heel goed.

knutsel_ | 13-12-19 | 22:50 | 4

Ghehe. Het is vrij low level. Betaalt ook niet zo goed. Ik doe het alleen maar om nog enigszins in de maatschappij te staan en om het gezamenlijk inkomen net boven modaal te houden.

Anyway mijn punt is dat je duidelijk moet maken dat je alles compleet niet serieus moet nemen wat mensen allemaal voor een onzin verzinnen. Dat ze elkaar afmaken op de sociale media is precies dat; sociale media. Het is niet de realiteit of het dagelijks leven tussen de mensen. Wat betreft de Joop lopen daar volgens mij geen jongeren rond. Het zijn alleen maar blanken die zich een schuldgevoel hebben laten aanpraten. Dat was ik niet van plan en dat moet je in het dagelijks leven ook actief uitdragen. Alleen als Pasen en Pinksteren op één dag vallen onderwerp ik mij aan de debiele gedachten van een snowflake.

knutsel_ | 13-12-19 | 23:09

Hier nog zo’n dorpsgek.
Met ongezouten, recht voor z’n raap opmerkingen, krijg ik meer en meer waardering. Mensen aarzelen om hun échte mening te geven, totdat je een voorzetje geeft. En dan, dan gaan we los.
Wordt ‘t toch nog gezellig.

Ruimedenker | 14-12-19 | 01:00
▼ 1 antwoord verborgen

Indeed, je wordt er gillend gek van zo langzamerhand. Al die gekwetste mensjes die zichzelf bij een gekwetste doelgroep indelen en dag in dag uit gillen op sociale media over hoe gekwetst ze wel niet zijn en dat iedereen die dat niet horen of zien wil een racist en fascist is.
Maar een troost is er. Identiteitspolitiek is de doodsteek voor links.
In plaats dat links zich nog bezig houdt met sociaal economische vraagstukken of het wat bombastischer uit te drukken met de verheffing van het proletariaat zijn ze nu de godsganse tijd bezig met kwebbelen over al die gekwetste minderheden. En er komen steeds meer van die minderheden want er zijn zoveel redenen om ergens gekwetst over te zijn.
Dus onze ruim verdienende talkshow heren en dames komen tijd te kort om al deugend de enorme hoeveelheid aan klagende gekwetste zieltjes uit te nodigen.
Maar alhoewel ergerlijk, laat ze maar. Links maakt zichzelf kapot.
En alleen al dat is humor.

Zapata10 | 13-12-19 | 22:47 | 1

Tja, als je kijkt hoe vaak de politiek geschokt is is het niet gek dat de burgers dat over gaan nemen. Als je kijkt hoe de politiek zijn zakken illegaal vult, is het niet gek dat een groep dat ook na gaat doen en gaat stelen, desnoods met geweld (belastingdienst, dijkhof, rutte en nog meer reiskosten fraudeurs). Als je ziet hoe veel er in de politiek gelogen wordt is het niks meer dan normaal dat de burgers dat ook na gaan doen. en zo kan ik wel even door gaan. de burger spiegelt zich aan politici die het goede voorbeeld zou moeten geven. En voila, zie hoe verrot het land is, allemaal de schuld van politici

brie-de-penis | 14-12-19 | 09:41

Goed verhaal van Doyle. Die kan de Volkskrant in zijn zak steken. Weet je nog die anonieme brief onlangs van een jonge lezeres die moeite had met de rechtse praatjes van haar moeder? En raad vroeg aan andere lezers? Overduidelijk nep. Maar de Volkskrant draaide haar hand er niet voor om en plaatste de brief.

Colin.Fart | 13-12-19 | 22:29 | 2

De Volkskrant , het Parool, Trouw, iedere dag staan in iedere krant minstens 3 Huilie/Feelgood berichten over lange Teenieërs .
Constant wordt je gebombardeerd met shit , over mensen die alleen maar buitenlandse schotel kijken , en zich totaal niet interesseren voor de Maatschappij....
Niet over Hindoestanen , Chinezen, Indiërs, Indonesiërs ,
Die hier ook al jaren wonen.
Maar over de Top 3 van Opsporing Verzocht.
Oftewel onderbroek douchers , met een mooie handtas.

Torquemada | 13-12-19 | 23:40

@Torquemada | 13-12-19 | 23:40: idd heb mijn abonnement op BN de Stem opgezegd in de nadagen van de vluchtelingencrisis. Élk dag een verhaal over een zielige of succesvolle Syriër of Irakees maar geen enkele kritische noot wat fit voor Europa, Nederland of de eigen buurt betekent.

BraboManneke | 14-12-19 | 08:09

Satire heeft geen bestaansrecht meer. De maatschappij is gekker geworden dan satire kan bekritiseren...

Rest In Privacy | 13-12-19 | 22:10 | 1

In de jaren 60 gebruikten men paddo's en LSD om de wereld er raar uit te laten zien. Nu is het een rare wereld en gebruiken mensen prozac om hem weer normaal te krijgen

brie-de-penis | 14-12-19 | 09:43

Hier worden Joop en Oneworld genoemd als qua invloed serieus te nemen media die SJW en identiteitspolitiek vertegenwoordigen. Dat is toch in geval van in ieder geval Joop als net als Oneworld m.i. marginaal medium nogal overtrokken omdat verschillenden die er scherp kritisch weten te reageren op opinies en redactionele stukken iets is wat, juist omdat ze al niet snel geplaatst worden, de marginaliteit benadrukt.

Arne-Koning | 13-12-19 | 22:07

De grap is dat ik niet weet wat mijn medemens denkt. waar Hij of zij voor staat. Wat hen interesses zijn. Wat hen beweegt..

Ik spreek ze niet! Ik kom ze in de vroege ochtend tegen op het perron..

Maar het werkt...

Er is geen vorm van wederzijds *respect*, er is vorm van wederzijdse acceptatie..>>!!

Hoe kleuriger kan je deze maatschappij krijgen..

Dus hou op mij te vertellen hoe IK met mijn medemens moet omgaan...

neonreclame | 13-12-19 | 22:06 | 1

Van nature is alles wat vreemd is een potentiele bedreiging. Van nature zijn vreemden een potentiele bedreiging. Daarom hebben mensen uit tribale culturen moeite met een grote stad. Al die vreemden, een constante bedreiging. Die mensen voelen zich dan ook niet beledigd door een grapje over hun geloof, of henzelf, ze voelen zich uitgedaagd en dat is heel wat anders.

We kunnen alleen in zulke grote mensenconglomoraten leven als we elkaar op straat weten te negeren.

Sans Comique | 14-12-19 | 11:34

IN 1 woord: heerlijk. In meerdere woorden: Uitzonderlijk helder, scherp en mooi verwoord door Andrew Doyle. Maar tegelijk ook ontluisterend dat we zo ver gekomen zijn. Dat extreem-links het stokje, in elke vorm denkbaar, zoals stijlvormen en manieren van het puriteinse Christendom heeft overgenomen, gekaapt en geassimileerd voor hun totalitaire Marxistische boodschap.
De terminologische assimilatie van de eeuwige onderdrukte door en voor de elite. Hij zegt het gewoon en ik realiseer het mjj daar en dan. Dank u satire, dank u mr Doyle. Ik ga fijn nog een keer kijken en het boek bestellen.

bakermat | 13-12-19 | 22:03

Arjan Ederveen. Briljante "reportages". Vooral die met Albert Mol als demente moeder.

Montgomery Burns | 13-12-19 | 21:59 | 3
-weggejorist-
frank4444 | 13-12-19 | 22:03

Die waren allebei inderdaad geniaal.

knutsel_ | 13-12-19 | 22:44

En wat dacht je van ‘Geboren in een verkeerd lichaam’ over de blanke neger.

Hetze Haatstra | 13-12-19 | 23:00

Tja satire is dood, iedereen schijt in zijn broek als hij satire over de islam of zwartjes maakt hoewel het er zich grandioos voor leent. Over het christendom durven ze allemaal:
https://www.youtube.com/watch?v=6_fRFcm17xA

jan huppeldepup | 13-12-19 | 21:55 | 1
-weggejorist-
frank4444 | 13-12-19 | 21:59

Off topic> RTL Z de Trump Dynastie.

snapal | 13-12-19 | 21:53 | 1

Dynasty? Of Dallas?

Eierbal-is-fijn | 13-12-19 | 21:55
-weggejorist-
CiTy3 | 13-12-19 | 21:50
-weggejorist-
frank4444 | 13-12-19 | 21:49

Wat mij betreft zijn we in oorlog met die intersectionele globalisten. Er is geen gesprek met ze mogelijk, en wij rechtse antiglobalisten hebben het vele malen geprobeerd, om in redelijk gesprek te gaan. Maar je krijgt alleen maar gescheld over je heen. Het barst van de linkse 'knokploegen'. Ze willen niet in gesprek, maar spelen alleen maar een keihard machtsspel. Two can play that game. Donald, pak ze!

Sitting_targets | 13-12-19 | 21:46

Satire is iets van de vorige eeuw, toen we nog niet alles wisten. Verbetering was gewenst.
Nu is satirisch sarcasme beter op zijn plaats, het impliceert een zekere berusting.

snapal | 13-12-19 | 21:44 | 2

Fabeltjeskrant was eerst satire. met de streken van lama en zebra begon het sarcasme.
Wat ze ook uitvraten, ze gingen niet meer weg.
Berust er maar in, lieve kijkertjes.

snapal | 13-12-19 | 21:50

@snapal | 13-12-19 | 21:50: Met de fabeltjeskrant ging het helemaal mis toen er een moraaltje moest in elke aflevering en de multicul al bij kinderen door de strot werd geduwd met Zaza Zebra en Mister Maraboe die afkomstig waren uit het Derde Dierenbos.

Ruikbaard | 13-12-19 | 22:00

Wouw @Van Rossem, en dat op vrijdagavond half10. Mijn complimenten kerel. Iets met spijker & kop.

RickRD | 13-12-19 | 21:42 | 1

Zekers, is pittig leesvoer, vraag me af of ik het allemaal wel goed begrepen heb,

snapal | 13-12-19 | 21:52

Digital Age?
Ik kijk hem als Age de Vries.

RickyLaRue | 13-12-19 | 21:40 | 2

Schrap dit maar. ^

RickyLaRue | 13-12-19 | 22:57

Satire. Een vorm van humor die niet door iedereen wordt begrepen.
Jammer. Maar ook wel om te lachen.

Schadenfreude | 13-12-19 | 21:39

Dank u. Heerlijk gepreviligeerd al liggend in bad naar gekeken.

diek | 13-12-19 | 21:35

Vroeger zei men: arbeid adelt.
Tegenwoordig geldt: slachtofferschap adelt.

petersteenkamp | 13-12-19 | 21:35

Alleen zijn vrienden konden zijn posts zien, maar helaas ook de politie. Lekker 1984 daar in Belgique. Sjeezzz.

Eierbal-is-fijn | 13-12-19 | 21:34

ernstig..

Wij maken wel uit welke grappen u wel of niet mag maken..

neonreclame | 13-12-19 | 21:34

De linkse beweging is in rap tempo veel heilige huisjes aan het bouwen.
Die vragen natuurlijk om satire.
Maar de satiricus moet wel de enorme publieke woede kunnen verdragen als hij de spot wil drijven met al die linkse heiligdommetjes.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 21:28 | 6

@frank4444 | 13-12-19 | 21:51:
Sommige hersenspinsels storten na een grap al in elkaar. Dat kan heel gezond zijn.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 22:01

@TeeJee | 13-12-19 | 23:36: Het nadeel van een spiegel is dat het het beeld omkeert. Jij denkt links te zijn en de ander rechts maar je ziet alles gespiegeld. Ook kun je nog zo je best doen, de spiegel laat zien dat het nooit genoeg is.

Sans Comique | 14-12-19 | 11:38
▼ 3 antwoorden verborgen

Rossem

Robert Haynes | 13-12-19 | 21:26 | 2

kopen..

neonreclame | 13-12-19 | 21:26

Mooi stuk weer, Van Rossum.

Robert Haynes | 13-12-19 | 21:25

Als mensen boos op mij worden zeg ik altijd: 'Ja hallo, het was maar een grapje'

Rest In Privacy | 13-12-19 | 21:25 | 6
-weggejorist-
frank4444 | 13-12-19 | 21:42
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
frank4444 | 13-12-19 | 21:24 | 1

Come on Nenjes!
*gooit er er even wat darts in*

ditotje | 13-12-19 | 21:17

Ik zag laatst een filmpje van de Communistische Partij van America.
Iemand riep "Hey Guys"
En een trol in een roze pakje sprong op en riep "Stop using gendered language"
Pure satire. Voor snowflakes en millenials.

Osdorpertje | 13-12-19 | 21:17 | 4

Kudtwijf Margriet Oostveen komt uit een communistisch nest en is een trut.
Dit moest ik effe kwijt.

RickyLaRue | 13-12-19 | 22:32
▼ 1 antwoord verborgen

Meer dan eens heb ik het idee dat men hier blind de Joe Rogan podcast overtypt

Stijl_Loos | 13-12-19 | 21:17
-weggejorist-
frank4444 | 13-12-19 | 21:16

"which frankly is an amazing coincidence" Schitterend! Sowieso knap dat ie dat erin heeft gekregen zonder dat de inhoud daardoor opvallend gekunsteld werd.

hustler01 | 13-12-19 | 21:15
-weggejorist-
frank4444 | 13-12-19 | 21:14 | 1

Computers hebben geen gevoel voor humor.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 21:14 | 1

Toch wel hoor, de manual van unix levert aardig wat humor. man God: antwoord: God does not exist. Man woman: antwoord: there is no manuel entry for woman.

Ruikbaard | 13-12-19 | 21:30

LOL de volkskrant wil me notificaties sturen voor artikelen die ik niet mag zien.
Hoe ongemakkelijk wil je het hebben?

keestelpro | 14-12-19 | 00:54

Zie hier het succes van Trump: hij is onkwetsbaar voor dit gezijk.

frank87 | 13-12-19 | 21:08 | 2
-weggejorist-
frank4444 | 13-12-19 | 21:27

Geen gezijk, morgen reik.

ploppy | 14-12-19 | 03:29

Mijn vertrouwen in de mensheid heeft vandaag wel een boost gekregen met de uitslag van de Britse verkiezingen.

watergeus | 13-12-19 | 21:08 | 1

Negatief of positief? Ik ben er blij mee. Eindelijk duidelijkheid.

geeftnix | 13-12-19 | 21:47

De hedendaagse gekte subliem verwoord...

_Roy_ | 13-12-19 | 21:08

Vanmiddag nog op de StaatsRadio een tutje van de UvA die een proefschrift heeft geschreven over racisme in amerikaanse UFO verhalen in Suriname.
Dit kan je gewoon niet zelf verzinnen.
https://www.folia.nl/wetenschap/134361/in-veel-ufo-verhalen-zijn-de-grote-blonde-aliens-moreel-superieur

2voor12 | 13-12-19 | 21:07 | 6

Sommige mensen hebben blijkbaar de tijd om dergelijke onderwerpen te verzinnen en een proefschrift hierover is inderdaad te verwachten bij de UvA. Kortom, een politieke carrière zit er wel in, daar zijn ze dol op dergelijke vage, wereldvreemde wezentjes van het UvA.

Ruikbaard | 13-12-19 | 21:48

De echte onderwerpen om te promoveren zijn natuurlijk allang opperdepop.

Ook grappig: " Tanya Wijngaarde hoopt 11 december om 10.00 uur in de Agnietenkapel te promoveren op haar proefschrift Ufo’s boven Suriname. "

Let even op het woord "hoopt".... Ik zou daar ook mijn twijfels bij hebben over die vanzelfsprekendheid en het bij hopen houden. Geeft wel te denken dat je daar geen signalen van je prof krijgt op voorhand dat het wel goed zit als je in dit stadium nog moet hopen. Maar wie ben ik als autodidact...

Antropologische mierenneukerij, only in Amsterdam, worldcapital of deugrascisme.

bakermat | 13-12-19 | 21:50

@bakermat | 13-12-19 | 21:50: schandalig en bezopen tegelijkertijd, hoe kan deze onzin promotie materiaal waardig zijn ?. Gaat die clown dat broddelwerkje ook nog verdedigen en een eed afleggen ?
Dit zijn geen studies, op zijn hoogst bezigheidscursussen.

thephysicist | 13-12-19 | 22:15
▼ 3 antwoorden verborgen

Gelukkig zijn we vrij.

Poesman | 13-12-19 | 21:06 | 1

Ja, het is weekend...
Ik hoop dat u dat bedoelt...

jemagookniksmeer | 13-12-19 | 21:23

Bijvoorbeeld, dit boek:
"The Beautiful Poetry of Donald Trump"
www.bol.com/nl/p/the-beautiful-poetry...
Is het kunstig, humor, de spot drijven, of politieke beïnvloeding.
Of alles tegelijk en is dat nu juist satire.

kloopindeslootjijook | 13-12-19 | 21:04

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com