Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Democratie? Ollongren vernieuwt helemaal niks

Akela Ollongren komt met suggesties voor ‘democratische vernieuwing‘. Dus wij enthousiast zoeken. Maar: niks vernieuwends te vinden.

We weten dat ze zo denkt dus waarom zou je haar democratie laten "vernieuwen"

De commissie Remkes deed een paar maanden terug een paar prima suggesties voor democratische vernieuwing. Zo suggereerden ze dat tijdens hun onderzoek het raadgevend referendum nog niet afgeschaft moest worden (helaas, daar trok Kille Kajsa zich niks van aan). Ze stelden een constitutioneel hof voor om de Senaat te vervangen bij het beoordelen van Grondwetswijzigingen (gaat ze niks mee doen) en ze opperden de invoering van een correctief bindend referendum om burgers directe betrokkenheid te geven bij grote onderwerpen. Maar daar horen we NOOIT meer wat van, want stel je voor dat je de burger laat stemmen over de EU, migratie of een klimaatakkoord - dan is het snel gedaan met deugdrammende eurofiele gidslandwaanzin en dat kan niet de bedoeling zijn. Maar om toch een beetje shine te kunnen pakken, heeft hare adellijke jonkvrouwe Kajsa "Democratie is niet vanzelfsprekend" Ollongren een paar doekjes voor het bloeden geopperd, zodat ze toch kan doen alsof ze "onderhoud" pleegt aan onze democratie. De drie belangrijkste plannen van de Zweedse ijskoningin op een rij, met stijlloze duiding:

 1. Meer ruimte voor individuele Kamerleden
OK, dit is in de basis een goed idee. Het wordt natuurlijk nergens genoemd in de plannen, maar fractiediscipline is fnuikend voor een eerlijk democratisch debat. Je hoeft oppositiekamerlid Kees Verhoeven (die heel erg tegen de Sleepwet was) maar te vergelijken met coalitiekamerlid Kees Verhoeven (die plotseling warm pleitbezorger van de Sleepwet is) om te weten dat het systeem verrot is. Ollongren wil voorkeursstemmen belangrijker maken voor de lijstvolgorde. Voordeel: Kamerleden komen met een sterker mandaat binnen, en zullen zich misschien veiliger voelen om tegen de fractie in te gaan omdat ze weten dat ze veel individuele kiezers achter zich hebben. Nadeel: Kamerleden kunnen nog meer geneigd raken om persoonlijke campagnes te voeren, waarbij het algemeen belang ondersneeuwt onder hun eigen belang, met in ultieme vorm een kort Kamerlidmaatschap dat dankzij de persoonlijke profilering snel verruild kan worden voor een dikbetaalde positie in het bedrijfsleven of een lucratieve baantjesmolenfunctie. Maar in het algemeen: meer directe invloed van kiezers op Kamerleden is een goed voorstel.

2. Het wordt iets makkelijker om de Grondwet te wijzigen
In de Tweede Kamer is een tweederde meerderheid nodig om de Grondwet te wijzigen, maar de helft plus één is in de Senaat genoeg om dat weer te blokkeren. Ollongren wil de invloed van de Eerste Kamer beperken door de tweede lezing van zo'n wijziging door Eerste en Tweede Kamer samen te laten beoordelen: een stemming van 225 mensen verkleint de invloed van de senatoren. Deze "vernieuwing" is marginaal, aangezien de commissie Remkes liever zou zien dat Grondwetskwesties niet door de Senaat, maar door een Constitutioneel Hof worden gedaan. En die aanbeveling gaat Ollongren niet overnemen. Bedenk tenslotte dat D'66 het lidmaatschap van de EU in de Grondwet wil verankeren en 1 + 1 = 2: Ollongrens eliteclubje is aan het voorsorteren op een Grondwetswijziging in eigen belang. Maar hee, wij waren al langer cynisch over Kajsa.

3. Nieuwe verkiezing van de Eerste Kamer
De Senaat moet op een andere manier gekozen gaan worden, en de termijn wordt van vier naar zes jaar opgerekt. Is goed voor 'rust en stabiliteit', denkt Ollongren. Maar de aanbeveling van de Commissie Remkes was juist om dit niet te doen, omdat een coalitie kan vallen terwijl hun senatoren nog jarenlang door kunnen beslissen over wetgeving. Het verlegt macht juist meer naar de Senaat, niet minder. Bovendien: hoe is deze 'vernieuwing' (die al bestond tussen 1922 en 1983, en kennelijk met een reden is afgeschaft) relevant voor de burgers in deze democratie?

TL;DR: de beste suggesties van Remkes blijven onaangeroerd of worden met kudtsmoesjes terzijde geschoven. Ollongren heeft namens Rutte III een beetje gewikt, gewogen en genegeerd, en vervolgens een goeie PR-strategie bedacht om tóch de indruk te wekken dat er iets "vernieuwd" wordt aan een democratie waar we desalniettemin steeds minder over te zeggen hebben als burgers en kiezers. Want de elite duldt geen proletenmeningen meer. Vrijdag komt er een klimaatakkoord en dat moet door de kiezerskeeltjes gepropt worden, capiche? Waarom denk je dat ze ineens weer beginnen over 'stemrecht voor 16-jarigen'. Jongmensen met onvolgroeide breinen die de hele dag de Goede Leer uit gepolitiseerde schoolboekjes krijgen opgediend zijn goed voor de EU en het klimaatbeleid. De enige vernieuwing zal uiteindelijk in het voordeel van de macht uitvallen. Het lukt ze kennelijk simpelweg niet meer om buiten hun eigen bubbel te kijken.

Reaguursels

Inloggen

Allemaal elitaire maatregelen om de democratie te ondermijnen en de kartelmacht voor Brussel te vergroten. Begint met linkse propaganda op scholen dat alle rechtse partijen fascistisch zijn. Maar goed, onze ziel en zaligheid was al door Bilderbergkliek aan Brussel gegeven?

Jan, Leiden | 26-06-19 | 22:02

Democratie en ollogren? Hahahaha elk volk krijgt wat het verdient. Sukkels.

Mart6037 | 26-06-19 | 20:51

Op zich wel een goed idee. Ik zou zeggen, laat de burgers op 2 partijen stemmen en daar een aantal punten verdelen. Nu las ik dat 62% van de Nederlanders de islam als bedreiging ziet. Stel je maakt je idioot druk om klimaat en besluit dan toch GL te stemmen. Dan wil je toch dat je voorkeurstem uitgaat naar iemand die zich ook om migratie bekommerd. Of dat je in het onderwijs werkt en een stem op D66 feitelijk je boterham is. Dan wil je meer domme mensen uit niet-westerse landen om te onderwijzen. Fout voorbeeld. Stel je bent je werkt in de zorg. Sjah, dan ben je ook gebaat bij mensen die 7x vaker psychische/fysieke aandoeningen hebben. Als ambtenaren niet meer mogen stemmen. Of een halve stem krijgen.

klowiepowie | 26-06-19 | 20:05

De temperatuur in mijn kamer is zojuist 5 graden gezakt na het openen van dit artikel.

De Briemusketier | 26-06-19 | 19:39

18 wettelijk volwassenen 21 financieel volwassenen en dan nu met 16 mogen stemmen? Zie liever dat ze het stemrecht koppelen aan het betalen van belasting.

zeertegendradig | 26-06-19 | 18:17

Vernieuwing zal wel gaan zitten in het invoeren van de (oncontroleerbare) stemcomputer.

mozaard | 26-06-19 | 17:48

Terwijl menig Nederlander geniet van het wel verdiende zomerse weer wordt er door onze “volksvertegenwoordigers” ,van kabinet Rip off III , snode plannen gesmeed in de trollen grot.
Ja hoor niets aan de hand als: Oekraine verdrag- Afschaf referendum-Dividend belasting-MH17-Lasten verzwaring- AOW leeftijd omhoog- Pensioenen niet geindexeerd- Belasting deals met multinationals-Financieele steun terroristen-Uitkerings fraude-verdubbeling aantal dakloze- stijging van armoede-orgaan roof-Sleepwet akkoord- Rechtstaat kapot gemaakt-Slechte/ dure zorg-energie duurder-immigratie pact- onbetaalbaar klimaat akkoord ect. ect ,wordt verstaan onder democratische maatregelen.
Democratie? Hoe durfen ze dat woord nog uit hun koker te krijgen.

Datgingniegoed | 26-06-19 | 17:15 | 1

U bent ook niets anders dan ’n BS-Nummer. Nog even over de organen roof (D66), het schijnt dat deze grotendeels met de USA verhandeld worden, wat zou een setje opleveren, een ton, vijf ton..? Waarom wordt dat geld niet aan de nabestaande geretourneerd? Simpelweg omdat u er door list en bedrog (D66) Juridisch afstand van genomen heeft. Maar ze moeten wel vers zijn, en vers betekend nog net niet dood. Humanitair gezien de grootste medische miskleun v.d. Eeuw (D66).

Veluwse-Eikel | 27-06-19 | 03:47

Met een mokkel van 16 die eruit ziet als 21 mag je het bed niet delen, maar ze zouden wel stemrecht moeten krijgen. Knettergek idee (beide, zowel het stemmen als het bed delen). Daarnaast zou ieder zichzelf respecterende democratie een Constitutioneel Hof hebben. Dit is weer een manier om meer macht naar het kartel te trekken. Hoe lang gaat de VVD nog mee in dit spel?

LibertyCity | 26-06-19 | 17:12

Het woord democratie uit haar mond? Lol! ... ze zou een acute koortslip krijgen.

Datgingniegoed | 26-06-19 | 16:24

Een foto zegt meer dan duizend woorden, volgens mij is het niet correct om iemand van Adel in de 2e kamer als volksverte.... nog erger, als Minister plaats te laten nemen, met als doel " het volk te dienen ".
Vraag mijzelf wel af, mag dit wel?!, deze "dame "stond ook niet op de kieslijst, maar wordt wel even Minister gemaakt ?!
Ik wil eigenlijk meer zeggen, maar das tegenwoordig niet handig meer, dankzij bovenstaande " dame ", ik vind het allemaal zeer eng aan het worden, voel mijzelf ook niet meer vrij om mijn mening te kunnen verkondigen.
Als je erover nadenkt, is dat triest, zeer triest.
En ze jassen de ene leugen/ wet er gewoon doorheen, alles in het belang voor Brussel.
Het is 75 jaar geleden, dat zeer jonge mannen ( zij die de leeftijd hebben als de vele mannetjes van nu, met hun laptop/mobiel/ps4/ etc, lopen te kl.ten ) die het ultieme gaven, met als doel, West Europa en hun nageslacht hen vrijheid weer terug te geven.
Ik denk zelf als deze jonge mannen in de toekomst tot nu hadden kunnen kijken, hadden ze zeer waarschijnlijk gedacht, "je zuster, zoek het even lekker uit".
Ok, ik gis, maar dit kan toch niet de bedoeling zijn hoe er nu met "onze" zwaar bevochten waardes worden omgegaan\verkwanseld ?!
Alles wat logisch was, is nu wat onlogisch is, is nu logisch?!

Bad - Casey | 26-06-19 | 16:20

Laat het kiesrecht toch vooral voorbehouden blijven aan hen die geacht worden op eigen benen te kunnen staan of dat daadwerkelijk staan. Dus zeker geen kiesrecht voor 16-jarigen die, juist vanwege die jonge leeftijd, niet in staat zijn woorden en beloften van enge mooipraters als Klaver en consorten op waarde te schatten. Dat lukt sommige volwassenen zelfs niet, laat staan kinderen.

DasNouJammer | 26-06-19 | 15:05 | 1

Politiek-correct stemvee moet op allerlei manieren worden gegenereerd: via migratie en verlaging van de stemgerechtigde leeftijd. Het gezonde verstand moet worden gesmoord.

Rest In Privacy | 27-06-19 | 01:12

nou nou, niet vernieuwend.... de mate van arrogantie en schijt aan de bevolking hebbende en daarbij niet te vergeten de onverkozenheid door de bevolking van deze heks is zeker vernieuwend.... zelfs binnen D'666

surffee11 | 26-06-19 | 14:54

PVV en FvD halen samen maximaal 20% van de stemmen.
Vandaar dat die partijen een referendum zo'n goed idee vinden. Kunnen ze via simplistische vraagstellingen waar helemaal geen simpel Ja/Nee op mogelijk is toch hun zin doordrijven.
Voor veel mensen is de Brexit in zeer afschrikkwekkend voorbeeld.

Meneerdemesmeaker | 26-06-19 | 14:46 | 6

@5611 | 26-06-19 | 16:11: Ja inderdaad enkele uitzonderingen daargelaten zoals Dion Graus zijn de meesten redelijk verstandige mensen.

Meneerdemesmeaker | 26-06-19 | 16:14

Het lijkt u een beetje aan besef te ontbreken waarom er klaarblijkelijk een behoefte bestaat aan een referendum en waarom ook de Commissie Remkes pleit voor een referendum. Vergeet ook niet dat het nota bene ooit D66 was die voorstander was van een referendum: toch niet alleen maar "die partijen" waar u over spreekt.

Een referendum is niet per definitie iets slechts, zolang je maar duidelijke spelregels er ook aan verbindt om bijvoorbeeld te voorkomen dat een minderheid zijn wil oplegt aan een ander. Wie zegt overigens ook dat een referendum per se een simpele ja/nee constructie dient te hebben? Waarom niet gewoon meerdere alternatieven? Dat lijkt mij prima te regelen. Op Curacao hebben ze zoiets destijds ook toegepast om te peilen hoe men de toekomstige samenwerking met Nederland vorm wilde geven.

Zwitserland gebruikt al vele jaren referenda en dat land doet het toch vrij aardig mag ik wel zeggen. Het kan dus wel. Het argument "partijen als de PVV en de FvD vinden het een goed idee dus is het slecht en moet het maar niet ingevoerd worden, ook omdat je dan mogelijk onwenselijke uitkomsten krijgt" is een onzinnig argument, want louter gebaseerd op gevoel en persoonlijk sentiment. Zoals gezegd kun je prima waarborgen inbouwen om echte excessen te voorkomen.

Voor een Nexit als een gevolg van een referendum (zoals bij de Brexit) vrees ik niet: aangezien partijen als het Fvd en PVV maar maximaal 20% van de stemmen weten te behalen en men met eigen ogen heeft kunnen zien wat voor chaos de Brexit tot nog toe teweegbrengt, denk ik niet dat je een meerderheid voor een Nexit op handen krijgt. Mocht dit wel zo zijn, dan is het wat het is. Zo werkt een referendum nu eenmaal: je kunt dat niet op voorhand verbieden/afhouden puur en alleen omdat je vreest voor een voor jou onwenselijke uitslag. Dan kun je net zo goed ook meteen politieke partijen die je niet aanstaan maar gaan lopen verbieden of het stemrecht van bepaalde mensen aan banden leggen: daar kunnen immers ook mogelijk dingen uit voortvloeien in de toekomst die voor jou onaangenaam zijn.

countus | 26-06-19 | 19:22
▼ 3 antwoorden verborgen

Mooi stukje reclame weer in de volkskrant. Lijkt wel of ze toch eigenlijk wel goed is voor de democratie...... Een gemiddelde schoolkrant was nog kritischer geweest dan deze kneuzen van journalisten.

crt | 26-06-19 | 14:36

Pro forma wat cosmetische maatregelen doorvoeren, dat is wat Karin Ollongren hier doet. Persoonlijk heb ik dan nog meer respect voor politici die hun rug recht houden en de plannen voor de democratische vernieuwing integraal door de shredder halen. Ontzettend zwak van Ollongren.

therealbraindump | 26-06-19 | 14:21

Democratisering volgens XyZyX.nl:

De PERVOTEST en de BLOGARP.

De Kiesvereniging XyZyX zal haar kandidaat politici verplichten tot het vooraf afleggen van deze PERVOTEST. In deze PERVOTEST, een afkorting van PERsoonlijke Voor Of TEgen STandpuntenlijst, heeft de XyZyX 4U2 politicus een strikt persoonlijk standpunt ingenomen inzake meer dan 1.200 door hem of haar persoonlijk alsmede door leden en donateurs ingebrachte agendapunten.

De PERVOTEST wordt door de kandidaat volksvertegenwoordiger voor zijn kandidaatstelling gedetailleerd ingevuld, is openbaar en blijft geldig tot zijn of haar volgende kandidaatstelling of herijking in januari van elk EVEN jaar.

De BLOGARP, een afkorting van BLijf Of GA Raadplegings Procedure, kan een XyZyX 4U2 politicus dwingend uit een college laten verwijderen als hij of zij zich niet aan hun PERVOTEST gehouden hebben.

TriestGeval | 26-06-19 | 14:16

En toch staan FvD en PVV in de peilingen laag en de VVD hoog. Dit is blijkbaar wat de gemiddelde Nederlander wil,

i-Wonder | 26-06-19 | 14:11

En welke wijzigingen worden er nog ff snel doorheen gejast voor het zomerreces?

boerk | 26-06-19 | 14:02

Een vuile D66 rat, gelukkig daalt de partij naar een diep dal, steeds meer mensen hebben het door.

Ko Ranzig | 26-06-19 | 13:46 | 3

Ko Ranzig | 26-06-19 | 13:46 |
Help het je hopen maar ik zie dat somber in.
X66 komt, evenals de PvdA, altijd na enige tijd weer bovendrijven. Niet omdat de partijlijn opeens wel steekhoudend(er) is, maar omdat de Nederlandse kiezer last heeft van een vorm van politieke vergeetachtigheid met sadomasochistische trekjes.
Eerst zien, dan geloven.

chicago river | 26-06-19 | 14:05

De gemiddelde PVV stemmer laat weer van zich horen. Mensen met een andere politieke mening zijn "ratten". Vluchtelingen zijn "parasieten"
Democratie en respect voor andere mensen zijn in zeer slechte handen bij jullie.

Meneerdemesmeaker | 26-06-19 | 14:48

@Meneerdemesmeaker | 26-06-19 | 14:48: ach, en bij links wel? Hmm u bent redelijk selectief begrijp ik, en heeft niet zoveel op met begrippen als democratie.

Kruimel | 26-06-19 | 16:46

Die zweedse is in 2006 in de 020 gemeenteraad gekomen met een paar duizend stemmen.
En dat was het dan eigenlijk wel met de voorkeurstemmen van de zweedse.

komtdatschot | 26-06-19 | 13:44

D’66 was een partij met kroonjuwelen
Maar toen verscheen Kasja ten tonelen
Het referendum verdween
En de democratie ging heen
Nu moeten we luisteren naar haar bevelen

Stilgestanden! Mützen ab! Augen links!
De dictatuur herrezen als een sfinx
En stemrecht voor kinderen…
Die zullen haar niet hinderen
Zo drukt ze haar plannen door: hoe slinks!

Voor ’t klimaat gaan we nog meer betalen
En IS-kinderen zullen we in Syrië ophalen
Voor de islam heeft ze een zwak
Maar hoe voelt een lesbo zich in Irak
Als ze wordt gekruisigd aan twee palen?

Angélica de Sancé | 26-06-19 | 13:39 | 3

Hij is weer prachtig.

bqbq | 26-06-19 | 13:49

@ Angélica
Indrukwekkend gedicht en helaas maar al te waar

telelezer | 26-06-19 | 13:56

@Angelica de sance,
Prachtig!

Datgingniegoed | 26-06-19 | 17:22

Deze mevrouw voegt niets toe aan onze Democratie maar is de boktor van de fundatie hiervan.

Datgingniegoed | 26-06-19 | 13:34

Ollongren minacht de kiezers ,dus de plannen komen alleen maar hun partij uit ,
En een D66 iemand dat zegt meer dan genoeg

gerrit5042 | 26-06-19 | 13:32 | 1

In mijn ogen zijn DDR66 gewoon slaafjes van Brussel. Dat blikt steeds opnieuw uit al hun daden.

telelezer | 26-06-19 | 13:36

Ik heb het al eerder gezegd: ze is geen jonkvrouw maar een jokvrouw.

BonSens | 26-06-19 | 13:31

"De democratie behoeft onderhoud."
Deze formulering alleen al is een schoffering van het volk, een ook van de Commissie Remkes. Een auto behoeft onderhoud, een tuin behoeft onderhoud, een gebit, een wegennet, een huis. Maar met onderhoud verander je niks, vernieuw je ook niks wezenlijks. Je vernieuwt wellicht een onderdeel, maar dan enkel om het geheel te laten functioneren zoals het altijd gefunctioneerd heeft, niet om het geheel te veranderen.
"De democratie behoeft onderhoud."
Ja, en daar hebben we rechters voor, en de sterke arm, en allerlei andere instanties die dagelijks waken over onze democratie zoals die is ontworpen en zoals die altijd gefunctioneerd heeft. Zorg dat die democratie blijft draaien zoals bedoeld, dat is hier het motto, laat die democratische regels niet verwateren, ben waaks, signaleer, trek aan de bel, en luid de klok. Uiteindelijk doen we allemaal mee aan dat onderhoud, ziet ook het CPB.
"De democratie behoeft onderhoud."
Daar ging het de Commissie Remkes helemaal niet om, heks, om onderhoud, zelfs niet om grootschalig onderhoud. Nee, het ging de Commissie Remkes om werkelijke vernieuwing, om werkelijke verandering, om bijstellen, fine tunen, om reële weloverwogen aanpassingen aan die democratie. Gewoon, omdat tijden veranderen, en vooral ook omdat je bij scherpe observatie kunt waarnemen waar die democratie niet perfect draait, mankementjes vertoont, blinde vlekjes heeft, en dus verbeterd kan worden, geoptimaliseerd, bijgesteld.
"De democratie behoeft onderhoud."
Natuurlijk, heks, behoeft de democratie onderhoud, maar als dat onderhoud uit jouw hoek komt, dan mogen we een gezond wantrouwen hebben. Om maar eens een voorbeeld te noemen, het afschaffen van het referendum was bepaald geen kwestie van onderhoud, maar van eenzijdige aanpassing van de regeltjes, een aanpassing waarvan wij ons nog steeds collectief afvragen of die wel als verbetering, als optimalisering geduid moet worden, dan wel als welbewuste afbraak en vernietiging van democratische waarden.
"De democratie behoeft onderhoud."
Inderdaad, maar je moet dat onderhoud nooit overlaten aan de machthebbers zelf. Die houden zich nooit aan het onderhoudscontract en gaan ongecontroleerd sleutelen aan de machine.

Schoorsteenveger | 26-06-19 | 13:24

Het venijn zit 'm in het laten stemmen van 16-jarigen. Het onderwijs is aantoonbaar onderhevig aan links gedachtegoed en als je dat op tijd inprent bij de leerlingen, voordat ze kritisch durven te zijn, stemmen ze fijn wat je wilt. En op een middelbare school heb je dus 2 jaar langer, een halve regeerperiode, om ze te indoctrineren. Dat is een aanzienlijke hoeveelheid.
Ik ben meer voor stemrecht naar bijdrage: als je niks bijdraagt aan de maatschappij, dan telt je stem 1x. Als je veel bijdraagt dan kan je stem 2x of 3x tellen. Op die manier levert een grotere bijdrage ook een grotere stem op. Zie het als aandeelhouders, die hebben stemrecht naar hun bijdrage.
'66 is de D van Democratie al lang kwijt maar Katja gaat er nog eens extra overheen. Van Mierlo zou zich omdraaien in z'n graf.

Bakkeleures | 26-06-19 | 13:20

Grondwet wijzigen zonder een referendum.... Dat doen despoten en dictators ook altijd. Goed idee dus om het nog eenvoudiger te maken, zeker goed voor het vertrouwen van het volk in de politiek ja.

Zuma | 26-06-19 | 13:16

"Meer ruimte voor individuele Kamerleden"
Ja nu Ton Elias al weg is. Beetje laat niet?

Rest In Privacy | 26-06-19 | 13:13

En nog een mooie: wat had onze regering een grote bek over het gedoe met het Constitutioneel Hof in Polen.
Terwijl we er zelf geen eentje hebben.

2voor12 | 26-06-19 | 13:13 | 2

Nederland van een mislukt Gidsland naar een tandeloos grote Bekland....

the namster | 26-06-19 | 13:37

Dat was gewoon wraak (auf Befehl van Brussel) voor hun anti-immigratie houding

telelezer | 26-06-19 | 13:42

""Waarom denk je dat ze ineens weer beginnen over 'stemrecht voor 16-jarigen'. Jongmensen met onvolgroeide breinen die de hele dag de Goede Leer uit gepolitiseerde schoolboekjes krijgen opgediend zijn goed voor de EU en het klimaatbeleid. ""
@ Van Rossem
DAAR zit inderdaad het grootste probleem. De jongeren zijn nog te naief en op school te 'links' gehersenspoeld en te onbeholpen idealistisch om de realiteit van het werkelijke leven onder ogen te zien, die ze pas zien als ze zelf moeten ploeteren op de werkvloer en zich realiseren dat ZIJ het zijn die moeten dokken voor de immigrerende uitvretende omvolkers en hun als verdienmodel subsidie vretende Nederlandse trawanten.

Daarnaast zijn ze ook sluw gehersenspoeld in de religieuze dogmatische klimaatpsychose.
Kortom, 16 en 17 jarigen (en helaas ook veel ouderen) zijn een makkelijke prooi voor linkse hersenspoeling. En nu hoopt DDR66 Ollongren (lees= Brussel) dat ze de jongeren binnen hun kiesvee kunnen halen; puur uit eigenbelang maar ten koste van Nederland.
Alles in de naam van de 'Democratie'. Het woordje dat steeds meer en steeds sluwer misbruikt wordt om de eigen (lees Brussel's) plannetjes door te drukken

telelezer | 26-06-19 | 13:12 | 10

@Beste_Landgenoten
""altijd lachen als Piet Onbenul zijn mening gaat geven.""

telelezer | 26-06-19 | 13:47

""Ja vent. Iedereen is te dom om te schijten nietwaar?""
@ Beste_Landgenoten
"Ja Vent".. Als je eens een keertje leert lezen dan zie je dat ik niet zei: "iedereen", maar dat juist die piepjonge mensen op school links geindoctrineerd worden (hetgeen algemeen bekend is!) en pas wakker worden voor de realiteit op de werkvloer.
@ Beste_Landgenoten :""altijd lachen als Piet Onbenul zijn mening gaat geven.""

telelezer | 26-06-19 | 13:52
▼ 7 antwoorden verborgen

Ik was echt positief verrast door veel van de aanbevelingen van de commissie Remkes (VVD-er, nota bene), maar ik ben dan weer totaal niet verrast dat de jonkvrouwe “Neuk jullie”, zegt tegen de aanbevelingen. Misschien wist de commissie Remkes dat van te voren ook wel en konden ze daarom vrijuit verregaande ideeën suggereren, wetende dat er toch geen reet van komt, en alles toch bij het oude blijft. En dan ondertussen, terwijl ze als commissie aan de slag waren, jarenlang mooie bedragen declareren voor hun werkzaamheden.
Maar misschien ben ik wel te cynisch hoor. Zou best kunnen. Het wordt weleens van me beweerd.

Stormageddon | 26-06-19 | 13:10

Toute nation a le Kajsa qu'elle mérite.

wezen | 26-06-19 | 13:08

Ik vraag me nou af of ze onbewust onbekwaam, of bewust onbekwaam is. Ik vermoed het tweede.

Hondendochter Zwart | 26-06-19 | 13:08

Een serieuze man als Remkes moet je ook serieus nemen. Kennelijk is het kabinet, en misschien ook wel de Kamerleden, bang voor vernieuwing. Maar is dit altijd niet zo geweest? Ik neem aan dat hier nog een debat over komt.

Mannes | 26-06-19 | 13:07

Ollongren heeft het :

1. Het referendum afgeschaft.
2. 'Nepnieuws' bepaald als 1e prioriteit.
3. de 16-jarige het stemrecht wil verschaffen.
4. kandidaat 1e-kamer Vonk een prostituee is en zij vond dat okay.
5. vul maar in...
11. En ik hoop ten zeerste... Desillusie66 naar de ondergang heeft geholpen

Thoth | 26-06-19 | 13:05

't is een lange route naar een dictatoriaal beleid, maar stapje voor stapje gaan we, slim verpakt, wel die kant uit en deze akela trekt op dit moment die kar.

Rest In Privacy | 26-06-19 | 13:05 | 5

@Beste_Landgenoten | 26-06-19 | 13:29:
Beter opdelen in 2 landen :
1) Zeiksnorrenland (wij en bestuurd door vooruitziende politici)
2) Nuttelozenland (kanslozen, jij en het trollen kartel, bestuurd door alleen aan zichzelfdenkende plucheplakkers)

the namster | 26-06-19 | 13:54
▼ 2 antwoorden verborgen

Sterk stuk, gewoon de feiten opgelepeld en klaar !

the namster | 26-06-19 | 13:01 | 1

Nou ja, dit inderdaad!

Het brein erachter | 26-06-19 | 13:21

Die Remkes heeft er echt niets van begrepen. Je moet altijd eerst vragen wat de gewenste uitkomt van een commissie is voordat je je rapport schrijft.

OudeNederlander | 26-06-19 | 13:01

Als deze Ollongren straks uitgekakt is als minister kan ze nog 6 jaar aan de macht blijven plakken ipv 4 in de 1e kamer.

bqbq | 26-06-19 | 12:59 | 1

Als de 1e kamer toch vernieuwd gaat worden, sluit ex-politici dan meteen uit van het senatorschap. Die behoort namelijk boven de politiek te staan.

Muxje | 26-06-19 | 13:02

Uitstekende analyse. D66 is nu definitief een eng politiek correct regentenpartijtje geworden.

KlunsJohannus | 26-06-19 | 12:59 | 1

Dat was het al geworden ten tijde van Hans van Mierlo zijn afscheid!

dorstig! | 26-06-19 | 13:16

1) Prima voorstel, maar alleen als meteen geregeld wordt dat een kamerlid dat zonder voorkeursstemmen in de kamer is gekomen zijn zetel moet teruggeven bij voortijdig vertrek.

Muxje | 26-06-19 | 12:58 | 1

Teruggeven aan wie? Partijen zijn ongrondwettig en kunnen helemaal geen aanspraak maken op een zetel.

Frau Merkel | 26-06-19 | 13:09

If it ain't broke don't fix it.
Prima dus wat mij betreft maar anderen, zoals van Rossem en Remkes, zullen een andere mening hebben over de mate van "broke".
Een discussie over een kiesdrempel zou ik trouwens wel toejuichen, het land wordt lastig bestuurbaar met al die politieke splinters.

Berbaar | 26-06-19 | 12:57 | 1


“.... If it ain't broke don't fix it....” - tenzij je dusdanig “snobbish” blind bent om het niet te zien....

the namster | 26-06-19 | 13:59

2. Het wordt iets makkelijker om de Grondwet te wijzigen. - De EU invloed moet en zal groter, de eu bepaalt , de Nederlander betaalt. Desnoods via nieuwe wetgeving. Die we zo makkelijk als mogelijk bij mensen de strot in gaan schuiven. Dit is allemaal opmaat naar een totalitair systeem.

geefnooitop | 26-06-19 | 12:56

3x ondemocratischer: Heerlijk voor democratie-haters als Ollongren:

1, de lijstvolgorde is een zaak van iedere partij afzonderlijk. Door als kabinet je met de lijstvolgorde van de SP, Denk of FvD te bemoeien, ipv de leden van die partijen, wordt Nederland weer een stukje ondemocratischer.

2. Ollongren heeft bij de grondwetswijziging de kiezer er tussen uitgehaald. Nu mag de keizer in het proces van een grondwetswijziging altijd een keertje stemmen tussendoor als signaal. Ollongren zet de kiezer bij grondwetswijzigingen buitenspel, waardoor Nederland weer een stukje ondemocratischer is.

De kiezer krijgt hier 1,5 maal minder invloed op de Eerste Kamer, als het om de 6 jaar ipv om de 4 jaar mag stemmen, waardoor Nederland ook hier weer een stukje ondemocratischer wordt.

tipo | 26-06-19 | 12:55 | 1

Partijen zijn ongrondwettig. De overheid heeft zich er niet mee te bemoeien wie waar staat. Financiering moet aan een kamerzetel gekoppeld zijn, niet aan een partij. Ik pleit voor een stelsel waarbij tussendoor kamerleden weggestemd kunnen worden. Als er meer wegstemmers zijn dan voorstemmers destijds kan iemand vertrekken. Dan werken ze wel!

Frau Merkel | 26-06-19 | 13:08

De tijden worden steeds spannender.
Wie zich nu nog verveelt moet eens wat meer de straat op gaan.

Rest In Privacy | 26-06-19 | 12:54

Nare anti-Democratische menschen die plannen maken voor ‘democratische vernieling‘, daar gaan er 66 van in een dozijn.
Het is niet eens een verspreking, ze doen het gewoon.

Jan Passant mk2 | 26-06-19 | 12:53

Het is een wassen neus commissie.

Mogwai | 26-06-19 | 12:50

Een goede verandering zou zijn als mensen met een dubbel paspoort niet in de 2de kamer kunnen komen. Iets met belangenverstrengeling.

sprietatoom | 26-06-19 | 12:50

Het enige wat ik echt mis is dat het "uitsluiten van partijen voor samenwerking" verboten dient te worden.
De grootste partijen, hoe tegengesteld ook, dienen de coalitie te worden.

Het Licht | 26-06-19 | 12:50

Waarom die angst voor het vastleggen van het EU-lidmaatschap in de Grondwet? Die is een papieren tijger. Al sinds de oervorm wil hij bijvoorbeeld dat Kamerleden “zonder last” (of ruggespraak, maar die is sinds 1983 OK) hun stem uitbrengen. Huidig artikel 67, als ik me niet vergis. Ruim 200 jaar later inhoud geven aan dat artikel - zie punt 1 - kweekt niet direct het vertrouwen dat de Eurificatie voortvarend ter hand zal worden genomen.

Laat staan wanneer het nog langer bestaande huidige artikel 1 door laten we zeggen een instelling waar hoger onderwijs kan worden genoten, straffeloos met de voeten kan worden getreden.

Het incasseringsvermogen van het ronde archief is onbeperkt.

Guusneus | 26-06-19 | 12:49 | 2

Het wordt zo'n rommeltje met meer, meer, meer in de prullenbak.

Het gepeupel, je suis, wil graag minder, minder, minder.

NumbNuts | 26-06-19 | 12:53

Het EU-lidmaatschap hoort al net zo in onze grondwet als een ratelslang hoort in de kinderopvang.
Gewoon niet, eigenlijk.

Jan Passant mk2 | 26-06-19 | 12:55

Met een pleitbezorgster als mevrouw Ollongren heeft onze democratische rechtsstaat geen vijanden nodig. Overigens die laatste zijn over de eigen bubbel. Dat suggereert onkunde. Nu ben ik normaal nooit cynisch, maar dit is doelgerichte sabotage. Zoals het hele bovenstaande artikel keurig betoogt.

Rest In Privacy | 26-06-19 | 12:47

Zo werkt dat. Ze slopen je stukje bij beetje totdat niks je meer kan schelen. Een enkeling roept nog "te paard" maar ook dat slijt snel weg. Ze gaan winnen, en wel zonder strijd. Niet de moesliems zijn onze vijand, maar die zooi in Den Hagistan.

Nivelleermarionet | 26-06-19 | 12:45 | 2

Ze hebben al gewonnen. De Nederlandse democratie is al zo ver uitgehold dat het een luchtballon is. Ollongren laat die nu langzaam leeg lopen.

tipo | 26-06-19 | 12:58

Die zooi in Den Hagistan wordt aangestuurd door die zooi in de eu. Een ollengren is ook maar een loopmeisje. Die 2e kamer leden hebben niets te zeggen. Die mogen nog mooi weer spelen en een menig hebben over de kleur van de lantaarnpalen in schubbekuttenveen. Verder is de baan " 2e kamerlid' een typische bullshit baan geworden.

geefnooitop | 26-06-19 | 13:00

Ik word echt niet goed van dat hautaine teringsmoel van die Karin, eehhh... "Kajsa".

Motleycrew | 26-06-19 | 12:43 | 1

Kafka

Knoppenbonker | 26-06-19 | 12:44

In plaats van de huidige Eerste Kamer gevuld met oudgedienden van de Tweede Kamer lijkt het mij aardig om via loting onder stemgerechtigden burgers voor een jaar die rol te laten vervullen. Als jury-rechtspraak werkt dan moet dit ook kunnen. En de politiek heeft er geen vat op.

Abject | 26-06-19 | 12:42 | 4

Een prima suggestie maar de analogie met jury-rechtspraak is er geen reclame voor!

Guusneus | 26-06-19 | 12:52

Rosemuller die onze Pim Rortuyn heeft geschoffeerd en gedemoniseerd,zit weer lekker in de eerste kamer,goed gedaan en beloond voor het slopen van een politieke tegenstander.

Nog even en dan kan Grapperhuis ook in de senaat

Coolcalmcollected | 26-06-19 | 12:58
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb het allang opgegeven.

Yeohan | 26-06-19 | 12:35

En Hans van Mierlo draait zich nogmaals om in zijn graf... De enige partij die echt voor bestuurlijke vernieuwing opkomt is FvD. In Limburg waar de FvD in de coalitie zit komt er (op hun verzoek) een BINDEND correctief referendum op provinciaal niveau dat geldig is als de opkomst even hoog of hoger is als bij de PS2019. Dat is pas bestuurlijke vernieuwing!

Mark zit te Dutten | 26-06-19 | 12:34 | 2

Kijk, het begin is er dan..

Wijze uit het Oosten | 26-06-19 | 12:40

Geweldig.

Mammeloe | 26-06-19 | 12:49

Ik steek er nog eentje aan.

Super Vaagstra | 26-06-19 | 12:33

Politici willen wel je stem maar niet je mening.

Mammeloe | 26-06-19 | 12:32

Antidemocratische Zweedse heks.

lacucaracha | 26-06-19 | 12:31

Laten we wijzigingen in de grondwet niet te makkelijk doorvoeren.
Straks komt er een wandelend pak van D'66 die het EU lidmaatschap in de grondwet wil verankeren. Ik noem maar iets geks.
Als je de deur op een kier zet dan zullen met name de Groene Khmer en D'66 van alles in de grondwet opnemen waar je helemaal niet blij van wordt, en vervolgens bij al hun activistische plannetjes stellen dat het in de grondwet staat.

Osdorpertje | 26-06-19 | 12:30 | 2

Helemaal mee eens. Het is een poging om hun macht verder uit te breiden zonder beperkt te worden door die verdomde grondwet. Levensgevaarlijk.

Vlerk | 26-06-19 | 12:51

Klopt. Dat moet er niet in. Er moet wel iets uit, nl art 94 van de grondwet (Binnen het Koninkrijk geldende wettelijke voorschriften vinden geen toepassing, indien deze toepassing niet verenigbaar is met een ieder verbindende bepalingen van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties). Eerst was het dat internationale verdragen boven de nationale wet gingen, maar die verbreding sinds 1983 is een verlies aan soevereiniteit die voelbaar wordt nu de volkenrechtelijke organisaties een geheel andere afspiegeling van volkeren vormen dan voor Nederland wenselijk is.

Non_Smoking_Gun | 26-06-19 | 12:57

Hoor ik nou gejuich opstijgen uit Kasteel Drakensteyn?

de directeur | 26-06-19 | 12:29

Het is wel kap op zich. Je richt een commissie op om het vertrouwen in de politiek terug te brengen en je gebruikt de adviezen om de kiezer met een glimlach recht in zijn bek te spugen. Ik was daar nooit op gekomen.

Blauwpetje | 26-06-19 | 12:28

16–jarigen hebben wel degelijk volgroeide hersenen, immers de lateralisatie van de hersenen is rond 13e/14e levensjaar voltooid.

RoemeenseStraathond | 26-06-19 | 12:27 | 3

Leuk, alleen is nog niet alles goed verbonden.

Cobalt bomb | 26-06-19 | 12:29

Verdiept u zich eens in de prefrontale cortex.

BrutusBosch | 26-06-19 | 12:31

Helemaal niet. Er lopen nog diverse cycli op latere leeftijd.

Frau Merkel | 26-06-19 | 12:36

Vooral nummero twee is echt doodeng.

J.Luns | 26-06-19 | 12:24

D66 is ooit opgericht om te democratiseren en is verworden tot een partij die democratisering afremt. Gewoon uit behoudzucht, doodsbang voor een volk dat niet zoveel op bleek te hebben met de dure idealen van D66.

jochum1980 | 26-06-19 | 12:23

En dat door een minister van D66 huize. Hoe kun je Godsallemachtig zo verknipt door het leven gaan? Alsof de Partij voor de Dieren een voorstel doet voor onverdoofd slachten in megastallen. Zonder brandblussers. Met vuurwerk.

Mammeloe | 26-06-19 | 12:23

Vanochtend het interview met Het Ollonkreng in de Volkskrant met de pen in de hand ter onderstreping van alle enormiteiten gelezen. Werkelijk alles, maar dan ook alles, moet je lezen met het leidende motief van het Kreng in het achterhoofd: weg met de democratie - de mensen zijn er te stom voor. Vals, halve waarheden, misleidende formuleringen - het voert te ver om ze hier allemaal op te sommen. Het mens is echt bloedlink.

piloot47 | 26-06-19 | 12:22 | 6

Dat is inderdaad de lijn. De opvatting dat "het gewone volk" gewoon eigenlijk niet weet wat goed voor hen is. En dat zij en andere "slimme mensen" dat wel weten en het domme volk moeten helpen. Wat een minachting. Gadverdamme. Zum kotzen.

Bakje Friet | 26-06-19 | 12:29

@Acidstain | 26-06-19 | 12:23:
Zij schemert dwars door het Ollonkreng heen. Ik ben nog steeds benieuwd naar het dna van beide 'dames.'

piloot47 | 26-06-19 | 12:31

Kafka Ollonkreng staat symbool voor de kloof tussen het gewone volk en de huidige (politieke) elite.

Knoppenbonker | 26-06-19 | 12:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Als iedereen nu eens bij de volgende en daarop volgende verkiezingen gewoon thuisblijft, dan hebben al die politieke mafkezen geen enkele legitimiteit meer, en dan kan vanuit die situatie gebouwd worden aan een systeem anno 21e eeuw in plaats van dat voortmodderen met antieke non-representatieve onzin uit de 19e eeuw.

Fred uit Amstelveen5 | 26-06-19 | 12:21

Ok jongens opletten.

Te paard.

Nooit laten toornen aan de manier waarop wij onze grondwet wijzigen, is niet voor niets zo! Direct groot alarm, alle verloven zijn ingetrokken, start de tanks!

Kaas de Vies | 26-06-19 | 12:21 | 1

Welke tank commandant de Vies ? en munitie is er ook al niet meer.

Lt-Kol Kilgore | 26-06-19 | 12:53

Die Kajsa Ollongren heeft nog nooit op 1 kieslijst gestaan en er heeft dus ook nog nooit ook maar iemand op gestemd.
Wat weet zij van democratie af?

Beroep = Boerenlul | 26-06-19 | 12:21 | 2

Dat je je bek moet houden en doen wat zij verzinnen. Simpel toch? Dat staat zo in het regentenpartijhandboek.

Cobalt bomb | 26-06-19 | 12:24

Vriendin van de Oranjes. Toevallig he?

ongure_reaguurder | 26-06-19 | 14:01

Onderhand ligt Hans van Mierlo te tollen in zijn graf

tsjajaja | 26-06-19 | 12:20 | 5

Stuur hem het Binnenhof maar op. Daar lopen er meer rond.

Frau Merkel | 26-06-19 | 13:03

Zijn buren op de begraafplaats hebben hem de bijnaam "ventilatortje" gegeven.

Nogood Boyo | 26-06-19 | 13:42

Hou toch es op over Hans van Mierlo. Liberaal en progressief was hij een afsplitsing van links en dus voor sterke overheidsbemoeienis. De vrijheden die hij voorstond waren sex en drugs; niet geheel toevallig overeenkomend zijn eigen voorkeuren.

Arachne | 26-06-19 | 14:24
▼ 2 antwoorden verborgen

Hé K*t, ik wil een constitutioneel hof, een gekozen burgemeester, een gekozen minister president maar vooral véél minder overheid.

Dutch_Holland | 26-06-19 | 12:19 | 1

Héél véél minder overheid, please..

Wijze uit het Oosten | 26-06-19 | 12:38

Ollongren heeft het precies andersom begrepen. De regenten bepalen wat het volk leuk vindt en daarmee basta. Ik snap dat wel vanuit haar oogpunt. Ollongren, de beste partijvoorzitter die de VVD nooit heeft gehad. (or did they)

Cobalt bomb | 26-06-19 | 12:19

Tsja, macht behouden is de essentie van het bestaan van politici. Dat is in ieder geval een factor van onverwoestbare stabiliteit.

Schadenfreude | 26-06-19 | 12:17

Een hof, daar zitten lui die benoemd worden voor het leven in dit geval D66 Rechters die helemaal van het padje zijn.

EmilioEsteves | 26-06-19 | 12:17 | 1

Dat kun je ondervangen met termijnen, een beperkt en strikt omschreven bevoegdheid en een heldere en spijkerharde grondwet. Daarbij MOET in de grondwet worden opgenomen dat de grondwet VOOR/BOVEN internationale verdragen, handelsovereenkomst en druk uitgeoefend door buitenstaanders gaat/staat.

Arachne | 26-06-19 | 14:22

Ik hoop dat het project van de Provinciale Staten in Limburg een eclatant succes wordt. Gewoon een meerderheid per onderwerp zoeken. Zo uit de FvD-school. Nieuwe politiek. Nieuwe wijn in nieuw zakken dus.

goedverstaander | 26-06-19 | 12:16

Die grondwetswijziging met 50+1 vind ik maar een beetje eng.

trottle | 26-06-19 | 12:15 | 5

Daarvoor is gekozen omdat er belangrijke zaken door de kamer gejast moeten worden. Niets gebeurt zonder reden. Nu kan het immers nog, denkt de slecht geïnformeerde politicus.

Maar die grondwetswijziging van 50+1 moet wel met 2/3 worden aangenomen, door de huidige politieke machthebbers en de lichting na de volgende verkiezingen. Dat zie ik zo 1,2,3 nog niet gebeuren.

goedverstaander | 26-06-19 | 12:19

Dit komt er toch nooit door!???

Bakje Friet | 26-06-19 | 12:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Je mag éénmaal in de vier jaar stemmen en verder je bek houden. Dat is het dan. Er wordt helemaal niks essentieels overgenomen uit het rapport van de commissie Remkes. Zo kennen we de huidige machthebbers weer. Het kartel gesloten (hallo individuele politicus) en over tot de orde van de dag.

goedverstaander | 26-06-19 | 12:14 | 1

Dus je huurt een commissie Remkes in voor waarschijnlijk best een paar centen en als de uitkomst vooruitstrevend en vernieuwend is gooi je het rapport vervolgens in de prullenbak.

Wijze uit het Oosten | 26-06-19 | 12:37

De minachting voor de Nederlandse kiezer en de bevolking is nog nooit zo groot geweest.

Indoneesje | 26-06-19 | 12:14

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl