Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 33: Niet de beste rapper

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 32, vandaag deel 33. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

Dinsdag 28 juni 2016  

Ik ben op bezoek bij de muziekstudio van oud-klasgenoot Thijs. Freek is er ook. Hij wil mij zijn skills laten zien.  

De studio bestaat uit twee kamers. Een grote en een kleine. In de grote kamer staan allemaal instrumenten en bevindt zich een enorm mengpaneel. Via een deur is de andere, iets kleinere ruimte te bereiken. Daar staat alleen maar een microfoon op een standaard. Tussen de twee ruimtes bevindt zich een glazen wand. Thijs heeft zich achter het mengpaneel genesteld. Ik zit links naast hem, enigszins oncomfortabel op een kleine kruk. Freek bevindt zich in de ruimte met de microfoon.

“Kijk,” zegt Thijs terwijl hij naar mij kijkt. “Als ik op kop druk, kan Freek ons horen.” Hij drukt op een rode knop helemaal aan de linkerkant van het paneel waardoor ik een stukje naar achteren wordt gedwongen. “Freek, hoor je me?” zegt hij. Freek steekt zijn duim op en knikt. Hij hoort ons.  

“Goed,” zegt Thijs. “Ik laat de knop nu los en ga een beat starten, OK?”  

“Prima,” reageer ik. “Natuurlijk.” Alsof hij mij om toestemming moet vragen.

Thijs duwt enkele schuiven omhoog, rommelt iets met een touchscreen aan de rechterkant van het paneel, en opeens klinkt een stevige beat met af en toe een strijk van een viool er doorheen. Freek begint zijn hoofd op de beat heen en weer te bewegen en Thijs doet net zo vrolijk mee. Ik twijfel. Moet ik ook mijn hoofd in de maat meebewegen of de situatie gewoon maar even aanzien? Ik heb niks met rapmuziek. En gevoel voor ritme heb ik al helemaal niet. Kans is groot dat ik uit de maat beweeg als ik mee doe, hoe simpel de beat ook is.  

Voordat ik een beslissing kan nemen, klinkt de rauwe stem van Freek door de ruimte. In korte, agressieve zinnen rapt hij over zijn leven.  

Hier is ie dan, Lijpe Freek, ik verdien meer geld, week op week

Elke dag tel ik mijn centen, word gewoon rijk met me talenten

Kijk in wat voor huis ik woon, er is niemand zoals ik, geen kloon

In m’n Bentley aan het stuur, luister naar mijn woordenvuur.

Terwijl ik de neiging heb om mijn handen voor mijn oren te slaan, kijk ik opzij naar Thijs, maar die gaat helemaal op in de performance van Freek. Hij beweegt zijn hoofd nog enthousiaster op de beat en duwt af en toe een schuif omhoog of juist omlaag. En dan, na drie tenenkrommende minuten, is het voorbij. Thijs slaat op mijn bovenbeen en kijkt me glimlachend aan. “Nou? En?” informeert hij.

Verschrikkelijk. Ik zeg: “Nee, ja, heel…” Ik aarzel even en zeg dan vol overtuiging: “Heel knap!”  

Thijs drukt op de knop om contact te zoeken met Freek en roept: “Je begint er te komen Freek! Gaat de goede kant op!” Freek balt zijn vuist en wijst dan glimlachend in de richting van Thijs. Klaarblijkelijk is het tweetal inmiddels uitgegroeid tot een hecht team. “We doen zo een nieuwe ronde!”

Thijs laat de knop weer los en zegt tegen mij: “Kijk, misschien is hij nog niet de beste rapper die we in Nederland hebben. Maar we moeten hem wel dat vertrouwen geven. Een kans.”

“Ja,” stamel ik. “Nog niet de beste rapper.”

“Precies, maar beats maken kan hij als geen ander. Dat stukje viool dat je hoort? Heeft hij gespeeld. De basisbeat? Heeft hij gemaakt. De teksten? Van hem. Ik heb alleen de zaken mooi in elkaar gemixed, maar in feite is het werk van Freek.”

“Moet hij zich dan niet daar op richten?” tip ik Thijs voorzichtig. “In plaats van dat rappen?”

“Misschien. Maar zo ver is hij nog niet. Vooralsnog denkt hij dat hij de beste rapper van Nederland is. Dit is ook een proces voor hem. Hier moet hij gewoon doorheen. En wie weet, misschien kan hij zich ontwikkelen tot een topper.”

Ja. Wie weet.

Reaguursels

Inloggen

Wat een waanzinnig spannend avontuur !
Maar ja, je moet blijkbaar veel over hebben voor je uitkering.
Knap hoor !

Bolder | 17-06-19 | 18:02

Voor mijn fans, en iedereen die van een licht komisch verhaal houdt, heb ik hier een stukje van mijn hoofdstuk 4: SOME GIRLS ARE BIGGER THAN OTHERS.
Ik ben vandaag een beetje laat, maar het is eindelijk af, en ik heb het complete hoofdstuk op mijn eigen site gezet:
twoballoons.123website.nl/
Zodat niet alle reacties onder het verhaal van Eren Y., uitsluitend bestaan uit stukjes tekst van mijn hand.
Heb het ook hierover gehad met de GS redactie. Het is onder beraad, dus.: hier een teaser, voor de rest kan u terecht dus op mijn eigen site.

In de buurt van de Ferdinand Bolstraat stapte Elan af, hij ging naar de winkel van Megapool.
Hij had in de Volkskrant een advertentie gezien van een aanbieding van diverse walkman modellen.
En sommige modellen hadden ook een opname microfoon. Elan wilde dit gebruiken om gesproken aantekeningen te maken voor zijn baanbrekende roman, die hij nog altijd aan het schrijven was, alhoewel er nog geen letter daadwerkelijk op het papier was verschenen tot nu toe.

Maar daar zou rap verandering in komen, wanneer hij eenmaal de walkman in zijn bezit had.
Hij kon dan altijd en overal, wanneer hij plots een ingeving had, of een perfecte zinswending, of grandioos idee, dit direct inspreken op het bandje , en al deze dingen later uitwerken.
Hij had dit gewoon nodig. Dus in de Megapool winkel kocht hij een Sony walkman voor 65 gulden.
De verkoper raadde hem aan om erbij te kopen de allerbeste TDK chroom cassettes (Type II), en ook raadde hij hem een draag etui aan, om de walkman te beschermen tegen weersinvloeden etc. De accessoires kostten hem nog eens 70 gulden extra, en Elan begon een beetje zorgelijk te denken aan zijn steeds maar slinkende banksaldo, want hij had steeds maar weer uitgaven, maar geen inkomsten.
Hij stapte met zijn aankopen de winkel uit, de hitte van de straat sloeg nu echt tegen zijn lijf, als bij aankomst in een tropisch land.
Hij zette koers richting Leidseplein, waar het Vondelpark ongeveer is.
Opeens zag hij voor zich een vrouw verschijnen, gekleed in een gele jurk en cowboylaarsjes. Vreemd, met dit warme weer, dacht hij nog.
Toen zag hij wie het was.
Het was Annie, de vrouw van zijn rendez-vous in de discotheek, de vrouw waarmee hij nachtenlang stickies had gerookt, het was haar.
Elan was nu niet in staat om haar te groeten, misschien hij had bovendien een afspraak met Misty in het park.
Hij kon niet snel de straat oversteken, er kwamen net van beide kanten trams aan.
Ze kwam steeds meer zijn kant op, maar had hem nog steeds niet gezien.
Ze hield stil bij de ruit van een lingeriewinkel, en ging uitgebreid alles bekijken, terwijl ze haar gewicht van haar vermoeide voeten afwisselend verplaatste.
Ze had twee enorme bloemkolen, die ze bij zich droeg in een lichtpaars plastic zakje.
De bloemkolen waren niet precies even groot, en het zou een wonder zijn als twee bloemkolen PRECIES even groot zouden zijn. Men schat de kans daarop slechts 0,023 %. Dat is gewoon zoals de natuur is, dus wat die je eraan?

Elan herinnerde zich nog dat zijn moeder speciaal en alleen voor de bloemkool, in de besteklade een speciaal nootmuskaat raspje had, waarin een hele muskaatnoot kon worden bewaard. Soms rook Elan aan de kruidige, prikkelende noot, waarbij hij bijna moest niezen. Jaar na jaar werd de muskaatnoot kleiner, omdat hij maar heel karig gebruikt werd, en Elan werd groter, tot op een dag Elan het hele nootmuskaat raspje niet meer kon vinden. Alleen tijdens het verdelen van de erfenis kwam het weer tevoorschijn. spikkels van roest op het scherpe stuk blik, wat nog licht rook naar nootmuskaat, en waar Elan ooit zijn vinger aan open gehaald had.

Elan dacht snel na:
hij moest deze vrouw nu weten te vermijden, zijn ogen vielen al lopend op de openstaande deur van een soort schoolgebouw.
Het was een buurthuis , de ramen en deuren waren beplakt met posters van: Stop de Neutronenbom, een knullig getekend poppetje, die met haar voet een enorme SS-20 raket een schop geeft.
Een poster -Kernenergie Nee-
Een advocatencollectief, voor gratis juridische hulp.
Cursussen Spaans voor beginners, cursus astrologie, yoga les en nog veel meer.
Elan stond in het halletje, waar het in ieder geval veel koeler was dan buiten, als tijdverdrijf sommige briefjes op het prikbord te lezen, hopende dat Annie tijdens het voorbijlopen van het pand niet toevallig hem zou zien. Iemand bood een 20_ delige Winkler Prins encyclopedie aan voor 125 gulden. Een ander bood een kinderwagen aan, nog nooit gebruikt.
-Hmmm hier zit een tragiek achter, die wij nooit zullen weten, tenzij je natuurlijk de kinderwagen daadwerkelijk zou kopen,- dacht Elan.
Elan stond nog steeds te dralen in het halletje, toen een mager vrouwspersoon voorbijkwam, en hem met een vragende blik opnam.

Kom jij ook voor de cursus? Dat kon Elan beamen.
Dan denk ik dat jij de laatste bent. Dan doen we de deur dicht en gaan we maar beginnen.
Elan liep achter haar aan, ze was gebouwd als een soort vegetarische Tante Sidonia, en zij was de de gediplomeerde therapeute en cursusleidster van de cursus.
Ze kwamen aan bij een zaaltje waar reeds zo'n 13 dames van alle leeftijden aanwezig waren, en Elan knikte een beetje vaag naar iedereen toen hij binnenkwam, nam toen plaats achterin de klas.
Er lagen op de parketvloer een 14_tal grijszwarte dunne matjes, en de meeste cursisten zaten daarop op hun knieën, reeds een aantal rek en strek oefeningen te doen.
Er stond tegen de muur een piano, en ook lagen er skippyballen e.d.
Elan vermoede dat hij een een soort gymnastiek klas was terechtgekomen, maar in ieder geval was hij nu veilig voor de furie van Annie.
Elan keek wat om zich heen. Hij zat achterin de klas, en rechts van hem zat een meisje van ongeveer 18 jaar, met een grijze trui aan, en ze had een soort bobkapsel met sluik en glad haar met een diepe kastanjebruine kleur, Ze was wat mensen "gezet" of "mollig" noemen. Zelf dacht ze dat dat haar lichaam veel water vasthield.
Kortom, ze had hier en daar een kilootje teveel, en waarschijnlijk was ze al haar hele leven gepest, en daardoor misschien onzeker geworden.
Elan keek haar eventjes aan, en ze ving zijn blik op en lachte vriendelijk, toen hij met een grijns naar haar knikte om haar ietwat gerust te stellen.
-Ik eet je niet op,- wou hij zeggen. Maar dat was misschien niet de juiste frase in dit specifieke geval.
Want ze had de spekkige rug van een klein varkentje, en haar mollige bovenarmen waren bijna "mals" te noemen.
De cursusleidster vooraan de klas, de vegetarische Tante Sidonia, omdat ze daadwerkelijk broodmager was, en lijkbleek met korte zwarte haren, en gekleed in een soort satijnen Mao pak.
Haar uitstraling zou je kunnen omschrijven met "theoretische medemenselijkheid".
-Welkom, allemaal weer. Ik herken heel wat mensen van de vorige keer, en ik zie ook wat nieuwe gezichten.-

-Vorige keer hebben we het gehad over : wat is nu precies karma, en hoe kom ik in contact met mijn vorige leven.-
-En daarbij kan het natuurlijk helpen dat je goed ontspannen bent en dat je

King of the Oneliner | 16-06-19 | 21:57 | 4

Ik vind het ook heerlijk leesvoer. Als het boek uitkomt wil ik een gesigneerd exemplaar.

Ouwe_Kip | 16-06-19 | 23:06

@Toos Doos | 16-06-19 | 22:39: Dank voor jouw reactie. Ik wou o.a. jou niet terleurstellen door er mee te kappen, of een weekje overslaan. Dus ik ben wel degelijk van plan om zo door te gaan, en ik heb er zelf ook vvel plezier van, ook al is het veel meer werk dan ik dacht. Daarom was ik ook laat vandaag om het te plaatsen, ik was nog niet klaar. lol. Doet me herinneren aan mijn schooltijd, toen ik ook altijd het huiswerk op het laatste nippertje af had, en zelfs tijdens les 1 , bezig was om het huiswerk voor lesuur 2 nog net op tijd af te maken. Jij bent dus echt een fan van het eerste uur. Ik had dus contact opgenomen met de redactie, het is natuurlijk ook zo, dat dit geen politieke, maatschappelijke lading heeft, en het verhaal van Eren Y. zou dan nog enigszins passen op GS, omdat het gaat over werkloosheid en al het geld wat erin gestoken wordt met projecten en ambtenarij. Qua verhaal of stijl vind ik het maar een zesje, zeventje waard, maar OK.

King of the Oneliner | 16-06-19 | 23:10

@Ouwe_Kip | 16-06-19 | 23:06: Ok deal
Ben echt blij met deze support, want dat betekent dat ik door ga. Het is een beetje tussen lectuur en literatuur in, en absurdistisch, daarom plotseling een recept voor bloemkool. Maar uiteindelijk is alles expres zo door mij zo gecomponeerd, en ik ben blij dat er ook anderen zijn die dit soort humor leuk vinden.

King of the Oneliner | 16-06-19 | 23:22
▼ 1 antwoord verborgen

Waarom komt het woord "gewoon" er zo vaak in voor? Ok, doe ik ook teveel, maar in een roman is het een tikje storend. Zoals in die lyrics: "... word gewoon rijk met me talenten..."?
Misschien komt het omdat ik het muzikaal gevoel van een baksteen heb, maar loopt de rap en de, ahum, "melodie" of het metrum niet beter, je weet toch, gewoon, zonder dat gewoon, weet je?

En wie gebruikt in vredesnaam het woord "vooralsnog" in spreektaal, laat staan een lijpe, coole, lauwe dan wel hot muziekproducent of hoe dat tegenwoordig ook heet in jeugdtaal in deze tijd van klimaatverandering? Ok, wederom, wellicht ikzelf, maar ik ben ook niet cool, lauw noch hot en produceer weinig muzikaals. Ik bedoel, gewoon, normale mensen (laat staan hippe) zeggen toch nooit "vooralsnog"?

Wol | 16-06-19 | 21:41 | 3

Ik. Vanmorgen nog. Ben een beetje formeel ingesteld op zondagochtenden, vandaar...

Yrrab | 16-06-19 | 22:34

@Mark van Leeuwen | 16-06-19 | 23:32:
Vooralsnog, jullie tegenwerpingen beschouwende, ben ik onwankelbaar in mijn assumptie dat sommige termen vooral in literaire vorm worden gebezigd. Gebruik ervan in gesimuleerde spreektaal placht dan ook afbreuk te doen aan de geloofwaardigheid van het karakter in kwestie.

Wol | 17-06-19 | 10:26

33
We hebben wel uithoudingsvermogen met elkaar.

Gele Beer | 16-06-19 | 20:55

Nu weet ik het zeker. De knop gaat omdat. Ik word óók rapper. Gangster met een zachte G.

H. Caulfield | 16-06-19 | 20:53

Bij elke aflevering zouden ze (net als bij de cartoon van Nekschot) verplicht het telefoonnummer van slachtofferhulp moeten vermelden (of een andere hulplijn). Ik trek deze twee rubrieken allang niet meer...

EvT | 16-06-19 | 20:08

Als dit de anekdote van je week is ben je een levende dode...

SterF... | 16-06-19 | 20:06

Ik probeer het niet eens meer.

Debombdiggity | 16-06-19 | 19:57

hm, het kan dus wel nog slechter dan voorgaande keren.

De_Helderse_Kaaskop | 16-06-19 | 19:51

Dit is net vissen in een rivier,
Je zit daar maar, het kabbelt maar door en ondertussen gebeurt er geen ene fuck.
Ontspannend..

Wijze uit het Oosten | 16-06-19 | 19:42

Misschien moet er een tekening bij. Als je nou eens dit met de cartoon van Nekschot combineert in 1 topic, wellicht werkt het dan wel.

Stormageddon | 16-06-19 | 19:35 | 1

Zou het?

Rest In Privacy | 16-06-19 | 19:39

Eren blijkt niet alleen kleurloos, maar ook nog eens a-muzikaal en oersaai. Waarom gaat hij niet gewoon bij het uwv of de sociale dienst aan het werk ? De ideale ambtenaar.

suscrofa | 16-06-19 | 19:31

Vandaag moest ik om Eren lachen. Ik ben enigszins in verwarring.

MickeyGouda | 16-06-19 | 19:28 | 1

Dat heet voortschrijdend inzicht, lieve Mickey :-)

Rest In Privacy | 16-06-19 | 19:38
-weggejorist-
ZwarteDag | 16-06-19 | 19:19

Niet meer alsjeblieft (snik, en snotter)

r frier tuck | 16-06-19 | 19:13

Wie gaat Freek vertellen dat hij geen Amerikaanse achterbuurt rappert is?

Graftak | 16-06-19 | 19:07

"Vorige week las u deel 32, vandaag deel 33."
Onzin. Niemand houdt dit vol. Doe maar gewoon kappen met dit topic.

poiuytrewq | 16-06-19 | 19:07 | 2

Spreek voor uzelf, ik vind het erg amusant.

Rest In Privacy | 16-06-19 | 19:13

bagger is het.

doitdoit | 16-06-19 | 19:21

Ongezien vermoeiend. Geen letter gelezen na deel 12. Soort van opvulling?

Denkhetnjet | 16-06-19 | 19:04

Zo moet het, Eren:

“It was a bad one, the winter of 1933. Wading home that night through flames of snow, my toes burning, my ears on fire, the snow swirling around me like a flock of angry nuns, I stopped dead in my tracks. The time had come to take stock. Fair weather or foul, certain forces in the world were at work trying to destroy me.”
-- 1ste alinea, John Fante, 1933 Was a Bad Year

JamesMurphy | 16-06-19 | 18:54

Al lang geleden afgehaakt, leek me wel een radio dinges met mannen die praten tegen je alsof je een kleuter ben.

larie | 16-06-19 | 18:50

ok. deze week geeft mij weer hoop dat dit hele fiasco fictie is

Ir. Wilhelmus | 16-06-19 | 18:48

Nu begrijp ik ook wel dat dit door de redactie wordt geschreven. Maar het had zo van een Turk kunnen zijn. Toegevoegde waarde voor de Nederlandse samenleving: nul.

azijnseikerT | 16-06-19 | 18:43

Ik ken een Eren, mooie dame toen....

neonreclame | 16-06-19 | 18:36 | 2

Ik kende ooit een mooie Erin, waar nogal flauwe grapjes over werden gemaakt.

Rest In Privacy | 16-06-19 | 18:40

talentloze rappers, wie wordt er tegenwoordig niet groot mee.

whatsinaname | 16-06-19 | 18:30
-weggejorist-
JJMS | 16-06-19 | 18:29 | 1

Vlot geschreven. Heeft De Telegraaf al gebeld om je een contract aan te bieden?
O ja, dat wil je niet. Was ik vergeten.

Nonkel Frituur | 16-06-19 | 18:27

Tot hij werk heeft vrees ik ..

Beefbus | 16-06-19 | 18:25

Laat die Erin dagelijks schrijven. Prrroestttt.

Sprinkhaan | 16-06-19 | 18:25

Mijn hemel, hoe lang gaat deze marteling nog door?

Slipsnifter | 16-06-19 | 18:19 | 1

Aflevering 33 al notabene! Volharding kan de redactie niet worden ontzegd.

JJMS | 16-06-19 | 18:31

Hoe kan dit nou weer. Als Eren met de ramadan meedoet dan zal hij muziek toch zeker haram vinden. Erg on-verbindend van die would-be rappers.

Nivelleermarionet | 16-06-19 | 18:14

Geweldige aflevering weer, erg goed getypeerd. Van mij mag GS Eren vaker laten schrijven. Maar ja, wie ben ik?

Rest In Privacy | 16-06-19 | 18:12 | 14

@chicago river | 16-06-19 | 19:59:
Ook mooi die LP hoes. Pakje Chesterfield zonder filter naast de draaitafel.

Basil Fawlty | 16-06-19 | 20:48

@Basil Fawlty | 16-06-19 | 20:45: Snap ik, maar ik betrap me er zelf op dat ik het altijd over cd's heb. Terwijl ik ook nog wel LP's.

Rest In Privacy | 17-06-19 | 00:44
▼ 11 antwoorden verborgen

-"Lijpe Freek"-.
Het world wide web leert mij dat "lijp" ook wel, zoals ik doe, als "leip" geschreven wordt.
Echter, toch is de betekenis anders?
Zelf blijf ik bij "leip".
Leep als ik ben. *KLOK!
Op *hoeren neuken, nooit meer werken* dit keer.

chicago river | 16-06-19 | 18:12 | 2

Ik spel het altijd als "lyp".

Slipsnifter | 16-06-19 | 18:25

@Slipsnifter | 16-06-19 | 18:25:
Heb het altijd willen vragen;
Jij bent toch niet, *keel schraapt*...@Kruisruiker?
Als in een soort Face/Off?

chicago river | 16-06-19 | 18:30

Nee

r frier tuck | 16-06-19 | 18:07 | 2

Jij zit nog in de ontkennende fase?
En tussendoor frituur jij "r"-en"?
Eren?
Bij de Q & A hoort toch ook echt de Q, brother Tuck.

chicago river | 16-06-19 | 18:16

@chicago river | 16-06-19 | 18:16: Gewoon driewerf neen. Dan in Allahsnaam maar weer die volstrekt humor- en talentloze bandidinges cartoontekenaar terug als bladvulling.

r frier tuck | 16-06-19 | 18:48

18.00 op zondag lijkt me een mooie tijd voor de reaguurdersbijdrage die King of the Oneliners voorstelde. Het bestaande topic op die tijd moet dan maar wijken. Ontzettend jammer.

Likqua | 16-06-19 | 18:07 | 5

@King of the Oneliner | 16-06-19 | 21:49: u doet het gewoon - respect voor het doorzettingsvermogen en mijn gratis advies is nu slechts nog mee te geven dat her en der een witregel wonderen doet.

de Voorzittert | 16-06-19 | 22:34

Staat in de bookmarks!

Ouwe_Kip | 16-06-19 | 23:08

@King of the Oneliner | 16-06-19 | 21:49: In één adem uit. Ik vind het heel lekker weg lezen. Late reactie van mij, dus ik hoop dat mijn welgemeende complimenten nog aankomen.

Cammy | 17-06-19 | 10:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Okay Yilmaz..... leuk verhaal.... maar wanneer ga je eens aan het werk?

Fatwabuster | 16-06-19 | 18:05 | 2

Nooit dat doen Nederlanders voor hem.

de uitbater | 16-06-19 | 18:11

Verschil moet er wezen.

Slipsnifter | 16-06-19 | 18:24

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl