Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 47: Naar Turkije

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 46, vandaag deel 47. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

Dinsdag 6 september 2016  

Op de één of andere manier zorgt de bijstand ervoor dat je een nieuw dagritme opbouwt. Daar waar ik vroeger geen enkel probleem had met vroeg opstaan, heb ik nu grote moeite om voor negen uur uit bed te komen. Laat staan om vijf uur zoals vanochtend.  

Volgens planning zouden we om 7:40 opstijgen, maar pas na achten komt het vliegtuig eindelijk in beweging. Inmiddels heb ik de Telegraaf al uitgelezen.  

Halverwege de vlucht, ik heb inmiddels ook de Volkskrant gelezen, zie ik een man door het gangpad lopen die me bekend voorkomt. Het is Diekstra van Duzuzu Trading. Hij herkent mij ook, loopt op me toe en vraagt: “Jij hebt toch bij ons gesolliciteerd?”

“Ja, dat klopt,” zeg ik. “Op weg naar Turkije om handelswaar op te halen?” informeer ik dan.

Diekstra schudt zijn hoofd. “Nee, voorlopig ligt het bedrijf stil. Gedoe met de Fiod. We hebben een inval gehad. Dus ga ik nu maar met mijn vrouw op vakantie.”

“Inval?” reageer ik.

“Ja, zomaar, één of andere anonieme tip.”


Woensdag 7 september 2016  

Mijn vader heeft vanochtend de zaken rondgemaakt met de aardappelprofessor. Voor een periode van achttien maanden krijgt een nieuw op te richten bedrijf waarvan mijn vader en broers eigenaar worden het alleenrecht op de aardappelen, met de optie om daarna nog eens achttien maanden te verlengen. De professor wordt aangesteld als voorzitter van de adviesraad. De aardappelen zullen in Turkije worden verwerkt tot frieten en worden geëxporteerd naar Nederland waar ze als premium Turkse friet verkocht zullen worden. Te beginnen in de snackbars van mijn vaders en mijn broers. Mijn vader wil dat ik manager word van het nieuwe bedrijf. Als ik toehap, mag ik ook mede-eigenaar worden. Ik heb aangegeven het aanbod in beraad te nemen. Volgende maand wil mijn vader het weten. Anders zoekt hij een ander.

We zitten samen in een taxi op weg naar de fabriek waar de patat middels een speciaal en heel geheim procedé zal worden verwerkt tot medium-dikke Turkse frieten. Die frieten worden vervolgens automatisch op zo’n wijze verpakt dat ze veilig naar Nederland verscheept kunnen worden.  

Volgens mijn vader is het helemaal niet vreemd om aardappelen in Turkije te oogsten voor de Nederlandse markt. Farm Frites heeft ook fabrieken over de hele wereld. Er komen weliswaar heel wat kosten kijken bij het vervoeren van de friet naar Nederland, maar daar zijn het dan ook premium frites voor.

De fabriek ligt in een industriegebied ten oosten van Ankara. Het is een vrij groot pand waar allerlei soorten groenten worden verwerkt. Een klein deel van de fabriek zal worden klaargestoomd om aardappelen te verwerken. De directeur van de fabriek, een forse man met een grote snor, laat ons de ruimte zien en vertelt hoe het allemaal in zijn werk zal gaan. Doordat bepaalde onderdelen voor de productiestraat hergebruikt kunnen worden, zal de investering meevallen, beweert hij. Het zal ongeveer twintigduizend euro kosten om de boel goed in te richten, waarop mijn vader meteen achttienduizend biedt. Typisch Turks. Op alles afdingen. Terwijl ik toekijk, onderhandelen ze verder. Bij een bedrag van EUR 18.500 worden uiteindelijk de handen geschud.

Als we een uur later terug naar de stad rijden, belt mijn vader met de professor om hem mede te delen dat de deal met de fabriek nu ook rond is. De professor zal samen met mijn vader het procedé schrijven dat in de fabriek gevolgd zal moeten worden. Binnen nu en twee maanden zullen de eerste frietjes van de band rollen.

Woensdag 7 september 2016 (avond)  

Na een uitgebreid diner met mijn vader waarin het woord “friet” niet één keer is gevallen, lees ik mijn e-mail en stel ik vast dat er weinig nieuws is. Een verzoek voor additionele toelichting op een sollicitatie. Ik stuur de gevraagde informatie toe. Een e-mail van een uitzendbureau met de vraag of ik dit weekend als tolk wil optreden (antwoord: nee, helaas, kan niet, zit in het buitenland – en deze keer is dat nog waar ook). En een e-mail van de gemeente:

Betreft: onderzoek naar dienstverlening gemeente

Geachte heer, mevrouw,

Namens de gemeente willen wij u vragen om mee te werken aan een onderzoek naar de dienstverlening van de gemeente en samenwerking met uw klantmanager. Dit onderzoek wordt aangeboden aan iedereen die minimaal vier maanden als cliënt bij de gemeente staat geregistreerd. Wij voeren dit onderzoek uit in opdracht van de gemeente. Uw informatie zal echter anoniem worden verwerkt en u maakt bij deelname kans op een VVV bon van EUR 50. Het invullen van de enquête duurt ongeveer vijf minuten.

Klik hier om de enquête te starten.

Ik vraag me af of ik die VVV bon ook moet opgeven als inkomsten.

Ik klik het bericht weg en denk terug aan het diner met mijn vader. Hij verwacht dat de totale aanloopkosten voor het nieuwe frietbedrijf rond de EUR 40.000 zullen bedragen. De fabriek, de logistiek, de kosten van tickets om af en toe heen en weer te vliegen. Het wordt allemaal betaald uit de winsten die de snackbars van mijn vader en broers maken.  

“Weet je Eren,” zei mijn vader. “Met die snackbars verdienen wij leuk geld, maar echt rijk zullen we er nooit mee worden. Als we echt een keer een klapper willen maken, dan moeten we durven te investeren. Wij zijn ondernemers Eren, en dan moet je soms risico nemen. Dat is wat wij nu doen. En ik heb besloten om er maar van te genieten Eren. Dat is maar het beste.”

Reaguursels

Inloggen

Waar is Ebru Umar gebleven?

wiers | 22-09-19 | 18:34 | 4

@Nonkel Frituur | 22-09-19 | 19:56: slechte dag gehad

Peter-Rissing | 22-09-19 | 22:16

Wij doen altijd zo naar tegen Turken. Toch zijn wij de grootste investeerders Im Turkije.En in de toekomst gaan wij er nog meer heen.

Jan Onbewoond | 22-09-19 | 22:18

Im vergelijking met Marokkanen zijn ze beter en staan ze ook bijna niet in het nieuws,behalve de trouwstoeten en voetbal.

Jan Onbewoond | 22-09-19 | 22:20
▼ 1 antwoord verborgen

Wel riskant om te investeren.
Onzekere tijden na de vermeende coupe.
Eren heeft wel lef, nu Erdogan de touwtjes strakker aantrekt.
Zal Eren Yilmaz opgepakt worden?
U leest het allemaal in deel 48.

Ruimedenker | 22-09-19 | 17:23 | 1

In the next episode of........ SOAP

Lt. Hubert | 22-09-19 | 17:26

Turkse friet? Whats next, ingevroren groenten zoals broccoli, erwtjes, spinazie?

RickRD | 22-09-19 | 17:21 | 1

Prima toch? Zolang het maar geen Turkse patat is.

Mr_Natural | 22-09-19 | 17:38

Aha, in hetzelfde vliegtuig als die importeur die je ge-nsb't hebt Eren. Wat een toeval, of toch niet ? Nu ja, je hebt dit geschreven dus een gevalletje turks wraak is het niet geworden. Of tenminste niet dodelijk voor jou. Ben reuze benieuwd hoe dat verder gaat.
Maar uhh, Turkse premium friet Eren ? Turkse premium patat dan toch zeker ?
Hoe dan ook, bedankt weer. O nog een tip, ga niet in de pieper handel maar blijf schrijven. Gaat je goed af enplus daarbij,.. je hoeft niet vroeg op te staan. Goed weekend man.

grapo | 22-09-19 | 17:17

Als het typisch Turks is om op alles af te dingen, dan zou het wel zo cultureel correct zijn als de gemeente dit ook deed op de uitkering van de heer Yilmaz.

MickeyGouda | 22-09-19 | 17:10 | 3

Hij mag het bedrag cash komen halen aan de balie. Mag hij het aanpakken. Gülhans, de Turkse ijsverkoper, staat achter de balie.

RickTheDick | 22-09-19 | 17:18

Ik krijg het idee dat eren het aantal afleveringen van de Simpsons wil overtreffen.

pa_niek | 22-09-19 | 17:00

Ja, ja. Gaat snel als het gezellig is!

Lt. Hubert | 22-09-19 | 16:59

Is dit echt al week 47 dat dit dagboek draait? 47 weken lang?

me | 22-09-19 | 16:52 | 2

Ik hoop dat het bij een jaar blijft. 52 is meer dan genoeg

miko | 22-09-19 | 18:05

OT PSV geeft op dit moment voetballes

lingo star | 22-09-19 | 16:50 | 2

Sorry, verkeerd pilletje? Wzawzdb

Moeimaker | 22-09-19 | 17:34

Nul-nul. Uw punt?

Graaisnaaiert | 22-09-19 | 18:14

Die aardappelen zijn natuurlijk maar een dekmantel. Eren en zijn familie gaan zich bezighouden met de teelt en vervoer van heel wat anders. Leer mij die Turken kennen!

Tietmier | 22-09-19 | 16:49 | 1

Als hij slim is en hij vervoert die meuk in poedervorm kan hij er nog iets anders bijmixen, Grapperhaus' favoriete tussendoortje ofzo. Beetje kruiden, dat de geur wordt gemaskeerd en hoppa. Kassamassa gegarandeerd.

Graaisnaaiert | 22-09-19 | 17:00

Zin in shoarma.

Jos Tiebent | 22-09-19 | 16:37

Als ik dit lees, mis ik Ebru nog steeds niet. Ga door Eren!

PiPaPiemelhoofd | 22-09-19 | 16:32

Toch niet met Thomas Cook

kktbel | 22-09-19 | 16:23

Het houdt niet op, niet vanzelf.

Slipsnifter | 22-09-19 | 16:23

Erg leuk weer!

Kuifje-in-de-EU | 22-09-19 | 16:19 | 2

Jakkes, daar gaat mijn kans om mij er vanaf te maken met een "Doe maar wat Kuifje gaat zeggen." ;-)

MickeyGouda | 22-09-19 | 17:03

Wat Kuifje zegt. Dit verwacht je toch niet van een Turk? De beste man is een ware woordentüteraar.

RickTheDick | 22-09-19 | 17:27

Friet is lekker want zoals je weet: één keer per etmaal een vet maal...

eerstneukendanpraten | 22-09-19 | 16:18 | 3

Friet,.. goed zo

miko | 22-09-19 | 18:03

@miko | 22-09-19 | 18:03:
Patat. Vooral die Türkse pätät, errüg lekker
Fried gaat niet in het türks.
Frïët wordt het dan, dat is scandinavisch

HA, BIER!1! | 22-09-19 | 18:19

@HA, BIER!1! | 22-09-19 | 18:19: het is friet.

Thegogglesdonothing | 23-09-19 | 13:47

Ik neem aan een voetbal topic zo dadelijk.

miko | 22-09-19 | 16:16

Huh wat? Eren is veuls te vroeg vandaag.. Aaargh error!!

Joey Finkleberry | 22-09-19 | 16:11

Weer geen tieten...

Hadena | 22-09-19 | 16:09 | 3

En weer die Hetty niet aangeduwd...

Gemiste kans.

Wijze uit het Oosten | 22-09-19 | 16:13

@Wijze uit het Oosten | 22-09-19 | 16:13:
Was het niet Marlies? Of Veerle? In ieder geval zo'n vegetarische.

Graaisnaaiert | 22-09-19 | 16:16

Wel frieten.

grapo | 22-09-19 | 17:09

Als hij de directeur van die friettoko wordt moet Eren gaan werken voor zijn centen.

Gaat'ie niet doen dus...

Wijze uit het Oosten | 22-09-19 | 16:08

Spannend allemaal!

Bon-sens | 22-09-19 | 16:08

Dus eerst onderhandelen over de prijs van de productiestraat en daarna het procedé schrijven.

Ongeloofwaardig.

kwark001 | 22-09-19 | 16:04 | 1

Hoeft niet.. Als het procedé al in hoofdlijnen bekend is en welke bewerkingen er in welke volgorde afgehandeld moeten worden, valt er nog genoeg te finetunen aan temperatuur, vochtigheid, bewerkingstijden, etc. Dat kun je pas doen wanneer je weet welke machines je tot je beschikking hebt en welke instelranges die ondersteunen. Ook doorlooptijd is een factor: Je kunt wel willen slowcooken, maar als de band dan op een kwart van de snelheid moet lopen, kun je beter iets anders verzinnen.

plaspop | 22-09-19 | 16:11

Onze Eren is vroeg. Tijdsverschil met Turkije is 3 uur of is hij verder oostwaarts gevlucht/op ondernemingstocht om de papaverteelt in Afghanistan aan een marktonderzoek te onderwerpen?

Graaisnaaiert | 22-09-19 | 16:03 | 3

Die stukjes worden al op vrijdag of zaterdag ingeleverd. Kan de redactie er even overheen en als het al te pikant wordt ook de juristen. Wordt vervolgens op zondag geplaatst omdat er verder op die dag bijna geen kopij is en de clicks toch binnen moeten blijven komen.

plaspop | 22-09-19 | 16:14

@MickeyGouda | 22-09-19 | 17:13:
Staat er gewoon in.
Woensdag 7 september 2016

Mijn vader heeft vanochtend de zaken rondgemaakt met de aardappelprofessor. '
Maar dat wil niet zeggen dat het toen geplubiceerd is. ;-)

miko | 22-09-19 | 17:42

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken