Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 50: Niet elk baantje

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 49, vandaag deel 50. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

Donderdag 15 september 2016  

Pas nadat de lichtjes “stoelriemen vast” zijn gedoofd en mensen haastig gaan staan om handbagage uit de vakken te halen, zet ik mijn mobiele telefoon weer aan. Sinds de Skype meeting met Hetty heb ik het apparaat niet meer gebruikt.  

Terwijl mijn telefoon het netwerk van mijn provider zoekt, zie ik hoe andere inzittenden met vermoeide gezichten hun bagage tevoorschijn trekken uit de bagagevakken en vaak gekromd boven hun stoel of in het gangpad wachten totdat de meute in beweging komt. Ik deed vroeger precies hetzelfde. Ook al wist ik dat het vaak nog wel vijf tot tien minuten duurde voordat ik mijn eerste passen richting de uitgang kon zetten. Waarom toch, vraag ik me af. Nu zit ik heerlijk in mijn stoel. Ik geniet van het feit dat ik een mooie reis heb kunnen maken. Laat mij maar lekker als laatste het vliegtuig verlaten. Des te langer ik kan nagenieten.

Als mijn provider gevonden is, open ik de app van mijn bank. Het is de vijftiende en dat betekent dat mijn uitkering binnen moet zijn. Ik toets de pincode in en dan verschijnt mijn saldo. En ja hoor: de bak met geld is binnen. Het plichtvrij inkomen is gestort.  

Wie er op de deur van mijn hotelkamer klopte afgelopen maandag? Een man die in de kamer naast ons zat. Die vond dat ik teveel aan het schreeuwen was. Dat onderbrak hem in zijn rituelen, zo gezegd. Excuses aangeboden en aangegeven dat het om en noodgeval ging.  

Vrijdag 16 september 2016  

“En, is alles anders nu?” vraagt Simone vlak voordat ze een hap neemt uit een ciabatta die is belegd met vegetarisch vlees, wat dat ook mag zijn. We lunchen bij een recent geopend tentje in het dure gedeelte van de stad, vlak bij de plek waar Freek met zijn ouders woont.  

“Nou, ja, dat kun je wel zeggen ja,” antwoord ik. “Mijn liefde voor jou is echt helemaal verdwenen. Gek hoe zo’n bedevaart je beïnvloedt.”

Simone stopt prompt met kauwen en kijkt me ongelovig aan. “Wat zeg je?” stamelt ze.

Ik kijk haar nog een moment uiterst serieus aan, sla mijn hoofd vervolgens neer, en kijk dan glimlachend op terwijl ik naar haar wijs. “Ik had je!” roep ik.

“Gek!” reageert ze hoofdschuddend. “Zo laat je me toch schrikken!”

Ik vertel haar over de hadj. Over de Amerikaan. Over mijn kamergenoot. Over de prachtige bijeenkomsten.

“Ben je anders gaan denken over zaken? Over werk?” vraagt Simone.

“Goede vraag. Het vreemde is dat ik dat nog niet eens weet. Ik wil in ieder geval niet lang meer aan de zijlijn staan. Maar ook niet zomaar elk willekeurig baantje aannemen. Het moet kloppen. Ik moet er energie van krijgen.”  

Simone knikt. “Verstandig. Klinkt goed. En je huis? Heb je daar al over nagedacht?” En dan neemt ze een nieuwe hap.

“Mijn huis? Niet echt, eerlijk gezegd. Maar, zo gauw ik een nieuwe baan heb, wil ik verhuizen. Dat zijn twee zaken die wat mij betreft samen gaan.”

Ik weet dat mijn antwoord haar niet blij stemt. Ze wil dat ik meteen werk zoek. Dat ik meteen ga verhuizen. Dat ik bij haar in de buurt kom wonen.  

“Je wil dus wachten op de ideale baan?”  

“Zo is het.”

“Wist je dat heel veel mensen die werkloos zijn wachten op de ideale baan, en vervolgens de rest van hun leven werkloos blijven?” Ze leunt naar achteren in haar stoel. “Trouwens,” zegt ze dan achteloos. “Voordat ik het vergeet, bij ons op de scholengemeenschap zoeken ze nog een docent Engels. Is dat niet iets voor jou? Of past dat niet binnen jouw ideaalplaatje?”

“Mijn vader,” begin ik. “Mijn vader gaat een eigen merk friet op de markt brengen. Afgelopen week heb ik met hem een fabriekje bezocht. In Turkije. Hij heeft me gevraagd om het bedrijf verder op te zetten. Wat vind jij?”

Ze fronst. “In de friet? Daar maak je altijd grappen over. Dan zeg je dat je vader je weer eens heeft gevraagd om in de patat te gaan. Waarom nu wel?”

“Dit is anders. Dit heeft weinig te maken met het zelf runnen van een snackbar. Dat nooit. Dan zou ik na verloop van tijd zelf in een patatje veranderen. Dit is het oprichten en groot maken van een bedrijf. Nieuwe patat. Van Turkse aardappelen. We kunnen iets moois neerzetten.”

Ze kijkt bedenkelijk.

Ik beweeg naar voren en leg mijn hand op die van haar: “Geen zorgen, nog niks besloten, maar ik moet dit wel meenemen.”

“Een fabriek zei je? Maar hoeveel moet er dan wel niet geïnvesteerd worden?”

“Dat valt mee. Mijn vader en broers hebben geld opzij gezet. Ik zou gewoon een salaris krijgen. Een echte baan dus.”

Ze glimlacht. Eindelijk. En zegt: “En, betalen ze een beetje goed?”

Ik glimlach terug en zeg: “Moeten we het nog over hebben. Maar dat komt goed. En: als het een succes wordt, dan worden we rijk. Dan gaan wij samen in deze wijk wonen.”  

Ik spreid mijn armen en kijk om me heen. “In dit deel van de stad. Dat beloof ik.”

Zaterdag 17 september 2016  

Vrij snel nadat ik werkloos werd, heb ik me voorgenomen om de weekenden helemaal vrij te houden van sollicitatie-perikelen. Die belofte moet ik vandaag breken. Over twee dagen moet ik me via Skype melden bij Hetty. Mét resultaten. Anders gaat mijn kop er af en raak ik het plichtvrij inkomen kwijt. Ik moet aan de slag. Ook al is het zaterdag.

Vier uur lang. Meer niet. Vier uur om minimaal twintig sollicitaties te versturen. Om te reageren op openstaande vragen van enkele potentiële werkgevers. Om een uitzendbureau te bellen dat mogelijk een eenmalige klus voor me heeft. Eenmalig, meer niet. Tolk spelen tijdens een bijeenkomst van Nederlandse en Turkse bedrijven. Als het maar geld oplevert. Dan is Hetty tevreden. Pappen en nat houden. Zoiets. Totdat ik zeker weet wat ik wil gaan doen.

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
Thegogglesdonothing | 14-10-19 | 09:19

Plichtvrij inkomen... met tal van plichten, hmmm. En verder wil hij Hetty nat houden, duidelijk. En Simone? Al vegetarisch geneukt of blijft Eren junior ook zolang mogelijk werkloos?

Kopieerapparaat | 14-10-19 | 00:03
-weggejorist-
Rest In Privacy | 13-10-19 | 22:49 | 1

Zijn Turkse medelanders met dubbel paspoort (en Nederlandse uitkering) eigenlijk oproepbaar voor het Turkse leger. Zo ja, ziet de Nederlandse uitkeringsinstantie dat als werk en inkomen? Zo nee, waarom niet?

HdJ | 13-10-19 | 19:08

Het is eindeloos gezever dit. Geen humor in te bekennen. Geen achterliggende gedachte, niets van enige waarde, wat dan ook. Alleen maar een woordenbrei, doelloos gepruttel, iedere week opnieuw. Niets interessants in te ontwaren, geen originele gedachte, vooral geen schrijverschap.
Iemand hoger in de GS-directie heeft zich voorgenomen dit gezever tot de laatste snik door te drammen, tegen de klaarblijkelijke wil van de reaguurders in. Want fuck de GS-leden. Schijt aan ze.

doitdoit | 13-10-19 | 18:53 | 1

Bij gebrek aan niets beters ofso, net zoiets als de regering. Geen idee wat GS hiermee wil, maar denk dat de meeste er al vanaf deel 3 genoeg van hebben. Gaaaap!

VerwardeManmanman | 13-10-19 | 19:07

Klein foutje opgemerkt... Vorige week skypete hij nog met laptop, deze week is het apparaat ineens een mobiele telefoon...

Nemo_Tenetur | 13-10-19 | 18:51 | 4

Ja maar dat bedoel ik niet, lul! Vorige week skypete hij in zijn hotel met een laptop, en deze week verteld hij dat hij zijn 'mobiele telefoon' niet meer heeft gebruikt sinds hij met het ding naar Hetty skypete. Klopt dus niet... Het zit hem in de details...

Nemo_Tenetur | 13-10-19 | 19:04

@Nemo_Tenetur | 13-10-19 | 19:04: Het was de eerste keer sinds hij met Hetty skypete. En roaming in SA zal wel erg duur zijn dus gebruikte hij wifi op z'n laptop. Ja een telefoon kan ook wifi maar waarom zou je die daarvoor gebruiken als je een laptop hebt?

Mijn GS nick magnie | 13-10-19 | 19:10
▼ 1 antwoord verborgen

Mag die gore turkenvlag van de website af ?

Shareholder II | 13-10-19 | 18:47 | 1

Het hakenkruis is verbannen. Nu de Turkse vlag nog.

koolteer | 14-10-19 | 01:27

Luie Turk! Heeft Ome Erdo je al opgeroepen om met het Turkse leger in Syrië Koerden op te ruimen?

Tietmier | 13-10-19 | 18:26

Het is de politiek, die dit mogelijk maakt. Stem dan toch eens op de juiste partij.

A.Men | 13-10-19 | 17:50

Is maar goed dat dit in stukjes wordt geserveerd, anders zou het toch wel een belachelijke wending zijn als je op pagina 49 leest "en toen werd er steeds harder op mijn deur geklopt" tijdens je verblijf in het Mekka van Luimekkerland, en pagina 50: "oh ja, was niets"...

Trouwens sprak die buurman dan toevallig ook Turks, Nederlands of Engels, of spreekt Eren ook Arabisch of welke toevallige andere taal dan ook die de ontstemde hotelbuur die potentieel van over de hele wereld kon komen sprak?

Ook veel succes met het overleggen van al je e-mails aan Hetty die allemaal hetzelfde dag en tijdsstempel van een bestek van vier uur zouden laten zien. Of kijkt ze daar toevallig overheen?

Ach ja, UWV, die controleerden en hielpen bij mijn, vingers gekruizigd, voorlopig enige, relatief korte (on)genoegen om met ze te maken te krijgen ook helemaal niks. Slechts kort gesprek met een net aangenomen licht hipsterachtig joch met kralenarmband, nog jonger dan ik toen, om me feitelijk te vertellen dat het UWV geen geld had om wat dan ook voor me te betekenen bij zoeken naar werk. Behalve een zinloze sollicitatiecursus, en de melding dat je minstens X sollicitaties per maand (4 of zo?) moest doen en dat dan online in je dossier zetten. Waarbij je soms echt op dingen moest reageren waarvan je op je klompen kon aanvoelen dat je ongeschikt was. Destijds ging het niet zo goed met de economie.

Hoezo gewoon een kaartenbak met banen waarvoor je in aanmerking zou kunnen komen met je (ontbrekende) diploma's en werkervaring, omdat de werkgever dat van tevoren duidelijk aangeeft: deze vaardigheden zijn verplicht, deze zijn "leuk om te hebben". En als je dus bij voorbaat kansloos bent omdat er niks is waarvoor je aan de minimumnorm voldoet, je niet je eigen tijd, dat van het UWV en je (im)potentiële werkgever zit te verdoen...

Doe hetzelfde met cursussen die binnen je bereik liggen en waarmee je wél aan de minimumeis voldoet van potentiële banen, en opzij leggen van kandidaten die werkelijk geen enkele kans maken en ook geen enkel (zo kort mogelijk) leertraject richting een werkelijke baan kunnen volgen, en je bent zowaar doelmatig bezig.

En zo'n basisinkomen, mits laag genoeg, ben ik op zich niet eens mordicus tegen. Het zou best wel eens goedkoper kunnen zijn dan een leger dure ambtenaren die een leger onbemiddelbaren zinloos achter de vodden aan gaan zitten, i.p.v. ze het zelf te laten uitzoeken met straffeloos geld bovenop dat minimum verdienen en daar (in)direct belasting voor afdragen. Er is toch wel een absoluut bestaansminimum, al dan niet in natura, dat we medemensen\-burgers in principe zouden gunnen, mits we het kunnen betalen? Of is creperen van honger en kou met je gezin erbij op straat een terechte (dood)straf voor luiheid, een delict zwaarder dan de strafeis voor menig TBS-verkrachter of moordenaar?

Wol | 13-10-19 | 17:36 | 1

Dat is voor mij een belangrijke reden om pro-basisinkomen te zijn: het UWV voegt qua bemiddeling toch niks toe, dus onsla de hele bubs en zeg tegen hun klanten: hier is nét genoeg geld om niet van honger om te komen, als je enigerlei luxe wilt mag je zelf bedenken wat voor jou de handigste manier is om geld te verdienen (eigen bedrijfje opzetten, eerst een cursusje volgen, inschrijven bij Uber en taskmonkey)

******** | 13-10-19 | 21:59

Mijn vermoeden is dat veel reaguurders een verkeerde voorstelling van zaken hebben van hoe dit feuilleton tot stand is gekomen.
Dat ging ongeveer zo:

Turk: "iek im flüzeüg. Heel viel menschen, Drük, Drük. Iek niet weg künnün".

Dat noteert de ghostwriter, gaat aan z'n buro zitten en typt dan het volgende:

"Terwijl mijn telefoon het netwerk van mijn provider zoekt, zie ik hoe andere inzittenden met vermoeide gezichten hun bagage tevoorschijn trekken uit de bagagevakken en vaak gekromd boven hun stoel of in het gangpad wachten totdat de meute in beweging komt. Ik deed vroeger precies hetzelfde. Ook al wist ik dat het vaak nog wel vijf tot tien minuten duurde voordat ik mijn eerste passen richting de uitgang kon zetten. Waarom toch, vraag ik me af. Nu zit ik heerlijk in mijn stoel. Ik geniet van het feit dat ik een mooie reis heb kunnen maken. Laat mij maar lekker als laatste het vliegtuig verlaten. Des te langer ik kan nagenieten."

Rest In Privacy | 13-10-19 | 17:31 | 2

Als ik ooit nog ergens een scriptie over moet schrijven, ga ik gelijk op zoek naar een ghostwriter.

threeheadedmonkey | 13-10-19 | 18:23
-weggejorist-
Ali Bi | 13-10-19 | 17:15

Morgen tegen Frankrijk. Benieuwd of de UEFA bij herhaling wel ingrijpt.

AntonJensen | 13-10-19 | 17:54

Leuk man, Eren weer.
Inspiratie om vanavond maar eens een hapje Turks te gaan eten. Lekker.

Berbaar | 13-10-19 | 17:11

Gaat gvd aan het werk!
Als je willes en weetens een uikering heb om te beschrijven hoe dat is,
hoop ik dat je aan het eind van je feuilleton een klaagschrift hebt over de cultuur in uitkeringenland, met name onder de verstrekkers hiervan.
Dan heeft dit verhaal nog zin.

Noobster | 13-10-19 | 16:53

Het getuigd van moed van GS om nu nog met een of ander kutverhaal over een werkschuwe Turk aan te komen zetten. Maar zo is het wel mooi geweest.

RickRD | 13-10-19 | 16:53 | 2

Dat zou je wel denken ja. Helaas wordt je tegel weggejorist zodra je de wenselijkheid van de afwezigheid van Turk en/of vlag al te openlijk uit.

EefjeWentelteefje | 13-10-19 | 17:03

Ach. Ik lees dit al 48 weken niet meer.

Shareholder II | 13-10-19 | 18:48

Kan die Turkse vlag bij dit feuilleton niet vervangen worden door een ander vignet? Dat knalrooie fascisten-dundoek doet zo langzamerhand pijn aan mijn ogen.

Peter Emile | 13-10-19 | 16:51

Het had je gesierd om deze week even je bek te houden Eren!

Halul gebakken | 13-10-19 | 16:48

Ik mag hopen dat deel 50 het sluitstuk is van dit waardeloze feuilleton.

Ren je rot | 13-10-19 | 16:44

Jemig, deel 50 alweer... ik lees dit voor het eerst! Niet onaardig maar waar gaat het eigenlijk over? Is het punt dat dit type nergens zin in heeft en liever achterover zit en zijn uitkering vangt? En wat ziet die Simone in hem?

Augustwoman | 13-10-19 | 16:44
-weggejorist-
marcoplarco | 13-10-19 | 16:30

Op vakantie in Turkije kon binnenkort wel eens héél goedkoop gaan worden.
Toch een soort van on topic.

Rest In Privacy | 13-10-19 | 16:22 | 7

Ik mijd Turkse middenstanders ook. Geen cent meer naar dat land, ook niet indirect.

Badd Pritt | 13-10-19 | 17:23

@Peter Emile | 13-10-19 | 16:53:
Ach de Emiraten zijn prima voor een weekje decadente luxe, Indonesië is prachtig en zeker Bali is relaxed.
Voor anderen zijn Turkije en Tunesië vooral goedkoop en dichtbij.

Berbaar | 13-10-19 | 17:24

@Peter Emile | 13-10-19 | 16:53:
Je kunt altijd zoals de Russen doen: zoveel vreten en zuipen dat de all-in er failliet aan gaat

******** | 13-10-19 | 22:04
▼ 4 antwoorden verborgen

Deel 50? Ik vind het lezen van de kop sinds deel 3 al saai. Net leuk genoeg voor de paginavulling op een labbekakkerige zondagmiddag, maar dan houd het ook wel mee op. Er is gewoon niets aan.

Macroglossum | 13-10-19 | 16:19

Quo vadis?
Na 50 afleveringen nog steeds geen idee waar dit heen gaat. Dus gaat heen, vermenigvuldig u en neem die verdomde haatvlag mee.

medusa324 | 13-10-19 | 16:14 | 2

Het gaat over genocide. Door de Turken. Eerst op de Armeniers en nu op de Koerden

Rest In Privacy | 13-10-19 | 16:44

Laat dat vermenigvuldigen van die turkse barbaren maar zitten.

drekzooi | 13-10-19 | 17:10
-weggejorist-
EefjeWentelteefje | 13-10-19 | 16:13

Uitkering?
Je kunt altijd nog auto's gaan verkopen.
www.npostart.nl/onrecht/09-10-2019/PO...
Toegegeven, de man kan een mooie armklem maken (kijk vanaf 30 minuten).
En hij is niet bang uitgevallen.

kloopindeslootjijook | 13-10-19 | 16:11 | 1

Ja het is npo, maar wel pownet.

kloopindeslootjijook | 13-10-19 | 16:12

Heb net deel 1t/m49 herlezen.

RickTheDick | 13-10-19 | 16:05

Deel 50.... Really? Ik verloor begin dit jaar na 19 jaar ook mijn (IT) baan. Ben over de 50. Heb 1x gesolliciteerd en ben alweer 3 maanden aan het werk. Prutser.

I59qZg2Hrxr46CEQ | 13-10-19 | 16:01 | 3

It baan zegt u? Dat fuilleton komt later vandaag. Na Gregorius zijn schetsje.

grapo | 13-10-19 | 17:21

@grapo: Ha ha. Da's waar ook ja. Den zondag is me er eentje hier.

Shareholder II | 13-10-19 | 18:56

Dan ben jij die ene uitzondering die al die jaren zijn certificaten goed heeft bijgehouden: het stikt van de oudere IT-ers die hopeloos achterlopen. Die voelen zich een hele meneer omdat ze door een paar installatie-schermen kunnen klikken.
Soms zelfs zo verwaand dat ze niks *willen* leren (of althans geen officiële opleiding): die zijn dus redelijk onbemiddelbaar. Er is wel een tekort maar bedrijven nemen liever een goedkope jonge gast aan om het vak te leren dan een chagerijnige oude lul met torenhoge salarisverwachting.

******** | 13-10-19 | 22:17

Zou die Eren ook zo trots op die kudt vlag zijn?

de uitbater | 13-10-19 | 15:56 | 2

Bloedrode vlag

AntonJensen | 13-10-19 | 16:18

Nog leuker, je kunt de Turkse bevolking het beste toewensen, en Turkije ook, en toch Erdogan niet zien zitten. Maar vlaggenzaaiers schijnen dat verschil niet zo goed te kunnen maken. Merkwaardig genoeg.

kloopindeslootjijook | 13-10-19 | 16:35

Ik ben het stadium dat ik wil schreeuwen "Ga eens werken, luie uitvreter !" allang voorbij.

Ik lees het nu alleen nog maar met een weemoedige blik om te kijken of hij die Hetty of Simone nou eindelijk eens snoeihard gaat nemen...

En weer teleurgesteld.

Wijze uit het Oosten | 13-10-19 | 15:47

Eindelijk, Turkije mag deze week ook wel eens aandacht krijgen.

skoftig | 13-10-19 | 15:46
-weggejorist-
BadLieutenant | 13-10-19 | 15:37 | 2

Gvd! Wie stond er tegen de deur te beuken?
De hele week wachten op een antwoord.
Wie Eren, wie stond er zo hard op de deur te bonken?
Vertel op! Luie klootzak.

Ruimedenker | 13-10-19 | 15:37 | 2

"Wie er op de deur van mijn hotelkamer klopte afgelopen maandag? Een man die in de kamer naast ons zat. Die vond dat ik teveel aan het schreeuwen was. Dat onderbrak hem in zijn rituelen, zo gezegd. Excuses aangeboden en aangegeven dat het om en noodgeval ging."

Vierde alinea.

Aap Noot Miesje | 13-10-19 | 17:11

Met rode wangetjes.....
Morgen een afspraak bij Specsavers maken ;-)

Ruimedenker | 13-10-19 | 17:37

Sodemieter eens snel op met die haatvlag. bvd.

Ortega77 | 13-10-19 | 15:35 | 3

Daar sluit ik me graag bij aan.

Bennie Verbaasd | 13-10-19 | 15:48

Het bloedrood der genocide plegers.

Shareholder II | 13-10-19 | 19:02
-weggejorist-
Rest In Privacy | 13-10-19 | 22:45

Ik vermoed dat dit verhaal en het UWV-feuilleton uiteindelijk met elkaar verweven raken. Toch?

hadjeeenprobleem | 13-10-19 | 15:22

Ik weet niet hoe dat bij andere reaguurders zit..... maar ik krijg bij het zien van die turkse vlag een beetje last van oprispingen en vocht in de mond.....

Fatwabuster | 13-10-19 | 15:15 | 4

Bij mij gaat e.e.a. gepaard met een zenuwtic in het gezicht en een Tourette-aanval.

MickeyGouda | 13-10-19 | 15:24

@miko | 13-10-19 | 16:56:

Mijn excuses, normaliter met Bacardi Reserva maar deze kreeg ik cadeau. Heerlijk spul!

Rest In Privacy | 13-10-19 | 18:58
▼ 1 antwoord verborgen

"
Waarom toch, vraag ik me af. Nu zit ik heerlijk in mijn stoel. Ik geniet van het feit dat ik een mooie reis heb kunnen maken. Laat mij maar lekker als laatste het vliegtuig verlaten. Des te langer ik kan nagenieten.
"

Eren is een stukje in mijn achting gestegen.
Kuddevee.

WasHetMaarMakkelijk | 13-10-19 | 15:15

Turkse leger zoekt nog mensen

AntonJensen | 13-10-19 | 15:12

Zo is het leven goed: pappen en nathouden. Top man. Het is geen domme türk.

Rest In Privacy | 13-10-19 | 15:05

Kan die vlag boven dit wekelijkse stukje bagger niet weg?

doitdoit | 13-10-19 | 15:05 | 1
-weggejorist-
Rest In Privacy | 13-10-19 | 22:43

Is er iemand die dit leest? Waar gaat dit over? Na 50 episodes wil ik dat wel eens weten met die gekke turkse vlag altijd maar

een maffiabaas | 13-10-19 | 15:03 | 5

@Plat-forum | 13-10-19 | 15:20: ik heb standaard een hekel aan alles dat met policor begint ;) das altijd een verplichting in de praktijk.

lovekila | 13-10-19 | 15:38

Dit is de 'goede tijden, slechte tijden' van GS.
Een soort wekelijkse komkommertijd zeg maar.

NiCeY | 13-10-19 | 16:15
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl