Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 31: Basisinkomen

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 30, vandaag deel 31. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier

Maandag 20 juni 2016  

Als ik de gemeente bezoek neem ik bij voorkeur plaats op een klein lichtblauw bankje dat links achter in de grote lobby staat. Vanuit die positie heb ik goed zicht op iedereen die de ruimte binnen loopt en kan ik op twee monitoren doorlopend het nieuws en de weersvoorspelling volgen. Meestal loopt het nieuws een dag achter en is de weersvoorspelling onjuist. Dan staat er dat de zon gaat schijnen terwijl het buiten regent. Of andersom. Desondanks is het prima vermaak.  

Al vrij snel verschijnt mijn nummer op de monitoren. Ik loop naar de receptie waar ik word ontvangen door een grote, slanke man met halflang grijs haar dat precies in het midden gescheiden is. “Hartog,” zegt hij.  

“Eren Yilmaz,” antwoord ik terwijl ik zijn hand schud.  

“Fijn dat u er bent, loopt u met mij mee?”  

“Natuurlijk,” zeg ik, waarna Hartog mij voor gaat.  

Via enkele gangen en een trap belanden we in een ruime bespreekkamer waar koffie, thee en koekjes midden op tafel klaar staan. “Neemt u plaats,” gebiedt Hartog terwijl hij wijst naar een plek aan de tafel. Ik volg gedwee zijn aanwijzing op. Hartog wacht totdat ik zit en neemt dan plaats tegenover mij. “Koffie?” vraagt hij.

“Nee hoor, dank.” De ramadan.

Hij kijkt me kort maar indringend aan en zegt dan: “Prima, zoals u wilt.”

Ik kijk hoe Hartog zijn kopje met heet water vult. Althans, wanneer hij begint te schenken, blijkt de kan niet heet water, maar voorgetrokken thee te bevatten. Terwijl er een houten doosje met allerlei smaken thee op tafel staat. Waar is dat dan voor, vraag ik me af. Om nog een beetje extra smaak toe te voegen aan de toch al smerige drab?

“Koekje?” vraagt Hartog. Hij knikt in de richting van het schaaltje waarop roomboterkoekjes in allerlei vormen liggen.

“Nee dank,” zeg ik. En dan leg ik uit waarom. Geen reden om me te schamen voor mijn geloof en bijbehorende tradities: “Ik zit midden in de ramadan, vandaar.”

“Ramadan?” Hartog haalt zijn wenkbrauwen op. “Je zit in de ramadan?”

“Ben vandaag precies op de helft.”

“Heb je dan geen honger?” vraagt hij terwijl hij het schaaltje naar zich toe trekt.

Natuurlijk heb ik honger. Ik zeg: “Valt mee. Je went eraan.”

Hartog kiest een koekje uit en neemt opzichtig een eerste hap. “Maar voel je je dan wel in staat om te solliciteren?” informeert hij.  

“Ja hoor,” zeg ik snel. “Dat gaat echt prima. Ik eet en drink voldoende op de momenten dat het mag.”  

Hartog trekt zijn onderlip op en mompelt iets onverstaanbaars. Dan zegt hij: “Hoe dan ook, ik verwacht mevrouw Nasubariam elk ogenblik. Ze zit vandaag de hele dag in bespreking met mensen die zijn uitgenodigd voor de voorselectie. Heeft u de brief die we u hebben toegestuurd goed gelezen?”

“Zeker,” antwoord ik.  

“En was alles duidelijk?”

“Ja. Helder. Alles.”

Op dat moment gaat de deur open. Een kleine, enigszins mollige vrouw met uiterst donker haar dat nat oogt loopt haastig de ruimte binnen. Nog voordat ze heeft plaatsgenomen zegt ze: “Goedemorgen, mijn naam is Nasubariam, ik ben wethouder Werk & Inkomen hier.” Pas als ze heeft plaatsgenomen naast Hartog steekt ze haar hand uit. Ik stel me voor, maar in mijn naam heeft de wethouder weinig interesse. Ze gooit een stapel dossiers op tafel en pakt er één tussenuit. “Goed,” zegt ze. “Laten we snel ter zake komen. Wij gaan een experiment doen bij deze gemeente. Dat experiment wordt ook in Den Haag met grote interesse gevolgd. Ik wil er een succes van maken. Daarom doen we een voorselectie. We willen alleen mensen die echt gemotiveerd zijn om mee te doen.” Ze bladert door de papieren in het dossier en haalt er dan een blad uit. “Meneer Yilmaz, toch?”

Ik knik. Volgens mij heb ik net mijn naam gezegd, maar klaarblijkelijk is er nog een dubbelcheck noodzakelijk. “Dat ben ik,” zeg ik voor de zekerheid.

“Mooi, mag ik je zeggen?”

“Natuurlijk.”

“Goed. Jij bent geselecteerd omdat we verwachten dat jij ons gaat helpen om te bewijzen dat de theorie die aan de basis van het experiment ligt correct is. Weet jij wat die theorie inhoudt?”

Ik zeg: “Ik geloof van wel.”

“Vertel eens dan.” Ze leunt iets naar voren en knijpt haar ogen bijna dicht.

Ik weet precies waar het om gaat. Een proef met het basisinkomen. Maar ik besluit me van de domme te houden. “Als ik het goed heb,” begin ik, “houdt de theorie in dat mensen met een uitkering sneller gaan werken indien het inkomen dat ze genereren niet langer wordt afgetrokken van de uitkering, maar juist erbij opgeteld, waarbij de basisuitkering ook nog eens een stukje hoger ligt dat de huidige bijstandsuitkering.”

Nasubariam knikt. “Zo is het. Althans, in de basis. En als ik jou nou vraag of dat iets voor jou is, wat is jouw reactie daarop?”

“Lijkt mij een goed plan,” zeg ik terwijl ik mijn handen spreidt. “Wie wil dat nou niet? Toch?”

Hartog en Nasubariam kijken me wantrouwend aan. De wethouder zegt: “Hoe snel denkt u weer werk te hebben, mochten we u toelaten tot dit onderzoek?”

“Binnen één à twee maanden?” probeer ik

“Dat belooft u?”

Ik knik. En ik weet dat ik lieg. Ik lieg omdat ik per se wil toegelaten worden tot het onderzoek.  

Nasubariam maakt enkele notities op de papieren die voor haar liggen. Dan zegt ze: “Over enkele weken maken we bekend wie er mee mogen doen. Tot dan wil ik u verzoeken om met niemand te spreken over dit experiment. Ook niet met de pers of met collega uitkeringsgerechtigden. Ik geef u zo een verklaring tot geheimhouding. Als u zo vriendelijk wilt zijn om die te ondertekenen en in te leveren bij uw klantmanager, dan wordt u officieel toegelaten tot de groep waaruit we deelnemers voor het onderzoek selecteren.”

Reaguursels

Inloggen

Een basisinkomen is misschien wel goedkoper dan alle ambtenarij en het oerwoud aan toeslagen, afslagen, kortingen, subsidies en aftrekposten. En vrij makkelijk om een meer realistisch experiment mee uit te voeren om te kijken of het meer of minder kost.

Gewoon alle bestaande regelingen afschaffen: (bijzondere) bijstand, WW, WIA\WAO, AOW, aanvullend pensioen, alle toeslagen en kortingen. En dat vervangen met één simpele inkomensverzekering. Die aangeboden mag worden door het UWV, maar ook door elke andere verzekeraar en vereniging zonder winstoogmerk, zodat er enige mate van concurrentie kan ontstaan. En je desnoods, als je het zoveel beter denkt te kunnen of uit je onderbuik vindt dat er teveel winst wordt gemaakt of niet efficiënt gewerkt, zelf een vereniging of commerciële verzekering kunt oprichten.

Laat mensen zelf hun verzekerd inkomen kiezen, met een minimum van hun vaste lasten en wellicht 10% extra. Ook mag je optioneel een eigen risico of no claim nemen, mits je dat geld ook werkelijk beschikbaar hebt en niet zomaar kunt uitgeven. Een eventuele "pensioenleeftijd" mag je ook zelf kiezen, waarboven je niet meer hoeft te solliciteren of een vervangende inspanningsverplichting leveren. Ook mag je kiezen om helemaal géén inspanning te leveren of sollicitatie te hoeven doen, ongeacht je leefijd, als je alleen het minimum verzekert, wellicht een (hoog) eigen risico moet betalen en de verzekeraar daarmee akkoord gaat.

Spreekt vanzelf dat kiezen van 90% van je huidig inkomen verzekeren, geen eigen risico\no claim, een pensioenleeftijd van 60, het nooit hoeven leveren van een vervangende inspanningsverplichting, je waarschijnlijk een flink hogere premie oplevert, voor de zekerheid en extra kosten. Blijkt dan dat het inderdaad goedkoper is om mensen alleen het minimum te geven, al dan niet na eerst je hele eigen vermogen te hebben aangesproken als eigen risico, is het experiment geslaagd en zullen veel mensen er wellicht voor kiezen omdat het een lagere premie biedt.

Mocht blijken dat het juist méér kost, en verzekeraars over de kop dreigen te gaan omdat de werkenden massaal weglopen naar verzekeringen met lagere premies mét verplichtingen, staat het ze wettelijk vrij om de voorwaarden alsnog aan te scherpen. Of bij faillissement en overname door de andere verzekeraars de voorwaarden van die verzekeraars te laten gelden.

Lijkt me wel een realistische manier om dit in de praktijk uit te testen. In het ongunstigste geval hebben we dan een volledig op maat gemaakt en simpel verzekeringsstelsel, zonder collectief geouwehoer wat de pensioenleeftijd of hoe hoog je verzekering moet zijn. Dat heb je geheel zelf in de hand, en de uitvoeringskosten worden door onderlinge concurrentie enigszins in bedwang gehouden. Beter i.i.g. dan één monopolie van ambtenaren waar je bij voorbaat kunt raden dat er niet optimaal efficiënt met je geld wordt omgesprongen.

Wol | 03-06-19 | 13:56

Basisinkomen, wat een grap. Zeker net zo hoog als mijn hypotheek. Ik kan dan alleen Brabant Water, Ziggo, verplichte brandverzekering, VGZ zorgverzekeraar (ook verplicht) Essent, Gemeentelijke reiniging, en de apotheek niet meer betalen. Volgens mij vergeet ik nog de tandarts en de huisarts. Ook boodschappen ben ik vergeten,dat wordt dus uit de prullenbakken van de MacDonalds eten voortaan. Dan verkoop je toch je huis, zullen slimmeriken zeggen, nee dat kan niet, wurghypotheek, boeteclausules enz. Rot op met je fictie-feuilleton, dit is het echte leven, zonder meer opties dan werken tot je dood bent.

onesizefitsall | 03-06-19 | 13:04

Prachtig feuilleton. True to life. Kijk er iedere week naar uit. Heerlijke humor, als je hebt geleerd tussen de regels door te kunnen lezen. Zijn er niet veel van op GS, aan de voorlopige uitslag van de populariteitsenquete van Marco kroon te zien.

Peter777 | 03-06-19 | 11:14

Ondertussen goed nieuws uit Bels.
Notoire querulant en asielbedrieger Abou Jahjah stopt als politicus en activist.
Volgens de agitator is Vlaanderen een verloren zaak.
Nou dan tief maar schnell terug naar Libanon zonder behoud van dopgeld.

www.hln.be/nieuws/binnenland/abou-jah...

Geheimrat Schultz | 03-06-19 | 06:53

Het idee van het basisinkomen is dat iedereen het krijgt . Ook als je werkt. Maar het is vervanging voor alles, als je niet werkt. Heel UWV kan dus op de schop. Aow ? Foetsie .WW ? -Gone. Evenals de Sociale dienst. Vakantiegeld no more. Ziek thuis ? Basisinkomen , etc etc , zou echt veel en veel makkelijker zijn. En volgens mij gaat het niet meer geld kosten, alleen meer werkloze ambtenaren opleveren .

Kim-Jung-Un | 03-06-19 | 02:40 | 1

Hou nou eens op met die papieren oplossingen. Zorg ervoor dat werken weer loont is zonder extra subsidies. Regel daarna zelf je pensioen en arbeidsongeschiktheids uitkering. DAT zorgt ervoor dat mensen gaan werken. Zeker als diefstal niet meer wordt beloond met 40 uur schoffelen.

Basisinkomen is weer het rondschuiven van van belastinggeld. Gevolg: extra ambtenaren en meer mogelijkheden tot misbruik. Probeer het maar eens uit in Noord-Korea. Niet van mijn belastinggeld.

ScumbaggusMaximus | 03-06-19 | 07:34

Ik kom uit een gezin waarin werd gezegd "als je wilt werken is er werk voor je". Voor de gein gereageerd op een logistieke functie in een warehouse. Dacht goede manier om af te vallen en ondertussen geld te verdienen. Binnen 2 dagen aangenomen via een uitzendburo (en dit vond ik positief want ik ben 57 jaar oud!) Direkt daarop maandag begonnen. Wat mij daar enorm verbaasde was de mengeling van nationaliteiten. Zoals men op de werkvloer zei: De Afrikaners, De Surinamers, De Polen en nog een mix van overige europese werknemers en ik behorend tot een kleine groep van "witte Nederlanders". En Ik heb daar met veel plezier gewerkt. Veel vrienden aan overgehouden. Maar heel simpel! Je hoeft niet in de bijstand te zitten. Zelf met een minimum look verdien je al 800 euro pm netto meer dan de bijstand. Zelfs met behoud van je zorgtoeslag. M.a.w. Niet zeuren, ga werken en klaag niet!

JossB | 03-06-19 | 00:59

Laat ze beginnen met die groepen die geen reet uitvoeren en alleen maar hun hand ophouden.
Om te beginnen met de eritreers een grote groep die vooral uitkering trekt wat uitgebreid in de cijfers van het cbs naar voren komen.
Een beloningssysteem waarin mensen als ze de taal machtig zijn extra krijgen en zo niet flink gekort worden.
De basis uitkering die die lui krijgen is veel te hoog en al helemaal allerlei potjes van gemeentelijke budgetten voor dit soort lui.
Ik hoorde laatst een somalisch gezin, krijgt een nieuwbouw woning toegewezen, en laten alles gewoon doen door professionele vaklieden omdat de gemeente 1 of andere pot heeft van 6500 per gezin.
Hoe verzinnen ze het.....
En andere mensen die alleenstaand zijn alles uit eigen zak moeten betalen en die notabene hier geboren zijn.
Het is hier echt een walhalla voor nietsnutten.
Stop met pamperen laat ze lekker in een tentenkamp zitten zoals heumese oort en geef ze een woning op heg moment dat ze daadwerkelijk willen intergreren en dat dan ook laten zien door goede cijfers en een baan.

gijs geluk | 03-06-19 | 00:27 | 3

Basisinkomen is juist goed. Vervanging voor alles. Geen potjes meer.

Kim-Jung-Un | 03-06-19 | 02:42

@Kim-Jung-Un | 03-06-19 | 02:42: Werken is goed. Vervanging voor alles. Geen potjes meer. En er is een kans dat zelfs Eritreers en Somaliers gaan integreren in plaats van de verzorgingsstaat tot de max uit te proberen en te zuigen.

Graaier | 03-06-19 | 07:49

Dat basisinkomen is het meest gezopen idee, dat ik ooit heb gehoord.

Lentehaas | 02-06-19 | 23:21 | 2

Bezopen. Stomme spellingscontrole.

Lentehaas | 02-06-19 | 23:22

Het basisinkomen is geen bezopen idee. De uiteindelijke uitvoering nadat te veel ambtenaren hun stempel er op drukken is het probleem.

En het gebrek aan ballen bij de politiek om immigranten aan erg strenge eisen te laten voldoen.

Want hoe doe je basisinkomen hier als Afrika daar naar hier kan blijven komen zonder consequenties.

Trans_Fimmermans | 03-06-19 | 00:22

Nadelen van het huidige systeem van uitkeringen en toeslagen:
- ontmoedigt mensen om zelf aan de slag te gaan (armoedeval)
- stimuleert mensen om apart te (blijven) wonen (slecht voor het milieu)
- kost honderdduizenden ambtenaren om alles te admistreren en vooral te controleren.

Alleen al daarom zouden we eens goed moeten nadenken over het basis inkomen. Dan geeft de overheid mensen eindelijk weer de juiste prikkels.

euroka | 02-06-19 | 22:52 | 3

En? Wat is die prikkel?

Oepsie1234 | 02-06-19 | 23:49

Het veroorzaaakt hyperinflatie: met een basisinkomen kan bijvoorbeeld niemand werken en iedereen maandelijks geld krijgen. Al dat geld moet dan worden bijgedrukt. Omdat steeds meer geld steeds minder goederen representeert is een dergelijk systeem inflatoir, de noodzaak tot productie voor het verkrijgen van geld ontbreekt. In het huidige systeem kan geld alleen gedrukt worden door (een belofte tot) productie.

Max Headroom | 03-06-19 | 00:22

@Max Headroom | 03-06-19 | 00:22: Je krijgt als niet-werkende nu ook al een uitkering...

Blasfemie | 03-06-19 | 07:31

Ga gewoon werken en belasting betalen. Doe gewoon iets!

Badr Haary | 02-06-19 | 22:18 | 1

Weer eentje die het woord "fictief" niet kent?

* Il Principe * | 02-06-19 | 23:35


ben eigenlijk voorstander van een basisinkomen. maar dan voor iedereen. E500 per maand. dan weg met de bijstand, en al die nutteloze ambtenaren, clubjes, coaches, bedrijfjes, die zogenaamd moeten helpen mensen uit de bijstand te krijgen. werkt niet. motivatie moet uit de mensen zelf komen.

De enige manier om mensen gemotiveerd te krijgen aan het werk te gaan, is een financiele impuls. Zie PHEV's. De enige manier om mensen in een millieuvriendelijke auto te krijgen is financiele impuls.

Dus, een karig basisinkomen. Zonder extra's, zonder andere gratis wasmachines via de gemeentes voor lage inkomens, en toeslagen en rommel. En dan werken erbij, basisinkomen houden. Financiele impuls.

Ir. Wilhelmus | 02-06-19 | 22:00 | 2

Basisinkomen is niets anders dan een onderhandse herverpakking en lokaas voor meer socialisme want de voorstanders weten dondersgoed dat ze daarmee een grote groep basisinkomen afhankelijken zullen creëren die voor nog meer socialisme zullen stemmen. Iedereen met een beetje gezond verstand en iets meer dan een kort termijn geheugen weet hoe dat met oost-duitsland is afgelopen.
Met dit soort ideeën overspeelt links hun hand.

unshift | 02-06-19 | 22:25

Waarom dan een basisinkomen? Van 500 per maand kan niemand rondkomen. Wat dacht je van 0 basis inkomen en ga maar werken? En dat hele uitkeringencircus kunnen we dan besteden aan het creëeren van werk.

Epistulae_Morales | 03-06-19 | 01:25

Het basisinkomen blijft een dom idee, net als het extra blijven belasten van hogere inkomens. Het wordt een straf voor succes en uitlokking voor uitvreters. Zelfs Piketti kon in Nederland niets meer doen. Het was al kapot genivelleerd. Als zelfs de meest extreme linkse idioot dit zegt, dan mag je als overheid toch eens gaan nadenken. En dat onder leiding van de VVD.
www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/artikel...
Dit bericht komt uit 2016. Heeft Rutte inmiddels al iets gedaan? Loont werken inmiddels weer?

Frau Merkel | 02-06-19 | 21:54

Een basis inkomen scheelt natuurlijk veel ambtenaren, maar dat kan ook op een andere manier: een basis-belasting. Iedereen betaald 1200 euro per maand, ongeacht inkomen of vermogen. Geen zwart-werk meer, zelfs criminele betalen netjes hun belasting. Economische migratie blijft ongeveer gelijk, maar dan in tegenovergestelde richting: in plaats van een brain-drain blijven die mensen juist in Nederland. (bij deze geeft ik alle partijen toestemming om dit in hun verkiezingsprogramma te copy-pasten)

W_F | 02-06-19 | 21:43 | 1

2400 euro voor de mensen die het woord "betalen" niet kunnen vervoegen. Oké?

* Il Principe * | 02-06-19 | 23:37

Om het experiment een succes te maken mogen er eigenlijk alleen mensen aan meedoen die zonder het experiment ook snel een baan gehad zouden hebben, en de groep zonder deze mensen wordt de controle groep. Zelfs als het experiment zou zijn dat ze precies hetzelfde doen als anders dan wordt het toch een groot succes vanwege de scheiding in onvergelijkbare deelnemers.

De titel klopt dus van geen kant, dit is helaas verre van fictie.

W_F | 02-06-19 | 21:35
-weggejorist-
Superarchie | 02-06-19 | 21:25 | 2

Iedere keer doe ik het mezelf weer aan en lees ik deze troep. Iedere keer veeg ik mijn reet er weer mee af.

Ik vergeet alleen steeds dat ik dit op een telefoon lees.

Hadrez | 02-06-19 | 21:23 | 1

De microfoon leeg krijgen lijkt me een uitdaging. Ik lees het verslag daarvan graag in 30 delen als feuilleton. Op zondagmiddag ofzo.

Frau Merkel | 02-06-19 | 21:56

Lekker kudt weer...

overVecht | 02-06-19 | 19:27 | 1

Ik vind het wel lekker weer

Opblaas_boot | 02-06-19 | 22:26

Dat van die basis uitkering blijf ik een goed idee vinden. Maar dan voor iedere burger. Hoe meer je bijverdiend, hoe meer belasting je moet betalen. Geen toeslagen etc. meer. Alleen een basis inkomen van pak em beet, 1200 euro p/m. Wil je meer, dan neem je een krantenwijk. Of word je directeur bij Shell. Dan betaal je wel gelijk 85% belasting. Mooi toch?

Rest In Privacy | 02-06-19 | 19:24 | 14

Nee.. niet mooi.. het is een dom idee.
Elk idee waarin mensen een kans krijgen om niets te doen en toch te kunnen overleven werkt niet. Want dan gaat niemand iets doen. Is natoer

Epistulae_Morales | 03-06-19 | 01:29
▼ 11 antwoorden verborgen

Alsof we niet weten dat die ambtenaren van de Soos (Werk en Inkomen) geen knip voor de neus waard zijn.

basweetutwel | 02-06-19 | 19:18

Maar wanneer gaat 'ie nou eens radicaliseren.

Toe nou, bevestig mijn vooroordelen..!

Padjepejer | 02-06-19 | 19:16

Ik heb echt de indruk dat de redactie hiermee een signaal wil afgeven naar de lezer: Als je columns van kwaliteit wilt moet je ervoor betalen of laten zien dat je het beter kunt.

Arnold Layne | 02-06-19 | 19:15 | 1

Ik betaal al, ik krijg echter geen betere columns. Als dit het signaal is, werkt die averechts...

ZwarteDag | 02-06-19 | 19:31

Dit verhaal is net zo eindeloos als de uitkering die maar blijft komen omdat je niets doet dankzij de belasting die opgehoest wordt door degene die wel wat doet.
Een sociaal financieel perpetuum mobile.

Eppo | 02-06-19 | 19:12

Heerlijk, meneer Hartog als de bekrompen Nederlander, de spreekwoordelijke boer die niet lust wat 'ie niet kent. Eren duwt de naald van mijn irritatiemeter langzaam richting het rood.

MickeyGouda | 02-06-19 | 19:11 | 6

@Kuifje-in-de-EU | 02-06-19 | 19:34

Eerder met een dunne legering. Gelukkig zijn hier ook reaguurders die onder alle omstandigheden hun zelfbeheersing weten te bewaren. Dat zorgt voor een beetje balans in de panelen. ;-)

MickeyGouda | 02-06-19 | 19:40

@MickeyGouda | 02-06-19 | 19:40
Voor wat het waard is, u onderschat uzelf. Tussen de regels vertelt u veel meer :)

Frau Merkel | 02-06-19 | 20:08

@Frau Merkel | 02-06-19 | 20:08:

Oh, ... Bedankt hiervoor.

MickeyGouda | 02-06-19 | 20:36
▼ 3 antwoorden verborgen

In welk deel gaat de hoofdpersoon uit dit langdradige verhaal nu eindelijk een keer aan het werk..... hij zit nu wel weer lang genoeg te niksen en daar komt niks goeds van!

Fatwabuster | 02-06-19 | 19:00 | 2

Een soort breaking bad met enkel en alleen snoepjes (braaf hondje) van de soos.

suscrofa | 02-06-19 | 19:04

Volgens my is dat de clou: hij blijft gratis geld vangen en er verandert nooit wat ;)

OudeNederlander | 02-06-19 | 19:05

Ik weet Eren je doet je best op elk stukje. Maar het wordt nu wel een lange geschiedenis.. kan het niet opbrengen in deze brandende zon.. Pak het leven terug. Ga wat schrijven over jouw eerste stappen als meesteroplichter. Pak die sociale dienst en de fiscus terug. Naai ze in hun ass. Zorg voor een onverwachte wending. Ik kan dit niet langer trekken zonder trekker..

suscrofa | 02-06-19 | 18:57 | 2

Jump! Jump! Jump! Nou nog niet gesprongen? *trekt teleurgesteld gezicht*

ZwarteDag | 02-06-19 | 19:33

@ZwarteDag | 02-06-19 | 19:33:
You are right. He should jump from his cliff into the waves of the wide and dark ocean beneath. Sharpen his teeth and straighten up his thoughts around the meaningfulness of life because in the end it is only about one fact; to eat or not to be eaten.

suscrofa | 02-06-19 | 20:33

Eindelijk weer wat leesbaars. Was met uit ellende aan Feynman en/of Feiten – Kiezer is meedogenloos begonnen.

Debombdiggity | 02-06-19 | 18:35

Weet je wie er ook werd afgewezen voor zijn artistieke aspiraties?

King of the Oneliner | 02-06-19 | 18:26 | 6

P. Kouwes! En hij zit nu bij DWDD. Opdat we niet vergeten. Alleen was Kouwes ook echt grappig en lees ik deze drek al maanden niet meer. Ik kijk alleen de zure comments.

De Eierbal | 02-06-19 | 19:26

Als AH was aangenomen op die kunstacademie in Wenen... dan hadden wij nu ongetwijfeld Stalin moeten aanbidden.

Keyboardspeler | 02-06-19 | 22:37
▼ 3 antwoorden verborgen

@Eren U bent een sadist.
Waar ik overigens geen enkele moeite mee heb.
Ik begin elke keer uw stuk te lezen, echter bij de tweede regel zit ik al aan mijn tax.
Het is daarom ik u een sadist vind.

Meesteres Belgie | 02-06-19 | 18:25

Ah. Basisinkomen. Geld krijgen. Zomaar. Blijkt iedere keer weer niet te werken. Maar toch blijven proberen hé. “ we willen er een succes van maken”. Tuurlijk joh.

zwartzondersuiker | 02-06-19 | 18:23 | 1

Het basisinkomen idee werkte ook zo goed in de DDR, USSR, Cuba, Noord-Korea, Venezuela waar het gewoon socialisme hete. Gewoon de rijken (lees: iedereen die meer dan minimumloon verdient) belasten totdat ze tot de armen horen en dan iedere maand geld erbij printen als overheid om aan de beloften te blijven voldoen. De paupers die voor socialisme stemmen begrijpen toch niet wat voor gevolgen dat heeft en vergeten alles iedere keer zo snel.

unshift | 02-06-19 | 22:34

Zolangzamerhand begint dit wel een erg duf feuilleton te worden...

Reykjavik | 02-06-19 | 18:21 | 2

Het ligt niet aan de schrijver. Hij werkt hard.

suscrofa | 02-06-19 | 19:02

@suscrofa | 02-06-19 | 19:02:

Hard aan het ontwijken van werk. Gelukkig heeft het UWV net vakantiegeld uitgekeert.

Badr Haary | 02-06-19 | 22:20

Nog steeds leuk. Ik heb wel sympathie voor Eren

Mark van Leeuwen | 02-06-19 | 18:20

Nou @miko. Hier is dan eindelijk de bijstandstrekker

Rest In Privacy | 02-06-19 | 18:18

Die vlag aan het einde van het weekend.
In nietsnaam waarom.

NiCeY | 02-06-19 | 18:17

Erg grappig weer. En bovendien goed geschreven. Van mij mag dit feuilleton nog een paar jaar doorgaan.

Rest In Privacy | 02-06-19 | 18:16 | 1

Vind ik ook. Ben meestal net klaar op de pot.

Promedio | 02-06-19 | 20:35

Ik kan niet wachten tot volgende week

Rest In Privacy | 02-06-19 | 18:10 | 3

Moest jij vandaag niet naar het E3-strand bij Eersel?

Rest In Privacy | 02-06-19 | 18:17

Ja, met 2 prangende vragen.
Gaat hij eindelijk van bil na al die etentjes.
En gaat hij op bedevaartsreis, de reden waarom hij steeds onder werk uit probeert te komen. Anders kost het hem vrije dagen.

Osdorpertje | 02-06-19 | 18:18

Nou moe

King of the Oneliner | 02-06-19 | 18:09 | 10

Je literaire inbreng is alsnog gepubliceerd

Rest In Privacy | 02-06-19 | 18:24

@Hollende_Kleurling | 02-06-19 | 18:24: Ha!
Dit is een unicum. Een gerehabiliteerde weggejorist, dat maak je niet zo snel mee. Nou, dank Joris, hiervoor. Serieus.

King of the Oneliner | 02-06-19 | 18:29

Ik ook. Zo moe..

suscrofa | 02-06-19 | 18:59
▼ 7 antwoorden verborgen

... Vorige week las u deel 30, vandaag deel 30... En toen was ik er al weer klaar mee... #zekereenzonnesteekopgelopen

Klik_hier | 02-06-19 | 18:07

De bodem is wederom niet bereikt *met stijgende verbazing kijken doet*

Autist | 02-06-19 | 18:05

Geachte Redactie, naar aanleiding van het langdradigste geschreven feuilleton ooit door Dhr. Eren Y., heb ik het plan opgevat om dan zelf maar in godsnaam een feuilleton te beginnen en het timeslot te kapen.

Al tijden zat half Nederland om klokslag zes met gewassen natte haartjes, cola en chips vol verwachting klaar op de zender GeenStijl voor weer een spannende aflevering over het leven van een uitkeringstrekker, aber Seit 5:45 Uhr wird jetzt zurückgeschossen.

Dames en heren, rechtstreeks vanuit de zolderkamer te Amstelveen presenteer ik u de onverbiddelijke literaire kiloknaller met de werktitel: "Kogelbaan".

Met talloze referenties naar de geschiedenis, literatuur, popcultuur en filosofie, met faits divers, of zo u wilt funfacts, hoog en diep, plat en ranzig, met Godwins en Gotspe's , met kilo's schroot en vele dunne laagjes chroom, met verfijning en verdieping, metaforen en Metallica, kortom een cumshot op je sproetjesneus van de Hedendaagse Onzekere Meisjes Literatuur.

Het zal gaan over onder andere Geloof, Hoop En Liefde. En hoe dat allemaal weer tot niets leidt, en hoe dat een plaatsje te geven. Het zal gaan over de liefde die begint met een blik van één seconde, en die eindigt met een verraad, zoals altijd.

Het zal gaan over jongens die het met meisjes willen doen, maar natuurlijk afgewezen worden, want te verlegen provinciaals/boers, over jongens die het met jongens doen, ja maar hoe dan, en over je moeder die het met iedereen doet./deed in de jaren dat ze bij de Bhagwan was.

Komtiedan hè:

VOORWOORD:

Wereldoorlog I, de bloederige gehaktmolen van de Europese geschiedenis waarbij jonge mannen op straffe van executie de mitrailleursnesten van de Duitsers tegemoet moesten lopen, voor Koning en Vaderland, terwijl de generaals 25 km achter het front uitgebreid aan het dineren waren in pittoreske kasteeltjes.

De soldaten hadden het bijgeloof opgevat dat voor elke soldaat een kogel was die speciaal voor hem bestemd was, de kogel met zijn naam erop. Dus sommige graveerden hun naam op een kogel, staken die in het borstzakje, zodat dat de kogel met hun naam erop hen op die manier nooit kon doden.

Maar zo makkelijk laat het lot zich niet de bedotten. Reeds bij de geboorte vertrekt er voor ieder mens een speciale kogel met zijn naam erop, die, na een lange kogelbaan, hem precies in het hart zal treffen. Dit is het verhaal van één van die mensen.

Hoofdstuk 1: Welcome to the Jungle

Amsterdam midden jaren 80. De stad waarbij elke zonde uit het Boek te koop was per halve gram, halve liter of half uur.

De stad waar elke outcast uit de provincie zichzelf kon zijn, elke misfit in het donker kon drinken bij de volle maan.

De stad waar junkies door de straten schuimden, de blik schichtig op de grond gericht -het zogenaamde stofzuigeren- om een vermeend pakje shit te vinden.

De stad waarbij het elke nacht Kristallnacht was bij de rij geparkeerde auto's met ingeslagen ruiten,-voor de autoradio-.

(Ja reageerbuiskindertjes, in die tijd had nog niet elke auto een touchscreen multimedia/navigatie console, maar meer een blikken rechthoekige autoradio die je in een evengrote opening kon schuiven en die minstens 10 keiharde guldens waard was op de zwarte markt, mits het natuurlijk een Blaupunkt of een Sony was.)

De stad waarbij uitgemergelde meisjes uit Duitsland, genaamd Christiane F. met ogen die straalden met een radioactieve gloed zichzelf aanboden aan elke man die enigszins hun richting op keek.

De stad waarbij ochtendspits kantoormannetjes geroutineerd laveerden om groepjes chinezende heroïneverslaafden in de ondergrondse metrostations.

De één was "chasing the dragon", de ander was een carrière aan het najagen, was nog nooit aan de andere kant geweest.

A. kwam aan op perron 4 om exact 12.15 met een piepende intercity. Over de stad hing een typische Nederlandse bewolking; het weer perfect geschikt om aardappelen te schillen op een oude krant met onheilsberichten, het weer waarbij bonkige gereformeerden een vergadering houden met het doel zich af te splitsen in een nieuw kerkgenootschap, omdat zij een komma in Romeinen 4 vers 10 geheel anders interpreteren.

Hij had nog maar enkele stappen gedaan en hij werd al aangeklampt door een junkie die hem om een sigaret vroeg, waarschijnlijk omdat hij een Drum aan het draaien was terwijl hij nadacht over de volgende actie die hij vandaag moest ondernemen.

Enigszins verschrikt gaf A. zijn pakje shag aan hem, en verbouwereerd moest hij toezien hoe in één greep met een gruwelijk groezelige straatklauw de helft van zijn tabak eruit werd gepakt door de junk, die hem toevoegde, "Thanks man! Je bent echt tof man, god zal je danken man, thank you man!" -en weg was hij.

"Welcome to the Jungle".stond op een reclamebord waar zijn oog toevallig op viel. Het was een foto van een rossige jongeman, gekleed in een Schotse kilt, aan zijn zijde een jongeman met hoge hoed op, een sigaret nonchalant aan de lip, want roken was nog stoer in die tijd.

Het was een reclame voor een nieuwe Personal Computer , 4 MB RAM geheugen, en inclusief 10 gratis floppy discs voor slechts ƒ 3.999 gulden, heel erg geschikt om bijvoorbeeld een roman op te schrijven met het bijgeleverde programma WordPerfect 5.0. Stel je voor, zo fantaseerde hij, dat je bijvoorbeeld via radiogolven op een bepaalde frequentie een vast groepje computers met elkaar zou verbinden, bijvoorbeeld op een zondagavond op een vaste tijd (wel goed afspreken!), dan zouden vrouwen bijvoorbeeld recepten kunnen uitwisselen , of mannen zouden op hun zolderkamertje foto's van de natuur kunnen uitwisselen, of nog beter ; discussiëren over politieke zaken, maar waarbij men wel het respect voor elkaars standpunten zou behouden, uiteraard. Maar, misschien was dit slechts een hele dure hobby, mensen gaat toch veel liever naar buiten om elkaar te ontmoeten, of de krant te lezen in het bruine café?

Maar misschien draafde hij te ver door, hij was niet zo technisch, meer een hopeloze romanticus.(De Romantiek is een geestesstroming uit de 18e eeuw, waarbij het gevoel,de mens in de natuur, het individu centraal staat, dit als een reactie op de Verlichting, waarbij alles draait om de wetenschap, onderzoek, en fysieke natuurwetten.)

A. was ondertussen buiten op het stationsplein aangekomen, en het hield op met zachtjes te regenen. Het regende zonnestralen, en hij zou het dan wel zien.

Hij probeerde zich te oriënteren door te kijken waar het Noorden was, maar al doende liep hij simpelweg met de grote groep mensen mee, die blijkbaar wel wisten wat en vooral waar ze naar toe wilden.

Het makke schaap zit in ons allen, het is zo moeilijk om tegen te stroom op te roeien, en waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Dat waren tot nu toe ongeveer zijn leefregels geweest, het was hem met de paplepel ingegoten door zijn lagere middenklasse ouders, en zie waar het hem gebracht had? Nergens.

Zo zou hij nooit wat bereiken en daarom was hij naar de grote stad gegaan.

Met een saldo van ƒ 2153, 26 op de Postbank en een setje blanco giro betaalcheques zou hij het toch minstens een half jaar moeten kunnen redden, hier in Amsterdam.

Hij moest nu eerst een kamer vinden.

In de krant had hij al een paar advertenties omcirkeld, en hij zocht nu een telefooncel om te gaan bellen.

volgende keer weer meer...
-edit je laatste was copy paste van iets. Vandaar eerst schieten -

King of the Oneliner | 02-06-19 | 18:05 | 20

@doitdoit | 02-06-19 | 19:20: Niet mee eens, Eren heeft best wel humor, ik mag de stukjes over hem graag lezen... en voor King, nu zoiets over de jaren 60, die waren nog veel heftiger, daar kunnen de 80ér jaren niet tegenop, bijna WOIII onder Kennedy en Chroestjov, Cubacrisis, de moord op JFK... dus bijna een Atoomoorlog, dat herinner ik mij als de heftigste tijd.

Keyboardspeler | 02-06-19 | 22:15

@Toos Doos | 02-06-19 | 20:04: Dank, dat verhaal was toen een vingeroefening, dit moet daadwerkelijk een lange roman worden, met elke week een nieuwe aflevering...

King of the Oneliner | 03-06-19 | 09:43
▼ 17 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl