achtergrond

Geenstijl

EU-uitslagen: Populisten winnen in UK, Frankrijk, Italië en Hongarije

Eerst even een objectieve analyse: hoe deden ONZE VRIENDEN het?

De meest spectaculaire prestatie komt natuurlijk van Nigel Farage's Brexit Party. Partij van zes weken oud werd met 31% van alle nationale stemmen de grootste partij, met 18,6% gevolgd door de LibDems. De Brexit Party is straks tevens netto de grootste nationale partij in het EP. Ook Salvini wint stevig en zijn Lega Nord werd met 34.3% van de stemmen ruim de grootste. Bedankfoto aan het volk, na de breek. Le Pen met 23.3% van de stemmen de grootste in Frankrijk, en wat dan te denken van Orban te Hongarije: met 52% de grootste. Op het bovenstaande kaartje gaan die stemmen trouwens nog naar naar de fractie waarin hij geschorst is, Junckers European People's Party, maar binnenkort gaan die stemmen dus naar een nieuwe fractie van zijn keuze. 

Het Duitse AfD komt met 11% terecht op de vierde plaats, en dan stemden bijna alle jongeren ook nog eens Groen. Maar goed, Duitsers, ze hebben een hoop meegemaakt. Op EP-fractieniveau blijft Junckers fractie de European People's Party de grootste, gevolgd door Hans Brusselmans Social Democrats en daarna Verhofstadt ALDE op #3. Maar goed, straks ome Nige dus terug naar het EP waar de wereld hem leerde kennen. En dat wordt natuurlijk zo'n groot feest dat we hopen dat Brexit helemaal nooit plaats vindt.

Update: Oostenrijkse premier Kurz verliest motie van wantrouwen en moet aftreden in nasleep van corruptieschandaal. FPÖ steunde de motie, maar over drie maanden zijn er weer nationale verkiezingen, en de kans is groot dat Kurz deze opnieuw wint.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.