Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 25: Tegenprestatie

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 24, vandaag deel 25. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier

Maandag 23 mei 2016  

In de brievenbus vind ik een brief van de gemeente. Mijn standaard begin van de week. Terwijl ik in de lift sta scheur ik de envelop open en haal het enkele A4-tje eruit. Het betreft een bericht over het verrichten van een tegenprestatie.

Uw tegenprestatie

Zoals u wellicht weet, dient u als uitkeringsgerechtigde te voldoen aan een reeks plichten om uw uitkering te kunnen behouden. Daarbij gaat het onder meer om de tegenprestatieplicht. U bent verplicht om een tegenprestatie naar vermogen te verrichten als de gemeente dat van u vraagt. Dit werk hoeft niet bij te dragen aan uw re-integratie en kan derhalve ook nooit geweigerd worden.

Sinds dit jaar bieden wij uitkeringsgerechtigden de mogelijkheid om te kiezen uit een tegenprestatie. Als u geen keuze maakt, zullen wij voor u een passende keuze maken. Wij verzoeken u om de mogelijkheden hierna door te nemen en per e-mail te laten weten welke tegenprestatie u wenst te verrichten. Indien u niet beschikt over e-mail, kunt u uw keuze ook telefonisch doorgeven.

Voor de volledigheid: u ontvangt geen vergoeding voor het verrichten van de werkzaamheden, maar behoudt wel uw volledige uitkering. Indien u de tegenprestatie niet naar behoren uitvoert, heeft de gemeente het recht om handhavingsmaatregelen op te leggen.

Wij bieden u deze mogelijkheden

  • Opknappen van het buurthuis of basisschool 
  • Digitaliseren van documenten bij de gemeente 
  • Boeken categoriseren in de bibliotheek 
  • Bejaarden begeleiden bij uitjes 
  • Voorlezen aan en wandelen met ouderen 
  • Boodschappen doen voor WMO-cliënten 
  • Opzomeren van buurten 
  • Koffieschenken op het wijkplein 

Zo lang u een uitkering ontvangt, dient u elke twee maanden een tegenprestatie te leveren. Het is niet toegestaan om twee keer achter elkaar dezelfde tegenprestatie te kiezen.

Als ik binnen ben, leg ik de brief op mijn bureau.  Tijd om na te denken. Over mijn tegenprestatie. En over hetgeen ik vanavond ga eten.

Dinsdag 24 mei 2016  

Als ik mijn boeking bij Mekkalux definitief wil maken, moet ik vandaag de aanbetaling voldoen. Anders wordt mijn reservering ongedaan gemaakt. De aanbetaling bedraagt 50% van de totale reissom.  

Terwijl ik het bedrag van mijn spaarrekening naar mijn bankrekening overmaak, stel ik vast dat enig extra inkomen welkom is. Mijn dates met Simone kosten meer dan verwacht en ik heb geld nodig om een week naar Turkije op vakantie te kunnen.

Gelukkig weet ik de oplossing.

“Met Eren Yilmaz,” zeg ik tegen de vrouw die de telefoon opneemt. “Ik wil me graag inschrijven als docent.”

“Dat is prima, ik help u daar graag bij. Voor welke taal?”

“Engelse les. Voor Turkse kinderen.”

Tijdens en vlak na mijn studie heb ik veel verdiend met het doceren van Engels aan Turkse kinderen uit gegoede gezinnen. Het spreken van Engels is een statussymbool voor veel Turken. En voor mij een prima inkomstenbron nu ik even zonder serieus inkomen zit.  

Nadat de vrouw mijn gegevens in haar systeem heeft ingevoerd vraagt ze me hoe snel ik beschikbaar ben. “Per direct,” zeg ik.

“Hoeveel uren per week?”

Ik denk even na en zeg dan: “Zes tot acht uur per week.”

“En bent u minimaal vier maanden beschikbaar?”

Dat bevestig ik.  

“Uitstekend,” zegt ze. “Eens kijken. Ik heb misschien meteen al werk voor u. Heeft u op 7 juni tijd voor een kennismakingsgesprek? Om drie uur?”

Natuurlijk, tijd zat, maar dat hoeft de vrouw niet te weten. Ik zeg: “Even kijken in mijn agenda, moment, ja, ik zie dat dat moet lukken. Dat lukt net.”

“Fijn, dan wil ik u graag vragen om langs te gaan bij een Turkse familie met twee kinderen, zes en acht jaar oud. De ouders zoeken een docent Engels. Er gaan die week ook twee andere potentiële docenten langs. Ik kan u om drie uur inplannen. U geeft dan een uur Engelse les. Betaald. De ouders laten de week erna weten met welke docent ze doorgaan. Akkoord?”

“Over twee weken dus, op dinsdag 7 juni om drie uur?” bevestig ik.  

“Correct. Ik stuur u vanmiddag het adres per e-mail toe. Tevens stuur ik u een overeenkomst die u met ons sluit. Als u dat vandaag nog wil invullen en ondertekenen, dan zorg ik ervoor dat al het papierwerk in orde wordt gemaakt.”

Reaguursels

Inloggen

De geneugten van onze fijne kapitalistische maatschappij dringen door bij onze knuffelfictieturk.
Als je met onze wijven wil fokken moet je ze wel eerst kunnen betalen, dus werken met je luie aarsch. Welcome in our world.

elfenstein | 22-04-19 | 12:52

Dit heb ik in DasKapital gesteld over het onderwerp vacatures en WWers. Ik kan dat hier zo kopiëren:

Je zult nooit het dynamisch verschil tussen vraag en aanbod kunnen compenseren, maar je kunt wel voorkomen, dat vacatures langer onbezet bliiven. Ontstaat er een vacature, dan wordt die binnen twee dagen door een werkeloze, die door loting uitgezocht wordt, gevuld en het bedrijf wordt dat, tegen het voor die specifieke positie geldende tarief, in rekening gebracht. Het eventuele verschil tussen dat bedrag en de ondersteuning wordt dan door UWV bijgelegd. Iedereen blij, behalve misschien de werkeloze zelf. Het blijft het bedrijf vrij (of misschien is het verplicht?) om een echte vulling van de vacature te zoeken, die dan de steunontvanger uiteindelijk vervangt.

Let wel, dit is anders dan wat er nu met gesubsidiëerde werkkrachten gebeurt, want daar worden de bedrijven financiëel ontzien, om toch maar theoretisch banen te creëren.

issieookweer | 22-04-19 | 11:13 | 2

Want een technisch bedrijf zit echt op, bij zijn vrienden bekend als 'Bierbuik Fred, met zijn frikandellenvlekken-shirt', te wachten die in zijn werkende 'carrière' enkel folders heeft rondgebracht en de lokale voetbalkantine heeft geveegd?

Moet je als bedrijf tijd en moeite in steken (want alleen maar koffie halen voor de collega's, dat doet Annie van de receptie al) en met een paar weken of maanden is die weg en ben je 3x het geld kwijt.

Je moet dan maar net de medewerker tegenkomen die mogelijk aanleg heeft voor dat werk en denkt bij zichzelf 'hier kan ik ook gewoon gaan werken' en er echt wat van gaan maken. Maar een poultje met mensen die via loting worden aangedragen... dat kan alleen maar mis gaan.

Brofist | 22-04-19 | 17:46

@Brofist | 22-04-19 | 17:46:
Uiteraard bestaat er een beperking voor wat betreft geschiktheid en opleiding, die boven een bepaald niveau van de vacature dit niet toepasbaar kan maken, maar een groot gedeelte van vacatures kan zo verholpen worden ten voordele van zowel werkgever als ook UWV. Denk maar eens aan het jaarlijkse oogsten en veel banen die uit dermate eenvoudige routines bestaan dat ook Bierbuik Fred daar weinig moeite mee heeft. Ik kan me voorstellen, dat Fred, tenminste als hij geen beroepswerkeloze is, ook wat meer voldoening over zichzelf zou kunnen hebben. Maar misschien zie ik dat laatste veel te persoonlijk.

Ook al hebben de Freds er weinig interesse in om dat werk in een vaste aanstelling te doen, kunnen zij hun persoonlijk belang wel tijdelijk wat minder laten tellen. De vraag is simpelweg, wat op dat moment voorrang heeft, hun eigen hang naar niets willen/hoeven te doen voor hun inkomen, of de belangen van de sociale gemeenschap, die hen dat inkomen geeft en de werkgevers en de werkenden, die dat inkomen voor hen moeten opbrengen. Hun inkomen. i.c. het totaal van hun te ontvangen financiën, worden er niet minder om, maar het genereren daarvan door zowel de werkgever als ook de gemeenschap wordt een heel stuk rechtvaardiger.

Overigens, als Annie er alleen maar zit om te ontvangen en anders niets doet om haar tijd te vullen, moet er echt eens ernstig naar de structuur van die firma gekeken worden, want dan zit het management zwaar in de fout.

issieookweer | 22-04-19 | 22:44

Misschien kan Eren verkeersles gaan geven aan Tüter Turken? Gisteren zat ik bijna op mijn voorganger op de A12 omdat een colonne (de 5e) witte auto's gevuld Tüter Turken van de vluchtstrook ineens weer allemaal op de rijbaan kwamen. Gelukkig hadden ze wel allemaal hun knipperlichten aan. Hopelijk heeft Bromsnor ook meegekeken en waren de camera beelden scherp genoeg om de huurauto's te identificeren. Maar dit alles terzijde. Het gaat om de prachtige en snedige stukjes van onze Trütel Turk.

Haringkoning | 22-04-19 | 09:27 | 1

Plemp de kentekens maar. Er zijn weinig verhuurbedrijven die als turkenbende te boek willen staan. De politie doet er alleen wat aan als er voldoende ophef komt. Dan verschijnen er plotsklaps beelden van staandehoudingen, daarna is het gelijk weer stil. De politie heeft te weinig capaciteit om er wat aan te kunnen doen en de agenten die willen mogen niet want etnisch profileren. Het is een wonder dat Opsporing Verzocht nog op de buis mag.

Frau Merkel | 22-04-19 | 10:55

De kolossale bescherming van de uitkeringstrekker uit de brief druipt er van. Ze hoeven niks. Mohamed en Yasira korten omdat hij/zij niet meewerken? en Gij geleuf da?

Cocorico | 22-04-19 | 09:18

Dat geld natuurlijk niet voor allochtonen die ziek zijn.
Want er zijn er genoeg die ernstig last hebben van hun ingegroeide teennagel syndroom, die niet kunnen werken.

Ook zijn er heel veel allochtonen die hun bed inslapen en daar mee aan hun 8 urige werkweek voldoen als vrijwilliger.

Maar als er instanties zijn die hier niet mee eens zijn, dan beroepen wij allochtonen ons op onze cultuur en anders worden wij gediscrimineerd door deze instanties, als ze onze zin niet geven en een andere idee hebben over ziek zijn hebben dan wij en op het vrijwilliger werk wat wij doen als bedden inslapen, wat erg vermoeiend is voor mij en vrouw.

Niet links | 22-04-19 | 08:15

Lief dagboek, dit deel heb ik dan wel weer kunnen lezen zonder boos te worden. Toch lijkt het een normale dag. Tot de volgende keer. XOXO

Aap Noot Miesje | 22-04-19 | 03:20

Erin kan beter gaan schoffelen. In mijn gemeente zie ik elke week dezelfde schoffelploeg in dezelfde straat. Omdat ze hetzelfde perkje elke week doen, hebben ze er weinig werk aan. Maar gelukkig hebben hun schoffels een speciaal handvat waarop ze comfortabel kunnen leunen. Erin zou dat vast wel leuk vinden.

Nivelleermarionet | 21-04-19 | 22:12

De tegenprestatie voor een uitkering ben ik persoonlijk op tegen, om redenen van efficiëntie, en ook vanwege het feit dat een uitkering soms hetzelfde is als het incasseren van een schadeverzekering, waar je zelf dus jarenlang voor betaald hebt.
De verzekeringsmaatschappij zegt toch ook niet: ja, u heeft nu wel deze gebroken TV geclaimd, maar nadat u het geld heeft ontvangen, moet u wel bij ons kopen harken in de kantoortuin.
Want je hebt dus al jarenlang je premie betaald, het is zelfs zo, dat van de uitkering ook weer sociale premies worden ingehouden, ja, gekker kan het niet worden.
Nu het punt efficiëntie:
Om een uitkeringstrekker aan dit "vrijwilligerswerk/tegenprestatie"te helpen moeten een heleboel ambtenaren en begeleiders aan het werk gehouden worden:
intakegesprekken, een cursusje, een Verklaring Gedrag overleggen, een verzekering afsluiten, weer een intake-gesprek, kortsluiten met instanties, kinderopvang regelen, vervoer, misschien bedrijfskleding.
En wat krijg je, halfbakken klusjesmannen, waar een echt bedrijf het werk veel sneller en beter kan, een hoop gehannes en gedoe, dit alles om het BMP van Nederland exact met 0 punten te verhogen, want niets van dit werk heeft enig economisch nut.
Papierprikken is hiervan wel het duidelijkste voorbeeld.
Veegmachines houden sowieso al de omgeving schoon, en bovendien begint het verdacht veel op chain-gang dwangarbeid te lijken om in het zicht van iedereen met een groot oranje pak vernederend werk te moeten doen.
Misschien zullen in de panelen niet iedereen het met mij eens zijn, maar zo komt dit op mij over.
Ik heb zelfs een officiële klacht ingediend toen ik in de metro twee mannen met een beperking en een hesje met koeienletters van Cordaan, een instelling voor gezondheidszorg en verpleging, zag lopen met de taak om daar papiertjes op te rapen met een grijper.
Wie laat deze mensen zo in het zicht van iedereen dit in mijn ogen belachelijk onnodig en vernederend werk doen?
Laat die mensen toch lekker vingerkleien met een bakje koffie, of simpelweg, nog goedkoper achter de geraniums zitten?
Ja, voor hun sociale contacten, ja, om onder de mensen te komen, ja, om hen te integreren, ja, om hen werkritme te geven, ja, ze vinden het zelf leuk.
Sodemieter toch op.
Ja, ik was echt boos.
Maar goed, nu eerst een Bavaria.

King of the Oneliner | 21-04-19 | 21:17 | 4

@sufkut | 21-04-19 | 21:40: Ja, in een dorp kan zo iemand een praatje maken met iedereen. De schop/hark/prikker is dan eigenlijk meer een excuus om lekker buiten te zijn in een functie, en zodoende veel aanspraak te hebben van mensen die je kent. Maar in een metro of langs de weg werken in een oranje hesje voegt weinig toe, en ze praten eigenlijk alleen met elkaar. Soms denk ik dat sommige daklozen, die op straat staan met hun krantjes nog meer sociaal contact hebben, dan zeg maar een bejaarde in een mooi huis. Dank voor uw antwoord BTW.

King of the Oneliner | 21-04-19 | 22:20

Schoonmaakwerk is niet vernederend. Het feit dat jij daarop neerkijkt zegt meer over jou dan over het werk. Mensen inaktief maken en alleen maar laten kleien, dat is pas vernederend, daarmee laat je zien dat je die mensen niet voor vol aanziet.

nieuwe_Deen | 21-04-19 | 22:57

Het werkcircus dat om deze tewerkstellingen gebouwd is, dient vooral kartelvriendjes. Het zijn vaak dezelfde figuren die hier de gemeentepotjes leeg trekken.
Het lijkt mij prima om iedereen zoveel mogelijk aan het werk te hebben, mits het zingevend en fatsoenlijk betaald is. Het dwingen van uitvreters en importvolk om de handen uit de mouwen te steken wordt door veel gemeentes eerder gefrustreerd door het uitdelen van allerlei voordeeltjes en kortingen. Het loont gewoon niet om aan het werk te gaan. Dus als we de gemeentes nu eens verbieden gratis geld uit te delen, dat budget gaat terug naar de landelijke overheid en de uitkeringen kunnen daarmee een beetje omhoog. Alle pvda tussenlagen kunnen weg; daarmee kunnen de uitkeringen nog een beetje omhoog en de gemeentebelastingen weer naar beneden. Werken moet lonen en daarvoor is een eerlijk en gelijk speelveld nodig. Wie niet werkt zal niet eten.
Daarna gaan we het eens hebben over de discriminatie binnen de allochtonenwinkels. Daar wordt nooit een autochtoon aangenomen, ik zie ze in ieder geval nooit.

Frau Merkel | 22-04-19 | 11:22
▼ 1 antwoord verborgen

Werken voor je uitkering... daar zijn de meningen over verdeeld. De gemeente noemt het inzetbaar voor je uitkering, arbeidsbonden noemen het slavernij en zien liever dat voor de gewerkte uren ook een normaal en aan een werkcontract gelijkwaardig look wordt betaald

Sinclair | 21-04-19 | 20:47 | 1

Hebben ze allebei gelijk.

Shoarmamasutra | 21-04-19 | 21:02

sociaal contract: kent u die uitdrukking?
Dit wil zeggen in Jip- en Janneke taal: ik help jou, in tijd van nood, en jij helpt mij in tijd van nood, afgesproken?
Oftewel; het geld van de uitkeringen in Nederland wordt opgebracht door de zogenaamde sterke schouders, de mensen die wel gezond zijn en werk hebben ten faveure van degene die om wat voor reden het niet kunnen bolwerken.
Ook hebben mensen die later werkloos worden, al geruime tijd zelf premies afgedragen voor WW, WIA etc, dit niet geringe percentage wordt automatisch al door je werkgever van je salaris gehaald, tenzij je ZZP-er bent of eigen bedrijfje hebt, dan moet je het zelf afdragen via aangiftes.


De bedoeling is in theorie dat het een break-even systeem is, en het is in feite geformaliseerde solidariteit.

Maar het is nooit de bedoeling geweest dat het sociale stelsel een manier van leven werd, immigranten denken heel simpel: Hè, graties geld, waar vind je dat nog, behalve in de goudmijnen van Colorado anno 1895?
All you need is een verblijfstitel in Holanda, en je hoeft niet eens heel de dag gebukt te staan om goudkorrels te zeven, Neen, het geld wordt exact de 30e op uw bank gestort, en dan kunt u gaan pinnen om dagelijkse benodigdheden zoals, Qat, Schultenbrau, Javaanse Jongens, handjobs van latina's, coke, crack en cola van te kopen.
Goed, na 1 a twee dagen is het feest voorbij, en hikt u weer aan tegen een lange maand van gehossel en SBS6 kijken met een verveelde onderbuik, maar het moet het gezegd: het is beter dan in een bloedheet land van golfplaten een stadsbus te solderen voor exact 55 cent salaris per uur.

Dus vandaar dat ons straatbeeld in de grote steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam, en ja zelfs de kleine dorpjes zoals Leerdam, Gouda etc. een ongekend exotische aanblik biedt van in lappen gehulde getinte mannen en vrouwen met overvloedige lichaamsbeharing, want Gillette ies haram,of zo.
Zoals een verwaarloosde hond, hebben wij als Nederland in onze vacht een overvloed aan mee-etende parasieten hangen, daarom blijven wij maar mager, en sjokken wij met gehangen kop naar het werk, terwijl wij eigenlijk als een vrolijke dartele hond met glanzend vel in het park horen te spelen.
Kunnen we dit nog terugdraaien?
Nee en Ja.
Als alle uitkeringen worden gestopt, dus ook voor autochtone Nederlanders, zal de anarchie -winkeldiefstal, berovingen, inbraak alleen met een zeer strenge politiemacht kunnen worden tegengehouden.
De rijken zullen zich moeten verschansen met bewaking.
Ongeveer wat je ziet in landen zoals Brazilië, Zuid-Afrika, etc.

Dus in feite zijn uitkeringen een afkoopsom om het gepeupel rustig te houden.

King of the Oneliner | 21-04-19 | 20:40 | 3

Op de rest van deze tegel zou ik niets durven aanmerken, maar t.a.v. Gouda heb ik één kleine correctie: we hebben sinds 1272 stadsrechten en zijn inmiddels ruim 71.000 inwoners rijk (dan wel arm) ;-).

MickeyGouda | 21-04-19 | 20:46

Mooi verwoord. Dat is ook gelijk de reden dat ik vanuit Rotterdam +/- 70 kilometer zuidelijker ben gaan wonen. Mocht de Nederlandse (r)overheid in gebreke bleven met het betalen van de uitkeringen/toeslagen, dankzij een nieuwe economische crisis of om wat voor reden dan ook. En de pleuris breekt uit. Dan zit ik hier nog relatief veilig in m'n kleine kutgehucht.

Gegierde ZeeOtter | 21-04-19 | 22:12

Leuk, een nieuwe vlag op een overheidspand/projector/socialmediaprofile...
Ik ben er wel een paar jaar klaar mee, je suis Anti-Islam want we kunnen een enorm significant deel mensenleed van deze aardkloot verwijderen als we dit stuk onkruid verbannen naar de woestijnlanden waar het vandaan komt.

Islam =/ Vrede Islam == Genocide

Szymon | 21-04-19 | 20:33

Gewoon doorgaan Eren met je belevenissen, ik vind het wel leuk. De stukjes mogen wel wat langer. Net als ik er goed in zit duurt het weer een hele week

Mark van Leeuwen | 21-04-19 | 20:20

Er schijnen dus nog reaguurders te zijn die dit lezen. Ongelooflijk

Sprinkhaan | 21-04-19 | 20:20

Ik heb alweer een goeie vijftien jaar van doen met Turken van allerlei achtergronden, en het was me inderdaad al opgevallen dat Turkse kids en jongeren, ondanks dat er al vanaf, wat is het, groep 6 basisschool Engelse les op school wordt gegeven, amper Engels spreken. Niet eigenlijk. Dus, bemoeial die u weet dat uw F von Z is, heb ik het even gevraagd, Blijkt dat het Engels voor een Turk, met zijn moedertaal die omgekeerd evenredig met het IndoGermaansch verbonden is dan als bijvoorbeeld ons Nederlandsch met dat Engels, helaas niet in het gespreide linguistiekcognitieve bedje van z'n NL=neefje kan springen. Voor het brein van een Turk is Engels net zoals Chinees voor onze harses...

F. von Zeikhoven | 21-04-19 | 20:10

Engelse les voor een Turks gezin ..... als tegen prestatie voor een uitkering waar ze zelf niet aan meebetalen met hun sociale huurwoning en toeslagen.

Dit land is kapott

Ervaringsdeskundige | 21-04-19 | 20:02 | 3

In deze context is de juiste spelling 'kapött', mijn waarde deskundige in ervaringkwesties...

F. von Zeikhoven | 21-04-19 | 20:12

@F. von Zeikhoven | 21-04-19 | 20:12:

Dank voor de correctie

Ervaringsdeskundige | 21-04-19 | 20:43

Er staat niet dat het een tegenprestatie is. Stond niet in t lijstje. Leek me meer dat mevrouw half zuchtend half expres nog een categorie pitentieel werk toeviegede en meteen beet had.
In dat geval werkt het toch? Mevrouw miet slikken van t voorgestelde gedwongen werkt en denkt nog eens goed na en heeft beet. Win win, voor haar en de gemeente

Shoarmamasutra | 21-04-19 | 21:06

Regelrechte KUDT uhm... stukken... schei er toch mee uit man...

overVecht | 21-04-19 | 19:52 | 6

@Padjepejer | 21-04-19 | 20:06:
Niet?? Al vijf en twintig aanslagen. Elke zondag met een aanslag op de Nederlandse literatuur. En je weet, de pen is machtiger dan het zwaard. bij Eren zijn plempsels zijn de aanslagen in Sri Lanka en op van Gogh klein bier

miko | 21-04-19 | 20:11

@miko | 21-04-19 | 20:11:

Tsja, wat moet ik ervan zeggen?

Weg met ons?

Laat die zelfhaat door je heen stromen..?

Of simpelweg:

Allahu akbar.

Padjepejer | 21-04-19 | 20:13

Vergeet niet:

80% van Nederland vindt dit prima.

Ik heb me een tijdje boos gemaakt, maar ach, als de meerderheid van mijn landgenoten een slap volkje is dat zichzelf niet wil verdedigen, waarom zou ik me dan boos maken..?

Padjepejer | 21-04-19 | 20:15
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
miko | 21-04-19 | 19:46

OT: Chocoprins verliest verkiezingen van grappenmaker.
Guy en Hans Balen.

Ruimedenker | 21-04-19 | 19:44 | 3

Een Circus geleid door een potsenmaker,...... zou de EU kunnen zijn.

miko | 21-04-19 | 19:57

@miko | 21-04-19 | 19:57:
De Oekraïne zal nu waarschijnlijk wel rap toetreden tot het EU-Walhalla! Ze hebben in Brussel namelijk een voorliefde voor landen die langdurig gespekt moeten worden door het Westen!

BaldEagle | 21-04-19 | 20:12

@BaldEagle | 21-04-19 | 20:12: Maar Rutte heeft ons echt beloofd dat dit niet het geval zal zijn! Echt! Er staat zelfs zijn handtekening onder en die is heel wat waard. *kuchelende doodsrochel*
Poro was vooral pro-EU en Poro liet zich goed omkopen. Het is de vraag of de nieuwbakken opvolger hetzelfde zal doen. Het zal even duren voordat hij de weg gevonden heeft in dit schimmige wereldje. Het is te hopen dat er met de komende EU 'verkiezingen' een stevige koerswijziging gaat komen en de belangen van de burgers meer naar voren gehaald worden.
www.youtube.com/watch?v=0MI7HKpHUmQ
Gaan we ooit nog een gesprek als dit op de Nederlandse buis zien?

Frau Merkel | 22-04-19 | 11:45

“Engelse les. Voor Turkse kinderen.”
Leer ze eerst Nederlands zou ik zeggen. En Engels een status symbool? Ik dacht dat dat een oude mercedes 300 was met een goedwerkende claxon??

miko | 21-04-19 | 19:41 | 2

En zo'n blauw Ford transit busje met een halve kringloopwinkel op het dak waarmee ze die spulletje naar hun familie in Turkije gaan brengen.

Osdorpertje | 21-04-19 | 19:52

@Osdorpertje | 21-04-19 | 19:52:
Of je eigen insmeren met olie,leren broekjes aandoen en elkaar betasten op erogene zones maar je hebt geen hosmo, neeeeuuuhhh

miko | 21-04-19 | 20:09

Waarom alvast een overeenkomst tekenen, als je nog niet op gesprek bent geweest?!

Rudolph_Hesje | 21-04-19 | 19:36 | 1

Raamovereenkomst tussen Eren en het bemiddelingsbureau...

F. von Zeikhoven | 21-04-19 | 19:45

Op zich is er niks mis met een tegenprestatie, maar …
De tegenprestatie moet geen betaald werk verdringen.
- De basisschool opknapper moet je over laten aan beroepsschilders en beroepstimmerlui.
- De gemeente heeft vast wel een offerte aangevraagd voor het digitaliseren van haar papieren archief. En dan is er zo'n ambtenaar die bedenkt dat het gratis is als je het door werkelozen laat doen.
- Boeken terugzetten op de plank in een bibliotheek is ook iemand zijn/haar beroep. Die raakt zijn/haar baan kwijt als het voortaan door een werkloze wordt gedaan.
- Bejaarden verzorgen is ook een beroep en houdt meer in dan alleen maar koffie zetten. En ik zou niet willen dan zo maar iedere werkeloze bij onze opaatjes en omaatjes komt omdat de gemeente gediplomeerd personeel te duur vindt.

Osdorpertje | 21-04-19 | 19:32 | 4

Klopt maar ze moeten ook met hun luie reet van de bank komen.

BozePaarseMan | 21-04-19 | 19:58

Mee eens, op deze manier maakt de gemeente misbruik van gemeenschapsgeld, arbeidsverdringing en feitelijk een soort van dwangarbeid

Mark van Leeuwen | 21-04-19 | 20:17

Dat gezever begon al in 1994 met de Melkertbaan.

AdPatat1960 | 21-04-19 | 20:29
▼ 1 antwoord verborgen

Ik zie het er nog van komen dat Simone achter het raam gaat zitten, voor Eren.
Zo kan het niet langer natuurlijk.
Die jongen wordt straatarm door al dat gedate.

Ruimedenker | 21-04-19 | 19:22 | 1

Of ze gaar friet bakken bij haar schoonpapa.

AdPatat1960 | 21-04-19 | 20:30
-weggejorist-
Halul gebakken | 21-04-19 | 19:19

Na 3 afleveringen was de strekking al duidelijk !!!
Kappen hiermee !!
Bij voorbaat dank.

poiuytrewq | 21-04-19 | 19:16

Ongezien de typhus.

Ars Vivendi | 21-04-19 | 19:15

"Maandag 23 mei 2016 - In de brievenbus vind ik een brief van de gemeente."
Die lag er dan al een tijdje. Op maandag wordt geen post bezorgd.

GraafSteno | 21-04-19 | 18:52 | 5

Post wordt dus door Sand bezorgd, dat betekend meestal een 2e brief. Bij de belastingdienst hetzelfde, herinneringen worden bezorgd door Sand.

redthehaghue | 21-04-19 | 19:15

Die brief lag vrijdag al op de mat.

Ruimedenker | 21-04-19 | 19:24

@Padjepejer | 21-04-19 | 19:07: In jouw durpie misschien, maar daar hebben we hier in de grote stad nog nooit van gehoord.

GraafSteno | 21-04-19 | 23:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Gaat hij nog radicaliseren en een aanslag plegen? Want dit is erg saai.

Rest In Privacy | 21-04-19 | 18:43 | 6

Ik wacht op de aflevering waarin hij besluit terug te gaan naar Turkije om daar voorgoed te blijven!

BaldEagle | 21-04-19 | 20:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Jammer. Ik hoop dat deze spannende feuilleton snel afloopt. Kan er zowat niet van slapen.

antagonist | 21-04-19 | 18:42 | 2

Mijn idee! Ik lig ook maar te malen 's nachts, het is gewoon niet uit te houden!

BaldEagle | 21-04-19 | 20:30

Ik begrijp het niet meer.

MickeyGouda | 21-04-19 | 18:41 | 5

Tegen normale mensen die even geen werk hebben, wordt gezegd dat je alles moet aannemen wat maar inkomen genereert.
Ze doen soms ook een test met wat je allemaal wel niet kan (bijvoorbeeld in een wasserette) daar zijn helegaar geen vacatures voor.
In elk geval kom je -niet in de tijd dat ik eens 8 maanden zonder werk zat- niet weg met 'soulsearching; wat past nou bij mij'.

letopuwzaak | 21-04-19 | 19:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik vond het feuilleton op hookers spannender.

GekkeHenkieNiet | 21-04-19 | 18:38 | 2

Dat vond Rob Oudkerk ook.

Ruimedenker | 21-04-19 | 19:26
-weggejorist-
Padjepejer | 21-04-19 | 18:38 | 1

Weer Simone niet uit de kleren weten te chanteren.

RickTheDick | 21-04-19 | 18:38

Dus hij had al lang zijn eigen broek omhoog kunnen houden maar hij ging voor gratis belastinggeld en vrije tijd. Lapzwans.

Rest In Privacy | 21-04-19 | 18:35

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Batavia Casino. Hét online casino van Nederland
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland