Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 24: Slecht nieuws

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 23, vandaag deel 24. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier

 Maandag 16 mei 2016  

De dag begint slecht. Cor, eigenaar van het bedrijf dat handelt in beveiligers, heeft me gemaild. Zijn bericht begint met een excuus – hij had me al veel eerder willen mailen, maar er was wat gedoe geweest op kantoor waardoor de zaken vertraging hadden opgelopen – en gaat dan over in een aanbod. Cor wil dat ik zo snel mogelijk bij hem aan de slag ga. Hij heeft al diverse locaties waar ik per direct inzetbaar ben. Met mooie uren. Veel toeslag.

Cor heeft gelijk. Het is een mooi aanbod. Goed basissalaris met een prima toeslag voor uren die buiten de normale werktijden vallen. Maar het werk speelt zich grotendeels ’s avonds en ’s nachts af. En het werk brengt de nodige risico’s met zich mee. Maar dat is geen probleem, staat in het voorstel, want het bedrijf heeft “uitgebreide verzekeringen met uitgebreide dekking” waarvan de premie netjes door Cor worden betaald.  

Ik ben een waardeloze werkloze. Mijn inspanningsperiode is nog geen week voorbij, en ik heb alweer een baan. Althans, als ik dat zou willen. En dat wil ik niet. Ik wil werkloos blijven. Vrije tijd hebben. Een half jaar genieten van een welverdiende uitkering. Naar Turkije. Twee of drie keer. De hadj volbrengen. Tijd doorbrengen met Simone. Uitslapen. Laat naar bed gaan.  

Als ik voor Cor ga werken, gaat dat allemaal niet door. Geen hadj. Geen Turkije. Dan heb ik die hele inspanningsperiode voor niks volbracht.

Een oplossing is er niet. Het is niet toegestaan om zomaar een aanbod af te wijzen. Als dat bekend wordt bij de gemeente, wordt mijn uitkering onherroepelijk verlaagd of zelfs stopgezet. En het wordt bekend. Cor weet dat ik als werkloze dit aanbod niet zomaar mag laten lopen.  

Ik sta op en loop naar het raam in mijn huiskamer. De zon schijnt al fel. Het doet me denken aan Turkije. Daar is altijd zon als je wakker wordt.  

Ik moet de boel rekken. Zo lang mogelijk. Elke dag is winst. En misschien lost het probleem zich dan vanzelf wel op.

Dinsdag 17 mei 2016  

In plaats van af te wachten, besluit ik om in de aanval te gaan. Ik ga Cor bellen en hem vertellen dat ik het domweg niet durf. Dat ik bang ben.  

Maar Cor krijg ik niet aan de telefoon. De vrouw die de telefoon heeft opgenomen vertelt me dat er een inval geweest bij het bedrijf. De politie heeft de administratie in beslag genomen. Cor is mee voor verhoor. Iets met belasting ontduiking. Voorlopig ligt het bedrijf stil.

Woensdag 18 mei 2016  

Ze blijven me lastig vallen, mensen die me werk willen geven. Vanochtend werd ik gebeld door één van de uitzendbureaus waar ik sta ingeschreven. Hebben een leuke klus voor me: tolk bij een reeks bijeenkomsten van een bureau dat economische samenwerking tussen Turkije en Nederland stimuleert. Om de meetings een succes te maken, willen de initiatiefnemers de aanwezige Turken de mogelijkheid geven om zoveel mogelijk in hun eigen taal te spreken. Volgens de intercedente zou dat de Turken opener maken en zo deals bespoedigen. Ik heb het meisje uitgelegd dat, indien ze zich zou verdiepen in de Turkse cultuur, zou weten dat die aanname geenszins klopt. Turken vinden het juist prettig om hun kennis van andere talen te etaleren. Een Turk die Engels spreekt, wil vaak Engels spreken.  

Ik zeg dat ik erover zal nadenken. Misschien kan het geen kwaad. Een beetje goede wil tonen.

Reaguursels

Inloggen

BREEK: die Eren Yilmaz heet gewoon Edwin Veldman, vinexvader van bloem en maddelein, heeft een drukke 9 tot 5 baan in het onderwijs, stemt VVD en schrijft dit verhaal op basis van het verhaal van een Turske Collega. Nou ja collega, het is de concierge, maar wat maakt het uit.

ikworstelengadouchen | 15-04-19 | 09:09


Over Eren Yilmaz

Hallo, ik ben bezig met het schrijven van een boek over mijn leven als uitkeringstrekker uitkeringsgerechtigde. Het zou leuk zijn als veel mensen dat boek lezen omdat ik veel gekke dingen heb meegemaakt. Bovendien kan ik heel goed schrijven.

Mijn vriend Birol vertelde me dat beroemde schrijvers allemaal een eigen website hebben. Daarom heb ik ook een website nodig. En daar ben je nu op beland.

Iets over mijzelf: in 1982 ben ik samen met mijn ouders en twee broers als driejarige vanuit Turkije naar Nederland verhuisd. Via de mavo, havo en uiteindelijk het vwo vond ik de weg naar de Radboud Universiteit in Nijmegen waar ik Engelse Taal en Cultuur studeerde. Na mijn studie heb ik gewerkt bij een vertaalbureau en, na enige bijscholing, als docent Engels op een middelbare school. Een baan waarvan ik genoot, maar waar ik na financieel wanbeleid bij de bouw van het nieuwe schoolgebouw werd wegbezuinigd.

King of the Oneliner | 14-04-19 | 22:11 | 1

Er staat op zijn site ook niet of hij onderhand al een baan heeft.
Lijkt me niet goed voor de verkoop als mensen danken dat hij dit op kosten van de belastingbetaler heeft geschreven.

Baytep | 14-04-19 | 22:22

Schrijven is op zich makkelijk, nel als vioolspelen, maar je moet er wel talent voor hebben.
Wat Eren mist is:
-originaliteit
-humor
-stijl
-spanning
-plotontwikkeling
-karakterontwikkeling

Daarom:
Ik kom nog uit de tijd dat de suikerbieten in november met de hand uit de grond moesten worden getrokken, zoals een tandarts een rijtje rotte kiezen trekt, en inderdaad was de kristalsuiker uit Dinteloord mede oorzaak van de grote aantallen slechte gebitjes.
Dat, en dat er nog geen fluoride door de Staat aan het drinkwater werd toegevoegd. Maar iedereen weet dat er niet alleen fluoride in het drinkwater gaat, maar ook grote hoeveelheden DRUGS.
There, i said it. Uw overheid probeert uw via mindgames tot brave werkende belastingbetalers te programmeren, zodat de ELITE achteroverleunend op een Geheim Eiland kunnen genieten van Uw belastingcenten, met piña colada's en mulatto latinas en zo..
That's right: er wordt van elke bord dampende eigenheimers minstens één goudgele aardappel van uw bord gestolen, uit de mond van uw baby, die daardoor jaren van levensgeluk misloopt, en u weet het niet eens.
Want zo werken DRUGS.
Het begint allemaal heel onschuldig, met lekkere kriebels in het Perineum.
En misschien heeft u meer trek in rabarber dan normaal, maar stapje bij stapje dringen de DRUGS uw wezen binnen, en beginnen dan van binnenuit u op te vreten.
(Ze weten dat u de DRUGS onvermijdelijk VERSLAAFD maken, maar they don't care)
Je, op straat zijn de DRUKS verboden, maar guess what? ze zitten gewoon in het DRINKWATER.
De DRUGS dus.
Dus vandaar dat iedereen u altijd zo gek en langdurig nakijkt op straat.
Dat komt NIET omdat u eruit ziet als Brad Pitt in 1992, maar dat komt dus door de DRUGS.
Zo , nu weet u het hele verhaal.
Doe er iets mee, fuckers, of wilt u als onnozele schapen gestuurd worden door de ELITE?

King of the Oneliner | 14-04-19 | 21:14 | 5

Beste heer Oneliner, even een misschien wat persoonlijke vraag maar 'wat' en 'hoeveel' heeft u gesnoven deze avond?! En om op uw stelling in te gaan; Wie drinkt er nu in hemelsnaam 'kraanwater' of überhaupt 'water'?!

Expertus_Dico | 14-04-19 | 23:37

Mehehehehehehehe

ZwarteDag | 15-04-19 | 01:02

Is het medium “Facebook” niet meer iets voor u?

Mr Dixit | 15-04-19 | 11:23
▼ 2 antwoorden verborgen

Het was weer reuze spannend.

Wij (= ik en mijzelf) zijn er heel erg opgewonden van geraakt. Elke zaterdag verlangen wij ( ik en me eigen) heul erg naar de zondag, zodat we weer reikhalzend kunnen uitzien naar weer zo'n meeslepende aflevering van dit geweldige feuilleton.

Zo blij zijn wij ( ik en mien) dat er ook Turken in ons land wonen, want die saaie spruitjes etende Nederlanders zijn echt bloedstollend saai vergeleken met dit cultuurhistorische waardevolle deel van de wereld, Turkije, waar het lang geleden allemaal begon: wetenschap,beeldhouw- en schilderkunst, literatuur en beschaving.

Zo kennen we allemaal natuurlijk de wereld beroemde Turkse schilders, zoals euh...., de Turkse topauteurs bijvoorbeeld de schrijver..... , tsja, nou kan ik even niet op de naam komen, wiens werk in 295 landen niet is vertaald, over de Turkse architect Irum Tchernubiel, die het flatgebouw zonder fundatie heeft uitgevonden, de Turkse uitvinding van het kopje met het oortje aan de binnenkant, de vermaarde wetenschapper Check Check Recheck die de grasopvangbak heeft uitgevonden.

Topvolk hoor, die Turken.

Kenne wij nog niet in de schaduw van staan.

Afijn, dat blijkt ook wel uit de never ending story van dinges, Eren of zo. Top kwaliteit story.

Heppie-even-voor-mij | 14-04-19 | 20:52

Kom maar door met de onophoudelijke diarree van kritiek. Meestal zijn ze nog grappiger dan het verhaal zelf. Wat kunnen sommige figuren hier zich toch druk maken om een fictief verhaal waarop geen enkele verplichting tot lezen rust. Geef maar toe, jullie kunnen niet wachten tot het volgende deel verschijnt.

Kopieerapparaat | 14-04-19 | 20:00 | 3

Er zijn er denkelijk zelfs onder ons die al vóór het volgende deel van het feuilleton uitkomt, een mooi reaguursel klaar hebben!

GekkeHenkieNiet | 14-04-19 | 20:55

Ach, ik lees het met plezier. Het maakt me ook geen ruk uit wat anderen daarvan vinden.

Hank Nozemans | 14-04-19 | 21:32

Klopt. In de hoop dat het dan de laatste is.

Frau Merkel | 14-04-19 | 21:41

De allergrootste fictie is natuurlijk die turkse vlag, waarop een ster vóór de maan is afgebeeld. Een natuurkundige dwaling als nationaal symbool, daar is niks 'trots' aan.

Rest In Privacy | 14-04-19 | 19:29 | 1

Is Venus.

GekkeHenkieNiet | 14-04-19 | 19:52

Ach die stukjes van Eren
maken de piemols van Krek
des te aantrekkelijker.

Halul gebakken | 14-04-19 | 19:22

Lieve GS, kan dit alsjehemeltjeliefblief stoppen? Het is zo zonde van de serverruimte. Het is lente. Plaats dan een plaatje van een mooi vrouwmensch. Manmens desnoods. Een stoeptegel is zelfs beter dan dit blaartrekkend gedreutel.

muppet020 | 14-04-19 | 19:13 | 1

Nog nooit EEN van gelezen... Deze ook niet, maar wel enkele commentaren. In mijn wijk zie ik genoeg werkloze Turken en dat is de werkelijkheid. Dit is fictie. Past u wel op voor een ban? Zou zonde zijn!

Angélica de Sancé | 14-04-19 | 19:19

Fictie, ook een Turk wordt door het UWV als een klootzak behandeld. Zorg dat je er niet terecht komt.

CarelJan7937 | 14-04-19 | 19:13 | 1

Erin loopt niet bij het UWV. Hij geniet een bijstandsuitkering van zijn gemeente. Hij is dus niet echt werkloos in de zin dat hij vroeger gewerkt heeft maar werkloos is geworden. Hij heeft wel gewerkt, maar niet in de zin dat hij werknemer van een bedrijf is geweest. De Belastingdienst heeft Erin in het vizier maar hij is geen bekende van de politie. Erin is echt een bijzonder geval, een soort sneeuwvlokje onder de toerken.

Nivelleermarionet | 14-04-19 | 19:27

Lieve GS, kan dit alsjehemeltjeliefblief stoppen? Het is zo zonde van de serverruimte. Het is lente. Plaats dan een plaatje van een mooi vrouwmensch. Manmens desnoods. Een stoeptegel is zelfs beter dan dit blaartrekkend gedreutel.

muppet020 | 14-04-19 | 19:12

Ik ben gestopt met lezen bij welverdiende uitkering.

TyrionLannister | 14-04-19 | 19:08

Ik heb een leesachterstand van ik denk al vanaf deel 19. Nu ik deze nieuwe zie, wil ik beginnen bij waar ik gebleven ben maar om een vage reden komt het daar niet van en zie ik tot mijn ontsteltenis dat de achterstand steeds groter wordt.
Ik zal en wil deze een keer weglezen als een Roman.

ProAsfalt | 14-04-19 | 19:06
-weggejorist-
hotnot | 14-04-19 | 19:04 | 3

Ooit (10 jaar geleden) zat ik naast een 020 stadsdeelbestuurder aan tafel (een Turk) die mij olijk vertelde dat gestopt hij was met vreemd gaan, roken en alcohol drinken omdat ie de hadj wide gaan volbrengen. Hij was zeer in zijn nopjes met zijn voornemen. Turken: hypocriet volk. Net zoals die katholieke Limburgers overigens.

Rest In Privacy | 14-04-19 | 19:01 | 2

Wat een heroinehoer is sylvie meis.
Betaalde escort. Anders niets

Lieveschat | 14-04-19 | 19:02

"Mijn boek is af! Ik ben er bijzonder blij mee.

De titel: Dagboek van een uitkeringstrekker.

Ik zoek nu nog naar een mooie plek om alles te publiceren.

Binnenkort meer info!"
erenyilmaz.nl/boek/
Prachtige plek gevonden zien we, echt heel fijn.

Aap Noot Miesje | 14-04-19 | 19:00

Die Cor. Een belastingontduiker. Tsk tsk tsk.

GekkeHenkieNiet | 14-04-19 | 19:00

Het is maar een fictiefeuilleton, het is maar een fictiefeuilleton, het is maar ...

*verwoede poging doet om tot 10 te tellen*

MickeyGouda | 14-04-19 | 18:58

Eren kom uit de kast en wordt officieel René, kleed je als René, leef als René.
Je vader en moeder begrijpen je op termijn.
En zo eindigt dit mooie sprookje alweer beste mensen, het was een roller coaster ride maar eind goed al goed.
Kijk nu al uit naar volgende week, wie begint er dan met een nieuw spannend verhaal.

bwanabanjo | 14-04-19 | 18:57

En dat wil ik niet. Ik wil werkloos blijven. Vrije tijd hebben. Een half jaar genieten van een welverdiende uitkering. Naar Turkije. Twee of drie keer. De hadj volbrengen. Tijd doorbrengen met Simone. Uitslapen. Laat naar bed gaan.

Zelfs voor fictie is deze lifestyle keihard. Hoe krijg je het verzonnen?

RickTheDick | 14-04-19 | 18:50 | 1

De interpunctie .is dan wel, weer goed. voor fictie. Maar. ik .ben. geen .neerlandicus.

Bon-sens | 14-04-19 | 19:13

"Een oplossing is er niet"
Die is er wel, zal er zelfs keuze in aanbrengen; of je houdt je bek dicht en gaat gewoon werken of je verplaatst jezelf naar Turkije/Saudi Arabië/whatever.

Krijgt die gozer hier geld voor? Bizar elke week weer.

Aap Noot Miesje | 14-04-19 | 18:45

Slecht nieuws, en ik maar hopen op vingerkramp. Slecht nieuws hij gaat gewoon door. Slecht nieuws, hij blijft werkeloos dus genoeg tijd om eindeloos te blijven breien aan zijn verhaal.

miko | 14-04-19 | 18:44

Sorry, ben Fictie Feuilleton moe.

poiuytrewq | 14-04-19 | 18:32

Toch weer een vergeefse poging gedaan me door dit stuk heen te worstelen maar tevergeefs. Eren, beste kerel, ik lees op je site nog een plek zoekt om deze onleesbare bagger te publiceren en alhier dus alle ruimte krijgt om dat boekje te pluggen. Ik gun je alle geluk van de wereld maar kap met deze onzin. *ferm de hand drukken doet*

JJMS | 14-04-19 | 18:30

Ali Osram is terug!!

Conan de Rabarber | 14-04-19 | 18:25 | 3

Ali Osram. Is dat de neef van Achmed Philips?

Nivelleermarionet | 14-04-19 | 18:31

Nee de broer van Tarek Taftan.

keestelpro | 14-04-19 | 18:44

Eren kan toch ook met chronische vermoeidheid, autisme, RSI of met ander "ziektebeeld" zich melden bij het UWV. Lekker levenslang kunnen Hadj-en.

kapotte_stofzuiger | 14-04-19 | 18:24

Slecht nieuws. Dat betekent dat er nog eens 20 afleveringen komen?

Tikkie Terug | 14-04-19 | 18:22

'Slecht nieuws'.
Helaas, na deze aflevering stop ik met mijn wekelijkse feuilleton.

Maar nee. Eren krijgt een baan aangeboden door een belasting-ontduiker en een aantal anderen, maar dat wil Eren niet. Eren wil teren. Aan de geld-tiet van Nederland. Vraagje aan Eren; hoe hoog is een uitkering eigenlijk ik turkije?

EEnzame SchizofrEEN | 14-04-19 | 18:22

Komt ie lekker makkelijk weg van die baan van Cr

Graftak | 14-04-19 | 18:19

Ik open dit topic tegenwoordig (na de eerste aflevering) alleen nog maar voor de reaguursels, kostelijk.

Gele Beer | 14-04-19 | 18:19

Gvd! Waar kan ik solliciteren naar zo'n uitkering?
Ga hier als de sodeju aan het werk of goede scholing of anders, rot op naar je altijd zon als je wakker wordt!

SaintNick | 14-04-19 | 18:15 | 1

Probeer het eens bij je gemeente. Bijvoorbeeld Rotterdam. Die hebben werk voor iedereen. Je hoeft alleen maar een vuilniszak en een papierprikker te kunnen bedienen. Daar krijg je dan geld voor en je voelt je dan toch een beetje ambtenaar. En iedereen weet dat ambtenaren zelden last van burnouts krijgen. En als werkende heb je erg weinig last van Nederlanders met een streepje of een tintje. Want die gedragen zich meestal net zoals Erin. Gewoon doen! Oh wacht, ik was bijna vergeten te zeggen dat je bijstandseiser moet zijn om in aanmerking te komen.

Nivelleermarionet | 14-04-19 | 18:28

Ik vrees dat de redactie deze knutselaar een opdracht heeft verstrekt voor een 50-delig epistel. Nog even doorbijten dus

Sprinkhaan | 14-04-19 | 18:08 | 2

ja, we worden al bijna een half jaar gekweld, maar ik houd vol!

AdPatat1960 | 14-04-19 | 18:14

Zo zie ik deze ook: als je hier doorheen komt kan je alles aan. Kunnen ze zelfs Klaver, Van Koningsbrugge of Johnny de Mol een column geven zonder dat ik bezwijk.

de Voorzittert | 14-04-19 | 18:53

IK ben blank, en MIJ wil de gemeente Leiden niet aan het werk hebben. Iets met diversiteit?

MIJ is het (voorlopig) wel gelukt, weliswaar mét behoud van uitkering tijdens de eerste maanden. Dus financieel schiet ik er niks mee op.

Road Runner | 14-04-19 | 18:06 | 4

Mocht de redactie interesse hebben, dan kan ik wel emijn dossier overleggen als ze daar interesse in hebben.

Jullie hebben mijn gegevens.

Road Runner | 14-04-19 | 18:13

@Road Runner | 14-04-19 | 18:13: Gewoon blijven solliciteren op diversiteitsbaantjes. Je voldoet aan de verplichting. Als ze vragen stellen gewoon op discriminatie op de arbeidsmarkt gooien ;)

Ing. eslapen | 14-04-19 | 18:24

@Mark van Leeuwen | 14-04-19 | 18:12:
Dit reaguursel is te kort, daar krijg je niet 5 jaar lang elke week een topic mee gevuld

Bon-sens | 14-04-19 | 19:17
▼ 1 antwoord verborgen

krijgt hij hiervoor betaald?

Xanadu | 14-04-19 | 18:05 | 1

Right, dat vroeg ik me ook al af.

Aap Noot Miesje | 14-04-19 | 19:05

Een ellendig verhaal. Kappen a.u.b.

aamert | 14-04-19 | 18:05

Ghe... begint toch wel leuk te worden, dit.

threeheadedmonkey | 14-04-19 | 18:04

Is er iemand op Geenstijl die alle delen van dit verhaal heeft gelezen?

Gulliver | 14-04-19 | 18:02 | 12

Ik wacht tot ze er een direct to dvd film van maken
die ik dan ook niet ga bekijken.

Halul gebakken | 14-04-19 | 18:36

Dus dit duurt 4 jaar?

Wol | 14-04-19 | 20:32
▼ 9 antwoorden verborgen

Zijn we toch weer eren getuind...

keestelpro | 14-04-19 | 18:02 | 1

Briljant reaguursel, kasteelpro, en niemand die het ziet. Een verborgen easteregg in jouw reaguursel.

King of the Oneliner | 14-04-19 | 20:35

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken