Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 22: Werken voor je geld

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 21, vandaag deel 22. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier

Woensdag 4 mei 2016  

Vandaag loopt mijn inspanningsperiode af. Ik heb aan alle eisen voldaan. Sollicitaties verricht. Ingeschreven bij uitzendbureaus. Informatie op werk.nl ingevuld. Tot een baan heeft het vooralsnog niet geleid, al ben ik de afgelopen weken behoorlijk lastig gevallen door uitzendbureaus. Volgens Mehmet bellen de uitzendbureaus na verloop van tijd niet meer. Gewoon een paar keer weigeren met een of andere smoes, dan zetten ze een kruisje achter je naam. Geen tijd meer aan besteden, betekent dat.

Mijn sollicitaties zijn over het algemeen goed verlopen, al willen twee bedrijven ondanks mijn gebrekkige CV met me praten. Een bedrijf dat beveiligers zoekt en een restaurant dat een Turkse gastheer zoekt. Ik heb besloten om in te gaan op de uitnodigingen, al was het maar om mijn goede wil te tonen aan klantmanager Hetty. De kans dat zo’n gesprek leidt tot een baan, acht ik nihil.

De beveiliger staat niet langer voor de deur van de gemeente. In plaats daarvan word ik welkom geheten door een groep blanke mannen met spandoeken staan te zwaaien. “Asielzoekers oprotten!” “Geen uitkering voor asielzoekers!” “Ga werken voor je geld!”

Onder luid gejoel stap ik het gemeentehuis binnen. Ik vraag me af waar de jongens de tijd vandaan halen om te protesteren zo midden op de dag. Eén van hen herken ik als mede-uitkeringsgerechtigde. Misschien moet hij maar eens gaan werken voor zijn geld.

Ik trek een nummertje en word even later ontboden in ruimte 8C, waar Hetty me welkom heet.  

“Nou,” zegt ze als we allebei zitten. “Heeft u nog last gehad van de figuren die voor de deur staan te protesteren?”

“Valt mee,” zeg ik. “Waar zijn ze boos over?”

“Omdat ze vinden dat hun uitkeringen worden ingepikt door vluchtelingen.”

“Ah, zodoende.”

“Ze staan hier om de week. Inmiddels ben ik er aan gewend.”

“Om de week?”

“Ja. Ze keren steeds weer terug. Maar goed, laten we het over iets leuks hebben. Uw inspanningsperiode is voorbij en voor zover ik kan zien heeft u aan alle verplichtingen voldaan. Correct?”

“Dat klopt,” zeg ik. “Komende week heb ik zelfs al twee gesprekken staan.”

Hetty drukt haar lippen op elkaar en knikt. “Met mensen zoals u zijn we altijd erg blij. U wilt niet weten hoe vaak we aan het einde van een inspanningsperiode direct al een sanctie moeten opleggen. Sommige mensen lijken wel bewust werkloos te willen blijven. Gelukkig doet u er wel alles aan om weer aan de slag te komen.”

Woensdag 4 mei 2016, middag  

Na even zoeken vind ik het telefoonnummer van Thijs Verkaaijen. Toen ik met hem op de middelbare school zat, was hij met niets anders dan muziek bezig. Droeg overal en altijd een koptelefoon. Tot grote ergernis van de docenten. Sinds enkele jaren heeft Thijs een eigen muziekstudio waar hij muziek produceert voor een heel diverse groep aan opdrachtgevers. Af en toe kom ik hem tegen in de stad. Nog altijd met een koptelefoon op.

Na het uitwisselen van enkele anekdotes over onze schoolperiode, vertel ik Thijs over Freek/Jamal/Jalil en zijn amateuristische obsessie met het produceren van rapmuziek. Ik vraag of hij wellicht iets voor hem kan betekenen.

Nadat ik heb opgehangen bel ik Freek en vertel hem dat ik iemand ken met een professionele muziekstudio. Iemand die hem graag een keer de fijne kneepjes van het vak wil laten zien. Iemand die misschien wel enkele beats met hem wil opnemen. Maar Freek weigert. Hij zegt: “Ik wil werken met vooraanstaande producers, niet met iemand waarvan ik nog nooit heb gehoord.”  

Vrijdag 6 mei 2016  

Morgen heb ik mijn tweede date met Simone. Ik vraag me af in hoeverre ik eerlijk tegen haar moet zijn.  

Ik wil zes maanden werkloos blijven.  

Ik wil dit jaar de hadj volbrengen.

Ik wil actief meedoen aan de ramadan.

Ik wil nog een week naar Turkije.

Ik hou van lekkere dikke stukken vlees.

Ik heb opnieuw een Volkskrant en een Telegraaf ingeslagen. Hoewel we tijdens onze eerste date nauwelijks over actuele zaken hebben gesproken, wil ik over voldoende munitie beschikken mocht Simone opeens onderwerpen uit het nieuws ter sprake brengen.  

In de Telegraaf gaat het deze keer niet over de vermeende borstvergroting van Bridget Maasland, maar over de eerste pasjes van het kind van Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Schneijder. De Volkskrant bericht over de mogelijke plannen van Donald Trump om president van de Verenigde Staten te worden. Enkele experts die aan het woord komen achten de miljardair niet alleen volstrekt kansloos, maar ook een enorm gevaar voor de stabiliteit van de wereld. Maar goed, zo eindigt het artikel, we hoeven ons nergens zorgen over te maken, want Trump zal de verkiezingen nooit winnen.

Reaguursels

Inloggen

Een jij-bak van Yilmaz, wat een hoogtepunt.
Vind alles goed zolang Simone zich maar niet laat ont Eren. Gaap.

bwanabanjo | 01-04-19 | 13:55

@kortebroek en @minderweter.... zo dom en oneerlijk zijn onze Kamerleden

zij geven ons de indruk dat we blij moeten zijn met migranten uit Afrika en moslimlanden... die hier lege werkplekken komen invullen.
Ze vertellen niet dat de opvang, zorg, huisvesting en bijstandsuitkeringen ons miljarden kost.
Ze weten heel goed dat 70% hier langdurig of levenslang in de uitkering blijft hangen - waarbij ze ook nog familieleden naar hier mogen halen.

De schuld ligt bij Den Haag, de Kamerleden en de gemeenten die dit maf en onbetaalbaar migratiesysteem niet willen wijzigen.
Over 4 jaar hebben we hier 19 miljoen inwoners met nog meer woningnood en nog meer mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering.
Over deze dingen mag in de Kamer en bij de NPO niet gesproken worden.

sociaal_econoom | 01-04-19 | 11:06

Als Ze nou maar weten dat het zomertijd is aangezien ze hier in deze Murken enclave pas om 1 uur s,middags hun nest uitkomen .

liegende lippen | 01-04-19 | 09:30

Mensen gaan in het begin altijd af op beeldvorming. Vooroordelen. Wijk je daarvan af,dan geloven ze het nog niet.

Jan Onbewoond | 01-04-19 | 09:23

Er zijn ook genoeg jongelui die liever thuis zitten met een jointje en een krat bier en dan daardoor een burnout krijgen.

Jan Onbewoond | 01-04-19 | 09:20

Waar zijn de andere 360 soorten vlaggen? Het wordt een druk gewapper.

Jan Onbewoond | 01-04-19 | 09:19

De fout ligt niet zo zeer bij de migrant... MAAR bij de Nederlandse Overheid.
Mensen uit Afrika en moslimlanden worden onder de noemer van ''vluchteling'' hier in de watten gelegd en als kasplantjes behandeld.
Bij binnenkomst krijgt men direct opvang en verblijf in een AZC --> met iedere dag gratis eten, drinken, slapen, zorg en zakgeld - soms wel 2 jaar lang.
Daarna krijgt men via de gemeente gratis een ingerichte woning met automatisch een bijstandsuitkering. Hierbij wordt niet gekeken of gecontroleerd of men in eigen land bezittingen en vermogen heeft?
Men mag naaste familieleden naar NL halen die dan ook al deze gratis voorzieningen krijgen.

Je mag 3 jaar doen over de inburgeringscursus met behoud van uitkering.
Volgens cijfers van het CBS blijkt dat nadien 70%... langdurig soms levenslang afhankelijk blijft van een bijstandsuitkering
De gemeente doet daar niet moeilijk over - voor migranten is onbeperkt geld beschikbaar.

Kortom de FOUT zit in ons maf migratiesysteem, waarbij migranten onder de noemer van vluchteling hier levenslang in de watten worden gelegd.

sociaal_econoom | 01-04-19 | 08:46 | 3

De aantallen worden alsmaar groter --> begrijpelijk... wij zouden ook naar NL gaan in de wetenschap dat we in de watten worden gelegd waarbij alles van A tot Z voor ons wordt geregeld en betaald.

Echter dit verhaal wordt onbetaalbaar met steeds meer woningnood, waarbij onze kinderen 6 jaar moeten wachten op een woning.
Mark Rutte weet dit drommels goed... maar hij weigert ons maf migratiesysteem te wijzigen.
Polen en Oost-Europa doen GEEN opvang en huisvesting van migranten uit Afrika en moslimlanden.
Zweden en Denemarken zijn na ''wie schaffen das'' strenger geworden en hebben een limiet en een stop ingevoerd.
Rutte III blijft gewoon doorgaan... alsof het allemaal niets kost.

Door Wilders is er in de Kamer en in de media (NPO) een taboe en spreekangst ontstaan op dit onderwerp.
We praten wel volop over het klimaat (een stukje lucht) maar hierover mag niet gesproken worden... iedereen klapt dicht en niemand die dit onbetaalbaar migratiebeleid durft te wijzigen. Thierry Baudet heeft aangekondigd dat hij het huidig migratiesysteem danig wil wijzigen.
Hoorde vorige week een vrouwelijk Kamerlid op de radio die zei: ''het is goed dat migranten naar NL komen want wij hebben dringend behoefte aan werkkrachten''. Terwijl ze drommels goed weet dat 70% langdurig of levenslang in de uitkering blijf hangen... als Kamerleden zo denken dan hebben we over 4 jaar hier 20 miljoen inwoners met veel mensen in de bijstand --> met een vreselijke woningnood, veel onvrede en armoede.

Premier Rutte is iemand zonder (lange termijn) visie... hij kiest de kant van Rob Jetten en Jesse Klaver - klimaat, migratie en Brussel dat mag miljarden kosten.

sociaal_econoom | 01-04-19 | 09:12

@sociaal_econoom | 01-04-19 | 09:12:
Werkkrachten is sowieso onzin, dat is het probleem naar achter verplaatsen, dat is al eerder gedaan en nu zitten we op 18mln inwoners met dezelfde problemen EN nieuwe culturele problemen...

minderweter | 01-04-19 | 09:24

@minderweter | 01-04-19 | 09:24:
+1. Als we het geld niet hadden hoeven besteden aan al die immigratie, hadden wij het kunnen uitgeven aan mechanisering, automatisering, werktijdvermindering, eerdere pensionering en belastingverlagingen. Echter is nu de werkdruk alleen maar groter geworden, het pensioen naar achteren geschoven, zitten wij opgescheept met een vijandige cultuur in ons midden en groeit het besteedbaar inkomen voor de meesten al jaren niet meer.

kortebroek | 01-04-19 | 10:51

Wat wordt hier toch onvoorstelbaar gezeurd en gezeverd. Dit zijn toch gewoon amusante stukjes die gewoon lekker vlot zonder al te veel pretenties geschreven zijn? Het interessert me geen moer in hoeverre ze waar zijn; ik mag ze gewoon graag lezen. Ga in plaats van hier abject op te reageren gewoon iets zinnigs doen, werken of zo. Stelletje azijnpissers!

tiswireswa | 01-04-19 | 07:24 | 1

Ja op zondagavond;goed idee!

GekkeHenkieNiet | 01-04-19 | 07:55

Als dit een boek was , lag het reeds bij de slechtste .

Minus Richels | 01-04-19 | 04:55 | 2

De Slegte is toch in 2014 failliet gegaan?

Osdorpertje | 01-04-19 | 06:43

De lange mars van een burgert door een Institutuut des babyboomers, het sociale vangnet, en de complete vervreemding die zich onderweg van die burgert meester maakt, met alleen zijn eigen morele compas om de juiste richting te vinden gelijk een cavia in een spelshow met Fred Oster.

Tuuttuut !

De Briemusketier | 31-03-19 | 23:38

"Tot een baan heeft het vooralsnog niet geleid" exemparisch.

suscrofa | 31-03-19 | 22:43 | 1

Exemplarisch.

suscrofa | 31-03-19 | 22:43

Afijn, we hebben ons door 21 afleveringen heen geploegd en we weten nog steeds niks...

Heppie-even-voor-mij | 31-03-19 | 22:08

Prachtig! Mensen die dit niet snappen moeten meer naar de maan luisteren.

Promedio | 31-03-19 | 21:59 | 3

Gister naar Maan geluisterd, maar geloof mij: Daar wordt het niet beter van.

noudster | 31-03-19 | 23:40

En gtvrdgtvr hele dag met káudété-liedje Denk niet wit denk niet zwart in m’n hoofd gezeten grmbl...

GekkeHenkieNiet | 31-03-19 | 21:37
-weggejorist-
salonsocialist | 31-03-19 | 21:24 | 2

Best jammer eigenlijk.
*zich verder in mysterie hult*

Rest In Privacy | 31-03-19 | 21:24

Ik ga er vanavond lekker vroeg in want morgenochtend moet ik uitslapen

Botte Hork | 31-03-19 | 20:52

Gaap. Armoede Bart. Investeer eens in nieuw talent. Hier blijf je niet mee weg komen.

Rest In Privacy | 31-03-19 | 20:48

Komt er ook een greet and meat met Eren? Of een fandag.

Mark_D_NL | 31-03-19 | 20:26 | 2

Met een erendienst

GekkeHenkieNiet | 31-03-19 | 20:39

Een barbecue, de Gebakken Eren

burgertime | 31-03-19 | 21:15

Zijn deze stukjes geratel ook een manier om onder echt werk uit te komen?

Flibbage | 31-03-19 | 20:17

Kan deze horreur stopppen ajb? Geef die yilamz een sperma-ban.

Geil Kippetje | 31-03-19 | 20:17

Jeetje wat is dit slecht zeg. Ik ga zo naar de politie en dien mijn aangifte tot geestelijke geweldpleging in.

azijnseikerT | 31-03-19 | 20:05

Zwaar kudt... Bandirah in het kwadraat... kanslozer kan het niet.

overVecht | 31-03-19 | 20:00 | 4

@Geil Kippetje | 31-03-19 | 20:16: LOL! En eensch

Mocro070 | 31-03-19 | 20:39

Ja, ik dacht net, er was toch een of andere striptekenaar Bandoerah, mag die weer terug in plaats van dit?

Watunbidanwenu | 31-03-19 | 20:42

Die Bandidinges van Hero Drinkman vond ik wel lruk

burgertime | 31-03-19 | 21:16
▼ 1 antwoord verborgen

Die anekdote over die blanke mannen met die spandoeken is een doorzichtige leugen. Zulke leuzen komen alleen voor in een slechte Volkskrant-cartoon.

menzo | 31-03-19 | 19:52 | 1

Dat gevoel had ik ook direct.

burgertime | 31-03-19 | 21:38

Begint erg saai te worden.

ricoricos | 31-03-19 | 19:52

Jij wel uitkering heb?

burgertime | 31-03-19 | 19:51

Kan iemand de 21 voorgaande delen kort samenvatten ?

sprietatoom | 31-03-19 | 19:49 | 6

Ik, ik, ik. Maar hij moet werken. Ik niet.

AdPatat1960 | 31-03-19 | 20:15

"middelbare school scholier schrijft slecht werkstuk".

Alsjeblieft. De 21 voorgaande delen én alle volgende delen voor je samengevat.

zik | 31-03-19 | 21:25

Onderwijzer engelse taal , wordt werkloos, vader runt snackpaleis en wil graag de ad friettest winnen, moeder kijkt graag turkse tv, Eren is single maar datet via adverts of internet, krijgt een maatje toegwezen Freek die ook een lapzwans is (zal wel aan de voornaam liggen hoewel deze Freek een echt negert is) moet cursusjes doen, plannen maken en solliciteren, 8 weken lang, wil graah hadjen en rammadannen en het liefst een weekje turkije, heeft niets te neuqen en zal waarschijnlijk slachtoffer blijven van ons sociale stelsel met gratis geld dat hem door de strot geduwd wordt. Zoiets

grapo | 31-03-19 | 21:48
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Breakdance | 31-03-19 | 19:42

Top aflevering! Ik hartje Eren.

Mark_D_NL | 31-03-19 | 19:37

Eren had vandaag blijkbaar geen zin, knalt een superkort tekstje de wereld in, niks origineels, geen inspiratie, geen spanning, 5 jaar gedateerd op zijn minst, en hup klaar.
Op naar de shisha-lounge cq theehuis.

King of the Oneliner | 31-03-19 | 19:33

Ik hoop dat hij op zijn minst die avond 2 minuten stil is geweest. Dat is dan in elk geval nog iets.

grapo | 31-03-19 | 19:32

ik lees de episodes met een lichte glimlach.

Peter-Rissing | 31-03-19 | 19:25

Geinig Eren dank!
Inspanningsperiode afgelopen, doelen voor de komende (vrije) maanden helder, muziek gedinges en als cliffhanger natuurlijk date twee met Simone.
Spann0nd!

Berbaar | 31-03-19 | 19:19

Sorry ,wat een vlutroman,v=k.

Xanadu | 31-03-19 | 19:18 | 1

Volkskrant = Kudtkrant? Freud zou van zijn sofa glibberen.

Frau Merkel | 31-03-19 | 20:06

Overal vragen ze mensen, overal is er vraag naar gemotiveerd personeel.
Maar nee hoor meneer wil nog een week naar Turkije, meneer wil van alles behalve werken voor z'n geld dat doen wij wel voor hem.

de uitbater | 31-03-19 | 19:14 | 3

Is 2016 joh.
Lez0n!

Berbaar | 31-03-19 | 19:20

@Berbaar
Ohw werkt hij nu al dan?

de uitbater | 31-03-19 | 19:22

@de uitbater | 31-03-19 | 19:22:
Horen we denk ik in aflevering 122 over een jaar of twee ;)

Berbaar | 31-03-19 | 19:32

Wederom Regel-Recht Kudt!

overVecht | 31-03-19 | 19:14 | 1

Was het maar kudt, dan kon ik er nog wat mee..

Wijze uit het Oosten | 31-03-19 | 20:07

Wesley wie?

Graftak | 31-03-19 | 19:11

Ik kan me niet voorstellen dat er echt mensen met een spandoek met asielzoekers oprotten staan te zwaaien. Dat hadden we 6 maanden achter elkaar op elke tv zender en in elke krant kunnen zien.

Repetitive Beats | 31-03-19 | 19:11 | 3

Exact. En als ze dat bijv. in Utrecht hadden gedaan hadden er rellen uitgebroken. (UWV kantoor staat in kanaleneiland zo'n 100 meter van plek van aanslag). Ik denk dat niemand daar durft te protesteren.

A.I. van Dee | 31-03-19 | 20:07

Daar zijn er inderdaad maar een paar van, die soortgelijke acties ook daadwerkelijk uitgevoerd hebben.

GekkeHenkieNiet | 31-03-19 | 20:37

Wat is er mis met een spandoek, met asielzoekers oprotten staan te zwaaien?. Links zwaait toch ook met meest achterlijke leuzen rond.

Mars020 | 01-04-19 | 03:26

Ahum,... hoeveel delen zijn er?

Rest In Privacy | 31-03-19 | 19:09 | 3

veel te veel en zwaar fictie ook... btj ver gezocht, al zal het de waarheid dicht toekomen ben ik bang. wel laag niveautje vooo GS.

lovekila | 31-03-19 | 19:20

@ lovekila | 31-03-19 | 19:20
Zelfs de meeste martelingen eindigen op zijn minste met een executie.
Hier zie ik geen einde, tis oeverloos geouwehoer.

Rest In Privacy | 31-03-19 | 19:35

@lovekila | 31-03-19 | 19:20:

Dit soort verhalen zijn vast dagelijkse kost in Oosterwei. Toevallig fietste ik er vanmiddag nog doorheen. Het wordt in ieder geval mooier, maar ja, al het andere blijft helaas onveranderd.

MickeyGouda | 31-03-19 | 21:00

Wie is Wesley Schneijder?

brutus68 | 31-03-19 | 19:03 | 3

Geen idee. Die heb ik in 2016 over het hoofd gezien, vrees ik.

Frau Merkel | 31-03-19 | 20:07

@Frau Merkel | 31-03-19 | 20:07:

Lol.

PS: De vierde plek voor Max en het verlies van PSV zijn mijn man niet in zijn koude kleren gaan zitten, maar uw belangstelling heeft hem fluks weer uit het dal getrokken.

MickeyGouda | 31-03-19 | 20:54

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl