achtergrond

Geenstijl

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 21: Cursussen

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 20, vandaag deel 21. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier*. *

Maandag 2 mei 2016  

Met een kop kruidige thee in mijn handen lees ik de inleiding van het juryrapport dat net als voorgaande jaren is opgesteld door het Centrum van Smaakonderzoek (CSO).  

In totaal werden dit jaar 153 zaken bezocht door drie verschillende panels teneinde de uitslag van de Nationale Friettest te bepalen. Het niveau van de friet was dit jaar hoger dan ooit. Gemiddeld scoorden de snackbars een 6,9. Desondanks waren er ook dit jaar weer vele onvoldoendes te betreuren.  

De winnaar, snackbar De Frieterij uit Ermelo, scoorde een perfecte 10. Eigenaar Raymond Kloosterboer heeft het frituren van patat tot een heuse kunst verheven. Klanten krijgen porties van gemiddeld 218 gram voor € 2.45, waarmee de prijs per 100 gram uitkomt op € 1.12. De friet is lekker knapperig, maar nergens te zwaar gefrituurd. Elk patatje is ongeveer even groot en even dik. Te korte patatjes en afdankertjes worden netjes gescheiden van patatjes van goede lengte. Zout wordt vakkundig verdeeld over alle patatjes en er blijft geen residu achter in de zak. De puntzak is stevig en er wordt gewerkt met relatief gezonde zonnebloemolie welke diverse keren per dag wordt ververst.  

Het MegaSnackPaleis van mijn vader is geëindigd op plek 6. Met een 9+.

Dinsdag, 3 mei 2016  

Het voordeel van werkloos zijn is dat je brievenbus weer ouderwets gevuld raakt. Ik bekijk de buit van deze ochtend: een glanzende brochure met daarin een hele reeks cursussen en opleidingen die ik als uitkeringstrekker gratis of met grote korting via de gemeente kan volgen.  

Ik blader door het magazine en lees de samenvattingen van enkele trainingen:

Cursus Verstandig omgaan met geld  

Nu u minder geld tot uw beschikking heeft, dient u hier verstandig mee om te gaan. Ervaring leert dat mensen die moeten rondkomen van een uitkering moeite hebben om hun uitgavenpatroon aan te passen aan de nieuwe situatie. Tijdens deze cursus leert u in een middag hoe u verstandig met geld kunt omgaan. Aan het einde van de cursus krijgt u een gratis budgetboek mee, waarin u kunt beschrijven hoe u met uw inkomen wilt omgaan en nauwgezet kunt bijhouden waaraan u geld spendeert.

Workshop Goed voor weinig  

Lekker en vooral gezond eten hoef niet per se duur te zijn. Voor weinig geld kunt u wel degelijk gezonde en smakelijke maaltijden koken. Tijdens deze workshop leert u waar u voor weinig geld nog gezonde ingrediënten kunt kopen en hoe u ze gebruikt om lekker eten te maken. Zodat u gezond eet zonder daar veel geld aan uit te geven.

Workshop Administratie

Het voeren van een goede administratie is van groot belang, juist als u afhankelijk bent van een uitkering. Indien u nu geen (degelijke) administratie bijhoudt, dan is deze workshop geschikt voor u. U leert hoe de informatie die u toegestuurd krijgt op een juiste manier ordent en bijhoudt, zodat uw gegevens en financiële situatie altijd up-to-date zijn. Zo komt u nooit meer voor vervelende verrassingen te staan en weet u altijd waar u aan toe bent. U betaalt uw rekeningen op tijd en voorkomt boetes en aanmaningen. U heeft altijd een up-to-date overzicht over uw financiën.

Cursus zelfvertrouwen.

Cursus omgaan met internet.  

Cursus omgaan met computers.  

Cursus hoe start ik een bedrijf.  

Cursus boekhouden voor beginners.  

Cursus tweedehands is prima.  

Workshop slimmer inkopen.  

Cursus opvoeden.  

Training geld besparen.

Cursus hoe vind ik vrijwilligerswerk.  

Enzovoort, enzovoort.  

Ik sla het magazine dicht en sta op, klaar om de glossy een verdiend plekje in de vuilnisbak te geven. Maar dan valt mijn oog op een stuk tekst op de achterkant. “Draag zelf een cursus aan” staat er.

De gemeente investeert graag in mensen teneinde ze te helpen bij hun terugkeer op de arbeidsmarkt. Als U het gevoel heeft dat een specifieke cursus of opleiding dit proces kan versnellen, dan kunt u een aanvraag indienen om deze cursus te mogen volgen. De klantmanager zal het voorstel binnen tien werkdagen beoordelen. Er zijn drie mogelijkheden: de klantmanager vindt dat de cursus een aanzienlijke bijdrage levert aan uw kansen op de arbeidsmarkt. De cursus wordt volledig betaald. Er is in dit geval sprake van zogenaamde arbeidsmarktrelevantie. Soms ziet de klantmanager weliswaar verbeterde kansen op de arbeidsmarkt, maar niet in die mate dat de opleiding volledig vergoed zal worden. Er is sprake van beperkte arbeidsmarktrelevantie. In dat geval verstrekt de gemeente een lening voor de cursus die niet terugbetaald hoeft te worden indien U binnen drie maanden een baan vindt. Tot slot kan de klantmanager de aanvraag volledig afkeuren. Omdat de arbeidsmarktrelevantie ontbreekt. In dat geval mag U de cursus volgen, maar dan wel op eigen kosten.

Interessant, bedenk ik me. Misschien een postuniversitaire opleiding Engels aan Oxford University? Dat zou mijn kansen op de arbeidsmarkt toch behoorlijk verbeteren schat ik zo in. Duurt twee jaar. Kost een duizendje of veertig. Exclusief verblijf- en reiskosten. Maar goed. De gemeente investeert graag. En laten we eerlijk zijn: de opleiding is uiterst arbeidsmarktrelevant.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 53 (EINDE): Een baan

Onze roman in stukjes is ten einde! Vorige week las u deel 52, vandaag hel allerlaatste stuk, deel 53. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier*. *

@Redactie | 03-11-19 | 18:00 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 52: Tewerkstelling

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 51, vandaag deel 52. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 27-10-19 | 18:00 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 51: De schrijfcursus

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 50, vandaag deel 51. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 20-10-19 | 18:00 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 50: Niet elk baantje

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 49, vandaag deel 50. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 13-10-19 | 15:00 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 49: De hadj

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 48, vandaag deel 49. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 06-10-19 | 18:30 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 48: Owen

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 47, vandaag deel 48. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 29-09-19 | 17:55 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 47: Naar Turkije

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 46, vandaag deel 47. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 22-09-19 | 16:00 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 46: Knallen

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 45, vandaag deel 46. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 15-09-19 | 19:33 | 0 reacties

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 45: Inkomsten

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 44, vandaag deel 45. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

@Redactie | 08-09-19 | 18:00 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.