achtergrond

Geenstijl

Iconische fotorepo 'Belastingdienst' bij ANP

Zeer belangrijke fotoserie 'Startsein aangifteperiode inkomstenbelasting' in ANP-Fotobank.

Chris Wattimena (45, niet zijn echte naam) wil niet met zijn echte naam op GeenStijl. Dat is omdat zijn vrouw Marianne denkt dat hij bij de ING Bank werkt, maar in werkelijkheid werkt Chris bij de Belastingdienst. Hij heeft in tegenstelling tot zijn broer Albert geen universitaire opleiding genoten. Neen, Chris maakt mooie stapeltjes van enveloppen. Hier zien jullie hoe dat proces in z'n werk gaat. Eerst stelt Chris de computer in (zie foto boven). Ondertussen eet hij een Chokotoff want die vindt hij lekker.

Kijk hoe Chris in één vloeiende handbeweging precies het juiste aantal enveloppen van de stapel weet te scheiden. Hij heeft gewoon een goed gevoel van lengte, gebruikmakend van zijn duim en wijsvinger (al gebruikt hij soms ook zijn middelvinger als ondersteuning). Als zijn vrouw Marianne thuis zegt: "Chris, waar is die rolmaat, ik moet even de maat van dit kastje hebben", dan heeft Chris helemaal geen rolmaat nodig. Hij doet dan met zijn duim en wijsvinger: tjoep, tjoep, tjoep. 15, 30, 45 centimeter. Tsja, sommige mensen kunnen dat gewoon. Op de achtergrond kijkt collega Gait toe. Gait is nerveus, want hij weet dat 't erom spant op dit moment.

(Meer belastingspektakel na de breek)

Chris heeft zijn tweede hand nodig om de enveloppen goed en strak te ordenen. Bijna had Chris geen tweede hand meer gehad, omdat hij als tiener een enorme vuurwerkbom had gemaakt. Hij gooide het kruit van acht sloffen Astronauten in een ijzeren buis en daar propte hij een flinke aansteeklont in. Zijn neef Sjinkie overgoot het hele gebeuren met de complete inhoud van een fles thinner. Precies toen ze die vuurwerkbom wilden aansteken, greep een toevallige passant in. Enfin, die enveloppen.

Het is belangrijk de enveloppen ook overdwars te 'stampen'. Zo zorgt Chris ervoor dat er aan geen enkele zijde een stukje envelop uitsteekt. Hij is nou eenmaal een perfectionist!!! Overigens is Chris helemaal niet zo blij met zijn naam, vooral niet omdat je het uitspreekt als 'gris'. Hij vindt 'kris' een betere variant, maar daar hebben zijn ouders nou eenmaal niet voor gekozen.

Met zijn handen meet Chris of hij precies het juiste aantal enveloppen heeft gesorteerd. Het blijkt te kloppen. "Verdomme Chris,. dat heb je toch maar weer mooi geflikt", mompelt hij. Trots als een pauw legt Chris de enveloppen af en zo begint het proces weer van voren af aan. Chris' favoriete televisieprogramma is trouwens Veronica Inside. Hij vindt Johan Derksen zo lekker dwars.

Dit is Eline Spros, 'directeur particulieren' van de Belastingdienst. Ook zij is ongelooflijk trots op werknemer Chris, al laat ze dat niet zo blijken. Vorig jaar Kerstmis bleek dat hij, ondanks een voordracht van zijn directe collega's, wederom een gratificatie was misgelopen. Chris spartelt nu al jaren in Schaal 7 en hij wil dolgraag letterlijk en figuurlijk hogerop, omdat de hogere schalen op een hogere verdieping van het gebouw zitten. Maar ja, Chris is een bescheiden jongen uit Apeldoorn en hij stapt echt niet zomaar naar de directrice om meer salaris te eisen. O ja, er was een recordaantal aangiftes op de eerste dag.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.