Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 10: Nationale Friettest

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 9, vandaag deel 10. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier

Woensdag 13 april 2016, middag  

Rond het middaguur loop ik het Paleis binnen. Mijn vader staat met zijn rug naar me toe en laat net enkele frikadellen in het vet vallen. Als hij zich omkeert en mij ziet staan, verschijnt er langzaam maar zeker een brede glimlach op zijn gezicht. Hij spreidt zijn armen en loopt via een klein klapdeurtje naar me toe. We omhelzen elkaar alsof we elkaar twintig jaar lang niet gezien hebben. Dat is Turks. Zo doen we dat nu eenmaal. Ik hou hem stevig vast en druk hem drie keer tegen me aan. “Vader!” zeg ik. “Eren!” zegt hij. Hij legt zijn handen op mijn schouders en bekijkt me van top tot teen.

Een kleine drie maanden geleden was ik hier voor het laatst. Toen had ik nog werk.

Mijn vader klapt enkele keren met beide handen op mijn schouders en schudt zijn hoofd. “Eren,” zegt hij nogmaals. De weinige bezoekers in de zaak kijken verbaasd naar ons ritueel. “Jullie hebben elkaar zeker lang niet gezien,” merkt een vrouw op terwijl ze een patatje in de mayonaise doopt.

“Dit is Eren, mijn zoon,” zegt mijn vader. Ik knik naar de vrouw, alsof ik wil bevestigen dat de man die nu in mijn wang knijpt inderdaad mijn vader is.

Burak, die achter in de zaak een tafeltje aan het opruimen is, komt nu ook op me afgelopen en omhelst me. Burak is de rechterhand van mijn vader. Al jaren. Hij is voor een klein deel eigenaar van het Paleis. Als beloning voor tien jaar trouwe dienst. Van origine is Burak een boer. Nu nog steeds, zegt hij altijd. Maar dan patatboer.  

“Eren, weet jij hoeveel klanten we afgelopen jaar hebben gehad?” vraagt mijn vader. “Jij raadt dat nooit!” Hij kijkt me samen met Burak vragend aan. “Burak en ik hebben het uitgerekend. Nu we de jaarcijfers definitief hebben. Nou? Hoeveel klanten?”

“Geen idee,” zeg ik. “Twintigduizend?” Dat is te laag. Dat weet ik. Maar mijn vader moet de kans krijgen om te roepen dat het veel meer is. Hij moet zijn trots kunnen uiten.  

“Veel meer Eren, veel meer!”  

“Dertigduizend?”

“Meer!”

“Goed dan, veertigduizend!?”

Burak en mijn vader kijken elkaar aan en zeggen dan tegelijkertijd: “Ruim vijftigduizend!”

Ik wil vragen hoeveel calorieën het Paleis de Nederlandse samenleving rijker heeft gemaakt, maar besluit daarvan af te zien. Het feestje moet niet verstoord worden.

“Geweldig!” zeg ik. “Echt zoveel?”  

Mijn vader knikt trots. Hij slaat nog een keer op mijn schouder. “Zoon, waarom stap jij ook niet in de patat. Neem toch ontslag en doe met me mee. Ik weet nog wel een tent die te koop staat. Aan de rand van Brabant. Mooie zaak. Net verbouwd. Maar de eigenaar is ziek geworden. Die wil ervan af. Heeft me al een goede prijs genoemd. Wat zeg je Eren? Wat denk je daarvan?”

Als ik hem nu vertel dat ik zonder werk zit, dan ontkom ik er niet meer aan. Dan koopt mijn vader die snackbar voor me. Dat is er geen weg meer terug.

“Dank u vader, maar het leven als docent bevalt me goed,” zeg ik. “Het is een leuke school met leuke klassen. En eerlijk is eerlijk: ik voeg liever kennis toe aan de maatschappij dan calorieën.”

Burak is weer begonnen met het opruimen van rommel die klanten hebben achtergelaten. Het Paleis heeft ongewoon veel tafels voor een snackbar. Meer dan de helft van de klandizie blijft eten. In de grote witte ruimte hangen zes televisies. Op elke TV is een andere zender te zien. Zo kan elke klant zijn eigen plekje kiezen. Er is sinds vorig jaar ook een kinderhoekje. Met Disney Channel en allerlei speelgoed. Een slimme zet van mijn vader. Het aantal klanten met kinderen is sterk toegenomen.

Mijn vader neemt me mee naar één van de tafeltjes en gebaart me te gaan zitten. Hij neemt plaats tegenover me. “Eren,” zegt hij, “Burak en ik hebben het recept voor onze patat afgelopen maand drastisch aangepast. En we gebruiken ander vet. Duurzaam spul. Iets duurder, maar dat berekenen we door aan de klanten. De patat is nu knapperiger en gezonder. Minder calorieën. Ik wil dat jij het proeft.”

Ik heb trek in een sandwich, een lekker broodje met kip piri piri. Ik heb geen trek in patat. Niet om twaalf uur in de middag.

“Graag,” zeg ik. “Doe mij een portie. Ik zal proeven.”

“Geweldig!” roept mijn vader en hij wenkt Burak. Die steekt een duim in de lucht en grijpt daarna met twee handen een berg patat die hij in de frituur gooit.

Elk jaar verandert mijn vader zijn frieten. Met maar één doel: het winnen van de Nationale Friettest van het AD. Zijn hele leven draait erom. Vorig jaar werd hij knap zevende, maar dat zei hem niks. “Wat moet ik met een zevende plek?” zei hij. “Een spandoek ophangen dat we zevende zijn geworden? Dat nooit. Eerste of niks.”

“Weet je Eren,” zegt mijn vader terwijl hij het bakje met frieten voor me neer zet. “Er was vorige week een man hier die drie porties kocht en alleen aan een tafeltje ging zitten. Die man zat met een apparaatje te prikken in de patatten en schraapte al het zout eraf met een soort spatel. Toen hij weg ging, nam hij een heel doosje onaangeroerd mee. Dat is toch raar Eren?”

Ik zeg: “Misschien is het zijn hobby. Prikken in patatten. En zout schrapen van patatten.”

We lachen samen. Het is goed zo. Ik vertel mijn vader dat ik naar mama ga om haar gedag te zeggen. We omhelzen elkaar en ik vertrek.

Reaguursels

Inloggen

Ga dan patat bakken, luie uitvreter. Je pa heeft het goed met je voor en anderen zouden een moord doen voor een kans op een eigen zaak.
Maargoed, het is fictie dus weet je wat:
Ongezien de typhus.

elfenstein | 07-01-19 | 08:10

Eren Yilmaz, of ie nou echt bestaat of niet, doet zijn achternaam wel eer aan. Yilmaz betekent namelijk onder andere 'hij die nooit opgeeft'.
Ik vrees dat we voorlopig nog niet van hem af zijn...

Linksbuitengewoon | 07-01-19 | 01:25 | 1

Geeft nooit op, geeft nooit op... Ik weet het!!:
Geeeef nooit op, geeeef nooit op, oooh geef nooit op!!
Het is Peter Jan Rens godverdomme!!

Soms gaat het niet, soms kan het niet,

Soms wil het niet, soms mag het niet,

Maar zeg nooit stop, want in je kop,

Daar past geen strop, dus Geef Nooit Op!

Geef Nooit Op, Geef Nooit Op, Geef Nooit Op, oh Geef Nooit Op!

Heb je al lang een wens in je kop,

Zet hem in een brief en stuur die op!

En is het echt een goed idee,

Dan voeren we het uit en jij doet mee!

Wil je journalist zijn bij een krant,

Of rijden op een olifant,

Heb je hoogtevrees, al een hele tijd,

Maak een parachutesprong en je bent het kwijt!

Refrein:

Soms gaat het niet, soms kan het niet,

Soms wil het niet, soms mag het niet,

Maar zeg nooit stop, want in je kop,

Daar past geen strop, dus Geef Nooit Op!

Geef Nooit Op, Geef Nooit Op, Geef Nooit Op, oh Geef Nooit Op!

Je wil je Pa wat zeggen maar je durft het niet alleen,

Dan gaan we er toch samen heen!

Zeg nooit het lukt niet, maar hou vol,

Want ons is geen idee te dol!

Refrein:

Soms gaat het niet, soms kan het niet,

Soms wil het niet, soms mag het niet,

Maar zeg nooit stop, want in je kop,

Daar past geen strop, dus Geef Nooit Op!

Geef Nooit Op, Geef Nooit Op, Geef Nooit Op, oh Geef Nooit Op!

Geef Nooit Op, Geef Nooit Op, Geef Nooit Op, oh Geef Nooit Op!

Mystery solved, en nu opflikkeren meneer Kaktus, het is mooi geweest! Tijd voor een nieuw feuilleton...

Linksbuitengewoon | 07-01-19 | 01:36

Liegen tegen je vader dat je werk hebt om onder werk uit te komen. Wat zegt het boek van Mo daarover? Valt dat onder taqiyaa? Geldt dit ook als een sollicitatie activiteit? En maakt dat liegen nog wat uit tijdens de hadj? Vragen, vragen, vragen.

ScumbaggusMaximus | 07-01-19 | 00:08

Shit, krijg ik nu op dit moment echt trek in frieten?
*dan maar de frituur aanzetten...

lux_scribae | 06-01-19 | 23:33

Volgens Wikipedia bestaat een frikandel voor 25% uit varkensvlees. En dan patat, zo dicht bij de Brabantse grens? UWV, deze uitkeringsgerechtigde fraudeert door patat te verkopen in frietgebied en bovendien verkoopt hij haram frikandellen. En dan nog wat: Geen enkele Nederlander van Hollandse afkomst koopt patat bij een Toerk. Elke Nederlander die daar binnengaat is dus een linkse flapdrol. Sorry dat ik dit bij het UWV meld, maar de politie weigert de aangifte op te nemen en vraagt me of ik niks beters te doen heb.

Nivelleermarionet | 06-01-19 | 21:15 | 4

Ik weet wel dat zo'n Duitse Frikadel meestal niet te vreten is. Echt super ranzig.

knutsel_ | 06-01-19 | 22:36

Turken zijn niet zo serieus met varkensvlees hoor

Bokito ergo sum | 06-01-19 | 23:48

het is een feuilleton fictief uit het jaar 2016.. dit verhaal gaat helaas vrees ik nog een jaar door zodat hij nog naar Mekka kan met oetkering en een lening met wat extra uit het niet betalen van de huur en ziektekostenverzekering en uiteindelijk zijn volle WW heeft doorlopen. Vervolgens dan migreert naar Toerkije om in de all incl te gaan werken..aldaar! In het familie huis woont waar de opbrengsten en winst van zijn vader jaarlijks in zijn gestoken en voor Nl maatstaven valt onder een ruime villa. Zijn vader ook weer terug migreert en tot zijn dood een migratie uitkering van de Nl Staat gaat genieten waar je nu eenmaal als achtergestelde allochtoon van 55 plus recht op hebt..
En nee dat laatste is geen discriminatie tov de Hollandse minkukel die tot zijn 70e in de fabriek zijn kostje bij elkaar dient te schrapen of zijn huis eerst kan opeten als die dat niet meer kan opbrengen met alle kwalen in zijn lijf..

maar goed, het verhaal kan fictief ook anders gaan lopen natuurlijk..dat ie wel zijn plichten nakomt van zijn gastland en gewoon hup aan het werk gaat bijvoorbeeld bij bol.com tegen een miezerig loon via payroll met verblijf in een stacaravan..

fikkieblijf! | 07-01-19 | 08:46
▼ 1 antwoord verborgen

Werkweigeraar Eren.

Michiel85 | 06-01-19 | 20:59

Lees het met veel plezier. Mooi geschreven.

Wunwegwundarwun | 06-01-19 | 20:56 | 1
-weggejorist-
klepperdeklepklep | 06-01-19 | 23:35

Zoiets als met de 2e Kamerverkiezingen met GeenPeil; geen reaguurder die het zag zitten, maar stug doorgaan.

Zoltan | 06-01-19 | 20:11 | 2

Wacht maar op de plotwending.

Mark_D_NL | 06-01-19 | 20:47

Mark_D_NL
Inderdaad, ik zit ook te wachten tot dit verhaal 180 graden draait. Maar wordt waarschijnlijk toch gewoon geschreven door Pritt.

Draak uit Brabant | 07-01-19 | 10:59

Echt balen dat we nu weer een week moeten wachten op het vervolg!

Botte Hork | 06-01-19 | 20:01 | 1

Kan niet wachten. Ghehehe.

Basil Fawlty | 06-01-19 | 20:04

Iets zegt mij dat de meeste reaguurders uitgekeken zijn op dit feuilleton. Misschien iets met vrouwen- of homohaat er in schrijven om het weer beter te laten passen bij het gemiddelde wereldbeeld hier. Alleen een uitvreter zijn, is te weinig.

SamV | 06-01-19 | 19:46 | 1

Nou nee mijn beste, het is gewoon slecht geschreven. En al is het fictie dan nog moet je onderzoek doen want je weet dat itt tot menig andere website je hier gefileerd wordt als iets niet klopt. Zie het hele kleine simpele (maar oh zo belangrijke) feit (ghehehe) dat men in Eindhoven friet ipv patat zegt. Tsja als je dat niet weet dan ben je af en heb je je huiswerk niet gedaan. Is net zoiets als de film Amsterdamned waar een achtervolgingsscene gedeeltelijk was opgenomen in Utrecht op de Oude gracht. Gewoon niet doen en je huiswerk maken.
Overigens hiervoor hadden we die Facebook katjesfilm mama die ook niet kan en kon schrijven. Wellicht is menig lezer hier intelligenter dan u denkt en houdt niet van BS?

Basil Fawlty | 06-01-19 | 20:03
-weggejorist-
Breakdance | 06-01-19 | 19:45

Mij ontgaat ten enenmale de urgentie van deze schoolopstellen.

decaliter | 06-01-19 | 19:45

De friettest win je met frieten. De vader van Eren bakt patat.
De vader van Eren is een eerzame man.

Rest In Privacy | 06-01-19 | 19:44

Mag toch hopen dat jullie deze pseudo columnist niet voor 50 verhaaltjes hebben vastgelegd, laat staan betalen.

Sprinkhaan | 06-01-19 | 19:43 | 3

Hij is pas 3 maanden werkeloos.

Mark_D_NL | 06-01-19 | 19:43

Haha

Sprinkhaan | 06-01-19 | 20:45

we zitten pas in 2016 en zijn WW loopt wrs nog wel een paar maanden door...

fikkieblijf! | 07-01-19 | 08:49

*gaap*
De versie van King of the Oneliner een paar weken terug was veul beter. Die had wat mij betreft het hele feuilleton mogen schrijven

Ouwe_Kip | 06-01-19 | 19:39 | 2

@Ouwe-Kip: Dank hiervoor. Ik ben een beetje vereerd en zal straks iets schrijven.

King of the Oneliner | 06-01-19 | 21:13

Ben ik met je eens, was een goed verhaal van King, hoop dat ie het nog eens doet.

UncleAlbert | 06-01-19 | 23:51

Hier moeten die tekeningen bij van die Heerema, de strip over Mo.. De schrijfstijl lijkt er ook een beetje op.

Mark_D_NL | 06-01-19 | 19:37

Ik heb het verhaaltje geproefd en het was slappe hap.

Eierbal-is-fijn | 06-01-19 | 19:36

Tot volgende week Eren.

De Schele Uil | 06-01-19 | 19:36

Mis een verhaallijn met sex en een onopgeloste moord.

Mark_D_NL | 06-01-19 | 19:30
-weggejorist-
Lochos | 06-01-19 | 19:24

Twee met en een oorlog en een slaatje want ik ben met dieet.

Xanadu | 06-01-19 | 19:23

Hmmm,
Krijg zin in friet nou..
*Jas pakken doet..*

Wijze uit het Oosten | 06-01-19 | 19:18

Vind er niks aan,maar dat vind ik van de jumbo ook.

pegaje | 06-01-19 | 19:10 | 1

Vind het eigenlijk steeds leuker worden.

Mark_D_NL | 06-01-19 | 19:31

Over Turken in snackbars gesproken:
https://www.youtube.com/watch?v=8mcfeLK5YNs

telelezer | 06-01-19 | 18:57 | 1

Ghehehe. Blijft goed.

Basil Fawlty | 06-01-19 | 19:28

Hoeveel krijgt Yilmaz eigenlijk voor deze slechte stukjes? Beter investeer je dat bedrag in jullie clubhuis.

Hark_van_Rommel | 06-01-19 | 18:57 | 1

In de moskee? Lumineus!

F. Jacobse | 06-01-19 | 19:03

Ik vind dit altijd een leuk stukkie.

Nacho_Vidal | 06-01-19 | 18:47 | 2

slaapverwekkend stukkie

telelezer | 06-01-19 | 18:52

Inderdaad, leest prima weg. Beter dit, dan gezeur over dat travestieten raar mogen zijn, maar dat als je dat niet vindt wel raar bent.

geheelvermomd | 06-01-19 | 19:17

Zie elke week weer uit naar dit schrijfsel. Wat een verademing tussen al die andere plempsels. Het niveau bij geen stijl gaat echt omhoog.!

deslimsteniet | 06-01-19 | 18:46

Leuk stukje.

lacucaracha | 06-01-19 | 18:35

Uit principe kan je er geen Jos Brinkie bestellen.

Patje2011 | 06-01-19 | 18:34 | 1

Maar wel een balletje domme Turk!

F. Jacobse | 06-01-19 | 18:57

Ah het is reaguurder Nonkel Frituur.

azijnseikerT | 06-01-19 | 18:32 | 1

Was het maar zo want die schrijft beter. Ghehehe.

Basil Fawlty | 06-01-19 | 19:31

Er bestaat geen patatzaak.
Er bestaan geen patatzaken met verschillende tv zenders, kinderhoekjes enz.
De procedure dat het ad langskomt, wat zogenaamd tussen neus en lippen wordt vermeld klopt niet.
Ad test ook al anderhalf jaar geen patat meer.
Elke ondernemer zou blij zijn met een zevende plaats, want hij weet dat het dan om minieme verschillen gaat tussen hem en de nr 1.
Deze feitjes zijn makkelijk na te trekken, de rest doet er niet meer toe.

snapal | 06-01-19 | 18:30 | 1

Zoek eens op ‘fictie’.

Superior Bastard | 06-01-19 | 19:52

Ben benieuwd of vader ook luister en kijkgeld betaald voor die 6 tv's......

Rene046 | 06-01-19 | 18:29 | 3

Kijk en luistergeld bestaat al heel lang niet meer. Wel dient een zaak een bijdrage te betalen aan BUMA Stemra.

073Cab | 06-01-19 | 18:34

'T is veel erger. Als je een TV in publieke- of bedrijfs ruimte hangt dan krijg je weer een andere organisatie (Videma) op je nek die allerlei rechten komt heffen.

marcoplarco | 06-01-19 | 18:38

Ik geloof nooit dat Videma of Buma Stemra al die shoarma, doner of andere moslim gast food zaken langsgaan, controleren en een boete geven. Stel je voor dat iemand ze racistisch noemt.

gaffelbaard | 06-01-19 | 19:04

Dank Eren. Elke keer weer genieten.

Superior Bastard | 06-01-19 | 18:26

Ze hebben patat en frieten!

Patje2011 | 06-01-19 | 18:25 | 1

HALAL patat, ja!

Waar ik woon, in mijn stad, was er een tijd terug door een islamiet een patatzaak geopend. Maar hij verkocht alleen halal-patat en halal-snacks. Hij was maar heel kort open.
Moslims kochten er niet want patat en frituursnacks vinden ze 'Hollands eten' en dat Holland (lees: Nederland, maar de gemiddelde moslim denkt dat sinds de 12e eeuw ons land nog steeds Holland heet) haten ze zoveel dat ze het eten er niet van eten.
De Nederlanders kochten er ook niet want die eten geen halal-snacks. In een frikandel hoort nu eenmaal wat varkensvlees, net als een broodje bal of Mexicano.
En verder kon die zaak ook niet opboksen tegen de concurrentie van 9 (!!) Shoarma en donerzaken in een straal van 150 meter om hem heen.

Die halal patatzaak is nog geen half jaar open geweest en toen sloot hij al zijn deuren.

gaffelbaard | 06-01-19 | 19:17

Geinig stukkie Eren, dank!

Berbaar | 06-01-19 | 18:20

Ik denk dat Eren uiteindelijk toch in de patatbisnis gaat, dat valt te zeggen: z'n pa koopt die tent voor em, en Eren vind een chinese familie bereid om onder te huren.
Die chinezen werken zich overal een slag in de rondte,

hotnot | 06-01-19 | 18:20

Van A tot Z gelogen, maar als je er fictief bij zet mag dat ook.
Jammer dat de onzin zo doorzichtig is, zonde van je tijd.

snapal | 06-01-19 | 18:15

Ik vind het wel geinig. Ben benieuwd waar het heengaat. En wie de mysterieuze patatprikker is.

burgertime | 06-01-19 | 18:15 | 1

Dat was de natuurlijk de patattester van de Nationale Friettest van het AD.....

Slipsnifter | 06-01-19 | 18:34

maar hoe smaakte de patat?

Fedde71 | 06-01-19 | 18:13 | 1

Steek al die tijd dat je in je stukjes stopt lekker in het schrijven van sollicitatiebrieven... wat zeg ik. Ga ondertussen ergens vakkenvullen of maak je hoe dan ook nuttiger voor de maatschappij dan deze opstelletjes die ik op de middelbare school voor straf moest schrijven.

overVecht | 06-01-19 | 18:11

Als je het niet begrijpt wil dat nog niet zeggen dat het niet grappig is.

Slipsnifter | 06-01-19 | 18:43

@S.B.
U is mevr. Verbaan?

zwellevertje | 06-01-19 | 19:07

Superior Bastard | 06-01-19 | 18:30
Jij drinkt altijd met Ongebluste_Zalf, en delft dan altijd het onderspit? En dat vind je niet leuk he? Nee he? Nee he? Oeetieewooetiewoeetie.
Klein kind.

chicago river | 06-01-19 | 19:40
▼ 1 antwoord verborgen

Een wereld opzich.
Leuk :)

Bat-Adam | 06-01-19 | 18:09

De AD patattest is in juni 2018 afgeschaft nadat bleek dat de jury zich liet omkopen. Het verhaal is dus al minstens een half jaar oud.
https://www.ad.nl/ad-testen/ad-stopt-met-haringtest-friettest-en-oliebollentest~a2085760/

Frau Merkel | 06-01-19 | 18:09 | 5

Ruim twee en een half jaar oud toch, Eren z'n verhaal?
Datum staat erbij.

Andere mensen tikken sneller...

hotnot | 06-01-19 | 18:15

Lezen.

073Cab | 06-01-19 | 18:28

Goh, linkschmenschen die zich laten omkopen.... je verwacht het niet.

Slipsnifter | 06-01-19 | 18:44
▼ 2 antwoorden verborgen

Boeiend.

Slipsnifter | 06-01-19 | 18:07

Best goed opstel voor iemand uit de eerste klas MAVO.

King of the Oneliner | 06-01-19 | 18:06

Mooi vervolg weer Eren !

Doe mij maar twee ! | 06-01-19 | 18:04

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken