Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 6: Solliciteren kan iedereen

is wel zo

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 5, vandaag deel 6. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier

Dinsdag 5 april, 2016  

Om kwart voor tien in de ochtend meld ik me bij de gemeente om de eerste sessie van de cursus “Solliciteren kan iedereen” te volgen. Zaal C14 is, afgezien van een nerveus ogende man die voorin de zaal druk met zijn laptop bezig is, helemaal leeg. Ik wil hem goedemorgen wensen, maar hij is te druk met het invoeren van allerlei combinaties op zijn toetsenbord teneinde de beamer aan de praat te krijgen. Zonder resultaat.

Ik haal mijn schouders op en neem plaats op de achterste rij. Er ligt een blocnote en een scherp geslepen potlood klaar. En een paar pepermuntjes op een klein schoteltje.  

Als ik zit, bekijk ik de man eens goed. Hij is kleiner dan ik, nauwelijks 1 meter 70. Lichtblond, dun wordend haar, al schat ik hem nog geen dertig. “Vreemd,” hoor ik hem mompelen. Hij haalt zijn smalle schouders op en loopt naar een telefoon die in de hoek van de ruimte aan de muur hangt. Als hij verbinding heeft, zegt hij: “Ja, ik zit in zaal C14. De beamer werkt niet… Ja… C14... Graag. Dank.”

Enkele minuten later, ik ben nog altijd de enige cursist in de ruimte, komt een IT mannetje van een jaar of vijftig de zaal binnengelopen. Hij begeeft zich naar de voorkant van de ruimte, wisselt enkele woorden met de jongen en bukt daarna richting de laptop. Hij checkt of alle kabeltjes goed zitten, duwt daarna enkele toetsen in, en ja hoor, achter hem komt het scherm tot leven.  

Terwijl het IT mannetje vertrekt stromen de eerste mede-cursisten langzaam de zaal binnen. De meesten kijken rustig om zich heen voordat ze plaatsnemen. Alsof ze willen weten met wie ze werkloos zijn geworden.  

De hadj blijft door mijn hoofd spoken. Hoeveel zou een reis naar Mekka kosten? Drieduizend euro? Meer? Als ik zou gaan, moet ik dan reisgenoten vinden? Een paar neven? Of ooms? Mijn broers? En hoe zit het met een visum? Heb ik die eigenlijk nodig? En kan ik die nog aanvragen of ben ik al te laat? Wil ik dit jaar eigenlijk wel gaan? Het kost me heel wat vakantiedagen. En bijna al mijn spaargeld.

De cursusleider kijkt op zijn horloge, loopt naar de deur van de zaal en sluit deze. “Goed,” zegt hij terwijl hij in zijn handen wrijft. “De groep is iets kleiner dan ik had verwacht, maar laten we van start gaan.” Hij loopt naar voren en neemt plaats achter een simpel spreekgestoelte. “Welkom allemaal bij de cursus solliciteren. Vandaag ga ik jullie laten zien hoe je passende vacatures op het internet kunt vinden en hoe je een CV kunt aanmaken op de website werk.nl.”

Een jonge vrouw op de rij voor me steekt haar vinger op. “Meneer,” zegt ze. “Wat is een CV?”

“CV?” herhaalt de trainer. “Dat is een afkorting voor curriculum vitae. Een duur woord voor een opsomming van de dingen die je allemaal in je leven hebt gedaan.”

De vrouw knikt en maakt een notitie.

Ik vraag me af wat de jongen krijgt voor het verzorgen van deze sessie. Paar honderd euro? Hij is in ieder geval één van de weinigen in het land die wel baat heeft bij stijgende werkloosheid.  

“Mijn naam is Erik Flipstra. Sinds dit jaar verzorg ik de leergang “solliciteren kan iedereen” in deze en diverse omringende gemeentes met als doel om jullie snel weer aan de slag te krijgen. Om elkaar een beetje te leren kennen, lijkt het me goed om te beginnen met een voorstelrondje. Wie wil er beginnen?”

Ik blijk in een divers zaaltje te zijn beland. Van sommige mensen verwacht ik dat ze binnen enkele weken een nieuwe baan hebben, maar er zitten ook figuren in de zaal waarvan ik de kansen iets minder positief inschat. Een vrouw die tot aan haar nek onder de tatoeages zit. Fel gekleurde draken die vuur spuwen en vage gezichten van allerlei mannen. De zijkanten van haar hoofd zijn kaalgeschoren en door het middenschot van haar neus hangt een nogal forse ring. Een man die nauwelijks een woord Nederlands spreekt (waarop Flipstra opmerkt dat de cursus ook in andere talen wordt gegeven, eveneens gratis te bezoeken, maar dat verstaat de man dan weer niet). Een paar oudere heren die één en al ellende uitstralen, die het vreselijk vinden dat ze, na tientallen jaren werken, nu gedwongen worden om de laatste jaren van hun leven elke maand twintig sollicitaties de deur uit te moeten doen.  

Het opleidingsniveau van de aanwezigen verschilt eveneens behoorlijk. Sommigen hebben na hun 12e geen school meer gezien – één man grapt dat hij heel recent de schoolbanken nog heeft gezien, namelijk toen hij aan het inbreken was in de school – anderen hebben een universitaire studie doorlopen.

“Goed,” zegt Flipstra nadat de laatste cursist zich heeft voorgesteld. “Nu ik de presentielijst heb ingevuld, kunnen we echt van start gaan.” Hij klikt op een kleine afstandsbediening waarna de eerste slide op het scherm verschijnt.  

“Herkennen jullie dit?” vraagt hij.

Enkele mensen kijken op vanachter hun mobiele telefoon en er klinkt enig geroezemoes. Uiteindelijk zegt iemand: “Dat is de website werk.nl toch?”

“Dat klopt,” zegt Flipstra. “Dit is een screenshot van werk.nl. Op die site staan tienduizenden banen. En die kunnen jullie doorzoeken.”

Flipstra vertelt dat de website werk.nl een zoekveld bevat en dat we in dat zoekveld een zoekwoord kunnen invoeren. Als we op “enter” klikken, gaat de website passende vacatures zoeken. Wanneer er teveel resultaten zijn, kunnen we de lijst verfijnen met zogenaamde filters. En als we meer willen weten over een specifieke vacature, dan moeten we op de titel klikken. In het geval we een passende baan vinden en willen solliciteren, dan moeten we op de button “solliciteren” drukken.

Mijn gedachten dwalen weer af naar Mekka. Ik heb bijna vierduizend euro spaargeld. Dat zou voldoende moeten zijn om de reis te maken schat ik.

“Verdorie nog aan toe!” schalt het opeens door de ruimte. Een oudere man, keurig lichtgroen jasje aan, grijs haar dat zorgvuldig in een scheiding is gekamd, en bril met dun zilveren frame, staat op en balt zijn vuist. Met licht bekakte stem zegt hij: "Jullie doen alsof we een stel stommelingen zijn! Sufferds! Mensen die niks kunnen! Dat ik nu net werkloos ben geworden, wil niet zeggen dat ik dom ben! Ik heb tientallen jaren voor diverse vooraanstaande werkgevers gewerkt. In managementfuncties. En nu word ik behandeld als een eersteklas imbiciel. Alsof ik niet in staat ben om een website te gebruiken! Hou toch op zeg!”

Hij zucht diep, gaat weer zitten met zijn armen over elkaar en kijkt met een verbeten gezicht recht voor zich uit.  

Reaguursels

Inloggen

Werkloosheid is een industrie waar heel veel geld aan wordt verdiend.

VolleKracht | 10-12-18 | 13:35

fn + f5, mag ik nu een baan bij de helpdesk?

Stompe_Loeres | 10-12-18 | 10:28

Dit Fictie Feuilleton is te koop , het is gedrukt op toiletpapier zodat je er op het toilet nog iets nuttigs mee kan doen .

Minus Richels | 10-12-18 | 06:26

Ja maar, de verdoriemeneer in t groen gaat toch zelf naar zo'n imbeciele cursus? Of is zijn ruime ww na al die jaren op? Trekt hij al zo lang bijstand dat ze cursussen komen opleggen, op straffe van korting op de wedde? En nu stoort hij zich omdat Flipstra elk nivo toehoorder in 1 spreekbeurt moet bedienen? Want iedereen spreekt Nederlands. Ach, zo lang meneer de weg naar Mekka maar niet in de weg zit..

Shareholder II | 10-12-18 | 02:15 | 4

Sorry, "ruime ww" ik geef toe dat ik sinds 70s 80s geen idee heb. Never mind.

Shareholder II | 10-12-18 | 03:31

je kunt er wel heel idioot over reageren... laat meteen zien dat je nooit in die situatie bent terecht gekomen dat je richting de UWV wordt geduwd door deze regering en zijn idiote regelingen. Geef het je te doen als je na 30 plus jaren als ouderen er uit wordt gedonderd en tot je 68e maar moet zien hoe je nog aan een inkomen komt en dan te maken krijgt met een instituut die alleen wetjes en regeltjes ziet ipv mensen die zelf niet hebben gevraagd om deze situatie of rol van "ruime' WW of bijstand klant.. weet hoe fnuikend en ziektemakend het is om door een 25 jarige millennium wicht of consulent te worden verplicht om te leren aan het werk te komen en te leren om te 'werken' dmv cursussen die vervolgens cijfers moeten opleveren aan een hoger orgaan hoe goed de instituten bezig zijn om mensen te helpen weer aan het werk te komen.. onredelijk als je weet dat met een 55 plus je voor de arbeidsmarkt alleen nog maar geschikt bent om 'klusjes' te klaren in een flexcontract.. omdat je zoveel ervaring hebt en omdat ze volgens de wet ze je zo weer hup de WW of bijstand in kunnen schoppen.. bovenstaande Turk laat overigens zien dat met capaciteiten je net als de autochtoon dezelfde regels opgelegd krijgt u reageert vanuit zijn afkomst op zijn boodschap.
waarom zou deze man niet over een vakantie mogen dromen, als dat Mekka is, of een all incl. ergens in een Zuid Europees of Turks land.. dat ruime WW overigens valt nog te bezien, last but not least, hoe zou u het vinden als je jaren en jaren bijna de helft van je inkomen hebt afgedragen om aan allerlei sociale zekerheidsvoorzieningen bij te dragen en als je dan zelf in zo'n situatie terecht komt je blijkbaar op je knieën moet gaan rondkruipen uit dank.. aan wie?

fikkieblijf! | 10-12-18 | 08:33

Jij gooit alles lekker door mekaar he? Eerst ben ik "je" en daarna ben jij het, en vervolgens ga je door op aannames die je mij niet hoort zeggen.
Maar oké. Ik begijp die situaties welgedelijk. Ik ken ook mensen die daarin bivakkeren. Ik spot niet met die personen maar met de debiele situaties in dit land. Net zoals jij. Verder is dit een fictief verhaal en schetste ik, net als vorige week, een beeld over volgende week. Meer niet. Ik verwacht niet dat ie naar Mekka gaat. Hij droomt er ook niet echt over vind ik persoonlijk. Het is meer een kronkel in zijn hoofd die hem status moet verwerven. Zei ie zelf ook.
Soit. U verwijt mij dan ook nog te vragen waar u op uw knietjes moet wezen? Om te beginnen draagt u geen 50% af aan sociale verzekeringen. Verder vind ik dat u recht heeft op uw ww. Die sollieplicht is niet mijn idee. Ik vind dat u een punt heeft en velen zich onterecht bejegend door het UWV zullen voelen. Hoe dat zo kwam is tot daar aan toe. Maar ik, ik zou zelf daar gaan netwerken met anderen die opdagen, en meneer Flipstra verder negeren met alle respect. In elk geval het zelfrespect in mijn zak houden. Ik hoor dit van vrienden die zo hun eigen ruiten ingooiden. En een ik-houd-stand strijdopstelling tegenover UWV aannemen. Dat nooit, heb ik mezelf ooit voorgenomen. Zie het maar zo dan. Is geen afgeven op anderen dat is wat ik er zelf over denk en wat ik ermee zou doen. De stukjesschrijver raapt alle reaguursels maar op en vervolge vooral zijn feuilleton..

Shareholder II | 10-12-18 | 14:00
▼ 1 antwoord verborgen

Ondanks dat de meeste managers denken dat het niet zo is, is de beste motivatie een gevaar of een verlies en niet een kans, of het afgezaagde ‘denken in kansen’
De beste motivatie om werk te vinden is daarmee ook gewoon de dreiging de uitkering te verliezen bij het uitblijven van werk. Kan geen sollicitatiecursus tegenop.
Gewoon de uitkering stoppen na, zeg, 12 maanden en in maand 14 heeft iedereen werk.. al is het handmatig poep scheppen in een varkensstal..

Epistulae_Morales | 10-12-18 | 00:23 | 2

Dergelijke managers kunnen dus ook weg :-) Enfin. Verder staat er "oudere man grijs haar". Maakt niet uit wat zijn skills zijn.. risicomodellen doen dat liever niet. Daarbij waarom zich in geel-hesje laten lullen? Zijn enige slimme oplossing is zwartwerk en/of drugshandel. Daar is hij namelijk wel gewoon welkom. Dat is een grote solide werkgever in Nederland, waar oogjes worden toegeknepen.

Shareholder II | 10-12-18 | 02:29

ik mag hopen dat u zelf morgen de WW in mag worden geduwd en dat uw plan als eerste pilot op u wordt uitgevoerd.. dit soort reacties komt altijd van mensen die zelf niet in die ongelukkige omstandigheden terecht is gekomen van werkeloosheid, nog niet!

fikkieblijf! | 10-12-18 | 08:36

Ik slaap al 10 jaar lang uit dankzij een jank verhaal.
Ik heb m'n natje, m'n droogje.
If you can't beat them, join them.
Het is een spelletje.

Triop | 10-12-18 | 00:13

"imbiciel" moet "imbeciel" zijn.

JvanDeventer | 09-12-18 | 23:59

Ik heb wel een idee voor uitkeringsgerechtigden. Verplicht hen lessen wiskunde, elektrotechniek, ICT en Nederlands te volgen. Het aanbod aan studies is zo groot dat niemand meer een keuze durft te maken. Als ik dit kies, dan had ik dat misschien leuker gevonden. Laat scholieren bij aanvang een plaatje zien, wat wil je? Een Ferrari, een kever of een fiets. Hier zijn de studiemogelijkheden. Beperk scholing voor uitkeringsgerechtigden tot banen waar de meeste slagingskans is en dat zij niet meer terugvallen. Als adviseur moet ik onderzoek doen en krijg vaak 0 op m'n rekest omdat bedrijven nu al 'nee' verkopen. Simpelweg omdat het personeel er niet is.

klowiepowie | 09-12-18 | 23:53 | 2

Fantast. Dit idealistische ideetje van jou staat haaks op het beleid. Het credo bij de sociale zaken is "de kortste weg naar de arbeidsmarkt". Dat betekend kut werk wat niemand wil doen voor het minimum loon en geen enkel toekomst perspectief biedt. Bijvoorbeeld wasmachine bezorger bij Coolblue voor nog geen tientje bruto, en dan maar studeren op eigen kosten. Dat noemen ze bij de sociale zaken: via de ventweg op de hoofdrijbaan principe. Dat kan wel als je een jonge sterke knaap bent. Maar een tenger vrouwtje of mannetje van 50+.... die zie ik de kortste weg niet meer nemen. Als je in de bijstand zit is ieder werk passend.... Er wordt niet in mensen geïnvesteerd die in de bijstand zitten. Het geld voor studie's wat bestemt is voor bijstandsgerechtigden gaan de re-integratie oplichters mee aan de haal. De bijstandsgerechtigden worden afgescheept met BHV cursusje,... en daar moeten ze dan mee geholpen zijn. De rest van de 6000 euro steekt het re-integratiebedrijf in de zak. Veel van die re-integratie zakenlieden zijn ex- UWV managers die vooruit wisten hoe de subsidiestromen gingen lopen. Wat overblijft is het wegpesten van mensen uit de bijstand, en dan wel de meest kansrijke kandidaten. De labbekak met lege CV blijft labbekak wat daar is toch geen land mee te bezeilen, slecht voor de succes statistiek.

RdeFriesch | 10-12-18 | 00:50

Dude please. Verplichte ICT guys.. is wel het laatste waarmee je programmeert. Je bent dan gewoon te laat. De liefde voor de machinetaal of elektrotechniek moet via een andere paplepel..

Shareholder II | 10-12-18 | 02:34

Iedereen die fysiek kan werken en in de bijstand zit : verplicht 5 dagen per week aan het werk zetten bij de. gemeente. Papiertjes prikken, bos planten, bos schoonmaken , etc...... Vrij geven voor sollicitaties . Ww'ers persoonlijke begeleiding door UWV coach. Elke week op gesprek komen en actief helpen . Bij elke weigering : korting van 10 % op de uitkering ( Cumulatief ! ) Het is te gek dat we buutenlanders naar Nl halen om werk te doen dat de bijstandstrekkers niet willen doen..

FrankOngerust | 09-12-18 | 22:47 | 8

Als je bijstand hebt mag je wel vrijwilligerswerk doen. Dat wordt juist gestimuleerd. Heb ik zelf ook gedaan en het staat inderdaad beter op je CV dan helemaal niks als je ff niets hebt.

Ohja | 10-12-18 | 08:38

voordat u zo reaguurt was het beter geweest om uit uw 20e eeuw cocoon te stappen, we leven inmiddels in de 21 eeuw waar je als bijstander direct een 'aan de slag project mag'.

fikkieblijf! | 10-12-18 | 08:41

Of je vrijwilligerswerk mag doen in de bijstand verschilt nogal per gemeente. Helaas hebben veel gemeentes contracten met bedrijven om ze "dwangarbeiders" te leveren voor bijna niks. (In mijn gemeente moesten we gewoon 32 uur per week productiewerk gaan doen. Vaak van het niveau wat vroeger door de sociale werkplaats werd gedaan.)

Elli | 10-12-18 | 18:15
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik heb het ook eens, verplicht, gedaan. Best lekker wijven werken er bij dat UWV.

Rest In Privacy | 09-12-18 | 22:39

Een heel herkenbaar verhaal. In 2017 nog zo'n 10-delige verplicht cursus gehad op het UWV kantoor. Het wordt lichtelijk verplicht met boete op je WW uitkering als je niet komt maar omdat het kantoor midden in de stad ligt kost het je een hoop geld in de vorm van reizen per OV of parkeerkosten welke niet vergoed werden.
OK, je leert iets maar blijkbaar moet je CV eruit zien als een pagina uit een glamor magazine in plaats van alleen tekst met de essentiële zaken want daar gaat het in mijn ogen om. En dan.... Bijna 50, overgewicht, overgekwalificeerd of ondergekwalificeerd, te weinig of te oude diploma's etc, probeer maar een bedrijf te vinden die jou wel wil hebben want je kunt je wel als ieand anders voordoen zoals dergelijke trainingen je doen geloven maar uiteindelijk blijf je jezelf.
Gelukkig onlangs een bedrijf gevonden die wel wat in mij zag.

Sinclair | 09-12-18 | 22:01 | 4

Die bedrijf die je wist wat ging komen :)

knutsel_ | 09-12-18 | 23:03

Dat overgewicht, dat is u komen aanwaaien? Sorry hoor.

EefjeWentelteefje | 09-12-18 | 23:03

Ook de mogelijkheid overwogen om met de fiets naar de cursus te gaan? Helpt tevens tegen overgewicht maar is vooral goedkoper.

Arnold Layne | 10-12-18 | 02:55
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ben ooit naadloos vanuit de WW in de Bijstand gekomen. Strak in pak erheen. Moest 5 weken fulltime doosjes vouwen. De eerste uitkering liet 5 maanden op zich wachten. Ben geholpen door een hoofddoekje dat amper Nederlands sprak, kon haar maar niet uitgelegd krijgen wat wegenbelasting was. Dat m'n vader terminaal was hebben ze vertaald naar dat ik een erfenis kreeg. Blanke man, Universitair geschoold, jaren ervaring: een vreselijk juk!

wilderst | 09-12-18 | 21:49 | 3

Het is zo jammer dat bijstandsklanten weinig draagkrachtig zijn. Ik vind Bestuursrecht al porno en Participatiewet; Cum Swap Granny Porn! Mijn handen jeuken (of is dat een minder geslaagde uitdrukking in dit geheel?).

Rest In Privacy | 09-12-18 | 22:00

Klopt wat je zegt : Blanke man, veel werkervaring? Dat pakken ze je het hardst aan. Dan ben je laaghangend fruit, zoals ze dat in het vakjargon van de Sociale zaken noemen. Zie mijn verhaaltje hier op site.

RdeFriesch | 09-12-18 | 23:07

hahaha, wilderst, herkenbaar, ik liep in de jaren 90 bij de soos in Utrecht, ook bij een gehoofddoekte die ik niet helemaal begreep.
Zij begon over een sollicitatiecursus, ik dacht dat ze een baan voor me had want ik had de papieren om die cursus te geven,
maar ze bedoelde dat ik fijn de cursus kon volgen.
Sociale dienst Utrecht, erg streng waren ze niet trouwens toen.
Was een grote hal, die wachtkamer met koffie leek wel een niet nader te benoemen theehuis.

drastic | 10-12-18 | 13:36

Als je hypotheekrente terugkrijgt wordt je bijstand met dat bedrag gekort. As je huursubsidie krijgt, dan niet.
Dus mensen die de economie helpen door een huis te kopen, woz betalen, etc houden minder over dan mensen die toch al allerlei subsidies krijgen.

Olleke | 09-12-18 | 21:42 | 5

@blank-dus-racist |
Toch maar weer een kleine doch zeer relevante correctie: je komt alleen maar in aanmerking voor de IOW/IOAW-regeling vanuit een langdurige WW- of WIA-uitkering. Er is dus géén sprake van dat je als 55+-er zomaar even kan aankloppen voor deze regeling, wat hier kennelijk wordt gedacht!
Zeker met de voortdurende flexibiliserende arbeidsmarkt, waar ook ouderen steeds meer mee te maken krijgen, is het maar de vraag of je überhaupt ooit nog recht krijgt op een langdurige WW-uitkering, want de eisen daartoe zijn streng.
Daarnaast worden deze regelingen afgebouwd.

Geen 'feest' dus.

EefjeWentelteefje | 09-12-18 | 23:01

Anyway, ik lees liever dit soort tegels met wat praktische informatie dan de "fictie die saaier is dan de realiteit" van Yilmaz.

knutsel_ | 09-12-18 | 23:09

Ik lees bij dit topic altijd alleen even snel wat tegels:)

letopuwzaak | 10-12-18 | 00:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Nu snap ik het! Het is de bedoeling dat wij als reaguurders het verhaal afmaken. Ja toch? Ja Toch?:
Komtie dan, hè:
sinds het optreden van de man met het zilveren montuur , veranderde de sfeer in het zaaltje . geluiden van instemming klonken op , in principe viel de zaal uiteen in twee partities : de revolutionairen , en de gematigden . Ik durf te zeggen dat ik onder de revolutionairen viel want ook ik voelde me een beetje behandeld alsof ik als Universitair geschoolde niet wist hoe ik moest solliciteren .

De cursusleider voor in het zaaltje probeerde eerst het gemompel te negeren , maar het zaadje van de revolutie was al gepland . Het Meisje met de tatoeages nam het woord en zei . : "openen van een website is een ding ,maar werk vinden is een ander .

" waarom worden wij eigenlijk geacht blijven solliciteren terwijl wij Simpelweg Recht hebben op een uitkering die wij zelf hebben betaald ?” , “ velen van ons hebben al jarenlang gewerkten nu moeten wij dit en dat en solliciteren op allerlei baantjes waarwe helemaal niet voor opgeleid zijn , Ik vind het een beetje slavenarbeid"!

Maar ze krijgt niet heel veel bijval voor wat uit haar mond kwam', omdat niemand geassocieerd wilde worden met degekke Punk . in feite zijn we allemaal Burger mannetjes ook al denken we er zelf anders over ....

Toen de orde hersteld was , min of meer , kwam de volgende sheet in beeld . hierbij werd uitgelegd hoe je de zoek functies nog meer kon verfijnen en zoeken naar jou perfecte baan .FML.

Op zich had de Punk madam wel een sterk punt.: Waarom moet een mens eigenlijk werken; het is tegennatuurlijk om op te staan in de vroege morgen je mond vol te proppen met eten,te haasten met het openbaar vervoer of in de file, en dan voor een baan een bepaald bedrag te krijgen wat je aan het eind van de maand Bijna volledig weer kunt overmaken aan de diverse nutsbedrijvenen, je huur CQ hypotheek .

Veel mensen houden aan het eind van de maand een stukje maand over is een bekende Nederlandse uitdrukking . het leven in Nederland mag dan in theorie en lijken op het lopen door een aangeharkt park, maar in de praktijk lijkt het meer op het lopen op de binnenplaats van een gevangenis ,. waarbij aangetekend moet worden dat in de gevangenis het eten gratis is en het bed ook . Ik dacht bij mezelf; Ik lijk wel een kleine Turkse revolutionair , klaar om het systeem om te gooien , verworpenen der aarde achter met krijgen in een grote optocht naar Den Haag , waar wij de Elite eens onze ongezouten mening zullen laten horen het liefst de boel kort en klein slaan zoals gele vestjes in Parijs , maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en ook reiskosten die je niet kan aftrekken .

In feite is er werkloos worden en heroriëntatie op je hele leven ziek worden , je gaat alles in een ander perspectief zien .

En zoals manager zeggen Er zijn geen moeilijkheden , er zijn alleen maar zijn kansen .

Dus ik moet het als een kans zien .

Cursus leider was ondertussen in een diep gesprek geraakt met een oudere man over het wel of niet van nut zijn de van je juiste diploma's tonen uit 1981 , of het wel of niet vermelden of je vrijwilligerswerk deed bij de kinderboerderij . en in zijn geval lijkt het me beter om dit te verzwijgen, want het leek mij het het prototype van eenpedo.
Misschien heeft hij in zijn vrije tijd gewerkt als Zwarte Piet, leek me trouwens ook niet het type voor .
Ikzelf heb ik wel eens het bed gedeeld met de Zwarte Pietin. Dat was een eenmalig exotische ervaring , ze gilde in bed als een speenvarken ,maar ik blijf toch bij mijn eigen Ras ,vertrouwd en Je kan ook beter communiceren .
Over eigen ras gesproken ;huwenTurken onder elkaar, helpen elkaar min of meer, als je tenminste bij de juiste clan hoort. In Nederland zijn.dat de grijze wolven , maar ik wil daar niet te ver over uitweiden, u begrijpt wel waarom... brrrrr....... mes.... steek... pijn.... u vat 'm . .
de cursus was over en het zaaltje stroomde zo snel leeg als een penis van een puber bij het doorbladeren van PornHub,.
De cursusleider uitgeput achterlatend; nu kan hij weer de computer niet uitgezet krijgen Misschien moest hij een cursus ICT in Nijmegen doen, hahaha . volgende week vertel ik verder hoe mijn eerste sollicitatiegesprek verliep, ik kan nu al verklappen ; een totale mislukking, hoe ik handig vermeed om een 10% korting op mijn bijstandsuitkering te krijgen, en nog heel veel meer.

King of the Oneliner | 09-12-18 | 21:34 | 8

Hulde!

WijnVlekWrijver | 09-12-18 | 22:24

respect voor uw bijdrage, maar kijk toch maar even naar de interpunctie. Veel, heel veel, overbodige spaties. Jammer. 1960, denk ik? Veel leeftijdgenoten doen het zo.

Rest In Privacy | 09-12-18 | 22:36

@ UncleAlbert

Ce ca!

Expertus_Dico |

Graaisnaaiert

WijnVlekWrijver
Dank voor de complimenten.
Iterpunctie die niet klopt, omdat ik het heb geschreven met dictation.io/ ,
waarbij je dus speech naar text kan doen in Chrome. Uiteindelijk kun je het nog sneller gewoon typen, maar goed.

King of the Oneliner | 09-12-18 | 23:04
▼ 5 antwoorden verborgen

8.8 miljoen mensen in Nederland hebben een betaalde baan. Gewapend met een sollicitatiecursus kun sommige uitkeringsgerechtigden eveneens aan het werk krijgen. Als het UWV de uitnodigingsbrief (met sanctiemaatregelen) voor de cursus naar 1 adres stuurt, dan heeft men zo een lokaal bezet met honderden Polen en Roemenen.

LolaBabooshka | 09-12-18 | 21:30

Toen ik na 32 jaar van noeste arbeid, (incl. 6 beroepsmilitair met uitzendperiode) nooit een dag te laat in mijn leven en ziek was ik nooit, op mijn 50ste in de bijstand kwam, moest ook naar re-integratie. Ik was terug bij af en werd als een labbekak behandeld die eerst maar eens "basale werknemers vaardigheden" moest worden aangeleerd volgens de Sociale Dienst. Dus ik naar re-integratie om papier te prikken, het traject zou 18 maanden duren en bij geen succes kan er nog 24 maanden aangeplakt worden. Dit land kan mij de pot op. Als Rusland nog een spion zoekt meld ik me aan.

RdeFriesch | 09-12-18 | 21:22 | 16

@Hollende_Kleurling | 09-12-18 | 23:19 |
Uiteraard!
De verhalen die ik ken, komen uit de zorg en schoonmaak.
Horeca is echt een ander verhaal. Ik heb er zelf 4 jaar in gewerkt. (barman, en portier)

Rest In Privacy | 09-12-18 | 23:27

Heb zelf lang in de zorg gewerkt. Op mbo niveau is de aansturing erg directief. Aan de andere kant krijgt zo'n 'manager' ook een totaal onhaalbare opdracht mee. Tja. Blij dat ik weg ben uit die heksenketel.

Rest In Privacy | 09-12-18 | 23:36

In Apeldoorn werd de sociale werkplaats wegbezuinigd en als werkkamp gebruikt voor mensen in de bijstand. Zaten HBO-geschoolden pleisters in doosjes te doen, terwijl degenen die daar wel voldoening uit konden halen weer thuis zitten.

@Hollende kleurling
Het perspectief in horeca met een semi-stagiair functie in de juridische sector is wel een tikkeltje anders. Nu doe je net alsof je die investering nooit terug kunt verdienen. Daarbij bestaan er geen baantjes waar je 'niets' voor hoeft te kunnen. Wel eens in een keuken gewerkt met een ongemotiveerde afwasser? Daar kan je hele spits door stagneren, kost honderden euro's aan ontevreden klanten en gederfde inkomsten. Had je die ongeschoolde labbekak toch beter een menswaardig loon kunnen geven.

Stompe_Loeres | 10-12-18 | 07:08
▼ 13 antwoorden verborgen

Die cursus van het UWV is niet verplicht op het moment dat je middels werkervaringen en / of opleiding aan kunt tonen dat je niet in de doelgroep valt. Het UWV is een onnavolgbare organisatie maar veel mensen die er werken zijn wel degelijk capabel en voelen dit soort zaken goed aan.

jan-lul-de-behanger | 09-12-18 | 21:19 | 1

nou, ik heb toch een recente ervaring dat ik op dat moment (parttime) werkte en dat on the job al 35 jaar deed en had gedaan, actief solliciteerde, HBO geschoold en constante deskundigeheidsbevordering en ontwikkelingscurssusen en studies, LinkedIn aan, C.V. picolbello in orde alsmede jobalerts ik moest blijven vragen wat ik dan in een 3 maanden 3 dagdelen cursus diende te leren.. mijn c.v. was te deskundig en te lang aan ervaringen en voor een andere pasfoto. Mijn verzoek of de dame me aan een baan kon helpen ipv aan een daginvulling werd uiteindelijk begrepen.. niet geschikt voor de cursus.. maar ik moest dat wel aantonen!

fikkieblijf! | 09-12-18 | 21:39

Waarom zou je moeten kunnen solliciteren? Waarom geven ze die mensen niet gewoon een coach, die de brief schrijft en die meegaat op gesprek. Dat is veel efficiënter dan een cursus, vooral voor mensen die in hun baan nooit schrijven.

CiTy3 | 09-12-18 | 21:19 | 5

Volgens mij loop je me te trollen.

Eierbal-is-fijn | 09-12-18 | 21:48

Een volle baan per migrant. Dat is toch briljant? Help een mens en verdien een baan! migrationspolitik macht arbeit macht vrei.

WijnVlekWrijver | 09-12-18 | 21:54

Eierbal-is-fijn. Laten we het hopen.

WijnVlekWrijver | 09-12-18 | 22:06
▼ 2 antwoorden verborgen

*wacht geduldig op de wekelijkse cartoonproblematiek*

knutsel_ | 09-12-18 | 21:18 | 4

@Eierbal-is-fijn Ligt er aan hoe spannend die tekening gaat zijn :)
@Ce ca! Bedankt!

knutsel_ | 09-12-18 | 21:35

Nice ce ca!

Dr.Tatta.Macamba | 10-12-18 | 07:18
▼ 1 antwoord verborgen

Graag niet meer elke week zo’n cliffhanger. Nu moet ik weer een week wachten voordat ik weet hoe dit spannende avontuur verder gaat.

SamV | 09-12-18 | 21:17

Komt die vreselijke cartoon nu ook nog vandaag? Of is dat een andere dag?

Eierbal-is-fijn | 09-12-18 | 21:13

Schoolkrant column gaat weer doorrrr.

Sprinkhaan | 09-12-18 | 21:12

Ik heb zo mijn vermoeden dat dit niet helemaal geworden is wat men er van verwacht.

azijnseikerT | 09-12-18 | 21:04

Is het #hoezeaugeenww? mysterie al opgelost. Ik loop 2 delen achter.

Botte Hork | 09-12-18 | 21:03 | 2

Het schijnt een fictief verhaal te zijn. (zie titel)

Rest In Privacy | 09-12-18 | 21:05

Ja weet ik maar toch was ik benieuwd!

Botte Hork | 09-12-18 | 21:15

Je wordt ingedeeld op niveau en als je zoals de hoofdpersoon leraar bent dan kom je niet in een groep met alleen maar koekwousen...!

Johan_Voorhaar | 09-12-18 | 20:59 | 5

LangeTijdGeleden | 09-12-18 | 21:10
Maar wat dan weer wel klopt is dat het inderdaad niet altijd waar is. Zou dat nou toch zo zijn dan weten we het niet.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 09-12-18 | 21:13

Gelul van de bovenste plank.

Stompe_Loeres | 10-12-18 | 06:51

Neehoor. Geen indeling op niveau. Al moet ik zeggen dat die waar ik heen ben geweest zowaar nog wat kleine dingetjes had waar ik wel wat aan had. Ookal dacht ik het wel te weten allemaal. Dat ze zelf altijd te laat komen en compleet uit hun dak gaan als jij dat een x bent is trouwens wel ook waar haha.

Ohja | 10-12-18 | 08:32
▼ 2 antwoorden verborgen

*Solliciteren kan iedereen*
Maar waarom lukt mij dat nooit? Is het omdat ik een blanke man ben? Of komt dat door vanwege etcetera enzovoort?

Jan-Joris-Jaap-Joop | 09-12-18 | 20:58 | 5

Lukt het u niet om te solliciteren of lukt het solliciteren u niet?!... Mijn excuses... Bij de comments van GS begint de app daar niet standaard mee en als lui varken is die ene extra handeling mij soms net een te veel...

Expertus_Dico | 09-12-18 | 21:48

Ja zo heeft iedereen wel eens wat.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 09-12-18 | 22:16

Exact... U begrijpt het... ;-)

Expertus_Dico | 09-12-18 | 22:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Van de hak op de tak met het GAK.
Dit verhaal in 1 zin.

Rest In Privacy | 09-12-18 | 20:57

Mijn vader (56+, HBO, 35+ jaar werkervaring en keurig gekleed met koophuis en zeiljacht.) moest dit ook eens verplicht van t UWV volgen na dat hij na 7 jaar trouwe dienst ontslagen werd omdat hij te oud werd en t bedrijf moest 'bezuinigen'.
Hij zei dat het zn meest verspilde 2 uur van zn leven waren. Hoe een vrouwtje van ambtenaars komaf van pak hem beet 22 jaar even aan hem ging vertellen hoe hij een sollicitatie moest bijwonen, terwijl er Mocro's met joggingbroek en hoodie in de zaal zaten en met hun iphone zaten te kutten en dit alleen maar bijwoonden om hun uitkering veilig te stellen. Maar daar durfde meisje Groenlinks dan weer geen vragen aan te stellen.

LangeTijdGeleden | 09-12-18 | 20:57 | 3

heel herkenbaar.. meestal duren die cursussen dan ook 3 maanden en 3 dagdelen per week.. Ook ik kreeg een jongedame van 25 voor mijn neus, die te laat in onze afspraak verscheen omdat ze even een collega moest bijpraten die mij wist te melden dat ik 3 maanden lang 3 dagdelen de cursus moest volgen. Nu was dat voor mij niet verenigbaar met mijn parttime uren die ik nog wel werkten. Ook mij aangeboden om de cursus te verzorgen want dat deed ik ook in mijn werk, groepswerk! ze was verbouwereerd toen ze mij maar niet uit kon leggen met welke reden ik dan die cursus moest volgen. C.V. was in orde, Linkedin stond aan en daar al digitale cursussen in gevolgd, solliciteerde, werkte nog parttime ( op zoek naar fulltime)jobalerts aanstaan, goede brief.. ze wist ook op mijn vraag wie dan in die cursus aanwezig was te vertellen dat eenieder aanschoof, van migrant tot laag opgeleiden, en managers. Ze kwam uiteindelijk uit dat ik die cursus moest volgens om niet een sociaal isolement te vallen.. en om een goede pasfoto te laten maken want die op de c.v. stond was wel oud, echt waar! Mijn, dank je laat die foto vorige week zijn gemaakt door mijselfie en prima mij uitbeelden was niet het goed antwoord. Uiteindelijk kwam er uit dat zij die cursus ook gaf en dus kansen voor mij zag.. Na een half uur dit te hebben aangehoord ben ik opgestapt omdat de drie kwartier om waren ( kwartier kwam ze te laat) en ik bij mijn werkgever verwacht werd voor het geven van een cursus.. ze moest me dan maar indelen op dagen dat ik niet voor de werkgever werkte en als dat niet mogelijk was gaf ik aan moest ze met mijn werkgever maar regelen hoe en door wie mijn salaris werd doorbetaald tentijde van die cursus solliciteren kun je leren.. Na 2 weken kreeg ik een brief dat ik niet geschikt was voor de cursus. Ik heb het gesprek opgevoerd als 'netwerk activiteit in mijn werkmap!

fikkieblijf! | 09-12-18 | 21:21

De treurige praktijk van uitgeschreven visies over hoe de praktijk zou moeten zijn. Men noemt dat ook wel 'beleid'. Krijg het maar eens goed.

Rest In Privacy | 09-12-18 | 21:22

@fikkieblijf, ik geloof dat hij ook maar 1 x die 2 uur heeft bijgewoond en daarna hem werd verteld dat het niet meer nodig was.
Ik begrijp de achterliggende gedachten achter deze "cursussen", maar het uitkeringsvolk (lees: voornamelijk migranten) dat toch niet van plan is om te werken zitten er als zoutzakken bij en boeit t toch niets en de 50+ mensen die graag willen werken en alles al weten zijn vaak overkwalificeerd en doen dit omdat ze anders worden gekort op hun tijdelijke uitkering terwijl ze al deels van hun spaargeld moeten leven.

Nederland is ziek.

LangeTijdGeleden | 09-12-18 | 22:49

De man in het groene jasje had helemaal niet tussen de mensen met het negatieve IQ geplaatst moeten worden voor een cursus solliciteren. Hij kan dat zonder enige twijfel zelf. Er mensen zijn die bijvoorbeeld niet weten wat een CV is en voor die mensen is een bijeenkomst zoals is geschetst wel nuttig.

devil13 | 09-12-18 | 20:53 | 1

Dat klopt, maar je bent als werkzoekende met een ww-uitkering soms verplicht om dit soort cursussen te bezoeken. Hoe stompzinnig ook, je moet het doen anders word je gekort op je uitkering. Ik ben enkele keren na een tijdelijk contract (detacheringsbureaus en tijdelijke projecten....) in de ww terecht gekomen en kreeg op een gegeven moment een brief over het 'Werkplein.' Aanwezigheidsplicht, dus naam zetten op een presentielijst. Daar zijn dan een hoop uitzendbureaus aanwezig waar je je cv kan achterlaten. Maar stuk voor stuk bureaus voor de zorgsector, taxichauffeurs, horeca, techniek, monteurs, magazijnmedewerkers etc. Sta je dan met je universitair diploma en een richting die daar helemaal niet vertegenwoordigd is. Totaal nutteloos dus zo'n bezoek, maar je bent verplicht erheen te gaan. En ze selecteren echt niet op het opleidingsniveau van degenen die zoiets moeten bezoeken, daar zit van alles door elkaar. Kortom je hebt er niet altijd een keuze in.

Braboblanke | 09-12-18 | 21:06

Een reis naar Mekka om de hadj te doen voor €3000?
Gewoon Corendon hadj reis boeken. Dan zit je daar in S.A. 2 weken all in voor €450, met all you can eat halal buffet

Olleke | 09-12-18 | 20:51 | 8

Acar_ketimun
Ooit een uitspraak gelezen over een oudere vrouw, alleenstaand, bijstand. Kon zeer zuinig leven en maandelijks €100,- sparen (zeer uitzonderlijk!). Dat was bedoeld voor later; voor haar kinderen en crematie. Gemeente kortte met €100,- omdat mevr. boven de vermogensnorm kwam met haar spaargeld (tijdens bijstand). Definitiekwestie; bijstand vult aan tot bestaansminimum en kennelijk kon mevr. met minder af. Uiteindelijk is mevr. in gelijk gesteld. Dat dan weer wel.

Rest In Privacy | 09-12-18 | 21:37

Graaisnaaiert | 09-12-18 | 21:03
Eigen huis opeten is afhankelijk van aantal voorwaarden (maandlasten, aflossing, overwaarde). Is niet zo dat je rücksichtslos uit je huis wordt gemieterd en dat deze wordt geveild.

Rest In Privacy | 09-12-18 | 21:49

@Acar_ketimun
Ik vind het helemaal niet zo gek dat als wij iemand een gift geven en die blijkt te hoog omdat desbetreffende persoon niet zoveel geld nodig heeft, dat wij de gift gaan heroverwegen.

Epistulae_Morales | 10-12-18 | 00:38
▼ 5 antwoorden verborgen

Ach, zolang in dit gave landje mensjes rijker kunnen worden door te ouwehoeren over werk dan daadwerkelijk zelf iets te gaan doen zullen we dit soort onzin nog wel even blijven aanhoren.

Graaisnaaiert | 09-12-18 | 20:50

Excuus, die man in dat groene jasje was ik. Ooit, elders.

Mammeloe | 09-12-18 | 20:49

Ik wacht wel op de film.

Gulliver | 09-12-18 | 20:47 | 2

@Gulliver
Ik op de DVD in de aanbiedbak bij de Action en dan koop ik hem om mijn broer te kloten met z'n verjaardag.

Basil Fawlty | 09-12-18 | 20:53

@Basil:
Godverdomme, alweer?

threeheadedmonkey | 09-12-18 | 21:23

Wat een verhaal zeg!

Botte Hork | 09-12-18 | 20:47

"Het kost me heel wat vakantiedagen" Je zit in de bijstand, gast.

brutus68 | 09-12-18 | 20:46 | 2

Ook in de bijstand heb je recht op vakantiedagen.

Rest In Privacy | 09-12-18 | 21:04

in de bijstand heb je recht op 4 weken en dien je vakantie een maand van te voren aan te vragen... in die 4 weken vervalt je sollicitatie plicht. Ga je zonder toestemming of melding dan loop je het risico dat ze toevallig net je oproepen als je om die zwarte blok een rondje loopt.. en dan ben je het haasje!

fikkieblijf! | 09-12-18 | 21:28

@Eren, je kunt wel leuk schrijven. Romannetje aan het maken?

ZwarteDag | 09-12-18 | 20:41 | 1

Welk gedeelte van "Onze roman in stukjes gaat verder" begreep u niet?

Dionysius1 | 09-12-18 | 20:50

Zolang als ik geen auto met chauffeur krijg kom ik voor elven mijn nest niet uit.

botbot | 09-12-18 | 20:39 | 2

Dus de leven staan voor jou op? Lijkt mij logisch

MarcS | 09-12-18 | 22:09

Elven

MarcS | 09-12-18 | 22:09

'Imbeciel' Met een E
Graag opletten meneertje, met je 'vooraanstaande werkgevers'

Rest In Privacy | 09-12-18 | 20:36 | 3

De meneer in kwestie heeft het alleen maar gezegd, ons aller favoriete chroniqueur - wiens kennis van het Nederlands verder exemplarisch is - heeft het op schrift gezet.

MickeyGouda | 09-12-18 | 20:43

Is ook weer zo. Puntje.

Rest In Privacy | 09-12-18 | 20:45

De schrijver kan dan op zijn CV beter niet vermelden dat hij gedegen kennis heeft van Word als hij de spellingchecker niet eens weet te gebruiken

Olleke | 09-12-18 | 20:55

De achternaam "Flipstra" kan helemaal niet bestaan. De uitgang "-stra" in Friese achternamen is uitsluitend bedoeld voor plaatsaanduidingen. "Zandstra", "Dijkstra" of "Terpstra".

www.cbgfamilienamen.nl/nfb/detail_naam...

omanders | 09-12-18 | 20:36 | 11

Dijkflipper?

Ries13 | 09-12-18 | 21:37

Google, meet knutsel_ and Ries13. Ries13 and knutsel_, meet google!

omanders | 09-12-18 | 22:18

Ghehe, als ik je nou zeg dat ik al gekeken heb. Had alleen geen zin om urenlang in te zoomen op elke mesthoop. :)

knutsel_ | 09-12-18 | 22:32
▼ 8 antwoorden verborgen

Weer geen huisje in Turkije?

Bon-sens | 09-12-18 | 20:35

"En nu word ik behandeld als een eersteklas imbiciel. "
en terecht, met zo'n spelling.

skoftig | 09-12-18 | 20:34 | 8

@Eefje
VWO gedaan.. maar heeft ie zn diploma ook?
En wat stelt VWO tegenwoordig nog voor?

Epistulae_Morales | 10-12-18 | 00:40

Imbeciel. Maar dan nog. (taalnazimodus uit)

Jos Tiebent | 10-12-18 | 09:39

Goed spellen is racisme!

VolleKracht | 10-12-18 | 13:36
▼ 5 antwoorden verborgen

Dit verhaal kan niet door een inheemse geschreven worden meer tegenwoordig.

keestelpro | 09-12-18 | 20:34 | 1

Kan wel, maar dat wordt een enorm kort verhaal.

Stompe_Loeres | 10-12-18 | 06:48

En toen. Vertel verder, eindeloos interessant..........

I_do_know | 09-12-18 | 20:32

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Online Casino