achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Bent u te extreem?

Armenië ontvangt jaarlijks anderhalf miljoen toeristen. (PDF) Een kwart zijn Europeanen. (PDF) Het land der kerkjes is een vergeten schat aan een oude en diverse culturele geschiedenis. Daarnaast kent het ook nog grote ongerepte en beschermde natuurgebieden. 

Toch werd de mogelijke uitzetting van Howick en Lili gepresenteerd alsof ze richting een actief oorlogsgebied moesten. De genocide van anderhalf miljoen Armenen door de Turken is inmiddels een eeuw geleden. Veel kinderen worden vanwege een nieuwe werkplek van hun ouders losgerukt van familie en vrienden. Zo abnormaal of zwart was hun toekomst in Armenië niet, maar dat mag niet gezegd worden.

Ook wordt de schuld van deze affaire bij het kabinet en de IND gelegd, zonder te kijken naar de rol van de moeder, goed betaalde asieladvocaten en vrijwilligers van hulporganisaties die tien jaar grossierden in meestal valse hoop. Bewust nooit de Armeense taal leren, nooit familie bezoeken, allemaal om te rekken en de kans zo groot mogelijk te houden. Moeder was een jaar in Armenië, regelde niets voor haar kinderen en dat is vandaag beloond.

Kijk overigens niet te veel naar het officiële reisadvies, die meet met twee maten. Alle EU en NAVO landen hebben een kritiekloos volledig groen kaartje. Die website vertelt het echte verhaal niet, we zouden weleens een bondgenoot voor het hoofd kunnen stoten. Franse buitenwijken, het Belgische Molenwijk of vergelijkbare wijken in Zweden ontbreken. 

De website van het ministerie van Buitenlandse zaken kan niet vrij spreken, en dus ook niet vrij en goed adviseren. Iets wat haar minister Stef Blok zelf ook ervaarde na een paar “onhandige” uitspraken. Hij noemde Suriname een failed state, en werd daar door het huidige parlement voor afgefakkeld. Vreemd, want een vorig parlement applaudisseerde voor sancties toen die staat faalde.

Inmiddels wordt dertig procent van de Surinaamse rijksuitgaven betaald met nieuwe leningen. Surinamers zijn lui volgens de WHO. De middenstand in Suriname verhuist langzaam naar stalletjes en busjes in de berm. In economisch opzicht heeft Stef Blok een paar puntjes. Politiek en juridisch gaat het nog veel slechter. Neem bijvoorbeeld het staatshoofd.

Tegen Desi Bouterse is twintig jaar geëist voor de decembermoorden in 1982. Moorden die onderdeel waren van een militaire coup die hem in de jaren tachtig tot dictator kroonde. De Moiwana-moorden in 1986 zorgden ervoor dat Desi aan de macht kon blijven. Er werd wel het geboortedorp van Ronnie Brunswijk voor uitgemoord en platgebrand. 

Toen de strafrechtelijke vervolging van Desi Bouterse in Suriname een beetje te productief werd, besloot Desi een amnestiewet door het Surinaamse parlement te knallen. Of Desi heeft geen vertrouwen in zijn eigen rechtsstaat of dit is een bekentenis. Van enige scheiding van machten is geen sprake, en het Nederlandse parlement draaide theatraal de geldkraan dicht.

Tussen Desi's huidige presidentschap en de eerdere is meneer een bezig drugsbaasje geweest. In Nederland werd hij veroordeeld voor de smokkel van 474 kilogram cocaïne. Desi dreef drugshandel met Kahn, die verkreeg cocaïne van de Colombiaanse terreurorganisatie FARC in ruil voor wapens. In de jaren negentig ging 60% van de cocaïne in Europa via Suriname en Nederland.

Zo vader, zo zoon.

Zijn zoon Dino Bouterse werd het hoofd van de antiterrorisme eenheid te Paramaribo. Probleem met nepotisme dat die kinderen op het pluche door de mand vallen. Dino dacht te spreken met vertegenwoordigers van Hezbollah en een Mexicaans drugskartel. Hij beloofde voor twee miljoen dollar een basis in Suriname aan Hezbollah en handelde in drugs.

Hij bleek in Griekenland en Panama gesproken te hebben met medewerkers van de Drug Enforcement Agency. Hij werd veroordeeld in New York tot zestien jaar cel, nadat hij schuldig had gepleit. Dino vond het belangrijk om te laten weten dat hij alleen voor het geld zijn land uitleverde aan Hezbollah, hij had geen terroristisch motief.

Failed State?

De voltallige oppositie heeft Stef Blok stevig aan de tand gevoeld. Kennelijk is een failliete democratie die een saboteur van de rechtsstaat, drugshandelaar en couppleger tot staatshoofd kiest kennelijk niet een failed state. Een parlement dat een stokje voor een strafzaak steekt? No problem! Onze minister moet voor dictators op eieren lopen, weg met ons, weg met de democratie.

Het OM nam 23,5 miljoen aan contant geld uit Suriname in beslag. Zijn voorganger Jan Pronk zei al eerder dat Suriname op een rampzalig pad zat. Stef Blok ging diep door het stof. Hij mocht het niet zeggen. Dat er een kern van waarheid inzat, verdwijnt op de achtergrond. Een waarheid die er eerder voor zorgde dat de navelstreng werd doorgehaald. Hier wordt een minister gemuilkorfd.

Nu wordt het wegfilteren van Infowars gelaten geaccepteerd. In een gecoördineerde actie werd Alex Jones verwijderd van Facebook, YouTube en Pinterest. Later ook van Spotify, iTunes, Vimeo, LinkedIn, MailChimp. Deze week ook van Twitter en de Apple Store. Private partijen die zonder rechtsgang een ongewenste mening de-platformen.

Alex Jones zegt hele extreme dingen. Net zoals het vijftien jaar geleden heel extreem was om te beweren dat Colin Powell vervalst bewijs aan de Verenigde Naties gaf, zodat George W Bush Irak kon veroveren. Inmiddels weten we beter. Honderdduizenden mensen overleden en ongeveer zes biljoen aan (komende) kosten, een foutje is snel gemaakt.

Je weet pas wie de waarheid spreekt, als je luistert.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.