Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

NRC gaat geen godwin maken: maakt supergodwin

Oproep van een ‘worried citizen' in het NRC.

“Het is haast altijd onverstandig om eigentijdse volksmenners met Hitler te vergelijken.” Maar dat ga ik nu toch doen. Die Oranje muppet die het witte huis heeft gekolonialiseerd bereidt namelijk de weg voor het nieuwe Derde Rijk. Zometeen marcheren ze door de straten net als in de jaren 30. Razziaplaatje ter illustratie van de toekomst die ons te wachten staat.

Dingen die enkele jaren geleden nog ondenkbaar waren – een Amerikaanse president die democratische bondgenoten beledigt en aanpapt met dictators, die de vrije pers als „vijanden van het volk” bestempelt, en kinderen van vluchtelingen in kampen opsluit – zijn nu aan de orde van de dag. Is het nu geen tijd om alarm te slaan? 

*Proest*, ontkracht hier, hier, hier, hier en hier.

Tot zover de eerste twee alinea's, daarna nog meer bombastische eenzijdigheid waar ik u, eloquent reaguurder, verder niet mee wil vervelen en iets over het "menselijke onvermogen om rampen te zien aankomen". Terwijl het toch duidelijk is dat de enige ramp die hier gaande is de intellectuele luiheid van meneer Buruma en zijn grachtengordelgevolg is, die bij de naam ‘Trump’ in collectieve hysterie lijken te vervallen. 

Je zou denken dat na meer dan anderhalf jaar ‘TRUMP HET DERDE RIJK IS IN AANTOCHT’ frame ook voor hen een beetje zou beginnen te vervelen maar nee, de romantiek van het idee van het ‘oprukkende fascisme’ en het spelen van het nobele verzet, waarmee men toch een beetje sjeu kan geven aan het maar matig spannende eigen leven, blijkt toch sterker in aantrekkingskracht dan elke vorm van relativeringsvermogen. 

The 1930s get overused as an analogy because I sometimes think its the only history that some people know." Het vriendje van Ayaan <3, Harvard historicus Niall Ferguson veegde in 2016 al origineel, treffend en genuanceerd de vloer aan met de matige analyses over het fenomeen Trump, in een college waar hij bovendien -in tegenstelling tot de Burumas van de wereld- zijn overwinning voorspelde. Oh, en bonusquote van onze lievelingsprofessor: "(liberals) worst nightmare is not a Trump presidency, it's a successful Trump presidency." Bindende kijktip. Poeh, veel om over na te denken nu!


Reaguursels

Inloggen

Trump heeft tijdens en na de verkiezingen zelf in de hand geholpen dat deze vergelijking wordt gemaakt.

Om er een paar op te noemen:
- Door stemmen te werven in de ultra-rechtse-hoek.
- Hij het doodrijden van demonstranten in Charlotsville door een "white supremacists" alleen na externe druk veroordeelde.
- Zich alleen door externe druk distantieërt van de KKK.
- Het mishandelen van een demonstrant tijdens een van zijn rallies aangemoedigde.
- en nog meer.....

Een Godwin kan ik hier niet in bekennen.

bJcgVVnIwpIqPFf | 05-08-18 | 17:01 | 1

bJcgVVnIwpIqPFf | 05-08-18 | 17:01,

Wat een totaalonzin;
- Trump verwierf ook stemmen in linkse, zwarte, en andere hoeken;
- Trump verwierp die daad direct, en veroordeelde alle extremisme;
- Trump heeft zich nooit met de KKK ingelaten;
- Trump moedigde het mishandlenen van een *relschopper* aan.
Dat was een logisch gevolg van het feit dat elke Trump-bijeenkomst werd verstoord door relschoppers van samenwerkende Pol Pot aanhangers, isis-aanhangers en black-supremacists.
Ter vergelijking; de rally's van Clinton werden niet verstoord.
En precies dat geeft aan wie de echte fascisten zijn.

Dandruff | 05-08-18 | 17:33

Ik wil graag leren en las daarom altijd diverse kranten, van links tot rechts.
Maar de bijdragen van Slet en Landgenoten voor het bagatelliseren van de gevaren van de islam zijn allerminst overtuigend. Inhoudelijk bijna nul, en dan vooral reagerend met weinig echte informatie.
En dit roept bij mij de herinneringen op die ik had over de USSR. Precies dezelfde verhaaltjes om het kwaad niet onder ogen te hoeven zien! IK heb alle schijn-argumenten voorbij zien komen als het ging om het weerleggen van de terechte kritiek op de Sovjet Unie!
En ze lijken opvallend veel op de schijn-argumenten die ik nu ontmoet op de terechte kritiek op de islam.
Ik heb steeds een deja-vu als ik lees hoe de islam verdedigd wordt.
Want het is precies hetzelfde gedrag als wat ik ontmoette toen het over kritiek op het communisme ging.
Schijnargumenten, de feiten niet willen zien, de agenda niet willen zien, alleen de goede bedoelingen willen zien, geen enkel oog voor de echte slachtoffers, geen enkel oog voor de sluwheid van de agressieve partij, geen enkel oog voor de leugenachtige propaganda.
Heel heel vreemd dat we nu dezelfde reflexen zien t.a.v. de islam. Dezelfde reflexen van 'niet willen zien' toen het ging over het communisme.
Ik zie in beide stromingen de anti-christ. Daaruit verklaar ik de eensgezindheid van de wegkijkerds.
Uiteraard besef ik dat ik dat laatste niet had moeten zeggen. Want ik heb daarmee mijn geloofwaardigheid verloren onder het seculiere volk. Het zij zo.

marjen | 05-08-18 | 03:01 | 26

Mute tegen jou? Nee, wij gaan ooit nog eens lekker aan de Pálinka saampjes gezellig ouwehoeren.

De Koreaanse Slet | 05-08-18 | 17:07

Dat gaan we zeker doen, concullega ;-)

LiniaalRectaal | 05-08-18 | 17:15

De Koreaanse Slet | 05-08-18 | 16:52,

Je blijft maar dat vage rijtje herhalen.
Maar nogmaals, al die zogenaamde "kenmerken van fascisme" kunnen ook op de linkse kerk, de islam, de EU en de kartelpartijen worden toegepast.
Ergo, zijn dus niet "kenmerkend voor fascisme".

Bovendien hoeven veel van die "kenmerken" helemaal geen problemen op te leveren.
Relatief veel politici denken dat ze alleswetend en omnipotent zijn, dat an sich is niet gevaarlijk in een echt democratisch systeem. Jammer dat de kartelpartijen, vooral D66, van de democratie af willen.
Er is ook niks mis met een sterk leger als dat maar ondergeschikt is aan de democratie.
De pers mag vrijuit spreken en doet dat dus ook. Maar dan mogen anderen natuurlijk ook vrijuit spreken. Als journalisten tegenstanders van moslimterrorisme stelselmatig als "nazi's" wegzetten, dan mogen tegenstanders van moslimterrorisme die journalisten ook voor "leugenaar" uitmaken.
Klinkt logisch, toch?

Naast vage en ongedefinieerde onderbuikgevoelens bestaan er ook concrete en controleerbare feiten.
Dan blijken de voornaamste en bovendien gevaarlijkste kenmerken van fascisme (zoals censuur, en politiek, religieus en/of raciaal geweld) voornamelijk afkomstig van linkse en islamitische activisten. De tegenstanders van Trump, Wilders en Baudet zeg maar.
En dat weet je; daarom negeer je die feiten zo consequent.
En herhaal je steeds je rijtje irrelevante gevoelens.

Verder zeg je, terecht, dat die 5% moslims nu nog voor slechts 85% van het terrorisme in West Europa verantwoordelijk zijn. Klinkt mooi, maar hoe moet dat als moslims hier straks 20 of 50% van de bevolking uitmaken?
Jij zegt dat je wel wat bejaarde hooligans kan vinden om al die zwaar bewapende en door Turkije getrainde Syriëgangers eruit te schoppen (waarna jullie vastgezet worden, niet die oorlogsmisdadigers).
Maar dat is toetsenbord-heldendom.
Heeft nog nergens ter wereld overwinningen opgeleverd.

Dandruff | 05-08-18 | 17:27
▼ 23 antwoorden verborgen

Amusant. Waarom? Die mensen op die foto waren niet rechts. Het was de SOCIAAL-democratische partij. LINKS. Net als de mensen die deze onzin schrijven. Alle geweld komt van Links.

Patatter | 04-08-18 | 19:29 | 2

grote onzin ,het linkse bestaat pas sinds 1900 ,Wie maakten daarvoor de dienst uit.De nazi`s hadden de volledige steun van rechts de elite.Hitler had zonder hen geen poot om op te staan.En als links in opstand kot is dat dankzij het feit dat ze ook wel mee willen profiteren van de welvaart die er is dankzij de rug en inspanning van werknemer en consument die ze ook zijn.Want wie wil er slaaf of horige zijn.

pedro300 | 05-08-18 | 09:18

pedro300 | 05-08-18 | 09:18,

Over "grote onzin" gesproken...
Je haalt om te beginnen van alles door elkaar, en je "feitjes" zijn gewoon aantoonbaar onjuist. Google er gerust even op.

De termen "links" en "rechts" werden al gebruikt in het jaar van de Franse revolutie. Tot eind 18e eeuw was het wel zo dat zowel socialisten als liberalen als "links" werden gerekend, omdat beiden de macht van adel en geestelijkheid bestreden. Ook de hoogtijdagen van het "intellectueel socialisme" zijn van vóór 1900; Marx schreef de linkse bijbel "das Kapital" in 1867. Andere werken waren al ouder, zoals het "communistisch manifest" (1848).

Dan de grondlegger van het fascisme, de socialist Mussolini, die jarenlang voor het socialistische blad Avanti schreef. Mussolini, een vriend van Lenin trouwens, is ook de bedenker van wat wij hier het "poldermodel" noemen. Mussolini wilde het lot van de arbeiders verbeteren, maar hij wilde geen grootschalige genocides, zoals de socialisten in Rusland op dat moment pleegden. En dus dwong hij werkgevers en werknemers met elkaar aan tafel;
- werknemers kregen meer geld en meer rechten;
- maar mochten in ruil niet staken, of anderszins saboteren.

De ideeën van de nationaalsocialist (jazeker, *socialist*) Hitler zijn sterk beïnvloed door het fascisme van Mussolini. Tot links rond 1968 besloot dat iedereen die genocidaal geweld afwijst een "nazi" is, waren er nauwelijks verschillen tussen socialisten, fascisten en nationaalsocialisten te vinden. Activisten en intellectuelen uit die clubjes gingen met elkaar om; wisselden regelmatig van partij; en bedachten nieuwe kerkgenootschappen; trotskisme, bolsjewisme, nationaal-bolsjewisme, etc.

Hitler en Stalin waren bondgenoten die samen Europa verdeelden, tot Hitler Stalin bedroog.
Dat de elite Hitler steunde ondanks Hitlers linkse politiek, was puur uit angst.
Angst voor Hitler, maar vooral angst voor Stalin; die op dat moment al tientallen miljoenen doden op zijn naam had staan, oa met de Holodomor.
In het revolutionair klimaat destijds leek Hitler de gematigde socialist.

Belangrijkste overeenkomst tussen al die linkse clubjes zijn de bloedbaden die zij aanrichtten. Het socialisme kostte in de 20e eeuw zo'n 200 miljoen mensen het leven, en is daarmee de enige religie die de islam heeft overtroffen in moordlust (in die eeuw althans).
Met zoveel doden is kwebbelen over "profiteren van de welvaart" een gotspe.
Wie zich in de geschiedenis van het kapitalisme en de industriële revolutie verdiept, ziet bovendien dat die tijd het begin is van onze welvaart. Eeuwenlang waren ondervoeding, kindersterfte en armoede de norm; maar dankzij het kapitalisme werden we rijker. Een langzaam proces dat inderdaad ook leidde tot gruwelijke zaken als kinderen die lange dagen maakten in kolenmijnen. Maar vergis je niet; in de eeuwen daarvoor werkten die kinderen op het land. Kinderarbeid was niet iets nieuws. In alle culturen (en bij veel zoogdieren) helpen kinderen hun ouders te overleven. Zo leren ze ook hoe ze dat later zelf moeten doen.
Alleen in het Westen werden we rijk genoeg om dat te veranderen. In alle socialistische landen is kinderarbeid altijd blijven bestaan. Daar vind je de echte slaven en horigen; niet hier in het kapitalistische vrije Westen.

Dandruff | 05-08-18 | 12:23

Ik heb die column eens gecopy/paste in een Word document en 'Trump' vervangen door 'Juncker'. Grappig, niet tot mijn verassing was het ineens geen totale onzin meer.

me,myself and IK | 04-08-18 | 15:07 | 3

Ook gedaan.

"Enige historische kennis kan ons helpen om bepaalde patronen te herkennen die leiden tot dictatuur – het ondermijnen van de rechterlijke macht, bijvoorbeeld, zoals Juncker nu regelmatig doet in zijn tweets." - Ehm nee.

"Jean-Claude Juncker is dan wel geen Hitler, maar het blijft verontrustend om te zien hoe lankmoedig de EU-landen meegaan met elke stap die de Europese Commissie voorzitter doet om beschaafde democratische normen met voeten te treden." - Ehm nee.

"Even zorgelijk is de neiging in bepaalde linkse kringen om te weigeren een wezenlijk verschil te zien tussen Juncker en Hillary Clinton of Obama." - Ehm nee.

"De schuld van alle ellende zit hem immers in het ‘neoliberale systeem’; eigenlijk was Clinton nog erger dan Juncker, die tenminste bereid is om het met Poetin op een akkoordje te gooien." - Ehm nee

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 16:11

@DKS, daarom schreef ik ook ‘totale onzin’, onzin blijft het nog steeds inderdaad.

me,myself and IK | 04-08-18 | 17:17

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 16:11
"Jean-Claude Juncker is dan wel geen Hitler, maar het blijft verontrustend om te zien hoe lankmoedig de EU-landen meegaan met elke stap die de Europese Commissie voorzitter doet om beschaafde democratische normen met voeten te treden." - Ehm nee.

Mwa, die is toch wel aardig, zeker gezien het ondemocratische gehalte van de EU en de recente beweging richting eigen leger en natuurlijk, mijn persoonlijk favoriet, euvsinfo, waar het harts-vrindinnetje van Orwellongren bij zit en soortgelijke kopjes koffie en democratie verminderende maatregelen.

O2Neutraal | 04-08-18 | 20:12

FAKE NEWS! Waar was deze linksche moralist toen Obama 8 jaar lang kinderen opsloot in kooien, onder een linksche migratie wet ingevoerd door de 'Democraten' van de VS?

sickstyle | 04-08-18 | 14:25

Who the fuck is Ian Buruburu??!..... wat een mafklapper!.

swebe | 04-08-18 | 12:51

Buruma is wereldvreemd en niet serieus te nemen.

JohnWalker | 04-08-18 | 12:47 | 5

JohnWalker | 04-08-18 | 12:55

Gedaan. En nu? Wat zegt hij dat volgens jou onjuist is?

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 13:24

Burema is een iman/pastoor/dominee van het ergste soort. Predikt het "linkse geloof" met religieuze ijver. Geloof in mij dan wordt later alles beter. Heeft niks met feiten te maken. Volop emotie. Elke discussie overbodig, ook met zijn meelopers.

Goedzo | 04-08-18 | 14:01

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 13:24,

Buruma vergelijkt olifanten met Chinees porselein.
Als jij niet snapt wat daar mis mee is hoop ik dat je ouders geen porseleinkast hebben.

Dandruff | 04-08-18 | 14:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Het enige wat telt is, does he get the job done ? Die oranje 70 plusser blijkt vele malen efficienter te zijn als zijn voorganger waarvan de kleur op last van eeuwige verbaning en verdoeming niet mag vernoemt worden

Lt-Kol Kilgore | 04-08-18 | 12:26 | 14

Dandruff | 04-08-18 | 15:50

Simpel. Buruma zegt nadrukkelijk dat Trump geen Hitler is. De stelling is niet dat Trump die dingen doet maar er naar lijkt te neigen op basis van zijn eigen uitspraken.

Ergo je hebt niet gelezen of je kan niet begrijpend lezen vanwege een kortsluiting.

Fijne dag nog.

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 15:58

@De Koreaanse Slet
Ach man, hou toch op, jij gebruikt exact dezelfde tactiek: "Trump is geen Hitler, maar er zijn duidelijke parallellen etc. etc." Niets meer of minder dan een vorm van operante conditionering. Sneaky ook. Zie ook de WAPO: "It's not wrong to compare Trump's America to the holocaust. Here's why." En als je dan het artikel leest is Trump's America exact als de holocaust, maar dan zonder holocaust.

LiniaalRectaal | 04-08-18 | 16:55

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 15:58,

Dat is de zogenaamde "Henk van der Meijden" journalistiek.
99% van een "artikel" weiden aan de liefdesbaby van Gordon en Rutte, maar ergens in het artikel een disclaimer verstoppen.

Iedereen snapt dat suggestieve laster óók laster is.
Als Burumu niet de indruk had willen wekken dat Trump een Hitler is, had hij geen heel artikel aan zogenaamde "overeenkomsten" tussen Trump en Hitler geweid.
Dat deed Buruma wel.

Dandruff | 05-08-18 | 11:21
▼ 11 antwoorden verborgen

deze NL versie van het "Trump derangement syndrome" ga ik eens op mijn gemakje lezen. :)

e.kenie | 04-08-18 | 12:20 | 1

Is "trump derangement syndrome" net zoiets als "islamofobie"?

Beste_Landgenoten | 04-08-18 | 13:09

Beste_Landgenoten | 04-08-18 | 12:08 |
Dit is nou precies het soort blindheid waar Buruma voor waarschuwt. Het ironische is dat ook hij weigert om het gevaar in een andere hoek te zoeken dan in de geijkte, exact de fout die destijds gemaakt werd.

Schoorsteenveger | 04-08-18 | 12:13 | 7

Beste_Landgenoten | 04-08-18 | 12:42

Komt bij dat ook in 1978 Iran i.i.g. cultureel al > 90% moslim was. De vergelijking slaat nergens op.

Verder eens.

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 12:49

De moslims in Nederland worden verenigd onder vlag van Denk. In die vorm gaan ze een vuist maken, tegen Nederland.

Rest In Privacy | 04-08-18 | 12:49

Beste_Landgenoten | 04-08-18 | 12:28,

Je praat in holle slogans.
Wees eens concreet, welke rechtse politicus wil;
- de pers "een toontje lager laten zingen", en hoe dan;
- wil de trias politica zien verdwijnen;
- en waar blijkt dat uit?
Je weet het niet; allemaal losse flodders.

Dan nu de echte feiten.
De kartelpartijen maken de oppositie monddood;
- met kwaadaardige lastercampagnes (ook in de MSM);
- met reeksen schijnprocessen tegen dissidenten;
- met oproepen tot geweld tegen dissidenten ("gevaar voor de samenleving");
- met het uitdrukkelijk negeren van verkiezingsuitslagen.

Anders dan jij ben ik te goed van de geschiedenis op de hoogte om verwijzingen naar de jaren '30 te maken. Maar als je het per se over de jaren '30 wil hebben, dan zijn het de EU en de daaraan gelieerde kartelpartijen die;
- censuur prediken ("nepnieuws");
- gekozen regeringen verwijderden in Italië en Oekraïne;
- reeksen verkiezingsuitslagen negeerden, in Portugal en Griekenland;
- ook reeksen referenda (Nederland, Frankrijk, Ierland, etc) negeerden;
- aansturen op "bestraffing" van het democratisch proces na de Brexit;
- etc.

Van jouw holle slogans ver mensen die je niet kent, naar de controleerbare feiten over de islam. De islam levert in heel West Europa hele reeksen gigantisch grote problemen op. Van grootschalige fraude met uitkeringen, overbelasting van ons sociale stelsel en kleine criminaliteit; tot gigantische stijgingen in seksueel, homofoob en antisemitisch geweld; en zelfs reeksen terroristische aanslagen.
Dat zijn controleerbare feiten.
En ondertussen krijgt die censuur en dictatuur predikende religie steeds meer invloed door voortgaande immigratie en door onze vergrijzing. Met dit beleid is het een kwestie van tijd voor moslims sterk genoeg zijn om een burgeroorlog te beginnen. Volgens het CIA Book of Facts begint dat meestal bij 30% moslims, maar gezien onze vergrijzing zou dat best eens eerder kunnen beginnen.

Dan stem ik liever op een democraat die een leugenaar een "leugenaar" noemt, ook al zeg jij dat mensen die gelijk hebben altijd een veel groter gevaar vormen dan mensen die heel openlijk genocide prediken.

Dandruff | 04-08-18 | 13:03
▼ 4 antwoorden verborgen

Een repressief regime toont zijn/haar karakter al direct in de eerste jaren.
De eerste jaren van de bolsjewieken waren al de blauwdruk van de USSR:
- meedogenloze geheime dienst.
- confisceren van bedrijven.
- confisceren van graan.
- parlement ontbinden.
- ondemocratisch en meedogenloos.
- geweld tegen diverse 'vijanden' van de revolutie.
- gemilitariseerd commando-communisme.
Het zijn juist de Buruma's van de wereld die hun ogen bleven sluiten voor de repressie van het communisme.
Zoals ook nu de ogen dicht blijven voor het geweld dat inherent is aan de leer van het mohammedanisme. Geweld dat al in de kiem van deze stroming volkomen helder aanwezig was.

marjen | 04-08-18 | 11:59 | 11

"Gaat nooit gebeuren wordt mij verzekerd. Maar het was ooit 0% en nu is het 5%, dan kan het toch ook van 5% 10% worden, niet waar?"

En dan wat nog? Ho erg is dat dan? Gaat ons land dan ten onder? Ik geloof daar niks van, al was het maar omdat moslims onderling elkaar ook de tent uitvechten, de mantel uitvegen de maat nemen. Er is geen smanhang, ook niet als Denk zijn best doet want die partij is teveel Erdogan fanclub en dat slaat niet aan bij andere moslims.

je kunt heel erg je best doen, maar moslims zijn gewoon geen gevaar van betekenis in ons land. Zal het ook nooit worden, sowieso niet deze eeuw en het leuke is, dat tegen die tijd we zijn ingehaald door veel grotfere problemen, zoals schaarste, hitte, klimaat, overbevolking en een ingestort geldsysteem.

Dan lach je om je eigen moslims-angst en vraag je je af waarom je toch zoveel drukte maakte om niets, terwijl je ook toen (nu dus) had kunnen zien dat er veel grotere problemen op te lossen zouden zijn dan die paar moslims die zo achterlijk hun heilige boekje letterlijkj zaten te nemen in een moskeetje met hun kansloze vriendjes.

Beste_Landgenoten | 04-08-18 | 18:51

Beste_Landgenoten | 04-08-18 | 18:51
U heeft gelijk dat de meeste moslims niet gevaarlijk zijn. Echter, er zitten fanatici tussen die wel degelijk een gevaar voor de seculiere en/of andersinds gelovige bevolking vormen. Dat de fanatieke gelovige moslim over het algemeen drukker is met bidden en de Koran lezen dan andere dan meer constructieve bezigheden mag zo zijn, maar vergeet niet dat diezelfde fanatici ook meerdere vliegtuigen tegelijk hebben weten te kapen, vanuit het niets een eigen staat hebben opgezet, een atoombom programma hebben op weten te zetten ondanks internationale tegenwerking (Iran), succesvol meerdere atoombommen hebben weten te maken (Pakistan), etc.. Fanatici zijn over het algemeen genomen niet al te snugger, maar ze onderschatten is m.i. zeer onverstandig.

En dan is er nog de polarisatie die veroorzaakt word door Sunny B. en Rijxman en andere figuren die constant mensen tegen elkaar opzetten, dit dwingt iedereen in kampen en dat zorgt doorgaans ook voor radicalisatie. Als je dan bedenkt dat je voor dat laatste belasting betaald en er ongeveer 900 miljoen naar de staatsomroep gaat, dus bijna 2,5 miljoen per dag, of bij benadering dus 100000 per uur, dan word ik niet vrolijk. De oplossing, sluit de echte gevaarlijke haathutten en geef de staatsomroepen minder geld zodat ze minder budget hebben om Nederlanders tegen elkaar op te kunnen zetten, sluit de grenzen zodat we meer geld kunnen besteden aan de mensen aan de onderkant van onze samenleving voordat deze te groot word om nog te helpen.

O2Neutraal | 05-08-18 | 10:47

Beste_Landgenoten | 04-08-18 | 18:51,

Uit enquêtes onder moslims blijkt steevast dat (afhankelijk van vraagstelling en doelgroep) zo tussen 20% à 75% van hen veel ideeën van isis ondersteunt. Zaken als eerwraak, geweld tegen joden, afvalligen, homo's, vrouwen, etc zijn algemeen geaccepteerd. Dat ze elkaar óók de tent uitvechten maakt die feiten niet ongedaan.

Maar los daarvan. Stel dat slechts 1% van alle moslims de ware islam aanhangt.
Hoe kan het dan dat vrijwel elk land;
- met een moslimmeerderheid een achterlijke dictatuur is?
- met meer dan 30% moslims in een burgeroorlog verwikkeld is?
Kennelijk zijn die 99% gematigde moslims in Pakistan, Somalië of Saoedi Arabië niet in staat de islam daar ten positieve te veranderen. En die 99% gematigde moslims in Nigeria, CAR of India lukt dat evenmin.

Met slechts 5% moslims in West Europa hebben we nu al grote problemen met vergaande censuur, pogroms, no go area's, homofoob en seksueel geweld en bloedige aanslagen. Dat wordt allemaal echt niet minder als ze straks 30% uitmaken.

Wat doet het er dan toe hoeveel moslims wel eens een biertje drinken?
Wat deden al die nazi-stemmers die nooit kampbeul zijn geweest ertoe?
De ideologie deugt niet, en dan gaat het mis. Altijd.
In een stalinistisch regime heb je niks aan gematigde stalinisten.

De islam predikt jihad (= oa oorlog, plundering, slavenhandel, genocide) en sharia (= oa onrecht, ongelijkheid, perversie, wreedheid, moordlust). Er is geen invloedrijke moslimgeestelijke op deze planeet die dit ontkent, of wil veranderen.
Het is naïef te denken dat een religie die uitsluitend dergelijke ellende nastreeft ongevaarlijk is.

Dandruff | 05-08-18 | 13:01
▼ 8 antwoorden verborgen

"Enige historische kennis kan ons helpen om bepaalde patronen te herkennen die leiden tot dictatuur..."
"Blindheid kan net zo goed van links als van rechts komen..."
"Hoe dan ook zal vrijheid verdedigd moeten worden. Dit kan alleen als we de gevaren scherp onder ogen zien..."
Juist, Ian. Als je wilt leren van de geschiedenis, dan moet je dat op de goede manier doen.
Destijds kon men de toekomst niet in detail voorspellen, en dat kan men nu ook niet. Destijds zag men het monster wellicht niet aankomen, en dat kunnen we wellicht nu ook niet. Met de kennis van nu weten we wat we toen hadden kunnen beslissen, maar het blijft een hachelijke zaak om met de kennis van nu, via één van de mogelijke interpretaties van het verleden en eveneens één van de mogelijke interpretaties van het heden, de pretentie te hebben in het nu betere beslissingen te nemen.
Om Komrij te citeren uit zijn vlijmscherpe gedicht "De zittende politicus"
"Hij loopt op straat, ondragelijk rechtschapen,
En ziet nog steeds het echte monster niet."
Ian, laten we het eens hebben over de Islam, en de wijze waarop wij daar mee om menen te moeten gaan, en herhaal dan wat je zei over het herkennen van patronen, over blindheid, over het verdedigen van de vrijheid en over de gevaren scherp onder ogen zien.

Schoorsteenveger | 04-08-18 | 11:59

Dit soort zuurpruimen hebben geen idee wat er aan de hand is. Trump houdt momenteel de ene rally na de andere waar net als tijdens campagne duizenden tot tienduizenden mensen per keer op afkomen. Ik heb ze bijna allemaal gevolgd toen en conclusie was helder dat hij in de staten waar het toe doet ging winnen. Kijk even op RSBNnetwork.com die alles uitzenden ook, interviews met mensen voor de rally : youtu.be/kGo8zvJvi0s?t=3498

Zwizalletju | 04-08-18 | 11:03 | 15

Sitting_targets | 04-08-18 | 12:34

Ik zet je op mute. Er komt echt niets zinnigs uit.

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 12:38

Klinkt gek maar ik mis Ronald Reagan.
Ook niet helemaal lekker in zijn bovenkamer.
Maar hij wist wel wat zijn zwakke punten waren

Jacktheflipper | 04-08-18 | 13:14

Sitting targets, Jesse Klaver en Obama mochten dan ook wel rallies houden, zoals Hitler, maar dat is niet erg want zij bestrijden fascisme. Trump is fascisme en daarom is het wel erg, kijk maar naar die rallies. (/s helaas, want je zou het zo geloven tegenwoordig)

Mr.Major | 04-08-18 | 14:23
▼ 12 antwoorden verborgen

Och ja. Trump is slecht, Putin ook, brexit is een ramp. Noord-Korea is een bedreiging voor ons, net als Iran. Merkel is een held, dobbernegers komen allemaal getraumatiseerd uit een Syrische veldslag en gaan nu onze economie redden. Oost Europa en Hongarije zijn uitermate nazi dat ze niet meewerken en ga zo maar door.

Het enige positieve nieuws vandaag is dat de Nra in geldnood schijnt te zitten. Maar ja, dat is Amerika en daar wonen we niet. Dus hup, chroom 6 in een gevangenis en als agent zijnde een verkrachting slachtoffer vragen stellen over haar ervaringen met pijpen. Hup Nederland, zeuren over de droogte!

Is dit nog nieuws? | 04-08-18 | 11:02 | 1

Dit vat het inderdaad wel samen, merci!

Goldfinger | 04-08-18 | 11:04

@De Koreaanse Slet

.... natuurlijk willen de Oostbloklanden dolgraag bij Brussel.
Ze krijgen via Brussel miljarden euro's ondersteuning en tegemoetkomingen.
De Oostbloklanden worden letterlijk en figuurlijk ''opgekocht'' door Brussel.
Rusland en Poetin voelen Brussel en de Navo in hun nek hijgen.
En als Poetin in maart 2014 zijn marinehaven op De Krim veilig stelt - dan doen wij alsof Rusland een imperialistisch land is - terwijl Brussel al 10 Oostbloklanden heeft ingepalmd / opgekocht.

Polen krijgt sinds 2002 tot 2020 ieder jaar miljarden euro's ondersteuning via Brussel.
Intussen moeten wij steeds meer contributie afdragen aan de geldwolven in Brussel. Dit jaar 8,5 miljard en zodra Engeland wegvalt dan moeten we 12 miljard per jaar gaan ophoesten.
D66 probeert ons wijs te maken dat EU-Brussel en het grote EU een zegen is voor Nederland... gelooft u dit, dan geloof ik het ook.

sociaal_econoom | 04-08-18 | 11:00 | 7

DKS: juist ik ben rekenaar van beroep maar deze getallen gaan mijn pet te boven

Jacktheflipper | 04-08-18 | 12:49

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 11:29
Ik kwam vroeger regelmatig in Polen voor mijn werk, misschien kunt u er zelf eens kijken hoe uw kopjes koffie daar werden besteed. Om een Dijkhof term te gebruiken, het signaalwoord is doelmatig, of, specifiek in dit geval, het gebrek daaraan.

Over die handel, voor de EU, werd er ook handel gedreven en er zijn landen, ook in Europa, die ook handel drijven zonder in de EU te zitten, zelfs met niet EU landen. Die 30x, die is echt nooit gehaald. Wel heeft Duitsland het op papier goed gedaan, maar in de lonen en (nog belangrijker) bestedingsruimte is er maar weinig van te zien. Je hoeft echt niet een technocratische unie op te tuigen om onderling spullen te verhandelen zonder tarieven over en weer.

O2Neutraal | 04-08-18 | 20:22
▼ 4 antwoorden verborgen

Het is altijd het een of het ander.
Nu heeft Noord Korea's Kim opeens the Donald opgelicht.
www.nu.nl/weekend/5394962/denuclearis...
"De reclamestrategie van Kim is uitstekend geslaagd, vindt Breuker. "Trump is nu zelfs op het punt gekomen dat hij toegeeft dat kernontwapening vele jaren gaat duren." Een schril contrast met zijn eerdere uitlatingen dat de dreiging definitief was geweken"
En even later de auteur van het artikel:
"68 jaar van oorlog, scheiding, dreiging en haat laten zich niet binnen één presidentstermijn wegpoetsen."
Het is ook altijd wat als je je jezelf tot het kamp van Trump rekent en alles dat Trump zegt is de goddelijke waarheid moet zijn, of je je jezelf tot een kamp van anti-Trump rekent en alles wat hij zegt en doet tot onzin verklaart.
Of je laat je in geen enkel kamp drukken en kijkt gewoon wat er gaande is en waar de gewone man echt iets aan zou kunnen hebben.

kloopindeslootjijook | 04-08-18 | 10:48 | 2

Je kunt niet ontkennen dat Breuker gewoon gelijk heeft gekregen. Hij voorspelde dat Kim mooi weer zou spelen maar ondertussen gewoon zou doorgaan, maar dan nog wat stiekemer. Dat is precies wat er gebeurt (en wat overigens iedereen allang had zien aankomen, behalve de blinde Trump gelovers hier) en daar zal ook geen einde aan komen. Kim is een aartsegoist die uiteraard nooi afstand zal doen van zijn kernmacht, die de enige reden vormt van zijn voortbestaan als dictator. Hij heeft gezien wat er met Gadaffi gebeurde, met Oekraine - dat ook zijn kernwapens wegdeed in 1994 - en wat er met Saddam gebeurde en verder met iedereen die niet vanuit een positie van militaire kracht regeeert.
Natuurlijk gaat het zo. Trump is de stupide en te arrogant om te beseffen dat hij gepiepeld is door Kim. Net zo stupide overigens als de fans van Trump.

Beste_Landgenoten | 04-08-18 | 12:19

Beste_Landgenoten | 04-08-18 | 12:19
De man wilde gewoon een 'successje'. Zijn voorgangers gingen altijd vrede brengen in Palestina, ook iedere keer mislukt. Trump probeert iets anders te verbeteren en dat lukt ook niet helemaal.

Overigens is de relatie tussen ZK en NK wel verbeterd, dus er zijn wel positieve effecten.

O2Neutraal | 04-08-18 | 20:27

@Dandruff... ''de EU heeft *zelf* de poorten wagenwijd open gezet''

klopt sinds Frau Merkel de uitspraak heeft gedaan in 2015 ''wir schaffen es''
is er geen houden meer aan.
Toen kwam men via Syrië, Afghanistan en Turkije naar West-Europa... dit zit nu op slot omdat wij via Brussel aan Erdogan miljarden geven om ze daar op te vangen en tegen te houden.

Nu is de doorgang via Noord-Afrika naar Italië en Spanje... dit los je niet op in Noord-Afrika dus moeten we nu zelf (via Frontex) in Italië en Spanje gaan selecteren wie asiel krijgt in West-Europa.
Duitsland maar zeker Nederland is erg in trek.
Nederland zeker... omdat ons migratiesysteem het beste is van heel Europa,
hier krijgt men gratis opvang in een AZC, daarna een ingerichte woning met extra aandacht en zorg plus een bijstandsuitkering - wie wil dat niet in deze wereld?
Zou dit de supergodwin zijn wat NRC bedoelt?

sociaal_econoom | 04-08-18 | 10:44 | 1

sociaal_econoom | 04-08-18 | 10:44,

Merkels uitspraak was slechts de kers op de taart.
Het beleid was veel dramatischer;
- frontex dat "drenkelingen" oppikte vanaf de Libische stranden;
- frontex dat NGO's en mensenhandelaren toestond hetzelfde te doen;
- het consequent niet uit de EU zetten van illegalen;
- EU-lidstaten die illegalen, ook zware criminelen, daarom maar over de grens van andere EU-lidstaten kieperen;
- etc.

Dit is geen lange reeks zeldzaam domme blunders.
Dit is doelbewust beleid geweest.
En nu nog nauwelijks terug te draaien, oa door nareizende familieleden, importhuwelijken èn reeds aanwezige vijfde kolonnes. Die vormen inmiddels een linke politieke machtsfactor, en daarnaast vergemakkelijken hun no go area's de mensenhandel.

Dandruff | 04-08-18 | 11:55

TralalaPompompom | 04-08-18 | 10:07

Waarom kan Poetin dan geen neofascist zijn?

Had je in de tijd van Hitler en Mussolini geen liberalen ofzo? Bestonden of bestaan er geen Duitse liberalen?

Als je het rijtje afgaat van wat fascisme is dan schuurt Poetin daar 1:1 tegenaan en is het Trump zijn natte droom (ook die van Erdogan). Dat zijn geen veronderstellingen dat zijn feiten.

Welke van deze zijn niet van toepassing?

Krachtig en almachtig nationalisme.
Neemt het niet zo nauw met mensenrechten.
Creëert vijandbeelden om de boel bij elkaar te houden.
Vrouwen horen hun plek te kennen.
Gecontroleerde media.
Obsessie met nationale veiligheid.
Religie en overheid werken samen.
Oligarchen worden beschermd.
Vakbonden e.d. worden onderdrukt.
Afkeer van de intelligentsia.
Obsessie met misdaad en straf.
Vriendjespolitiek en corruptie.

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 10:37 | 2

Tentijden van hitler waren er weldegelijk Duitse liberalen
In het begin van hitlers machtperiode werden ze door hem nog wel getolereerd

Jacktheflipper | 04-08-18 | 11:36

Afgezien van een paar regels zie ik ook overeenkomsten met de EU en ons huidige kabinet, bah.

O2Neutraal | 04-08-18 | 20:29

Herinnert u zich nog het theatrale gegalm van Tuhom de Graaf (van D66, uiteraard) over Anne Frank, die natuurlijk door Pim Fortuyn vergast zou zijn geworden, als Fortuyn de macht kreeg?
Die rat heeft het nog ver geschopt in het Nederlandse bestuur, straks wordt-ie vice-president van de Raad van State. Huichelarij en mensen totaal Godwinnen loont dus uitstekend in Nederland.

KeesBruin | 04-08-18 | 10:29 | 3

In de jaren '30, om maar eens een totaal niet uitgekauwd decennium te gebruiken, werd iedereen ter linkerzijde van de nazi's gezien als potentiële bolsjewist. Nu is eenieder ter rechterzijde van links een potentiële nazi. De loop van de geschiedenis heeft bepaald dat we Godwinnen met Hitler i.p.v. Stalin en Mao.
Het mooie van aanklagen i.p.v. argumenteren is dat de tegenstander geen discussiepartner meer is maar een verdachte die zich vrij moet pleiten. Links. Rechts. Mijn navel is mijn referentiekader.

Die_Meinung | 04-08-18 | 10:39

Die_Meinung | 04-08-18 | 10:39

Zeg jij terwijl je aanklaagt maar niet beargumenteerd.

Ik sta bijvoorbeeld als VVDer behoorlijk rechts van links en ik ken niemand aan de linkerzijde van het spectrum die mij voor nazi uitmaakt. Misschien is het dus andersom? Misschien is volgens jou alles wat rechts van extreemrechts staat links? Ik vraag het maar. Ik bedoel ik word met regelmaat voor links uitgemaakt terwijl ik gewoon hele rechtse standpunten inzake vrijwel alles. Dat zegt toch te denken.

Overigens is de indicatoren van fascisme erbij pakken en zien dat wat Trump doet, wat hij zegt, overeenkomt met die indicatoren niet Godwinnen. Wat jij doet is dus eigenlijk reverse-Godwinnen om de discussie te verdraaien. Nogmaals fascisme is helaas een doctrine waar heel veel mensen zich in kunnen vinden. Het staat niet gelijk aan alle joden willen vermoorden, in tegendeel ook joden kunnen fascisten zijn. Het staat wel gelijk aan een (terechte?) zondebok zoeken en vinden die overal de schuld van moet krijgen. Begint er iets te dagen?

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 12:01

Sorry DKS, ik klaag niemand aan en noem jou ook niet links (of wat dan ook). Voel me derhalve niet aangesproken. Wil alleen maar laten zien dat het Godwinnen niets nieuws is. Alleen de acteurs waren anders.

Die_Meinung | 04-08-18 | 12:16

Maar goed. Blij dat het Trump was en niet Hillary die predident werd.

0bama heeft in zijn 8 jaren ISIS in het zadel getild en steunde de "Arabische Lente". Ook zo'n heilzame pijpdroom voor Gutmenschen.
Relatief stabiele dictators werden weggebombardeerd en het vacuüm dat achterbleef werd dankbaar opgevuld door de producenten van onze vluchtelingenstroom.
Hillary had daar zeker nog een beperkte oorlog tussen Russische troepen en de Amerikaanse strijdkrachten in Syrië bij geleverd. Net zoals zij haar eigen mensen in Benghazi liet afslachten door de islamisten, want mevrouw was moe en ging slapen.

Nu wordt er plosteling over vrede gepraat waar dat onmogelijk werd geacht- en kwaad dat het Goede Volk is!
Waar bleef dat "geef de diplomatie een kans"! Ik hoor daar de leugenpers nooit meer over.

Jan Passant mk2 | 04-08-18 | 10:18 | 1

U hoort het gros van de pers alleen over nieuws dat ze uitkomt - neutraliteit doet er allang niet meer toe. Dat baart me vele malen meer zorgen dan Trump, Putin en die bolle Noord-Koreaan samen.

Goldfinger | 04-08-18 | 11:07

Even een stukje geschiedenis.....

na de val van de Muur in oktober 1989 hebben de machthebbers van EU-Brussel het plan opgevat zoveel mogelijk Oostbloklanden bij de EEG te voegen.
Zo zijn we in amper 25 jaar tijd gestegen van 12 naar 28 lidstaten...
waarbij Brussel miljarden heeft geschonken aan de arme Oostbloklanden.

Na de val van de Muur (1989) werd Rusland onze vriend en een belangrijke handelspartner. Echter dit betekende dat het budget voor de Navo in Brussel en voor het Nederlandse leger omlaag ging - want met alleen wat vredesmissies in moslimlanden heb je zo'n enorm bedrag niet nodig.

Wat gebeurt er - in 2014 werd Rusland door Oekraine (De Krim) en de MH17 plotseling weer onze vijand.... zie daar het budget voor Defensie gaat nu met miljarden omhoog.
En nu gaat die vervelende Trump weer vriendschap zoeken met Poetin.... zoiets zou Obama nooit gedaan hebben.

sociaal_econoom | 04-08-18 | 09:58 | 9

Jacktheflipper | 04-08-18 | 11:48

Noorwegen?

Strategisch gezien is het sowieso van belang dat Europa z.s.m. energie onafhankelijk is van boevenstaten zoals Rusland, de Arabieren e.d.

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 12:06

DKS. Oh het was gewoon stilistisch onvermogen. Je schrijft gewoon zeer ambigu.
Met als kers op de taart je 'verduidelijking': "Niet voor het liberale westen. Dat liberale westen wil Rusland slopen." Je probeert het ambigue weg te nemen, maar je faalt nog steeds.

Rest In Privacy | 04-08-18 | 12:45

Noorwegen is een deel van de oplossing.
Ook Algerijns gas kan en gaat helpen het LNG terminal op de Maasvlakte is al een paar jaar operatief.
Uiteindelijk is het de economie die bepaald Gazprom is een belangrijke speler op de Europese energiemarkt

Jacktheflipper | 04-08-18 | 13:22
▼ 6 antwoorden verborgen

Toen:
Joden werden geslagen, Werden uitgescholden als untermensch, Moesten een ster dragen.
Nu:
Vrouwen worden gestenigd, Worden uitgescholden voor hoer, Moeten een hoofddoek dragen.
De EU heeft niets geholpen.

Kamervraag | 04-08-18 | 09:53 | 1

Wel, de EU faciliteert de instroom van de islam, als wapen tegen "het populisme".
Behalve in de Visegrad-landen die de aanval pareerden, de EU wil deze landen nog straffen voor hun verstandiger gedrag.

Jan Passant mk2 | 04-08-18 | 10:03

Overigens staat er een verkeerd onderschrift bij die NRC-picca. In 1933 had je in Berlijn nog helemaal geen razzia's. Dit is een nog niet eerder gepubliceerde foto die aantoont dat er in 1933 Berlijn wel degelijk een try-out geweest is van het Gay Pride / Love Parade concept...

F. von Zeikhoven | 04-08-18 | 09:50 | 2

Oh, is dat het. Ik dacht dat dit een foto van de Gay Pride van vorig jaar was

skoftig | 04-08-18 | 10:17

Wat grappig is dat Berlijn in die periode een aktief uitgaans en theater leven had.
De artiesten maakten vaak grappen over Nazi’s
Hitler en cs hebben dit kapot gemaakt en het heeft lang geduurd voor dat het theater leven weer op niveau is gekomen

Jacktheflipper | 04-08-18 | 11:57

Jaah met de Clintons aan het roer was het allemaal goed gekomen.
De Warmte van deze zomer is waarschijnlijk ook de schuld van Trump, want Parijs niet ondertekend, Zo kunnen de dames en heren van de krant met poep en modder blijven gooien, maar ze zien alleen maar een kleine schreeuwende elite die menen het beste met de mensheid voor te hebben, jankende millennials die menen te moeten bepalen hoe de toekomst eruit moet komen te zien. Maar...
The road to hell is paved with good intentions.

Dzjengis-Somebody | 04-08-18 | 09:48 | 1

@Dzjengis-Somebody

je zegt nu zoiets.... de warmte (en droogte) van deze zomer is waarschijnlijk ook de schuld van Trump, want Trump heeft het Klimaatverdrag van Parijs niet ondertekend.

Trump heeft gezorgd dat vanaf juni boven Parijs, Brussel en Den Haag een hardnekkig hoge drukgebied is komen te liggen - waarbij het hier warm en droog blijft.
Die vervelende Trump zorgt ervoor... vanwege zijn vriendschap met Poetin dat we het hier steeds benauwder krijgen.

sociaal_econoom | 04-08-18 | 10:13

De officieuze biograaf van de Rothschild dynastie opvoeren, een Hahvahd professor no less, om Trump een veer in zijn achterste te steken. Briljant.

Overigens gaat het artikel van Ian Buruma uit als een nachtkaars. Hoe had de opkomst van het fascisme in Europa begin vorige eeuw voorkomen kunnen komen? Hoe heeft het überhaupt zo ver kunnen komen? En welke concrete (!) lessen kunnen we daaruit leren voor ons eigen tijdsgewricht? Nu komt het niet verder dan een vage parallel: daar hebben we gewoon niets aan.

Rest In Privacy | 04-08-18 | 09:40 | 5

Het faillisement van Links. Alleen maar Ad Hominems en dan hebben we onze bijdrage weer geleverd. Geen enkel eigen idee over hoe de toekomstige wereld er uit moet zien, maar wel continue begrippen als fascisme en racisme misbruiken. Ach, ook dit zal wel een keer veranderen, maar voorlopig is het gewonnen spel voor Trump, en ook voor meer nationalistische stromingen (landen tussen Duitsland en Rusland zijn alvast begonnen) in Europa. De tegenstand vanuit "Links" is lachwekkend.

skoftig | 04-08-18 | 10:15

skoftig | 04-08-18 | 10:15 Persoonlijk maak ik me veel meer zorgen om de teloorgang op rechts. Zie het de facto opheffen van de nog jonge democratie in Polen en Hongarije, de gang van zaken in Israël en Turkije, het Trumpdebacle, etc. etc.

De belangrijkste lakmoesproef komt nu met rasse schreden dichterbij: Brexit. Alle voortekenen wijzen op een complete ramp. Er is nog werkelijk helemaal niets geregeld en het meest concrete voorstel is om dan maar een nieuw referendum te houden.
We leven in interessante tijden.

Rest In Privacy | 04-08-18 | 10:43

"The House of Rothschild: The World's Banker", wat hier nog verder aan toe te voegen? Wanneer Niall Ferguson deze titel hanteert betreft het dus een eervolle vermelding voor deze feodale familie. Maar als een willekeurig persoon dit waagt te benoemen, dan is het een te groot complot dat niet kan bestaan. Kissinger was dus een idealist en een pacifist en met klemtoon absoluut geen machtspoliticus. Want immers, als de biograaf het beschrijft dan is het ook zo. De coup in Chili, Vietnam, de geheime bombardementen op Cambodja, en voorzitter van de commissie die toezicht hield op geheime operaties die door de V.S. werden uitgevoerd. Niets te zien hier, en uiteraard Nobelprijs waardig. Wat was overigens de rol van deze bankiers in WOII? Oh ja, er bestonden helemaal geen bankiers in de tijd. Voor oorlog heb je geen geld nodig.

#enpassant | 04-08-18 | 12:14
▼ 2 antwoorden verborgen

@Jan Passant mk2

EU-Brussel, de NAVO-top in Brussel en de NPO willen de ''koude oorlog'' met Rusland in stand houden.
Het is belangrijk dat Rusland onze ''denkbeeldige'' vijand blijft.... want hiermee gaat het budget voor de Navo en Defensie met miljarden omhoog.

Maar net als met de Klimaatafspraken van Parijs trekt Trump zich hier niets van aan.
Als een lompe olifant trapt hij de plannen van Brussel, Parijs, Berlijn en Den Haag in elkaar.

sociaal_econoom | 04-08-18 | 09:38 | 3

Zeker. In elkaar trappen van "klimaatafspraken" die niet verder gaan dan miljarden over de balk gooien, gestuurd door gammele modellen van onbetrouwbare lobbyisten, kan mij niet lomp genoeg worden uitgevoerd.

Net als de "iran-deal". Ook zo'n peperdure lege dop van de globalisten.

Ondertussen moet ieder NAVO land zich weer gaan houden aan oude afspraken die WEL ergens toe dienen. Anders krijgen zij op hun kop van de president.

Jan Passant mk2 | 04-08-18 | 09:45

@Jan Passant mk2 - Parijs is nog erger dan je denkt.

Door de klimaatafspraken van Parijs wordt de lucht hier alsmaar schoner met minder CO-2... waarbij de zonnestralen ongehinderd en steeds HETER het aardoppervlak bereiken.
Door Parijs wordt het hier alsmaar warmer en droger... Trump heeft dit heel goed gezien.

sociaal_econoom | 04-08-18 | 10:22

Lol ja trump doet niet mee aan Parijs akkoord omdat het dan lekker weer word in NL, zo is het gegaan echt waar.

Rutte heeft van trump het telefoon nummer gekregen van zijn enorme netwerk aan golden shower hoeren, zij komen hier binnenkort de planten water geven.

Iedereen zijn eigen golden shower in de tuin!

Lionfromzion | 04-08-18 | 16:11

Toch bleek Don Donald zich toch maar mooi als empathische mantelzorgert te ontpoppen bij z'n huisbezoek aan QEII vorige week... youtu.be/EuaK4wPMIP8

F. von Zeikhoven | 04-08-18 | 09:31 | 1

De MSM hebben het er maar druk mee, met dat poep gooien. Gelukkig zitten zij er boordevol mee.

Jan Passant mk2 | 04-08-18 | 09:34

Wanneer ik van 1 slag volk stemmige plaatjes van Jodenvervolgingen verwacht, dan is het wel de Gutmenschen. Met hun Vierde Rijk van- en voor globalisten media-laven en gevaarlijke anti-volk EUrofielen.

Zoals dat gevaarlijke schoftentuig weet is Donald Trump de beste en laatste kans voor de westerse samenleving. Iedere keer dat hij weer slaagt waar zij falen gooien ze meer stront om dat succes aan hun boze ogen te onttrekken.

Maar het is er echt, dat succes, Koreaanse_Langenoten_in Afrika en Jinek: kijk maar even op je bordje als je durft, onder je eigen berg poep. Trump 2020, omdat ik het zat ben elke dag uitgekafferd te worden door "intelligentsia" die liever doorgaan aan te sturen op oorlog met de Russen, dan toe moeten geven dat Trump dat voorkomt.

Waarom zij die oorlog willen? Uitroeien van het volk, Gutmenschen hebben de schuilkelder al ingericht.

Jan Passant mk2 | 04-08-18 | 09:25 | 4

Het enige wat oorlog met Rusland voorkomt zijn de betere wapens van Rusland.

TralalaPompompom | 04-08-18 | 09:55

Jan Passant mk2 | 04-08-18 | 09:25

Je begrijpt toch hopelijk wel dat je eigenlijk alle 'alarmisten' gelijk geeft. Als het zou kunnen dan zou jij hier voor een neofascist stemmen. Oh wacht...

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 10:01

Het is dat je om een reatie vraagt Jan, eigenlijk ook omdat je altijd de plank misslaat. Ik vraag me wel eens af hoe iemand zo exact altijd kan beweren wat gewoon onzin is en niet waar als jij dat kan, Jan.

Trump onze laatste kans? Ja maar dan als laatste idioot die ons de afgrond induwt. Met zijn klimaatontkenning, zijn ranzige adoratie van dictators, zijn debiele afkeer van de pers, zijn grenzeloze narcisme.

Wie er aanstuurt op een oorlog met Rusland? Niet wij, niet Nederland, niet de EU. Trump ook niet dus wat is je probleem? Maar dat Poetin een offertje mag maken van 200 Nederlanders in een vliegtuig dat deert jou dan weer helemaal niet. Alles heeft een prijs kennelijk en die doden mogen vallen, wat jou betreft onbestraft. Je houdt er rare denkbeelden op na Jan, als het jaren 30 was geweest in Duitsland weet ik wel waarmee jij zou marcheren en met welke vlaggen jij stond te zwaaien.

Beste_Landgenoten | 04-08-18 | 19:07
▼ 1 antwoord verborgen

@Brou Is Back.... u vraagt - zij draaien

Trump en Poetin zijn heel slim - zij laten West-Europa volstromen met ''vluchtelingen'' uit Afrika en moslimlanden. Zelf houden ze hun grens gesloten.
T&P weten dat hiermee op den duur een einde komt aan het EU van de 28 lidstaten - waarbij de duurbetaalde machthebbers van EU-Brussel zullen verdwijnen.
Dit zal geen 10 jaar meer duren.

sociaal_econoom | 04-08-18 | 09:24 | 4

De laatste keer dat ik keek waarschuwde Trump tegen "open borders" terwijl de EU de ongeremde instroom van islamitisch verwarde mannen "eerlijk" aan het verdelen was over de lidstaten.
Maar goed, alles is om te draaien en dat doen "onze hoeders" dan ook.

Jan Passant mk2 | 04-08-18 | 09:53

Lupuslupus | 04-08-18 | 09:45

Door bijvoorbeeld roekeloos steden in Syrië te bombarderen. Russen begonnen in september te bombarderen en in oktober kwam de stroom pas echt goed op gang. Geen dank.

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 09:59

sociaal_econoom | 04-08-18 | 09:24,

Onzin, de EU heeft *zelf* de poorten wagenwijd open gezet.
Dat kan niet vaak genoeg herhaald worden. Er spelen nu niet meer conflicten in Afrika en het Midden Oosten dan 10, 30 of 50 jaar geleden. De meeste asieleisers komen bovendien uit veilige landen; en reizen nota bene via oorlogsgebieden naar West Europa.

Het overbelasten van ons sociale stelsel met analfabeten uit gewelddadige clanculturen is dus beleid. Niks meer, niks minder.

Dandruff | 04-08-18 | 10:00
▼ 1 antwoord verborgen

Zo sprak de krasse knar (90) meneer Blommert, Katwijker van geboorte, mij twee jaar geleden over de waan van toen en de waan van de dag. "Von Zeikhoven", zo sprak hij met voor zijn dagen nog krachtige en vaste stem, "Ferdinand, het is net alsof ik de jaren dertig weer meemaak. Maar dit is nu. Het gebeurt allemaal weer opnieuw, ze hebben er niks van geleerd!" "En doe je GrossVati de groeten, die ouwe Eisenfresser!" Blommert, zelf Indonesië-veteraan, hield altijd één kogel achter de hand voor zichzelf. "Voor als die Jihadi's je te pakken zouden krijgen", vertelde hij over zijn kennismaking met moslimextremisten tijdens zijn tour of duty, zestig jaar geleden in de Oost...

F. von Zeikhoven | 04-08-18 | 09:13 | 1

De geschiedenis herhaalt zich idd weer. Nederland was toen naïef en nu, zoals gewoonlijk opnieuw. In 1939, dacht de regering, dat de Duitsers niet binnen zouden vallen in NL, maar ze stonden er wel in 1940. Nu half Afrika onderweg is naar Europa, denkt NL, dat het geen gevaar oplevert. Nu is de infiltratie begonnen via de baarmoeder. Ze zetten broedkippen en testosteronbommen in om ons te overheersen. Links helpt er aan mee om dat te realiseren en geeft ze voorrang op alles. Linkse figuren hebben altijd commentaar op rechts en noemen het nazi's enz. Vergeet niet, dat Hitler links was, dus staan de geitenwollensokken, meer aan die kant.

Mars020 | 04-08-18 | 15:03

En tegen Ian Buruma zou ik willen zeggen: Trumpf über alleß!

VanBukkem | 04-08-18 | 09:09 | 5

@F. von Zeikhoven | 04-08-18 | 09:18
Sie sind ein muggeNzifter.

VanBukkem | 04-08-18 | 09:35

@Brou Is Back | 04-08-18 | 09:19
Literaire vrijheid!

VanBukkem | 04-08-18 | 09:39

Zonder gebruik van den Duitschen taal begrijpen Buruma en Jinek niet waar zij het perspectief moeten zoeken. De wereld wordt zo veel helderder wanneer het bloksnorretje is aangebracht.

Jan Passant mk2 | 04-08-18 | 09:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik heb lang gedacht dat die Amerikanen een beetje dom waren, en slecht geïnformeerd, want die kijken naar Fox News. Nu ik wat ouder en wijser ben, denk ik daar compleet anders over: Als er een volkje is dat een beetje dom is, en slecht geïnformeerd, dan zijn wij het wel. Wij lopen in overgrote meerderheid nog altijd slaafs achter de msm aan. Laten ons gewillig een rad voor ogen draaien. Met het staatsjournaal voorop: Het nieuws, gebracht door uw overheid, betaald door u. Eigenlijk gewoon absurd.
En maar afgeven op die Amerikanen. Hoe halen ze het in het hoofd om Donald Trump te kiezen? Nou, als ik Amerikaan was, dan wist ik het ook wel. En ik zou die Amerikanen ook willen meegeven: Ga vooral zo door, en trek je vooral geen ene reet aan van types als Ian Buruma en Eva Jinek.

VanBukkem | 04-08-18 | 09:08 | 10

Donald Trump is geen meeloper met de massa en de media... erg knap.

sociaal_econoom | 04-08-18 | 11:22

@De Koreaanse Slet
Mensen een fascistische 'coming out' proberen aan te smeren, dat is een new low voor jou. En luisteren kan je ook al niet. Meestal zo met herhalio's.

LiniaalRectaal | 04-08-18 | 16:07

sociaal_econoom | 04-08-18 | 11:22 |
Nee Trump is geen meeloper. Maar is dat een noodzakelijke en enige eigenschap om een goede president te zijn? Volkert van der Graaf was ook geen meeloper. Kim Jong Un ook niet.
Er zijn veel die geen meeloper zijn.
En nu?

Beste_Landgenoten | 04-08-18 | 19:15
▼ 7 antwoorden verborgen

Het derde rijk... was Hitler Duitsland - dat weten we allemaal (1933-1945)
Maar wat en wanneer was het eerste, tweede en vierde rijk?

Het eerste rijk ontstond in 962 toen de paus koning Otto I (van Saksen) tot keizer kroonde en duurde tot 1806... dit wordt het Heilige Roomse Rijk genoemd.

Het tweede rijk was van 1871-1918 waarin de Pruisische Koning Frederik zorgde voor de eenwording van Duitsland.

Het derde rijk was zoals bekend 1933-1945
====================================
Het vierde rijk is in wording en wordt gevormd door de As-mogendheden
Amerika (Trump) en Rusland (Poetin)

sociaal_econoom | 04-08-18 | 09:03 | 8

DKS. En zijn we eigenlijk niet allemaal Duitsers? Wie geen Duitser is werpe de eerste steen. En weet ik veel wat voor onzin nog meer, zo lang er maar in elk schudden van handen van Trump en Poetin een vierde rijk kan worden gezien.

Neem nou vandaag wel gewoon je medicatie.

Rest In Privacy | 04-08-18 | 10:11

Sitting_targets | 04-08-18 | 10:11

Moeilijk he inhoudelijk argumenteren. Ik heb nog niemand horen zeggen Buruma heeft ongelijk want ...

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 10:25

DKS. Dan let je echt totaal niet op. Maar dat is ook niet de insteek van een trol.

Rest In Privacy | 04-08-18 | 10:38
▼ 5 antwoorden verborgen

Als die oranje muppet in het Witte Huis belooft ons te gaan verlossen van de plaag van de Islam en het politiek-correcte fascisme van Links, dan ga ik mijn laarzen vast poetsen.

Brou Is Back | 04-08-18 | 08:57 | 5

@gato | 04-08-18 | 09:10 Zo wordt hij hierboven genoemd en hij kan het hebben, hoor. Geuzennaam, wat mij betreft.
@sociaal_econoom | 04-08-18 | 09:10
Laten we het hopen. We hebben in deze wereld een paar echte mannen nodig die ons van de oprukkende achterlijkheid van de Islam verlossen. Beter dan zuiplap Juncker en jankbal Timmerfrans en de rest van het incompetente (wijven)zooitje in Brussel.

Brou Is Back | 04-08-18 | 09:27

Er is maar een Oranje-muppet en dat is Rutte

Voorjaarsmoe | 04-08-18 | 09:43

Poetin een neo fascist? Het was Rusland dat in de bres sprong om het oprukkende islamo fascisme de kop in te drukken en het zio fascisme durft zijn hok niet meer uit vrees voor de afstraffing die ze dan zouden krijgen.

TralalaPompompom | 04-08-18 | 10:07
▼ 2 antwoorden verborgen

Herkennen we de signalen ?? Helaas hebben velen de nek zo stijf naar het vermeende rechtse gevaar staan dat ze de knuppel van achteren nooit hebben zien aankomen. Je hoeft alleen maar te kijken waar het hedendaagse antisemitisme vandaan komt. Die verwachten blijkbaar dat Trump binnenkort een snorretje laat staan en een uniform aantrekt.

Wekkertje | 04-08-18 | 08:53

Islam in onze wereld; herkennen we de signalen, voordat het te laat is?

Memek | 04-08-18 | 08:50 | 3

Precies; daar zit het echte gevaar, niet Trump.

Brou Is Back | 04-08-18 | 08:58

Ben bang dat het al te laat is.

gato | 04-08-18 | 09:10

Moed houden Gato.

Lupuslupus | 04-08-18 | 09:53

Grappige aan dat NRC artikel is dat de beschrijving van het probleem wel klopt. Iedereen en zn moeder wordt rechtser en rechtser en is inmiddels zelfs bereid de grondwet te ondermijnen om zich tegen het zogenaamde gevaar te weren. Maar dat vervolgens Trump als enige symptoom wordt bestempeld, laat weer zien hoe blind men is voor wat er in eigen land gebeurd en hoe waar het is dat een “democratisch” volk niet zelf kritisch durft te zijn.

Balgesjaakt | 04-08-18 | 08:27 | 3

Hoe kom je er eigenlijk bij de beweerde ‘verrechtsing’ een ‘probleem’ te noemen? Waar is dat op gebaseerd? Ik zou liever willen spreken van een gezonde tegenreactie op een te ver doorgedreven linkse dwingelandij. Verrechtsing als oplossing voor een op links totaal ontspoorde samenleving derhalve. Kijk eens om je heen dan zie je waar 50 jaar pappen en nathouden toe heeft geleid. Hoezo is verrechtsing het probleem?

HaatbaardKnipper | 04-08-18 | 08:49

haatbaadrknipper ,bij wie hoort de vrije ondernemer die de gastarbeider die bleef hier naar toe haalde ,en handel boven elke norm nodig vind dan ,Daar is het gedonder van heden ten dage mee begonnen.

pedro300 | 04-08-18 | 09:05

Wat is er links aan de macht van het grootkapitaal in Amerika? Wat is er rechts aan de strijd daartegen?

Rest In Privacy | 04-08-18 | 09:31

WAT een mooie discussie. Alleen jammer dat sommigen hier nogal onwillig tegenover andere meningen staan en die onwelgevallige mening graag het zwijgen zouden opleggen (Hoe dan ook).

MarcS | 04-08-18 | 08:26 | 5

"Doorwrochte artikelen in The New York Times of de Washington Post hebben minder effect dan presidentiële tweets die miljoenen mensen bereiken" [NRC artikel]
Ja The New York Times met hun anti-blank racisme. Wat is er nog te discussiëren met een opdringerige meningenpolitie en aanzwellende blankenhaat? Mijn mening is gereduceerd tot micro-agressie, mijn huidskleur maakt mij fout bij geboorte. Einde discussie lijkt me.

Die_Meinung | 04-08-18 | 08:42

Precies Lupus, en het kan ons geen zak schelen hoe ze ons ook noemen, rassies extreems rechts noem maar op. het is wat die jeugd, die denkt alles te weten, komen ze wel achter als ze kinderen hebben.

gato | 04-08-18 | 09:13

@Gato, ik ben 73 jaar en geen haar op mijn hoofd die er ook maar over piekert mij iets aan te trekken van 'etiketjes'. Als ze tegen mij zouden zeggen 'je bent een rechts-extremist' dan is mijn antwoord: 'Jòh. En wat nu?'

Lupuslupus | 04-08-18 | 10:04
▼ 2 antwoorden verborgen

Dit artikel is natuurlijk vloeken in deze kerk. Trump, Baudet, LePen, Farage; eigenlijk zingen ze allemaal hetzelfde liedje; het Heilig Slachtofferschap. Tegelijkertijd is er de stevige neiging (lees ik ook hier) om praktisch elke andere mening vijandig te benaderen. Je bent dan een 'landverrader', een 'wegkijker'. Zaken als moslimhaat (in dit forum dagelijkse kost), agressie tegen de vrije pers (Trump, Erdogan). En het is vooral verboden verbanden te leggen. Het feit dat extreem-rechts opvallend lief is tegen Rusland, zelfs al is het verantwoordelijk voor MH17. Ook is opvallend dat Steve Bannon ineens goeie maatjes is met warhoofd Boris Johnson in de aanloop naar een greep naar de macht als de Brexit een ongelofelijke puinhoop wordt. Zie; geen "Godwin" te bekennen! Wel veel alleenheersers die zich boven het fatsoen en de wet verheffen (Erdogan, Trump) en bij wie dat gelukt is (Poetin).

Donkersloot | 04-08-18 | 07:31 | 11

Hoor ik je nou zeggen dat agressie tegen de "vrije" pers vooral van rechtse "lone dictators" als Trump, Poetin en Erdogan komt? Schrijf eens als persmuskiet een artikeltje in de dode boom over de Islam, of tegen immigratie en tel de seconden af totdat de Linkse Kerk de bakstenen door je ramen laat vliegen en jou met een touw om je nek aan de lantarenpaal hangt.

Brou Is Back | 04-08-18 | 09:04

May was de slechtste, die ze konden kiezen voor de brexit, farrage kom terug en neem het heft in handen.
Macron gaat zich er ook al mee bemoeien.

gato | 04-08-18 | 09:16
▼ 8 antwoorden verborgen

"Dingen die enkele jaren geleden nog ondenkbaar waren – een Amerikaanse president die democratische bondgenoten beledigt en aanpapt met dictators, die de vrije pers als „vijanden van het volk” bestempelt, en kinderen van vluchtelingen in kampen opsluit – zijn nu aan de orde van de dag. Is het nu geen tijd om alarm te slaan? "

1: Obama papte niet alleen aan met dictators maar boog zelfs diep voor hen.

2: Trump vraagt geld aan de Navo wanbetalers; ook Obama deed dit en andere presidenten voor hem.

3: Het is niet te ontkennen dat veel z.g. journalisten (verkapte) anti-Trump activisten zijn die zich 24 per dag bezig houden met het zwart maken van Trump. Overigens Obama bekritiseerde geregeld Foxnews toen hij President was. Dat vonden de andere media toen kennelijk geen probleem.

4: Het beleid bij de grens betreffende illegale migranten is al jaren standaard en werd dus ook onder Obama gevoerd. Er zijn zelfs foto's van. Toen maakte de gevestigde media daar geen ophef over omdat Obama president was.

Kortom de argumenten die tegen Trump worden gemaakt snijden geen hout en zijn alleen maar bedoelt om mensen tegen Trump op te stoken.

Kaskensj | 04-08-18 | 07:21 | 2

5) het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar jerusalem is al in 1995 tijdens het Bill Clinton presidentschap besloten, maar is daarna meteen lafjes uitgesteld D.m.v. Jerusalem Embassy Act. Nu Trump gewoon de daad bij het woord voegt is hij ineens de gebeten hond.

Xirdalan | 04-08-18 | 08:03

@kaskens ,helemaal mee eens ,de EU doet hetzelfde met vluchtelingen ,willen ook geen statusloze indringers. Clinton wilde ook een muur

pedro300 | 04-08-18 | 09:09

Op Joop.nl VARA/BNN geen enkel stuk over ontslagen dirigent metoo. Met grootste aanrader binnen de gelederen. Zo zal het ook gaan over dit artikel. Let op het zal wel weer over de telegraaf gaan hoe slecht hun zijn.

franck7020 | 04-08-18 | 07:49

@franck7020 | 04-08-18 | 07:49
"over de telegraaf gaan hoe slecht hun zijn"... En hoe slecht jij in het Nederlands bent; het is ZIJ, hoe slecht ZIJ zijn! Uit welke boerenkleidorp kom je? En dan heb ik het nog niet over de zinsopbouw in de rest van je reaguursel.

Brou Is Back | 04-08-18 | 09:13

Buruma vergeet het communisme te vermelden, zoals heel policor links al jaren doet - met opzet, want links en buruma willen gewoon weer de goelag in ere herstellen, en het stalinistische nekschot. Het fascisme was een reactie op het communisme. Daar hoor je ze nooit over in linksdraaiend dovenland. Nogmaals: het communisme was 1. vele malen erger dan het fascisme, en 2. was destijd een reële bedreiging die in Duitsland en spanje al tot burgeroorlogen had geleid.
bururma negeert de rol van het communisme/Stalinisme/Leninisme in de ontstaansgeschiedenis van het fascisme. En dat doet hij met opzet, om de slecht geschoolde massa weer eens bij de neus te nemen. Want zelf weet hij dat dondersgoed, die drol.

Rest In Privacy | 04-08-18 | 06:47 | 4

@VanD
Juist. De bolsjewieken hadden een enorm! lange! voorgeschiedenis die bij velen bekend is maar om allerlei ongetwijfeld goede redenen onderbelicht blijft. Goed te zien dat er niettemin steeds meer mensen de puntjes hebben weten te verbinden.

kindapaas | 04-08-18 | 07:20

@Van Duyvenbode
Ik dacht het tijdens het lezen, u zegt het.
Mijn reactie was te lang, dat gaan ze niet plaatsen (LOL). Of ik ook een samenvatting heb. Komt ie:

NRC doet aan lui denken. Elke toestand, gebeurtenis, staat van een samenleving heeft een voorgeschiedenis. -De opstand der horden, José Ortega y Gasset


Die_Meinung | 04-08-18 | 07:43

Daar gaat het artikel toch ook helemaal niet over, dus waarom zou hij dat erbij halen in dit specifieke stuk. Buruma, van origine sinoloog, heeft overigens een goed boek en meerdere goede artikelen geschreven over het repressieve Chinees Communisme.

Japannert | 04-08-18 | 07:43
▼ 1 antwoord verborgen

Ach, in feiten heeft elke Amerikaanse president hetzelfde gedaan als zijn voorganger. Het beleid scheelt nooit heel veel. Een president blijft gevangen tussen de machtige lobby, deep state en het systeem van 3 machten.
Auteur is linkse sjw doemdenker die wakker moet worden.

Schepvogel | 04-08-18 | 05:33

Ik zie in vaak fascisme en Nationaal Socialisme genoemd worden. Misschien goed om het volgende eens onder de aandacht te brengen: een overzicht waarbij de EU op de kernpunten wordt vergeleken. Hou je vast:

Nationalsozialismus Grundwerte EU grondwaarden
Führertum verdrag van Lissabon
Gefolgschaft kritiekloosheid (want anders ben je racist, islamofoob, vreemdelingenhatende xenofoob)
Rasse diversiteit gemeten naar eenheden huidskleur
Volksgemeinschaft multiculturele waardengemeenschap
Nationalismus solidariteit tussen de EU landen
Sozialismus Herverdeling van rijkere middengroepen naar overeenkomstige armere middengroepen
Deutschtum Europeaan

kindapaas | 04-08-18 | 04:34

Citaatje:
"Dingen die enkele jaren geleden nog ondenkbaar waren – een Amerikaanse president die democratische bondgenoten beledigt en aanpapt met dictators, die de vrije pers als „vijanden van het volk” bestempelt bla bla bla...."

Ik zal meneer Buruma eens wat dingen voorhouden die enkele jaren geleden ondenkbaar waren:

- Dat er in een land waar het vrijwel complete joodse volksdeel zeventig jaar geleden werd opgepakt, weggevoerd en vermoord, bij joodse scholen en synagoges permanente, strenge bewaking nodig is vanwege de islamitische jodenhaat;

- Dat er in Nederlands hoofdstad de ramen worden ingeslagen van joodse restaurants;

- Dat de daders van deze haat/misdrijven na een paar dagen alweer vrij rondlopen;

- Dat in Amsterdam joodse kinderen (en volwassenen) niet meer met een keppeltje op durven te lopen uit angst in elkaar geslagen te worden door islamitische jodenhaters;

- Dat in de Nederlandse steden homo´s niet meer hand in hand kunnen lopen omdat ze dan met betonscharen worden bewerkt door islamitische homo-haters;

- Dat in heel Nederland bij vrijwel alle media door vrijwel alle journalisten, presentatoren en columnisten volop zelf-censuur wordt toegepast uit angst voor represailles en/of terreur uit islamitische kring;

- Dat er in het huidige Nederland in korte tijd twee politieke moorden zijn gepleegd op vooraanstaande opiniemakers die zich kritisch opstelden naar respectievelijk de islam en het linkse gedachtegoed, waarbij de kogels respectievelijk van links en vanuit de islam kwamen;

- Dat in het Nederland van nu een tekenaar van spotprentjes over de islam op last van het ´Justitz-Ministerium´ door een tien-koppig arrestatieteam als een staatsgevaarlijke crimineel van zijn bed wordt gelicht, terwijl veertig (!) jaar daarvoor al een schrijver werd vrijgesproken nadat ie in één van zijn boeken de draak stak met het christendom;

- Dat in het Nederland van nu een even regressieve als fascistoïde totalitaire ideologie die zich vermomt als religie, wordt gesteund, gefaciliteerd, ja zelfs omarmd en in bescherming genomen door zogenaamd progressieve lieden die beweren op te komen voor de vrijheid en te strijden tegen onderdrukking. Ze hebben het dan over de zelfde vrijheid die door genoemde ideologie op talloze manieren om zeep wordt geholpen. En over de onderdrukking die door genoemde ´religie´ grootschalig wordt toegepast op vrouwen, homo´s, en de eigen mensen die het wagen de vrijheid te nemen om deze ideologie de rug wensen toe te keren.

- Dat in het Nederland van nu, dat ooit pal stond voor vrij, kritisch en onafhankelijk denken, gekoppeld aan een anti-autoritaire houding, mensen die het wagen kritiek te uiten op een religie die bezig is heel West-Europa te ontwrichten en te ondermijnen, tot paria´s worden gemaakt door ze te bestempelen als nazi´s of erger. Waarbij elk (terecht) woord van kritiek op genoemde regressieve en vijandige religie, wordt weggezet als ´racisme´.

Dat, meneer Buruma, en nog veel méér, was niet eens zo lang geleden ondenkbaar in dit land.

Maar over al deze dingen zullen we, vrees ik, nooit of te nimmer in uw ´kwaliteits´krant iets vernemen. En al helemaal niet van uzelf.

Peter Emile | 04-08-18 | 02:37 | 6

Peter Emile,

Buruma is een fellow aan 1 of andere VS uni. Paar jaar terug las ik zijn boek "murder in Amsterdam" over de moord op Theo van Gogh.

Wat jik zegt, klopt. Dat boek ging over hem en zijn zoektocht naar de achtergronden en de omstandigheden rond die moord.

Veel mensen met wie hij sprak waren van dat soort grachtengordelgevolg. Je zou haast die islamieten zielig vinden als je ernaar luosterde. De vergoeilijking en rationalisering van wat er gebeurd was..

Van iemand die al jaren niet meer in NL werkt en er met een NYC brilletje naar Nederland kijkt had ik achteraf gezegd niets anders verwacht maar het boek was door iemand vergeten en dus kostte het niets, alleen wat tijd.

SDI | 04-08-18 | 03:53

Peter, ben je niet op de pride?

D-Fens_1963 | 04-08-18 | 05:07

@Peter Emile | 04-08-18 | 02:37 | reageer

"Maar over al deze dingen zullen we, vrees ik, nooit of te nimmer in uw ´kwaliteits´krant iets vernemen. En al helemaal niet van uzelf"

Ehm....
Artikel in de NRC, 2 maanden geleden, opinie van Ian Buruma "Antisemitisme is geen rechtse ziekte meer" over hoe links zorgt voor toegenomen antisemitisme.

"“Bij links heeft de klassenstrijd plaatsgemaakt voor anti-racisme, schrijft Ian Buruma. Bij de Britse Labour partij is goed te zien hoe dat antisemitisme leidt.”

www.nrc.nl/nieuws/2018/05/17/antisemi...

Japannert | 04-08-18 | 07:03
▼ 3 antwoorden verborgen

De kiezer heeft altijd gelijk,anders hadden ze deze keuze niet gemaakt,oh wacht hebben de boven ons gestelden soms weer een iets veranderd?

Geevee | 04-08-18 | 02:19

"Nieuwe" Spanjaarden houden niet van toeristen:
Ze zijn net van de boot en nu al molesteren ze toeristen in Barcelona.
De kansenpaels, de lievelingen van links-Spanje:
www.hln.be/nieuws/buitenland/discussi...

Jan Dribbel | 04-08-18 | 02:09 | 4

Als het niet over Trump gaat dan komen de Trump-trollen niet in actie, komen de de trollen dan toch uit de trollenfabriek van Putin?

Jan Dribbel | 04-08-18 | 03:24

Jan Dribbel snapt het niet helemaal. De Russische trollen zullen in aanloop naar de midterms juist berichten plaatsen die anti Trump en anti Republikeins zijn en Pro Democraten. Dan is Trump net als Obama president van een minderheidscongres en senaat. En dat is toch het doel Jan Dribbel, Amerika vleugellam maken.

De EU gaat gewoon door met het toestaan van deze waanzin aan de grenzen, het gaat niet over kunnen maar willen. Eens zullen de zonen en dochters van deze beleidsmakers de prijs ook betalen, wees gerust.

sprietatoom | 04-08-18 | 04:04

Ik begreep er al niets van, maar Sanchez, vriendje van Macron wil geld zien, kan hij pensioenen verhogen, maar vergeet de ellende van die vluchtelingen, Ik heb ze gewaarschuwd, wat haal je in huis, kijk naar nederland, maar er heerste nog een good-feeling onder de bevolking, Dat gaat nu wel gauw veranderen, als op platteland in Catalunya de velden en huizen worden leeggeroofd, die Catalanen zijn niet misselijk, maar sanchez heeft nu de macht, voorlopig blijven er bootjes aankomen, Colau blij, en Europa heeft een nieuw afzetgebied gevonden, Stomme, stomme Spanjaarden.

gato | 04-08-18 | 08:04
▼ 1 antwoord verborgen

Tucker Carlson gaat door over dit artikel.

sprietatoom | 04-08-18 | 02:05

Na dit artikel zal vermoedelijk nul procent van de NRC-lezers nog op Trump stemmen. Ervoor trouwens ook niet. Misschien krijgen ze wel het gevoel dat ze dit al duizend keer eerder hebben gelezen.

Vod Kanockers | 04-08-18 | 01:48 | 1

Die zijn vannacht gaan slapen met het idee dat ze in het verzet hebben gezeten door te roepen dat Trump gek haar heeft.

Rest In Privacy | 04-08-18 | 01:51

De beste quote komt toch wel van Trump zelf: "I am president and they are not !"

Ook al schrijven ze een miljard regels, dat is wel waar.

sprietatoom | 04-08-18 | 01:39

Zozo, 400 reacties.
Dan moet er wel wat aan de hand zijn.

HoerieHarry | 04-08-18 | 01:33 | 15

Jan Dribbel, was het maar waar, dan was ik miljonair net als DKS.

sprietatoom | 04-08-18 | 02:12

RickyLaRue | 04-08-18 | 01:39
Bij jou geen tekort aan bier zie ik Ricky. Drijgt?

rokertje | 04-08-18 | 02:34

Drijgt. Dreigt.
Draigt.
Helemaal gelijk u heeft.

RickyLaRue | 04-08-18 | 02:52
▼ 12 antwoorden verborgen

Bottomline: de heer Trump is zijn gewicht in goud meer dan waard, omdat de goede man met elke scheet en tweet het imbeciele nep-linkse deugpronk volk (NRC,VK,TROUW,NPO,NOS,VARA zeg maar) telkens maar weer de gordijnen in jaagt en dit prutvolk vervolgens reduceert tot kleuterniveau:

Trump zn haar zit in de war, hahaha
Melanie geeft Trump geen handje hihihi
Trump zet zn flesje water op de grond hohoho
Trump eet hamburgers in zn bed ghegheghe
Trump gaf Melanie geen handje mhah haha

Etc and so on. Heerlijk voor de fijnproever om naar deze uiterst zielige onmacht te kijken! Met sadistisch genoegen zie ik nu al uit naar de volgende verkiezingsoverwinning van mijnheer Trump.

Go fuck em mr. Trump!! Fuck em all and hang em high!!

echt_links | 04-08-18 | 01:01 | 4

Je vergeet dat Melania op weg naar het vliegtuig dat hen naar het overstroomde gebied in Texas zou brengen hoge hakken aan had. Daar gewoon platte sportschoenen maar dat werd dan weer niet vermeld. Het is zo doorzichtig allemaal.

sprietatoom | 04-08-18 | 01:23

Dat Obama 8 jaar lang in het zelfde pak rondliep zagen ze weer niet.

Rest In Privacy | 04-08-18 | 01:34

@ Gulliver Dat moeten we duiden als milieubewust. 8 jaar lang hetzelfde pak dragen scheelt een boel water en wasmiddel.

Eric Newby | 04-08-18 | 01:46
▼ 1 antwoord verborgen

Ik lees met plezier Fergusons boeken. Nog niet eerder bewegend beeld gezien.
Mwah, hij ziet er niet uit als een man die zijn vrouw kan bevredigen.

Alquest | 04-08-18 | 01:00 | 3

Is zijn vrouw niet Ayaan?

Fontanarossa | 04-08-18 | 01:27

Hij is vlot van de tongriem gesneden, maar mogelijk vraagt de situatie daar niet om.

sockpuppet | 04-08-18 | 02:18

In het geval van Ayaan kan hij net zo goed bij zijn tongriem zijn besneden.

Rest In Privacy | 04-08-18 | 04:34
-weggejorist-
Lagging | 04-08-18 | 00:45 | 14
▼ 14 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Rest In Privacy | 04-08-18 | 00:36 | 1

Ook wel handig getimed net voor de midterms. Er zal wel heel veel rook zijn maar is er ook vuur ? Trump is en blijft president DKS, accepteer dat gewoon.

sprietatoom | 03-08-18 | 23:49

Laat dit nu precies zijn waar iedereen zich zorgen over maakt en (deel van) de strekking van het artikel zijn.

www.realclearpolitics.com/video/2018/...

"Trump is above the law" www.youtube.com/watch?v=3RYb72FPzzc

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 00:21 | 4

Mark_D_NL | 04-08-18 | 00:31

Je hebt gelijk Mark.

Trump heeft met ongeveer 25% van het electoraat de verkiezingen middels kiesmannen gewonnen. En ook hier loopt een beangstigend percentage met hem te dwepen. Een hele hoop andere mensen maakt het geen zak uit.

Het moet dus zijn: "Laat dit nu precies zijn waar verstandige mensen zich zorgen over maken en (deel van) de strekking van het artikel zijn."

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 00:46

Kan Bill Maher niet eens voor het hoogste ambt gaan. Hij is intelligent genoeg. Slechts half Joods hehe.

RickyLaRue | 04-08-18 | 01:22
▼ 1 antwoord verborgen

Nieuws.. ik heb vandaag toch een paar keer nieuws voorbij zien komen, en net stond dat Jinek programma ook zelfs aan.. niks noppes nada over het sluiten van de omstreden haathut.

Heb ik dit nieuws soms gedroomd?
Zou toch zweren dat daar vanochtend sprake van was en zelfs linkse partijen kamervragen stelden..
Maar ik droom wel vaker raar de laatste tijd.

letopuwzaak | 04-08-18 | 00:19 | 1

letopuwzaak | 04-08-18 | 00:19,

Linkse partijen doen wel vaker alsof ze bereid zijn kamervragen te stellen; om daar vervolgens niks mee te doen. Mede daarom zit dit kabinet er nog, ondanks "linkse" kritiek op het afschaffen van referenda, dividendbelasting, "penthouses-voor-corrupte-patsers" beleid, etc.

De informatie over de vele extremistische haathutten in NL is al decennialang bekend. De linkse claim dat politici en veiligheidsdiensten ongeveer 1.600 x minder goed geïnformeerd zijn dan de gemiddelde GS-lezer is niet zo geloofwaardig meer.

Dandruff | 04-08-18 | 00:36

Over fascisme gesproken. Mussolini was een aanjager van de Italiaanse Industrie tijdens zijn regeer periode. Dat wordt vaak vergeten.

Mark_D_NL | 04-08-18 | 00:15 | 2
-weggejorist-
RickyLaRue | 04-08-18 | 01:16

Die Hitler wist wel hoe hij de schoorsteen moest laten roken....

Rest In Privacy | 04-08-18 | 01:25

Het is niet zo moeilijk.
Fascisten prediken censuur en dictatuur, net als de linkse kerk.
Fascisten gebruiken geweld tegen andersdenkenden, net als de linkse kerk.
Echt extreme fascisten, de zogenaamde socialisten, prediken zelfs genocides op hele bevolkingsgroepen. Precies zoals de linkse kerk, die tegenwoordig haat en geweld predikt tegen blanken, en vooral tegen joden.

Ian Buruma draait de wereld dus precies 180 graden om.
De tegenstanders van Trump prediken censuur en dictatuur, en gebruiken geweld; hoe maakt dat Trump een fascist, zelfs een socialist?
Kwaadaardige laster.
Maar wat moeten eencelligen als Buruma anders?
Laster en terreur zijn de enige "argumenten" van links. Probleem is dat het socialisme nog nooit ergens gewerkt heeft, socialistische dictaturen gaan altijd failliet. Sterker nog, ook in het Westen zijn alle door "links" bestuurde steden hele dure verliesposten geworden. Best raar, omdat steden al eeuwenlang juist de motoren van de economie aandrijven. Links draait ook in dit opzicht de wereld 180 graden om.

De socialistische religie is alleen levensvatbaar in een kapitalistische omgeving, waar belastingbetalers genoeg geld verdienen om die onzin te subsidiëren. Jammer dat veel socialisten dat door decennialange linkse propaganda niet eens meer beseffen.
Dat zal leiden tot het herhalen van de geschiedenis.

Dandruff | 04-08-18 | 00:13 | 11

Japannert | 04-08-18 | 01:05,

Als ik één woord had gelogen, had je me daar ongetwijfeld op gewezen.
Dat doe je niet.
Dat kun je niet.
Daarom zeg je nu dat je "beledigen" als de hoogste vorm van inhoudelijke argumentatie beschouwt.

Beetje kinderachtig. Want ik wed dat je in discussies met je moeder ineens niet meer doet alsof je alleen maar kunt beledigen. Ik wed dat je dan ineens wèl een redelijk volwassen gesprek kunt voeren; de meeste fascisten kunnen dat.

Dandruff | 04-08-18 | 01:59

Standvastig | 04-08-18 | 01:55:

Ik heb twee vrienden in Japan die ik had willen bezoeken maar ben in Zuid Amerika blijven plakken.

Rest In Privacy | 04-08-18 | 02:03

Goed stuk @dandruff. @japannert en @koreaanse slet zijn de supertrollen van deze GS site. Ze pretenderen intelligent te zijn maar uit hun bijdragen blijkt hun totale achterlijkheid. Ze verwijzen telkens naar linkjes en literatuur terwijl ze beide dislect zijn.

Rdock | 04-08-18 | 05:27
▼ 8 antwoorden verborgen

Nrc doorgelezen met vakantie maar wat een stel bekrompen zieligers.
Op elke pagina Trump, wilders en baudet schofferen, onnozele "zie mij hoochopgeleit zijn" mensjes.
Wel leuk twee ingezonden brieven dat je suis Stef gelijk heeft, haha domme ruifeters zullen geschiedenis niet herkennen omdat ze te eenzijdig zijn.

28 | 04-08-18 | 00:09

Anti Trump krant de Washington Post 16 juli, kan geen linkjes plaatsen maar wel de kop:

It’s not wrong to compare Trump’s America to the Holocaust. Here’s why.
Parallels lie in authoritarianism, racism, ethnic myths and dehumanizing language, not the Final Solution.

Wat praten ze elkaar toch allemaal na bij die linkse flutkrantjes.

sprietatoom | 03-08-18 | 23:59 | 17

Japannert | 04-08-18 | 07:10,

Ja, de MSM noemen Trump wèl een nazi, vrij regelmatig zelfs.
Zie de links van Omanders.
En daarnaast racist, fascist homofoob, antisemiet, islamofoob en verkrachter.
Jij verdedigt die scheldpartijen...
Maar dat gelieg en gescheld "liegen en schelden" noemen heeft volgens jou iets te maken met "onderbuikgevoelens"?

Onzin. Als populisten ooit naar halverwege het niveau van Buruma zouden afglijden zou hen dat ook verweten worden. Sterker nog, dat zou waarschijnlijk leiden tot de eerste inhoudelijke kritiek op populisten sinds 1968.
Ook het stuk van Buruma bevat naast een tiental historische en feitelijk onjuistheden een lange reeks vergelijkingen met de opkomst van de nazi's. Dat doet hij niet voor niks. Als ik Buruma in een soortgelijk artikel zou vergelijken met kindermoordenaar Marc Dutroux dan zou hij heel goed snappen wat daar mis mee is. En jij ook, ook al doe je nu van niet.
Lees het anders even, als je toch mee wilt praten. www.nrc.nl/nieuws/2018/08/02/herkenne...

Dandruff | 04-08-18 | 11:14

@Japannert | 04-08-18 | 01:16

"Een vrije, objectieve pers is een van de belangrijkste waarborgen voor een goedwerkende democratie."

Daarom is de algehele melt-down ook zo zorgelijk. Of het feit dat de NYT die idioot van een Sarah Jeong heeft opgenomen in haar editorial board. Dat laatste is een vrijwel onweerlegbaar bewijs dat de pers inderdaad een propaganda-instituut aan het worden is.

omanders | 04-08-18 | 12:39

Japannert | 04-08-18 | 01:16
'Een vrije, objectieve pers is een van de belangrijkste waarborgen voor een goedwerkende democratie'
Je zegt het goed, alleen is het precies wat we niet hebben, en al helemaal niet in het nrc, zwever.

BosrandDirk | 04-08-18 | 12:45
▼ 14 antwoorden verborgen

Ik zie toch echt geen hordes Trump-fans omaatjes beroven, vrouwen bespugen en getooid met een schoudertasje de staatsruif leegvreten, "Donald is groot" roepend.
Als er één groep is die je fascistische kenmerken kunt toedichten...
Het gevaar zit echt ergens anders hoor.

Captain Pervert | 03-08-18 | 23:58 | 6

@DSK

het fascisme is een ideologie en een staatsvorm dat pleit voor afschaffing van de burgerlijke democratische staat om die te vervangen door een grote, sterke, allesbeheersende staat met een leider aan het roer. Het is militaristisch en gelooft in de reinigende en heilzame werking van oorlog.

Let wel, het is die staatsvorm die het definiëerd.

Ik heb jou in een grijs verleden ooit het lachwekkende argument zien maken dat Wilders sociaal beleid ambiëerde dat jij als socialistisch aangaf, en ook een nationalist was, en dat hij derhalve een nationaal-socialist was.

Daarom weet ik zeker dat jij deze uitleg niet gaat begrijpen.

omanders | 04-08-18 | 09:23

omanders | 04-08-18 | 09:23

Dat ongeveer inderdaad.

Een nazi is een fascist maar een fascist is niet perse een nazi.

Zo noem ik Wilders inderdaad een nationaal-socialist die meer aan de kant van het 'volk' staat, waar Thierry meer fascistoïde is en aan de kant van 'industriëlen' staat.

Ik weet ook wel dat na de tweede wereldoorlog er een smetje ligt op beide ideologieën (en dus termen). Maar als er geen zes miljoen joden systematisch waren vermoord lag dat stigma toch beduidelijk een stuk lager en liepen er veel meer mensen rond openlijk met nazistische of fascistoïde sympathieën. Nu is alles op 'ver' rechts eigenlijk gewoon een crypto (kast) fascist of nazist. Gewoon omdat ze de (basis)ideologie wel aanhangen maar er niet voor uit durven te komen. Want stigma.

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 12:16

@DSK

Wat je dus zegt is dat jij beter weet wat die mensen *eigenlijk* denken en beogen. Dat er een soort geheime mening is die Trump of Baudet niet hardop uiten maar stiekem wel vinden. Maar jij weet welke dat is!

Heb je enig idee hoe idioot dat is? En ook hoe gevaarlijk dat soort denken is? Je kan nu mensen beschuldigen zonder dat je het hoeft te beargumenteren. En jouw kranzinnige gedachtengang is nota bene veelvoorkomend. Zie het beschuldigen van Trump van antisemtisme, waarbij constant de term "dog whistle" wordt gebruikt.

Verder, wat heeft fascisme met "industriëlen" te maken?

omanders | 04-08-18 | 12:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Is de Iran deal compleet dood of wat?
Schijt aan alle rechtse haviken die overal militair in willen grijpen.

RickyLaRue | 03-08-18 | 23:58 | 9

Dandruff. Obama ging verder met het beleid van z'n voorganger. Doden met drones was al lang de praktijk. Sinds 9/11 mag en kan alles.
Het nare aan de republikeinse partij is dat ze met oogkleppen op pro-Israel en tegen alle tegengeluiden zijn.

RickyLaRue | 04-08-18 | 00:55

RickyLaRue | 04-08-18 | 00:55,

Om meerdere redenen onjuist, en irrelevant;
- in 8 jaar tijd kon Obama best het dronebeleid van Bush ombuigen;
- maar Obama heeft het dronebeleid juist uitgebreid;
- bovendien weerleg je niet Obama's steun aan Morsi, isis en cs;
- en zijn ingrijpen in oa Libië en Syrië.

Maar je mist vooral de point. Ik ben niet zozeer anti-Obama of pro-Trump. Ik verbaas me vooral over de eenzijdigheid van letterlijk 99% van de MSM. Obama won 2 minuten na zijn eerste verkiezingsoverwinning al een nobelprijs voor de vrede omdat hij de eerste zwarte president van de VS was. Zijn huidskleur was dus zijn grootste prestatie; feitelijk best gênant.
En iedereen stond te juichen, want wie Obama niet toejuicht "is een racist" (citaat Oprah). En dat terwijl Obama in 8 jaar tijd zijn beloften nauwelijks nakwam.
En nu wordt Trump keihard aangevallen om alles, zelfs om beleid waar Obama al mee begon (scheiden illegalen en hun kinderen, importstop uit "failed states").
Het gaat mij dus om de extreme hypocrisie.

En verder doen Israël en de houding van de republikeinen naar Israël hier niet ter zake. Dat gezegd hebbende is Israël het enige democratische land in die regio; een land waar moslims meer rechten hebben dan in welk moslimland dan ook. Om over niet-moslims in moslimlanden maar te zwijgen.
Dus inderdaad, iedereen die genocide afwijst is ook pro-Israël, en het siert de republikeinen dat zij de holocaust-lobby van linkse en islamitische landen en organisaties negeren.

Dandruff | 04-08-18 | 01:28

De Amerikanen hadden dat allemaal wel door, die drones, die amendementen die hij tekende, zomaar, dat hij meer op de golfbaan stond , dan in Witte Huis, dat het de zwakste oresident van de laatste jaren was, een Hillary fan en daarom stemden ze Trump, een tegenpool. Dus toen Trump won verbaasde mij het niet. daarbij verdachten ze hem ook Islamitisch te zijn.
Zouden wij ook eens moeten doen, .

gato | 04-08-18 | 08:18
▼ 6 antwoorden verborgen

Geinige foto bij het artikel, doet me erg denken aan een clubje Social Justice Warriors, zeker met die gezichtsbedekking erbij.

bodemloos | 03-08-18 | 23:45

Losstaande van Trumptard, de selectieve vals naieve en dubbele moraal van MSM zoals het/de NRC wordt ik wel een beetje onpasselijk van.

litebyte | 03-08-18 | 23:43

Bizar hoe zo'n Buruma de juiste woorden kiest die wel de verkeerde mensen beschrijven. Alles wat hij zegt, over alarm e.d. klopt, als je het omdraait. Left-wing so called democrats liggen door dat alarm heen te slapen, stupid!
Hoeveel aanslagen (vertienvoudigd of wat, afgelopen jaren) moet je overleven of juist veilig vanuit huis bekijken om te zien dat je wijk en je buurt, je stad, je land en je continent incontinent zijn geworden door de harde stoten van de islamlikkertjes, de afrika-kissertjes en hun westerse afrika lovertjes die ze de hand boven het hoofd houden.

Kap met die betutteldemocratie, kap met de sponsoring van zielige nono's uit nono neverland waar ik omgekeerd niet dood gevonden wil worden.

Weet wat het is met die gasten: can't cook, won't cook. Kunnen niks, presteren niks, kunnen gvdrddomme nog niet eens een paar druppels olie uit hun aarde stampen. Hoe mislukt ben je dan. En dan komt Ian Buruma mij vertellen over een 'alarm' en over de joden in de jaren 30/40.

Greatest trick of the devil was to let 'em think he does not exist.
Zelfs dat lukt dat haatvolk niet, Buruma, want de Haatpreken vinden dag in. dag uit, plaats. Onder je neus.

chicago river | 03-08-18 | 23:40 | 5

Sitting_targets | 04-08-18 | 00:09
Troll dat is lekker goedkoop roepen als men geen antwoord heeft.

botbot | 04-08-18 | 00:14

Trollen voegen niets toe is de regel. Ach, je zou zo je dag moeten slijten, staats afhankelijk pierewaaien.

28 | 04-08-18 | 00:18

Sitting_targets | 04-08-18 | 00:09

Je hebt geen beter antwoord? Echt niet. Omdat je weet dat ik gelijk heb?

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 00:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Trump is dat niet die verschrikkelijke man die als een van de weinige US presidenten nog steeds geen oorlog is begonnen en vreselijke dictators via slimme onderhandelingen tot concessies krijgt zonder schieten?

twitter.com/realDonaldTrump/status/10...

pga | 03-08-18 | 23:40 | 4

Trump is een beetje de Winston Churchill van nu. We shall never surrender! I might be drunk but you are ugly and I'll be sober in the morning.

echtpaul | 03-08-18 | 23:59


pga | 03-08-18 | 23:40 |
Keffen, verder is het schoothondje van Poetin nog niet gekomen.
Af een toe krijgt hij van een regeringsleider een kluifje toe geworpen.

botbot | 04-08-18 | 00:03
▼ 1 antwoord verborgen

En geen woord over het hedendaags anti-semitisme vanuit de welbekende hoek, mag ik aannemen? Meneertje Buruma observeert de wereld wel heel selectief vanuit zijn ivoren toren. Studeerkamer met zeer beperkt uitzicht...

Zenzeo | 03-08-18 | 23:38 | 2

Ik neem aan dat de bekende hoofdredacteur al dan niet op bevel van de Brusselse cultuurkamer een en ander heeft gecorrigeerd...

litebyte | 03-08-18 | 23:45

Foutje bij foto, die foto werd niet in 1933 gemaakt, maar rond 1938.

Mijn klomp breekt | 03-08-18 | 23:31 | 3

Fout, is in april 1934 gemaakt.

FW Ta-183 Huckebein | 03-08-18 | 23:45

Was het niet een toekomstbeeld van het leven in de EU rond 2033?.

Pelforth | 04-08-18 | 00:16

israel runt de tent in de US
ook nog van Noam Chomsky:
Trump's right about better relations with Russia - the fate of the world depends on it, Russia did nothing of note, Russian hacking is extremely marginal, Israel is the real meddler, US democracy no longer exists, the billionaire corporatocracy runs America.

blabla9899 | 03-08-18 | 23:26 | 9

israel was een rothschild projectje=balfour declaratie. mocht israel falen, het zou me niet verbazen dat er een reden is geweest voor de coup in de ukraine. dit is het gebied waar rothschild en co vandaan komen.

blabla9899 | 04-08-18 | 00:27

Die vierde van links op de foto. Ben jij dat niet?

Rest In Privacy | 04-08-18 | 00:44

To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticise.
het gaat om de mensen welke de geldpers in handen hebben, welke alles bepalen. deze mensen horen in de schijnwerpers te staan en van a-z bekritiseerd te worden, ben je n khazaar of muppet?

blabla9899 | 04-08-18 | 00:55
▼ 6 antwoorden verborgen

Wat een dropjeslikker die Buruma: "Een alarm houdt je maar uit je slaap. Het leven is gemakkelijker als de wereld normaal lijkt te zijn, zelfs als het tegendeel waar is."

Met dat alarm zijn realistische mensen al lang mee bezig knul. Maar dat alarm wordt niet naar geluisterd, want dat alarm slaat alarm over al die hekjesklimmers met geimporteerd door heet zand ingebakken jodenhaat die de echte nieuwe SS-hordes vormen.

Wat een droplul, het opnemen voor joden (nie wieder!) en dan de rechtse realist de maat nemen. Wat.Een.Droplul.

Inshallah of tocb maar Mwoehaha. Wat is het nou, Ian Buruma?

chicago river | 03-08-18 | 23:23

Die Ian Buruma is het zoveelste linkse dwaallicht dat laat zien dat het niet in staat is tot een degelijk redeneren en het maken van een correcte analyse.
Als je gewoon naar de realiteit kijkt, dan is na nationaal-socialisme en communisme, de grootste bedreiging voor de beschaving, voor veiligheid en vrijheid, de islam. Totalitair, regressief en zeer geweldadig.

kempenaer | 03-08-18 | 23:22 | 13

kempenaer | 04-08-18 | 01:19

M.a.w. het is veel te hoog voor jou gegrepen. Je begrijpt het niet. Kan het niet begrijpen en vooral je wil het niet begrijpen.

Dat of je vindt die hele westerse liberale democratie maar helemaal niets. Al die rechten voor vrouwen en homo's en minderheden.

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 01:30
-weggejorist-
kempenaer | 04-08-18 | 02:16

Jammer dat mijn reactie gejorist is. Maar goed, het zij zo.
Wegkijken van de realiteit dat de islam de rechten van vrouwen en homseksuelen bedreigt, is zeer onverstandig.
Als je de beschaving wilt behouden en vooruit wilt met je land dan is de massa-immigratie van klaplopera ook een slecht idee.
Sletje heeft een ander idee van wat een liberale Westerse democratie is en snapt ook niet dat die kwetsbaar is en bescherming verdient.

kempenaer | 04-08-18 | 14:14
▼ 10 antwoorden verborgen

Wat me aan de jaren dertig doet denken, zijn niet Trump, Farage, Wilders en Baudet, maar de toenemend totalitaire overheden en mega-bedrijven. Den Haag, Brussel, Berlijn, Facebook, Twitter enz enz zijn heel hard bezig vrijheden te beknotten, en vooral vrij denken te belemmeren.

Guido | 03-08-18 | 23:19 | 7

@japannert. Ik ben behoorlijk in mijn vrijheden beknot toen ik met mijn Israelisch/syrisch uiterlijk opgroeide tussen moslims. Jarenlange straatterreur, hakenkruizen op mijn kluisje op school en 1x ''vuile jood' op mijn portiek gekalkt.
En ik ga echt als een westerse boerin door het leven, maar ze wisten het!

In mijn familie geven we onze kinderen geen Israëlische namen, en de kinderen gaan naar een zo blank mogelijke school (nee; alle kleuren zijn prima, lees; moslimvrije)

Op de HVA predikte een islam docent als we klaar zouden zijn met de opleiding, vooral geen joden en homo's in ons clientele op te nemen. (Dit was tijdens een keuzevak islam, mijn 'blanke geinteresseerde' vriendin volgde dit, heeft ook een klacht ingediend maar iets met doofpot..)

Bij mij in de straat wonen 2x een homostel, 1 vrouwelijk 1 mannelijk. Weggepest uit Amsterdam, Marokkaanse jeugd maakten hen daar het leven onmogelijk op gruwelijke wijze.

Nou, ik heb nog wel wat voorbeelden hoor... nl hoe ze in ons dorp een moskee willen neerzetten en mannen en vrouwen gescheiden willen zien in bepaalde westerse gebouwen of tijdens je schoolmusical. Meisjes lopen hier al gesluierd.

Bij een meerderheid lukt dit ze uiteraard.
Zin om te wachten tot het zover is?

letopuwzaak | 04-08-18 | 01:50

Maar de ellende die ik alleen al heb doorstaan, en wat ik heb gezien in mijn DIRECTE omgeving, is vaak tegen dovemansoren gericht.
Mensen nemen het ter kennisgeving aan, en praten dan verder over hoe Fatima een keertje geen baan kreeg bij een bedrijfje en Bettina wel.

Want dat is natuurlijk écht erg en ook in prevalentie erg relevant.

letopuwzaak | 04-08-18 | 01:56

@letopuwzaak
Uiteraard geen reactie meer van Japannert. Je zou haast gaan denken dat we hier te maken hebben met de vrij uitzonderlijke situatie van een islamitische Japanner(t).

benjeallanggek | 04-08-18 | 19:04
▼ 4 antwoorden verborgen

"Deutschland hat der Krieg verloren aber nicht die Ambtionen" is een zin die je regelmatig tegenkomt. Het is gewoon zo dat het merkeliaanse Duitsland de facto de lakens uitdeelt in de EU en niet Trump. De middenstand in Griekenland is door Merkel weggevaagd. En de romaanse landen hebben gigantische tekorten. In een verdrag ( 1955 dacht ik) zijn de schulden door de heimat vereffend aan de landen die immense materiéle ( en menselijke ) schade. hebben opgelopen door de Duitse bezetting. De schadevergoedingen gedaan door Duitsland ( West.Duitsland) stonden in geen verhouding tot de daadwerkelijke schade geleden tijdens de 6 à 5 jaren bezetting. Volledige steden zijn weggevaagd zoals de Poolse hoofdstad. Nu zouden de bedragen honderden miljarden euro's zijn. Daarbij komt dat West-Duitsland miljarden dollars aan Marshallhulp heeft gekregen van de VS die de Oost-Europese landen niet hebben gekregen. Als Buruma zijn huiswerk goed had gedaan dan had hij deze zaken dienen te vermelden. Zo komt "Visegrad" niet uit de lucht vallen en het "plebs" heeft alle reden zich bezorgd te maken over de immigratie uit de rurale islamitische wereld. In Duitsland zijn 83.000 misdaden geregistreerd op het conto van immigranten sinds "2015". De pers , ZDF , ARD heeft het steevast over "Einzelfälle". Dat is pas stuitend.

Jan Boule | 03-08-18 | 23:12 | 4

Het eerste jaar na de val van Duitsland is er op grote schaal gemoord en verkracht door de geallieerden in Duitsland. De voedseltransporten werden niet naar Duitsland gestuurd. Heel Europa kreeg te eten, de Duitsers crepeerden.
Duitsland is nog steeds bezet gebied. De VS heeft zeer grote invloed en bestuurd via een aantal geheime verdragen Duitsland en daarmee Europa via de EU. De EU is een CIA project, net zoals Al-Qaeda, ISIS, IS en de ontelbare terroristengroeperingen die de VS wereldwijd opgetuigd en gefinancierd hebben, met het Maidan-plein als een van de meer bekende hoogtepunten.
Hiermee worden de invoering van de euro, de afluisterschandalen in Duitsland (waarna niets gebeurde), de wereldwijde besturing van de drones van Dronebama vanuit Duitsland, de sancties tegen Rusland opeens een heel ander verhaal. De NAVO is opgericht om Duitsland onder controle te houden, niet tegen Rusland, aldus een VS generaal.
www.neopresse.com/politik/dach/was-is... Er zijn diverse andere links te vinden, dit geeft een aardig overzicht.

Frau Merkel | 03-08-18 | 23:37

Duitsland onder curatele.. maar waarom die terreurgroepen? Volgens u dan?

letopuwzaak | 04-08-18 | 02:02

Ja, Duitsland staat nog steeds onder Amerikaans en Engels beleid.
Is nog steeds niet vrij en Nederland staat nog steeds onder Duitsland , want er is in Nijmegen nooit getekend, bernard kwam niet opdagen, daarom zeggen ze, we zijn nog steeds een provincie van Duitsland

gato | 04-08-18 | 08:27
▼ 1 antwoord verborgen

De mense in de bubbel zijn bang voor populisme en dan gaan ze rare dingen roepen.

BozePaarseMan | 03-08-18 | 23:11
-weggejorist-
MickeyGouda | 03-08-18 | 23:09 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Ja, het prototype van de Nederlandse zeikerds die roken op straat willen verbieden maar wel hun vette krent in een auto of vliegtuig hijsen. En op een kut scooter of speedboot over wegen en kanalen racen.

Zapata10 | 03-08-18 | 23:14

Voor nu, Trump is nog geen enkele oorlog begonnen om zogenaamd democratie te brengen in weet ik veel wat voor failed state ergens op deze aardkloot.
De vorige vijf pesidenten zijn helemaal losgegaan tijdrns hun ambtsperiode.
Ik ben blij dat ik de stapels lijken niet in mijn achtertuin hoef te begraven.
Kortom Trump zegt een heleboel waarmee hij zogenaamde progressieve geesten, (u kent ze wel, de o. zo betrokken mensen op de zak van een ander)
in het harnas jaagt, maar doet dat wat die zogenaamde progressieve geesten heel gelukkig zou moeten maken.
Ofzouden die kosmopolitische wereldverbeteraars niets anders zijn dan warmongers en zakkenvullers?

Zapata10 | 03-08-18 | 23:06 | 6

Trump is tot nu toe één van de verstandigste presidenten die Amerika in de recente geschiedenis heeft gekend. Het is nog een relatief pril presidentschap, maar toch.
De agressie van domlinks doet me nog het meest aan islamitische barbarij en laag tokkiegedrag denken.

kempenaer | 03-08-18 | 23:29

@Kempenaar, ja dat valt me ook op. Een niet aflatende stroom van werkelijk oorlogszuchtige taal richting Amerka en Rusland.
Natuurlijk beide geen lieve landen maar dat zijn ze nooit gewweest. What else is new? Maar die onverbloemde haat van zogenaamd progressief links... je zou er bang van worden.
Ik vraag ze dan wel eens: Welk land gaan we het eerste nuken? Rusland of Amerika?
Dan blijft het stil.
Ze willen natuurlijk haat en oorlog, maar niet in hun achtertuin.

Zapata10 | 03-08-18 | 23:44

Linkse schepsels willen dat anderen voor hun vechten, zelf zijn ze daar te slap en te laf voor.

kempenaer | 04-08-18 | 01:08
▼ 3 antwoorden verborgen

Ware woorden Slet ik ben ook AB-SO-LUUT geen fan van Trump, ware het niet zo dat dat afbreken van de democratie decennia geleden al begonnen is door de Linkse Kerk en stug wordt doorgedramd door de NPO, CNN, Ollongren, The Clinton Crime Family, Pechtold, Rutte, Juncker, Verhofstadt, het NRC, de Volkskrant, de PvdA enz enz...

Xirdalan | 03-08-18 | 22:50

Je denkt misschien heel 'slim' mijn woorden te pareren maar je hebt niet door dat je mijn gelijk bevestigt.

Je valt liberalen aan, de pers (media). D66-rechters iemand?

M.a.w. vind je dit: "Het fascisme (Italiaans: fascismo) is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel." - Een veel betere staatsvorm.

Meer herkenning kan je hier vinden: nl.wikipedia.org/wiki/Fascisme

Kom toch uit de kast. Het is niet strafbaar.

De Koreaanse Slet | 03-08-18 | 23:06
-weggejorist-
paulisimo | 03-08-18 | 23:04 | 1

Wanneer de EU gratis Crystal Meth gaat uitdelen heb je wel een signaal..

photto | 03-08-18 | 23:00

Denk even die mannetjes weg, dus geen Trump en geen Hitler. Uitwissen die lui. Leg dan de jaren dertig en de jaren rond 2018 boven op elkaar als transparanten. Wat valt er dan op? Onmacht. Onmacht om op straat orde te houden. Onmacht om een politiek overtuigend verhaal neer te zetten (zonder papier). Onmacht vanwege het tandeloos worden van de rechterlijke macht. Onmacht om een vuist te maken. Onmacht om als volk een stem te hebben in het kapittel. Wanneer dat allemaal check -> waar oplevert, dan is er nog maar een verschil met de jaren dertig: de Staat neemt de macht over, en zet alle andere macht buiten werking. De Staat wordt totalitair. Dat laatste is pertinent niet het geval, alleen al vanwege het gillende biggengekrijs van de Buruma's en hoe heten ze nog meer. Nog een verschil met de jaren dertig: toen bloeide tenminste de satire.

Eeuwig..Op..Vakantie | 03-08-18 | 22:59 | 2

Eeuwig.. Op.. Vakantie | 03-08-18 | 22:59
Wat opvalt tussen toen en nu zijn economische onzekerheid en sociale crisis. En 'leiders' die van het momentum gebruik maken. En dan natuurlijk ook hun nuttige idioten die heel hard schreeuwen. Neem nou zo'n Burema!

Jan-Joris-Jaap-Joop | 03-08-18 | 23:05

Er valt vooral op dat mensen makkelijk te vangen zijn voor iets wat ze een faux gevoel van eigenwaarde geeft. Doorgaans met vreselijke consequenties.

De Koreaanse Slet | 03-08-18 | 23:11

ik heb wel eens geprobeerd te verdiepen in fascisme maar de conclusie is eigenlijk dat niemand echt een eenduidige uitleg kan geven hiervoor. Er worden wel kenmerken genoemd maar die kan je eigenlijk op veel politieke stromingen toepassen. Er zijn fascisme-deskundigen die er ook voor waarschuwen om constant maar een vergelijkingen te maken met de jaren 30.

yeps | 03-08-18 | 22:59

Als die pak hem beet 50% van de Amerikaanse bevolking een Engelse vertaling van dit stuk zou lezen zouden ze zeggen "Die Hitler ken ik niet, maar blijkbaar was die zo slecht nog niet"

skoftig | 03-08-18 | 22:54

De inmiddels seniele eigenwijze president van de VS gaat binnen een jaar met pensioen. Een totale anticlimax voor alle partijen.

AntiNeutrino | 03-08-18 | 22:54 | 8

@ medusa
Reken maar. Your average Amerikaan is zich doodgeschrokken van de smerige controverse tussen de Republicans en de Democrats, het demasqué van Hillary Clinton enzovoort. Ik had het niet over het wereldtoneel maar over de diepe verdeeldheid die ontstaat in de VS. Neem bv ook de onvoorstelbare nationale schuld van dat land: er groeit een besef dat de Skull & Bone/Bokito-tijd tot het verleden moet gaan horen.

Eric Newby | 03-08-18 | 23:29

@Eric
Vergis je niet, de meeste Amerikanen stemmen op basis van de inhoud van een portemonnee. Als die dikker is geworden, dan wordt het Trump.

medusa324 | 03-08-18 | 23:33

@ medusa
Kan best dat ik me vergis, wat weet ik ervan... en Big Money zal geen duimbreed wijken. Maar ik heb best wat geluiden gehoord van Amerikanen die beginnen te snappen dat je wel samen door een deur moet kunnen en dat het cultiveren van de controverse alleen maar koren op de molen is van "Washington".
Als de portemonnee leeg is (en dat komt steeds meer voor) zal die geen argument meer vormen.
Dat land is in een diepe morele crisis en beseft dat bv die nationale schuld nooit meer voldaan zal kunnen worden. Daar gaat dus je ego, als Leader of the Free World - maar ook je zekerheid van bestaan.

Eric Newby | 03-08-18 | 23:40
▼ 5 antwoorden verborgen

En volgens Ian Buruma zijn de islamieten de engelen waarop wij zitten te wachten omdat die vrede voorspoed en welvaart garanderen. Dus Sinterklaas en Zwarte Piet bestaan ook (nog).

Nelis SplitBloes | 03-08-18 | 22:40 | 1

Moeilijk he lezen.

De Koreaanse Slet | 03-08-18 | 22:41

medusa324 | 04-08-18 | 01:35

Als Trump lekker was gaan rentenieren had ik daar geen problemen mee gehad.

Jij vindt promises kept (12%) wat of niet zijn verdiensten zijn of niets meer dan weglopen uit een verdrag e.d. een winst zijn?

Als jij president was geworden waren die beloften ook in gewilligd republikeinse meerderheid in Congres en Senaat hadden dat voor je geregeld zoals ook bij Trump en een verdrag opzeggen of je ambassade verhuizen is natuurlijk geen verdienste.

Wat vind je hier van?
www.politifact.com/personalities/dona...

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 01:45

@ sletje
“Als hij zijn fortuin had laten investeren na de dood van zijn vader, was hij ongeveer 20 miljard waard geweest.”
——-
Dat is een vrij gratuite assumptie natuurlijk, dat snap jij zelf ook wel. Het ligt er maar net aan waarin hij “had laten investeren”. Met de kennis van bv de aandelenkoersen van toen en nu, is het erg makkelijk, maar een glazen bolletje is er niet hè sletje.
Hoe dan ook, Trump is wat onorthodox maar dat was ook hoognodig.
Ik ben niet pro oorlog, sletje. Integendeel. Ik ben voor orde, niet voor chaos. Ik ben voor evolutie niet voor revolutie. Ik ben tegen het ontploffen van kernwapens.
Ik vind dat het Westen geen achterlijkheid moet importeren, hoogstens, indien gewenst beschaving exporteren.
Ik ben voor goede banden tussen Amerika, Europa en Rusland. Die as zou de wereld moeten leiden op een realistische en pragmatische manier. Die as deelt een gemeenschappelijke cultuur.
Onder andere de Afrikanen in Afrika houden en op te leggen minder te fokken.
En de islam langzaam maar zeker ontmantelen, want de islam is barbarij, achterlijkheid, onderdrukking, agressie en regressie.
Een koude oorlog starten tegen de islam is hoognodig.

kempenaer | 04-08-18 | 02:00

@De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 01:45
Trump is 1 jaar bezig en is met ongeveer de helft van zijn beloftes aan de slag, 12% is ingelost. We zullen zien waar hij over 4 jaar eindigt.

Jouw link verwijst naar zijn leugens.
‘I did not have sexualiteit relationship with that woman’
‘Iedere werkende Nederlander €1000’
‘Weapons of mass distruction’
Ben jij nou werkelijk zo naïef om te denken dat politici de waarheid spreken? Of dat Trump de uitzondering zou zijn op het gilde beropesleugenaars? Natuurlijk is het een foute vent. Maar als ik voor de keuze Trump of Hillary had gestaan, zou ik Trump gekozen hebben. En weer je waarom? Hierom:
m.youtube.com/watch?v=Fgcd1ghag5Y
Dat mens is nog fouter dan Trump.

medusa324 | 04-08-18 | 02:15
▼ 18 antwoorden verborgen

Herkennen we de Ian Buruma's voor het te laat is?

De Vrijlansier | 03-08-18 | 22:40

Ach het huilen dat het einde der tijden voor de deur staat zal er altijd zijn. Ook hier dagelijks. Dat Trump niet helemaal honderd is, lijkt me meer dan duidelijk. Je kan er volgens mij behoorlijk wat DSM-stempeltjes op plakken. Maar eerlijk is eerlijk: hij doet het op korte termijn lang niet slecht voor zijn achterban. Beetje jammer dat de VS en de rest van de wereld uit meer dan dit bestaat, en daar heeft hij schijt aan.

Ggroengras | 03-08-18 | 22:39 | 9

@Ant
Gisteren nog 55 gesneuvelde Amerikanen thuis gekomen uit Noord Korea. Dat is al Trump's voorgangers niet gelukt. Verder geven zelfs enkele linkse verslaggevers toe dat Trump successen behaalt. Maar die zullen wel onmiddellijk de linkse deugbubbel moeten verlaten...

benjeallanggek | 03-08-18 | 23:27

@Ggroengras
En waar o waar is deze wijsheid te vinden? De Amerikaanse president staat niet boven de partijen. Er is geen sprake van een ceremonieel presidentschap zoals bij de president van Duitsland. De Amerikaanse president is bij uitstek het voorbeeld van een partijpoliticus. Wel een beetje opletten bij de colleges staatsrecht.

medusa324 | 03-08-18 | 23:28

@Groengras
Elitair gelul! De Amerikanen buiten de steden zijn al decenia aan hun lot overgelaten. Dus nu geen huilie-huilie als de balans een beetje de andere kant doorslaat.

benjeallanggek | 03-08-18 | 23:31
▼ 6 antwoorden verborgen

Uitstekend artikel van Buruma. De parrallellen zijn opvallend, overduidelijk en niet te missen. Behalve dan voor het mossadmeiske. Maar die slaat wel vaker de plank mis, zoals ook afgelopen week al was te zien.

DrumPiet | 03-08-18 | 22:38 | 2

Alleen maar op de drums slaan, Piet!

benjeallanggek | 03-08-18 | 23:34

Stomdronken wederom? Ik vergeef je je dronkemanspraatjes, Pietje.

kempenaer | 04-08-18 | 00:53

De grootste angst bij velen zit hem er vooral in wat de 'Trumpers' of 'Magadooks' of hoe je ze ook wil noemen gaan reageren wat er gaat gebeuren als Trump straks schuldig blijkt aan obstructie van rechtsgang en wellicht samenzwering en dus landverraad.

Want zoals Mark Twain zo mooi zei: “It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Burgeroorlog?

John Schindler heeft er een mooi stuk over geschreven: observer.com/2018/07/second-civil-war-...

Of hij blijkt onschuldig... Maar wie gelooft dat nu nog echt?

De Koreaanse Slet | 03-08-18 | 22:37 | 12

Sletje, het probleem is dat hetgeen jij feiten noemt, helemaal niet aan de definitie van het woord feit voldoet. Maar dat lijk jij niet door te hebben. Want je bent een rabiate Trump hater. Je liegt de leugens na van agitpropagandistische nepomroepen zoals CNN. Je bent voor de deugneger en diens maligne heks Hellary. Je bent pro islam en pro massa immigratie. Je glijdt op je afgod rubberen Rutte. Het is zo sneu. So sad, sletje.
Sletje, Trump heeft gewonnen en Trump is orde op zaken aan het stellen. Syrië gaat weer terug naar Assad en Poetin houdt zijn marine basis aldaar en de kou is voor een aanzienlijk deel uit de lucht tussen onze Amerikaanse en Russische vrienden.
The Donald verdient een groot standbeeld en veel waardering en respect. Ook in Europa.

kempenaer | 04-08-18 | 00:51

Putin on July 16 in Helsinki: “I wanted Trump to win.”

Trump on Aug 2 in Pennsylvania: “Russia is very unhappy that Trump won. That I can tell you.”

‘Nuff said.
twitter.com/tribelaw/status/102535712...

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 01:54
-weggejorist-
gato | 04-08-18 | 08:34
▼ 9 antwoorden verborgen

Natuurlijk zal het overdreven zijn, maar het is ook niet goed om niet op de signalen te blijven letten. 80 jaar geleden heeft de wereld zich ook enorm verkeken op de situatie.

flame_me | 03-08-18 | 22:32 | 7

Jan-Joris-Jaap-Joop | 03-08-18 | 23:00

Verhofstadt is een Belg.

De Koreaanse Slet | 03-08-18 | 23:02

Sletje, je bent zelf ook een soort religieus. Een gelovige in de gevestigde orde. Gezagsgetrouw tot in het diepst van je vezels. Je denkt dat jouw idee van de liberale westers democratie de enige juiste is, maar ik heb een heel ander idee over wat een liberale westerse democratie is. Jij kakelt gewoon klakkeloos het overheidsstandpunt na. Als er consensus is bereikt tussen de regeringspartijen, ga jij die uit alle macht verdedigen. Over een zeloot gesproken...

kempenaer | 04-08-18 | 00:44

DKS, en waar mag je je mening onbeperkt uiten. Juist in de VS. En waar niet..... Cubs, Venezuela, China, noord Korea. Dus alle socialistische Staten. En natuurlijk alle moslim hell holes maar dat sharia gebeuren toont nogal wat overeenkomsten met communisme/socialisten. Niet voor niets dat ze hier zo gek op elkaar zijn.

Ben Hetzat | 04-08-18 | 01:07
▼ 4 antwoorden verborgen

"Trump2020/KeepAmericaGreat!" Ik heb het t-shirt al in huis.
Hee, hij doet het gewoon goed.

"Ian Buruma?! Who is this guy?!" zou Donald Trump zeggen.

VanBukkem | 03-08-18 | 22:28 | 2

"Winning!"

VanBukkem | 03-08-18 | 22:30

Buruma cum suis: “Very bad losers, so sad...”

kempenaer | 04-08-18 | 00:37

En wat vindt Godwin van dit artikel?

de honden blaffen... | 03-08-18 | 22:28

Trump is wel een lul en een sukkel, maar niet het grootste probleem van het Westen. Poetin is een slimme vos, maar ook hij is niet het grootste probleem.

Het grootste probleem is de Deep State van crypto-communisten zoals Juncker, Ollongren, Rutte, Pechtold, Verhofstadt, Soros, Merkel, en Christine Lagarde, die samen met hun propagandamaatjes in de mainstream media en Staatspropaganda aansturen op een neo-communistische totalitaire samenleving.

"Poetin" en "Trump" en "Ze Rushjans" zijn slechts losse onderdelen van het rookgordijn wat er toe dient om het domme volk (het "proletariaat" in communistische termen) mee om de tuin te leiden.

Xirdalan | 03-08-18 | 22:27 | 5

+1
Geen kudo's systeem op GS ,maar toch gemeend.

XaleX_2 | 03-08-18 | 23:00

@ xirdalan
Wat bedoel je nou, dat Poetin en Trump door een deep state van crypto-communisten op hun post zijn gezet als onderdeel van een rookgordijn wat er toe dient om het domme volk mee om de tuin te leiden?
Zo ja, kun je dat ook onderbouwen met feiten of is het alleen aluhoedje prevelarij?

kempenaer | 04-08-18 | 00:36

Zelf vind ik president helemaal geen sukkel, integendeel, ondanks alle tegenstand werkt hij onverdroten door en dat doet hij goed. Die tegenstand komt overigens niet van de Amerikaanse Jan Modaal in alle kleuren en maten, tallozen lopen met hem weg. Verder goed verwoord en helemaal met je eens,

Maris v.d Hof5393 | 04-08-18 | 00:49
▼ 2 antwoorden verborgen

In Trump het 4e rijk zien en dan maar voor het gemak de EU buiten beeld laten...... als je dan zegt Trump wil het 5e rijk stichten, dan kun je daar over inderdaad discussiëren.

Oepsie1234 | 03-08-18 | 22:26 | 5

Voor het stichten van een zoveelste rijk moet je eenheid creëren. Daar is Trump niet van.

Ggroengras | 03-08-18 | 22:41

Ja, de lakeien van Duitsland en de EU roeren weer danig hun mondje.
Diep triest deze kritiekloze aanbidders van een ondemocratisch vehikel, dat tot dusver alleen maar ellende met name in Zuid Europa heeft veroorzaakt.

Pelforth | 03-08-18 | 23:17

De Moffen jagen ons steeds dieper de EU in en zijn de grootste facilitators van massa-immigratie en islamisering in Europa.

kempenaer | 04-08-18 | 00:30
▼ 2 antwoorden verborgen

De Buruma’s van deze wereld verwarren verval van de democratie met het feit dat ze in verkiezingen hun zin niet krijgen.
Het onvermogen van deuglinks een verkozen kandidaat te accepteren is meer een teken van het verval van de democratie dan al het anti-Trump-gereutel van Burama bij elkaar.

nick.name | 03-08-18 | 22:25 | 2

Zo is het. Ik zag Trump op tv in een willekeurige Amerikaanse stad en de bevolking daar dragen hem op handen. Maar al het nieuws wat ons hier bereikt komt uit NY. En dat is geen VS dat is Amsterdam en die wilden Clinton.

Trumme | 03-08-18 | 22:29

Laat dat nou ook de stad zijn met de meeste corruptie zaken.

Pelforth | 03-08-18 | 23:22

Tuurlijk niet, en herkent geen enkel signaal.
Van Islamitische haathutten, tot broeiende weerstand, men herkent t ondenkbare niet omdat men altujd vanuit t eigen bekrompen wereldje denkt.
Wir haben es nicht gewusst

schoon-schip-maken | 03-08-18 | 22:25
-weggejorist-
962ZyAd6nu82n79A | 03-08-18 | 22:23

Is dit het failliet van de NRC?
De politieke, sociale en economische situatie van Duitsland 1930 is niet te vergelijke met 2018
Er is geen enkele onderbouwing te geven waarom Trump met Hitter vergeleken moet worden.
De vergelijking die NRC maakt is ronduit haatzaaiend.
Deze middag was er een stukje van een Trum toespraak op de radio waarbij hij weer eens ouderwets tekeer gaat tegen de pers. Een paar uur later wordt zijn gelijk bewezen. Daarvoor ben ik de NRC dankbaar.
En laat de geschiedenis vooral de geschiedenis laten. Het is verledentijd

Jacktheflipper | 03-08-18 | 22:21 | 15

kempenaer | 04-08-18 | 00:28

Je hebt gelijk. Moet zijn: “Hitler was een nazi. Nazi's zijn wel fascisten maar fascisten zijn niet perse nazi's.”

De Koreaanse Slet | 04-08-18 | 00:40

Precies sletje, nu spreek je jezelf in ieder geval niet meer in één en dezelfde zin tegen.
Langer kijken, langer nadenken, niet langer denken dat je geniaal bent en de rest stumperds, dan pas plempen. Gratis tip die ik je nogmaals doe toekomen.

kempenaer | 04-08-18 | 01:39

Geschiedenis is veels te belangrijk, nooit vergeten. maar wel de juiste weergave doen, want tegenwoordig zijn de lessen een valse gechiedenis.

gato | 04-08-18 | 08:40
▼ 12 antwoorden verborgen

Vragen mensen zich nooit af waarom Trump vanaf dag 1 zo structureel, massaal en wereldwijd constant wordt besmeurd en gelasterd? Trump voorspelde het voor aanvang van zijn presidentschap zelf dat dit zou gaan gebeuren in deze speech: youtu.be/rNjyVca0Iog

matrixbluepill | 03-08-18 | 22:18 | 7

De islam moet wereldwijd heersen en president Trump is een lastige stoorzender. Verder is hij niet anti-joods en daar krijg je de handen ook al niet voor op elkaar. Ondertussen werkt hij zich een slag in de rondte en doet het in alle opzichten goed. Met Lupuslupus hoop ik dat de president de tijd krijgt al het achterstallig onderhoud weg te werken. Obama heeft namelijk niet echt goed op de winkel gepast om het eufemistisch te zeggen.

Maris v.d Hof5393 | 04-08-18 | 00:12

Trump verdient nu al een tweede termijn en een nobelprijs voor de vrede.
Re-elect!

kempenaer | 04-08-18 | 00:23

Je zou toch bijna zeggen dat Rutte een poppetje is, die er neergezet is.Door wie?

gato | 04-08-18 | 08:42
▼ 4 antwoorden verborgen

Weten jullie eigenlijk wel waarom eierballen alleen in het Noorden te krijgen zijn?

Eierbal-is-fijn | 03-08-18 | 22:17 | 4

Dat is het antwoord op bijna alles. In tegenstelling tot alle troep die uit een cafetaria komt kan je een Eierbal niet invriezen. Er zijn hier een paar fabriekjes die JIT aanleveren.

Als de Eierbal was in te vriezen, had hij al lang heel NL veroverd.

Eierbal-is-fijn | 03-08-18 | 22:35

Eierballen zijn heel prettig als je ze hebt.

Pelforth | 03-08-18 | 23:23

Omdat in het Noorden nog echte ambacht te vinden is.

keestelpro | 04-08-18 | 02:31
▼ 1 antwoord verborgen

Nixon is wel een mooi voorbeeld inderdaad. Die man bleek achteraf gezien gewoon in staat zijn land en volk te verraden om maar aan de macht te komen en te blijven. Aan wie doet me dat toch aan denken... Ik ben nu al benieuwd wat er over n jaren over Trump komt bovendrijven.

Zoiets | 03-08-18 | 22:16 | 4

Nixon heeft gelogen over Watergate ("I am not a crook"), maar ik snap niet hoe hij 'zijn land en volk heeft verraden.' Leg eens uit...

Xirdalan | 03-08-18 | 22:33

Hij ging pingpongen met Chinezen, wat een geleuter zeg.

Pelforth | 03-08-18 | 23:26

Ook wel handig getimed net voor de midterms. Er zal wel heel veel rook zijn maar is er ook vuur ? Trump is en blijft president DKS, accepteer dat gewoon.

sprietatoom | 03-08-18 | 23:49
▼ 1 antwoord verborgen

Ik herken niets. Ik zie niets aankomen. Maar als Trump mijn zoon was zou ik me kapot schamen voor zijn gedrag.

Bauchschmertzen | 03-08-18 | 22:14 | 7

@ BS
Stel je toch niet aan. Wie ben jij om als een moraliserende deugzeug Trump aanmatigend de maat te nemen? Het is potsierlijk en ongepast. Je je schamen.

kempenaer | 04-08-18 | 00:20

Bauchschmertzen
Het is duidelijk u herkent niets en u ziet niets aankomen.
Dat zegt alles over u.
Welterusten.

BosrandDirk | 04-08-18 | 11:23

Als jij mijn zoon was zou ik je weggooien met het badwater. Niet om je mening, maar mening stellen zonder argumenten. Je bent het product voor een save space, een bubble, vooral leeg.

Smart-dumbass | 04-08-18 | 12:58
▼ 4 antwoorden verborgen

Elke analyse van de huidige politieke toestand van Amerika waarin de gigantisch scheve welvaartsverdeling in Amerika niet als een heel belangrijke oorzaak ervan wordt gezien, kan regelrecht de vuilnisbak in. Totaal ernaast. Wat heeft de politiek gedaan voor de verarmde middenklasse in Amerika? Niets, of nog verder de stront in getrapt. Wat krijg je dan? Meneer Buruma snapt er helemaal niets van, of ook niet onwaarschijnlijk, het interesseert hem niets.

Rest In Privacy | 03-08-18 | 22:14 | 7

Japannert. 'Hij schrijft niet over de oorzaken.' Als je het niet over oorzaken hebt, dan kun je het ook niet over oplossingen hebben. Je weet meestal niet echt wat er aan de hand is als je de oorzaken niet weet. Wat je eigenlijk zegt is dat Buruma een zeer oppervlakkig stukje heeft geschreven.

Jij ziet in die verarmde middenklasse gelijk een stel fascisten. Ja joh, geef ze nog een trap na. Want waarom zou je er mensen in zien die opkomen voor zichzelf en hun rechten en die strijden tegen hun uitbuiting door de elite en het grootkapitaal?

Rest In Privacy | 03-08-18 | 23:13

@ Japannert | 03-08-18 | 23:11 |

Zo'n beetje wat nu de Democraten doen, alles blokkeren wat er te blokkeren valt, hoe goed het voorstel ook is. Had liever vrije denkers die puur naar de inhoud kijken, aan beide zijden overigens. PVDA heeft een tijd lang tegen alles wat PVV inbracht gestemd , hoe goed ook, alleen omdat het van de PVV kwam. Dat zijn geen volksvertegenwoordigers maar politieke opportunisten.

sprietatoom | 03-08-18 | 23:39

"Jij ziet in die verarmde middenklasse gelijk een stel fascisten. Ja joh, geef ze nog een trap na" Nee, dat zeg ik niet. Leer lezen en leg anderen geen woorden in de mond.

Japannert | 03-08-18 | 23:41
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik vind het echt niet kunnen om iemand van kleur als Obama een oranje muppet te noemen. Er zijn al genoeg mensen die hem zwart noemen, wat hij ook niet is. Bovendien is het gevaar van zijn vierde rijk voorlopig van de baan nu Trump zijn positie in heeft kunnen nemen.

down | 03-08-18 | 22:13 | 2

Helemaal met je eens, het gevaar van een Vierde Rijk is in de USA voorlopig geweken. Wat de EU betreft ben ik minder gerust, misschien als we lief naar Putin kijken?

Maris v.d Hof5393 | 03-08-18 | 23:51

Voorlopig reist hij nog de hele wereld rond, alsof hij president is.

gato | 04-08-18 | 08:44

Ian Buruma is misschien wel de grootste intellectueel van Nederland, al wordt hij in het buitenland meer op waarde geschat dan in Nederland zelf. Een van de meest intelligente en erudiete commentatoren van zijn generatie, die meestal gewoon gelijk heeft. Ook hier. Een paar linkjes posten ontkracht helemaal niets uit zijn stuk.

Als je inderdaad bestudeert hoe makkelijk landen overgaan in een fascistisch systeem, hoe makkelijk mensen er in meegaan als beetje bij beetje hun vrijheden worden ontnomen en ze worden geindoctrineerd, niet alleen Duitsland en Italie in de jaren de 30, maar ook Turkije en Rusland, is dat heel beangstigend om te zien. Het kan overal gebeuren, en nog steeds.

De stappen die uitmonden in een fascistische dictatuur zijn bijna altijd hetzelfde, en het is gewoon een feit dat dat op je op dit moment de VS diezelfde stappen ziet maken. Wat er in de VS gebeurt is eng. Een bevolking die voor een groot deel, onder invloed van door zeer partijdige media gebrachte fake news zo dom is geworden dat ze tegen hun eigen in belangen instemmen. Een cult of personality, een president die sinds zijn aantreden publiekelijk al meer dan 4000 leugens en onwaarheden heeft geuit, die de pers als de vijand bestempeld, verdere politisering van het rechtsysteem, nadruk op patriotisme, schuld geven aan minderheden, pogen omdemocratische instituties ongeloofwaardig maken, neerkijken op cultuur en wetenschap, protectionisme, nepotisme, etc. etc.

De VS voldoet simpelweg aan alle criteria van beginnend fascisme, daar is niet zoveel tegen in te brengen, dat is een feit.

Dat betekent nog niet dat de VS zal afzakken naar een fascistische dictatuur, en dat zegt Buruma ook niet, er zijn nog genoeg democratische waarborgen, maar als hij zegt dat er overeenkomsten zijn, dat die eerste stappen richting fascisme duidelijk zijn, en het belangrijk is dat mensen zich dat moeten realiseren om het niet verder te laten escaleren, heeft hij gewoon 100% gelijk.

Juist een kritisch medium als Geenstijl zou dat moet herkennen. Dat men in plaats daarvan er voor kiest om wat er in de VS gebeurt goed te praten en als een soort Nederlandse Fox News er kennelijk voor wil kiezen om op te treden als een stimuleren instrument voor het opkomend fascisme in de wereld, is jammerlijk.

Japannert | 03-08-18 | 22:11 | 27

@ Japannert | 04-08-18 | 00:56 |

En daar is veel voor te zeggen, een rechter die oordeelt hoe het volk het wil op dat moment. Wat Kempenaer zegt, op dit moment is er toch ook geen sprake van een onafhankelijke rechtsspraak ? Een paar losers steken wat gras aan en worden als zware terroristen behandeld en krijgen een straf die nagenoeg gelijk is aan de straf die terugkeerders krijgen die mensen afgemaakt hebben in Syrië voor IS. Ik zie totaal geen evenwicht.

sprietatoom | 04-08-18 | 02:25

Concluderend kunnen we stellen dat van de argumentatie van Buruma en van Japannert geen spaander is heel gelaten. Met name de argumenten van Glasgow Argus waren verwoestend.

Rest In Privacy | 04-08-18 | 10:01

Dat zegt een japannert. Het land wat in 2016 11 asielzoekers toeliet. Tot op het bot racistisch, ook naar blanken. Wat ik hier jaren geleden naar de turkse huismoslim schreef en nu naar jou. Als jullie het allemaal zo goed weten, had je niet met hordes hier komen wonen. Was je eigen land perfect, maar dat is het niet. Voor japanners geld dat wel minder, als voor moslims, dat zijn grotere hell holes. Ga lekker terug man, wie houdt je tegen? Lees mij niet de les, die bepaal ik zelf. japanners werkten samen met de nazies. En nu komt een snotjochie mij iets uitleggen wat ik verkeerd doe? Zelfreflectie, begrijp ik hier uit, is ook japanners vreemd.

Smart-dumbass | 04-08-18 | 12:51
▼ 24 antwoorden verborgen

Trump-bashers zijn koters die, na hun zin niet te hebben gekregen, net zo lang doordrammen tot ze toch hun zin krijgen.

De waard zijn gast | 03-08-18 | 22:11 | 4

Of socialisten...

Ommezwaai | 03-08-18 | 22:19

Of vrou..
*bukt*

Tuborg øl | 03-08-18 | 22:24

EU aanbidders met een voorliefde voor schreeuwlelijken als Verhofstad, van Baalen en dronkenlappen.

Pelforth | 03-08-18 | 23:38
▼ 1 antwoord verborgen

"... die democratische bondgenoten beledigt en aanpapt met dictators, die de vrije pers als „vijanden van het volk” bestempelt, en kinderen van vluchtelingen in kampen opsluit – zijn nu aan de orde van de dag. Is het nu geen tijd om alarm te slaan?"
Dus we blijven nog even vriendjes met meneer Erdogan, dus?

Geenstijlfiguur | 03-08-18 | 22:10

Er komt wellicht een moderne" Christal nacht" maar dit keer zijn de moslims aan de beurt?De geschiedenis herhaalt zich blijkbaar maar of we daar blij mee moeten zijn ?
Er zijn teveel mensen op de aarde en ze beginnen elkaar te bijten net als teveel ratten in een kleine kooi.

hetwerktniet | 03-08-18 | 22:10 | 3

Super blij mee. Wanneer starten we?

The2Amendment | 03-08-18 | 22:30

Die Kristalnacht is allang aan de gang: het is AntiFa die alles kort en klein slaat en iedereen intimideert die het politiek gezien niet met hun eens is.

Xirdalan | 03-08-18 | 22:37

p.s. moet zijn "... de extreemlinkse fascisten van AntiFa..." want dát zijn het!

Xirdalan | 03-08-18 | 22:39

De kop ("Herkennen we de signalen...") is correct, alleen de foto en bijschrift zijn niet correct.

Men had beter een foto van Pol Pol's Killing Fields of Stalin's Goelags kunnen nemen, want het totalitaire gevaar komt van links en extreemlinks.

Xirdalan | 03-08-18 | 22:09 | 2

Helemaal eens.. Alleen dat willen de Trump haters niet zien. Iets met die splinter en balk in het oog. Die linkse idioten omarmen o.a. de religie van de vrede. Welkom in mijn land of zoiets...

Ommezwaai | 03-08-18 | 22:17

Ik verwachtte na deze titel in alle eerlijkheid een betoog over het moslimgevaar.

Montesquieue | 03-08-18 | 23:51
-weggejorist-
blabla9899 | 03-08-18 | 22:08 | 3

Buruma een groot denker? In welk universum leven deze haters en ontkenners. Zelfs onder de Negurs scoort Trump steeds beter. Dit soort zelf benoemde elite is niet langer serieus te nemen. Trouwens, welke zelfhater leest dat soort kranten nog?

paulisimo | 03-08-18 | 22:08 | 2

Buruma een groot denker en ik ben de reïncarnatie van Einstein

Jacktheflipper | 03-08-18 | 22:28

De man is een jurist en daar zijn er heel van, niets bijzonders en geen groot denker

Pelforth | 03-08-18 | 23:41

Het Vierde Rijk komt griezelig dichtbij door het tolereren en goedpraten van alles wat moslims doen en het meten met twee maten overal in Europa (Hongarije en Polen, die de instructies van Brussel niet willen opvolgen, zijn akkiebah, Spanje met zijn politieke gevangenen is okidoki; lieden die een kinderfeestje willen versjteren hebben daartoe het volste recht, mensen die dat proberen te voorkomen zijn smerige fascisten die gerechtelijk vervolgd moeten worden). Niet Trump, maar onze politiek correcte elite stuurt aan op een Vierde Rijk.

MAD1950 | 03-08-18 | 22:08 | 2

JUIST. Compliment voor je reaguursel!

hoogstetijd | 04-08-18 | 00:51

Helemaal mee eens

BosrandDirk | 04-08-18 | 11:02

Jazeker herken ik de signalen. Brussel, Eulitaire regenten en oprukkend islamofascisme.
Maar ja, toegegeven dat zijn grensoverschrijdende bewegingen en in het patroon van WWII denkt een simpele van geest louter aan een nationalist met enige imperialistische ambities.
Die zijn er zeker ook wel in de wereld. Maar dan zou ik eerder naar Erdogan en Xi Jinping en vooruit misschien ook Poetin een beetje, kijken dan naar Trump, Baudet of Wilders.

Rommelende Onderbuik | 03-08-18 | 22:07 | 3

De signalen zijn inderdaad overduidelijk, dezelfde signalen als die van de Culturele Revolutie in het communistische China van de jaren '60!

Cultureel Marxisme, gender politics, censuur, knokploegen (AntiFa), en een niet-aflatende propagandastroom van de Staat.

Welkom in het Neo-communistische Tijdperk!

Big Brother WILL be watching!

Xirdalan | 03-08-18 | 22:14

De EU.

Tuborg øl | 03-08-18 | 22:17

Op naar lege supermarkten, strafkampen en een KGB die u in de gaten houdt

Jacktheflipper | 03-08-18 | 22:30

Trump heeft geen snor

janleuk | 03-08-18 | 22:05 | 2

Een baard zou hem best staan, wellicht zelfs een naaktfoto van hem op de trunk van een Tesla.

Pelforth | 03-08-18 | 23:44

@janleuk
Nuff said, Lol.

kleurdoosje | 03-08-18 | 23:48

Stelletje dramaqueens...

Rico Tampeloerus | 03-08-18 | 22:04

Artikel: In landen met een democratische traditie is het verleidelijk om in de waan te verkeren dat het ons nooit zal overkomen. (naziregime)

Inderdaad ik verkeerde in die waan. En toen was er de opkomst van Denk, de antidemocratische partij van Nederland, en ben ik uit de waan. Wie gaat Denk bestrijden? Wie anders dan de zogenaamde verguisde populisten.

Rest In Privacy | 03-08-18 | 22:04 | 2

Hopelijk dringt dit snel bij een groot aantal Nederlanders door. We zijn bijna op de berg wat islamisering betreft en straks gaan we er hollend vanaf. 'Straten als rivieren van bloed', aldus Owen Powel, de contouren zijn al zichtbaar.

Maris v.d Hof5393 | 03-08-18 | 23:40

Als je het over fascisten in Nederland hebt, dan zijn dat ver uit de gevaarlijkste.

Pelforth | 03-08-18 | 23:46

Dit soort mafketels zijn de echte fascisten. Niet 'in opkomst', deze reversed psychology onzin in al 50 jaar gaande. Linkse policore fascisten die vrijdenkers en realisten neerzetten als het grote gevaar met de dreiging van een nieuwe genocide met concentratiekampen en dat soort onzin als je niet hun happy rainbow hippie visie kiest.

XaleX_2 | 03-08-18 | 22:01 | 4

Vergeet ook die Soros niet, de viespeuk... ook een soort (linkse) fascist.

Keyboardspeler | 03-08-18 | 23:26

George “Raspoetin” Soros maakt Europa kapot met massa immigratie en opgelegd weg-met-ons denken.
Die happy rainbowmhippie visie is in werkelijkheid oorlogshitserij van het goorste soort. Zie de jaren onder deugneger Obama en heks Clinton.

kempenaer | 04-08-18 | 00:02

Boven Soros staat nog ene brandon , erger dan Soros, maar niet te vinden op Google, maar hij is er wel.

gato | 04-08-18 | 08:50
▼ 1 antwoord verborgen

Wie signalen wil herkennen voor het te laat is, zou de "History of Jihad" van Robert Spencer moeten lezen.

de honden blaffen... | 03-08-18 | 22:01
-weggejorist-
Eierbal-is-fijn | 03-08-18 | 22:00 | 2

Een Amerikaanse president die o.a. de Euronazi's de waarheid vertelt zou een Vierde Rijk willen stichten? zeg dan gewoon dat je geen humor en capaciteiten hebt.

Kwetsnat | 03-08-18 | 22:00

Een aanzienlijk aantal journalisten, zakenlieden en industriëlen, die progressief zijn maar geen nazi’s, kunnen best met 'the deep state' leven, zolang zij denken dat zij er financieel belang bij hebben.

pjotr nicknaamtov | 03-08-18 | 21:57 | 1

Volgens Niall Ferguson worden oorlogen begonnen door progressieven en niet door populisten en daarin heeft hij gelijk.

Lupuslupus | 03-08-18 | 22:11

Wat gij niet wilt dat u geschied Zie dat dan ook in een ander niet! Ofwel kijk eerst eens naar jouwzelf en vraag je af: "Wie waren ooit de kampbewaarders en zouden dat mischien kennissen, vrienden of familie van mij geweest kunnen zijn? En ik dan?" Het zou Burema (witte man!) sieren als hij hier het antwoord op weet. Maar dat gaat niet komen want te ingewikkeld voor hem. Stukjes typen voor geld van Brusselse opdrachtgevers is makkelijker immers. Oh hé! Mischien denkt hij het wel te weten: "Het is collectieve schuld!"

Jan-Joris-Jaap-Joop | 03-08-18 | 21:56

Iedereen die Trump fantastisch vindt, of op zijn minst normaal. Iedereen die denkt dat wat er nu in Amerika gebeurt fantastisch is en hier ook moet gebeuren moet dit draadje lezen. twitter.com/Stonekettle/status/100850...

Het is niet veel. 39 tegels.

Als je dan nog niet ziet wat er gaande is, of het prima vindt, of dat is wat je wilt. Dan weet je genoeg.

De Koreaanse Slet | 03-08-18 | 21:55 | 13

Vlieg even naar New York, via Reykjavik is het lekker goedkoop, en neem een taxi. met een Mexicaanse chauffeur. Zet dan een boom op over de politiek, je zult stijl achterover vallen van verbazing over de liefde voor president Trump. 'Wij leven eindelijk weer', werd met tranen in de ogen gezegd en ook anderen hadden dezelfde ervaring.

Maris v.d Hof5393 | 03-08-18 | 23:34
-weggejorist-
Pelforth | 03-08-18 | 23:52
-weggejorist-
kempenaer | 03-08-18 | 23:57
▼ 10 antwoorden verborgen

Tjees, die NRC, een soort Beobachter voor loony left. Las laatst ergens dat de hoogte van hun uitgave mede bepaalt wordt door het aantal gratis exemplaren wat in al die sufkut Hell holes geplempt wordt (ministeries en andere landverraders kantoren). Go, Trumpie Go!

paulisimo | 03-08-18 | 21:54 | 2

Toen het NRC nog Rotterdams was, en niet in Brusselse handen met een redactie in het centrum van Amsterdam, was het een conservatief liberale courant (=oud VVD). Nu is het slechts een dagblad voor immer gekwetste gekkies die mogen aanschuiven bij Pauw en Jinek maar steeds belachelijker worden .

Jan-Joris-Jaap-Joop | 03-08-18 | 22:08

Kunnen, die Rotterdammers hun zooi niet bij hun houden?.
In Amsterdam lopen al genoeg malloten in de rondte.

Pelforth | 03-08-18 | 23:55

De ondergang van het Romeinse rijk kennen ze ook. Word je ook mee doodgegooid.

De Geus | 03-08-18 | 21:50 | 1

Toen ze het fascisme omarmden was het snel gedaan met die Romeintjes.

Pelforth | 03-08-18 | 23:56

Trump is een succesvol zakenman, Hitler was een mislukt kunstenaar, dus die vergelijking gaat niet op. Een mislukt kunstenaar is eerder vergelijkbaar met een mislukt kunsthistoricus. Ergo, Hitler zou als hij nu leefde vermoedelijk een penthouse in Scheveningen hebben.

JamesMurphy | 03-08-18 | 21:49 | 9

James, jij doelt op drs Alexander P?.

Pelforth | 03-08-18 | 23:57

Ja James, daar is geen speld tussen te krijgen.
Mensen die 10 jaar over hun studie kunstgeschiedenis doen ( hoe houd je het vol!! en hoe staat dat op je CV ) ) en dan vervolgens elke principe van je partij verkrachten en voor hand en spandiensten aan een buitenlandse diplomaat een penthouse cadeau krijgen zijn zeer zeker vatbaar voor het fascistische virus en zouden op zeker nauwlettend door de veiligheidsdiensten in de gaten moeten worden gehouden.

Pelforth | 04-08-18 | 00:03

JamesMurphy | 03-08-18 | 21:49 |
Ergo, Hitler zou als hij nu leefde vermoedelijk een penthouse in Scheveningen hebben.
.
Niet om daar naar vlezige heuveltjes te loeren met een veldkijkertje
zoals de huidige eigenaar maar met een grote zeekijker de overkant weg te dromen.

Ernst Oosters8389 | 04-08-18 | 00:10
▼ 6 antwoorden verborgen

Er komt eerder een groot islamitisch rijk dan een derde rijk

Ruimedenker | 03-08-18 | 21:46 | 1

Sorry voor de derde!
Ik reaguurde via de app. Daar kon ik niet zien dat ik al had gereaguurd.

Ruimedenker | 03-08-18 | 21:47

Herkennen we de signalen voordat het te laat is. De meeste mensen zagen begin 20ste eeuw de opkomst van een nieuw totalitair systeem niet. Een klasseloze, staatloze en socialistische samenleving, gebaseerd op gemeenschappelijke eigendom van de productiemiddelen zou de mens verheffen en er zou genoeg zijn voor iedereen. Miljoenen mensen zijn vermoord of verhongerd. Laten we proberen te leren van het verleden.

ratelaar | 03-08-18 | 21:45

Gemakzucht is de grote denker Buruma anders ook niet vreemd. Wat er in de EU gebeurt lijkt nog meer op nazisme (en is 't ook niet)

LJBrinkhorst | 03-08-18 | 21:44

Er komt eerder een groot islamitisch rijk dan een derde rijk

Ruimedenker | 03-08-18 | 21:43 | 3

Weggejorist

Ruimedenker | 03-08-18 | 21:47

Gaan ze dan Sieg Allah roepen?.

Pelforth | 04-08-18 | 00:05

Nee erger. Allah Akhbar.

keestelpro | 04-08-18 | 02:00

Er komt eerder een groot islamitisch rijk dan een derde rijk.

Ruimedenker | 03-08-18 | 21:42 | 6

Dat dachten ze een paar honderd jaar geleden ook, gelukkig schopte de europesche legers ze toen weer terug naar waar ze vooral de komende 1000 jaar moeten blijven zitten. Wij zijn immers met meer.... dus dat Islamitische rijk komt er echt niet, er zal wel het nodige bloed gaan vloeien (hopelijk vooral bij hen), maar Europa maken we weer westers zoals het hoort te zijn.

Keyboardspeler | 04-08-18 | 01:05

wauw wat geweldig Trump betitelen als nazi, terwijl Hitler advies heeft gevraagd bij de hoge heren van de islam. die hem een spoed cursus hebben gegeven.

Rene046 | 04-08-18 | 01:17

Bubske | 03-08-18 | 22:20 Bleef het daar maar bij, ze nemen anderen (ons) helaas ook maar al te graag mee... om toe te kijken naar die 72 maagden

lovekila | 04-08-18 | 08:14
▼ 3 antwoorden verborgen

Signalen die ik de afgelopen paar jaar hier in de VS heb meegemaakt:
- Politiek geweld, met name tegen Trump supporters (doe-het-zelf test: loop eens een middag met een MAGA pet door een willekeurige grote stad)
- Goedpraten van geweld tov politieke tegenstanders. Eerst 'Punch a Nazi!'. Daarna: Trump supporters zijn Nazis! (doe-het-zelf test: kijk eens hoe vaak geweld uitbreekt als een conservatieve (of gematigde) pundit een praatje houdt op een universiteit
- Racisme wordt goedgepraat (zolang het maar anti-blank racisme is - zie discussie mbt nieuwe NYT editor)

Moenen | 03-08-18 | 21:39 | 6

MAGA pet is te koop bij ali express

Rest In Privacy | 03-08-18 | 22:57

Lupuslupus - wij waren laatst in New York. Tot verbazing van een vrij kritische vriend van ons was zelfs onze Mexicaanse taxichauffeur vol lof over president Trump. Een openbaring voor ons allemaal.

Maris v.d Hof5393 | 03-08-18 | 23:22

Heel ernstig dit, als het allemaal waar is.

Pelforth | 04-08-18 | 00:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Waarom heeft hij het niet over duidelijke fascisten als Erdogan?

oh wacht, da's een moslim en die zijn de nieuwe joden, of zoiets, togh ?

FW Ta-183 Huckebein | 03-08-18 | 21:38 | 2

Het grappige is dat juist diegene die met de Godwins smijten vergeten dat juist zij degene zijn die exact in het plaatje passen waarvoor ze waarschuwen. De enorme hypocrisie en stomheid is eigenlijk té erg om te lachen.

HA BIER!1! | 03-08-18 | 23:41

Juncker, Erdogan zijn even wat gevaarlijker, net als het huidige machtsblok in de NL politiek.

Ray Skak | 04-08-18 | 02:36

Die man lult uit zijn (Ji)nek.

_washier | 03-08-18 | 21:36 | 1

Leuk!

Maris v.d Hof5393 | 03-08-18 | 23:16

We zouden hier zo'n MP moeten hebben die het beest(je) bij de naam noemt i.p.v. je gemorste koffie zelf opruimen.

Buiswater | 03-08-18 | 21:36 | 1

Scherp!

Ray Skak | 04-08-18 | 02:35

NSB Handelsblatt, de enige krant die ook fout was na de oorlog

FW Ta-183 Huckebein | 03-08-18 | 21:36 | 2

Nee hoor, de Volkskrant Beobachter is ook nog steeds fout.

The2Amendment | 03-08-18 | 22:14

De Volkischer Beobachter is daarentegen altijd consequent fout geweest, dat moet je ze wel nageven.

Pelforth | 04-08-18 | 00:08

Het erge is, dat 65 plussers dit nog allemaal als zoete koek slikken. Deze mensen hebben geen alternatieve nieuwsbronnen buiten de MSM. Maar goed, ook zei zullen binnen niet al te lange tijd zien dat de waarheid vaak genuanceerder ligt.

Oepsie1234 | 03-08-18 | 21:35 | 12

Ondanks herhaaldelijk aandringen, voorbeelden stellen en onwaarheden aantonen blijft mijn 85-jarige moeder erbij dat wat de NOS zegt betrouwbaar en waar is. En met haar toch echt nog vele leeftijdsgenoten.

Zupschufter | 04-08-18 | 00:25

Met generaliseren kom je echt heel ver. De meeste 65 plussers die ik ken, mijn leeftijdsgenoten, hebben het computertijdperk vanaf de commodore 64 meegemaakt en zijn zich heel bewust van de manipulaties van de media. De vanaf de kleuterschool geïndoctrineerde mens, die alles voor zoete koek aanneemt omdat vanaf de juf tot de hoogleraar altijd gezegd hebben dat je vooral niet naar tegengeluiden moet luisteren, baren mij veel meer zorgen.

bergsbeklimmer | 04-08-18 | 06:09

Mensen van 60 tot 80 jaar kijken ook op internet, geloof me, hun heilige huisjes zijn al lang omgevallen, We hebben de jaren zestig meegemaakt, de kerken, en vele politieke figuren, die ons van alles wijs maakte.
Juist de ouderen weten drommels goed tegenwoordig hoe de wereld in mekaar steekt.
De jeugd heeft altijd gedacht slimmer te zijn , tot ze trouwen en kinderen krijgen, dan pas gaan ze zien , hoe de wereld in mekaar steekt. iets wat ouderen al lang weten en denken, komt vanzelf wel goed , met de jeugd.

gato | 04-08-18 | 09:00
▼ 9 antwoorden verborgen

Die heeft vast een zonnesteek opgelopen.

Rest In Privacy | 03-08-18 | 21:35

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen