achtergrond

Geenstijl

NRC gaat geen godwin maken: maakt supergodwin

Oproep van een ‘worried citizen' in het NRC.

“Het is haast altijd onverstandig om eigentijdse volksmenners met Hitler te vergelijken.” Maar dat ga ik nu toch doen. Die Oranje muppet die het witte huis heeft gekolonialiseerd bereidt namelijk de weg voor het nieuwe Derde Rijk. Zometeen marcheren ze door de straten net als in de jaren 30. Razziaplaatje ter illustratie van de toekomst die ons te wachten staat.

Dingen die enkele jaren geleden nog ondenkbaar waren – een Amerikaanse president die democratische bondgenoten beledigt en aanpapt met dictators, die de vrije pers als „vijanden van het volk” bestempelt, en kinderen van vluchtelingen in kampen opsluit – zijn nu aan de orde van de dag. Is het nu geen tijd om alarm te slaan? 

*Proest*, ontkracht hier, hier, hier, hier en hier.

Tot zover de eerste twee alinea's, daarna nog meer bombastische eenzijdigheid waar ik u, eloquent reaguurder, verder niet mee wil vervelen en iets over het "menselijke onvermogen om rampen te zien aankomen". Terwijl het toch duidelijk is dat de enige ramp die hier gaande is de intellectuele luiheid van meneer Buruma en zijn grachtengordelgevolg is, die bij de naam ‘Trump’ in collectieve hysterie lijken te vervallen. 

Je zou denken dat na meer dan anderhalf jaar ‘TRUMP HET DERDE RIJK IS IN AANTOCHT’ frame ook voor hen een beetje zou beginnen te vervelen maar nee, de romantiek van het idee van het ‘oprukkende fascisme’ en het spelen van het nobele verzet, waarmee men toch een beetje sjeu kan geven aan het maar matig spannende eigen leven, blijkt toch sterker in aantrekkingskracht dan elke vorm van relativeringsvermogen. 

The 1930s get overused as an analogy because I sometimes think its the only history that some people know." Het vriendje van Ayaan <3, Harvard historicus Niall Ferguson veegde in 2016 al origineel, treffend en genuanceerd de vloer aan met de matige analyses over het fenomeen Trump, in een college waar hij bovendien -in tegenstelling tot de Burumas van de wereld- zijn overwinning voorspelde*.* Oh, en bonusquote van onze lievelingsprofessor: "(liberals) worst nightmare is not a Trump presidency, it's a successful Trump presidency." Bindende kijktip. Poeh, veel om over na te denken nu!

\

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.