Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Ohnoes! Oikofobie slaat toe onder studenten

Om het maar met een goed Nederlands spreekwoord te zeggen: the fish rots from the head. De toekomstige generatie leiders en vertegenwoordigers van het koninkrijk in het buitenland schaamt zich kapot voor hun eigen afkomst: lees dit stuk over "sorry I'm dutch, I'm boring". Blijkbaar zijn de studentjes van nu zo geïndoctrineerd door de linkse staatsomroep en oikofobe kranten dat we een stom onbetekend racistisch koloniaal haatland zijn dat ze engels spreken om hun afkomst te verbergen. 

"Internationaal zijn is de norm tijdens de opleiding en dat sijpelde door naar de studenten zelf. Internationaal is “cool’’. Wat de student dan te doen staat, is zichzelf als zodanig presenteren. Een Nederlandse studente met een moeder uit Australië deed zich voor als een echte Aussie. Een Amerikaanse meid voelde zich wel ‘Europees’ – wat dat ook zijn mag – na twee jaar in Nederland te hebben gewoond. Een Franse jongen beweerde zich ‘Afrikaans’ te voelen na een paar bezoeken aan Kenia. Een andere studente was ‘een vijfde Zuid-Afrikaans en een zevende Inheems Amerikaans met een vleugje Chinees’.

Wat deden de Nederlands-voelende Nederlanders met Nederlandse ouders die de wereld niet rond waren geweest? Meermaals heb ik ze horen zeggen: ‘I’m Dutch, sorry, it’s boring.’ Deze druk voelde ik ook, waardoor ik me in de international classroom vooral erg oninteressant voelde. Nederlands was saai.

Toen er Engels tegen mij gepraat werd door een zich niet-Nederlands voelende Nederlander terwijl er geen buitenlandse student te bekennen was, zakte mijn broek nog verder af. De druppel die de emmer deed overlopen was een Nederlandse docent die een één-op-ééngesprek over mijn essay in het Engels hield."

Waarheen, ons Vaderland? Gelukkig hebben we nog de Leidsche alumnus Thierry Baudet die met zijn testoronnerige oikofiele, bijna oikoseksuele vaderlandsliefde nog enig trots op oranje blanje bleu in de bovenlaag van Ned0rland injecteert, want anders waren we reddeloos verloren. 

Reaguursels

Inloggen

Ik behoor ook tot 'intellectuele bovenlaag' van dit land en ben nog onder de 30 maar kan u vertellen: Het valt wel mee. Ken er velen die de schijt hebben aan al die zelfhaat. Goed nieuws.

Upendo | 28-04-18 | 22:16

'International Studies'.
"Mammie wat heb je vroeger gestudeerd?'
"International Studies , kind"
"Wat kun je daar allemaal mee doen, het klinkt zo cool. Machines ontwerpen net als pappie, of mensen beter maken zoals Oom Anton? Heb je dan een vak geleerd?"
"Nou eh, een vak, tja, ik, em, laat ik zo zeggen, ik zat eigenlijk achter een goede huwelijkspartij aan. Verder kan je er niet zoveel mee."
"Dat snap ik niet, waarom studeer je het dan? Lang geleden was de universiteit toch alleen voor alleen heel knappe mensen?"
"Ja liefje, maar dat vond men elitair, dus daarom bedacht men de pretstudies voor minder begaafde mensen."
"Zijn dat die linkse mongolen waar pappie het over heeft?"
"Doe niet zo brutaal!!"
"Ik ga later een echt vak studeren, net als pappie, elektotechniek. "

Boer Kini | 28-04-18 | 14:32

GroenLinks en D66 worden op handen gedragen.
Waar gaan we heen, Waar gaan we heen.
De-Glijdende-Rechter | 28-04-18 | 12:51 |

Ach, ooit zullen ze bijdraaien. Maar NU willen ze bij de deugenden horen.
Met 'dank' aan het slechte rekenonderwijs lijken jongeren niet te snappen waar dit -voor henzelf- op uit zal draaien in de toekomst.

De huidige generatie 55-plussers kende destijds gigantische jeugdwerkloosheid en ook toen was er grote woningnood.
Uiteindelijk hebben de meesten dan toch nog wel -vaste- banen gevonden en een pensioen opgebouwd. Deze generatie kan -en zal- nog volledig financieel uitgeperst worden. Het zij zo. Zo goed als onze ouders die nu rond de 80 jaar zijn, het ooit hadden, zullen wij het niet gaan krijgen.

Maar ik kan mij héél goed voorstellen dat veel van die mensen zich ernstig zorgen maken om hun kinderen die zo rond 2050 de leeftijd hebben van 55 jaar.
Zolang die EU droom nagejaagd wordt, kan het alleen maar slechter worden in NL.

Wering | 28-04-18 | 13:33

Als je een internationale opleiding wil doen. Doe dat dan gewoon niet in Nederland. En ja je mag je best schamen als je als Nederlander een internationale opleiding wil doen in Nederland en dan ook nog Nederlands wil praten.

Debombdiggity | 28-04-18 | 13:23 | 2

Met "internationale" opleidingen bedoelt men Engelstalige opleidingen. Waarom je je zou moeten schamen om je moedertaal te spreken als de ontvangende kant dat prima begrijpt is mij niet duidelijk. Ik heb voor drie internationale bedrijven gewerkt waar de voertalen Engels en Duits waren. Met andere Nederlanders sprak ik gewoon Nederlands. Waarom niet, in vredesnaam?

JvanDeventer | 28-04-18 | 13:44

Het gaat niet om Nederlanders die international opleidingen willen volgen, maar om studneten van buiten Nederland die aan Nederlandse universiteiten studeren. Die worden massaal geworven door Nederlandse universiteiten, omdat er aan hen veel meer te verdienen valt. Je ziet zelfs dat universiteiten in het oosten van het land massaal Duitse studenten ontvangen, terwijl die nota bene in eigen land gratis onderwijs zouden hebben gehad.

JoopRe | 28-04-18 | 13:54

Verschillende factoren lijken elkaar hier te versterken. Ten eerste, de taal aan de universiteiten. Dat gaat vooral over geld. Universiteiten kunnen van buitenlandse studenten veel meer geld vragen dan van Nederlandse en daarom zetten ze massaal in op die buitenlandse studenten. Dat komt mede door het systeem van financiering, dat vaak bij onderzoeksfinanciering voorschrijft dat universiteiten een behoorlijk deel "eigen geld" naast de externe financiering inbrengen en dat maakt dat universiteiten alles doen om dat "eigen geld" te genereren.
Daarnaast is de Nederlandse cultuur altijd al een "zwakke" cultuur geweest; dat wil zeggen, een cultuur die zo min mogelijk expliciet wordt gemaakt. Als daar dan ook nog eens de linkse tendens bijkomt om "inclusiviteit" op te vatten als "minder Nederlandse identiteit geeft ruimte voor andere identiteiten", dan moet je je wel haast schuldig gaan voelen als je toch nog aan je Nederlandse identiteit vast houdt, zeker als die identiteit steeds meer met een vertekend beeld van "zwarte bladzijden" wordt belast.

JoopRe | 28-04-18 | 12:57

Tja, Ondergetekende van de Patat-generatie zou tov de Babyboomers al niet veel voorstellen.
Maar de huidige studenten zijn totaal kapot gepamperd, zodat de indoctrinatie der NLse staat in volle gang is.
Vieze handen willen ze niet krijgen, tot er eerdaags een serieus tekort aan ambachtslieden is.
GroenLinks en D66 worden op handen gedragen.
Waar gaan we heen, Waar gaan we heen.

De-Glijdende-Rechter | 28-04-18 | 12:51

Nederland is in de greep van de weg-met-onzers. De verengelsing van de universiteiten is het ergste, omdat het daar gaat om de intellectuele voorhoede die zijn eigen taal en afkomst verraadt.
Hier komt de kritiek nog van een studente, maar hooggeleerde dames en heren hebben minstens zoveel kritiek. De verengelsing is volkomen van de pot gerukt; het is niet alleen doorgeschoten, nee, het is op geen enkele manier te rechtvaardigen, ook niet met commerciële argumenten. Er hoort een moratorium te komen op nieuwe Engelstalige opleidingen.
Wat zou ik het fijn vinden als ook de reactie van deze site zich hier iets van zou aantrekken en zou stoppen met hun infantiele/puberiele, onnauwkeurige nepEngels. Wat zou het fijn zijn als ze zich zouden realiseren dat je ook vlot en stoer kunt doen zonder die onzin.
Eigen taal eerst!

JvanDeventer | 28-04-18 | 12:48 | 1

N.B. reactie moet natuurlijk redactie zijn.

JvanDeventer | 28-04-18 | 12:50

"dat ze Engels spreken om hun afkomst te verbergen" zou beter zijn: "dat ze Engels proberen te spreken ..."

cyrieltje | 28-04-18 | 12:03

Ik krijg zelfs geen oikofobie van deze wegmetonsjes.

Nick_Star | 28-04-18 | 11:43

Meesterpianist Dirk Schäfer (1 van de grootste die Nederland heeft gekend, wie kent hem nog?) schreef het al een eeuw geleden: "Het Nederlandse volk lijdt aan zelfvernedering".

Zenzeo | 28-04-18 | 11:17

I’m Dutch. I don’t give a fuck.

Stijlicoon | 28-04-18 | 11:00

Nog afgezien van Nederlands of Engels: leren jongeren eigenlijk nog wel op de een of andere manier om echte volzinnen te maken?

Presentaties zijn vaak een verzameling woordjes op een powerpoint waar dan een beetje 'praatje' omheen wordt gehouden tegen een groep mensen die in een half verduisterd zaaltje een beetje met hun eigen gedachte weg zitten dromen.

SMS, What's app en Twitter nopen tot een korte boodschap in X tekens.

In bijna iedere (ook HBO+) functie mag je niet eens meer nadenken; je moet een protool volgen en als je dat maar braaf gedaan hebt, ben je verder van iedere plicht en verantwoordelijkheid gevrijwaard.
Kunnen lezen volstaat dus in de meeste beroepen.

Enquêtes kennen geen enkele nuance: voor het gemak van de verwerking van gegevens ("als het er maar veel zijn") wordt slechts gewerkt met 'bolletjes' van helemaal-mee-eens tot helemaal-mee-oneens.

Dus: in welke taal dan ook, het niveau daalt toch wel rap. Uiteraard in zijn algemeenheid 'geholpen' door de steeds grotere populatie 'laaggeletterden'.

Wering | 28-04-18 | 10:51

Daarom gisteren Oranje boven en Kaal van onderen

gnor | 28-04-18 | 10:33

Dat gevoel zich te moeten schamen of verantwoorden Nederlander te zijn ligt toch vooral bij de Nederlandse student zelf. Mijn beide ouders zijn Nederlanders en ikzelf ook. Ik heb een studie gedaan met de helft buitenlandse studenten. Van de rest had een deel een of twee buitenlandse ouders en een deel niet. Ik heb me nooit minder gevoeld. Wel is mijn Engels beter geworden en heb ik geprofiteerd van Engelstalige (en af en toe Duitse) literatuur. Veel vakgebieden zijn nu eenmaal te klein om op een puur Nederlandstalig eilandje te kunnen opereren.

Doldwaas | 28-04-18 | 10:32

Tja, trots op je land zijn. Ik vind het NL'se voetbal leuk (op het moment natuurlijk niet). Een bitterbal en een boerenkoolstamppot is lekker voer, maar met ons volkslied en ons staatshoofd heb ik helemaal niks. En ik verbaas me altijd hoe veel mensen een vlag uithangen dezer dagen. Patriottisch gedoe allemaal.

Maar goed, ik heb ook een docent die al zijn colleges in het Engels geeft, terwijl alle studenten Nederlands zijn. Maar omdat er 1 buitenlandse gastdocent is en een paar engelse artikelen zijn vind hij het nodig zelf ook alles in zijn gebrekkig Engels te doceren.

barryvantiggele | 28-04-18 | 10:03 | 2

Tenenkrommend Engels, liever niet inderdaad. Niets tegen docenten die in het Engels onderwijs geven, maar dan moet dat Engels wel een beetje aan te horen zijn.

Doldwaas | 28-04-18 | 10:34

Ik heb juist niks tegen docenten die niet geweldig Engels kunnen, maar het toch proberen als een deel van het publiek buitenlands is.

barryvantiggele | 28-04-18 | 16:44

We slaan soms een beetje door heb ik het gevoel. Het is ook mode om vooral niet trots te zijn op de Nederlandse taal en cultuur (even los vd vraag wat we hieronder verstaan).
Dat bij een Internationale studie de voertaal Engels is kan ik begrijpen al kun je dat ook overdrijven wat kennelijk gebeurt. Wat je precies leert bij International Studies, geen idee eigenlijk, ik keek op de webpagina van de universiteit en het werd me niet meteen duidelijk wat je daar dan leert.
Maar dat ligt aan mij denk ik. Ik ben nog van een generatie dat je een exact vak studeerde, een taal, economie, rechten, geneeskunde, psychologie o.i.d.
Tegenwoordig krijg ik CV's onder ogen en dan begrijp ik soms gewoon niet wat men nu eigenlijk voor vak gestudeerd heeft, maar dat ligt dus gewoon aan mij.

Ik heb trouwens ook les gehad van docenten die Engels spraken, heel goed trouwens, ze kwamen dan ook uit de VS of Engeland maar gingen (als ze bleven) uiteindelijk wel colleges in het Nederlands geven. Alle boeken waren in het Engels (exact vak nou eenmaal), college dictaten in het Nederlands.

Was het niet zo dat in Nijmegen een verslag over een Nederlands gedicht uit de gouden eeuw meen ik (details vergeten) in het Engels ingeleverd moest worden?

Dit heet allemaal vooruitgang, vaak begrijp ik het niet, maar dat ligt gewoon aan mij.
Als in Leiden Leo L. hoogleraar kan worden dan kan zo'n studie er ook nog wel bij dunkt me. Zal ook wel iets met diversiteit te maken hebben en dan is het bij voorbaat OK.

KeesRoeiboot | 28-04-18 | 09:53 | 2

Politicoloog hier, wat al een enigszins nieuwerwets vakgebied is. Maar international studies... alles buiten onze landgrenzen is internationaal, dus dat lijkt me wel erg breed.

Doldwaas | 28-04-18 | 10:36

Politicologie is ook een studie waar ik me nog een vrij goed beeld van kan vormen. Maar bij bv. Gender studies of veel studies met Internationaal in de beschrijving haak ik af.

KeesRoeiboot | 28-04-18 | 11:33

Ik voel me grotendeels Brabander. De rest een beetje Belg. Maar Nederlander? Please.

Draak van de Kempen | 28-04-18 | 09:40 | 2

Jullie hebben in het verleden ook niet echt veel betekend voor NL en nog steeds niet. Dus blijf vooral Brabo wat eigenlijk een Belgische provincie is.

Wilhelm-Wessie | 28-04-18 | 11:05

Wilhelm-Wessie 11.05: Er mankeert duidelijk wel wat aan je kennis van de Nederlandse geschiedenis. Noord-Brabant maakte eeuwenlang deel uit van de zgn. Generaliteitslanden. Zoek maar op.
Die mentaliteit van alles voor Holland (Randstad) en de rest is wingewest, bestuurd door een kliek uitbuiters, is nog niet helemaal verdwenen.
Ontstond er iets van waarde, dan werd het ingepalmd zoals Philips en vele andere waardevolle bedrijven.

cyrieltje | 28-04-18 | 12:22

Allemaal prima. Probleem is dat ze deze gevoelens omzetten in beleid en bestuur, waarbij mensen die wel "gewoon" Nederlanders zijn of voelen langzaam maar zeker de strot wordt dichtgeknepen. Beleid wat lijkt op gijzeling.

Statler en Waldorf | 28-04-18 | 09:30

Ik voel me eigenlijk ook steeds minder Nederlander. Ik wens niet geïdentificeerd te worden met politieke visitekaartjes als Rutte, Kaag en Timmerfrans en al helemaal niet met onze jongens in Praag.

Rommelende Onderbuik | 28-04-18 | 09:27 | 2

Zeker niet met frater Franciscus met zijn potsierlijke aristocratisch engels accentje. Alhoewel ik ook niet bepaald vrolijk word van het engels van MR.

Luchtbakfietser | 28-04-18 | 09:32

'onze jongens in Praag'
LOL. Klinkt als de zoveelste 'politiemissie'. Hee, dat klopt ook!

Draak van de Kempen | 28-04-18 | 09:41

Wegens zelfkennis en introspectie, vanaf nu de actie :"Je suis (un) Boerenpummel !"

cat22 | 28-04-18 | 09:11

Stront ziek word ik van nederlanders die gewoon nederlands kunnen praten en verstaan ,en dan engels tegen elkaar praten .Wat een verschikkelijke aanstellerij is dit. Als er een buitenlander tussen zit die geen nederlands verstaat kan ik het begrijpen maar anders is het gewoon pure aanstellerij en zich interresanter willen voordoen als dat ze zijn.

Datgingniegoed | 28-04-18 | 09:10 | 2

Nog erger zijn de Nederlandse gezinnen die als een van hun millennialtjes op de UVA of in Leiden studeert thuis nog uitsluitend in het engels converseren.

Luchtbakfietser | 28-04-18 | 09:18

Dankzij de universele grammatica, een cadeautje van Moeder Natuur, kunnen kinderen tot circa hun vierde naadloos een tweede taal oppakken. Daarna verloopt taalverwerving via dezelfde lijn als bij volwassenen en heb je voor het adequaat leren van de vreemde taal meer aan een fundamentele kennis van de eigen taal. Dit nog los van het feit dat je, als je voorbeeld niet native speaking is, alleen maar het risico loopt om de rest van je leven bok te schieten met je steenkolen-Engels.

MickeyGouda | 28-04-18 | 09:30

Het is niet leuk te moeten leven met het vooruitzicht dat je eigen volk, taal en cultuur aan het eind van deze eeuw vrijwel geheel zijn verdwenen. Dat maakt solidariteit tussen de generaties wel heer erg moeilijk, zo niet onmogelijk. En daarmee vervalt de basis van de moraal.
Rob de Wijk heeft gezegd dat verschuivende machtsverhoudingen in de wereld vrijwel altijd tot oorlog hebben geleid. De Wijk doelt dan uiteraard niet op de binnenlandse machtsverhoudingen in m.n. W-Europa, uiteraard niet. Dat is klein bier voor Rob. Rob heeft het altijd over "geopolitiek", en praat graag over de verhoudingen tussen de grote machten: China, Rusland, USA, Europa.
En dan zegt Rob - ik denk terecht - dat de huidige veranderende machtsverhoudingen in de wereld, m.n. het opkomende China en het wegzakkende Westen, het gevaar met zich meebrengen van een gewapend conflict.
Maar in Europa heb je binnenlandse veranderende machtsverhoudingen, nl. een opkomende allochtone, veelal islamitische massa, en een demografsich slinkende blanke, autochtone bevolking. Dit valt ook onder geopolitiek, absoluut. En kan gemakkelijk tot binnenlandse oorlog leiden.
Maar ja, dit thema laat men over aan de populisten, want de heersende klasse voelt zich hier te goed voor, of hier te bang voor, want het komt dan wel erg dicht bij huis allemaal.

Rest In Privacy | 28-04-18 | 09:10

Tja na dat akkefietje van die "Nederlanders" in Tjechie zeg ik voortaan maar in het Engels dat ik een Chinees ben.

marrretje | 28-04-18 | 08:55 | 3

U kunt ook gewoon aangeven dat het Zuid-Europeanen zijn

BozePaarseMan | 28-04-18 | 09:09

lol

Lupuslupus | 28-04-18 | 09:09

Sterk!

Luchtbakfietser | 28-04-18 | 09:11

Doetjes zijn het. Een knip in de vingers en ze liggen huilend onder de tafel schreeuwend naar mammie.

BozePaarseMan | 28-04-18 | 08:55

Opgegroeid in internationale community. Reis veel voor werk, plezier. Spreek diverse talen. Gewerkt en gewoond met 120+nationaliteiten.
.
Ervaringen die mij hebben bevestigd wat ik eigenlijk al wist. Ik ben een volbloed Nederlander. Want hoewel ik in sommige opzichten wel wat a-typisch voor een Nederlander ben herkennen juist die buitenlandse vrienden en collega’s in mij die Nederlander.
.
Weten wereldvreemde studentjes en politiekcorrecte “wereldburgertjes” met slechts een studiereis, wat georganiseerde groepsreizen en gelezen tijdschriften op hun wapenfeitenlijst namelijk niet, maar Nederlanders zijn voor veel mensen in de wereld makkelijk en goed herkenbaar.
.
Ze wijzen dan op een bepaalde houding. Openheid, eerlijk/naief, nonchalant/ontspannen en vriendelijk. Makkelijk in de omgang en dus verre van saai. Pragmatisch ook. Valt mee te praten.
.
Maar weet u. Kan me er wel aan ergeren edoch, ik heb vooral medelijden met de huidige Nederlandse studentpopulatie. Wereldvreemd en volgepompt met eigengereidheid en egocentrisme terwijl ze de slechtst opgeleide lichting van de laatste 70 jaar zijn. Bijzonder matig geoutilleerd voor het echte (bedrijfs)leven in een steeds moeilijker, veeleisender context.
.
Oh, er is wel hoop voor ze. Er zijn er gelukkig genoeg die vrij snel dat latente Nederlandse pragmatisme tonen en hun gebreken snel compenseren, mede doordat hun Nederlandse openheid leidt tot goede werkrelaties zodat collega’s ze wat gunnen.
.
De Nederlandse eigenschappen waar ze eerder zo laatdunkend over deden....
.
Enfin. Ik ben een Nederlander, ik blijf een Nederlander zoals mijn voorvaderen voor mij en mijn kinderen na mij zullen Nederlander zijn.
.
Of ons land de dodelijke messteken van vvd, pvda, d66, cda, gl overleeft of niet...
.
We shall endure.

Parel van het Zuiden | 28-04-18 | 08:48 | 5

Wat die messteken betreft is het volgens genoemde partijen de bedoeling dat ons land inclusief haar volledige identiteit zo snel mogelijk opgaat in één Europese eenheidsworst. Zum kotsen!

eerstneukendanpraten | 28-04-18 | 09:04

Precies, "proud to be Dutch". Ik heb dezelfde ervaring, al wordt ik vaker voor een Duitser aangezien. Er is juist veel respect voor ons kleine kikkerlandje en wij moeten af van dat Calimero-complex gewoon ons zelf blijven en niet wijken voor die vermaledijde aanpassings-fetisjisten.

Luchtbakfietser | 28-04-18 | 09:07

Word ik

Luchtbakfietser | 28-04-18 | 09:09
▼ 2 antwoorden verborgen

Brabanders zeggen zinnige dingen over dit soort onderwerpen en hechten nog aan de eigen cultuur en moerstaal, al klinkt het Brabants voor "Hollanders" als koeterwaals.
Er is niets mis met de internationalisering van ons academisch onderwijs maar Nederlands zou bij de meeste studies de voertaal moeten blijven.
Wat mij opvalt als ik noodzakelijkerwijs in Mokum ben dat je daar in toenemende mate in het engels wordt aangesproken.
De zelfoverschatting van de beheersing van deze taal is bij de youngsters manifest aanwezig. Uitspraak is veelal tekenkrommend en als je doorvraagt in het engels, ik speel het spel meestal mee, volgt er doorgaans veel gehakkel en gestuntel.

Luchtbakfietser | 28-04-18 | 08:40 | 5

Dat je in

Luchtbakfietser | 28-04-18 | 08:59

@luchtbakfietser,

Je hebt een punt. De andere genoemde landen hebben een bepaalde kritische grootte waardoor ze veel meer op hun eigen taal gericht zijn. Een Italiaanse puber spreekt nauwelijks twee woorden Engels en zelfs bij een arts of een apotheker hoef je dat ook niet te verwachten. Ik ben best wel trots op onze Engels sprekende jongeren die in de horeca sloven. (Bijna alle Ristretto kinders) Geen softies. Werken voor je doekoe. Work hard play hard. Vrije geest.

ristretto | 28-04-18 | 09:52

@ ristretto
Mee eens. Werken in de horeca is niets mis mee, prima voor ontwikkelen van sociale vaardigheden. Mijn koters hebben naast hun studie ook jarenlang dit soort bijbaantjes gehad.

Luchtbakfietser | 28-04-18 | 10:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Ach ja, het past in een demografsiche trend die je bij het CBS kunt aantreffen, en die verder is getrokken door "gefira", in het Engels uiteraard.
De vraag is: wat verdwijnt eerder, de Nederlander, of het Nederlands?

gefira.org/en/2017/06/05/cerberus-2-0...

Rest In Privacy | 28-04-18 | 08:37

Herkenbaar. Waarvoor dank.

Isnogaanhettype..... | 28-04-18 | 07:41

Druk bezig met leren liegen, dan kan ik me straks meten met de meest hooggeplaatste Nederlanders. De beste van na de oorlog!

bolletje kaas. | 28-04-18 | 07:13

Koningsdag, een automobilist denkt dat hij op het hoogtepunt van de festiviteiten door de Jordaan kan rijden. Sommige feestvierders gaan via het raampje een dialoog aan, de meeste kijken even verstoord om maar nemen daarna vrolijk nog een hijs van hun biertje. Een enkeling doet even een move voor de auto, zonder kennis van de motieven van de automobilist om daar te zijn. Politie is er in geen velden of wegen te bekennen. Als dit een oefening was geweest voor een aanslag, dan kan ik alleen maar onderschrijven wat een mede-reaguurder al concludeerde: kutmillenials.

MickeyGouda | 28-04-18 | 06:32 | 3

Tuuuuurlijk. Verterroriseer je hele wereldbeeld maar. Iemand die daar met de auto moet zijn, of juist vandaan moet, is natuurlijk ondenkbaar.

Neta | 28-04-18 | 08:37

Ja Neta, best wel. Dan heb je erg veel zaken niet begrepen.

ristretto | 28-04-18 | 08:41

Angsthazen.

Neta | 28-04-18 | 10:40

Hoe je draait of keert, iemand drukt emotie nu eenmaal beter uit in de eigen taal en communiceert derhalve in een breder pallet. Kleurrijker dus en dat is in deze multiculti-ontijden not done. Want die joker behoort niet aan hen toe die hier in hun moerstaal durven te lullen. Die verschrikkelijke taal van de koloniaal is te erg geworden, dus schakelt men zonder enkel probleem over naar het Anglosaksische middel. Alsof den Engelschman zoveel minder voor den historie heeft betekend.

hoochee | 28-04-18 | 05:58

Ik zeg tijd voor een wijd verspreid netwerk van oranjerieën.

Nick_Star | 28-04-18 | 05:43

Je zou het maar hebben; jezelf saai vinden. Of het tegenovergestelde; heel spannend. Beide zijn belachelijk.

Zoltan | 28-04-18 | 04:32 | 1

Nou dan ben ik maar belachelijk Zoltan. Ik vind mezelf saai, stom, reteslim, optimistisch, leuk, dan weer stom. Boos, betrokken en daarna weer heel spannend. En jij? Alleen maar middelmaat? Grijs?

ristretto | 28-04-18 | 08:43

Ik praat met twee van mijn drie kinderen ook hoofdzakelijk engels. Zal misschien iet super zijn maar die kinderen lullen die taal al zo wat 24/7.
Kan er niet zo mee zitten. Er worden toch al drie talen gesproken in mijn huis. Dat vasthouden aan bepaalde zaken zelfs als het geen nut heeft zorgt maar voor achteruitgang. Who cares als Nederlands verdwijnt?? Ik spreek alleen met mijn vader en ooms nog dialect. Met broer zussen en mijn neven en nichten is dat ook al lang voorbij ondanks dat we het allemaal kunnen.Het word wel een beetje een jankblog zo mensen.

miko | 28-04-18 | 03:25 | 6

miko | 28-04-18 | 06:32
Ja.

nonloso | 28-04-18 | 06:57

@miko 06:40 Wow, dat is al een stuk genuanceerder (en staat een beetje haaks op) dan "Who cares als Nederlands verdwijnt??". Gefeliciteerd daarmee! Zo goed!

VP732 | 28-04-18 | 10:48

nonloso | 28-04-18 | 06:57
Nee dus.

miko | 28-04-18 | 14:24
▼ 3 antwoorden verborgen

"De toekomstige generatie leiders en vertegenwoordigers van het koninkrijk in het buitenland schaamt zich kapot voor hun eigen afkomst" Ja ik eigenlijk ook wel. Maar waarschijnlijk om weer een heel andere reden dan deze dropveters.

Bennie Boos | 28-04-18 | 03:02 | 5

Misschien dan ook beter niet meer praten over Koninkrijk der Nederlanden, maar Koninkrijk der Buitenlanden.

Geeft misschien beter aan welke belangen men laat prevaleren?

Wering | 28-04-18 | 03:32

Wering dan moet je in het buitenland wel verstaanbaar zijn als je Nederlands praat.
of bent pro put in die vele talen spreekt maar weigert deze te spreke en dus alleen Russisch praat.
eigengereidheid en zelf overtroffenheid doet het machtige in het ivm taalbarrière te niet.
de toehoorder moet je overtuigen met jou idealen en er tactisch op in kunnen inspelen om de doel te bereiken. zal ze en sla ze daarna neer. maar dan moet je wel wat leren betreffende dialoog.

Dr. Frambozenjam | 28-04-18 | 03:47

ships!! zal ze = aai ze

Dr. Frambozenjam | 28-04-18 | 03:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Ach lieve mensen toch, neem deze naïeve wereldvreemde studentjes toch niet zo serieus. Had een heel epistel klaar maar kwam tot de conclusie dat het in één zin samengevat kon worden. Niet voor niks praktisch opgeleid natuurlijk.
Enfin, ik schenk mij nog een gin in en ga verder met het genieten van mijn sigaar.
Wens u en de uwen een fijn weekend!

Shezmu | 28-04-18 | 01:36 | 1

deed je een godwin?
dat deed hij ook hoor begin des opkomst. en u kwam op net. krijg rillingen als iemand een een gin opsteekt en een sigaar rookt. echt waar.

Dr. Frambozenjam | 28-04-18 | 02:32

Prachtige schrijfsels heb ik hieronder gelezen, en zo waar! Taal is bepalend voor je identiteit, en wat zijn ze nu al weer decennia lang in randsteden en op hoge scholen aan het verdelgen: de Nederlandse taal. Reden? Ik weet het niet, kruiperigheid en minderwaardigheidsgevoel v.d. eigen afkomst denk ik…

Dit is ook de reden dat zakendoen over de grens enkel kan indien men de landstaal spreekt, en nog liever schrijft. Vandaar dat het ook zo’n rommeltje in Europa is, vraag maar eens een offerte aan in Frankrijk >>> in het Frans retour-, of in Duitsland >>> een taalfout en ze regeren niet eens.

Maar Engels als tweede taal is goed om je overal verstaanbaar te maken, zo kan ik prima in het Engels communiceren met mensen a.d. andere kant van deze aardkloot. Echter, doordat beiden moeten converteren naar de eigen taal krijg je soms leuke en onhandige misinterpretaties (something wrong with your network?). Ik meen dat de taal waarin je denkt je landstaal is, en ware inburgering begint bij beheersing van de taal van het land.

Nederlands is een prachtige taal, echter soms wat omslachtiger dan het Engels, wat meer de neiging heeft om ‘bochten’ af te snijden, vandaar dat sommigen het zo internationaal vinden om Engels te spreken of schrijven, daar waar men weet dat de toehoorders Nederlands zijn.

Watzeggie? Speek je moerstaal!

Veluwse-Eikel | 28-04-18 | 01:26 | 1

Wat u prachtig vindt is uw zinsdeel, ook zo mooi. Daar bedoel ik niet het Nederlands mee, maar uw uiting om deze over te brengen op ons in het Nederlands. prachtig hoor!

Dr. Frambozenjam | 28-04-18 | 03:01

Wat een verschil met Vlaanderen, daar is Nederlands verplicht en moeten docenten uit andere landen Nederlands leren en doceren in het Nederlands.
Nederland is het enige land ter wereld waar de watjes-mentaliteit bovenliggend is.
Dat kweekt huilstruiken zoals we met regelmaat hier lezen als het weer eens over de UVA gaat.

Jan Dribbel | 28-04-18 | 01:18

Wat een timing van de NOS die er bewust voor kiest om zojuist, pas na vrijdag om middernacht onderstaand onderzoeksnieuws te onthullen.
NOS-journaal 00:05 uur: "In een vertrouwelijk document van de veiligheidsdiensten, ingezien door NRC en Nieuwsuur wordt de as soennah moskee in Den Haag beschuldigd van het spreken met een 'gespleten tong'. De as soennah moskee in Den Haag die veel radicaler blijkt dan zij zich voordoet, ontvangt steun van een Koeweitse liefdadigheidsinstelling die in verband gebracht wordt met terrorisme. In besloten online koranlessen, leert een imam zijn volgelingen dat besnijdenis voor alle moslimmannen verplicht is en aanbevolen voor de vrouwen, dan worden haar seksuele lusten minder.

Wordt vervolgd, vanavond in Nieuwsuur. "
nos.nl/nieuwsuur/artikel/2229365-aivd...

Ruim een kwart eeuw geleden, na de moslimimmigratie, werd vrouwenbesnijdenis In Nederland expliciet strafbaar gesteld als verminking.
De maximumstraf in Nederland is 12 jaar gevangenisstraf, daar kan nog een strafverzwaring bovenop komen indien de dader(s) familieleden zijn. Ook hulp bij een besnijdenis en/of het laten uitvoeren in het buitenland zijn in Nederland strafbaar. Kennis hebben van vrouwelijke genitale verminking zonder dit te melden is eveneens strafbaar.

Welke drastische maatregelen neemt justitie en de politiek alras tegen die takkiya?
Oh wacht, de Tweede Kamer is van 27 april tot 15 mei met reces.

drs.Nee | 28-04-18 | 01:13 | 5

Jan, iedereen wist dit eigenlijk al lang. Toch bleven figuren als van Aartsen wegkijken. Ze zijn doodsbang voor de gevolgen volgens mij als ze dit probleem erkennen en aanpakken.

HoerieHarry | 28-04-18 | 01:37

Waarom biedt die moskee een cursus basiskennis islam aan voor kwetsbare jongeren die niet openbaar is?
Omdat dat moskeebestuur sneaky lak aan onze wetgeving, dondersgoed weet dat genitale verminking bij meisjes en vrouwen zwaar crimineel is.
nos.nl/uitzending/32897-nos-journaal....

Zullen deze politieke onnozelaars zichzelf nog wel recht aan durven kijken in de spiegel?

Voormalig GL-leider Halsema, van takiya van toeten noch blazen wetend, diende zo'n 8 jaar geleden een motie in, braaf gesteund door argeloze naïevelingen in de TK zoals PvdA Cohen, D66 Pechtold en SP Roemer, met het verzoek aan de regering in woord en daad uit te dragen dat het tegengaan van islamisering geen doelstelling van beleid is.
www.youtube.com/watch?v=0ypvYlXoWgs

drs.Nee | 28-04-18 | 02:16

"Wat een timing van de NOS [...]"

Nieuwsuur heeft gewoon al voor een paar dagen reportages op de plank liggen, zodat ze alles in hapklare brokken op kunnen dienen en maximaal uitmelken. Zou zomaar een voorgeprogammeerd botje kunnen zijn.

OverdaanDerOnderheid | 28-04-18 | 10:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Nederland is het dichtstbevolkte land in Europa.
Het zou voor de echte Nederlanders een ware opluchting zijn wanneer alle Nederlandhaters voorgoed zouden verkassen naar een ander land naar keuze. Ver weg van deze postzegel aan de Noordzee.
Ik blijf.
Ik hou van spruitjes en boerenkool, van mooie tuintjes en lieve buurtjes.
Ik hoef geen kakkerlakken in mijn keuken, drink geen kamelenpis en eet geen bushmeat.
Ik gun iedereen al het moois dat andere (derde wereld) landen te bieden hebben. Vaarwel en tot (nooit meer) ziens.

appelvink | 28-04-18 | 01:04 | 1

Dit! Ik doe graag met u mee. Spruitjes zijn heerlijk, boerenkool ook! Vooral met een groot stuk rookworst, gemaakt van varkensvlees. Heerlijke kost!
En ja, ik hou van gezellige praatjes met de buren en hou graag mijn tuintje netjes.
En aan iedereen die dit te hollands en te burgerlijk vindt: grote dikke vette DOEI!

prakkie | 28-04-18 | 02:19

Fuck toch off Zentgraaff met je gezeik. Studenten, eenzame megooltjes in de grote stad, nog niet helemaal volwassen, zoekende naar een identiteit, zoekende naar een usp in hun karakterloze leven om een goed kroegverhaal op zak te hebben om eindelijk eens de koffer in te kunnen duiken. Ja, dan ga je lopen bullshitten om je te onderscheiden ja. Dat gejank over tanend nationalisme. Heel NL was vandaag oranje gekleurd. Maar een paar wiebelige studentjes praten peop en GS zoekt gelijk weer houvast aan een clichéemannetje als Baudet. Wat is jullie obsessie ook met WO? Zelf niet gevolgd ofzo. Net als die uit StarWars weggelopen Remautarsing of whatever. Ullgh de VU is links. Nee mongool, de VU is fucking gelovig aka je was sowieso al een idioot in the first place om in die lelijke betonnen Christusflat te gaan studeren.

Nanker Phelge | 28-04-18 | 00:38 | 1

Zoekende naar identiteit ? Het enigste waar ze naar zoeken is een kroeg die nog open is.

Trumme | 28-04-18 | 00:49

Tja... Als je decennia lang onderwijst dat nationalisme "fout" is, dan krijg je dit. Burgers die volslagen ontheemd zijn.

BrabantsVerzet | 28-04-18 | 00:15 | 1

idd. ontheemden van het het inheems volk-lore

Dr. Frambozenjam | 28-04-18 | 00:20
-weggejorist-
De Evangelist | 28-04-18 | 00:13

Hoera! Ik las ´m echter allang niet meer. Neem graag meningen tot mij die tegendraads zijn of waar ik het totaal niet mee eens ben maar van dit warhoofd kreeg ik alleen maar hoofdpijn. Ik zal hem niet missen.

drs kwenie | 28-04-18 | 00:39

Goed nieuws, ware het niet dat het beter voor iedereen zou zijn geweest als hij nooit begonnen was.

Jackanders | 28-04-18 | 00:40

En dat u de 't' in kotsmopoliet vergeet, is u vergeven in dit geval.

Jackanders | 28-04-18 | 00:42

Revoluties beginnen vaak bij intelligentsia en studenten. Wat dat betreft zitten we hier de komende tijd nog wel even onder de plak.

mozaard | 27-04-18 | 23:45 | 1

En na de revolte begint weer het intelligentsia en daarna weer..
Waar herken ik dat aan? een plein in China en een tank met een mannetje met boodschappen tas die ervoor ging staan. Dat was me de tijd.

Dr. Frambozenjam | 27-04-18 | 23:53

Waarom is er geen column van Ebru...

hoogstetijd | 27-04-18 | 23:31 | 2

Die ligt ergens dronken in een steeg.

HoerieHarry | 27-04-18 | 23:51

Die is ergens aan het zeiken dat ze haar te dure huis in Amsterdam niet kwijtraakt.
Tenminste. De laatste maanden dat ik haar meuk op Metronieuws las, ging het daarover en op GS heeft ze dat ook eens geprobeerd. Zonde, want ze kan leuk schrijven, als ze maar een boeiend onderwerp kiest.

Vage_eddie | 28-04-18 | 00:22

Lol: de meeste mensen denken zo:
"Weet je, ik ben zo en zo en weet je? Ik heb daar eigenlijk wel het meeste mee. Eigenlijk vind ik iedereen die anders is dus wel een beetje vreemd. Eigenlijk heel vreemd.
Ik vind jongeren (vooral die jonger zijn dan ik) maar niets en ouderen al helemaal niets, vooral die ouder zijn dan ik. Ik vind mensen die anders praten dan ik ook maar raar en stom. Ik vind mensen die anders gekleed zijn maar raar. Die anders praten ook. Ja, met mijn eigen groepje (vrienden) daar heb ik wat mee. Die denken net als ik, zijn het vaak met me eens, en anders zijn het geen goede vrienden meer. Als ze te ánders gaan denken.

Daarom heb ik zulke goede vrienden. Die denken precies als ik. Die vind ik daarom ook aardig. Die zoek ik ook uit: gelijkdenkenden.".

AntiSoof | 27-04-18 | 23:30 | 4

@Jan Dribbel | 27-04-18 | 23:33
Zouden 'ze' daarom zo graag willen klooien met kloneren? Lijkt me wel hè?

AntiSoof | 27-04-18 | 23:43

Dribbel?
was u vandaag in de panelen van nujij?
waren dat gelijkgestemden?

Dr. Frambozenjam | 27-04-18 | 23:44

Ik zou willen dat ik u was, heb alleen maar gezeik met m'n vrienden...

Zo Ontzettend Moe | 28-04-18 | 00:34
▼ 1 antwoord verborgen

Over Nederland en koningsdaggedoe. Heb verder niks met Willie maar heb vandaag hier in Amsterdam met Sybil in het Vondelpark gewandeld. En ja het was leuk vooral die smurfen die keihard op hun viool, cello, drums zaten te zagen, janken of te beuken. Potentieel talent! Hahaha. En ook mooi, bezopen vaders op de achtergrond die toezicht hielden. En je kunt veel zeggen over de stad Amsterdam en ze afplassen maar hoe ze het georganiseerd hadden in het Vondelpark inclusief opruimdienst, zeer goed! Heb me prima vermaakt.

Basil Fawlty | 27-04-18 | 23:27 | 20

Basil****
dankzij uw navolging heerlijk meegenoten.
de enige fiets die je niet kan stelen is het het slot bij de fietsenmaker stelen. dan steell je alleen het slot en niet de fiets:).

Dr. Frambozenjam | 28-04-18 | 01:37

Dr. Frambozenjam | 28-04-18 | 01:37
Ghehehe! Mooi! :-)))

Basil Fawlty | 28-04-18 | 01:40

Thxs Darling..
ook zo een schoolvoorbeeld engels.
ps; excuses voor deze verlate reactie.
was de hamburgers bakken.
Greetz

Dr. Frambozenjam | 28-04-18 | 02:23
▼ 17 antwoorden verborgen

Wat een dom gejank man. Kijk naar de geschiedenis van Nederland en je ziet dat bijna alles van anderen is gekopieerd. Er is weinig unieks aan dit land. Met het oog op de internationalisering heb je als Nederlander dus weinig spannends in te brengen als het gaat om identiteit en cultuur. Tenzij je misschien uit Brabant of Limburg komt, want die hebben wel iets unieks.

Ik zag ooit een Miss World verkiezing waarin elke kandidaat iets moest laten zien uit haar eigen land. Een soort 'unity in diversity'. Dat van Nederland was gewoon lachwekkend slecht. Een of andere klompendans in een boerenjurk.

Henri1873 | 27-04-18 | 23:11 | 2

Brabanders hebben inderdaad allemaal iets unieks. Yes, we are all individuals!

BrabantsVerzet | 28-04-18 | 00:18

Jij studeert in Leiden ?

nemeton | 28-04-18 | 00:49

Tja je staat in de wereld wel te kijk met je dubbele persoonlijkheid als je niet weet of je Hollands of Nederlands spreekt.

Dr. Frambozenjam | 27-04-18 | 23:05

Ik voel me Europeaan, Juncker is mijn held.

Rest In Privacy | 27-04-18 | 23:04 | 4

Ik neem er nog een lentebokje op.

Rest In Privacy | 27-04-18 | 23:30

Ik neem nog een glas wit! Cheers!

Basil Fawlty | 27-04-18 | 23:32

En misschien ook nog een beetje Nederlander? Naar rato van de bijdrage aan de EU?

OverdaanDerOnderheid | 28-04-18 | 10:08
▼ 1 antwoord verborgen

Het Wilhelmus zou bij Nederlandse studenten on top of mind moeten zijn.

Rest In Privacy | 27-04-18 | 23:01

Wat een walgelijke kudtgeneratie zijn die millenials. Jankende snowflakes. Misselijkmakend. Pleur lekker op dan

Antigoog | 27-04-18 | 23:01

Dit gaat vast over studenten aan de Diversiteit van Amsterdam.

arbeid_loutert | 27-04-18 | 22:58

Het was toch Koningsdag vandaag? Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb er niks van gemerkt. De straten waren uitgestorven, waar was iedereen? Je kon een kanon afschieten. Heb ik wel meer wanneer ik buiten kom, dat ik dan denk: waar is iedereen? Ja, ja, het zal wel weer aan mij liggen dat ik overal zombies om me heen zie. Het leven op straat maakt op mij steeds meer een spookachtige indruk. Ben ik nou de enige die dit heeft? Het is alsof de mensen er niet bij zijn, met hun hoofd ergens anders zitten. Enfin, het zal wel.

Rest In Privacy | 27-04-18 | 22:49 | 1

3 kinderen verder blijf ik Maxima een heerlijke deerne vinden. Ze zag er vandaag weer uit om op te vreten.
Wellicht woont u in een boerderij ergens in de Flevopolder. Kan me indenken dat de straten daar uitgestorven zijn als uw huis het enige is in de wijde omgeving.

HoerieHarry | 27-04-18 | 22:59

Een Fries, een Tukker of een Zeeuw zou zich nooit verontschuldigen, die hebben een interessante identiteit. Het zijn de Hollanders of Randstedelingen die zichzelf saai vinden. De Nederlander bestaat niet en we moeten terug naar de Verenigde Provinciën.

JTKDM | 27-04-18 | 22:42 | 4

Ok, maar die identiteit is dan ook vaak aan een bepaalde plaats gebonden, en veel minder aan het land. Als Nederlander die geen sterke regionale of lokale identiteit heeft, val je buiten de boot.

JTKDM | 27-04-18 | 23:18

Nederland is een samenraapsel van verschillende hertogdommen. Dit waren allemaal verschillende groepen mensen met hun eigen taal en tradities.

Ik ben overigens in alle delen van Nederland geweest en ik kan wel zeggen dat Limburgers en Brabanders echt anders zijn dan de rest van NL. Misschien is het iets genetisch of iets cultureels, maar die mensen zijn gewoon veel relaxter en gezelliger dan het verzuurde volk boven de rivieren. En ja, ik ben zelf een 'Hollander', maar je merkt duidelijk dat er verschillen zijn in NL.

Henri1873 | 27-04-18 | 23:22

Hollanders heten geen Henri.

LibertasSimplex | 28-04-18 | 02:34
▼ 1 antwoord verborgen

Tja, heel herkenbaar. Mijn generatie spreekt helaas meer engels dan Nederlands, ook wanneer ze een Nederlands gesprek willen voeren. De kriebels krijg je ervan. Dat terwijl ik Zuid-Amerikaanse docenten had die het liefste Nederlands spraken. Alles wat vreemd is, is lekker zeggen ze...

Datmagniethe | 27-04-18 | 22:39 | 1

Waar in Nederland is dat?

Ongeblustekalk | 27-04-18 | 22:45

Over 20 jaar is zelfs muziek vervangen door Chinees.

LuckyGirl | 27-04-18 | 22:28 | 2

lol. Of Arabisch

Lupuslupus | 27-04-18 | 22:48

mandarin of Koreaans chinenees beste

Dr. Frambozenjam | 27-04-18 | 23:08

Tsja, nederland staat voor:
- goede baggeraars
- goede beroepsvaartbouw
- goede superjachtbouw
- goede computerchipsmakers
- goede medische apparatuurbouwers
- enkele goede universiteiten
- goede lanbouwkennis
- goede waterbeheer kennis

Etc.

Europa/brussel staat voor

- bang voor rusland
- te bang om oekraïne af te zeggen
- te bang om criminele immigranten te weren
- te bang om uitgeproduceerden weg te sturen
- te bang om onze dochters te beschermen tegen afrikanen
- te bang om de brexit te voorkomen
Enzovoort

Het europees gevoel bestaat vooral uit angst , het symbool is Brexit Juncker die nog te schijterig is om te stoppen met zuipen, te schijterig om de realiteit onder ogen te zien.

Europa is alleen sterk met sterke naties, met inwoners met zelfvertrouwen, met landen die samenwerken in actie, niet landen die onderdompelen in een bureaucratisch moeras van slechte besluiten.

Tee Of Cup | 27-04-18 | 22:27 | 2

En we zijn niet te vergeten wereldwijd marktleider in synthetische drugs.

HoerieHarry | 27-04-18 | 22:28

Korfbal wereldkampioen.

Mark_D_NL | 27-04-18 | 22:52

Zelfbewustzijn komt volgens mij uit taal. Kijk maar: zonder taal is er geen 'ik', geen 'jij' enzovoorts. Daarom denk ik dat ons zelfbewustzijn uit de taal ontspruit.
Verliest men dus de moedertaal, dan verliest men de eigen (oude) identiteit. Men vergeet zo de sprookjes (dat zijn vaak waarschuwingen!), de feesten (St. Klaas), de cultuur, eigenlijk verliest men een deel van het verleden.
Dit is de reden dat mensen die dit werkelijk begrijpen, nooit, maar dan ook nooit, hun ware moedertaal zullen opgeven.
Wie de taal beheerst, die beheerst de geest, in ieder geval een groot gedeelte ervan, zou men bijna kunnen stellen.
Mensen die anderen dwingen om hun moedertaal te wijzigen, die zal men goed in ogenschouw nemen. Zeer goed.

AntiSoof | 27-04-18 | 22:07

Ik kom zoals menigeen hier weet uit de financiele trading wereld en Engels is daar de voertaal. En ik spreek naast Venloos, Remujns, Mestreechs, ABN, Duits, Frans en Italiaans inmiddels ook zeer goed Engels (schijnt dat ik een talenknobbel heb). Maar! En dat is het leuke of trieste toen ik nog in die wereld werkte en baas was van een desk moest ik mensen aannemen. Nederlandse studenten die pretendeerden Engels te spreken want dat was een vereiste. Nou ik kan jullie vertellen. Tenenkrommend steenkolen Engels. Het accent interesseerde mij niet maar grammaticaal was het dramatisch en dat waren dus jongens en meisjes die beweerden dat ze vloeiend Engels spraken. Yeah, right....

Basil Fawlty | 27-04-18 | 22:01 | 19

Ivo Niehe. Ghehehe heel erg mooi. Een vriend van mij kan hem perfect imiteren. En als we dan naar de kroeg gaan imiteert hij hem: "Deze man, een held, een zanger, thans wonend in Zuid Frankrijk gaat nu met zijn vrienden naar een cafe in oud Amsterdam. De man die optrad in Olympia in Parijs, De man die miljoenen verdiende met zijn zangkunsten is toch heel gewoon gebleven". Hahahaha.

Basil Fawlty | 27-04-18 | 22:49

Jongens & meisjes, guerrilla marketing en heel geslaagd, wanneer treden jullie weer op?
tga.nl

Ongeblustekalk | 27-04-18 | 22:54

Hey kalk! Hoe is het? K*t zoals gewoonlijk of heb je goede zin vanavond?

Basil Fawlty | 27-04-18 | 22:58
▼ 16 antwoorden verborgen

Pechtold is half Duits, half Nederlands. Maar er zit ook een flink stuk Canadees in.

LibertasSimplex | 27-04-18 | 22:01 | 2

Zeker. Zo'n zeventien centimeter, gemiddeld genomen.

bisbisbis | 27-04-18 | 22:12

Zo door de bank.

LibertasSimplex | 27-04-18 | 22:48

Dit is een self-fulfilling prophecy:
Hoe erger Nederlanders zichzelf haten, hoe slechter Nederlander zijn (en in Nederland verblijven) wordt.

LuckyGirl | 27-04-18 | 22:00 | 3

Tja, waarom zegt u nu weer "self-fulfilling prophecy" en niet gewoon: een zichzelf vervullende voorspelling?????? Zo blijven we bezig met van onze fraaie taal een ranzig mengseltje te maken!

echt_links | 27-04-18 | 22:20

echt_links | 27-04-18 | 22:20 |±
Ik hou erg van de uitdrukkingsvaardigheid van de Engelse taal, vergeef me, het is niet uit zelfhaat geboren.
Rutte heeft overigens geen Engels nodig om van Nederlands een ranzig mengseltje te maken.

LuckyGirl | 27-04-18 | 22:23

Het is u vergeven.

echt_links | 27-04-18 | 22:51

Grappig. Toen ik nog in Nederland werkte, kreeg ik ook wel eens in het Engels opgesteld werk ter beoordeling opgestuurd. Dat ging altijd ongelezen retour met de mededeling dat er alleen in het Nederlands mag worden ingediend. Hetzelfde met vergaderingen, altijd in het Nederlands. De ingevlogen Indiers heb ik niet lang meer zien rondlopen.

accijnstoerist | 27-04-18 | 22:00

Schnell Heinrich. Ze British are coming. Bring ze Wordbook and ze Dolmetscher. We must prevent ze British from taking over ze Kneipe.

Nivelleermarionet | 27-04-18 | 21:56 | 1

lol

Lupuslupus | 27-04-18 | 22:15

Het puberprobleem zit niet in het Nederlands of Nederlander zijn, maar in het saai zijn. Nu, dat is een waarheid als een koe. Zoekt zo'n puber naar een voorbeeld om na te volgen, zeg, Mark Rutte, of noem nog maar zo'n grijsgedraaide plaat op...

Eeuwig..Op..Vakantie | 27-04-18 | 21:53

Volgens mij heeft dit vooral te maken met mensen die zoeken naar identiteit, dan iets vinden en vervolgens daar interessant mee lopen doen. Als het niet "Aussie" was geweest, was het wel iets anders geweest. Wat mij betreft valt vaderlandsliefde in dezelfde categorie. Maar het fijne is: je hoeft je niets aan te trekken van dat soort interessantdoenerij.

vrijstijler | 27-04-18 | 21:49

Je kiest voor een internationale studie en bent verbaast dat die internationaal is. Doe gewoon één van de vele bachelors die in het Nederlands gegeven worden, dan heb je daar helemaal geen last van.

Blasfemie | 27-04-18 | 21:40 | 1

Toen mijn zoon studeerde, waren de colleges in Nederlands , maar heb nooit een Nederlands studieboek gezien, alles was in het Engels , geschiedenis en economie.
In Spanje spreken zelfs de artsen geen Engels, Nu zijn ze als de donder aan het Engels geven op de lagere school, mijn kleinkind in de derde klas krijgt geloof ik spoedcursus, zo snel spreekt ze het al. Dus ze zien in dat het nodig is, ook in de winkels , niet in mijn dorpje, die spreken alleen Catalaans, zelfs geen Spaans.

gato | 28-04-18 | 08:18

Op de Franse taal ben ik verliefd sinds de eerste keer dat ik het als kind hoorde spreken, ergens halverwege de jaren '70. Het Engels heeft ook zijn charme. Toch gaat er niets boven mijn moedertaal. Dit land heeft en had zoveel om trots op te zijn en toch kiest men er steevast voor om de negatieve aspecten te benadrukken. Het lijkt wel een soort collectieve vorm van zelfkastijding. En op een vreemde manier getuigt het ook van zelfoverschatting. Alsof Nederland in het verleden de allergrootste speler in het koloniale spel was en zichzelf derhalve meer moet verwijten dan een GB, Frankrijk of Spanje, om maar eens een paar grootmachten van weleer te noemen. In die landen lijkt men toch aanmerkelijk minder gebukt te gaan onder de nationale historie dan in dit land vol over het paard getilden en zeikerds.

MickeyGouda | 27-04-18 | 21:39 | 5

Ik vind de Franse taal mooi, vooral toen die werd uitgesproken door diverse Franse presidenten. Het geraffel in de winkels in Frankrijk versta ik niet.

Lupuslupus | 27-04-18 | 22:21

@Lupus

Mijn eerste kennismaking geschiedde via "Je t'Aime ... Moi Non Plus", in de uitvoering van Gainsbourg en Burkin. Uiteraard (en misschien gelukkig) verstond ik er geen woord van, maar van de klank werd ik heel blij. Helaas hoor je dit soort gesproken Frans in het alledaagse inderdaad maar weinig voorbij komen.

MickeyGouda | 27-04-18 | 22:45

@MickeyGouda.
Wat leuk zeg, ja het is een tof liedje, tekenend voor de vrijheid van de jeugd in die tijd. Ik kocht de singel als tienertje en heb er heerlijk op geschuifeld en ik heb het originele vinyl singeltje nog steeds. Als je wilt mag je het erven ;-)

kleurdoosje | 28-04-18 | 12:42
▼ 2 antwoorden verborgen

De afgelopen week voelde ik me vooral een Tjech.

Rest In Privacy | 27-04-18 | 21:39 | 1

Klinkt als een hoer. Waarom weet ik niet meer.

Omebert | 27-04-18 | 22:04

Ik denk dat we dan toch bij het VK moeten voegen Nexit!

boerk | 27-04-18 | 21:34 | 2

Als dàt zou kunnen; graag !!

Lupuslupus | 27-04-18 | 22:22

Lijkt mij ook beter.

gato | 28-04-18 | 08:19

Wij, NL, zijn sowieso reddeloos verloren. Kijk alleen maar naar de dag van vandaag dan weet je het zeker.

Disaronno | 27-04-18 | 21:34 | 2

Horror was het. Gelukkig was ik smoordronken.

Omebert | 27-04-18 | 22:03

Gelukkig ben ik gewoon thuis gebleven en heerlijk in het zonnetje gewandeld met mijn honden.

Lupuslupus | 27-04-18 | 22:25

Van Duytschen Bloed. Den koning van Hispanje altijd geëerd. Genen uit Argentinië. Niet blank maar vernederend wit. Minderheden uit alle andere landen groeien. Grondgebieden die weggegeven worden aan Marokko en Turkije. Dubbele paspoorten zijn okee. Grenzen weg; alles en iedereen kan vrij naar binnen lopen. Illegalen worden niet uitgezet. Zwarte Piet weggetreiterd. Immigratie als politiek basisbeleid. De vreemde en gevaarlijke islam met al z'n niet-liberale waarden krijgt alle ruimte. Joden die weer moeten vrezen, zonder dat de islam daarvan als oorzaak wordt aangewezen. Omvolking als EU-waarde. Een grote witte losgeslagen Weg-met-Ons-minderheid die actief collaboreert bij dit alles.
Neem de jonge witte Nederlander zijn oikofobie dan maar eens kwalijk. Het is een onbewuste (en overigens zielige zinloze) reactie op de toekomst waarin de liberale vrijzinnige witte Nederlanders een minderheid in eigen land zullen zijn, en eruit zullen moeten vluchten.

Fijnstoffer | 27-04-18 | 21:19 | 1

... En eruit zullen moeten vluchten, of zullen moeten assimileren.

LuckyGirl | 27-04-18 | 22:15

Ik slep aniewan on de hersbrain die lult in het Engels maar gewoon Nederlands kan In mijn breen dan in ieder geval. Fok off

Omebert | 27-04-18 | 21:14

Ik heb me laten omscholen tot Pool. Die worden namelijk veel gevraagd. (Deze is niet van mijzelf).

Rest In Privacy | 27-04-18 | 21:09 | 1

Als dat betekent dat je nu slechts de helft van het loon en een kratje bier vraagt, mag je zo mijn badkamer tegelen.

accijnstoerist | 27-04-18 | 22:04

Na eerst na mijn schooltijd in dienst te zijn geweest en 5 jaar gewerkt te hebben, ben ik naar de VS vertrokken ben Ik 19 jaar geleden voor een opleiding naar de VS gegaan. Daar gebleven. Heb maar 1 paspoort, het Nederlandse, voor de rest kan en mag ik hier alles.

Het komt misschien omdat ik expat ben maar ik ben trots op de geschiedenis van mijn geboorteland, een (groot deel van) de mensen, onze verworvenheden etc.

Ik ben en voel me 100 procent nederlander. Het stuit me tegen de borst dat er zoveel mensen in Nederland "gezegend" zijn met zo weinig trots op hun wortels. Wat dat betreft kunnen ze een voorbeeld nemen aan veel andere Europeanen en zelfs die "domme" Amerikanen, die patriotistisch tot-en-met zijn.

Maar zelfs toen ik in dienst zat, werd ik op het perron door een stel nukubu hippies uitgescholden omdat ze vonden dat het leger leger moest. Of zoiets. Ze hebben hun zin gekregen en het verraderlijke gedachtengoed van de weg-met-onsers heeft inmiddels een hele generatie voortgebracht die zo denkt als de studenten uit het stukje, en de weg gevonden naar de politiek.

Maar goed, daarom ben ik denk ik op GS terechtgekomen. Het geeft me af en toe de hoop dat de wal het schip nog kan keren.

En nu *plop*.

SDI | 27-04-18 | 21:08 | 4

Oh ze ploppen daar ook, een hele geruststelling!

Disaronno | 27-04-18 | 21:37

@SDI
Het verhaal is duidelijk. Maak je niet ongerust.

omanders | 27-04-18 | 21:47

Zo voel ik het ook, dus niet meer zeiken tegen me D,Flens, trouwens geblocked door me, want die snapt er niets van.

gato | 27-04-18 | 23:38
▼ 1 antwoord verborgen

Ik zeg tegenwoordig tegen iedereen dat ik Duitser ben.
Iedereen houdt namelijk van Duitsers.

HoerieHarry | 27-04-18 | 21:04 | 4

Ik zeg altijd dat ik Mohammed heet, gewoon om te fucken..

tata1981 | 27-04-18 | 21:44

Ik brabbel een zelfverzonnen taal met als enige herkenbare woord `discriminatie`.

LuckyGirl | 27-04-18 | 22:11

Mijn man zegt op vakantie altijd dat hij uit Rusland komt een en Spaanse vrouw heeft. Dan houdt meteen iedereen zijn mond.

Gravin v Kippenbouth | 27-04-18 | 23:24
▼ 1 antwoord verborgen

Het wordt tijd dat op Nederlandse universiteiten bij het begin van elk college uit volle borst staand het Wilhelmus gezongen wordt. Het Wilhelmus en niet een of ander nieuw diversiteitsliedje!

Rest In Privacy | 27-04-18 | 20:56 | 3

Dat mag niet van de EU, wel "Heil Juncker"

boerk | 27-04-18 | 21:36

Heil Juncker oftewel Prosit ende Skol

Rest In Privacy | 27-04-18 | 21:37

Dat we met z'n allen over een generatie of twee Engels spreken lijkt me een gegeven en op zichzelf ook niet eens zozeer een kwalijke kwestie. Het probleem is dat we dan ook onze culturele identiteit inruilen voor eentje gebaseerd op de glorificatie van extreme excessen in de naïeve veronderstelling dat deze denkwijze superieur is aan de onze.

Of meer simpel: Ja voor OpenSource, Ebay en AMD. Nee voor KFC, Ford en Apple.

metalj | 27-04-18 | 20:54 | 1

@metalj

Wat grappig dat je denkt dat we met z'n alle Engels kunnen gaan praten zonder de Amerikaanse cultuur over te nemen. Je lijkt op mensen die denken dat we het Midden-Oosten kunnen importeren zonder het Midden-Oosten te *worden*.

omanders | 27-04-18 | 21:02

Pubers laten zich makkelijk gek maken, dat is niet verrassend. De echte daders zijn degenen die zo'n omgeving creeren.

Tempolier | 27-04-18 | 20:47

Wat erg dat een hele generatie zo lijkt te zijn... Ben zelf dertiger (nog) maar verdomd goed meegekregen hoe goed wij het hier hebben en hoe hard daarvoor gewerkt is. Kinderen geboren in welvaart hebben kennelijk ouders/verzorgers van heel goede huize nodig om nog een beetje op het padje te blijven.. anders krijg je dit gezeik. Het is gewoon het belachelijk maken van het land waarvan je op je blote knieen blij mag zijn dat je er bent geboren.

letopuwzaak | 27-04-18 | 20:46

De eerste generaties na de vorige grote oorlog waren zich bewust van het belang van zelfbehoud. De latere generaties kijken terug en denken dat het juist zelfbehoud, of nationalisme was dat de oorlog überhaupt veroorzaakt had.
Dat er -net als in de scheikunde/biologie- geldt dat vooral de dosis bepaalt of iets giftig is, of niet, wordt daarbij over het hoofd gezien. Nationale trots en assertiviteit zijn niet slecht. De overdaad van de eigenschap is slecht.
Wanneer je maar stappen terug blijft doen, zal er altijd een buitenstaander zijn die je ingeleverde ruimte gretig inneemt, tot de boel alsnog escaleert.
De laatste generatie voor de volgende grote oorlog, zal dus de generatie zijn die zelfbehoud aan de kant zet, om -ironisch genoeg- conflict te voorkomen.
Ik vrees dat die generatie al zo'n 20 jaar terug geboren is.

Vage_eddie | 27-04-18 | 20:41 | 4

Pas je nick aan, je bent alles behalve vaag.

LuckyGirl | 27-04-18 | 22:08

+veul.

Gravin v Kippenbouth | 27-04-18 | 23:28

Goed verhaal. +++

kempenaer | 28-04-18 | 10:13
▼ 1 antwoord verborgen

Ach, Nederlandse studenten.
Natuurlijk zitten er nog goeie tussen, maar vooral de pret opleidingen als rechten, economie en alles wat met vrije tijd management te maken heeft is overbevolkt met types die eigenlijk te dom zijn om te studeren, maar dat dankzij ons liberale klimaat wel mogen.

Mather | 27-04-18 | 20:31 | 1

Toen mijn zoon studeerde, zeiden we wel eens , lijkt wel een schriftelijke cursus, het stelt niks voor, nam toen maar een tweede studie erbij, In zijn laatste jaar zei hij, die rijke kinderen kopen gewoon hun examens en scripties, geloof dat ik de enige ben die iedere 6weken zelf mijn examens leerde.

gato | 28-04-18 | 08:42

Tja, het is de komende elite, de plucheplakkers van de toekomst. Er zal wel een Baudetje tussen zitten, maar voor de rest is het huilen met de pet op met het intelligentere smaldeel van de Lage Landen. Hoog IQ? Walgelijke landverraders!

Donkersloot | 27-04-18 | 20:31 | 2

@Donkersloot
Kunt u uw opmerking nader duiden?

toetssteen | 27-04-18 | 21:14

HEAR HEAR
Afgestudeerd (proest) vrijetijdswetenschappen, voelen zich hoger opgeleid dan automonteurs, die hun levenlang bij moeten leren.
Vrij naar die ene mevrouw.

MarcS | 27-04-18 | 21:25

1) Nederland was niet het eerste moderne land.
2) Nederlanders hebben ook niet het kapitalisme uitgevonden.

De Germaanse stammen kwamen vermoedelijk uit Denemarken. De eerste Germaanse stam die hier leefde waren de Frisii, wat de voorouders waren van de Friezen. Vervolgens werden de Frisii naar het noorden verdreven door andere Germaanse stammen. Een gedeelte van deze stammen ging vervolgens door naar Engeland om daar wat land te claimen.

Henri1873 | 27-04-18 | 23:34

@bisbisbis

De oudste vermelding vermelding van de Franken is op de Tabula Peutingeriana, waarin de "Chamavi qui et Pranci" staat. Vertaald: Chamaven die ook Franken (heten).

omanders | 28-04-18 | 09:13

@Henri1873

Het verhaal van de kolonisatie van Engeland gaat over de late steentijd. Zie dit onderzoek:
www.nature.com/articles/nature25738

Nederland als eerste moderne land is een opmerking van Simon Schama.

De eerste *verhandelbare* aandelen komen van de VOC.

omanders | 28-04-18 | 09:18
▼ 1 antwoord verborgen

Sorry but you are not dutch. You are a feaking genderneutral snowflake. Go work for, oh say 25 years and then we decide if you are dutch enough to be called dutch. Moron!

zimmeradel | 27-04-18 | 20:27 | 1

Hear hear.

Dirty-Harry44 | 27-04-18 | 20:54

Kon altijd goed met internationals opschieten als ze maar niet teveel vulwoorden zoals ''like'' gebruikten, anderzijds waren er ook genoeg internationals die het leuk vonden om de Nederlandse taal te leren. Ligt in deze situatie denk ik echt aan de doelgroep van de studie wat de schrijfster studeerde, de Engelse taal is verder een mooie aanvulling van het wetenschappelijk onderwijs al was het maar om meer met publicaties en onderzoek te kunnen doen

Kartelmaster2000 | 27-04-18 | 20:25

Weet je wat wij tegen zo'n stuudje zeggen: ajjôeh, donderstraolt op agtelíjke gládióól.

JamesMurphy | 27-04-18 | 20:18 | 3

Prachtig toch dat authentieke Utregs.

Daaakhoas!

EefjeWentelteefje | 27-04-18 | 20:26

Wa dachie wat. Ja toch, niet den?

JamesMurphy | 27-04-18 | 20:34

egh wel.

gato | 28-04-18 | 08:45

Toen Jo Ritsen nog minister van Onderwijs was en het Engels propageerde in het universitair onderwijs werd hij gekscherend: Minister Zippers genoemd. Hoe gek kun je het maken?

aamert | 27-04-18 | 20:17 | 3

Irene Vorrink introduceerde zich in Frankrijk als "ministre du milieu". De eniger keer dat ze echt de waarheid sprak.

Glasgow Argus | 27-04-18 | 20:27

'We are a nation of undertakers', zou Joop den Uyl in de jaren zeventig hebben gezegd om Nederland aan te prijzen als land van ondernemers, 'wij zijn een land van begrafenisondernemers'.

gestoptmetroken | 27-04-18 | 20:39

Den Uyl had wel gelijk: voor Engelsen halen wij aan de verkeerde kant in.

Synecdoche | 27-04-18 | 22:20

Geen 'cultural appropriation' is dit, maar 'cultural defeasance'.
Men wil zich niet interessanter voordoen door zich niet-eigen cultuur aan te meten, nee, men doet die poging niet eens meer, men heeft de hoop laten varen en verontschuldigt zich al bij voorbaat in niet méér of niet anders te zijn grootgebracht dan in de Nederlandse cultuur...
Dit is de ultieme vorm van "weg met ons", dit is "wij zouden er eigenlijk helemaal niet moeten zijn omdat wij er niet toe doen, wij waren niks, zijn niks en zullen nooit wat zijn".
De pre-SJW's en SJW's zullen trots zijn op het degelijke werk dat ze hebben geleverd. De "identity politics" is erin geslaagd de Nederlandse identiteit te verstikken.

Schoorsteenveger | 27-04-18 | 20:17 | 1

Inderdaad. Als je op een date aankomt met 'sorry, ik voel me eigenlijk een lelijke loser met een saai leven', word je vooral afgewezen op gebrek aan zelfvertrouwen. Als je tijdens een sollicitatie zegt 'eigenlijk schaam ik me over onzekerheid over werkdruk, onderhandeling over salaris en mijn eigen competenties', bellen ze de volgende. En op het internationale toneel zou een dergelijke capitulatie ineens een schouderklop moeten opleveren?
Ik heb geleerd dat anderen je pas serieus kunnen nemen, wanneer je uitstraalt dat je jezelf serieus neemt.

Vage_eddie | 27-04-18 | 20:48

Hoe kun je 1/5 Afrikaans zijn? Laat staan 1/7 iets anders.

Jos Tiebent | 27-04-18 | 20:12 | 5

1/5 Afrikaan.
Dat is wat er overblijft als de leden van een vijandige stam zijn langsgeweest met machetes en je al je 4 ledematen kwijt bent, maar je romp nog hebt.

Vage_eddie | 27-04-18 | 20:50

@Jos Tiebent: De onzin die sneeuwvlokjes uitkramen, smelt vanzelf als sneeuw voor de zon. Heb geduld.

Gravin v Kippenbouth | 27-04-18 | 23:43

Potver wat grappig weer allemaal!

kempenaer | 28-04-18 | 10:08
▼ 2 antwoorden verborgen

Mijn nationaliteit is bindend. ik blijf, de rest is bio-massa

rattenvanger XL | 27-04-18 | 20:12 | 2

if it aint dutch it aint much

rattenvanger XL | 27-04-18 | 20:14

t of mug, kies oikofoob

rattenvanger XL | 27-04-18 | 20:15

Zendgraf is zelf Oikofoob, en ook een agent van Soros.

HogeNood | 27-04-18 | 20:08 | 2

Ik ben een fan van Zentgraaff, dus mondje dicht.

Rest In Privacy | 27-04-18 | 21:57

Zentgraaff heeft de rode pil geslikt maar is nog niet eens halverwegen het konijnenhol. Gaat nog wel komen.

Rest In Privacy | 27-04-18 | 22:09

Ken een student. 17 jaar oud. Toen die vliegtuigen de torens invlogen was het wicht nog niet geboren en toen GeenStijl begon kreeg het diertje flesvoeding. Nu, in 2018, krijgt het kind praatjes over hoe de wereld moet veranderen. Deze praatjes had deze wereldverbeteraar 4 jaar geleden nog niet. Toen was het debieltje 13. Ergens in die 4 jaar heeft die gek unieke kennis opgedaan. Van onbeholpen halve gare met puisten naar masturberende puriteinse dominee met puisten in 4 jaar. Wat een prestatie.

RickTheDick | 27-04-18 | 20:07 | 6

En dus? Alle 17-jarigen zijn obnoxious little brats. Hoort bij de leeftijd.

de IJsman | 27-04-18 | 20:37

RickTheDick,
Dochters! Breek me de bek niet open. Sterkte Dick.

kleurdoosje | 28-04-18 | 09:17

Hahaha, mooi geschreven dick.

kempenaer | 28-04-18 | 10:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik voel me 50 procent Afrikaans, 30 procent Spaans, 15 procent Duits en 5 procent Fries. Maar een Nederlands paspoort is erg handig, moet ik bekennen. En ik betaal graag met Euro's.

Rest In Privacy | 27-04-18 | 20:04 | 5

Ik voel me 100% Brabo. Bakske koffie iemand?

Gravin v Kippenbouth | 27-04-18 | 23:48

@ kuifje
Een freerider met identiteitsissues. Een kruising tussen een Afrikaan en een Mof. Wtf. Ik vreesde al zoiets. Sterkte ermee!

kempenaer | 28-04-18 | 10:03

Kempie, je strooit nogal met Engelse begrippen. Probeer nou eens om je in fatsoenlijk Nederlands uit te drukken.

Rest In Privacy | 28-04-18 | 11:25
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik schaam mij kapot voor zulke Nederlanders en dat zeg ik vanuit de grond van mijn hart, de tyfus...

tata1981 | 27-04-18 | 20:03 | 2

Het is gewoon vreselijk hoe ons land te grabbel wordt gegooid.

Lupuslupus | 27-04-18 | 20:20

Ik schrik van de grote golf bijna-leeftijdsgenoten die na het voltooien van 'de opleiding' even een jaartje geforceerd moeilijke gerechten gaat eten in verre landen, om vervolgens na terugkomst de rest van het leven hier te blijven herhalen hoe kut het hier toch is. Mensen die zichzelf als een grensoverstijgende buitenlandkenner wanen, omdat ze een jaartje bier hebben gedronken op een vaag strand met wat Schotten, Duitsers, één 'lokale' Viëtnamees, en 3 zuipende Aussies.

Vage_eddie | 27-04-18 | 20:58

Mooi schilderij. De oxam novib vloot in betere tijden met dobbernegers en al.

drs. P | 27-04-18 | 19:57 | 3

'Vierdaagse Zeeslag' met De Zeven Provincieën van Abraham Storck. Over de 2e Engels-Nederlandse Oorlog. Iets met Michiel de Ruijter. Daarbij vallen de huidige dobbernegers en capt'ns in het niet.

Rest In Privacy | 27-04-18 | 20:06

EinStina is een ontwikkelde vrouw. Puntje erbij!

Rest In Privacy | 27-04-18 | 20:09

Ah, waardering! ein-de-lijk!

Rest In Privacy | 27-04-18 | 20:13

Nederlanders die zich schamen voor hun roots zijn ruggegraatloze slappelingen hun Nederlanderschap onwaardig. Overtollige ballast die beter uitgeruild kan worden tegen een paar snuggere Aziaten.

kempenaer | 27-04-18 | 19:57 | 6

@Kuifje
Kempenaer bedoelde peentjes, maar dat zijn gemeenlijk dingen die je zweet. Als je gevraagd wordt je in het Engels uit te drukken.

Synecdoche | 27-04-18 | 22:14

Tjeetje Lupus, wat ben jij zuur en intolerant. Weet je zeker dat jij een Nederlander bent?

Rest In Privacy | 27-04-18 | 23:18

@ kuifje
Lupus is niet zuur, jij bent wel een beetje trollerig!

kempenaer | 28-04-18 | 09:57
▼ 3 antwoorden verborgen

Gewoon weer vanaf de basisscholen erin stampen dat wij samen met de engelsen superieur zijn in de wereld. Ongeacht onze huidskleur. Wij hebben beschaving gebracht.

Leptob | 27-04-18 | 19:57 | 2

netjes!

rattenvanger XL | 27-04-18 | 20:46

Waarbij we dan uiteraard wel zo netjes zijn om ergens in de kleine lettertjes van een voetnoot, bijlage of inlegvelletje te vermelden dat sommige Grieken en Romeinen lang geleden ook nog een minieme bijdrage aan het ontwerp hebben geleverd. Zo eerlijk zijn we dan natuurlijk ook wel weer. Maar pas op het gymnasium hè, anders schept het maar onnodige verwarring.

OverdaanDerOnderheid | 28-04-18 | 09:55

Over een paar jaar is NL 2 talig: Engels en Frysk ;-)

Brimstich | 27-04-18 | 19:56

Tsja als je je hele leven in Schubbekudteveen hebt gewoond dan heb je minder meegemaakt dan iemand zoals ik die door zijn ouders de halve wereld is over gesleept en het daarna zelf nog eens dunnetjes heeft over gedaan.
Het één is echter niet beter dan het ander en je verontschuldigen dat je boring Dutch bent slaat helemaal nergens op.

Berbaar | 27-04-18 | 19:55 | 7

@rattenvanger XL | 27-04-18 | 20:20
Haha U slaat weer eens de plank en de schutting volledig mis.
De Berbaartjes gaan terug tot Michiel de Ruyter, alleen waren mijn voorvaderen gedetacheerd in de West en Oost.
Ook mijn vader werkte voor de NL overheid in Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika en ik heb na mijn studie ook jaren in diverse buitenlanden mogen werken.
Dat vormt een mens, je kijkt zeg maar wat verder dan een Schubbekudtseveense inboorling.
Ik draag, net als U hopelijk, mijn steentje financieel en anderzijds aan de Nederlandse samenleving bij dus dat freeloader slaat nergens op.
Verder nog wat behalve het gebruikelijk geonderbuik als U, zoals meestal, een deficit aan argumenten heeft?

Berbaar | 27-04-18 | 22:07

Een ambtenaar die denkt dat hij nuttig is. Het moet niet gekker worden. En dan die grote waffel erbij, hilarisch! Toedels, kosmo!

kempenaer | 28-04-18 | 09:53

Excuses, Mr. Kosmo!

kempenaer | 28-04-18 | 09:54
▼ 4 antwoorden verborgen

In de City of London is een heel ander soort Engels aan het ontstaan dan in de rest van het land. City English is veel platter in communicatie, domweg omdat de fijne nuances die in het Shakespeareaanse Engels bestaan door een beperkte woordenschat verloren gaan.

Jonge collega’s die beweren goed Engels te spreken, vraag ik zel altijd mij het verschil aan te geven tussen “miffed” en “peeved”, maar tot mijn teleurstelling en soms ergernis slagen ze daar nooit in.

En dan het taalgebruik in het Engels op Unversiteiten en Hogescholen. Zo slecht. En daar moeten onze studenten dan duur collegegeld voor betalen, terwijl om hen heen vooral Chinezen zitten die helemaal onverstaanbaar zijn.

Dan maar saai.

Glasgow Argus | 27-04-18 | 19:53 | 9

@Kuifje
-
U lijkt er zélf ook niet bijster goed in te zijn, gezien de nogal contextloze toepassing van de uitdrukking 'worse then hanging'.

bisbisbis | 27-04-18 | 22:01

@stormageddon
-
Het verschil tussen 'Miffed' en 'peeved' is, dat je bij 'peeved' niet keihard in je achterste genomen wordt door een Bruna-konijntje.

bisbisbis | 27-04-18 | 22:03

Alles is context, Bisbis. En ondanks een hoog cijfer op de middelbare school, maak ik erg veel fouten in het Engels.

Rest In Privacy | 27-04-18 | 22:35
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik heb het ook van dichtbij mee mogen maken op 's rijks opleidingsinstituten. De hele dag met gevoelens en gekwetstheid van anderen (gevraagd of niet) bezig zijn, hysterische moraalridderij over vermeend racisme, privilege en andere luchtfietserij actief stimuleren.

En als je daar niks van mag zeggen, dan roept dat tegenstand op. Maar dat moeten we allemaal niet willen, uitwissing van gedachten en discussie op onze universiteiten.

SwordofWinter | 27-04-18 | 19:52 | 1

Ik kreeg op mijn opleiding verplichte groepsdynamicalessen, waarbij het als 'passief verzet' werd opgevat wanneer je zei dat er geen noemenswaardig probleem binnen de groep was. Men wilde zo graag conflicten en gevoelens van gekwetstheid de wereld uit helpen dat men ze -indien nodig- eerst cultiveerde.
Eigenlijk is het een soort Munchhausen by proxy: Maak een werkgroep/samenleving eerst 'ziek' met zelfverzonnen problemen, zodat je daarna jezelf als reddende genezer op kan treden.

Vage_eddie | 27-04-18 | 21:05

In mijn pubertijd heb ik een nederlandse vlag laten tatoeëren(kleintje op bovenarm). Nu 25 jaar later
ben ik opeens een racist,ik snap er helemaal niks meer van.

pegaje | 27-04-18 | 19:51 | 5

NV_2017 | 27-04-18
Ben jij zo'n persoon die demonstratief zijn glas moeilijk vasthoudt en zachtjes geluidjes maakt alvorens een slok te nemen?

Vage_eddie | 27-04-18 | 21:09

Dat was je in mid jaren 90 ook hoor, met name als je er dan ook nog één op je Thunderdome bomberjack had. Ubernazi's, kaalkopjes, en weet ik veel wat er nog meer werd geroepen. Ik dacht met weemoed terug aan die tijd toen de nieuwe bezetter met hun rode maan vlag en van de andere kant de nieuwe fascisten met hun rode antifa vlag elkaar ontmoetten op een brug ter verbinding in een her opgebouwde stad...

Het is gewoon verraad van dit land en haar volk wat er nu gebeurt. En er gebeurt niets meer dan het allemaal goed te keuren en normaal te vinden. En dan is onze driekleur Hitler....

Acar_ketimun | 27-04-18 | 22:47

Vage_eddie | 27-04-18 | 21:09
Neuh, wss eentje die van zijn elitaire en conservatieve ouders geen vlaggetje mocht laten tatoeëren en dus anderen die wel die vrijheid hebben, als minderwaardig ziet. Echt zogenaamd "elitair" inderdaad. Autistisch ook...

Acar_ketimun | 27-04-18 | 22:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Nederlanders saai? Mwah, mischien juist doordat ze wat eenvoudiger leefden/leven dan andere nationaiteiten was/is er ook de tijd voor het uitvinden van: de onderzeeër, CD, Bluetooth, brandweerslang, Olympische vlam/toorts, miscroscoop, telescoop, programmeertalen (o.a. ABC en Python), etc.
Valt allemaal dus best wel mee.

Litsehimmel | 27-04-18 | 19:50 | 2

Het gaat niet om hersenen, maar om gemengde rassen, in de uitspraak.
Eigenlijk zeggen deze studenten, ik kan net als jullie wel moeilijk doen over mijn komaf, maar ik ben gewoon Nederlander.

MarcS | 27-04-18 | 20:11

Ah, juustum. Blijkbaar de tekst niet voor de volle 100% tot mij genomen.
Ben zelf een rasechte Heinz-57 (of op z'n Nederlands gezegd: een TiTa Tovernaar mix) met de helft van de invoer komend van de andere kant van het Kanaal, maar zelfs al was ik voor het volle pond een Kaaskop, dan was het nog niets om je voor te schamen. In tegendeel, zou ik zeggen. Enfin. The era of Snowflakes & Safe Spaces. 'Nuf said.

Litsehimmel | 27-04-18 | 21:31

Best wel tijd voor de bouw van een 150 meter hoge klif waar de te Nederlandse Nederlander van af kan springen.
Kom op linkse loetje, je kan het.

Prof. Dr von Fotze | 27-04-18 | 19:49 | 2

Domtoren ok? Beetje publiek vermaak zoals in de middeleeuwen. Dan hebben de cultuurverrijkers er ook wat aan.

SDI | 27-04-18 | 20:44

Hebben we toch al? Even een lift inbouwen in een windturbine (want anders zijn ze te moe om nog te springen na die klim). Met een beetje geluk, en wind, kom je dan beneden als gehakt.

Synecdoche | 27-04-18 | 22:09

Two two to the Loo, begint de komkommertijd nu al?

bolletje kaas. | 27-04-18 | 19:46 | 1

Bijna goed: two to the Loo (kan ook met kleine l, maar dan is het geen paleis meer), too

Bijtendehond | 28-04-18 | 14:03

'Oikoseksuele vaderlandsliefde'. Laatst 'haatlarven'... @Zentgraaff is wel goed in creatieve woorden!

Gelooft hier iemand me op mijn blauwe ogen en witte haar als ik zeg dat ik half Aziatisch ben? En half Romein en half Brits natuurlijk. Met een vleugje Olympus. En half Israelisch natuurlijk. Zo, even mijn thesis veilig stellen.

Rest In Privacy | 27-04-18 | 19:46 | 3

Vier keer een half is twee. Interessant hoor!

kempenaer | 27-04-18 | 20:02

Goed tellen hoef je in moderne opleidingen niet te kunnen, waarde kempenaer. Als het maar hip klinkt.

Rest In Privacy | 27-04-18 | 20:07

Zo is het, beste einStina, bij de gamma-”studies” heeft het vooral met gevoel te maken en weinig met feiten en capaciteiten.

kempenaer | 28-04-18 | 09:50

De eigen cultuur slopen en vies vinden, er wel jarenlang van geprofiteerd hebben via DUO. En nu tegen wie het maar wil rondbazuinen hoe vuil, vies en saai je vaderland is... typisch gedrag voor zieltjes die opgevoedt zijn door de Linkse Kerk die al decennia lang hun gif vanaf de basisschool voert. Alles voor het Plan Coudenhove-Kalergi. En natuurlijk je eigen land, vlag en volk afkraken terwijl Woestijnieërs en gestoorde ideologische aanhangers van walgelijkheid vrij spel krijgen.

Acar_ketimun | 27-04-18 | 19:43 | 5

Vage_eddie | 27-04-18 | 21:23 :
+1.
Jammer dat de vraag:"Ja, en daarna?" zo wordt afgeleerd.
Blijf vragen stellen!

LuckyGirl | 27-04-18 | 21:51

Precies, hou het kind in je levend. Blijf vragen: waarom?

Rest In Privacy | 27-04-18 | 21:59

Vage_eddie | 27-04-18 | 21:23
Klinkt wel bekend ja, alleen was ik wat ouder. Maar kreeg op gegeven moment door dat er dingen door mn strot werden geduwd waar ik het helemaal niet mee eens was. Al snel volgde mijn vertrek uit de kerk. Net op tijd in mn jeugd voordat ik erdoor gehersenspoeld zou worden.

Acar_ketimun | 27-04-18 | 22:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Meer dan toeristen-Engels kunnen de meeste Nederlanders niet. Passieve beheersing is meestal nog wel redelijk, maar actief?

En nu het voorgaande vertalen in het Engels, zonder Google.

Ichneumonidae | 27-04-18 | 19:42 | 13

@WasHetMaarMakkelijk | 27-04-18 | 21:53
Zogenaamde 'contractions' worden ook gebruikt bij informeel schrijven. Alleen in formele stukken c.q. brieven wordt voluit geschreven.

Litsehimmel | 27-04-18 | 22:58

Als of de gemiddelde Brit zijn taal beheerst.

miko | 28-04-18 | 03:12

Ichneumonidae | 27-04-18 | 20:04

Als ik het goed heb Marcellus Wallace in Pulp Fiction. Does he look like a bitch!

mr.money | 28-04-18 | 08:42
▼ 10 antwoorden verborgen

Al vanaf de basisschool moeten plotseling leerlingen, liefst de hele schooldag, in het engels worden aangesproken. Liefst antwoorden ze ook in het engels maar dat is nog van ondergeschikt belang.
Een voorwaarde is dan wel, dat de leerkracht goed engels spreekt. En geloof me, daar schort het soms nog aan. Resultaat is dat leerlingen al vroeg een verkeerde uitspraak aangeleerd krijgen, amerikaans leren i.p.v. engels...

EEnzame SchizofrEEN | 27-04-18 | 19:42 | 5

En goed oefenen op de “vocal fry”, heel belangrijk!

Ad Hominem Tu Quoque | 28-04-18 | 08:34

. ou kan je beter het Amerikaanse Engels leren, want die Engelsen versta je niet met al hun accenten, Niemand spreekt BBC Engels, iemand uit Birmingham of Manchester b.v. niet te verstaan.

gato | 28-04-18 | 08:54

Ach dat valt wel mee katje. Ik kan zelfs dat Geordie redelijk verstaan.
Moet het wel niet een cafégesprek wezen.
www.youtube.com/watch?v=ZgsuJrGV5wg

Bijtendehond | 28-04-18 | 13:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Studenten bouwen een flinke studieschuld op om zich dommer te laten maken op de linkse universiteit. Zolang er genoeg banen als topambtenaar politicus of directeur van een linkse stichting zijn is politieke domheid een pluspunt op hun CV.

Jan Passant mk2 | 27-04-18 | 19:41

Dit is niets nieuws, onze ruling elite sprak ook t/m de 19e eeuw Frans want Diets en later Neerlands was voor plebs.

Graaf_van_Hogendorp | 27-04-18 | 19:40

Alleen daarom al moet de wet dat iemand niet stateloos gemaakt mag worden worden geschrapt. Er is altijd nog plaats op Antarctica, Mars, de Maan, en de oceaan. Maar tyf op uit Nederland als je je er voor schaamt.
Opbokken!
Heerlijk woord, opbokken, ben er dol op. Ga het nu ook doen. Frikantival!

Abject | 27-04-18 | 19:39

Hier Ei am, spieking Inglisj. Flikker toch op, stelletje jankers. Een hoop, als ze tien jaar ouder zijn zullen ze door de werkelijk ingehaald zijn en waarschijnlijk blank nationalistisch zijn. Net als Zentgraaff dan is :)

Rest In Privacy | 27-04-18 | 19:39

Ik ben een Nederlander en ben daar trots op.

IJzervreter | 27-04-18 | 19:39 | 5

Amen to that, bro!

Tobi | 27-04-18 | 20:16

God created the world. The dutch created the Netherlands.

Ik werk met trots in den vreemde.

Trans_Fimmermans | 27-04-18 | 20:57

ik heb hier een T-shirt: "If it ain't Dutch, i ain't much". En zo is het!

prakkie | 27-04-18 | 21:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Het trieste is dat Nederlanders iha lang niet zo goed Engels spreken als ze zelf denken. Dat je beter Engels spreekt dan een Fransoos of Mof wil namelijk niet zo heel veel zeggen.

geenspam | 27-04-18 | 19:36 | 6

Precies

pegaje | 27-04-18 | 19:52

Mijn huidige werkgever levert ook producten aan de UK en USA... het “engels” wat onze marketing voortbrengt in reclame-materiaal is op z’n best droevig te noemen...

Ad Hominem Tu Quoque | 28-04-18 | 07:58

E-Burke | 27-04-18 | 19:39 Eens. Men heeft vaak al de grootste moeite om het Nederlands correct uit te spreken, maar zelfs indien dat goed lukt wordt het vaak doorspekt met volstrekt onnodige anglicismen (daarmee verraad de gemiddelde SJW bijvoorbeeld al snel zijn/haar/vreer beïnvloeding door Amerikaanse discussies), en dan meestal slechts om slimmer of indrukwekkender over te komen. En dat trucje werkt vaak vrij aardig, omdat veel mensen over dusdanig beperkte geestelijke vermogens beschikken dat het gebruik van een andere taal ten koste gaat van een deel van hun aandacht en kritische denkvermogen. Als we een woordje even snel moeten 'vertalen' hebben we al geen tijd meer om na te denken of wat gezegd wordt wel klopt, want we zijn alweer bij de volgende zin...

De (gebrekkige) taalbeheersing van mensen correspondeert eigenlijk meestal gewoon vrij direct met hun (gebrekkige) denkniveau. Dat laatste is het meest trieste. De taalbeheersing zie ik vooral als een symptoom daarvan, dat ook mij mateloos kan irriteren, maar desondanks wel erg nuttig kan zijn als indicator om snel een redelijk inzicht te verkrijgen in het denkniveau van mensen.

OverdaanDerOnderheid | 28-04-18 | 09:44
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com