Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Wetenschopper mailt: gewoon rustig doordrinken

cheers ouwe

Ja echt rustig bedoelen we dan hè. Want één glas per dag is helemaal niet ongezond. "Ook dat ene glaasje per dag kunt u beter laten staan" is BULLSHIT, Volksverlakkerskrant. Althans, als wij reaguurder Wetenschopper moeten geloven. Kom er maar in!

Beste redactie,

Ik zit als medisch onderzoeker met gekromde tenen het originele artikel in de Lancet, het comment in de Lancet, en de verslaggeving in de landelijke dagbladen te volgen. Niet omdat het onderzoek ondeugdelijk zou zijn, maar vooral omdat de wetenschapverslaggevers van Telegraaf en Volkskrant de nog relatief voorzichtige en genuanceerde uitspraken van deze onderzoekers totaal overinterpreteren en blijk geven niet in staat te zijn onderzoeksdata kritisch te beoordelen. Om te janken, want zij zijn de vertalers van complex onderzoek naar het grote lekenpubliek en nog belangrijker naar overheden en adviesraden, met niet alleen misinterpretatie van onderzoek tot gevolg maar met mogelijk verstrekkende gevolgen op leefstijl - en dus gezondheid - van een potentieel miljoenenpubliek. Mijn beperkte maar medisch onderlegde geest komt met de ruwe grafiekjes voor mijn neus maar tot één conclusie: matig alcoholgebruik is NIET evident ongezond, en "the science is NOT settled". Voor de oplettende lezer: goh, waar hebben we die kreet eerder gehoord?

Ik kan een hele verhandeling schrijven en alle punten en komma's uitkauwen waar nuance aangebracht moet worden, maar ik zou zeggen: beoordeel zélf de twee cruciale figuurtjes die ik nu voor mijn snufferd heb (figuur 1 en 2 op pagina's 1517 en 1518 van de oorspronkelijke publicatie). En ja, ook als leek zijn die prima te interpreteren, hieronder een dummy walkthrough.

Figuur 1

volkskrant modderfiguur more like

Figuur 1: de onderzoekers vergelijken uiterst zuinige drinkers (0-25 gram alcohol oftewel max. ongeveer 2 pilsjes per week) met minder zuinige drinkers. Ze kijken voor deze categorieën drinkers naar totale sterfte (linker grafiek) en hart- en vaatziekten (rechter grafiek). Voor de zuinige drinkers zetten ze het risico op 1 (grijze stippellijn); voor de andere categorieën zetten laten ze in stemmig bordeauxrode vierkantjes zien waar hun risico op uitkomt, afgezet tegen de alcoholconsumptie. De verticale bordeauxrode lijntjes zijn belangrijk: ze laten grofweg de zekerheid van het gebied zien waarbinnen de rode vierkantjes (zouden kunnen) vallen. Oftewel: raakt een verticaal rood lijntje totaal los van het grijze stippellijntje, dan geldt dat bij die betreffende alcoholconsumptie het risico op sterfte of hart- en vaatziekten met grote zekerheid afwijkt t.o.v. de zuinige drinkers. Als jullie nog niet afgehaakt zijn, dan is dit de conclusie: de linkergrafiek laat zien dat er pas vanaf 150 gram alcohol per week een verhoogde sterftekans is te zien van slechts luttele procenten, en die sterftekans neemt eigenlijk pas zienderogen toe vanaf 200 gram alcohol per week (dan kom je rond de 1.2 uit, oftewel een 20% hogere kans op sterfte). De rechter grafiek laat iets heel opmerkelijks zien: rond de 100-150 gram alcohol consumptie is er juist sprake van een verlaging van je risico op hart- en vaatziekten.

Figuur 2

zin in bier nu

Figuur 2: dit opmerkelijke positieve effect op hart- en vaatziekten wordt verder uitgesplitst voor subcategorieën hart- en vaatziekten, nl. beroerte, hartinfarct, ander kransslagaderlijden, hartfalen, en een kleine vergaarbak met andere hart- en vaataandoeningen. De grafiekjes zijn op vergelijkbare manier te lezen als figuur 1. Conclusies: alcoholconsumptie geeft al gauw een licht verhoogd risico op een beroerte (weliswaar slechts ~10% bij minder dan 200 gram alcohol per week), geeft pas vanaf 200 gram alcohol per week een verhoogd risico op hartfalen, heeft geen duidelijk effect op kransslagaderlijden anders dan een infarct, maar: heeft bij 100 gram alcohol per week een duidelijk beschermend effect tegen een hartinfarct (~20%) dat zelfs blijft gelden voor de zwaarste drinkers. En aangezien dit positieve effect optreedt in de grootste categorie hart- en vaatziekten valt hiermee het beschermende effect van alcohol rond 100-150 gram consumptie (deels) te verklaren (zie Figuur 1).

Conclusie: 100 gram alcohol per week is volstrekt veilig om te drinken, misschien zelfs 150 gram. Uitgaande van die veilige 100 gram: dat zijn toch al gauw 7 pilsjes of 5 glazen wijn per week. En goh, verrassend: als je de interpretatie van de onderzoekers zélf terugleest in het artikel, dan staat er letterlijk: "In current drinkers of alcohol in high-income countries, the threshold for lowest risk of all-cause mortality was about 100 g/week". Het is dus ONBEGRIJPELIJK dat de Volkskrant en Telegraaf met een lezing komen dat zelfs één glas per dag al teveel is.

Figuur 4

zin in heel veel bier

De berichtgeving focust genadeloos op figuur 4, en daar gaan dingen mis of zijn onduidelijk. Figuur 4 is - i.t.t. de figuren 1 en 2 - een extrapolatie/schatting, geen meting. Met die extrapolatie is iets bijzonders aan de hand: er wordt niet vergeleken met niet-drinkers maar met zuinige drinkers (56 gram per week). De conclusies in de Volkskrant worden WEL geformuleerd als vergelijkingen met geheelonthouders: zie bijvoorbeeld "Geheelonthoudende vrouwen worden gemiddeld 1,3 jaar ouder dan de één-glas-per-dag-drinksters". Dit is een (te ver doorgetrokken) extrapolatie, en berust dus NIET op een directe analyse met niet-drinkers. De onderzoekers geven aan dat ze de niet-drinkers niet geschikt achten als referentiegroep: "we observed notable differences in baseline characteristics between never drinkers and current drinkers (eg, in relation to sex, ethnicity, smoking, and diabetes status; appendix p 12), supporting the validity of focusing on current drinkers in our main analysis"

Heel bijzondere vinding: ze vinden zelfs dat never drinkers een slechtere levensverwachting hebben dan zelfs de zwaarste drinkers (zoals in het Comment paper in de Lancet verwoord staat: "In secondary analyses, former drinkers (n=29 726) and—to a lesser extent—never drinkers (n=53 851) had a higher risk of cardiovascular disease (and all-cause mortality) than even the heaviest drinkers in the sample". Het geheel buiten beschouwing laten van niet-drinkers om de gezondheidseffecten van de dosis alcohol zuiver in beeld te krijgen valt misschien nog te verdedigen (hoewel dit ook al een fors punt van discussie kan vormen), maar dit betekent dus dat extrapolaties van (positieve) gezondheidseffecten naar geheelonthouders erg gevaarlijk zijn, en dat dit NIET direct onderzocht is in het artikel (alleen indirect dus via extrapolaties). Los van deze verregaande conclusies, gebaseerd op extrapolaties waarbij de geheelonthouders zelf buiten beschouwing zijn gelaten, zit er nog meer 'devil in the detail'; zo gebruiken de onderzoekers in figuur 4 als referentiegroep zuinige drinkers met een wekelijkse inname van 56 gram, terwijl in figuur 1 en 2 als referentie 0-25 gram wekelijkse alcoholconsumptie gebruikt wordt. 

Daarom blijft mijn hoofdboodschap staan: oordeel zelf, pak die grafieken erbij. De lezing van de Volkskrant is een selectieve lezing van de conclusies, cherry-picking, een overinterpretatie door simplificatie, en is niet goed te rijmen met statements van de onderzoekers zelf zoals de eerste zin van hun Interpretation op de eerste pagina: "In current drinkers of alcohol in high-income countries, the threshold for lowest risk of all-cause mortality was about 100 g/week".

Ik trek een flesje open, het is tenslotte vrijdag.

Groeten van reaguurder (en tevens medisch onderzoeker) Wetenschopper

Reaguursels

Inloggen

Ik snap trouwens niets van figuur 1. Ook niet van wetenschoppers uitleg. 20% hogere kans op sterfte bij 200g?
Iedereen gaat 100% zeker deaud.

Reaguurst | 14-04-18 | 10:48

Hulde aan deze reaguurder. Geef de man een pilsje.
Trouwens, 25g alcohol zijn twee pijpjes bier. Niet twee glazen.

Reaguurst | 14-04-18 | 10:43

Het maakt toch geen ene reet uit hoeveel je drinkt... Ook de notoire geheelonthouders gaan gewoon dood aan het eind van hun leven.

PrakkerT | 14-04-18 | 09:24

Gewoon blijven zuipen. Je leeft maar 1keer, Make it count!

Accident_Prone | 13-04-18 | 23:25

Een dronken vrouw een engel in het bed. Althans dat begreep ik uit de uitzending over Gin in Keuringsdienst van Waarde.

Chow | 13-04-18 | 23:22

Mijn donorcodicil zal nu ook wel niets meer waard zijn.

OR-lid | 13-04-18 | 22:13

Maar gelukkig leven we wel in een democratie, met zelfbeschikking, VVMU, diversiteit en mensenrechten. Hoezee!

OR-lid | 13-04-18 | 22:12

ik vind dat terrassen alcohol vrij moeten worden.. aanstoot gevend lol.
de prijzen flink omhoog, en als men een glas wil dan maar thuis achter de buis.
wat komt hierna........

Rene046 | 13-04-18 | 21:42

Ik hoorde net dat Sylvia Witteman haar abo op de VK heeft opgezegd.

kaasfondue | 13-04-18 | 21:16

Wie wil er nu nog oud worden met het vooruitzicht jaren in je poepluier te zitten in het bejaardenhuis ..... geniet meer en sterf jonger

sjengster | 13-04-18 | 20:58

Tot ruim vijf jaar geleden gebruikte ik zo'n vijftien jaar lang meer dan vierhonderd gram alcohol per week, met uitschieters naar meer dan vijfhonderd gram. Tegenwoordig heb ik de inname beperkt tot hoogstens vijftig gram, en meestal minder, zo ongeveer dertig gram per week. Ik kan het iedereen aanraden. Ik voel me beter, ik slaap veel beter, ik heb meer en betere seks dan voorheen. Ook bespaart het erg veel geld. Het enige nadeel is dat dronken mensen me tegenwoordig erg tegenstaan. Ik vind ze vaak vervelend, dom, luidruchtig en onuitstaanbaar.

Rhenium | 13-04-18 | 20:34 | 2

Ex-rokers vinden tabaksrook ook vaak stinken.

kleurdoosje | 13-04-18 | 20:44

Rhenium | 13-04-18 | 20:34
Wiedes, je bent de jongste niet meer.
kleurdoosje | 13-04-18 | 20:44
Niet rokers vinden dat ook.

Cobalt bomb | 13-04-18 | 23:31

Gezond blijven eten en regelmatig bewegen wil ook nog weel verschil maken. Heroine is an sich niet echt schadelijk maar als je al je geld omzet in smack teer je snel weg. Met bier op gist kun je heel oud worden.

Sans Comique | 13-04-18 | 20:00

Weten jullie wie ook niks van alcohol moest hebben? Juistem!

Eierbal-is-fijn | 13-04-18 | 19:58

Drinken is het nieuwe roken. Moet kapot.
Proost !! (Ok,... roken is niet zo goed voor je)

goldsammy | 13-04-18 | 19:57

Een keer maand lees ik wel dat de oudste mens is overleden. Lijkt me niet gezond om oudste mens te worden.

roosvrij | 13-04-18 | 19:47

De Volkskrant kan ook niet goed lezen. Ze schrijven:

Dit betekent voor een 40-jarige man dat hij gemiddeld anderhalf jaar ouder zal worden als hij niet drinkt dan wanneer hij een elke dag een glas alcohol drinkt, rekenen de onderzoekers als voorbeeld voor.

Maar in het artikel staat:

Similarly, men who reported consuming above the UK upper limit of 112 g per week had a shorter life expectancy at age 40 years of 1·6 years (95% CI 1·3–1·8)

Dit is in vergelijking met mensen die *maximaal 100 g* alcohol per week drinken, NIET in vergelijking met geheelonthouders, zoals de Volkskrant suggereert.

De Volkskrant:

Geheelonthoudende vrouwen worden gemiddeld 1,3 jaar ouder dan de één-glas-per-dag-drinksters.

Artikel:

Women who reported drinking above either the UK threshold (112 g per week) or US threshold (98 g per week) had about 1·3 (1·1–1·5) years shorter life expectancy at age 40 years compared with women who reported drinking below these thresholds (appendix p 47).

BELOW these thresholds, Volkskrant, dat is niet hetzelfde als helemaal geen alcohol drinken!

Argyronauta | 13-04-18 | 19:33 | 1

Staat er letterlijk:
... compared with women reported *drinking* below these thresholds. *Drinking, not shitting*

kleurdoosje | 13-04-18 | 20:36

Dank voor deze fraaie uitleg Wetenschopper!
Ik ga meteen een fles rosé koud zetten.

Gravin v Kippenbouth | 13-04-18 | 19:29 | 1

Dit

Rest In Privacy | 14-04-18 | 15:45

Europa voorbereiden op sharia: alcohol mag niet. Dat zal er vermoedelijk echt achter zitten. Proost allemaal, drankje extra vanavond. Omdat het kan.

HaatbaardKnipper | 13-04-18 | 19:17 | 1

Inderdaad, die Hezbollah-kliek ziet hun kans nu wel schoon. Ik had al eerder het vermoeden bij varkensvlees. Dat kwam de moslims ook even net iets te goed uit. Dat onderzoek was vanaf het begin naar mijn idee corrupt. Wetenschap werkt alleen met onbevooroordeelde mensen en daar kun je niet altijd vanuit gaan. Dit onderzoek is wel goed gedaan, maar wordt expres verkeerd geïnterpreteerd door de Hezbollah-media.

Jostifiel | 13-04-18 | 20:54

Uit eigen empirisch onderzoek blijkt dat mensen die minimaal 2 goedgevulde glazen rode wijn per dag drinken, meer genieten, gezelliger zijn en een significant hoger IQ hebben dan geheelonthouders.

Luchtbakfietser | 13-04-18 | 19:09 | 1

Ja, maar Allah..

Zorc | 13-04-18 | 19:29

Tja, als onderzoeker moet je ook wat. Misschien drie jaar aan gewerkt en niets belangwekkends gevonden. Om dan toch maar in de publiciteit te komen moet je iets bedenken wat nog niemand heeft gedaan. Helemaal geen alkohol dus. Benieuwd wat er verzonnen wordt voor een volgende stap. Negatief alkohol gebruik?

watazooi | 13-04-18 | 19:00 | 1

Nee hoor, de onderzoekers hebben het alleen maar over 'helemaal geen alcohol' als ze aangeven dat de niet-drinkers duidelijk de minst gezonde groep waren.

Helemaal geen alcohol is er door Telegraaf en Volkskrant (en ook door RTL zag ik zojuist) van gemaakt.

potsenmakkert | 13-04-18 | 20:10

De afgelopen weken heb ik begrepen, dat de volgende zaken niet acceptabel zijn:
-alcohol
-vlees
-suiker
-zout
-vet
-je huis verwarmen met gas
-auto rijden
-vliegen

Wat wel OK is:
-belasting betalen
-meer gelukszoekers naar Nederland
-Groen Links in alle gemeentebesturen

ZE KUNNEN ME WAT.

franswillem | 13-04-18 | 18:58

Vrije samenleving my neuqende reet. Dit is een betuttelingssamenleving van verbodsfetisjisten met lage eigendunk en even laag IQ.
Zo. Nu terug aan het bier.

Zeddegeizot | 13-04-18 | 18:49

M'n moeder dronk 's morgens, 's middags en 's avonds steeds 3 Beerenburgers per keer. Is er 85 mee geworden. Negen per dag meneer.

Ik ben van de nog goedkopere rotzooi, Mezcal. Haal je met 6-8 per dag makkelijk de 95. Hou jullie op de hoogte;).

Als het per ongeluk eerder is zal ik dat teidig melden. Zonder spelfouten.

Ichneumonidae | 13-04-18 | 18:47 | 1

Mijn vader was op een gegeven moment het gesjouw met al die flessen zat, en nadat de HEMA met sherry in een zak-in-doos was gekomen, stonden er bij ons thuis altijd een paar dozen sherry van 4,5 L per stuk in de meterkast klaar voor mams. Haar regime van "1 op 1" (een sherry plus een sigaret) leidde tot een uiters aggressieve kanker, waaraan ze op haar 73-ste stierf...

Rhenium | 13-04-18 | 20:20

Ik stop gewoon met het drinken van alcohol ruim 2 jaar voor de eindleeftijd volgens de CBS levensverwachtingstabel. Problem solved.
Het is nog net iets te vroeg maar over 3 uurtjes wordt weer een flesje heerlijke Lindemans cabernet sauvignon opengedraaid

Luchtbakfietser | 13-04-18 | 18:21

De Reaguurder weet het beter. Op elk terrein des levens. Wanneer dringt dat nu eindelijk eens door tot politici en de main stream media?

Fijnstoffer | 13-04-18 | 18:18

Da's de gebruikelijke usance.

GKJP | 13-04-18 | 18:17

Twee topics, twee keer kootenbie aanhalen. Toe maar. * uitkijkt naar het volgende topic.* Im from Barcelona, i know nothieng.

zimmeradel | 13-04-18 | 19:04

Mmmkay. En?

Basil Fawlty | 14-04-18 | 01:29

Oh wacht effe.... ik had mijn vrouw niet meegeteld... ik zou pas dood gaan als we samen acht flessen per week in ons boodschappenkarretje zouden leggen :-)

jdb1979 | 13-04-18 | 18:13

effe een vraagje, die 350 gram alcohol (vier flessen wijn per week) waaraan je sneller dood gaat...... hebben we het dan over wat je daadwerkelijk drinkt? Of over wat je tegen de dokter zou antwoorden op de vraag wat je drinkt? {doet checken of ze "Who wants to live forever" ook op Spotify hebben}

jdb1979 | 13-04-18 | 18:08 | 2

Het is een bekend "geheim" bij huisartsen dat op de vraag 'hoeveel je drinkt' zij het antwoord (mits een getal, dus niet "veel") maal twee vermenigvuldigen :P

Geil Kippetje | 13-04-18 | 18:16

@Geil Kippetje | 13-04-18 | 18:16
Gelukkig weet iemand met een béétje IQ die de huisarts bezoekt dat ook.

EefjeWentelteefje | 14-04-18 | 12:37

Hmmm, ik zal maar toegeven dat ik inderdaad een drinkprobleem heb. Altijd enorme dorst maar slechts twee handen.

GKJP | 13-04-18 | 18:03

Beste Geenstijl, gisteren heb ik 24 pintjes gedronken, nu heb ik een kater.

Wat is er aan de hand, en mag ik nu nog drinken ?

Groet,
Een Random Flapdrol

pinochetairways | 13-04-18 | 17:58 | 1

Ik ben weer geruftgefpeld.

boccelullus | 13-04-18 | 17:58

Het kost je twee jaar van je leven.. So what? Dat zijn de twee jaar aan het eind, hè? Jommes, ik raak 80 jaar lang geen biertje aan omdat ik dan nog twee jaar lang in een incontinentieluier onsamenhangend tegen mezelf kan gaan zitten brabbelen. Een te lage suikerspiegel... dat is pas ongezond, vooral ook voor anderen..

BRR76 | 13-04-18 | 17:58 | 1

Psies. Het zal me aan m'n reedt roesten.
Overigens gisteren lieve tante weggebracht, rookte twee pakjes per dag en een wijntje vond ze ook niet smerig. 88 jaar geworden, niet dement, maar aan het einde gewoon òp en ze vond het "mooi geweest".

EefjeWentelteefje | 14-04-18 | 12:40

Alcohol lost je problemen niet op maar ja,melk ook niet dus dan is de keuze makkelijk.

ditotje | 13-04-18 | 17:50

Alcohol zal wel weer haram zijn. Krijg toch de harambam.
Tijd voor een haramban > wereldwijd

bodemloos | 13-04-18 | 17:49

Je wordt geboren om te sterven. Proost.

Ernst Oosters8389 | 13-04-18 | 17:47

En daarom maak ik graag mn premium geld over naar GS. Top artikel!!

wijnvlek | 13-04-18 | 17:44

Je moet gewoon lekker doen waar je zin in hebt.
Aandachtsgeile figuren die zich wetenschapper noemen daar heeft niemand wat aan.

HoerieHarry | 13-04-18 | 17:44 | 4

3 maanden.

LuckyGirl | 13-04-18 | 18:08

Bedankt

HoerieHarry | 13-04-18 | 18:21

HoerieHarry | 13-04-18 | 17:49

Het is geen ui, maar een zwitsal. Daarom worden nieuwe reaguurders ook "zwitsal" genoemd. Vooral als ze tegendraads zijn ten opzichte van de meerderheid van de reaguurders of als ze iets doms zeggen ;-)

Bijtendehond | 13-04-18 | 21:20
▼ 1 antwoord verborgen

Jammer, dat is te laat, ik heb alle drank, flessen en blikjes, bier, wijnen en likeuren en sterke drank al weggespoeld.
Ook de hele voorraad pleegzuster bloedwijn is door de gootsteen.
Kostte een vermogen bij elkaar.
Fijn die wetenschappers!

BosrandDirk | 13-04-18 | 17:43 | 1

Wegspoelen is alcoholmisbruik.

LuckyGirl | 13-04-18 | 18:08

De AH heeft de Leffe tripels in de aanbieding en ik ga vanavond kijken hoe ver ik kom met een sixpack. Ik ga me er geen moment mee bezig houden of dat goed of slecht voor me is want dan is meteen de lol er af. Zolang ik leef leef ik.

Pieter_Auper | 13-04-18 | 17:41

TL;DR. Hey wetenschopper, is er in het originele onderzoek ook nog uitgefilterd of mensen niet doodgaan aan een ongezondere levensstijl, waarvan alcohol gebruik dan een symptoom is (en niet de oorzaak)?

ScumbaggusMaximus | 13-04-18 | 17:37 | 2

Goeie vraag! Wie zegt niet dat ze aan andere 'slechte' zaken zijn dood gegaan?
Hoeft niet aan de alcohol te liggen. DNA bepaalt sowieso in vele gevallen je sterfteleeftijd. Op = op.

Endoxa | 13-04-18 | 17:41

@Endoxa | 13-04-18 | 17:41
Exact.
"It's the genetics, stupid!"

EefjeWentelteefje | 14-04-18 | 12:43

Alsof je alleen naar cardiovasculair risico moet kijken?! Het positieve effect van kleine hoeveelheden t.o.v. geheelonthouders is het gevolg van zelfselectie (geheelonthouders zijn ongezonder) en residual confounding (niet voor alle verschillen kan worden gecorrigeerd). Drink vooral alcohol (met mate uiteraard) maar doe het niet voor je gezondheid.

Vula | 13-04-18 | 17:37 | 1

Nee hoor, er wordt ook gekeken naar All-cause mortality. De specifieke focus op hart en vaatziekten is geen vreemde, aangezien hiervan altijd werd verkondigt dat alcoholgebruik hierop een positief effect zou hebben.

Zelfselectie sluit ik inderdaad niet uit, ik weet niet precies hoe men in het onderzoek hiervoor heeft proberen te corrigeren. Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat zelfselectie aan beide kanten voorkomt: niet drinkers drinken niet vanwege een gezondheidsprobleem, zware drinkers hebben over het algemeen verder ook geen gezonde levensstijl.

potsenmakkert | 13-04-18 | 20:19

Stoppen met die nep wetenschap en leerstoelen. Stuur de jeugd weer naar de lts.

Trumme | 13-04-18 | 17:32

Waarom is de gemiddelde levensverwachting dan stukken hoger in landen waar er wel gedronken mag worden.

www.indexmundi.com/map/?v=30&l=nl...

Kennelijk is met mate genotsmiddelen tot je nemen, niet zo erg. Maar dat zegt Wetenschopper dan ook, in ieder geval een goede vrijmibo mensen. Ik ga maar eens aan het werk om ze voor jullie in te schenken.

Mellita, domi adsum. | 13-04-18 | 17:31

What happened to Figuur 3?

Mark Verheijen | 13-04-18 | 17:23

Apart dat mijn reactie 13-04-18 | 16:53 | wordt weggejorist. Schreef alleen iets over geruststelling en mijn wijnleverancier (zonder naam). Verder niets. Is Joris dronken ofzo? Wat was er nou mis mee??

-edit probeer het eens zonder emoij -

Geil Kippetje | 13-04-18 | 17:20 | 2

Ik zag het, en snapte het ook niet.

zetje01 | 13-04-18 | 17:24

ah, emoij is ism huisregels? Okeee.....

Geil Kippetje | 13-04-18 | 17:25

Oh, ja, wie wil er nog 80 worden met al zijn gebreken met een overheid die alles afroomt zoals AOW, pensioenen, spaargeld zwaar belast en de leeftijd naar 70 over een paar jaar, daar kan je op wachten enz. Nee ik zie dat we oer een tijdje mensen met een rotator na zijn werk komt.

Niet links | 13-04-18 | 17:19

Mens, leef om te leven.
Leef niet om gezond dood te gaan!

Endoxa | 13-04-18 | 17:17

Mensen die niks drinken hebben niet eens een leven. En alcoholisten hádden een leven. Dus om daar nou een levensverwachting aan de koppelen...
Dan heb je ook nog de buitendrinkers die een verhoogd risico lopen om wakker te worden naast Marianne Zwagerman. En hoe ongezond is dat? Houden die onderzoekers daar wel rekening mede?

Vod Kanockers | 13-04-18 | 17:16

Ik drink al 40 jaar 16 blikjes halve liters 5% alcohol, ik ben gezond al mijn organen weken prima en mijn geheugen ook en ik gebruik helemaal geen medicijnen zoals iedereen om mij heen wel heeft.

Niet links | 13-04-18 | 17:15 | 2

Ja jeezus, dan ben je zowat een geheelonthouder.

zetje01 | 13-04-18 | 17:23

Per dag? Of per week?

J. Jarig | 13-04-18 | 17:37

Vergelijk dit nu eens met dubbelblind gerandomiseerd kraanwater en u zult versteld staan.

Baron Clappique | 13-04-18 | 17:03

Ik dacht al,kreeg er bijna stress van.
Maar juist stress is de oorzaak van heel veel problemen en alcohol drinken en ook roken helpt daarbij die stress te verkleinen.
Dus zoals meestal ,matig gebruik van al die producten en jezelf geen stress bezorgen en je wordt minimaal 75.
Of een trein,auto of vliegtuig ongeluk doet je de das om.En slechte genen zorgen voor nog meer shit.
.

pejoar | 13-04-18 | 17:02

Hazes is er toch nog 53 mee geworden. Maar zeggen de kenners, hij heeft dubbel, nee driedubbel geleefd. Gelul. Hij kan zich geen dag uit zijn leven herinneren, hij was altijd lam, het leven is totaal aan hem voorbij gegaan. Hij heeft dus geen dag geleefd.

beau van rtl | 13-04-18 | 17:02 | 1

Iedere dag dronken is ook een regelmatig leven.

De Briemusketier | 13-04-18 | 17:13

Slecht nieuws kan ook goed nieuws zijn. Als het waar is dan zijn we eerder van Juncker af.

eentweehuppekee | 13-04-18 | 17:00

Als je dan toch wetenschappelijk wil doen: wel even goed lezen:
In conclusion, our study shows that among current
drinkers, the threshold for lowest risk of all-cause
mortality was about 100 g per week. For cardiovascular
disease subtypes other than myocardial infarction, there
were no clear thresholds below which lower alcohol
consumption stopped being associated with a lower
disease risk. These data support adoption of lower limits
of alcohol consumption than are recommended in most
current guidelines. Dat is de conclusie, je vat het dus NIET goed samen. Duh

JeannedArc | 13-04-18 | 16:57 | 1

Er staat ook:

The 100 g per week threshold is substantially lower than current guidelines in many high-income countries (eg, 196 g/week in the USA).

Dus die "most current guidelines" in hun artikel zijn NIET 100 g per week. Er is dus geen sprake van dat ze beweren dat 100 g per week ook nog te veel zou zijn.

Argyronauta | 13-04-18 | 19:08

Bordeauxrode vierkantjes ziet Wetenschopper. Ik wil niet veel zeggen maar euh ......

Betterworld | 13-04-18 | 16:57

Langzaam worden de geesten rijp gemaakt voor een alcoholverbod.
De Religie van de Vrede mogen wij toch niet meer voor het hoofd stoten.
Veel ruimte komt er nu vrij omdat druiven niet meer mogen worden gehouden.

meneer Q | 13-04-18 | 16:56 | 1

Met Christen Unie in het kabinet gaat dat idd heel snel gebeuren.

Trumme | 13-04-18 | 17:31

Goed....... en dan nu de Frijmibo?

Nomen | 13-04-18 | 16:56 | 1

Precies, tetten willen we zien!

eerstneukendanpraten | 13-04-18 | 16:59

Zoals Inspector Morse zaliger zei: "Ik drink pinten, geen eenheden of grammen alcohol!"
Overigens nooit meer drinken dan strikt noodzakelijk.

gestoptmetroken | 13-04-18 | 16:54 | 2

Misschien is inspector Morse niet t beste voorbeeld. Alleen al omdat hij in de series als schoolvoorbeeld wordt neergezet als iemand die door te veel drinken vroegtijdig om t leven komt. Fictie weliswaar, maar te makkelijk voor de blauwe knoop om je daar op te pakken. Neem dan oom Winston: i've taken more out of alcohol, than alcohol has taken out of me. En da's waar, want de beste man is ondanks stevig doordrinken 90 jaar geworden.

Europees_Aanbesteed | 13-04-18 | 17:18

Maar wat noodzakelijk is, is natuurlijk door eenieder zelf te bepalen.

matatwork | 13-04-18 | 17:23

Alcohol is voor veel mensen de enige druk die hen ter beschikking staat om zich op de vrijdag of zaterdagavond even aan de sleur van het dagelijkse leven te onttrekken, Niets mis mee. In ieder geval beter dan die saaie geheelonthouders die zich lopen te ergeren aan andermans pleziertje.

Wolkbreuk | 13-04-18 | 16:53
-weggejorist-
Geil Kippetje | 13-04-18 | 16:53 | 1

Weetje wat, ga dit ook lekker verbieden! Mijn god wij beginnen langzamerhand steeds meer op die zelfrijdende en voorgeprogrammeerde auto te lijken. Met aan Links, kudt zooi!

Eduardo5000 | 13-04-18 | 16:52 | 1

okay, dat voeg ik toe aan mijn impressie.
We beginnen langzamerhand steeds meer, op in zelfrijdende en voorgeprogrammeerde auto's, linksrijdende moslims te lijken. ;-)

kleurdoosje | 13-04-18 | 20:19

Vandaag gelezen dat ieder glas een kwartier van je leven kost.
Ik dacht: geen probleem; ik was niet van plan om stokoud te worden.
Proost!

Rest In Privacy | 13-04-18 | 16:52 | 2

Eerder las ik ook zelfs een half uur van je leven/lever! Het is me wat.

Geil Kippetje | 13-04-18 | 16:54

Die lever is niet zo erg, tegen de tijd dat die gewisseld moet worden zijn we toch allemaal verplicht donor.. afstaander :) neem ik die van een niet-drinker wel die gestorven is aan hartfalen door zich te veel zorgen om zijn gezondheid te maken ;)

lovekila | 13-04-18 | 17:12

Ik huldig het principe van "éénmaal per etmaal een vet maal" en om dat te compenseren moet er bij worden gedronken, proost!

eerstneukendanpraten | 13-04-18 | 16:51 | 1
-weggejorist-
herrietuttel | 13-04-18 | 16:52

Zo, jullie laten je effe mooi piepelen door een Heineken-trol. Gefopt!

djtdlg | 13-04-18 | 16:50
-weggejorist-
herrietuttel | 13-04-18 | 16:48

Laat ons Wetenschopper danken. Zoals iemand al opmerkte: dit is de staat van de berichtgeving tegenwoordig. Wellicht kan iemand het Europees bureau van desinformatie even waarschuwen?
Helaas is het ook geen incident meer. Verontrustend veel onderzoek wordt selectief gebruikt om beleid te maken.

Dr_Prepper | 13-04-18 | 16:46

"Wetenschap" op GeenStijl.... ongeveer hetzelfde als 'misdaad oplossen op GeenStijl'. De anonieme docterandussen in klimaatwetenschappen, statistici en breed georienteerde geniale lieden melden zich om de feiten ragfijn te analyseren en daarna te luisteren naar dezelfde onderbuik.

Donkersloot | 13-04-18 | 16:45 | 1

Hou er toch mee op joh! Van al die moeilijke woorden krijg je nog hoofdpijn!

Cobalt bomb | 13-04-18 | 23:29

Wetenschopper je trapt (deels) in de valkuil die cardiologen jarenlang hebben doen propageren dat matig rode wijn drinken goed zou zijn voor de gezondheid. Dat effect leek te bestaan, echter het punt was dat vooral rode wijn-drinkers gezonder leven dan niet-rode wijn drinkers. Zijn hoger opgeleid, ander vokedingspatroon, meer sporten en beweging dus cofactoren die het alcohol effect teniet deden. Door beter onderzoek waarbij die cofactoren wegberekend werden, bleef geen positief effect over. Was zelfs de conclusie dat alcohol al heel snel (bij matig drinken al) een negatief effect had, wegens toxiciteit voor de hartspier en andere effecten op slijmvliezen in maag-darmkanaal.

Echter, in de zeer matige categorie is het netto effect mogelijk bijna 0, de lagere sterfte door coronairlijden compenseert netto de schade aan slijmvliezen en organen. Maar daarboven ztijgt het heel snel.

Opvallend: Bij een rijstest icm alcohol bleek een zeer duidelijk positief effect op de rijvaardigheid tot drie alcoholeenheden, wat bij meer alcohol snel minder werd, maar toch.. Je kunt beter rijden met een biertje of twee achter de kiezen.

Beste_Landgenoten | 13-04-18 | 16:45 | 4

Heb je een linkje / naam van het onderzoek waaruit blijkt dat je beter rijd na een beetje gedronken te hebben? Het lijkt me namelijk zeer onwaarschijnlijk.

potsenmakkert | 13-04-18 | 20:27

Beste_Landgenoten | 13-04-18 | 16:45
2/3 van je verhaal is te billijken maar het stukje over rijvaardigheid is redelijk beneveld.

Cobalt bomb | 13-04-18 | 23:27

http://www.hfes-europe.org/rapporten/cov9708.pdf
Oud onderzoek, toch wel grappig. Alcohol en verkeer.

Beste_Landgenoten | 13-04-18 | 23:43
▼ 1 antwoord verborgen

Tja.... de journalisten alfa's en wetenschap. Ik meen mij een bericht van een tijd geleden te herinneren over een vondst van mogelijke nieuwe mensachtige. Het kopje schreeuwde dramatisch 'evolutie theorie moet op de schop'

SterF... | 13-04-18 | 16:41 | 2

Of figuren die bij hoog en laag blijft beweren dat beton een natuurproduct is... we voeden onze kinders goed en slim op ;)

lovekila | 13-04-18 | 17:10

lovekila | 13-04-18 | 17:10
Bakstenen zijn ook synthetisch?

Cobalt bomb | 13-04-18 | 23:25

Getrouwde mannen leven gemiddeld 10 jaar korter dan de vrouwen waar ze mee trouwen, en daar hoor je de Azijnbode niet over. Wel zeiken over een biertje (bij voorkeur belgisch) bij de nasi of de bami.
De hele dag met samengeknepen billen op de redactie van deze krant rondlopen als sjoernalist, en je aanstellen als een meisje, dat is pas ongezond.

De Briemusketier | 13-04-18 | 16:39 | 2

Voor getrouwde mannen lijkt het leven langer is mij ooit verteld.

Sierstrip | 13-04-18 | 16:42

Gelukkig kwam mijn reden voor drinken nooit voort uit de impressie dat het gezond was

niemand specifiek | 13-04-18 | 16:38

Gezelligheid is niet te meten.

Ruimedenker | 13-04-18 | 16:36

Conclusie:
1. Niet drinkers hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten tov matige en gemiddelde drinkers.

2. Gemiddelde drinkers/mannen (100-200 gram per week; 100 gram = ca. 7 pilsjes of 5 glazen wijn per week; 200 gram = ca. 14 bier/10 glazen wijn), hoeven tov matige gezonde drinkers MAAR een HALF jaar (zie blauwe lijn) in te leveren....

100-200gram per week (fig 4, blauwe lijn)= 7-14 bier per week of 5-10 glazen wijn per week en maar maximaal een HALF jaar inleveren tov 25gram/week: ik heb het er voor over, waar kan ik tekenen?

Jan3863 | 13-04-18 | 16:32

Helemaal mee eens. Doe alles met mate zei mijn moeder altijd. En deze oude wijsheid gaat nog steeds op.

De Evangelist | 13-04-18 | 16:32 | 7

En tegoed en tevreden.

Hebbiehemookweer | 13-04-18 | 16:45

En te-vreden.

pikwieter | 13-04-18 | 16:51

... en te-goedbon

kleurdoosje | 13-04-18 | 20:08
▼ 4 antwoorden verborgen

Maar zo gaat berichtgeving toch tegenwoordig? Als het maat choqueert. Trek een onderzoek compleet uit z'n verband voor de headlines en iedereen kopieert het wel zonder zelf naslagwerk te doen.

EllaRouvoet | 13-04-18 | 16:31 | 1

Ze hoeven helemaal geen naslagwerk te doen, alleen maar goed te lezen en de tekst terugkoppelen aan de plaatjes. Het naslagwerk is al gedaan door de schrijver zelf...... interpreteren is niet voor iedereen weg gelegd helaas.....

klaar-is-kees | 13-04-18 | 16:59

Tabak is al bijna taboe en nu moet alcohol eraan geloven. Dit natuurlijk omdat moslims alcohol verbieden. Maar pak de bevolking zijn biertje, wijntje, jenevertje, whiskytje of vodkaatje af en de poppen gaan aan het dansen.

D. G. Narrator | 13-04-18 | 16:31 | 1

Straks ook nog verplicht een geit....

Mark Verheijen | 13-04-18 | 17:26

Het is het koolzuur in bier dat zo dodelijk is. Het boeren van CO2 dient te worden teruggedrongen.

LibertasSimplex | 13-04-18 | 16:29

Wat is eigenlijk de boete voor dronken in je scootmobiel rijden?
Ik vraag het voor de gemiddelde Volkskrantlezer.

LuckyGirl | 13-04-18 | 16:25 | 4

Ze kunnen zelfs je rijbewijs afpakken wanneer je ergens dronken op straat loopt en de auto thuis staat.

BosrandDirk | 13-04-18 | 17:54

BosrandDirk | 13-04-18 | 17:54 |:
Wow. Belachelijk.

LuckyGirl | 13-04-18 | 18:05

BosrandDirk | 13-04-18 | 17:54

Dat mag dus niet, daar is jurisprudentie over. En sinds vorige week in België ook.
Hoe kun je het rijbewijs afpakken van iemand die geen rijbewijs heeft?
#Gelijkheidsbeginsel

Bijtendehond | 13-04-18 | 21:11
▼ 1 antwoord verborgen

Tja.... 300gram. Dat zit in 1 fles whiskey he? Dan ben ik echt fucked.

Alexis de T. | 13-04-18 | 16:23 | 1

Mag ook in 2 weken op natuurlijk... bij het nippen de lippen wat dichter bij elkaar houden.

BahApekool | 13-04-18 | 20:27

Was het niet zp dat het eerdere onderzoek vooral het risico op kanker in verband bracht met alcohol?
Anyways, daar lijkt wel een risico op, bij véél alcoholgebruik; ongeveer 3% van alle kankergevallen wordt toegeschreven aan hoge alcoholinname.
Maar een geringe hoeveelheid lijkt weer anticarcinogeen, vooral rode wijn (resveratrol is gunstig).
Wijn uit Cuba bevat de hoogste hoeveelheid resveratrol.

Carmelita | 13-04-18 | 16:22 | 3

Weet je toevallig nog welk onderzoek dat is?
Ik ben zelf namelijk met een kleine literatuurstudie bezig om te kijken wanneer uitspraken over carcinogene alcoholconsumptie wetenschappelijk correct zijn.

Barre_de_k | 13-04-18 | 16:37

Die 3% wordt genoemd in "Eten tegen kanker, de rol van voeding bij het ontstaan van kanker" (dr. Béliveau, dr. Gingras). In dat boek ook veel over de rol van resveratrol.
En Valstar heeft ook veel over resveratrol geschreven, met verwijzingen naar de betr. studies, in "Voedingsinterventie bij kanker".

Carmelita | 13-04-18 | 16:49

Valstar maakt trouwens onderscheid tussen wijn, bier en whiskey, wat de relatie tot kanker betreft.
En borstkankerpatiënten kunnen beter zo min mogelijk drinken.

Carmelita | 13-04-18 | 16:54

Glas bier bevat evenveel vitaminen als dubbele boterham met kaas. Stond gister in de Quest-scheurkalender, dus is het waar.
De rest van het verhaal vergeten we maar even.

mrfreeze | 13-04-18 | 16:21

Zijn ze niet een beetje zat geweest tijdens dat onderzoek door procenten alcohol met grammen en liters te verwarren?
Of het moeten biertjes in een glaasje van een liter of 2 zijn geweest.

Breinbrouwsels | 13-04-18 | 16:20

Gefeliciteerd met je publicatie, Wetenschopper.

En mensen die hun leven door grafiekjes laten beïnvloeden leven korter.

LuckyGirl | 13-04-18 | 16:19

Teveel bier is schadelijk maar teveel water ook en daar zit bier vol mee . Dat bier slecht is, komt dus vooral door water. Verminder het watergehalte in bier. Opgelost!

Deflatiemonster | 13-04-18 | 16:18 | 2
-weggejorist-
herrietuttel | 13-04-18 | 16:55

Uitstekende weerlegging van het fakenieuws van vanmorgen. Vond het al verdacht. Ongelofelijk stelletje prutsers bij die kranten, ben benieuwd hoe ze hierop gaan reageren als ze dat al doen. 't Is dat ik gestopt ben anders zou ik er eentje open trekken.

Zwizalletju | 13-04-18 | 16:18 | 1

reageren? hooguit komt die zelfverklaard ombudsman over 8 weken uitleggen dat als je het onderzoeksrapport achterstevoren of overdwars leest de conclusie van die policornepwetenschapsjournalisten welzeker te billeken is en elke vorm van kritiek op de VK elke grondslag mist en populistisch is.

kaasfondue | 13-04-18 | 18:32

Wees een bink rook en drink. Het is geen man die roken en drinken kan. Twee mooie slogans uit de jaren ^50 aldus mijn vader zaliger. Wat heb je aan 90 worden als een kwijlende demente bejaarde

Zatkniss | 13-04-18 | 16:18 | 2

Hmm.... MIjn vader zei altijd: Het is geen man die NIET roken en drinken kan.......

rob007 | 13-04-18 | 16:29

Sterker dan de sterkste man is een kind dat roken en drinken kan.

De Briemusketier | 13-04-18 | 16:58

Wat ook niet meegenomen is, is de funfactor van een dagelijkse pretcylinder, dat een gunstig effect zal hebben op levensvreugde, gemoedstoestand en daarmee een algeheel levensverlengend effect.

de Voorzittert | 13-04-18 | 16:17

Hmmm ik rook, drink, woon onder de kaagbaan bij Schiphol. Heb een vrouw, kinderen en teveel kleinkinderen. Dan had ik al een jaar of zes dood moeten zijn toch? Wat doe ik verkeerd?

te@oud | 13-04-18 | 16:17 | 1
-weggejorist-
herrietuttel | 13-04-18 | 16:57

De uitkomst wordt een beetje aangepast zodat het de gewenste uitkomst heeft

Jacktheflipper | 13-04-18 | 16:16 | 1

Cherrypicking heet zoiets,
je kiest die argumenten of uitkomsten die je het beste uitkomt
Works every time, vooral linksdragenden bedienen zich van deze methode
True story!

Tobi | 13-04-18 | 16:52

Hips .... Weekend! Enzo! Hips!

Is dit nog nieuws? | 13-04-18 | 16:16

Als ik ooit eens 87 word, kijk ik echt niet of ik nog een jaartje meer of minder in een rolstoel kan zitten of achter de rollator kan sjokken. Liever nu een flesje wijn meer en later een jaartje korter dan anders om. Daar kan geen wetenschap tegen op.

echtpaul | 13-04-18 | 16:16 | 2

Het gaat met name om de periode voorafgaand aan je overlijden. Ongezonde leefstijl (wat dat dan ook is) is gemiddeld genomen vaker en langer ziek voor overlijden. Dus niet dat je je een jaartje rolstoel bespaart door te gaan zuipen. ;)

atheïstisch stemvee | 13-04-18 | 16:22

atheïstisch stemvee | 13-04-18 | 16:22

Door teveel zuipen kun je dan wel weer in een rolstoel belanden...

Bijtendehond | 13-04-18 | 21:08

Weer nep nieuws ,uit de hoek wij weten wat goed voor u is

scheerkwast | 13-04-18 | 16:15

Onder het motto: Two pints a day keeps the doctor away.
Proost!

Reebensteeltje | 13-04-18 | 16:14 | 2

Het is: Rhys Whisky: a bottle a day, keeps the doctor away

Zatkniss | 13-04-18 | 16:15

*Appels op de composthoop flikkeren doet

Tobi | 13-04-18 | 16:48

Geen vet, suiker, zout en vlees daar kan ik nog wel mee leven, maar geen drank?
Het laatste beetje levensvreugd wordt mij ook nog ontnomen!

botbot | 13-04-18 | 16:14 | 3

Sex is ook dodelijk

Jacktheflipper | 13-04-18 | 16:17

botbot:
Grappig, je noemt de schijf van 5.

LuckyGirl | 13-04-18 | 16:22

Jacktheflipper | 13-04-18 | 16:17 |
Klopt de meeste mannen overlijden na hun huwelijk.

botbot | 13-04-18 | 16:23

Stress is doodsoorzaak No.1 en alcohol is daarvoor een prima medicijn. Santé!

Wobbelplatte | 13-04-18 | 16:14

Morgen maar lezen. Nu Buckler vrijdagmiddagborrel.

TheseDays00 | 13-04-18 | 16:14

Mooi.... gauw naar de Aldi.... ff Schultenbrau scoren voor het weekend.

drs kwenie | 13-04-18 | 16:14

@Wetenschopper
Nog een reden om hier gezellig in de GS bubble te verblijven, bedankt... eh proost!

benjeallanggek | 13-04-18 | 16:13

Populisme!!1!

atheïstisch stemvee | 13-04-18 | 16:11

Ik vond de boekenbon beter.

Braboblanke | 13-04-18 | 16:11

Wie leest er dan ook nog de krant?

Rheia | 13-04-18 | 16:10 | 1

Mijn moeder.

newray | 13-04-18 | 16:30

mooie bijdrage van één van die vele laag opgeleide reaguurders.

Gerf | 13-04-18 | 16:09 | 3

Praktisch opgeleid, niet laag opgeleid. Laat ik het nooit meer horen.

TheseDays00 | 13-04-18 | 16:14

@TheseDays00 | 13-04-18 | 16:14
Ik ben hooggeleid, G! Maar verdien wel meer dan laaggeleiden. Zo, steek die maar in uw zak.

Standvastig | 13-04-18 | 16:30

Volgens mij mist iedereen de ironie van Gerf. Inderdaad: Leve onze kritische GSwetenschopper! en wat een staaltje van nepjournalistiek van de oogklepmedia wederom.

kaasfondue | 13-04-18 | 17:55

hear, hear. Ongezien de tyfus voor al die onderzoekjes waar op bladzijde 1518 (!) relevante gegevens staan.

Ik wacht wel tot de film uitkomt. Het is warm en het bier staat koud!

bergsbeklimmer | 13-04-18 | 16:09 | 1

Het gaat niet om blz 1518 van dit nummer hoor, dan zou er elke keer een driedubbel telefoonboek opgestuurd worden. Ze tellen door vanaf eerdere uitgaven.

citywok | 13-04-18 | 19:27

Als de TELEGRAAF het schrijft is het zo. Dat prentenblad heeft ook zijn beste tijd gehad. In Tenerife noemen ze het het oude wijvenblad.

Rest In Privacy | 13-04-18 | 16:08

Wat maakt het ook allemaal uit? We drinken gewoon lekker (met mate) door. Dood gaan we toch wel....

WassenaervanGhent | 13-04-18 | 16:08

*plop* toch maar vroeg aan de vrimibo
Fijn weekend!

Bon-sens | 13-04-18 | 16:07

Goede verhandeling, maar what's new. Paracelsus (1493-1541) vermeldde al in de 16de eeuw dat "de dosis het vergif maakt".

Het Vragevuur | 13-04-18 | 16:07

De 'dumbing down' en het niet meer zélf willen, dan wel: kunnen nadenken is niet slechts beperkt tot onderwijzers, politieofficieren en politici. Heel wat 'journalisten' zijn inmiddels verworden tot na-wauwelaars.

bisbisbis | 13-04-18 | 16:05 | 2

Tja, de Volkskrant was toch voor 'kuch' hoopopgeleiden?

Boer Kini | 13-04-18 | 16:10

Journalistiek "gestudeerd" bij InHolland of Windesheim..
Nee dan hou je goede en kritische journalistiek over..

Wijze uit het Oosten | 13-04-18 | 17:02

Wat een heerlijke inzending. Dank en proost!

TheTexasSharpshooter | 13-04-18 | 16:05

waar is orogeen

rein9576 | 13-04-18 | 16:05 | 1

Wat heeft Kaisja hier nu weer mee te maken?

Bijtendehond | 13-04-18 | 21:06

Kennelijk heeft deze wetenschapper erg veel tijd over op zijn zolderkamer om dit uit te pluizen en ook nog te typen, te controleren op spelfouten en te mailen naar GS! Hulde voor hem, en nu op naar de VrijMiBo!

Verbale diarree | 13-04-18 | 16:04

Goed, zal ik dan maar even? ... schraapt keel*; "FAKE NEWS!". Waar is dat EU bereau wanneer je ze nodig hebt.....

Snoorderlag | 13-04-18 | 16:04

Het is ook cherry picking om te zeggen dat een glas alco per dag goed is voor het hart!

Einde van de Domheid | 13-04-18 | 16:03 | 3

Uit ervaring kan ik zeggen dat een glas alcohol, toch echt wel hartverwarmend is!

benjeallanggek | 13-04-18 | 16:15

Blijkt toch de interpretatie van de onderzoekers zelf te zijn. Dus hoezo "cherry picking"?

kortebroek | 13-04-18 | 16:19

E.vDomheid: alcohol was toch om goed te maken in je hart wat liefde kapot had gemaakt?

lovekila | 13-04-18 | 17:05

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com