Rutte financiert jihad. Omtzigt wil de bonnetjes
Gisteren hadden we een filmpje van Rutte die niet wil zeggen waarom de Nederlandse belastingbetaler de Koerdenmoord in Afrin per ongeluk met 21 miljoen gefinancierd heeft. Maar ja, verkiezingen, dus hier nog eens + Kamervragen.
Irritatie tussen premier #Rutte en @PieterOmtzigt. Het CDA-kamerlid wil weten of NL/EU-landen het Vrije Syrische Leger hebben gesteund. Rutte vindt dat vraag niet hoort bij debat #EUtop. #gezellig #coalitie Kijk: pic.twitter.com/3lQbyLW4Zf
— Fons Lambie (@fonslambie) March 20, 2018
Bovendien zit Pieter Omtzigt ook op verkiezingsdagen niet stil, en diende hij nieuwe Kamervragen over de kwestie in. Antwoorden zul je, MinPres, want het is totaal ziek dat Nederland jarenlang voor tientallen miljoenen aan investeringen deed in "rebellengroepen" waarvan we dachten dat het Good Guys waren maar waarvan we nu weten dat het in feite allemaal geradicaliseerde DENK-stemmers zijn. Dankzij een BBC-docu, Kamervragen en Harald Doornbos weten we hoe het zit, maar de publieke verantwoording blijft nogal uit. Terwijl er bloed aan onze taxpoet zit, en we wellicht ook de doorstart van ISIS Genocide BV aan het financieren zijn. Daar mag *best* een beetje meer ophef over komen. Dus na de breek de vervolgvragen van Omtzigt, die als Kamerlid doet wat #Weesgeenkees en de rest van de coalitiekudde zo opzichtig verzuimt: de regering controleren. Hij wil graag de bonnetjes van de Nederlandse bijdrage aan de jihad in Syrië zien.
UPDATE 18u: Snelle brief (docx) van MinBuZa Stef Blok in reactie op de vragen. "Op 14 maart kondigde het kabinet vanwege de ontwikkelingen in de Syrische provincie Idlib aan dat het steunprogramma voor de oppositie in die provincie zou worden stopgezet. [...] In het noordwesten van Syrië is het programma intussen beëindigd. In het relatief stabiele zuiden van Syrië wordt het programma voortgezet." Met andere woorden: we betalen nog steeds mee aan de jihad. In het zuiden is ISIS ook weer actief. We zouden toch niet...?
Vragen van de leden Van Helvert en Omtzigt aan de minister van Buitenlandse Zaken en de Minister-President over de Nederlandse steun aan het Vrije Syrische Leger, waarvan delen op dit moment samen met Turkije vechten in Afrin.
1. Heeft u kennis genomen van het feit dat de NOS in januari berichtte dat: “Een commandant van oppositiebeweging het Vrije Syrische Leger (FSA) zegt dat 25.000 strijders hebben zich bij de Turkse legereenheden gevoegd die in Noord-Syrië een offensief zijn begonnen tegen de Koerden” (bron)
2. Heeft u kennis genomen van het artikel in de New York Times, waarin over de aanval op Afrin geschreven wordt: “Turkey mobilized hundreds of C.I.A.-trained Syrian Arab fighters from the opposition Free Syrian Army to spearhead its attack, and bombarded the enclave with jets and artillery fire” (bron)|
3. Bent u bekend met de brief van uw ambtsvoorganger die in April 2015 aan de Kamer schreef dat Nederland via uitvoeringsorganisaties in Turkije en Jordanië ‘non lethal support’ ging geven aan gewapende groepen in Syrië? (Kamerstuk 27925, nr. 534)
4. Kunt u alle overdrachtsbewijzen – die er volgens de Kamerbrief zijn - van goederen aan de Kamer doen toekomen? (Kamerstuk 27925, nr. 534)
5. Herinnert u zich dat in in 2016 aan de Kamer schreef dat alle steun van Nederland aan gewapende groepen in Syrie naar het vrije Syrische leger ging: “De Free Syrian Army (FSA) is een los samenwerkingsverband van verschillende gewapende groeperingen in Syrië. Het kabinet beperkt de steun tot groepen die aan de door het kabinet vastgestelde criteria voor ontvangst van steun voldoen. Vooralsnog zijn dat alleen groepen die zich tot de FSA rekenen.” (Kamerstuk: 27925, nr. 571)
6. Herinnert u zich dat u in maart 2018 (zes weken nadat de aanval op Afrin was begonnen) aan de Kamer schreef dat de steun aan groepen in Noord Syrie was stopgezet: “De ontwikkelingen in Idlib zijn aanleiding voor het kabinet om het Non Lethal Assistance (NLA) programma voor de Syrische gematigde gewapende oppositie in die provincie te beëindigen. Het kabinet constateert dat de mogelijkheden om deze groepen te ondersteunen met NLA te beperkt zijn geworden, vanwege de complexe situatie op de grond en het verlies van grondgebied door de gematigde oppositiegroepen. Nederland blijft de Syrische gematigde gewapende oppositie ondersteunen waar dit kan. In het relatief stabiele zuiden van Syrië wordt het NLA programma voortgezet.
7. Hoeveel non lethal support heeft Nederland aan strijdgroepen binnen het Vrij Syrische Leger gegeven sinds 2015?
8. Zijn er groepen die samen met het Turkse leger vechten in Noord Syrie, die non lethal support van Nederland ontvangen hebben? Zo ja, wat hebben zij ontvangen en tot wanneer hebben zij die steun ontvangen?
9. Kunt u uitsluiten dat groepen, aan wie Nederland non lethal support gegeven heeft in het verleden, meevechten met Turkije in Afrin en omgeving (operatie olijftak)?
10. Kunt u deze vragen een voor een (dus de laatste twee vragen apart en uitgebreid) en binnen een week beantwoorden, gezien de misdrijven die nu in Afrin en omgeving gepleegd worden?
11. Kunt u in de beantwoording ook de overige gestelde vragen in het debat over de Europese Top meenemen (plenair debat van 20 maart)
Reaguursels
Dit wil je ook lezen
Khalid A. stak vrouw 'per ongeluk' met 42 messteken dood omdat eten niet warm was: 'De wil van Allah'
Foto: niet het lauwe eten in het verhaal
LIVE - Het NSC-ledencongres, vanuit... Nieuwegein
Hallo, is daar iemand?
Pieter Omtzigt morgen TOCH NIET terug in Kamer
Pakjesboot 12 past niet onder de brug door
Ziek zijn zonder ziek melden in het Stamcafé
Toch best lucratief