achtergrond

Geenstijl

Afrin. Hoe Halbe Zijlstra Turken en jihadi's helpt

Afgelopen week toonden de Turken zich ontzettend tevreden met MinBuZa Halbe Zijlstra. Want die vindt het namens Nederland allemaal prima dat de legers van NAVO-bondgenoot Erdogan Syrië al dan niet rechtmatig zijn binnen gevallen.

In Afrin zijn de Turken, geholpen door jihadistische terroristenrestjes van ISIS, de tieten van Koerdische YPG-strijders af aan het snijden. Oh, en de rest van de Koerden aan het uitmoorden danwel tot de profeet (en zijn Turkse dictator op aarde) aan het bekeren. Mag van Halbe, want de Nederlandse relatie met Turkije moet immers weer goed worden vanwege de Turkije-deal en het uitleveren van Nederlandse IS-leden die in Turkije zitten. Er is ook, zo mompelt een insider tegen GS, angst in Nederland voor Turkse Nederlanders die op ministeries, bij defensie en de politie werken en contact houden met Ankara, zeker wanneer Nederland voor de Koerden kiest.

Politiek dus niet onlogisch dat Zijlstra zich nu in malle bochten wringt om de relatie met Turkije te verbeteren, maar in de coalitie is daarover wel spanning: alleen de vvd staat pal voor hun minister, de andere coalitiepartijen willen liever goede sier maken met de gratis Palliemiljoenen die D66 duominister Sigrid Kaag overboekt aan Abbas (z'n nieuwe jet al gezien?). Ohneewacht, daar is de rest helemaal niet blij mee. Oftewel: gaat lekker in die knutselcoalitie.

Het konijnenhol gaat nog veel dieper. Want weet je hoeveel taxpoet de Syrische terroristen* uit Nederland hebben ontvangen? Precies tweejaar geleden trok Joël Voordewind (CU) al aan de bel over 10 + 16 miljoen Nederlandse euro's die via het Free Syrian Army tot bewapening van jihadistengroepen als Al Nusra leidden, en dat is in het gebied dat nu door de Turken is bezet (en waar die groepen dus Koerden aan het killen zijn). Uit Kamervragen uit 2016 (pdf) komt het (voorzichtig opgeschreven) bewijs dat Nederland miljoenen gaf aan de FSA-"rebellen" en hun "losse samenwerkingsverband" van terroristische* bondgenoten:

Andere landen betaalden onder de noemer 'Project AJACS' ook miljoenen. Een paar maanden geleden concludeerde de BBC dat veel van dat geld in de zakken van terroristen* is verdwenen. Zij maakten daarover de docu Jihadis You Pay For (BBC iPlayer, dus ff VPN-tunnel graven), waarop het CDA Kamervragen stelde. Uit de antwoorden (pfd): "Nederland heeft sinds de start van het conflict in Syrië in 2011 bijna EUR 60 miljoen uitgegeven aan steun voor projecten in Syrië ten behoeve van stabilisatie, mensenrechten en het politiek proces." Zestig miljoen!

Kijk nu nog eens naar Syrië en stel jezelf de vraag: hoe stabiel, mensenrechtelijk & politiek procedureel is het gebied dat na Assad en ISIS nu door de Turken wordt belegerd, en door en tegen wie wordt de huidige gewapende strijd geleverd? Nederland leverde geen wapens aan de strijd (die komen vanuit Europa vooral uit Hongarije, Roemenië en Bulgarije), maar uit een bijlage bij antwoorden op andere Kamervragen lezen we wel over wel "non lethal assistance" (.docx inclusief alle NL investeringen van White Helmets tot studiebeurzen). Voedsel en dekens, maar ook voertuigen en communicatie-apparatuur - in de verkeerde handen toch handige hulpmiddelen in een gewapende strijd. Ging allemaal naar de FSA, wat nu Al Nusra is en dat is dus feitelijk gewoon Al Kaida. 

Hoe zit het nou precies dan? Wie kreeg wat, waar wordt het voor gebruikt, wat heeft het gekost en wat gaat Halbe doen om de Turkse volkenmoord op de Koerden te stuiten? Geen idee, vooralsnog: op de dag van de Turkse inval, ontving de Kamer een vertrouwelijke brief (pdf) over "de actuele situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika", en daarin staat vermoedelijk welke "rebellen"-groep(en) wij met ons zuurverdiende belastinggeld gefinancierd hebben om dood en verderf te zaaien. Maar hun namen, die houden ze nog even geheim. De diplomatieke relatie met Ankara heeft bij Halbe voorlopig even voorrang boven de mensenrechten waar we sinds 2011 zestig miljoen aan weggepleurd in geïnvesteerd hebben. Wie tussen de regels kan lezen, weet dat we sowieso islamitische terreur in Syrië hebben gefinancierd tussen 2011 en de onthullende BBC-docu. Allah Halbar!

*Terroristen? De Staatsomroep spreekt liever van "opstandelingen" en RTL heeft het over "rebellen". Maar het is in the end gewoon allemaal Al Kaida. Islamitische terroristen, dus. Oh en die dit weekend neergeschoten Russische piloot die Harald noemt? Die ging liever de lucht in:

INSTANT UPDATE: Dat zijn geen halbe maatregelen. Campagnetijd!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.