achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Stop de haat

Een aantal Zwarte Pieten ging in de grote stad een schoolgebouw binnen, wat natuurlijk absoluut niet kan, want een school hoort een veilige leeromgeving te zijn, anders kan je de instelling gelijk opdoeken.

De leraressen reageerden kordaat door het snoep in te nemen, en de Zwarte actievoerders uit te zetten. Wat dat betreft is er al veel veranderd, normaal was er alleen een spelletje te achterhalen wie er verantwoordelijk waren. 

Er zijn ouders die erop staan dat het heidense feest blijft, evenals volwassenen die in elementen van het feest een aanleiding zien voor een verbod. Scholen blijven achter met het zoveelste maatschappelijke probleem zonder kans die op te lossen. Onze kenniseconomie start met een open riool, waar instabiele thuissituaties, religie en cultuur in de weg zitten van talen, techniek en talent.

De Kinderombudsman signaleerde dat kinderen zich het hele jaar gediscrimineerd voelen, iets wat volgens hun beleving verergert in de Sinterklaasperiode. Helaas schreef de ombudsman dat pas nadat het debat totaal ontspoord was. Ik blijf achter met de vraag of het Sinterklaasfeest zelf die negatieve beleving oproept, of dat kinderen geconfronteerd worden met de fall-out van de discussie. 

Erger is dat zelfs de ombudsman over zijn belangrijkste constatering heen leest. “Het hele jaar”. Kinderen die zich tweede of derderangsburgers voelen in de kwetsbare periode waarin ze worstelen met hun identiteit. Meestal weggestopt in hun eigen wereldje achter de telefoon, tablet of laptop. Onbeschermd op internet, waar (kleine) mensen ongeremd schrijven.

**Superdiversity
**Nederland is hard op weg het zoveelste land te worden waar de oorspronkelijke bevolking niet meer de meerderheid vormt. Binnen de grote steden zijn zelfs wijken waar andere minderheden samen of in hun eentje de meerderheid vormen. Hoe omgegaan wordt met minderheden wordt steeds belangrijker, aangezien we dat binnenkort zelf ook worden of allang zijn.

Hoe er met jonge meisjes, kwetsbare ouderen, joden of openlijk homoseksuelen op straat wordt omgegaan, dan gaat dat niet altijd goed. Over de grenzen zijn Aboriginals, Native Americans of christenen in het Midden-Oosten het levende bewijs hoe fout dat kan gaan. Tolerantie is niet alleen de basis van onze cultuur, hopelijk wordt die cultuur in de toekomst gedoogd.

51% van de uitgebrachte stemmen is misschien genoeg om een besluit te nemen, toch zal het uitvoerbaar moeten zijn en zal 100% daarmee moeten (kunnen) leven. Het wordt daarom steeds belangrijker dat iedereen opgroeit met een positief zelfbeeld, een tolerante houding tegenover anders denkenden en een wakend oog tegen dwang.

**Quasi-statisch
**Dat Zwarte Piet niet negatief stereotyperend mag zijn, ben ik met de rechtbank eens. Alleen wordt in dat vonnis geschreven over een Piet die zich dom, onderdanig en slecht Nederlands sprekend opstelt, en dat heb ik al jaren niet meer gezien. Als moderne Pieten afgerekend worden op oude fouten, dan is iedere aanpassing bij voorbaat afgekeurd.

Eerder is de roe verdwenen. Precies in dezelfde periode toen ouders leerden dat het slaan van kinderen wisselende resultaten geeft in de opvoeding. Evenals de dreiging stoute kinderen mee te nemen naar Spanje, aangezien de meeste kinderen zoiets als een leuk vakantieadres zien. Tradities veranderen voortdurend, maar niet door intimidatie. 

Sinterklaas loopt nog steeds met het grote boek rond, een object dat over de linkerzijde openklapt, uit meerdere schermen bestaat, niet interactief is en niet opgeladen kan worden. Zelfs Meneer de Uil raakt bij zijn comeback misschien zijn NRC fabeltjeskrant kwijt. Grote veranderingen die allemaal organisch gaan. Zonder debat, zonder agressie. Hoe anders gaat het nu.

Opruiing? 
In de voorste bus van het onbeschermde anti-Pieten konvooi werd veelvuldig over witte mensen gesproken, in een pseudo-academische codetaal. Nu heb ik een A4-tje erbij gehouden, en geen witte mens gezien. Wel veel licht roze getinte mensen. Het ene deel op weg naar een demonstratie, het andere deel vond de snelweg een geschiktere locatie.  

Zo werd er rond 9u45 gestopt bij Joure, vanaf daar is het nog een uurtje rijden tot Dokkum. Er was toestemming gegeven om vóór de intocht een manifestatie te houden. Het programma van de intocht begon om 10:00, dus waren de bussen niet sowieso te laat? Wellicht bewust, in de hoop in de landelijke uitzending te halen/verstoren?

Kick Out Zwarte Piet is een organisatie die in haar naam al oproept tot geweld. In een land waar zelfs tegen de ergste criminelen geen geweld wordt gepredikt. Die manier van veranderen is zinloos. Als het lukt blijft een groep met een open wond achter, ondertussen worden de verkeerde mensen afgerekend op iedere poging. 

**Regenboog
**Het voorstel om Piet af te schminken verbaast mij. Is een witte Piet beter dan een zwarte? Je kan niet aan de ene kant volhouden dat huidskleur niet telt, en aan de andere kant een traditie afkeuren op kleur. Dat lijkt mij even onwenselijk als getinte mensen die met gevaarlijke chemicaliën de huid bleken om bij een blankere en (in hun beleving) hogere kaste te behoren.

Dit lijkt me niet de oplossing bij het probleem. Helaas is blank de neutrale, veilige huidskleur, en dat is een vorm van institutioneel racisme. Als huidskleur er echt niet toe doet, horen ze allemaal in onze folklore. Ook andere sprookjes moeten een afspiegeling worden van de maatschappij. Mensen moeten trots zijn op hun uiterlijk, het omarmen en ervan houden.

Kinderen hebben liefde nodig, geen ruzie, geen haat.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.