Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Deradicaliseringsgoeroe David OntKenning is terug. En hoe.

"De volgende generatie kan zelfs onze eigen waarden tegen ons gebruiken en 'sociale rechtvaardigheid' eisen, zoals de IRA of de RAF dat deden. Extremisten kunnen elke ideologie gijzelen. Ik ken ook geen enkele belangrijke radicaliseringsexpert die nog gelooft dat ideologie een belangrijke drijfveer is van jihadisme." Oh help. Catweazel David OntKenning is terug en hij is dommer dan ooit. Bij het Parool krijgt de charlatan weer eens ruim baan om zijn psychobabble te spuien. De man op wie de overheid vertrouwt loopt weer even helemaal leeg over "slechte invloeden, puberbreinen en criminelen op het verkeerde pad". Nee, natuurlijk, David. We kunnen wel weer het rijtje afdraaien waarom Kenning lult, maar dat heeft totaal geen zin: in de totaal verziekte bestuurdersbubbel van Nederland is iemand met een wenselijk geluid veel belangrijker dan iemand met gelijk. Want ja, als Jihadisme een zaak van criminele puberbreintjes was, dan was de existentiële oorlog met terreurcultus met de islam al niet 1500 jaar aan de gang, dan was Osama bin Laden een oudere jongere, dan waren de landen waar complete parallelle samenlevingen van radicaal-islamitische signatuur (hoi Hezbollah) gewoon uit de hand gelopen pubergrappen... Maar goed, onze mandarijnenklasse doet er alles aan om het ware gevaar van de islam te ontkennen en bullshitconsultants als Kenning kunnen daarvoor lekker uurtjes schrijven bij de gemeente 020. Nee, het is fucking makkelijk om de problemen van de globale jihad af te schuiven op een paar scooternaffers in Amsterdam-West, maar echt dicht bij de werkelijkheid staat die analyse niet. Ook sad en discriminerend voor de Naffertjes, maar goed. Leuk ook dat onze "Landelijk programmadirecteur Contra- Terrorisme, Extremisme en Radicalisering" dit ook gewoon ff tweet. Hey Nicole, kom anders een keertje koffie drinken op GSHQ. Is gratis, bullshitvrij en wij lezen niet de Psychologie Magazine van vorige maand voor als we met moorddadige hakbars van doen hebben. 

Reaguursels

Inloggen

De gekke oom van Legolas.

Bigi Bana Boy | 24-10-17 | 00:20

David Kenning heeft gelijk. Doel van politici, in casu extremisten, is macht vergaren, zo veel mogelijk en zo lang mogelijk. Religies, ideologieën - vrijheid, gelijkheid, broederschap - en wat voor fraais er nog meer is bedacht om mensen te manipuleren, zijn ondergeschikt aan machtsvorming. Ze dienen ter aankleding van de macht, nooit andersom. Jihadisme is hierop geen uitzondering. Alleen idioten geloven dat het in essentie om verheven idealen gaat. Wie zich dit niet kan voorstellen moet ‘The Dictator’s Handbook’ lezen, ‘Why Bad Behavior Is Almost Always Good Politics’ van Bruce Bueno de Mesquita en Alistair Smith. Of lees eerst de recensie van dit boek door Martin van Creveld op zijn website: www.martin-van-creveld.com.

Bieslander | 24-10-17 | 00:00

Extremisten verdienen maar een ding, de dood, punt uit.

puntjeopdei | 23-10-17 | 19:37

Hij heeft in grote lijnen gelijk, Ik ken ook geen enkele relevante expert die gelooft dat ideologie een belangrijke drijfveer is van jihadism. Of dat er een "existentiële oorlog" specifiek met de islam is al "1500 jaar" tussen alle warme en koude religieuze, Europese en wereldoorlogen door zeg maar. "Wij" hadden helemaal geen tijd voor een "existentiële oorlog" met een "Islam". De geschiedenis en het heden is vol met bloed, tranen en wreedheid en heeft heel weinig met iets specifieks "islamitisch" te maken. Met een 0.5% daarvan, dat is peanuts. Waanzin om het steeds weer op te voeren!

De toekomst is inderdaad het probleem van de idioterie. De SJW's, de Trumpisten, de fake nationalisten, de mentaal uitgerangeerde mediamannetjes: die gaan de nieuwe staatsterroristen worden: met steeds waanzinnigere ideeën blazen ze ons aller gezond verstand op. Maar het wordt verkocht als iets anders uiteraard. Totdat je door een hellend vlak klaar bent voor de beperkte set aan dwaze oplossingen voor de zelfgecreëerde beerputten. Tegen die tijd zullen de overgeblevenen met gezond verstand zelf de terrorist moeten worden, want elke stukje waarheid wordt dan het grootste gevaar.

GeenAccount | 23-10-17 | 17:39 | 1

"Tegen die tijd zullen de overgeblevenen met gezond verstand zelf de terrorist moeten worden, want elke stukje waarheid wordt dan het grootste gevaar." - niet per se noodzakelijk; het type samenleving dat u beschrijft is onbeheersbaar en zal zichzelf vernietigen.

Panos88 | 23-10-17 | 18:58
-weggejorist-
langzullenweleven | 23-10-17 | 16:03

geef die vent eens twee tientjes voor de kapper!!!!!!!!

langzullenweleven | 23-10-17 | 16:03

Ik koester een diep, héél diep wantrouwen tegen overjarige hippies met 'wetenschappelijke' pretenties en een aartsvaderlijk decorum dat benadrukt wordt door lange haren en zilvergrijze baarden.

Ik ken toevallig een paar van die types; sommige al sinds de jaren '70. Vrijwel allemaal zijn ze hopeloos blijven hangen in de bloemetjestijd. Ze lopen al 50 jaar rond in een spijkerjack, vrijwel allemaal hebben of hadden ze 'soosjale' beroepen en vrijwel allemaal hebben ze een verleden dat aan elkaar hangt van (mislukte) communes, (mislukte) therapie-boerderijen, (mislukte) socialistische idealen, (mislukte) sektes gebaseerd op de denkbeelden van Adorno, (mislukte) 'alternatieve' helings-praktijken en (mislukte) romantische wereldbeelden. Sommigen van hen zijn dusdanig gefrustreerd geraakt door wat wij doorgaans 'de realiteit' noemen, dat ze volkomen kierewiet, verslaafd aan de alcohol of aan de religieuze humbug zijn geraakt.

Deze meneer Kenning is ook zo'n type. Op en top charlatan en het vermogen om net zo lang & quasi-intellectueel op mensen in te lullen, dat deze verbijsterd achterblijven in stilzwijgende bewondering voor zóveel wijsheid.

Het is niet alleen goed, maar vooral ook noodzakelijk dat deze schertsfiguren worden ontmaskerd en worden losgerukt van het belastinggeld-infuus waaraan ze al jaren hangen.

Peter Emile | 23-10-17 | 15:18 | 1

Dat spijkerjack was onderhand wel weer mooi mode geworden.

Fred van Ria | 23-10-17 | 16:26

1 woord: "verdienmodel"

Iemand die bij de overheid verantwoordelijk is om deze man een functie/dan wel een adviseursrol te geven, gelijk een corruptie/lobby-onderzoek aan zijn/haar broek.

litebyte | 23-10-17 | 15:15
-weggejorist-
Rest In Privacy | 23-10-17 | 15:10

A scorpion asks a frog to carry it across a river. The frog hesitates, afraid of being stung, but the scorpion argues that if it did so, they would both drown. Considering this, the frog agrees, but midway across the river the scorpion does indeed sting the frog, dooming them both. When the frog asks the scorpion why, the scorpion replies that it was in its nature to do so.

Rest In Privacy | 23-10-17 | 15:10

Knettergek.
Mensen met extreme denkbeelden zijn vaak van het padje af om welke reden dan ook. Zodra ze complot ten gaan zien erin radicaliseren worden ze ook ontoerekeningsvatbaar. Vaak zijn deze met langdurige hulp te helpen.

De islam, dwz de radicale fundamentalistische islam is ook extreem in zijn opvattingen en wereldbeeld. Vanuit die extreme islam die meer dan de helft van de moslims in de wereld aanhangen ontstaat ook extremisme omdat het een extreme uitleg en toepassing is van de islam en daarmee is Jihadisme zeker vanuit de radicale overtuigingen erger dan elke andere vorm van het meer "gewone' extremisme.

Blijkt ook daar bij gewone extremen velen 'genezen' na intensieve hulp en begeleiding. Bij moslim fanaten is het positief resultaat van terugkeer naar een meer realistisch wereldbeeld veel geringer. Ofwel de gevaren aan die externe zijde zijn vele malen groter mede vanwege de grote aantallen die rotsvast geloven in de wil van Allah, vrede zij niet met hem.

Moneytron | 23-10-17 | 14:53

Vertrouw nooit een man met lange tochtlatten en gitaren in de woonkamer. Daar was altijd al een woord voor. Patjepeëer.

batvoca2 | 23-10-17 | 13:51

Het is de overheid die de islam blijft faciliteren. En binnen de 'democratie' een volk wat gekozen heeft voor een kabinet VVD/CDA/D66/CU. Een democratische meerderheid die warm wordt bij de quote: "Vertrouwen in de toekomst". */me bibbert*

First Contact | 23-10-17 | 13:32

En als je ook maar een beetje verdiept in de islam wordt alles volkomen logisch. Het wordt heel duidelijk waarom ieder Europees land gigantische problemen met hun islam import heeft. Het wordt ook duidelijk dat er werkelijk geen schijn van kans op vreedzaam samenleven is.
-
Maar dat past niet in het onzinnige Linkse "multiculti=mooi" denken dus worden de meest idiote en onrealistisch theorieën verkondigd. Deze worden vervolgens door de Linkse achterban als enige ware beschouwd.
Dat realiteit deze theorie echt nergens ondersteunt is voor de achterban volkomen onbelangrijk.
-
Dit geeft wel een trieste indruk van hoe intelligent de Linkse achterban in werkelijkheid is. Niet verwonderlijk dat die genoodzaakt zijn zelf zo vaak te roepen hoe intelligent ze zichzelf vinden. Want niemand anders zal het doen

moitambien | 23-10-17 | 13:27 | 7

Ik zou de integratie van de Mizrahim etc. in de Joodse samenleving niet willen vergelijken met die van moslims in onze van oorsprong christelijke cultuur.
De Mizrahim zijn uiteindelijk wel joden, hetzelfde geloof als de rest in Israël.
Moslims zijn geen christenen en de culturen botsen. De westers ondertussen vrijgevochte, verlichte en verwaterde Christelijke t.o.v. een geloof wat nog exact hetzelfde wordt beleden als 1300 jaar geleden. Sterker een geloof wat sinds een 25 jaar wereldwijd orthodoxer is geworden ipv verlicht. Een geloof zo in steen gehouwen dat verlichting bij meerderheid wereldwijd niet wordt geaccepteerd en aldus als een ideologie wordt beleden en elders opgelegd.

Nee, uw vlieger gaat niet op.

Moneytron | 23-10-17 | 15:02

Panos88 | 23-10-17 | 14:22
Het was algemeen bedoeld en niet jij persoonlijk.
Ik had het misschien beter iets anders geformuleerd.
-
Ik heb door de jaren heen te vaak het "interpretatie argument" gezien waarbij men de problemen met islam probeerde goed te praten door te stellen dat het in de Koran toch, echt waar allemaal, héél anders staat.
Met roept dan dat een islamitische aanslag gepleegd is door een "eenmalige lone wolf" , "Extremistische moslim die niet wist wat hij deed".... en dat dit natuuuuurlijk niets met de islam te maken had.
Ik ben allergisch geworden voor het "interpretatie argument". want het is een bullshit argument.
-
Zonder uitzondering kunnen in geen enkel islamitisch land andere geloven in vrijheidheid naast de islam leven.
Whatever interpretatie ook gebruikt is.
De islam is een extreem agressief geloof dat zo snel mogelijk weer uit Europa verdreven moet worden als wij onze vrede en welvaart hier willen houden.

moitambien | 23-10-17 | 15:20

Ik ben allergisch geworden voor het "interpretatie argument". want het is een bullshit argument.
moitambien | 23-10-17 | 15:20

Het wordt een bullshit argument zodra je daarmee tracht aan te tonen dat terrorisme niks met 'de islam' te maken heeft. Echter jij laat je vangen door een retorische truc en slaat nu helemaal door naar de andere kant en geeft 'de Islam' de status van een autonome (in de zin van op zich zelf staande) macht. Als wij elke dag uit de Koran lezen worden wij daarvan niet radicaal, als wij Mein Kampf lezen worden wij geen Nazi. De oorzaak ligt ouders die hun kinderen opvoeden binnen een destructief moreel kader, dat weliswaar op de Koran gebaseerd is maar zijn specifieke interpretatie dankt aan bepaalde Koran """wetenschappers""".

Vergelijk het maar met het Katholicisme van 1600 en dat van nu; vroeger wist men in de Bijbel eenvoudig rechtvaardiging voor geweld tegen andersgelovigen te vinden; zijn er tegenwoordig in het westen nog veel militante Katholieken? Nee. Is de Bijbel veranderd? Nee, alleen de interpretatie.

Panos88 | 23-10-17 | 16:06
▼ 4 antwoorden verborgen

Ach, in 1945 schrokken ook miljoenen mensen wakker nadat een zekere ideologie zichzelf de das had omgedaan. "Men wist van niets" was plotseling het argument. Dit argument gaat heus ook gebruikt worden door onze politiek elite....

Ommezwaai | 23-10-17 | 13:26 | 3

Men was geschrokken wat Socialistische indoctrinatie kon aanrichten.
Maar dat was men in 90'er jaren alweer vergeten en daarom kon de socialistische partij weer hun vaderland voor eigen winst gigantische schade toebrengen.
Dit keer door massaal moslims als eigen stemvee te importeren en de bevolking te indoctrineren dat multiculti heel mooi was.
Iedereen die dat niet vond werd als Nazi (=socialist?!), Xenofoob en Islamofoob verketterd.... net zoals ze in 1933-1945 ook hun tegenstanders publiekelijk verketterden.

moitambien | 23-10-17 | 13:44
-weggejorist-
langzullenweleven | 23-10-17 | 16:04

Een klip en klare analyse!! Eens

langzullenweleven | 23-10-17 | 16:04

Waarom zijn roofdieren zoals ze zijn? Juist ja, omdat dat genetisch bepaald is. En wat doet men in het algemeen met roofdieren die de mens aanvallen? Juist ja, afschieten!

Nelis SplitBloes | 23-10-17 | 13:20

Dat IS zelfs jonge kinderen heeft weten te indoctrineren tot moordenaars maakt wel duidelijk dat de ideologie het probleem is en niet de hormonen.

Rest In Privacy | 23-10-17 | 13:16

Ik kan hier onmogelijk goed op ingaan gezien de betaalmuur, maar ik gok zo dat meneer David best goed zal hebben gezien dat Jihadisten Jihadist zijn geworden omdat ze in al het andere faalden, immers je kunt best een radicale teringleijer zijn maar niet weg kunnen omdat iemand je kinderen eten moet geven.

Verder zal onze expert waarschijnlijk weer om de hete brei heen draaien en niet onderkennen dat buiten het feit dat de Islam inderdaad [u]geen[/u] patent heeft op terrorisme, met name in de huidige Soennitisch-arabische cultuur kinderen van jongs af aan worden gevoerd met vijandbeelden, slachtofferschap en een zeer destructieve seksuele moraal. Tegelijkertijd geeft zij doorgaans onvoldoende middelen mee geeft om mee te kunnen draaien in een modern land. Zo kweekt men (onbewust) natuurlijk wel de ideale omstandigheden om het helemaal uit de hand te laten lopen.

En als je gewoon de geestelijke capaciteiten hebt om dit te kunnen constateren maar zoals velen gewoon te laf bent om het uberhaupt te onderkennen, laat staan je uit te spreken; dan ben je eigenlijk nog schuldiger dan de veelal analfabete ouders van betreffende jihadisten.

Panos88 | 23-10-17 | 13:12

Hoop drogredenen Geenstijl. Wat de beste man zegt snijdt wel degelijk hout. Het gros van de jongeren uit Europa die radicaal en gewelddadig worden komen niet uit een religieus praktiserende nest, komen uit gebroken gezinnen, hebben een crimineel verleden en weinig inhoudelijke kennis over de islam. Van Salah Abdessalam is bijvoorbeeld bekend dat hij nog nooit de koran heeft gelezen. In zekere zin hebben ze op sommige vlakken hetzelfde profiel als de jongens uit de Alt-Right beweging: zwaar - seksueel - gefrustreerd omdat ze beperkt tot geen toegaan hebben tot de arbeidsmarkt en daarmee ook niet tot de seksuele- en trouwmarkt. Vandaar ook de afkeer voor de moderniteit en hangt naar traditionalisme bij beide groepen. Van beide groepen is ook bekend dat het fervent porno-verbruikers zijn. Hierbij is het karikatuur van de neckbeard die op de zolder van zijn moeders huis Cheetos naar binnen zit te werken en gelijktijdig zit te rukken een bekende. Ook is het in deze dus niet gek dat de meest recente aanvallen in Europa (Marseille Frankrijk en Turku Finland) de slachtoffers jonge vrouwen waren. Het problematisch in deze ontwikkeling is dat naarmate de technologische ontwikkeling vordert er steeds meer mensen achter zullen blijven... dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat beide trends zullen doorzetten en elkaar zullen versterken.

koter | 23-10-17 | 13:12 | 5

@Koter het is natuurlijk wel een naar westerse maatstaven gebrekkige opvoeding die ze juist zo gevoelig maakt voor dit soort denkbeelden. Daarnaast hebben door oliegeld gesponsorde imams wel degelijk bijgedragen aan de fundamentalisering van de Islam.

Panos88 | 23-10-17 | 13:29

Panos88 | 23-10-17 | 13:29

Inderdaad, een zeer gebrekkige opvoeding. Maar dit is eerder regel dan uitzondering bij alleenstaande moeders. Er is een groot verschil tussen fundamentalisme en gewelddadig extremisme. Veel fundamentalisten, of dit nu Refo's, chassidische Joden of behoudende moslims zijn zijn totaal niet politiek geïnteresseerd laat staan gewelddadig. Het zijn gewoon mensen die in hun eigen bubbel willen leven en met gerust gelaten willen worden.

koter | 23-10-17 | 13:36

@ koter | 23-10-17 | 13:36
Wel met de aantekening dat een een fundamentalistisch islamitische opvoeding dikwijls een sterkere superioriteitswaan ten opzichte van de omgeving mee geeft dan het geval is bij christelijke fundamentalisten. Daarnaast komen zeker niet alle Jihadisten uit gebroken gezinnen.

Panos88 | 23-10-17 | 13:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Toch is er ook hoop. Dit lees ik net op Elsevier:

"De enige manier om met IS-strijders af te rekenen, is in bijna ieder geval door ze te doden. Dat zegt Rory Stewart, de Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking. Volgens Stewart zijn Syriëgangers zo ver geïndoctrineerd door Islamitische Staat, dat ze niets meer te zoeken hebben in het Verenigd Koninkrijk."

Kunnen wij Rory Stewart niet ruilen met Ferdinand Grapperhaus? Wanneer realiseert de politiek zich nou eindelijk eens dat Syriëgangers ook niets meer in het Koninkrijk der Nederlanden te zoeken hebben? En zorgt ervoor dat ze niet meer kunnen terugkeren.

Dr_Johnson | 23-10-17 | 13:05 | 1

Nee zeg, je wilt Groot-Brittannië toch niet opzadelen met Grapperhaus?!?!

MAD1950 | 23-10-17 | 15:03

Waar ik vooral moeite mee heb is het (steeds.maar.weer) selectief handelen van instanties,media en politiek. Het grote gemak waarop zij kritiek en mensen met een andere visie en mening wegzetten in de extreem-rechtse hoek om vervolgens islamitische terreur te bagatelliseren... Ik kots op dit soort.

First Contact | 23-10-17 | 13:04 | 2

Ja gek is dat he? Laatst op radio een een deskundoloog die roept dat de AFD toch echt nazi sympathieën heeft. Dat was het eerste wat hij zei.
Dat zegt zo ukkel straffeloos op de radio.
Het enge is dat ze hun onzin zelf gaan geloven.
Alles waar ze het niet mee eens zijn is "EXTREEM rechts"
Maar mislukte jihadisten zijn "verwarde mannen". Heeft niks met islam te maken.

Rest In Privacy | 23-10-17 | 13:14

Ik hoor bij geen van die instituties.. toch kan ik me voorstellen dat ik zo overkom - wat wil je dan horen ? (of wil je iets leren of zou je meer willen weten? - als ik niet helemaal 'emphatisch' overkom, dan zit mijn frustrartie daarin.. ). Wat zou je mij willen leren ?

nickolaas | 23-10-17 | 13:15

Puberbreinen, slechte invloeden en achterlijke mongooltjes op het slechte pad... wat een perfecte omschrijving van het probleem dat ons land, wat zeg ik, HEEL Europa, al decennia lang teistert.

Onopgevoede , - door analfabete idioten uitgebroede bagger - dat van mening is het recht te hebben een idiote god en een pedofiele varkensneukende profeet tegen alle normaal menselijke waardigheid in hier te verdedigen.

En bovendien die malle denkbeelden hier middels het bouwen van lelijke haatketen en het rondschuifelen van vuilniszakken menen aan anderen te moeten opdringen.

mallekater | 23-10-17 | 13:00

Oproepen tot geweld mag dus, als het maar gedaan wordt door een gelovige, in dit geval zal dit hun strijdverhaal alleen versterken. Dus zeggen dat de wet heel duidelijk is als het gaat om haatzaaien is nu dus voor iedereen duidelijk. Als je openlijk een geloof beleid, is er dus een voorkeursbehandeling die kan worden benut. Kortom geloof wint in kracht tov de intelligentere groepen die de wetenschappen en het westen in stand houden.
Dat zou toch anders moeten volgens velen. Langzaam ziet men deze laatste groep ook minder links stemmen.

Het snel strijd willen van de ene groep, terwijl de andere groep nog steeds(paar decennia) de andere kant op kijkt.

ali komijnekaas | 23-10-17 | 12:59

Yoo2621 | 23-10-17 | 12:47

Pertinente onzin.
Het is geen one-way street.
Bovendien vergeet u gemakshalve dat de kansen volop aanwezig zijn voor deze groep hoogopgeleide jongeren. Het is zelfs beleid om binnen sectoren waar een bepaald denkniveau een vereiste is, aan dit soort jongeren de voorkeur te geven. Waarom wilt u weer inzetten op beleid dat al decennia compleet faalt?

Desmoulins | 23-10-17 | 12:52 | 1

Je haat twee dingen door elkaar: Er is beleid en er is de realiteit. Deze twee dingen moet je onderscheiden. Bij de politie is het beleid en zij halen veel allochtone binnen maar het zij niet de mensen die er iets van begrepen hebben.

Een politieagent die aanspreekt met: broeder: allah heeft dit en dat verboden is niet hoogopgeleid want hij snapt niets van de rechtsstaat. Van zulke mensen worden binnen gehaald. Goede opgeleide allochtone worden geweerd.

Yoo2621 | 23-10-17 | 13:03

Eigenlijk gewoon een antispecialist dus.

Conan de Rabarber | 23-10-17 | 12:52

@Sjors W. | 23-10-17 | 12:37

Klopt Sjors, die groep is waarschijnlijk nog te redden maar de keuze van dit soort jongens is er veelal een geboren uit gemakszucht omdat men nou eenmaal niet beter weet en het zoveel makkelijker is om binnen de eigen cultuur en omgeving te blijven. De rakingsvlakken tussen beide groepen zijn misschien toch niet zo verwaarloosbaar als men veelal veronderstelt. Het is dan ook niet een louter psychologisch probleem maar een dat meerdere dimensies beslaat. Ideologie/cultuur is er in ieder geval onlosmakelijk mee verbonden.
Al decennia probeert men deze, nog te redden, groep te paaien met allerlei vormen van beleid en het resultaat is nagenoeg verwaarloosbaar.

Desmoulins | 23-10-17 | 12:49

Toen ik dat hoofd zag dacht ik in eerste instantie aan een lid van de bende van Nijvelt. Dat veranderde in TBS met dwangverpleging.

gratias | 23-10-17 | 12:48

Toen ik dat hoofd zag dacht ik in eerste instantie aan een lid van de bende van Nijvelt. Dat veranderde in TBS met dwangverpleging.

gratias | 23-10-17 | 12:48

staatsgevaarlijke idioot

langzullenweleven | 23-10-17 | 12:47

staatsgevaarlijke idioot

langzullenweleven | 23-10-17 | 12:47

Knullig artikel, maar jullie voelen het grootste deel van je publiek prima aan natuurlijk ;).
HIer een Israelische anti-tereur expert en hoogste adviseur op dit gebied van de VN-veiligheidsraad: "Scharia says experts worldwide are currently trying to figure out why young Muslims from all across the globe are traveling thousands of kilometers to fight in a Middle Eastern Jihad. His answers are surprising. The research, he notes, "is focusing on the social and psychological aspects of the phenomenon. These studies show that religion is not a key component of the recruitment, and that a large portion of the recruits didn't undergo a process of religious radicalization before deciding to join up." " www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-46... artikel uit 2014 alweer (en ik heb het hier al een paar keer gelinkt..

nickolaas | 23-10-17 | 12:45 | 7

nickolaas | 23-10-17 | 13:09
Juist. Die 'identiteit', daar draait het om. Dan kun je gaan duiken in het individu en proberen te verklaren waarom dat individu maar geen identiteit wist op te bouwen, maar je kunt je ook afvragen waarom systemen als de Islam zo verdomd effectief zijn in het aanreiken van een identiteit, hoe vals ook. De identiteit die Freud zijn patiënten aanwreef was overigens net zo vals. "Dit is het dus, dit brengt mij verder, hier heb ik wat aan, nu heb ik houvast, nu ben ik iemand, nu kom ik thuis", dat is wat aangereikt wordt door ideologieën en religies, door sektariërs, astrologen, Jomanda's, priesters, rabbijnen, dominees en imams, haatbaarden, neonazi's, maar ook psychologen en psychiaters, gezondheidsfreaks, guru's, noem maar op.
Vertel mij niet dat al die have zolen die achter Bhagwan aanliepen echt begrépen, of dat de aantrekkingskracht van de antroposofie werkelijk ligt in de veelal zeer bedenkelijke argumenten van Steiner. Nee, het is de magische aantrekkingskracht van een Waarheid die zichzelf geenszins als zodanig hoeft te bewijzen. Vraag maar aan de gemiddelde bekeerling hoe lang het geduurd heeft voordat de vonk oversloeg. Niet lang, plotseling ziet men het licht. Wellicht twijfelt men nog lang de sprong te wagen, maar dat licht schijnt al volop.
Volgens mij is het veel te simpel en ook gevaarlijk om die religieuze component te bagatelliseren, en de hele problematiek van het jihadisme los te snijden en terug te voeren op sociaal-economische factoren. Waarom is de Islam de stok om mee te slaan, dat is wat mij betreft een vraag die om een antwoord schreeuwt. En hoe sla je die stok uit handen?

Schoorsteenveger | 23-10-17 | 13:35

omanders | 23-10-17 | 13:15
Jaja. "Het heeft niets met Katholocisme te maken". Inderdaad, katholiek was authentiek Iers, niet zomaar een etiket op een volk geplakt. Men voelt zich in Ierland door en door katholiek, dat zit in de genen zou je haast kunnen zeggen. Stel je de vraag waarom die verwevenheid er is, en waarom dat katholicisme dan de sterke symboolwerking heeft, en hoe alle rituelen rond dat geloof volledig geïntegreerd zijn met wat die Ier een Ier maakt.

Schoorsteenveger | 23-10-17 | 13:38

Nou ja, vanuit Saudi-Arabië gezien is de Westerse cultuur ook een existentiële bedreiging voor de status-quo daar (van de andere kant gaan veranderingen daar nu ook relatief snel - ze liepen uiteindelijk ook erg achter bij de andere Golfstaten en zijn feitelijk met een inhaalslag bezig). Daarvoor zochten ze trouwens vaak aansluiting bij Westerse conservatieve kringen.. dat is toch iets minder geworden zo lijkt of althans meer wisselend in coalities (al dan niet wapens leveren, bezwaar maken tegen inmenging hier, etc).
Russen is feitelijk niet anders, daar is een soort kleptocratie ontstaan, waar nog niet zo lang geleden de rijkdommen van het land vrij breed gedeeld werden. Op enig moment gaat daar huisje-auto-dacha van de middenklasse in gevaar komen en dan ziet men liever dat ook in het Westen democratie niet meer de norm is (maar daar ook een soort van aristocratie of wat dan ook wortel geeft geschoten).
Feitelijk zit al die groepen de Verlichting (die begon met de Franse revolutie) dwars. Die waarden en waar die het meest verankerd zijn, wordt volgens mij het hardst op gebeukt (was in ieder geval waar de grootste aanslagen plaatsvonden - ISIS wil feitelijk ook staat waarin door religie gelegitimeerde macht is, zoals het voor de Franse revolutie vrijwel overal was - afgezien van de oude Grieken misschien, etc). Na de Franse Revolutie was het volk (of eigenlijk de mens) het hoogste, daarvoor was de koning de vertegenwoordiger van een opperwezen op aarde (bij ISIS de Kalief, maar feitelijk staat Erdogan zo'n model uiteindelijk ook voor zo lijkt). De koning was alleen daaraan verantwoording schuldig, maar in praktijk leunde hij toch wel erg op een kleine elite van hogere adel en kerkleiders, waar dan een uitruil van allerlei privileges plaatsvond. Daaronder zat dan de rest met relatief weinig te vertellen en in de meeste religies wordt dan ook nog slavernij/ onderwerping vergoelijkt/ gerechtvaardigd (alle Abrahamistische religies lijken dat element van maatschappelijke ordening te hebben, zowel het christendom,jodendom als islam). Als het gaat om macht en hierarchie (en dan vooral aan de top) wordt dit er volgens mij ook vaak uitgelicht (maar misschien zit het ook een beetje in de mens - al stellen een aantal religies dus dat het niet door mensen bedacht is.. ). Nou ja, we gaan het zien hoe het gaat lopen (maar ik zie ook wel een conflict - of in ieder geval een potentieel conflict).

nickolaas | 23-10-17 | 13:40
▼ 4 antwoorden verborgen

Hij is psychoanalyticus, en als je dat weet, dan moeten meteen de alarmbellen afgaan en de sirene's gaan loeien. De psychoanalyticus redeneert in alles vanuit het individu, en dan met name vanuit dat deel waar dat individu zelf geen vat op heeft, het onbewuste, tenzij hij natuurlijk de hulp van een psychoanalyticus inroept om dat onbewuste te ontcijferen. "Dat was het dus, dat zag ik dus niet" zegt de patiënt aan het einde van een welhaast eindeloos lange therapie, en denkt iets van een waarheid te hebben ontdekt. Maar die waarheid is geconstrueerd door de psychoanalyse, en via deze heilsleer door de samenleving waaruit ze is voortgekomen. De psychoanalyse is reeds lang geleden ontmaskerd als charlatanerie, maar de aantrekkingskracht blijft enorm. We zijn verslaafd aan het ontdekken van een Waarheid onder de verschijnselen van alledag, en een onbewuste dat ons stuurt spreekt enorm tot de verbeelding. Daar kun je alles in projecteren, met name je normen en waarden. De witte man bijvoorbeeld kan van zichzelf wel vinden dat hij geen rabiate racist is, maar dan kun je van buitenaf als ware je een psychoanalyticus simpelweg stellen "Maar onbewust ben je dat wel, witte man, jouw ontkenning is niks waard, integendeel, jouw ontkenning verwijst naar verdringing, is eigenlijk een bewijs dat het wáár is wat wij beweren, namelijk dat je een racist bent. En we blijven net zo lang op je inbeuken tot je uiteindelijk capituleert en plots inziet dat je dat bent." En dan zal die witte man zeggen "ja, werkelijk, ik bén een rabiate racist, maar wilde het niet zien."
Maar dat is het eigenlijke probleem niet. Waar het om draait is dat er een ideologie bestaat die het mogelijk maakt dat jihadisme ontstaat en de vorm krijgt die het krijgt. En dan is in eerste instantie de vraag of de jihadist een authentiek jihadist is en zijn denken en handelen werkelijk vanuit een diep doorvoelde ideologie vormgeeft volstrekt irrelevant. Als die ideologie er niet was, dan zouden dezelfde individuen andere wegen moeten zoeken om zich overeind te houden, maar zouden ze zich in elk geval niet geroepen voelen om kelen door te gaan snijden of kinderen op te blazen uit naam van de een of andere Verhevene. Die Islam geeft ze op een presenteerblaadje waar ze behoefte aan hebben, geeft ze de ideale stok waar ze ons mee kunnen slaan. Het Kalifaat was zo'n stok. Nu die weg is komen ze op hangende pootjes terug, smekend om als slachtoffer te worden gezien. Niks gijzelen, alleen maar jengelen, zeuren, als een klein kind.

Schoorsteenveger | 23-10-17 | 12:41 | 1

Man die ik hierboven link is oud-openbaar aanklager in Israël.. (die weet echt wel iets van 'het veld' ).

nickolaas | 23-10-17 | 12:47

Hoeveel zilvershampoo zou deze gast nodig hebben om de shag-accenten uit z'n haar te wassen?

Ad Hominem Tu Quoque | 23-10-17 | 12:41

Feit is, dat het hopeloos was, hopeloos is en nooit wat wordt met moslims hier.
Maar op die realiteit kun je lastig populair beleid maken.
Dus word er altijd weer zo'n wensdenker om consult gevraagd. Kost toch niks. Het zijn toch maar belastingcenten.
Beleidsmakers hoeven alleen maar even te pappen en nathouden, tot ze naar het volgende baantje kunnen. Tegen de tijd dat blijkt dat ook deze aanpak niet werkt, zitten de verantwoordelijken al lang ergens anders.

Rest In Privacy | 23-10-17 | 12:40

Was hij de lieveling van de ambtelijke mocro-maffia omdat hij de islam vrij spreekt?

Abu Bachouca | 23-10-17 | 12:33

De radicalisering is een gevolg van ideologie en sociale onrechtvaardigheid.
De koran is een belangrijke rechtvaardiging van de daad en die mensen vallen in handen van moslimextremisten dankzij de sociale onrechtvaardigheid.

Wil je de extremisten tegengaan, dan moet je beginnen aan de verbetering van de sociale kant van de maatschappij: betere kansen op arbeidsmarkt e. d. nos.nl/nieuwsuur/artikel/2168463-invl...

Yoo2621 | 23-10-17 | 12:33 | 7

Yoo2621 | 23-10-17 | 12:47
Zij die gestudeerd hebben, hebben vaak te maken met de discriminatie. Echt, geloof je hetzelf? Zij die gestudeerd hebben zijn slim genoeg om zich aan te passen in die gevallen. It is the islam, stupid.

TheseDays00 | 23-10-17 | 14:01

Yoo2621 | 23-10-17 | 12:47
En ja, daar ken ik (en jij ook) voorbeelden genoeg van. Hele beroepsgroepen op elk niveau.

TheseDays00 | 23-10-17 | 14:04

Yoo2621 | 23-10-17 | 12:47
En ja, daar ken ik (en jij ook) voorbeelden genoeg van. Hele beroepsgroepen op elk niveau.
TheseDays00 | 23-10-17 | 14:04

Klopt. Die mensen zijn vaak geïntegreerd, maar je aanpassen aan gebruik van een groep betekent niet dat je automatisch tot/bij die groep (be)hoort. Er ontstaat juist de "identiteitscrisis". Voor de ene groep ben je een verrader en de andere groep weet het niet zo goed waar je thuis hoort zeg maar waar je royaliteit ligt. Voor een hoogopgeleide allochtone is het leven niet makkelijk. Juist moeilijker dan het voetvolk.

Yoo2621 | 23-10-17 | 14:29
▼ 4 antwoorden verborgen

Raar dat radicalen en terroristen daar zelf anders over denken en roepen. Breivik en Volkert zijn je dankbaar iig.

TheseDays00 | 23-10-17 | 12:32

Als we ons maar realiseren dat de basis niet de Islam 'an sich' is, maar machtshonger.... en dat de Islam een buitengewoon handig onderwerp is om de horden te mobiliseren, is het OK. Want dan kun je ook de juiste maatregelen nemen.
Ik denk dat het gebombardeer van de leiders niet de juiste aanpak is. De meute kijkt nl op tegen hun leiders, die dwepen met de ware islam. Het westen valt de leiders -en dus de boven kritiek verheven islam- aan, dus moet er een tegenreactie komen.
Volgens mij moet de oorlog publiciteir worden uitgevochten. Maak diezelfde meute wijzer: exposeer dat hun leiding er puur voor de macht is, dat ze juist zondigen tegen hun Koran en gebruik geestelijken die wél respect hebben voor lijf en leden, als rolmodellen.
Volgens mij werkt dat op termijn beter. Wellicht kun je de meute zich zelfs tegen de machtswellustelingen laten keren. De Mossad kent die benadering (van slimme PR, al dan niet gebruik makend van half-ware en onware 'feiten') als geen ander en is er behoorlijk succesvol mee.

xspalm | 23-10-17 | 12:30 | 2

Nog meer respect dus voor de zogenaand ware islam? Puik plan. U handelt vanuit een verkeerde premisse ten aanzien van de islam.
Een recept voor falen.

Desmoulins | 23-10-17 | 12:33

Desmoulins | 23-10-17 | 12:33
Hmm, de teneur komt niet goed over blijkbaar. Tussen de regels staat volgens mij dat de 'ware islam' juist gedefinieerd wordt door de machtswellustelingen op een wijze die hen past: "slacht alle ongelovigen af, hoe wreder hoe beter".
Volgens mij kun je best moslim zijn op een wijze die vreedzaam samenwonden met andersdenkenden mogelijk maakt. Het Christendom was vroeger ook niet zo lief, maar tegenwoordig lees ik weinig over terreuraanslagen van christenen.
Hoewel ik zelf geen godsdienstfan ben, is er nu eenmaal behoefte aan godsdiensten. Die roei je nooit uit. Je kunt er wel naar streven om de boefjes te neutraliseren, maar mijn betoog is alleen dat je dat beter met slimheid en sfeermaken kunt doen dan met platweg alles bombarderen.
NIET met kopjes thee.

xspalm | 23-10-17 | 12:54

Tot op zekere hoogte klopt het natuurlijk. Maar de ene ideologie schrijft voor dat je lief moet zijn voor elkaar en geen dieren mag eten, terwijl een zekere andere ideologie vooral stelt dat je mensen die anders denken mag en moet vermoorden. Daar is het stuk dat niet in de psychologie zit, maar in de ideologie zelf.

zeeman73 | 23-10-17 | 12:26

Maar als puberbreinen en criminelen de oorzaak zijn, waar is de de Roemeens, Bulgaarse en Oekraiense Jihad ?

FW Ta-183 Huckebein | 23-10-17 | 12:25 | 2

Die is er al. Alleen noemen we het anders. Criminaliteit.

DrumPiet | 23-10-17 | 12:39

Geen Jihad, maar wel maffia. Ook een verstikkende alternatieve samenleving met hun eigen regels en mores. Je hebt wel een punt, want die doodscultuur-met-grandiose-gebaren is wat dat betreft specifiek voor onze Jihad-vrienden; maffiosi willen zelf blijven leven.

Sjors W. | 23-10-17 | 14:25

Komen we goed zeg!
Heeft gelukkig niets met de leer van de islam te maken. Tjonge jonge, wat een mazzel.
Dank David!

Desmoulins | 23-10-17 | 12:23

Ik moet zeggen dat ik wel een paar zinnige stukken in die tekst heb gelezen.
Hoe verklaar je dat draaideurtuigcriminelen die alles doen dat verboden is, ook volgens de islam, in twee weken radicaliseren en een aanslag plegen?
Dat tuig heeft geen weet van geloof. Als ze in hun jeugd al iets van de islam meegekregen hebben is het omdat de plaatselijke gesubsidieerde beroepsmalloot zogenaamd uit de Koran voorleest en er een anti-Westers verhaaltje bij verzint.
Dus dat hele stuk dat ze een hoger doel nastreven, tja, wellicht is dat deels waar.
Ze leven echter in sociale kringen waarin 'soort zoekt soort' nogal heerst en alle 'niet-gelovigen' van een lagere klasse zijn. Hier heb je je ideologische cocktail voor het stelselmatig aanvallen van de Westerse cultuur.

Draak uit Brabant | 23-10-17 | 12:17 | 5

De draaideurcrimineel heeft erg veel moeite om een positief zelfbeeld op te bouwen. Kan alleen als hij vol blijft houden dat het allemaal aan 'de maatschappij' ligt en vooral niet aan hem. Maar hij is te dom om dat beeld zo netjes op te bouwen dat hij er ook werkelijk in kan geloven. Dan komt de Islam langs met een compleet sluitend verhaal dat van hem een held kan maken, in één beweging! Hij hoeft niet veel van geloof te snappen om daar in te stinken. Integendeel zelfs, het is beter als hij niet doorziet hoe het werkt, zo'n systeem.

Schoorsteenveger | 23-10-17 | 12:46

Dat tuig heeft wel weet van geloof. Ondanks het feit dat ik niet naar de kerk ga en niet gelovig ben, zit ik toch vol 'chistelijke waarden' en ben ik me bewust van onze historie. Zo werkt dat aan die kant ook. En mensen zoals jij begrijpen dat concept van kleine en grote jihad blijkbaar niet. Vechten voor isis is grote jihad. Kleine jihad is naar het westen komen om daar voet aan de grond te krijgen voor de islam. Dan ben je met weinig in het begin en doe je beleefd. De 'ikke niet begrijpen' fase uit de jaren 70. Rond de jaren 90 ben je met meer en begin je te sissen naar de vrouwtjes. Kleine jihad. Denk je dat die mensen hersendood zijn of zo, dat die zich niet bewust zijn hoe ze al 1400 jaar lang landen eronder hebben gekregen. Dat ze geen historisch bewustzijn hebben of zo? Waarom denk je dat die 'racismeroepers' alleen andergelovigen beroven en kopschoppen? Is ook een stukje geloofsbeleving. Kleine jihad. En ze roepen niet voor niets al 20 jaar met grote regelmaat: straks zijn wij hier de baas. Deam on, baby.

Wachtmeester R | 23-10-17 | 12:51

Desmoulins | 23-10-17 | 12:27
Mensen die geschoold zijn, komen moeilijk aan het werk en vaak raken ze van de hogeschool zeg maar in de isolatie. Uiteindelijk komen ze tot de conclusie dat het vechten om een plaats in maatschappij en je best doen zinloos is. Vervolgens beginnen ze met hun gelijken om mee te gaan. Stap per stap vallen in handen van salafisten. Ik zie dit in mijn omgeving gebeuren.

Yoo2621 | 23-10-17 | 12:54
▼ 2 antwoorden verborgen

Door de Linksmensch worden we altijd weggezet als ongeletterde populisten maar ons denken heeft wel degelijk een filosofische basis. (Lekker puh :-)
Pragmatisme: Filosofische stroming die aan het eind van de 19e eeuw in de Verenigde Staten is ontstaan als tegenreactie op met name het Duits idealisme. Het pragmatisme keert zich af van abstrahering en a priori-vooronderstellingen en stelt in plaats daarvan het menselijk handelen en het verificationisme centraal.

BASinnic | 23-10-17 | 12:16

Psychologie?
1. Staak de communicatie met dat kutvolk en iedereen die ze de hand boven het hoofd houdt. Op waarheid en eerlijkheid hoe je toch niet te rekenen.
2. Kijk alle shit waarmee ze ons proberen te intimideren.
3. Hard je lichaam en geest
4. Rain hell on them als de tijd daar is.

Wachtmeester R | 23-10-17 | 12:16 | 1

5. Verlies omdat je een verdeelde en compleet gepamperde club bent, die tot nu toe alles heeft laten gebeuren zonder een vinger op te heffen, voor niets bij elkaar komt, en het opneemt tegen een geharde, verenigde groep?

Sjors W. | 23-10-17 | 12:40

Religie zegt dat haar volgers de beste zijn.
Vervolgens kijken de volgers naar de wereld en zien ze dat hier niets van klopt.
Dit zorgt vervolgens voor een mindfuck waar ze de ander de schuld van alles geven.

Rico Tampeloerus | 23-10-17 | 12:15

We kunnen lullen als brugman wat we willen, maar terrorisme is helemaal geen specialiteit. We hebben hier een berg inheemse uit een zandbak gehaald en gedacht dat het wel mixen kon in Europa. Dus niet.

Dat ze veiligheidsblokken in Amsterdam plaatsen betekend vermoedelijk dat er iets aan gaat komen. Dat ze het publiek geen berichtgeving bieden heeft te maken met de algemene 'rust' in dit land. Al met al denk ik dat we medio kerst iets kunnen verwachten wat gelijk aan die truck door die kerstmarkt heen staat. Ik kan er niks anders van maken. Kerst is immers een christelijk feest voor honden en dat past niet in de koppies van de radicalen.

sue me.

Klutskwijt | 23-10-17 | 12:14 | 5

@Draak uit Brabant | 23-10-17 | 12:19

Volgens mij berichte de UK recent nog dat de kans op een aanslag momenteel het grootst was, en dat we hier een zooi slapende potentieele terroristen onder ons hebben die al in de gaten gehouden worden door AIVD's en noem maar op. Het hele data harvesten is een wassen neus. Alsof een terrorist nu vandaag de dag nog gaat zoeken hoe hij iets extreem gevaarlijks kan maken om andere mensen ermee pijn te doen.

De ene na de andere fop expert wordt ingezet en duur betaald. Het werkelijke probleem moet eens op tafel worden gelegd, en aangepakt worden. De EU en alle kut subsidieclubjes geloven er heilig in dat met pappen en nathouden het probleem wel vanzelf verdwijnd.

Helaas voor hun geldt er een gezegde al sinds de oertijd van de mens; zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Klutskwijt | 23-10-17 | 13:09

witwas | 23-10-17 | 12:23
Anders bevestig je iets wat je al jaren probeert te ontkennen; MultiKul is mislukt.
Het is een mismaakt embryo dat normaliter doodgeboren zou worden, maar door specialisten kunstmatig in leven wordt gehouden met alle gevolgen van dien.

Fratello | 23-10-17 | 13:20

@witwas ; ze vermelden het niet, omdat ze doodsbang voor het resultaat zijn. Bang voor diezelfde islam aanhangers, wanneer ze er iets kwaads over zouden zeggen.

Baski | 23-10-17 | 14:17
▼ 2 antwoorden verborgen

Catweazle

Godnondejusdorange | 23-10-17 | 12:14 | 1

Ook een beetje David Crosby, zonder moustache.

Memek | 23-10-17 | 12:27

Tja, de realiteit aanpassen om een politiek correcte redenatie sluitend te krijgen is een héél bekend fenomeen bij de Linkschmensch. En de mate waarin zo'n redenatie vervolgens voor waar wordt versleten is een indicatie voor de gemiddelde intelligentie van de Linkschmensch.

moitambien | 23-10-17 | 12:14

ja lieve lezertjes, de schoorsteen van meneer Lemming moet ook roken

Cousin Eddie | 23-10-17 | 12:13

Stel voor dat deze man een goed gesprek voert met Mevr. Nanninga, de bekende en populaire rechtse politicus uit Amsterdam. Dan wel live, want dan kunnen we lachen.

Mark_D_NL | 23-10-17 | 12:13

Ja 1 April is echt laat dit jaar

am*dam | 23-10-17 | 12:11

In de psychologie bestaat het kwaad niet. En volgens velen in onze huidige maatschappij evenmin. Satan is dood.

JTKDM | 23-10-17 | 12:10

Dokter, ik heb zo'n last van Stapelkenningvonk...

bisbisbis | 23-10-17 | 12:08

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl