Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Docuutje: Tegenlicht over nabije dood van de euro

Social

Zo, levert de enige NPO-show met een bestaansrecht na hun repo van vorig jaar over Draghi's geldpers die 80 miljard euro per maand bijdrukt (nu slechts 60 miljard), weer een de-moeite-waardje af. Ditmaal over het project dat van begin af aan bedoeld was om het Europese continent tot een politieke unie te dwingen: de euro. NRC-journo Maarten Schinkel toog naar de zwakste schakel van de Eurozone, Italië, om eens te peilen hoe die Alpenturken er zelf eigenlijk over denken. Onderstaand vatten we het eventjes samen, maar er lijken twee vuistregeltjes uit te destilleren: landen waarvan de mannen bekend staan als goede dansers en minnaars kunnen niet omgaan geld, want voor hen is schuld slechts een emotie, en de elite van het calvinistische Noorden is inmiddels te post-cultureel om dat te erkennen. 

Ten eerste is Italië natuurlijk net als België geen echt land, en teert het Zuiden op het Noorden. Daar heeft de invoering van de euro weinig verandering in gebracht. Italië staat op plaats 44 onder Kazachstan en Azerbaijan van 's werelds best concurrerende landen, sinds de invoering van de euro daalde de Italiaanse industriële productie met 20% en was de economische groei een mager gemiddelde van 0.2% per jaar, tegenover 1% in andere eurolanden. Schinkel vat het samen met: "Je hoort bijna hoe de eurozone uit elkaar scheurt". 

Zo'n vijf jaar terug zei ECB-stamhoofd Draghi: “Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough.” Dat komt tot nu toe neer op zo'n 1.2 biljoen euro (€1.200.000.000.000). 

Maar het mag niet baten. De Italiaanse economie blijkt niet vooruit te branden. Een oudgediende Italiaanse arbeiders legt het wellicht kernachtig uit aan Schinkel: "Italianen willen veel geld verdienen maar niet veel werken." En ja, mocht dat inderdaad zo zijn, dan donderstraalt heel je systeem natuurlijk vrij snel ineen. 

Schinkel duidt: "Italiaanse centrale banken lenen aan bedrijven. Bedrijven kunnen dit niet terug betalen. Banken komen hierdoor in de problemen. Er ontstaan bank runs. De rente op Italiaanse leningen stijgt door deze onzekerheid, waardoor het land nog meer in de problemen raakt." En in die cyclus blijft Italië bij de ECB aankloppen voor hulp, waar ze inmiddels ook wel genoeg hebben van hun Frankenstein.

Italiaanse MacroGeo denktanker Mario Fabri denkt dat de euro inderdaad zal klappen, maar dat dit door de Duitse publieke opinie zal komen. Uiteindelijk valt gewoon niet langer te verkopen dat Duitsers moeten lappen om die fiscaal onzindelijke spaghettivreters overeind te houden. 

Maar goed, stel, het klapt, wat dan? Nederland heeft 102 miljard euro aan tegoeden uit staan (geen zorgen, Baudet zit er bovenop). Duitsland heeft 852 miljard uit staan. Krijgen crediterende landen dit ooit terug? 

Nein, zegt Hans Werner Sinn, oud-president van het IfO-instituut. Hoe dan ook kunnen we naar dit geld fluiten. Er is immers geen enkele incentive voor terugbetaling. Het is een renteloze 'lening' zonder due date. Met een intacte eurozone krijg je het niet terug, en na een val ook niet. Doei geld!

Maar, stel, wat is het alternatief? Duitse Professor economie en eurocriticus Markus Kerber stelt voor dat WE nu al samen met de Duitsers een nieuwe munt oprichten: de Guldenmark. Bedrijven en individuen zouden vervolgens zelf mogen kiezen in welke van deze twee concurrerende munten zij zaken wensen te doen. 

Een innige samenwerking met de Duitsers. Nou, als dat een keertje vrijwillig gebeurt is het misschien best leuk en krijgt je opa misschien z'n fiets nog terug ook. 

Maar goed, we hebben het nu wel de hele tijd over Italianen, de Grieken en Spanjaarden zijn ook geen lieverdjes. Een ding is zeker, de huidige euro waarbij de geldpers fundamentele fiscale cultuurverschillen weg probeert te printen, is ten dode opgeschreven.

Dan toch maar de Bitcoin? 

Das Duiding voor diepgravers:

Social

Reaguursels

Inloggen

Misschien ben ik te cynisch, maar dit komt op mij over als de standaard euro-propaganda in armzalige vermomming.

Heb de uitzending gekeken, maar afgezien van wat euroskeptische mijmeringen: zogenaamd komt Italië in een burgeroorlog of secessie van het Zuiden terecht bij falen van de Euro? Want onder de Lire was dat ook het geval? En het "alternatief" voor de Euro is slechts de "Markgulden" of "Guldenmark" als een soort van dreigement dat het ofwel EU ofwel Duitse Rijk wordt als ons soeverein?

Bullhsit dus. We kunnen gewoon een eigen Gulden of whatever invoeren, of concurrerende munten naast de Gulden en\of de Euro.

Weer eens een "false dichotomy" of valse tegenstelling die door de pro-EU propagandisten wordt gepresenteerd... Trap er niet in.

Wol | 19-09-17 | 23:45

"Dan toch maar de Bitcoin?"

Nederlanders maken iedere keer weer de klassieke fout dat ze zich iets 'nieuws' en 'hips' willen laten aansmeren, in plaats van back to basics te gaan. "Weg met ons" en "weg met het verleden" zit in de genen van de domme en naïeve Hollanders, en net zoals men zich de Multiculturele Maakbare Samenleving liet aansmeren, zo laat men zich nu Bitcoin (of een andere digitale/cashless munteenheid) aansmeren.

Bitcoin is NIETS, net zoals de Euro helemaal NIETS is. Het is gebakken lucht, een paar nulletjes en eentjes die met een magneet (of EMP aanval) in een seconde geswiped kunnen worden.

Door de millennia heen had geld altijd iets van intrinsieke waarde (goud!) en daar moeten we weer naar terug.

China heeft inmiddels een oliecontract in Yuan en backed up door goud, maar dat was de heren 'economen' van DasTelefon en GeenStijl waarschijnlijk nog niet opgevallen: www.zerohedge.com/news/2017-09-16/sudd...

Xirdalan | 19-09-17 | 12:48

Fijne fantast die van Schinkel

En een kort geheugen bij Das Kapitaal en Geen Stijl!
Zie Van Schinkels artikel www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kij... … dat is ook nooit uitgekomen.

Ad van Doornxx | 19-09-17 | 12:17 | 1

Ach, Schinkel mocht eens op kosten van de belastingbetaler naar New York en zijn haar laten knippen in Italië.

Xirdalan | 19-09-17 | 13:28

Mijn opa is hoog bejaard, maar hij kan het nog steeds niet verkroppen dat die moffen zijn fiets niet terug gebracht hebben.

Fapfap | 19-09-17 | 12:02

Van Schinkel was het ,dacht ik, die er nog voor de invoering in een leuk stukje in NRC er op wees dat het wel eens helemaal mis zou kunnen gaan.
Hierbij zaten Kohl en Mitterand als oude mannen op een bankje en zeiden tien jaar na de invoering tegen elkaar zoiets als "wat hebben we in godsnaam aangericht"....

Ik denk zelf dat het nog lang gaat duren en dat ie niet zomaar weg is.

Vwb de Bitcoin: lees dit artikel dat net op WSJ verscheen : www.wsj.com/articles/bitcoins-wild-ri...

(Bitcoin’s Wild Ride Shows The Truth: It Is Probably Worth Zero
The digital currency’s value depends on it becoming digital gold—or on criminals)

Zwizalletju | 19-09-17 | 11:33 | 1

Precies, BTC is gebakken lucht met NUL intrinsieke waarde. Het is zogenaamd 'zeldzaam' omdat men met lange gecompliceerde blockchains werkt, maar dat wil niet zeggen dat er morgen een nieuwe krypto-currency uit de grond gestampt kan worden zoals Ethereum.

Wat je gaat krijgen zijn een aantal parallel uitgegeven krypto-currencies die allemaal geen enkele intrinsieke waarde hebben.

Xirdalan | 19-09-17 | 12:57

Als de guldenmark wordt ingevoerd, dan is die zo sterk dat onze export als een pudding inzakt en we massaal in België zullen shoppen.
We krijgen wel wat terug door de zuiderse schulden op te kopen. Het Zuiden koopt onze producten, waartegen ze niet kunnen concurreren omdat ze geen goedkope munt hebben. Wij betalen hun schulden, zij kopen onze producten. Onze economie groeit, de zuiderse staat stil. Dat is de eigenlijke deal in de euro-zone.

Zyprexa20mg | 19-09-17 | 11:13

Dat de Europese Unie en de Euro in elkaar gaan klappen is een ding dat zeker is! Bijzonder is dat een onderdeel van de staatsomroep dat blijkbaar bespreekt.
De EU wordt anti-democratisch bestuurd door een elitaire vrindjesclub met enorme ego's, waarvan je weet dat ze liever de totale vernietiging van de westerse samenleving veroorzaken, dan toegeven dat ze zichzelf schromelijk overschatten.
Alles wat de meedogenloze mars naar de afgrond kan afremmen is welkom. Ook de VPRO.

Jan Passant mk2 | 19-09-17 | 10:02

Als de Euro klapt....
.
Ik neem aan dat we dan gaan jagen op de mensen die dat ding door onze strot drukte met demonisering, leugens en dwang?
.
Alle dingen hebben een prijs. Laat de prijs voor het politiek en bestuurlijk wangedrag van Europese politici aub hoog zijn... heel hoog.

Parel van het Zuiden | 19-09-17 | 09:55

de vpro lijkt z'n mojo een beetje terug te hebben.. Maar als ze Robbie Muntz en Arthur van Amerongen prime time op de npo gooien geloof ik het pas echt.

Bert Konterman | 19-09-17 | 09:52 | 1

Tja, als je dat gelooft dan ben je goed gebrainwasht.

De (s)linkse onderliggende gedachte die de (s)linkse VPRO er samen met het (s)linkse NRC door probeert te rammen is: een transferunie van noord Europa naar zuid Europa.

Xirdalan | 19-09-17 | 12:33

In het kader van enerzijds anderzijds (iets wat bij journalisten volledig uit de mode is en ook bij reaguurders wel op een koude bodem zal vallen): 100 miljard euro schuld aan Nederland is voor Nederland pak m beet 7 weken werken. Ondertussen verdient Nederland dankzij de via de euro kunstmatig goede concurrentie positie vele honderden miljarden euro's meer aan de export.

mans6640 | 19-09-17 | 09:25 | 4

@martinspire. Er zijn 2 antwoorden op die vraag. Ten eerste wordt er zeker geld op Nederlandse rekeningen gestort, want al die export levert banen op voor Nederlanders. Die euro’s worden dus maandelijks overgemaakt in de vorm van loon. En ook dat gaat over miljarden per jaar.

Aan de andere kant wordt er over in en export van veel bedrijven in Nederland weinig belasting geheft. Er gaat dus, in vergelijking met andere landen, weinig naar de rekening van Nederland.

Nu, deze 2 zijn altijd in een soort balans. Ga je meer belasting heffen dan verplaats een deel van de werkgelegenheid zich naar goedkopere landen, en vice versa.

janalleman | 19-09-17 | 09:59

De multinationals en de banken verdienen hier inderdaad honderden miljarden aan. Intussen wordt de NL bevolking relatief steeds armer, betalen we meer belasting en staan onze soevereiniteit, cultuur, vrijheid en democratie zwaar onder druk vanwege de EU-dwangbuis. upload.wikimedia.org/wikipedia/common...

KlunsJohannus | 19-09-17 | 10:00

janalleman | 19-09-17 | 09:59
"Aan de andere kant wordt er over in en export van veel bedrijven in Nederland weinig belasting geheft." Serieus? geheft?
En waar haal je deze wijsheid vandaan? Analyse van de belastinginkomsten laat juist zien dat exporterende bedrijven en vooral de logistieke behandelaars van die export behoorlijk bijdragen aan onze (diverse) belastingopbrengsten.

JayJay | 19-09-17 | 11:40
▼ 1 antwoord verborgen

Koop voor de zekerheid een flink aantal goudbaartjes van 1 tot 5 gram indien je dat kan veroorloven. Als appeltje voor de dorst. Het kan je redding zijn in tijden van chaos en anarchie.

070 | 19-09-17 | 09:25 | 1

tov vorige week is het goud weer aan het dalen, dus misschien nog even wachten, hoewel als die kerel daar in N-Korea het weer in z'n bolle kop krijgt (mag ik dat zeggen? Of is het een bevriend staatshoofd?) kan het zo weer omhoog schieten. Voor wie geïnteresseerd is Kitco is een goede site voor edelmetalen.

watmagjenogwel | 19-09-17 | 09:35

Koop voor de zekerheid een flink aantal goudbaartjes van 1 tot 5 gram indien je dat kan veroorloven. Als appeltje voor de dorst. Het kan je redding zijn in tijden van chaos en anarchie.

070 | 19-09-17 | 09:25

De uitleg over de vordering was wel een beetje kort door de bocht.
We hebben ze staan, maar we krijgen ze nu en nooit niet betaald en is dus eigelijk een gift aan de ECB die het dan naar eigen inzicht verbrasd. Draghi en de ECB daar heeft Nederland blijkbaar geen invloed op.
Terug naar dat leuke festival voorbeeld; daarin werd gesteld dat er mensen zijn die de vorderingen niet terug krijgen en dus meer dan de rest voor dit festival betaald hebben. Deze vorderingen zijn voor diegene dan toch kosten, geld in de vorm van salaris waarvoor hij gewerkt heeft en ook had kunnen uitgeven op de afterparty? Dit moet ik dus ook zo zien voor de vorderingen bij de ECB? Die 100 miljard is opgebracht door uiteindelijk de Nederlandse bevolking en uit onze beurs geroofd? En we hadden dus inmiddels 100 miljard in de afterparty kunnen steken? Nee, de heren blijven geven en garant staan op kosten van de Nederlandse burger.

Damoos | 19-09-17 | 09:22

Moraal van de uitzending: Als er geen transferunie van Noord naar Zuid-Europa op gang komt, klapt de EUro in elkaar.
.
Oorzaak: Verschil in productiviteit (agv verschil in cultuur) tussen Noord en Zuid-Europa.
.
Verbijsterend: Dat de LINKSE mensen van de VPRO daar nu pas achterkomen, na jaren degene die het uiteenvallen van de Euro voorspeld hebben, te demoniseren: Fortuyn, Wilders, Farage, etc.
.
Conclusie: Het blijkt maar weer dat het LINKSE goedvolk alweer jaren achter de feiten en werkelijkheid aanlopen. LINKSE mensen hebben met hun maakbaarheidssyndroom (zoals de Euro ook is) geen flauw benul van de werkelijkheid. LINKSE mensen/politici verergeren de boel alleen maar, waardoor de klap straks alleen maar groter wordt. En niet alleen bij de Euro maar ook bijv. bij asiel-/immigratiepolitiek, waardoor "de klap van de werkelijkheid" straks veel groter wordt.
.
Conclusie II: Mensen, als u uw leven, en dat van uw (klein)kinderen lief is, geloof alsjeblieft NOOIT meer wat LINKSE mensen u in hun maakbaarheidssyndroom, proberen aan te praten: LINKSE politici lopen jaren achter de werkelijkheid aan.

Jan3863 | 19-09-17 | 09:14 | 3

Ten eerste: Linkse mag gewoon met kleine letters. Verder kun je alles op links gooien, maar rechts heeft net zo hard zitten slapen. Ja het was leuk op de korte termijn, maar levert uiteindelijk geen drol op. Het zijn vooral rechtse regeringen geweest die zijn meegegaan in Europa. Daar was weinig links aan.

Martinspire | 19-09-17 | 09:40

"... maar rechts heeft net zo hard zitten slapen."
Martinspire | 19-09-17 | 09:40

Spijker, kop! Veel van de huidige problemen zijn ook mede veroorzaakt door de VVD en alle sufkutten die daar uit kortzichtig winstbejag decennia lang op gestemd hebben.

Xirdalan | 19-09-17 | 12:28

@Jan3863 | 19-09-17 | 09:14

Ik ben het helemaal eens met jouw conclusie. De linkse VPRO en het linkse NSB Handelsblatt slaan de handen ineen om hun transferunie erdoor te drukken.

Drie keer raden wat de 'oplossing' voor de huidige Euro-problemen zullen zijn? Een woord: Eurobonds, maar daar wacht men mee totdat Merkel een nieuwe regering gevormd heeft.

Xirdalan | 19-09-17 | 12:31

Dit is een beetje de nieuwe 'toon' in het debat zelfde rond islam en migratie beetje streng hier wat kritiek daar maar toch doorzetten en accepteren is de boodschap. Het is onvermijdelijk geworden over the point of no return zo wil men ons wijs maken.

P-unit | 19-09-17 | 09:07

Hitler is ook verslagen, en Brussel wacht hetzelfde lot.

Rest In Privacy | 19-09-17 | 09:04

Gisteren weer een zalvende rapportage op de BBC van Kitia Adler gezien over Merkel. Dit terwijl de AfD steeds meer kiezers van de linkse partijen afsnoept en inmiddels de derde partij aan het worden is.

Misschien loont het de moeite wel om NL om te zetten in west-duitsland en de neuro in te stellen op voorwaarde dat Merkel wordt ausgetauscht ..

ChatBot | 19-09-17 | 09:02

Heeft Nederland dan wel een industrie? haha

Drunken_Pumpkins | 19-09-17 | 08:57 | 3

Dat is een hele mooie site Sjors, bedankt voor de link.

watmagjenogwel | 19-09-17 | 09:29

@ watmagjenogwel | 19-09-17 | 09:29
Graag gedaan, ik ben dol op die site. Hoop dat je er plezier van zult hebben.

Sjors W. | 19-09-17 | 09:34

De euro word echt niet opgeheven. Noord-Europa gaat gewoon compleet opdraaien voor de schulden van Zuid-Europa. kostte wat het kost.
Is onderdeel van het opheffen van nationale staten waartoe ook het importeren van hordes afrikanen toe behoord.

2voor12 | 19-09-17 | 08:51 | 2

Dat denk ik ook, want dat is het nivellerende neo-communistische wensdenken wat in het Westen in de mode is.

Een transferunie (van het rijke noorden naar het arme zuiden + het importeren van armoede d.m.v. 'vluchtelingen') is de ultieme natte droom van de voormalige communisten van de CPN die sinds de val van De Muur geruisloos in de milieu- en vluchtelingenbewegingen zijn overgegaan.

Xirdalan | 19-09-17 | 12:26

precies.. de europese bank zorgt er voor dat dit nooit gaat gebeuren.

p17266141 | 19-09-17 | 14:56

Wat ik me - voor het bekijken van deze docu en linkjes, nu geen tijd voor - opeens bedenk; zou er niet bewust en overdreven duidelijk een beetje onverstandig beleid jegens de Euro worden gevoerd? In de hoop dat mensen gaan uitgeven en uitgeven? Omdat wij in Europa een economie hebben die alleen overeind blijft bij groei, omzet en lenen? Of is dit teveel alu-hoedje?

Graaisnaaiert | 19-09-17 | 08:46 | 2

In onstabiele tijden wordt er juist opgepot en stokt de groei.

ChatBot | 19-09-17 | 09:03

Dat is een systeemfout, de basis van het roofkapitalisme waar we als Westen ook rijk van geworden zijn. Dit is geen Euro-probleem, maar een onderliggende mechaniek.

Terwijl ik het artikel las, moest ik aan het volgende denken. Italiaanse mannen zien er graag goed uit. Pakje, stropdasje, lederen schoentjes. Zijn ze goed in, en ook 'luxe' merken targetten deze Algemene Italiaan. Het is echter geflatteerde luxe. De Algemene Italiaan honderd jaar geleden liep in een merkloze linnen broek, en de Algemene Italiaan nu zou - algemene staat van de economie bezien - in een simpel uit China geimporteerd shirt moet lopen.

Stom en simpel voorbeeld, maar ik geloof dat dat systeem van overconsumptie ons als Westen over de rand gaat drijven. Nederland ook. Wij leven ook op te grote voet. Ons sociale- en zorgstelsel heeft al die jaren overeind kunnen blijven omdat we de schuld lieten oplopen en op een gasbel zitten, en nu zijn we er zo aan verslaafd dat we niet meer zonder kunnen - zoals een Italiaan op zaterdag suede instappers nodig heeft.

Sjors W. | 19-09-17 | 09:07

En dan de grootste pro-EU/anti-Gulden leugen van Kuifje Schinkel vanaf 30:00: "... men gaat ervan uit dat men teruggaat naar de situatie van voor de Euro, maar ja die was ook instabiel..."

Dit is nog de grofste leugen in die hele 'documentaire' want wat was er instabiel aan de Nederlandse Gulden?

Wat Schinkel "instabiliteit" noemt (wisselende valutakoersen en de z.g. business cycle van pieken en dalen/faillisementen) is de normaalste zaak van de wereld, maar die zogenaamde business cycle wordt dus nu kunstmatig verbannen door Mario Draghi die effe uit de losse pols 60-80 miljard per maand uit de hoge hoed tovert.

Dát is juist het probleem Schinkel! Bedrijven en overheden mogen en kunnen niet meer failliet gaan en omdat er is geen politieke en fiscale unie om het geld legaal bij anderen weg te roven, en die rotte mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat de Euro een fallicante mislukking is geworden.

Het antwoord is wel al een paar keer genoemd in die 'documentaire' (propaganda om het klootjesvolk mentaal voor te bereiden op de volgende crisis) maar daar gaan Schinkel, GeenStijl en DasKapital bewust niet op in.

Dat antwoord is GOUD!

Xirdalan | 19-09-17 | 08:44 | 1

Inderdaad Xirdalan, in mijn herrinnering was het met de gulden zeer stabiel, wat l*lt die vent nou, is hij van mening dat de huidige generatie het al vergeten is, en om die reden die leugen de wereld in kan slingeren.
En ook ik ben van mening dat goud de enige en goede dekking was als basis voor het uitgeven en bijdrukken van geld.

watmagjenogwel | 19-09-17 | 09:23

Weet niet waar ik het moet zetten omdat we geen forum hebben .. Artikel waarin wordt toegegeven dat berichtgeving er niet is ter info, maar manipulatie : " .. De foto blijkt wel aan te zetten tot acties als het doneren van geld, maar voor het bijsturen van politieke standpunten zet de tekst bij de foto meer zoden aan de dijk. " Hele artikel : www.volkskrant.nl/wetenschap/duizend-... .Ik heb via krant.nl een gratis 6 weken proefabbo gekregen. Is echt om ziek van te worden hoe ze schrijven in de volkskrant

Kim-Jung-Un | 19-09-17 | 08:41

Vanaf ~16:15: "... om politieke integratie te bewerkstelligen. Dat is volgens sommigen de geheime agenda van de Euro, maar dat is helemaal geen geheime agenda van de Euro, dat was vanaf het begin eigenlijk de bedoeling..."

De zoveelste NSB Handelsblad/Schinkel leugen, want de Euro is ons door de strot geduwd als economische motor voor banen. Het 'ging allemaal banen opleveren,' en er is nooit vantevoren gezegd dat dit het opstapje voor een politieke en fiscale unie zou worden.

Xirdalan | 19-09-17 | 08:32 | 1

De beleidsmakers wisten bij de introductie van de Euro wel degelijk dat de Euro via een serie van crisissen tot een politieke unie zou leiden. Prietpraat over het niet meer wisselen van valuta voerde destijds de boventoon. De echte consequenties van 1 munt zijn nooit op een volwassen manier aan de Nederlandse bevolking uitgelegd. En wanneer dit wel het geval zou zijn geweest was er nu geen Euro geweest..

therealbraindump | 19-09-17 | 09:04

Goh, nu is ineens NSB Handelsblad wél een goeie bron?

Schinkel valt een een aantal keer flink door de mand door zijn anti-Gulden en pro-EU bullshit, zoals op het eind waar hij vanaf 43:00 zegt "als je met Nederland en Duitsland, en HOPELIJK een hoop andere landen daarbij een nieuwe munt maakt..."

NEE oetlul! Een gezamelijke munt met andere landen is ALLEEN mogelijk als je dus tóch een politike unie maakt en je souvereigniteit volledig opgeeft.

En dan pleiten de sufkutjes van DK maar weer voor Bitcoin op een Samsung smartphone, want dat is zo 'modern,' zo 'cool,' en zo lekker stabiel gebleken de afgelopen 2 weken...

Xirdalan | 19-09-17 | 08:25

Zelfs als de Euro klapt, zal Nederland nooit weer teruggaan naar de gulden. Iedereen is het erover eens dat we beter af zijn door ons monetair aan te sluiten bij Duitsland, dezelfde non-argumenten gebruikend als waarmee de Euro door onze strot is geduwd.
Nee, die donkere tijden van armoe en depressie in de tijden van de gulden hoeven we gelukkig nooit weer te beleven.

jemagookniksmeer | 19-09-17 | 08:22 | 1

Precies, maar Kuifje Schinkel met z'n brettels liegt gewoon vanaf 30:00 keihard met: "... men gaat ervan uit dat men teruggaat naar de situatie van vóór de Euro, maar ja die was ook instabiel..."

Wat een bulshit!

Xirdalan | 19-09-17 | 08:46

Die bankaire sector lijkt af en toe wel op een heroine-verlaafde. Zolang hij zn shots krijgt gaat voelt ie zich geweldig. Ze slopen hun omgeving iedereen en alles ervoor, maar zolang ze high zijn is dat niet erg.

kloopindeslootjijook | 19-09-17 | 07:59

Voor de EMU hadden we in Europa het Europese Monetaire Stelsel waarbij de deelnemende landen binnen een bepaalde bandbreedte t.o.v. elkaar mochten fluctueren. Duitsland en Nederland, toen al verreweg de sterkste munteenheden, hadden en zeer kleine bandbreedte (die nooit in de problemen kwam) , daarentegen hadden de Zuid Europese landen een veel grotere fluctuatie mogelijkheid, die ook nog steeds verder opgerekt werd. (Shape of the things to come)
Zou een van de landen door monetaire/rente technische/economische redenen uit de band(breedte) springen dan moesten de andere landen ingrijpen door of revaluatie van hun munt, of anders (bij voorkeur) een devaluatie van de munt van het land met de problemen. Raad eens welke landen er constant in de problemen waren ...... (ja ook Frankrijk).
Het systeem was zo corrupt als de neten, omdat Zuid Europa er de draak mee stak, en nu 25 jaar verder zijn we geen millimeter van de plaats gekomen.
Maar EU moet, de EURO moet, want het is allemaal toch zoveel beter geworden; voordien was het toch wel zo slecht, ja toch?........

Memek | 19-09-17 | 07:51

NPO is pro EU. Nu in de vorm van een sprookje. Ooit was er de euro en dat ging best wel goed. Toen kwam de boze Italiaanse heks die een groot gevaar was. Maar op het eind leefde iedereen lang en gelukkig omdat de simpele oplossing meer EU was. Never waste a good crisis is het credo van de EU. Ze maken er een zooitje van en juist daardoor krijgen ze steeds meer macht. Maar tot die tijd hebben ze in Brussel een mooie tijd met het verbrassen van andermans geld.

Graaier | 19-09-17 | 07:47

De beste vraag uit het programma: Wie staat garant voor de schulden van de Europese centrale bank?

kwark001 | 19-09-17 | 07:18 | 2

De winsten zijn weer voor een kleine groep handige jongens, de problemen voor de rest van het land. Volgens de VVD komt het vanzelf goed, schijnt, er staat alleen nooit bij voor wie en ten koste van wie. Problemen voor later? Ach.... er zijn genoeg Henk en Ingrids om het over te verdelen. Die bouwen de boel wel weer op. Geen wonder dan mensen pislink worden onderhand. O nee, die slapen verder.

kloopindeslootjijook | 19-09-17 | 07:45

De Nederlandse en Duitse Nationale banken,die gezien de overweldigende meerderheid aan Armoedzaaiers van landen als België,Frankrijk,Spanje nu tegen vorderingen ook " targets" genaamd van bijna 1 trilard Euro aankijken. Dat zijn dus vorderingen van de Nederlandse en Duitse belastingbetalers op de ons omringende profiteurs die ruim boven hun stand leven DANKZIJ de €.
Dus het idee van een GuldenMark aangevuld met de Zwitserse Frank,Deense Kroon en Oostenrijkse Schilling is helemaal geen slecht idee. Als Italië uitstapt.... het moment is bijna daar; treedt plan B in werking en krijgen wij een Germaanse Euro. Niet slecht want wij produceren de beste technische producten in deze wereld. We gaan het binnenkort beleven. De Latijnse landen gaan naar de kaloten.. niemand wil hun staatsschulden meer kopen...

Eendragtmaaktmagt | 19-09-17 | 09:25
-weggejorist-
fms | 19-09-17 | 02:25

EU propaganda in een filmisch jasje. Je zou bijna medelijden met de EU krijgen....

Mark_D_NL | 19-09-17 | 02:06 | 1

Inderdaad, het is eigenlijk alleen maar pro eu.

watmagjenogwel | 19-09-17 | 06:16

Bitcoin? Nou nee. Bubble waiting to burst. En daarbij: een cryptocurrency met een limiet aan beschikbare, dus mijnbare hoeveelheid kan natuurlijk nooit aan de behoefte van een groeiende economie van 9 miljard mensen voldoen. Nog even afgezien dat de meerwaarde die het belooft uit niets bestaat. Er wordt niets geproduceerd bij het minen van bitcoin. Er wordt alleen een boel rekenkracht en stroom verbruikt en waarvoor eigenlijk? Waaruit bestaat de meerwaarde van de groei en de stijding van de koers van BTC? Uit niets meer dan nieuwe miners en nieuwe gebruikers... maar.... Als er niets meer te minen is, wat doet dat dan met de koers? Wie gaan er dan nog instappen als je al weet dat er niets meer te halen is, dat de limiet is bereikt?
Bitcoin is dus gewoon een piramidespel, een ponzischeme... een kettingbrief. De early adopters zijn multimiljonair met een investering van een paar tientjes, de laatste miners draaien hooguit quitte, als ze er überhaupt al op kunnen verdienen.

Nu... dat betekent niet dat een cryptocurrency met blockchain technologie geen goed idee is... ik weet zeker dat men bij alle centrale banken al zoiets in gedachte heeft, en in Frankfurt zeker. De Euro wordt een cryptocurrency. Eentje zonder limiet, of een limiet die kan worden verschoven. En de belastingdienst staat ook te trappelen. Met de blockchain wordt elke transactie inzichtelijk en dus afroombaar met een BTW tarief. Al wat ze moeten hebben is een soort telcom-sleepnetwetje (ja, zo eentje... ) en er moet een staatsmonopolie op de cryptocurrency zijn. En dan, lieve mensen... is het gedaan. Geen cash meer nodig, dus kan worden afgeschaft. Elke transactie via de telefoon. Bijverdienen met marktplaats? Ja hoor... maar wel BTW betalen. (Oh, en elke uitkeringsinstantie kijkt natuurlijk ook even mee...). Auto verkopen? Tuurlijk. Wel 20% afdragen. Kan ook (dus gaat ook) automatisch hoor...

Stormageddon | 19-09-17 | 02:04 | 13

Man, man, man. Wat een FUD argument. Als geld nogsteeds gebacked was door goud had je een punt gehad, nu raakt het kant noch wal. Centrale banken printen geld namelijk gewoon uit, geen reden voor nodig, gebacked door helemaal niets. Voorderest, is een inflatie gericht monetaire beleid is kudt, daarom is er Bitcoin.

Mozes Langebroek | 19-09-17 | 12:27

De slavenarbeid van toekomstige burgers is veel beter dan goud. Maar nogmaals, je mist het punt, net als CoJo. Het gaat er niet om dat ik Euro met Bitcoin vergelijk en de Euro prefereer. Dat is mijn argument niet. Dat is mijn mening niet. Ik heb helemaal geen mening, ik discussieer ook verder helemaal niet, ik leg je alleen uit waarom ik gelijk heb.
Bitcoin is geen alternatief of "betere" valuta, of een superieur monetair systeem. Dat is het niet. En je kunt nog zoveel zeuren, dat maakt de realiteit niet anders. En ja, inflatie is kut. Doodgaan ook. Alle verval is kut. Entropie zuigt. Elk monetair systeem is ook aan entropie onderworpen. De Euro, en ook bitcoin. Het zou mooi zijn als je spullen en je bezittingen als vanzelf op een wonderlijke wijze gewoon steeds meer waard worden in de tijd, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Een portemonnee die zichzelf bij elke uitgave wonderbaarlijk weer aanvult met precies dat bedrag dat je hebt uitgegeven. Ja, dat willen we allemaal wel. Wake up! Dat is een droom. Een illusie. Bitcoin gaat dat niet realiseren. (Ja, voor een enkeling. Het eerste lijstje namen van de kettingbrief, voor hen wel.)

Stormageddon | 19-09-17 | 13:37

@adjudant | 19-09-17 | 04:41
Onjuist? Toon eens aan dan? Alleen omdat in Bretton Woods de goudstandaard is losgelaten betekent niet dat daarmee de schulden en verplichtingen zijn vereffend. Die zijn gewoon opgenomen in de grootboeken van de staatsschulden van de Bondsrepubliek en daar betalen de Duitsers gewoon rente over. Dat is gewoon een feit.
De claims van Griekenland, Polen, G-B etc. bestaan gewoon. Ze zijn alleen niet direct opeisbaar en die eis ligt er om politieke redenen nu even wel. Maar de schulden en verplichtingen blijven gewoon staan. Daar verandert niks aan, ook Brexit niet, en ook niet als de Grieken uit de Euro stappen of geschopt worden.

Stormageddon | 19-09-17 | 14:04
▼ 10 antwoorden verborgen

De zilverwaarde van een zilveren Gulden is momenteel ongeveer een euro.
Ons is dus per euro 1,2 zilveren gulden ontstolen.
Ik wil dat verschil graag terugontvangen, en wel per ommegaande...

de honden blaffen... | 19-09-17 | 01:50 | 1

Een zilveren Juliana gulden is ruim 2eu zelfs, een Wilhelmina dit maal 1,5 en deze voorstin had het zilvergehalte terug laten lopen tov Willem III. Je ziet zo inderdaad het minder waard worden van de munt, maar niet dat mensen nu een stuk meer verdienen tov 1967 (jaar dat er geen edelmetaal meer voor munten werd gebruikt).

Malthus | 19-09-17 | 09:06

Ga in godsnaam nooit samenwerken met de Duitsers. Dat volk laat keer op keer zien dat ze achter sterke leiders aan willen lopen en gooien alle ratio overboord. Autoriteit is voor de mof wat vrijheid voor ons hier is: het hoogst haalbare. Het Duitse volk is het grootste faalvolk in Europa en verantwoordelijk voor eeuwenlange ellende op het hele continent. Duitsers en moslims, een weldenkend mens kan ze missen als kiespijn.

CoJoNes | 19-09-17 | 01:45 | 2

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.

Kijk maar naar de verkiezing uitslag.

laagvliegert | 19-09-17 | 02:01

Duitser zijn de betere Nederlanders dat is algemeen bekend, Nederlanders pas echt irritant,

adjudant | 19-09-17 | 04:19

Ik heb het gezien en was toch wel verrast dat dit werd uitgezonden. Ik vond het verfrissend te zien dat er tussen al die Eurofielen toch ook nog wel kritische mensen aan het woord konden komen. Maar... en toen zakte mijn positieve humeur weer in.... er werd gesteld dat de Euro niet kan overleven omdat het eigenlijk van niemand is. Geen enkele Straat draagt de verantwoording. Daar valt wat voor te zeggen. De Euro is van iedereen en niemand. Om de munt klinkend te houden, moet er meer samengewerkt worden op bestuurlijk niveau. En daar kreeg ik de kater van. Dus om Italie erbij te houden, moeten we dus meer Europa hebben. En toen heb ik het maar uitgezet. Wat eerst anti Euro leek, was eigenlijk pro Europa bedoeld.

VictimaDelAmor | 19-09-17 | 01:32 | 3

Precies. Compleet pro EU reportage. Ik had hem ook eerder uit moeten zetten.

laagvliegert | 19-09-17 | 01:49

En dan wil ik Post-Joris nog even bedanken voor het algemeen pardon na 7 jaar ban...

laagvliegert | 19-09-17 | 01:51

Ja dat is een beetje de nieuwe 'toon' in het debat zelfde rond islam en migratie beetje streng hier wat kritiek daar maar toch doorzetten en accepteren is de boodschap

P-unit | 19-09-17 | 09:04

Ding geflopt jeuk aan mn bips. Noord en Zuid afsplitsen: Zeuro om de Neuro

HetOorAakel | 19-09-17 | 00:56

Alle Europese landen hebben de leiders incl. regering die ze verdienen. En deze plaatsen weer hun poppetjes, op andere belangrijke posten binnen het EU geheel, zodat de cirkel mooi rond blijft. Kapitaal wordt nu professioneel vernietigd. Het volk heeft nog steeds te veel en gaat helemaal niets doen en dat weten de hoge heren en dames maar donders goed. Ik moet echter wel toegeven dat ik de indruk heb dat ze helemaal niet bang voor repercussies zijn of zich schamen en gewoon verder hun pinocchiata, met een gladgestreken gezicht opvoeren. Anders waren ze allang gevlucht. Men moet ze dus een handje "helpen" of de volgende keer massaal anders stemmen! Maar dat is slechts wishful thinking ...

De Griek | 19-09-17 | 00:54

Nou ja. Europa's laatste kans is ook alweer van 1979.

Hoen | 19-09-17 | 00:51

Voor mij te laat voor een inhoudelijke plemp. Maar wil toch even gezegd hebben; wat heeft die gast een episch lage stem. Alsof de GVR het heeft ingesproken.

1337haxxor | 19-09-17 | 00:47

Wat zou het eigenlijk schelen als die euro goedkoper word? Veel
kwaliteits-producten worden in Duitsland en Nederland gemaakt en die goedkope meuk,.. nou,die word nog goedkoper.

miko | 19-09-17 | 00:32 | 3

Je moet alleen wat meer produceren (meer werken) voor minder geld. Niemand die dat een probleem vindt, toch?

MogeWijEveOvergeve | 19-09-17 | 01:03

En dat terwijl de import duurder wordt. Ook geen probleem zeker?

MogeWijEveOvergeve | 19-09-17 | 01:05

MogeWijEveOvergeve | 19-09-17 | 01:05
Tuurlijk. Maar importeren we zoveel uit dure landen? Ik zou wel ens wat cijfers willen zien. Ach,buitenlandse whiskey,gaan we weer Genever zuipen

miko | 19-09-17 | 02:02

Guldenmark,.... jaja, goed idee dan krijgen we geen fuk meer aan het buitenland verkocht. Die guldenmark word ineens drie keer zo duur als de Euro en vier keer zoveel als de dollar. Duitsland kan dan misschien nog wel zijn Mercedessen en Porsches krijt aan wat Oliesjeiks maar de Nederlandse tomaten en paprika's staan dan in de kas te verrotten.Was het maar zo simpel.

miko | 19-09-17 | 00:31 | 1

Als je maar voldoende waarde toevoegt en je productiviteit laat stijgen is dat geen probleem, zie Zwitserland.

kempenaer | 19-09-17 | 08:52

Blijkbaar heb ik destijds een vooruitziende blik gehad. Op zolder heb ik nog een kistje met échte zilveren 'guldens'. Ik zeg 'Doen'.

pa_niek | 19-09-17 | 00:21

"Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", zegt een oud Nederlandsch spreekwoord, ongetwijfeld nog uit de tijden van de roemruchte VOC en een harde, goudgedekte - of zelfs gouden - gulden.

Dat geldt zelfs voor ten 3/4e gekeerd.

Laat het ship of fools maar tenonder gaan als ze zo graag willen, maar stap eruit!

Poekieman | 19-09-17 | 00:18 | 1

Als die gulden van goud gemaakt gaat worden kun je er gif op in nemen dat dat fout gaat, anders wordt het fysiek een heel klein guldentje, dan kun je beter aan zilver denken, maar die is om die reden ook af geschaft.

watmagjenogwel | 19-09-17 | 06:09

Er blijkt niet veel vertrouwen uit dit stukkie in onze eigen gulden. Knalhard, mooiste bankbiljetten ter wereld, onze economie was toppie... Wat hebben we in godsnaam allemaal weggegeven?!? Euro weg, gulden terug, en nexit. En vlug een beetje!!

peterdepeter | 19-09-17 | 00:13

Handig dat we zo weer terug naar de gulden terug kunnen: we betalen bijna alles giraal, contactloos geven we geld aan de collectant en de draaiorgelman. Gewoon de E veranderen in FL en eigenlijk is de E al optisch een samenspel van F en L.

Analia von Solmsch | 18-09-17 | 23:58

En dan toch weer met de Duitsers in bed willen. Er ligt GIGANTISCH voordeel in je eigen monetaire beleid kunnen voeren, dus dat wil zeggen dat noch Brussel, noch Berlijn bepalen wat er met je munt gebeurt. Dat het nu, recentelijk, toevallig even goed parallel loopt tussen onze landen (en munten) wil niet zeggen dat dat altijd zo was, of altijd zo blijft.
Je zou na een mislukt avontuur als dat van de euro wel knettergek zijn als je vervolgens nog eens precies hetzelfde ging doen, maar dan met een ietsje kleiner groepje.

Opslag Medium | 18-09-17 | 23:52 | 1

Had het niet beter kunnen verwoorden. Heerlijk helder verhaal.
Heel mooi ook dat 'kleiner groepje'. Hoe men dan weer de mist instapt. Mist trekt op, maar mist komt altijd terug. Simpele natuurwet.

chicago river | 19-09-17 | 00:08

Tsja, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de 1400 miljard Nederlands pensioengeld dat is overgeschreven naar Brussel en straks gebruikt wordt door landen als Frankrijk , Italië en Griekenland om daar de financiële gaten te dichten.....
Zeg maar dag tegen Uw pensioen. Uw oude dag zal uit armoede bestaan!!

miff | 18-09-17 | 23:42 | 2

Ja.
Volgens mij is de euro wel prima, maar we moeten uit de EU.
Waroom betalen aan fietspaden in Roemenie. Begrijp ik niet.

Kruisruiker | 18-09-17 | 23:47

@kruisruiker
Nou dat heeft weinig met de EU te maken.
Wist u dat NEEderland meer dan 1miljoen ooit aan Thailand heeft gegeven voor een fietspad?
Ik bedoel maar, overal geven ze geld weg wat ze van de burger hebben gestolen.

watmagjenogwel | 19-09-17 | 06:06

Meneer "WIT" (Whatever It Takes) kan niet stoppen met zijn QE (Quantitative Easing). De EUR doet niet wat hij wil. Hij gaat gewoon door. Kijk maar naar Japan. De centrale bank daar heeft inmiddels al zoveel in hun boeken staan.

Er woed een valuta oorlog. En geen QE kan daar tegenop. Vraag me af hoe deze zelfbenoemde economische profeten van God, genaamd centrale bankiers, zichzelf hier uit gaan draaien. Eens is de koek op.

Maar Nederlanders horen liever Rutte met zijn onzin op koopkracht en nutteloos gedoe. Een sigaar uit eigen doos. Nee dat is iets om over naar huis te schrijven.

Standvastig | 18-09-17 | 23:42

Toevallig heb ik de tweede helft van deze uitzending gezien. Het lijkt er zowaar op dat de VPRO kritische journalistiek durft uit te zenden die kanttekeningen plaatst bij de EU en diens vermaledijde munt. Nu doorzetten. Het zou ze sieren eens wat meer reportages te maken die ingaan tegen de vaste verhaallijnen van de MSM. Doe eens de duistere kant belichten van de moderne 'linkse activisten' die iedereen met een andere mening met geweld de mond willen snoeren bijvoorbeeld. Of probeer eens te onderzoeken wat de positieve kanten zijn van Trump als president. Of belicht Poetin eens vanuit een onbevangen perspectief en kijk of er wellicht ook een andere kant aan dat beeld zit. Durf eens politiek incorrect te zijn en wees de rebelse omroep die je ooit was. Verbreed jullie en onze blik en kijk wat je ontdekt en losmaakt. Het zou spannend en verfrissend zijn.

Dr. Snoepjes | 18-09-17 | 23:42

Begint al met de Cultuur verschil tussen Noord en Zuid.
In het Zuiden zijn het levensgenieters en in het Noorden zijn ze blij met een Vinex huisje en een tuin van 3x4 meter die veel te duur is,waar ze na 2 uur file (met een veel te klein kut wagentje die ook al 50% duurder is als in de rest van Europa) thuis komen ,voor de buis hangen voor een flut voetbal wedstrijd.
En de Zuid-Europeaan zit buiten op een zonnig terras zit met een glas wijn en lekkers,en het zal hem allemaal aan zijn reedt roesten.
Want als er verandering inkomt gaat de beuk erin.

Roger-Rabbit | 18-09-17 | 23:34 | 1

Nou, ik woon in Spanje en die genieten helemaal niet van de zon, ze werken zich kapot om een salaris van 1000 euro anders staan ze gewoon op straat.

gato | 19-09-17 | 09:08

Ik kreeg op het eind van de docu eigenlijk het idee, dat we gewoon een bundesland van Duitsland moesten worden. Met Rutte als Gauleiter?

Graaf van Egmont | 18-09-17 | 23:29 | 1

We zijn altijd al een deel van Duitsland gebleven.

gato | 19-09-17 | 09:06

Goh, je verwacht het - al jaren

Tobi | 18-09-17 | 23:25

Al die doemdenkerdocu's op de NPO altijd. Gebeurt nooit ene ruk daarna. Amerika collapsed, Romeinse Rijk dit dat. IS hebben ze niet aan zien komen, vluchtelingencrisis niet. Nee, maar de VPRO voorziet wel even dat de Euro gaat vallen hoor. Binnen afzienbare tijd. Volgens een handvol ijdele nognooitvangehoorde kenners. NeoGeo Denktank Italiaan m'n reet. Het mooie aan een negatieve voorspelling is altijd dat niemand er ooit nog op terugkomt als de realiteit anders uitpakt. Ik sla even over, dank u!

Nanker Phelge | 18-09-17 | 23:24 | 3

Er wordt anders nog veel over de donkere voorspellingen van de Club van Rome gesproken. En de zure regen. En het gat in de ozonlaag.

Graaf van Egmont | 18-09-17 | 23:32

en de Russen die er aan komen. En de Millenium-bug, en SARS, en allergiën zijn de nieuwe aids, de Vergrijzing, Amersfoort aan Zee, Krekels als voedsel want China etc. Je kan je klokkenspel er bijna op rechtleggen, dat zodra de NPO er een onheilspellende docu aan wijdt, er geen fuck staat te gebeuren.

Nanker Phelge | 18-09-17 | 23:43

Er staat anders een hoop gefuck te gebeuren.
Sterker, het beurt (en meurt) as we speak.
Maar we brengen met het grootste gemak een moslimkissende, muesli-lovert Ahmed Marcouch in oosters Gelderland, Arnhem, lover van 'godsdienstgeleerde' Yusuf Al-Qaradawi.

In Italie passeren ook dat soort figuren de revue maar het zijn er inmiddels zoveel dat men de tel kwijtraakt. En common sense.

chicago river | 19-09-17 | 00:00

Wir schaffen das .... ab

Ron van Zon3948 | 18-09-17 | 23:17

Ik deed vroeger veel aan modelbouwen. Zo'n plastic bootje moest in principe goed in elkaar te zetten zijn. Maar door slechte afwerking in het gieten, teveel lijm op te kleine onderdelen, verf die niet bleek te pakken, trillende handen van kwaadheid bleek het allemaal niet erg te lukken en het resultaat was gewoon slecht.
Dan flikkerde ik zo'n heel bouwpakket weg en kocht een ander bootje van een beter merk. Het kostte wat, maar je kreeg wel wat je wilde hebben.
Zo moeten we het ook met de euro doen.

Graaf van Egmont | 18-09-17 | 23:15 | 1

Vergelijk je zwakke landen nu met je modelbouwhobby?
Dan geen modelbootjes meer uit Griekenland, Italie, Portugal en Spanje?

Kruisruiker | 18-09-17 | 23:34

Opa z'n fiets terug?! Oke, ik ben om. Waar tekenen we? Toch niet bij Merkels kruisje, hoop ik...

vanBarchum | 18-09-17 | 23:13 | 1

maak daar maar rustig ''kruis'' van.

p17266141 | 19-09-17 | 15:04

Zachte heelmeesters,,,,, etc.
Laat maar klappen, dan kunnen we weer vooruit.

Pimp my Voortuin | 18-09-17 | 23:05

Het maakt niet uit welke munt er komt of wordt afgeschaft. Laten we eerst het milieu maar eens redden. Dat gelul over geld altijd. Pure wegkijkerij.

Bakito | 18-09-17 | 23:04 | 4

Nou succes hoor Bakito, ga jij het milieu maar alvast redden door je CO2-uitstoot te reduceren, door wat minder (lees: niet) meer op deze site te reaguren. De mazzel.

vanBarchum | 18-09-17 | 23:14

Heel simpel, overtuig de Afrikanen en Inders er maar van wat minder te fokken.

Panos88 | 18-09-17 | 23:22

@Bakito.
Je hebt geld nodig om de natuur te redden.. Einstein.

donkieshot | 18-09-17 | 23:28
▼ 1 antwoord verborgen

Laat maar klappen die hap, men staat toch al rood dus dan worden de schulden alleen maar minder ;)

Mastermattie | 18-09-17 | 23:03

Het zal denk ik niet zo'n vaart lopen. Crisis is bijna soort van voorbij en de problematische landen lijken er weer bovenop te komen. De euro heeft de eerste beproeving gered.

druif | 18-09-17 | 22:50 | 11

Natuurlijk wel.
Maar het gaat er bij mij niet in dat als Italie failliet zou gaan landen als de onze meegetrokken worden.
Sorry, geloof het niet. Maar misschien heb ik ongelijk.

Kruisruiker | 18-09-17 | 23:22

@druif
Je nick waard.
En wie zegt met een stelling die gaat als 'het zal' en doorgaat op 'denk ik' neemt geen standvastige stelling in.
Volg je me?

chicago river | 18-09-17 | 23:42

@de druif
Vergat je rest van je +- verhaal.
''Crisis is bijna soort van voorbij"
?
"Problematische landen lijken erbovenop te komen".
?
"De euro heeft de eerste beproeving gered".
?
?
Niet alleen een foute analyse maar met wiens geld? Beetje zoals Wouter Bos de ABN Amro heeft 'gered'. Met, juist,
geleend geld.
Lalala geld. Met z'n zessen.

chicago river | 18-09-17 | 23:47
▼ 8 antwoorden verborgen

Target2. Jaren geleden al voor gewaarschuwd...

...

Parsons | 18-09-17 | 22:48 | 1

Precies, Target2 de grote boosdoener, niemand weet er van, maar dat is precies wat er verkeerd is gegaan.

gato | 19-09-17 | 09:11

Deze is geen kijktip maar echt een bindende kijktip. Gisteren gezien, bomvol memsen met relevante visies en bone chilling verhalen. Gaf mooie inkijk ook in de door Brussel genoemde window of opertunity en geeft een mooieminkijk in de vrees en voedingsbodem voor populisme. Het pro Europese sentiment wordt snoeihard gedebunkt, hoi Bert Koenders en er is simpelweg nergens sprake van autonome economische groei. Alles leunt op het pisgeld van de ECB. Rutte zijn vader heet gewoon Gepettto.

netniet | 18-09-17 | 22:48

Opblazen dus die handel, de keuze is tussen een economische crisis en 1984.

Panos88 | 18-09-17 | 22:43

Goede analyse... die helaas aan de oppervlakte blijft.
Waar het in de kern om gaat is Draghi's verzekering dat hij tot extremen zal gaan om de Euro te redden. Dat is geen grootspraak. Onze leiders zijn bereid, de totale verpaupering van de complete eurozone te accepteren, om hun droom van een politieke unie maar te kunnen realiseren. Arm Europa.

Leipniz | 18-09-17 | 22:43 | 2

als je het positief bekijkt is de politieke unie de beste weg voor Europa,

adjudant | 19-09-17 | 05:00

@adjudant, als je niets geeft om vrijheid, welvaart en democratie en bereid bent om alles wat dit land in 70 jaar na de oorlog heeft opgebouwd te verkwanselen, ja, dan is een politieke unie de beste keuze.

Leipniz | 19-09-17 | 12:30

Die kans is in 2002 al verkeken. Doe maar gauw opdoeken die hap.

Mastermattie | 18-09-17 | 22:42

Hoe lang wordt Alitalia bijvoorbeeld nog overeind gehouden? En met wiens geld?

Gerf | 18-09-17 | 22:42

Volgens mij is de euro prima houdbaar.
Ik snap de ophef niet.
In de VS hebben ze overal de dollar terwijl er grote economische verschillen zijn tussen de staten.
Ja, dan heb je rijke en arme staten, so what?

Kruisruiker | 18-09-17 | 22:42 | 7

Een beetje wat Leipniz zegt maar dan anders. Amerikaanse staten zijn onderling erg verschillend maar als er stront aan de knikker is zijn amerikanen allemaal amerikanen. In Europa is er gewoon geen niemand (op de malloten in Brussel na) die zegt dat-ie europeaan is.

koffiekannetje | 18-09-17 | 23:46

strikethrough 'geen'

koffiekannetje | 18-09-17 | 23:48

Stukje financiële duiding:

Van $15/uur kan je in een rijke staat (Massachusetts) een huisje huren, tweedehands autootje kopen. Je krijgt er zelfs een sociaal vangnet bij.
Van $9/uur kan je in een arme staat (Tennessee) een huisje huren, tweedehands autootje kopen. Het sociaal vangnet moet je zelf inkopen.

Van € 15/uur kan je in een rijk land (Denemarken) een huisje huren, tweedehands autootje kopen. Je krijgt er een uitstekend sociaal vangnet bij.
Van €3/uur kan je in een arm land (Roemenië) een huisje huren, ezelwagentje of misschien wel een autootje kopen. Sociaal vangnet? *proest*

Any questions?

Amazing Tukker | 19-09-17 | 13:53
▼ 4 antwoorden verborgen

Omvolken kost nou eenmaal geld.

de Voorzittert | 18-09-17 | 22:41

Dus als ik het goed begrijp hebben wij (de Nederlanders) de Italianen 102 miljard betaald met een renteloze lening die ze pas terug hoeven te betalen als ze daar zin in hebben. Dat is dus feitelijk hetzelfde als schenken. Wellicht betalen ze over 100 jaar een keer terug, als dat geld nog maar 100 miljoen waard is.
102 miljard, dat is zo'n beetje 10.000 euro per werkende Nederlander. Dat is voor een gemiddeld gezin dus al 20.000 euro. En de BTW dus maar omhoog gooien!

du Roi Soleil | 18-09-17 | 22:41 | 2

Yup, zo vat ik het ook op.

Johnweer | 18-09-17 | 22:45

In de docu hebben ze het zelfs over 6000 per Nederlander (kinderen en bejaarden meegerekend), volgens mij ga je dik over de 25000 per gezin verspreid over een aantal jaartjes natuurlijk. Maar het is zoals die econoom ook zegt: als je bij elkaar wil blijven (of de politieke leiders) dan gaat dat welvaart kosten voor de noordelijke landen.

datzouzomaarkunnen | 19-09-17 | 00:14

We hebben er nooit om gevraagd.
ZE hebben ons nooit gevraagd hoe we er over denken.
Ik zeg: Liberté Egalié en Fraternité

CheLives | 18-09-17 | 22:40 | 1

Elke vier jaar vragen ze het ons en elke vier jaar komen de EU-lovers weer terug in hun stoeltjes in Den Haag.

Mokum Kosher | 18-09-17 | 23:49

ik vraag me al jaren af hoe het kan dat Italië in de G7 zit...

Gerf | 18-09-17 | 22:39 | 1

Vraag je dan ook af hoe ome Berlus miljardair is geworden.

datzouzomaarkunnen | 19-09-17 | 00:15

Ik hoop het nog mee te mogen maken.

frisenfruitig | 18-09-17 | 22:37

102 miljaar ... nu afschrijven en eigen doppen weer doppen.

Zoon van Boer | 18-09-17 | 22:35

Maar er wonen wel lekkere wijven.

Kruisruiker | 18-09-17 | 22:34 | 4

Jawohl

Kruisruiker | 18-09-17 | 23:02

Veel zon en vrije tijd ....

Wekkertje | 19-09-17 | 07:51

Die zijn over het algemeen vrij beperkt houdbaar

Hiesjes | 19-09-17 | 08:58
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl