achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Mail. Is dit hoe J. F. terreurverdachte werd na de terreurdreiging in de Maassilo?

Een 'gewone, rustige' (dixit de buren) Brabantse jongeman van 22 werd in Zevenbergen van zijn bed gelicht inzake de terreurdreiging in Rotterdam. Hoe heeft dat kunnen gebeuren?

Na de terreurdreiging in Rotterdam, woensdagavond, en de bijbehorende ontruiming van de Maassilo, werd J. F., een 22-jarige hbo-student Integrale Veiligheidskunde, van zijn bed gelicht in Zevenbergen. De buren begrijpen er niets van, maar hij zou de bedreiging via Telegram verstuurd hebben. Het Spaanse witte busje met gasflessen dat nabij de Maassilo stond, had verder niets met de zaak te maken. De volledige naam van J. gaat uiteraard al snel rond op internet en als je die naam door google haalt, kom je op vage sites waar de oorlog in Syrië besproken wordt, zoals hier. Hij gebruikt daar zijn volledige naam, maar zegt niets dreigends, opruiends of radicaals. Zijn naam duikt ook in verband met het pro-Assad cq anti-"rebellen" weblog 'Syria Generals' (twitter). Dat lijkt sowieso een Nederlands lijntje te hebben, want uit die hoek ontvingen we onderstaande mail. Anoniem, maar dermate gedetailleerd dat het niet ongeloofwaardig klinkt. Tegelijkertijd heeft het wel een erg hoog jongensboekgehalte qua wtf spy shit. Volgens dit verhaal is het allemaal één groot misverstand, veroorzaakt door jongens die online terreur-opsporing aan het spelen zijn. Daarbij beweren ze dus dat minstens één Nederlandse overheidsinstantie hiervan weet. Interessant alsook een tikje (te) spectaculair. Maar oordeel vooral zelf, voordat het slecht lezende MSM-tuig ons weer van 'complotdenken' beschuldigt. Is dit hoe J. F. terreurverdachte werd in een zaak die vooralsnog geen bewijzen voor een concrete aanslagdreiging heeft opgeleverd?

"Hoi Geenstijl,

Ik zal jullie het volledige verhaal vertellen, er is namelijk helemaal geen echte terreurdreiging, het is allemaal een misverstand geweest.

Zoals jullie misschien al weten is Telegram een beveiligde chatapp die onder ander door de Islamitische Staat wordt gebruikt voor het verspreiden van propaganda en het plannen van aanslagen.

Op Telegram hebben wij ook onze eigen kanalen genaamd Syria General (SG), in deze kanalen verzamelen wij informatie over Syrië en discussiëren wij hier over. Zo hebben wij bijvoorbeeld meerdere keren er voor gezorgd dat punten van de Islamitische Staat en andere terroristische rebellengroepen zijn gebombardeerd, personen die in contact staan met Rusland waren ons doorgeefluik, voor zover ik weet is er sowieso één bepaalde Nederlandse overheidsinstantie die hier van op de hoogte is.

Een aantal van onze leden proberen zich ook te infiltreren in chatgroepen van de Islamitische Staat op Telegram, om daarna de benodigde informatie door te geven aan overheden om zo aanslagen te voorkomen.Vorig jaar waren er namelijk wereldwijde invallen m.b.t. terrorisme, dit is mede dankzij deze personen geweest.

Één van deze personen is de 22-jarige J. die vanochtend vroeg is opgepakt (verwijder zijn volledige naam aub, hij heeft niets mis gedaan en dit ruïneert alleen zijn toekomst). Hij heeft meerdere keren contact gehad met de Nederlandse politie (welke eenheid/groep weet ik niet) en geeft af en toe informatie door.

Ongeveer een week geleden had hij contact met een (veronderstelde hij) Spaanse Islamitische Staat-lid, de bedoeling was natuurlijk om een eventuele aanslag te voorkomen. Het Spaanse IS-lid gaf aan zijn plan te hebben onderbroken, omdat daar nu natuurlijk een hoge paraatheid is i.v.m. de recentelijke aanslag, J. heeft tegen deze Spaanse persoon gezegd dat er een aanslag zal komen in Rotterdam, waarom weet ik niet precies, waarschijnlijk om een wederzijdse "bekentenis" uit te lokken.

Op de een of andere manier zijn de Spaanse autoriteiten hiervan op de hoogte gekomen, het kan bijvoorbeeld zijn dat dit "Spaanse IS-lid" zelf iemand van de Spaanse autoriteiten was, maar dit weten wij niet. De Spaanse autoriteiten hebben vervolgens dus (zoals op het nieuws staat) contact opgenomen met de Nederlandse autoriteiten, en hebben dit bericht dus doorgegeven.

Nadat het evenement was geannuleerd heeft een overheidsinstantie J. gebeld, ze hebben hem op de hoogte gebracht dat hij op een lijst stond en dat hij zelf contact moet opnemen met de lokale politie, vervolgens heeft hij contact opgenomen met de politie, maar deze vertelde hem dat ze niets voor hem konden doen.

Vervolgens is hij om 01:07 het laatste online geweest op Telegram, en zou de inval een uurtje later rond 02:00 hebben plaatsgevonden. Nogmaals, er is nooit spraken geweest van een echte aanslag in Nederland (iig niet bij dit incident). Hoop dat jullie iets aan deze informatie hebben."

(Anoniem verzonden met aan 'Syria General' gerelateerd emailadres - red.)

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.