achtergrond

Geenstijl

Gigawinst Wilders: een groot deel van Nederland mag zich even flink achter de oren krabben

Een groot deel van verliezend Nederland, vooral

De meeuw van Minerva spreidde zijn vleugels bij het vallen van de avond en het zoemde al rond in de appgroepen, op de socialen en aan de keukentafels. Nederland is een land vol racisten, xenofoben en fascisten, en we moesten maar eens gaan nadenken over verhuizen. Ander topidee: grienend elkaars handje vasthouden bij de kerk. Maar WAT NOU HE. Wat nou als die 2,5 miljoen mensen die op Geert Wilders hebben gestemd niet alleen maar racisten, xenofoben en fascisten zijn, maar artsen, betonwerkers, chefkoks, dakdekkers, enzovoorts. Hartstikke normale mensen! En wat nou als we samen eens gaan kijken naar de problemen van die mensen en hoe het precies komt dat Geert zo groot is.

Voorbeeldje een. Mensen in Ter Apel die een brandbrief naar de politiek sturen omdat hun dorp 'kapot' gaat door overlastgevende asielzoekers. Dat verzinnen we niet, dat staat gewoon bij de NOS, en het is in veilige linkse Amsterdamse en Haagse bubbels misschien lastig voor te stellen, maar er gáán in dit land dorpen kapot aan overlast van asielzoekers. Budel. Nijmegen. Kampen. Nieuw-Weerdinge. Emmen. Maarheze. Hardenberg. De lijst is (te) lang. Normale mensen, normale media, veel overlast en verdriet. Welnu, probeer in dat kader op de verjaardag van je tante maar eens uit te leggen dat je 'tegen asielzoekers' bent, of in ieder geval 'niet voor meer asielzoekers'. Hoe durf je, die arme asielzoekers, je bent een racist. Om doodmoe van te worden, deze hatelijke reflex van wegkijken, dedain en zelfs uitlachen. Want o o o wat konden ze bij Khalid & Sophie lachen om die rare man uit Budel. En wat doet 'de politiek' eraan? De vvd heeft in Nederland een staatssecretaris op asiel gezet wiens slogan is: 'Hoe meer asielzoekers, hoe beter'. Dan luister je niet alleen niet, dan heb je schijt aan deze mensen, en dan stellen wij: Yesilgöz heeft Geert Wilders niet groot gemaakt door hem niet uit te sluiten, de vvd heeft Wilders groot gemaakt door de problemen van de mensen niet serieus te nemen.

Voorbeeldje twee. Mensen in Amsterdam, ondernemers, ZZP'ers, MKB'ers, die in een dieselbestelbusje rijden en plots een dreigbrief op de mat krijgen: je hebt nog een paar jaar, dan MOET die auto weg, koop maar een elektrische. Dat kán (om meerdere redenen) dus niet; doodnormale mensen zien zichzelf financieel en zakelijk tegen de muur gezet worden en mogelijk zelfs kapot gaan. Maar weet u wie het wél kan? Frans Timmermans, die bij Nieuwsuur trots verkondigde dat hij als moreel gidsfiguur een flink steentje bijdraagt aan het klimaat. Hij heeft namelijk zonnepanelen op zijn dak gelegd, en een nieuwe elektrische auto gekocht. En mensen die dat niet doen, of weigeren een spaarpotje op de kop te gooien, zijn klimaatontkenner of klimaathater (die 2,5 miljoen mensen die op Geert Wilders hebben gestemd zijn sowieso klimaatontkenner). Neemt u maar van ons aan: er zijn echt genoeg PVV-stemmers die willen meedoen en willen bijdragen aan het klimaatvraagstuk, alleen zijn ze niet bereid door een hoepeltje te springen als kereltje Klaver weer eens komt aankakken met zijn belerende kop en zijn opgeheven vingertje. Of als er weer eens een duurzaamheidswethouder een stel windmolens op een plek wil kwakken waar ze eigenlijk helemaal niet passen, maar ja, dat staat zo goed op het cv van die wethouder. En dan is er dus nog een financieel aspect. Aangezien Frans Timmermans bij de kassa nooit snel op zijn rekening hoeft te kijken of er genoeg geld op staat (Frans Timmermans laat de boel trouwens gewoon bezorgen) is het voor hem misschien lastig te bevatten, maar heel veel mensen kunnen het geld voor een simpele spouwmuurisolatie (€ 2.350 - € 700 subsidie is € 1.650) gewoon NIET missen. Misschien willen ze ook nog wel een keer op vakantie! En wat denkt u nou wat ze te horen krijgen van hun buurtjes van GLPVDA als ze in dat vliegtuig naar Málaga stappen? Klimaatontkenners. Klimaathaters. Klimaatfascisten. En zó, Frans Timmermans, krijg je dus polarisatie, en zo jaag je dus mensen naar de PVV. 

Voorbeeldje drie. Zelfreflectie, eigen smoel, arrogantie. Die loserspeech van Rob Jetten deed pijn aan de ogen. Chloor op de oogbollen. Rob Jetten verwijt Geert Wilders extreem-rechts te zijn, Rob Jetten zelf is extreem-zuur. Deze gast keldert van 24 naar 9 zetels ('dubbele cijfers') en gaat in zijn toespraak met het schuim op de bek andere partijen (PVV, vvd) de maat nemen. Ten eerste doet de pot precies wat hij de ketel verwijt (namelijk een groep mensen, in casu de 2,5 miljoen PVV-stemmers, over een kam scheren - als racist) en ten tweede moet Rob Jetten de verkiezingswinst van de PVV toch écht gewoon lekker bij zichzelf zoeken. Rob Jetten staat namelijk voor helemaal niks. Rob Jetten is een lege fles klimaatwijn in een holle glasbak, een blank vel papier met 1 letter en 2 cijfers. Er wordt op internet geklaagd dat al die domme PVV'ers het verkiezingsprogramma niet hebben gelezen (dat hebben ze natuurlijk ook niet, maar de media ook niet, want het AD is 'm nu aan het uitleggen), maar D66 hééft vermoedelijk niet eens een verkiezingsprogramma. Althans, onze onderzoeksredactie is het bestaan ervan aan het onderzoeken. De campagne van D66 had namelijk het volgende thema: 'boe boe boe PVV'. Sterker nog, de afgelopen vier campagnes van D66 hadden achtereenvolgens de volgende thema's: 'boe boe boe PVV, boe boe boe PVV, hiep hoi vrouw, boe boe boe PVV'. Het kwam op fenomenale wijze tot uiting in dat lamentabele 'Stem tegen Wilders'-beurtje. Als dát dan de inhoudelijke (toverzinnetje van Rob Jetten: 'op de inhoud') Champions League moet zijn om het 'grote kwaad' te bestrijden, dan is dat wel héél armoedig. Waar is de zelfreflectie? Waar haalt Rob Jetten, die met zijn D66 al jarenlang braafjes achter Rutte aanhobbelt voor een beetje macht, de arrogantie vandaan andere partijen de maat te nemen op onderwerpen die ze zélf hebben verkloot? Rob Jetten is 400 jaar oude politiek in een 36-jarig jasje. Rob Jetten blijft aan, maar niemand weet waarom. Ga zitten jongen. Je moet geschoren worden.

Voorbeeldje vier. De islam. Nu moet u lekker zelf weten naar welke god u luistert (wij vinden ze allemaal stom) maar het zorgenkindje van de theologische werkgroep is momenteel toch wel de islam. Vrouwen mogen louter door de B-ingang, homo's worden in het gezicht getuft, joden worden uitgescholden, u kent het allemaal wel. Dan gaat het heus niet over álle moslims, wie zien ook wel die oude Turkse mannetjes in hun vale pakken die braaf shag staan te roken bij de moskee, maar wel over een jonge generatie grofgebekte gappies met veelal Marokkaanse achtergrond. Polderlinks (in andere landen kunnen ze het inmiddels wel) heeft nogal moeite de kwalijke eigenschappen van die conservatieve islam te benoemen. Sterker nog, Jesse Klaver neemt het op als een leeuw voor Kauthar, aan wie een uncanny geschiedenis kleeft. We noemen dat de links-islam-paradox. Dat werkt als een drietrapsraket: iedereen hoort erbij dus moslims ook, volgens die moslim horen homo's er niet bij o jee wat nu, iedereen hoort erbij en als jij iets tegen die moslim zegt is dat islamofobie. En daar gaat het dus mis, want er zijn mensen met zorgen. En al die mensen met zorgen worden weggezet als islamofoob. Mensen die zich zorgen maken om cartoonisten die worden neergeschoten. Mensen die zich zorgen maken over de azaan door de wijk. Mensen die zich zorgen maken als ze een mevrouw in een boerka zien. Mensen die zich zorgen maken als er weer eens joden zijn bespuugd. Mensen die zich zorgen maken als er weer eens een homo een kettingslot op zijn kop heeft gekregen. Mensen die zich zorgen maken als er in hartje Amsterdam tegen homo's wordt geroepen 'gay is not normal'. De zorgen van deze mensen worden door Geert Wilders aangedikt en benoemd, deze zorgen worden door Frans Timmermans en Rob Jetten weggewoven, beschimpt en bijna gecriminaliseerd. Islamofobie. Islamofobie. Islamofobie...

U begrijpt inmiddels: de voorbeelden zijn legio. Menselijke problemen van hartstikke normale mensen. Problemen die door 'links' gebagatelliseerd, weggelachen, gecriminaliseerd, beschimpt, weggehoond, uitgescholden, en we kunnen nog wel even doorgaan ook. Bezorgd om de overlast van jonge Marokkanen in uw buurt? U bent een racist. Steunt u Israël? U steunt genocide. Voelt u zich ongemakkelijk bij Taliban-vlaggen op het plein? Dat ligt toch echt aan ú. Twijfelt u over de EU? Nazi! En ho even, we zijn ons echt wel bewust van de rabiate passages in het programma van Geert, we zien de praktische problemen, we zien de juridische onmogelijkheden, en we snappen ook echt wel de bezwaren die andere partijen hebben om niet met hem te willen samenwerken. Zoals heel veel PVV-stemmers die onoverkomelijkheden ook wel zien. Maar misschien, heel misschien, zijn er nu een paar mensen die na het lezen van dit topic denken: goh, zo had ik het eigenlijk nog nooit bekeken. Maar waarschijnlijk niet.

De weg naar dit punt ligt achter ons, en er zijn in Nederland heel veel mensen die maar eens even goed in de spiegel moeten kijken.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.