achtergrond

Geenstijl

LIVEBLOG 50. Contemplatie

Nummer 50. Heel even ademruimte voordat het IDF-grondoffensief daadwerkelijk van start gaat

Sam Harris over Hamas

Sam Harris over Hamas

Bovenstaand is het na even uitzoomen met Sam toch wel kristalhelder: Als Israël een genocide had willen plegen in Gaza dan zou het dat op elk willekeurig moment kunnen doen omdat het daar de middelen toe heeft - maar dat is niet wat Israël wil. Daar tegenover staat Hamas, een islamistische theocratie die na een burgeroorlog tegen Fatah in 2007 aan de macht kwam en in het eigen partijconvenant heeft staat dat hun doel de gehele vernietiging van Israël is. In 2017 stelde een herzien convenant de taal een beetje bij door niet langer van 'de joden', maar van 'de zionistische entiteit' te spreken, maar we hebben op 7 oktober allemaal gezien hoeveel die nuance waard is. Kortom, in tegenstelling tot Israël wil Hamas wel een genocide plegen, maar heeft het daar de middelen en overmacht niet toe. Sam betoogt dat elke analyse die dit simpele gegeven miskent een onheuse, oneerlijke analyse is.

Onderstaand dan een interessante denker waar we graag even op wijzen: de Egyptisch-Amerikaanse Hussein Aboubakr Mansour. Hij verzuimt gewogen kritiek op Israël niet, maar is een uitgesproken voorstander van de joodse staat als concept en realiteit. In het onderstaande artikel belicht hij hoezeer hoezeer 'the Global left' islamitische ondermijningen van het Westen faciliteert en aanmoedigt. En dat zagen we sinds 7 oktober eigenlijk helderder dan ooit, vooral in academische sferen. Want iedereen die bereid is te zien wat uw ogen u tonen kan er simpelweg niet omheen. Die zogeheten 'pro-Palestijnse demonstraties' die primair anti-Israëlische demonstraties zijn, zijn niet enkel anti-Israëlisch: ze zijn anti-Westers en pro-islamitisch. Dat is niet enkel Israëls probleem, dat is ons probleem. 

Enfin, u heeft weer gecontempleerd. We gaan live:

Update 15:32 - Deze maffe IDF-Hummers met neppe geschutskoepels zien we echt voor het eerst. Ah, "It's a fibreglass turret for training armouredmanoeuvres. Non-functional." Voelt wel gehaast dat ze nu operationeel ingezet worden met die nutteloze, hinderlijke (toch?) er nog op. 
Update 16:18 - U weet dat we hier niet (meer) zo scheutig zijn met het delen van de claims van terroristische organisatie Hamas maar hier kunnen we even niet omheen. Volgens Hamas zijn er inmiddels 50 (van de officieel 224, maar mogelijk wel tot 250) gijzelaars om het leven gekomen door Israëlische luchtaanvallen. Dat is op geen enkele manier te controleren, verifiëren of na te gaan, en zelfs als het getal 50 tot op de persoon klopt zijn ze echt niet allemaal om het leven gekomen door Israëlische luchtaanvallen. Voor families met ontvoerde bekenden is het in ieder geval zenuwslopend 'nieuws'
Update 16:27 - Nou is het carnaval van ongemak wel compleet. Russische staatsmedia melden dat de 'top' van Hamas in Moskou is voor gesprekken met Rusland (en mogelijk Iran). De Hamas-delegatie wordt geleid door Abu Marzuk (72), ook wel geschreven als Abu Marzouk of Abu Marzook, volledige naam Mousa Mohammed Abu Marzook. Hij is een van de meest vooraanstaande figuren van Hamas en woont, net als zijn baas Ismail Haniyeh, in Doha, Qatar. Marzook was in 2017 kandidaat om Khaled Meshaal op te volgen als leider van Hamas, maar legde het af tegen Haniyeh. Lezenswaardig profiel hier. Geen pannenkoek. Het is niet bekend met wie hij in gesprek treedt, daar heeft Rusland (nog) geen mededelingen over gedaan. Eerder werd wel duidelijk dat opaatje Abbas spoedig naar Moskou zal reizen voor een onderhoud met Poetin
Update 16:59 - De bovenstaande Hamas-delegatie is in Moskou in gesprek met Rusland vice-MinBuz Mikhail Bogdanov. De op een na hoogste dus, onder Lavrov.
Update 17:14 - Israeli's, dit is niet de manier en jullie kunnen je dit PR-technisch niet veroorloven. Ophouden. Er schijnt een 'trend' op TikTok te zijn "where Israeli’s mock the appearance of Palestinians, the fact they have no electricity and some even compare them to dogs. Many of these videos also show parents making their kids take part in the trend."
Update 17:28 - Het Israëlische MinDef lijkt akkoord met het operationeel testen van hun Iron Dome-opvolger Iron Beam.
Update 18:45 - IDF peert er weer allemaal namen uit van Hamas-knakkers die uit het aardse zijn gehaald en verder geloven we het vanavond wel effe. Als de hel losbreekt zijn we er weer. Voor nu gaan we een paar bier drinken en nadenken, joe

Dit is: waar

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Het hele gesprek tussen Harris en Weinstein

Dit is niet enkel Israëls probleem - dit is ons probleem.

The end of the Friday sermon about Gaza on 20 October at the Greenwich Islamic Centre, a registered charity. Allah is implored to grant "victory over the enemy". "Curse the infidels." "Destroy their homes, scatter them." "Purify and protect al-Aqsa from the usurper Jews."

1.7K
Reply

Mag gezegd: dit is een gewogen en geslaagde poging de geschiedenis uit te leggen

Alleen die betwisting van of de Zesdaagse Oorlog nou een preventieve Israëlische actie was, of een "Israëlische agressieoorlog" kunnen we niet in mee. Dat was natuurlijk gewoon 100% een preventieve Israëlische actie om een nieuwe Arabische vernietigingsoorlog te voorkomen.

Lang en gewogen draadje over het concept 'Jihad'

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Een (terecht) minder lange en gewogen tekst over jihad

De "Son of Hamas", zoon van Hamas' oprichter

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Ja

Ppffff

On the Upper East Side posters of kidnapped children have been defaced with the word “occupier.” This is unacceptable. These are innocent children who need to be brought home and returned to their families. 1/2

Image
1.9K
Reply

Lekker GeenStijl lezen in Tel Aviv ruw verstoord door Hamas

Over de media en bredere implicaties voor Europa

Bedrag:

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Plaatje. Dit is nou 'gesegmenteerde logica'

Komt in evenveel kleuren als kampen maar deze valt al jaren het meest op

@Spartacus | 24-04-24 | 21:00 | 227 reacties

Zin in 4 en 5 mei comité's "SEXYLAND over de genocide in Gaza en verschrikkingen in Palestina................... en Israël"

Mooi hè, hoe er dan op het allerlaatste moment met de grootst mogelijke tegenzin door de redactie voor de vorm nog "en Israël" in de kop gezet wordt

@Spartacus | 19-04-24 | 11:00 | 271 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.