Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Stikstofslot definitief

Alsof je een glas water op een bosbrand gooit...

Onze natuur blijkt volgens de VN nog gevoeliger voor stikstof. De kritische depositiewaarden moeten nog verder omlaag. Vorig jaar legde het Planbureau voor de Leefomgeving al een vernietigend rapport neer dat zelf het uitkopen van ALLE boeren in 95% van Nederland niet zal leiden tot een oplossing van de stikstofcrisis. (PDF p4) Die beschouwing mag opnieuw, en zal dus nog slechter uitvallen.

Alleen rond Breskens, Hoogkarspel, Franeker, Delfzijl en Ravenstein zou wat ruimte ontstaan om nieuwe steden te bouwen voor een miljoen woningen. De rest van Nederland houdt zelfs na het uitkopen van alle boeren en het behalen van alle doelen uit het klimaatakkoord in alle andere sectoren haar fatale bouwstop. De uitzichtloosheid van deze impasse is nog nergens doorgedrongen.

Tegen die achtergrond is het uitkopen van 500 boeren nogal beperkt. Alsof je een glas water op een bosbrand gooit. Alleen kost dat glas water tientallen miljarden euro's en verdampt gelijk. Het maakt niet meer uit of je dit financieel of vanuit milieubelang bekijkt, het slaat nergens meer op. Het milieueffect is verwaarloosbaar op het geheel, de kennis- en kapitaalvernietiging is extreem.

Die berekeningen zijn behoorlijk incompleet. Van industrie wordt maar een klein deel van de uitstoot meegenomen, meer dan driekwart van stikstofoxiden slaat pas na de afkapgrens van 25 kilometer neer. Alle verkeersvluchten boven de 914 meter hoogte worden niet meegenomen. Daarvoor is geen wetenschappelijke basis, want die uitstoot vormt salpeterzuur en komt met regen naar beneden.

Dit is dus weer een stukje struisvogelpolitiek, waarbij er een peperduur ad-hoc beleid wordt gevoerd, waar iedereen van kan natellen dat het niet toereikend zal zijn. Het is wachten op een activistische Raad van State die besluit zulke fictieve afkapgrenzen weer eens te schrappen en we kunnen terug naar de tekentafel. Zonder stabiele regelgeving krijg je geen investeringen in de klimaattransitie.

Hier profileren politici zich dat ze “moeilijke” besluiten durven nemen en de geldkraan wagenwijd openzetten om zieltjes te winnen, maar wie het narekent, ziet de schatkist leegbloeden terwijl de natuur niet zal herstellen. De tijd dat we kunnen denken aan inspanningsverplichtingen is echt voorbij, we hebben keiharde resultaten nodig op een manier die op de lange termijn geld oplevert.

Politici delen liever geld uit aan armoedige kiezers om bijvoorbeeld hun energierekening te betalen. Dat is een indirecte fossiele subsidie, waarom hebben huurwoningen nog geen muurisolatie of dubbelglas!? Dat had de samenleving inmiddels terugverdiend. Waarom is dit klimaat- en armoedebeleid niet gelukt in de jaren zonder verkiezingscampagne? Was het controversieel?

Fossiele subsidies afbouwen klinkt leuk, het zal vooral geld kosten. Zware industrie wordt een fiscale vluchteling en zal elders herbouwen. Ondertussen stijgt de vraag naar hun producten tot in het onmogelijke, dezelfde industrie is nodig in de klimaattransitie om woningen voor anderhalve ton te verbouwen, het elektriciteitsnetwerk te verzwaren en ons wagenpark te vervangen.

Nederland heeft de meest milieuvriendelijke boeren ter wereld, die dankzij veel innovatie op de wereldmarkt goed mee kunnen komen. We kunnen kiezen tussen twee soorten natuurbeleid. De Nimby-variant waar we op onze postzegel alle boeren uitkopen en deze opgebouwde kennis verloren laten gaan, of onze kennis internationaal uitrollen en zo wereldwijd duurzamere landbouw uitrollen.

Boeren uitkopen, een Europees beroepsverbod geven en daarna 15% van hun oude stikstofruimte bieden om nieuwe activiteit te ontplooien begrijp ik niet. Dan eis je tegen enorme kosten 85% reductie, terwijl de eerste commerciële versie van de stikstofkraker al 80% reductie geeft, en geld oplevert. Over die winst gaan die boeren ook nog eens netjes belasting betalen...

Gaan we echt een bevolkingsgroep, levenswijze en gezonde sector van onze economie slopen om die laatste 5%-punt verschil? Er was ooit een visie dat we met innovatie een kenniseconomie gingen opbouwen en daarmee de wereld gingen verbeteren terwijl we een stevige boterham gingen verdienen. Waarom laten we die visie los in de klimaatdiscussie? Wat wordt ons verdienmodel?

Een Europees beroepsverbod is veel te breed. Binnen Portugal, Spanje, Zuid-Frankrijk, Zuid-Italië, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië. Bosnië, Servië, Albanië, Griekenland, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Letland, Litouwen, Estonia, Ierland, Schotland, Noorwegen, Zweden en Finland zijn grote gebieden waar stikstof geen probleem is. Waarom mogen onze boeren niet binnen Europa verhuizen!?

De Universiteit Wageningen kwam ook zelf met een “oplossing”. Kort samengevat: niet al te gedetailleerd te werk gaan, ongebruikte vergunningen direct vernietigen en het mes in de landbouw. Dan gaan we minder voedsel produceren, voedsel over een langere afstand transporteren (meer diesel- & stikstofoxiden-uitstoot) om daarna last te krijgen van extra buitenlandse stikstofuitstoot.

Het is nogal logisch dat de voedselconsumptie constant blijft, of meestijgt met de bevolkingsgroei. Dan kan je hier wel afscheid nemen van onze landbouw, maar dat geeft binnen de Europese markt louter een waterbedeffect, waarbij dezelfde productie vlak over de grens door een andere boer en onder minder milieuregels alsnog komt en tot meer uitstoot leidt. Dat beleid werkt averechts.

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving komt het merendeel van onze stikstofdepositie uit het buitenland. Satellietbeelden van stikstofoxiden in de lucht laten keurig de bijdrage van het Ruhrgebied en Antwerpse haven zien. De VN kan haar rapport beter aan Brussel en Berlijn sturen, dat Nederland hulp nodig heeft, en geen open riool is voor gebrekkige handhaving elders.

Deze uitdaging wacht al jaren op de eerste valide oplossing.

Reaguursels

Inloggen

Totale waanzin om zo te spelen met je voedselzekerheid. Want een aantal boeren minder merken we niet. En tegen de tijd dat we het wel merken is het te laat.
Zo is het diverse sectoren en departementen in NL vergaan, waaronder defensie. Net zo lang de kaasschaaf erover en bezuinigd tot we op een punt zijn aangeland dat het beschamend is wat we hebben maar wel miljarden en miljarden aan Oekraïene geven.
Het stikstof probleem is een zuiver politiek probleem. Openbreken en kappen met die idyllische vergezichten van mooie natuur en een romantisch plattelandsleven.

Doe maar eens wat aan de overbevolking in het dichtst bevolkte land van de EU en Europa. Dat levert klimaat- en stikstofwinst op.

ratelaar | 10-09-23 | 06:27

Migratie beperken, want veel mensen en steden zijn het probleen.

zokanhetookja | 10-09-23 | 06:25

Voor de zoveelste keer: er is geen stikstofcrisis.
De crisis is de door de NL regering zichzelf opgelegde waanzin van totaal onrealistische KDW normen.
Advies: stem op partijen die in november definitief een einde aan deze schertsvertoning maken. Ik heb nog steeds mijn twijfels bij Omtzigt wat dat betreft.

nick666 | 10-09-23 | 04:06

In Zuid Afrika hebben ze Land Expropriation Without Compensation in de grondwet mogelijk gemaakt. Al het land van de blanke minderheid mag zonder een rand compensatie door de overheid worden afgepakt. Wellicht een voorbode voor wat er in Nederland zou kunnen gebeuren.

Mijn GS nick magnie | 10-09-23 | 02:52 | 1

Klein verschilletje. De blanke is hier inheems. Wij zijn hier de aboriginals, zogezegd. De situatie in Zuid-Afrika is op geen enkele manier met Nederland te vergelijken. Een betere vergelijking zou de "Dekulakisatie" ten tijde van Stalin zijn.

Sjefke7807 | 10-09-23 | 03:11

Sterker nog, ik rijd in Brazilië al 2 jaar op ethanol a 70 cent per liter en nog warmt het op in Nederland. Het moet hier nog goedkoper!

echtpaul | 10-09-23 | 00:55

Hoe kan het dat er 10 jaar geleden wereldwijd geen stikstof probleem was?

rexmundi666 | 10-09-23 | 00:38

De aarde is zwaar overbevolkt Het (minimaal) halveren van het aantal mensen op deze planeet is het enige dat impact zou kunnen hebben. de rest is geld - en tijdverspilling.

the brush | 10-09-23 | 00:13 | 2

Maar we promoten de aanwas door verhogen van de kinderbijslag (of hoe dat nu wordt genoemd). In ieder geval komt dit in diverse verkiezingsprogramma's terug.

Squeezelover | 10-09-23 | 00:21

Dat klinkt verrekt aardig als een Marvel script.
Ik ben het overigens met U eens.

Jackjack | 10-09-23 | 05:41

Goed stuk.

Maar 1 foutje: "terwijl de natuur niet zal herstellen".

Is onze natuur kapot dan??

wilderst | 10-09-23 | 00:00 | 1

Nee. De natuur in Nederland doet het prima.

nick666 | 10-09-23 | 04:08

Er moet minder stikstof uitgestoten worden, met name rondom de heide, want die kan daar heel slecht tegen.
Maar hoe is die heide eigenlijk ontstaan?
Een paar eeuwen geleden bestond de (meeste) heide niet, dat was allemaal bos.
Door roofbouw is dat bos verdwenen en de grond arm geworden. Op arme grond groeit heide goed.
Die heide is door menselijk ingrijpen gecreerd, dit is alle heide behalve die aan de kust.
En nu moeten we blijven ingrijpen om dat in stand te houden.
Door de grond rijker te maken met stikstof, zal er weer bos kunnen ontstaan, dat vangt veel meer stikstof dan heide.
Bovendien is een bos goed om water vast te houden, en stimuleert het de bio diversiteit.
Kortom, jaren geleden heeft de mens wat gesloopt, en nu wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat de natuur dat kan repareren.

blbla | 09-09-23 | 23:45 | 2

Mooi gezegd, en waar. We zijn een plaatje aan het najagen, een geromantiseerd ideaalbeeld van de Nederlandse natuur, van een situatie die op zijn best een eeuw bestaan heeft.

Terwijl als je echt terug wil naar Nederlandse natuur... steek de dijken en dammen rond de Haarlemmermeer maar door, verander het rivierengebied maar in wilgenbos een moeras.. . Of accepteer gewoon dat het 2023 is en we het in 2023 werkend moeten krijgen.

Sjors W. | 10-09-23 | 00:08

U vergeet nog het turf steken waarbij venen werden afgegraven en er arme gronden achterbleven.

captain-caveman | 10-09-23 | 06:00

Dan dit verhaal wat bondiger? Moet namelijk zo mijn vliegtuig halen.

Southpark | 09-09-23 | 23:28 | 1

Eens! Hier een boot.

Jackjack | 10-09-23 | 05:42

Hoe zou het beleid eruit zien als bijvoorbeeld elke deelstaat van Duitsland en andere regio's binnen de onafhankelijke lidstaten van de EU apart zouden worden beoordeeld, zoals de relatief kleine speler Nederland?

Squeezelover | 09-09-23 | 23:27

laat de oorlog maar snel beginnen in NL eens zien hoe belangrijk de boeren zijn of ze misbaar zijn

out-of-de-box | 09-09-23 | 23:11

Feynman - wat is de bron van dit plaatje en wat stelt het voor? Want er is niet 1 stikstofcrisis; er zijn er 2. Er is een probleem met NOx en (misschien, maar zeker minder) met NHx. Ik ben blij om nu eens een overzichtsplaatje te zien van heel Europa (doorgaans worden die door de politiek niet gepubliceerd, want dan zie je maar hoe Duitsland bij ons afsteekt), maar kan men op dit soort plaatjes een verschil maken tussen die twee vormen van N-bindingen?

konjodebonjo | 09-09-23 | 23:06 | 1

Dat onderscheid tussen NHx en NOx wordt nergens gemaakt.

EenGoedBegin | 10-09-23 | 02:42

Ik acht de plannen irreeel.
Maar we kunnen janken over verplaatsing van productie naar buitenland, uit industrie en landbouw.
Maar als je naar die sattelietbeelden kijkt helpt dat dus wel enorm. Het is alleen in Parijs, Moskou, Londen en het Roergebied zo erg. Misschien migratiepremie voor boeren ipv uitkoop. Beginnen ze gewoon lekekr een efficientere grotere boerderij op een minder rode plek

Shoarmamasutra | 09-09-23 | 23:01 | 1

En dan komt de krop sla uit Bulgarije hier stikstofloos naar toe? Dream on zou ik zeggen.

Rdock | 09-09-23 | 23:08

Ik neem aan dat Johan Vollenbroek zich nu zachtjes aftrekt terwijl hij dit artikel leest, Hier ligt weer enkele tienduizenden euro’s aan omzet klaar

JeanDragage | 09-09-23 | 22:50

De VN kan de boom in.

JeanDragage | 09-09-23 | 22:43
-weggejorist-
Sneerpoets | 09-09-23 | 22:31 | 1

wat een totale waanzin wereld zijn we in beland. onvoorstelbaar.

Ir. Wilhelmus | 09-09-23 | 22:08 | 1

Maar wel met heel veel reclame tussendoor.

NiCeY | 09-09-23 | 22:20

Wat een enorm gelul weer over stikstof. Fuck stikstof. Hoe eens op met die klimaathysterie. Accepteer nou gewoon dat we ook economische belangen hebben en dat die niet stroken met stikstof gelul. Accepteer dat de natuur verandert. Accepteer dat wij mensen daar verrot weinig aan kunnen doen. Hou godverdomme eens op met dat over de balk smijten van serieus geld. Open je ogen stelletje klootzakken. Zo dat lucht op. Morgen weer een hete dag.

de Jager59 | 09-09-23 | 22:04 | 2

Stikstof heeft niet direct met klimaathysterie te maken.
De natuur in bepaalde gebieden mag niet verslechteren. Dat doet het wel door stikstof. Daar komt t gezeik van.
Je zou ook kummem accepteren dat er planten zijn waar NL gewoon niet zo geschikt voor is. Ook al was dat wel ooit zo. We janken ook niet over de dadelpalm

Shoarmamasutra | 09-09-23 | 23:05

De kaart van ammoniak- depositie valt naadloos samen met de kaart van dr intensieve veehouderij. Boeren zijn bijna geheel verantwoordelijk voor de overschrijding van de maximaal toelaatbare stikstofdepositie in hun eigen omgeving. Pak het probleem aan bij de belangrijkste oorzaak: De intensieve veehouderij. Sluiten die boerenbedrijven, en snel een beetje. De CDA-boerenlobby heeft de oplossing van het probleem al sinds midden jaren tachtig geblokkeerd. Boeten zijn van bijna geen enkel belang voor onze economie. Sluiten die maffiose handel!

bdn01 | 09-09-23 | 21:57 | 4

De 7 miljard aardbewoners willen toch wat eten lijkt mij. Of dat nu hier in NL het minst slecht gebeurt of elders wat minder goed ljjkt mij nogal relevant voor het globale plaatje. Maar goed, sluiten die hap en wat overblijft exporteren. Goed plan.

Bootvisser | 09-09-23 | 22:40

@bdn01 | 09-09-23 | 22:31: Wordt al 30 jaar onderzoek aan gedaan tenzij het stopt met waaien komt het echt de grens over.

Pensionista | 09-09-23 | 23:04
▼ 1 antwoord verborgen

De Nederlandse extreem lage stikstofnormstelling is het resultaat van uiterst dubieuze aannames, extremistische interpretatie van de Brusselse stikstofregels (die geen getal noemen), en politieke keuzes.

Zeurders | 09-09-23 | 21:51 | 8

@rdrock: niet op reageren. Hij, bdn01, doet niet anders dan de schuld bij de boeren leggen. Zal wel betaald worden per reaguursel.

borgmonster | 09-09-23 | 23:28

@bdn01 | 09-09-23 | 22:40: Verklaart u even waarom de norm in Nederland op 0.7 g/ha ligt, en in Duitsland op 100g/ha?
Het EU-criterium 'significante impact' is een zeer rekbaar begrip.

Zeurders | 10-09-23 | 00:34

Bdn: onzinnig antwoord.

donkieshot | 10-09-23 | 06:05
▼ 5 antwoorden verborgen

We moeten van de boeren af want Europoort, Moerdijk, Antwerpen, Amsterdam en het Ruhrgebied kleuren donkerrood. Heel logisch allemaal. Moeten de Engelse boeren ook weg omdat Londen donkerrood kleurt?

MeppieRocks | 09-09-23 | 21:48 | 2

De industrie stoot NOx uit, de veehouderij NH3. Het industriële stikstofprobleem is verwaarloosbaar tov. de NH3 uit de landbouwsector. Hier werd dus even opzichtig gemanipuleerd met NOx en NH3-kaartjes

bdn01 | 09-09-23 | 22:44

@bdn01 | 09-09-23 | 22:44: ik kan het nog sterker vertellen dan dat u doet, maar dan moet ik wel liegen .

Rdock | 09-09-23 | 23:17

Ruhrgebied is de grootste vervuiler van NL hoewel veel schoner dan 40 jaar geleden. Verdienmodel is wel erg rechts begrip, met linkerhand plukken, hangt gewoon aan de boom in ons land.

Pensionista | 09-09-23 | 21:33 | 3

Met overwegend westenwind is het Ruhrgebied niet ons probleem. Zullen we dat even bij onze intensieve veehouderij neerleggen?

bdn01 | 09-09-23 | 22:46

@bdn01 | 09-09-23 | 22:46: kijk eens naar de kaart dan. Dan zie je dat de havens van Rotterdam en Antwerpen veel zichtbaarder zijn

Shoarmamasutra | 09-09-23 | 23:07

@Shoarmamasutra | 09-09-23 | 23:07: In de havens wordt NOx uitgestoten. Dat is klein bier in vergelijking met de NH3- uitstoot van de boeren. Pak het NH3-kaartje er masr eens bij en je ziet waar het probleem zit: Brabant, de Veluwe, het oosten van het land en Drente. Precies daar waar de intensieve veehouderij huist

bdn01 | 09-09-23 | 23:18

Er zit ook een enge blob in Rusland.

Hadena | 09-09-23 | 21:32 | 1

Geheim project met koeien in het Kremlin.

W_F | 09-09-23 | 21:36

Gewoon andere (stikstofrijke) natuur willen. Dan is het probleem ook weg.

Hadena | 09-09-23 | 21:31 | 2

Inderdaad, de Natura2000 gebieden zijn ook niet aangewezen op basis van heel bijzondere soorten die daar aanwezig zijn, maar omdat gemeentes mee wilden graaien in de Natura 2000 subsidiepotjes.
www.fondswervingonline.nl/regelingen/....

Zeurders | 09-09-23 | 21:54

Precies! Raaigras, brandnetels, bramen en blauwalgen. De toeristen zullen met miljoenen naar ons platteland trekken om van dat moois te genieten. De weeë kwalm van een nabijgelegen varkensstal draagt alleen maar bij aan het genoegen.

bdn01 | 09-09-23 | 23:37

Boeren uitkopen? Volgens het kaartje is de Europoort de grootste stikstofbom.

Kwelbeller | 09-09-23 | 21:30

Helemaal eens. Groot probleem., wordt nog groter gemaakt door de politiek. Maar wat is nou de oplossing. Dikke middelvinger naar Brussel? Vind ik prima maar laten we dat dan doen... als je ziet wat voor geld er tegen aan gegooid wordt. Moeten we lobbyen, dementstreren...

Briver | 09-09-23 | 21:28

Nederland moet een soort singare, hongkpng worden. Een grote stad met wat parken en waterpartijen.

Hadena | 09-09-23 | 21:25 | 11

@borgmonster | 09-09-23 | 23:25: Bdn heeft nog nooit links gestemd en is tegen elke vorm van inkomensondersteuning of subsidie. Dit simpele figuur is cum laude gepromoveerd in de natuurkunde.

bdn01 | 09-09-23 | 23:29

Bdn: je cijfers kloppen niet.

donkieshot | 10-09-23 | 06:08
▼ 8 antwoorden verborgen

Je zou haast denken dat het goedkoper is, om niet te modelleren (omdat daarover toch steeds discussie ontstaat), maar om gewoon te gaan meten.

konjodebonjo | 09-09-23 | 21:23 | 1

Er wordt al jaren gewoon gemeten. Met de modellen wordt gepoogd een verband te leggen tussen oorzaak (de boeren en in veel mindere mate de industrie) en de meetresultaten ( de stikstofkaartjes). Van alleen meten wordt je niets wijzer, ofwel "door meten tot weten" en niet "meten is weten". Een groot natuurkundige zei het als volgt: "Nur die Theorie entscheidet was das Experiment beobachten kann".

bdn01 | 09-09-23 | 22:55

Gelukkig wonen we over 25 jaar op Mars, dan kunnen we die planeet ook verneuken.

deugallergie | 09-09-23 | 21:21

Straks alle boeren en tuinders etc. weg en dan tot de ontdekking komen het heeft niet gewerkt effect is minimaal, is dan einde oefening voor deze sector want weg is weg kunnen we de landbouw universiteit ook wel sluiten want in NL zijn ze dan niet meer nodig. Volgende stap alle zeeschepen eruit , heel het land op de achterste benen want import van groenvoer voor de mens komt grotendeels tot stilstand, ER sterft langzaam uit kunnen ook geen kant op want ze zitten na maandenlange protesten echt vast aan de weg.

Umberto die trotzoni | 09-09-23 | 21:16

Oke, dus omdat er ook andere stikstof bronnen zijn die we niet eens meetellen, en het zuiveren van alle boeren de norm nog niet eens laat bereiken moeten we de boeren maar helemaal buiten schot houden, zoiets? Wat is dan de manier om hieruit te komen. Volgens mij vervuilt de hoge concentratie vlees bedrijven in Brabant en op de Veluwe een sowieso behoorlijke overlast door teveel mest en ammoniak. Dus die bedrijven stoppen is winst. Wat je eet vervolgens niet van ontslaat om ook andere bronnen zoals de luchtvaart aan te pakken.

Maar iets zegt me dat hier een excuus gevonden wordt om boeren dan maar helemaal te ontzien of zo. Wat uiteraard een beetje raar zou zijn.

Beste_Landgenoten | 09-09-23 | 21:15 | 3

Maar moet je alles op alles zetten om de gemaakte natuur in Nederland naar een wensnatuur te brengen die lijkt op de natuur van toen er slechts 5-8 miljoen Nederlanders waren?
Moeten we alles op alles zetten omdat die paar plantjes die niet zo goed tegen stikstof kunnen overal in Nederland moeten kunnen groeien?

Of zou het beter zijn om kustgebieden (heel Nederland dus) te bestempelen als niet natuur gebied. Dat in de natuur rondlopen doen we dan wel een stukje landinwaarts richting midden Europa.

Je kan niet een land vol laten lopen met mensen en ook nog eens overal "natuur" hebben. Gaat niet, wil niet en is onmogelijk.

Peerkeoud | 09-09-23 | 21:41

@Peerkeoud | 09-09-23 | 21:41: Eens, het is heel raar dat bij een Europees natuurproject op nationaal niveau wordt gekeken en berekend, ook al omdat veel uitstoot vanuit het buitenland komt aanwaaien.

Zeurders | 09-09-23 | 21:59

Die boeren moeten volgens gezondheids deskundigen zorgen voor meer stikstof depositie in hun groenten en dus nog meer gaan verbouwen in stikstofrijke voedingsbodem. www.youtube.com/watch?v=VEr6Fzo2VZs

Smoelensmid | 09-09-23 | 22:14

In Utrecht gingen ze oude diesels verbieden vanwege de luchtkwaliteit.

Dat is best raar zo op het eerste gezicht:
Er zijn namelijk niet zoveel oude dieseltjes meer. Dus wat dragen die dan bij.

En zou het misschien kunnen, dat de luchtkwaliteit in het centraal gelegen Utrecht wordt beïnvloed door de A2, A12 en de A28 die om Utrecht heen liggen aan drie kanten waar de hele dag vrachtwagens overheen razen en in de spits de boel stil staat?
Of Groen-Links-stoplichten die heeeeeel lang op rood staan zodat er een file van 3 km stationair staat te draaien en elke ochtend.
En waar bij bijna elke windrichting de uitstoot over de stad heen trekt?
Zijn daar cijfers van?
Groen Links Utrecht: tuut-tuut-tuut-tuut-tuut-tuut-tuut-tuut
Niet thuis.

AdvocatusDiaboli | 09-09-23 | 21:15 | 1

A27, zal dat zijn.

AdvocatusDiaboli | 09-09-23 | 21:15

Boeren met beesten maken stikstof.
Als je de industrie zou vergeten wonen er volgens dat kaartje een hoop stikstof-boeren in Londen, het Ruhrgebied, de Europoort en de Antwerpse haven.
Als dat geen boeren zijn, gaan die maatregel niet werken.

Of zou het komen omdat iemand op een rare manier heeft nagedacht waar je die Natura-2000 gebieden moet neerleggen.
Bijvoorbeeld in Londen, het Ruhrgebied, de Europoort en de Antwerpse haven.

Boeren kun je wegwerken, en uitkopen met belastinggeld.
De grote industrie gaat daar echt niet in mee.

AdvocatusDiaboli | 09-09-23 | 21:07 | 5

U slaat het eerste stapje in de gedachtengang nog over: is de stikstofuitstoot daadwerkelijk een probleem, of is het een keuze er een probleem van te maken?

Zeurders | 09-09-23 | 22:00

@Zeurders | 09-09-23 | 22:00:
Om stikstof als mejeu-argument te gebruiken.
Dat blijft ook vreemd dat het na al ons verlichtingsdenken maar gewoon even vergeten wordt.
Het stikstof-geloof mag niet worden tegengesproken...

AdvocatusDiaboli | 09-09-23 | 23:42
▼ 2 antwoorden verborgen

We moeten van de boeren af want er is teveel stikstof en dat is slecht voor de natuur, als we de boeren namelijk weg doen kunnen we weer huizen bouwen.
Met die logica kon ik slecht leven..

Uiteraard is verstedelijking prima voor de natuur.

Plek 29 op de wereldranglijst qua bevolking per km2…
Maar hé denk om de natuur..

Ik ben zelf een groot natuurliefhebber. Maar alles rijmt gewoon niet op deze postzegel. We willen teveel dingen kwijt kunnen in dit land.

timmey | 09-09-23 | 20:46

Duitsland kan men gerust eens goed in de kuif pakken. Door het sluiten van hun schone, veilige kerncentrales moet men daar massaal terug vallen op het zeer vervuilende bruinkool, wat zo'n beetje de slechtste vorm van steenkool is. Nog absurder, ze hebben een windmolen farm afgebroken(!) zodat ze de Lignite eronder kunnen mijnen:

- balkangreenenergynews.com/wind-farm-i...

En nog erger, middeleeuwse dorpjes zijn ook niet veilig. Hele gemeenschappen worden van de benen getrokken voor de steenkool:

- www.washingtonpost.com/world/2021/10/...

En al die steenkoolvervuiling komt hier dus de grens overwaaien. Maar denkt u nu echt dat de Duitsers hun idiotie inzien, op hun schreden terug keren en hun fijne kernreactoren weer opstarten?!?

Nederland zou goed gek zijn de zeer schone, innovatieve boeren hier weg te jagen. Zoals @Feynman al aangeeft, dan kunnen we ons voedsel de halve wereld over gaan slepen vanaf plekken waar het tegen veel slechtere omstandigheden voor mens, dier en milieu wordt geproduceerd. En we hebben tijdens de covid pandemie kunnen zien waarom het absoluut noodzakelijk is bepaalde zaken in eigen beheer te houden. Voedsel is één van die zaken waarvoor je als land in geen geval afhankelijk wil zijn van derden.

Sjefke7807 | 09-09-23 | 20:46 | 5

Ja dat zal hier wel een paar jaartjes uitstel geven maar niet in landen waar het al heet is en waar geen geld is voor dure infra. Die mensen komen dus in de ellende en gaan hiernaartoe komen. Dijken ophogen tegen migranten wordt nog een extra dingetje. Leid onze jeugd maar vast op tot wachttoren führer, migranten schutter en mijnenveld experts. Want zonder die nuttige beroepen houden wij dat water niet tegen bij de grenzen.

Beste_Landgenoten | 09-09-23 | 21:19

@W_F | 09-09-23 | 20:52|
Duitsland gaat op dit moment volledig op zijn gat omdat de "renewables" daar de boel niet draaiend kunnen houden en ze dure stroom moeten importeren. 40% van alle zware industrie staat op het punt Duitsland voorgoed de rug toe te keren, met letterlijk honderdduizenden werkelozen tot gevolg. En tijdens de laatste Dunkelflaute bleef in Duitsland alleen het licht aan omdat ze massaal op stroom uit, jawel, de Franse kerncentrales konden draaien. Anders hadden ze daar ter plekke aan den lijve ondervonden hoe compleet achterlijk hun "Energie Wende" precies is. In 2022 moest het Duitse parlement instemmen met het heropenen van allang gesloten steenkoolcentrales om niet in het donker te komen te zitten. Dat alleen al had had hen moeten doen inzien dat het sluiten van goed draaiende, veilige en schone kerncentrales absolute waanzin is in een wereld waar steeds meer op elektriciteit draait. Nu heeft Duitsland een extra uitstoot van minimaal 36.2 megaton per jaar. En reken er maar op dat dit alles niet braaf aan de grens met Nederland blijft hangen.

Sjefke7807 | 09-09-23 | 22:12
▼ 2 antwoorden verborgen

Als je dit soort heat maps ziet weet je meteen dat dit niet klopt. Want alle andere landen hebben deze uitstoot niet?
Grotendeels verzonnen is mijn conclusie. Waarschijnlijk op aanvraag van de VVD en D66 en CDA aangeleverd door de VN.

van_Zelfsprekend | 09-09-23 | 20:45

Kaart is duidelijk, noord Nederland mag weer 140 op de snelweg.

En er zijn te veel koeien in het centrum van Londen, Amsterdam, Parijs en Moscou.

W_F | 09-09-23 | 20:40

Dan pakken ze ook de auto af.

Meer huizen bouwen heeft ook geen nut. Dus ook niet meer mensen binnenhalen. Oh, nee. Daar wordt aan verdiend.

edo2018 | 09-09-23 | 20:32

Zoals jullie wel weten....... heeft EU Brussel 'n accoord met Canada voor import van landbouwproducten
de Nederlandse Boerenkrachtpatsers zijn niet meer nodig/gewenst
volgens de EU en de door haar aangestuurde milieuproblematiek

mainman | 09-09-23 | 20:12 | 1

Deze kaart geeft NO2 weer, wat uit verbrandingsmotoren komt. De landbouw produceert geen NO2, maar wel weer andere stikstofverbindingen. Er is daarom geen stikstof probleem, er zijn duizenden stikstof problemen. En daarom werkt 1 oplossing ook niet.

W_F | 09-09-23 | 20:48

Zijn wij nou zo slim of zijn zij nou zo dom?

Met andere woorden, we zijn het op GS grotendeels wel met elkaar eens, maar ik zie ER- aanhang groeien.

Wat kunnen we doen om anderen de onzin en het kleren-van-de-keizer-gehalte te laten inzien?

Roos | 09-09-23 | 20:10 | 1

Iets met wal en schip.
Maar dat gaat veel kosten.

reservebelgië | 09-09-23 | 20:12

De totale debiliteit van 66, GL, pvdA, volt en PvdD dat is uw antwoord heer Feynman.

Tiscali-2 | 09-09-23 | 20:08 | 2

Voormalig oost-Europese landen zullen ons moeten redden. Ik zie geen andere oplossing.

ChalinaRosa | 09-09-23 | 20:35

Ik zou het zelf willen bestempelen als kwaadaardigheid, maar debiele kwaadaardigheid is ook een prima kwalificatie.

Peerkeoud | 09-09-23 | 21:50

Het gevaarlijkste van stikstof is de benaming.
Sneeuwvlokjes en nozems interpreteren het als een soort mosterdgas.

Piet-Kietelaar | 09-09-23 | 20:08 | 1

Terwijl het vooral een atmosferische meststof betreft!

Dr. Worstenbroodje | 09-09-23 | 20:27

Ik heb het nog niet helemaal begrepen, maar misschien helpt me iemand. Ik heb dus een weiland met 50 koeien. Dat wordt gesloten wegens stikstof. Daarna bouwen ze op he weiland een woonwijk met 200 huizen waar 500 mensen wonen en driehonderd Auto's hebben, de open haarden vergeten we maar even. En nu daalt op dit stukje grond de stikstofwaarden aanzienlijk. Wonen daar alleen mensen die geen scheten laten?

jan huppeldepup | 09-09-23 | 20:04 | 3

Het zijn de mensen die verdienen aan die huizen en verdere waanzin die u dat proberen te doen geloven.
Follow the money is niet onverstandig in dezen.

reservebelgië | 09-09-23 | 20:11

De stikstofwaarde blijft hetzelfde.
De huizen worden bewoond door nieuwe mensen.
De vergrijzing behoorlijk is gedaald, de productiviteit is afgenomen.
Mission accomplished.

Piet-Kietelaar | 09-09-23 | 20:16

is < > behoorlijk

Piet-Kietelaar | 09-09-23 | 20:19

Het is een grote smerige kliek die elkaar steeds ‘helpt’ trap er niet in.

Astroturfer | 09-09-23 | 20:00

Totaal gestoord beleid gebaseerd op rekenmodellen die door ambtenaren zijn bedacht. Geen wetenschappelijke basis en kijk vandaag gewoon eens rond je heen: wat is het probleem? Dat sommige plantjes volgens sommige mensen op de verkeerde plek staan? Big Deal.
Laten we gewoon eens even niets doen en braaf afwachten wat er fout gaat. Als dat al zo is kunnen we daar op ingrijpen. De "maakbaren" verzinnen telkens een nieuw probleem om aan de bal te blijven. Ik ben het een beetje zat en doe niet meer mee met die gekkigheid,

marco52 | 09-09-23 | 19:59

Door al dat stikstof hebben we nog alleen maar scheurgras.

meneer Q | 09-09-23 | 19:57 | 1

Neutronenkorrels opzoeken doet.

Peerkeoud | 09-09-23 | 21:52

Daarom Europese samenwerking. In Nederland is overigens de waterkwaliteit en luchtkwaliteit het slechtste van Europa.

deoudererijperevrouw | 09-09-23 | 19:56 | 5

Misschien heeft e.e.a. ook te maken met het feit dat er hier jaarlijks een stad ter grootte van Leeuwarden bij komt. En die willen allemaal wonen, reizen etc. Het wordt eens hoog tijd dat we erkennen dat er in dit nu al stikvolle land geen muis meer bij kan. Er wordt gepraat over het moeten bij bouwen van een kleine miljoen woningen. Alsof dat geen nadelige gevolgen voor het milieu met zich mee brengt. Laten ze eerst maar eens beginnen met de grenzen potdicht te gooien, alles dat hier niet thuishoort te repatriëren, om daarna een zeer stringent toelatingsbeleid te ontrollen.

Sjefke7807 | 09-09-23 | 22:23
▼ 2 antwoorden verborgen

De stikstof uitstoot van de Nederlandse landbouw is de laatste 30 jaar al met tweederde afgenomen. Dus dan had de natuur er destijds wel heel beroerd voor moeten staan. Waarom zo de focus leggen op de veehouderij, terwijl er Galloway runderen en Koninkspaarden in natuurgebieden worden uitgezet ? Produceren die geen stikstof ? We hebben minder vee dan 30 jaar geleden, maar meer auto’s, mensen en vliegverkeer. Zoals Feynman al beschrijft, minder boeren lost niks op, het maakt het papieren probleem alleen nog groter.

Plantendokter | 09-09-23 | 19:50

Interessant om te zien dat er verreweg de meeste uitstoot van stikstof te vinden is op plekken waar dus heel, heel, heel erg veel boeren bij elkaar zitten: de varkensstallen van het Roergebied, de melkveehouders van Moskou, de kippenfarm Londen, de stedelijke gebieden van Randstad en Vlaanderen waar ze niets anders doen dan mest uitrijden.

Nuuk | 09-09-23 | 19:49

Wat t punt is: we zijn te verwend, we willen teveel. We beseffen niet dat je niet tegelijkertijd t bijna dichtbevolktste land ter wereld, de tweede landbouwexporteur, en een land met fijne wandel en fiets natuur kunt zijn. 50 jaar lang zwalkend beleid, heen en weer geslingerd tussen economische belangen, woonwensen van een groeiende bevolking en de kennelijke behoefte om in de Europese top 5 qua zielige diertjes te staan, heeft dit land tot stilstand gebracht. We moeten keuzes maken. Ik ga niet nog eens Drees citeren dat niet alles kan maar dat is wel de quintessence.

Mark Smeeks | 09-09-23 | 19:45 | 1

50 jaar zwalkend beleid lees ik dan maar dat er al 50 jaar dan door de één en dan door de ander beter gelobbyd wordt.

Peerkeoud | 09-09-23 | 21:55

Als het klopt, dan staan we voor een duidelijke keuze: de natuur, of de mens. We kunnen niet meer voor beide kiezen, ook niet met "we moeten allemaal wat inleveren". En als het volk voor deze keuze komt te staan dan wil ik wel een wedje leggen op de uitkomst.

Muxje | 09-09-23 | 19:45 | 2

Heel goed gezien. Het 'redden' van de natuur is een verkapte vorm van 'het redden van de mensheid'.
Niemand geeft uiteindelijk ene donder om een plantje zolang de kleinkinderen maar Netflix hebben.
En dat geeft niet, zo is het nu eenmaal.

zwenkwieltje | 09-09-23 | 19:51

Oh, het is zeer serieus, daar ben ik van overtuigd. En wat mij betreft is het geen keuze, de natuur wint altijd.

Maar zolang de economie moet groeien, een stad per jaar er bij groeit, gigantisch transport over de weg plaatsvindt ga je het niet redden met simpelweg uitkopen van de boeren.

omgponies | 09-09-23 | 20:15

Lees ergens 914 meter. Dat is toch 914,000036 meter? Soms scheelt dit kleine verschil wel bijna 30 miljard euro.

Jake_the_snake | 09-09-23 | 19:44

Nee, want 'WE' moeten overgaan tot het knagen van noten en peulvruchten, en runderen afschaffen.

Dat runderen de enigen waren die op grote delen van NL gras in levensmiddelen voor menselijk gebruik kunnen omzetten doet niet ter zake.
Verder is een bevolkingsexplosie tgv verhuizende en fokkende Afrikanen* natuurlijk een natuurkindig gegeven waar niks aan gedaan kan worden. Dat dit óók een wissel trekt op de natuur...... soit.

Zet aub Afrika vol met PV-cellen! Zij schaduw en milieuvriendelijke energie als exportproduct en de wereld milieuvriendelijker energie. Maar nee... liever de beste landbouwgrond volplempen met PV cellen. Echt.....

*waarom deze Afrikanen nooit naar Rusland en het voormalig oostblok verhuizen vraagt deugvolk zich niet af

klimgek | 09-09-23 | 19:43 | 3

Her is inderdaad macro-economisch totaal waanzinnig. Hopelijk krijgen we nu een premier die daar niet volledig blind voor is.

Rennieflox | 09-09-23 | 20:03

Dat laatste ligt zeer zeker niet aan het Nederlandse asielbeleid, als je de kleine letters in het rapport niet leest dat is.

Peerkeoud | 09-09-23 | 21:57

In feite is dit een D66 probleem. Ze wilden GL via de groenstrook voorbij en dachten en passant nog wat leuke bouwkavels mee te jassen. In naam zijn ze sociaal liberaal, maar geen van die twee heeft binnen D66 ook nog maar enige betekenis. Ze vissen gewoon in dezelfde vijver als GL. Er zijn wat verwarde VVD'ers die ook eens iets goeds willen doen, die erop stemmen en wat rijk geworden socialisten, die niet meteen de stap richting VVD durven maken, maar daar win je de oorlog niet mee. Gl voorbij, met een miljarden verslindend plan om van het gas af te gaan en een even duur plan om de bouwkavels vrij te spelen. Kennis van zaken is niet vereist, die heeft GL tenslotte ook niet, dus alles via de weg van de meedogenloze ambitie en de portemonnee van de hardwerkende burger. De vraag is nu, wie waren die mensen die daar op gestemd hebben en nog belangrijker, stoten ze zich een tweede keer aan dezelfde steen?

Blauwpetje | 09-09-23 | 19:43 | 1

Ben het wel met u eens. En ik hoop toch werkelijk dat de gedresseerde NL´ers dat laatste beslist niet gaan doen.

ChalinaRosa | 09-09-23 | 19:52

Ja....
En over een paar weken propt Opa Pjotr in Hongarije,
weer dagelijks een oude autoband in de kachel.

MagnificentRon | 09-09-23 | 19:41 | 5

Wij stoken tegen alle regels in op Italiaans huisvuil, zegt een stevig rokende burgemeesteresse ergens in den lande.

dathoujetoch | 09-09-23 | 20:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Er is geen probleem en ook geen oplossing in feitelijke zin. We leven in het decennium van de symboliek en dan is er wel een oplossing. 00000,38% is feitelijk niet relevant maar symbolisch wel. Zelfde met stikstof. Dit zijn historisch gezien ook normale dingen die gebeuren met een beschaving in decadentie/verval.
Wen er maar

henniebal | 09-09-23 | 19:40

Dagelijks bezoek ik de Windy App voor het weer.
Ook kun je daar de luchtvervuiling bekijken.
Europoort met zijn verbranden,en alle te dicht bevolkte gebieden zijn oorzaak NO2.

De Profundus | 09-09-23 | 19:38 | 1

Ja maar ammoniak meneertje, ammoniak. NH3 dus. Dat is pas echt slecht zegt de Groot.

Je kan er elektriciteit mee maken, met ammoniak en een mooie brandstofcel.

Peerkeoud | 09-09-23 | 22:04

Er kan vast iets op Europees niveau geregeld worden met stikstof rechten.
Nederland koopt ongebruikte stikstofrechten op van Griekenland, Italië, Spanje en Portugal waardoor wij weer aan de stikstofeisen voldoen, onze boeren Europa kunnen blijven voeden en er zelfs weer huizen gebouwd kunnen worden.

Osdorpertje | 09-09-23 | 19:34 | 8

@guldenmiddenweg | 09-09-23 | 19:49: natura 2000 mn aars, haal die sticker eraf en er is geen probleem meer. Alrmaall bedachte onzin door clubjes die van belasting geld leven

Blaffendehond | 09-09-23 | 20:10

Tesla verkoopt al jaren emissierechten aan andere autofabrikanten omdat Tesla op papier (hoe krom) geen schadelijke stoffen uitstoot. Dit is wel de enige reden waarom Tesla nog winst maakt. Niet op het product zelf.

Siegmund | 09-09-23 | 20:36

@Siegmund | 09-09-23 | 20:36:
Knap dat ze dan met 1.78 miljard verkoop aan emissierechten 12 miljard winst hebben weten te maken.

RandyBiel | 09-09-23 | 21:13
▼ 5 antwoorden verborgen

Stop nou eerst maar eens met dat "de natuur herstellen" gewauwel. H E T I S BS

fokkewoelf | 09-09-23 | 19:30

Volstrekt krankjorum tekentafelprobleem.

Rico Tampeloerus | 09-09-23 | 19:29

Beste @Feynman, Het noemen van Breskens doet toch enige wenkbrauwen optrekken.
Is U bekend met de Kanaalzone?
Binnen 30 km.
Paar steekwoorden, DOW, Yara, l'Azote/Heros, THT/exBroomchemie, Kuhlmansite, Sidmar, FujiOil, Algist en nog wat die ik zo snel over het hoofd zie.
Nu waait de wind idd meestal zuidwest, maar toch.

reservebelgië | 09-09-23 | 19:28 | 2

Ik ben daar zeker mee bekend. Ik baseer me hier op de derde afbeelding op pagina 4 van het rapport Ruimte voor vergunningsverlening van het Planbureau voor de leefomgeving. www.tweedekamer.nl/downloads/document... Die kleurt de regio Breskens groen. Tot zo ver de theorie vanuit modellen, wetgeving en vergunningsverlening...

Dat het stikstofoxidenkaartje hierboven of een stikstofdepositie kaartje vanuit de gemeten praktijk een compleet een ander beeld geven, snappen wij. ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-...

Feynman | 09-09-23 | 19:33

@Feynman | 09-09-23 | 19:33:
Daar was ik eigenlijk ook niet bang voor maar denk dat we samen wel snappen dat dit niet te begrijpen is.
En iets met onduidelijkheden, onwaarheden, leugens en statistieken.
West-Europa is stilaan een doldraaiende centrifuge van zelfvernietiging.
En de behoorden kijken naar het knopje.

reservebelgië | 09-09-23 | 19:40

Gek he meeste smogalarm is met een vleugje wind uit het oosten.

Kilroywashier | 09-09-23 | 19:22 | 2

Een vleugje wind uit de politiek zal u bedoelen.

zwenkwieltje | 09-09-23 | 19:27

Eindhoven ligt erg ongunstig. Westen- en noordwestenwind en zooi komt uit Rotterdam en Holland. Zuidwesten- en zuidenwind en zooi komt uit de Bels. Met oostenwind uit NRW. Geen zware industrie in Zuid-Oost Brabant.

Louter Leuter | 09-09-23 | 19:29

De Duitse zware industrie is druk bezig met voorbereidingen om te vertrekken.
Dus dat zal de stikstofuitstoot ook wel flink verlagen.

Mr.Crowley | 09-09-23 | 19:22 | 4

De reductie van CO2 uitstoot van het VK komt volledig op rekening van het outsourcen van productie (naar China, en weer als "nul" importeren).

We hebben straks, net als St Helena, alleen nog maar ambtenaren die uit een raam aan het staren zijn en zal er niets meer geproduceerd worden (ook in Engeland is nauwelijks nog maakindustrie). Alleen is er dan geen "moederland" meer die de rekeningen betaalt.

Louter Leuter | 09-09-23 | 19:27

Idem het bbp.

ChalinaRosa | 09-09-23 | 19:29

In Duitsland zou dankzij de Energiewende een nieuwe industrietak ontstaan. Het merendeel van de onderdelen voor windmolenparken zou in Duitsland worden ontwikkeld, gebouwd en gebruikt. En door die voorsprong zou Duitsland opnieuw technologisch marktleider worden. Nu blijkt dat iets van 97% van alle onderdelen uit het buitenland (o.a. China) komen. Zelfs de betonnen voetstukken waarop de windmolens komen te staan, zijn afkomstig uit China. En dat is niet eens een hoogwaardig industrieproduct, dat ongetwijfeld ook probleemloos in Duitsland kan worden vervaardigd.

FrankVeer | 09-09-23 | 19:45
▼ 1 antwoord verborgen

Hoe kunnen we deze totaal gestoorde modellerings wereld stoppen. Kijk nou eens om je heen en zie wat er groeit en bloeit. Wat is nu het probleem? Alleen dat volgens sommige mensen de mening hebben dat het verkeerde groen op de verkeerde plek staat.
Ik denk daar anders over. Laat het groen lekker groeien, als het maar groeit.

marco52 | 09-09-23 | 19:20 | 5

Het is een timmerschrans en samson probleem,deze lieden hebben dit bedacht,totale gekte en nu komt die plop kabouter het in Nederland nog eens dunnetjes overdoen.

Coolcalmcollected | 09-09-23 | 19:59

Hier ook! De natuur doet het hartstikke goed.
Er wordt door ecologen vaak gesuggereerd dat natuur pas echte natuur is als deze 100% ‘vitaal’ is. Dat is natuurlijk volslagen nonsens. Natuur wordt vaak geteisterd door virussen, bacteriën, schimmels, insecten die eieren leggen in planten of dieren en die tot hele ‘plagen’ kunnen leiden of bijvoorbeeld door olifanten die hele bomen en zelfs hele bossen omver drukken om maar die laatste vruchten hoog in de boom te pakken te krijgen. Gevolg: natuur die hapert, schraal is, op sterven na dood is, enzovoort. Maar die natuur is ook gewoon 100% natuurlijk. Kijk ook maar naar bijvoorbeeld woestijnen overal op Aarde; vaak zijn er nog maar weinig of zelfs helemaal geen planten meer, maar dan kunnen er nog wel allerlei insecten en andere kleine dieren leven. Ook dat soort ‘gehavende’ natuur is gewoon 100% natuur!
Tegelijkertijd willen veel ecologen ons wijsmaken dat we natuur moeten managen om de oernatuur terug te krijgen: “Deze bossen op de duinen moeten weg om een sterkere natuur achter de duinen te krijgen.” en “De heide moeten we afgraven om de heide in stand te houden.” Echter: natuur is feitelijk pas ècht natuur als je er met je poten vanaf blijft; hoogstens kun je licht bijsturen en bijvoorbeeld exoten uit dat gebied halen of anderszins effecten van menselijk handelen corrigeren. Met name allerlei ‘schrale’ gebieden zoals heide zouden we helemaal niet in stand hoeven te houden want het is vaak geen echte natuur. En we kunnen ons in deze tijden de luxe van landschappen die geen CO2 opnemen of ‘stikstof’ kunnen opnemen, niet veroorloven.
En dan willen ze ook nog eens ‘honderd’ verschillende landschappen in stand houden op deze postzegel die Nederland heet.
Politici, beleidsmakers hebben veel te vaak de oren laten hangen naar ecologen die angst zaaien met bijvoorbeeld: “Als we hier niet ingrijpen groeien er zometeen alleen nog brandnetels.” Volslagen onzin: ik liep pas in een groot wateropslaggebied omgeven door landbouwgebied: alles stond in bloei, wel honderd soorten leek het. Watervogels in allerlei soorten en maten, kikkers, en het stikte er van de insecten in allerlei soorten en maten (en er zullen dus waarschijnlijk ook wel allerlei soorten reptielletjes rondlopen die insecten eten).
Uiteindelijk ‘zoekt’ de natuur zelf steeds evenwicht tussen soorten; natuur corrigeert zichzelf. Natuur: daar moet je simpelweg zoveel mogelijk vanaf blijven!
Politici en beleidsmakers moeten veel kritischer zijn op de dictaten van niet-integere ecologen- autisten, en ecologenfundamentalisten. Natuurbeleid kan niet alleen bepaald worden door ecologen!

Aristotalloss | 09-09-23 | 22:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoogste tijd voor hoogbouw aan de Keizersgracht e.o.. Geen tiny houses maar wolkenkrabbers zoals in Dubai om de gelukzoekers te huisvesten. Dat kost geen grond.

KlaagGraag | 09-09-23 | 19:20

- Stikstofcrisis
- Klimaatcrisis
- Vluchtelingencrisis
Het zijn gecriëerde problemen om zelf stevig in het zadel te kunnen blijven zitten .

likmegaties | 09-09-23 | 19:14 | 6

Gecreëerde.

Geen dank.

Gizmo579 | 09-09-23 | 19:35

@likmegaties. En dan de meute bombarderen met het woke gebeuren. Zodat de werkelijke problemen naar de achtergrond verdrongen worden.

DeWDD | 09-09-23 | 20:04

Gewoon alle crises verbieden en een avondklok instellen, heeft bij corona ook zo goed geholpen.

jan huppeldepup | 09-09-23 | 20:14
▼ 3 antwoorden verborgen

Struisvogelpolitiek of doelbewust beleid. Het is of pure incompetentie of kwaadaardige opzet om zoveel mensen zoveel te ontzeggen. Have & have nots zei ik vandaag al eerder.
In plaats van oplossingen te zoeken is de insteek de steeds kleinere koek opnieuw te verdelen. Dan weet je dus dat er verliezers zullen vallen en dat is precies waar men voor gaat. Niks geen andere koek zoeken en vinden maar talrijke nieuwe manieren vinden om anderen te knechten met steeds maar nieuwe bedachte erfzonden.
Ik hoop dat men dit snel doorkrijgt want dit wordt een dure en pijnlijke grap die niks zal oplossen.

Deflatiemonster | 09-09-23 | 19:13 | 1

Daar lijkt het verd**d veel op.

ChalinaRosa | 09-09-23 | 19:23

Rechtevenredig met het aantal mensen per km2. Lijkt me zo

apek00l | 09-09-23 | 19:12

Het kaartje gaat over NOX (wat vrijkomt bij verbranding van o.a. fossiele brandstoffen) en niet over bijvoorbeeld ammoniak. Reken uzelf niet al te snel rijk Feynman...

Ommezwaai | 09-09-23 | 19:12 | 3

Pak de ammoniakkaart erbij, en je ziet rond Gent en rond Bremen de grootste ammoniakuitstoot. storymaps.arcgis.com/stories/6d4395c3... Daar zie je gelijk ook de gebieden waar er voldoende nieuwe ruimte is voor onze boeren. Het is dezelfde lijst landen.

Feynman | 09-09-23 | 19:17

@Feynman | 09-09-23 | 19:17:
Die heb ik erbij gepakt... NL zit hoog in uitstoot van NH3, zeker in Brabant en Limbabwe, aldus het kaartje.

Ommezwaai | 09-09-23 | 19:42

@Ommezwaai | 09-09-23 | 19:42: West Vlaanderen en Noord West Duitsland zit fors hoger als je kijkt naar totale ammoniak uitstoot. PBL liet vorig jaar al keurig zien dat uitkoop van alle boeren, ook buiten Brabant en Limburg niet leidt tot het halen van KDW`s. Dat is nog voordat je kijkt naar NOx uit Antwerpen, Randstad of Ruhrgebied. Het is een beetje dom om nu alleen te sturen om 500 boeren, later op alle Nederlandse boeren om er uiteindelijk in 2025 , 2030 of 2035 achter te komen dat je vanwege je tunnelvisie op Nederlandse boeren nog lang niet begonnen bent aan een echte oplossing, maar inmiddels geen budget meer hebt voor een nieuwe poging vanwege de zelfdestructie van de Nederlandse economie.

Feynman | 09-09-23 | 20:32

Raar... er zijn helegaar geen boeren in Londen...

Louter Leuter | 09-09-23 | 19:12 | 8

@Louter Leuter | 09-09-23 | 19:33:
Hij bedoelt, denk ik, ULEZ en dat is wel een dingetje. Overigens laat Khan je wel betalen voor CC (als je in die zone bent) en ULEZ. Rat.

Basil Fawlty | 09-09-23 | 20:11

Er zijn zeker boeren in London. Ze gaan daar heen op vakantie, maar ik weet niet of ze dan allee koeien meenemen?

jan huppeldepup | 09-09-23 | 20:17

@Basil Fawlty | 09-09-23 | 20:11:
Van de ULEZ hebben wij weinig last (onze autos zijn en waren in orde). Het moet echt een oude barrel zijn voor de wel/niet/wel/niet/wel uitgebreide ULEZ... Voor CC moet ik extra betalen.

PS: Gefeliciteerd met de 52 - 8! Ik had meer van de Namibiërs verwacht (met hun grote buurman). Ierland verpletterde Roemenië... Maar Georgië kon trots van het veld lopen. Nu is het "come on England!!!"

Louter Leuter | 09-09-23 | 21:04
▼ 5 antwoorden verborgen

We zitten straks in huizen verwarmd met geïmporteerd gas en drinken een geïmporteerd glas melk bij ons geïmporteerde voedsel. We kijken verveeld uit het raam en zien geïmporteerde mensen in groepen over straat lopen. Iedereen met één les economie achter de kiezen weet dat dat niet kan.
Dit is de wereld die u achterlaat voor uw kinderen en kleinkinderen. Luister alsjeblieft niet naar die idioten op de A12.

goedverstaander | 09-09-23 | 19:11 | 5

En waarmee betalen we al die geïmporteerde spullen?

HD50 | 09-09-23 | 21:15

@kokenrel | 09-09-23 | 19:47: Welk heideplantje? Kabels, buizen en riolering aanleggen en volbouwen die kale vlakte.

Zalwelweer | 09-09-23 | 22:58
▼ 2 antwoorden verborgen

klinkt allemaal leuk, maar zolang ' De BV Nederland'. belangrijker is dan ' Nederland', wordt het allemaal niks.

m@rkus | 09-09-23 | 19:11

Duidelijk te zien dat de industrie (west nl en het Ruhrgebied) de grotere oorzaak is. Maar boeren uitkopen hoor.

Malle moer | 09-09-23 | 19:09

De kaart kleurt voldoende blauw en groen rondom. Wat is het probleem?!

Huppeldepup | 09-09-23 | 19:08 | 2

Vraag het Frans T., die weet de oplossing wel.

Ommezwaai | 09-09-23 | 19:10

Heel misschien gaat de volgende regering er voortvarend mee aan de slag maar ik vrees dat gedebiliseerd Nederland weer gaat stemmen op oude wijn in nieuwe zakken.

Bakkeleures | 09-09-23 | 19:08

Dus de enige oplossing is Nederland afschaffen en de bevolking deporteren... Ok, dan is dat duidelijk, Save the planet, kill yourself...

4HoogAantWater | 09-09-23 | 19:07

Spouwmuurisolatie kun je vergeten. Eerst moet er een peperduur onderzoek plaatsvinden om te zien of er een vleermuis in de spouw zit. Daar zullen weldra talloze andere dieren bij komen. Beesten waarvan we nog nooit hebben gehoord. We staan al compleet op slot, maar het kan heus erger. Ik kijk nergens meer van op.

goedverstaander | 09-09-23 | 19:07 | 7

@Normpje | 09-09-23 | 19:56: De stelregel hier op het erf is voor iedere omgehaalde boom twee kleine zaailingen terug planten, zo stook ik alweer sinds 1996 de haard.

Smoelensmid | 09-09-23 | 20:33

@Normpje | 09-09-23 | 19:56: In Gouda mag ik een boom kappen als de stam niet dikker is dan 30 cm.
Dat mag je zelf meten. Door stom toeval ben ik nog nooit boven de 29 centimeter uitgekomen.

MyCatIsDoingThis | 09-09-23 | 21:19
▼ 4 antwoorden verborgen

Grote steden. Poetin krijg je niet zover met Moskou.

TonAlias | 09-09-23 | 19:06

Dan zit er niks anders op dan met de stikstofstofzuiger rond te gaan...

ikhebergeenbenulvan | 09-09-23 | 19:05

Duitsland lijkt zich niet zo druk te maken om hun gigantische paarse vlek, misschien kunnen we Jetten op stage sturen?

_pacman_ | 09-09-23 | 19:03 | 1

Overal waar die man over praat kost miljarden....

Ommezwaai | 09-09-23 | 19:06

Ik ga het zo lezen, maar hulde voor de jacht op de leugen door Feynman. M.v.g. een boer.

prutsclown | 09-09-23 | 19:03

Stik maar in je stof.....

johnyl | 09-09-23 | 19:02 | 1

Dat doen we nu al, reed vanmorgen naar Düsseldorf , een grote dikke smog laag zichtbaar aan de horizon. ;(

Smoelensmid | 09-09-23 | 20:35

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland