Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Europese Patriotten — Wales

Schattig en charmant, de gedroomde onafhankelijkheid van Wales, maar een kansloze missie.
Tekst & Foto's: Arthur van Amerongen

In het vorige feuilleton van Europese Patriotten schreef ik dat ik door Engeland, Wales, Ierland en Schotland reis, in een poging contact te maken met mijn Keltische ziel. Op zoek naar the other me. Coming home dus, een rootsreis. Allemaal esoterische kletskoek natuurlijk om de lezer te foppen, want ik geloof helemaal niet in de ziel. Ja, ik geloof in de ziel van whisky en wijn, maar nu even niet want ik ben al twee weken lid van de blauwe knoop. Wat de mensenziel betreft, ben ik het helemaal eens met Dick Swaab. Hij noemt zichzelf een 'neurocalvinist', iemand die gelooft in predestinatie via de hersenen. “De ziel is een misvatting,”  zegt de hersenonderzoeker,“ bedacht door mensen die bang zijn voor de dood.” 

“Er zijn niet zo veel mensen meer die geloven in een eeuwige ziel, een door het christendom van Plato overgenomen idee. Als mensen tegenwoordig over de ziel praten, bedoelen ze meestal de geest. Die is het product van de activiteit van 100 miljard hersencellen,” zegt Swaab.

Ik voel wel een sterke verwantschap met de Keltische cultuur, maar was gek genoeg nog nooit in Ierland en Wales. In een grijs verleden draaide ik langspeelplaten van de Fransoos Alan Stivell, wellicht was dat de trigger. Hij tokkelde op een Keltische harp en zong in het Bretons. Ik was verliefd op een hippiemeisje en daarom deed ik net alsof ik die muziek begreep en mooi vond. Ik zie me nog zitten op haar zolderkamer, met visnetten vol lege flessen Mateus rosé en hoestend van de walmen van wierook en hasjiesj. Veel slap gelul over de zin van het leven in een poging dat meisje te versieren, maar neuken ho maar… 

Ik moest ook even googelen welke lp van Alan Stivell het betrof en heb hem gevonden. Ik draai de live dubbelaar voor het eerst in bijna vijftig jaar weer en probeer een genuanceerd oordeel te vellen. Ik word vooral kriebelig van het druïdegeneuzel. Het is schuurmuziek, net als Enyah. Enyah, die in het echt Eithne Patricia Ní Bhraonáin heet. Orinoco Flow: aaaargh! Ook erg: Theme from Harry's Game van haar band Clannad. Aaargh! 

Alain Stivell leeft overigens nog volgens Wikipedia. Het is de artiestennaam van Alan Cochevelou (Riom, 6 januari 1944), zanger, musicus en instrumentenbouwer die aan de basis staat van de herontdekking van de Keltische harp. Hij zingt vooral in het Bretons, maar ook in het Frans en het Engels. Typisch voor Stivell is echter dat hij zijn repertoire niet alleen in die twee voor de hand liggende talen, maar ook in Keltische talen als het Gaelisch en het Welsh gaat zoeken, zoals blijkt op (onder meer) zijn platen 'Renaissance de la Harpe celtique' , 'E Langonned' en 'E Dulenn'.

Overigens is de Keltische cultuur behoorlijk in zwang, zo niet hip. Zo kan je in Utrecht Keltische talen en cultuur studeren: 

Hoi! Heb jij iets met Ierland Wales, Schotland of Bretagne; met druïdes, barden en krijgers; mythen en sagen over goden, helden en heiligen; met oude talen die weinigen meer kunnen lezen; of met literatuur uit middeleeuwse handschriften? En ben je niet bang om oude talen te leren en te gebruiken, je vast te bijten in ingewikkelde constructies en onderwerpen en wil je graag een half jaar in bijvoorbeeld Galway of Aberdeen studeren? Dan is Keltische talen en cultuur zeker iets voor jou! In de tijd van de oude Grieken en Romeinen werden er Keltische talen gesproken van Spanje en de Britse eilanden tot aan Turkije. De La Tène cultuur, die vaak in verband wordt gebracht met de Kelten van de 5e eeuw v. Chr. en daarna, wordt aangetroffen in grote delen van Europa. Literair gezien beleefde de Keltische literatuur haar hoogtepunt in de Middeleeuwen, wanneer in Ierland en Wales talloze manuscripten vervaardigd worden met daarin verhalen en gedichten over allerlei onderwerpen, wetteksten, kronieken, teksten over geneeskunde en genealogieën. Met name de vroegmiddeleeuwse Ieren hebben een grote invloed gehad op het ontstaan van de moderne Westerse beschaving. 

De UU is zo ongeveer de wookste universiteit van Nederland, met Gloria Wekker als beschermvrouwe, en in de lesjes en de hoorcollegetjes zal de leerlingen wel wijs worden gemaakt dat koning Arthur een non-binaire neger was met tieten en een zwiepende Excalibur-pielemuis, en dat de Tuatha Dé Danann, de goden van de Ierse Kelten, bijzonder geëmancipeerd en feministisch waren. Zij zouden de vroegere bewoners van Ierland zijn. Ze vochten met de Fomóiri, die werden afgebeeld als reuzenpotten die een hand, oog of voet misten. De Tuatha Dé Danann waren succesvol en versloegen de Fomóiri.

Zo, dan weet u dat ook weer. Ik was dus voor het eerst in Wales en het voelde vertrouwd aan. Niet onmiddellijk alsof  ik terug zwom in de warme klotsende baarmoeder, maar ik kreeg wel het idee dat ik hier in een vorig leven al was geweest. 

Foto: Twitter

Social

Ik maakte expres geen foto van het stationnetje van Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, terwijl ik er wel ben geweest. Het betekent “Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot”. 

Wales is voor mij vooral Shirley Bassey (hier zingt ze het Welshe volkslied), Anthony Hopkins, Tom Jones, Roald Dahl, en last but certainly not least: Richard Burton en Dylan Thomas. Richard Burton die Do not go gentle in that good night van Dylan Thomas voordraagt, dat gaat bij mij door merg en been, net als Dylan Thomas die zijn Under Milk Wood voordraagt. 

To begin at the beginning. It is a spring, moonless night in the small town, starless and bible-black, the cobblestreets silent and the hunched, courters'-and-rabbits' wood limping invisible down to the sloeblack, slow, black, crowblack, fishingboat-bobbing sea.

In de briljante vertaling van Hugo Claus: 

Om te beginnen bij het begin. Het is lente, nacht zonder maan in de kleine stad, zonder ster en bijbelzwart, de stille straten en het gekromde vrijers- en konijnenwoud hinken onzichtbaar naar de sleezwarte, trage, zwarte, kraaizwarte, sloepdobberende zee.’

Wales heeft net iets meer dan 3 miljoen inwoners. Het is natuurlijk schattig en charmant dat YesCymru campagne voert voor de onafhankelijkheid van Wales, maar het is natuurlijk een kansloze missie, net als de onafhankelijkheidsdroom van de helft van de 5 miljoen inwoners van Schotland.  

Oude Welshmen zien de onafhankelijkheid veel minder zitten dan de jonge Welshmen. De Ierse onafhankelijkheid, evenals de aanpak van de Brexit door de Britse regering en de Covid-19-crisis hebben de roep om een onafhankelijk Wales bij de jeugd  doen toenemen. 

Carol

Carol Jenkins is een van de leiders van Cymdeithas yr Iaith, de Welsh Language Society. Deze  actiegroep voert al 60 jaar fel campagne voor het recht van de Welshmen en Welshen om de Welshe taal bij alle aspecten van hun dagelijks  leven te gebruiken.

Ik ontmoet Carol in het kantoor van Cymdeithas yr Iaith in Aberystwyth. 

Carol: "De jeugd heeft geen affiniteit met Westminster. Jongeren profiteren veel minder van de centrale regering in Londen dan de generaties voor hen. Als je 50 jaar of jonger bent, dan heeft de regering in Londen je niets geschonken. Als je in de jaren 40 of 50 bent geboren, heb je misschien geprofiteerd van sociale huisvesting, gratis onderwijs, gratis gezondheidszorg, volledige werkgelegenheid, en een uitkering als je in de jaren  70 of zelfs in de jaren 80 werkloos was. 

Ik ben hier geboren. Al in mijn jeugd werd ik mij bewust van de oneerlijkheid en discriminatie, als ik bijvoorbeeld naar het postkantoor ging en vroeg om een  formulier in het Welsh. Die waren er niet. Dat is nu beter geregeld. Het Welsh werd onderdrukt door de Engelse regering.  Kinderen mochten op school geen Welsh praten. Welsh nationalisme gaat over overleven. Je hoeft niet in Wales geboren te zijn om Welsh te zijn. You are not Welsh because you are born in Wales, you are Welsh when Wales is born in you. Ik ken veel mensen die naar Wales gemigreerd zijn en de taal niet spreken maar zich wel Welsh voelen.”

In 1962 voerde academicus Saunders Lewis aan dat er radicale veranderingen nodig waren om de Welshe taal te redden. Duizenden jongeren reageerden op de oproep. Het eerste openbare protest van de Society vond plaats in februari 1963 in Pont Trefechan in Aberystwyth, waar ongeveer zeventig leden en supporters een half uur lang het wegverkeer blokkeerden. Er waren protestdemonstraties in de vorm van sit-downs, hongerstakingen en zelfs inbraken. De eerste campagnes waren voor een officiële status van de taal, met een oproep voor belastingaangiften in de Welshe taal, scholen, verkiezingsformulieren, postkantoorborden, geboorteakten enzovoort. 

Aan het begin van de jaren zeventig begon Cymdeithas campagne te voeren voor een radio- en televisiedienst in het Welsh. Radio Cymru werd opgericht in 1977, maar in 1979 kondigde de conservatieve regering aan dat ze haar verkiezingsbelofte van de oprichting van een aparte televisiezender in de Welshe taal niet zou nakomen. Sommige demonstranten weigerden televisielicenties te kopen en anderen klommen in televisiemasten en vielen televisiestudio's binnen. S4C werd uiteindelijk gelanceerd in 1982.

Er waren zelfs nog paramilitaire Welshe groeperingen die de onafhankelijkheid via aanslagen probeerden te bewerkstelligen: de Mudiad Amddiffyn Cymru (the 'Movement to Defend Wales' ) en The Free Wales Army (FWA; Welsh: Byddin Rhyddid Cymru). Een van de militaire leiders, John Barnard Jenkins, beweerde in zijn biografie dat hij prince Charles had kunnen vermoorden: “We could have killed him... For one thing, I was a sergeant in the British Army’s Dental Corps, and was on duty in Caernarfon that day. I could have carried a rifle and I could have shot him there and then if I wanted. Furthermore, if I’d said ‘Right, I want a couple of people who are prepared to do something and not come back from it’, I know at least two who would have come forward and volunteered. I’m talking about a suicide operation.”

Carol Jones vind het bespottelijk dat Charles ooit de titel Prince of Wales kreeg: “Wat heeft die man in godsnaam met Wales te maken!" Hij heeft helemaal niks met ons, en wij niet met hem.”

Het heeft iets aandoenlijks, het streven naar de onafhankelijkheid van Wales, en het vastklampen aan een taal die hooguit 20 procent van de bevolking spreekt. Hetzelfde geldt voor Ierland en Schotland, waar de rukme meerderheid ook geen Keltisch beheerst. Ik moest voortdurend denken aan dat schitterend gedicht van de geweldige Amerikaans-Armeense schrijver William Saroyan. Lees zijn The Daring Young Man on the Flying Trapeze! Wales en Armenië met elkaar vergelijken is natuurlijk onzin, maar ik heb een enorm zwak voor die twee natiestaatjes. 

Aberystwyth, ooit een populaire badplaats en nu vooral de zetel van de National Library of Wales, is Groot-Brittannië in het klein. Ooit groots en elegant, nu totaal vervallen.  Schitterende Victoriaanse terrassen liggen er volkomen verwaarloosd bij, de statige huizen aan de boulevard zijn uitgewoond door studenten. Bijna iedereen ziet er dik en ongezond uit, ik voel me hier een verzorgde, aanstootgevende Adonis en geen ouwe, vieze morsige vetkwab

Mooi vond ik de vlaggen aan het strand van  Wales, Cornish, Manx, Schotland, Corsica, Bretagne, Sardinië, Friesland, Friuli, Catalonië, Galicië, Lapland, Asturië, Baskisch en een nog een paar.  Allemaal kandidaten voor mijn serie Europese Patriotten. Ik kwam een kaart tegen van volkeren en natiestaatjes in Europa en het begon me te duizelen. 

Ik ben niet van de straat en bezocht daarom het Amgueddfa Ceredigion Museum in Aberystwyth. Als geheelonthouder vermijd ik de pub, dat spreekt voor zich. Dat museum was behoorlijk saai en het hoogtepunt was dan ook een portret van dominee Christmas Evans, die leefde van 1766-1838. Hij heette Christmas omdat hij op eerste kerstdag werd geboren. Tot zijn 17e was hij een straatarme analfabeet en een gemene zondaar. Tot overmaat van ramp was Evans aan één oog blind.  Zijn kroegmaten sloegen het licht uit dat oog omdat ze woedend waren over de bekering van zuipschuit en rokkenjager tot christen. Het oog werd niet zo fraai dichtgenaaid. Evans toerde na zijn bekering door het platteland van Wales en predikte hellevuur en verdoemenis. Ik was weer eventjes terug in de kerk van dominee van Dieren in Ede. Ik had weer contact met mijn Veluwse, inktzwarte calvinistische ziel! 

Evans  had als bijnaam de John Bunyan van Wales (en niet de Welshe Cycloop ) en dat doet mij deugd, want Bunyan is een van mijn favoriete Engelse schrijvers. Bij ons thuis hing die ontzagwekkende prent uit Eens Christens reize naar de Eeuwigheid, een boek van de Britse predikant John Bunyan, dat hij in 1675 in de gevangenis schreef. Het geldt als een meesterwerk van de Engelse literatuur. Ik heb het origineel, The Pilgrim's Progress from This World to That Which Is to Come, in mijn kast staan en vroeg mij af of het schitterende boek nog gelezen wordt in Nederland.  Op de vrolijke prent die in het ouderlijke huis hing, zie je de brede weg vol verleidingen (leuke hoeren, gezellig kroegen, gokhuizen) en het moeilijk begaanbare pad slingert naar de hemel. De kern van het boek en het schilderij komt uit de Bergrede van Jezus: 'Gaat in door de enge poort; want wijd is de poort en breed is de weg, die tot het verderf leidt, en velen zijn er, die door dezelve ingaan; Want de poort is eng en de weg is nauw, die tot het leven leidt, en weinigen zijn er, die denzelven vinden' ( Mattheüs 7:13, 14).

Een van zijn beroemdste preken van Christmas Evans droeg de vrolijke titel: De wereld als kerkhof. Het heeft geen enkele zin de donderpreek naar het Nederlands te vertalen want daar is het Engels te mooi voor. 

The fires of heaven, animated with living spirit, answered the call, We come we come! and, when we have consumed that victim, we will burn the world. They burst, blazed, devoured; the blood of the victim was fast dropping; the hosts of hell were shouting, until the humanity of Emmanuel gave up the ghost. The fire went on burning until the ninth hour of the day, but when it touched the Deity of the Son of God it expired; Justice dropped the fiery sword at the foot of the cross; and the Law joined with the prophets in witnessing to the righteousness which is by faith in the Son of God, for all had heard the dying Redeemer exclaim, It is finished! The weeping Church heard it, and lifting up her head cried too, It is finished! Attending angels hovering near heard it, and, winging their flight, they sang, It is finished! The powers of darkness heard the acclamations of the universe, and hurried away from the scene in death-like feebleness. He triumphed over them openly. The graves of the old Burial-ground have been thrown open, and gales of life have blown over the valley of dry bones, and an exceeding great army has already been sealed to our God as among the living in Zion; for so the Bond was paid and eternal redemption secured.

Het lijkt potdomme wel een liedje van Nick Cave. En zo had ik in Wales uiteindelijk toch het gevoel van rebirthing en thuiskomen in de warme, klotsende Welshe baarmoeder. En dat zonder drank.  

Reaguursels

Inloggen

Hoe kan wit mat geven in 2 zetten:
www.reddit.com/r/chess/comments/12fn2...
Ik moest spieken, hoewel het een heel simpele opstelling is. En nu moet ik de deur uit. Tot een ander nachtcafé.

cugel | 09-04-23 | 09:25 | 3

Wens je mooie Paasdagen Cugel.

Milton_Styx | 09-04-23 | 09:36

De Heer is waarlijk opgestaan!
Fijne Pasen @ all.

Ichneumonidae | 09-04-23 | 09:23 | 1

Dank je, en insgelijks voor jou en alle andere prachtige reaguurders!

anja | 09-04-23 | 09:42

Queens of the Stone Age - Burn the Witch - Live Reading Festival 2014 youtu.be/F1nT1c0J9wg

GU | 09-04-23 | 09:22

Ik lees hieronder van alles over platenspelers, vorig weekend een braderie in Israël bezocht en vielen mij de bakken met LP's op, geen CD te bekennen. Jeugd was daar gretig aan 't graaien, ik dacht aan de kringloopwinkels in Nederland waar dezelfde, originele LP's voor een halve Euro te krijgen zijn.
Hoe vinyl weer zo'n comeback heeft kunnen maken is mij een raadsel. Tuurlijk, hip en zo en inderdaad meer een "ervaring" om de naald erop te laten zakken maar praktisch is 't allerminst. En qua geluid betwijfel ik of de gemiddelde luisteraar het verschil hoort, stof wel...
Over vinyl gesproken, mijn broer in Nieuw Zeeland stuurde me een link van een album van Gilbert O' Sullivan - Back To Front die thuis in de jaren 70 werd gedraaid. Op diezelfde dag, voordat ik zijn mailtje gezien had, luisterde ik naar dit album via m'n telefoon toen ik een rondje door 't dorp fietste. Memory lanes synchronised, best een rare gewaarwording.
www.youtube.com/watch?v=Vg2cYwGruXM&a...

Sneerpoets | 09-04-23 | 09:03

Ierland onafhankelijk? Net zoals de Schotten die zich willen losrukken van het juk genaamd Groot Britannië om zich vervolgens aan te sluiten bij de EU? Proest !

Sneerpoets | 09-04-23 | 08:40 | 3

Ja. Serieus.
https://www.gov.scot/publications/independence-what-you-need-to-know/pages/european-union/

Schout-bij-Nacht-J | 09-04-23 | 08:49

Ik bedenk me net dat je waarschijnlijk Noord-Ierland bedoelde. Ik vond het al zo raar.

De Ierse Republiek is juist 1 van die landen die heel veel profijt heeft van lidmaatschap. En ja, die hebben massaal tegen Brexit gestemd en ook voor hun is het eigenlijk beter om Engeland en Wales achter zich te laten en zich bij de EU aan te sluiten.

Eerst als onafhankelijke staat en misschien ooit weer terug bij de Republiek Ierland.

Schout-bij-Nacht-J | 09-04-23 | 08:54

@Schout-bij-Nacht-J | 09-04-23 | 08:49: Ik zou graag zien dat zodra Schotland de handtekening heeft gezet, het cruiseschip van Velsen de trossen losgooit en afstoomt op Edinburgh. Welkom! Welkom ! Doe lekker mee !

Sneerpoets | 09-04-23 | 09:38

Zalig Pasen!

@lezeres, wat lief dat jij duiding gaf aan mijn roep om kleur. Zoals vaker voelde je het feilloos aan!
Vandaag kleurt alles geel en ja, ik hou ervan. Mijn ziel is denk ik ook geel en
@Mickey, je hebt volkomen gelijk over een wereld zonder ziel. De geest is iets anders. Iemand kan een geest hebben en verstand, maar voelt leeg aan want zonder ziel.

Lieve dames (de ziel van louz roept ook) , ik wens jullie zonnige kleurige Paasdagen!

Roos | 09-04-23 | 08:39 | 4

@lezeres | 09-04-23 | 08:50: *op en neer springt van vreugde over de superkleur*
Weet je dat er veel mensen zijn die geen gele bloemen in de tuin willen? Dat is een sekte op zich!
Lezeres, al zeg ik het zelf, mijn tuin mag dan bescheiden zijn, maar het is een Engelse tuin, kleurig en fleurig met veel zonnig geel. De winterjasmijn en forsythia van nu roepen op tot vrolijkheid:-)

Roos | 09-04-23 | 08:57

Fijne Pasen Roos!

En andere dames.

En heren.

En ja, ook Beste_Landgenoten!

Papa Jones | 09-04-23 | 09:02

@Roos | 09-04-23 | 08:57: jammer dat je geen foto van jouw tuin kan plaatsen Roos. Ben nu wel heel benieuwd. De vrolijke kleur geel hoort gewoon in een mooie tuin. Echt wel! Zo vrolijk! :-))

lezeres | 09-04-23 | 09:14
▼ 1 antwoord verborgen

Eenieder een goed Pasen gewenst.
Voorzover het op de planning staat, graag het Paasverhaal door Van Rossem vandaag een keertje. Ah toe, ome Bart, toe nou!

VP732 | 09-04-23 | 08:32 | 2

Hele fijne Paasdagen gewenst VP732 :-))
En een Paasproost!

lezeres | 09-04-23 | 08:43

Goedemorgen. Gistermiddag viel mijn oog op het feit dat we in Nederland een minister Wiersma van Onderwijs hebben. Volgens mij moest dat echter een minister zijn die Robbert Dijkgraaf heet. Blijken we inderdaad gewoon twee ministers van Onderwijs te hebben. Wat wil een mens nog meer?

Toch even op de bio van die eminente D66 fysicus gekeken. Dan blijkt meneer de geleerde nog een heuse baan te hebben, namelijk universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Laat de schijn van maar zitten, hoe is dit niet letterlijk en figuurlijk belangenverstrengeling? De minister van professoren is zelf professor! Hoe is dat staatsrechtelijk ook maar in de verte verte juist?

Afijn, gelukkig ben ik zelf niet slim genoeg gebleken voor de wetenschap dus zal het wellicht niets te maken hebben met zijn lidmaatschap van D66 en de aldaar vigerende mores. Wel 2 linkjes. Ten eerste een fraai staaltje beleid van de heer Dijkgraaf www.scienceguide.nl/2023/04/dijkgraaf... Ten tweede de vraag waar onderwijs ook al weer voor bedoeld was www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/53762...

Van dik hout zaagt men geleerde planken voor de kop.

Hetkanverkeren | 09-04-23 | 08:03

Goede morgen en fijne paasdagen! Vanmorgen tegen de regels even gekeken en voor mij is het nu officieel, Jeaup-reaguurders zijn het grootste en gevaarlijkste tuig van Nederland, GS is een oase van beschaving.

uisge baugh | 09-04-23 | 08:01 | 1

Zijn we ook! Jij ook een pluim! Op je hoed!

Lorejas | 09-04-23 | 08:22

Het lijkt wel of Musk Twitter langzaam om zeep aan het helpen is. Nu weer een hondencoinlogo erbij als je tweet aan het laden is. Dat ziet er toch niet uit, alles is wit met blauw logo en dan opeens een bruingeel logo er doorheen.

De_fluitlokker | 09-04-23 | 07:52 | 1

Is de hond van Bart Nijman.

Dubbelepunthoofd | 09-04-23 | 08:35

Pijne Fasen!

Patje | 09-04-23 | 07:50 | 4

Fijn Pasen lief broertje! :-))

lezeres | 09-04-23 | 08:08

Pijna Binksteren!!1!

Lorejas | 09-04-23 | 08:18

Patje...!!!

neonreclame | 09-04-23 | 08:54
▼ 1 antwoord verborgen

Welsh, dat zijn toch echt de Engelse versie van Friezen....

Bierum | 09-04-23 | 07:48

Lurpak; één van de ranzigste merknamen ooit!!!

Hevvlan Demuru | 09-04-23 | 07:45 | 7

@lezeres | 09-04-23 | 08:09: mss is het een Frans merk en een samenvoeging van 'luxe' en 'buerre? Lurpak, klinkt als een Middeleeuwse ziekte of één of andere ranzige fetish.... Lur(p) associeer ik met slurpen, leuren. Gedegen kwalitatief marktonderzoek kan geen kwaad als je als merk in een nieuw land begint..

Hevvlan Demuru | 09-04-23 | 09:35

Deens.

swassannuf | 09-04-23 | 09:49
▼ 4 antwoorden verborgen

Hahaha gewéldig! Die twee waren vast bezopen.
Je hóórt ze gewoon meejanken.

Papa Jones | 09-04-23 | 09:11

Amsterdam ervaart overlast van Tiktokrijen. Zijn mensen die in de rij staan voor een winkel of horecazaak omdat het populair is vanwege veelvuldige verschijning op Tiktok. Lange rijen op de foto's.
Zag laatst ook een bericht over een nieuw eigen datacenter van Tiktok in Noorwegen ofzo, dacht eerst dat ze gek waren maar nu begrijp ik het wel, bizar

De_fluitlokker | 09-04-23 | 07:39 | 1

Collectieve waanzin. Niet te bevatten.

JJMS | 09-04-23 | 07:43

Prachtige taal, alleen jammer dat de borden met straatnamen 10 meter lang moeten zijn.

NotWoke | 09-04-23 | 07:35

Ik begrijp dat niet, die Nederlandse obsessie met dat ellendige eiland, al is de Amerikaanse obsessie voor Engeland nog vele malen groter. Voor mij is Engeland (al die landen daaro) gewoon derde wereld. Trekt me absoluut niet.
Maar ja ieder zijn ding.

Asteroid-B612 | 09-04-23 | 07:31 | 2

Zonder deze 'derde wereld' had je nu Duits- of helemaal niet gesproken.

NotWoke | 09-04-23 | 07:54

Dat heb ik met als wat Azië en Midden Oosten is.
Dubai? Zielloos en zou er niet naar toe willen al kreeg ik geld toe.

Roos | 09-04-23 | 08:41

Vroeg opgestaan om eieren te zoeken in de tuinen van de buren. Flink mandje vol. Vrolijk Pasen allemaal.

Mr_Natural | 09-04-23 | 07:21 | 2

Die vruchtbare eitjes van de buurvrouw? En moggûh all.

Shadow112 | 09-04-23 | 07:28

How do you like your eggs ? Scrambled, like my brain.

Asteroid-B612 | 09-04-23 | 07:46

Oh ja, Pasen. Dan maar beginnen met humor.
https://www.youtube.com/watch?v=hj6E2_3nraQ

Schout-bij-Nacht-J | 09-04-23 | 07:06

Allen een fijne Pasen gewenst, al dan niet zalig. Gisteren nam mijn wederhelft al een voorproefje op de Mattheüs Passion. Altijd mooi om te zien hoe hij hier in op gaat. Toen hij nog dacht dat er aan mij eer te behalen was, heeft hij me een keer meegenomen naar een uitvoering van Bach's finest in een kerk. Het was een heel lange uitvoering, in een heel koude kerk met heel harde banken. Toen ik op een gegeven moment door het programma-teksboekje bladerde om te zien hoe lang de strafexercitie nog zou duren en las 'Ich will Jesum selbst begraben' maakte mijn hart een blij sprongetje: het eind was in zicht! Had iemand mij van te voren maar verteld dat Bach zo'n grapjurk was. Voor wie denkt dat ik overdrijf:
Mache dich, mein Herze, rein - De Nederlandse Bachvereniging
youtu.be/EGq-9pC_5AM

MickeyGouda | 09-04-23 | 06:54 | 15

@Milton_Styx | 09-04-23 | 08:36:
Haha, 'haperende vomittering'. Als je geen docent Nederlands bent, Milton, dan heb je je roeping gemist. De aanleiding voor mijn aversie tegen keelklanken is eerder fysiek gedicteerd. Aan het eind van een dag met intensieve conversatie heb ik steevast keelpijn en last van benauwdheid. Temeer daar ik vaak praat tegen bejaardenoren (alsof je een Boeing op de startbaan moet overschreeuwen). Hoewel ik verre van Frans oog ben ik eigenlijk geboren om Frans te spreken. Dat voel ik tot in het diepst van mijn ziel, al kan dat niet volgens Arthur.

MickeyGouda | 09-04-23 | 08:56

@MickeyGouda | 09-04-23 | 08:56:

Het dictum der spiritualiteit vermag een reïncarnerend onderbewustzijn veronderstellen, wat wellicht houvast, verklaring en duiding biedt aan je ontegenzeggelijk overdadig (niet dikmakend) aanwezige "joie de vivre".

De liefdevolle uitstraling die dat uitschreeuwt, zou zelfs een Olympisch sporter een uitdaging zijn.
Dat zal in ook je eigen beleving, vast een verzachtende omstandigheid zijn.

Ha, nee. Leraar Nederlands, velen zijn geroepen, maar deze uitdaging lag niet op mijn pad. Weidsere taferelen in bevliegingen van eigendunk werden mij gewaar, toen eenmaal na noeste omzwervingen en dwalingen, ik plots een bos met bomen achter mij liet en me nabij de top van de berg wist, die wist zijn bestaansrecht te ontlenen aan het feit, juist om de reden te bestaan, beklommen te worden.
Het uitzicht was adembenemend, totdat het tijd werd af te dalen en de tafelen te schikken, de barsten ontziend en duidend als waren zij een illustere geheimtaal, die op de verlossing van ontcijfering wacht.

Het leven is een grote puzzel met slecht passende stukken, die een schitterend originele aanblik bieden in handen van een amateur met een cynisch optimistische blik op de dramatische teloorgang van de vooruitgang.

Milton_Styx | 09-04-23 | 09:25
▼ 12 antwoorden verborgen

Tijd om het keerske uut te bloazen...
Luitjes, maak er een rustige dag van.

Unsinkable-Sam | 09-04-23 | 06:15 | 3

Fijne Pasen Rudy!

keestelpro | 09-04-23 | 06:20

Ja, jij ook Kees! Maak er iets moois van, en ga iets leuks doen. Dank voor al je bijdrages.

Unsinkable-Sam | 09-04-23 | 06:39

Fijne Pasen lieve Sam! :-))

lezeres | 09-04-23 | 08:21

viaplay.com/nl-nl/sport/vo…

#ViaplaySportNL #ViaplayVoetbal

Datzullenwenogweleen | 09-04-23 | 05:56 | 1

Ik heb met mijn dronken harses een Run DMC achtig trainingsjasje gekocht die me niet staat maar die ik wel ga dragen....

neonreclame | 09-04-23 | 05:43 | 10

Yeeeeeeaaaah! Booooooyyyy!

Lorejas | 09-04-23 | 08:21

Staat vast geweldig neon! Zeker dragen! Je bent gewoon te streng voor jezelf. Ik vermoed zomaar dat je er heel stoer uitziet met dat jasje! Echt wel!

lezeres | 09-04-23 | 08:25

Jij kunt het hebben!
Walk that way...!

Roos | 09-04-23 | 08:49
▼ 7 antwoorden verborgen

image.gscdn.nl/image/8383f9a2dd_1ANP4...
Dit is een hele mooie foto.
Het vertelt een heel duidelijk verhaal.
Maar hoe duid je dat verhaal op een beknopte en onweerzegbare manier?

keestelpro | 09-04-23 | 05:37 | 12

@LD69 | 09-04-23 | 06:36:

De definitie van Gevaarlijke Lepromatie is nog niet geschreven, daar dit fenomeen nog volop in ontwikkeling is, in de kinderschoenen staat zogezegd.

Wel is duidelijk dat de aandoening politieke verwantschappen heeft, absoluut bedreigend van aard is wegens besmettelijkheid, ondanks het zelf-isolerend karakter van de -lijer die met deze kwaal behept is, hoewel de aangedane geest in de volle overtuiging verkeert, dat het ten aanschouwe gebrachte ziektebeeld, het door de verheven geest, onvermijdbare ontstane beminnelijk karakter heeft, van een schoonheid met paradijselijke kwaliteiten, waar edoch in werkelijkheid verval, neergang en de stank van rottende eigenwaan, een versnelling naar het hellevuur in het dampende moeras aan het einde der tijden doet vermoeden.

Milton_Styx | 09-04-23 | 07:15

@Milton_Styx | 09-04-23 | 07:15:
Dank voor je toelichting. Hoewel niet direct geruststellend ga ik in deze onvervaard verder want verlichting is nu aan mijn zijde.
Nogmaals dank en in afwachting van verdere Enthüllung, ik wens je een paar Fijne Dagen !
Le Vent NousPortera - Margherita Pirri (Noir Désir cover)
www.youtube.com/watch?v=EyzBuo53u_0

LD69 | 09-04-23 | 07:34

@LD69 | 09-04-23 | 07:34:

Dank @LD69.
Een toepasselijk lied (en clip).
Mooi gevonden.

(Aanvulling:
Anamnese wordt geïnitieerd na waarneming van taai, hypocretisch draderig druipend diplocratisch schuim met toxisch groengrijs knapperige gele belletjes, onder begeleiding van een skwalm, kwade odeur van zweerbarstende verdampingen)

King Crimson - I Talk to the Wind
youtu.be/UlKrH07au6E

Hopende dat een gunstige wind, de beleving van de genoeglijke feestelijkheden mag veraangenamen, wens ik je een Zalig Pasen, in de heerlijkheid van het eigen domein, vervuld van opwekkend gesnater en warme lichtvoetige kout met rijkelijk van eieren voorziene dierbaren met onmiskenbaar herrezen levenslust.

Milton_Styx | 09-04-23 | 08:16
▼ 9 antwoorden verborgen

Truste allen.
Kees, alles gevolgd, top!
Sterkte nachtploeg.

TheOne48 | 09-04-23 | 05:26 | 2

*boks* we gaan er keihard tegena. ... . .. zZzz zz

keestelpro | 09-04-23 | 05:38

Hallo maatje, ik wens je super fijne Paasdagen toe! Hoop dat het heel gezellig wordt met je kinderen en kleinkinderen. Proost! Xxx

lezeres | 09-04-23 | 08:30

Jezus. Knettergek zijn ze daar in Iran.

Schoolmeisjes vergiftigd. Niemand weet wie of waarom, zeggen ze, maar dat heeft natuurlijk te maken met oude conservatieve mannen met baarden die het niet kunnen hebben dat een vrouw zelf mag kiezen of ze een hoofddoekje draagt of niet. En ze zullen ook wel niet naar school mogen van die haatbaarden.

Schoolmeisjes vergiftigen. Honderden of misschien wel duizenden. Er zit geen bodem in deze ranzige put van middeleeuws gedachtegoed bij conservatieve religieuzen.

Gelukkig heeft Iran een oplossing. Ze gaan verplichte hoofddoekjes beter handhaven met behulp van smartcamera's. De korte rokjes oplossing.

Iraanse meisjes en vrouwen zijn de moderne suffragettes.

Schout-bij-Nacht-J | 09-04-23 | 05:19 | 7

Gelukkig zijn die mullahs in het MO totaal niet diep-religieus ! Dat zei je laatst, dit gebaseerd op een ontmoeting met 1 Arabier die coke ging snuiven.

Asteroid-B612 | 09-04-23 | 08:21

@Asteroid-B612 | 09-04-23 | 08:21:

Nee, dat heb ik nooit gezegd. Wel dat van die Arabier. Dat klopt ook. Maar niets over Mullahs in Iran. Ga eieren zoeken ofzo.

Schout-bij-Nacht-J | 09-04-23 | 08:46
▼ 4 antwoorden verborgen

Het geweten van de NOS zal wellicht vergeven maar nooit vergeten:
Oud NOS-directeur Bauke Geersing grillt NPO, media en kabinet
youtu.be/iAC3hnW1TV8
Het geweten van de kleinkunst evenzo.
Jandino Asporaat:
www.youtube.com/watch?v=9o68_tKEih4

keestelpro | 09-04-23 | 05:08 | 1

Allemaal waar en noodzakelijk interessant maar zijn er nog genoeg mensen die het voldoende interesseert ?

LD69 | 09-04-23 | 06:13

Een avondje zonder dames en toch gezellig, apart :)

TheOne48 | 09-04-23 | 04:50 | 3

Nou je het zegt ja.
Ach, de kruisgang was zwaar en ik ga ervan uit dat ze nu de wake houden in afwachting van de wederopstanding in het ochtendgloren.
Dat wordt wat morgen. Hastags lente/hazen/eieren etc.
Zie het met gepaste belangstelling tegemoet.

reservebelgië | 09-04-23 | 04:55

En de dronken dames dan? Sluit je die zomaar uit maatje? Nou zeg! Ook niet aardig!..*hips* ik zeg...*hips* en.... Nou ja laat ook maar. Hou nog wel van je hoor...*hips*... :-))

lezeres | 09-04-23 | 08:37

Mooi hoor. Je hoort wanneer je het meisje niet alleen over haar billetjes wrijft.
Maar als de muziek die kant op gaat moet ik gaan liggen. Voordat ik sentimenteel wordt.
On the turning Away.
Eindpunt van reaguren, startpunt van (proberen) slapen.
On the wings of the night.
youtu.be/ojf18wT_Xtk

reservebelgië | 09-04-23 | 04:45

@reservebelgië | 09-04-23 | 04:45: Hee lieve Belg, vrolijk Pasen voor jou!
Ik wil eigenlijk nog wat meer zeggen. Maar ja beter niet. Knuffel X

lezeres | 09-04-23 | 09:22
▼ 1 antwoord verborgen

Nos TT 126

Hij was een Hongaaar. Zie je meteen aan de naam ook.

wilderst | 09-04-23 | 04:23 | 4

@wilderst | 09-04-23 | 04:26: Ik ben benieuwd wat de NOS schrijft als Klaver of Kaag het loodje leggen? Ws zijn dat ineens wel Nederlanders...

wilderst | 09-04-23 | 04:32
▼ 1 antwoord verborgen

Vanuit de echte kroeg weer eens de stamkroeg binnengewandeld. Lijkt zowaar een oase van rust waar men weer luistert naar leuke en onverwachte feitjes, wat zever en sentimenteel gedoe met een milde glimlach aanhoort en discussies in een genoeglijk kader ontwikkelen.
Zijn de brallende demagogen aan de deur gezet of houden de ggz-instellingen een paaswake opdat niemand zich buiten kan begeven?

Het scheelt een paar honderd reaguursels, dat wel, maar duizendmaal minder ergernis aan ongefundeerd gebral en 'ik-heb-altijd-gelijk' geneuzel wat na enig onderbouwd tegengas schielijk zwijgt of van onderwerp veranderd.

Hoe dan ook, het voelt wel aangenaam. Maar mijn dag zit er eigenlijk wel op dus zal niet lang hangen hier.
Allez. Een rondje voor de hele zaak. Kan er nog wel bij vanavond. (weet u wat een avondje op restaurant met aansluitend nog paar uurtjes kroeg kost tegenwoordig?).

Ding-dong dus en daar hoort een liedje bij.
I keep the love, I keep the hate. I keep it all
Brandos

youtu.be/qJlclnJ9Ikk

Wltrst Y All.
Fijne Pasen allen. Remember, de dag van de wederopstanding.

reservebelgië | 09-04-23 | 04:06 | 5

@keestelpro | 09-04-23 | 04:11:
Absoluut waar.
Heb met genoegen je not-short-read gelezen. Zit veel in. Vooral de constatering dat de geschied-SCHRIJVING feitelijk dateert vanaf het Romeinse Rijk. Alles daarvoor is in het algemeen overlevering en vooral speculatie.
De Kelten zullen zeker hun stempel gedrukt hebben. Met de Germanen en de Saksen, die mss wel samen de Angelsaksen voortgebracht hebben.

Hoort eigenlijk ook een liedje bij. Heb ik wss ook al eens eerder gepost. Heb een heel brede muzieksmaak, maar sommigen komen toch terug.

De tekst. Eigenlijk simpel. Zo grandioos waar. En zo waar.
Alles hat seinen Sinn.
Die Steine Sie Schweigen
Bergfeuer
youtu.be/eHPMPYPSclw

reservebelgië | 09-04-23 | 04:25

De alwetende en betweterige AI computer staat uit met de vacantie. Studenten met ‘n ideologische partijkaart zitten nu bij moeders pappot uit te huilen. Enfin, een oase van rust hier in het stamcafe.

Ja, de wederopstanding is en blijft een groot mysterie. Vreemd dat wij daar een Abrahamistsche, MO religie voor nodig hadden en hebben dat zo te interpreteren. Alle beken en rivieren leiden naar de Oceaan zal ik maar zeggen..,

Unsinkable-Sam | 09-04-23 | 05:34
▼ 2 antwoorden verborgen

Iedereen fijne paasdagen.
Trusten en slaap lief.

K1100 | 09-04-23 | 04:01 | 2

Vrolijk Pasen K1100! <3

keestelpro | 09-04-23 | 04:01

Trust K.
Mooie wederopstanding van je, of is dat een andere feestdag.

TheOne48 | 09-04-23 | 04:10

Voor de ouwetjes onder ons.
Buddy Rich-Love For Sale

TheOne48 | 09-04-23 | 02:45 | 6

@TheOne48 | 09-04-23 | 03:54:
'Minse kieke' zeggen ze in Limburg. Het mooist wat er is.
Meer dan 6 miljard mensen op deze planeet en eenieder is uniek. Da's een wonder op zich. Super fascinerend.

keestelpro | 09-04-23 | 03:57

@keestelpro | 09-04-23 | 03:57:
Als zoon van een Maastrichtenaar kan ik dat beamen.
Maar sowieso bekijk ik de wereld als toeschouwer, ik heb me nooit onderdeel van iets gevoeld, nergens lid van. ( ok, GS, you got me :))

TheOne48 | 09-04-23 | 04:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Leuk om... nee, deze is wel erg mooi. Vier het leven, reaguurders!

UnderTheDevil | 09-04-23 | 02:32

Milton, als je meeleest, sorry van gister.
The Style Council-My Ever Changing Moods (piano version)

TheOne48 | 09-04-23 | 02:24 | 1

Steve Howe - Mood for a Day
youtu.be/ZiA1XBXAE6U

Geen nood TheOne48.
Geen excuus nodig.
Begrijp dat wel.
Cya :)

Milton_Styx | 09-04-23 | 08:53

Het betere werk!

TheOne48 | 09-04-23 | 02:06

Voor Arthur en dominee Christmas Evans, en verder iedereen die hier maar zin in heeft, en waarom niet? Een schitterend muziekje.

16 Horsepower - Black Soul Choir
www.youtube.com/watch?v=f-vpAn15-vE

Nuuk | 09-04-23 | 01:54

Een Sneef.
Iemand had het over een Sneef als naam maar een Sneef bestaat echt.

Jan Dribbel | 09-04-23 | 01:47 | 1

Zonder een fatsoenlijke beugwant ben je als kabeljauwvisser eigenlijk gewoon kansloos.

keestelpro | 09-04-23 | 01:58

Tuurtje heeft toch maar een hoop mehhhgemaakt in zijn leven...

grapjasz | 09-04-23 | 01:47 | 1

Lol! En spot on!

TheOne48 | 09-04-23 | 01:50

Mooi gezegde over Wales. Ik had ooit een vriendje uit Wales, en ik werkte met iemand die Gaelic sprak (oud Schots als ik het goed zeg). De folkmuziek bevat een mooie mix van melancholische en opzwepende klanken, al zijn er uiteraard verscheidene soorten folk.
Ontzettend veel live sessies bezocht.

letopuwzaak | 09-04-23 | 01:38 | 4

Lord of the Rings author J.R.R. Tolkien was heavily influenced by Welsh. Vandaar ook een regelrechter doodzonde dat de opname’s v.d. film Lord of the Rings in New Zealand heeft plaatsgehad. De hele Lord of the Rings trilogie komt voort uit de mystiek en het landschap van Welsh. Evenzo de verhaallijn uit Harry Potter van J.K. Rowling welke een op een items heeft geconverteerd uit the King Arthur legend, ook Welsh.

Dat van die psycho paddo’s geloof ik direct en zo niet dan vinden we wel bewijs.

Unsinkable-Sam | 09-04-23 | 02:12

@Unsinkable-Sam | 09-04-23 | 02:12: Maar die bergen en steile klippen... Bovendien komt Peter Jackson zelf uit Nieuw Zeeland. Blijf me verbazen dat die kerel, die tot dan toe bijna uitsluitend C-horror movies had geregisseerd voor zo'n prestigieuze mega-budget produktie is gekozen. Kan trouwens "Meet The Feebles" wel aanbevelen. Een super fucked up poppenfilm, een soort Muppet Show maar dan nothing nice.

Asteroid-B612 | 09-04-23 | 07:19
▼ 1 antwoord verborgen

Heb deze video al eerder gepost..
The West Mayo Flying Column in The War of Independence
www.youtube.com/watch?v=a-YVf9sGls4
De Black and Tans, ingehuurde vrijwilligers die Iers verzet aan moesten pakken..
namen een paard mee in huis, en lieten het, het hele interieur en inwoners kapot trappen, wel of niet verdacht, met de juiste aansporing..
Verhalen die wij niet kennen als Hollanders...

Torquemada | 09-04-23 | 01:34 | 2

Nog een top Docu!
Over het verschil tussen ingezetenen van de UK, en Europeanen, zoals Nederlanders en Duitsers, en hun invloed, op het nieuwe Amerikaanse land.

The Origin of Black American Culture and Ebonics | Thomas Sowell
www.youtube.com/watch?v=FT4NQ9D0M6w

Torquemada | 09-04-23 | 01:42

Ja, de Landlords waren regelrechte hufters welke ‘s Winters huizen lieten ontruimen en kinderen blootsvoets de sneeuw in stuurden. Ze gaven niets om de Ieren, vandaar de enorme oppressie’s later in de tijd. Of zeg ik nu te veel?

Unsinkable-Sam | 09-04-23 | 03:43

Leuk om K3 weer eens te zien.

UnderTheDevil | 09-04-23 | 02:27

"Veel slap gelul over de zin van het leven in een poging dat meisje te versieren, maar neuken ho maar…"

Zuiver zaad op onontgonnen kusten,
Het parelt af, heeft geen beklijf
Heeft – in weerwil - niets om het lijf
geen man die daar in kan berusten.

De meest wanhopige oorlogen worden gevoerd over een paar dorre, ondergescheten rotsen in de natte, zoute, oceaan.
Wind, winst en een lintje.
Jersey, Guernsey, Sark, Herm, Alderney, Banda Neira, Banda Api, Banda Besar, Banka-Belitung, Chincha, Hans Island, Rabat Leila, Falklands, Pampus.
Nee Pampus niet, het IJsselmeer is geen oceaan.

LD69 | 09-04-23 | 01:30 | 2

Het IJsselmeer was wel een zee trouwens, stedelijke ruzie's tussen Kampen en Amsterdam om het paalrecht. Mee eens dat ze oorlogen om niets beginnen.

Unsinkable-Sam | 09-04-23 | 02:17

Met plezier gelezen, Arthur

letopuwzaak | 09-04-23 | 01:23

Vrijdag onderweg naar Exeter dacht ik dat m'n autoradio stuk was, er kwamen zulke rare geluiden uit, maar ik bleek bij BBC Wales terecht gekomen te zijn.

Blackadder : Have you ever been to Wales, Baldrick?

Baldrick : No, but I've often thought I'd like to.

Blackadder : Well don't. It's a ghastly place. Huge gangs of tough, sinewy men roam the Valleys, terrorizing people with their close-harmony singing. You need half a pint of phlegm in your throat just to pronounce the place names. Never ask for directions in Wales, Baldrick. You'll be washing spit out of your hair for a fortnight.

Tapu | 09-04-23 | 01:16 | 4

Welsch is geen taal maar een keelaandoening.

Muxje | 09-04-23 | 02:09

@Muxje | 09-04-23 | 02:09:
Een soortgelijke grap over de Etrusken schijnt Gaius Julius Caesar fataal te zijn geworden. Brutus+ konden er niet om lachen.

LD69 | 09-04-23 | 04:34
▼ 1 antwoord verborgen

Leuk om Erwin Kroll weer eens te zien.

UnderTheDevil | 09-04-23 | 02:25

Through the worst we prevail
So our voices will be heard
Through the worst we prevail
So our voices will be heard

pegaje | 09-04-23 | 01:12

Fijn Pasen pegaje! Lekker paasnummer! *cheers*

keestelpro | 09-04-23 | 01:23

Een zalig Pasen en bedankt voor de mooie bloemen, eh….clip!

Nuuk | 09-04-23 | 01:44

Ik was laatst in Wales, werd aangesproken, leuk einde. Bangor!
Ik ga het morgen pas lezen, van welk geslacht je ook geil wordt: hun politie is jong en vitaal en als jij niet stroef doet dan doen zij dat ook niet ;) ~2022

PaardenliefhebberVet | 09-04-23 | 01:03

Wat me zo opvalt is dat niemand rept over Noord Ierland of gaan jullie er gewoon vanuit dat dat Ierland, wat het niet is.

Psycho3 | 09-04-23 | 00:51 | 2

Ulster, dat is waar de Cu Chulainnsaga zich heeft afgespeeld / zou hebben afgespeeld. Is helemaal on topic.

Graaisnaaiert | 09-04-23 | 01:04

Het is ook niet Ierland, vandaar.

PaardenliefhebberVet | 09-04-23 | 01:04

Mevr. Halsema is al ‘n tijdje op drift lijkt het. Een temperamentvol persoon welke weer wat leidsels nodig heeft, denk dat ik het juist zie. Enfin, spaar haar ‘n beetje, ‘t komt vast goed.

Unsinkable-Sam | 09-04-23 | 05:13

@Unsinkable-Sam | 09-04-23 | 05:13:
Dat pikzwarte bosje natuur. De vruchtbaarheid zal de hersenen niet bereiken vrees ik. Maar dat ontembare zwarte bosje.
Heb de middelbare leeftijd ook al bereikt, sorry. dus.
Ja. Toch wel droomt.

reservebelgië | 09-04-23 | 05:20

reservebelgië, beetje cryptisch allemaal. Droomt van wat..? Ok, ik denk er nog over na, want de bedstede zegt: slapen nu... daar is het bed voor bedoeld.

Unsinkable-Sam | 09-04-23 | 06:36
▼ 4 antwoorden verborgen

Carlin: I hope I don't die.
watch?v=meAKQs0_srM

UnderTheDevil | 09-04-23 | 00:16 | 1

Arthur heeft het over de Keltische ziel die nog aanwezig zou zijn in Wales.
Nou dat weet ik wel zeker.

De Keltische ziel is nog steeds springlevend. In heel Europa en zeker ook in Nederland. We zijn pas sinds minder dan 2000 jaar geleden geïnfiltreerd door de woestijngeloven van de nazaten Abraham: het christendom, het jodendom en meest recentelijk het mohammedanisme.

Allemaal leuk en aardig maar de essentie van onze echte cultuur, onze dagelijkse gebruiken, stamt van de vele tienduizenden jaren daarvoor. Tot in het kleinste detail van ons dagelijks leven is de erfenis van onze echte voorvaderen springlevend. En met onze echte voorvaderen bedoel ik dus Keltische voorvaderen. De dappere strijders en zwoegers die het Avondland hebben ontgonnen overwonnen en NIET de stamboom van vader Abraham en zijn zeven zonen.

Onze taal, onze muziek, onze eetcultuur, onze textiel, onze namen en plaatsnamen, onze gebruiken & onze feestdagen.
We zijn gewoon nog Kelten. Nog geen 5 procent is aangetast door invasieve culturen. Waarom? Omdat onze eigen oer gewoonten HEERSEN. Niets kan daar aan tippen.

Onze taal.
Wie etymologisch terug zoekt in de woorden van de vele Europese talen ontdekt dat de echt oer-woorden bijna in ieder Europees land dezelfde oorsprong en klank hebben.

Onze muziek.
De basis van westerse muziek is in ieder land hetzelfde.
De Keltische klanken hoor je terug van de zeemansliederen uit het westen en hoge noorden van Europa tot aan de Balkan en zelfs diep in Turkije.

Onze eetcultuur.
Dacht je nou echt dat de vroege christenen die ons kwamen kerstenen ons ook onze eetcultuur hebben geschonken?
Natuurlijk niet. Die uitvindingen hebben we hier zelf gedaan al duizenden jaren eerder en zijn voortgekomen uit pure overlevingsdrang. De overeenkomst tussen bier, wijn, kaas en gedroogde en gerookte worsten en hammen is de noodzaak tot conservatie om de hachelijke winters te overleven.
Iedere streek in Europa heeft zijn eigen cultuur daar in.
De Ardenner ham uit Duitsland, de Iberische ham in Spanje, de Kempense ham hier uit Brabant etc.
Maar ook de manier om zuivel te conserveren door het gecontroleerd te laten verschimmelen: kaas!
Onze eigen Gouda en Edammer kaas. En zo heeft ieder land zijn eigen kaascultuur. De Cheddar uit Engeland, de camembert en brie uit Frankrijk, Danish Blue, Parmezaanse kaas etc Heel lekker allemaal maar oorspronkelijk van levensbelang.
En dan het mooiste en belangrijkste: het conserveren en drinkbaar maken van water door granen en druiven te fermenteren.
Bier en wijn. Heel fijn maar ook als medicijn. Vooral in de winter. Ook kinderen dronken het. Het was van levensbelang.

Onze textiel.
In heel Europa wordt textiel al duizenden jaren op nagenoeg dezelfde manier geweven met weefgetouwen. Wat mooi aan die traditie is dat zijn de weefpatronen die ook terug komen in de wapensymbolen en vlaggen van landen. We kennen allemaal de Schotse ruiten maar waar je ook in Europa komt je ziet de Keltische ruitenpatronen in ieder woonhuis, café en herberg.
Mijn favoriet is uiteraard het Brabants bont.

Onze benamingen.
Wat nog het meest doet herinneren aan gezamenlijk verleden en wellicht eenzelfde Keltische Europese voertaal zijn de namen en plaatsnamen. Van de hooglanden van Schotland tot de Slavische land en zelfs tot in Turkije komen plaatsnamen en familienamen voor met de uitgang –ik –its –ix
Asterix en Obelix zijn fictieve Gallische stripfiguren maar veel bekende oude Kelten hadden een naam die eindigde op –ix.
Oude Nederlandse namen als Diederik en Roderik stammen wellicht ook uit het Keltische net als de Kroatischje achternaam van Dušan Tadić en de Russische pianist Horowitz. Echt te veel om een opsomming van te maken. Het loopt in de duizenden.

Onze gebruiken & onze feestdagen.
Dit is bij iedereen wel bekend dat alle traditionele Germaanse gebruiken zijn geannexeerd door het christendom.
Maar er is maar bar weinig veranderd aan de oorspronkelijke symboliek achter deze volksfeesten.
Natuurlijk is kerst het wintersfeest. Natuurlijk is Pasen het lentefeest. En natuurlijk is het nieuwjaarsfeest en carnaval er om de draak te steken met de boze geesten en de krankzinnige politieke overheersers.

Wie de oergebruiken van onze voorvaderen niet eert is het Avondland niet weert!
De Keltische cultuur de enige echte ware levenswijze en daar hoeft helemaal geen actie voor ondernomen te worden of een revolutie voor plaats te vinden. We zitten er middenin! Het zit in onze ziel, in onze genen.

keestelpro | 09-04-23 | 00:09 | 51

@keestelpro | 09-04-23 | 02:05:
Wow... Lang draadje. Ik was in slaap gevallen. Excuses.

Nogmaals. De Kelten waren een cultuur uit het Alpenvoorland. Stammen en cultuur hebben zich van daaruit verspreid. Waar jij wellicht aan zou kunnen denken is de Klokbekercultuur deels voorafgegaan door de Touwbekercultuur, en daarvoor door de Trechterbekercultuur. Het is waarschijnlijk niet zo geweest dat de ene cultuur de andere vervangen of weggejaagd heeft, eerder is het vermengen. Zoals tegenwoordig Amerikaanse woke chit ons continent vergiftigd zonder dat er een Amerikaanse invasie heeft plaatsgevonden. De Kelten maakten muziek met doedelzakken. Die zie je dus in de Alpen, in Galicia, in Bretagne, Ierland en Schotland (Highlanders zijn Ieren). Hmm, nu ik het zo opschrijf, moet ik even opzoeken of de Welsh en Cornish ook doedelen, of hoe dat ook heet...

Een wonderschone goede morgen!

Louter Leuter | 09-04-23 | 08:31

@BenBinnen | 09-04-23 | 02:13:
Cool! Vooral ook de andere items over hoe chocola te maken van Duits en Frans vanuit het Engels door simpelweg wat letters uit te wisselen.

aflaatverkoper | 09-04-23 | 08:37
▼ 48 antwoorden verborgen

@ Roos,

Van de week had je in het café nog gevraagd of ik ook in Cornwall was geweest. Ik was echter al slapen, dromen van Cornwall :-)

Ik ben daar zeker geweest, een paar keer en een heel mooi stuk Engeland. Die hele slurf in dat uiterste zuidwesten eigenlijk wel dus ook Devon met de Dartmoor en Exmoor. Beide zijn verlaten en daarmee mooie hoogvlaktes. Fraaie kusten en in Cornwall veel van die hunebed achtige toestanden.

Nuuk | 09-04-23 | 00:07 | 3

Ik ben niet Roos, maar vind het wel leuk te lezen:-)

letopuwzaak | 09-04-23 | 01:25

Vanmiddag nog gewandeld in noord Devon. Nu met Pasen niet echt verlaten, half Engeland zit nu in Cornwall en Devon. Vrijdag er vijf en een half uur over gedaan om van Surrey naar Exeter te komen.

Tapu | 09-04-23 | 01:25

@letopuwzaak | 09-04-23 | 01:25:
Ben je er ook geweest Louz?
Mooi daar hoor en de zuidkust doet mediterraan aan met palmbomen, soortgelijke flora en mooie stranden. Wel groot eb en vloed verschil dus bij vloed tijdig je handdoek oppakken en wegwezen!
De noordkust is ruiger en heb je het kasteel van Arthur bij Tintagel (is er geen folkband die zo heet?), aldus de Tintagelers, en de heksen bij Boscastle.

@Tapu, het is zeker wel druk, de Britten gaan er zelf ook graag op vakantie heen. De hoofdwegen zitten dan wel vol. Landinwaarts toch wel rustiger, zeker op de moors.

Nuuk | 09-04-23 | 01:48

Potverdikke mensen, de hele dag bezig geweest mijn gehackte computer veilig te krijgen.
Kreeg plots mailtje met een hele rits wachtwoorden (hele oude, maar ook een paar recente), screenshot van mijn scherm (verkenner kwam uiteindelijk telkens met gekke foutmelding na grof anti malware geschut), en een pdf met waarschuwing te betalen anders zouden ze mijn gefilmde porno delen... Knap, op een pc waar geen camera aan hangt, noch enig pron op staat.
Afijn, alle wachtwoorden veranderd, 2 staps dingen aangezet, morgen voor de zekerheid Windows opnieuw installeren.
Ontzettend domme, eigen schuld.
Maar wel weer een eye opener: wees voorzichtig met Google die voorstelt de wachtwoordjes te bewaren.

EEnzame SchizofrEEN | 09-04-23 | 00:05 | 2

May the pinguïn be with you.

Louter Leuter | 09-04-23 | 00:08

@Louter Leuter | 09-04-23 | 00:08: helaas was dit, oprecht, een gebruikersfout.
Op een verder kale pc, bedoeld om cad op te draaien. Meer niet. Daar had zelfs geen linux tegen geholpen vrees ik

EEnzame SchizofrEEN | 09-04-23 | 00:31

Mooi stukje Arthur maar je introductie doet wel mijn wenkbrouwen kort fronsen. Verdiep je eens in het onderzoek van Pim van Lommel, jarenlang cardioloog geweest, over bijna dood ervaringen. Hem kan ik beter volgen dan Swaab. Verder hulde weer voor dit artikel

Kartelmaster2000 | 08-04-23 | 23:57 | 1

Dhr. van Lommel heeft interessante zaken over leven en dood te melden, echter zodra men de grenzen v.h. het narratief v.d. heersende medische wetenschap overschrijdt, dan is men de sigaar. Wetenschap is zoals wij weten materie gebonden en ergens tussen deze uiterst kleine materie raakt men de ziel kwijt. Vandaar dat men zich er simpeltjes vanaf maakt door te zeggen: ‘de ziel is een construct’ en ‘men zoekt houvast’ en ‘BDE komt voort uit oude registraties van televisie programma’s in de hersenen’ etc. Door middel van simplificaties zijdelings te ontsnappen hoeft men uiteraard niet verder meer te zoeken, dat vindt ik een wetenschapper of medicus onwaardig. Je onderzoekt toch zaken tot het uiterste en nu verwerp je iets interessants halverwege?

Voorts maak ik mij geen enkele illusie als iemand zegt wat ‘ie denkt te zijn, het valt geheel voor rekening v.h. individu en zijn of haar zoektocht naar het fenomeen leven en zijn. Het is aan mij of ik de theorie van dokter Swaab of dokter van Lommel omarm. Vandaar ook geen link.

Unsinkable-Sam | 09-04-23 | 01:46

@wilderst | 09-04-23 | 00:29:

Die haantjes zijn heerlijk en bij de chinees is bijna alles haan en noemen ze het kip, en wat doen we er hier mee doordraaien terwijl de halve wereld sterft van de honger. Zo jammer.

www.dumpert.nl/item/7395451_896d195c

Niet kijken als je enz enz...

Wereldwijd gaat het om 3.2 miljard haantjes per jaar. Op Europees niveau worden jaarlijks 320 miljoen haantjes afgemaakt, in Nederland worden 45 miljoen haantjes gedood en in België 15 miljoen.'

Vrij kansloos dat we jaarlijks 3,2 miljard hanen/kuikens op deze manier vermoorden.

pegaje | 09-04-23 | 00:57

@pegaje | 09-04-23 | 00:57:
Is idd buitengewoon treurig. Maar dat zijn legkippen. Voor de eieren. De (magere) hanen kosten aan voer en opgroeien meer dan ze ooit opbrengen qua kip-dij-filet. Dat zijn andere rassen, waar dan weer de hennen door de shredder gaan wegens nutteloos. Das hard, maar een gevolg van de gerichte selectie op productie-doelen.
Enig idee hoeveel er door de shredder gaan in Oekraïne, om uw supermarkt-schappen te vullen met (te)spotgoedkope plofkippen?
Spoiler, VEEL.

reservebelgië | 09-04-23 | 04:37

wilderst, heb net even op je account gekeken en zag er overheerlijke gerechten staan. Krijg er nu al zin aan iets te gaan maken, alhoewel ik sober heb ingekocht voor pasen: andijvie stampot met slagers rookworst. Gaat bij wat mayo en grove Zaanse mosterd. Voedzaam en lekker! Wit wijntje erbij.

Wat de dieren voor het vlees betreft, ik ga uit van een zorgvuldige ‘kill’ door de slager en indien Noord Europees vlees dan is het dierenwelzijn meestal wel gegarandeerd. Tevens koop ik excact in zodat ik vrijwel niets weg hoef te gooien, behalve indien het flets is geworden. Tot slot probeer ik in de juiste mate dankbaar te zijn voor elk goed stukje eten. Voor mij is dit voldoende. Wat de kippetjes betreft, wat is het smaak en vleesverschil tussen een haan en een kip, smaakt dat anders? Lam en halal eet ik uit principe niet, wel als het seizoen er is wild.

Ga je link opslaan en rustig doornemen.

Unsinkable-Sam | 09-04-23 | 06:07
▼ 5 antwoorden verborgen

Waar ik dus echt van wordt zijn dus in programma's als leve de liefde e.d. vragen als 'ben jij een borsten of billenman?'

Cornelis12 | 08-04-23 | 23:50 | 2

Nou dan zeg je allebei .. en dan.

bowlfabriek | 08-04-23 | 23:55

Puur navelstaren.

Nuuk | 08-04-23 | 23:56

Damn wat een geluid

Hier een super exemplaartje (HQ audio)
Allemachiesegosternokken wat een stem zeg..

youtu.be/KnmGT65pkcQ
Teddy Swims - Don't Stop Believin

AldNuut | 08-04-23 | 23:46 | 1

Uitstekende cover.

UnderTheDevil | 08-04-23 | 23:55

Goddomme, sta al drie kwartier aan de deur te rammelen, kom ik er nu achter dat de deur naar binnen draait in plaats van naar buiten. En niemand van jullie die mij even helpt?

GKJP | 08-04-23 | 23:44 | 6

Dat is een links draaiende draaideur.
*Ze moeten nog zo veel leren, zuchten doet.

EEnzame SchizofrEEN | 08-04-23 | 23:57

En maar Wilma roepen.

Kowalski11 | 08-04-23 | 23:58

Die schuifdeuren ook...

Louter Leuter | 09-04-23 | 00:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Een mooi stuk weer Arthur en je stijl past gewoon bij dit land, zeker ook bij Schotland en Ierland, maar Wales heeft wel dat trotse en tegelijk tragische wat je mooi beschrijft. Ierland een land, Schotland een van de 2 koninkrijken, maar Wales is een overwonnen territorium van Welshe stammen, overwonnen door de Engelsen. De talloze kastelen en ommuurde steden aan de randen van Wales en Engeland getuigen er van. Deels in het land zelf , deels er net buiten. Vorig jaar was ik nog in het imposante kasteel(ruïnes) van Ludlow wat in Engeland is, maar tegen de grens aan.

Het is wel het Keltische land met de meeste mensen die de Keltische talen ook als eerste taal hebben. Zelfs ver buiten het land hebben ze nog een aardige enclave, in Patagonië; Y Wladfa. Ze hebben in de vlag de blauw-witte banen van Argentinië en de Welshe draak.
celticlifeintl.com/y-wladfa/

Nuuk | 08-04-23 | 23:36 | 6

@Louter Leuter | 08-04-23 | 23:51:

Tsja….we zijn niet meer de top, dat is waar. Te weinig Britse roots denk ik. Ik moet zeggen dat ik de andere kwalificatiewedstrijden die ‘we’ nog moeten spelen tegen Griekenland en Ierland met pessimisme tegemoet zie.

Nuuk | 08-04-23 | 23:55

@Nuuk | 08-04-23 | 23:55:
Dit jaar is in Frankrijk het WK rugby. Kijktip. Leuk spelletje, zonder tikkie terug (dodelijk), waarbij de scheids gelijk heeft (en te horen is), een redelijke voordeelregel is, en zolang het spel niet dood is, het door gaat (paar jaar geleden stonden de Fransen achter op de Welsh, kregen de bal op het einde, twintig minuten superspannend werken -- overtreding = verliezen, bal verliezen = verliezen -- twintig minuten keigoed gespeeld en ze drukten de bal achter de Welshe lijn, try, en met de conversie wonnen ze. Schitterend!

Louter Leuter | 09-04-23 | 00:04

@Louter Leuter | 09-04-23 | 00:04:

Ik had hem in mijn agenda staan! Rugby is een mooie sport en heb de laatste tijd genoten van de Six Nations. Het WK is altijd een feest. Het viel mij bij deze Six Nations wel op dat er wat meer opstootjes waren, maar niet te vergelijken met die gentleman’s sport for hooligans dat voetbal is.

Nuuk | 09-04-23 | 00:20
▼ 3 antwoorden verborgen

Nou, 'iechyd da' dan maar op wederom een mooi reisverslag van onze huisscribent!

MickeyGouda | 08-04-23 | 23:35

De ziel en bang zijn voor de dood hebben niets met elkaar te maken.

Roos | 08-04-23 | 23:30 | 6

Niets enger dan leven in een wereld zonder ziel, Roos. Wat jij?

MickeyGouda | 08-04-23 | 23:39
▼ 3 antwoorden verborgen

Net dus even samenvatting van AZ -Sparta gekeken waarin Sparta met 1-0 wint. AZ had pech met ballen tegen de lat en de paal (zouden ze eigenlijk ook punten voor moeten geven want best moeilijk) Vervolgens begint het AZ thuispubliek na het eindsignaal hun ploeg uit te fluiten. Dan ben m.i. dus ook een supporter van niks.

Cornelis12 | 08-04-23 | 23:23

Lezeres, bedankt voor de filmtip. Mijn moeder had het altijd over Michèle Morgan, dus ik ben benieuwd! Om bij Franse films te blijven:
Miles-Davis-Ascenseur pour l'échafaud
youtu.be/7Op1WDZk850
Proost!

MickeyGouda | 08-04-23 | 23:20

En Snowdonia en die kneuterige stoomtreintjes overal.

Knut Knudsen | 08-04-23 | 23:17

@Knut Knudsen | 08-04-23 | 23:17:

Maar die neem je natuurlijk niet met al die dagjesmensen. Gewoon de zuidelijke route nemen via the Miners Track, een prachtige wandeling.

Nuuk | 08-04-23 | 23:43

Swaab heeft ook gezegd dat homofilie een keuze is. Dat kan veranderd worden met goede psychiatrische begeleiding. Psychiaters wo. Kuiper, Trimbos ea. zijn het nieuwe brandstapelvoer, voordat ze al die zieltjes zo gek maken als ze zelf zin.

hoestmogelijk | 08-04-23 | 23:09 | 8

@AldNuut | 08-04-23 | 23:39:
Een doordenkertje. De homo's in mijn familie zijn inmiddels op leeftijd of overleden. Het grappige is dat er nooit woorden aan vuil zijn gemaakt. Noch door henzelf, noch door de rest van de familie. Het is/was. Punt.

MickeyGouda | 08-04-23 | 23:46

@Cornelis12 | 08-04-23 | 23:27:
Het wijkt af van wat als de norm / normaal wordt gezien en daarmee legitimeer je kwaadwillenden dus om het een afwijking, aandoening of ziekte te classificeren met eventuele operaties of correcties of heropvoedingskampen of erger als mogelijk gevolg.
Ik vind het wel interessant dat we als mensheid nu weten wat homofilie veroorzaakt maar verder, leef en laten leven.

Graaisnaaiert | 09-04-23 | 01:12

@Graaisnaaiert | 09-04-23 | 01:12:
In mijn naïviteit vergeet ik soms even waartoe de mensheid allemaal in staat is. Of liever gezegd: ik verdring het.

MickeyGouda | 09-04-23 | 06:14
▼ 5 antwoorden verborgen

Wales heeft nog een probleem (zoals de Highlanders in Schotland Gaelic zijn, en the Lowlanders, Saksen, Sassenachs in Gaelic, zijn).

Noord en Zuid Wales zijn van oudsher twee verschillende stammen, met verschillende Welshe dialecten. In Noord-Wales spreekt men vooral Engels en zijn ze Anglicaans, en in Zuid-Wales meer Welsh gesproken wordt en zijn ze Katholiek. Noord-Wales is geïndustrialiseerder en rijk, terwijl het zuiden armer en landelijker is. Ze motten elkaar niet.

De Welshe talen zijn verwant met Cornish (Cornwall, zwarte vlag met een wit kruis), en het Bretons. Het Ierse Gaelic is een groep met het Schotse Gaelic (niet verwonderlijk, het zijn ook Ieren), en het Manx (Isle of Man). In het Spaanse Galicia vind je ook Gaelic terug (de andere Ibero-Kelten zijn verdwenen), net zoals in Asterix Gallië, of in Turkije Galatia. Bij de weg, voor de La Tene cultuur, was er de Hallstattcultuur in het tegenwoordige Oostenrijk. Het begin van de Kelten (de Griekse term voor de Galliërs).

Louter Leuter | 08-04-23 | 23:06 | 1

Misschien een nickverandering, van LL naar ZZZ, Zegt Zinnige Dingen?
Klopt precies dit. De geschiedenis van Galatie kende ik dan weer niet.

Graaisnaaiert | 08-04-23 | 23:08

De Welsche voetballer Gareth Bale (Gerrit Bal) is kaal onder zijn knotje

de IJsman | 08-04-23 | 23:04

John Bunyan is vooral populair bij gereformeerden.

thanseeuwen | 08-04-23 | 22:54

Wat reist Arthur toch veel, hij zou een leuk koppel vormen met Floortje.

Mr_Natural | 08-04-23 | 22:47 | 1

Daar zou ik hem zeker voor aanslingeren...

Graaisnaaiert | 08-04-23 | 23:06

Als we toch met geniale covers bezig zijn... de beste cover ever: DevilDriver - Sail

RM666 | 08-04-23 | 22:42 | 6

Biertje?

RM666 | 08-04-23 | 23:13

Nog voorkeur voor de soort worm?

RM666 | 08-04-23 | 23:22
▼ 3 antwoorden verborgen

Goh, een foto van een stevige vrouw. Die niemand kwaad doet. Fulmineren maar, zielige doodzuipende schrijvers en schreeuwers.

Normpje | 08-04-23 | 22:38 | 4

Joh, je vrouw niet zo afzeiken.

Ichneumonidae | 08-04-23 | 22:50

@Smoelensmid | 08-04-23 | 22:46:
Hah
De vrouwelijke variant van dikke Bert, een chauffeur op een vrachtwagen die soms zand kwam halen
Die man paste net tussen stoel en stuur en daarom was altijd z'n t-shirt ter hoogte van de navel opengesleten, het kan ook geholpen hebben dat de beste man zijn zakgeld omzette in hamburgers, want erg vaak had hij niet een nieuw shirt aan..
Op zeker moment kon hij niet meer in de truck klimmen..

AldNuut | 08-04-23 | 23:32
▼ 1 antwoord verborgen

De enige manier om Adele te luisteren: Leo Moracchioli - Hello. God. Voor. Doms. Geweldig!!!

RM666 | 08-04-23 | 22:32 | 3

Daarop inhakend: de enige manier om Goldplay te luisteren: Leo Moracchioli feat. Hannah en Rabea) - In My Place

RM666 | 08-04-23 | 22:35

Waar "G" staat hoort "C"! Stop de tijd!
Met regenworm, toch?

RM666 | 09-04-23 | 01:19

@AldNuut,
dank voor je reactie van gisteren over de Technics platenspelers. Ik heb ze - ook na inlezen - uiteindelijk niet genomen ( kosten 120 en 100 ) en de vervanging van het cartridge bij de QL5 was voor mij een definitieve No, want niet meer te krijgen. Het ging mij vooral om de geluidskwaliteit, heb redelijk wat pick-ups, ook van Technics - ik hou wel van die "boost" in dat geluid, ook bij hun cd-spelers - maar het feit dat dit ook instappertjes waren + wat je zei over de matige kwaliteit vond ik gewoon te riskant. Voor 50 elk had ik het wel willen doen maar hier schieten we niks mee op. Thorens, nooit gehoord, ken henatuurlijk wel maar om 200+ euro op de gok neer te tellen vind ik te veel. Eerst maar eens ergens een luisterbeurt regelen. Heb zelf meerdere merken ( Dual, is een hit or een miss ), Sony, meh, Philips, niet sexy, zit wel aardig spul tussen en er is behoorlijk wat Kenwood door de vingers gegaan. Ben nu bezig wat leuke combinaties bij elkaar te krijgen en een goede Technics middenklasse platenspeler - ga geen 1500+ uitgeven voor hun gewilde modellen - is een must voor de collectie. Ik hou je wel op de hoogte van de aanwinsten hier. Doe het wel budget trouwens, 80's en 90's stereo audio heeft mijn voorkeur, speakers kan nog wel een decennium eerder ( Philips 497 en Monitor serie bijvoorbeeld ).
Is een extentie van de muziekverslaving, een goede installatie erbij maakt de jongen gewoon ontzettend gewoon blij.

Graaisnaaiert | 08-04-23 | 22:29 | 8

Nahjah Zoiets als deze spreekt mij wel aan
(ga ik niet kopen want LP's en slechts één gangbare hand is vragen om tranen, maar zou ik één willen dan zoiets dus, en niet omdat ik het zeg maar op basis van ervaringen van vele anderen)

www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto...

AldNuut | 08-04-23 | 23:25

@AldNuut | 08-04-23 | 23:23:
Zekers. Ik zie op de site van Andersdenkend vooral veel designspul en dat komt er hier niet in. Voor de beeldvorming, hier in de woonkamer staat nu aan luidsprekers de Philips 9432 ( die honeycomb, kon minder, klinkt wel redelijk klinisch, wil ze nog eens omruilen voor de 9436, kijken of daar meer diepte en warmte inzit ), de 497's dus, MB Quarts SP3 ( bevallen goed, wil ik ook wel verder kijken ) en wat visiteneutraals van Sony ES ( ook honeycombs, maar klein ). De laatste miskoop waren B&W's DM 620I, nog nooit zulke beroerde van B&W gehoord, de tweeters vlogen alle kanten op. Maar het blijft an sich wel m'n favo merk, dus er komt wel weer iets nieuw aan. Heb Driade en Audiolab al afgetest wegens zit te weinig in.
Momenteel draaien er een Marantz CD6000SE en een Technics SL-PG520A ( hidden gem! ) op een Arcam AVR-250 maar die laatste krijgt een upgrade, wel een heerlijk ding.
Heerlijk man, dat experimenteren en spelen met audio. Heb zonder overdrijven de naaikamer/babykamer vol staan met audio, ben wat dat betreft een beetje een hoarder. En inderdaad, ik vind dat je muziek moet draaien op apparatuur uit dezelfde tijd en hier veel 60's-90's era op plaat en natuurlijk veel extreme metal op cd. Dus ja, vind maar eens wat passends. Hoe dan ook, heerlijke hobby.

Graaisnaaiert | 09-04-23 | 01:42

@Graaisnaaiert | 09-04-23 | 01:42:
Hah.. het nadeel van mooie spulletjes, er is altijd nog mooier spul.
Ik snap het helemaal hoor..
Nou er is altijd hoop, hier komt binnen afzienbare tijd een set gereviseerde Philips FB 820 beschikbaar

Sony ES = prachtig spul maar echt over de top prijzen
Kun je eigenlijk net zo goed voor QS gaan, ja nee dan maar geen ringtrafo lol

(bdw. je kunt me gewoon vinden via twitter @AldNuut, mocht je es buiten café om wat willen weten ofzo)

AldNuut | 09-04-23 | 01:52
▼ 5 antwoorden verborgen

@Arthur van Amerongen
Ierland alweer klaar, of heb ik iets gemist ?

Geen gignight in de Red Lamb waar Betsy van 12 op haar viool krabbelt, ondersteund door halfdronken Ian op de pianoh en Lola vanachter de bar haar wijsje krijst en iedereen gelukzalig als mollen in een koplamp voor zich uit neuriëd en in de Irish mist staart en dan "English" zeggen..

Hah.. gemiste kans

AldNuut | 08-04-23 | 22:24 | 1

Ah, je bent er. Even hieronder op je antwoord van gisteren gereageerd. Met dank!

Graaisnaaiert | 08-04-23 | 22:30

Niet uit Wales afkomstig, maar daardoor niet minder briljant: Turmion Kätilöt - Totuus. Sterker: iedere reaguurder zou dit moeten horen!

RM666 | 08-04-23 | 22:20 | 3

Die shit!

RM666 | 08-04-23 | 22:31

Typisch Fins. Het hardere broertje van Lordi. Vind het over het algemeen de bite missen, Finse metal.

Graaisnaaiert | 08-04-23 | 22:56

@Kapitein Sjaak Mus | 08-04-23 | 22:29:
Dat liedje kennen we,:

'Zij werd gebonden aan de mast
Met hare handen, met hare handen
Zij werd gebonden aan de mast
Met hare handen en voeten vast

"Och kapteintje, sla me niet
Ik ben uw liefje, ik ben uw liefje
Och kapteintje, sla me niet
Ik ben uw liefje zoals gij ziet."

CLoVis | 08-04-23 | 22:38

Uw ruimdenkend siert u, Kapitein. Dat, en die stem van Tom Jones staat als een huis.

MickeyGouda | 08-04-23 | 23:28
▼ 1 antwoord verborgen

"En zo had ik in Wales uiteindelijk toch het gevoel van rebirthing en thuiskomen in de warme, klotsende Welshe baarmoeder. En dat zonder drank."

Tuurlijk, en dan met een foto eronder van een halfvergane obese zeekoe met tattoos en buikblubbers waarin je minstens een 1.200 rotte oesters aantreft.
Ik hou van je, Arthur, maar er zijn wel grenzen.

Ichneumonidae | 08-04-23 | 22:13 | 2

@Kapitein Sjaak Mus | 08-04-23 | 22:39: Vergeef me, ik ben een landrot en met de verschillen tussen oesters en mossels hou ik me niet bezig.
Een slok zeewater of een naar rubber smakende misgeboorte - soms heb ik met je te doen.
Pak een zeehond! Sterft er van op de Wadden.

Ichneumonidae | 08-04-23 | 22:48

@steekmug | 08-04-23 | 22:25: Het aantal soorten is legion, een 22K, minstens. Bovendien, erg lief allemaal.
"De larven eten hun gastheer van binnenuit op."

Wel aardige anekdote in dit verband (mss apocrief) is dat Darwin zijn geloof in God opgaf nadat hij deze lieflijke diertjes had leren kennen.

Ichneumonidae | 08-04-23 | 22:37

@CLoVis | 08-04-23 | 22:29: Gewoon laten rondvliegen het zijn nuttige beestjes. De normale geel/zwarte sluipwespen (niet te verwarren met de gewone wesp) zitten vaak op de dennenappels van onze insectenhotels in de tuin. De kleinere soorten zitten vaak op bloeiende plantjes van niet hoger dan zo'n 30 centimeter.

steekmug | 08-04-23 | 23:27
▼ 3 antwoorden verborgen

Jezus, die vleeshomp laatste foto. Dat kan toch niet? Daar is dus echt alles fout aan en ze zal het zelf niet eens doorhebben. Triest.

Graaisnaaiert | 08-04-23 | 22:10 | 2

Ach, roodharigen hebben een streepje voor en als ze in bed gaat liggen zegt haar man altijd heel lief tegen haar: "is dat allemaal voor mij?".

Kapitein Sjaak Mus | 08-04-23 | 22:28

@Kapitein Sjaak Mus | 08-04-23 | 22:28:
Rood kan inderdaad wel heel kink zijn. Maar dat geldt eigenlijk voor alle kleuren.
Dang, moet toch maar weer eens aan de vrouw...

Graaisnaaiert | 08-04-23 | 22:52

Leerzaam stukje weer. Dank Arthur!

UnderTheDevil | 08-04-23 | 22:09

Wales.
Interessante geschiedenis, mooie kastelen.
Jammer dat de bevolking met consumptie spreekt.

Al die rare woorden met dubbele ellen moeten worden uitgesproken met een soort slis die vanuit de zijkant van de tong wordt gemaakt.

Dat szleidt szlot szlerwarring.
En de behoefte aan een szlakdoek.

Kapitein Sjaak Mus | 08-04-23 | 22:09 | 1

Die mooie kastelen zijn van de Normandiërs en Engelsen om die gasten in toom te houden.

Louter Leuter | 08-04-23 | 23:42

'And you know it's true
That Wales is not like Californ-i-a in any way
And when I listen to your music
You're still thousands of miles away'

CLoVis | 08-04-23 | 22:12

Wales in het VK?
Niet meer dan Limburg in NL.

Ichneumonidae | 08-04-23 | 22:01 | 2

Misschien willen ze toch wel vrij zijn. Malta is ook een land.
Eerst maar Irisch unification - one Ireland. In Schotland zal men de poms toch ook willen lozen, het hing niet op Sturgeon.

AntiZanicz | 08-04-23 | 23:19

wales topland ga elk jaar naar de autumn internationals rugby

bavo | 08-04-23 | 21:58 | 1

Wil ook wel eens naar Principality Stadium... Staat op het lijstje.

Louter Leuter | 08-04-23 | 23:25

Wat die foto van mijn ex-schoonmoeder hier? Ze komt ook helemaal niet uit Wales.

Après toi | 08-04-23 | 21:53 | 5

@Après toi | 08-04-23 | 22:23: Als je van de soort houdt, zeker. Ik zit, als al wel vaker geplempt, meer in de necrofilie.
Geen geouwehoer aan je kop, maar... vaak wel vervelende beestjes om je heen.

Ichneumonidae | 08-04-23 | 22:40

Look at these big fat English cows.
Excuse me, we are not English, we are Whales.

HA BIER!1! | 08-04-23 | 23:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat die bomen nog niet geëmigreerd zijn?

Kowalski11 | 08-04-23 | 22:03

Zullen we daar de Kaag, Klaver en Kuikencombinatie eens op los laten? Natuurlijk geflankeerd door het Beestenkommando van Ouwehond. Hebben we het hier nog best wel redelijk voor elkaar, qua leefomgeving, ondanks het feit dat ik 12 mio wel genoeg vind.

Graaisnaaiert | 08-04-23 | 22:14

@Après toi | 08-04-23 | 21:54: Heb je daar ook zeehavens met booreilanden op de achtergrond?

HA BIER!1! | 08-04-23 | 23:55
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl