Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Europese Patriotten — Rootsreis naar Ierland

Contact zoeken met mijn roomblanke Keltische ziel.
Interrailen naar Identiteit met Arthur van Amerongen

Ik was nog nooit in Ierland, hoewel ik geboren ben met een Keltische ziel: een roodharig kindje, lijkbleek, broodmager en onder de sproeten. Een melancholisch typje dat nooit zonder zijn houten dwarsfluit de deur uitging. Ik was zo bleek dat ik, notabene van de Veluwe - de longen van Nederland - in de zomer zes weken naar vakantiekolonie Prinses Juliana te Egmond aan Zee moest. Ik zie mijzelf weer huilend zingen tijdens de dagelijkse dodenmars door de duinen, onder leiding van zuster Brunhilde:

In Juliana moet je wezen,

In Juliana moet je zijn.

Daar wordt je geheel genezen

Van je ziekte en je pijn.

En je speelt er heel de dag.

'k Wou dat moeder mij eens zag.

Boven de poort van de Prinses Juliana had net zo goed een bord kunnen hangen met de tekst: 'Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt'. Of desnoods 'Zeelucht maakt vrij', want dat was het motto van de Amsterdamse kinderhater dr. P.W. Janssen. Hij stichtte de eerste vakantiekolonie aan de kust om 'zwakke en behoeftige kinderen' uit de hoofdstad op te vangen vanwege 'het geringe bacteriegehalte der zeelucht, haar rijkdom aan fijne zoutdeeltjes en de niet hoog genoeg te schatten werking van de eeuwige zee op de psyche van de mens'

Zodra ik even in de zon zat, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie met mijn vader en moeder in Zoutelande, kreeg ik enorme, vieze gore brandblaren en vochtblazen op mijn gezichtje en mijn lijfje, en moest ik op doktersadvies de hele vakantie binnen blijven in het houten huisje dat naar groene zeep stonk. Op school werd ik gepest: “had je vader roest in de pijp”, en “heb je onder een vergiet liggen zonnebaden, spoetnik?” 

Godzijdank zat er ook nog een albino - zo goed als blind - in de klas en die werd nog meer gepest dan ik. 

Als ik een paar decennia later was geboren, was ik het stralend middelpunt geworden van een Benetton-reclame, want inmiddels wordt de combinatie van sproeten en rood haar als een van de zeven schoonheden beschouwd. Daar heb ik nu niets meer aan want ik ben zo goed als kaal en de sproeten zijn niet meer te zien omdat ik getint ben door het buitenleven in de Algarve. 

Voor mijn serie Europese Patriotten reis ik momenteel door Engeland, Wales, Ierland en Schotland - coming home dus, een rootsreis, contact makend met mijn Keltische ziel, the other me - en interview ik personen met een uitgesproken liefde voor hun vaderland. Englishness, Britishness, Welshness en Scottishnes kan ik nog wel bevatten maar wat is Irishness? Deze Duitse wetenschapster valt het allemaal helder en begrijpelijk samen: Irish identity is the knowledge of shared values, beliefs, customs and traditions, of a common language, history and territory.

Ik groeide op met de gruwelijke burgeroorlog in Noord-Ierland en was benieuwd naar het verschil tussen het noorden en het zuiden van het eiland. Bij ons thuis waren we zeer Oranjegezind, met de schurft aan alles wat rooms was. Dominee Ian Paisley, die het later nog tot eerste minister van Noord-Ierland zou schoppen, was een goeie peer,  de roomse Bernadette Devlin daarentegen was de duivel in persoon. 

De grens tussen die twee entiteiten is 499 kilometer lang. Een soft border, en sinds de Brexit het onderwerp van een enorm dispuut met de EU. De grens is nergens zichtbaar en dat maakt het lastig. Reaguurder Unsinkable-Sam wees mij op GeenStijl op met kogels doorzeefde borden met Noord-Ierland, maar die zag ik nergens. Alles wat aan de grens herinnert, is verdwenen. Ik dacht in eerste instantie dat het leuk zou zijn om een kroegje met de naam De Vrolijke Grenspost te openen, maar het schijnt dat je dan meteen een brandbom van de IRA in je toko krijgt. 

Zodra je over de onzichtbare grens rijdt, verandert Vodafone UK in Vodafone Ireland en vice versa. En er zijn natuurlijk borden die de maximumsnelheid in kilometers of mijlen aangeven. Mijn uitgever Otto Wollring kon in Noord-Ierland (UK dus) niet naar zijn geliefde Vandaag Inside kijken, maar in Ierland (EU) wel. 

In de auto van mijn uitgever luisterde ik tijdens de reis langs de grens naar de gesproken versie van Puckoon van Spike Milligan, de peetvader van de Britse humor. De Goon Show was een legendarisch komisch radioprogramma van de BBC met Spike Milligan en Peters Sellers en de grote inspiratiebron voor Monty Python. Mijn grafschrift “Ik zei jullie toch dat ik ziek was” heb ik gejat van Milligan

Puckoon, de hilarische comic novel die Milligan in 1963 publiceerde, gaat over een verzonnen dorp dat in de jaren ‘20 in tweeën is gesplitst. De ene helft komt in de Vrijstaat te liggen, de andere in Noord-Ierland. De protagonist van Puckoon is aartsluiaard Dan Milligan. Mooiste quote uit Puckoon: “Life is a long agonized illness only curable by death.” En deze: “Many people die of thirst but the Irish are born with one.”

Tussen de hoofdstukken van Puckoon - Milligan sprak het zelf in - luisterde ik naar de Ierse folk-punk zanger Jinx Lennon en zijn  Border Schizo FFFOlk Songs For The Fuc**d, “self-described as a "psychedelic punk-folk concept album journey through the hinterlands of the Irish Border",  with such themes as cocaine dependence, pride in rural Ireland and the 2014 Garda whistleblower scandal

Ik begon aan de westkust van Noord-Ierland, in Warrenpoint. De grens wordt gevormd door de Newry-rivier. Aan de overkant ligt Omeath, in de EU. 

Volgens de laatste volkstelling uit 2011 is 99,19%  van Warrenpoint blank (inclusief de Irish Travellers, denk aan Brad Pitt in Snatch) 87,72% katholiek en 9,57% 'protestant. 13,80% gaf aan de Britse nationale identiteit te hebben, 56,33% had een Ierse nationale identiteit en 29,74% had een Noord-Ierse nationale identiteit. 

Warrenpoint werd internationaal op de kaart gezet door de Warrenpoint-hinderlaag, een guerrilla-aanval door de IRA op 27 augustus 1979. De South Armagh Brigade viel een konvooi van het Britse leger aan in een hinderlaag, met twee grote bermbommen bij Narrow Water Castle, net buiten Warrenpoint. Achttien Britse soldaten werden gedood en meer dan twintig raakten ernstig gewond, waardoor het de dodelijkste aanval op het Britse leger tijdens de Troubles was. De aanval vond plaats op dezelfde dag dat de IRA Lord Louis Mountbatten, een naaste verwant van de Britse koninklijke familie, vermoordde. 

Het monument is bescheiden, met de bekende red poppies en de namen van de slachtoffers. Noord-Ierland is bezaaid met dit soort monumenten. Het doet me denken aan de rozen van Sarajevo. Een paar jaar geleden werd het monument vernield door supporters van de Cliftonville Football Club uit Belfast. De club veroordeelde het incident als "zielig" en maakte duidelijk dat de daders geen officiële of aangesloten supportersclub waren. Cliftonville-voorzitter Gerard Lawlor zei: "Ik veroordeel elke daad van ontheiliging volledig. We leven in een trieste samenleving waar iedereen een kick zou krijgen van het ontheiligen van een gedenkteken. 

In Warrenpoint is verder niets te doen, maar aan het haventje kan je prima taartjes eten bij O’Hares Bakery. In de haven staan veel gedenkstenen voor zeemannen die nooit terugkeerden en Warrenpoint heeft zijn vliegende hollander-legende, met een fantoomschip, de "Lord Blaney". In Omeath, aan de andere kant van de grens, is werkelijk he-le-maal niets te doen. Het gat haalde een paar jaar geleden de krant omdat er een flink wapenarsenaal en een bom was gevonden, and that’s about it

Omdat ik een echte Hollander ben, vond ik het vooral interessant om te kijken wat de prijsverschillen zijn tussen het VK en de EU. Nou, het VK is veel goedkoper

We logeerden in de Flagstaff in Newry, al snel verbasterd tot fagshag, en de mensen die daar werkten zagen er precies hetzelfde uit als het hotel in Cavan waar de nacht ervoor sliepen, in EU-Ierland. Veel Ieren zien er uit alsof ze tegen een deur zijn aangelopen of klem hebben gezeten in een draaideur. Let maar eens op hun profielen! Verder zijn ze reuze aardig, maar ik had nog niet het gevoel dat ik thuis was gekomen, teruggekeerd naar de warme Keltische baarmoeder.

De reis langs de onzichtbare grens is vooral heel saai: een monotoon groen glooiend landschap met overal dezelfde spuuglelijke, smakeloze huizen. Waarom? Op zo’n moment ben ik dolblij met Google

Simply put, it comes down to money. It's much quicker to throw up a square box with a roof and get it opened and doing business as quickly as possible. To build using attractive (and that usually means traditional) materials is slow and expensive and so whatever your building won't be open or occupied for a loooong time until finished. The bankster funding the development want it thrown up, open and bringing in either rent or cashflow asap so the borrowed capital starts getting repayed.

Ik ging letten op de lelijke huizen, die net niet lelijk genoeg zijn om er een Facebook-wandje als Ugly Belgian Houses aan te wijden. Lelijke Belgische huizen zijn namelijk nooit identiek, Ierse huizen wel. 

We reden zigzaggend over de 500 kilometer lange grens, door een keurig aangeharkt landschap, vol lelijke huizen, en heel af en toe kwamen we een monumentje tegen dat herinnerde aan een gruwelijke aanslag, zoals bij Ballygawley. We passeerden Armagh, bekend van zijn planetarium en als geboorteplaats van dominee Ian Paisley. In Omagh bezocht ik het monument voor de slachtoffers van de allersmerigste aanslag van de IRA, op 15 augustus 1998. Bij het bombardement kwamen 29 mensen om het leven en raakten ongeveer 220 anderen gewond, waardoor het het dodelijkste incident van de Troubles in Noord-Ierland is. Telefonische waarschuwingen die de daadwerkelijke locatie niet specificeerden, waren bijna veertig minuten van tevoren verzonden, maar de politie verplaatste mensen per ongeluk naar de plek waar de bom afging. Onder de slachtoffers protestanten, katholieken, zes tieners, zes kinderen, een vrouw die zwanger was van een tweeling en  twee Spaanse toeristen (die heel kort voor de explosie op de foto gingen).  Ik kreeg een hele nare flashback, want ik moest denken aan de terreuraanslagen in Israël, en vooral die van 11 juni 2003 in Jeruzalem. Ik woonde precies om de hoek van de plek waar de bus de lucht inging: 17 doden en meer dan 100 gewonden. 

We reden door naar Pettigo, een plaatsje dat gesplitst wordt door de grens tussen Noord en Zuid. Ook hier geen enkel spoor meer van die grens, die gevormd werd door de Termon-rivier. Wel is er een geestig filmpje, dat doet denken aan Puckoon van Spike Milligan. We reden de brug over, terug naar de vertrouwde EU. Ik stond net op het punt in de roeiboot te stappen naar Station Island in St. Patrick’s Purgatory in het heilige meer van Lough Derg (voor een driedaagse Keltische detox zonder wifi) toen de geheimzinnige dreigbrief van de Europese Commissie aan kabinet-Rutte IV werd geopenbaard door niemand minder dan Christianne van der Wal-Zeggelink, onze minister voor Natuur en Stikstof. Ik onderbrak mijn speurtocht naar the other me en riep tegen mijn uitgever, wiens idee het was om mij naar Shutter Island  te brengen met het idee dat ik daar in drie dagen eindelijk mijn grote Nederlandse roman zou afschrijven: “brengt mij naar het internetcafé in Donegal, dan tik ik eerst even mijn preek van de week voor de HaaPee!” Na de detox op het spookeiland gingen we het laatste deel van de grens, naar (London)Derry, verkennen. De puber in mij herinnerde zich het rijmpje uit zijn jeugd: 

wijn na bier geeft plezier

bier na wijn geeft venijn

whisky na sherry geeft een pot derrie

Reaguursels

Inloggen

"Wijn na bier geeft plezier,
Bier na wijn geeft venijn"

Dit voert terug naar de middeleeuwen, waar het gepeupel bier dronk en de rijken wijn.
Wijn na bier betekende dus dat je was gestegen op de maatschappelijke ladder.
Bier na wijn was voor degenen die een free fallin' maakte.

youtu.be/1lWJXDG2i0A

Roos | 02-04-23 | 08:38

Goedemorgen luitjes,
Ik denk dat ik al weet wie we geloven in het volgende nieuwsbericht,
Provinciebestuurders slaan alarm over stikstof: 'We kunnen niet aan de slag' - nos.nl/l/2469801

steekmug | 02-04-23 | 07:59 | 1

Te veel zuurstof in de lucht is ook niet goed, dan gaan oxidatie’s sneller. Dus het NOS pamflet had ook kunnen zijn: ‘ Provincie bestuurders slaan alarm over zuurstof: ‘We kunnen niet a.d. slag’. Kolderiek dat de overtyp-geiten van het Staats propaganda nieuws met weer een hoax artikel op de proppen komen. Ze zijn er maar druk mee en vergeten in hun angst wanen het echte leven. Provinciebesturen gaan simpelweg niet uitvoeren wat de coalitie dicteert en daar wringt ‘m de stikstof schoen.

Unsinkable-Sam | 02-04-23 | 08:19

Een lekker oud zondagmorgen nummertje van de Klemann zusjes.
Loïs lane.

youtu.be/Sb14Ko7gRWM

J.Cash | 02-04-23 | 07:48 | 1

Wederom een prachtig reis verhaal over Ierland, en het idee om de hele EU/UK border van Oost naar West en dan omhoog richting Derry te rijden, vanwaaruit de Noordkust (Bushmills and Giant Causeway) en dan de prachtige route direct langs de Noord Oost kust te nemen richting Belfast. Wel de buitenwijken in om de area’s en murals met eigen ogen te kunnen zien, daarna terug naar de stad voor een pintje in een authentieke pub. Overigens was de echte Sam’s z’n laatste levensjaren woonachtig in het Old Sailorhome in de stad. Enfin, ik volg het verhaal met verhoogde aandacht.

Unsinkable-Sam | 02-04-23 | 07:44 | 2

Eens, Sam. Arthur levert hiermee wederom een mooi reisverhaal af. Hoewel hij onmiskenbaar belezen en bereisd is is hij bepaald geen snob en schuwt hij het banale niet. Dat siert hem en houdt de literair-uitgedaagden - zoals ondergetekende - bij de les. Ik zou de redactie wel willen adviseren om standaard een eigen plek voor hem te reserveren, zodat hij voor de 'recensies' niet langs alle kroegpraat hoeft te scrollen.

MickeyGouda | 02-04-23 | 08:10

Dank je, MickeyGouda. Ik kijk nu al uit naar Arthurs bevindingen en analyses over Derry (want het voorvoegsel London trekken ze niet daar) en de rest v.d. rondreis.

Unsinkable-Sam | 02-04-23 | 08:48

Môge BC! Om in Ierse sferen te blijven:
The Pogues - Fairytale Of New York
youtu.be/j9jbdgZidu8

MickeyGouda | 02-04-23 | 07:42

Dit is echt voor de echte race liefhebbers, wie kent hem nog ?!
Ik wel.
"Dear God"!! Ari Vatanen's big Rally moment in the Opel Manta 400! 1983.
www.youtube.com/watch?v=cxDz0Z066NI
Misschien heb ik ook k.t sex gehad?!
Maar dit is veel beter dan sex ;D

Bad - Casey | 02-04-23 | 06:46 | 2

@R. Skickr | 02-04-23 | 06:48,
De Dafjes waren daar heel goed in ;)))

Bad - Casey | 02-04-23 | 06:54

Kastelein, mag ik even tussendoor, ik dank u.
F1 op deze stream.
Sky Sports F1 Streaming Online - VIPBox

Bad - Casey | 02-04-23 | 06:36 | 4

@CLoVis | 02-04-23 | 06:45,
Das hem, ik dank jou.

Bad - Casey | 02-04-23 | 06:55

@goedverstaander | 02-04-23 | 06:53,
Bedankt!

Bad - Casey | 02-04-23 | 06:55
▼ 1 antwoord verborgen

Ik word wakker met een open zak Zoute Rijen naast me, kan prima als F1 ontbijt.

R. Skickr | 02-04-23 | 06:23 | 8

@Bad - Casey | 02-04-23 | 06:39: Weemoed. De porsche supercup klinkt nu lekkerder dan de koningsklasse. Dat is gewoon verkeerd.

Joffri | 02-04-23 | 06:45

@Bad - Casey | 02-04-23 | 06:39: Ik was 2006 bij de GP Barcelona en het geluid van die V10's zal ik nooit meer vergeten. Toen werden er nog om de race motoren verwisseld :D

R. Skickr | 02-04-23 | 06:46

@R. Skickr | 02-04-23 | 06:46,
Mooi, ik benijd jou in deze.

Bad - Casey | 02-04-23 | 06:56
▼ 5 antwoorden verborgen

@Het Licht | 02-04-23 | 06:35: De dames uit de clip.

R. Skickr | 02-04-23 | 06:49

@R. Skickr | 02-04-23 | 06:49: Daha ... duidelijk.
U bent niet zo imponerend dat ze u gelijk aanspreken?

Het Licht | 02-04-23 | 06:53

@Het Licht | 02-04-23 | 06:53: Të imponerend kan ook.

R. Skickr | 02-04-23 | 07:00
▼ 2 antwoorden verborgen

@Milton_Styx | 02-04-23 | 06:09,
Geweldig!
Dank Milton.

Bad - Casey | 02-04-23 | 06:24

@Milton_Styx | 02-04-23 | 05:49:

Mede voor Cugel,
die elke dag,
om zijn vrouw,
in een goede stemming te brengen,
bezig is haar een stem te geven,
daarover uitgebreid,
zijn stem laten horen
en daarmee het StamCafé,
in een fijn relativerende,
stemming brengt.

Milton_Styx | 02-04-23 | 06:01

@LD69 | 02-04-23 | 05:54:

Daar waar de branding,
bij nacht,
me te woest zinloos lijkt te bevechten, wacht ik steeds vaker op dood tij.

Milton_Styx | 02-04-23 | 06:04

@CLoVis | 02-04-23 | 05:47,
Alsof ik Phil Collins op de achtergrond hoor, leuk.

Bad - Casey | 02-04-23 | 06:25
▼ 8 antwoorden verborgen

Spookt al de hele dag door m’n hoofd:
Supersister-She was Naked nederpop 2010

TheOne48 | 02-04-23 | 04:40 | 4

Geweldig allebei, grote dank!
CloVis, goeie aanrader!
Milton, je bent geweldig!

TheOne48 | 02-04-23 | 05:05

@Milton_Styx | 02-04-23 | 04:53,
Ik houd van woordspelingen ;)

Bad - Casey | 02-04-23 | 05:10
▼ 1 antwoord verborgen

De intro is echt ruk hoor.

Sliptong | 02-04-23 | 04:19

Test.

https://www.youtube.com/watch?v=9fyQsIhQIRY

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 04:08
-weggejorist-
Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 04:03

De race. Je maintendrai. Zal beginnen met voorbeschouwing rond een uurtje of zes.

Voor zij die armlastig of gierig zijn ga ik kijken of er gratis linkjes zijn.

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 03:48 | 1

VPN-Nord en doen alsof je hier zit: "Just install it, choose to the location you wish to connect to, then fire up broadcast. The free streams are ORF in Austria or RTL Zwee in Luxembourg."

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 03:50

Dit linkje van @bitterpete is wel wat zeg.
https://www.youtube.com/watch?v=7cAYqTKRRSI&ab_channel=iliamihaylov

Prachtig gewoon prachtig.

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 03:41 | 1

Inderdaad prachtig!

(Wel trek in Bulgaarse yoghurt nu...)

Yrrab | 02-04-23 | 04:31

En reken er maar niet op dat ik Ajax haal....

neonreclame | 02-04-23 | 03:37

Dus hij zegt, we gaan samen kijken...!! Wat, naar de maan...??Neehee , F1... Ohja, leuk count me in... Hey maar luister, als je om 03:00 de deuren sluit en om 07:00 de koffie klaar moet staan, hoe ga je dat doen dan...??

.....................................

neonreclame | 02-04-23 | 03:35 | 2

Wat zou jouw postbode hier van vinden?

Lafayette | 02-04-23 | 03:38

@Lafayette | 02-04-23 | 03:38:

Boekhoudkundig doet hij daar een streep door...

Maar wel een vrolijke streep....!!

neonreclame | 02-04-23 | 03:41

Lafayette!
Spannend nummertje voor de kenners:)
Uzeb-Spider live, last concert

TheOne48 | 02-04-23 | 03:33 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Ida Nielsen jamming with looper pedal
youtu.be/gpeaGUFhEKs
Ida Nielsen (3RDEYEGIRL & NPG) first impression of the BG250-112
youtu.be/6VKUs4lfsHs

@TheOne48, ik constateer wederom jij, K1100 en ik eergister in hele posts waren wegsjorist. Opmerkelijk. :-) Enfin. Deze tante is geen onverdienstelijk bassiste (Prince o.a.).

Lafayette | 02-04-23 | 03:32 | 2

In één woord: geweldig!
En ja, je mag ook weer niet alles zeggen hier blijkt:)

TheOne48 | 02-04-23 | 03:39

Het is laat geworden... Alweer... Deze keer weer veel te veel.
https://www.youtube.com/watch?v=rImFTjAq8K4&list=PLtKNp0e-UOrB1qqHuCr7fYv6apfSaraIy&ab_channel=DjangoReinhardt-Topic

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 03:31

Hoeveel je nog kan als je vingers mist.
https://www.youtube.com/watch?v=ANArGmr74u4&ab_channel=NewOrleanJazz-Pub

Django forever.

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 03:26

Nog effe over Piri Reis.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Piri_Reis-kaart

Heul veel Nederlanders sloten zich aan bij de Turken.

"ientallen van deze piraten waren Nederlanders. Drie bekende voorbeelden zijn: Suleyman Reis "De Veenboer", die in 1617 admiraal van de Algerijnse kapersvloot werd, en zijn rechterhand Murad Reis, geboren Jan Janszoon van Haarlem. Beiden werkten voor de beruchte zeerover "Simon de Danser", die een paleis bezat. Ook Claes Compaen was een zeerover die in Marokko kwam. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog ging de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bondgenootschappen aan met Barbarijse zeerovers om afbreuk te doen aan Spanje en Portugal, beide koninkrijken onder Habsburgs bewind."

Het is echt helemaal niet ondenkbaar dat de Piri Reis-kaart door Nederlanders is gevormd. Wij Germanen waren zeer kundige zeevaarders en het is al aan getoond dat de Germanen eerder in Amerika kwamen dan Christoffel Columbus. En sowieso dat wij qua piraterij en kaapvaart een dikke vinger in de pap hadden. Dat de moslims onze bondgenoten waren was ook meer dan logisch.

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 03:22 | 8

@Bad - Casey | 02-04-23 | 04:01:

Deels waar. Niet helemaal.

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 04:16

@Bad - Casey | 02-04-23 | 04:01,
Schout,
Aanvullend, de Tempeliers zijn de voorouders van van de vrij Metselaars gilde.
Kijk maar eens hoe Washington is gebouwd, door de vrij Metselaars.
Waar Washington himself toe behoorde.

Bad - Casey | 02-04-23 | 04:17

@Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 04:16,
Ongetwijfeld.

Bad - Casey | 02-04-23 | 04:22
▼ 5 antwoorden verborgen

Eerst even een broodje eten.....

neonreclame | 02-04-23 | 03:17 | 7
▼ 4 antwoorden verborgen

Een andere kijk op stikstof...

Eigenlijk is het belachelijk dat de EU zich bemoeit met de Nederlandse landschapsindeling.
De Nederlanders vechten al vele eeuwen tegen de zee en als ze dat niet hadden gedaan, zou Nederland maar half zo groot zijn als nu.
Het is pure winst dat er nu zoveel land is waar Nederland voor heel veel hongerige monden in de wereld voedsel produceert. Bovendien kan Nederland nu enkele miljoenen 'nieuwe Nederlanders' opvangen, die anders elders in de EU zouden moeten wonen. Dat er door de landaanwinning bos, heide en grasland te vinden zijn, is mooi meegenomen. Hier wordt nu ook zuurstof geproduceerd door het bladgroen in de landplanten die anders in een uitgestrekt zanderig Waddengebied niet zouden kunnen groeien. Zeuren over stikstof is absurd als je het over Nederland hebt.
In plaats van een ondiepe zanderige zeebodem, is Nederland nu een vruchtbaar land en leeft en groeit er van alles. De biodiversiteit is enorm door het harde werk van de boeren. Anders zou je er alleen zeewier, zandwormen en hier en daar wat mosselbanken aantreffen. Oh, en Franse vissers natuurlijk die de zeebodem zouden omploegen met een enorme bijvangst tot gevolg. Die dumpen ze meteen en uit de rottende eiwitten ontstaan dan STIKSTOFVERBINDINGEN!

(Alleen om eens over na te denken... & uitgelogd)

Angélica de Sancé | 02-04-23 | 03:05 | 4

https://www.youtube.com/watch?v=gqRaG1pMjiQ&ab_channel=MusicJamin330

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 03:15

Bravissima!

Ruimedenker | 02-04-23 | 03:41

Voor deze kijk op stikstof moet je kennis hebben van de ontstaansgeschiedenis van Nederland en respect hebben voor de verworvenheden van onze voorouders. Beiden zitten momenteel echter helaas in het verdomhoekje.

MickeyGouda | 02-04-23 | 07:23
▼ 1 antwoord verborgen

Basil,
Voor jou.
Florence + The Machine.
www.youtube.com/watch?v=PQZhN65vq9E
Oh en nog wat, wat ik dus al had voorspeld en bang voor was ( GTA6 dient wederom met meerdere protagonisten te worden gespeeld, crap ).

Bad - Casey | 02-04-23 | 02:58 | 6

@Basil Fawlty | 02-04-23 | 03:32,
Ik vul aan.
Electric Light Orchestra - Rain Is Falling.
www.youtube.com/watch?v=hGLI_mnryWc
Terugkomend, ik zal nooit met waterkoeling kopen, kan lekken en dan is jouw hele systeempje overhoop.
Voorts, zeer herkenbaar, ik vertelde over de telefoon wat ik wilde kopen qua systeem, verkoper zegt, "u weet wel duidelijk wat u wilt hebben ".
Mijn PC klaar, verkoper kijkt mij zo aan, ziet mijn voormalige kast, "maar die is toch al snel ", ik, " ja dat weet ik, maar met wat ik wil niet snel genoeg ", verkoper, " wat wilt u ermee doen?! ".
Ik, " die geef ik aan mijn broer " ;D
Philip Oakey & Giorgio Moroder - Together in Electric Dreams.
www.youtube.com/watch?v=PE1lzqJCeJ0

Bad - Casey | 02-04-23 | 04:40

@Bad - Casey | 02-04-23 | 04:40:
Mooi, zelfde hier. Ik heb ook nog een backup beest staan mocht mijn huidige mothership het opgeven. En zwaar dat die kasten zijn tegenwoordig. Lol! Maar iig geen probleem tot nu toe (knock on wood) met mijn huidige; Intel en Nvidia.
Zit inmiddels stiekem weer naar een nieuwe te kijken. Ghehe. Zal wel over en jaar of anderhalf jaar worden en dan moet ik zoeken naar een bedrijf hier in Zwitserland die die bouwt maar zal geen probleem zijn.

Basil Fawlty | 02-04-23 | 04:51

@Basil Fawlty | 02-04-23 | 04:51,
Heb nu de RTX3080TI erin hangen, als die RTX4090TI uitkomt ( mocht ik nog centjes daarvoor overhebben ;)).
Die koop ik geheid, het draait om de 2 laatste cijfers, snelheid ;)
Ben eigenlijk ook wel aan vakantie toe, 3 jaar achter elkaar diensten gedraaid.
keuzes, altijd maar weer die keuzes maken.

Bad - Casey | 02-04-23 | 05:17
▼ 3 antwoorden verborgen

Voor wie wil lachen...
https://www.youtube.com/watch?v=9fyQsIhQIRY

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 02:32 | 1

Dat "Boston" Irish mag ik wel graag.

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 02:42

Schout-bij-Nacht-J,
Mijn leven bestaat meer uit vragen dan antwoorden.

Bad - Casey | 02-04-23 | 02:31 | 2

Welkom in de club.

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 02:33

@Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 02:33,
;))

Bad - Casey | 02-04-23 | 02:50

@Basil Fawlty | 02-04-23 | 02:49:

Lol, blijft lachen die gasten ;)

Wattman | 02-04-23 | 02:51
▼ 3 antwoorden verborgen

@Bad - Casey
Nadat je nachtrust bruut was verstoord door irritant verbouwende buren een relaxed nummer.

Ramsey Lewis and Earth, Wind & Fire - Sun Goddess (Long Version) (1975)
www.youtube.com/watch?v=jKnKGJK6cxk

Basil Fawlty | 02-04-23 | 02:24 | 1

Basil Fawlty | 02-04-23 | 02:24
Dank, voor jouw attentie in deze ;)

Bad - Casey | 02-04-23 | 02:52

I swear to God...

https://www.youtube.com/watch?v=X-32KLbkcbE&ab_channel=FlixBillBurr

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 02:22

We hadden het in "Feynman en/of Feiten – Virginijus Sinkevičius topic" over Nederland, modder, delta, overstromingen etc. etc. dus een toepasselijk nummer:

Wade In the water - Ramsey Lewis (1966)
www.youtube.com/watch?v=4NAMMdYHJW8

Overigens Don Arturito, weer een mooi plempsel.

Basil Fawlty | 02-04-23 | 02:10

Being Savage.
https://www.youtube.com/watch?v=rvr8hCxj6zM&ab_channel=ComedyGaff

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 01:53

Mijn neurotische en ongeïnteresseerde manager heeft met een kutgevoel het weekend ingestuurd. Van sommige mensen snap ik niet hoe ze in vredesnaam ooit in het middenkader zijn beland.

de IJsman | 02-04-23 | 01:42 | 2

heeft *mij*

de IJsman | 02-04-23 | 01:42

Wat is gebeurd dan?

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 01:48

Heaven and Hell...

https://www.youtube.com/watch?v=uPLw0tdgMfc&ab_channel=FlixBillBurr

Panda's... Put me in a cage with anything, anything...

Jews.
Buddhists.
Muslims....

Hehe.

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 01:27

Brothers die dezelfde taal spreken en elkaar naar het leven staan. De Ieren/katholiek en protestant en de Russen/Oekraïners. Allemaal broedervolk van elkaar.

75% van de Nederlanders stamt af van een stam uit Zuid Rusland.

Daarom Putin, stop met je broeders te vermoorden.

Wattman | 02-04-23 | 01:23 | 35

@Jan Dribbel | 02-04-23 | 02:32,
Das waar.
Maak daar maar moordmachines van, 2 grote machten, 2 grote krachten.

Bad - Casey | 02-04-23 | 02:41

@Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 02:39,
Klopt, maar toch ook niet helemaal.
Mesopotamië.
Waar komt in Hemelsnaam deze zeekaart dan vandaan ?!
De Kaart Van Piri.
Schout er zijn heel veel dingen ooit gebeurd waar wij nu nog steeds geen weet van hebben.

Bad - Casey | 02-04-23 | 02:47

@Bad - Casey | 02-04-23 | 02:47:

Piri was een Turk. Of Misschien een Nederlander.
"Tientallen van deze piraten waren Nederlanders. Drie bekende voorbeelden zijn: Suleyman Reis "De Veenboer", die in 1617 admiraal van de Algerijnse kapersvloot werd, en zijn rechterhand Murad Reis, geboren Jan Janszoon van Haarlem. Beiden werkten voor de beruchte zeerover "Simon de Danser", die een paleis bezat. Ook Claes Compaen was een zeerover die in Marokko kwam. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog ging de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bondgenootschappen aan met Barbarijse zeerovers om afbreuk te doen aan Spanje en Portugal, beide koninkrijken onder Habsburgs bewind."

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 03:03
▼ 32 antwoorden verborgen

Atheism and Dead Babies...

https://www.youtube.com/watch?v=_GdEKvZ5q4Q&ab_channel=JimJefferies

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 01:22

Klopt.

vladimirows | 02-04-23 | 01:25

Toch nog maar een keertje deze van gisteren.

Het nieuwe album van Metallica: 72 Seasons , van de week uitgekomen en weer een topper, luister en huiver. (Metallica: 72 Seasons (Official Music Video)

www.youtube.com/watch?v=1OeC9CGtWcM&a...

Mvgrt

pegaje | 02-04-23 | 01:16 | 2

Die had je gisteren inderdaad ook en die moet inderdaad gehoord worden, dit nummer alleen al is potentieel een nieuwe Metallica klassieker.
Ik had dit album vanmiddag wel in het GeenStijl nieuwe muziek topic verwacht.

Nuuk | 02-04-23 | 01:21

Staat het ook op Napster?

R. Skickr | 02-04-23 | 01:33

Zijn er al tips voor een gratis livestream van de F1-race in Australïe? Dan weet ik of het loont om de wekker op half zeven te zetten.

WirMachenMusik | 02-04-23 | 01:16 | 5

WMM, linkjes worden vast wel door parasiterende reaguurders in het F1 topic geplaatst:)

TheOne48 | 02-04-23 | 01:53

@TheOne48 | 02-04-23 | 01:45: Precies, ik ga slechts contractuele verplichtingen aan als het per se moet. Ik leef vrijheid, blijheid als een extreme "Einzelgänger" die niemand lastig valt en niet lastig gevallen wil worden. De verplichting om mijn vrouw, mijn Groenendaeler-teefje en mijn poes te plezieren is een uitzondering.

WirMachenMusik | 02-04-23 | 02:45

@WirMachenMusik | 02-04-23 | 02:45:
Ik zit net zo inmekaar als jij. Terwijl ik oprecht denk dat je het geen ‘verplichting’ voelt voor je dierbaren :)

TheOne48 | 02-04-23 | 02:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Free-dumb...
https://www.youtube.com/watch?v=1oyKVAjISmI&ab_channel=JimJefferies

It's funny because it's true.

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 01:06

Goedenacht/morgen allen,
Mis ik nu de Oranje Mars in Belfast ?!.
Dit dankzij de Hollandse invloed van weleer, wat eeuwenlang daar een hoop ellende heeft gegeven.
Maar goed, dit is een kroeg.
Oh wacht, ik wil nog eerst mijn excuus t.o.v. TheOne48 en wijsvinger aanbieden v.w.b. afgelopen nacht, ik dacht echt dat zij Oprah was.... was duidelijk te moe, evengoed, sorry.
Kastelein, een rondje en een nummertje namens mij, speciaal ( maar natuurlijk ;)) voor Mickey en alle andere reaguurders hier.
Hoe jaren 80 wilt men dit hebben, nou zo dus ( toen hoopte ik nog op een mooie meid en toekomst, niet echt wat ik wilde, maar deels toch uitgekomen ).
John Parr - St. Elmo's Fire.
www.youtube.com/watch?v=dx7vNdAb5e4
Proost!

Bad - Casey | 02-04-23 | 01:06 | 6

@Nuuk | 02-04-23 | 01:14,
Mooie en fascinerende vrouw om te zien, zij lijkt ook op deze Dame.
Good Will Hunting: I was hoping for a kiss.
www.youtube.com/watch?v=BZcvzXinenE
Laat ik het zo zeggen, daar heb ik hetzelfde gedachtengang en gevoel bij, vind ze daarom beiden aantrekkelijk.

Bad - Casey | 02-04-23 | 01:20

@Bad - Casey | 02-04-23 | 01:20:
Toch Andie!

Nuuk | 02-04-23 | 01:24

@Nuuk | 02-04-23 | 01:24,
Minnie Driver.

Bad - Casey | 02-04-23 | 01:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Een prachtig niet Iers nummer!

Nuuk | 02-04-23 | 01:16

Let's tell some stories...
https://www.youtube.com/watch?v=qFx1Cpxpx1E&ab_channel=JimJefferies

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 00:57 | 1

Die is leuk. Vooral: Australia is a nation, not a race. Rechters hier vinden dat niet zo....

vladimirows | 02-04-23 | 01:10

Joepie het is zondag, dag van de heer.
En proost.
Beetje melig, geprobeert Artur te lezen maat het is zo lang. Vol met dingen waar ik niets mee heb. Behalve roodharige, maar dan weer niet jochies met sproeten. Dat deed mij vroeger altijd aan tomatensoep denken.
Roodharige meisjes, hoe roestiger het dak hoe natter de kelder.
Anniewee, proost en een fijne dag van den Heere .

hero_of_heaven | 02-04-23 | 00:44

Beetje Iers.
https://www.youtube.com/watch?v=QEUmJR3-Um8&ab_channel=MarkHiggins

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 00:34 | 1

Zeker. Gebruikt in The Sons of A. Ergens hieronder linkte ik al going out in style. Geweldige band.

vladimirows | 02-04-23 | 00:44

Moeten wij ook maar eens gaan kopen.
https://www.rafael.co.il/worlds/air-missile-defense/long-range-air-missile-defense/

Schout-bij-Nacht-J | 02-04-23 | 00:32 | 3

Ben je weer op het dark web aan het surfen boef!

keestelpro | 02-04-23 | 00:34

Denk bij een tripje naar Ierland ook aan Donegal. Aanrader.

Lafayette | 02-04-23 | 00:29

The Irishmen, goeie film. The corrs, vroeger over gefantaseerd in bed. De Dubliners en de Pogues, cassettes werden grijsgedraaid in de Utrechtse werfkelders. Verder helemaal niets met Ierland. Zijn er onder jullie mensen die er ooit zijn geweest? is het een shithole of werkelijk zo sp(r)ookjesachtig?

small_town_dad | 02-04-23 | 00:28 | 12

@vladimirows | 02-04-23 | 00:53:

Ik zit te denken wat ik allemaal gezien heb. Het is jaren geleden. Een keer naar Dublin geweest, een leuke, bruisende stad en mooie musea. Ook echt leuk in de kroeg en gelijk aanspraak; dronken Ier die naar wat later bleek, Nederlands met mij sprak, maar ik verstond het niet. Hij had een briefje dat hij voorlas, van een Nederlander gekregen “Ajax is die bestie kloep” :-) mogelijk van Patje gekregen…..

In het westen bij Dingle geweest, maar “de” dolfijn niet gezien. Op de Burren met al die prehistorie rondgelopen. Je moet echt lopen dan zie je veel meer dan met de auto. Bij een boer in de tuin met de tent gestaan en die vertelde dat die zeer oude muren niet anders zijn dan wat ze nu gebruiken en vaak liep het in elkaar over. Schitterend.

Ook meegemaakt dat tijdens een trekking een vrouw vanuit de deuropening van een boerderij wenkte. Ze wilde even hallo zeggen.

Ik moet snel weer een keer terug. Het is wel een eind weg…..

Nuuk | 02-04-23 | 01:02

@Nuuk | 02-04-23 | 01:02: Look out for the crossing leprachaun! En rij je een dier aan, dan is t altijd jouw schuld. De wieldoppen van huurauto's zijn altijd preventief er afgehaald, want de toeristen rijden ze toch maar aan gort. Affijn; u redt zich zo ook wel...

vladimirows | 02-04-23 | 01:15
▼ 9 antwoorden verborgen

Ja heerlijk, en nog met Michael Flatley. Ik heb ze gezien in Den Haag (rond 1996).

Phantomas | 02-04-23 | 01:43

Stond ik vanavond in de regen aan de deur te rammelen bij m'n stamcafe ... gesloten.
Zitten ze allemaal bij Artur bier te hijsen en bitterballen te knagen.
'Tis nog nie om de hoek ook nie.

Doe mij een leffe triple en een borreltje er langs ...

Het Licht | 02-04-23 | 00:21

Land van droogkloten en mafklappers geen wonder dat ze zoveel zuipen, is er nu werkelijk geen nymfomaan kipje te vinden daar? www.youtube.com/watch?v=S3Aee5By8is

Smoelensmid | 02-04-23 | 00:09 | 6
▼ 3 antwoorden verborgen

De kuststreken van Airlann,
bevatten onvoldoende
alluviaal materiaal om op het regoliet,
een met van stikstofverzadigde gier, zwaar beladen platbodem,
bij nacht en laagtij,
schipbreuk te doen laten te laten lijden.

Het bederf van een frisse zeegeur,
blijkt zelfs, waterig als het is,
in de haven aangeland.

Een enig en uitzonderlijk model BMW,
zie ik wederom ommekeer maken,
om door het,
in inktzwarte duisternis gehulde zachtgroene landschap,
ter kimme aan den einder te verdwijnen.

Rory Gallagher
Going To My Hometown 1979 (Live)
youtu.be/ilMGZvhIpKs

Truste allen.

Milton_Styx | 02-04-23 | 00:03 | 12
▼ 9 antwoorden verborgen

Je had zo’n Ierse band, beetje begonnen als alternatieve band, maar echt heel groot geworden. Ik kom alleen niet meer op de naam. Wie waren toch die mensen! In dat bandje dan….

Iets met vliegtuigen en de Messias was op Aarde nedergedaald om de zangpartijen uit te voeren.
Ik kom er nog wel op.

Nuuk | 01-04-23 | 23:55 | 4

@Roos | 02-04-23 | 00:00:
Een Nederlander? Het zou zo maar kunnen, maarrrrr….. wie?waren?het?ook?al?weer?

Nuuk | 02-04-23 | 00:09

@Roos | 02-04-23 | 00:00: Cesar is dan ook wel de Haagse drumgod op aarde, maar altijd bescheiden gebleven.

funda | 02-04-23 | 00:16
▼ 1 antwoord verborgen

De Ierse Lucinda Riley mag vanavond niet ontbreken!
Ja, ik heb alle zeven zussen gelezen en kan niet wachten op het laatste verhaal over de achtste zus, die haar zoon zal afronden.
Een aantal verhalen spelen in het verleden van Ierland af en schetsen en goed beeld van die tijd.

Roos | 01-04-23 | 23:55 | 1

Land in Cork. Huur een auto. Rijdt lanfs de Westkust omhoog, volg gewoon de kustlijn en laat je aangenaam verrassen door het land, het klimaat en, bovenal, de mensen. Geniet van folklore (overal hoort een verhaal bij) en muziek in pubs. Bezoek de kerkhoven. Alles net zo mooi onderhouden. Kerkhoven die niet meer zijn, dan een ommuurd veld met aan de ingang een bord. Gestorven tijdens de aardappelroof door de Engelsen. Die stalen de laatste aardappelen, terwijl de Ieren al stierven van de honger. Letterlijk.

vladimirows | 02-04-23 | 00:02

@Nuuk | 01-04-23 | 23:52: Best wel. Zou zo maar kunnen, dat er in Boston meer Ieren wonen dan in Ierland.

vladimirows | 01-04-23 | 23:55
▼ 4 antwoorden verborgen

Hmmmm, wil je vreedzaam demonstreren tegen gore en kankerwekkende uitstoot (waar geen zak aan gedaan wordt) wordt er onderstaand over je gepraat.

IJmuider Courant: In een whatsapp-groep waarin de leden van de deel-ondernemingsraad Operations van Tata Steel berichten met elkaar delen, wordt laatdunkend op de voorgenomen actie gereageerd. Screenshots van de onderlinge communicatie zijn in bezit van deze krant.

Als een werknemer in de appgroep het nieuwsbericht van NH Nieuws deelt met de kop ’Tientallen ’dode’ mensen liggen maandag voor de deur van Tata Steel’, reageert Idema: ’Gelijk de oven in dan gaat het niet stinken.’

Een ander lid van de ondernemingsraad typt: ’Arbeit macht Frei wou ik erbij zetten als hint.’ Terwijl weer een ander OR-lid zich afvraagt: ’Hebben wij die kist nog ergens liggen die we hebben gebruikt met de stakingen? Kunnen we ze gelijk wegdragen’, met toevoeging van smileys en een plaatje van een lijkkist.
www.ijmuidercourant.nl/cnt/dmf2023040...

Cornelis12 | 01-04-23 | 23:41 | 3

Luchtverontreiniging heeft invloed op je mentale gezondheid.

Jan Dribbel | 01-04-23 | 23:54

Ja nou, het bedrijf waar ik werk heeft ook last van douche- en werkschuwe klimaatdrammers. Ik moet er ook niet eentje tegenkomen als ze hier de boel staan te blokkeren.

Papa Jones | 02-04-23 | 00:02

@Papa Jones | 02-04-23 | 00:02: Ik was gratis het bloed van uw auto na afloop.

vladimirows | 02-04-23 | 00:14

Die Spike Milligan kende ik niet, maar wel erg leuk, groot komiek. Dank voor de tip.

laurentius | 01-04-23 | 23:39

Deze is voor mijn papa.
Hij was weg van deze Ier.

Feargal Sharky - A good heart
youtu.be/8Z2qFTbyyOQ

Roos | 01-04-23 | 23:20 | 5

Heel mooi.

Voor Marij ook, de moeder van Maarten, die me inspireerde om te koken

wilderst | 01-04-23 | 23:39

@vladimirows | 01-04-23 | 23:34: o ja die heb ik lang niet gehoord... krijg meteen herinneringen aan cassettebandjes in de auto onderweg naar Zuid Frankrijk.. :-)

Roos | 01-04-23 | 23:39

@Roos | 01-04-23 | 23:39: Ah, op weg naar de summer met Here comes the summer. Er zijn ergere dingen.

vladimirows | 01-04-23 | 23:46
▼ 2 antwoorden verborgen

Goo Goo dolls -Iris

Tog?

Koppig | 01-04-23 | 23:14

Oh, de nieuwe Chaoseum (Until The End) is ook weer zeer fijn. Nou ja, kijk maar effe.

RM666 | 01-04-23 | 23:12 | 1

https://www.youtube.com/watch?v=3KX-9kMHHEc&ab_channel=Clown%26Tigers

Schout-bij-Nacht-J | 01-04-23 | 23:37

Zou iemand een linkje voor Kvelertak - Evig Vandrar kunnen plaatsen? Eeuwige 5 minuten dankbaarheid zal uw deel zijn.

RM666 | 01-04-23 | 23:10 | 1

https://www.youtube.com/watch?v=bwTrwd8LQlM&ab_channel=Kvelertak

Schout-bij-Nacht-J | 01-04-23 | 23:20

"Ik begon aan de westkust van Noord-Ierland, in Warrenpoint."

Westkust?!? Waar? Even opgezocht. Oostkust dus.

Louter Leuter | 01-04-23 | 23:09 | 2

Tuur is waarschijnlijk dyslectisch. Komt vaker voor bij geniale mensen.

keestelpro | 02-04-23 | 00:03

De gewezen aanvoerder van Excelsior staat medaar een partij te huilstruiken en te slachtofferrollen. In de naam van tolerantie en begrip het recht op intolerantie opeisen. Na een wedstrijd met godverbetert een ramadan- pauze.

vladimirows | 01-04-23 | 23:07 | 4

Hmmm, wel een drinkpauze vanwege geloof maar biet een bepaalde band mogen weigeren vanwege datzelfde geloof. Beetje dubbel. Om nog maar te zwijgen over de KNVB en het WK.

Cornelis12 | 01-04-23 | 23:37

@Lorejas | 01-04-23 | 23:29: die is wel slecht. Vind maar eens een niet-moslim die denkt goede redenen te hebben om zo’n armband niet te dragen. Feitelijk klaagt hij over het feit dat de omroepen niet willen bedekken dat moslims het probleem zijn.

BobDobalina | 01-04-23 | 23:45

Een beetje serieuze club gooit een ramadanist uit de selectie. Zijn ze helemaal gek geworden. Je laten betalen als een topsporter en vervolgens doelbewust je wedstrijdfitheid torpederen.

BobDobalina | 01-04-23 | 23:46
▼ 1 antwoord verborgen

Geweldig!

Zag je ook de cover van Another brick in the wall?

wilderst | 01-04-23 | 23:14

In een stuk over de Ierse kwestie mogen zeker niet The Stiff Little Fingers ontbreken.
@ Asteroid: vanmiddag over het wezen van de punk, en deze naam kwam niet voorbij. Ik schaam mij wel een beetje…….. Inflammable Material vind ik echt een iconisch punkalbum.

De mannen heb ik enige jaren geleden in Utrecht in wat toen nog De Helling was, gezien. Niet meer die skinny punkertjes, maar mannen met een vol lichaam, maar ze waren echt heel goed. Top avond.

Alternative Ulster
www.youtube.com/watch?v=26VMUqbMPd0

Nuuk | 01-04-23 | 23:05 | 2

Inflmmable Material. Magnifiek!

vladimirows | 01-04-23 | 23:40

Mooi nummer en mooie inleiding Nuuk!

keestelpro | 02-04-23 | 00:04

Mooi, Christy Moore is echt een geweldige artiest en imponerend om hem live eens gezien te hebben.

Nuuk | 01-04-23 | 23:29

Net even wat linkjes van Arturo gekeken, interessant. De tijd van the Troubles (het woord alleen al) is natuurlijk een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis van Ulster.
Maar ook leuke filmpjes, linkjes. Die van dat dorp op de grens is er zo een. Het intrigeert wel, die plaatsjes die je overal op de wereld vindt en waar de grens een wat aparte rol speelt in het leven van mensen. Bij ons is Baarle natuurlijk een fantastisch geval.

Die van the ugly Belgian houses is ook geweldig.

Nuuk | 01-04-23 | 22:57 | 5

@Zapata10 | 01-04-23 | 23:03: ireland.wlu.edu/lecture/famine_roads.h... Ga naar de westkust en eet de heerlijke Irish Stew, duik een pub in en luister naar de prachtige muziek. Drink Guinness of een goede whisky. Beleef het prachtige landschap, ga vissen op de meren op snoek of op zee op blauwe haaien. Maak lange wandelingen terwijl de regen op je gezicht valt en droom als je langs de oude ruines loopt over een volk en een land wat na eeuwen van vechten haar plaats in de geschiedenis heeft gekregen. En oh ja, alhoewel ze uitsterven, ze zijn er nog steeds. de prachtige roodharige Ierse vrouwen. Wat een geweldig land.

Zapata10 | 01-04-23 | 23:17

@Zapata10 | 01-04-23 | 23:03:
Dat is waar. Ik schreef eerst “de”, maar heb “een” gedaan want er is nogal wat gebeurd daar. In Dublin heb ik een expositie gezien over de Black and Tans, dat was denk ik in het National History of misschien Trinity College? In ieder geval over een soort van SS-achtig onderdeel van het Britse leger dat begin vorige eeuw enorm heeft huisgehouden bij Ierse opstanden. Hele dorpen die platgebrand werden…..

Nuuk | 01-04-23 | 23:19

@Nuuk | 01-04-23 | 23:19: Dank voor je toelichting en je interesse in dat land. Overigens waren de Ieren niet onder de indruk van the Black and Tans en menig brandbom of pispot viel dan ook op hun hoofden als ze weer eens stoer door de straten reden.

Zapata10 | 01-04-23 | 23:33
▼ 2 antwoorden verborgen

En nog een paar leuke kinderliedjes.. ;))

Nou doei, morgen half 7 wekkert

youtu.be/WMBovnLe0nA

AldNuut | 01-04-23 | 22:54

Het hele album. heerlijk om te luisteren
Ik vind vooral The Rap en Ode to Simplicity geweldig
Songfestival winnaars in 1995

Secret Garden - Songs from a secret garden
youtu.be/UBZ3w5b8if0?list=PL986zLHcYn...

AldNuut | 01-04-23 | 22:51

Oh het zijn de Ieren die ons nationalisme geleerd hebben. Van to hell or to Connaught tot aan John Moore 1798 aan wiens graf ik gestaan heb in Castlebar, tot aan Éamon de Valera en Michael Collins. Oh de geest van het nationalisme, dat wat mensen kan verbinden tot aan een grotere dimensie, een hoger streven. Een identiteit. Weggegooid voor een leeg D66 verhaal wat over niets gaat en nergens toe leid. D66ers pissen op de graven van onze voorouders en verpatsen de grond waarin onze kinderen eens mogen rusten. Voor wat? U mag het raden.

Zapata10 | 01-04-23 | 22:49 | 5

@Zapata10 | 01-04-23 | 23:27: De Engelsen hebben de bezetting georganiseerd, maar de bezetters waren (en zijn) hoofdzakelijk Schotten, die zich voor de Engelse kar lieten spannen. Het vooruitzicht om iets gratis te kunnen krijgen is altijd voldoende om een Schot of een Hollander in beweging te krijgen. En daarom zijn nagenoeg alle Noord-Ierse bezetters van Schotse origine. De Engelsen gaven aan elke van hen de toestemming om een hele boerderij met landerijen in te pikken, en daar zagen die zure, protestantse gierigaards natuurlijk geen graten in. De Engelsen hebben het spel smerig gespeeld, maar zonder die Schotse kl***zakken was het hen niet gelukt.

Nonkel Frituur | 01-04-23 | 23:44

@Nonkel Frituur | 01-04-23 | 23:44: Helemaal mee eens maar dan nog was het Engels beleid. Overigens was er van Schots home rule weinig meer over na het pak slaag wat Bonny prince Charles had gekregen en er restte de Schotten dan ook weinig anders dan anderen maar de knoet te laten voelen. Maar ze waren slechts voetvolk. Al vanaf de tijd van onze William en naderhand Cromwell was het toch echt de harde Engelse laars die de Ieren naar Connaught schopten. Neemt inderdaad niet weg dat Nederlanders en Schotten maar wat graag moordpartijen en plunderingen uitvoerden zo vanaf 1550. Als het maar goed betaalde. Holy shit, Rutte was er al in 1550.

Zapata10 | 02-04-23 | 00:28

@Nonkel Frituur | 01-04-23 | 23:44: Ik ga afsluiten want morgen mooi weer. Dank je wel voor het wisselen van gedachtes. Daar kan ik echt van genieten en al helemaal omdat je er echt heel veel van weet. Mooi, dit zijn de dagen dat ik van GeenStijl kan genieten.

Zapata10 | 02-04-23 | 00:32
▼ 2 antwoorden verborgen

Over de kleine dingen die het leven mooi maken:

Zojuist na 8 maanden een nieuw scheermesje erin gedaan, de op 1 na laatste. Dus ik kan nog 16 maanden vooruit!

Scheert weer alsof er geen haar staat, wat een genot! Wilkinson Sword Protector 3D Diamond. Die met de tralies ervoor. Minstens al 10 jaar uit de handel? Waren te goed...

wilderst | 01-04-23 | 22:44 | 8

@keestelpro | 01-04-23 | 23:49:
Ja dat klopt. Op 't scherpst van de snede is het blad maar enkele atomen dik/dun en dan is het roestvaste staal toch niet zo roestvast. Dan doen zuurstof en de tijd dingen die je eigenlijk niet wil maar ook niet kan tegenhouden. Misschien als je je mesjes in een vacuüm kunt bewaren dat het meevalt...

LD69 | 02-04-23 | 03:03
▼ 5 antwoorden verborgen

Ieren zijn klieren ;-)

Roos | 01-04-23 | 22:38 | 7

@Roos | 01-04-23 | 23:14:
Deze gastvrijheid;
nos.nl/l/2469777 goh, zijn Nederlanders niet de enige die niet zo houden van overvloedige immigratie. Overigens kon bij mijn Nederlandse grootouders altijd en iedereen aanschuiven, aan gastvrijheid geen gebrek!
Mijn hele Nederlandse familie is ontzettend gastvrij, ik ken het niet anders.
Hoe is het op je werk?;-) heb je al een leuk recept uitgekozen?

letopuwzaak | 01-04-23 | 23:41

@letopuwzaak | 01-04-23 | 23:41:
NOS over de asielzoekers die zonder sanitaire en medische voorzieningen leven in Casablanca: 'Toenemende onvrede in Marokko over gestrande migranten die zich niet in Marokko kunnen vestigen...'

drs.Nee | 02-04-23 | 00:36
▼ 4 antwoorden verborgen

Verdomd. Morrissey - Irish Blood, English Heart

Piet Karbiet | 01-04-23 | 22:29 | 1

Weer een mooi verhaal. Dank. Wel éen ongeloofwaardig detail: groene zeep stinkt niet. Nooit. Niet in het o zo propere Holland/Zeeland/Friesland van de vorige eeuw.

LD69 | 01-04-23 | 22:24 | 5

@letopuwzaak | 01-04-23 | 22:40: ik gebruik ook groene zeep. Als je ergens een vlek niet uit krijgt, lukt het met groene zeep wel!

Roos | 01-04-23 | 23:29

@Lorejas | 01-04-23 | 22:25:
Stinkt niet ruikt wel: heeft een heel herkenbare, eigen geur. Niet geparfumeerd, gewoon ouderwets en niet 'lekker' gemaakt en net als louz en Roos heb ik dezelfde associaties: schoon, fris en het vlekkenklusje lukt gewoon (en zo niet dan wel met ossengalzeep ;).

LD69 | 02-04-23 | 02:49

@letopuwzaak | 01-04-23 | 22:40:
@Roos | 01-04-23 | 23:29:
Grappig wel, die gedeelde ervaringen, waarschijnlijk allemaal al als kind opgedaan ?

LD69 | 02-04-23 | 02:54
▼ 2 antwoorden verborgen

Kaal of niet: Gingers zijn the chosen few. You'll always be one of us. Kaal of kammen, het maakt niet uit.

Lorejas | 01-04-23 | 22:21 | 2

Kiss kiss

Roos | 01-04-23 | 22:39

yeah!

Lorejas | 01-04-23 | 23:30

Van der Valk aan een Guinness. Daar vind ik wat van.

Plukkieplukkie | 01-04-23 | 22:17

Een bijzonder land wel dat Ierland. Ik ben alleen in de republiek geweest, maar nooit in Ulster. Dat is nog wel een wens(je). Belfast schijnt nu wel een leuke stad te zijn, hoewel de wijken buiten het centrum ongetwijfeld vervallen zullen zijn. En muren. Wie wa dat ook al weer die paar jaar geleden een mooie TV reeks maakte over muren in Europa en daar zat Belfast natuurlijk ook in. Bizarre situatie met die generaties overgeleverde vijandigheid.

Nuuk | 01-04-23 | 22:05 | 2

Moest er ook aan denken, die serie. De peace walls die er nog steeds staan, grote metalen poorten die woonwijken van de avond tot de ochtend afgrendelden. Volgens mij heet het programma ‘langs de grenzen van Europa’ of zoiets. Was de aflevering al aan het zoeken maar kan die helaas niet vinden.

Sinterbikske | 02-04-23 | 00:34

@Sinterbikske | 02-04-23 | 00:34:
Ik vind iets van “De Muur” van Menno Bentveld en die gaat langs allerlei plekken waar weer muren zijn gekomen. Het heeft prijzen gewonnen, maar toch dacht ik aan een andere titel en ook wat je noemt of “langs de grenzen van Europa”.

Ik herinner mij die aflevering van Belfast dat hij kinderen mee neemt naar de andere kant van een muur en die waren er nog nooit geweest. Ook best bang want de groepen vertelden natuurlijk allerlei verhalen dat aan de andere kant van de muur het ultieme gespuis van het land woont.

Nuuk | 02-04-23 | 00:50

Detox? Wat is dat? *burp*

UnderTheDevil | 01-04-23 | 21:57 | 1

Dat is als de kroeg dicht gaat

Botte Hork | 01-04-23 | 22:05

Kijktip: Belfast, prachtige film over het leven van een katholieke familie in een protestantse wijk in Belfast in de zestiger jaren.

Mr_Natural | 01-04-23 | 21:46 | 7

The crying game.

anja | 01-04-23 | 22:42
▼ 4 antwoorden verborgen

In Noord-Ierland zit een gemeen volkje van geïmporteerde protestantse Schotten wiens voorouders de boerderijen van de Ieren gestolen hebben (vandaar dus nog steeds die Troubles), en die niks anders doen dan klagen, zuipen en vechten, net als in Schotland dus. De Britse belastingbetaler gooit af en toe een bak geld in hun richting om de gemoederen te bedaren. De zogenaamde vrede is een afgekochte vrede. Zolang er geld vloeit houden ze het rustig.
In het zuiden gaat het er gemoedelijker aan toe, en ze zijn er op het eerste gezicht allemaal vriendelijk, joviaal en beleefd, een beetje zoals in Limburg. Tot je ze wat beter leert kennen, met hun dubbele moraal en achterbakse streken, ook zoals in Limburg dus.
Het zuiden is ook geweldig duur, en in het noorden is niks te zien. Kortom: waarom zou je als toerist naar Ierland willen, tenzij als Oorlogsverslaggever Arturo?

Nonkel Frituur | 01-04-23 | 21:45 | 5

Altijd amusant, dit soort stereotyperingen en historische oversimplificaties. Nietszeggend, maar amusant.

Hopenschauer | 01-04-23 | 22:25

@Nonkel Frituur | 01-04-23 | 22:19:
Ik heb 2,5 jaar in Wicklow gewoond/gewerkt, en duizenden kilomters op de motor door de heuvels, sightseeing

AldNuut | 01-04-23 | 22:26

@AldNuut | 01-04-23 | 22:26: U kon het slechter treffen dan Wicklow. En mijn verblijf was slechts 3 maanden. Maar goede herinneringen heb ik er niet aan. Gepikeerd ben ik ook niet. Het heeft geen zin om zaken uit het verleden mee te slepen.

Nonkel Frituur | 01-04-23 | 22:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Veel Britse bands hebben Ierse roots. McCartney, Lennon, Gallagher. Er loopt daar ook een MMA-er rond, hoorde ik. Verder heeft Ierland nooit kolonies gehad. Waren zelf slaven. Moet je dan toch herstelbetalingen aftikken bij Silly Sil?

Piet Karbiet | 01-04-23 | 21:44 | 1

Drie maanden in Jong Nederland in Bergen aan Zee gezetten om aan te sterken, nog nooit een betere tijd gehad.

deja_view | 01-04-23 | 21:38

Oranjemarsen

AldNuut | 01-04-23 | 21:34 | 1

Jaja, ons Geliefd Koningshuis heeft zo z'n indruk nagelaten.

Kapitein Sjaak Mus | 01-04-23 | 22:51

Ierland is een mooi land, maar niet teveel van de isotone dorstlessers snoepen, Koning Arthur. Want je weet het, een echte man drinkt nooit meer dan strikt noodzakelijk. Proost!

www.youtube.com/watch?v=7CZq051btlE

Après toi | 01-04-23 | 21:24

Ik was ook ooit in Ierland. Nota bene op Bloody Sunday in 1972
In de buik van mijn moeder, dat dan weer wel, maar ik herinner me nog alles ook al was ik lam! Mooi land, aanrader.

Botte Hork | 01-04-23 | 21:23 | 1

Ik realiseer me nu dat ik dus eigenlijk een WarChild ben. Waar kan ik vangen?

Botte Hork | 01-04-23 | 22:03

Lekker weer dit. En Don nu je er toch bent, zoek eens uit of de term Redneck echt afkomstig is van Ierse migranten die in het Zuiden van de VS op plantages werkten. Als een soort slaven. En door de brandende zon een rooie nek kregen.

Piet Karbiet | 01-04-23 | 21:13 | 9

Dus een Redneck was geen Yankee.

small_town_dad | 02-04-23 | 00:30

Piet Karbiet | 01-04-23 | 21:13,
Fascinerend, wist ik niet.
Maar dan weet jij waarschijnlijk ook waar de term " Blauwe jongens " vandaan komt ?!

Bad - Casey | 02-04-23 | 00:54

@small_town_dad | 02-04-23 | 00:30,
Nope, is afgeleid van de Nederlanders, die heetten toen veelal Jan of Kees.
New York/New Amsterdam was een voormalige Nederlandse Kolonie.
Vandaar The New York Yankees, Rednecks komen vanuit het zuiden.

Bad - Casey | 02-04-23 | 00:56
▼ 6 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl