Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Waarom PVV, FVD en JA21 niet geschikt zijn voor regeringsdeelname

Inzending van een snedige rekel

Rechts van de VVD schijnt veel ruimte te zijn. Hier strijden PVV, FVD en JA21 om uw aandacht. Deze partijen hebben een opvallende overeenkomst die u verder in de politieke arena nergens ziet: Alledrie zijn primair opgericht om voor baangarantie van de oprichter(s) te zorgen. Geert Wilders moest de PVV starten omdat hij uit de fractie van de VVD was gesmeten. Thierry Baudet startte FVD op aanraden van Elsevier hoofdredacteur Arendo Joustra, om van zijn geldproblemen af te komen. Joost en Annabel startten JA21 omdat ze er kort voor de verkiezingen van 2021 bij FVD niet in waren geslaagd een interne machtsstrijd en moddergooiwedstrijd van Thierry Baudet te winnen.

Alle drie deze partijen draaien dan ook primair om de persoonlijke belangen van de oprichter(s). En het primaire doel van al deze oprichters is uiteraard om ervoor te zorgen dat de herverkiezing keer op keer veilig wordt gesteld. Er moet wel brood op de plank! Geert Wilders doet dit door als enig persoon lid te zijn van zijn partij. Hij is onomstotelijk de alleenheerser van de PVV en stelt zonder verder enige verantwoordelijkheid af te leggen zelf de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen samen waar hij zelf uiteraard altijd op nummer 1 staat.

Omdat FVD en JA21 wel leden accepteren hebben ze hier een andere oplossing voor verzonnen. De leden van beide partijen zijn statutair gecastreerd. Het bestuur vult de kieslijsten voor de verschillende gremia naar eigen inzicht met getrouwen en legt dat als een hamerstuk aan de algemene ledenvergadering voor. De leden hebben hierin verder geen enkele inbreng en kunnen deze voorstellen alleen in theorie wegstemmen.

Bij een democratische partij kunnen leden een bestuur die dit soort praktijken faciliteert gewoon gelijk wegsturen, maar daar zit de crux. De leden van FVD en JA21 zijn statutair niet bij machte enige invloed uit te oefenen op de bestuurssamenstelling. Pogingen van leden om dit statuut aangepast te krijgen eindigen dan ook steevast in interne ruzies en royementen.

Zo bestaat het bestuur van FVD uit dezelfde personen die u ook in de Tweede Kamer ziet zitten. Meer uitleg lijkt onnodig. Bij JA21 is het niet anders. Al bij de eerste algemene ledenvergadering moest het huishoudelijk reglement de prullenbak in omdat koste wat het kost de echtgenote van Joost in het bestuur moest blijven.

Het grote verschil met de zo verfoeide kartelpartijen is dus dat deze, zonder uitzondering, wel een democratische interne structuur hebben. De macht van het bestuur is strikt gescheiden van die van de kamerleden en de kieslijsten worden via een democratisch proces vastgesteld.

En dit is niet bepaald een detail. Het is cruciaal voor het slagen en langdurig voortbestaan van een politieke partij dat deze groter is dan ‘de gezichten van de partij’. Een primaire zorg bij iedere ‘kartelpartij’ is om de partij niet te laten overnemen door overambitieuze ego’s. Ed Nijpels is in 1986 bij de VVD precies om deze reden kaltgestellt. En dat is maar het topje van de ijsberg. Bestuursleden van politieke partijen hebben dan ook hun handen vol aan ego's die elkaar de tent uitvechten want dit is desastreus voor de verkiezingsresultaten (of niet dan, Wopke?).

Politici van kartelpartijen zullen zich wel tien keer bedenken voordat ze een coalitie aangaan met een intern ondemocratische organisatie zoals JA21, FVD of PVV. Normale 'kartelpolitici' kunnen immers persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor het succes of falen van de gezamenlijke regeringsplannen, maar bij een ondemocratische coalitiegenoot is dat niet mogelijk.

Ongeacht hoe slecht een coalitiegenoot presteert, zijn herverkiezing is al gegarandeerd. Deze ongelijkheid verhindert dat een potentiële coalitie een zuiverende werking kan hebben, omdat er geen gelijkheid bestaat tussen de organisaties van de deelnemers.

Daarom is het onwaarschijnlijk dat verstandige politici in een coalitie zullen stappen met een partij die niet enkel draait om de oprichters, maar zelfs naar hen vernoemd is.

Kees Eldering

In een reactie bij AD, bevestigt FVD bovenstaand relaas

Social

Reaguursels

Inloggen

Er zouden best eens wat meer grijstinten kunnen zijn.
Welke opvolger groeit er in de schaduw van Rutte of Jesse?
Wat gebeurt er binnen die democratische fracties. Als je teveel afwijkt van de lijn van de partij moet je ook je mond houden. Kijk maar naar ome Ron. Aan de andere kant is dat ook best logisch voor een partij, je moet ergens een keuze maken, en niet op een vaag A4-tje.

Wilders was het ook niet eens met de koers van de VVD. Hij publiceerde met Gert-Jan Oplaat een manifest met tien stellingen en wilde een andere koers voor de VVD. Bovendien ging hij verder als eenmansfractie terwijl hij eigenlijk niet voldoende voorkeursstemmen had, dus eigenlijk was er sprake van zetelroof. Als dat niet was gebeurd was er helemaal geen PVV geweest.

AdvocatusDiaboli | 08-04-23 | 08:21 | 2

Wat niet wegneemt dat FvD meer lijkt op een businessmodel voor Baudet en dat hij de teugels strak wil houden.

AdvocatusDiaboli | 08-04-23 | 08:23

Als niet Rutte maar Verdonk toen als fractievoorzitter was verkozen, hadden we nu ook een heel andere VVD gehad.

frickY | 08-04-23 | 08:25

Wat een naar stukje, dat zich alleen richt op de mogelijke persoonlijke ambitie van de besproken politici.

Peter-Rissing | 08-04-23 | 08:19

Bedankt voor je stem op Hugo... weten we nog? Lekker democratisch.

Ik denk dat de focus van de schrijver teveel op een bepaalde plek ligt. Het 'ondemocratische' van een partij ligt.

Democratie is ook niet over iedere wissewasje te mogen stemmen. Zo is het leger of de navo ook niet democratisch.

Ga maar vooral voorbij aan het slopen van het referendum en het negeren van de laatste verkiezingsuitslag. Het is de PVV! Greet! FvD! Tjer!

sjef-van-iekel | 08-04-23 | 07:54

BBB….?

Dubbelepunthoofd | 08-04-23 | 07:52

Deze "ondemocratische" volksvertegenwoordigers blijven tenminste wel op hun plaats zitten en veelal gewoon hun werk doen. Daar heb ik meer mee dan carrierepolitici die halverwege uit eigen gewin ineens opstappen. Of neem de lieden die door geklooi moeten opstappen en jaren uit de wachtgeld ruif blijven vreten.

Idiot Savant | 08-04-23 | 07:40

Bij de VVD krijgen ze Rutte niet weg. Dit lijkt mij dan ook een dictatoriale partij, waarmee de anderen niet zouden moeten willen regeren.

Leffe Blonde | 08-04-23 | 07:31 | 2

Interne kritiek door leden wordt ook niets mee gedaan

boerk | 08-04-23 | 07:37

Krijgen of willen?

Continuum | 08-04-23 | 07:41

Prikkels zijn goed, dank. En elk gemaakte 'punt' is natuurlijk van toepassing op alle politici.

goettel | 08-04-23 | 06:28

De totale versplintering in het politieke landschap is op in ieder geval één punt heilzaam, dat een verscheidenheid aan meningen vertegenwoordigd is. Als een maatschappelijk streven/doelen binnen een partij gewaarborgd kan blijven via interne 'dictatuur' dan het is niet anders. Eldering verwart 'kartel politiek' met one-issue partijen, waar inderdaad minder ruimte is voor andere agenda's, maar blijkbaar een duidelijkere weergave is van de stem die niet gehoord wordt.
Zolang de 'verstandige politici' de onvrede niet kunnen adresseren, zullen er partijen zijn, die komen en gaan en die niet geschikt zijn voor 'regeringdeelname'.
Blijf vooral stemmen op een partij waar je nog het ' meest' vertegenwoordigd voelt.! Op naar een zakenkabinet.

Kleintjepils | 08-04-23 | 06:28

hoe kwam wobke hoekstra op plaats 1, de grootste geldschieter van het CDA bepaalt wie daar staat.

Schilder58 | 08-04-23 | 06:06

Deze Kees Eldering heeft zelf in die wereld gezeten, dus als hij zegt dat rechts van de VVD niet te vertrouwen is, dan denk ik dat dat in ieder geval een reden is om op een traditionele partij te stemmen.

cugel | 08-04-23 | 05:24 | 2

Ik zal zelf die richting niet stemmen, maar een argument zou toch aardig zijn, dit is slap.

donkieshot | 08-04-23 | 07:16

@donkieshot | 08-04-23 | 07:16:
Ik vind het argument dat hij geeft:
"Het grote verschil met de zo verfoeide kartelpartijen is dus dat deze, zonder uitzondering, wel een democratische interne structuur hebben. "
best overtuigend.

cugel | 08-04-23 | 07:22

Die laatste zin maakt het af.
FvD 4 life!

keestelpro | 08-04-23 | 04:47

Beetje onzin artikel als ik zo vrij mag zijn. Omdat het een veel te simpele analyse is uit een soort schoolkrant van het kartel. Die zogenaamde " verstandige politici" (hoe kom je erop met de kennis van nu?)Zijn er volgens mij minder bij het kartel te vinden dan elders. Juist daar is het eigen soort eerst om alle baantjes te verdelen en steeds meer macht te genereren ten kostte van de bevolking. Dus die verstandige politici mogen van het toneel verdwijnen met het systeem dat ze aanhangen. Verder mag de schrijver van dit stukje eens terug gaan naar het verleden toen elke partij van nu en alle partijen die ooit bezig zijn geweest in onze parlementaire democratie begonnen zijn. Begin daarmee om het in een perspectief te plaatsen. Met daarbij alle tegenwind die nagenoeg alle partijen ooit tegengekomen zijn omdat bestaande partijen niet op concurrentie zitten te wachten met het kartel als lijdend voorbeeld en de EU als de grote broer die eigenlijk alles bepaald. Voor de PVV is de tegenwind gigantisch geweest net als bij Fortuyn. We weten allemaal hoe het systeem heeft gewerkt en nog steeds werkt. D66 zit aan de knoppen te draaien bij de media, de rechterlijke macht en onderwijs. Alles is politiek in dienst van het kartel (we kennen de namen en de partijen) om concurrentie en bepaalde politieke standpunten te smoren. Ook al leven bepaalde meningen sterk bij de bevolking. De onvrede onder de bevolking heeft nog steeds niet het volledige momentum laten zijn, maar de pijlsnelle opgang van de BBB is een flink schot voor de boeg.
En dat geleuter om bepaalde partijen af te keuren is lachwekkend. Het gaat namelijk niet om partijen, maar wat er in de praktijk gebeurd en dat is met dag meer problemen verzinnen als een soort werkverschaffing om zichzelf onmisbaar te verklaren. De helft van alle problemen op dit moment kan je zo van tafel schuiven want dat zijn onzin problemen. Dan blijft er ongeveer 1 A viertje over die je kernachtig in 1 zin kan benoemen. Per regel 1 probleem. Dat blijft er over van 10 kg wc papier vol geschreven met heel veel bullshit gelul in de ruimte. Gewoon met nuchter verstand heb je de klus zo in de steigers staan. Ja, er zullen veel gaan janken en stampvoeten, maar hun tijd is dan geweest. Het is tijd voor het nuchtere verstand waar Nederland ooit bekent om was. Zo worden dijken gemaakt, en boter, kaas en eieren. Plus een zak vol tulpen (niet uit Amsterdam, maar dat terzijde. Mijn punt lijkt me duidelijk. Welterusten.

dijkbewaker | 08-04-23 | 01:46 | 3

De mainroad v.d. coalitie betreft Brussel, Nederland als provincie van.. waarna de wegvoorbereiders zichzelf kunnen opheffen om voort te gaan in de Europesche politiek (Alde/Renew). Dat het spel richting oppositie en volk smerig wordt gespeeld lijkt mij helder.

Immers, Brussel = ongekozen parlement en leden, dus feitelijk heft de coalitie de stem en dus de macht van individuele landen en dus het volk langzaam maar zeker op. Komt nog bij het onzalige plan om iedereen en z’n moeder een moreel en/of groen deposit aan te leunen (!). De natte droom van sommige politici: cancelen middels ‘n druk op de knop.

Kortom, we gaan nog heel wat beleven met deze lieden.

Unsinkable-Sam | 08-04-23 | 05:26

Herverkaveling in een wat grotere vorm, via veel marketing, verkooppraat en weinig inspraak van de burger, dat is Europa.

donkieshot | 08-04-23 | 07:18

Rond 8 uur zaterdagochtend. Lekker geslapen? Nee, uw punt is mij niet duidelijk. Fijne Paasdagen.

Zemko | 08-04-23 | 07:55

Een Kees in je kop hebben.
Kent u die uitdrukking?

aflaatverkoper | 08-04-23 | 01:21 | 1

Nee, alleen wees geen Kees.

Wattman | 08-04-23 | 01:30

PVV, 10jaar in een bunker leven als persoonlijk verdienmodel?

Ray Skak | 08-04-23 | 01:04 | 1

Ach ja, hij lult ook maar wat. De man wil graag worden gehoord.

donkieshot | 08-04-23 | 07:19
-weggejorist-
Analia von Solmsch | 08-04-23 | 00:55 | 1

Goede analyse. Willen deze partijen echt meedoen, dan moet de partijstructuur veranderen en dat zie ik voorlopig niet gebeuren. Maar als ik het programma van FvD lees, ben ik het met vrijwel alle standpunten erg eens. En dat is bij geen enkele zogenaamd ‘democratische’ partij het geval. Liever een dictatoriaal type waarmee ik het helemaal eens ben dan een democraat die volstrekt krankzinnige plannen heeft.

mart | 08-04-23 | 00:55 | 1

Zeer punt: dictators zijn altijd krankzinnig.

goettel | 08-04-23 | 06:30

De meeste kartelpartijen (zonder aanhalingstekens) zijn niet door een of een paar personen opgericht omdat zij zijn voortgekomen uit bewegingen uit een minder geïndividualiseerde (verzuilde) tijd, welke bewegingen zelf in essentie al misschien wel een eeuw aan het vormen waren. Dat laat zich dus slecht vergelijken met de Geert, Joost en Thierry die in een hypergeïndividualiseerde maatschappij nieuwe partijen moeten bouwen waar voortdurend kikkers uit de kruiwagen springen en ophef of afscheidingen ontketenen. Sterker nog, dat patroon zie je de laatste paar decennia ook steeds meer bij de gevestigde partijen (kamerleden die zich afscheiden, bijvoorbeeld). Interne partijdemocratie brengt een partij ter ziele nog voordat deze goed en wel is opgezet.

Hopenschauer | 08-04-23 | 00:27

Nederland heeft juist een grote politieke "reset" nodig. En dus nu eens een langdurige uitsluiting van de overbekende "usual suspects". En: teveel groeperingen hebben baat/belang bij de bestaande constellatie en kunnen niet zonder het financiële infuus van het kartel. Enige zelfreinigend en/of zelfreflectie op wat het beste is voor NL zullen deze groepen dan ook niet (meer) aandragen, en daarmee een steeds grotere verstikking van de vooruitgang meebrengen, en/of het niet in staat zijn tot het aandragen van realistische oplossingen. De bom moet eerst (figuurlijk, electoraal) volledig barsten tot er gezocht wordt naar nieuwe oplossingen. Dat heeft de overwinning van de BBB al laten zien, maar de reflexen van het kartel wijzen nog steeds niet/weinig op bereidheid tot aanpassing/inschikking. Dus laat de bom dan (nog) maar eens echt barsten in Den Haag. Hopelijk binnenkort verkiezingen voor de 2 Kamer.

Phantomas | 08-04-23 | 00:22

Mee eens. Thierry weet het best. Verdient er een leuke cent aan. Wappies vormen een kleine maar vaste schare fans.

Beste_Landgenoten | 08-04-23 | 00:22 | 3

"Wappies" is zó 2020. Dat mensen die term nog gebruiken...

Dampende_aardappel | 08-04-23 | 05:58

Elke partij heeft zn wappies, zeurtjes, bedweters of droevige activisten etc. Een beetje naïef om enkel 1 kant op te wijzen.

donkieshot | 08-04-23 | 07:27

Rafelig stuk, Kees lijkt wel een geallieerde die liever op zijn mede strijders schiet dan op de vijand.

kroel | 08-04-23 | 00:13

“ Thierry Baudet startte FVD op aanraden van Elsevier hoofdredacteur Arendo Joustra, om van zijn geldproblemen af te komen”

Ongetwijfeld kent u deze basisregel uit het burgerlijk procesrecht: Wie stelt moet bewijzen.

Heeft u een bron voor de geciteerde bewering?

theo-is-dood | 07-04-23 | 23:53 | 1

Hij is er nog over aan het nadenken, me dunkt. Belangrijker is dat dhr. Eldering begrijpt dat eenmaal gezegd of geschreven = puntje gescoord. Hoe hij het later gaat rechtbreien is lager belangrijk, vandaar dat hij er nog over nadenkt. Daarom zou ik zelf - bij vermeende duimzuigerij - tevens een ultimatum stellen, aldus: heer Eldering, gelieve voor sluiting topic te reageren en uw bron te vermelden, anders zijn wij genoodzaakt u een lagere ranking te geven.

Unsinkable-Sam | 08-04-23 | 01:26

Waar wil je naartoe met je schoolkrant artikel? Juist de kartelpartijen laten al vele jaren zien hoe ondemocratisch ze zijn met hun baantjescarrousel, het kalt stellen van critici en slaafs in de pas lopen.

rexmundi666 | 07-04-23 | 23:37

Ook zo vreemd ik dacht de hele dag dat het vandaag Zaterdag is.

pegaje | 07-04-23 | 23:30 | 2

Ik ook!
Komt omdat ik vandaag een dag vrij had genomen en dan krijg je dat ingebakken zaterdag gevoel niet weg.

Nuuk | 07-04-23 | 23:45

@Nuuk | 07-04-23 | 23:45:

Ja Nuuk hier idem, beetje vreemd maar we komen er wel weer doorheen. Echt erg voor ons ha ha.

pegaje | 07-04-23 | 23:55

PVV onvoldoende democratisch. Kartelpartijen wel.

Als je daar bent blijven steken, pff, geen zin in.

Democratie is dat volk kiest op personen, niet dat leden stemmen. Dat zorgt juist voor die eenheidsworst bij de kartelpartijen.

Zomaarwat | 07-04-23 | 23:21 | 1

Juist. Democratie binnen een partij doet er niet toe. Binnen bedrijven heb je ook geen democratie, en kunnen medewerkers het toch prima naar hun zin hebben terwijl ze geweldige producten maken.

HerrSaffie | 07-04-23 | 23:40

Ik heb tegels gelezen die meer hout sneden.

bijna_raak | 07-04-23 | 23:18

BBB lijkt een goed alternatief, maar die zijn toch wat mistig op gebied van asiel. Mijns inziens is de ongelimiteerde asielinstroom de grootste dreiging voor onze samenleving. Als je de provinciale collegeonderhandelingen bekijkt, lijken ze (op Flevoland na) ook niet echt bereid om met PVV en/of JA2

Kievit | 07-04-23 | 23:17 | 5

@Tiscali-2 | 07-04-23 | 23:27:
De agrarische bedrijven hebben aspergestekers en paprikaplukkers nodig. Dus BBB zet de grenzen wijd open.

theo-is-dood | 07-04-23 | 23:56

Standaard theo-is-dood retoriek

prutsclown | 08-04-23 | 00:10

theo-is-dood, nu is het aan jou om deze stelling te bewijzen. Gaarne voor sluiting topic een bron zodat wij dit met z’n allen kunnen verifiëren. Zo niet, dan lagere ranking, Theo..

Unsinkable-Sam | 08-04-23 | 05:36
▼ 2 antwoorden verborgen

Ken je dat gelukzalige gevoel als je met angstzweet het laatste velletje volsmeert, en dan nog een rol wc papier ziet liggen?

Blaffendehond | 07-04-23 | 23:16

Ten eerste: de PVV is behoorlijk links, het is de SP met een afkeer van immigratie.

Wat Eerdmans betreft: over zijn politieke loopbaan bij de VVD, LPF, FvD en JA21 zei hij zelf dat het een kwestie was van zoeken naar partijen en daar proberen de volgens hem juiste richting aan te geven; zijn eigen politieke ideeën zijn volgens hem niet veel veranderd al die tijd. Wat dat betreft is de partij niet zozeer opgericht als baangarantie, maar als vehikel voor zijn politieke ei dat hij bij FvD niet kwijt kon. Niks mis mee... zolang de partij kan evolueren naar een beweging die niet enkel om hem draait. Ook dat onderscheidt JA21 van PVV en FvD: de oprichters staan (zoals te verwachten) prominent vooraan, maar het lijkt bij die partij veel minder om die twee personen te draaien, en meer om de inhoud.

Als dat zo is, dan heb ik bij JA21 in elk geval meer hoop op een redelijk standvastige koers, in tegenstelling tot de PVV en FvD. En hoewel veel mensen uit frustratie op JA21 stemmen, krijg ik - weer in tegenstelling tot PVV en FvD - niet de indruk dat ze actief naar zulke stemmen hengelen. Ze worden in de populistische hoek gedrukt maar ik weet niet of dat terecht is.

Voorlopig hebben ze mijn stem in elk geval.

Muxje | 07-04-23 | 23:10

Wat een lulkoek.

ambtman | 07-04-23 | 23:02 | 1

Dat heb jij mooi en bondig verwoord.

Ambiorix | 07-04-23 | 23:07

Het kartel duldt geen concurrentie.

"kartelpartijen is dus dat deze, zonder uitzondering, wel een democratische interne structuur hebben."

Zoals bij de VVD, die een uitspraak van de leden als advies zag.

Wattman | 07-04-23 | 22:58 | 7
-weggejorist-
RM666 | 08-04-23 | 00:45

@Wattman | 08-04-23 | 01:07:

Nee want dan was van der Plas ook meegenomen in het relaas dat alleen de kartel kliek ons land kan regeren.

Zoals we elke dag kunnen zien, not.

Wattman | 08-04-23 | 01:15
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
hoestmogelijk | 07-04-23 | 22:51 | 1

Raar verhaal.
Bovendien: hoe een partij intern in elkaar zit maakt voor ons democratisch stelsel niet uit. Dat stelsel kent helemaal geen partijen.
Het maakt voor onze democratie echter wel uit of kamerleden de regering kunnen controleren en zonder last kunnen optreden. En dan is de conclusie dat met name de coalitiepartijen met hun stemdwang bezig zijn onze democratie te ondermijnen. Onder aanvoering van een premier die van wie de kwalijke praktijken gevat zijn in een heuse doctrine.
Dus ga weg met dit geneuzel over niks.

Schmalz | 07-04-23 | 22:46 | 7

Eens met Schmalz

de chemokar | 07-04-23 | 23:13

Wat voor de Kamer en de regering geldt, dat geldt ook voor partijen: het is goed als er goede controle op het bestuur en het kader is, en als er ruimte is voor discussie over de koers. Niemand heeft alle waarheid in pacht, en alleen met discussie kan je de zaken van alle kantne bekijken. Dat is dus wat er met de huidige regering volkomen mis gaat op de departementen.

Maar die controle en die discussie hoeven absoluut niet democratisch te zijn. Dat kan in de partijorganisatie zelf geregeld zijn. En om de koers van de partij uit te zetten denk ik dat te veel ledeninspraak juist averechts kan werken: het gevaar bestaat dat het schip teveel de verkeerde kant op gestuurd wordt. Doet het bestuur vervolgens niets met de "democratische" eisen en moties, dan zet dat weer kwaad bloed onder de leden. Er is niets mis met een partij die geen beweging is, maar waarvan de richting door het bestuur wordt opgelegd. Zie je wat in die richting, dan stem je er op. Je kan meevaren op een schip dat de kant van jouw bestemming op vaart, maar verwacht niet dat je mee mag sturen.

Muxje | 07-04-23 | 23:33

@de chemokar | 07-04-23 | 23:13: Volledig eens met Schmalz. Ik heb, als persoonlijk stemgerechtigde, geen enkele boodschap aan, wat voor partijbestuur dan ook. Dat kartel kadaver discipline is inderdaad zeer schadelijk voor een democratisch stelsel.

Jbgeno | 07-04-23 | 23:51
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik zag dat deze mening hout sneed en goed was

Scruffie | 07-04-23 | 22:41

Wie naar een democratisch restaurant gaat eet frikandellen.

Koekebakker | 07-04-23 | 22:40 | 1

Waarschijnlijk genderneutrale vegetarische kipstuckjes in smakeloze roomwitte saus met zwarte bonen…

Homer P. Simpson | 07-04-23 | 22:53

Beetje met oogkleppen op geschreven. Volgens mij heeft de vvd-top op een congresje vorig jaar ook de uitslag van een stemming naast zich neergelegd. Verder, dat Wilders dit voor een baantje doet is een belachelijke gedacht. Dat heeft geen verdere uitleg nodig. Annabel is in de politiek gestapt om iets te veranderen. Dat lukte niet meer bij fvd nadat het daar mis ging. Begrijpelijk dat ze dan nog niet gelijk op wil geven.

Reaaalist | 07-04-23 | 22:39

Conclusie van dit stuk: de rechtse oppositiepartijen zijn stalinistisch en dus deugen ze niet.
Laten we nu eens kijken naar de kartelpartijen, die volgens dit stuk democratisch zijn en wel deugen. Nou, er is niet veel onderzoek nodig om te moeten constateren dat die óók stalinistisch zijn en óók niet deugen. Zie je bij een kartelpartij ooit iemand uit de boot vallen bij een stemming? Zelfs Omtzigt heeft voordat hij werd weggetreiterd bij het CDA nooit afwijkend gestemd.
Welke partij is dan wel democratisch? Ik zou het niet weten, maar het is een goede vraag.

MAD1950 | 07-04-23 | 22:36 | 3

Je hebt op alle drie gestemd?

perfect-number | 07-04-23 | 22:49

We hebben in NL geen kartel, hooguit traditionele bestuurspartijen. Dat 'kartel' bestaat enkel in het hoofd van Circus Baudetti.

Red shirt | 07-04-23 | 22:53

@Red shirt | 07-04-23 | 22:53: Bekijk eens de
nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_burge...
en kijk eens naar het aantal burgemeesters dat géén lid is van CDA, VVD, PvdA, GL, CU of D66. En wou je daarna nog beweren dat er geen partijkartel bestaat?

MAD1950 | 07-04-23 | 23:05

'Een primaire zorg bij iedere ‘kartelpartij’ is om de partij niet te laten overnemen door overambitieuze ego’s.'

Dit lijkt gelukt te zijn bij de VVD. Oh wacht.

Battery!!! | 07-04-23 | 22:36

Ik zag Joost Eerdmans bij de Slimste mens er niet veel van brouwen. Hbo-ers die vwo-dinges willen doen gaan de boot in. Vanaf daar ging mijn kijkdoos nog even langs Annabel, maar ik dacht, die redt het wel zonder mijn stem, en zo kwam ik uit op ons aller Caroline. Ik ben al jaren klaar met Geert, alleen maar geblèr zonder dat er iets gebeurt ben ik teut van. En Thierry is volgens mij van het padje af.

DitjaarkrijgikAOW | 07-04-23 | 22:29 | 8

@Battery!!: poeh, voor de 2e kamer op dit moment? Ik zou denk ik blanco (excuses, dat moet natuurlijk “witto” zijn) stemmen, of misschien Omtzigt, als die een goed stel ervaren mensen om zich heen weet te verzamelen. In ieder geval niet een partij die een heel simpele oplossing claimt te hebben zonder ooit zelf bestuurd te hebben.

Homer P. Simpson | 07-04-23 | 23:25

@Homer P. Simpson | 07-04-23 | 23:25: Dus als Omtzigt niet herkiesbaar is ga je niet stemmen, want blanco stemmen heeft geen waarde.

Battery!!! | 07-04-23 | 23:46

@Homer P. Simpson | 07-04-23 | 22:46: Op de barricades klimmen en protesteren. Om er vervolgens met bloedend hoofd en blauwe plekken vanaf gemept te worden door de stormtroepen van het kabinet, de enige met een geweldsmonopolie in Nederland. Want oh wee als de demonstranten geweld gaan gebruiken om hun punt duidelijk te maken.

-PR- | 08-04-23 | 00:10
▼ 5 antwoorden verborgen

En hoe zit dit bij BBB, die andere partij ter rechter zijde?

Red shirt | 07-04-23 | 22:23 | 1

Blaast zichzelf waarschijnlijk op: moeten ineens ontzettend veel bestuurders gaan leveren die mee mogen gaan helpen de gestelde stikstofquota te halen. Quota, waar gezien de uitslag nog steeds een grote meerderheid van Nederland achter blijkt te staan.

Homer P. Simpson | 07-04-23 | 22:48

Ja ik denk ook dat Geert bijna zijn 20-jarig veilgheidsjubileum in gaat voor een baantje.

Wil_Lem_Pie | 07-04-23 | 22:17 | 1

Geert is wel een beetje een uitzondering denk ik: kan me niet voorstellen dat hij het doet om aan geld te komen. Mens wat moet die man een k*tleven hebben met constante bedreigingen. Ik zou liever in een kartonnen doos onder een brug wonen denk ik…

Homer P. Simpson | 07-04-23 | 23:03

Eldering heeft volledig gelijk. Het gaat hier om personages die in het bedrijfsleven en zelfs bij de overheid niet te handhaven zouden zijn. Zoveel geld per jaar verdienen, met ook nog eens zoveel aandacht en met weldadige wachtgeldregeling voor als het mis zou gaan ... Ja dat doet wat met een mens. Die voelt zich meer dan een ander en wil absoluut niet meer terug naar een schamel jaarinkomen onder de ton.

Triage | 07-04-23 | 22:14 | 8

@Red shirt | 07-04-23 | 22:43: “capaciteiten” als politiek gekonkel kunnen ze zo hier en daar idd goed gebruiken.

Ride_On | 07-04-23 | 22:50

@Red shirt | 07-04-23 | 22:43: Bij het concern waar ik gewerkt heb heeft de hoofddirectie inderdaad een keer een figuur die qua ego leek op Kaag binnengehaald als divisiedirecteur. De man wilde zich meteen bewijzen, haalde heel veel overhoop, zorgde voor heel veel onrust en was na een jaar weggepromoveerd naar een functie waarin hij geen onrust meer kon veroorzaken. Een maand later was hij vertrokken naar een ander bedrijf met een niet al te slimme hoofddirectie, waar hij ook brokken ging maken.
(Nee, ik ga geen namen noemen.)

MAD1950 | 07-04-23 | 23:18

@Red shirt | 07-04-23 | 22:43:
De capaciteiten die gevraagd worden in het bedrijfsleven staan ver af van die van de politiek. Kaag en Rutte zouden inderdaad snel die baan krijgen maar niet vanwege de capaciteiten, wel vanwege het netwerk.

De onbeholpen traagheid, het niet kunnen verbinden wat je ziet bij Kaag en Rutte is totaal niet iets waar een commercieel bedrijf op zit te wachten.

Nuuk | 07-04-23 | 23:50
▼ 5 antwoorden verborgen

Geen idee wie Keessie is, wat Keessie wil of wat Keessie kan; zolang niemand iets tegen de ongebreidelde ongecontroleerde immigratie doet stemt Lorejas PVV.

Lorejas | 07-04-23 | 22:13
-weggejorist-
Homer P. Simpson | 07-04-23 | 22:11 | 15
▼ 15 antwoorden verborgen

Toen die partij net begon, was ik zeker wel een volger. Ik mailde hem over misstanden daar ik op een positie zat waar ik in groot bedrijf zag hoe de grote jongens absurde rulings kregen. Ik wilde hem in positie brengen. Zijn antwoord: ik wil best met je praten maar dat begint met 25K doneren.

Die gozer is niet verwilderd, die was al vanaf begin niet zuiver.

Denkhetnjet | 07-04-23 | 21:51 | 3

Ik doe het voor 20k en ik signeer mijn foto's zelf.

Kaas de Vies | 07-04-23 | 21:52

FvD?

Graaisnaaiert | 07-04-23 | 22:46

@Kaas de Vies | 07-04-23 | 21:52: ik stem al jaren op de KDV partij.

Psycho3 | 07-04-23 | 23:06

Ijzersterk verhaal. Geen speld tussen te krijgen.

Ride_On | 07-04-23 | 21:50 | 4

Mwah, beetje slap geouwehoer wel. Alsof het er bij de kartelpartijen zoals het CDA zo democratisch aan toe gaat met de verkiezing de Jonge/Omtzigt als partijleider. *proest*

Kopieerapparaat | 07-04-23 | 22:24

@Kopieerapparaat: hij legt het nochtans duidelijk uit. Zal u niks uitmaken omdat u overduidelijk voldoende hebt aan uw overtuiging, verder alles al weet en dus nooit iets hoeft uit te zoeken. Kortweg: wat u zegt is niet waar, en uw overtuiging is gebaseerd op domme en onware aannames.

Homer P. Simpson | 07-04-23 | 22:37

@Homer P. Simpson | 07-04-23 | 22:37: Verder nog iets?

Kopieerapparaat | 07-04-23 | 23:39
▼ 1 antwoord verborgen

Sophie Hermans CEO van KLM
Dat is pas een echte democratische constructie.

Piet-Kietelaar | 07-04-23 | 21:47 | 2

Volgens Kees Eldering is dat volkomen normaal voor een democratische partij als de vvd.
Want Urk.

Analia von Solmsch | 07-04-23 | 21:49

Ah, whataboutism, de Josti-argumentatie bij elke discussie.

Festen | 07-04-23 | 22:11

vvd bestuur heeft zichzelf volkomen losgezongen van vvd de partij. En ze weten dat. Maar ja, het is een baantjesmachine. En ze weten dat.
Kun je wel een topic voltikken met wat er mis is met andere partijen, maar dan heb je wel een duimdikke stalen plaat voor je kop.

Analia von Solmsch | 07-04-23 | 21:47 | 2

Ik kan wel doorgaan met mijn rode pen om alle drogredenen en falsificaties van het betoog onderuit te halen, maar dan zie ik de vlag van China. Geh, Nederland en china hebben nu ongeveer precies dezelfde bestuurscultuur onder rutte.

Analia von Solmsch | 07-04-23 | 21:52

Geen overtuigend verhaal van die Eldering. Als ik zie wat voor figuren er in de kartelpartijen zit, allemaal jaknikkers die tegenwoordig na 4 jaar alweer vertrokken zijn. En dan sommige ministers, die rare kwaakeend van een van der wal, die de neigi g heeft om voor haar beurt te praten. Wat dacht je van Rob Jetten, heeft al diverse domme uitspraken gedaan en heeft dat baantje ook als dank voor zijn fractievoorzitterschap gekregen. Hare hooghartigheid op Financien, een ministerie waar het over heel veel geld gaat en waar we altijd finaciele deskundigen op hadden. En zo kan ik wel even doorgaan.

Ruud5 | 07-04-23 | 22:25

Ik heb nu al twee keer - bij de TK verkiezingen 2 jaar geleden, en bij de PS ca 3 weken geleden - JA21 gestemd. Ik kan niet goed beoordelen in hoeverre er daar intern sprake is van 'mot'. Er was vorige week sprake van een soort brief, waarin Eerdmans en Nanninga verweten werd niet zo 'democratisch' bezig te zijn, en in dit stuk van Eldering lees ik dan weer:

"Al bij de eerste algemene ledenvergadering moest het huishoudelijk reglement de prullenbak in omdat koste wat het kost de echtgenote van Joost in het bestuur moest blijven.''

Nogmaals, ik kan dat niet beoordelen, heb daar geen zicht op, maar ik kan ook niet uitsluiten dat Eldering gewoon gelijk heeft, en als eea waar is, dan vind ik dat wel jammer, en hoop dat het goed wordt opgelost.

Wel vind ik dat Eldering eea mbt tot 'rechts' - PVV, FvD, JA21 - nogal erg eenzijdig negatief voorstelt. Van Geert Wilders kun je een hoop vinden, maar ik denk niet dat hij 'aan het pluche kleeft' om ''de persoonlijke belangen van de oprichter(s)'' veilig te stellen. Als je 16 jaar lang 24/7 met 6 'oortjes' om je heen moet leven, van het ene 'safe house' naar het andere moet sneaken om te overnachten, dan hou je dat m.i. alleen vol als je een hele sterke politieke gedrevenheid hebt om zaken te veranderen. Als je het alleen deed voor een 'leuk inkomen', had je toch allang de handdoek in de ring gegooid? Baudet laat ik hier toch maar even buiten beschouwing. Die is getikt, en ik ben geen psychiater.

"En het primaire doel van al deze oprichters is uiteraard om ervoor te zorgen dat de herverkiezing keer op keer veilig wordt gesteld. Er moet wel brood op de plank!''

De herverkiezing veilig stellen, geldt dat niet voor alle partijen en alle politici? Het verschil met de kartelpartijen is dat wanneer iemand van het kartel niet wordt herkozen, er een grote 'baantjescaroussel' voor hem/haar opent: burgemeesterschappen, hoge posities in het bedrijfsleven, lobbyistendom, etc. Dus voor die lieden geldt ''brood op de plank'' net zo goed, alleen hebben die het stukken makkelijker.

Dr_Johnson | 07-04-23 | 21:47 | 4

Mag ik u vragen, met oprechte interesse, wat u van een partij als JA21, dat bestaat uit lieden met magere talenten, verwacht voor u te kunnen betekenen?

Red shirt | 07-04-23 | 22:29

@Red shirt | 07-04-23 | 22:29:

Een finaal einde aan dat absurde asielcircus, Red shirt. Dát is Neerlands grootste, onoplosbare crises. Al 30 jaar lang.

Dr_Johnson | 07-04-23 | 22:35
▼ 1 antwoord verborgen

Wilders is niet de VVD uitgetrapt, hij is opgestapt omdat hij niet accepteerde dat de VVD toetreding van Turkijë bij de EU niet bij voorbaat uitsloot.
Hij was dat moment al van plan een rechtsere partij te beginnen. Er werd in de media ook volop gespeculeerd of er meer met hem meegingen, zoals Ayaan Hirsi Ali. Die deed dat niet.

Shoarmamasutra | 07-04-23 | 21:44 | 7

Wilders is niet echt als rechts te classificeren, eerder als nationaal-socialistisch. Maar dan met louter standpunten die veel (ontevreden) kiezers trekken, en totaal niet uitvoerbaar zijn. Populisme noemt men dat soms, en andere twee genoemde partijen hebben er ook een handje van. Kan twee redenen hebben: (inderdaad) de eigen toekomst zeker stellen (er zijn tenslotte altijd voldoende ontevreden, goedgelovige mensen), of gewoon niet begrijpen wat besturen is. Ik gok zelf om een mix van die twee.

Homer P. Simpson | 07-04-23 | 22:44

@theo-is-dood | 08-04-23 | 00:01: Dion Graus maakte een serie voor de Limburgse regionale TV waarin hij meeliep met het aanstormend Limburgs talent Geert w. De een zegt dat er een vriendschaps- en vertrouwensband is ontstaan, of als beloning voor die Kaagshow avant la lettre. Anderen smoezen weer dat Dion Graus mogelijk compronitterend materiaal over Geert Wilders heeft. Ik weet t niet.

Shoarmamasutra | 08-04-23 | 08:18
▼ 4 antwoorden verborgen

In geval van wilders denk ik dat hij niets anders kan. Normal ga je naar een carrière in de kamer naar een bestuursfunctie, bijvoorbeeld als burgemeester, maar ik ben bang dat niemand op wilders zit te wachten. In de kamer valt al niet met hem samen te werken.

druif | 07-04-23 | 21:42 | 6

@Kopieerapparaat: toch is dat ook een beetje wat politiek is: begrijpen dat je allemaal moet geven en nemen, totdat je ergens komt waar iedereen mee kan leven. Alleen je eigen gelijk rondtoeteren zonder te willen horen dat er ook nog een andere kant aan het verhaal zit (niet alle moslims zijn slecht, terug naar de gulden is misschien niet het beste idee als satelliet van Duitsland evenals een hek of uit de eu), zal er weinig besloten kunnenwofden en houdt het inderdaad snel op.
Politiek is iets anders dan thuis ongestraft de tiran uithangen, zij moeten het met 150/2+1 eens worden. Ingewikkeld met mensen die de hele wereld op een bierviltje denken te kunnen uittekenen.

Homer P. Simpson | 07-04-23 | 23:21
▼ 3 antwoorden verborgen

De door Kees genoemde kartelpartijen voeren ook een interne strakke regie. SP, PvdA, CDA, VVD, D66, je denkt toch niet dat er daar echte democratie wordt bedreven? De kopstukken beslissen ook daar, en partijcongressen worden keurig vooraf geregisseerd.

Tolja | 07-04-23 | 21:42 | 1

SP is een stalinistische sekte.

theo-is-dood | 08-04-23 | 00:02

Is dit de Kees van 'wees geen Kees '?

BrutusBosch | 07-04-23 | 21:41 | 1

Nee, van mafkees.

Veepert | 07-04-23 | 22:27

Hm, ik denk dat een VVD best in zee wil met een nieuwe partij ook al is de structuur niet democratisch als ze zich 1) inhoudelijk niet onmogelijk hebben gemaakt en 2) een beetje stabiel zijn. De PVV is onmogelijk vanwege 1, het FvD vanwege 1 en 2. JA21 valt nog te bezien, hoewel het duidelijk is dat ze bepaald niet eerste keus zijn. Wat betreft de partij als garantstelling van brood op de plank, in het geval van Wilders is dat als verwijt niet helemaal eerlijk want die man kan nergens anders heen.

Dat gezegd hebbende is die ondemocratische structuur op de lange termijn wel een probleem, want je wil inderdaad dat een partij groter is dan de kamerleden. Uiteindelijk moet een ledencongres zich kunnen uitspreken over een concept kandidatenlijst, daar moet JA21 inderdaad naartoe. Overigens is dat nog geen garantie dat het er allemaal eerlijk aan toe gaat, dat hebben we gezien toen ze bij het CDA Omtzigt niet op de lijst wilden zetten omdat hij zich had verzet tegen de gedoogconstructie met de PVV. Ondanks verzet binnen de partij moest hij met plaats 39 genoegen nemen.

Tashtego | 07-04-23 | 21:41

Is dit dezelfde Eldering als die de failliete winkel van Rob Muntz heeft "gekocht" ?
Nou.. oke dan weet ik genoeg.

grapo | 07-04-23 | 21:35 | 2

Hij kon er wel een broer van zijn, zelfde enge lachje.

Normpje | 07-04-23 | 21:40
-weggejorist-
grapo | 07-04-23 | 21:44

Dictatuur is aanvankelijk noodzakelijk om interne idioterie te voorkomen maar op een gegeven moment zou een stabiele partij een democratisch bestuur moeten nemen. En de FvD dus niet. Baudet is gewoon zo'n sujet dat die partij geen enkele toekomst heeft dan wat schreeuwen aan de rechterkant met een handjevol zetels. Zet daar echter een bestuur van technocraten in dat Baudet er na het zoveelste incident uit flikkert en de zetels verdwijnen bij de volgende verkiezingen want hij is wel degene die die paar kiezers met zich mee krijgt. Zie Leefbaar / Fortuyn.

geerdt | 07-04-23 | 21:31 | 2

Fortuyn is nog steeds boos op die technocraten.

Kouwe Kees | 07-04-23 | 21:37

Hoe democratisch zijn de anderen partijen?
Als het er om gaat is er fractie discipline en dan heb je te luisteren naar de baas.
En vergeet de achterkamertjes niet of de stiekeme streken.
Alle partijen hebben wel iets negatiefs

pejoar | 07-04-23 | 21:42

En toch was er dus iemand die van alle inzendingen deze las en dacht "hey, deze verdient wel om als artikel gepubliceerd te worden". Dat vind ik eigenlijk nog grappiger dan dit simpele stukje dat niets nieuws vertelt en nog het meest lijkt op wat ze bij VI Vandaag steeds roepen "er is rechts geen alternatief voor Rutte, dus stemmen we steeds weer op Rutte"

Quantum Suicide | 07-04-23 | 21:30

Baudet is een halve fascist, Wilders is nogal fan van sterke leiders, maar van Eerdmans en Nanninga valt het me tegen. Had ik niet verwacht.

Après toi | 07-04-23 | 21:29 | 14

@Kosalski11: ik denk dat regeren in dit land steeds moeilijker wordt, juist door de wildgroei aan “ontevredenheidspartijen” die claimen een simpele oplossing te hebben. Daardoor blijft gewoon weinig bestuurlijk talent over waarmee wel te regeren valt en krijg je wat we nu hebben: gelegenheidsmeerderheden en handjeklap, zonder mogelijkheid tot duidelijk beleid.. Ik denk niet dat je dat Rutte kunt aanrekenen eigenlijk, maar dat hij blijkbaar juist het talent heeft om iets te maken van een onmogelijke situatie. Best paradoxaal, dat juist de boe-roepende proteststemmers dit door henzelf zo gehate zwalkende besturen veroorzaken…

Homer P. Simpson | 07-04-23 | 23:34

@Homer P. Simpson | 07-04-23 | 23:34: Ze claimen niet altijd een simpele oplossing te hebben. Ze proberen het wel geregeld, maar wat ze ook voorstellen, het wordt steevast door de coalitie weggestemd. Naar mijn idee wordt er soms zelfs gekeken naar wie een motie indiend, zonder deze op inhoud te beoordelen. Dat is jammer, want er zitten soms best goede tussen. Daarnaast zijn veel dingen ook relatief simpel, alleen worden ze onnodig ingewikkeld gemaakt. Ik vind niet dat je de kiezer, of proteststemmer zo je wilt, kan aanrekenen dat Rutte er een puinzooi van gemaakt heeft met dat constante gedraai en gelieg.

Kopieerapparaat | 07-04-23 | 23:49

@Homer P. Simpson | 07-04-23 | 23:34: Goeie analyse.

Après toi | 08-04-23 | 00:22
▼ 11 antwoorden verborgen

Gum de genoemde partijen uit en vul willekeurig elke andere in en het stukje van Kees snijdt evenveel hout voor wat betreft de meeste argumenten.

HD50 | 07-04-23 | 21:27

"De Groningse miljonair heeft vooral moeite met de penningmeester van de partij, Henk Otten."

Nuchternederland | 07-04-23 | 21:34

Da's een aanhanger van Wybren van Haga die volgens hem BVNL primair oprichtte om voor baangarantie van de oprichter te zorgen. Snappie?

drs.Nee | 07-04-23 | 21:40

Ja die dus. Oke.. ik ben ff weg uit dit topic. Fcking Kees op GS!
Hoeveel doneert Keesie om te mogen tikken hier ?

grapo | 07-04-23 | 21:41

Zonder uitzondering zitten alle 150 er voor het geld.
Oké misschien niet : Hiddema, Leyten, Van Meijeren en met twijfel Annabel.

ChalinaRosa | 07-04-23 | 21:26 | 1

nl.m.wikipedia.org/wiki/Martin_Wörsdö...

De gemiddelde fiscalist die in de Tweede Kamer plaats neemt, kan makkelijk twee of drie de vergoeding verdienen die hij/zij voor het Kamerlidmaatschap krijgt.

theo-is-dood | 08-04-23 | 07:04
-weggejorist-
Piet Karbiet | 07-04-23 | 21:25

Dit is een diskwalificatie voor Joost Eerdmans. Hij is nooit verkozen voor FvD. Stond op een conceptlijst, was daar weg voordat er verkiezingen plaatsvonden. Hij werd net als 20% van de bevolking bevangen door FvD-standpunten van de eerste fase.

Nanninga was in A'dam natuurlijk lijsttrekker, maar nooit onderdeel van FvD in de Tweede Kamer. Ook daar gaat dit stuk volledig de mist in.

Nanninga en Eerdmans zijn op geen enkel moment plucheplakkers of zelfverrijkers. Niet eens in de beeldvorming.

Echt een dik vet Bullshit-artikel.

Treff | 07-04-23 | 21:25 | 4

Maar die 2 narcisten noemen hun partij wel Joost en Annabel 21…

Miyagi | 07-04-23 | 21:46

Nanninga was al een rechts boegbeeld toen Baudet nog een soort student was. Ze schreef onder andere hier. Ze sloot zich vrij laat bij t Forum aan en werd als een grote vis binnengehaald. Ze zei toen al eerlijk " nu er een grote rechtse renaissancepartij lijktvte ontstaan kan ik slecht achterblijven." Of iets soortgelijks.
Eerdmans was al een van de belangrijker mannen van Fortuyn alleen daar zakten alle stoelpoten in. Omdat anderen ze doorzaagten of omdat het hout niet uit het juiste hout gesneden was.

Shoarmamasutra | 07-04-23 | 22:09

@Shoarma: ze wilde juist niet achterblijven, maar haar verantwoordelijkheid pakken. Ze had tot dan toe altijd tegen 'de macht' aangeschopt en nu wilde ze daad bij woord gaan voegen.

RM666 | 07-04-23 | 22:28
▼ 1 antwoord verborgen

2 simpele dingen / doelen waaraan met moet kunnen voldoen ende realiseren om in aanmerking te komen voor regeringsdeelname:

1. Belasting verlagen.
2. Regels verminderen.

Partijen die dit niet als doel hebben of niet weten te realiseren zijn ongeschikt. Ik kan nog meer fundamentele doelen opnoemen maar we moeten het niet meteen al te moeilijk maken he.

Stonecity | 07-04-23 | 21:23 | 4

Richt een partij op en je hebt al één stem binnen.

Joris Beltsin | 07-04-23 | 21:38
▼ 1 antwoord verborgen

Baudet zou een bastaardzoon van de Vieze Man kunnen zijn. Niet alleen qua kapsel lijken ze op elkaar.

Piggelmee | 07-04-23 | 21:22 | 1

Zelfde haarkleur, verrek!

Nuchternederland | 07-04-23 | 21:23

Of een partij intern wel of niet democratisch is, maakt niet uit voor coalities. Afrekening gebeurt immers pas ná een kabinet. Elke partij wil zoveel mogelijk zetels en medewerkers hebben. Geen enkele wil onder de kiesdrempel van 1 zetel zakken. Zelfs Groep De Haan van vroeger 50+.

Lijkvocht | 07-04-23 | 21:22

Gelukkig zitten de andere politici er niet voor het geld. Ik moet opeens aan Jorritsma denken bijvoorbeeld.

Mokum Kosher | 07-04-23 | 21:21

Afgezien van de mening van kees dat de andere partijen niet willen samenwerken met PVV en Ja21 en FVD omdat ze een bepaalde structuur hebben, zie ik weinig onderbouwing. Komop kees, you can do better. Hoop ik voor je.

Nuchternederland | 07-04-23 | 21:20

Ik heb even mijn neusharen bijgeknipt.

Kowalski11 | 07-04-23 | 21:19

Ach gut, de menschen willen toch gewoon een sterke leider, geef ze die gewoon, want de wens dat alle problemen opgelost worden zonder offers moet toch kunnen.... Wie komt er na het sprookje van Caroline?

drapsap | 07-04-23 | 21:18

Kees Eldering werkt zelf voor wappiepartij BVNL overigens, dus dit artikel kun je gerust politieke propaganda noemen. Nu wachten op de dag dat Keesie ruzie krijgt met Van Haga omdat BVNL Keesie te weinig podium geeft.

blikjegrolsch | 07-04-23 | 21:16 | 1

Of nog erger, tot het moment dat Kees een woning van Wybren gaat huren.

Après toi | 07-04-23 | 21:31

Lolol

blikjegrolsch | 07-04-23 | 21:23

En waarom vindt Eldring dit alles een probleem? Wat heeft eea met partijstandpunten te maken? Vindt Eldring dit alles een legitieme reden voor een cordon? Eldring presenteert zichzelf hier als een totaal nutteloos en ongevraagd geweten van.... tja... van wat eigenlijk? Volgende week iets over bestuur van sparta ofzo?

vladimirows | 07-04-23 | 21:14 | 1

Het is inderdaad wel waar dat steeds het wezen, de organisatie van deze partijen aan de kaak wordt gesteld. Dit stukje is bepaald niet uniek, je struikelt te onpas en te onpas over dit soort stukjes.

Het idee lijkt steeds te zijn dat de kiezer ‘verkeerd’ stemt en dat deze dus onderwezen moeten worden over het ‘foute’ van deze partijen.
Vergeten wordt dat de legitimiteit van een politieke partij als tijd ligt bij de keizer, die bepaalt of partijen zetels krijgen of niet. Zo hoort het.

Nuuk | 07-04-23 | 21:44

Aha, Kees schrijft (regelmatig) voor de Volkskrant.
Weten we ook weer. Tijd voor bier.

RM666 | 07-04-23 | 21:13

Is dit een grap ofzo? Kees Eldering heeft zélf een carriere geprobeerd bij FvD en JA21. En na er te zijn uitgegooid komt ie op GS even modder smijten? De enige reden datie zoveel over vechtende ego's weet is dat ie er zelf een heeft. Kees Eldering is het prototype gekwetste narcist die helemaal Breedveld gaat als je hem niet 100% podium gunt.

blikjegrolsch | 07-04-23 | 21:10 | 2

Spot on.
Niks zo erg als een afgewezen minnaar.

Abject | 07-04-23 | 21:17

De PVV is al jaren een zeer stabiele club.
Kees functie Eldering.

Normpje | 07-04-23 | 21:10 | 6

@Normpje | 07-04-23 | 21:39: Feitjes, Normpje, het aantal mensen in de Bijstand schommelt al jaren rond de 400 duizend.

Après toi | 07-04-23 | 21:48

@AT: en de samenstelling van die 400.000?

Lorejas | 07-04-23 | 22:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Theo? Ben jij dat?

RM666 | 07-04-23 | 21:10

En de volgende keer gaat kees ons uitleggen welke krachten invloed hebben op de partij van de dieren.
Oh nee, dat zal wel niet, die vindt kees lievvvv.

Nuchternederland | 07-04-23 | 21:09

Of het bij de andere partijen zo anders is waag uk te betwijfelen. Formeel wel, maar qua machtsverhoudingen niet. Als er genoeg discipline binnen een partij is, dan kunnen degenen die aan de touwtjes trekken met een hele grote mond beweren dat alles er echt heel erg democratisch aan toe gaat, maar de machtsverhoudingen kunnen desondanks verhinderen dat lieden in lagere echelons echt hun mond open durven te doen. Dat zie je zo soms als er weer eens een open brief verschijnt van 'verontrudte leden', of er anoniem gelekt wordt naar de pers.

Schoorsteenveger | 07-04-23 | 21:08

"...intimiderende, toxische en onveilige werksfeer..."
Ben ik de enige die erg moe word van dit soort termen?

UnderTheDevil | 07-04-23 | 21:04 | 5

Alleen de middelste zou voldoende moeten zijn om het eigenlijke probleem bij één van de betrokkenen op te lossen.

Tjemig | 07-04-23 | 21:12

Bij Baudet kan ik mij daar wel iets bij voorstellen.
Die is duidelijk knettergek.

Piggelmee | 07-04-23 | 21:24

Nee hoor, ik ook.

ChalinaRosa | 07-04-23 | 21:33
▼ 2 antwoorden verborgen

Voorheen hadden we nog een Teflon Mark. Alles gleed van hem af tot en met een kabinetje of drie. En toen was speculeren over een nieuwe samenstelling van een regering nog enigszins gerechtvaardigd.

Mea Culpa...op naar de volgende ..

Maar ja, anno april 23, is de bestuurscultuur in en om het kabinet zoals beloofd, flink gewijzigd. Zelfs de landelijke mascottes moesten eraan geloven

De Leeuw van Oranje is passé! na zijn out-of-body-inauguratie zit die al jaren verscholen achter de muren van 5 paleispanden die een slordige half miljard euro per koningschap kosten, om het over de prijs van de deepfake kersttoespraken maar niet te hebben..
Hollands trots familie-aap Bokito is passé! ergens tussen narcose en hartfalen in een out- of-body- experience blijven hangen en we moeten nu maar afwachten of de pasen hem nog terug zal brengen (wat volgens sommigen mogelijk is bij homo-sapiens achtigen)
En zelfs Teflon Mark is passé!

'Bisonkit Mark' is de nieuwe Haagse maat, neerlands mascotte en biochemisch rampenplan

Blijft op alle manieren beter plakken dan wat dan ook

plakt aan Kaag, plakt aan pluche en plakt aan welke crisis je dan ook maar zou kunnen bedenken. En als we niet oppassen plakt ie straks Rutte V met een crisiswetje aan zn staart

tegen de tijd dat er ooit nog een keertje verkiezingen komen is de democratie al lang afgeschaft en daarmee iedere ledenraadpleging en -inspraak in welke partij dan ook.

het speculeren dus niet waard

klapluik | 07-04-23 | 21:04

"Als mijn vrouw tegen mij zegt: Je moet nu de wasmachine uitruimen, dan kan ik dat als intimiderend ervaren."

Tuurlijk Tjer

Duwbak_Linda | 07-04-23 | 21:04 | 4

Mijn wasmachine appt mij dat ik mijn vrouw moet uitruimen. Dát is pas intimiderend!

blikjegrolsch | 07-04-23 | 21:12

@blikjegrolsch | 07-04-23 | 21:12: realiseer je je wel dat de machine eerst je vrouw had geappt? Maar dat ze het appje gemist had? Door het oog van de naald...

Nuchternederland | 07-04-23 | 21:17
▼ 1 antwoord verborgen

Lol en Wopke die als voorbeeld wordt aangehaald zit er nog en allen die de sporadische OV dienst van Rutte hebben ontweken zitten er al jaren en jaren, ook degenen met wanprestaties en ego's.
Bestuursleden van de kartelpartijen mogen zich inmiddels wel eens de ogen uit de kop schamen zou dan ook een conclusie moeten zijn.

Kouwe Kees | 07-04-23 | 21:03

En Omtzigt is een egoist. Echt waar.

Piet Karbiet | 07-04-23 | 21:03 | 3

Dat niet alleen, hij is in zijn eentje afgesplitst, de egoïst.

Nuchternederland | 07-04-23 | 21:10

En niemand is heilig, dus is hij een verschrikkelijk mens.

funda | 07-04-23 | 21:12

Dat hij zich inzet voor anderen is puur eigenbelang, lijkt me ook.

Zeurders | 07-04-23 | 21:14

Is dit nu onderdeel van de te verwachten smeer campagne die het kabinet voert totdat ze zeker genoeg van hun zaak zijn voor verkiezingssucces om de boel te laten klappen?

Teluitjewinst | 07-04-23 | 21:03

Iemand heeft zijn 1 april grap een week te laat ingestuurd?? Met wel idee dan? Iets van ik heb er uren op zitten zwoegen dus toch maar insturen of zo iets. Maar helaas, wat een niveau. Svp volgend jaar niet nog een keer proberen.

ZomaarEen | 07-04-23 | 21:02

Hé, kijk nou Chris Aalbers heeft ook een stukkie geschreven maar dan als Kees Eldering.

WeirJack | 07-04-23 | 21:02 | 1

Chris Aalbers, dat is er ook zo een die alleen maar anderen kan afzeiken.

Zeurders | 07-04-23 | 21:15

Ik kan de schrijver dezes aanraden om ook eens naar de vvd te kijken.

De macht van de partijbaronnen was destijds in de ogen van het partijbestuur te groot (vooral de regionale koehandel met de lijsten). Dus er kwam een Permanente Scoutings Commissie. De eerste olv faalhaas Krikke. Deze PSC is sindsdien heer en meester bij het opstellen van de belangrijkste lijsten.

Leden mogen "stemmen" maar ze hadden in het begin niet door dat ze voor de gek werden gehouden. Het enige "succes" was destijds dat dhr Fred Teeven een paar plaatsen lager kwam en Laetitia Griffith hoger op de lijst kwam. Dat was de eerste en laatste keer dat, dat voorkwam. Het "voorstel" van het bestuur wordt sindsdien zonder wijzigingen aangenomen. Dat komt door het systeem. Op eerste gezicht lijkt het democratisch. Maar wijzigingen zijn in de praktijk nagenoeg onmogelijk. Lenin, Pol Pot, Mao zouden het subiet overnemen. Van partijdemocratie is in ieder geval geen sprake.

Sinds de PSC is de vvd ook steeds meer een applausmachine voor Rutte geworden. Leeg, nietzeggend, geleid door de Tassen draagster der Tassendragers, hol vat Sofieke.

PS: Het systeem behoeft enig uitleg waarom het zo schitterend is. Maar is niet 1 2 3 uit te leggen. Het feit dat er geen veranderingen in lijsten is genoeg bewijs voor dit moment.

Louter Leuter | 07-04-23 | 21:02 | 4

Neen, dit is te makkelijk. U doet een stevige uitspraak maar u levert 0,0 bewijzen daarvoor. Leg nou gewoon uit waarom het online stemmen bij de VVD nooit een wijziging van de concept kieslijst zal opleveren.
Ik vermoed eerder dat de VVD-leden in z'n algemeenheid erg gezagsgetrouw zijn en amper afwijken van hetgeen de partijleiding voorstelt.
Overigens: hoe verklaart u dat de huidige voorzitter in een online stemming, de bestuurskandidaat (Onno Hoes) heeft verslagen? U heeft veel uit te leggen.

Amsterdamsko | 07-04-23 | 21:17

@Smoelensmid | 07-04-23 | 21:12:
Ik hang aan een toog. Kleinkind is ter bedde. Er is de ene na de andere lokale processie op TV. Wat zuigt dat Nederlandse gedweep met The Passion... Salud!

Louter Leuter | 07-04-23 | 21:23

@Amsterdamsko | 07-04-23 | 21:17:
In een een op een verkiezing... Jantje of Onnotje werkt het. Bij lijsten niet. U bent vvd lid?

Louter Leuter | 07-04-23 | 21:29
▼ 1 antwoord verborgen

Wie de F£$%$^k is Kees Eldering weer een van de 16 inmiddels 17 miljoen NL ers met een mening. Fijn dan weten we dat ook weer.... KOFFIE!!!

deja_view | 07-04-23 | 21:02

Sorry maar dit is een tamelijk open deur. Wat verwachten de mensen eigenlijk die er op stemmen?

BobDobalina | 07-04-23 | 21:01 | 3

Een stuk meer dan van de vvd, dat is zeker.

Nuchternederland | 07-04-23 | 21:11

Een liberale samenleving, wie hard werkt heeft het goed, wie de kantjes eraf loopt of niet mee kan komen moet met minder genoegen nemen of harder zijn of haar best doen.

intrigant | 07-04-23 | 21:13

In ieder geval geen schone schijn.

Sinterbikske | 07-04-23 | 21:17

"Normale 'kartelpolitici' kunnen immers persoonlijk door Mark Rutte onder de bus gesmeten worden." (Hoi Mona)
Fixed it for you.

funda | 07-04-23 | 21:01

De VVD is wel democratisch georganiseerd maar die komen ook niet van Rutte af.

Joris Beltsin | 07-04-23 | 21:01 | 2

Ze kijken links, rechts en denken; dan hij dan maar.

Dr. Blechtrummel | 07-04-23 | 21:10

De vvd is zo ingericht dat Rutte de Grote Roerganger, de Rots der Nederlanden is

Louter Leuter | 07-04-23 | 21:20

Alsof het boeit onder welke omstandigheid een partij tot stand is gekomen. Het enige wat relevant is, is of een partij voor je wensen opkomt. Stem op een beleidsprogramma, niet op "leiders".

Verwijten als "de oprichter bekommert zich enkel om baangarantie en is tevens alcoholist" is onder de gordel. GS onwaardig stuk.

superduperadmin | 07-04-23 | 21:01

De verkiezing van de partijleider bij het CDA verliep niet bepaald democratisch. Kartelpartijen zullen ook geen coalitie aangaan met Omtzigt.
De angstcultuur bij D66 is ook meerdere maken bekend gemaakt.

Het maakt ook niet uit of je door de hond of door de kat gebeten wordt.

Arnold Layne | 07-04-23 | 21:00

Alcoholisme en internet is een slechte combinatie.
Dat bleek wel met de wappies tijdens de pandemie.

Piggelmee | 07-04-23 | 20:58 | 3

Lol hou jij nog steeds zo lekker vast aan die terminologie? Hoor je niet al te zijn doorgegaan op de volgende term... Woke, net zoals al die domme/zombie = dombies doen, die lekker met de massa meelullen, zonder ooit zelf na te denken?

fysit | 07-04-23 | 21:01

@fysit | 07-04-23 | 21:01:

Denken moeten de wappies aan anderen overlaten.
Daar zijn ze niet voor geboren.

Piggelmee | 07-04-23 | 21:21

Stil blijven staan nu e.e.a. toch in een ander daglicht komt te staan?

ChalinaRosa | 07-04-23 | 22:02

De huidige partijen, dat is een succes ....

Der Schnitzeljäger | 07-04-23 | 20:58 | 1

Verplicht met de bazen meestemmen, altijd, ja.

ChalinaRosa | 07-04-23 | 22:03

Wat een kulverhaal. De democratische legitimiteit ligt bij de landelijke kiezer en nergens anders. Als die het ziet zitten dan heb je recht van spreken anders niet. Bij anders ingerichte partijen bestaat de leden uit slijmerige baantjesjagers die alles slikken voor het pluche. Nee dat is lekker. En los daarvan, als je in NL een conservatieve partij opricht word je overlopen door opportunistische mongolen, halftamme nazi’s of linkse paarden van troje die je van binnenuit kapot maken. Op het moment dat je een visie hebt kan je dus niet anders dan strak beginnen en gelijdelijk de teugels laten vieren. Voor linkse partijen is dat idem maar met dezelfde intriganten aan de andere kant van het spectrum. Zelfreinigend vermogen kost tijd om op te bouwen.

Lucifer | 07-04-23 | 20:57 | 6

Wel mee eens maar tegelijkertijd de vraag: hoelang heeft Wilders nog nodig om het zelfreinigend vermogen op te bouwen?

Joris Beltsin | 07-04-23 | 21:03

Zelfreinigend vermogen? Wat doet De man verkeerd dan?

the_w | 07-04-23 | 22:56
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik mis het verhaal over het aanzienlijk groot deel van het electoraat wat daar blijkbaar liever de grieven in stemmen vertolkt dan bij al die partijen die hun sowieso al in de steek heeft gelaten.
Of moeten ze dan maar massaal weer thuis blijven?

Abject | 07-04-23 | 20:57

GS is een beetje naar links aan het glijden, ik heet dhr. Eldering maar noem mij maar Kees.

kapt.Jerkoff | 07-04-23 | 20:55 | 5

@Louter Leuter | 07-04-23 | 21:18:
Ik heb wel eens in een tegel gevraagd of de redactie er weer mee zou willen beginnen. Het was toen wekelijks en kan mij voorstellen dat dit veel vraagt qua organisatie, maar bv eens per maand of twee manden zou echt leuk zijn.
Het kan ook in andere vorm bv dat je die mensen een stuk voor GS laat schrijven en dan kunnen we reaguren.
Het mooiste was echter dat ze echt bij elkaar zaten en er een gesprek ontstond.

Nuuk | 07-04-23 | 21:47

@Nuuk | 07-04-23 | 21:47: (en louter leuter) eens, ik mis CNB ook. Een gesprek met iemand van BBB zou interessant zijn.

Tashtego | 07-04-23 | 21:53
▼ 2 antwoorden verborgen

partijdemocratie is overrated

dugo | 07-04-23 | 20:54

Ondertussen in Limburg,

De provincie Limburg lijkt af te koersen op een coalitie over links, met BBB, CDA, VVD, PvdA en SP. Dat blijkt uit het eindadvies van verkenner Jan Schrijen na gesprekken met de fracties in Provinciale Staten van Limburg.

Binnen GroenLinks wordt woedend gereageerd op een mogelijke deelname van de PvdA in de coalitie. PvdA en GroenLinks spreken immers landelijk over een fusie. 'En zie: de PvdA laat ons vallen als een baksteen', foetert prominent GroenLinks-lid Jan Muijtjens uit Geleen op Twitter. 'Die fusie kunnen ze op hun buik schrijven wat mij betreft!' Hij krijgt van diverse kanten bijval.
www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/04/07/...

Cornelis12 | 07-04-23 | 20:54 | 6

@Onkel Bratwurstbude | 07-04-23 | 21:00:
Hoezo quasi?!? Het is de CPN en de PSP...

Louter Leuter | 07-04-23 | 21:17

Die woede van gl is gekend voor het populisme (om die term maar eens te gebruiken) binnen die partij. Voor de verkiezingen was trouwens bekend dat er op Zeeland na, geen provinciale afdeling van gl of pvda plannen had voor samenwerking. Het is echt iets van Klaver die op deze manier stemmen te roven. Kuiken is een zwakke politicus en laat zich overvleugelen door Klaver die haar stemmen zo probeert te roven. Reken er niet op dat Klaver bij een fusie voor ogen heeft dat een pvda figuur partijleider wordt.

Aardige brug naar partijen die geheel geformeerd zijn rond een persoonlijkheidscultus: de groene khmer met Jesse “ik BEN de partij” Klaver.

Nuuk | 07-04-23 | 21:51

@Nuuk | 07-04-23 | 21:51:
Als ik Kuiken was zou ik als het zover is voor contactlenzen gaan want we weten hoe het onder de Khemrs met brildragenden is afgelopen.

Graaisnaaiert | 08-04-23 | 00:55
▼ 3 antwoorden verborgen

Ja, en Mark Rutte zit er voor zijn idealen. Flikker op.

Piet Karbiet | 07-04-23 | 20:53

Beste @Kees Eldering.

Dikke ROFLOL en HAHAHAHAHAHAHA @ "Het is cruciaal voor het slagen en langdurig voortbestaan van een politieke partij dat deze groter is dan ‘de gezichten van de partij’. Een primaire zorg bij iedere ‘kartelpartij’ is om de partij niet te laten overnemen door overambitieuze ego’s."

Kom ook met een voorbeeld van bijna 40 jaar geleden. Fokking Ed Nijpels die nog steeds, albeit via een achterdeur' een dikke vinger in de pap heeft.
En wat dacht je van Johan Remkes?
Alle andere Partijmastodonten, b.v. vleespet Samsom en zijn überlord Zimmerfranz?
Wat dacht je van Rutte?
En de familie Marijnisse?

Ga maar eens kijken wie er bij de partijcongerssen allemaal achter de coulissen staan en aan de touwtjes van onze politieke muppets trekken.

Onkel Bratwurstbude | 07-04-23 | 20:50 | 1

flauwekul en er zijn meer dan drie partijen.

AntiZanicz | 07-04-23 | 21:22

Partijen waarbij het de partijleider primair om de eigen belangen gaat. Dat zie je inderdaad alleen bij de PVV, FvD en JA21.
Verder het is zo'n mosterd na de maaltijd-column dat Kees nu al de Paternotte-bokaal van deze maand wint.

spanarchist | 07-04-23 | 20:47 | 1

Ja, ik snap werkelijk niet waarom deze persoon van GS dit podium kreeg. Wat is er bijzonder aan het verhaal? Meestal zijn de gasten van buiten die soms een plek voor een stukje schrijven krijgen juist heel interessant. Dit voegt niets toe.

Ik had al een tegel geschreven en die herhaal ik niet.

Wat jij noemt over dat primaire eigenbelang bij partijleiders, is een uitstekende toevoeging.
Juist deze partijen hebben meerdere parlementariërs die zich profileren. Dat zie je zeker niet bij vvd, cda of gl. Wel wat meer maar toch echt minder bij d66.

Alleen SP zit op hetzelfde niveau als PVV en JA21 als het gaat om meerdere parlementariërs die zich goed profileren, en dat dit dus ook mag.

Baudet heeft veel aandacht nodig, maar kan desondanks anderen naast zich dulden.
Eerdmans, Wilders en Marijnissen kunnen zeer zeker sterke politici naast zich dulden en vertrouwen hen ook.

Nuuk | 07-04-23 | 20:56

Ik vind het wel een leuk verhaal.
Bedoel, iemand doet er wel moeite voor. Ga zelf maar eens een topic schrijven.

Ichneumonidae | 07-04-23 | 20:47 | 7

Zo redenerend mag niemand meer commentaar op niks hebben: ga zelf maar een liedje schrijven. Maak zelf maar eens een schilderij. Ga zelf maar eens voetballen. Iemand doet er moeite voor.

vladimirows | 07-04-23 | 21:19

Tegenwoordig een fluitje van een cent met Chat GPT4.
Try it.
Ik had er hier eentje gepost, maar die is weggejorist door de paasjoris

Onkel Bratwurstbude | 07-04-23 | 21:32
▼ 4 antwoorden verborgen

Leuk artikel!, tenminste …. Voor joop punt nl ..

pacmann | 07-04-23 | 20:46

"Normale 'kartelpolitici' kunnen immers persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor het succes of falen van de gezamenlijke regeringsplannen" vind ik nog het mooiste stukje.
Dát, mijnheer kees, gaan we graag een paar jaar geleden zien.

NiCeY | 07-04-23 | 20:46

De frustratie bij de VVD zit diep.

Dit soort stukken staan geregeld in de reaguursels wanneer deze partijen ergens in een topic actueel worden.
Baudet heeft graag de aandacht en is inderdaad een eigen koers gaan varen zonder enige rekenschap te geven aan de kiezer die hem met de PS indertijd een prachtig mandaat gaf.
Wanneer ik nu naar Forum kijk dan denk ik dat van Meijeren en van Houwelingen het beeld het sterkst bepalen.

Tijdens de start van Forum had Baudet, Hiddema naast zich gepost. Geen logische move als je alleenheerser wil zijn.

JA21 is een afsplitsing met enkele sterke persoonlijkheden als Eerdmans, maar meer nog Nanninga, Otten. Ik zie niet in hoe die partij een kruiwagen is voor alleen Eerdmans.

PVV.
Het eeuwige geneuzel over dat ene lid. Wat maakt dat uit? Bij de VVD zijn heel veel leden en is er maar eentje de baas. Waar heb je het dus over. Bij de PVV zie ik meer sterke personen naast Wilders. Parlementariërs die hij echt niet zo maar aan een touwtje heeft. Agema, Bosma, Beertema zijn geen jaknikkers. Zelfs Graus heeft een sterke plek al snap ik niet waarom. Wilders hield de partij denk ik redelijk vrij van vrijbuiters door zelf het enigste lid te zijn.
Het draait in de politiek niet om de leden van een partij, maar om de kiezers van die partij.

Nuuk | 07-04-23 | 20:46 | 4

Vanuit perspektief van GW bekeken lijkt het me verstandig om ervoor te zorgen dat je geen LPF taferelen krijgt, waar allerlei charlatans en opportunisten zich met ellenbogenwerk naar de top klauteren om met iedereen ruzie te maken, enz. waarna de hele partij implodeert. Ik vind dat zo raar nog niet, een beetje quality control binnen de eigen gelederen.

Asteroid-B612 | 07-04-23 | 20:56

@Grachus | 07-04-23 | 20:49:
Juist wel.
Geeft mooi de gedachtengang weer van een, ja ehh, "contra rechts iemand"?

NiCeY | 07-04-23 | 20:57
-weggejorist-
J-van-de-Bontekoe | 07-04-23 | 23:50
▼ 1 antwoord verborgen

Chris Aalbers met een nieuw pseudoniem?

bijna_raak | 07-04-23 | 20:44 | 1


Geen idee.
Maar Kees schrijft rare verhalen.

J-van-de-Bontekoe | 07-04-23 | 23:49

Guttegut, weer iemand die vooral de PVV wil afkraken. Nee, laten we zeggen dat dit stelletje lapzwansen dat er nu zit ook maar iets doet dat Nederland voor uit brengt. Het enige dat ze gedaan hebben is ons land finaal naar de kl.ten helpen en het zal nog verder afgebroken worden door ze en wel in een rap tempo. BBB is al een flinke stap in de goede richting tenminste.

Sjakie | 07-04-23 | 20:42
-weggejorist-
Zef1581 | 07-04-23 | 20:42 | 2

Grote landelijke partijen hebben een filter systeem waar beginnende politici hun kunsten kunnen vertonen in de lokale politiek en als ze daar te goed en groot voor zijn (geworden) promoveren naar provinciaal of landelijk niveau. Het is een natuurlijk selectie proces daar jaren duurt en derhalve jaren de tijd heeft om diegenen die "problematisch" zijn, of niet met de neus de juiste kant op wijzen, te dumpen of op een zijspoor te zetten.

Kleine en beginnende partijen hebben dat niet, daar zou "het democratisch proces" toestaan dat "onverlaten" en "ongewensten" binnen kunnen dringen (dan wel infiltreren) en de boel om zeep kunnen helpen. Dat gaan die startende partijen dus niet doen, en een ieder die vind dat dat WEL moet gebeuren is per definitie verdacht.

Daarnaast als ik "Kees Eldering" google zie ik iemand met net even te veel links met net even te veel verschillende petten, dus daar doen we helemaal niets mee.

Quasi_Quatsch | 07-04-23 | 20:41 | 3

Denkfout: gevestigde partijen houden vooral de partij fossielen op hun plek en staan vooruitgang door andersdenkenden in de weg.

marco52 | 07-04-23 | 20:51

De truc met lokale partijen is dat dat perfect wisselgeld is. Als jij nou braaf instemt met de komst van dat tuig-azc, dan is dat een leuk opstapje naar de landelijke politiek. Ja, we zijn officieel wel tegen, maar ja, coalitie met '66, en je moet maar zo denken, als dit lukt, ben je er dadelijk toch weg.

TheEgg | 07-04-23 | 23:56

Ik vraag mij dan af op wie "snedige rekel" Kees heeft gestemd. Wel zo gemakkelijk voor de discussie.

Basil Fawlty | 07-04-23 | 20:39 | 2

Snedig is vrouwelijk.
Een rekel is mannelijk.

Pick your choice, zoals de Fransen zeggen die in Engeland op kostschool zijn geweest.

Kapitein Sjaak Mus | 07-04-23 | 20:42

@Kapitein Sjaak Mus | 07-04-23 | 20:42: Het is 2023. Je hoeft niet meer te kiezen.

Ivoren Toren | 07-04-23 | 20:43

"Bedankt voor uw stem op Hugo de Jonge". Doet dat een belletje rinkelen?

beerhunter | 07-04-23 | 20:38 | 1

"Functie elders."

Ivoren Toren | 07-04-23 | 20:42

Niemand is geschikt om het land te besturen, daar hebben we de incompetente ambtenaren voor.

Kaas de Vies | 07-04-23 | 20:38 | 1

helaas waar maar we hebben er wel veel en dat zorgt voor lange wachttijden

Pensionista | 07-04-23 | 20:43

Piratenpartij.
Geen alternatief.

Arrrrr en RAmen!

Kapitein Sjaak Mus | 07-04-23 | 20:37

Laten we het het over de persoonlijke belangen van de regeringspartijen van de afgelopen 50 jaar maar even niet hebben.

Pieter Breydel | 07-04-23 | 20:37

"Het grote verschil met de zo verfoeide kartelpartijen is dus dat deze, zonder uitzondering, wel een democratische interne structuur hebben. De macht van het bestuur is strikt gescheiden van die van de kamerleden en de kieslijsten worden via een democratisch proces vastgesteld."

Schrijft deze persoon ook voor de Speld? Argumentatie is van hetzelfde niveau dat Noord-Korea democratischer is dan Zuid-Korea omdat de feitelijke naam democratische republiek van korea betreft.

1 voorbeeld uit 1986 doet geen recht aan je zaak. FVD stinkt aan alle kanten en JA21 moet zich nog bewijzen, en verder heb ik geen idee waarom PVV zo is ingericht maar uiteindelijk moet je bij de kartelpartijen in het gareel lopen om kans te maken in de baantjes carousel. Eindstand is bij alle partijen hetzelfde...

Kartelmaster2000 | 07-04-23 | 20:37 | 3

De PVV is ingericht zoals hij is, omdat bij de LPF allerlei vijandelijk gespuis lid werd om de zaak van binnenuit te bespioneren en te saboteren. Daar heeft Geert Wilders lering uit getrokken.

Ivoren Toren | 07-04-23 | 20:40

Reactie op mijzelf maar alle recente meldingen van seksueel wangedrag bij o.a. D66 en de manier waarop daar mee is omgegaan zegt genoeg! Mannetje Pechtold kreeg een appartement en dwong zijn scharrel tot abortus maar is nu betrokken bij de renovatie van onze regering en bestuurder bij het CBR? Welke zuiverende werking is er dan?

Kartelmaster2000 | 07-04-23 | 20:42

Ja, dat prachtige zuiverende vermogen.... Daardoor heeft de VVD zich immers ook gezuiverd van een liegende en bedriegende voorman in het toeslagenschandaal. Oh, wacht....

Zef1581 | 07-04-23 | 20:37

Dit is wel een beetje eenzijdig hoor. Mark Rutte zit er ook alleen maar voor zichzelf. Die verkoopt al twaalf jaar lang bij elke nieuwe kabinetsonderhandelingen het land aan de hoogste bieder. Als hij maar premier mag blijven.

Ivoren Toren | 07-04-23 | 20:36

Oh, gelukkig. Ik was even bang dat het Rutte ook alleen maar om zijn baantje te doen was. Gelukkig is dat voor hem bijzaak.

TheEgg | 07-04-23 | 20:36 | 1

Je was me net voor. Proost vriend.

Ivoren Toren | 07-04-23 | 20:38

"Tyranny: Continuous Manufactured Fear With False Promises of Safety
Loves #crypto. Rekel on Numer.ai. CTWC Tetris. Libertarian"

Iemand een vertaling?

Eduardo- | 07-04-23 | 20:35

Als je al begint met PVV rechts van de VVD….
Ik ga nog maar een potje tennissen.

Ruimedenker | 07-04-23 | 20:34 | 1

Precies. PVV heeft een links programma met uitzondering van immigratie. Schrijver van het stuk diskwalificeert zich direct door de PVV rechts te noemen.

At_Dawn_They_Sleep | 07-04-23 | 21:56

Hear, hear.

Schadenfreude | 07-04-23 | 20:34

Nou... dan blijf alleen Caroline over, toch?

Eduardo- | 07-04-23 | 20:34 | 12

Caroline wordt betaald door de veevoederindustrie. Dat is een feit van algemene bekendheid. De komende jaren gaat er vast een politicoloog promoveren op de professionele en gelikte marketing van haar belangenvereniging BBB. Die aankomst per trekker in Den Haag; op alle tv-journaals ! Weergaloos!

theo-is-dood | 08-04-23 | 07:18

Als ik even terugblader en lees welk marketingbudget BBB had tegenover DDR66 voor de laatste verkiezingen, dan zag je een groot contrast.
Dat geld was 't blijkbaar waard want jij had niet door dat juist het handelen van DDR66 zwaar georkestreerd was en dat van de BBB haast niets had gekost.

Heel misschien luistert Caroline wél naar haar achterban en Kaag niet. Is dat al eens in je opgekomen?

Bakkeleures | 08-04-23 | 07:59
▼ 9 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Grachus | 07-04-23 | 20:33 | 3

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl