Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (12)

Donderdag 23 maart

Vliegen van Faro naar Luton, in het kader van European Patriots. Door de douane, want Brexit. Ik krijg altijd de bibberitis zodra er iets met paspoorten is. Trillende handen, zenuwachtig gefrommel in jaszakken, dingetjes kwijtraken, zwetende oksels. Een kinderachtig trauma, opgelopen door grensovergangen in Afrika en het Midden-Oosten. Corrupte en volledig onberekenbare douaniers, soldaten, politie en geheime dienst-griezels bij de grensposten van Jordanië / Irak, Turkije / Syrië, Syrië / Libanon, Jordanië / Israël, Egypte / Israël, Algerije / Tunesië, Algerije / Marokko, Afghanistan / Tajikistan, Zambia / Zimbabwe, Benin / Togo en dan ben ik er nog een paar vergeten. Ooit 48 uur vastgezeten in het desperate niemandsland tussen Algerije en Tunesië. Ik had in Algiers een stapel boeken over de fundamentalistische islam gekocht, voor mijn doctoraalscriptie over de jihad in Algerije en het Front Islamique du Salut. Die boeken waren verboden in Tunesië en werden ter plekke onmiddellijk geconfisceerd door een gluiperige snorremans. Ik mocht Tunesië niet in, zonder dat er iets werd uitgelegd. Overgeleverd zijn aan de nukken en grillen van sadistische debielen is geen picknick. Maar dat is natuurlijk allemaal klein bier in vergelijking met de horror die Ryszard Kapuscinski doorstond in Afrika. De Pool is een van mijn  journalistieke helden, samen met Tom Wolfe, Hunter S. Thompson, Egon Kisch, Graham Greene, Albert Camus en Boris Vian.    

Weinig dingen in dit leven zijn zeker in dit leven maar mij krijgen ze niet meer naar de Maghreb, de Levant en het Midden-Oosten. Althans niet levend.

Ik kan mij nu - terwijl ik terugblik op mijn hedonistische en dus volstrekt zinloze leven, dat hoogstens dit vrijblijvende gekrabbel heeft opgeleverd - niet meer voorstellen dat ik ooit een fanatieke oriëntalist was. De term oriëntalisme komt bij de Palestijnse literatuurwetenschapper Edward Said vandaan, die in zijn beroemde boek Orientalism (1978) de westerse blik op het Oosten hekelde. Volgens Said stelt het Westen het Midden-Oosten voor als barbaars, irrationeel en verleidelijk, terwijl het Westen beschaafd, rationeel en deugdzaam zou zijn. 

In een interview legde ik uit wat mij aantrok in oriëntalisme:

‘‘Het woord van Said ging er in als Gods woord in een ouderling. Orientalism was een heerlijk boek en een zeer inspirerende grabbelton. Ik haalde de krenten uit de pap en dus bereikte Said bij mij precies het tegenovergestelde. Dankzij zijn ‘tips’ genoot ik van het oriëntalisme dat hij zo verfoeide. Ik geniet van die romantische, erotische kijk op Noord-Afrika, Egypte en de Levant. In het Bardo-museum in Tunis –  ja, waar in 2015 die islamitische terreuraanslag door mohammedaanse jihadisten is gepleegd – hangt een schitterende collectie van de Oriëntalisten en met name van Eugène Delacroix. Lekker veel dames in de hamam, de wellust en de geilheid spatten ervan af. De ‘preciezen’ bij de vakgroep Arabisch waarschuwden mij dat mustashriqin, oriëntalisten in het Arabisch, een scheldwoord was in het Midden-Oosten. Nou, daar heb ik niets van gemerkt. Zolang je maar betaalde voor al die zondige uitspattingen was er niets aan het handje.’

Toen collega-oriëntalist Sigrid Kaag een twiet van mij deelde, schreef ik een spontane liefdesverklaring aan de beste première die we nooit hadden: 

Ineens zag ik de mens Sigrid, en ik dacht: wat zou er gebeuren als ik een avondje met haar in de kroeg zou zitten, of desnoods bij haar thuis, onder het valse voorwendsel dat ik mij aanbied als social media-doctor (met stip op 5 in de top 100 van influencers!). We hebben allebei Arabisch en islam en Midden-Oosten gestudeerd, we kunnen heerlijk roddelen over het seksleven van beroemde professoren in ons vakgebied, we kunnen romantisch en nostalgisch kwebbelen over het dakterras van het Nijl-Hilton in Caïro, hotel Baron in Aleppo, het American Colony-hotel in Jeruzalem en nog veel meer. Bovendien heb ik net als Sigrid jarenlang de Palestijnse zaak gediend en ik zal haar dan ook tientallen artikelen overhandigen die dit bewijzen. Zoals dit vlammend pleidooi voor Hamas! 

Ik kan bovendien uitstekende Libanese mezze maken, want dat heb ik geleerd van Nouna, mijn hospita in Beiroet destijds. Ik schud het zo uit de mouw: tabouli, baba ganoush, hummus, falafel, kishk, kibbe, fattoush etc. etc. Ik zorg voor een schitterende rode wijn van Chateau Kefraya Comte de M uit de Bekaa-vallei, een blend van de druivensoorten syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc en mourvèdre. Uiteraard heb ik een puike fles araq bij me, het liefst van Al Massaya, Ksarak of Chateau Nakad, en ik zorg voor heerlijke baklava bij het kopje Arabische koffie. Ik kan niet onverdienstelijk koffiedik lezen en dan ga ik vol op het orgel. Deze vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken, mensen. Ik zet na mijn erotisch getinte toekomstvoorspelling Habbaytak Bessayf van Fayrouz op en fluister in haar oortje: ‘Sigrid, wat was er gebeurd als we elkaar in de jaren tachtig waren tegengekomen op het dakterras van het Nijl-Hilton, in zo’n zwoele broeierige Caireense nacht…? Ik was in de kracht van mijn leven, een jonge God, jij was een jonge blom, en misschien hadden we dan wel twee weken naakt gezwommen in de Rode Zee en gedanst met de bedoeïenen in Sharm Al Sheik en jointjes gerookt en blindmakende whisky gedronken van het merk Black Table.’ 

Ja ja, en al die grote gedachten denk ik nu in de vertrekhal van de luchthaven van Faro. Ryanair: het begint te wennen. Twee tientjes voor enkeltje Faro - Luton.  Mijn Samsonite Paradiver is iets te groot voor handbagage en kost net als ik ook twee tientjes maar heeft geen eigen stoel. 

Het vliegtuig vertrekt warempel tien minuten te laat. Dus geen triomfantelijk trompetgeschal aan het einde van de vlucht. Er schijnen soms prijzen te vallen bij de krasloten van RyanAir, lees ik. Ik ben ooit ook nog gokverslaafd geweest, maar daar ga ik de lezer niet mee lastig vallen.  

Op het steenkoude treinstation van Luton koop ik een senior card voor de Britse Spoorwegen. Wat is het toch schitterend om oud te worden, los van de fysieke ongemakken. 

Ik herinner mij een interview met Jan Blokker, Henk Hofland en Harry Mulisch. Ze praten over ouder worden en de roze strippenkaart voor bejaarden. Blokker en Hofland weigeren die te gebruiken. Mulisch is dol op de roze strippenkaart. Naar aanleiding van de onthulling dat zowel Hofland als Blokker weigeren met een roze strippenkaart te reizen, zegt Mulisch: ‘ Ik vind ook dat er weer een persoonsbewijs moet komen. Dan zijn we weer helemaal thuis. In de oorlog kon je ook gratis van het openbaar vervoer gebruikmaken, namelijk als je jood was, als je werd opgehaald. Dan hoefde je niet te betalen. Ook de Amsterdamse tram van de Hollandse Schouwburg (verzamelplaats van Amsterdamse joden, JP) naar het station was voor niets. Gratis openbaar vervoer is best mogelijk.’

Op het treinstation van Greenwich word ik opgehaald door Patrick van IJzendoorn, de correspondent van o.a. de Volkskrant, Elsevier en de Groene Amsterdammer. We chatten al jaren en we zijn het over de meeste kwesties roerend eens: klimaat, migratie, de EU, Brexit, woke, LGBT (mijn favoriet want Liquor, Guns, Beer, Tits) plus meer van dattem. 

Meteen naar de oudste pub (1691) van Greenwich, the Plume of Feathers. De klassieke Engelse huiskamer. Tapijt op de vloer, behang aan de muur en sherry slobberende oude dames met roze haar en poedels. Coronation Street. 

Afgesproken met mijn matey Neil Syson, voormalig sterverslaggever van The Sun. Ik kwam Neil tegen in het Holiday Inn in Amman, waar we met een leger journalisten zaten te wachten op een visum voor Iraq. Operatie Desert Fox was net begonnen. Het was Ramadan, tot overmaat van ramp. Ik zat er voor Vrij Nederland, hoofdredacteur was Oscar Garschagen, bekend van verdichting. Die kwam van de Volkskrant, waar hij correspondent was en veel door zijn studeerkamer reisde, en had nog een appeltje te schillen met Joris Luyendijk, de Midden-Oosten-man van de Volkskrant. “Als je eerder dan Joris in Baghdad bent, Tuurtje, mag je declareren wat je maar wil.”

Ik heb gezwegen als het graf over de #ZevenVinkjesGate en dat pleit voor mij. Ik heb namelijk veel met Joor opgereisd door Libanon en Iran en bijna waren wij samen dus vanuit Amman naar Irak gereisd voor de Tweede Golfoorlog, ware het niet dat ik er veel eerder arriveerde. Daar kom ik subiet op terug. 

Joris vertelde mij tijdens een glaasje araq in het Holiday Inn in Amman dat ik zijn grote voorbeeld was toen hij nog studeerde, en dat vond ik zo ontroerend dat ik de beste man nooit zal beschadigen of op zijn graf ga stampen en plassen, zoals al die strontjaloerse collega’s van hem, die weerzinwekkende toetsenbordridders. Tfoe!

De rekening was al flink opgelopen in het Holiday Inn en ik liet uit verveling zelfs mijn Wibra-onderbroeken stomen.  Hoeren waren er niet, anders had ik die wel besteld op kosten van Vrij Nederland. Ik zat elke avond met Neil Syson whisky te slobberen in de hotelbar en mocht niks betalen want dat deed Rupert Murdoch, de baas van The Sun.  

Een receptionist van het Holiday Inn kende een typische rip-off-animeertent waar gezelschapsdames  peperdure nepchampagne dronken. En verdomd, de ballentent was open. Ik en Neil waren de enige bezoekers en in een oogwenk zaten 10 prachtige animeerdames aan onze tafels. Tot onze verbijstering werd er vanwege de vastenmaand geen alcohol geschonken. Wel was er rijkelijk thee met dadels, appels en sinaasappels, de duurste thee die wij ooit genuttigd hebben. Uiteindelijk kreeg ik via de fixer van Conny (dat zijn herinnering tot een zegen mag zijn) Mus het begeerde visum. Alleen al de kosten van de fixer waren 2000 dollar. 2 keer 2000, voor mij en fotograaf Geert van Kesteren. Uit dankbaarheid voor de rondjes van Neil, gaf ik hem het nummer van de fixer, en reisde we met zijn vieren naar Baghdad. Joris zou pas twee weken later arriveren. Mijn vriendschap met Neil was goud waard, zo bleek 3 jaar later. 

In de herfst van 2001 - 9/11 just happened -  kwam World Press Photo-winnaar Eyal Warshavsky, met wie ik in Israël intensief had samengewerkt, naar Maastricht. Ik woonde daar samen en was werkloos geworden na een mislukt avontuur bij dagblad De Limburger. Mijn boezemvriend uit Jeruzalem trof me volslagen lethargisch aan en helemaal naar de klote door dope en drank. Na ettelijke bacchanalen wist Eyal mij te overreden om naar Afghanistan te gaan. Nog één keer bewijzen dat je het trucje kunt, brulde mijn bloedgabber in het holst van de nacht op de Romeinse brug waar ik dope aan het scoren was bij Ruben de Suri. Na een zenuwslopende week in Amsterdam – we moesten duizenden euro’s cash bij elkaar bedelen – waren we via Berlijn, Istanbul en Kirgizië in Dushanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan aangekomen.

One of the world’s most dangerous places stond er op de sticker in de bar van spookhotel Tajikistan. Na een avondje in een schimmige nachtclub met een juffrouw gedanst te hebben, werd ik de volgende dag volledig gekleed wakker in een stoel op mijn hotelkamer. Ik had in mijn broek gepist en de envelop met dollars in de binnenzak van mijn jas was verdwenen. De hoer had mij gedrogeerd, een wereldprestatie. Godzijdank kon ik een pak geld lenen van Neil Syson, die ik eerder in de bar was tegengekomen. Hij had voor collega’s van bijvoorbeeld The Sunday Times geld meegenomen en al het geld op zijn lichaam geplakt met tape. Ik leende 5000 dollar, en die heb ik uiteindelijk keurig terugbetaald. Aan mijn hele levensgevaarlijk Afghanistan-avontuur heb ik geen cent verdiend. 

Na eindeloos wachten vertrok ons konvooi van Tajikistan naar Afghanistan. De weg naar het front was een dodenakker met duizenden anonieme graven, uitgebrande Russische tanks en verwoeste dorpen. De stroom vluchtelingen, grijsaards, vrouwen in boerka’s en kinderen maakte mij nog banger. De Amerikaanse bombardementen waren ontzagwekkend en het regende mortiergranaten van de Taliban. Een mensenleven was hier niets waard, het mijne twee keer niets. Ons groepje buitenlandse journalisten besloot massaal Afghanistan te verlaten na de roofmoord op cameraman Ulf Strömberg. Afghanen waren zijn barak naast de onze binnengedrongen en hadden hem doodgeschoten. Toen brak ik. De expeditie was volstrekt zinloos, ik had niets bereikt met mijn verslaggeving. Omdat ik nu eenmaal de islam als specialisatie had, kwam ik in weerzinwekkende oorlogen terecht, op de been gehouden door drank, alle mogelijke drugs en blinde eerzucht. Ik was een laffe inkthoer die niets te zoeken had in die kutlanden. Een alcoholistische Kuifje met adhd. Afghanistan werd het trieste slotakkoord van mijn carrière en het definitieve einde van mijn oriëntalisme. En toen moest Brussel Eurabia nog komen. Ik trok mij opnieuw terug in Maastricht en zakte weg in een poel van drank en drugs. Langzaam krabbelde ik weer omhoog. En nu zit ik zowaar potverdorie met Neil en Paddy lekker bier te zuipen in een pub in Greenwich. 

Vrijdag 24 maart

De man met de hamer kwam, als de dief in de nacht. Ik had een heel plan gemaakt, typische Engelse plekken bezoeken voor mijn patriottenverhaal, de hondenraces, de pub van Winston Churchill. Bovendien regent het katten en honden. 

Ik moet nog 3 verhalen tikken, een interview met Patrick voor GeenStijl, een preek voor HP De Tijd, en de Portugal post. Ik ben een schrijvende aap, een inkthoer. Ik voel me hondsberoerd, en niet alleen door de kater, maar het goede aan freelancers is dat ze nooit ziek zijn want de schoorsteen moet roken. 

Ik word mettertijd steeds weemoediger en nostalgischer. Herinneringen borrelen op, vaker en vaker. Ik was in Greenwich met mijn ex-Tanja, in een vorig leven. De zon scheen, we zaten in een prachtige biertuin en we waren verliefd. Ik ging Aviv Geffen interviewen, die een nieuwe plaat aan het opnemen was in de Abbey Road-studio. Ik kende Aviv uit Israël. Hij was de absolute ster in mijn tijd. Tijdens zijn optredens was hij steevast zwaar opgemaakt; een kruising tussen Prince en Michael Jackson. Op 4 november 1959 stond hij samen met Rabin op het podium in Tel Aviv, minuten voor de aanslag. 4 november, mijn verjaardag. Ik woonde daar toen om de hoek, en hield een feestje. Het ontroerende nummer dat Geffen toen zong, Ik huil om jou, werd na de moord grijsgedraaid op MTV. Geffen is een uitgesproken peacenik, een vredesduif, hij haalde toentertijd met zijn opruiende uitspraken regelmatig de pers. Een maand na de zoveelste verkiezingsoverwinning van Netanyahu zei hij in een televisieprogramma dat alle jonge Israëli's het land moesten verlaten omdat er voor hen geen toekomst meer was onder Bibi.

Aviv was moeilijk te bereiken in Londen. Hij sliep overdag en bovendien stond er net toen ik met Tanja in Londen arriveerde, een onthullend verhaal over hem in het dagblad Yediot Achronot: Aviv zou pertinente leugens hebben verspreid over zijn carrière in het leger. Hij was een dag onvindbaar, zelfs zijn manager kon hem niet bereiken. Na veel getelefoneer kwam het toch tot een interview.

Toen het interview nog maar net begonnen was, werd hij gebeld door zijn moeder, een van de weinige personen in Israël die het nummer van zijn mobiele telefoon had. We praatten over de bewuste avond in Tel Aviv. Geffen: ‘Op die vreselijke avond ben ik volwassen geworden, heb ik mijn onschuld verloren. Het was aanvankelijk een heel vrolijke avond. Ik was de enige die een treurig lied zong, iedereen was daar verbaasd over. Eigenlijk weet ik nog steeds niet waarom ik uitgerekend op die avond “Ik huil om jou” zong. Toen ik het podium verliet klampte Rabin mij aan en zei tegen me dat ik een dappere jongen was. Seconden daarna verliet ook hij het podium. Toen ik bij het busje van de band was aangekomen hoorde ik drie schoten. Ik rook de kruitdamp maar had niet door wat er gebeurd was. Op de radio hoorde ik later dat Rabin vermoord was. Het was een horrorfilm. Ik was totaal kapot, kon het niet bevatten. Diezelfde nacht ben ik teruggegaan naar het plein en heb ik “Ik huil om jou” gezongen, samen met honderden jongeren. Niet alleen Rabin werd die avond vermoord, maar ook de vrede. De droom werd aan flarden geschoten.’

Social

Arnoud was een paar keer bij mij op visite in de Algarve. Ik denk regelmatig aan hem. 

Zaterdag 25 maart

Naar Pulborough, waar ik een ontmoeting heb met Andrew Moffat, een goede bekende van de mannen van het Vlaams Belang in het Europees Parlement. Hij is wat ze in Frankrijk noemen: une traversée du désert. Zat bij de UKIP van Nigel Farage die hij veel te links vindt en die hij steevast ‘de rattenvanger’ noemt. Moffat was een spindoctor voor rechtse fracties in Brussel en hij kent iedereen. Hij lijkt mij een goede kandidaat voor European Patriots. Zijn grote voorbeeld is Enoch “rivers of blood - Powell, de zeer excentrieke en zeer Britse politicus.  Matthew wacht me op het stationnetje van Pulborough op in een groene Rolls Royce Silver Cloud. Hij vertelt me dat het enige geluid in zijn auto wordt veroorzaakt door het klokje. We lunchen in zijn favoriete pub the Rising Sun, die volstroomt met ruiters, wandelaars en heel, heel veel honden, drinken een whisky in zijn indrukwekkende landhuis en toeren daarna rond. 

Een stukje uit het interview dat a.s. zaterdag op GeenStijl komt: I met Enoch Powell several times when I was much younger, when I heard him speak at dinner events. I held several conversations with him.  

Enoch Powell is probably my favourite British politician of the post-war era. He was the youngest Brigadier, at the age of 28, in the British Army. He was a Greek and Latin scholar. In the 1960s Enoch Powell was a member of Opposition Leader, Edward Heath's Shadow Cabinet. However, on 20th April, 1968, he sounded the alarm on mass immigration into this country at a meeting of his constituency party, in what became known as the 'Rivers of blood speech', in which he referred to the River Tiber flowing with blood.  "Those whom the Gods wish to destroy, first they make mad.  We must be mad, literally mad, as a nation to be permitting the annual inflow of some 50,000 dependents, who are for the most part the material of the future growth of the immigrant-descended population. It is like watching a nation busily engaged in heaping up its own funeral pyre.”  Powell demanded the repatriation of the immigrant populations to their homelands. Powell would be horrified to discover that in recent years immigrations has been running at 500,000 into Britain, per annum.

Met de trein terug naar Greenwich. Regen. Meteen in bad gaan liggen bij Patrick, veel thee en pijnstillers. Ik voel me stokoud.

Social

Zondag 26 maart. 

Slecht geslapen. Keelpijn, strottehoofd, maagzuur. Ik kan goed tegen pijn, maar dit is verontrustend, echt verontrustend. Ik heb een kaartje gekocht van station Maze Hill naar Aberystwyth in Wales, met mijn senior card. Profijt! Een kaartje is een understatement, want ik krijg een heel pakket. Haze Mill naar London Tower, London Tower naar Euston, Euston naar Crewe, Crewe naar Shrewsbury, Shrewsbury naar Aberystwyth. Om gek van te worden. Als ik de metro pak op London Tower, werkt het kaartje niet. Overal zoeken, alle kaartjes vallen op de grond, en gelukkig doet een mannetje in een oranje vestje het poortje open. Op zo’n moment draai ik even door en voel ik me een bejaarde, een hulpeloos, debiel oudje. Als ik in Euston de trein naar Crewe wil pakken, wordt ik tegengehouden door een jongen in een jasje die  sprekend lijkt op de zanger van Sad Sweet Dreamer. Marcel King is helaas niet meer onder ons. 

Zijn dubbelganger is onverbiddelijk. Ik heb niet het juiste kaartje. Ik heb nog tien  minuten en ren naar het loket. Alle zakken leeg, en jawel hoor,  heb ik die ticket in mijn paspoort zitten. 

Trein staat een uur lang stil voor Milton Keynes Central. Omroepster: “Een extreem gewelddadig type heeft huisgehouden in de trein die voor ons staat. De politie moet komen, we kunnen niet het station inrijden”. Het is zondagochtend elf uur, wat is dat voor mafkees die helemaal aap gaat in een trein. 

Het is steenkoud in Aberystwyth als ik na zes uur treinen arriveer, maar de helft van de lads loopt in korte broek en t-shirt. Het is een universiteitsstadje en veel huizen aan het strand herbergen studenten. Alle ramen staan wijd open. Buiten drinken studenten - nogmaals, het is amper 6 graden - bier op het strand. Wat is dat toch? Een jaar geleden was ik in Blackpool en daar liepen allemaal gillende bakvissen in minirokjes. 

Op internet vind ik deze verklaring:  the shorts-only tradition may stem from the antiquated custom of “breeching,” which dates back centuries in the U.K. Traditionally, he said, young British boys were dressed in gowns for the first few years of their lives, until being “breeched” and graduating to short trousers. En hier een nog een verklaring

Overal in het stadje walmen van oud frituurvet en vis. De pier ziet er uit of die iedereen moment kan instorten. Het is net een van de pieren van Blackpool: Eén grote gokhal, een snookerruimte, een intens gore pub vol dronkelappen en een rookterras buiten met nepbomen met plastic bloesem. In dit soort oorden googel ik meteen naar Aziatische restaurants. Die zijn er altijd en overal in het VK, net als curryhutten. Decent pub food is een optie, maar ik kan en wil even geen drank zien. Veel hippe vegan restaurantjes, niet geheel in de geest van Welshness. Studenten dus. In mijn kamer in het Pier Hotel ligt in het mandje met theezakjes een setje oordopjes. Op een stencil staat: trek de gordijnen goed dicht tegen geluidsoverlast. Het is muisstil op straat, maar misschien zit er een disco om de hoek. Dat moet ik even uitzoeken op TripAdvisor. En jawel: “We arrived to a lovely welcome and were shown to a beautiful and clean room with everything we needed. However, it’s currently 11.34pm and the noise coming from the bar downstairs is unbearable. Completely unbearable. I have no idea what time it will end but it’s impossible to sleep through. Do not book”!

En: “We messaged at the point of booking to ask if it was ok to bring our dog & received a reply to say that was fine. Upon check out we were accused of not telling them we had a dog with us & additional payment was demanded for the dog. I had thought this had been paid with the rest of the booking. I agreed to pay but as it was only £5. Even when I showed the owner the messages regarding the dog, she did not apologise. Her manner was really rude and accusatory. Be warned if you do choose to stay here that there is a lot of noise from the bars and take aways on the street. Ear plugs are provided in the room.”

Maar het kan nog veel erger. Het Britannia Hotel in Bournemouth is al 12 jaar op rij het slechtste in het Verenigd Koninkrijk, een hele prestatie! 

Maandag 27 maart

De zon schijnt zowaar. Een vroeg interview met Carol Jenkins, een Welshe activiste,  in het kader van Europese Patriotten. Daarna verder treinen. Op het terras van het station in Aberystwyth een ranzige Wetherspoon pub, bomvol met mannen in korte broeken die pints of lager en Guinness naar binnen klokken. Op maandagochtend! Ik pak de trein naar Holyhead, waar ik de volgende dag de boot naar Dublin neem. Het treinpersoneel is zoals overal in the UK, aardig en behulpzaam. Dat is wel anders in mijn Portugal, waar overheidspersoneel en alles wat een uniform en een pet draagt, de klant alleen maar angst inboezemt. 

Ik stond met Komrij-biograaf Arie Pos eens op het station van Entroncamento en toen ontstond dit typisch Portugees-Kafkaesque toneelstukje

Arie: “In de spiksplinternieuwe, met veel gemeen sla-groen versierde reizigerswinkel met zeven balies, moesten we een nummertje trekken om dat kaartje te kopen. Alleen de balies 2 en 7 waren bezet en juist toen ik het nummertje trok stapte de man achter balie 7 op. De teller stond op 386 en wij hadden nummer 388.”

Arthur: “Tot zover nix aan de handa, om maar met Gerard Reve te spreken. Maar de lezer die Portugal op zijn duimpje kent, voelt nu al nattigheid.”

Arie: “Na ons was een jong stelletje studenten binnen gekomen dat nummer 389 trok. Een dame kwam achter balie 6 zitten en tikte de volgende klant in, nummer 387 balie 6. Die bleek niet aanwezig. Ze tikte door: 388 balie 6. We stapten naar voren, maar inmiddels was nummer 389 balie 6 op de klantenteller verschenen. Ze wilde ons niet helpen en stuurde ons weg – nummer 389 was aan de beurt. Het meisje van het stel zei dat we eerder waren en dat het onze beurt was. De baliedame hield voet bij stuk: nee, nummer 389 was aan de beurt. Ook wij zeiden dat we aan de beurt waren, maar de dame was niet tot andere gedachten te brengen: 388 is al geweest, nu is 389 aan de beurt. Ze keek verwilderd om zich heen en gebaarde naar het meisje dat ze naar voren moest komen. Het meisje en ik zeiden dat ze ons niet langer moest laten wachten maar gewoon kaartjes moest verkopen.

“Nu keek ze ons boos aan met een gebaar van ‘ik gooi het bijltje erbij neer.’ Het meisje vroeg of ze eerst ons alstublieft een kaartje wilde verkopen, want zij en haar vriend waren na ons aan de beurt en wilden ook nog met de trein mee. Ze vond het geen probleem dat wij ‘voorgingen’. ‘Alstublieft’ en ‘laten voorgaan’ bleken verlossende woorden die een mental reset bij dame veroorzaakten en eindelijk verkocht ze ons het kaartje. Ik bedankte de dame en het meisje omstandig voor hun beider gunst. Onder het weglopen zei het kennelijk nogal linkse meisje tegen me: ‘Meer dan vijftig jaar dictatuur en bureaucratie zitten diep.'”

Bij de dood van Wim de Bie

Social

Deze column is pas drie jaar oud, maar zou nu niet meer geplaatst worden in de woke Volkskrant. Tel het aantal foute woorden!

Ik heb zowaar weer een krantje gekocht, voor in de trein. Ik ben dol op lokale faits divers. Wat te denken van deze: Tomos Evans, of Fferm Tyn y Gornel, Happy Valley, pleaded guilty to possession of 0.34g of herbal cannabis in Aberystwyth on 22 January this year when he appeared before Aberystwyth magistrates last week. The 36-year-old was handed a 12 month conditional discharge and must pay £85 costs.

Een derde gram wiet! Nou ja! Vandaag helaas geen schapennieuws daar (de bijnaam van de Welsh is sheep-shaggers)  dus maar een oudje van de Cambrian News, in het genre: er stak een kip de weg over.

Social

En een leuk liedje van de Dikke Lul Band!


Mijn uitgever Otto Wollring kreeg het op zijn heupen en gaat mee naar Ierland en Schotland. Hij zit al op de boot van Hoek van Holland naar Harwich, en rijdt dan in één ruk door naar Holyhead. Erin go Bragh!

Reaguursels

Inloggen

Annuus = Zonnebloem

MeneerGuggenheimer | 31-03-23 | 09:27

Van Holyhead naar Dublin en van Dublin door naar Belfast. Ik weet niet hoe het nu gaat, maar in de tijd dat ik daar heen ging waren er bij wijze van welcome allerlei uitgebrande autowrakken langs de weg geparkeerd. Ook dit is geen uitzondering:

www.irishnews.com/news/2017/12/07/new...
'Welcome to Northern Ireland' border sign peppered with bulletholes’

Ik wens Arthur een lekker Guinness pintje toe, tip: zeg niet dat je voor oranje bent en draag geen oranje kleding, maar bv groen.

Unsinkable-Sam | 31-03-23 | 05:30

Jelui, ik ben d'r weg van. Morgen weer een dag.
Groeten aan de ochtendploeg.
youtu.be/xuzZBDh8U5w
Brad Paisley - Whiskey Lullaby

PPuk | 31-03-23 | 01:34

En is de donderdagavond niet het nachtcafé waar u zich eigenlijk op had verheugd:
Van Morrison - Days like this
youtu.be/3UUWkr4FUlo

PPuk | 31-03-23 | 00:39

Erin go Bragh...
We gaan 't meemaken; ik ben benieuwd.
Ierland: een land, zo groot (klein) als de Benelux, amper vijf miljoen inwoners. Heeft wel vier Nobelprijswinnaars literatuur voortgebracht.
Ik ben benieuwd...

PPuk | 31-03-23 | 00:29

Oh, tóch nog een café!

* troep weer bij elkaar zoekt *

Papa Jones | 31-03-23 | 00:12 | 1

;-)
Dat moet ondertussen wel gelukt zijn, Papa?

PPuk | 31-03-23 | 00:43

Godskolerewateentyfuslangelapwoorden.
Ik hou van mensen maar soms moeten ze ergens mee stoppen. Typen of leven. Wanneer is de verlossende laatste stuiptrek. PRE-RIP.

hero_of_heaven | 31-03-23 | 00:03 | 3

Be careful what you wish for, boy.

LD69 | 31-03-23 | 00:16

Donald Trump aangeklaagd door een Grand Jury in Manhattan. Dat wordt lachen....

Après toi | 31-03-23 | 00:02 | 2

Zou tijd worden

wapster | 31-03-23 | 00:08

Dat kunnen ze niet maken, een bejaarde, met een blanco strafblad, aanklagen.

Jan Dribbel | 31-03-23 | 00:17

@PPuk | 31-03-23 | 01:03: Nee, dat smaakt niet in de vongole veraci of aglio olio of vissoep of of

wilderst | 31-03-23 | 01:07
▼ 7 antwoorden verborgen

Zou het dan toch?

Milton_Styx | 31-03-23 | 00:00

In ander nieuws: Voetballende booslim huilstruikt in de media dat hij wegens intolerante middeleeuwse denkbeelden ten aanzien van homoseksuelen niet geschikt is bevonden om als boegbeeld voor de bvo Excelsior uit Rotterdam-Kralingen te fungeren. Het zou die tokkieclub uit Rotterdam-Zuid sieren om datzelfde te doen bij hun stiekeme reetridder Cöcksück, maar dat is waarschijnlijk teveel gevraad.

de IJsman | 30-03-23 | 23:55 | 4

Jij vind dat hij verplicht is de idealen van de KNVB uit te dragen?

wapster | 31-03-23 | 00:03

@Cornelis12 | 30-03-23 | 23:58:

Ik heb inderdaad niet naar het WK gekeken, maar ik heb de KNVB geen boze brief geschreven. Sportbobo's neem ik namelijk niet serieus.

de IJsman | 31-03-23 | 00:04

@wapster | 31-03-23 | 00:03:

Als hij de club wil vertegenwoordigen, moet hij ook de standpunten die de club onderschrijft uitdragen. Anders moet hij lekker FC Intolerante Booslim Vooruit oprichten en daar aanvoerder spelen.

de IJsman | 31-03-23 | 00:06
▼ 1 antwoord verborgen

Met dank aan alle Groningers - en Groninger wannabe's - die gisteren mijn tegel opvrolijkten met hun school verhalen. Mijn moeder kwam uit Delfzijl, haar hele familie kwam uit de driehoek Farmsum, Appingedam, Haren, Wagenborgen, Termunterzijl. Dus het voelde vertrouwd aan, met dank.

Met_baard | 30-03-23 | 23:48 | 5

Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat er zoveel (ex-)Groningers in de panelen rondliepen, of wie dat waren. Ik had Après Toi en Roos eerder gepegged als Randstadters. Dus ik ren gauw bukkend weer weg hier. ;)

Met_baard | 31-03-23 | 00:23

@Après toi | 31-03-23 | 00:27:
Seizoenskaart van de FC nemen, A-t. Dan blijf je komen.

Graaisnaaiert | 31-03-23 | 00:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Een straatmuzikant uit Slowakije is veroordeeld tot drie maanden cel voor uitbuiting van zijn eigen zoontje. Hij liet het jochie van vijf in Gouda en Den Haag verschillende keren in de kou of de brandende zon op straat trommelen, terwijl hij gitaar speelde. 'Dit soort praktijken worden niet geaccepteerd', zei de rechter. De vader 'betreurt het met zijn hart en niet te weten dat het werken door minderjarigen verboden is'

Cornelis12 | 30-03-23 | 23:48 | 1

Dat soort gevoeligheid zie je maar weinig bij Nederlandse ouders.
We kunnen nog veel van andere culturen leren.

funda | 31-03-23 | 00:00

Die Twitterlijn van @Lientje is heel erg veelzeggend, blij dat we eindelijk eens iemand hebben die de kat de bel aanbindt.

Smoelensmid | 30-03-23 | 23:49

En het is ook de manier waarop Van der Wal de pers te woord staat waaruit blijkt dat ze de brief al kent.

Verbandmeester | 31-03-23 | 03:40

Gemeentes verzinnen steeds gekkere locaties om alvast te voldoen aan de spreidingswet (opvang asielzoekers)

De gemeente Heemstede heeft twee locaties aan de Leidsevaartweg op het oog om te voldoen aan de voorwaarden van de spreidingswet. De één is een tuincentrum dat inmiddels verhuisd is naar Zwaanshoek en de andere een tankstation en omgeving.
www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf2023033...

Cornelis12 | 30-03-23 | 23:39

www.telegraaf.nl/nieuws/753532414/won...

Verrassing!
Het gaat steeds slechter met de woningbouwplannen van woonminister Hugo de Schlong. Nog niet zo heel veel uren geleden stond De Jonge's schrale grimas zijn onzekerheid nog te verbijten bij zijn beloften om "ruim 900.000 woningen" te gaan bouwen in het godgans hele land. De lachende bilnaad van het CDA mag zich dan ook gaan verheugen op tal van problemen, zoals:
- bouwvergunningverlening ligt al stil in de provincie Noord-Brabant, maar óók officieus al in Limburg en Gelderland (!). Andere provincies volgen, evenals de officieuze bekendmaking;
- de vastgoedprijzen storten harder in dan de penis van Gordon na een coke-party. Uiteraard vanwege de alsmaar oplopende rentes, maar zeker ook door de (aanstaande) blokkade(s) van de bouwvergunningverleningen in de provincies (!);
- de alsmaar voortwoekerende migratie (waar de Regering geen enkel plan mee/voor heeft) zorgt voor een exorbitante toename van het aantal huishoudens. Dit zijn dus zowel asielzoekers als arbeidsmigranten;
- het totale gebrek aan visie en daaruit voortvloeiende ruimtelijke doelstellingen zorgt voor een volslagen onduidelijkheid aan opties die bestuurders hebben om de woningbouw op alternatieve manieren vlot te trekken. De VVD heeft immers de ruimtelijke ordening uit het Rijk getrapt, dus weet niemand meer waar iets mogelijk is, laat staan of er alternatieve oplossingen voor de stikstofproblematiek zijn;
- alle bouwmiddelen (cement, bakstenen, beton, glaswol, tempex, sanitairtegels, sanitairmeubels, dakpannen, etc.) kunnen alleen maar worden geproduceerd met ovens die op (krankzinnig veel) aardgas draaien. Aardgas komt in Europa vooral uit Rusland. Rusland begon een oorlog. Dus Europa vindt Rusland slecht, dus Rusland draait wat aan de kraan en maakt aardgas megasuperduperduurrr. Bouwmiddelen zijn dus kenkerduur, maar dat weet Hugo de Schoenen al reeds ruim een jaartje, ofzo.

Goed gewerkt, Pik!

Boris Poepnagel | 30-03-23 | 23:37 | 9

@funda | 30-03-23 | 23:44:

Ja klopt zeker kerel en vooral niet kopen nu 300.000 voor een normaal huisje dat is niet normaal meer voor een paar stenen.

pegaje | 30-03-23 | 23:58

@pegaje | 30-03-23 | 23:58: De kosten zitten de laatste tijd meer in het bakken en vervoeren van die stenen, en vooral enorme papierbergen vol geleuter over milieu, veiligheid en dat soort hot topics.
300.000 is van de pot inderdaad.

funda | 31-03-23 | 00:05
▼ 6 antwoorden verborgen

Wil iemand weten wat zo'n flexwoning (30 m2) kost? Ik heb de cijfers.

wapster | 30-03-23 | 23:33 | 12

@wapster | 30-03-23 | 23:46:

MOET je moet helemaal niks over dertig jaar staan die dingen er nog met dezelfde bewoners. We leven wel in Nederland.

pegaje | 30-03-23 | 23:53

@pegaje | 30-03-23 | 23:53: nee, ze krijgen een tijdelijk huurcontract. Binnen 2 jaar hebben ze alsnog een gewoon gratis huis.

wapster | 31-03-23 | 00:00

@wapster | 30-03-23 | 23:49: Dan heb ik nog iets lagere prijzen gezien, die waren inclusief. Maar het gaat nu ongeveer per week. Gekkenhuis.

funda | 31-03-23 | 00:03
▼ 9 antwoorden verborgen

Een hele goede avond allemaal dit is het stam cafe dan maar deze avond tenminste
voor mij dan.

De laatste drie jaren vind ik verloren jaren, covid enz en nu met al die rare long problemen bij veel mensen noemen ze het een luchtweginfectie maar ze kunnen de oorzaak niet vinden . Pfff

Verloren jaren.

www.youtube.com/watch?v=Ij99dud8-0A&a...

pegaje | 30-03-23 | 23:32 | 2

Ja het is raar momenteel. Ken in mijn omgeving serieus al 4 mensen die er nu al een week of 5 afliggen met hoesten en luchtwegproblemen.

Behangdelul | 30-03-23 | 23:34

Waar is Basil eigenlijk? Ik heb hem al een tijd niet gezien, iemand anders wel?

Nuuk | 30-03-23 | 23:31 | 7

@Nuuk | 30-03-23 | 23:35:
Ik zou het niet weten maar het is wel prachtig dat die troep licht geeft in het donker ;)

Patje | 31-03-23 | 00:09

Basil schijnt door Oeffels gegijzeld te worden. Hij eist een extra vrije dag, een 2e ontbijt, gratis kost en inwoning plus benzinebonnen voor zijn Kangoo. Of anders...

Graaisnaaiert | 31-03-23 | 00:44
▼ 4 antwoorden verborgen

Lekker man.

pegaje | 30-03-23 | 23:30 | 1

En een hele goede avond voor jou Pegaje. Never waste a good Wasted Years. Die ga ik even fijn luisteren.

Huh!?!, zit ik bij je verkeerde tegel te reaguren :)

Nuuk | 30-03-23 | 23:33

De Nachthap.

Morgen voor ma weer eens een stukje rood vlees maken. Moet heerlijk zijn, maar mag niet teveel kosten.

Dit keer geen koetsierstuk, halvemaanlap, jodenhaas of ezeltje. Maar een ander stukje wat de slimme slager zelden weggeeft: de longhaas, oftewel onglet!

Deze komt van een Maine-Anjou oftewel Rouge des Prés, uit Nederland, 100% grasgevoerd en met vrij buitenleven.

35 euro per kilo waarop ik 20% kreeg, dus 28 euro per kilo netto, een stuk beter dan ossenhaas voor 60 of ribeye van 34 uit Zuid-Amerika!

Hij ontdooit nu rustig in de koelkast, en geeft zijn kou terug. Morgen ga ik 'm portioneren en op minimaal 20 graden laten komen.

Ik geef er krieltjes en gemengde salade met Franse dressing bij, lekker klassiek!

wilderst | 30-03-23 | 23:28 | 1

Dat wordt dus weer lekker smikkelen en smullen in huize Wilderst.

Après toi | 30-03-23 | 23:43

Ik krijg bij onze Don steeds vaker het gevoel alsof ik het al een keer gelezen heb.

SterF... | 30-03-23 | 23:25 | 3

Er zijn ook wat doublures ingeslopen.

funda | 30-03-23 | 23:26

Hij herhaalt zichzelf, maar wie moet hij anders herhalen?

Après toi | 30-03-23 | 23:29

@Après toi | 30-03-23 | 23:29:
Ik zou zelfs willen zeggen; wie moet hij anders herhalen?

Nuuk | 30-03-23 | 23:37

In la douce France gaat het er weer lekker op!
Oom agent ramt alles in elkaar wat op een demonstratie lijkt.
Zijn er veel demonstranten? Dan schiet je gewoon 4000 traangas granaten weg in een middag en 2000 flashbangs. Kan gewoon. Schedelbreuken en 2 demonstranten op randje van de dood in coma.omdat je uren lang ambulances tegenhoudt terwijl er 200 gewonden zijn.
Gek genoeg loopt het dan uit de hand.
En moet je op tv gaan janken dat politieagenten ook bang waren hoor!

youtu.be/ycm__TzEy84En

deathchant | 30-03-23 | 23:23 | 6

@Après toi | 30-03-23 | 23:30:

Respectloos naar mensen toe die
voor het hun ontstolen recht opkomen,
per decreet, een dictaat.

Zo leren we onze neo-democraten wel kennen.

Ongeacht of dit besluit wel/niet het algemeen belang dient, zou, als dit zo zwaarwegend is voor de bevolking, gezien de protesten, het besluit middels een referendum voorgelegd moeten worden.

Milton_Styx | 30-03-23 | 23:37

Demonstraties in Frankrijk trekken altijd een hoop tuig aan dat komt rellen.
Goed dat de politie dat ferm de kop indrukt.

Piggelmee | 30-03-23 | 23:57
▼ 3 antwoorden verborgen

Charlotte de Witte on the Wheels of Steel.
Een kunstenares achter de draaitafel.
Een fenomeen uit Belgenland.
Trekt harder dan 10 paarden.
Draait voor 40000+ feestgangers.
Wereldwijd bekender dan Løl kleintje.
open.spotify.com/track/3Ag8oEgT6DOP3T...

Ruimedenker | 30-03-23 | 23:15

Heerlijk stukkie weer.

Aleon | 30-03-23 | 23:14

Chapeau Tuur.

Deurdonderer | 30-03-23 | 23:11

spotify.link/XwhhpFwcByb
Weet je Kees het is geen alledaagse muziek, geen Led zeppelin, geen Iron Maiden , geen jaren 70.
Maar wel muziek waar ik ook van geniet.
Muziek waar de jonkies totaal gek op gaan.
Daarom.

Ruimedenker | 30-03-23 | 23:08

Een van de mooiste nummer ooit, imho.

Graaisnaaiert | 30-03-23 | 23:20

En ook de JA21-leden willen weer meer ‘partijdemocratie’ en schijten hun eigen nest vol. Dit is dus precies waarom je geen partijdemocratie moet willen als jonge partij. Langzaam bouwen, niet al die ego’s die ook menen iets te zeggen te hebben.

Enfin, proost allen *de liefhebber een tot de rand gevulde jonge jenever toeschuiven doet *

Blinding lights - The Weeknd

Hopenschauer | 30-03-23 | 23:06 | 1

Breaking news: Turks parlement keurt als laatste Finlands navo lidmaatschap goed. Dus nu slecht nog wat handtekeningen en Finland is navolid.

Hadena | 30-03-23 | 23:02 | 6

@Graaisnaaiert | 30-03-23 | 23:38:
Eensch. Rusland zou kunnen overwegen een aantrekkelijke partner voor zijn buurlanden te kunnen zijn. Maar nee, het is niet fijn wonen naast een nest adders.

SterF... | 30-03-23 | 23:43

@Nuuk | 30-03-23 | 23:40:
Verstandig van die Chinezen.
Ik hoorde dat Thailand helemaal bibberen van de Finnen, omdat er maar drie landen tussen zitten.
Misschien zetten de Thai zelfs wel een preventieve aanval in.

SterF... | 30-03-23 | 23:46

@SterF... | 30-03-23 | 23:46:
Ik heb het altijd grappig gevonden dat je van Noorwegen of Finland naar Noord Korea of China kan, en je hoeft maar twee keer een grens over. Dat is net zo als je van Nederland naar Luxemburg gaat.

Nuuk | 30-03-23 | 23:59
▼ 3 antwoorden verborgen

spotify.link/2dSFmk2bByb
Elektronische herrie.
Herrie waar ik van houd.
Klassieke muziek is ook mooi, maar dit ook.
Ogen dicht.

Ruimedenker | 30-03-23 | 22:57

Ik kom net van het terras, en een goede vriend, die gisteren mijn vriendin toevallig heeft gesproken, stuurt mij een berichtje dat ik minder moet zuipen... Toeval!

Patje | 30-03-23 | 22:53 | 8

@Red shirt | 30-03-23 | 23:15:
Haha is zo! ik moet inderdaad minder zuipen maar mijn bericht was een grapje betreft de gelekte EU-brief.

Patje | 30-03-23 | 23:23

@Après toi | 30-03-23 | 23:06:
"Kleine slokkies drinke,
Bewus rauke
En vooral goed kouwe, zodat het gelijkmatig in je bloed komp."

Kapitein Sjaak Mus | 30-03-23 | 23:27

@Kapitein Sjaak Mus | 30-03-23 | 23:27:
Je ken er 83 mee worde.

Nuuk | 30-03-23 | 23:38
▼ 5 antwoorden verborgen

Het zal zeker ook al café zijn? Ik waag het er maar op.

Don Arturo, voor jou; een van de mooiste liedjes van Morrissey en denk niet toevallig over Britse badplaatsjes.
Everyday is Like Sunday
www.youtube.com/watch?v=d0LeL9BUPtA

Nuuk | 30-03-23 | 22:48

Fijne skijf dit ja !

Asteroid-B612 | 30-03-23 | 22:47

Ik was ooit in vredestijd bij de grens tussen Jordanië en Syrië. De gids liep met al onze paspoorten het gebouwtje in en wij moesten vooral in de bus wachten.
Na enige tijd mochten we er uit, we moesten even een kwartier in de taxfreeshop vol sigaren zijn. Daarna mocht de gids niets meer zeggen en kregen we een gids van het Assadregime. Ook de Jordanese toeristenbeschermingspolitie bleef achter. Normaal zat er altijd een dienstplichtihe of 2 achterin.

Shoarmamasutra | 30-03-23 | 22:41

Foutje Arthur, 4 november 1959 moet natuurlijk 4 november 1995 zijn. Yitzhak Rabin.

Après toi | 30-03-23 | 22:41

Is die brief van de Commissie bezorgd door PostNL? Dan is die minstens, komende uit het buitenland, twee weken oud.

dathoujetoch | 30-03-23 | 22:35 | 1

Die is exact op tijd. Ze hebben er gisteren om gevraagd en vandaag netjes geleverd. Brief op bestelling.

Kopieerapparaat | 30-03-23 | 23:01

Don Arturo was -en is waarschijnlijk nog steeds -zoekende, proef ik uit dit prachtige relaas. Moedig voorwaarts!

Après toi | 30-03-23 | 22:34

Dus als ik een brief in Brussel post, en naar het kabinet stuur.. Dan staat ons kabinet op zijn kop?? En wordt Kaag Premier enzo.. lekker makkelijk.

Ouwe Semelaar | 30-03-23 | 22:31

Het is lastig om het topic te lezen via de browser op de telefoon. Hebben anderen ook last van een nieuwe lay-out?

In de app is het wel leesbaar, maar daar mis ik enkele features.

Roos | 30-03-23 | 22:29 | 4

Geen moeite, Roos. Wat is er anders bij jou?

letopuwzaak | 30-03-23 | 22:40

Bij t openen zie ik even allerlei vage codes en tabelleringsgetallen maar die springen in een kwart tel weg en dan heb ik gewoon de tekst ( samsung browser)

Shoarmamasutra | 30-03-23 | 22:43

Welke nieuwe layout? Enige wat ik opmerk is dat de accenten op klinkers duidelijker te zien zijn dan voorheen. Zowel op pc of smartphone ook ik accent naar links of rechts niet onderscheiden, maar nu kan dat wel.

Adriel | 30-03-23 | 23:27
▼ 1 antwoord verborgen

Engeland is stom. Geen aandacht aan besteden. Nooit begrepen die NL obsessie voor STRONT EILAND.

Asteroid-B612 | 30-03-23 | 22:26

Al iemand nexit geschreven? Nee bij deze dan.

NLgaatnaardeklote | 30-03-23 | 22:39
▼ 1 antwoord verborgen

Dit is een lap tekst voor een druilerige zondag.. Maar dan zal ik hem nog wel even teruglezen!

Shadow112 | 30-03-23 | 22:24

Nee, dat is wel normaal.

bitterpete | 30-03-23 | 22:23 | 1

Oeps...

bitterpete | 30-03-23 | 22:23

Wie is deze?

eerstneukendanpraten | 30-03-23 | 22:08

Als Tuurtje even Aberdeen komt aandoen, dan kom ik graag even naar de pub voor een rondleiding.

HA BIER!1! | 30-03-23 | 22:07

Drugs.... hoeren .... serieuselijk?

Hevvlan Demuru | 30-03-23 | 22:07 | 2

@Nonkel Frituur | 30-03-23 | 22:30: nee liever niet...

Hevvlan Demuru | 30-03-23 | 22:34

IT'S gelukkig nogsteeds ALIVE

Lepo | 30-03-23 | 22:07

Aberystwyth, een prima stad om te bezoeken. De enorme walm die je beschrijft herinner ik mij niet zo, wel de typisch Britse promenade toestanden. Ik ben daar wel fan van. Everyday is Like Sunday, om Morrissey maar aan te halen in het ultieme lied over Britse badplaatsjes.
Die stadjes vindt je ook aan de Engelse Noorzeekust, aangenaam verval. De zuidkust is wat betreft nog te rijk en toeristisch gebleven.

Ik zie dat je de trein nam, of verwar ik de foto’s? Een mooie reis naar Aberystwyth is per auto en dan niet de A44, maar de “hoge weg” die parallel iets ten noorden door de bergen loopt. Vorig jaar gedaan en mooi weer onderweg. Prachtige bergen, schapen, schapen en schapen, riviertjes, stroomversnellingen, kleine dorpjes, eigenlijk plukjes huizen en dan daal je de mountain route af naar Aberystwyth: regen en de lucht is grijs. Zo hoort het.

Nuuk | 30-03-23 | 22:03 | 4

@Smoelensmid | 30-03-23 | 22:16:
Een prachtige land. Dit dorp ken ik niet, wel leuk dat mensen zoiets doen al denk ik. Niet dat dit iets is voor grote groepen. Dat kan ook niet.

Ken je toevallig ook het Welshe dorp Portmeirion? Een typisch geval van een folley, maar dan wel heel extreem; een heel dorp in een soort lyrisch lichtelijk absurde bouw. Dat was ik jaren geleden. Je moest er toen iets voor betalen, nu nog. Het is een soort openluchtmuseum geworden, maar wel leuk.
portmeirion.wales/

Nuuk | 30-03-23 | 22:32

@Nuuk | 30-03-23 | 22:32: Dit dorp diende als decor voor de TV-serie "The Prisoner" uit de zestiger jaren.

Jeff Hawke | 30-03-23 | 22:56
▼ 1 antwoord verborgen

Wat is er nou weer mis met Jip & Janneke?

Met_baard | 30-03-23 | 21:56

'Ik had in Algiers een stapel boeken over de fundamentalistische islam gekocht"
Dan ben je toch ongelooflijk dom,.. dat is boeken over marxisme en leninisme en de FARC meedragen in de jaren tachtig/negentig
ja dan wantrouwen ze je. misschien je voortaan eerst inlezen,... moehahaha

miko | 30-03-23 | 21:46

Om de een of andere reden lees ik altijd anus horror billen. Is dat normaal ?

HaaiBaai | 30-03-23 | 21:40 | 2

Ja, dat is niet normaal.

CLoVis | 30-03-23 | 21:59

Waar het hart vol van is.

TheseDays00 | 30-03-23 | 22:03

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl